Nouriel Roubini: ‘Grote kans op nieuwe recessie’

Nouriel Roubini

De wereldeconomie loopt ondanks de prille tekenen van herstel een groot risico opnieuw onderuit te gaan. Dat voorspelt de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini maandag in de Britse krant Financial Times.

Volgens Roubini hebben de omvangrijke stimuleringsmaatregelen overheden wereldwijd opgezadeld met een duivels dilemma. Of ze de grote overheidstekorten die door de noodplannen zijn ontstaan nu aanpakken door bezuinigingen en hogere belastingen of laten voortbestaan, in beide gevallen dreigen ze een eventueel economisch herstel in de kiem te smoren.

Verder wordt het herstel bedreigd door de stijging van de prijzen van olie en voedsel, die volgens Roubini alweer onverklaarbaar sterk toenemen. Een nieuwe sterke stijging van de grondstofprijzen, zoals die zich in de eerste helft van vorig jaar voordeed, kan de wereldeconomie op dit moment niet aan, betoogt de Amerikaanse hoogleraar.

De wereldeconomie bereikt volgens Roubini in de tweede helft van dit jaar de bodem van de huidige recessie. Het herstel zal echter krachteloos zijn en het zal jaren duren voordat de groei weer het niveau van de afgelopen jaren bereikt. Onder meer de stijgende werkloosheid en de voortdurende zwakte van het financiële systeem blijven een belangrijke bedreiging, waarschuwt hij.

Roubini’s woorden worden op een goudschaaltje gewogen sinds hij vorig jaar als een van de weinige economen de huidige diepe recessie voorzag. Door zijn sombere voorspellingen staat de professor van de Stern School of Business in New York ook bekend als ‘Dr. Doom’.

Share Button
Tagged with:
47 comments on “Nouriel Roubini: ‘Grote kans op nieuwe recessie’
  1. marcello says:

    Goede bekende van Kees de Kort!!!

  2. Knospe says:

    Hoewel de economist zich positief uitlaat over de aanpak van de recessie tot nu toe vreest hij dat regeringen voor een onmogelijk dilemma staan. Want omdat overal ter wereld de begrotingstekorten hoog oplopen, zullen belastingen omhoog moeten en besparingsprogramma’s uitgerold. Dat zal het herstel ondermijnen, met deflatie (dalende prijzen als gevolg. In een ander scenario zullen overheden er voor kiezen om hun begrotingstekorten ongemoeid te laten, wat uiteindelijk moet leiden tot een stijgende rente en de inflatie.

    Ergo, de overheden moeten kiezen tussen bezuinigingen, besparingen en deflatie aan de ene kant of niets doen en inflatie aan de andere kant… Lijkt mij een no-brainer…

  3. Ben NL spuugzat says:

    “Onder meer de stijgende werkloosheid en de voortdurende zwakte van het financiële systeem blijven een belangrijke bedreiging, waarschuwt hij.”

    Ja zo kan ik ook kritiek geven. Wat is dan zijn oplossing?

    Kees de Kort hoor ik ook al 10 jaren kritiek leveren maar weinig oplossingen.

  4. Martin says:

    @3
    Niet overval is een oplossing voor. Soms is een goede crisis nodig om de boel weer op de rit te krijgen.
    Het hoeft helemaal niet opgelost te worden.
    Deze Dr. Doom en De Kort geven alleen aan wanneer crises in aantocht zijn, ze zijn er niet in geinteresseerd om wat te zeggen wanneer het goed gaat, op die momenten zijn er al genoeg praatjesmakers beschikbaar.
    De VS is altijd al het land van de positivo’s, maar we hebben nu gezien hoe je dan opeens zonder oplossingen kunt zitten.
    Hoe hoger men klimt, des te harder men valt.
    De centrale bank zit bijna op 0% rente, de bankbiljettenpers draait overuren. We zijn te veel geld aan het opmaken dat we nog moeten verdienen.
    Dat zal wennen worden als we dat extra geld van vandaag over 5 jaar missen in ons budget.

  5. Peter says:

    Laten we eerst stoppen met het probleem ieder jaar groter te maken door niet nog dieper in de schulden te gaan. Gewoon leven binnen de eigen financiele grenzen.

