Grondopbrengsten Eindhoven 76 mln lager dan begroot

De grondopbrengsten in Eindhoven blijven door de stagnerende nieuwbouwplannen in de stad fors tegenvallen. Met nog vier maanden te gaan ontving de gemeente dit jaar tot nu toe ruim € 14,1 mln aan opbrengsten uit grondverkoop, terwijl een opbrengst van ruim € 89,9 mln was geraamd. Dat blijkt uit antwoorden van het college van B en W op vragen van raadslid Dré Rennenberg van Ouderen Appèl Eindhoven.

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Dat de grondopbrengsten dit jaar tot nu toe bijna € 76 mln tegenvallen, wil volgens B en W nog niet zeggen dat die opbrengsten überhaupt niet meer aan de gemeente toekomen. Volgens de gemeente zeggen deze balansgegevens ‘alleen iets over de boekwaarde van projecten die in exploitatie zijn’, en dus niets over ‘opbrengstpotentie of winstgevendheid’.
De tegenvallende resultaten die de gemeente Eindhoven boekt bij de verkoop van bouwgrond, staan niet op zichzelf. Het aantal gemeenten dat met slechte resultaten van het grondbedrijf kampt, is zo groot dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoek verricht naar de ernst van de verliezen. Over twee weken worden de resultaten van dat onderzoek gepresenteerd

bron: PropertyNL

Share Button
Tagged with:
242 comments on “Grondopbrengsten Eindhoven 76 mln lager dan begroot
 1. Omei says:

  Tja, en toen was het stil…

 2. Goudbelegger says:

  Dit is waar ik het eerder over had ivm schulden/ binnenlands product verhouding. In 1929 was die zo hoog omdat het binnenlands product daalde. Als dat nu ook gebeurt is het raak en het zal waarschijnlijk gebeuren.

  ——–

  Ierland dieper in problemen na onverwachte krimp bbp Telegraaf/Wall Street Journal
  DUBLIN – De Ierse economie is in het tweede kwartaal gekrompen. De onverwachte daling van het bbp bemoeilijkt de verwezenlijking van de regeringsdoelstelling om het begrotingstekort binnen vier jaar terug te brengen tot 3%. Dat roept meteen de vraag op of het land in staat zal zijn de schulden af te betalen zonder hulp van buitenaf.

 3. Ronald says:

  Ook mooi om te zien hoe men de problemen meteen weg wuift met de aanname dat de tegenvallers in de loop van de komende jaren weer goedgemaakt worden. Als zelfs dat niet meer vol te houden is zijn de huidige bestuurders vast al weer vertrokken…

 4. nhz says:

  @2:
  Ierland is feitelijk failliet dankzij de vastgoed bubble, die nu de banken de kop kost. Het hele land heeft er jarenlang vet van gefeest, dus grosso modo is deze crisis absoluut verdiend. Gaan we in NL ook zien, al is de groep die dik geprofiteerd heeft hier veel kleiner.
  De Ieren hebben jarenlang megasubsidies ontvangen van de EU en dat allemaal in vastgoed en andere overconsumptie gestopt; en nu moeten we ze nog jarenlang gaan ‘helpen’ om hun schulden af te betalen. Allemaal solidair blijven, wat is EU socialisme toch een fantastisch systeem!

  @3:
  als de verkoop van bouwgrond niet snel toeneemt zullen de grondprijzen fors omhoog moeten, om te garanderen dat de bestuurders nog net zo veel geld over de balk kunnen gooien als in de afgelopen bubblejaren 😛

 5. nhz says:

  off topic, maar nu we het toch over bubbles hebben… op Sharelynx staat een aardig overzicht van historische bubbles:

  http://www.sharelynx.com/chartstemp/BubbleComparisons.php

  Opvallend dat de Amerikaanse huizenmarkt en zaken daaromheen (bijv. Pulte Homes, Fannie & Freddie) zeer hoog scoren. Ook een toppertje is onze eigen 17e eeuwse tulpenbubble van +5900% (overigens met fout jaartal, moet zijn 1637 en niet 1647). Zover is de polderbubble van vandaag nog niet, maar de politiek van links tot rechts gaat er alles aan doen om het oude record te breken.

  Zilver en goud vormen hiermee vergeleken voorlopig een flauw aftrekseltje, slechts dik 400% erbij (in euro +300%) dus nog een lange weg te gaan.

 6. Goudbelegger says:

  @5 mooie link nhz. En totaal relevant. De impact van sommige bubbles was trouwens veel groter dan andere omdat er meer mensen meededen. Moeten we eens goed gaan nadenken over de speculatiebubble van de jaren ’90 en 2000 die nu nog enigszins doorloopt omdat zoveel mensen verplicht aangesloten zijn bij pensioenfondsen. Laten we zeggen dat zo’n 75% van de werkenden direct of indirect meedoet…. Dat is zo’n 75x meer deelnemers dan veel andere bubbles…. Als die eindelijk eens ploft, nou dan zijn de consequenties denk ik door niemand meer te overzien……

 7. nhz says:

  @6:
  hoeveel mensen meedoen is niet altijd duidelijk. Bij de tulpenbollen stellen sommige historici dat er slechts zo’n 5000 handelaren (speculanten) actief waren, en dat het overgrote deel van de bevolking dus niet meedeed. Maar de realiteit is dat de bollen verhandeld werden op een soort futuresmarkten die in iedere taveerne te vinden waren. Wegens de beroerde kwaliteit van het water waren er gemiddeld twee van zulke taveernes per straat in Nederland. Deelnemen aan de bollenspeculatie stond dus voor iedereen open, mede omdat je niet cash hoefde te betalen (of je bij iedere aankoop van een tulpenbol een grachtenpand gratis kreeg, a la onze 200% hypotheken, betwijfel ik). Maar ik zie veel overeenkomsten …

 8. Charlie says:

  Door het verlaten van de goudstandaard hebben we onszelf decennia lang kunnen wijsmaken dat we elk jaar rijker en rijker werden. Huizenbubbel, effectenbubbel, pensioenbubbel etc etc. Feitelijk lagen er geen economische activiteiten aan ten grondslag. Dus nu vragen we ons bewust af: Staat de prijs van huizen nog wel in verhouding met de opbrengsten uit arbeid/economische activiteit die individuen op kunnen brengen om dergelijke huizen te betalen? Andersom: Hoe kan het dat het gros van Nederland 8 uur per dag op een stoel achter een computerscherm zit en denkt dat we daarmee oneindig rijk kunnen worden?

 9. Martijn says:

  Charlie,

  De goudstandaard is een barbaars reliek.

  Als je de boel een beetje wil snappen vraag jezelf dan eens af wat olie doet.

  Wist jij dat een auto zo 100pk kan hebben?

  En auto’s zijn niet het enige.

  Reken dan maar eens uit hoeveel pk er de afgelopen 50 jaar bij zijn gekomen, en roep dan nog maar eens dat dat geen welvaart is.

 10. Martijn says:

  @Juan, Lorenzo(?) en Dalen(?)

  Volgens mij hebben jullie hier wel eens gemeld dat de HRA zou moeten worden afgeschaft worden van Brussel.

  Heeft iemand van jullie daar wat meer achtergrond bij?

 11. Charlie says:

  In Italië ageert komiek Beppe Grillo fanatiek tegen financiële wantoestanden door gemeenten en Berlusconi. http://bit.ly/9yy2gJ

  Maar hier hebben we dezelfde mafia. Bankiers, projectontwikkelaars en corrupte ambtenaren en Wilders …

  Zoek de verschillen… (ze zijn er niet)

 12. Charlie says:

  @Martijn

  Nee, er is geen sprake van een techniekbubbel.

 13. Martijn says:

  @Charlie

  De welvaart die olie ons bracht moest op de een of andere manier worden ondersteund door het monetaire systeem, denk je niet?

  En vasthouden aan goud had voor deflatie gezorgd.

  Dan gaan er vast mensen roepen dat er in computers ook deflatie zit, maar dat is toch anders (je koopt immers niet dezelfde maar een snellere computer) en de geschiedenis laat zien dat deflatie niet altijd prettig uitpakt.

  Los daarvan wil de politiek graag inflatie om wat extra belasting te kunnen heffen.

  En dus werd het barbaarse reliek van de goudstandaard losgelaten.

  Dat zegt niet dat goud nu onbelangrijk is; de ECB beweert het tegendeel, maar een harde koppeling fiatgeld/goud is te regide en heeft bewezen niet te werken.

 14. nhz says:

  @9:
  al die welvaart (zeker die 500pk ofzo van lorenzo’s Porsche) is vooral van het foute type. Kijk maar eens naar de ontwikkelingen rond de Ansari X-prize, met 10 pk kom je ook een heel eind (misschien wel verder). Een gemiddelde auto rijd al zeker 50 jaar ongeveer 1:10 of 1:20 als het een klein en zuinig type is. Maar 1:100 kan met gemak, en 1:300 moet ook kunnen. Met brandstofcellen (kost meer tijd) kan het nog zuiniger.

  Over militair spul (bijv. de vliegende Hummer waar ze nu mee bezig zijn) of landbouwvoertuigen zal ik maar helemaal niet beginnen. Als ik zo om me heen kijk op Walcheren heeft over tien jaar een tractor 10.000 pk, banden van een meter breed en vier meter hoog en een joch van 12 dat via een playstation 4 het geheel bedient. Kruissnelheid zal dan wel rond de 120 km/uur liggen, en fietsers worden in plaats van aan de kant gedrukt (zoals nu) waarschijnlijk preventief weggeblazen. Erg nuttig allemaal die techniek; waar goedkope olie en vooral goedkoop geld al niet toe kan leiden 🙁

  of dit welvaart is betwijfel ik, welzijn is het in ieder geval niet.

  @13:
  “je koopt immers niet dezelfde maar een snellere computer”

  Inderdaad, met verplicht een nieuwe Windows versie die de snelheidswinst direct volledig opsoepeert of erger. Een Amiga computer uit 1985 start sneller dan een mega-PC anno 2010, en voor tekstverwerken zijn ze allebei even snel. Je kunt wel een computer van 10 of 20 jaar terug voor een tientje kopen, maar dan wel zonder service en met zoveel problemen om nieuwe hardware (bijv. printers) en services te gebruiken dat je wel gedwongen wordt om toch wat nieuws te kopen.

  Net zoiets als digitale camera’s en TV’s die zogenaamd spectaculair beter worden door de extra megapixels – allemaal sprookjes voor wie de statistici blind gelooft.

  overigens (vooral t.a.v. #8) waren er onder de goudstandaard (avant la lettre) ook bubbles, denk maar aan de tulpenbollen, de South Sea Bubble, de Assignats, enz. Maar dankzij goud kun je wel zien als er met krediet geknoeid wordt door de bankiers; of je ze daarmee ook eerlijk kunt houden hangt van de politiek af, ik vrees wat dat betreft dat de geest uit de fles is en dat de banksters nooit meer eerlijk zullen worden.

 15. Charlie says:

  @Martijn
  Interessant punt.

  De techniekbubbel is er natuurlijk wél! Peakoil. We denken dat de energie die al onze techniek vereist heel goedkoop kan blijven.

  Maar dit is niet direct een bubbel gecreëerd door financiële constructies, zoals het loslaten van de goudstandaard, aflossingsvrije hypotheken, etc

  Ik kan namelijk de directe link tussen het massaal nodig hebben van olie met het loslaten van de goudstandaard niet leggen. Misschien jij wel?

  Het loslaten van de goudstandaard maakt inflatie natuurlijk aantrekkelijk, omdat geld uit niets creëeren en dan met goedkoper geinflatteerd geld terugbetalen voor grootleners als overheden natuurlijk een fantastische financieringsvorm biedt over de rug van de burger.

  We zijn hier op dit forum toch niet vies van het deflatiespook of wel? 😀

 16. Martijn says:

  @14

  Alles wat we gebruiken of doen draait op olie.

  En als je even voorbij de Porsche van Lorenzo weet te kijken zie je best dat je het daarin met mee eens bent.

  Verder is de goudstandaard lang niet zo constant geweest als je aanneemt. Er is een tijdlang met bi-metalen standaarden gewerkt en met losse goud- en zilverstandaarden. Beiden zijn vaker losgelaten en teruggekeerd.

  Maar bubbels kunnen natuurlijk altijd ontstaan, en inderdaad ook onder een goudstandaard.

  @15

  Ik kan namelijk de directe link tussen het massaal nodig hebben van olie met het loslaten van de goudstandaard niet leggen. Misschien jij wel?

  Ik ga het niet uitgebreid uitleggen, maar olie maakt veel meer mogelijk. Dat moest allemaal een prijsje krijgen om gecoördineerd te worden, en daarvoor was dus extra geld nodig, of lagere prijzen.

  Onder een goudstandaard kan de geldhoeveelheid niet worden vergroot, dus werd hij losgelaten.

 17. Martijn says:

  Tot slot Charlie is je voorstelling van overheid vs burger wat zwartwit.

  Inflatie is natuurlijk altijd aantrekkelijk voor een overheid (zei ik dat hierboven niet al?), maar dat ‘de overheid’ altijd maar ‘de burger’ wil pakken is niet helemaal waar.

  En als men eens probeert wat deflatie aan te wakkeren/te tering naar de nering te zetten dan is het ook niet goed en rent ‘de burger’ boos de straat op.

  Natuurlijk kies je dan voor inflatie. Je wordt er door gedwongen door ‘de burger’.

  Dat is een politiek vastliggende uitkomst van de keuze van volk.

 18. Adamus says:

  Zoek de verschillen… (ze zijn er niet)

  Charlie,

  Ook youp ( van lenen, betalen) en Freek zijn inmiddels multi gevulde miljonairs. Gaan die grapjes maken over wat ze kwijt gaan raken?

 19. Adamus says:

  Erg nuttig allemaal die techniek; waar goedkope olie en vooral goedkoop geld al niet toe kan leiden

  Goeie nhz,,
  Ik ken een ruilverkavelde polder (2400ha,1965) waar die spulletjes niet meer kunnen rijden. Het is niet meer rendabel en de grondprijs blijft 60k.

 20. Adamus says:

  Charlie,

  Waarom zit USA in Irak ?

 21. Adamus says:

  Overigens is Eindhoven een PvdA gemeente.
  Zie de link met Wilders niet zo, om topic te blijven.

 22. Adamus says:

  1 barrel = 2 gram?

 23. Peter says:

  @17 Martijn,

  Je verward ‘de burger’ hier volledig met de profiteurs en de daarachter liggende belangen groepen. Ik heb nog nooit een breed gedragen (zeg 2 miljoen mensen) in Nederland tegelijk zien demonstreren.

  Mensen die door een verstandig beleid achteruit gaan en demonstreren zijn altijd de mensen die bij een verstandige overheid zelf minder kunnen uitgeven. De productieve werkende burger die gaat er met inflatie netto juist op vooruit. Na het verweken van de excessen van de afgelopen jaren wel te verstaan.

  Zelfs armen die buiten de subsidie boot vallen zouden kunnen profiteren als er deflatie komt. Het leven wordt er voor hen goedkoper door en zij spenderen een buitengewoon groot deel van hun ‘inkomen’ aan in leven blijven.

  Probleem is natuurlijk wel mensen met grote schulden t.o.v. hun inkomen. Maar inflatie lost ook dit niet werkelijk op. Dit omdat vrijwel iedereen direct of indirect schulden heeft in plaats van netto bezit. Schuld is uiteindelijk iemand anders zijn bezit en inflatie betekend tegelijk bezit en schuld verwateren (verschuiven van welvaart).

  Dit proces van verwateren geeft verkeerde economische prikkels. Dit resulteert in inefficiënte en welvaartsverlies bij langzame technologische ontwikkeling. Wij hebben nog het geluk dat we in een periode leven met veel ontwikkeling, maar dat zal op een gegeven moment ook in vaart afnemen. Je kan beter de boel op orde hebben en op het deflatie traject zitten met verantwoorde schulden voordat dit gebeurd!

  Dan is er nog de marktrente die een rem vormt op inflatie en een toename van inefficiëntie. Helaas is de ECB nu al zover dat het rechtstreeks staatspapier opkoopt als het niet anders kan. En met hun rente, is iedere rem verleden tijd, wat tot een implosie van een samenleving kan leiden.

  Een mooi voorbeeld van protesten van burgers is een artikel van de week in het AD op basis van Prinsjesdag. Er zal worden gekort op kinderopvang. In het artikel was een ‘klager’ aan het woord die vertelde dat een modaal gezin met TWEE in DEELTIJD werkende ouders, nooit 7500 euro kan opbrengen op hun kind te stallen en dat dus de vrouw weer naar het aanrecht zou gaan.

