Kees de Kort: ‘Jan Kees de Jager is totaal incompetent’

Het oproepen tot een ‘bankrun’ wordt strafbaar. De ministers Opstelten en De Jager bereiden wetgeving hiertoe voor om een “onbeheersbare situatie” te voorkomen. Analist Kees Kort heeft een duidelijke opinie: dit plan is “total bullshit”.

Directe aanleiding van de voorgenomen maatregel is het faillissement van DSB Bank, na een oproep van Pieter Lakeman aan rekeninghouders op om hun geld weg te halen. De veroorzaker van een bankrun kan in de toekomst worden veroordeeld tot maximaal vier jaar cel, plus een geldboete van 19.000 euro. Dit staat in een brief (pdf) van de ministers Opstelten en De Jager aan de Tweede Kamer.

‘Totale incompetentie’ politiek
Dit plan illustreert de “totale incompetentie” van de politiek, oordeelt Kees de Kort in zijn dagelijkse radiocolumn op BNR. “Jan Kees kan zich beter druk maken over het versterken van de balansen van de banken”, aldus de Kort. Dit is “het paard achter de wagen spannen en oorzaak en gevolg door elkaar halen”. Als banken gezond zijn zal niemand een oproep tot een bankrun doen, stelt de analist.

“Strafrechtelijke bescherming tegen het uitdrukkelijk bevorderen van een ‘bank run’ is aangewezen tegen de achtergrond van het feit dat de samenleving in economisch opzicht sterk afhankelijk is geworden van de stabiliteit van het bancaire systeem”, zo schrijven minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in de brief aan de Tweede Kamer.

Burgers monddood maken
De eerste reacties op Twitter zijn voor het overgrote deel negatief. “Mag je van de Jager niet meer zeggen dat ik al mijn ING obligaties heb verkocht omdat ik ING niet meer vertrouw? Raar zeg”, schrijft Peter Verhaar, oprichter van broker Alex. “Politiek moet systeem bedenken waarin omvallende bank geen ramp wordt i.p.v. burgers monddood maken. Mooie taak voor de Jager”, aldus Rick Beerendonk.

Share Button
Tagged with: ,
32 comments on “Kees de Kort: ‘Jan Kees de Jager is totaal incompetent’
 1. dalen says:

  Klopt wat kees zegt. Het wetsvoorstel is totaal onuitvoerbaar en juridisch overbodig omdat er al genoeg handvatten zijn om een eventuele manipulatie aan te pakken.

  Waanzinnig idee (zie mijn commentaar vorige topic.

 2. Jan says:

  Fijn dat er mensen zoals Kees zijn die nog zelfstandig denken en zich niet door de media laten beïnvloeden!

  Ben zelf vandaag eens gaan rekenen hoeveel de omzet per makelaar in 2010 bij ons in Purmerend is geweest. Dat het niet best was, was mij allang duidelijk alleen de uitkomst was nog veel erger dat ik gedacht had. Heb via Funda de verkochte huizen per makelaar opgezocht, dit opgeteld (-6% schatting verkoopbedrag) en dit totaal bedrag maal de courtage gedaan.

  De uitkomst was dat er per makelaar / medewerker variërend van een paar duizend tot circa 30.000 over bleef (bruto wel te verstaan) daar moeten alle kosten en belasting nog van af!

  Ben benieuwd hoelang ze dit nog vol weten te houden, daar de meesten al behoorlijk hebben gesneden in alle mogelijke kosten (personeelsbestand, huisvesting etc etc)

  Mensen nog even volhouden we zijn er bijna, OORDOPPEN in voor de knal die komen gaat.

 3. Ernzt says:

  Banken mogen wel ons geld massaal oproepen om gered te worden, maar wij mogen niet oproepen massaal ons eigen geld op te halen. Vreemd.

 4. anoniempje says:

  Een mooi stukje, ik vraag me ook af of ze middels de grondwet dit wel kunnen maken

 5. bigD says:

  Mag ik nog wel oproepen om dan niet meer op de partij van de heer De Jager te stemmen? Of staat daar binnenkort vier jaar isoleercel zonder vervroegde vrijlating op?

 6. Goudbelegger says:

  George Orwell ‘In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act’.

 7. Simply Henky says:

  waarom moet dit zo geregeld worden?
  Ik word er zeer wantrouwend van en krijg het idee dat er veel meer aan de hand is. Ze praten als of er niet aan de hand is, Waarom dan dit voorstel?
  Ik heb ook al gehoord dat tijdens een bankrun het systeem uitgeschakeld wordt, zodat niemand meer bij zijn geld kan. In wat voor een tijd leven wij?
  Wie het weet mag het zeggen.

 8. lorenzo says:

  Jan ,in dit kader : ik zat te denken eens uit te rekenen de bruto marge van de oliebollen verkopers afgezet tegen de economische crisis. Immers , als we toch bezig zijn …

 9. Pinball says:

  @Goudbelegger.

