‘Makelaars houden huizenprijzen hoog met afspraken’

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft bekendgemaakt onderzoek te zullen doen naar concurrentie in de makelaardij. Verschillende makelaars maken verboden prijsafspraken om zo huizenprijzen in het eigen werkgebied hoog te houden.

Dat zeggen makelaars die anoniem willen blijven vrijdag tegen De Telegraaf. Zij zeggen dat ze moeten samenwerken om hun courtage veilig te kunnen stellen.

Vertrouwen
‘Voor ons als makelaars is het van cruciaal belang de waarde van de huizen nu op peil te houden. Dat kan niet als we keer op keer de prijzen verlagen. Ook de klant is er niet bij gebaat. Tegenwoordig verkoop je daar je huis echt niet sneller door,’ meldt een bron.

De huizenmarkt kampt al lange tijd met problemen. Uit het donderdag gepubliceerde woonbericht van ING blijkt dat het vertrouwen in de markt onder starters en huizenbezitters wederom is gedaald.

Bovendien wisselden in het tweede kwartaal dit jaar slechts 29.000 huizen van eigenaar. Dat is 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen van de huizen die worden verkocht, blijven ook gestaag dalen. Dit heeft een grote invloed op het inkomen van makelaars.

Nu een huis kopen is dom

Knelpunten
De NMa wil met een markscan inzicht krijgen in het functioneren van de markt en in de eventuele knelpunten, nadat tien jaar geleden de wettelijke titelbescherming voor de beroepsgroep is vervallen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars tolereert verboden prijsafspraken in geen enkele vorm, ook niet in een dalende markt.

Door Shari Deira

bron: Elsevier.nl

Share Button
Tagged with: ,
65 comments on “‘Makelaars houden huizenprijzen hoog met afspraken’
 1. xenobinol says:

  Leuke reacties bij het artikel, er zitten nog wel enkele gevalletjes van cognitieve dissonantie bij 🙂

 2. xenobinol says:

  Twee jaar voor de uitbraak van de crisis probeerde een ex-makelaar het al aan de wereld duidelijk te maken.

  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/makelaardij-of-maffia/1001004002619322/index.html

  ‘Makelaardij of maffia’ wat denkt u zelf 😉

 3. nhz says:

  @2:
  inderdaad, pure maffia. Gebeurt al zeker twintig jaar hoor, al waren er indertijd net zo goed afspraken om de prijs laag te houden (zodat een bevriende relatie voor véél te weinig geld een aantrekkelijk pand kon kopen). Maar toch opmerkelijk dat er nu officieel onderzoek volgt; zal gezien de belangen wel met een sisser aflopen. Ik denk ook niet dat je zomaar harde bewijzen boven tafel krijgt dat dit systematisch gebeurt (wat in sommige regio’s zoals bij mij in de buurt zeker het geval is; zelfs professionele huizenhandelaars klagen over marktmanipulatie door de makelaars).

  Nee, vooral niet de prijzen verlagen maar langs alle kanten extra geld van de overheid afdwingen. Maffia dus.

 4. rick says:

  Erger is nog dat de NVM speculatietips kan geven. Als er zou staan “aandelen kopen, slimme zet” of “Geld lenen, slimme zet”, dan zou iedereen op zijn achterste benen staan.
  Maar ja, de politiek heeft verzonnen dat vertrouwen belangrijk is voor starters en dan mag het.
  Misschien is het vertrouwen ook terug te winnen door een onderzoek in te stellen naar makelaars.

 5. nhz says:

  @4:
  eerlijk gezegd denk ik dat het grote publiek al lang weet dat de gemiddelde makelaar absoluut niet te vertrouwen is; de verkopers van tweedehands huizen scoren vermoedelijk minstens zo slecht kwa betrouwbaarheid als verkopers van tweedehands auto’s of politici. Alleen weet een gemiddeld iemand niet hoe je je tegen die makelaars praktijken moet beschermen, aangezien je zelden met ze te maken hebt.

 6. lorenzo says:

  6. is niet iedereen boef als het geld betreft ? Ik denk zelf van wel.

