Radar Extra geeft goede uitleg over de problemen op de huizenmarkt

Helaas vond Tros Radar het nodig de rechten van de video’s bij YouTube te claimen. Dit is in de afgelopen 7 jaar bij de ‘publieken’ alleen eerder door Knevel en Van den Brink gedaan.

Lees ook:

Bron: Tros Radar Extra

Share Button
Tagged with:
77 comments on “Radar Extra geeft goede uitleg over de problemen op de huizenmarkt
 1. Wie says:

  Merry Christmas!

 2. Paul says:

  Ik vond het een geweldig twee afleveringen.
  Waar alles duidelijke en begrijpelijke is uitgelegd voor de burgers.

 3. schanuleke says:

  Er hadden best wel wat meer jankzakken in gemogen, met afschrikwekkende hypotheekverhalen.

 4. Steven says:

  Dus begon ik bij mijzelf: Ik wil geen cent schuld: (was best lastig, maar lukte me wel)

 5. Steven says:

  Hoeveel huishoudens staan er in de plus> vraag je je dan af?

 6. Frans says:

  of topic maar kort! (2 min)
  http://www.youtube.com/watch?v=uQxrF2F96HI

 7. Steven says:

  Frans,

  als je geen schulden hebt kan je prima naast die schijnwereld leven! but else you are….

 8. Tsjaa.. says:

  Rare man die Kees Vendrik met z´n echte kosten voor de crisis. Die 60 miljard is zoals hij zelf zegt zeer speculatief, dus moet hij het niet noemen, klaar.

 9. mafketel says:

  Een Geweldige Kerstgedachte dudes 🙂 Geniet er maar van ……, zolang het nog kan, en …….hou de gedachte vast 🙂 http://data.boomerang.nl/b/bearware/image/kerstgedachte—hou-die-gedachte-vast-/s600/tntkerst2.jpg

  @ Constance, het kan nog wel 10 jaar duren voordat de nieuwe modellen zijn gebouwd ….. huishoudschulden staan nog steeds off-model ……… Steve Keen . Waarom zouden ze eigenlijk nieuwe modellen gaan bouwen ? Zo’n crisis komt maar eens in DRIE levens voor 😉 ( met filmpje Mejudice )

  Oekoenomen hanteren modellen ZONDER financiën

  http://www.z24.nl/economie/economen-hanteren-modellen-waarin-financien-geen-rol-spelen-418060

  Floor laat ff wat horen ….. als het kan

 10. mafketel says:

  Tsjaa..: Rare man die Kees Vendrik met z´n echte kosten voor de crisis. Die 60 miljard is zoals hij zelf zegt zeer speculatief, dus moet hij het niet noemen, klaar.

  Dacht het niet, dat is die credit growth van de afgelopen jaren ……… 50 tot 60 miljard per jaar ……. 🙂 Nu staat ie negatief trouwens ….

  http://mdbriefing.com/Netherlands-credit-growth.png

 11. Tsjaa.. says:

  mafketel: et niet, dat is die credit growth van de afgelopen jaren ……… 50 tot 60 miljard per jaar ……. Nu staat ie negatief

  Kredietgroei is wat anders dan economische groei mafketel!

 12. Mr Buitenzuur says:

  Geen schuld en geen bezwaar.(Schaffy).
  (Te veel)Schuld is kindermishandeling.

 13. Nico de Geit says:

  Zalig Kerstfeest iedereen. Een mooi moment om stil te staan bij al die mensen die dakloos raakten door het piramidespel met woningen.

