Nouriel Roubini: ‘Grote kans op nieuwe recessie’

Nouriel Roubini

De wereldeconomie loopt ondanks de prille tekenen van herstel een groot risico opnieuw onderuit te gaan. Dat voorspelt de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini maandag in de Britse krant Financial Times.

Volgens Roubini hebben de omvangrijke stimuleringsmaatregelen overheden wereldwijd opgezadeld met een duivels dilemma. Of ze de grote overheidstekorten die door de noodplannen zijn ontstaan nu aanpakken door bezuinigingen en hogere belastingen of laten voortbestaan, in beide gevallen dreigen ze een eventueel economisch herstel in de kiem te smoren.

Verder wordt het herstel bedreigd door de stijging van de prijzen van olie en voedsel, die volgens Roubini alweer onverklaarbaar sterk toenemen. Een nieuwe sterke stijging van de grondstofprijzen, zoals die zich in de eerste helft van vorig jaar voordeed, kan de wereldeconomie op dit moment niet aan, betoogt de Amerikaanse hoogleraar.

De wereldeconomie bereikt volgens Roubini in de tweede helft van dit jaar de bodem van de huidige recessie. Het herstel zal echter krachteloos zijn en het zal jaren duren voordat de groei weer het niveau van de afgelopen jaren bereikt. Onder meer de stijgende werkloosheid en de voortdurende zwakte van het financiële systeem blijven een belangrijke bedreiging, waarschuwt hij.

Roubini’s woorden worden op een goudschaaltje gewogen sinds hij vorig jaar als een van de weinige economen de huidige diepe recessie voorzag. Door zijn sombere voorspellingen staat de professor van de Stern School of Business in New York ook bekend als ‘Dr. Doom’.

Share Button
Tagged with:
47 comments on “Nouriel Roubini: ‘Grote kans op nieuwe recessie’
 1. marcello says:
 2. Knospe says:
 3. Ben NL spuugzat says:
 4. Martin says:
 5. Peter says:
 6. huizenhyper says:
 7. Martin says:
 8. Boefke says:
 9. huizenhyper says:
 10. Get a life! says:
 11. Ben NL spuugzat says:
 12. Splinter says:
 13. huizenhyper says:
 14. Martin says:
 15. Peter says:
 16. Knospe says:
 17. huizenhyper says:
 18. Knospe says:
 19. Boefke says:
 20. Fred. says:
 21. Fred. says:
 22. Knospe says:
 23. Knospe says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*