  Mundus vult decipi, ergo decipiatur.

  Maar of de waarheid gehoord wordt.

 10. Okkie says:

  Eigenlijk zegt De Jager met zoveel woorden dat DSB niet de enige bank is waarmee zoveel mis is. Waarom zou hij anders bang zijn voor nog zo’n oproep? Het omvallen van DSB was niet bepaald een gemis voor de samenleving.

 11. Nou, says:

  Vrijheid van meningsuiting is leuk zolang het niet over onze eigenaar gaat.

  Waar slaat trouwens de verhouding 4 jaar cel 19000 euro boete op?

 12. spongebob says:

  Ik zie voor JanKees een gouden toekomst bij een grote bank als dit voorstel tot wet verheven wordt.

  Zulke mannen zijn hun gewicht in goud waard en nog wel meer ook.
  JanKees is een waardig opvolger voor ome Nout.

  (enige ironie toegevoegd)

 13. spongebob says:

  Voor de secundant van JanKees de jager, Ivo Opstelten geldt dit natuurlijk ook, dit ‘economisch’ zwaargewicht zal zijn plaats wel vinden in de Raad van Bestuur van De Nederlandse Bank.
  Aan dezelfde tafel, naast onze hemelse leider, aanbeden held en lichtend voorbeeld voor elke nederlander, Prins (koning keizer admiraal) Willem Alexander van Oranje Nassau – von Amsberg – von Lippe Biesterfeld bis Bilderberg – van Buren etc etc etc.

 14. Dow Jones says:

  Prettige Kerst allemaal!

  Maak er een mooie dag van!

  Dow Jones

 15. dalen says:

  Waarom zou je je geld bij een bank plaatsen met de wetenschap dat je maximaal 2% rente krijgt en zij het vele malen met woekerrenten en wurgcontracten doorlenen aan iedere naieveling die langs komt. Daarnaast de kans dat een bank omvalt en je je vermogen kwijt bent.

 16. Peter2 says:

  @4: anoniempje,

  “Een mooi stukje, ik vraag me ook af of ze middels de grondwet dit wel kunnen maken”

  Nederland heeft effectief geen grondwet, vanuit de burger geredeneerd dan. Dit komt omdat de rechter niet tegen die wet mag toetsen. Dit toetsen is enkel voorbehouden aan de politici zelf voorbehouden en dat betekend dat als de zittende politici iets willen, het er niet toe doet of het wel of niet grondwettelijk is.

  Als zij vervolgens een wet invoeren die ongrondwettelijk is, moet een rechter die wet nog uitvoeren ook.

  Prettige rechtsstaat toch?

 17. Peter2 says:

  Hier de link:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Grondwet#Toetsing_aan_de_Grondwet_door_de_rechter

  SInds 2008, kan de rechter (met beperkingen) wel wetten toetsen aan de grondwet (zie zelfde link).

  Op 2 december 2008 is het Wetsvoorstel-Halsema aangenomen door de Eerste Kamer, met een zeer kleine meerderheid. Er zijn 37 stemmen voor uitgesproken en 36 stemmen tegen[3]

  Wat op zich al aangeeft hoe het rechtsgevoel van onze politici is!

  Het Wetsvoorstel Halsema behelst de bevoegdheid voor de rechter wetten (in formele zin) beperkt te toetsen aan de grondwet. Wetten in formele zin kunnen na invoering worden getoetst aan de artikelen: 1 – 23, 54, 56, 99, 113, 114, 121, 129. Het blijft onmogelijk om wetten in formele zin aan de overige artikelen van de grondwet te toetsen.

 18. Peter2 says:

  @15: dalen,

  Ik ben het met je eens dat de wet die Jan wil doorvoeren, eigenlijk het faillissement van ons banksysteem betekend.

  De meesten mensen zullen echter hun geld op de bank laten denk ik. Dit vanwege de perceptie van de garanties dat bij het omvallen van een bank je je geld , nominaal gezien i.i.g., terug krijgt.

 19. dalen says:

  @ 17 Peter2

  Bij mijn weten zijn de onderdelen van dit wetsvoorstel nog niet in werking omdat het een grondwetswijziging beoogt. Alleen de Eerste Kamer heeft de tweede lezing aangenomen en nu moet de Tweede Kamer dat nog doen en daar is dan een tweederde meerderheid nodig.

  Gezien de tegenstrijdigheden in de Kamer zie ik niet snel dat er een wetsvoorstel van Groenlinks wordt aanvaard.

 20. Merijn Knibbe says:

  Leve de vrijheid van meningsuiting!

 21. MR says:

  Deze wet lijkt me een verborgen oproep je geld van de bank te halen.