 7. xenobinol says:

  @6 lorenzo:

  Zeer zeker niet, ik ken genoeg mensen die fatsoenlijk zijn ook als het op geld aankomt. Het probleem zit hem erin dat bepaalde beroepen bepaalde lieden aantrekken. Eigenlijk is dat heel logisch… als je slechte bedoelingen hebt dan wil je daar toch ook je beroep van maken 😉

 8. lorenzo says:

  7. oh , dan vergis ik me .

 9. mark says:

  Ik snap de makelaardij niet, als
  je je huis niet verkocht krijgt betekend het dat je nog niet genoeg in prijs bent gezakt !
  Een beetje ondernemer zou kiezen. Een klein volume met een hoge winstmarge of een groot volume met een mindere winstmarge. Per saldo is het laatste scenario toch beter uit te houden dan het eerste. Of zou dat betekenen dat ze dan harder moeten werken voor hun geld ??

 10. Frans says:

  Banksters of Makelaars: er zit niet veel licht tussen.
  Op RTLz een video waarin Hans de Geus de hoge olieprijs als oorzaak van de crisis aanmerkt, en niet de banken: ik heb maar niet gekeken om me niet nog meer te ergeren.
  UITERST interessante visie van Steve Keen, professor in de economie in Australie: de lonen moeten omhoog! Zie maxkeiser.com.

 11. wordt geen kamikazekoper says:

  leuk om de reacties op telegraaf.nl te zien. Het lijkt erop dat steeds meer mensen nu pas gaan zien dat de prijzen echt gaan zakken. Sinds kort in een stroomversnelling worden mensen zich bewust dat de prijzen echt lager worden. Na de zomer zal het denk ik nog sneller gaan.

  Halen we de 250.000 huizen op funda nog voor de zomer?

 12. nhz says:

  @9:
  ik denk dat ze er op gokken dat de politiek te hulp schiet, en dat de volumes dan weer gaan stijgen met blijvend hoge marge. Wat hard werken is daar heeft de huidige generatie makelaars m.i. geen enkel idee van, net als huiseigenaars weten ze niet beter dan dat je slapende rijk wordt.

  @12:
  het wordt pas interessant als de sneeuwbal echt gaat rollen, d.w.z. als prijzen harder gaan dalen terwijl het transactievolume toeneemt. De huidige situatie is een patstelling die niet eeuwig kan duren.

 13. Bug says:

  Frans

  UITERST interessante visie van Steve Keen, professor in de economie in Australie: de lonen moeten omhoog! Zie maxkeiser.com.

  Inflatie dus.

  Kamikazekoper

  Halen we de 250.000 huizen op funda nog voor de zomer?

  Voor de zomer wordt lastig misschien aangezien het al zomer is. Maar in de zomer is zeker haabaar.

 14. Bug says:

  NHZ

  het wordt pas interessant als de sneeuwbal echt gaat rollen, d.w.z. als prijzen harder gaan dalen terwijl het transactievolume toeneemt. De huidige situatie is een patstelling die niet eeuwig kan duren.

  De ECB gaat een handje helpen door de rente omhoog te stuwen. Uw wensen worden verhoord. Nog 6 maanden geduld aub …..

 15. Bug says:

  …….moeten de lonen natuurlijk niet al te hard stijgen anders schiet het ook niet op.

 16. Harrie Nakker says:

  les 1 over economie wordt niet goed begrepen door huzienverkopers: hetgeen dat vraag en aanbod op elkaar afstemd is de prijs. Prijzen zijn het gevolg van verhoudingen tussen vraag en aanbod.

  Het vasthouden aan hoge prijzen betekend dus gewoon nog minder verkopen.

  Omgekeerd is de balans tussen vraag een aanbod een zeer goede voorspeller voor de ontwikkeling van de prijzen: zolang er veel aanbod blijft, maar er voor deze prijs nauwelijks vraag is, zal de prijs blijven dalen.

  Als verkopers zich wat meer beseffen dat zij in dit schuitje zitten, zullen ze wat eerder de prijs laten dalen, maar wie kent ze niet, de collega die zijn/haar huis al een jaar te koop heeft en nauwwelijks kijkers krijgt, maar wel de ‘overwaarde van 6 jaar wonen’ wil verzilveren. Deze mensen worden beetgenomen door makelaars die hen vertellen dat je slechts een iemand (lees gek) nodig hebt en dat de prijs reeel is. De gedachte dat prijzen niet verder kunnen dalen omdat mensen anders verliezen lijden die ze niet kunnen lijden (al die nekjes die vrijwillig door de stropjes gestoken zijn). Cognitieve dissonantie van een steeds kleinere groep mensen die zich nog waagt aan het wederom kopen van een te dure woning.

