Ingezonden: Noodsituatie op de Nederlandse woningmarkt

Dag bubbelNederland lijkt af te stevenen op een absoluut dieptepunt binnen de woningmarkt. Niet alleen in de wijk Stadshagen maar landelijk staan er bijzonder veel woningen te koop. Op zich niets nieuws natuurlijk aangezien er meestal voldoende aanbod is op de woningmarkt. Helaas is deze situatie ernstiger. Door G. Biesma, makelaar Huisboertje in Zwolle.

Solide tweeverdieners schaars goed
Dit heeft te maken met het feit dat ook binnen de wijk Stadshagen veel woningen met twee inkomens zijn gekocht. Binnen Zwolle zullen zonder twijfel eveneens mensen hun inkomen zijn kwijtgeraakt en daarnaast zijn de sociale voorzieningen de laatste jaren tot een minimum beperkt. Banken zijn daarentegen zeer behoudend geworden. Kon men voorheen met een tijdelijk arbeidscontract nog een hypotheek verkrijgen, dit kan men nu in de meeste gevallen wel vergeten. Solide tweeverdieners met een vast arbeidscontract lijken schaars goed te zijn geworden en dit heeft eveneens zijn weerslag op de woningmarkt. Tevens lijken de vaak wilde plannen van gemeentelijke planologen steeds minder aan te sluiten op de woonwensen van de huidige tijd.

“Als Makelaar ben ik erg geschrokken van de enorme woningnood en problemen die (aspirant) huurders momenteel ondervinden.”

“Stadshagen woonconcept van de jaren ‘60″
Wat betreft de toegangswegen van en naar Stadshagen: dit is in de spits een drama. Het woonconcept lijkt niet anders dan wij binnen Nederland vanaf de jaren zestig gewend waren. Bouwen en nog eens bouwen met vaak ongekende saaiheid, gecompleteerd met een voor auto’s nagenoeg onbereikbaar en al even saai winkelcentrum. Indien zich kopers zouden aandienen voor de huizenmarkt binnen Stadshagen zijn voornoemde elementen vanzelfsprekend van groot belang.

Tevens is er niet alleen binnen Stadshagen, maar ook landelijk een ernstig te kort aan betaalbare koop- en huurwoningen. Starters, alleenstaanden en zelfs ‘probleemgevallen’ worden totaal genegeerd. Het is vaak absoluut onmogelijk voor deze doelgroepen om te kunnen kopen of huren en dit is bijzonder zorgwekkend te noemen. De gemeenten lijken hun zorgplicht landelijk te hebben uitbesteed aan woningbouwverenigingen, vastgoedbedrijven en overige partijen.

Deze instanties dienen op hun beurt weer te voldoen aan de huurwet, wat onder andere betekent dat men niet te duur mag huren. In de praktijk betekent dit dat voornoemde doelgroepen opnieuw ‘nee’ te horen krijgen of jaren punten moeten sparen. Nog gekker is het dat, als men voldoende punten heeft, er lang niet altijd woningen beschikbaar lijken te zijn.

Sovjet-systeem
Het punten sparen doet dan ook erg denken aan het voormalig Sovjetsysteem waar men jaren punten moest sparen voor hun felbegeerde Skoda. Ook binnen dat systeem was een puntensysteem oftewel een verkapte wachtlijst weinig transparant. Nederland lijkt dan ook 1 van de voor hen beste elementen uit het voor hen slechtste systeem sinds vele jaren te hebben geïmporteerd.

Grote schuldige binnen Nederland zijn, naast de Nederlandse gemeenten, dan ook de diverse woningbouwverenigingen die ooit in het leven waren geroepen om de lagere inkomens van een betaalbare huur- of koopwoning te voorzien. Ondanks de miljarden subsidies die men toebedeelt krijgt, lijkt men slechts te gaan voor de vaak te dure huur- of koopwoningen.

In veel gevallen met een huur die net onder de huurtoelage uitkomt, want de overheid past dan wel weer bij in de vorm van een huurtoelage. De overheid betaalt dus twee keer mee aan deze gesubsidieerde huurvorm. Het wordt dan ook de hoogste tijd dat de overheid snel met maatregelen komt om woningbouwverenigingen weer de functie te geven waarvoor zij ooit in het leven zijn geroepen.

“Ondanks de miljarden subsidies die men toebedeelt krijgt, lijkt men slechts te gaan voor de vaak te dure huur- of koopwoningen”

Geschrokken
Als Makelaar ben ik erg geschrokken van de enorme woningnood en problemen die (aspirant) huurders momenteel ondervinden. Dit in combinatie met de Nederlandse gemeenten die ook vaak hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben uitbesteed aan particuliere instanties.

Deze instanties krijgen op hun beurt bijna in alle gevallen weer subsidie van de gemeente. Vanzelfsprekend komt de integriteit en de onafhankelijkheid van deze instanties vaak onder druk te staan aangezien zij niet vrij kunnen opereren en dit geeft de hulpzoekenden weinig voordelen.

Het is voor de landelijke politiek dan echt ‘code red’ gezien de enorme verkapte woningnood die de politici absoluut onderschatten. De scheidslijn tussen arm en rijk lijkt dan ook elk jaar ernstiger te worden en hiervan dreigt een zeer grote groep grote nadelige gevolgen te ondervinden.

G. Biesma
Makelaar Huisboertje te Zwolle

bron: stadshagennieuws.nl

Share Button
179 comments on “Ingezonden: Noodsituatie op de Nederlandse woningmarkt
 1. simba says:

  Deze analyse was beter op zijn plaats geweest ten tijde dat elk makelmannetje volop aan het genieten was van Onroerend goed orgie.

 2. Bouke says:

  Weer zo’n makelaar die niets van de woningmarkt afweet. Na het dipje van afgelopen jaar gaat het straks weer omhoog. Ook met strengere regels van de AFM.

 3. anderhalf keer modaal says:

  Wat is nu de strekking van de ingezonden brief? Dat de betaalbaarheid van koophuizen fors afneemt omdat ‘solide’ tweeverdieners schaars zijn geworden? Dat de huurmarkt te inflexibel is? Dat het zorgplicht is van (lokale) overheden om jan en alleman in een koopwoning te krijgen?

  Beetje onduidelijk verhaal.

 4. Patrick says:

  Ik vind het maar een onsamenhangend verhaal zonder duidelijk begin en einde.

  Wat steek ik hier nou van op?

 5. Charlie says:

  Voor mij is het nieuw dat een makelaar dit vertelt. Ik ben gewend dat makelaars de huizencrisis bagatelliseren.

 6. Patrick says:

  Charlie, die tijd is voorbij: het wordt nu langzamerhand commercieel gezien aantrekkelijker om de huizencrisis te gebruiken als argument om verkopers de prijzen te laten verlagen om zo toch een transactie tot stand te brengen.

  Het bagatelliseren van de huizencrisis werd gebruikt om de koper te manipuleren.

  Inmiddels is het besef bij de kopers doorgedrongen dat er wel degelijk iets aan de hand is: je krijgt ze steeds moeilijker zover om de hoofdprijs voor een huis neer te leggen.

  Als makelaar leef je van transacties, dus als het manipuleren van de koper niet meer lukt verleg je je aandacht naar de verkopers: als je die er nu van kan doordringen dat ze toch echt met de prijs moeten zakken omdat de markt zo enorm beroerd is, dan kan er toch weer een transactie plaatsvinden en haal je alsnog je provisie binnen.

  Makelaars zijn autohandelaars, meer niet.

  als het je niet meer lukt om je karretjes voor teveel geld te verkopen, dan moet je zorgen dat je ze goedkoper gaat inkopen.

 7. groeten aan hogehuizenprijzenminnend nederland says:

  Straks een rechts kabinet, die weten vast wel raad met mensen die niet genoeg geld hebben voor een passend huis, voor hen is immers in 1914 de hypotheekrenteaftrek bedacht door de VVD. Hartelijk dank nogmaals, nu hebben we immers allemaal een betaalbaar en makkelijk aflosbaar koophuis…. Wat toch een hartverwarmende barmhartige maatregel van de VVD destijds, ‘ns kijken wat voor een socialistische klapsigaar uit eigen doos er straks door de VVD/CDA uitgedeeld gaat worden. En dan de royale banken, ook hartelijk dank voor uw aantrekkelijke leningen, wat een geluk.
  Is er woningnood? Ik kan het me niet voorstellen, ik merk er niks van. Wie dan, waar dan?

 8. ll says:

  Stadshagen, het is inderdaad een ramp.

  ” Stadshagen, jungle aan onverkochte woningen ”

  ” Zwolle krijgt geld voor bouwmalaise Stadshagen ”

  ” schrappen anti-speculatiebeding “, om toch maar weer omloop te creeeren

  http://www.stadshagennieuws.nl/zwolle-stopt-afdracht-overwinst-bij-snelle-verkoop-nieuwbouwhuis

  Zomaar wat koppen uit stadshagen nieuws

 9. Pinball says:

  @anderhalf keer modaal(3)

  In dat artikel wordt de HRA niet genoemd, maar dan zijn er nog genoeg problemen waarom de woningmarkt op slot zit.