  Dit werd gepresenteerd als economisch slecht. Maar als twee werkende mensen niet de kosten kunnen dragen van de opvang moet er toch geld van een andere werkende bij? En dit betekend toch dat het heer erg inefficiënt is om beide deeltijd te werken?

  Dat komt echter niet bij de profiterende dwaal lichtjes op. Lekker feestend leven en een ander de kosten van je eigen kind laten opvangen is hun motto en daar denken zij recht op te moeten hebben.

  Ieder overheid die dit soort mensen steunt verdient het gewoon om door een volgende dictator omver gegooid te worden, zo denk ik er tenminste over.

  Het is puur onrecht!

 24. Martijn says:

  Ja Peter,

  Schuld is uiteindelijk iemand anders zijn bezit en inflatie betekend tegelijk bezit en schuld verwateren (verschuiven van welvaart).

  Maar dat is dan toch wat de politiek doet en wat samenleven van ons allen vraagt.

  Natuurlijk ben jij ook een onderdeel in dat geheel en heb ook jij er een mening over.

  Maar op het moment dat jij die hier op een klein forum te berde brengt terwijl een andere groep de boel op het binnenhof staat af te breken dan heeft dat toch invloed op de telling van de stemmen.

  En dus komt er politiek gezien eigenlijk altijd inflatie.

  Even voor de duidelijkheid (mensen kunnen mijn stukjes soms moeilijk plaatsen en/of vinden me arrogant): ik neem nu geen stelling in, maar probeer slechts te beschrijven wat ik zie gebeuren.

 25. Peter says:

  @24: Martijn,

  Goed punt, maar dat is wel een bijeffect van de organisatie in dit land. Je kunt niet voor iedere mening gaan demonstreren, het zou gewoon burger oorlog worden. EN gelukkig zijn er ook nog verstanige mensen die dus niet gaan demonstreren.

  Overigens zie je nooit demonstraties van mensen die reeds benadeeld worden, maar altijd van de mensen die op het punt staan een oneigenlijk voordeel te verliezen. Hetzelfde zie je met stakingen.

  Verder vind ik het politiek nogal dom dat als er waarde wordt gehecht aan demonstrerende.stakende mensen. Het vertegenwoordigd doorgaan maar een beperkt deel van het electoraat en je weet vooraf met wat voor volk je te maken hebt.

  In de media doen huil verhalen het natuurlijk altijd wel goed. Maar zie je wel eens een artikel van een burger organisatie die een verandering wil doorvoeren waardoor andere burgers hun voordeel kwijt zullen raken?

  Of denk je dat ik ooit ruimte krijg in het AD om te beschrijven hoe de voordeeltjes van anderen elders problemen veroorzaken en dat het beter is ermee te stoppen?

  Ik denk het niet, je ziet immers nooit zulke artikelen in kranten. Stel je voor, stop met de HRA!!! Een artikel door vereniging VIWOEEH (vereniging, ik wil ook een eigen huis in plaats die van mijn buurman te betalen).

 26. Martijn says:

  Ik ben het niet oneens met je Peter, maar er zijn in een land maatschappij nou eenmaal altijd meer mensen die iets willen dan die er voor willen betalen.

  Dan laat je dat betalen toch ongezien plaatsvinden middels inflatie, en maak je de mensen die iets willen blij door ze wat te geven.

  Wee maar blij dat Trichet aan de knoppen zit en niet bijvoorbeeld Cohen.

 27. Nou, says:

  On topic,

  Eerst dacht ik, oh 76 mln dat valt wel mee.

  Toen kwam ik erachter, dat het hier over een stadje van slechts 214000 inwoners gaat. dan is het dus 355 euro p.p.

  Als de verkopen overal in Nederland zo tegenvallen, hebben de gemeenten een tegenvaller van 6 miljard eurotjes.

 28. Adamus says:

  Dit werd gepresenteerd als economisch slecht. Maar als twee werkende mensen niet de kosten kunnen dragen van de opvang moet er toch geld van een andere werkende bij?

  Peter, laten we watnaan de ib gaan doen. Femke is nog niet op dat idee gekomen.

 29. Adamus says:

  een tegenvaller van 6 miljard eurotjes.

  Maar ze hopen nog op veel geldmuit het gemeentefonds.
  Er was toch een deal gemaakt rondom die bak met geld die naar ABN ging?

 30. Nou, says:

  Een zucht van verlichting gaat door Eindhoven, waar zij slechts 355 euro per persoon mislopen, worden de Amsterdammers geraakt met een verlies van wel 356 euro per persoon.

 31. simba says:

  Zo simpel ligt natuurlijk weer niet met de kinderopvang. Ook dit is weer zo,n door overheid kapotgemaakte zombiemarkt geworden. Vrijwel elk kindercentrum heeft uurprijzen die bizar dicht bij elkaar zitten (fijne concurrentie). En als de uurprijs goedkoper lijkt dan blijkt dat je voor 11uur op een dag moet betalen. Vervolgens moet de fiscus er weer tussen voor een geld terughevel systeem om a) ambtenaren aan het werk te houden, b) zorgt dit er net als hra voor dat mensen niet meer zien wat ze netto precies betalen, c)verschaft het de politiek een extra dashboard met knopjes om de jaarlijkse teruggave bij te regelen (zoveelste verkapte inkomstenbelasting cq nivellerings methode in nl)
  De goede methode zou natuurlijk zijn veel lagere ib en weg met al die toeslagen en teruggave systemen. Dan betaalt iedereen gewoon het bruto bedrag voor de geboden diensten. Je spreekt dan ook weer over echte kinderopvangmarkt waar de slecht presterende kdv vanzelf worden uitgefilterd door de dan weer kritisch geworden consument.

 32. Dawg says:

  “Maar als twee werkende mensen niet de kosten kunnen dragen van de opvang moet er toch geld van een andere werkende bij? En dit betekend toch dat het heer erg inefficiënt is om beide deeltijd te werken”.

  Strict genomen heb je hier gelijk, maar tegelijkertijd geldt voor individuele gezinnen toch ook weer dat het wel heel erg moeilijk is geworden het huishoudcircus financieel draaiend te houden met slechts een kostwinner.

 33. adamus says:

  Simba,

  helemaal mijn woorden 🙂

 34. lxiv says:

  Als mijn gemeente de grondprijs naar een nog steeds fors bedrag van zegge 250 euro pm2 verlaagd ben ik bereid om een stuk van 1000 m2 te kopen.
  Het is niet zo dat er geen geld meer verdiend kán worden. Er kan alleen niet meer de gigantische winsstijging -ten koste van de jeugd!- van vroeger behaald worden.
  Ook voor 250 euro/m2 zijn de winsten nog wanstaltig en enorm. Maar dat wil ik er dan nog wel voor betalen, ipv de idiote 450 euro/m2 die nu gevraagd wordt.

 35. adamus says:

  lxiv,

  zij vinden dat je teveel grond wilt. 500m2 voor de topprijs kan ook en dan maken ze ook een ander nog blij. Twee onder een kappers 😉
  Volgend jaar gaat het echt binnenkomen.

 36. dalen says:

  @ 10 Martijn

  “Volgens mij hebben jullie hier wel eens gemeld dat de HRA zou moeten worden afgeschaft worden van Brussel.”

  Ik kan me dat inderdaad ook herinneren. Goed geheugen van je.

  Hieronder een link naar een aanbeveling van de EU commissie. Er is toen ook een reactie op geweest.

  De oude rapporten vind ik zo snel niet meer maar ik zal een maandag vragen of een werkstudent gelegeheid heeft om dit op te snorren. Misschien iemand op het furom die het rapport vindt?

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/04/109&format=HTML&aged=0&language=NL&guiLanguage=en

 37. Martijn says:

  @Dalen,

  Dank voor de moeite. Ik zou het zeker waarderen als er wat meer over naar voren komt, wellicht van andere forumleden?

  Ga zelf ook nog wel even zoeken.

  M

 38. adamus says:

  LPF-Tweede-Kamerlid Van As, vindt dat “Brussel af moet blijven van de Nederlandse hypotheekrente-aftrek.” “Zelfs op terreinen waar Brussel geen bevoegdheden heeft, willen ze Nederland al onder druk zetten.” Van As ziet hierin een extra reden voor de Nederlandse burgers om tegen de Europese grondwet te stemmen.

  wie kent hem nog? Van As.

 39. tim petterson says:

  Ook de Canadese huizenmarkt (bubble)staat op het punt te barsten, zie een onderzoeksrapport van de CCPA. Vrij schokkend!

  http://www.policyalternatives.ca/publications/reports/canadas-housing-bubble

 40. Goudbelegger says:

  @23 inhoudelijk financieel leuke opmerking over kinderopvang en de kosten. Wel ziek hoe we, niet alleen op dit forum, alleen nog maar over geld lullen. Een baby’tje dat ergens op een zeil in een kille zaal omringd door vreemden zit te huilen is een object dat Euro 11 per uur kost. Erg ziek.

 41. nhz says:

  @5:
  stukje op RTLZ dat nog eens laat zien hoe totaal clueless Hans de Geus is als het over goud en bubbles gaat. Leuk als je het vergelijkt met de grafiek van Sharelynx die ik bij #5 noemde (+5900% voor tulpenbollen wordt in de grafiek van RTL ongeveer gelijkgesteld aan de +300% voor goud in euro’s).

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/38/0924_1620_hans_de_geus_goudkoorts_de_nieuwe_tulpenmanie.xml

  zo te zien snappen de lezers van de website het iets beter …

 42. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Tekorten van de gemeenten worden opgevuld door -ueh door wie ook alweer?

  De voedingsbodem van Hogehuizenprijsminnend NL kan wel wat heipalen gebruiken 🙂

  Juan denkt: het is een markt dus gooi de grondprijzen maar verder omhoog, net als de heer Ed van der Bijl
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2010/ed-van-de-bijl-verwacht-prijsexplosie-nieuwbouwwoningen/#comment-50963

  Juan wil voor deze Ed wel een Tombola Top Tien maken. De Tombola Top Tien voor Prijsstijgingen in Nieuwbouwgrond is vooralsnog leeg ….

  Maar wat niet is kan nog komen 🙂

  Want we zitten nog in het stadium van wennen aan veranderdende grondprijzen, de Schuldvraag is taboe.

  Ondertussen is de heer Hukker op de BNR radio die in spotjes een lans breekt voor plattelandswoningen.
  Hahahaha, gratis cabaret 🙂

  Wie Geduld heeft, blijft lachen.

 43. Juan Belmonte says:

  De heer Hukker:

  http://nieuws.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Downloads/BNR_campagne/4%20Leefbaar%20platteland.ashx

  Er staan 217.000 woningen op Funda, de huizenmarkt zit vast, Brussel geeft aan dat HRA dood is, NL (pers en politiek) durft niet eens te onderzoeken hoeveel schulden er nu werkelijk achter de Hogehuizenprijzen zit en de voorzitter van de grootste makelaarsvereniging breekt een lans voor de plattelandswoning.

  Hahahahaaaaaaaa, hilarisch, complimenten meneer Hukker, u heeft humor 🙂

 44. nhz says:

  @23,25:
  een generatie geleden kreeg je nog wel een miljoen burgers op de been tegen onrecht, en dan ging het dus niet om centen maar bijv. om kruisraketten. Helaas, de tijden zijn veranderd. Grote demonstraties (van de vakbond bijvoorbeeld) gaan uitsluitend nog om meer poen voor de demonstranten, of zoals je zegt om het financieel voordeel dat ze nu hebben te behouden (desnoods ten koste van werkgelegenheid, hogere belastingen voor anderen , enz.).

  @29,34:
  een generatie geleden konden twee mensen samen zonder probleem een huis kopen en was de kinderopvang ook prima geregeld. De groep die nu klaagt over kinderopvang heeft de problemen zelf over zich afgeroepen door teveel tegelijk te willen en vooral boven de stand te wonen en leven; zo simpel is het. Je kunt niet eeuwig op de zak van een ander teren zoals Femke c.s. graag zouden zien.

  @33:
  het is niet voor niks dat buitenlandse investeerders staan te watertanden om voor honderden miljoenen een Nederlands kinderopvang bedrijf te kunnen overnemen. Gratis geld van de NL overheid voor deze sector. Ik denk trouwens dat bij lagere IB en gewoon zelf betalen een groot deel van die kindertjes weer bij moeder thuis zitten. Want 7500 euro per jaar subsidiegeld is een hoop, daar moet je flink voor werken voordat je dat zelf verdiend hebt (en dan bedoel is dus niet ‘verdiend’ zoals de klagers het zelf bedoelen).

  @36:
  buiten de Randstad kun je voor 250 euro/m2 best terecht 😉

  @40:
  hoog gehalte vastgoed maffia bij LPF en dat soort partijen.

  @43:
  inderdaad, ik maak me meer zorgen over wat dit voor nieuwe generatie gaat opleveren. Professioneel verpest vermoed ik.

 45. nhz says:

  @45,46:
  “Ondertussen is de heer Hukker op de BNR radio die in spotjes een lans breekt voor plattelandswoningen.”

  goh, is Wageningen het plan voor varkensflats aan het aanpassen aan de gestegen grondprijzen?

 46. Juan Belmonte says:

  En http://www.mejudice.nl zet een discussie over pensioenen op:

  http://www.mejudice.nl/artikel/479/gebrek-aan-macrovisie-dnb-ondermijnt-pensioentoezicht

  Echter: DNB is niet verantwoordelijk voor de kunstmatig lage rente van de afgelopen 20 jaar. ECB zet die rente, daarbij sterk beinvloed door FED.

  DNB is wel verantwoordelijk voor de kaders waarbinnen schuld- en geldcreatie plaatsvindt (financiële stabiliteit) en voor een beeldvorming in deze die al dan niet tot een sterke groei van die schuld en mogelijk gerelateerde risico’s leidt.

  Maar een discussie over de Schuldvraag, daar reageren ze niet op.

  Tenminste vooralsnog, wat niet is kan nog komen 🙂

 47. lorenzo says:

  Wat een heerlijk weer vandaag in het rijkste land op aarde.
  Bofkonten zijn we eigenlijk.

 48. ll says:

  Rijkste landen met de grootste externe schulden

  http://www.indexmundi.com/g/r.aspx?t=100&v=94

 49. Juan Belmonte says:

  @Lorenzo

  We zijn inderdaad bofkonten, vergeleken met de rest van de wereld en het weer is nu prachtig en er is daarenboven gratis cabaret 🙂

 50. lorenzo says:

  Ach ll. daar staat zoveel tegenover , al ons publieke vastgoed en andere bezittingen. We baden ons in grote weelde alwaar het geld tegen de plinten klotst .
  We hebben gemiddeld 3 autos voor de deur , staan in februari met z”n allen weer voor de Gothard tunnel, hebben eindelijk van onze 4de hypotheek onze grote droom , zijnde een Porsche kopen , eens waargemaakt en gaan van de winter eens naar thailand .
  We kunnen mensen die niet willen werken in een Villa in Utrecht plaatsen , een Mercedes AMG biturbo is ook op z’n plaats en de verloren HFL 600.000 is ook geen probleen , immers de provincies hebben nog ettelijke miljarden op de planken liggen.
  Man , wat een heerlijk land .
  Geniet nu eens . Het leven is zo kort.

 51. Dawg says:

  @47 nzh

  Ga je wel heel erg gemakkelijk voorbij aan het gegeven dat de vaste lasten een steeds groter deel van het inkomen opslokken.
  Niet alleen voor die gezinnen die boven hun stand wonen. Bleek onlangs nog weer uit dat EU onderzoek, waar elders op deze site naar wordt gelinkt, dat de woonlasten in Nederland gemiddelde het hoogste zijn. En niet alleen voor de scheefleners.

 52. Juan Belmonte says:

  Beethoven, de 7e symfonie, Lorenzo, recent nog in het Concertgebouw gespeeld.

  Wat een paukenist niet kan doen (vrij naar De Dijk). 🙂

 53. adamus says:

  Maar een discussie over de Schuldvraag, daar reageren ze niet op.

  Tenminste vooralsnog, wat niet is kan nog komen

  NV doet verplicht verslag aan de aandeelhouder(s?)
  en deponeert het verslag bij de KvK en ligt daar ter inzage.

 54. Dawg says:

  @51 ll

  Maar zegt zo’n rangorde? Niks tot zeer weinig.