 17. rick says:

  @nhz, 5

  Je kunt je door het internet prima verweren tegen makelaars: kies een doe-het-zelf makelaar als je gaat verkopen, gebruik sites als jaap als je gaat kopen en vraag een onafhankelijk taxatierapport aan.

 18. Bug says:

  Harrie

  les 1 over economie wordt niet goed begrepen door huzienverkopers: hetgeen dat vraag en aanbod op elkaar afstemd is de prijs. Prijzen zijn het gevolg van verhoudingen tussen vraag en aanbod.

  Je hebt helemaal gelijk….
  maar in het geval van huizen telt ook toekomstige woonlasten van de verkoper. Daar zit ook het probleem van de verkopende partij zij weten niet wat voor een lasten hun nieuwe “droomhuis” met zich meebrengt. Die is namelijk ook onduidelijk. Natuurlijk niet of minder als ze een huurhuis betrekken.

 19. josh says:

  “7 redenen om nu een huis te kopen”
  “De Nederlandse Vereniging van Makelaars tolereert verboden prijsafspraken in geen enkele vorm, ook niet in een dalende markt.”

  makelaars maken verboden prijsafspraken”

  En zo zijn er vele citaten uit makelaarsland die de reden zijn om Pinokkio-awardwinnaars en zijn belangenvereniging nooit meer te geloven.

 20. Goudbelegger says:

  Als alleenstaande kun je best zo wonen. Voor $10.000 klaar, klein huisje, minder dan $10 elektriciteitsrekening. Geen hypotheek….

  Alles gaat veranderen, gaat nu extreemmmmmmmmmm langzaam maar er komt vast binnen half jaar een versnelling.

  ——-

  http://www.youtube.com/watch?v=6izsZ-tv_V0

 21. Peter says:

  Het verhaal klopt wel het is een grote corrupte zooi. Bij ons in Purmerend geven enkele makelaars de WOZ waarde van de woning niet eens meer op !!! en de groep groeit. Elke koper weet nu toch wel dat veel huizen niet meer voor de WOZ waarde worden verkocht dus is het beter deze maar niet meer op te geven. Dit daar de vraagprijs heel vaak ver boven de WOZ waarde ligt!!!

 22. Daphne says:

  @9, Mark: dat zou dus misschien te verklaren zijn met prijsafspraken van makelaars.

 23. nhz says:

  @15:
  je bedoelt over 6 maanden 0.1% hogere rente, terwijl de inflatie ook in Nederland op 4-5% staat?

  komt wel goed allemaal, met een Goldman $ucks man aan het roer van de ECB ;(

  @21:
  ik hoor regelmatig verhalen over mensen die bezwaar maken tegen hun WOZ aanslag terwijl ze hun huis voor pakweg 50% meer te koop hebben staan; je moet maar durven …

 24. Buddy says:

  Ook gemeenten spelen dit ondoorzichtige prijsspel van wat de GEK er voor geeft mee! Wel ‘ns geprobeerd om de WOZ waarde te leren kennen van een object? Gemeenten geven deze informatie niet prijs en worden daarmee min of meer handlanger van makelaars (=verkopers) en banken.
  Gemeenten dienen dus niet ieders belangen maar van selecte groepen. Heet dat democratie? Volgens mij betekent dat dictatuur van de meerderheid!

 25. Buddy says:

  Prof Steve Keen

  1. Salarissen moeten stijgen (groter aandeel vormen van GDP)
  My guess; wordt lastig, wanneer Chinezen hetzelfde werk doen voor een habbekrats.
  Gaan we de grenzen sluiten?

  2. Financiele sector moet krimpen (NL van 4x GDP naar 2x GDP)
  Eigenlijk beroofd deze kleine bonusgraaiende speculerende groep de rest van de maatschappij.

  Dit alles beloofd niet veel goeds voor een vergrijzende NL maatschappij.