 14. Makelaar 2 says:

  Hallo allen, het is kerst, vrede op aarde en laat een ieder in zijn waarde. Zoals al in een eerder bericht aangegeven gaat de verkoop van woningen, ook tijdens de donkere dagen voor kerst, zeer voorspoedig. Enkele onder u trekken dit in twijfel en dat begrijp ik ook wel als je alle negatieve berichtgeving leest. Maar hetgeen ik u schrijf is geen opgesmukt verhaal, nee ik probeer de wekelijkse realiteit aan te geven. Natuurlijk de markt is niet eenvoudig maar creatieve geesten zijn altijd al in staat geweest de marktomstandigheden te verslaan. Tevens en dit is toch wel opvallend, ik heb dit overigens al eens eerder aangegeven, accepteren heel veel mensen deze nieuwe werkelijkheid. Dit laatste is opmerkelijk en door deze houding krijgt de economie ook weer een boost(tje). Zie wat er plaatsvind in de autohandel, een vriendje van mij heeft een mooi dealerbedrijf, hij vertegenwoordigd een 3tal mooie merken in het betere segment. Na het 2 kwartaal zat ook hij even te somberen, het gevoel was dat je van een kwartje nog geen dubbeltje kon maken. De hele markt zat op slot. Maar wat schetst ons aller verbazing de enorme verkoop van het laatste kwartaal trekt het hele jaar bijna weer recht. Ook hiervoor zijn diverse oorzaken aan te wijzen en volgend jaar moet ook hij weer afwachten maar zo is er ieder jaar wel iets waardoor de markt verstoord raakt maar ook weer enorm aan kan trekken. Maar ondernemer blijf bij de les! Nog een voorbeeld een ander vriendje van mij heeft een restaurant op een niet eenvoudige locatie. Maar beide kerstdagen zit hij helemaal vol en afgeladen en dit is wel een paar jaar geleden dat het zo druk was. Neem hierin mee dat je in dit restaurant uitsluitend haute cuisine kunt eten met dito prijzen. Enfin, vertrouw op een gezonde uitdagende toekomst, die is er zeker voor iedereen die kansen ziet en, minstens zo belangrijk, deze ook durft te pakken. Wij sluiten 2013 in ieder geval goed af in vele opzichten. En voor volgend jaar zien wij weer voldoende kansen en mogelijkheden. Ik heb er in ieder geval enorm veel zin in! Veel wijsheid en gezondheid gewenst.

 15. lorenzo says:

  Mooi weer eens een uitleg (onder aanvoering van een dame die elke maand ruim € 31.000 gestort krijgt in haar BV , indirect van u ..)en hopelijk beseffende dat we de koe in de kont aan het kijken zijn , en dat al een tijdje.
  Immers het feestje is voorbij voor het primaat mens , met nu de wetenschap dat we , in meerderheid , niet het cognitieve vermogen hebben om op een zeker moment (zeg cirka 2006) een zekere situatie in te kunnen schatten . Klopt , genoemd primaat wordt namelijk geleid door zijn nog immer aanwezige primitieve gewoontes , want meer en meer.
  Ons primitieve gedrag vind zijn uiting al lang niet meer in de supermarkt en dus eten , daar is elke dag voldoende .
  De grenzen zijn ‘nu’ verlegt naar materieel waarbij het menselijke primaat ( een gorilla komt vwb het DNA voor 97 % overeen met de mens ..) zijn gevoelens vol benut want (kortetermijn )satisfaction , met als gevolg een serotonine verhoging , en dus dito gevoel.
  Daar waar de jungle (ons rudimentaire habitat) een immer vooruitziende blik van ons vraagt , want vele gevaren , leven we nu in een collectiviteits samenleving met dito voorzieningen en immer een zekere oplossing .
  Kortom , vooruitkijken zijn we , omstandigheden gerelateerd , compleet verleerd en is dus de cirkel rond anno nu .
  En omdat iedereen nu schuldig is is er dus niemand schuldig .
  O ja en terzijde : we moeten nog wel beginnen met opruimen , wanneer?

 16. Nico de Geit says:

  lorenzo: we moeten nog wel beginnen met opruimen , wanneer?

  Je moet je eigen rotzooi opruimen, je eigen problemen oplossen. Je kunt niet de hele wereld helpen, de wereld wil dat niet eens.

 17. Nico de Geit says:

  svg:
  volkskrant.nl/vk/n…tot-een-gruwel.dhtml

  Wat een smerig artikel vol leugens, halve waarheden en foute aannames. Wel interessant om te lezen.

 18. lapje says:

  Nico de Geit: Wat een smerig artikel vol leugens, halve waarheden en foute aannames.

  Ik vond dat wel meevallen. Waar val je over?

  Het gedachtengoed hier gaat main stream. Dat duidt vaak op bodemvorming. Als iedereen het over iets eens is, komt vaak het keerpunt. “Je kan beter huren” en “huizenprijzen gaan nog verder” dalen, zijn voor mij een teken dat we zelfs voorzichtige stijgingen kunnen gaan zien. Caveat Emptor!

 19. Jo says:

  En op kerstavond in #Harlingen gaan de vraagprijzen weer vrolijk meer dan 10% omhoog!??
  http://www.huizenzoeker.nl/koop/friesland/harlingen/?pw=j

 20. Nico de Geit says:

  lapje: Waar val je over?