    Daarnaast:

    Overheden sterk inkrimpen
    Sociale voorzieningen beperken
    Minimum loon afschaffen
    Loonbelasting stuk omlaag
    Veel kleinere belastingen geheel afschaffen
    Vaste contracten ontbinden en omzetten naar 1 of 2 jaarcontracten.
    CAO’s wetterlijk verbieden.

    Kortom de arbeidsmarkt losmaken en werken weer lonend maken. En meteen vastgegroeide mensen weer actief laten worden. De werkeloosheid zal snel verdwijnen omdat zelfs de minderen gewoon op prijs kunnen concureren (iets wat nu met een minimum loon niet kan, dus die zitten thuis met een uitkering tot aan hun dood). Iedereen houd een groter deel van zijn inkomen over vanwege lagere lasten. Ook worden spullen worden goedkoper door het deflatie process wat dan op stoom komt. En dat terwijl de koopkracht van waarde van de winsten van bedrijven gelijk blijven. Met zijn alle goed aan de slag, en we zijn er als land in een paar jaar weer helemaal bovenop.

    Maar niemand die zoiets aandurft naruurlijk. Ondanks dat geschiedenis aantoont dat het werkt. Er moeten dan te veel heilige huisjes omver en de elite wordt in 1 klap onbelangrijk. Politiek kansloos dus met de huidige verven generatie. Twee genaraties verder en dit zal heel anders zijn.

  6. huizenhyper says:

    Oplossingen:

    1]
    Hypotheekrenteaftrek afschaffen boven de 300.000, en over 10 jaar geheel afschaffen.
    2]
    Overdrachtsbelasting 100% afschaffen.
    3]
    brandstoffen duurder maken
    4]
    Een subsidie op duurzame energie, maar dan wel precies zo als in Duisland (=sucess storie met veel geschapen banen).
    5]
    Kinderbijslag in buitenlanden drastisch reduceren.
    6]
    BTW op reparatie-bedrijven van 19% naar 6%.
    7]
    BTW omhoog van 19 naar 20%.
    8]
    Belasting op rookwaren met 20% omhoog.
    9]
    Zonnepanelen, windmolens, woning-isolatie naar het 6% BTW tarief ipv 19%.
    10]
    Afschaffen van de sterftax (= stelen van de doden).
    11]
    Voortaan 15% cash aanbetalen bij de koop van een woning.
    12]
    Volledig aflossingsvrije hypothekenverbieden.
    13]
    Mensen met een bijstandsuitkering 1 dag in de week werk laten doen om de maatschappij te ondersteunen, bv ouderenzorg.

    Must I go on?

  7. M says:

    Ik zeg zeker niet dat de recessie voorbij is, maar Nouriel Roubini is zo “fout” als het maar kan.
    De man is dikke vrienden met onder andere Paulson, en ik verdenk hem er ernstig van het spelletje met de (Amerikaanse) overheid mee te spelen.
    Blijkbaar hebben de heren een nieuwe klapper gepland.

  8. M says:

    Ergo, de overheden moeten kiezen tussen bezuinigingen, besparingen en deflatie aan de ene kant of niets doen en inflatie aan de andere kant… Lijkt mij een no-brainer…
    Gezien de status en contacten van dhr. Roubini zou ik daar een vraagteken of twee bij plaatsen.
    Ik ben eerder geneigd om te geloven dat de besparingsoptie “geloofwaardig” moet worden afgekaart, zodat we straks allemaal blij zijn met de inflatie.

    Erg benieuwd welke keuze Knospe zo voor de hand liggend vindt. Ik mag hopen de deflatie-optie?

  9. M says:

    @Huizenhyper

    Logische optie allemaal zeg. Belasting op rookwaar is bijvoorbeeld erg voor de hand liggend.
    Waarschijnlijk is meneer geen roker, maar drinkt hij wel?
    Ook mooi dat je volledig tevreden bent met de grootte van het ambtelijk apparaat. Als ik om me heen kijk lijkt het er inderdaad op dat de heren geweldig werk doen. Lekker laten zitten en de markt zwaarder belasten dus.