 26. xenobinol says:

  @24:

  Ik roep al jaren dat de financiele sector gehalveerd moet worden, overigens gaat dat ook gewoon gebeuren. De interesse om zich te laten belazeren door deze beroepsgroep is nl. dalende 🙂

 27. Frans says:

  @ 25: wat betreft het inzicht in de rol van de banken hoef je het niet van het publiek te hebben: er is zo goed als niemand die het snapt. De val van de Euro zal het gewenste effect wel hebben denk ik.

 28. Maarten says:

  Verhagen helpt de makelaars:

  Verhagen: huizenkoper kan zijn slag slaan

  DEN HAAG – Vicepremier Maxime Verhagen adviseert mensen die op het punt staan een huis te kopen niet te speculeren op mogelijke besluiten van het kabinet voor de woningmarkt. „Iedereen die zijn oog heeft laten vallen op een mooi huis, moet het gewoon kopen. Want daar heeft hij jarenlang plezier van”, aldus Verhagen vrijdag na afloop van de ministerraad.

 29. nhz says:

  @25:
  het lijkt me ook dat de salarissen in het Westen alleen maar omlaag kunnen, anders verdwijnt ook het laatste restje zinvolle produktie naar Azie. Het enige wat hier dan nog rest is kinderopvang, zorgsector en woningbouw (met veel buitenlandse arbeiders) en heel veel contra-produktieve ambtenarij.

  De financiële sector is gewoon een moderne vorm van piraterij. Vanuit de roversnesten op WallStreet, London City en Amsterdam wordt de hele wereld kaalgeplukt ten bate van een kleine club die toch al veel te veel heeft. Maar het kan allemaal omdat de politici ook op de loonlijst staan (niets nieuws overigens: in de 17e/18e eeuw waren de meeste geslaagde piraten tevens bestuurder in de Staten van Zeeland of het VOC/WIC bestuur; de piratenschepen werden ook gebouwd met belastinggeld, of geld dat via achterdeurtjes van de VOC kwam).

  Volgens mij moet de financiele sector op zijn minst 90% kleiner worden. Ik denk niet dat een crash van de euro gaat werken, dat wordt door de media toch weer toegeschreven aan de olieprijs (Krullebol in de bocht …), aan de Grieken of anders wel aan een Al Qaeda dreiging.

  @28:
  goh, gaat hij nou ook voor die 100.000 andere produkten die in NL te koop zijn een koopadvies geven? U weet hoe het is met koopadviezen (op de beurs): altijd contrair handelen.

 30. j says:

  @17 Les 1 is toch dat vraag en geduld op elkaar moeten worden afgestemd?

  Maar het artikel geloof ik niet zo. Makelaars kunnen best adviseren om prijzen hoog te houden aan verkopers, maar ze zouden zichzelf enorm in de vingers snijden door prijzen bewust te hoog te houden. Ze hebben omzet nodig, niet per se hoge prijzen.

  Of het moet een kartel van domme makelaars zijn natuurlijk. Zou eigenlijk ook wel kunnen.

 31. Dow Jones says:

  @17 (Harrie Nakker)…

  Les 1 over economie wordt niet goed begrepen door huzienverkopers: hetgeen dat vraag en aanbod op elkaar afstemt is de prijs. Prijzen zijn het gevolg van verhoudingen tussen vraag en aanbod. Het vasthouden aan hoge prijzen betekent dus gewoon nog minder verkopen. Omgekeerd is de balans tussen vraag een aanbod een zeer goede voorspeller voor de ontwikkeling van de prijzen: zolang er veel aanbod blijft, maar er voor deze prijs nauwelijks vraag is, zal de prijs blijven dalen.

  Precies, het is eigenlijk heel eenvoudig…

  Ik ben eigenlijk ook best benieuwd uit welke periode deze misstanden (prijsafspraken en marktmanipulatie) stammen. Ik neem aan dat de misvatting dat een hoge vraagprijs goed was voor de makelaar nog wel af en toe werd verkondigd in 2009, maar in 2011 weten toch zelfs de makelaars wel beter, zou je zo denken. Makelaars moeten vraag en aanbod bij elkaar brengen door goede verkoopprijzen te realiseren. Als ze geen redelijke verkoopprijzen weten te realiseren, vinden er dus ook geen transacties plaats en verdienen ze ook niets.