  De politiek praat (in het openbaar) vooral over wel of niet afschaffen van de HRA.

  Uit dit artikel zou men kunnen concluderen dat het probleem vanuit de politiek met een kokervisie word bekeken en dan bij monde van een makelaar waar Charlie(5) zich ook over verbaasd.

  Het gaat over woonwensen,financiële haalbaarheid bereikbaarheid,doorstroming etc…

  Het is een keur aan problemen die hier genoemd worden.

  De HRA is vooral een probleem voor de staatskas, die als deze afgeschaft zou worden de genoemde problemen in het artikel niet of nauwelijks oplossen.

 10. Buddy says:

  Voorbeeld:
  Vraagprijs woning juli 2010 310.000 kk

  Woning nieuw in 2003 280.000 all in. (Typisch hedendaagse NL blokkendoos/windtunnel architectuur)

  Is een bod lager dan 280.000 onredelijk?

  Ik kan me niet voorstellen dat zo’n woning naar 155.000 oftewel -50% gaat. Dan klapt het complete NL economische systeem.
  En bovendien wordt de groep die een dergelijke woning als betaalbaar beschouwd en door banken als zodanig wordt gezien wel er groot. (4,5 x modaal gezinsinkomen is per slot van rekening 4,5 * 45000 = 202.500)

  Iemand suggesties ondanks het sterke leunen van de meeste forumleden in de richting van een enorme zeepbel.

 11. anderhalf keer modaal says:

  Ik denk niet zozeer dat de politiek het probleem met kokervisie bekijkt (door enkel de HRA ter discussie te stellen), maar wel dat de politiek in haar communicatie naar de kiezer met eenzijdige standpunten naar voren komt.

  Eens: De hele woningmarkt is ziek en dat komt niet enkel door de HRA maar tevens door grondbeleid, een over-gereguleerde huurmarkt, overdrachtsbelasting bij aankoop, etc.

  De politiek snapt het heus wel natuurlijk, dat enkel een integrale aanpak werkt. Maar dat levert schijnbaar geen kiezers.

 12. anderhalf keer modaal says:

  denk eerder in de trant van minus 25% gemiddeld.

  310.000 wordt dan 232.500 Euro

  Een modaal inkomen is niet 45k maar 33.500 bruto per jaar.

 13. Buddy says:

  @ 13 volgens mij is een modaal NL gezinsinkomen is
  man 33.500 + parttime werk van vrouw 11.500 = 45.000

  Tegenwoordig werken de meeste dames (>80%) ook.

 14. lorenzo says:

  Patrick : zelf ambtenaar dan , met een nu aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gespreid bedje ?
  Het toppunt van oppurtunisme zou zijn dat makelaars ( in ned. de best opgeleide ..) hun eigen handel gaan doodpraten.
  we kunnen het ook over de verkopers hebben die hele gevechten voeren met de verkopende makelaars ….
  Nee, ik werk niet in nederland.

 15. nhz says:

  ik snap de meeste reacties hierboven niet echt; ik vind de reactie van deze makelaar helemaal niet slecht. Hij konstateert in de praktijk dat er allerlei ernstige problemen zijn op de woningmarkt, waar Den Haag helemaal geen zicht op heeft en waar ze dus ook helemaal niks aan gaan doen.

  Natuurlijk is er woningnood, er is géén gebrek aan woonruimte. Ik loop er momenteel zelf ook weer tegenaan: er is een enorm aanbod aan huurruimte hier in de buurt, maar de meeste prijzen zijn volslagen krankzinnig, bijv. 4-5x wat een huurder in de sociale sector betaalt. Gevolg: bijna al het aanbod staat leeg, al meer dan een jaar. Het is hetzelfde als het geklets over voedseltekort in de wereld: er is geen tekort, wel een verdelingsprobleem. In Nederland wordt dat probleem op de woningmarkt voor 99% veroorzaakt door de politiek.

  De kokervisie zit bij de politiek, die zich uitsluitend interesseert voor de scheefleners (alle politieke partijen, van links tot rechts) en de mensen met maximale huursubsidie (vooral bij PvdA, GL en SP). De rest kan stikken.

  Ik betwijfel ook of de politiek het snapt zoals anderhalf keer modaal zegt; ik heb nog geen moment de indruk gekregen dat men daar de ernst van het probleem doorheeft. Prettig, want dan kunnen ze straks als de bom barst en een arbeiderswoningkje terugzakt van 1 miljoen naar 25.000 euro zeggen dat niemand dit had kunnen voorzien.

 16. nhz says:

  @11:
  kenmerkend voor bubbles is dat de zaken die iedereen voor onmogelijk houdt uiteindelijk gebeuren. Die hele betaalbaarheid waar jij over praat is uitsluitend gebaseerd op politieke manipulaties zoals HRA, startersubsidies (we weten nu dat je voor een huis van 350K soms 50K kado krijg van de overheid …) en het omlaag manipuleren van de hypotheekrente vai NHG/WeW. Het is een pyramidespel dat niet eeuwig kan duren en als het klapt kan de prijs HEEL ver omlaag.

  Bij mij in de stad (een kleine provincie hoofdstadje) kosten bestaande woningen zoals monumentenpandjes of oude arbeiderswoningen 6-15x meer dan 20 jaar geleden; alleen appartementen zijn wat minder gestegen, misschien +400% (veel aanbod en heel weinig vraag). Nieuwbouw kost hier 2-3x meer dan vijf jaar geleden.

  Zeker weten dat er héél veel van de prijs af kan, alleen is moeilijk voorspelbaar wanneer dit grootste pyramidespel aller tijden klapt. De markt heeft de perverse eigenschap om het maximale aantal spelers maximaal beet te nemen; alleen moet je er soms lang op wachten. Niet dat ik wil zeggen dat er een woning’markt’ is in de polder, maar ik denk wel dat dat ooit weer terugkomt.

 17. Okkie says:

  Er is wel iets mis met het toelatingsbeleid van sociale huurwoningen als men liever mensen toelaat die te weinig verdienen om de huur te kunnen betalen.

 18. anderhalf keer modaal says:

  [i]Ik betwijfel ook of de politiek het snapt zoals anderhalf keer modaal zegt; ik heb nog geen moment de indruk gekregen dat men daar de ernst van het probleem doorheeft. Prettig, want dan kunnen ze straks als de bom barst en een arbeiderswoningkje terugzakt van 1 miljoen naar 25.000 euro zeggen dat niemand dit had kunnen voorzien.[/i]

  Precies.

  Een politicus laat nooit het achterste puntje van zijn tong zien. Natuurlijk begrijpen ze het, natuurlijk zijn er politici die Mecking hebben gelezen.

  Echter tussen begrijpen en publiekelijk uitspreken zit nogal een kloof. Dit betekent niet dat alle politici slecht zijn. Schijnbaar is het bedrijven van politiek noodzakelijk om ueberhaupt in het centrum van de macht te komen. Het archetype hiervan is bijvoorbeeld Wilders.

  Een uitzondering hierop vormt naar mijn idee Pechthold.

 19. anderhalf keer modaal says:

  hoe krijg ik een tekstgedeelte cursief?

  [i] tekst [/i] werkt schijnbaar niet…

 20. anderhalf keer modaal says:

  @ 18

  Sommige WBV laten de inkomenstoets dan ook liever achterwege. Het bewust toelaten van hogere inkomens geeft de WBV meer zekerheid dat de huur betaald wordt en verminderd soms sociale problemen in de wijk.

  De regels op dit gebied zijn nog niet geheel duidelijk. De EU wil hier verandering in gaan brengen door het aanbod van sociale huurwoningen enkel beschikbaar te stellen voor inkomens lager dan 33.500 euro. Ik denk dat een vrije huurmarkt zonder huurtoeslag etc. beter is omdat nu grote groepen worden uitgesloten van de huurmarkt.

  Zo huur ik in de vrije sector, zoals velen op dit forum. Op zich ben ik heel tevreden dat ik in augustus 2008 mijn tweekapper heb mogen verkopen. Maar huren in het geliberaliseerde deel van de huurmarkt is ook niet alles.

 21. lorenzo says:

  Nou , je politieke voorkeur is duidelijk , dank ervoor.
  Maar kunnen we voor het woord politiek , niet het woord ”iedereen ” invullen ? Want cognitieve dissonantie is ons allen niet vreemd. En dat zal zo blijven zolang er mensen zijn . Hier iets aan veranderen getuigt van veel oppurtunisme , ik zeg : heeft geen zin.

 22. Mark says:

  @11

  Quote “Ik kan me niet voorstellen dat zo’n woning naar 155.000 oftewel -50% gaat.”

  Het kan wel als de hypotheek rente zoals in het verleden ook wel het geval is geweest boven de 10% komt te liggen. De sterke stijging van de huizenprijzen is grotendeels veroorzaakt door de lage rente voor hypotheken.

 23. KariZ says:

  Vervang [ en ] door

 24. lorenzo says:

  De rente en de politiek. Eerst ruim verdient hebben aan een woning in 2008 en nu de politiek.
  De ex strabbante roker die hels wordt als iemand een sigaartje rookt…..
  De mens .

