Meer hogere inkomens straks met te hoge schulden

Schulden zijn een lastSchuldhulpverleners verwachten vanaf 2010 een sterke toename van het aantal gezinnen met een bovenmodaal inkomen dat een beroep moet doen op hulp. Tweeverdieners komen in de problemen door de combinatie tophypotheek en werkloosheid.Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK tegenover Z24.

In 2008 klopte ruim 44.000 mensen voor schuldhulpverlening aan bij een van de bij de NVVK aangesloten bureaus. In de overgrote meerderheid (85 procent) ging het om gezinnen met een inkomen beneden een keer modaal, in 15 procent om gezinnen boven modaal.

Fifty-fifty
Jaarsma verwacht dat deze verhouding in 2010 “fifty-fifty” zal zijn, zo zegt hij.

Mensen met de laagste inkomens kunnen al veel moeilijker leningen krijgen. Zij zullen daardoor dus minder vaak in de problemen komen, denkt Jaarsma. Voor mensen met hogere inkomens is dat anders. Dat zij ‘pas’ in 2010 meer kans hebben in de problemen te komen, komt volgens Jaarsma doordat de schuldhulpverlening één tot anderhalf jaar achterloopt op de economie.

“Mensen die ontslagen worden, zitten niet meteen in de schulden”, legt Jaarma uit. “Ze kunnen nog een tijdje het ene gat met het andere dichten. Maar na anderhalf jaar is de rek er wel uit.

Eerst WW
Wie ontslagen wordt, krijgt meestal eerst WW. Dat is 70 procent van je inkomen, tenzij je meer verdiende dan het maximum dagloon (Zie: Hoeveel WW zou jij eigenlijk krijgen? ). “Veel mensen met een bovenmodaal inkomen, komen dan al in de problemen.”, zegt Jaarsma. “Ze hebben namelijk een tophypotheek, daarnaast nog allerlei andere kredieten en zijn gewend grote bedragen rood te staan.”

Wat je volgens Jaarsma gaat zien is dat jonge stellen die een huis gekocht hebben met een tophypotheek in de problemen komen als één van de twee zijn baan verliest. Als ze de hypotheek niet meer kunnen betalen, moeten ze hun huis verkopen.

Jaarsma: “Als de huizenprijs dan met 15 tot 20 procent is gedaald, leiden ze daar verlies op en blijven ze zitten met een restschuld van 40.000 a 50.000 euro. Dit is het begin van een problematische schuldensituatie.”

Vorige recessie
Ten tijde van de vorige grote recessie, begin jaren tachtig, zag je iets dergelijks niet gebeuren “omdat we toen nog een heel andere maatschappij hadden”, zegt Jaarsma. “Toen was het nog gewoon dat je eerst ergens voor spaarde voor je het kocht.”

De NVVK heeft 75 leden, de meeste gemeentelijke instellingen. Volgens Jaarsma beslaan deze leden 95 procent van de markt voor schuldhulpverlening. De bureau’s proberen voor hun cliënten een schuldregeling te treffen met hun schuldeisers.

Wet schuldsanering
Lukt het niet om een regeling te treffen, dan rest de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). De rechter bepaalt dan hoeveel je aan welke schuldeisers moet afbetalen. Wat volgt is een periode waarin werkelijk elk dubbeltje moet worden omgedraaid. Deze periode mag in principe maximaal drie jaar duren. Daarna worden resterende schulden kwijtgescholden en kan iemand weer met een schone lei beginnen.

bron: Z24.nl

Share Button
2 comments on “Meer hogere inkomens straks met te hoge schulden
 1. xandr says:

  Maar maar maar, die meneer van de Hypotheekgarantie zei dat hogere inkomens juist nooit in de problemen komen??!!

 2. bennymore says:

  Dit is toch de bank de de NL overheid heeft uitgekozen voor de financiele afhandelingen?

  Ik krijg het hier ICE(safe) koud van!!!

  LONDEN – Royal Bank of Scotland (RBS) is vorig jaar op een verlies uitgekomen van 24,1 miljard pond sterling (26,9 miljard euro), zo werd donderdag bekendgemaakt. Dat is het grootste verlies voor een Brits bedrijf ooit.

  RBS maakte verder bekend dat het 325 miljard pond (363 miljard euro) aan risicovolle beleggingen laat onderbrengen in een vehikel dat tegen toekomstige verliezen wordt verzekerd door de overheid.

  De bank werd vorig jaar voor 70 procent overgenomen door de Britse overheid om te voorkomen dat de bank zou omvallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*