  Je zou er bijna Louis van Gaal door gaan citeren: “Makelaars, zijn jullie nu zo dom, of ben ik nu zo slim?”

  Cheerio,

  Dow Jones

 32. nhz says:

  @32:
  ik denk dat veel makelaars het geloof in het slapende rijk worden met een eigen huis hoog willen houden, en hopen dat de politiek kan regelen dat het sprookje na een korte pauze weer gewoon vervolgd wordt. Dat fabeltje was jarenlang hun beste verkoopargument, en is nog steeds te vinden bij de redenen van NVM en VEH om een huis te kopen. Dat argument werkt niet als je overal forse prijsdalingen ziet, ik wed dat dan een groot deel van de huidige kopers zou afhaken (de meeste kopers van dit moment zijn tenslotte lemmingen die blind de vastgoed sprookjes geloven, of die verblind zijn door hebzucht en nog niet doorhebben dat vastgoed dan niet meer de beste gok is).

  Daarnaast zal een deel van het makelvolk wel in hun eigen sprookjes geloven; in de VS gingen ook talloze makelaars failliet omdat ze, toen de US bubble barstte, privé 100% (met maximale leverage) in vastgoed zaten. Er waren spreekwoordelijke strawberry pickers met een huis van meer dan een miljoen, maar ook kleine makelaars (die een jaar daarvoor nog burgers flipten bij McDonalds) met tientallen condo’s op hun naam.

  denial, mede geholpen door meer van dezelfde waan onder politici en oekoenoemen.

 33. beurse beurs says:

  Gelukkig bemoeit prins kernaval zich nu ook met het ‘huizenprobleem’:

  http://www.z24.nl/economie/artikel_226230.z24/Verhagen__wacht_niet_op_kabinet_bij_koop_huis.html

  ,,Iedereen die zijn oog heeft laten vallen op een mooi huis, moet het gewoon kopen. Want daar heeft hij jarenlang plezier van”, aldus Verhagen vrijdag na afloop van de ministerraad.

 34. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Tja, moeilijk om hier op te schieten 🙂

 35. Juan Belmonte says:

  Minister Verhagen:

  wacht niet op kabinet bij koop huis

  De heer Verhagen zegt hiermee nu impliciet (en hardop) -dat iedereen op het kabinet wacht.

  Briljant.

  Erkennen is al wennen

 36. Nou says:

  Lol Beurs. Ik las prins kernafval.

  Maar hij heeft wel een punt
  Je hebt namelijk ook jarenlang plezier van een koophuis, Omdat de HRA waarschijnlijk pas na 2013 wordt afgeschaft.

 37. Juan Belmonte says:

  Tsja wie nu rekent met 100% HRA over 5,10,20,30 jaar is een

  KamikazeKoper

 38. Buddy says:

  @36

  Verhagen handelt onder dwang van z’n CDA-Godfather collega Brinkman van bouwend NL, 1ste kamer, …
  En natuurlijk niet te vergeten de grootste Hypotheekverkoper in Nl en tevens CAD-sponsor, het Rabo broederschap.

  Het wordt tijd dat de CDA clique voorgoed van het politieke toneel verdwijnt. Gelukkig beginnen de gelovigen eindelijk te zien zoals JC dat altijd heeft verkondigd.

 39. Hein says:

  Gewoon lekker in Duitsland gaan wonen,prijzen normaal helft van NL en laat ze hier maar lekker in hun dure sop gaarkoken, hypotheekrente trekken heerlijk wel de lusten niet de lasten.

 40. dalen says:

  @ 38 Juan

  Kamikazekoper in het kwadraat.

  “Spijkenisse koopt voor ruim 27 miljoen euro in een klap 105 appartementen.”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/2457341/2011/06/24/Spijkenisse-koopt-voor-27-miljoen-huizen-op.dhtml

  Dat is nog eens visie hebben. Gemeen(s)te Spijkenisse heeft goed geboerd en gaat in het onroerend goed. Of is de projectontwikkelaar een kennis van enen kennis die de vastgoedwinter door geholpen moet worden?