  Mensen komen met het artikel niets verder. Hooguit gaan ze op de PvdA stemmen want ‘die heeft het allemaal voorzien’. Hopeloos.

 21. Steven says:

  Jo,

  die bovenaan staan zijn gestegen in prijs, maar scroll maar eens door de volgende pagina’s: daar is alles weer goedkoper.

 22. Lierty says:

  Waarom laten ze nou geen economen van de Oostenrijkse school aan het woord? Die hebben de crisis al lang zien aankomen en hebben ook een oplossing voor de crisis. Google maar op Austrian Business Cycle Theory.

 23. tufkaj says:

  Jo,

  misschien toch maar niet met koopgarant in de verkoop?

 24. Frans says:

  Steven:
  Frans,

  als je geen schulden hebt kan je prima naast die schijnwereld leven!

  Dus dat kun je uit ervaring bevestigen? 🙂

 25. Johanna says:

  Lierty: Waarom laten ze nou geen economen van de Oostenrijkse school aan het woord

  DE O.S. kent vele vaak tegenstrijdige stromingen en standpunten.
  Er is al een wereld van verschil tussen Mises (strikt apriorisme, methodologisch individualisme, anti-empirisch, geen wiskunde), Hayek (gematigd fasificationist (onder invloed van Popper, die een lage dunk van Mises had), later ontologisch individualisme en methodologisch pluralisme, wel wiskunde), de meest veelzijdige, Ludwig Lachman ( met het begin van een echte niet-evenwichtstheorie ) en de analytisch-technisch meest competente, Gottfried Haberler.

  Ook is er een groot verschil tussen de ABCT van Hayek (overinvesteringstheorie) en Mises (overconsumptietheorie). Beide dubieus gebaseerd op Wicksell’s concept van de ‘naturliche Zins’ en Sraffa’s kritiek daarop niet overtuigend weerleggend.
  Garrison’s ‘synthese’ van beide is simpelweg inconsistent.

  De prognostische kwaliteiten van de O.S. zijn niet beter of slechter gebleken dan die van hun neo-klassieke verwanten.

 26. Frans says:

  @ Steven: je moet alleen je wel steeds meer zorgen gaan maken hoe je zonder schulden kunt blijven: er wordt alles aan gedaan om iedereen onder water te duwen.

 27. Johanna says:

  mafketel: het kan nog wel 10 jaar duren voordat de nieuwe modellen zijn gebouwd ….. huishoudschulden staan nog steeds off-model ……… Steve Keen .

  Niet off-model in alle modellen, bijv. niet in die van Jurgen Kremer, de ‘Duitse Steve Keen’.

  Evenmin in die van de groep van Peter Flaschel, een van de weinigen die post-keynesiaanse specialiteiten gepubliceerd krijgt in de toptijdschriften. (door ze zodanig mathematisch te camoufleren, dat niemand ze nog als zodanig herkend).

 28. Frans says:

  @ Johanna: indrukwekkende kennis van de verschillende economen en de stromen hierin maar uh…
  Wat als je nu eens in deze feestelijke dagen een kleine studie doet naar aanleiding van de volgende google termen:
  Black nobility, jesuits, knights of Malta, black pope?
  Erg interessant, en dan zul je misschien het met me eens zijn dat al dat gepraat over economische stromingen geneuzel is in deze context.
  Erg leuk om de aandacht af te leiden van het echte probleem.

 29. Latida says:

  Uit een ander stukje van Yvonne Hofs

  “Uit CBS-cijfers bleek een paar maanden geleden dat 60-plussers in doorsnee vaker een aflossingsvrije hypotheek hebben dan jongere huiseigenaren. ‘Mogelijk hebben veel 60-plussers een nieuwe hypotheek afgesloten om bijvoorbeeld de overwaarde van hun huis te verzilveren, waarbij zij vooral voor een aflossingsvrije hypotheek hebben gekozen’, schrijft het CBS. Met andere woorden: een deel van de 60-plussers heeft de overwaarde van zijn huis verjubeld toen het nog goed ging met de economie. Krantenberichten uit medio jaren negentig bevestigen dit. Daarin wordt er gewag van gemaakt dat Nederlanders op grote schaal een hypotheek nemen op hun huis om de overwaarde te kunnen spenderen aan consumptieve uitgaven als vakanties, campers en verbouwingen. Die veertigers en vijftigers van toen zijn de zestigers en zeventigers van nu. Slechts iets meer dan eenderde van de 60-plussers leeft hypotheekvrij.”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3517939/2013/09/28/Yvonne-Hofs-gaat-nog-een-keer-in-op-de-kritiekpunten-op-haar-pensioenstuk.dhtml

  En er zijn over de hele breedte slechts 14% die hun hypotheek hebben afbetaald. Het zou mooi zijn om te weten hoe de onderwaarde verdeeld is.