  Je kan in het overzicht waar je naar linkt zien hoeveel schulden een land heeft aan buitenlandse ingezetenen. Je ziet echter niet hoe groot de vorderingen van die landen op buitenlandse ingezetenen zijn.

  “This entry gives the total public and private debt owed to nonresidents repayable in foreign currency, goods, or services. These figures are calculated on an exchange rate basis, i.e., not in purchasing power parity (PPP) terms.”

  Wat je eigenlijk zou willen weten (neem ik maar aan) is het externe vermogen van een land:
  het saldo van bezittingen en schulden van ingezetenen ten opzichte van het buitenland.

 55. nhz says:

  @43:
  nog even nagenieten voor GB:
  http://www.nrc.nl/binnenland/article2623394.ece/Bezuinigingen_kinderopvang_raken_lage_inkomens_het_hardst

  Net als de HRA komt de kinderopvang voor het overgrote deel ten goede aan de hoogste inkomens. En nu het rechtse kabinet gaat bezuinigen op de opvang zullen de lage inkomens hard geraakt worden, en de hoogste er zelfs op vooruit gaan! Rutte & co gaan bewijzen dat het altijd nog asocialer kan in de polder. Nu is het wachten op een bezuinigingsvoorstel voor HRA die de villawijken nog meer spekt, dat moet lukken met alle neuzen dezelfde kant op.

  @54:
  en waarom zijn die woonlasten de hoogste van Europa? Gaat niet toevallig samen met het tweeverdieners verschijnsel, het zijn allebei exponenten van een egoistische, materialistische omslag bij het volk. De huidige partijen die allemaal HRA, kinderopvang enz. pushen zijn niet vanzelf op het pluche gekomen, ze zijn er neergezet door de kiezers. Scheefleners is m.i. trouwens geen groep met hoge lasten, want wie niet afbetaalt die woont relatief te goedkoop.

 56. Juan Belmonte says:

  Scheefleners is m.i. trouwens geen groep met hoge lasten, want wie niet afbetaalt die woont relatief te goedkoop.

  Dat valt te bezien.

  Juan stelt juist dat de huidige Hogehuizenprijzen (laatste stijging zeg in 2008) te danken zijn aan scheefleners die maximaal financieren (aflossingsvrij en op meerdere inkomens).

  Maar wellicht is het allemaal anders en krijgen de heren Ger Hukker, Maurice de Hond en Ed van de Bijl het Grote Gelijk aan hun zijde.

  Wat er niet is, kan nog komen 🙂

 57. Juan Belmonte says:

  Misverstand Nhz, te goedkoop qua lasten, eens.
  Daarmee te duur qua huizenprijs, daar doelde Juan op in 59.

 58. Dawg says:

  @54 nzh

  Nogmaals, zeer eenzijdig verhaal. Woon zelf in een volkswijk bevolkt door mensen met hele gewone baantjes en gehuistvest in woningen van WBV’s. Die mensen zagen in de jaren ’90 hun huren sneller stijgen dan hun inkomen en de gas-, water- en lichtrekeningen verdubbelen in de afgelopen tien jaar. Voor dat volk was een eigen huis sowieso al niet aan de orde, laat staan dat ze aan te rekenen valt op het gebied van scheeflenen.

 59. Dawg says:

  @54 nzh

  Overigens herken ik me wel in jouw irritatie over de groep goedopgeleide en goedbetaalde tweeverdieners die het de gewoonste zaak van de werld vinden dat de kosten van de opvang van hun kinderen tijdens werktijd op het bordje van anderen wordt gelegd.

 60. nhz says:

  @62:
  ja, daar gaat het mij ook om. De BV Nederland lijkt opgericht om de veelverdieners dik in de watten te leggen ten koste van de rest van de bevolking; en maar klagen … De mensen die huren bij de WBV zullen grosso modo weinig profiteren van al die mooie ideetjes uit Den Haag zoals HRA, startersubsidies, kinderopvang enz. Ik denk overigens dat wie al lang bij de WBV woont best tevreden mag zijn, ik ken veel van die gevallen en ze betalen heél weinig huur (2-3x minder dan ik voor een vergelijkbaar huis betaal, terwijl ik helemaal geen inkomen heb). In mijn woonplaats zijn er mensen die maar net iets meer betalen voor een heel huis dan ik in 1980 voor een studentenkamertje moest betalen. En de inkomens en uitkeringen zijn sindsdien toch wel vet gestegen …

 61. nhz says:

  @60:
  inderdaad, ze betalen te weinig voor wat ze krijgen; was ik misschien niet zo duidelijk mee. Ook mee eens dat ze misschien voor hun inkomen wél heel veel betalen, want de meesten gaan natuurlijk tot het naadje wat hypotheek betreft. En zware afstraffing is hier op zijn plaats, om te garanderen dat ze nooit meer op dit idee komen. En nog liever een ongenadig harde afstraffing voor degenen in de politiek, bij de banken, vastgoed/hypo maffia, VEH enz. die het allemaal georganiseerd een aangemoedigd hebben.

 62. Martijn says:

  @Juan

  Brussel geeft aan dat HRA dood is

  Heb je daar een bron bij???

 63. Juan Belmonte says:

  En nog liever een ongenadig harde afstraffing voor degenen in de politiek, bij de banken, vastgoed/hypo maffia, VEH enz. die het allemaal georganiseerd een aangemoedigd hebben

  Georganiseerd:
  de huidige NL situatie zal vast niet zo bedoeld zijn. Zoiets ontstaat. Wel zijn verantwoordelijkheden niet genomen om in te grijpen en zal straks wellicht blijkt dat ze wel genomen hadden moeten worden. Maar ja wat we niet weten, daar kunnen we de put ook niet tijdig op dempen…

  aangemoedigd
  inderdaad, dat is zeker, waarschijnlijk tegen beter weten in.

  Dat doet me nu denken. Als onder de huidige omstandigheden: Funda op 217.000, Brussel met een HRA = dood boodschap, het nog steeds niet mogelijk is om vragen te stellen over de hoogte van de NL woninggerelateerde schulden, hoeveel druk is er dan nodig om door het taboe van de Schuldvraag te breken? Het zijn maar een paar eenvoudige vragen.

  Wie weet zijn ook de antwoorden eenvoudig, zo iets van iedereen heeft zich vergist en de totale NL hypotheekschuld is gewoon 603 miljard euro 🙂

 64. nhz says:

  @66:
  Juan, ik denk dat het wel degelijk georganiseerd is, vanaf ongeveer tweede helft jaren negentig. Ik sla deze groep niet zo hoog aan dat ik denk dat ze de hele bubble konden organiseren, er is meegelift op een internationaal (angelsaksisch) fenomeen van ‘finance economie’ met alle manipulatie en marktverstoring die daar bij hoort.

  Sinds tweede helft jaren negentig zie je dat politici en belangengroepen (bijv. de club van Elco, NVM, VEH) geen mogelijkheid onbenut laten om de bubble nog groter te maken. Het is dus niet alleen ‘stond er bij en keek er naar’. Pas de laatste 1-2 jaar komen er van sommige verantwoordelijke partijen wat voorzichtige geluiden richting ‘afbouwen’.

  Ik denk niet dat politieke druk invloed heeft op het barsten van de polderbubble. Alle bubbles barsten uiteindelijk onder hun eigen gewicht, vaak zonder een directe aanleiding (al wordt er soms achteraf wel een boosdoener aangewezen). Een willekeurige speldeprik kan voldoende zijn, maar het zou ook kunnen dat er zoveel noodverband wordt aangelegd dat langzaam leeglopen de enige optie wordt.

 65. Buddy says:

  off topic

  indicatie van bouwkosten.

  http://gronden.superhuis.com/catalogus/s-budget

 66. Claude says:

  In de tussentijd een berichtje over de marktwerking in Zuid-Limburg: http://www.limburger.nl/article/20100925/REGIONIEUWS05/100929727/1006Leegstand_daalt_dankzij_sloop_

  Leegstand daalt dankzij sloop

  De leegstand van woningen in Parkstad is eind 2009 gedaald van 4,9 (eind 2007) naar 4,4 procent. Dat blijkt uit de zogenoemde Monitor Parkstad.

  De daling is een gevolg van de sloop van 450 woningen (merendeels eigendom van de woningstichtingen) in het gebied. Dat was een verdubbeling van het aantal gesloopte woningen in het jaar daarvoor. Tot en met 2014 zullen er in totaal nog eens 1500 woningen tegen de grond gaan om de leegstand tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen.

  Schaarste creëren/behouden als overheidstaak. Je moet maar durven.

 67. Kapotjeplov says:

  Veel van dit soort sloop betreft sociale huurwoningen, geen koopwoningen.

 68. adamus says:

  Elco is afgegaan door cda zijdeur. Hij is een heel boos mannetje. Over inside job gesproken.

 69. adamus says:

  gelukkig maar kppl. dat werpt een ander licht op de zaak.

 70. ll says:

  Grondopbrengsten ? Noem het maar verliezen, alleen de rente kost de belastingbetaler al 1 miljoen per maand, en dat jaren, en jaren, en jaren lang….. Meerstad.

  http://www.youtube.com/watch?v=M1-h5sBIB2k

 71. ll says:

  De banken hebben alweer een nieuw innovatief speeltje bedacht, om de regeltjes te omzeilen, en de Centrale banken staan WEER buitenspel.

  http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/8025197/Banks-bending-rules-on-liquidity.html

 72. nhz says:

  @69:
  ik ben benieuwd wat een Nederlandse bouwer voor dezelfde huizen zou opgeven; vermoedelijk bijna het dubbele.

  @70:
  tja, onvoorstelbaar; en dan zijn ze er nog trots op ook blijkbaar. Nu we toch goed bezig zijn: misschien kunnen ze de werkeloosheid omlaag drukken door lukraak overal mensen dood te schieten? Is veel goedkoper dan huizen slopen of een extra oorlogje in Afghanistan beginnen.

  @71:
  dat neemt niet weg dat dit druk op de woningmarkt zet en uiteindelijk zorgt dat er mensen van huur naar koop gejaagd gaan worden. Dus wel degelijk een vorm van steun van de koopmarkt. Overigens wordt er in Limland al een tijdje gepraat over opkopen van koopwoningen in gebieden met veel leegstand, om die dan ook te slopen. Stel je voor dat er woningen blijven staan in een sloopwijk, dan hebben de projectontwikkelaars die er villa’s neer gaan zetten geen vrij spel meer.

  @75:
  het zou mij niks verbazen als de CB’s zelf de bron zijn van dit soort innovaties (zeker de FED, die komt voortdurend met de meest krankzinnige ideeën om de regels van het spel te manipuleren).

 73. Hugo says:

  @76 (nhz)

  ”het zou mij niks verbazen als de CB’s zelf de bron zijn van dit soort innovaties”

  Mij ook niet, we hebben naar het schijnt ons eigen Plunge Protection Team. De kosten van al die banken en landen bailen moet toch ergens gestolen worden. http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703467004575464113605731560.html

 74. adamus says:

  76 nhz.

  “the broken window”.

 75. adamus says:

  Hugo,

  WSJ, USA. Totaal onbetrouwbare bron als het om EU gaat. Evenzo DailyTelegraph.

 76. adamus says:

  Bovendien is dat team helemaal niet nodig. Bij http://www.hoffmannbv.nl/ noemen ze het lekkage en wij noemen het inflatie. We hoeven ons geen zorgen te maken over aftappen door speciale teams, het gebeurt al bijna honderd jaar.

 77. spongebob says:

  Spongebob was bij de laatste “Notariële Vastgoedveiling Midden- en West-Brabant” waarvan de opbrengsten en kosten nergens gepubliceert worden.
  Dus wel op deze site http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/

  De huizen zijn te vinden op http://www.nvmwb.nl/veilingen-archief.asp

  Obrechtstraat 40, 5012 ED TILBURG
  opbrengst: €116.000 – kosten:€7.200 – WOZ: €158.000

  Bachlaan 798, 5011 BS TILBURG
  opbrengst: €122.000 – kosten:€7.200 – WOZ: €161.000

  De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE
  opbrengst: €576.000 – kosten:€17.200 – WOZ: €984.000

  Bungalowpark L’Air Pur, Aalscholverlaan 2, 0000 AA Baarle-Nassau
  opbrengst: €38.000 – kosten:€6.600 – WOZ: €98.000

  De Ruijterstraat 53, 4142 XE LEERDAM
  opbrengst: €108.000 – kosten:€5.600 – WOZ: €158.000

  Nijverheidssingel 103, 4811 ZV BREDA
  opbrengst: €118.000 – kosten:€7.800 – WOZ: €133.000

  Statenlaan 415, 5223 LH ‘S-HERTOGENBOSCH
  opbrengst: €179.000 – kosten:€11.400 – WOZ: €212.000

  Molenstraat 66, 5014 NE TILBURG
  opbrengst: €115.000 – kosten:€7.200 – WOZ: €231.000

  De Stille Wille 223, 5091 WG OOST WEST EN MIDDELBEERS
  opbrengst: €16.000 – kosten:€7.400 – WOZ: €91.000

  Heuvelstraat 151, 4812 PJ BREDA
  opbrengst: €74.000 – kosten:€7.100 – WOZ: €93.000

  Beverweg 19, 4817 LK BREDA
  opbrengst: €146.000 – kosten:€7.800 – WOZ: €185.000

  Smalle Reep 9-9A, 4816 JB BREDA
  opbrengst: €116.000 – kosten:€11.600 – WOZ: €186.000

  De kosten exclusief eventueel 1% plukgeld en OverdrachtsBelasting.

 78. Dawg says:

  @81 spongebob

  Boeiend. Is dat verschil tussen opbrengst en WOZ altijd zo groot bij veilingen of is dat iets van de laatste tijd?

 79. Claude says:

  Luther 5 in Hooge Mierde. Mooi pand voor 6 ton (incl. kosten). Oorspronkelijke vraagprijs was 3 ton hoger en het stond al minimaal 26 maanden te koop.

  http://www.pandenpaard.nl/Aanbod/Luther_5_-_Hooge_Mierde.htm

 80. FT says:

  @DAWG 82,

  Nee vaak/meestal is de korting minder dan 30%. De vraag bij deze veiling is dan ook of de objecten gegund worden.

 81. Claude says:

  @FT Wat bedoel je met “gegund worden”? Is er nog een mogelijkheid dat wie dan ook de prijs te laag vindt en het niet door gaat?

 82. Juan Belmonte says:

  @85 Claude Kijkt u er eens de veilingvoorwaarden maar eens op na, kopen op een vastveiling is vooral interessant voor waaghalzen…

  Nu is 3 ton best een gokje waard, daar niet van 🙂

 83. Juan Belmonte says:

  het stond al minimaal 26 maanden te koop.

  Dankzij onze vrinden van de NVM zien we op Funda in geval van 26 maanden te koop:
  “+6 maanden”

  U mag dus gerust aannemen dat de meeste panden met “+6maanden” al jarenlang te koop staan.

  Maar de NVM heeft niet tot doel om transparantie in die markt mogelijk te maken, de NVM richt zich nu op de liberalisering van woningen op het platteland 🙂

  Haha haaaa
  Het blijft schuddebuiken 🙂

 84. Juan Belmonte says:

  @68 nhz

  Mogelijk eens.

  Las in NRC dat daar waar vroger de financieële sector 10% van BNP verzorgde en de industrie 25%, dat nu andersom is.

  NL uitgaven aan R&D zijn al niet al te hoog, wellicht stuurt de politiek bewust op innovatie met SPVs CDO’s e.d. Daar zit wellicht ook een Gouden Toekomst in, Juan begrijpt dat soort zaken niet. 🙂

  De heer Prof Dr Willem Buiter (inmiddels werkzijn bij City, insider) heeft over de bijdrage van de financiele sector aan BNP en belastingopbrengsten een duidelijke mening. Het zal niet voor niets zijn dat er over financiele dinstverlening geen BTW wordt geheven ?

 85. Juan Belmonte says:

  De Tombola Top Tienduizend versie 1
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen 🙂 )

 86. Dawg says:

  @84 FT

  Bedoel je dat er op dit soort veilingen een ophoudprijs wordt aangehouden?