 41. Paul99 says:

  Bovenstaande bericht is dus weer een voorbeeld van het afwentelen van ondernemersrisico op de belastingbetaler. De gemeente gaat dus de appartementen voor gemiddeld 566.668 GULDEN per stuk overnemen. Wie van de voorstemmers in de gemeenteraad wordt hier onder de tafel terugbetaald door de projectontwikkelaar ? Of is het alleen maar `gezond verstand` ?
  In mijn land zouden ze zeggen, ik breng je NU naar het mental hospital.

 42. Juan Belmonte says:

  @42 dalen

  De projectontwikkelaar krijgt de huizen niet verkocht waardoor volgens het college de ontwikkeling van de wijk in gevaar komt. De gemeenteraad moet zich nog over het plan buigen.

  Maar, hoe kan dat nu dat de projectontwikkelaar ze niet verkocht krijgt ?
  Immers NVM en VEH denken anno mei 2011 dat de condities voor de huizenmarkt zo slecht nog niet zijn.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2011/banken-strenger-voor-hypotheken/#comment-76311

  Kortom de Gemeenten hadden zelf ook belang bij startersleningen, de laatste kunstgreep van Hogehuizenprijsminnend NL.

  Wat de Gemeente doet is goed, het gebouw slopen is natuurlijk zonde.
  Juan is benieuwd of dit gebouw in de TTT terecht zou komen (gemeentebod / som vraagprijzen) zit onder de 70% of heeft de wethouder recent een speedboot gevonden ?

 43. Juan Belmonte says:

  @wie niet geloofde in leegstand.

  Dit is dus zo’n voorbeeld van nieuwbouw dat maar niet in prijs wilde zakken en inmiddels onverkoopbaar is (Juan is vergeten wie ook alweer stelde dat er weinig leeg stond van de huizen op Funda).

  Amersfoort en Raamsdonsveer en niet vergeten de Blauwe Stad zijn ook voorbeelden van plaatsen met leegstand in nieuwbouw, oudbouw en brake bouwgrond.

 44. Juan Belmonte says:

  @43 Tsja.

  Juan las uw post iets later.
  27.000.000 / 105 = 257 k Euro.

  Welnu dat is ruim 8 maal JanMo.

  Vanuit een risico perspectief op de huidige woningmarkt een forse stap inderdaad voor een gemeente als Spijkernisse.

  De burgers van Spijkernisse zitten straks wellicht met hele dure hondepoep, keuze van hun B&W 🙂

  Excuus, er staat een rederneerfout in 44: de startersleningen zijn dan niet de laatste kunstgreep van Hogehuizenprijsminnend NL, het tegen bovenmodale marktcondities aankopen van panden en gronden is inderdaad een volgende.

 45. dalen says:

  @ 43 44

  Inderdaad, het is te gek voor woorden.

  Ik kom echter uit op 257.142 euro per stuk. Natuurlijk nog idioot veel voor Spijkenisse, synoniem van de Bijlmermeer.

  Dit behoor je niet te doen met belastinggeld. Immers, daar moeten feestjes vasn gegeven worden. Hoewel, de projectontwikkelaar zorgt wel voor een feestje en alle wethouders een zeiljacht kado.

  Normaal gesproken laat je zo’n projectontwikkelaar failliet gaan en onderhandel je met de makelaar als gemeen(s)te.

  Maar ja, eigen belang speelt een grote rol.

  Wanneer gaan hier de ogen open en krijgen we Griekse toestanden? Die weigeren nog langer iets bij te dragen.

  Ach ja, de Nederlander is in en in gelukkig in zijn Vinexwoning op een postzegel.

 46. dalen says:

  onderhandel je met de makelaar

  moet zijn: onderhandel je met de curator

 47. dalen says:

  @ 20

  Ik ben al een jaar met een woning bezig om überhaupt een afspraak te kunnen maken met zo’n arrogante ***makelaar.

  Steeds weet hij, of het huppeltrutje dat de telefoon oppakt, een reden te verzinnen dat het niet kan.

  Inmiddels is de vraagprijs lager dan ik een jaar geleden wilde bieden.

  Onbegrijpelijk dat verkopers een makelaar inschakelen. Totaal overbodig en een enorme rem op de verkoop en op de prijs van de woning.

  Geen wonder dat de beschermde titel “makelaar” destijds is afgeschaft. Deze branche, de zakkenvullers, is gelukkig uitstervend.