  @Frans Best interessant, maar tegelijkertijd ook wel erg ver van het bed. Verder dan voor kennisgeving aannemen kom ik niet. Het zou allemaal zo maar kunnen, maar wat doet een mens daaraan? En bovendien, ook al klinken argumenten redelijk, waar is het feitelijke bewijs, en wat is dan het alternatief? Dan kom je al gauw in een complexiteit terecht die niet meer te overzien is?

  Bovendien, er zal altijd iets of iemand anders voor in de plaats komen waarvan je moet afwwachten of het een beter alternatief is.

  Het punt is denk ik of men moet uitgaan van de goedheid of de slechtheid van de mens als meest sterke kracht. Het realiseren van sociale verandering ten goede is toch ook de afgelopen 70 jaar in ieder geval in Nederland op heel veel punten wel goed gegaan. Hoe compleet is de informatie die het collectieve bewustzijn tot zich neemt in verhouding tot alle beschikbare informatie? Niet heel compleet, en daarom is het ook zo moeilijk om harde standpunten in te nemen op zaken die zo enorm complex zijn dat ze door 1 persoon nauwelijks te vatten zijn.

  Misschien dat jij het wel snapt, maar ik kan er verder weinig mee en zelfs dan zou ik er nog niets tegen kunnen doen en zelfs dan ontbreekt het mij aan inzicht om met een beter alternatief te komen. Als het immers uiteindelijk om een eerlijke verdeling van welvaart gaat, dan staan we nog steeds met een been in de middeleeuwen, globaal gezien.

 30. racekever says:

  Frans,

  Frans jij duid gewoon op de NWO Annuit Conceptis, Novo ordo seclorum(the birth of the new world order).
  Bankenunie, ESM moet er koste wat koste worden doorgedrukt al gaan alle lidstaten failliet. En kijk we zijn failliet, NL incluis al zes keer volgens berekeningen. Verdeel en heers, en brood en spelen, iedereen gesstelijk verlamd en verslaafd aan Facebook, smartphone, en the voice of Holland. Jakkeren met je leasebak in de file om vervolgens ‘s avonds je winkelkarretje vol te stouwen met gemanipuleerd voedsel. Alle mongolen naar Serious request om hun geweten af te kopen voor een paar tientjes, om zich vervolgens in trans te brengen met modern feestgedreun of alcohol. Een land waarin in je idolen en ijdelheid gepropageerd wordt boven nuchter verstand en visie.
  Een land waarin eerlijke arbeid niet meer naar behoren beloond wordt en waarin je eindelijk gemiddeld 16 vormen van belasting over je verdiende loon wordt geïnf terwijl ze staan te wuiven met ING pinpassen in Bulgarije. Nee dat gaat niet goedkomen (inkoppertje Voerman) Wie dat nog gelooft is hartstikke gek.
  Zelfs Angela Merkel vergelijkt de huidige situatie als met Oost Duitsland alvorens het uitbreken van de eerste wereld oorlog precies 100 jaar geleden.

 31. racekever says:

  racekever,

  Ik heb nog wel een leuke voor je.

  The endgame met the Governor Jesse Ventura
  http://www.youtube.com/watch?v=jKqAMYH8P9M
  David Icke is een beetje ee vreemde vogel, maar het meeste klopt wel.

 32. S says:

  Ik mis het stukje over de rente. Als geld gecreeerd wordt door schulden, hoe komen de mensen dan aan het geld om de rente te betalen?
  Er is dus meer schuld dan geld in omloop en dit kan nooit beter worden. Sterker nog, bij het afbetalen van de schulden wordt geld onttrokken aan de maatschappij, wat lijdt tot armoede/slavernij

 33. Latida says:

  http://www.ftm.nl/column/hoe-de-elite-u-zand-de-ogen-strooit/

  “dat politici doelbewust autocratische strategieën gebruiken om ons besluiten door de strot te drukken die al die fraaie democratische grondrechten waar wij – terecht – zo trots op zijn, alleen maar uithollen.”