  10. M says:

    En is hier dan niemand die denkt dat de oplossing prima door de markt verzonnen kan worden?
    Die overheidsheelmeesters hebben nog nooit een recessie duurzaam verholpen, stinkende wonden is alles wat ze hebben klaargespeeld.

    Mij lijkt het stukken beter om het overheidsgerommel drastisch terug te dringen en even wat noodzakelijke pijn te lijden met zijn allen, maar als ik de boel hier zo lees geeft men de voorkeur aan allerhande gerotzooi met belastingen om de boel nog wat intransparanter te maken.

  11. Martin says:

    @5 Peter
    Zeker zijn dat klassieke oplossingen om veel geld binnen te harken. Maar dat komt dan wel vooral op het brood van de sociaal zwakkeren of andere weerlozen. Wordt je 50 dan heb je een goede kans van zeg 1 op 3 dat je op zoek kunt naar een seniorenbaantje tegen half geld.
    De voedselbanken kunnen het niet meer aanslepen en we hebben een extra fabriek nodig voor woondozen.

    ‘kleinere belastingen afschaffen’? krijgen we daar dan 1 grotere voor in de plaats?

    Ik neem aan dat hr. Peter werkgever is, en daarom weinig kansen geniet om te worden ontslagen of uit te rangeren bij 50? Of heeft misschien de 5.5 miljoen getoucheerd vorige week?

  12. kees says:

    welk knopske?

  13. Boefke says:

    @6 Huizenhyper

    Kijk, hier spreekt een echte D66 man!

    Alexander for president en alles komt goed.

  14. kees says:

    @10Mij lijkt het stukken beter om het overheidsgerommel drastisch terug te dringen en even wat noodzakelijke pijn te lijden met zijn allen,

    Ik doe niet meer mee, in de jaren 70 als beginner in de markt genoeg afgeknepen geweest. Wat mij betreft zijn anderen v.w.b solidariteit aan de beurt.

  15. huizenhyper says:

    @13

    Ik kan u verzekeren dat ik echt geen D66-man ben. Verder heeft het CDA mij bedrogen, de VVD alleen oog voor de superrijken, en de PvdA dit land naar de klooten geholpen.
    Er is geen enkele partij met een goed duurzaam programma.

    De VVD is er alleen voor de rijken, maar kijkt nergens anders naar.
    Het CDA is er voor de katholiekn en de landbouw/tuinbouw.
    Pechtold is alleen maar bezig met het afzeiken van Geert Wilders. Wilders op zijn beurt kijkt alleen maar naar beleid mbt asielzoekers. En so on.

    Ik denk dat een jaar of 4 zonder overheid-beleid of inmenging dit land er veel beter voor zou staan. Dit zou ook beter zijn voor de woningmarkt. Daar gaat dit forum ook over.

  16. Get a life! says:

    Ik vind persoonlijk dat Rouvoet het over het algemeen redelijk doet.. Zo is puntje 5 in elk geval onder de aandacht!

  17. M says:

    Roubini is een spreekpop. Natuurlijk lijken die het soms goed te doen.

  18. Ben NL spuugzat says:

    @huizenhyper

    “Verder heeft het CDA mij bedrogen, de VVD alleen oog voor de superrijken, en de PvdA dit land naar de klooten geholpen.
    Er is geen enkele partij met een goed duurzaam programma”

    MEE EENS!!

    Vergeet bij je rijtje in @6 niet de afschaffing van de wachtgeldregeling van zakkevullers die de burgers een oor aannaaien

  19. Splinter says:

    Huizenhyper, kan je ook bedragen vinden voor achter je punten; wat denk je dat het (ongeveer) op gaat leveren in euro’s? En wat moet er vervolgens met die ‘besparing’ gebeuren? Wie gaat er van profiteren?

  20. huizenhyper says:

    Bedragen erbij?
    Dat wordt dik nattevingerwerk, alhoewel de afschaffing van de HRA al eens is berekend door het CBS. Zou 11 miljard euro per jaar opleveren.
    Wat hiermee moet gebeuren?
    Wat dacht je van het betalen van de werklozen-explosie in 2010?