 48. Merijn Knibbe says:

  Eerste kwartaal: verkopen 3% lager. Prijs, gemiddeld, 2% lager. Geldontwaarding, ongeveer 2%.

  Totale daling omzet op de markt dus: 7%…. En dat terwijl de markt al gehalveerd was. En het kabinet (met scheefstlener Donner in een hoofdrol)’beraad’ zich op de woningmarkt. Als Donner werkelijke leiderschapskwaliteiten had dan zou hij nu naar voren brengen dat, wat er ook gebeurt, iedereen rekening moet houden met een klap in het eigen-woning vermogen van 40.000 tot 80.000 (en hijzelf van 200.000 of meer, met zijn woning met een aankoopprijs van 900.000). Ik was laatst trouwens in Munster, Duitsland. Leuke plaats, goede trein en wegverbindingen, mooi platteland eromheen, kindvriendelijk,…!

 49. lorenzo says:

  ”Onbegrijpelijk dat verkopers een makelaar inschakelen. Totaal overbodig”

  Toch jammer deze beperkte juridische kennis , want publiek – en privaarrechtelijke kennis is veelal niet aanwezig bij de gemiddelde burger. Het advies zal deze dan ook niet moeten zijn.

 50. ll says:

  @ Merijn Knibbe, als het vermogen van de Ollanders zakt met 40.000 tot 80.000, staan we met z’n allen onder water ;), dus dat kan niet.

  Nog erger dan Greece ???

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3011-wm.htm

 51. dalen says:

  @ 49

  Je reageert weer als de gebeten hond met drogargumenten. Kennelijk snap je nog steeds niet dat die zieke makelaarsbranche door iedereen gezien wordt als een grote oplichtersbende.

  I.p.v. dat ze wat aan hun imago gaan doen, lopen ze met de neus omhoog in de overtuiging dat ze onmisbaar zijn. In 2008 kwam al aan het licht, hetgeen iedereen al wist, dat er frauduleuze vastgoedtransacties werden gedaan met behulp van malafide taxateurs die de huizen veel te hoog taxeerden.

  Nogmaals die branche is totaal overbodig.

 52. Mieke says:

  ….in de huidige Kondratiev-winter – de saneringsfase -, die nog ca. 10 jaren kan voortduren, zullen de huizenprijzen gemiddeld tot 30% vanaf de top 2008 terugzakken….
  Ik denk zelf dat dit nog behoudend is, daar vanaf 1996 tot 2008 de prijzen gem. 150% gestegen zijn….teneinde deze stijging teniet te doen, zullen de prijzen met 60% moeten zakken…
  ..het is onoverkomelijk…..

 53. Scheefhuurder2 says:

  NVM aankoop- en verkoopmakelaars = ene hand wast de andere. Gratis advies aan starters: als je dan toch in deze markt een huis wilt kopen, neem dan in elk geval geen makelaar in de arm. Deze vertegenwoordigt het belang van de verkopers en gaat je echt niet adviseren om fors onder de vraagprijs te bieden.

  @47
  Ik herken de desinteresse van makelaars wanneer je als individu een bezichting wilt. De deur lijkt pas open te gaan als je eerst een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen cq. ervoor hebt betaalt.

 54. j says:

  @51 Niet helemaal overbodig hoor! Dankzij de makelaars zijn woningen die bij mij in de buurt 40 jaar geleden voor 35m^2 over de toonbank gingen nu 45m^2 🙂 Zonder investeringen, tel uit je winst.

 55. j says:

  @53 Als de malaise aanhoudt verzint de NVM vast wel 7 redenen om een mediator-makelaar in te huren die bemiddelt tussen verkoop- en aankoopmakelaar. Uiteraard tegen laag BTW tarief.

 56. nhz says:

  @40:
  “Het enige waar een huizenkoper volgens Verhagen zeker van kan zijn is dat het huidige kabinet niet zal morrelen aan de hypotheekrenteaftrek. ”

  misschien had hij dat ene woordje beter kunnen weglaten, misschien zijn er nog schaapjes die kunnen nadenken (niet veel, maar toch).