 34. Frans says:

  @ racekever: ja, klopt wel zo ongeveer die typering.

 35. Frans says:

  racekever:
  racekever,

  Ik heb nog wel een leuke voor je.

  The endgame met the Governor Jesse Ventura
  http://www.youtube.com/watch?v=jKqAMYH8P9M
  David Icke is een beetje ee vreemde vogel, maar het meeste klopt wel.

  Jesse ben ik niet zo’n fan van. David: er zijn mensen die beweren dat hij een cover up is.
  Ik heb hem nooit over de jesuiten gehoord.
  Taktiek: geeft van alles vrij zolang het maar niet gaat over de jesuiten, the knights of Malta en de black pope.

 36. Steven says:

  Frans: Dus dat kun je uit ervaring bevestigen?

  Nou ja ik werk gewoon, maar heb dus geen schulden en spaar edelmetaal. Allemaal redelijk logisch toch? Ik zou me heel onzeker voelen met schulden en alleen wat euro’s te besteden. De bank verdient aan mij niets (of het moet die paar euro zijn die men moet betalen voor het pasje)

 37. Adamus says:

  Frans,

  TPTB http://youtu.be/lPXOZYn4qSY worden hier ook genoemd. Tijdje niet van gehoord 🙂

 38. Ontwikkelaar says:

  Of te wel:

  Morgen stop ik met roken en vreten.

  Vandaag vieren wij feest!

  En dat lieten wij ons gisteren niet bederven.

 39. Voerman says:

  racekever: (inkoppertje Voerman)

  Is niet nodig, hij draait vanzelf al in de goal! 🙂

 40. Juan belmonte says:

  @ artikel

  Allemaal weledelzeerhooggeleerde heren, economen, geen oekoenomen.
  Ze leggen uit dat Holland haar welvaart deels heeft gebouwd op schuld, veel schuld.

  Wat nog ontbreekt is een politieke doorsnede:
  Hoe kon het nou dat niemand de zeepbel zag aankomen?
  1 er zijn wel mensen geweest die de zeepbel hebben voorspeld. Alleen hebben ze om politieke redenen nooit mainstream media gehaald (m.n. Theorie dr ir Maartje Martens) laat staan dat ze doorgedrongen zijn tot oekoenomische fora (mejudice) die gedomineerd worden door mensen die in 2010 nog promoveerden op het niet bestaan van een zeepbel (dr Paul de Vries bijvoorbeeld).
  2 de politiek heeft om de HRA maar niet te wilden hoeven of moeten aanpakken ervoor gekozen om dan maar hogehuizeteminnen: doorgaan met beleid om hogehuizenprijzen te stimuleren ongeacht de risico’s
  Zo is op grote schaal huizen gesubsidieerd (100%HRA) LEASEN geïntroduceerd: iedereen kon zonder te sparen lenen zonder terugbetalen en daarmee feitelijk woonconsumptie van de bank leasen met halvering van de al reeds lage rentelasten (kunstmatig lage rente)
  Kortom iedereen kon zonder eigen buffers instappen in overprijsde assetmarkt WONEN IN EEN EIGEN HUIS.

 41. Frans says:

  Adamus:
  Frans,

  TPTB http://youtu.be/lPXOZYn4qSY worden hier ook genoemd. Tijdje niet van gehoord

  Adamus: Thanx! Inderdaad erg interessant! 🙂 🙂

 42. Juan belmonte says:

  Juan zich
  De afgelopen 4 jaar
  met regelmaat verbaasd
  Hoe het toch kon
  Dat tussen 1990 en 2008
  De hypotheekschulden RUIM drie maal
  Harder stegen dan de inkomens

  Iedere mafketel of mallot
  Ziet toch in dat dat op lange termijn onhoudbaar is ???

  Dat is toch HET kenmerk
  Van een zeepbel in assetprijzen
  Door een schuldexplosie ?

  Nooit never Jamais nunca, jamas en niemahls
  Opgemerkt
  Door welke oekoenoom dan ook.

  Alleen dat al is buitengewoon opmerkelijk.
  Hiermee is aangetoond dat de oekoenomiache wetenschap geen onafhankelijke wetenschap blijkt te zijn.
  Of ze snappen hun eigen vakgebied niet
  Of ze willen het niet snappen (da’s nog erger).