  21. Martin says:

    @14 Kees
    Wat was er in de jaren ’70 dan aan de hand? Een vrijstaande riante villa van 32.000 euro, die eigenlijk wat boven het budget lag?

  22. Peter says:

    @11: Martin,

    Geen van dit alles man, ik heb geen fortuin en ben ook geen werkgever. Tijd om dat stereotype beeld af te schudden. Het is voor werknemers ook een probleem door alle regels. Er wordt veel geroepen over een flexibele arbeidsmarkt, maar in de praktijk kan het haast niet starrer.

    En wat is er trouwens verkeerd aan om naar kunnen te werken en jezelf te beruipen? Nu worden veel mensen via de bijstand en andere regelingen uit het zicht gedumpt. Iedereen kan wel wat doen om zijn eigen brood te verdienen, maar minimum loon maakt veel eenvoudige banen onrendabel en dus verdwijnen ze. In plaats dat de regels de zwakke helpen, worden ze in een armoede val vastgezet.

    En weet je waarom iemand van 50 moeilijk aan de bak komt? Omdat hij al snel te duur is. Als hij voor minder kan werken dan heeft hij nog steeds een mooie baan, maar waarom lukt dat niet dan? Regels lijkt mij, want een oudere is niet inherent duurder dan een jonge werknemer.

    Iedere groep die nu klappen krijgt of je nu 50+ ben en net je baan kwijtraakt of nieuw op de arbeidsmarkt komt, ervaart dat het moeilijk is ander werk te vinden. Je kunt met geen mogelijkheid concureren met mensen die gewoon op hun plek blijven zitten of ze nu functioneren of niet. De hele boel opschudden zou dat veranderen en iedereen eerlijke kansen geven.

  23. kees says:

    Peter, je wilt allerlei dingen, maar veranderingen zullen er niet gaan komen. Zo is NL niet ingericht.
    Veranderingen wil zeggen vooral dingen niet doen .Zie ook het clubje van Steven van Eyk over regelgeving. “Toch marcheert het hier beter dan in het voormalige oostblok” blijft het criterium.

  24. kees says:

    @21
    Arbeidsmarkt bedoel ik.

    Boven budget kopen was toen niet mogelijk. De PL was toen nog geen gemeengoed. Uit je opmerking begrijp ik dat je start op de arbeidsmarkt ver na 1970 is. Niet dat ik 30 jaar geleden blij was met het paternalisme van de bank, Boerenleenbank in mijn geval, bij de ABN werd je als gewone man meteen weggelachen.

  25. Knospe says:

    @8

    Uhm, nee, de inflatie optie. De overheden zullen niets doen, geen hogere belastingen geen verdere bezuinigingen, en zullen alleen maar nieuw geld in de economie pompen waarna de prijzen gaan stijgen (wat niet wil zeggen dat de huizenprijzen navenant meestijgen overigens). Eerlijk is de deflatie optie, maar goed, wat is good governance?

    Vanmiddag trouwens belangrijke cijfers uit de VS. Spannend, spannend, spannend 🙂

  26. huizenhyper says:

    Cijfers uit de VS?
    Zal ik je wat cijfers geven?
    Wat dacht je van 33. Of wat vind je van 206? 77 is ook wel mooi.
    Welk cijfer zou je zelf graag willen horen? Ik doe ook verzoekjes.

  27. Knospe says:

    @26

    Je bent zeker een avondmens 😀

    25-08 – 15:00 – S&P/CaseShiller-rapport huizenprijzen juni + 2e kwartaal
    25-08 – 16:00 – Verenigde Staten consumentenvertrouwen augustus
    25-08 – 16:00 – Verenigde Staten index koopprijs huizen 2e kwartaal

  28. Niek says:

    @2: dat lijkt mij ook (de keus voor inflatie dus, altijd al zo geweest trouwens)

    @5: helemaal mee eens, maar ik zie het ook niet gebeuren

    @10:
    minder overheid en meer markt lijkt mij prima, maar onhaalbaar zoals het nu gaat. De trend is overal precies tegenovergesteld; in zo’n situatie zijn de voorstellen van huizenhyper (6) een nuttige bijdrage.