 87. Juan Belmonte says:

  En wij kunnen de heer Bos feliciteren met een nieuwe parttime baan:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7756538/__Nieuwe_baan_voor_Wouter_Bos__.html?p=15,1

 88. FT says:

  Juan,

  Nog een aanvulling, en dit is gewoon op de reguliere markt:

  Duinlaan 143 den Haag.
  Van 1.120.000 voor 749.000
  http://den-haag.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/748835/Duinlaan-143-Den-Haag?searchtype=address

 89. FT says:

  DAWG,

  We hebben het veelal over mensen met schulden, die verplichtingen niet meer nakomen. In veel gevallen worden deze huizen door de hypotheek verstrekker naar deeiling gebracht (contractueel is dit dus de verkoper) In de kosten die je ziet zit meestal niet de achterstand bij de bank, dat komt er nog eens overheen.

  Voor de bank is het dus de bedoeling dat de verkoop wel zoveel opbrengt dat de hypotheek kan worden afgelost. Dit zal natuurlijk niet altijd lukken.
  Echter in de voorwaarden van de veiling staat dat de verkoper en beperkte bedenktijd heeft om het bod te accepteren. Dat dat is dus het “gunnen”, de verkopende partij mag ook nee zeggen. Indat geval moeten ze wel de veilingkosten en de 1% strijkgeld betalen.

  @Spongebob 81,

  Het strijkgeld wordt betaald uit de opbrengst van de veiling. Dat is dus niet een rekening die de koper krijgt, maar de verkoper.
  (alleen in geval van de amsterdamse veiling ben ik niet bekend met de voorwaarden)

 90. Dawg says:

  @94 FT

  Merci.

 91. nhz says:

  @81:
  blijft interessant deze lijstjes; gemiddeld zeer stevige kortingen, maar sommige ook bijna voor de WOZ waarde wat verbazend is. Zal vast een verklaring voor zijn 😉

  @88:
  ik blijf van mening dat ze op deze manier de hele economie van Nederland om zeep helpen; fin. dienstverlening levert het land niets op, het is voor 99% diefstal (ik denk zelfs dat het rendement zwaar negatief is, met alle belastingontduiking die ze organiseren en alle bailouts die ze veroorzaken).
  Maar voor de dames en heren aan de top zal het wel extra geld opleveren, zolang deze oplichterij nog doorgaat. De bonussen zijn in de sector ook weer helemaal terug van weggeweest, dat het publiek boos is lijkt eerder een extra aanmoediging dan dat men daar rekening mee houdt. Onvoorstelbaar stelletje aso’s, die financiele dienstverlening en de politici die het allemaal sanctioneren.

  @93:
  140 m2 woonoppervlak en een redelijke tuin voor 749K. Gelukkig is dat in mijn omgeving geen ‘normale’ prijs, laat staan dat 1.1 miljoen normaal zou zijn. Met nog 50% eraf zou de prijs me enigszins realistisch lijken 😉

 92. FT says:

  Er wordt wat gemanipuleerd met historische gegevens, maar duidelijk is wel dat dit pand al 33% is afgeprijsd. En dat in de gewone reguliere verkoopkanalen.

 93. Juan Belmonte says:

  De Tombola Top Tienduizend versie 2
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
  17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)

 94. Juan Belmonte says:

  Nog 9983 voordat Maurice de Hond zijn voorspelling herziet 🙂

  ‘Huizenprijs zal niet meer dalen’

  http://makelaardij.colhof.nl/nieuws/huizenprijs-zal-niet-meer-dalen

  NHG-directeur Karel Schiffer zegt dat de uitkomsten van het onderzoek sporen met het beeld dat de markt van koopwoningen zich de laatste maanden herstelt.

  Het gaat om een representatieve steekproef van tweeduizend Nederlanders, aldus Maurice de Hond.

  Gratis de cabaret: de Tombola Top Tienduizend in het licht van de recnte uitspraken van de hedendaagsche notabelen in wie wij gewone burgers, boeren, buitenlui en stierenvechters geacht worden vertrouwen te hebben.

  Hahahahahaaaa 🙂

 95. Juan Belmonte says:

  Tot zover de beweging in de huizenmarkt.

  De Schuldvraag komt ook ooit aan de orde, ooit.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/hoe-groot-is-de-totale-nederlandse-hypotkeekschuld/
  Juan hoopt maar dat het op een misverstand berust, maar niemand wil de vragen horen, Oost-Hollandsch doof 🙂

  Geduld, laten we het nog even uitstellen, net als de HRA discussie 🙂

 96. spongebob says:

  @FT 85
  Het strijkgeld wordt betaald uit de opbrengst van de veiling. Dat is dus niet een rekening die de koper krijgt, maar de verkoper.
  (alleen in geval van de amsterdamse veiling ben ik niet bekend met de voorwaarden)

  Dat is niet mijn ervaring.
  Op de veilingen in zuidnederland die ik bezoek wordt die 1% inzetpremie echt betaald door de koper aan diegene die bij opbod het hoogste bod heeft uitgebracht. Bij het afmijnen kan het voorkomen dat er niet gemijnd wordt of dat degene die het hoogste bod deed zelf mijn roept (als hij het object wil hebben en vreest dat een ander mijn zal roepen).
  In deze gevallen is de koper dan dezelfde persoon die recht heeft op de inzetpremie. Die wordt dan niet berekend.
  In een enkel afwijkend geval wordt tevoren bekend gemaakt dat de verkoper de inzetpremie betaalt.

  Mocht na 3 tot 5 dagen de verkoper het object niet gunnen dan vermoed ik dat de verkoper (meestal de bank) verplicht is de 1% inzetpremie aan de hoogste bieder te betalen maar helemaal zeker ben ik hier niet van.

  Alles is na te lezen in de algemene veilingvoorwaarden van executieveilingen: http://www.veilingnotaris.nl/downloads/AVVE_2006_Executieveilingen.pdf

 97. spongebob says:

  Wat me opvalt is dat dit huis eerder al op 15 juli is geveild

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-07-2010/chinese-housing-bubble-at-least-5-times-larger-than-that-of-the-us/#comment-44527
  De Ruijterstraat 53, 4142 XE LEERDAM
  kosten ca. 5.000, opbrengst 90.000, WOZ 158.000

  het is toen niet gegund en op 23 september is het weer geveild

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-09-2010/grondopbrengsten-eindhoven-76-mln-lager-dan-begroot/#comment-52009
  De Ruijterstraat 53, 4142 XE LEERDAM
  opbrengst: €108.000, kosten:€5.600, WOZ: €158.000

  Er is niet gemijnd dus de hoogste bieder is de koper. Opvallend dat er nu 20% hoger is geboden dan op 15 juli. Dit terwijl de marktomstandigheden nu eerder slechter zijn dan 2 maanden geleden.
  Ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te beweren dat ofwel de hypotheekbank ofwel het ‘Waarborgfonds Eigen Woning’ hier op geboden heeft.

 98. Katja says:

  We zitten absoluut in de return to “normal” fase, gelukkig nieuwjaar allemaal!

 99. nhz says:

  @103:
  al met al, van ‘price discovery’ is ook op de veilingen voorlopig nog geen sprake. Zolang de aantallen relatief laag zijn is het makkelijk voor WeW en banken om de markt te manipuleren. Daarmee wordt de crash op termijn wel des te groter maar ach, dan heeft Karel Schiffer al lang een ander goudgerand baantje.

 100. Martijn says:

  Even een tegenhanger voor de dalingen:

  23-10-06: Te koop voor 299950. 13-11-06: Verkocht 28-12-06: Niet gevonden 14-02-10: Gesprongen van 299950 naar 429000. 14-02-10: Te koop 28-05-10: Veranderd van 429000 naar 419000. Laatst gevonden: 2010-06-13 09-07-10: Te koop

  In 2006 voor 300k gekocht, nu in de verkoop met aanbieding van 429 voor 419.

 101. ll says:

  Even en tegenhang van de huizen van Martijn

  …..1 jaar geen hypotheek betalen ………

  http://www.funda.nl/koop/groningen/appartement-47879658-avondsterlaan-64/

 102. Martijn says:

  @106 is 1 huis.

 103. Martijn says:

  Naast een algemene prijsdruk zien we volgens mij toch ook wel een zich doortrekkende splitsing tussen stad en ‘platteland’, waarbij ‘locatie, locatie, locatie’ toch wel enig water lijkt te houden.

  Waarmee ik zeker niet zeg dat je als een gek in de Ranstand moet gaan kopen.

  Ik zie nog steeds niet in waar een prijsstijging vandaan zou kunnen komen.

  Ik zie zelfs alleen maar factoren die prijsdruk uitoefenen: oplopende aanbodvoorraad, blijvende onzekerheid HRA, strengere kapitaalverstrekking door banken, oplopende/hoge werkeloosheid.

  De enige kracht die op termijn deze krachten gaat tegenwerken is die van inflatie. Maar voordat die laatste de overhand gaat krijgen zijn we wel een paar jaar verder.

  Nominale stijging zie ik de komende paar jaar niet gebeuren.

 104. nhz says:

  @106:
  bij mij in de buurt staan heel veel huizen te koop voor 2x wat er in 2005/2006 voor betaald is; de meesten geven ook geen korting. Soms wordt er zelfs wat verkocht maar geen idee met hoeveel korting.
  Mijn ervaring is dat de meeste huizenkopers totaal niet geinteresseerd zijn in de voorgaande prijzen voor hetzelfde pand, het enige wat telt is of ze de hypotheek krijgen – daar is m.i. nog heel weinig aan veranderd. En als een pand een paar jaar geleden nog veel goedkoper was dan vinden ze dat soms een goed teken, ‘maar het is ook een uniek pand, die stijgen sneller in waarde’.

  Lokatie is inderdaad zeer belangrijk; ik zit in een provinciehoofdstadje, tussen allemaal zwaar overbetaalde (semi-)ambtenaren. Dat zorgt dat de prijzen voor de betere panden vrolijk doorstijgen, niks recessie. Er staat hier heel veel te koop, maar bij de betere panden wordt de prijs nog steeds bepaald door ‘wat de gek er voor geeft’, wat in veel gevallen inhoudt dat de overheid een extra subsidie geeft omdat een hogere topambtenaar toch op stand in de buurt van zijn werk moet kunnen wonen.

  Terwijl even verderop in sommige nieuwbouwwijken en veel dorpen een kwart tot de helft van de huizen te koop staat, met absoluut minimale verkoop aantallen. In een ongeveer even grote stad 6 km verderop zijn de prijzen gemiddeld maar de helft van hier – verschil is dat ze daar weinig ambtenaren hebben en meer werkeloosheid en allochtonen.

 105. FT says:

  @106,

  Er zit wel een nieuwe keuken en een nieuwe badkamer in, met DISGN RADIATOREN !!!. En de kozijnen aan de buitenkant zijn geschilderd. Je snapt natuurlijk wel dat dat ook wat waard is 🙂

 106. nhz says:

  @111:
  “e snapt natuurlijk wel dat dat ook wat waard is”
  bij mij in de buurt is alleen een nieuw verfje vaak al goed voor een verdubbeling van de prijs, soms zelfs binnen 2 jaar. Gezien de actuele tarieven van schilders (duidelijk ook gerelateerd aan de bouwmaffia) zou daar wat voor te zeggen zijn als een simpel huisje 25K euro kostte net als in 1990, maar inmiddels is het 10x zoveel. Dus ergens klopt er iets niet; ik denk dat de schilder gewoon 200K euro moet gaan rekenen voor een schilderbeurt, dan klopt het weer. Misschien een idee voor onze politici, om buitenschilderwerk vanwege de crisis met 90% te subsidieren? Dan zitten we zo aan 200K voor een nieuw verflaagje …

 107. nhz says:

  Britse huizenmarkt daalt verder.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week39/ma_1100_beurs_roland.avi_plain.xml

  en dat ondanks een nieuw rechts-liberaal kabinet, de ‘election boom’ op de huizenmarkt is duidelijk voorbij. Gelukkig is alles anders in de polder 😉 RTLZ: ‘helemaal immuun voor wat er daar gebeurt zijn we ook niet’. Zowaar, vandaag eens een wat minder roze getinte bril op blijkbaar.

 108. Okkie says:

  @43
  Laat me raden, je blijft er zeker niet zelf voor thuis?

 109. Okkie says:

  @58 nhz
  Welk tweeverdienersverschijnsel?De arbeidsparticipatie van vrouwen is in Nederland niet bijster hoog. Evengoed vind ik dat hogere inkomens zelf voor de opvang van hun kinderen moeten betalen.

 110. Martijn says:

  218.591 huizen te koop

  (op funda)

  Het wordt al bijna uitkijken naar de 220k

 111. Okkie says:

  @103 spongebob
  Toevallig ben ik bekend met die buurt, niet al te best. Het zijn verouderde huisjes voor arbeiders van de glasfabriek. Nu worden alle huizen in die straat aangeprijst als leuke starterswoning.

 112. Martijn says:

  @116

  Het gaat zo te zien goed met het marktaandeel van funda – smiley.

  Weet iemand toevallig nog waar we begin 2008 stonden?

 113. Martijn says:

  Gezien het gelijk oplopen van de grafiek met de teller op de voorpagina van Funda, zou ik zeggen: ja, dat is het aantal huizen dat via Funda te koop wordt aangeboden (zijn nog niet alle te koop staande woningen in Nederland overigens). Een stijging van 45.000 in een jaar, nog voor de kredietcrisis… Da’s wel opzienbarend te noemen.

  Wel degelijk speelt marktaandeel ook een rol bij funda…

 114. Martijn says:

  unda heeft geen 100% dekking van de huizenmarkt en ’spidered’ andere sites om een zo volledig beeld van de huizenmarkt te kunnen aanbieden. Als er met dit spideren een grote sprong voorwaarts wordt gerealiseerd, dan springt de indicator omhoog. Je zou dit enigszins kunnen ondervangen door de indicator dagelijks op te stellen, zodat je plotselinge sprongen duidelijk kan herkennen. Daarnaast gaan allerlei makelaars op de fles. Deze consolidatie zou wel eens kunnen leiden tot een hoger aandeel van NVM in de markt en dus meer woningen in Funda.

 115. Martijn says:

  Op huizenzoeker.nl lijkt het aanbod in augustus te zijn teruglopen, en in het begin van dit jaar was er ook een tijdelijk dal. Voor september is het aanbod weer aan het stijgen:

  http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html

 116. Martijn says:

  De vraagprijs per m2 lijkt ook weer toe te nemen…

  Natuurlijk kunnen statistieken van alle kanten verstoord/vertekend raken.

 117. Charlie says:

  @122
  Wellicht dat de huizen met een relatief lage vraagprijs/m2 als enige nog verkocht worden. De huizen met een hoge vraagprijs/m2 blijven over.

 118. nhz says:

  @115:
  vergelijking met andere landen is altijd moeilijk. Er is een duidelijke push geweest vanuit de overheid naar het tweeverdienermodel, zonder een (naar mijn mening) goede afweging tussen (vooral) economische voordelen en (vooral) sociale en biologische/genetische nadelen. Het is typisch weer een voorbeeld van ondoordacht beleid waarbij iemand de voordelen zelf kan plukken en de nadelen op de samenleving kan afwentelen, vanzelfsprekend weer met maximaal profijt voor de hoogste inkomens. Geheel in lijn naar mijn mening met de omslag in de NL economie vanaf ongeveer halfverwege de jaren 70, klakkeloos de yanks achterna.

  voor de goede orde: ik heb er niets tegen dat vrouwen economisch op eigen benen staan (of desnoods dat de man thuis voor de kinderen zorgt terwijl de vrouw voor het inkomen zorgt) maar ik vind het fout dat de overheid hierbij allerlei perverse prikkels gebruikt. Kinderen zijn er m.i. sowieso al meer dan genoeg in de wereld.

  @120:
  lijkt met een correcte analyse; anderzijds is het toch opvallend dat de stijging sinds begin 2010 bijna in een rechte lijn gaat (vakantie uitgezonderd). Dat zou je niet verwachten bij een massale bijdrage van spiders of bijv. een nieuwe overeenkomst of data van een andere site over te nemen.

  @122:
  komt m.i. vooral doordat als gevolg van recessie (minder te besteden), strengere leennormen en weigerachtige verkopers de nieuwe kopers noodgedwongen minder huis voor hun geld accepteren. Ik beschreef al eerder hoe er in mijn omgeving een zeer sterke toename is van mini-woningen van 40-60m2 voor ongeveer 125K pleuro, wat hier een ‘starterstarief’ is.