  @42-47:
  stelletje doorgedraaide idioten daar in Spijkenisse. In mijn woonplaats is net zo’n grap uitgehaald met luxe apparatementen van een projectontwikkelaar (die gerelateerd is aan de WBV als ik me niet vergis). In diverse etappes (te dure verhuur, gesubsidieerde verkoop, nu gesubsidieerde huur voor een deel zelfs aan mensen met een uitkering!!) heeft de gemeente alle risico op zich genomen. We zijn nu een paar jaar verder en inmiddels is duidelijk dat (natuurlijk!) het spul nog niet de helft waard is van wat de projectontwikkelaar ervoor gekregen heeft; en de echte crash moet nog komen. Reken maar dat er hierbij onder tafel enorme bedragen te verdienen vallen voor corrupte ambtenaren en politici. Hogere ambtenaar: ‘we moeten die projectontwikkelaars te vriend houden, want we hebben ze in de toekomst ook nodig’ – waarschijnlijk om nog meer kraters in de begroting te slaan.

  @54:
  en volgens mij zijn de prijzen met meer dan 500% gestegen (op individuele basis, sinds ongeveer 1990). Dus er moet zeker 80% van de prijs af voordat we weer realistische prijzen hebben; het gemiddelde zal dan wel een stuk minder dalen vanwege alle statistische manipulaties, maar 30-50% omlaag lijkt me ook daar het absolute minimum.

  @55:
  makelaar vertegenwoordigt helemaal niet het belang van verkopers, die worden net zo belazerd als kopers wanneer het zo uitkomt. Ze dienen uitsluitend hun eigen belang, en dat van hun vrindjes in de vastgoed maffia. En ja, met die aankoopmakelaar doen ze graag zaken, want dan kan er onder tafel wat geregeld worden om beider klanten beet te nemen.

  @57:
  ja, tip voor Donner: om de woningmarkt weer vlot te trekken krijgt iedere aspirant-koper een gratis mediator-makelaar toegewezen, die betaald wordt door de overheid en gekozen door de lokale makelaars-maffia (uh sorry, -beroepsgroep).

 57. lorenzo says:

  53 , wellicht tunnelvisie , maar als je een jaar gaat wachten om ”aan de beurt” te zijn snap jij op je beurt ok iets niet . 1-1 ?

 58. lorenzo says:

  58 , stoppen met janken en zelf doen. Scheelt ook nog eens….

 59. Ralph says:

  @54 Waarin Kondratiev erbij halen als je het overduidelijk niet snapt?

 60. Suzanne says:

  Er zou al heel veel gewonnen zijn als de echte verkoopprijzen van de huizen gepubliceerd zouden worden. Daarom een oproep: kan een slimme hacker alstublieft de centrale computer van het Kadaster of de NVM kraken en deze broodnodige gegevens op het web zetten? Dan staan de makelaars in hun hemd en kan het publiek eindelijk zien hoe de vork in de steel zit.

 61. Ralph says:

  @62 Die zijn gepubliceerd en die kan jij zo opvragen. Ze hebben er ook een hele mooie index van gemaakt om het geheel wat simpeler te maken.

 62. marieke says:

  Makelaars zijn ook zoiets als auto verkopers dat kan je zonder opleiding zo ongeveer doen. Je kan het ze niet kwalijk nemen dat ze nooit iets geleerd hebben over MACRO economie, ze kennen alleen alles wat betrekking heeft op hun eigen MICRO economie.
  Mogelijk hebben ze gewoon echt geen inzicht in de economie. Ik lees net dat freelancers 30% minder verdienen. Het getal 30% komt vaak terug als er gesproken wordt over de hoeveelheid ‘lucht’ in de economie. Alleen de huizenprijzen worden niet of heel langzaam gecorrigeerd. Naar mijn idee moet er nog steeds zo’n 20% van de vraagprijzen af!

 63. Mazzelaar says:

  Mijn makelaar heeft mijn huis verkocht voor een iets lagere prijs dan gehoopt maar ik ben er tevreden mee. Prijsafspraken begrijp ik niet want uiteindelijk bepaal ik toch zelf de verkoopprijs ?! En de hoogte van de koopsom maakte voor mijn makelaar niet want ik heb een vaste prijs voor de bemiddelingskosten afgesproken.

 64. janal.groenendijk says:

  Het echte tuig onder de makelaars zijn zij die zogenaamd onafhankelijk de WOZ-waarde taxeren voor de gemeentes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*