    @11:
    ik denk dat veel (kleine) ondernemers véél beter dan gewone werknemers weten hoe het tegen kan zitten, zeker nu. De inkomensdalingen zijn daar vele malen erger dan bij gewone werknemers (waarvan sommige er momenteel zelfs op vooruit gaan als ze tijdelijk werkeloos worden …). De beste oplossing is altijd om de tering naar de nering te zetten – iets waar de meeste ambtenaren en mensen met een uitkering weinig ervaring mee hebben, dankzij het feit dat de overheid er overal het handje onder houdt.

  29. kees says:

    @25
    verblindend licht aan het einde van de tunnel, zien helaas niets en kunnen ook niets beloven……Kees de Kort zal heel hard lachen.

  30. Boefke says:

    @27 Knospe

    Ben je nu zo naïef of doe je maar alsof???? Cijfers uit de VS!

    Mijn god, het wereldrecord goede cijfers naar buiten smijten en alsnog 1 maand later compleet als land failliet gaan is afgelopen jaar gevestigd in America.

    En jij gaat gewoon, net als een aantal jaar terug, weer lekker verder met waar je gebleven was….nl die onzin voor waar aannemen.

    Succes ermee dan, in dit kader heb ik nog wel wat tips voor je.

    -Stop al je spaargeld in de beurs, het kan alleen maar omhoog en op termijn levert het altijd (iemand) winst op.

    -Koop nu een kneiter van een huis en financier het liefst alles variabel, ben en claude hebben beloofd, zelfs als het weer beter gaat, om de rente lekker ultra laag te houden om ervoor te zorgen dat jullie allemaal blij blijven!!!!

    Succes bij dit alles,

  31. kees says:

    @30
    Boefke, de beurs was even boven de 300.
    De files waren ook weer ouderwets vandaag.
    Ik hoorde vandaag ook van een dga die nog even 300K extra variabel hypotheek nam op het huis bij vLs; rente nog geen 2% 🙂 en dat bovenop de 2miljoen die er al op leunt. Wie is er nu gek?

  32. Niek says:

    @31:
    en jawel, gelijk weer op het NVM journaal die AEX 300-punten grens. Even er in wrijven dat u op 1000 euro investering nu 500 euro verdiend had in een half jaar tijd als u op het goede moment ingestapt was (niet doemdenken, de beurs gaat altijd omhoog net als de huizenprijzen). Maar het is nog niet te laat, iedereen kan nog meedoen. De kleine beleggertjes zijn ook weer ongekend optimistisch aan het worden, kortom: u kunt nog rond de top instappen!

  33. Fred. says:

    Nou Niek, u bent wel heel erg deprimerend. U geeft me het gevoel dat u alleen gelukkig kan zijn als u voor een appel en een ei een groot huis kan kopen of huren of wanneer andere mensen veel geld kwijtraken (met name dan de door u zo bedorven babyboom-generatie die toevallig geluk heeft gehad.

    Uw irritatie is ook nergens op gebaseerd. Immers, de kranten en àlle nieuw- en actualiteitenprogramma’s kregen evengoed geen genoeg van de spectaculair dalende koersen eind 2008. Dit is ook weer nieuws, evengoed.

    Op deze site post u full-time het ene gefrustreerde bericht na het andere. Dat is uiteraard uw goed recht, maar komt uw geloofwaardigheid niet ten goede. Succes met alles en ik hoop dat uw dromen uitkomen (behalve dan al het ongeluk voor anderen)

  34. Niek says:

    @33:
    ja, ik wens (in uw woorden) veel ongeluk aan allen die nu boven hun stand leven resp. bewust (onnodig) parasiteren op de samenleving, want dat doen ze o.a. op mijn kosten. Mensen met weinig of geen hypotheek wens ik gewoon veel woonplezier, en iedereen mag van mij dan zelf weten of ze dan in een groot of klein huis gaan wonen.

    In het huidige systeem is er ZAT reden voor irritatie, Nederland heeft de meest disfunktionele huizenmarkt ter wereld (en ik ben bepaald niet de enige die dat vind, stapels rapporten daarover). En om die verziekte markt overeind te houden draaien ze ook nog vrolijk de gezonde delen van de economie de nek om.