  @123:
  zou ook een rol kunnen spelen ja. Altijd interessant statistiek, eindeloze mogelijkheden om te liegen en te manipuleren 😛

 119. dalen says:

  @ Martijn, Juan,

  Kijk eens hier wat er is gezegd door de EU-commissie m.b.t. HRA. Het is min of meer een aanbeveling/advies maar bij mijn weten is er ook gezegd dat dit i.v.m. fiscale harmonisatie niet kan.

  http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/publication421_en.pdf

  Zie met name pagina 293 en pagina 295

  http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/public_finances_emu_en.htm

 120. Claude says:

  @122 Dat had ik al verwacht dat dat zou gebeuren. De nieuwe norm voor het berekenen van het aantal m2 in een woning is aangescherpt/wordt nu beter nageleefd. Woningen van 4 jaar terug die bijvoorbeeld 100m2 hebben zijn dan nu 90m2. De prijs per m2 gaat dan omhoog. Ik zie sommige huizen van Funda afgaan om even later met een iets minder aantal m2 terug te komen. Tegen dezelfde prijs overigens.

 121. spongebob says:

  Ik geloof dat door (boekhoud)trukjes van ING er geen verlies wordt geleden op de amerikaanse hypotheekmarkt.
  Waarschijnlijk is er al een paar miljard verlies gemaakt maar ja . . . . . dat is niet goed voor het vertrouwen om dat bekend te maken dus een leugentje om bestwil door te zeggen dat er verdiend wordt aan die garantstelling past prima in de gezamelijke strategie van ING-bank en onze regering.
  In de taal v/h ministery of truth ‘verlies is winst’

 122. Martijn says:

  Dalen,

  Wat goed!!

  In this respect, stemming the marked increase in tax-deductible mortgage interest payments — or even reversing it — may be a promising avenue to explore. This may mean abolishing entirely the tax deductibility of mortgage interest payments, or, alternatively, limiting the maximal deductible amount. This can be defended on the grounds that the tax exemption for mortgage interest payments is inefficient and arguably leads to the diversion of capital from more productive uses. In any case, it may be advisable to opt for a gradual transition, in order to dampen large negative shocks to disposable income for many households and to avoid disruption in the housing market. The latter may have serious macroeconomic consequences in view of the sharp rises in house prices in recent years and the associated increase in the ratio of mortgage debt to disposable income of Dutch households. This suggests that private consumption and economic activity in the Netherlands have become increasingly sensitive to changes in net household wealth.

  Er wordt duidelijk onderkend dat het een gevoelig onderwerp is. Gezien de rol/bijdrage van Nederland aan de EU zal er niet heel hard worden opgetreden vanuit de EU, maar dit stuk geeft wel duidelijk de Europese visie weer. Tel daarbij op het filmpje van Trichet en een langzame afbouw lijkt gegarandeerd. Hoe snel dat gaat worden aangepakt durf ik op basis van deze stukken dan weer niet te zeggen, maar de richting lijkt redelijk duidelijk.

  Fiscale harmonisatie zou een krachtig argument zijn om er wat vaart achter te zetten, maar dan zouden we eerst moeten weten wat men daarover gezegd heeft.

  Leest Lorenzo (die riep er toch ook wel eens wat over?) nog mee?

 123. Martijn says:

  Sam,

  Bedankt!

 124. nhz says:

  @130:
  inderdaad, het is onmogelijk dat er geen zwaar verlies op die Alt-A hypotheekportefeuille zit. Daar zitten namelijk de allergrootste verliezen, nog erger dan subprime (vanwege o.a. veelvuldig gebruik van ‘stated income’ etc.). Ik denk ook dat er een truuk wordt gebruikt om de verliezen voorlopig op een apart bordje te parkeren, zodat de goed-nieuws-show van de overheid t.a.v. de financiele sector niet gehinderd wordt.

 125. nhz says:

  Amsterdam gaat 200 kraakpanden ontruimen, op prioriteit

  De politie in Amsterdam gaat ongeveer tweehonderd kraakpanden in de hoofdstad ontruimen. Dat liet burgemeester Eberhard van der Laan maandag weten tijdens een persconferentie over het aanstaande kraakverbod.
  Omdat de politie niet voldoende capaciteit heeft die allemaal in een keer leeg te halen, worden ze onderverdeeld in panden met een hoge, gemiddelde en een lage prioriteit. Afhankelijk daarvan worden ze direct ontruimd, komen ze aan de beurt tijdens een ontruimingsronde of haalt de politie ze leeg wanneer daar capaciteit voor is.

  Het is wel duidelijk dat het hooghouden van de huizenprijzen en beschermen van speculanten de ALLERGROOTSTE prioriteit is van onze bewindslieden. Schaamteloos hoe ze zich laten gebruiken door de vastgoed maffia, zeker in Amsterdam waar een duidelijk tekort aan betaalbare woningen is. Het lijkt allemaal zeer sterk op eind jaren ’70. Nu de grote huizencrash nog, en een herhaling van ‘geen woning geen kroning’. Bea: “zojuist …!” en dan een grote rookbom als protest tegen Koning Pils.

 126. ll says:

  De hele financiele wereld is gek geworden.

  Fed out of controle ECB idem. Hier in Olland wordt het hele sociale systeem omvergeworpen, maar de bank – criminelen kunnen nog steeds doorgaan met hun valsemunterij, de bevolking zal alles worden afgepakt, het pensioenstelsel is een syndroom, en alles zit op slot.

  Chaos is troef, maar dat is niet zo verwonderlijk, want wij allen zijn uit chaos onstaan.

 127. bankschroef says:

  @134
  Misschien is de gemeente A’dam slechts bang voor een aanzwellende grote krakersgroep wanneer men eea nu op z’n beloop laat.
  De gemeente A’dam ziet daarmee wellicht een grote kostenpost op de loer liggen.
  En de tijd voor speculanten is toch wel even geweest dacht ik.
  Ik heb de indruk dat ook andere woonproblematiek wordt aangepakt in A’dam; schijnbewoning, onderverhuur etc; de stadsburger wordt met tv spotjes etc opgeroepen te klikken over dergelijke zaken.
  Er is maar één goed wapen in de strijd naar het betaalbaar wonen: NIET KOPEN, tenzij je bij toeval een hele lage prijs weet te bedingen.

 128. ll says:

  Hoera voor de bouwlobby, besluiten van de provincie worden weer teruggedraaid…

  http://www.nvb-bouw.nl/dsresource?type=pdf&objectid=nvbextern:13601&versionid=&subobjectname=

 129. Goudbelegger says:

  @110 wat dat betreft, lokatie, allochtonen, ambtenaren, zit hier in een goede maar kleine wijk tegen een gigantische wijk met 90% Marrokanen aan. Lijkt me nou niet de beste investering.. het is mooi maar er staat veel te koop en er wordt niks verkocht, zullen wel meer nadenken.

 130. nhz says:

  @133:
  inmiddels blijkt al weer dat de juichverhalen over de ING deal volstrekt onterecht waren:

  In de eerste helft van 2010 behaalde de staat een positief resultaat van EUR461 miljoen op de transactie. Het resultaat was te danken aan financieringsvoordelen vanwege de lage marktrente en positieve resultaten van de vergoedingsstructuur die met ING is overeengekomen.

  De positieve resultaten die tot nu toe zijn behaald zullen naar verwachting van de minister echter nodig zijn om verliezen in latere jaren op te vangen, stelt De Jager.

  http://www.nieuws.nl/612399

  ik twijfel er niet aan dat de verliezen veel hoger gaan uitkomen dan in het zwartste scenario dat nu gehanteerd wordt.

  @134:
  ik hoor net dat VARA vanavond op TV aandacht besteed aan de asociale gevolgen van de antikraakwet en het bijbehorende beleid.

  @135:
  oftewel, Ambrose is net zo’n idioot als Bernanke als het om de echte economie gaat. Het siert hem wel dat hij dat nu toegeeft, maar ik denk niet dat hij zijn baantje opgeeft …

  @136:
  危机 crisis = opportunity

  @137:
  volgens mij wordt er nog steeds volop gespeculeerd, gezien de leegstand. Langdurige leegstand van woningen is per definitie speculeren op toekomstige waardestijging, anders zouden ze eieren voor hun geld kiezen.

  Het NVM journaal doet alvast een duit in het zakje met een lekker ongenuanceerd negatief verhaal over kraken. Bravo, stelletje eikels … weten we weer waar we aan toe zijn. Zouden ze zo’n reportage zelf maken of komt dat direct van de vastgoed maffia, net als de andere berichten over de huizenmarkt?

  @138:
  lijkt me grote onzin, het deficit in de VS is veel groter geworden. En in de meeste andere westerse landen zijn de tekorten hooguit boekhoudkundig verplaatst maar zeker niet kleiner geworden.

  @139:
  ik snap niet dat de provincie geen onbeperkte verlenging doet, we weten toch waar dit op uitdraait. Hoeveel zou dat nou kosten, zo’n besluit laten terugdraaien?

 131. nhz says:

  @140:
  doorgaans is een gemengde wijk (wat betreft bevolking, huur / koop etc.) die nu niet in trek is maar mogelijkheden voor verandering biedt wél interessant, om te investeren. 90% allochtoon om de hoek lijkt me geen aanbeveling, maar wie weet. Een ‘goede’ wijk betekent meestal dat de prijzen relatief hoog zijn en dat (zeker na een enorme stijging zoals nu) de kans op winst heel beperkt is.

 132. Hugo says:

  Adamus (79 & 80)

  Totaal onbetrouwbare bronnen zijn de op EUropese bodem uitgegeven en gecensureerde blaadjes (ook wel bekend als kranten en opiniebladen). Die schrijven er niet eens over. Als ze wat plaatsen is dat wat de apparatsjiks aanleveren. Uiteraard realiseer ik me dat ik de WSJ en DT met een onsje zout moet nemen.

  Met dank aan deze blaadjes weet ik inmiddels dat Europa sinds 2001 van dit ‘probleem’ op de hoogte was en niet verder kwam dan op kosten van anderen kaviaar eten met een kopje thee erbij. Nu weet ik ook dat sinds 2008 er een speciale commissie kwam om luxer niets te doen.

  Dat van 100 jaar aftappen ben ik niet met je eens. Europa kan pas sinds 1999 (of 2002) zelf bepalen hoeveel ze wil tappen.

 133. Hugo says:

  @136 (ll)

  Zeg maar dag met je handje tegen
  – Pensioen
  – AOW
  – WAO
  – HRA
  – Bijstand
  – WW
  – Huursubsidie
  – Spaargeld
  – Laatste restje ‘rechten’ en privacy
  – vul maar verder aan

  Enige wat blijft is 80% belasting. Heb je geen werk wordt je te werk gesteld.

 134. nhz says:

  @143:
  als het om aftappen gaat kan Europa natuurlijk nog wel wat leren van de Dutchies; wij zijn absoluut recordhouder wereldwijd in telefoontaps (met dank aan Israel voor alle technische assistentie, wie nadenkt snapt dat ook daar niet voor niets de zon opgaat).

  @144:
  zeg maar dag … op termijn wel ja, maar de meeste van die systemen kunnen nog vele jaren vooruit, zeker als ze straks officieel besluiten dat er over bijv. 10 of 20 jaar niks meer uitgekeerd wordt. Wel extra oneerlijk natuurlijk voor mensen (generation-X en daarna) die nog minstens 10 jaar mogen betalen en straks lekker niks krijgen omdat de politiek de hele pot leeggeroofd heeft.

  Het devies lijkt dus zorg dat je bij de polderelite komt, daar komt straks alle nog beschikbare subsidie terecht, en zit je dus goed ook als je geen poot uitsteekt.

 135. Hugo says:

  @nhz

  Er werd gedoeld op ongezien geldaftappen ;). Uiteraard onderken ik de ziekelijke tapdrang in NL mbv Israel. Je bent neem ik aan bekend met de zaak Baybasin (en de tapes)? Mij benieuwd ook wat de prijs van dat alles echt is.

  Ik denk niet dat die systemen langer dan 10 jaar vooruit kunnen. Sterker, 10 jaar halen zou me verbazen. Het is niet alleen de politiek die de pot leegrooft. Connecties met de pot lijken alsmaar beter te worden beloond en productief zijn alsmaar minder :(.

 136. bankschroef says:

  @141
  ik betwijfel of veel vd huidige leegstand speculatie is vanuit een wijze overtuiging dat er gouden bergen aan de horizon gaan verschijnen, ik denk dat de echt verstandige speculant al (kleinere) eieren voor z’n geld heeft gekozen en de rest blijft verlamd in de verblindende koplampen staren van de stoomwals uit het westen, of draait zich om en blijft in het verleden rekenen.

  De ‘kraakbeweging’ staat op het punt van ontwaken, de aangekondigde handhaving is slechts extra olie op het oude vuur van het protest tegen de woningnood in bijv A’dam. Een mooiere reclame kunnen ze niet wensen, A’dam kiest tussen 2 kwaden, en nu voor het geld.
  Het zullen wellicht ook andere belanghebbenden zijn, bijv. verzekeringsmaatschappijen, die straks van de overheid gaan eisen de leegstand te bestrijden. De eigenaar van een leegstaand pand moet zich meer zorgen maken dan ooit, zeker nu deze antikraakwetgeving gehandhaafd gaat worden, daarbij de vastgoedprijzen voorlopig zullen blijven dalen en de overheid dringend geld nodig heeft.

 137. Mark says:

  Waarom zet iedereen eigenlijk sinds een paar weken massaal z’n huis te koop?

  De funda teller staat vandaag op 218.602 na eerder dit jaar een hele tijd rond de 195.000 te hebben geschommeld.

 138. bankschroef says:

  @148
  zou ‘iedereen’ opeens willen huren?
  gevoelsmatig denk ik dat men het niet eens op funda moet zetten maar gewoon zsm naar de veiling met die rotstenen; ik ken diverse mensen die met een 300K+ huis in hun maag zitten, weg ermee zou ik zeggen. Belasting, onderhoud, vorst, vocht, en vooral de verwachting dat de prijsdaling heel geleidelijk zal gaan, maar ondertussen zit je wel met de kosten en de stress en de kans dat de markt alsnog crashed. Dumpen die handel, er zijn nog gekken genoeg op de veiling.

 139. nhz says:

  @146:
  het pensioensysteem kan zeker nog 20 jaar vooruit, als ze daarna stoppen met uitkeren en gewoon beginnen met het kapitaal uit te keren (in plaats van de rendementen op het kapitaal).

  @147:
  “A’dam kiest tussen 2 kwaden, en nu voor het geld.”

  net als in de seventies, ook toen PvdA; partij van de kapitalisten.

  @148:
  al sinds eind 2009 gaat de stijging in vrijwel hetzelfde tempo door. Er was alleen even een (te verwachten) onderbreking tijdens de zomervakantie.

 140. nhz says:

  @149:
  “maar ondertussen zit je wel met de kosten en de stress en de kans dat de markt alsnog crashed.”

  ondertussen zorgt de politiek er wel voor dat die kosten super minimaal zijn, zolang je tenminste geen onderhoud doet wat de meesten dus niet meer doen. Kraakverbod is ook weer een steuntje in de rug voor de vele huiseigenaars die hun tweede huis al meer dan een jaar leeg hebben staan. En allemaal natuurlijk hopen dat de politiek een konijn uit de hoed tovert waardoor de prijzen (desnoods tijdelijk) weer omhoog springen, bijv. de vurig begeerde afschaffing van de KK of verhoging van de NHG grens.

  “er zijn nog gekken genoeg op de veiling.”

  als je echt klem zit met je huis hoef je alleen maar twee gekken van de WeW te treffen op de veiling en je kostje is gekocht…

 141. bankschroef says:

  Jan Modaal, 35 jaar, 2 kinderen, vrouw werkt niet of nauwelijks. Bruto 33.000,-
  Je wilt 1/3 van inkomen besteden aan hypotheeklasten, (de rest is immers al duur genoeg en je wil ook nog ‘een beetje leven’). Jan wil daarbij op z’n 65e-67e je huis afgelost hebben voor een zorgeloze oude dag en je gaat uit van een geleidelijke afbouw van hypotheekrente-aftrek…..wat mag het huisje dan kosten inclusief KK……….: 110.000,= zegt Funda

  Rekent u graag even mee.

 142. adamus says:

  Dat van 100 jaar aftappen ben ik niet met je eens. Europa kan pas sinds 1999 (of 2002) zelf bepalen hoeveel ze wil tappen.

  Hugo, met aftappen bedoel ik niet afluisteren, maar wegsluizen van vermogen door overheden middels inflatie.

 143. adamus says:

  Het devies lijkt dus zorg dat je bij de polderelite komt,

  wel eens van KPMG gehoord?