 25. ll says:

  Maar Lorenzo, er klopt iets niet, de lange rente is historisch laag en de huizenmarkt ligt op apegapen, en als de lange rente gaat stijgen [ wanneer ] ligt de huizenmarkt weer op apegapen.

 26. lorenzo says:

  28 .Had ik een inhoudelijk comment over de hypotheekrente dan ?
  Nou bij deze : de hypotheek rente is verrekte hoog op dit moment.

 27. lorenzo says:

  aanvullend : historisch hoog zelfs.

 28. ll says:

  Hoog, hij is net weer gezakt Rabo 3.6, hoogste was 11.2

 29. ll says:

  Excuses 10.2 1992

 30. simpy henky says:

  Dan moeten we maar overgaan op 3 verdienersmodel, dan kunnen we nog meer lenen en schulden maken, worden de prijzen nog hoger enz. …..

  of? ….

  moeten we terug naar het solide model dat de vader de kost verdiend en moeder in de eerste plaats het aanspreekpunt is in de opvoeding van de kinderen.

  Dan ontspoort de maatschapij niet zoals nu gebeurd.

 31. simpy henky says:

  ….

  en ook de huizenprijzen niet…

  is er ook voor een gezin een betaalbare woning.

 32. lorenzo says:

  Beetje kortzichtig , maar zal het vergeven gezien de tot aan zekerheid grenzende waarschijnlijk bewonende huurwoning : een tot 3.5 keer de Euribor te betalen hypotheekrente voor de klant is een percentage die ik wil inschatten als zijnde historisch hoog .

 33. lorenzo says:

  33. het moet zo zijn dat een eigen woning geen utopie meer is en daar gaan we ook naar toe. Je levenlang binden aan een woning , de wereld heeft iets meer te bieden volgens mij.

 34. adamus says:

  een eigen woning incl. alle voordelen die de staat daaraan toekent is een prachtige manier om de “eigenaar” zijn leven lang te melken. Eigenaar blijft ook gebonden aan de landsgrenzen, administratief interessant en voorwaarde voor welvaart, zo heeft Heertje het mij ooit wijsgemaakt 🙂

 35. adamus says:

  Je levenlang binden aan een woning , de wereld heeft iets meer te bieden volgens mij.

  ben ik het zomaar mee eens.

 36. nhz says:

  @32:
  ik betaalde in 1992 of 1993 nog 11.5% (en verplicht 20% aanbetalen enz. enz.).

  @33:
  oplossing: kinderarbeid weer verplicht stellen en indien nodig kombineren met een generatiehypotheek; het doel (redden van de huizenmarkt en de bouwmaffia) heiligt de middelen. Vraag maar aan Elco Brinkman / CDA.

  @35:
  De hypotheekrente is historisch gezien laag, bijna de laagste in 400 jaar. De euribor is omlaag gemanipuleerd, wat de hypotheekrente doet t.o.v. euribor is dus totaal irrelevant.
  Ik denk dat de huidige relatief hoge risico opslag betekent dat banken wakker worden en inzien dat er neerwaarts risico zit in de huizenprijzen. Dit komt voor een deel tot uiting in iets strengere normen voor de inkomens multiplier, maar ook in een hogere rente (meer reservering nodig op de balans). In deze snap ik de Rabo wel.

  @37:
  precies, debtors prison. Wel eeln luxe gevangenis, maar dat geldt in een huis van bewaring in Nederland ook 😉

 37. Ain says:

  De heer Marijnissen spreekt over de economie/financiele wereld en het mensbeeld bij Zomergasten 2010. Stop de liberalen..

 38. Ain says:

  En hij spreekt nu ook over de hyphotheekrente. De mens kiest voor de eigen portemonnaie in plaats van het eigen belang…

  “Vrouw, wij hebben ook een hypotheekrente, dus wij stemmen VVD.” SP wil hypho tot 300.000 garanderen en hij zegt tussen neus en lippen door dat 90% van de mensen dat heeft, what’s the point, denk ik dan.

 39. Nico de Geit says:

  Veel huidige eigenaren wachten op betere tijden.

  De overheid veroorzaakt onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek.

  Door overheidsbeleid is het al 30 jaar niet interessant voor bijvoorbeeld pensioenfondsen om huurwoningen te bouwen. De overheid bepaalt de verhuurprijs en die is zo laag dat daar helemaal niet voor gebouwd kan worden, en dat duurt al 30 jaar.

  De mensen van de bankenmaffia (Rothschild en familie) willen graag (geld)koningen zijn en dan is de rest renteslaaf. Iedereen moet gedwongen worden tot een slavencontract, herstel: hypotheek.

 40. adamus says:

  geitekop die is de vrijspeker niet.

 41. adamus says:

  ‘debt is the money of slaves’

 42. ll says:

  Roel Pieper, oud stukje, ren, ren, ren, einde van het Romeinse Rijk ?

  http://www.conquaestor.nl/kennis/finc/Documents/f.inc/finc03_all.pdf

 43. ll says:

  Kettingreactie ?

  De grondprijs voor nieuwbouwwoningen zal flink omlaag moeten willen de woningen nog tegen acceptabele prijzen verkocht kunnen worden aan de consument. “De grondwaarde zal de komende jaren met 30% tot 40% omlaag moeten”, zegt Nico Rietdijk, directeur van de NVB, tegenover Vastgoedjournaal.

 44. adamus says:

  De heer Marijnissen spreekt over de economie/financiele wereld en het mensbeeld bij Zomergasten 2010. Stop de liberalen..

  jan heeft in de verte de klok horen luiden, maar weet zelfs niet meer waar de kerk staat.
  Echt op het niveau van een 16 jarige blijven steken.

 45. piet says:

  Alle productie gaat naar het buitenland, zelfs de champignonkwekerijen vertrekken naar polen. Iedere dag verplaatsen wij ons naar en van het werk om daar aangekomen de hele dag onzinnige data rond te sturen. De benzine en diesel van onze auto’s blijft maar nederland in stromen en we consumeren een onophoudelijke stroom aan voedsel en kleding. Betalen we dit echt allemaal met die gasbel in slochteren? Wie kan mij nou eens uitleggen waar we het allemaal van doen. Kenniseconomie?? Zelfs Organon vertrekt. Ik begrijp echt niet waar het geld vandaan komt. Toerisme dan misschien?

 46. Nico de Geit says:

  @ Piet

  Piet, de handelsbalans is nog steeds in orde.

 47. Goudbelegger says:

  @33 zeer goed commentaar. Deze maatschappij is voor niemand goed behalve de ambtenaren. Er kan zomaar een maatschappij ontstaan waarin de vrouw weer thuisblijft om voor de kinderen te zorgen en deze tijd als onnatuurlijk stressvol voor vrouw en jong kind beschouwt wordt. Sterker nog, ben 99% zeker dat dit gaat gebeuren.

 48. lorenzo says:

  39. je compassie met de banken is tevens een van die , wederom met alle respect, die zijn leven in een huurwoning woont en al helemaal geen prakrijk ervaring heeft maar wel veelal hier het grootste woord voert.
  Ik zal het kort houden op de volgende stelling van jouw : ” wat de hypotheekrente doet t.o.v. euribor is dus totaal irrelevant.”
  Dit is wel degelijk relevant voor de bank als voor de klant . De klant betaald dubbel ( d.h. indirect de belastingen en nu een ruim 2 % opslag als extra) .
  Je mag de Rabo snappen , het wordt dan ook eens tijd dat je gaar snappen de rol van de banken in deze.
  Niek, stop eens met die onzin van je. Denk daar eens over na.

 49. nhz says:

  @41:
  alle politieke partijen zijn tegenwoordig socialisten: leven boven je stand, op de zak van een ander. Van de VVD en PVV tot SP en GL, geen uitzonderingen. Schande.

  @42:
  onzin dat bouwen voor huurders niet rendabel is; dat geldt alleen als je denkt dat iedereen met een uitkering in een luxe villa moet kunnen wonen. In de meeste andere EU landen is het geen enkel probleem, waarom zou het in de polder dan niet kunnen. Het enige probleem is dat bouwen voor scheefleners veel meer oplevert dan voor de huurmarkt. Voor een deel natuurlijk ook gerelateerd aan grondprijzen die bepaald worden door de overheid, politieke keus dus.

  @46:
  of denk zoals de Gemeente Amsterdam en vele anderen: ‘de grondprijzen zullen fors omhoog moeten de komende jaren om te garanderen dat het aantal ambtenaren en hun salarissen – ondanks minder verkoop van grond – ieder jaar toch kan blijven stijgen’.

  @51:
  lorenzo, je eeuwige domme commentaren maken mij duidelijk waarom jij makelaar bent geworden; vermoedelijk nergens anders geschikt voor. Van economie snap je duidelijk ook helemaal niks. Ik ben overigens veel langer huiseigenaar dan huurder geweest, alleen de laatste jaren huur ik.

 50. Claude says:

  @39

  Wat wil je zeggen Lorenzo, dat de huidige lage rente en doorleenrente één grote bailout is? Ik denk dat Niek dat wel snapt hoor.