 22. Stan says:

  Inderdaad paard achter de wagen spannen. En het laat goed zien dat de vrije markt ideologie in Nederland niet werkt.
  De overheid is gebaad bij (de schijn van) stabiliteit en zal alles willen doen, ook via de juridische weg, om deze schijn te behouden.
  Het CDA/VVD kabinet doet hier op korte termijn een krampachtige poging de gevestigde (staats)banken te beschermen. Het haalt niets uit en is pure symboolpolitiek.

  Something is rotten in the state of Denmark.

  Heren er is juist behoefte aan langetermijn visie!!!!

 23. ll says:

  @ MR eens, als er een wet moet worden gemaakt voor een gebeurtenis die zich bijna nooit heeft voorgedaan in het verleden, is er iets aan de hand.

  Dit lijkt een waarschuwing, maar waarvoor……

  De banken zijn tot nu toe gered, door ons belastingbetaler, maar is de overheid nu failliet ?

 24. ll says:

  Trouwens, de Jager heeft al een stok achter de deur, de financiele noodwet. Hij kan ten alle tijde in geval van nood, voor de banken uiteraard, stante pede de deposito’s bevriezen, dubbele maatregel dus.

 25. ll says:

  Of, zit hier het manco, Dalen, kunt U svp even Uw Juridische kennis hiervoor gebruiken, ?

  http://www.st-ab.nl/wetten/0211_Noodwet_financieel_verkeer.htm

  Kan de Jager deze noodwet misschien niet gebruiken, als er een bankrun dreigt ?

 26. Peter2 says:

  @23: Stan,

  “Inderdaad paard achter de wagen spannen. En het laat goed zien dat de vrije markt ideologie in Nederland niet werkt.”

  Hoe laat dit incident zien dat “de vrije markt ideologie” in Nederland niet werkt dan?

  Moet je hiervoor niet eerst een vrije markt hebben, een markt waar de overheid niet constant ingrijpt in prijzen en de individuele keuzen, alsmede het gedrag van burgers?

  Dit toont nu juist aan dat er in Nederland ten koste wat het kost geen vrije markt mag zijn, als dit tot gevolge heeft dat er banken om kunnen vallen. En ook dat er desnoods wettelijk wordt in de persoonlijke vrijheden van mensen om dit te realizeren.

  Verder wordt zo moe van die “communisten” hier in Nederland. In alles zien ze bewijs dat persoonlijke economische vrijheid (een vrije markt) de oorzaak is van alle grote problemen.

  Als het aan hen licht dragen we volgend jaar Mao pakjes en gaan zingend aan het werk op het platteland op ons eigen lapje grond. Dan is iedereen gelijk en straatarm!

 27. Starter Zonderhuis says:

  Ach, je mag al nergens je mening meer geven:

  VEH: kritische reacties op VEH worden verwijderd.

  Eindhovens dagblad: kritische algemene opmerkingen (er wordt in een dorp als Eersel nog geen 2 huizen per maand verkocht op 120 te koop staande woningen) worden verwijderd.

  Alleen gelijkgestemden willen elkaar horen.

 28. nhz says:

  @10:
  “Het omvallen van DSB was niet bepaald een gemis voor de samenleving.”

  Nou ja, het kost de belastingbetaler en sommige rijke spaarders wel vele miljarden. Je kunt hooguit zeggen dat dit beter is dan dat Dirk nog een tijdje zo had doorgefietst omdat de schade dan vermoedelijk nog groter was geweest.

  @11:
  tja, ik schat dat een dag cel de overheid minstens 1100 euro kost dus het is een vreemde ruil 😉

  @12:
  JanKees heeft in ieder geval het postuur van een bankier; dat kunnen niet veel burgers zeggen.

  @28:
  struisvogelbeleid; ongetwijfeld overgenomen van de landelijke politiek waar het ook al jaren prima functioneert.

 29. Juan Belmonte says:

  Straks komt er nog wel met een vrbod op het publiceren van de trukendoos van Hogehuizenprijsminnend NL.

  Snel nog even een link naar de Tombola Top Tienduizend doen voor wie wil weten offi een Kamikaze Koper is …

  Minder dan 38% tov vraagprijs uit 2008 ?
  Geduld loont !

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-11-2010/rating-hollandse-subprime-hypotheken/#comment-56663

  🙂

 30. Adamus says:

  De banken zijn tot nu toe gered, door ons belastingbetaler, maar is de overheid nu failliet ?

  Il,
  de overheid is boekhoudkundig een kruispost.
  Wij staan tegenover de bank. Lullig is dat we ook de boekhouder (de ferryman?) nog gedwongen worden te betalen.

 31. Adamus says:

  Van statuur naar postuur.

 32. ger says:

  Het is duidelijk dat jan kees totaal geen weet heeft wat er gaande is in Griekenland. Het is gewoon zielig wat hij allemaal uitkraamt.Lonen te hoog???? hoe komt hij erbij, de mensen in athene willen dolgraag werken voor 4 euro per dag.Het enige wat hij nu aan het doen is is zijn foute beslissingen met zijn vriendjes goed lullen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*