 144. bankschroef says:

  @152 sorry, Jan=je
  @151 ik geloof niet in de konijnen uit hoed, de hoed is leeg denk ik, en een rechts kabinet kan zich geheel verschuilen achter ‘vrije marktwerking’. Rutte zal een paar procentjes extra huurverhoging doorvoeren, en zoals al reeds bedacht wat van de huursubsidie afsnoepen, maar Ned is te koud om mensen massaal uit hun huizen te jagen, en een inkomenstoets zal ook niet veel zoden aan de dijk zetten, ofwel als een te dure en ook te bemoeizuchtige maatregel mbt het privé-leven worden gezien, ook meer iets voor de PvdA trouwens.
  De koopsom moet gewoon radicaal naar beneden, de vraag is alleen hoe en wanneer. Een goed politicus zal er een hoop drukte om maken maar het feitelijk op z’n beloop laten, hebben ook allemaal een hypotheek, zo ook alle journalisten en salonsocialisten dus de belangen zijn in de 2e kamer en daaromheen 100% tegengesteld aan de feitelijke behoefte. Massale kopersstaking en onrust gevoed vanuit de kleine lokale politiek en de herlevende krakerswereld zijn de enige middelen.

 145. ll says:

  @ 152 Bankschroef, ik heb de berekening niet gedaan, maar geloof U direkt, maar dat impliceert dat als men een duurder huis wil kopen men eerst moet gaan sparen . Maar dat is ook een herhaling van het verleden. Hypotheek van 75% van de executiewaarde en de rest [ 1/3 ]contant. Dat was ook zo in de jaren ’80, Is wel even wennen, het nieuwe normaal.

 146. ll says:

  En in de nieuwe normaal zijn de gemiddelde huizenprijzen 4 x modaal. De rest is de luchtbel die er nog uit moet, de komende jaren.

  De politiek snapt er nog steeds niets van, die kijken alleen nog maar naar hun eigen hypotheek, en nemen die als maatstaf.

 147. Goudbelegger says:

  Toen ik m’n huis te koop zette kon ik het inderdaad zo verhuren. Weet niet of dat representatief was.

  Lage rente om mensen te dwingen tot uitgaven had ik al poosje geleden beredeneerd. Maar het geld gaat echt niet naar consumptie als de massapsychose ineens gericht is op onzekerheid en sparen. De overheid is niet almachtig wat betreft geldstromen al denken de meesten nu van wel.

 148. bankschroef says:

  …een zekere mr Bean die nu spaarders begint te bedreigen? Gaan wij toch gewoon expres nog harder sparen, net als Japanners, wij spaarders hebben namelijk niks nodig, zo’n duur huis hoeven we ook niet, wij spaarders zijn overlevers en gaan schuldenloos en lachend door het leven, alles wat we nodig hebben, hebben we al gekocht, A-merken natuurlijk, en die lage rente maakt ons niet uit, wij spaarders zijn namelijk eigenlijk heel erg tevreden, uiteraard wel boos dat we nooit meer zo ruim mogen wonen als onze ouders. Maar alles liever dan een hoge schuld.
  Dus Mr Bean: sterkte met uw zombie-bank waar het radarwerk van de kredietverstrekking geheel tot stilstand zal komen.

 149. nhz says:

  @152:
  lijkt me duidelijk dat funda (en de hele fin. dienstverlening) niet op dit soort ‘traditionele’ burgers zijn ingesteld. Ruim baan voor de tweeverdieners die tot het naadje gaan, en maximaal op de zak van een ander teren 😉

  @155:
  die kopersstaking hebben we feitelijk al een tijd, maar er is altijd een groep die voor andermans risico kan kopen (dankzij NHG etc.) en daar komen we dus nooit vanaf. Ik zou niet verbaasd zijn als het nieuwe kabinet nog met maatregelen komt zoals een nog riantere startersregeling (cannon fodder aan de bodem van de pyramide), een hogere NHG grens en nog wat extra geld voor Elco en z’n makkers. En tegelijk zullen ze proberen de inflatie op te stoken zodat de schuldproblemen zoveel mogelijk worden weggepoetst (is verhaald worden op spaarders en andere verantwoordelijke burgers).

  Ik zie al zeker 10 jaar een huizenmarkt die topzwaar is, maar deze kat heeft negen levens.

  @156:
  dat was zelfs rond 1990 nog zo. Wat zijn de tijden veranderd …

  @158:
  ik twijfel er geen moment aan dat dit een belangrijk motief is. Maar wel heel brutaal dat ze het zo openlijk durven zeggen. Nog even en alle spaarders worden door de AIVD in de gaten gehouden wegens financieel terrorisme. Geld moet rollen, iedereen moet de schuldenstrop om de nek krijgen en voor eeuwig slaaf van de banksters worden.

  @160:
  tja, ik denk ook dat het vooral aangeeft dat ze met de rug tegen de muur staan. Een steeds grotere groep krijgt door dat het systeem failliet is en wil niet meer meespelen in het casino.

 150. ll says:

  @ bankschroef, mooi gezegd, en uiteindelijk worden de spaarders toch nog beloond d.m.v. deflatie, als er geen kredietverstrekking meer is.

 151. Martijn says:

  @162

  Jij gelooft in sprookjes. Waar is die deflatie dan?

  Misschien in luxeproducten, maar die kopen de spaarders dus niet (anders ben je immers geen spaarder).

  Sommige spaarders gaan overigens wel beloond worden, maar die sparen geen digits of papier.

 152. adamus says:

  Bankschroef, ik heb de berekening niet gedaan, maar geloof U direkt, maar dat impliceert dat als men een duurder huis wil kopen men eerst moet gaan sparen

  met ook nog een beetje rente en geen inflatie…….
  Dat betekent dat er vanaf nu een buffer gespaard moet worden de komende 10 jaar.

 153. Martijn says:

  164

  Ik zie positieve growth rates (en zoals we weten geven overheidsstatistieken doorgaans ook nog eens gedimde cijfers weer).

  Maar los daarvan zit de inflatie grotendeels al in het systeem. We geloven nu nog dat onze pensioenen er zijn, of dat alle derivaten en ander papier werkelijk zijn waarde heeft.

  Als we er achter komen dat dat niet zo is – zoals tijden het begin van de crisis in 2008 gebeurde voor huizen – gaat er een dubbele dynamiek ontstaan.

  Aan de ene kant zien we deflatie door het waardeloos worden van schulden/papier, aan de andere kant zien we inflatie omdat mensen met het papier wat er nog is zekerheid gaan zoeken tegen papiervernietiging.

  En zoals we zien springt de fed bij zolang de beurs te hard dreigt te vallen.

  Er zijn dus zeker deflationaire krachten in het systeem, maar die gaan het bij lange na niet winnen van de inflationaire, zeker niet op langere termijn.

  Dat is simpelweg onmogelijk omdat bij te sterke deflatie de financiële sector het begeeft vanwege too-big-too-fail.

  Dat was in ’30 anders. De totale uitstaande schulden cq al in het systeem aanwezige inflatie was destijds ook veel inder dan nu, onder andere vanwege de andere rol die goud toen speelde.

  We zien het gele metaal dan ook niet voor niets al tien jaar oplopen.

 154. bankschroef says:

  @164, dat zijn hele mooie cijfers, gaat goed.

  @163 niet alle spaarders zijn vrekken. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe fijn het is om geen schuld te hebben, het is echt heerlijk, en om ook altijd de beste producten te kunnen kopen, de winkeliers schreeuwen om je geld. Natuurlijk komt er wel weer een inflatie, maar dat geldt dan voor ons allemaal. Wanneer de huizenmarkt een 20-30 jaar durende langzame correctie zal ondergaan kan iedereen boven de 35 met een gemiddeld inkomen het kopen van een leuk huis wel vergeten, en al die 45+ scheefhuurders al helemaal. Laat toch zitten die koophuizen, gewoon indikken, stapelbedden, improviseren, al die graaiende krijtstreepcriminelen en andere hebzuchtigen zoeken het maar lekker uit.

 155. Martijn says:

  al die graaiende krijtstreepcriminelen

  Dat heb je scherp opgemerkt. De bankierende elite begon zich de laatste jaren al vanzelf richting het gevangenispakje te kleden.

  Die wisten in hun achterhoofd dus toch wat er speelde…

 156. nhz says:

  @163,166:
  inderdaad, geen schijn van kans op deflatie lijkt mij. Ze laten liever het hele systeem instorten dan dat ze dat toelaten. Bijna alle politici, bankiers en topmanagers hebben een tophypotheek, meer hoef je niet te weten.

  @164:
  zijn er nog statistieken vandaag de dag waar je wat zinnigs uit kunt halen? ik kijk liever om me heen en dan zie ik alleen inflatie, plus een kleine beetje desinflatie van (voormalige) bubbles.

  @167:
  zeker; ik woon al 10x kleiner dan tien jaar geleden. Maar het kan vast nog bescheidener. Eigenlijk zou ik zelf nog wel eens een mooie zelfvoorzienende woning ofzo willen bouwen. ik ben alleen geen echte klusser dus zal er wel nooit van komen. Misschien kunnen de Chinezen voor mooie bouwkits zorgen over een paar jaar? Als je ziet wat er in Azie allemaal bedacht en gebouwd wordt op dit gebied dan leven wij echt in de Middeleeuwen; Elco wil het graag zo houden, een markt zonder enige concurrentie voor zijn vrindjes waar ze met een waardeloze prijs/kwaliteit verhouding nog slapende rijk worden.

 157. bankschroef says:

  en maar opscheppen over de fantastische financiering, “oh leuk voor jullie, maar WIJ hoeven helemaal niks af te lossen van onze bank, en echt alles is ook nog aftrekbaar” … (bla bla, het nieuwe hebben)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Keeping_up_with_the_Joneses

 158. nhz says:

  @171:
  wat een eng publiek leest er mee op die site, afgaande op de reacties onder het tamelijk nietszeggende artikel.

  Als ik de krakers was zou ik eerst het NVM journaal en een paar andere websites eens voor een paar weken uit de lucht drukken, dat lijkt me een goed begin van de oorlog. Deze ‘oorlog’ wordt in de praktijk verregaand in de media uitgevochten, en die prostitueren zich blijkbaar graag voor de vastgoed maffia.

  Ze benadrukken graag dat Amsterdam in eerste instantie vooral gaat ontruimen als de eigenaar een bestemming voor het pand heeft. Maar anti-kraak of een pallet rommel in het pand zetten is blijkbaar een geldige bestemming, het is dus gewoon een premie op speculatie. Maar bij het NVM journaal of in de ‘ kwaliteitskranten’ zul je dat niet te weten komen, die doen alsof krakers alleen maar nette bewoners hun huis uit slaan.

  Viel me nog mee dat VARA gisteren een vrij positief stukje over kraken had, terwijl de partijtop volledig achter de vastgoed maffia aanholt.

 159. Wilbert says:

  @152
  Je gaat uit van te lage cijfers voor Jan Modaal.

  Modaal inkomen van 30k is een politiek verzinsel. Het werkelijke (wiskundige) modale gezinsinkomen ligt op 44,8k.

  Kijk je specifiek naar het bruto modaal gezinsinkomens van de kopende leeftijdscategorieen:
  25-30 40k (26k)
  30-35 52k (32k)
  35-40 57k (34k)
  40-45 59k (36k)

  Tussen haakjes modaal besteedbaar inkomen. Beide getallen zijn ruwweg (kan er 1-2k naast zitten) bepaald op basis van:

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71013NED&D1=0-3&D2=1-2&D3=1-10&D4=0,33-36&D5=l&HDR=T,G1&STB=G4,G3,G2&VW=T

  Als een derde besteed mag worden aan woning kom je dus uit op jaarlijks 11k netto te besteden aan woning. Wat bij een annuiteitenhypotheek (volledig afbetaald, 30j, 5%, 42%HRA) zou neerkomen op een woning van 250k.

  Dat is dan wel uitgaand van de strategie van kopen en 30 jaar vasthouden, wat vrij zeldzaam is.

  Modale WOZ waarde van een woning ligt overigens op zo’n 205k.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70082ned&D1=1&D2=a&D3=0&D4=l&HDR=T&STB=G3,G1,G2&VW=T

 160. nhz says:

  ondertussen … Euro goud dipt vandaag onder de 960 EUR/ounce, grote kans dat we het gap bij 920 nu gaan sluiten. En daar aangekomen lijkt kans op sluiting van het gap bij 860 me ook aanzienlijk. Daarna verder omhoog naar nieuwe records?

  Vergelijkbare beweging bij currencies zoals AU en NZ $ die na een enorme stijging gedurende 1.5 jaar nu toch even getopt lijken te hebben t.o.v. de euro. Misschien is er weer wat deflatie-scare in aantocht …

 161. nhz says:

  2173:
  “modaal besteedbaar inkomen”

  voor wie in sprookjes gelooft … denk je echt dat bijna iedereen ongeveer hetzelfde besteedbaar inkomen heeft? Dit is echt de grootst mogelijke kolder, het is een begrip dat volledig politiek gedefinieerd is, om te doen alsof iedereen het goed heeft in Nederland. Zegt helemaal niks over het dagelijks leven.

  je hebt #152 trouwens niet goed gelezen, want het ging uitdrukkelijk om een gezin waar de vrouw niet of weinig werkt (en die zijn er ondanks de sprookjes van CBS volop, vooral onderin de pyramide).

  Kun je misschien uitleggen waarom de huizenmarkt op slot zit terwijl bijna iedereen zo een hypotheek kan krijgen van 20% meer dan de prijs van een modale woning??

 162. Claude says:

  @173

  Zojuist aardig experimentje gedaan: wat is de mediaanvraagprijs op Funda.

  Selectie: Alle huizen>50.000 euro, geselecteerd op vraagprijs (onder 50.000 kan van alles zijn). Aantal woningen dat aan de zoekopdracht voldoet: 216.023. Onderaan het scherm zie je het aantal pagina’s waar je door heen kunt bladeren (zonder VBO of andere externe makelaars): 11.250. Pak daar de helft van en je komt op deze pagina uit: http://www.funda.nl/koop/heel-nederland/50000+/sorteer-prijs-op/p5612/ (een gezellige dwarsdoorsnede van de Nederlandse woningen trouwens)

  Mediaanvraagprijs: 259.500 euro.

 163. dalen says:

  @ 169

  “zijn er nog statistieken vandaag de dag waar je wat zinnigs uit kunt halen? ”

  Nee en ook niet wat de overheid roept en de fiscus,het maakt niet uit. Het vertrouwensbeginsel is al lang zoek.

  Zelfs de Hoge Raad zei deze week dat de fiscus niet gebonden is aan onjuiste voorlichting.

  Zie hier

  http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BM1206&u_ljn=BM1206

  Hoe gek kan het worden? Die vraagteken hoort hier eigenlijk niet want het antwoord weten we al.

  In deze zaak had een vrouw voor het jaar 2002 een verzoek om voorlopige teruggaaf algemene heffingskorting ingediend. Het bleek dat de toelichting bij dit aanvraagformulier een onjuiste/onvolledige mededeling bevatte. De vrouw kreeg bij voorlopige aanslag de algemene heffingskorting tot een bedrag van € 1.648 uitbetaald. Later volgde een definitieve aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen tot een belastbaar bedrag van nihil. Daardoor bestond ook geen recht op de algemene heffingskorting. De definitieve aanslag leidde tot een terug te betalen bedrag van € 1.509 met daarnaast € 166 aan heffingsrente omdat de echtgenoot van de vrouw slechts € 139 aan inkomstenbelasting in Nederland was verschuldigd. Het oordeel van de Hoge Raad leidde er dus toe dat de vrouw de voorlopige teruggaaf algemene heffingskorting vrijwel weer geheel moest terugbetalen.

 164. Goudbelegger says:

  Wat ook speelt bij hypotheken en waarde huis is de ZZP’er en de DGA. Die worden nou eens WEL normaal door de bank behandeld, je moet eigen geld hebben, spaargeld, balansen moeten goed zijn, alles wordt uitgeplozen en pas als je er heel goed voor staat krijg je een hypotheek. Daarbij is de keuring van de loondienster een lachertje.

  Ik hoor getallen van 1 mln. ZZP’ers die er 10 jaar geleden nog niet zoveel waren, nou, dat zet de hypotheekverstrekking en de prijzen echt onder druk.

  Om maar even een zijstraatje te noemen..