  Feit is dat ik niemand zal horen over de woekerwinst, maar dat de meesten toch echt wel gelukkig zijn met de lage (variabele) rente of de relatief lage lange vaste rente als het gaat om de aankoop van een huis.

  En tegelijkertijd kunnen de banken fijn hun buffers oppompen met het verschil tussen gratis geld en duurder door particulieren betaald geld. Je zou bijna zeggen: feest!

 51. Ain says:

  @50 Als jonge vrouw zie ik het probleem niet zo. Volgens mij kan je meer plezier halen uit het goed opvoeden van je kinderen dan een beetje loze data te zitten rondsturen op je werk.

  Misschien is het wel zo dat we de zorg voor de kinderen aan de mannen moeten overlaten en de vrouwen ‘uit’ werken gaan. Met die mannen die de wereld runnen leidt het uiteindelijk toch weer op macht en komen we uiteindelijk weer uit waar we nu zijn. Misschien wordt het tijd voor een switch. Man thuis, vrouwen die gaan werken en de maatschappij besturen, wij zijn sowieso beter in multitasken en minder machtsbelust en hopelijk hebben we wat meer aandacht voor duurzaamheid, wat op de lange termijn rendeert. Misschien dat we dan een betere wereld creeren? Het is het proberen waard..

 52. Goudbelegger says:

  @53 vrouwen werken, mannen thuis? En leven zoals in Afrika? Vrouwen kunnen toch niks, geen auto’s, computers uitvinden, onderhouden. En kunnen mannen borstvoeding geven en willen baby’s lekker tegen zachte pappa aan liggen de hele dag? Nee dus, kan niet. Wat een waanzinwereld leven we in dat veel vrouwen echt denken dat mannen en vrouwen gelijk zijn, totaal ziek.

 53. Nou, says:

  Dit stuk heeft me aan het denken gezet:

  http://www.smirkingchimp.com/thread/mike-whitney/30292/housing-prices-are-about-to-plunge

  Er zijn overeenkomsten met de nederlandse markt.

  In Nederland houden banken ook pandjes uit de markt.

  Een half jaar terug heb ik een woning verlaten dat gehuurd was van staal bankiers. Het heeft precies een half jaar geduurd voordat het weer op funda stond zowel te koop als te huur. Huurprijs was hetzelfde en koop -8%. Er is niets veranderd aan het pand.

 54. nhz says:

  @55:
  “Wat een waanzinwereld leven we in dat veel vrouwen echt denken dat mannen en vrouwen gelijk zijn”

  niks gelijk, beter 🙂

  op sommige punten dan, al sluit ik niet uit dat als ze massaal uit werken gaan ze zich net zo competitief en destructief gaan gedragen als de meeste mannen. Het feminisme vond ik tot nu toe geen succes, maar dat is dan ook echt tegennatuurlijk.

 55. lorenzo says:

  52 , wil je mij niet napraten en het patent op het woord ”feest ” ligt toch echt bij mij.

 56. nhz says:

  @56:
  er zijn overeenkomsten, maar in tegenstelling tot de situatie in NL is de correctie in de VS al een heel eind gevorderd en zijn in veel staten de huizen al realistisch geprijsd t.o.v. inkomens (soms zelfs goedkoop). Ik verwacht dat Bernanke nog voor het eind van dit jaar met een QEII programma komt, de correctie in de huizenmarkt zou dan binnen een jaar of twee verregaand voltooid kunnen zijn. Tegen die tijd (2012) moet de echte correctie in de polder nog beginnen, als we doorgaan in het huidige tempo.

  Overigens ben ik het niet eens met de auteur van dat artikel dat de banken en bondholders voor de puinhoop moeten opdraaien, op zo’n manier dat zoveel mogelijk ‘huiseigenaars’ in hun huis kunnen blijven. Veel huiseigenaars zijn net zo schuldig aan de puinhoop die is ontstaan (allemaal hebzucht) en verdienen (ook) een keiharde afstraffing, anders herhaalt het probleem zich binnenkort weer.

 57. lorenzo says:

  ”Feit is dat ik niemand zal horen over de woekerwinst, maar dat de meesten toch echt wel gelukkig zijn met de lage (variabele) rente of de relatief lage lange vaste rente ”

  Kwestie van lezen wie er over woekerwinsten praat . Je wilt daarnaast niet weten welke problemen ik tegen kom van mensen die door de hoge variabele rente alsmede de komende aflopende kontrakt periode zij nu al weten
  wat hun maandelijkes kosten , bij benadering , gaan bedragen.

 58. Ain says:

  @ 54 Fijn dat je zo stellig reageert, mijn stukje was vooral niet te serieus bedoeld. Maar soms moet je out of the box denken om tot oplossingen te komen. Toch ben ik er wel serieus van overtuigd dat mannen over andere kwaliteiten beschikken dan vrouwen en vice versa. Mijn mening is wel dat de wereld teveel wordt geregeerd door kortzichtige, veelal mannelijke figuren die uit zijn op korte termijn winst (oude jachtinstinct). Uiteindelijk heeft the Blood hound Gang gewoon gelijk: You and me baby ain’t nothin’ but mammals. De rest van het nummer lijkt me nu niet echt toepasselijk. Dus misschien moeten we ons er maar gewoon bij neerleggen dat dit is zoals de wereld werkt…van crisis naar crisis en survival of the fittest!

  En trouwens, er zijn genoeg vrouwen die behoorlijk wat kwaliteiten hebben. Wat nou een zieke gedachte?

 59. adamus says:

  Alle productie gaat naar het buitenland, zelfs de champignonkwekerijen vertrekken naar polen

  ontsmettingsmiddelen etc.
  Wel eens champignons geplukt? 🙁
  Ik ken iemand die er 20 jaar in gewerkt heeft en daarna liever vuilnisman werd; een stuk gezonder.

  Waar wordt het van betaald? Daar wordt op dit forum toch wel op gehint hoor…..

 60. adamus says:

  Sterker nog, ben 99% zeker dat dit gaat gebeuren.

  goudbelegger, dream on. Waar gaat die eenverdiener de huur van betalen? Huurtoeslag?

 61. adamus says:

  ik betaalde in 1992 of 1993 nog 11.5% (en verplicht 20% aanbetalen enz. enz.).

  toen 9.25 StadRotterdam, was wel een spaarhypotheek.

 62. ll says:

  Hoeft niet meer, huur te betalen, er is zoveel leegstand, dure spookflats, bijna voor noppes te bewonen, kantoorgebouwen etc.

  http://www.adhocbeheer.nl/AdHocBewonersgedeelte/Woonruimte.aspx

 63. adamus says:

  @ 9,25 eigen geld was niet nodig. Kon per jaar 10% gestort worden en in dit geval ging het eigen geld in bouwmaterialen.

 64. adamus says:

  Il, een spookflat in Groningen met uitzicht op de blauwe stad in de verte 🙂

 65. adamus says:

  Goudbelegger, is je meisje met het kind de deur uitgelopen?

 66. Ain says:

  @ 67 😉

 67. adamus says:

  maar ik moet toegeven, gaat een vrouw in de medische sector werken dan heb je wel gelijk; vinden de heren medici daar ook. Mannen in de medische hoek zijn m.i. ook knettergek met hun malle pikorde, maar dat is mijn mening.

 68. Patrick says:

  Zeg ehh jongens en meisjes, ik vind de toon de laatste dagen erg persoonlijk en onprettig worden.

  Ben zelf ook al uitgemaakt voor ambtenaar potverdorie 😉 (lorenzo!)

 69. ll says:

  Kees de Kort, alle huizenprijzen op de hele wereld gaan dalen, behalve Duitsland, en als je dat niet in de gaten hebt, heb je de afgelopen jaren in een grot gewoond.

 70. adamus says:

  …..met je ogen dicht…..wachten tot de bel knapt.

 71. adamus says:

  patrick, we moeten deëscaleren. Ik ga eerst maar eens theedrinken 😉

 72. Goudbelegger says:

  @60 mamals, inderdaad, mijn mening is irrelevant, die van jou, die van iedereen, we hebben geen keuze wat betreft de rol van man en vrouw, die ligt vast van de natuur. Reageer er wat fel op omdat m’n familie vol zat met die feministes die gelukkige gezinnetjes kapot wilden maken.

  En man doet vrouwendingen, vrouw mannendingen dat hoeven we niet te proberen, dat gebeurt al vanaf de jaren ’70. Denk dat dit eerder een top is. Maar het is moeilijk om de top van ontwikkelingen te zien, aandelen, cultuur..

 73. adamus says:

  lorenzo, je hebt het over hoge variabele rente, maar ik ken alleen maar dga’s die maar een paar procent betalen op hun aflossingsvrije lening. Bedragen van 6 miljoen. Er moest nog iets onderhandeld worden deze zomer, maar er is echt niets veranderd voor de komende 5 jaar.

 74. KariZ says:

  Kees FOFOA roept!!