    De dalende beurskoersen en huizenprijzen hebben naar mijn schatting nog geen 5% van de publiciteit gekregen die besteed is aan stijgende koersen en huizenprijzen. Ik herinner me o.a. hoe het NVM journaal diverse keren juichend meldde dat de index door de 500 ging, maar nooit het tegengestelde. Berichtgeving over huizenprijzen zullen we het maar helemaal niet over hebben.

  35. Fred. says:

    Nou, dat is niet waar, in oktober kon je eenvoudigweg de tv niet meer aanzetten en de krant niet meer overslaan of daar was weer het negatieve nieuws. Vaak gelardeerd met een grote hoeveelheid Willem Middelkoop.

    Er werd toen ook geopperd dat de negatieve berichtgeving te ver ging en zelfs als self-fullfilling-prophecy werkte.

    Nee, de positieve berichtgeving van nu, met ook nog heel veel uitgesproken negatieve berichten, is lang niet zo extreem als in die tijd de negatieve berichtgeving was. Misschien bent u inmiddels zo geobsedeerd geraakt dat u dit nu niet meer objectief kan beoordelen, want ik verwacht dat u uw mening hierover niet zal (kunnen) bijstellen. (Nu moet ik wel zeggen dat ik geen commerciële zenders kijk, dat zal ongetwijfeld schelen)

    Ik vind het jammer dat u niet gewoon probeert gelukkig te zijn met wat u hebt en anderen zoveel misgunt. U maakt vooral uzelf zo ongelukkig.

    De wereld is niet eerlijk. Wij hebben financieel ook niet altijd geluk gehad. Maar ach: we zijn gelukkig, gezond en hebben een leuke baan met een leuke woning in een top-wijk.

    Navelstaren naar anderen schiet ik zelf niets mee op, dus ik probeer dat niet te doen.
    Zeg nou zelf: als uw werkgever u een dubbel salaris aanbiedt terwijl u de hele dag op internet surft, zal u er ook geen nee tegen zeggen. Zo zijn wij mensen nou eenmaal en de één heeft nou eenmaal meer geluk dan de ander….

  36. Peter says:

    Fred ik had een hele post gemaakt waarin ik uitlegde dat het niet rationele positieve denken ons in de shit geeft gebracht…maar uiteindelijk ben ik maar gestopt omdat inziet dat het geen zin heeft rationeel te zijn als je de houding aanneemt zoals in je reactie op Niek.

    Je leeft duidelijk in het heden zonder behoeft of wil om over verleden nog toekomst na te denken of in te zien wat anderen nu overkomt. je ziet het kennelijk als iets onoverkomelijks, vaar de samenleveing geen enkele invloed op heeft, zoiets als een orkaan of een vulkaanuitbarsting.

    De realiteit is echter anders en met je houding leg je precies dat bloot dat ten grondslag licht aan de problemen van nu en wat anderen overkomt.

    Bovendien zou ik niet aannemen dat mensen die de problemen wel breed bespreekbaar willen zien, ongelukkig zijn. Jezelf openstellen voor fijten die ook eens niet leuk zijn maakt je niet gelukkig of ongelukkiger dan iemand die het gewoon negeerd. Sterker nog…iemand die het gewoon negeerd en dan zelf het slachtoffer van zijn eigen ignorence wordt zal niets anders kunnen zegen dan dat het de wil is van hogere machten. Kennis kan heel bevrijdend werken voor mensen die niet alles wat ze niet snappen aan een opperwezen kunnen toeschrijven.

  37. Fred. says:

    Beste Peter, helaas heeft u mij verkeerd begrepen.
    Het enige wat ik probeer aan te geven is dat de media wel degelijk ook groot nieuws heeft gemaakt van de koersdalingen. En omdat de media in het begin van het jaar nog rapporteerden dat de AEX weleens onder de 150 of zelfs onder de 100 punten zou uitkomen, is het nu nieuws dat de AEX boven de 300 staat.
    Dat zegt uiterààrd niets over de toekomst, dat weet ik ook wel, ik verwacht ook zeker nog wel een dipje.