  Nogmaals anno 2013 is het artikel van dr ir Maartje Martens niet geciteerd op en is de structuurwijzigingen van de NL woning-“markt” buiten beeld gebleven.
  Wat een cabareteske site daarmee, leidend in visie 🙂

  Ga toch auto’s wassen !

 43. Juan belmonte says:

  Het paste niet in de mening van het NOS journaal
  Om de voorspelling van Redevco (42% daling huizenprijs, gedaan in 2009)
  In beeld te brengen.

  Maar dat maakt de noodzakelijke structuurverandering

  Het paste WEL in de mening van het NOS journaal om het beeld te scheppen dat men maar beter zo snel mogelijk een huis kon gaan kopen want men mocht steeds minder lenen.

  Huis leasen in 2011 slimme Z
  Wachten met een huis kopen in 2011 bleek
  -zoals enkelen op deze site voorspelden- slimme R

  Kortom zeer eenzijdige journalistiek.

  RADAR maakt dat nu een beetje goed door wel een helder beeld te schetsen.

 44. Juan belmonte says:

  Hahahahaha

  Dr Coen Teulings
  Wat een zielig mannetje

  Met al zijn bodems in de huizenmarkt.

  Poppenkast spelen ten tijde van internet is alleen weggelegd
  Voor lieden die er een kortetermijnsblik op nahouden 🙂

 45. Juan belmonte says:

  Felix navedad

  In saludo
  Juan

 46. Juan belmonte says:

  Die iPad toch
  Feliz wordt Felix

  Oeh, dat smaakt 🙂

 47. Latida says:

  Er is in 2013 voor 31 miljard aan boetes betaald door banken wereldwijd aan toezichthouders

  http://www.nujij.nl/algemeen/banken-betaalden-recordbedrag-aan-boetes

  Maar hoeveel is er nu precies gestolen?

  De Nederlandse financiele sector heeft in 2012 alleen al 90 miljard euro winst gemaakt.

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/2A218AE8-2F94-4F37-949A-EF767807AC99/0/2012p19p206art.pdf

  en:

  “Eind 2012 bedroeg de
  totale financiële balans van Nederland, alle vorderingen van ondernemingen,
  huishoudens en de overheid bij elkaar opgeteld, ruim 10 biljoen euro. Dit is bijna
  650 000 euro per Nederlander. Zo’n 70 procent hiervan staat op de balans van de
  financiële sector.”

  en

  “Eind 2012 bedroegen de vorderingen van de financiële instellingen ruim 7 biljoen
  euro, oftewel 12 keer het bbp.”

  en

  “De vorderingen van banken zijn sinds 2006 gestegen van 1,8 biljoen
  eind 2006 naar 2,2 biljoen euro eind 2012, een toename van 20 procent. De
  schuld en van banken stegen in deze periode van 1,9 biljoen naar 2,3 biljoen euro,
  een toename van 25 procent.”

  en

  “In 2011 was de nettowinst van
  de Nederlandse financiële sector absoluut gezien de hoogste in Europa”

 48. mafketel says:

  Kaniewaarzijn 🙂

  Deze hele rij #windmolens stond vanmiddag stil, terwijl het lekker waaide. Door negatieve stroomprijs, …… hiernaast in de twittertjes

  @ Latida, schrik, schrik hebben we in de NL nu ook nog de zee buiten de dijken beleend ? Staat off-shore nu on- of off-model ? Kom er niet meer uit, is niet meer te doen zonder modellen ……… Off-shore past niet in een huismoeders oekoenomie ……., de dijken kunnen nog net 😉 I rest my case

 49. mafketel says:

  Latida: Dit is bijna
  650 000 euro per Nederlander. Zo’n 70 procent hiervan staat op de balans van de
  financiële sector.”

  Hier staat de stand schuld per persoon op 226k en de financiële sector staat hier niet op duzzzzzz ( nooit geweten ) , en klopt jouw berekening feli

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

  Is per huishouden een schuld van 1.5 miljoen …………

 50. mafketel says:

  Tsjaa..: Kredietgroei is wat anders dan economische groei mafketel!

  Weet je wat ik me nu afvraag ? Hoeveel oekoenomisch groei hebben we nodig om een krediet van 1 tot 1 1/2 miljoen ( what’s in a million ) per huishouden weg te werken ? 😉

 51. lorenzo says:

  Nico de Geit: Je moet je eigen rotzooi opruimen, je eigen problemen oplossen. Je kunt niet de hele wereld helpen, de wereld wil dat niet eens.

  glaasje wijn met uitzicht .. € 1.50 .