 75. adamus says:

  Reageer er wat fel op omdat m’n familie vol zat met die feministes die gelukkige gezinnetjes kapot wilden maken.

  ik neem aan dat je het over vrouwen hebt die nu 60+ zijn. Die bleven gewoon “vrouwenwerk” doen, maar konden “studeren” aan de sociale academie 🙂 Alle vr. die jonger zijn mogen zich geen feminist noemen, die moeten gewoon doen waar ze voor opgeleid zijn.

  Wat leuk trouwens dat Ivo Opstelten de nieuwe MP gaat worden. Nelie heeft geen interesse 😉

 76. adamus says:

  Kariz, heb hem gisteravond gelezen.
  Nou ja, ontcijferen in mijn geval 😉 Ik denk wel eens, was fofoa maar een indier of zo, ik heb het niet zo op die Amerikaanse taal.

 77. adamus says:

  nhz, fiets nu door de polder en ziet antieke vrouwen de was ophangen. Dat kom je nog in Zlnd tegen. Goudbelegger je hoeft echt niet te emigreren……

 78. Goudbelegger says:

  @62 prijzen kunnen naar beneden.

  @69 dat is 1% van de werkende vrouwen. Refereer zelf liever aan het percentage ‘hoogopgeleide’ vrouwen die met een fake studietje bij de overheid niks zit te doen als manager zus of zo. Dat is de bulk van de vrouwen in hogere posities waarmee het gelijk van het feminisme ‘bewezen’ wordt. De man betaalt er via een omweg met de belastingen nog steeds voor……

  Het past allemaal bij de huidige maatschappij waarin alles een geleveragede leugen is.

 79. adamus says:

  Maar het is moeilijk om de top van ontwikkelingen te zien, aandelen, cultuur..

  ….omdat ze misschien niet snappen dat er zoveel onzin bestaat? Ik ook niet trouwens, mijn bek valt ook nog steeds open. Je verzint het niet waar kerels mee bezig zijn.
  Dichter bij huis moet ik dan aan G.Dales de schoolbestuurder denken, spelen om het spel.

 80. KariZ says:

  ‘Refereer zelf liever aan het percentage ‘hoogopgeleide’ vrouwen die met een fake studietje bij de overheid niks zit te doen als manager zus of zo.’

  …gelukkig doen al die kerels wel allemaal hele zinnige dingen.

  Wat een bullshit.

 81. adamus says:

  goudbelegger, het grote gros van die vrouwen, nu tussen 35 en 40 met 3 kinderen werken bij de ING.
  Salaris 80 tot 130K. Konden ze bij de overheid nooit verdienen. Die zijn naar de particuliere markt gegaan. Maar banken kunnen ook al niet meer failliet gaan.
  Heb je ook al eens gedacht aan de politicologen (m) die bij bedrijven als bijv. aegon, achmea in de IT zitten als projectmanager? Lache.
  Of degenen die Internationale Bedrijfskunde hebben gedaan? Triest.

 82. Goudbelegger says:

  @83 zeg ik ook niet.

  @80 klopt, naar Groningen of Zeeland is bijna hetzelfde als naar het buitenland gaan vanaf de randstad.

  Om wat meer bij het onderwerp van deze site te blijven, alhoewel vrouwen’emancipatie’ via alle fake baantjes bij de overheid ook een enorme boost voor de huizenprijs was……, campings in Frankrijk te koop, wordt veelal meer dan 4x de omzet, dus niet de winst, gevraagd, vind dat ook weer behoorlijk duur.

 83. Goudbelegger says:

  @84 zie ze zelf inderdaad wel beginnen in het bedrijfsleven maar later bijna allemaal overstappen naar een cushy job bij de overheid waar niks hoeft en alles gegarandeerd is.

 84. adamus says:

  wordt veelal meer dan 4x de omzet, dus niet de winst, gevraagd, vind dat ook weer behoorlijk duur.

  ik ken ze ook die zoiets gekocht hebben; boomende soc.ac. jeugdwerkers die afgekocht of afgekeurd zijn, huis verkocht en nu de bohemien uithangen t.o.v. hun NL familie en kennissen. Noemen zich nu ook “ondernemer”.
  Je komt ze tegen op de vakantiebeurs.

 85. nhz says:

  @81,86:
  als je in Zeeland een vrouw de was ziet buitenhangen is het vermoedelijk een Filippijnse die door een boerenzoon is ‘ingehuurd’ om het huishouden te runnen. Of een Marokkaanse die even buiten mag komen terwijl de vader des huizes in het theehuis zit.

  Denk maar niet dat het hier veel anders is dan in de Randstad, uitgezonderd wellicht een paar durpen met overwegend SGP stempel (die zijn er wel, maar vertegenwoordigt hooguit een paar % van de bevolking).

  @86:
  een camping voor 4x de omzet, dan zal de omzet wel heel laag zijn of er gaat veel zwart geld om 😉
  informeer eens wat een strandtent aan de hollandse of zeeuwse kust moet kosten, die franse campings zijn dan ineens heel goedkoop.

 86. Ain says:

  @ 80 😉 Uiteindelijk wensen veel vrouwen zich te onttrekken aan het drukke leven en de last van de hypotheek. Hoeveel procent van de NL-ers zit er niet aan de anti-depressiva? En wensen we stiekem weer het leven van de oude oma’s in Zeeland die hun was laten wapperen in de Zeeuwse zilte lucht…en dan komt er af en toe ook nog eens adonis 😉 langs fietsen…

  Maar ja, terug naar vroeger kan niet meer, dat betekent verlies nemen…tenzij het verlies geforceerd wordt/klapt en dan zijn we weer waar we eigenlijk willen zijn….back to basics.

  Ik ga nu geloof ik ook maar eens theedrinken..

 87. Get a Life! says:

  @Ain

  Misschien zijn vrouwen over het algemeen wat minder bezig met ‘macht’ dan mannen. Maar het zijn vooral de vrouwen die een extreme competitiedrang hebben onder dezelfde sekse.
  Ik denk dat mannen en vrouwen elkaar prima aanvullen. Maar ben er stellig van overtuigd dat het zogenaamde ‘feminisme’ een belangrijke factor is in de destabilisatie van de maatschappij. Tweeverdieners, wat heeft dat allemaal teweeg gebracht. Wat te denken van de kroost? Daar is geen, of in elk geval veel minder, tijd voor. In de huidige maatschappij draait het voornamelijk om jezelf. Een man is van nature geen verzorger, een vrouw is dat wel. Dat neemt niet weg dat een man zijn verantwoordelijkheden niet heeft. Maar een vrouw is hier gewoon van nature meer voor geschikt.

 88. Goudbelegger says:

  Zeker een mogelijkheid..
  tenzij het verlies geforceerd wordt/klapt en dan zijn we weer waar we eigenlijk willen zijn….back to basics.

  Prijzen zullen wel zo hoog zijn omdat je er ook tegelijk woont. Maar toch..

  De camping met vergunning voor 15 plaatsen is al grotendeels aangelegd. Het toiletgebouw heeft ruimtes voor heren, dames en invaliden. Het tegelwerk moet nog worden voltooid. Ook moet er nog een septic-tank worden geplaatst. Verwachte jaaromzet gebaseerd op 15 plaatsen: € 25.000,-.
  Euro 180.000

  De omzet bedraagt ca 43.000 Euro. Prijs verlaagd!
  Euro 388.000

  http://www.camping-te-koop.com/campingtekoopfrankrijk.html

 89. adamus says:

  Misschien zijn vrouwen over het algemeen wat minder bezig met ‘macht’ dan mannen.

  dat waag ik te betwijfelen. Ik heb over besturen van bijv. roc’s en hogescholen wel andere dingen gehoord. Vrouwen dulden geen vrouwen komt eerder en zijn op de keper beschouwd behoorlijk onsolidair.

 90. FT says:

  @66, Adamus.

  Tasman? of Kop van Oost?

  Hoe kan men uberhaupt beginnen met bouwen als er maar 30 van de 200 woningen verkocht zijn?
  Bij externe financiering eist men ca 70% voor een project door kan gaan.

  Oh … zeker onze WBV-belasting centje? Wij de lasten, zij de lusten?

 91. adamus says:

  Tweeverdieners, wat heeft dat allemaal teweeg gebracht. Wat te denken van de kroost? Daar is geen, of in elk geval veel minder, tijd voor.

  wat een gelul. Die prinsjes en prinsesjes van de tweede generatie (de eerste zijn de ouders 30+) krijgen zo ontzettend veel meer aandacht dan de mensen die nu pak’mbeet boven de 50jr zijn, die hebben hun vader vaak meestentijds niet gezien. Moeders waren vaak half overspannnen bezig met 4 tot 6 kinderen incl. jongens en meisjes tuig van 14/15 jaar. Nee er zijn nu zo ontzettend veel meer mogelijkheden. Maar goed, als je het niet ziet snap je het ook niet 😉

 92. adamus says:

  Hoe kan men uberhaupt beginnen met bouwen als er maar 30 van de 200 woningen verkocht zijn?

  omdat bij toewijzen bestemming er binnen een bepaalde tijd gebouwd moet worden?

