Ook in Denemarken dalen de huizenprijzen

Deense huizenmarktDenemarken verkeert in een officiële recessie. Dit blijkt uit statistische gegevens van de overheid. De Deense economie kromp in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007. De inflatie staat met 3,4 procent op het hoogste peil sinds 18 jaar, en de huizenprijzen zijn net als eind jaren 70 flink gekelderd. Dalingen van meer dan 15% in bijvoorbeeld Kopenhagen zijn heel gewoon geworden. Consumenten houden hun hand angstvallig op de knip. Dat is een drama voor een economie die net als in Nederland voor de helft draait op consumentenbestedingen.

Denemarken heeft nog wel de laagste werkloosheid van alle 27 EU-landen: 2,7 procent van de beroepsbevolking heeft geen werk – Nederland staat op plaats twee met 2,9 procent. Maar volgens economen in Kopenhagen zal de werkloosheid in de tweede helft van 2008 snel oplopen.

De vraag is welk Europees land het volgende slachtoffer is van de internationale kredietcrisis. Ierland staat hoog op de lijst genomineerden. De economie kromp er in het eerste kwartaal na jaren van enorme groei en de huizenmarkt staat op instorten. Het Ierse Economic and Social Research Institute voorspelt dan ook dat de Ierse economie snel zal omvallen. De Rabobank voorspelde enkele jaren geleden dat de Ierse groei het eurozone gemiddelde nog ruimschoots zou kunnen bijbenen… Ook Spanje en Engeland verkeren in de gevarenzone wegens risicovolle financiële structuren op de huizenmarkt.

Men blijft de neiging hebben om Nederland los te zetten van Europa omdat Nederland zo’n goed leenbeleid zou hebben. Echter staat Nederland volgens het IMF op de tweede plaats wanneer we kijken naar de totale hypotheekschuld als percentage van het bruto nationaal product. In Denemarkten zat dit percentage ten tijden van het IMF onderzoek op 101% en in Nederland was dit 98%. De kans dat in Nederland dezelfde problemen gaan optreden is vrij groot.

Share Button
Tagged with: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*