 52. Juan belmonte says:

  lorenzo,

  In een land, Spanje, met jeugdwerkloosheid = 50% en werkloosheid = 25 %.
  Hebben sommigen het heel goed
  En sommigen het zo slecht dat zo massaal Sol bezetten (2012).

  Juan’s wijntjes zijn wel duurder, maar wie in de buurt van Goya komt
  Die moet voor zijn cara betalen ook.

  Tiene mucha cara
  El Juanito

 53. Juan belmonte says:

  mafketel,

  Mooi plaat

 54. Steven says:

  mafketel,

  Ja hij is echt grappig “now with even more corruption”

 55. Ger Rukker says:

  quote
  Juan belmonte Zegt:
  Dat tussen 1990 en 2008
  De hypotheekschulden RUIM drie maal
  Harder stegen dan de inkomens

  Iedere mafketel of mallot
  Ziet toch in dat dat op lange termijn onhoudbaar is ???

  Dat is toch HET kenmerk
  Van een zeepbel in assetprijzen
  Door een schuldexplosie ?

  Dit is nu precies hetgeen mij ook verbaasd .

  Zeker de banken ( en met name de Nederlandse bank ) moeten zich zeeeeeeeeeeeeeeeeeeer diep schamen .

  Ze hebben dit allemaal uit eigen belang en geldzucht laten gebeuren .

  Het ergste is dat dit gebeurd is met name door bestuurders met zeer hoge opleidingen/drs titels .
  Die zelfde banken verfoeien nu dat het bonus beleid zou moeten worden afgeschaft/afgeroomd .
  Ze melden dat er een leegloop van goede mensen ( lees duurbetaalde drs’n zonder logica kennis) zou ontstaan als de bonussen worden afgeschaft /verminderd .

  Volgens mij zijn het juist de bonus minnende bankiers(met die zogenaamde belangrijke kennis en kwaliteiten )die aan de wieg van de kredietcrisis staan .

  Ik weet zeker dat er voor veel minder geld/salaris er veel betere bestuurders te vinden zijn .
  Ze moeten alleen gevonden worden buiten het huidige kliekje die alle leuke baantjes aan elkaar doorspelen . Volgens mij liggen ze met elkaar in bed of staan samen met elkaar op de golfbaan .

  De kennis die ik hier op dit forum lees kan volgens mij vele nuchtere bestuurders leveren . Die zeker voor een lager tarief zullen werken en met betere kwaliteit .

  De enige manier om uit deze crisis te komen is pijn lijden / aflossen / broekriem aan en opnieuw beginnen .

 56. Adamus says:

  Latida,

  Gaan nog veel meer winst pakken http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/12/26/saxo-bank-erwartet-zwangsabgabe-fuer-sparer-in-europa-bereits-2014/ zet je spaarrekening maar om in mandjes aandelen 😉

 57. De Pessimist says:

  Steven,

  De bank financiert de mijn waar jouw totaal nutteloze stukje metaal ten kosten van een hele hoop milieu vervuiling en andere ellende wordt gedolven.Kortom bij elke economische activiteit die jij onderneemt betaal jij mee aan de bank geen ontkomen aan.

 58. De Pessimist says:

  Ger Rukker: Die zelfde banken verfoeien nu dat het bonus beleid zou moeten worden afgeschaft/afgeroomd .

  Ze beginnen weer koppies te geven

 59. De Pessimist says:

  mafketel: Weet je wat ik me nu afvraag ? Hoeveel oekoenomisch groei hebben we nodig om een krediet van 1 tot 1 1/2 miljoen ( what’s in a million ) per huishouden weg te werken ?

  Een jaar of 15 met een inflatie van rond de 10% doet wonderen ,dan komt die groei vanzelf maar is niet eens nodig

 60. Cartoonist says:

  De Pessimist: Een jaar of 15 met een inflatie van rond de 10% doet wonderen ,dan komt die groei vanzelf maar is niet eens nodig

  Tegen die tijd is met zulke inflatie de staatsschuld toegenomen tot een paar duizend miljard (=biljoen) euro.
  Dan staat iedere nederlander voor een slordige 1 miljoen in het krijt/garant voor deze schuld.
  Inflatie leidt tot nog meer schuld. De droom dat de schulden weggeinflateerd kunnen worden is een fata morgana.