  Ik weet niet hoe het daar heet, maar ik ben een paar maanden geleden via Harkstede door dat gebied gereden en mijn bek viel open. Mansholt staat niet op zichzelf qua megalomaniteit, zit het ingebakken in de socialistische herrenboer Groninger?

  (Il heeft dacht ik linkjes geplaatst over het gebouw)

 93. adamus says:

  gb,

  je mag er ook nog zelf wonen en dat is voor NL begrippen dan weer voor weinig 😉 Een tijdje dromen mag wel geld kosten.

 94. adamus says:

  gb,

  het is duidelijk, vluchten kan niet meer. Zou jij naar communistisch LDF willen verkassen?

 95. Goudbelegger says:

  @95 dat heb ik ook gehoord, zal wel kloppen. Dan is het helemaal jammer dat we nu met zo ontzettend veel welvaart het niet beter doen.

  @98 eeuuhhh, hangt er vanaf wat de toekomstige ontwikkelingen worden en hoeveel geld ik heb. De AEX voorspelt de stand van onze maatschappij komende jaren, dus is niet zo moeilijk.. tot nu toe niks aan de hand.

 96. Nou, says:

  De banken zijn de destabiliserende factor. De strekking van het verhaal is dat zij de woningen in Amerika bezitten en ze niet verkopen en dat dat in Nederland ook voor een deel zo is. Maar als we de crisis bij de dames in de schoenen kunnen schuiven doe ik ook mee hoor 😛

  @64 Waarom is er nog anti-kraak als kraken verboden is?

  Juist door het kraakverbod wordt het interresant voor de banken om de panden leeg te laten staan en dus schaarste te creeeren.

  In dit scenario blijven de prijzen in Nederland netjes op peil

 97. adamus says:

  De AEX voorspelt de stand van onze maatschappij komende jaren, dus is niet zo moeilijk.. tot nu toe niks aan de hand.

  ik hoor nog steeds mensen die al jaren in de aandelen zitten dat de AEX de graadmeter van de economie is. Zo ook uitzendbureaus. Het waait allemaal weer over is de teneur.

 98. adamus says:

  De strekking van het verhaal is dat zij de woningen in Amerika bezitten en ze niet verkopen en dat dat in Nederland ook voor een deel zo is.

  bij iedere hypotheek wordt er nieuw geld geschapen. Bij DNB dus. Waar liggen dan uiteindelijk de stenen op een hoop? Bij ons dus, niks bij de banken.

 99. adamus says:

  In dit scenario blijven de prijzen in Nederland netjes op peil

  prijzen op peil, waarde daalt. Die leegstaande gebouwen hebben geen rendement.

 100. Claude says:

  Nog meer leegstand Kantorenmarkt

  De Nederlandse kantorenmarkt is in de eerste zes maanden van 2010 verder verslechterd. […]

  In totaal nam het direct beschikbare aanbod van nog te verhuren kantoorruimte met 5 procent toe tot 6,58 miljoen vierkante meter. De toename had voor het grootste deel betrekking op oudere kantoorruimten en minder op het nieuwbouwsegment.

  http://www.z24.nl/bedrijven/artikel_158599.z24/Nog_meer_leegstand_Kantorenmarkt_.html

 101. Claude says:

  En nog meer somber nieuws en kritiek over de droomprijzen uit de NVM-burelen over Amsterdam.

  Woningaanbod Amsterdam stijgt 10 procent

  Het aanbod van woningen is in Amsterdam in het tweede kwartaal met 10 procent gestegen naar 5300, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De looptijd van een te koop staande woning nam in de hoofdstad toe van 40 naar 55 dagen. Dit blijkt uit een kwartaalonderzoek van het Noord-Hollandse NVM-makelaarskantoor Kuijs Reinder Kakes (KRK). “Het vertrouwen op de woningmarkt is zoek”, zegt KRK-woningmarktconsultant Sander Siegersma.

  Ook provinciehoofdstad Haarlem liet in het afgelopen kwartaal een verslechtering zien. Het woningaanbod nam met bijna 20 procent toe van 1100 naar 1286 huizen. De looptijd van een te koop staande woning steeg explosief van 25 naar 70 dagen.

  “Er is heel veel aanbod in zowel Amsterdam als Haarlem”, stelt Siegersma. “Dat is positief voor potentiële kopers, maar het maakt hen ook besluiteloos, waardoor er minder snel knopen worden doorgehakt.”

  NVM Volgens Siegersma is een gebrek aan vertrouwen de grote boosdoener. “Iedereen wacht op elkaar. Dat geldt niet alleen voor de woningmarkt in Noord-Holland, maar voor het gehele land. Kopers willen eerst hun eigen woning verkopen, voordat ze een aankoop doen. Dit verlamt de markt. Ook de discussie rond de hypotheekrenteaftrek heeft een negatieve rol gespeeld. Daarnaast vragen veel verkopers onrealistische prijzen. Het verschil tussen bied en laat is heel groot.”

  Een positieve uitzondering in Amsterdam vormen de woningen in de prijsklasse tot 200.000 euro. “Die zijn in trek bij starters. Maar die hoeven dan ook geen huis achter te laten. De woningen in het doorstromingssegment zijn veel moeilijker te verkopen”, aldus Siegersma.

  http://nieuws.nvm.nl/actual/juli/woningaanbod%20amsterdam%20stijgt%2010%20procent.aspx

 102. adamus says:

  Claude de huizenprijzen in HHwaard hebben mij altijd verbaasd. 350K stelde daar niet zoveel voor.

 103. adamus says:

  Nooit de oude schoenen verkopen voordat je nieuwe hebt gekocht is een oude wijsheid. 🙂

 104. Claude says:

  @107

  Hetzelfde geldt voor de randgemeenten van Amsterdam. 7 ton voor een tussenwoning bijvoorbeeld. Alleen mogelijk voor mensen met oud geld, veelverdieners of slimmeriken die overwaarde op overwaarde inden en steeds groter konden wonen. Nu de laatste groep eruit ligt de komende x jaar, sijpelt dit natuurlijk ook door op de vraag- en aanbodmarkt. Het aantal mensen dat zo maar tussen de 5 en 8 ton kan financieren is denk ik fors gedaald. Ben wel eens benieuwd wat dit percentage zou zijn.

 105. adamus says:

  Nu kopen dus……

 106. adamus says:

  Het aantal mensen dat zo maar tussen de 5 en 8 ton kan financieren is denk ik fors gedaald.

  zo zomaar eens zo kunnen zijn. Ontslagen bankmensen zijn als interimmer niet minder gaan verdienen, maar geen vast job meer.
  Of zzp it’ers.

 107. FT says:

  Claude,

  Objectief blijven!! Niet alleen het slechte nieuws noemen 😉

  “Er is heel veel aanbod in zowel Amsterdam als Haarlem”, stelt Siegersma. “Dat is positief voor potentiële kopers

  http://nieuws.nvm.nl/Actual/Juli/Woningaanbod%20Amsterdam%20stijgt%2010%20procent.aspx

  ook de andere:
  http://nieuws.nvm.nl/Actual/Juli/Aanbod%20kantoorruimte%20neemt%20verder%20toe.aspx

 108. nhz says:

  @105:
  nu nog wachten op de eerste berichten van de vastgoed sector dat de huren in de commerciele sector omhoog moeten om de leegstand te compenseren 😉

  of misschien kunnen ze Elco tips vragen om scheefhuurders in nieuwe kantoorpanden te manipuleren en dan snel de oude/goedkope afbreken. Je mag toch aannemen dat die vastgoed jongens goed opletten wat er met prive woningen gebeurt in de polder …

  @106:
  in grote delen van Zeeland is de vraagprijs ook véél hoger dan in 2008/2009, terwijl de voorraad uit de pand rijst (inmiddels genoeg voor meer dan drie jaar verkopen). Makelaars geven wel al een tijdje toe dat het verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs steeds groter wordt, inmiddels is 20-25% korting vrij normaal. Vermoedelijk concluderen veel gelukszoekers daaruit dat je bij verkoop van je woning moet beginnen met minstens 25% overvragen ;(

 109. Claude says:

  @112

  Had ik ook niet weggelaten uit de CTRL-C/CTRL-V.

  @113

  Om eerlijk te zijn zou ik dat als verkoper ook doen. Als je toch weet dat er wat afgaat (5% voor de huizen die het snelste worden verkocht, 20% voor de huizen die langer dan twee jaar te koop staan, aldus NVM overigens), dan zou je het standpunt kunnen innemen van: joh, doe er 5% bij, dan kan ik laten zien bij een onderhandeling dat ik veel weggeef. Alleen moet het dan eerst tot een onderhandeling komen natuurlijk.

 110. nhz says:

  @115/113:
  “Alleen moet het dan eerst tot een onderhandeling komen natuurlijk.”

  precies, persoonlijk ga ik nooit onderhandelen als er ergens schandalig overvraagd wordt. Niet alleen bij huizen trouwens, is een goed zakelijk principe.

  Maar voor mensen die spelen met andermans geld, zoals 95% van de huidige kopers, maakt de prijs toch niet uit en draait het alleen maar om de maandlasten van de hypotheek. 5 of 25% korting is dan altijd reden voor een feestje, niet voor nadenken.