 165. Claude says:

  @176

  Even verder doorgezocht. Dit zijn de medianen voor resp. woonhuizen en appartementen:

  Funda woonhuis mediaan: 295.000 ( http://www.funda.nl/koop/heel-nederland/50000+/woonhuis/sorteer-prijs-op/p3891/ )
  Funda appartement mediaan: 195.000 ( http://www.funda.nl/koop/heel-nederland/50000+/appartement/sorteer-prijs-op/p1640/ )

 166. ll says:

  @ dalen, aanrechtsubsidie. Inkomen van fiscale partner moet hoger zijn dan 14.550 of voor 65 plusser 21.260, dan betaalt uw fiscale partner meestal voldoende belasting.

 167. Claude says:

  @180 En om terug te komen op de opmerking van Wilbert. Als de mediaan vraagprijs 295.000 is voor een koopwoning, dan zal de hypotheek (zonder eigen geld) zo’n 325.000 euro zijn. Wil je dit na 30 jaar volledig hebben afbetaald dan ben je € 1.722,68 per maand kwijt (5%). Bij een besteedbaar netto inkomen van 3k per maand is dit bedrag, exclusief belastingen en onderhoud, onverantwoordelijk hoog.

 168. Goudbelegger says:

  @181 volgens mij bedoelt Dalen dat de overheid informatie verstrekt waarop ze er eerst wel recht op hebben en de overheid dan ineens het anders ziet. Dus dat je de overheid niet meer kunt vertrouwen met wat ze zegt..

  Weet niet of dit nou echt het goede voorbeeld daarvoor is omdat die belastingaangiften altijd onder voorbehoud zijn maar ok, gaat het even niet om.

 169. Claude says:

  @173 Welke berekening heb je eigenlijk gebruikt voor die 11k per jaar (916 euro per maand) voor 250k afgelost na 30 jaar bij 5%. Ik kom namelijk uit op 15,9k per jaar (1325,14 per maand). Dit dus voor een woning van 250k incl. kk (dus zeg 230k). En wederom excl. belastingen en onderhoud.

 170. Wilbert says:

  @175
  denk je echt dat bijna iedereen ongeveer hetzelfde besteedbaar inkomen heeft

  Voor de definitie van besteedbaar inkomen zie het CBS.

  Een modaal inkomen zegt helemaal niets over hoe slecht/goed men het heeft, het is een puur wiskundig getal.

  Voor de zekerheid: wiskundig modaal is het getal waar 50% onder en 50% boven zit. Dat is waar ik het over heb.

  Modaal gebruikt door CBS/politiek (vroeger de ziekenfondsgrens) is een geprikt getal.

  je hebt #152 trouwens niet goed gelezen

  Waar @152 vanuit wil gaan moet hij zelf weten, maar als die data vervolgens gebruikt wordt om de marktwaarde van een woning te bepalen dan ben je jezelf voor de gek aan het houden. Dat was de reden van mijn reaktie.

  ..waarom de huizenmarkt op slot zit terwijl bijna iedereen zo een hypotheek kan krijgen..

  Modaal is niet iedereen. Van de helft van de huishoudens die “zo een hypotheek kan krijgen” heeft 79% al een eigen woning.

  De resterende groep die geen eigen woning heeft, heeft daar zijn eigen redenen voor: onzekere arbeidsvooruitzichten, onzekere standplaats werkgever, geen zin in een (te) hoge hypotheek, woont nu in een huurwoning in een betere wijk dan waar de betaalbare koopwoning staat, heeft simpelweg geen zin in verhuizen, wil een woning in een plaats waar niets fatsoenlijks en betaalbaars te vinden is, wacht tot ‘de recessie’ voorbij is, wacht tot de huizenprijzen gehalveerd zijn, neemt de tijd om het droomhuis te vinden, etc.

  Je kunt mensen niet dwingen om een huis te kopen. Net zo min als je mensen kunt dwingen om een huis te verkopen (zolang men zich aan de afspraken met de bank houdt).

 171. dalen says:

  @ 183

  “@181 volgens mij bedoelt Dalen dat de overheid informatie verstrekt waarop ze er eerst wel recht op hebben en de overheid dan ineens het anders ziet. Dus dat je de overheid niet meer kunt vertrouwen met wat ze zegt.”

  Exact! Dat is dus de essentie van de uitspraak. Het vertrouwensbeginsel is dus geschonden. Voorheen was een mondelinge toezegging van de inspecteur is bindend en ook handelingen waren bindend. Nu zitten we op een hellend vlak.

 172. Wilbert says:

  @184
  Niet berekend wat getallen ingeklopt tot het dicht genoeg in de buurt kwam:

  http://www.hypotheeklastencalculator.nl/berekenen/annuiteiten/

  Hypotheeksom € 250.000,00
  Rentepercentage 5,00
  Looptijd in maanden 360,00
  Hypotheekrenteaftrek 42,00%
  Restschuld € 0,00
  ->
  Netto maandlasten € 904,55

  Dat is inderdaad inc. kk, exclusief verder bijkomende kosten.

 173. Martijn says:

  @186

  Zitten we niet eigenlijk altijd op een hellend vlak?

 174. nhz says:

  @182:
  maar het ging wel om vraagprijzen en we weten nu dat de verkoopprijzen gemiddeld veel lager liggen. In mijn regio (volgens regionale NVM voorman) 20-25% lager. Een mediaan huis blijft dan nog steeds onverantwoord duur voor een mediaan gezin, maar toch …

  @183,186:
  laten we dat principe van willekeur van onze overheid nou eens toepassen op de HRA, dan zijn we gelijk van een hoop gezeur af … niks verworven rechten, misschien moeten ze wel terugkomen op de 100% belastingkorting van de afgelopen jaren en alles terughalen 😛

  @185:
  nogmaals, besteedbaar inkomen is een onzin verhaal, het slaat echt helemaal nergens op. Let wel, ik heb niks tegen de termen modaal of gemiddeld want die zijn wiskundig gedefinieerd; de term ‘besteedbaar inkomen’ is politiek gedefinieerd en daar kun je dus niks mee voor analyses van bijv. de woningmarkt.

 175. Wilbert says:

  Goedemorgen…

  Lees waar ik in vorige berichten modaal typte mediaan.

  Modaal = meest voorkomende waarde.
  Mediaan = waarde waar 50% boven en 50% onder zit.

  /me gaat zich even zitten schamen.

 176. ll says:

  @ dalen, maar die redenatie klopt niet, want Mevrouw heeft zelf de aanvraag gedaan voor teruggave van inkomstenbelasting van haar man in Olland. Dat had zij dus niet moeten doen, maar misschien wist zij toen nog niet dat hij later naar Duitsland zou gaan. Maar je kan geen teruggave inkomstenbelasting vragen, als er geen inkomstenbelasting is betaald.

 177. ll says:

  Zelfde voor HRA aftrek. Je hebt hier een baan en koopt een huis, dan heb je recht op HRA aftrek. Maar nu verhuis je een jaar naar het buitenland, en betaalt daar belasting, maar je houdt je huis aan.
  Dan kan je toch ook geen HRA aftrek hier gaan aanvragen ?

 178. Martijn says:

  @187

  Dat lijkt redelijk te doen, niet? 900 euro per maand moet toch voor redelijk wat gezinnen zijn op te hoesten.

  En helemaal zonder restschuld hoeft men niet te zijn.

  In die zin lijken pensioenen overigens een duidelijk effect op de woningmarkt te hebben. Waar je vroeger beter de hypotheek volledig kon afbetalen ivm je oudedagvoorziening zorgt daar nu het pensioen voor (althans, zo is het beloofd).

  Als we gaan vergelijken met huur kan je best van de bank huren. Dan zou je voor de veiligheid bijvoorbeeld een ton kunnen aflossen en 2 ton aflossingsvrij kunnen lenen, beide tegen 5%.

  Dan kom je op netto-maandlasten van EUR 856 bij een bruto inkomen van 60k.

  Niet heel belachelijk. Ik zie dan ook nog niet hoe prijzen 70% gaan dalen.

 179. Claude says:

  @192 Box 1 inkomen van je huis zit wel hier (het forfait), en daar kun je HRA voor vragen, mits het pand in NL je hoofdwoning blijft (wat al vrij lastig is om te bewijzen) en het niet doorverhuurd is. Je hebt er in eerste instantie wellicht weinig aan, immers, het is niet meer tegen 52% weg te strepen als hier je inkomen niet belast wordt. Niet zeker, maar misschien kun je het middelen over de jaren heen en zo toch je voordeel pakken.

 180. nhz says:

  @192:
  dat is inderdaad een van de grote problemen met al die excessieve aftrekposten in de polder. Als je geen of laag inkomen hebt loop je alles mis. Ik heb momenteel geen box1 inkomen en loop bijv. alle aftrek voor ziektekosten (voor mij een hoog bedrag) mis, tevens allerlei zaken als zelfstandigen aftrek enz. enz.
  Maar de staat gaat er wel vanuit dat je die aftrek krijgt bij bijv. de berekening van koopkracht, ziektekostenpremies, enz.
  Als ik een hypotheek had zou ik de HRA nu ook mislopen en dus dubbel gestraft worden. Voor ambtenaren of mensen in loondienst met vaste baan komt zo’n situatie zelden voor, maar er is gelukkig meer in dit land dan ambtenaren …

  @187, 193:
  berekening niet in detail gevolgd, maar ik neem aan dat dit exclusief de bijkomende kosten zoals onderhoud, WOZ enz. is? De rekening wordt echt wel wat hoger lijkt mij.

  @193:
  “Ik zie dan ook nog niet hoe prijzen 70% gaan dalen.”

  maar dan ga je vermoedelijk er vanuit dat HRA gehandhaafd blijft, terwijl die op termijn onhoudbaar is. En zeker zodra de rente gaat stijgen waardoor het dubbel hard bijt (tenzij iemand een normale hypotheek met 30 jaar rentevast heeft, dat kan maar is nu een extreme uitzondering)

 181. Martijn says:

  @195

  Er gaan inderdaad mensen in de problemen komen bij afschaffing HRA en/of stijging rente.

  Maar met HRA is het prima mogelijk om met een langlopende hypotheek een deel van de huidige prijzen te betalen.

  En een afschaffing HRA gaat vermoedelijk niet van de ene op de andere dag gebeuren.

  Ik gaf eerder al aan wel neerwaartse druk te zien en absoluut géén mogelijkheden te zien voor een prijsstijging (anders dan inflatie op ten duur), maar heel onredelijk lijkt het huidige klimaat ook niet. 70% omlaag lijkt me daarom even onmogelijk als een stijging, en 10-30 procent over meerdere jaren een stuk waarschijnlijker.

 182. Martijn says:

  @196

  Toch lijkt het wat de stabiliseren in de VS, zoals ik een half jaar (of langer geleden) al verwachtte op basis van oa instappende speculanten en m2 prijzen in vergelijking met andere steden (zoals New York/Hong Kong).

  De markt is in de States uiteraard verre van gezond en draait voor een (groot) deel op overheidsingrijpen, maar de politieke (cq monetaire) richting is inmiddels wel duidelijk volgens mij.

 183. Sam says:

  @198
  Yep, de return to “normal” fase

 184. adamus says:

  Martijn Zegt:
  28 September 2010 om 12:27 pm
  powned.tv/nieuws/p…igen_met_oorlog.html

  ik stel voor dat alleen woningen/panden die geheel betaald zijn met echt en eerlijk geld, die vooral zonder hypotheek zijn, dat die niet mogen worden gekraakt.

 185. adamus says:

  Als ik de krakers was zou ik eerst het NVM journaal en een paar andere websites eens voor een paar weken uit de lucht drukken, dat lijkt me een goed begin van de oorlog.

  een cyberwar, maar “Schäfer” zal opmerken dat je in cyberspace niet kunt wonen. Hoewel Ivo Opstelten op zal merken dat we dat eerst maar eens aan de Twitter moeten vragen. Vogelhuisjes of zo.
  Loopt kraken echt de spuigaten uit?

 186. Martijn says:

  @199

  Het monetaire beleid van de VS is niet normaal en gaat waarschijnlijk ook de assen van de grafiek (verloop van een bubbel) die jij aanhaalt bewegen.

 187. nhz says:

  @198:
  volgens diverse betrouwbare deskundigen moet er in de meeste US staten nog 10-30% van de prijzen af voordat ze op een historisch normale waarde zijn aangekomen (t.o.v. inkomens etc.). Dat neemt niet weg dat als je nu koopt het risico te overzien is, groot verschil met drie jaar geleden.

  @200:
  ben ik voor, maar met Wilders gaat dat niet lukken. Want we krijgen dan een ernstig gekort aan krakers, dus die zullen we dan moeten importeren.

  @201:
  tja … in de afgelopen tien jaar één keer wat krakers ontmoet, ze waren ook nog heel vriendelijk. Maar ik woon dan ook niet in Amsterdam waar – als je het NVM journaal gelooft – alles wat bewoond of onbewoond is direct gekraakt is. Als het journaal trouwens gelijk heeft met hun tendentieuze praatjes snap ik niet dat de WBV’s die krakers niet in dienst nemen en ze de slooppremie toekennen voor alle uitgevoerde inspanningen. Het was toch de bedoeling om zoveel mogelijk panden te slopen? Of zou het probleem zijn dat de sloop niet snel genoeg gaat?

  @199:
  ja, dat blijkt net weer. Mijn opmerking #174 was helemaal fout ingeschat. Ondertussen knalt het $Gold weer omhoog, en Euro gold is weer terug in de nauwe trading range van de laatste 1.5 maanden. Bizar allemaal, er wordt weer volop aan de knopjes gedraaid door de CB’s en de G$’en van deze wereld.

 188. Martijn says:

  Ondertussen knalt het $Gold weer omhoog, en Euro gold is weer terug in de nauwe trading range van de laatste 1.5 maanden. Bizar allemaal, er wordt weer volop aan de knopjes gedraaid door de CB’s en de G$’en van deze wereld.

  Ik verkondig hier al praktisch sinds mijn eerste post (in elk geval al enige tijd) dat goud hoger gaat en dat daardoor op ten duur de dollar zwakker en de euro sterker wordt.

  Of het nu al zo ver is kan ik op basis van de afgelopen weken niet zeggen, maar het is goed mogelijk dat de krachten die ik verwacht nu hun werk doen.

  Dat neemt niet weg dat er inderdaad veel aan knopjes gedraaid wordt en markten zeker op de korte termijn praktisch niet bestaan.

  Op de langere termijn blijf ik wel in fundamentals geloven, vandaar de visie over goud (en de USD en de EUR).

 189. adamus says:

  Toch lijkt het wat de stabiliseren in de VS, zoals ik een half jaar (of langer geleden) al verwachtte op basis van oa instappende speculanten en m2 prijzen in vergelijking met andere steden (zoals New York/Hong Kong).

  en JanKees heeft zelfs een half miljard winst gemaakt op de overgenomen hypotheekportefeuille van ING (23miljard). Zal mij benieuwen hoeveel op de rest kan worden bijgeboekt. De rommel zal wel overblijven.

 190. ll says:

  http://www.bankofengland.co.uk/publications/news/2010/075.htm

  Speciaal voor Martijn. Inflatie creatie, en de liquidity trap.

 191. Hugo says:

  @Adamus,

  Allicht had ik eea wat onhandig getikt. Ik weet dat je het over geld tappen had. Mijn punt was dat we sinds 1999 (digitale Euro) danwel 2002 (echte euro) extra getapt worden door de eigenaren van ECB en de EU.

 192. Hugo says:

  @nhz

  Wow ik negatiever dan jij :). Ter verduidelijking. De fondsen zijn net begonnen met verliezen nemen. Commercieel vastgoed, valuta, derivaten en vast nog wat off balance vehicles moeten ze nog mee beginnen. Hebben we het verder niet over de nogal politiek beinvloede bestemming van ‘investeringen’ (US of A). Lekker de inflatie erover waardoor allicht een deel van het nominale bedrag overeind blijft maar de koopkracht zal denk ik decimeren.

 193. Hugo says:

  Voor degenen die denken dat de huizenellende in de VS over is is dit grafiekje wel lollig;
  http://www.doctorhousingbubble.com/wp-content/uploads/2009/02/1-mortgage-rate-resets1.png

  Oops de option ARM (leuke naam) komt eraan en de alt a blijft lekker door etteren. Volgens deze grafiek van Credit Suisse zitten ze nu in ‘de opbouw van ellende vaarwater’ en wordt heel 2011 echt feest.