 61. De Pessimist says:

  Cartoonist,

  In het huidige frame zal dat niet lukken maar in een MMT frame lukt dat prima en waarschijnlijk is er ook geen andere oplossing uit deze liquidity trap

 62. Juan belmonte says:
 63. Dirk says:

  Jo: En op kerstavond in #Harlingen gaan de vraagprijzen weer vrolijk meer dan 10% omhoog!??
  huizenzoeker.nl/ko…land/harlingen/?pw=j

  Pure makelaarsoplichterij en zoals iemand al had opgemerkt, scrol even verder, alle prijzen naar beneden.
  U mag zelf oordelen 😉

 64. Cartoonist says:

  De Pessimist,

  MMT is een leuke theorie, maar je moet wel rekening houden met de realiteit, en de realiteit is dat niet landen geld creeren maar dat ongecontroleerde instituten geld creeren.

 65. De Pessimist says:

  Cartoonist,

  Landen met een eigen CB kunnen nu al onbeperkt lenen ook tegen 0% en dat blijft net zo zolang de liquidity trap niet is opgelost

 66. Mr Buitenzuur says:

  Ja hoor filmpje weg weg en nog eens weg.
  De TROS ooit begonnen als radio REM Eiland (De eerste Provo,s).
  Heeft mijn vader daarom op zee gewerkt om nu door het staatgefrunik een site te OKKE.

  Wederom de waarheid verdoen tot niet bestaand fijt.

  Kent uwe geschiedenis.

  Hoogachtend Mr Buiterzuur

 67. Mr Buitenzuur says:

  Ja hoor filmpje weg weg en nog eens weg.
  De TROS ooit begonnen als radio REM Eiland (De eerste Provo,s).
  Heeft mijn vader daarom op zee gewerkt om nu door het staatgefrunik een site te OKKE.

  Wederom de waarheid verdoen tot niet bestaand fijt.

  Kent uwe geschiedenis.

  Hoogachtend Mr Buitenzuur

 68. Cartoonist says:

  De Pessimist,

  Je zegt het zelf al:

  lenen

 69. Lierty says:

  Johanna,

  Een typisch geval van intelligent overkomen, met veel “interessante” termen strooien en tot foute conclusies komen, omdat er veel te moeilijk wordt gedacht.

  De Austrian Business Cycle Theory weet op elegante wijze uit te leggen dat door manipulatie van de prijs op geld te veel wordt geleend en te weinig wordt gespaard en dat dit crises veroorzaakt.

  De theorie is eenvoudig uit te leggen en zeer logisch te beredeneren en tevens toe te passen op de huidige situatie:

  1. Rente is normaal gesproken een product van vraag en aanbod.
  2. Rente wordt omlaag gemanipuleerd door een centrale bank.
  3. Door de lage rente wordt er te veel geleend en te weinig gespaard. (Huizenbubbel/Schuldencrisis anyone?)
  4. De economie raakt uit disbalans en begint scheuren te vertonen. (credit crunch 2008?)
  5. Overheden en centrale banken proberen een gezonde recessie om de economie in balans te laten komen te voorkomen. (Zie huidige historische lage rentes van centrale banken)
  6. De lage rentes zijn zeer ongezond, de economie raakt nog verder uit disbalans: te veel schulden, te weinig spaargeld.

  Des te langer een gezonde correctie wordt uitgesteld des te groter de schade aan de economie.

  Je denkt veel te moeilijk en je haalt er allerlei zaken bij, waarvan ik denk “Waarom zo moeilijk denken?”. Gebruik je gezonde verstand en je ziet duidelijk dat de theorie zeer logisch is. Economie is geen wiskunde!

 70. Pjotr says:

  Dat de banken het boetekleed aan moeten doen is nu wel duidelijk, maar m.i. moeten we de falende rol van de overheid maar eens flink aan de kaak stellen. Uiteindelijk zijn zij al decennia lang verantwoordelijk voor en debet aan de ongelimiteerde kredietgroei waardoor alles behoorlijk uit de hand is gelopen. Aan de overheden is en was de taak regulerende wetgeving op te stellen en uit te voeren. En dat hebben ze gewoonweg verzuimd. Uiteindelijk hebben ze door o.a. de HRA zelfs het tegenovergestelde gedaan (en doen het in mindere mate nog steeds) dan wat er gedaan zou moeten zijn. Uitermate triest allemaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*