 111. Okkie says:

  Ik zie dat er hier nogal wat frustraties zijn van mannen die zich in financieel en maatschappelijk opzicht voorbij gestreeft zien door vrouwen.

  @Goudbelegger:
  Gelukkige gezinnetjes kapotmaken? Vermoedelijk heb je een volstrekt andere voorstelling van geluk dan de vrouwen die je achter het aanrecht probeert te krijgen. Als vrouw ben je dan beter af als single, ook een goede reden om financieel zelfstandig te zijn.

 112. Okkie says:

  @nhz:
  Klopt, de vraagprijzen zijn nog zo idioot hoog dat ik geen zin heb om een bod te doen.

 113. ll says:

  Het is niet de schuld van de hypotheekrenaftrek, het is de grondprijs, stupid, van 14% van de totale kostprijs huizen naar 33 % van de kostprijs.

  Verwachting : sommige gemeente failliet…..

  http://www.nvb-bouw.nl/Nieuws/NVB_in_het_nieuws/26_juli_2010_Vastgoedjournaal_Rietdijk_NVB_Grondprijs_moet_stevig_omlaag

 114. nhz says:

  @119:
  meneer Rietdijk moet eerst eens leren rekenen. Als grond nu 33% van de koopprijs is en de prijzen zijn meer dan 100% gestegen (bij mij kost nieuwbouw zeker 4x zoveel als in 1997) dan kan het niet anders dan dat de bouwers hun prijzen/tarieven gigantisch verhoogd hebben. Ook als je kijkt naar vergelijkbare huizen net over de grens …

  lekker makkelijk om te zeggen dat het aan de grondprijs ligt, misschien moeten Elco Brinkman en z’n vrindjes eens leren wat minder schandalige tarieven te hanteren. Dan maar geen Porsche Cayenne voor de gemiddelde bouwvakker, ik heb met ze te doen.

  “Het markeert de overgang naar een nieuwe periode. De oude situatie keert echt niet meer terug”

  laten we het hopen, maar het verhaal klinkt meer als een roep om een nieuw convenant met de gemeentes, om de burger (inclusief huurders) maximaal te blijven uitpersen.

 115. ll says:

  Don’t shoot the messenger, ieder op zijn/haar gebied, alles is zeer gefragmenteerd.

  Alleen de makelaar hierboven geeft een totaalbeeld, maar ja ook weer de grond niet gemeld.

  Het is alsof niemand een totaal beeld meer heeft.

  Het zijn allemaal specialisten op eigen gebied.

 116. ll says:

  @ adamus, was jij een kavel aan het uitzoeken in Meerstad…..Harkstede, en kon je daar de Tasman Toren zien, lol

  Inschrijving is pas vanaf 31 juli, prijzen nog niet bekend, ben wel zeer benieuwd.

  Maar ja, als de grondprijzen 30 tot 40% gaan zakken, zou ik nog maar eventjes wachten, toch.

 117. adamus says:

  nee, even weg van de snelweg. Was op zoek naar Randy Newman/Oosterpoort 🙂
  en omdat ik terugkwam uit Ostfriesland vanaf Blauwestad een beetje binnendoor gaan zappen.

 118. Okkie says:

  Die ontwikkelaars mogen er best bij in schieten als de prijzen zakken. Ze staken de extra winst ook in hun zak toen de prijzen belachelijk stegen.

  Het ruimtelijk ordeningsbeleid moet zeker niet worden versoepeld, maar men moet afstappen van het bouwen in de dure prijscategorie. Wellicht kan met wat overtollige kantoorgebouwen langs de snelweg platgooien en hier weer groen van maken. Het wordt tijd dat leegstand fors wordt beboet.

 119. adamus says:

  nhz, met bouwers en makelaars geen medelij hoor. Hebben er ook nog pensioen- financierings- projectonwikkelingshandel bij. Genoeg naar binnengeschoven de laatste jaren.
  Maar ze zitten niet in goud, dus straks: zo gewonnen, zo geronnen. 😉

 120. adamus says:

  Okkie, langs de A2 ter hoogte van afslag Zuylense ring wordt toch weer infrastructuur aangelegd voor “zichtlocaties”. Het kan niet op.
  Straks zijn we gelukkig van die gek van een Eurlings ook af. Lekker spelen bij KLM. Weg met die corrupte hufters 🙂

 121. hubske says:

  @125

  Van alle berichten hier is adamus wel de grootste poster in elk nieuws bericht en niets wat die zegt is van enige inhoud. Vaak volgen de nutteloze postings elkaar in rap tempo op. Het lijkt wel alsof hij er van leeft. Ik word er wel een beetje moe van en voel de neiging om alle postings met “adamus Zegt:” gewoon over te slaan. Ik begrijp de man zijn frustratie, maar op een gegeven moment wordt het gewoon een beetje teveel van het goede. Zijn er meer die een beetje adamus-moe worden?
  gr

 122. Patrick says:

  @126 Nee 🙂

 123. muske says:

  eens!

  Maar wat is nu je inhoudelijke toevoeging?

 124. muske says:

  niet eens bedoel ik, Hubske.

 125. Claude says:

  @118 Mooie link ll. Ik denk dat die wel een nieuwe post waard is. Als de prijs van een nieuwbouwwoning voor 33% uit grond bestaat (dus bij 3 ton 1 ton) en grond zou 30 tot 40% moeten zakken, dan scheelt dat dus (Brugman als ik ben) 30 tot 40k, ofwel zo’n 10% van de woning. Kom je nog steeds niet op de vroegere 14% uit, maar het is een stap.

  Derhalve, als gemeenten echt een progressief beleid willen voeren en woningbouw een warm hart toedragen, dan verlagen ze de grondprijzen direct met dit percentage voor (vrije) kavels.

  @126 Nope

 126. adamus says:

  keep the soul alive 😛

 127. Claude says:

  @128 Nope dus. Adamus Primus Inter Pares! 😀

 128. adamus says:

  kip met colalight voor Juan.

 129. adamus says:

  Schrikken geblazen: “Primus”. Mijn vrouw vroeg vanavond of ik Hugo Primus kende……ik word paranoia.
  De woningmarkt achtervolgt me en ik zie op het dak ineens een makelaartje.

 130. hubske says:

  @129

  Dat begrijp ik. Er wordt hier te weinig rationeel over het woning probleem gesproken. Gif spuiten en juichen over kleine pyrrus overwinningen dragen niet echt bij tot een gezonde discussie. Ja en de NVM praat voor eigen parochie (en ook de vereniging eigen huis) zoals je weet. Dat is uiteraard niet tegen te houden. Het lijkt wel of ‘men’ hier probeert de huizenprijzen naar beneden te praten. Dat gaat echt niet lukken. De VVD en PVV gaan echt de HRA niet afschaffen. Misschien gaan de prijzen wel weer stijgen. Waar blijf je dan met al je gejoel? Je had gewoon links moeten stemmen en massaal de enquête van de vereniging eigen huis moeten invullen. Maar nee, dat weer niet. Laten we vooral blijven mokken en schelden. Vooral niets doen en je verongelijkt voelen.
  gr,
  een scheefhuurder

 131. Patrick says:

  een makelaartje… waar is mn luchtbuks 🙂

 132. Patrick says:

  Weer wat geleerd, had geen idee van het bestaan daarvan…

  Heb de luchtbuks weer opgeborgen.

 133. adamus says:

  makelaar=beschermer 🙂

 134. Patrick says:

  nu begin je ongeloofwaardig te worden adamus 😉

 135. Marketwatch says:

  Na dit ingezonden bericht van deze makelaar uit Zwolle loopt de lucht er wel heel snel uit in die wijk Stadshagen…

  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/7036516/Windhoos-boven-Stadshagen-in-Zwolle.ece

 136. bromi says:

  @127 hubske

  Nee, niet mee eens. Stukjes van adamus zijn leuk en hebben meer inhoud dan dit gezeur van jouw, dus lees er maar gewoon overheen.

 137. Goudbelegger says:

  @127 Ook totaal niet mee eens. Integendeel, wat een wijsheid en kennis heeft Adamus, echt zeldzaam. En z’n schrijfstijl is ongeëvenaard, doet me aan Maarten ‘t Hart denken, luchtig, vlot maar superkwaliteit. Deze man zou journalist moeten zijn.

 138. Patrick says:

  @143 Adamus, je moet tranen in de ogen krijgen van al deze bijval!

  Ik zit er gewoon van te snotteren…wát een ontroering

 139. adamus says:

  Tears in the morning.

 140. lorenzo says:

  ik wil graag reage…..o wacht ik moet weer aan het werk.

 141. Patrick says:

  Lorenzo, Werk is zóó 2009…

 142. nhz says:

  @126:
  ik weet niet of je er wat mee opschiet dat Eurlings nu KLM doet; kan hij in plaats van extra asfalt (leve de milieuvervuiling) extra landingsbanen gaan aanletten van ons belastinggeld.

  @127:
  nee 🙂
  goed tegenwicht tegen alle treurige berichten uit de woningmarkt.

 143. Goudbelegger says:

  Goed idee, werken. Moet inderdaad wat meer verdienen.