 194. ll says:

  Vathorst, wij bouwen niet voor leegstand, daarom woningen met 25 % korting

  http://www.vathorst.nu/index.php?nr=5253&component=artikel&go=display&headlines=yes

 195. nhz says:

  @209:
  vooral de Alt-A ja, u weet wel die van ING waar de Nederlandse Staat zoveel geld mee gaat verdienen 😛
  Je mag hopen dat vadertje staat het valuta risico op die investeringen heeft afgedekt, met het oog op de snelheid waarmee Uncle Ben de dollar nu naar de kelder jaagt 🙁

  Bovendien meen ik mij te herinneren dat er in 2011/2012 ook veel resets van polderhypotheken op het programma staan. Dat zou een mooi moment zijn voor een rentesprong omhoog.

 196. nhz says:

  @210:
  25%, is dat bovenop de 20-25% korting die je normaal al kunt bedingen op een woning die te koop staat?
  😛

  ik heb zo’n vermoeden dat deze ‘bijzondere’ woningen om te beginnen al bijzonder (hoog) geprijsd waren.

 197. Hugo says:

  @nhz,

  ”vooral de Alt-A ja, u weet wel die van ING waar de Nederlandse Staat zoveel geld mee gaat verdienen :P”

  Nog even en den haag ‘verdiend’ ook de 1 miljard ING bonussen terug, nog iets van 350 miljoen te gaan (ex rente en ‘overige kosten’). Ik gok dat ABN ook wat ALT-A (ed) heeft. Gaat zalm dan eindelijk zijn zelfde winstkuit schieten zoals hij dat als Min v Fin (zogenaamd) deed?

  ”Je mag hopen dat vadertje staat het valuta risico op die investeringen heeft afgedekt,”

  Zal DNB dan toch ergens wat risico hebben weten te beperken? Ik weet dat de staat zich ‘intern’ niet verzekerd. Hoe dat op Europees (ook intern?) en op internationaal niveau geregeld is weet ik niet.

  Wat ik wel zie is; muitende massa in Griekenland krijgt geld. Brave Ieren niet. Onrust loont, moeten de ‘Noorderlingen’ nog leren in Europa. Moral Hazard blijkt ook in Europa onweerstaanbaar, zelfs al heeft het dictatoriale trekken.

 198. Dawg says:

  @210 ll

  “Ontwikkelaar Schipper Bosch maakt zich sterk voor bijzondere projecten, gebieden en gebouwen. Investeren in het verbeteren van kwaliteit is wat Schipper Bosch tot een gezond bedrijf maakt. In onze visie is het ontwikkelen van vastgoed het toevoegen van waarde. Leegstand voegt geen waarde toe. Vandaar dat er is besloten tot deze eenmalige koopkorting.”

  * Een traantje van ontroering wegpinkt*

 199. RealisT says:

  @210

  Vathorst……het Hotel California van Nederland. Heb al diverse mensen gesproken die graag weer weg willen maat niet kunnen.

  @212

  inderdaad, p/m 600k: http://www.schipperbosch.nl/resultaatkoop.php

  Het is dus nu of nooit: een tussenwoning met een Ikea op loopafstand voor 450k. Met extragratis trein die elke 15 minuten door je tuin dendert. Dag en nacht!

 200. Jeroen says:

  Offtopic: VEH heeft gisteren en vandaag 2 maal dezelfde reactie van mij van hun blog verwijderd. Ik heb, naast de 2-de herpost van mijn originele reactie, een reactie geplaatst met mijn email erin en ze uitgedaagd om uitleg te geven. Benieuwd of ze de guts hebben om te reageren…

 201. nhz says:

  @214:
  tja, ik denk dat ze een betere spindocter moeten inhuren; dit ligt er veel te dik bovenop.

  @217:
  was opvallend dat diverse media dat verhaal helemaal niet melden. Zonder de correctie van Neelie had de staat nu al bijna onderwater gestaan met de ING hypotheken, en de echte pret moet nog beginnen. Ondertussen bezwijken de ING banksters bijkans onder de bonussen die ze zonder de staat niet hadden gehad (want dan waren ze nu werkloos geweest).

 202. Goudbelegger says:

  Nou, voorspelling van een top in de AEX klopt nog steeds maar wat een volatiliteit! Echt ongelofelijk.

  De onderliggende redenen voor een top kloppen ook nog, sterker dan een week geleden zelfs, iedereen weet dat de beurs naar boven gaat vanwege QE II the movie en daarna komt als het nodig is QE III of Rocky Inflates IV. Dus het kan alleen maar omhoog.

 203. Martijn says:

  @205

  Brave borst.

  Luister maar de BoE, die weten het immers vast het best…

  Misschien tijd voor je om meer huis te consumeren/kopen? Volgens de NVM biedt deze markt al enige tijd uitgelezen kansen.

 204. Martijn says:

  Inaction by central banks could ratify decisions both by businesses to lastingly shrink the economy’s productive capacity, and by investors to avoid risk and prefer cash.”

  Wat dacht je dan?

  Dat we nog niet genoeg schulden hebben?

  Dat we alleen maar nuttige zaken produceren? Waarom heeft nog niet iedereen zes plasma’s en een derde auto?

  Tja.

  Dan moet je inderdaad de BoE als helden zien…

 205. Martijn says:

  @209

  De option ARM had dit jaar ook al een topje en dat we merken we ook niet echt.

  Natuurlijk zit er nog extra prijsdruk (oa uit de grafiek die je linkte, maar ook omdat er nog veel mensen ‘onder water’ staan), maar vanaf de andere kant worden inmiddels ook maatregelen genomen (inflatie), er is weer speculative buying en als we naar prijs per m2 kijken komen de VS ook weer meer in lijn met de rest van de wereld.

  Het kan zeker nog een stukje zakken, maar ik neig er toch echt naar te geloven dat de ergste klap op het gebied van huizen geweest is.

  We gaan nu langzaam aan opschuiven naar het monetaire gebied.

 206. Goudbelegger says:

  En dan naar de echte economie.. voor de echte crisis, die niemand nog verwacht, ik zelf ook niet meer maar dat is niet relevant.

 207. bakschroef says:

  …en ik neig vooral mijn eigen rekenmachientje te geloven waarbij kosten van het totale levensonderhoud zoals gezond eten, belastingen, energie, verzekeringen, ziektekosten, schoolgaande kinderen, kleding, uitgaan, abonnementen, OV, auto, etc etc etc. verhoogd met de tegenwoordig normaal geachte hypotheeklast en bijkomende vaste woonlasten het kopen van een huis in Nederland onverantwoord of onmogelijk maakt op het huidige prijsniveau. Ik wens hogehuizenprijzenminnend Nederland dan ook veel succes en rendement met de leegstand.

 208. Martijn says:

  223

  In de reële economie gaan we het ook nog wel wat merken.

  De tentenkampen in de States zijn wel degelijk een ingrijpende verandering, al zien we daar hier niet zoveel van.

  Uiteindelijk gaat de klap in de VS ook veel harder zijn dan in Europa, oa vanwege de rol die goud speelt binnen de reserves van de ECB en tov de euro.

  (Ik blijf het gewoon nu en dan uitleggen, als het dan straks zo ver komt begrijpen mensen het wellicht, en dat is altijd leuk)

 209. nhz says:

  @219
  afgelopen dagen ook de intraday koers van de appeltjes gevolgd? Zegt alles, mickey mouse beurs, allemaal manipulatie van grote spelers en vermoedelijk 90% computer trading.

  @221:
  je kunt aan de reacties van de BOE banksters zien dat ze te stom zijn om ook maar iets te leren. De crash van 2008 was wat hen betreft een non-event (of misschien vinden ze al la Bernanke dat ze even niet opgelet hebben en toen veel harder hadden moeten pompen met d ecentjes). Ze zitten volledig vastgeroest in het Keynesiaanse gedachtengoed waarbij alles om consumptie draait.

  @225:
  ik denk niet dat dat goud veel uitmaakt gezien de enorme problemen die er binnen de EU zijn. Griekenland gaat failliet, dat lijkt me na de recente stakingen een zekerheid: harde maatregelen zijn niet mogelijk. Ierland gaat failliet óf de bondholders krijgen massaal een haircut, en dan is het hek van de dam voor al die andere overheden die ver boven hun stand leven. De eerste serieuze afwaarderingen van Spanje en Portugal zijn in aantocht (deze week?). En Nl dat zogenaamd super degelijk is heeft een huizenbubble van ongekende (onbekende …) proporties die nog helemaal moet leeglopen. Ik denk dat voor Europa de echte problemen nog maar net beginnen. Goud in een bankkkluis zal daar weinig bij helpen, het systeem is gewoon failliet en moet op de schop. Maar de profiteurs van het oude systeem (de banksters, de politiek, de vastgoed maffia, grote bedrijven in het algemeen) zullen zorgen dat we ermee doorgaan tot alles naar de knoppen gaat. Een systeem met ‘eerlijk geld’ is voor de club die het nu voor het zeggen heeft vanzelfsprekend onacceptabel.
  P.S.: nieuwe serie van VPRO tegenlicht is misschien interessant. Ik twijfel nog een beetje of ze diep genoeg willen graven, maar de eerste uitzending schetste wel een mooi sfeerbeeld van de veenbrand die nu woedt onder de bevolking.

 210. nhz says:

  @224:
  mee eens, maar het lijkt me duidelijk dat de politiek en een groot deel van de Nederlandse bevolking kiest voor het Roadrunner scenario: met volle inzet doorgaan met de oude aanpak (maximaal lenen/consumeren), gewoon doen alsof er niks aan de hand is wanneer je van de klif springt dan blijf je nog een tijdje zweven en misschien bereik je zo wel veilig de overkant.

  Wat dat betreft zijn de BOE uitspraken tekenend: ze willen de schuldigen van de crisis maximaal beschermen, en degenen die niet meededen met het pyramidespel overal voor op laten draaien. Reken maar dat veel gewone burgers dat ook aanvoelen en denken dat je dus maar beter mee kunt doen. Verstandige burgers zijn in de minderheid dus die hoeven van de politiek niks te verwachten.

 211. Martijn says:

  je kunt aan de reacties van de BOE banksters zien dat ze te stom zijn om ook maar iets te leren.

  Je arrogantie (ik vind het tenminste gedurfd om vanachter je peeceetje en met relatief beperkte blik de heren die hier dagelijks mee bezig zijn zo te kritiseren) zit je denk ik soms in de weg om te zien wat er werkelijk gebeurd.

  Al dat redeneren vanuit liberale theorie is soms niet helemaal op zijn plaats in de praktijk waar ook het niet bijdrukken van geld gevolgen zou hebben.

  En het belang van goud kan je natuurlijk blijven onderschatten. Ik denk toch dat je het achteraf nog wel gaat bezuren, maar dan kan je daar natuurlijk altijd ‘de polderelite’ of ‘de idioten’ van de BoE (of andere centrale banken/beleidsmakers) de schuld van geven.

  Ik vind het zelf dan verstandiger om met een open blik (niet vertroebeld door allerhande theoriën/waardeoordelen) te observeren wat er gebeurd en met de juiste gold mee te varen.

  We zullen het gaan zien.

 212. Martijn says:

  gold – golf

 213. Goudbelegger says:

  @226/ 225 100% eens. Goud moet je hebben om je toegevoegde waarde veilig te stellen voor jou, jij zelf, met het spul in je knuistjes maar het systeem gaat er echt niet door gered worden.

 214. Martijn says:

  230

  Het systeem…

  Door het herwaarderen van goud vs treasuries kan ik elk geval de aankomende reservekwestie worden opgelost op een manier die de onderlinge verhoudingen (altijd belangrijk in een systeem) duidelijk houdt.

  Maar goed, ik heb daar eerder over gepost en toen werd het hier door sommigen afgedaan als onzin.

  We zullen het gaan zien. Tot nu toe ben ik in elk geval nog niet ontkracht door de ontwikkelingen dus ik blijf bij mijn visie.

 215. adamus says:

  En Wouter Bos verdient DIGITS die ook nog eens grotendeels omgezet worden in aandelen in het bedrijf. Een bedrijf dat voor de overheid werkt. Moeten we hem nu echt benijden? Nee hoor.

  bijv. bij de BMC groep gaan er van de 1400 werknemers 140 de straat op. Alles wat voor gemeenten werkt gaat eraan binnen een paar jaar.

 216. adamus says:

  maar het systeem gaat er echt niet door gered worden.

  die pretentie heb ik in ieder geval niet. In het systeem zit gebakken dat het zichzelf opheft of door het putje spoelt 😉

 217. Hugo says:

  @217 (ll)

  Die had ik gemist, bedankt!

  @222 (Martijn)

  In sommige gebieden is de bodem vast in zicht. Als je naar de huidige voorraad in de pijplijn kijkt en tevens de huizen in een of andere staat van wanbetaling (ca 7.5%, extra aanbod vd markt houden) + de komende reset denk ik dat er nog een golf huizen aankomt.

  @226/227
  Ik denk niet dat de BOE dom is. Je opmerking in 227 sluit ik me bij aan. Is hetzelfde als het ECB/FED beleid. Het verstandige deel van de bevolking financieel uitroeien / hun bezit inpikken. Wel netjes van de BOE om de ‘fuck you’ te melden. Is tenminste, net zoals bij de FED, duidelijk welke belangen worden gediend. Kan een deel vd spaarders tenminste nog dekking zoeken. Tricky Trichet en kornuiten kan je uiteraard niet op dat soort ‘waarschuwingen’ betrappen. Die willen echt het onderste uit de kan.

 218. Martijn says:

  @234

  Volgen mij schat je de EUR verkeerd in ten opzichte van de USD.

 219. Martijn says:

  Over het algemeen is overigens het scherper verdelen van huizenprijzen tussen goede en slechte wijken en relatief goede/slimme – zij het onbewust gekozen – oplossing voor een maatschappij met veel criminele jeugdigen en weinig geld voor een goede politiemacht.

  (Tegelijkertijd werkt een dergelijke verdeling natuurlijk allerlei onrust en criminaliteit etc. in de hand)

 220. Hugo says:

  @235

  Volgens mij niet.

 221. FT says:

  Over goud gesproken.
  Een nieuwe partij op de markt. In elk geval betrouwbaar.

  http://www.bnr.nl/artikel/20381736/duitse-beurs-begint-goudhandel-nederland

 222. Juan Belmonte says:

  @210 Il

  Weer een gevalletje TTT, komt-i:

  De Tombola Top Tienduizend versie 2
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
  17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)
  18) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  19) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  20) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  21) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  22) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  23) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  24) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)

 223. Juan Belmonte says:

  bedankt Il

  7 in één keer, nog 9976 te gaan
  Correctie “versie 2” moet zijn “versie 3” natuurlijk

  Juan is nog wat ondersteboven van het Kadaster en is (ook) de tel kwijt 🙂

 224. nhz says:

  @240:
  nog 9976 te gaan? volgens mij nog 218.775 afprijzingen te gaan 😛

  tegen die tijd gaat het blog zich wel in de lijst verslikken …

 225. Juan Belmonte says:

  @241

  Kijk bij TTT wordt 100 (is er taart en ) verwijzen we in de eerste regel naar de vorige versie met die eerste 100.

  Uw bovenstaande comment heeft nummer: 52310

  Laten de de admin verzoeken om voldoende websiteruimte te reserveren 🙂

 226. FT says:

  Dan direct maar een toevoegen 🙂

  Daguerrestraat 92 in Den Haag.
  Even via Miljoenhuizen goed verder kijken, dan zie je deze SUPERKNALLER, WIE MAAKT ME LOS?, van 349500 voor 229500.
  Een MIN van 34%

 227. Juan Belmonte says:

  @243 FT gracias

  Weer een gevalletje TTT, komt-i:

  De Tombola Top Tienduizend versie 4
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
  17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)
  18) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  19) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  20) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  21) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  22) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  23) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  24) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  25) Daguerrestraat 92 in Den Haag -34% van 349k voor 229k.

  Juan heeft de tel weer te pakken 🙂

 228. Juan Belmonte says:

  Pardon (te weinig geduld) FT vergeten

  U merkt dit (te weinig Geduld) gebeurt Juan ook

  Weer een gevalletje TTT, komt-i:

  De Tombola Top Tienduizend versie 4
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
  17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)
  18) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  19) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  20) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  21) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  22) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  23) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  24) Il 7 nieuwbouwwoningen in Vathorst Amersfoort -25% (diverse prijzen)
  25) FT Daguerrestraat 92 in Den Haag -34% van 349k voor 229k.

  Wat een correcties, het lijken wel NVM cijfers 🙂

 229. FT says:

  Juan,

  Ook nummertje 25 weer gewoon op de markt. Dus tegen de tijd dat we op de 100 zitten kunnen we de lijst schonen van executie veilingen. 🙂
  Ze komen zo ook wel boven de 30% uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*