    Ik ben het met u eens dat het interessant is meer kennis op te doen en problemen bespreekbaar te maken.
    Maar op het moment dat iedereen graaier genoemd wordt, mensen van mening zijn dat ze àlles doorzien (en ook al jaren geleden natuurlijk), in plaats van Euro het woord pleuro gebruiken en de gehele dag op dit forum eenzijdig negatieve berichten posten vermoed ik toch wel een enorme frustratie. En zulke mensen komen op mij nu eenmaal niet bepaald gelukkig over. Daar kan u weinig aan veranderen, aangezien dat een mening is.

    Ik negeer niets (en ik begrijp ook werkelijk niet waar u dat vandaan haalt, helderziend?). Maar ik ben ook niet de hele dag druk met schelden, hopen dat andere mensen met een mooiere auto nu in de financiële problemen geraken en me voor te doen alsof ik als enige de waarheid in pacht heb. Ik heb me wel degelijk verdiept in e.e.a. maar heb ook nog gewoon werk en een sociaal leven.

    En net zoals iedereen op dit forum zal ik ook nooit precies (kunnen) weten wat de toekomst zal brengen. En dat heeft niets met een hogere macht te maken, maar met de complexiteit van onze samenleving. En soms is dat ook best spannend vind ik.

    Maar helaas is dit forum nogal eenzijdig en daardoor minder interessant voor mensen die werkelijk verder willen kijken.
    Een fijne werkdag nog!

  38. John says:

    @Fred, mooie en goed geschreven reacties.
    Het is inderdaad waanzin om de media te betichten van het uitsluitend brengen van positief economisch nieuws.
    Een vol jaar is het NOS journaal begonnen met nieuws over de economische crisis, ik zie het speciaal ontwikkelde logo met dalende koersen zo voor me.

  39. Knospe says:

    @30

    Vandaag weer nieuwe cijfers! Ik houd je uiteraard op de hoogte. Huurcijfers NL zouden er al moeten zijn. Ik ga ze zoeken voor je!

  40. kees says:

    @37 vandaar de titel:www.huizenmarkt-zeepbel.nl

  41. kees says:

    @39
    je komt ook met een analyse? 😉

  42. kees says:

    @38
    Hoe kom je daar nu bij? Een platgedrukt olifantenkindje in Emmen krijgt meer zendtijd en ook meer achtergrondinfo over de oorzaak.
    Zelfde met de griephoax -ja, een kennis van een kennis van een collega moet thuisblijven i.v.m.- altijd dezelfde koppen.

  43. kees says:

    @37En dat heeft niets met een hogere macht te maken, maar met de complexiteit van onze samenleving.

    dat is ook een leuke “complexiteit”; laat het dus maar aan “ons” (pvda?) over.

  44. Niek says:

    @Fred(37):
    deze houding is m.i. de basis van veel van wat er mis is (blijft) in Nederland. Dit systeem is hardstikke verziekt; als de mensen die er dik van profiteren geen behoefte hebben om na te denken over wat er fout zit of wat de gevolgen hiervan zijn, dan komt het nooit meer goed.

    Het is nodig dat men wakker wordt in Nederland, en met vriendelijke optimistische praatjes gaat dat niet lukken. Ik heb hier naast veel kritische woorden over het beleid van overheid en media ook al vaak genoeg aangegeven hoe het anders (beter, en vooral eerlijker) kan. Als voldoende mensen daar over gaan nadenken dan komt er wél verandering (niet via de politiek, dat heb ik opgegeven). Als iedereen zijn kop in het zand steekt dan zal de puinhoop alleen maar groter worden, en dan wens ik de struisvogels dat de zondvloed niet ná hen komt.

  45. Knospe says:

    @41 Ghehe, tuurlijk! Cijfers plus iets meer uitleg over de huurprijzen @ http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2875-wm.htm

    Er zit eigenlijk niet echt iets spannends in de ontwikkeling, alleen de droge vaststelling dat begin jaren 90 de prijzen wel heel erg hard stegen.

  46. kees says:

    @46
    Toen kon men ook nog extra geld op het huis krijgen waarvan de rente aftrekbaar was. Dat is nu al 10jr voorbij, dus nu meteen maar maximale lenen.

  47. kees says:

    Michiel Vergeer: “Crisis komt door terughoudendheid van consument”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*