 144. KariZ says:

  Adamus – Hubske : 1 – 0

  Germany no points!

 145. lorenzo says:

  148 .dank, ik ga het in overweging nemen. Maar me huis dan ?

 146. lorenzo says:

  Hubske : je moet je wel een beetje inleven in de sfeer van deze stamkroeg. Daar tussen porren heeft niet zo veel zin , dat kun en kon je weten.

 147. Patrick says:

  Lorenzo, je huis wordt alleen maar meer waard zoals je weet.

  Maak een tonnetje vrij uit je overwaarde en je kunt weer jarenlang zorgeloos leven.

 148. adamus says:

  gb, papieren goudmijnen schijnen het goed te doen. Beter dan het fysieke wroeten.

 149. lorenzo says:

  154 . van onschatbare waarde die opmerking.

 150. fred says:

  Logisch verhals er niet meer , verhaal. Meer verkopers dan kopers.

  Als er niet meer , vaak uit angst, wordt gekocht zal je dalende prijzen blijven zien.

  Starters blijven. ook weer uit angst, kopen zo schijnt daar 200 000 euro betaalbaar overkomt. Wat echter als de rente stijgt. Veel geld hoor 200 000 euro.

  Hoe moeten mensen tegenwoordig nog een normaal gezinsleven leiden? Ik verblijf vaak in Rusland en daar krijgt een vrouw 3 jaar zwangerschaps verlof. In Nederland 2 of 3 maanden geloof ik.

  Lijkt mij niet normaal dat zowel man als vrouw moeten werken om hun huis te betalen!! Niet gezond zelfs. En dat allemaal voor dat huis. Een hypotheek is niets meer geworden dan een soort slavernijovereenkomst met de bank. Die dat geld creeert uit het niets. Geld creeeren uit het niet lijkt mij niet echt slecht maar wel als je mensen slaaf maakt van het systeem, de banken.

  Jaren en jaren lang moeten mensen werken voor een basisbehoefte. wonen.

  Ben het volledig met Kees de Korte eens. Hier in Rusland is de situatie niet veel anders. Starters kunnen het wel vergeten. Geen nieuwe instroom waardoor de trein stokt zeg maar.

  Echter deze starters generatie hobbelt nog wel even door op het kapitaal dat de babyboomers vergaart hebben.

  De echte daling kan nog wel even duren maar een stijging kan gewoon niet meer zo lijkt mij.

  Starters moeten een nadenken over hun toekomst of ze kinderen willen en hoe dat dan moet als ze genoodzaakt zijn beiden te werken om hun huis te financieren. Zieke situatie zo lijkt mij. 15 jaar lang of 30 jaar!!!

  Ik denk nu opeens het volgende. Vrouwen moeten volgens de westerse wereld meedoen met de samenleving kies exact loopbaan enz enz. Als ze klaar worden gestoomd voor hun toekomst, die de sameleving voor hun bedacht heeft, zijn ze midden tot achterin de twintig. Dan hebben ze nog een paar jaar om kinderen te krijgen maar hun loopbaan moet ook vorm krijgen en hun huis moet worden betaald.
  Goed recept voor overspannenheid of andere kwalen.

  Vooruit moeten we want stilstaan is achteruitgang. Geluk is voor ons gedefinieerd. Ze zoeken het allemaal maar uit met die idioterie. Let wel kinderen worden al vanaf de lagere school op deze manier gevormd. Als ze toevallig niet zo slim zijn moet er worden bijgespijkerd met o.a. bijlessen etc want want je moetKijk maar uit anders word je putjeschepper. Of heb je geen huis.

 151. fred says:

  amen!!!

 152. KariZ says:

  ‘Echter deze starters generatie hobbelt nog wel even door op het kapitaal dat de babyboomers vergaart hebben’

  Veel wel, niet allemaal.

 153. Goudbelegger says:

  Goed verhaal Fred. Alleen doorhobbelen op het geld van de babyboomers.. Heb redelijk rijke ouders maar ze leven er goed van, dat komt wel op. Niet voor niet wordt het de meest egoïstische generatie genoemd. En degenen die het niet opmaken, als er nog inflatie komt dan wordt dat ook snel opgemaakt.

 154. fred says:

  Voorlopig wijst nog niet zo veel of misschien niks op inflatie. Zou eerder zeggen deflatie zie ik meer.

  Er is geen geldgroei meer.

 155. adamus says:

  fred, enig idee waar de (overheids) schulden of rentes van afbetaald of betaald moeten worden? De overheid zal toch echt streven naar een “beheerste” inflatie. Procent of 10, waarvan 3.5 zichtbaar in het nieuws.

 156. adamus says:

  100K spaargeld voor een zich pensionerende 61jarige is over 20 jaar door inflatie nihil. En dat is ook de bedoeling 🙂

 157. nhz says:

  @163:
  “Procent of 10, waarvan 3.5 zichtbaar in het nieuws.”

  ongeveer zoals de afgelopen tien jaar dus.

 158. nhz says:

  @164:
  dat komt dan voor de meesten bovenop het verlies van de woekerpolis.

  Mijn polis die ooit iets van 900K euro uitkering beloofde staat nu op 11K (ik ben paar jaar terug gestopt met betalen). Als het over 20 jaar ofzo uitkeert is het hooguit 2K waard in euro’s van vandaag, en vermoedelijk moet je er dan nog 75% belasting en solidariteits heffing over betalen (dat laatste vanwege al die ABP ambtenaren die veel minder krijgen dan ze gedacht hadden, die moeten als eerste gecompenseerd worden).

 159. adamus says:

  Als ze toevallig niet zo slim zijn moet er worden bijgespijkerd met o.a. bijlessen etc want want je moetKijk maar uit anders word je putjeschepper. Of heb je geen huis.

  of de upper middle class laat het joch testen met als uitkomst “hoogbegaafd” en krijgt dan een wajonguitkering. Ik heb dit niet verzonnen. “wij willen niet dat onze zoon elke dag gehaald en gebracht wordt met een busje van een bouwbedrijf”. “wij zijn digibeet maar onze zoon gaat games ontwikkelen”.

 160. adamus says:

  Gb, de meesten eindigen uiteindelijk in het verpleeghuis. Toch te weinig geld om het af te kopen.

 161. fred says:

  Betreffende deflatie. Normaal gesproken zou je zeggen dat het ideale scenario zou zijn de schulden weg te inflateren.

  Maar in Japan zie ik dat niet echt gebeuren en in Europa misschien ook niet.

  Er zou volgens mij eerst geldgroei moeten zijn wil er inflatie zijn.

  Zijn er scenarios bedenkbaar om inflatie te creeren zonder geldgroei?

  Zijn er scenarios te bedenken van een groeiende economie zonder geldgroei? Misschien dat mensen geld dat op de bank staat gebruiken om te kopen. Echter als er geen geldgroei is hoe kan men dan de rente over de schulden betalen? Rente geld bestaat niet dus moet gecreeerd worden door geldgroei.

  100% weet ik het niet misschien mensen hier een idee.

  lijkt erop dat hele systeem wat stopt op het moment. Volgens mij dan.

  geldgroei betekent meer creatie van geld door uitlenen van banken maar men leent zelfs tegen huidige lage rente niet meer en banken willen niet meer erg graag risicos nemen.

  Hoe moet ik dan op inflatiescenario komen?

 162. Claude says:

  @169

  Geen expert natuurlijk, maar wellicht bedrijfsobligaties of wat voor lening dan ook aan bedrijven verstrekken tegen een lage rente (Euribor + 0,5%) welke gegarandeerd worden door de ECB in het geval ze niet worden terugbetaald? Of hetzelfde doen met staatsschulden? Of de klassieker natuurlijk: de helicopter!

 163. fred says:

  Ja je hebt gelijk! Die leningen aan Griekenland zouden ook een vorm van geldcreatie kunnen zijn als die niet terugbetaald worden. Niet aan gedacht ja.

 164. adamus says:

  Hoe moet ik dan op inflatiescenario komen?

  zou de overheid daar een hand in kunnen krijgen? Die kunnen wel geld uitgeven en tekort op laten lopen. Vervolgens weer belasting heffen, tarieven verhogen en lekker rondpompen. Zoals Elco van BouwendNL dat wil…

 165. spongebob says:

  Als eerste komt in mij op dat ze een expert uit zimbabwe moeten invliegen.

 166. Patrick says:

  Ja, we zeggen niet wie het is maar hij is donkerbruin en heeft een brilletje op.

 167. spongebob says:

  ja natuurlijk , deze expert :
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7891761.stm

 168. KariZ says:

  ‘Of 10 current members on the committee, two are openly concerned about inflationary risks; three, now including Mr. Bullard, are somewhat worried about deflation; and five centrists, including Mr. Bernanke, have not expressed a firm leaning either way.’

  Vandaag macro-cijfers uit de VS…no recovery.

  Laat die persen maar draaien!

 169. adamus says:

  Heeft uncle Ben geen Europees vliegdiploma?

 170. adamus says:

  je houdt je krantjes wel bij Kariz.
  🙂

 171. adamus says:

  Donald Jones?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*