Banken strenger voor hypotheken

Netto een derde van de banken geeft aan de acceptatiecriteria voor woninghypotheken te hebben verscherpt in het eerste kwartaal (grafiek 2). Ter toelichting op deze verscherping bij hypotheken antwoordt netto 60% van de banken meer risico’s te zien wat betreft de vooruitzichten op de woningmarkt.

De banken melden daarnaast hun voorwaarden voor de goedkeuring van hypothecaire leningen te hebben gewijzigd in de vorm van onder meer een lichte verhoging van de marges op risicovolle hypotheekleningen en iets zwaardere onderpandseisen in het eerste kwartaal. Verder vormden kredietvoorwaarden als Loan-to-Value ratio en de verhouding tussen inkomens en (woon)lasten van woningbezitters reden voor de banken om de teugels bij het verstrekken van nieuwe woninghypotheken wat aan te trekken.

acceptatiecriteria banken

Net als in de afgelopen drie jaar het geval was constateren de banken ook in de eerste drie maanden van dit jaar een afnemende vraag naar woninghypotheken. Netto een derde deel van de banken geeft dit aan. De meeste banken wijzen hierbij op de vooruitzichten op de woningmarkt en het consumentenvertrouwen.

Deze enquêtegegevens sluiten aan bij de sinds 2008 gehalveerde hypotheekgroei (maart 2011 3,3% ten opzichte van een jaar eerder), en vormen een weerspiegeling van de sterk afgekoelde huizenmarkt.

bron: De Nederlandsche Bank

Share Button
Tagged with: , ,
111 comments on “Banken strenger voor hypotheken
 1. ll says:

  O.T.

  Daar is ie weer 🙂

  Het Lehman gebeuren. Credit default swabs. Men probeert nu de default van Greece op langere termijn te schuiven om onder de UITKERING van de CDS uit te komen, deze uitkeringen van de CDS kunnen de banken niet dragen, en zullen roemloos ten onder gaan. Het is dus NIET het afstempelen van de schulden zelf, maar de verzekering die tegen afstempelen zijn aangegaan en die dan moeten gaan uitkeren.

  Door op de langere termijn te verschuiven is het geen EVENT, op dat woordje moet de verzekering uitkeren.

  What’s in a name 🙂

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/21/schuldherschikking-griekenland-te-riskant.xml

 2. dr.t says:

  Geldt ook voor kleinere bedrijven/ mkb.

  Bank is er alleen nog voor grotere partijen.

  De volgende crisis komt er al weer aan en banken proberen zoveel mogelijk reserves aan te houden.

  Voor huizenmarkt is het verhaal simpel.
  Minder leningen verstrekken, betekent daling van de prijzen, daling van de prijzen zorgt voor minder koopbereidheid, leidt weer tot nog meer voorzichtigheid met geld lenen etc.

  Men heeft gewoonweg geblunderd en het probleem zelf gecreërd.

  Onee stom er er is natuurlijk wel sprake van een probleem want het aantal wanbetalingen is met 0,01 procent toegenomen.

 3. nhz says:

  “iets zwaardere onderpandseisen”

  WTF, hoe kun je nou van onderpandseisen spreken als de gemiddelde hypotheek 113% van de woningwaarde is …

  @1:
  en vergeet niet, uitstel dient vooral om zoveel mogelijk kosten en risico op het bordje van de belastingbetaler te schuiven; de Euro kleptocraten werken er hard aan.

 4. Robald says:

  “2/3e van de banken hebben de acceptatiecriteria voor woninghypotheken NIET verscherpt in het eerste kwartaal”.

  Klinkt al weer heel wat anders nietwaar?

 5. Zeurgestie says:

  … alweer drie procent van het BNP extra in de Nederlandse woningpiramide gestopt, zelfs nu.

  Wanneer gaan we dat geld weer eens met zijn allen terugbetalen? De bedragen zijn jaarlijks zo groot dat het uiteenspatten van de huizenmarkt wel tot een economische crisis moet leiden. En dan hatte er es schon gewusst…

 6. nhz says:

  @4:
  terugbetalen is net zo ouderwets als je hypotheek afbetalen. De politiek heeft daar een veel betere oplossing voor: de ECB gaat dat geld gewoon bijdrukken (via allerlei bailout fondsen voor failliete staten en banken). Iedereen krijgt wat er beloofd is! Helaas zullen die pleuro’s dan veel minder waard zijn dan men gedacht had maar daar zullen huiseigenaars niet wakker van liggen. Stelen van spaarders om het uit te delen aan mensen die boven hun stand wonen.

  Laten we wel zijn: wat ze in Nederland ‘strenge normen’ noemen, daar zou het management van een maffiose buitenlandse bank spontaan een hartaanval van krijgen. Geen land ter wereld hanteert zulke belachelijke normen, subsidies en overheids garanties voor hypotheken; het sprookje van slapende rijk worden via het eigen huis gaat niet goed aflopen.

 7. Voorzichtig says:

  Een vraag buiten topic om: hoe kom ik achter de WOZ waarde en bijbehorende taxatieverslag gemeente van een te koop staande woning zonder dat ik de makelaar/ eigenaar benader. Kadaster heeft de info niet en de betreffende gemeente geeft geen info aan derden. Vanwege afwijkende kavelgrootte is WOZ waarde van andere woningen in betreffende straat niet geschikt voor zover ik deze al zou kunnen krijgen. Iemand een idee ?

 8. Claude says:

  @7 ‘Regering’ moet natuurlijk zijn ‘Kabinet’

 9. job says:

  woz waarde staat op http://www.jaap.nl

 10. Ben Knapen says:

  Vanzelfsprekend zet Brussel in op de Nederlandse waarde.

 11. Maria says:

  @6
  Een vraag buiten topic om: hoe kom ik achter de WOZ waarde en bijbehorende taxatieverslag gemeente van een te koop staande woning zonder dat ik de makelaar/ eigenaar benader.

  Niet!

  Verstandig is om toch de makelaar te bellen en te informeren naar de WOZ-waarde, die zal blij zijn met je telefoontje. Yes, the phone works!!

  Als je belangstelling hebt voor de woning heb jij waarschijnlijk je huiswerk al gedaan en weet je wat je voorstel zal zijn.
  De WOZ-waarde hoeft geen goede waarde indicatie te zijn.

 12. FT says:

  Maria,

  Je zou ook iets strategischer kunnen vragen naar de vaste lasten. In het rijtje gas, water en licht vraag je terloops ook even naar de OZB. Die laatste kun je eenvoudig terugrekenen.

 13. wilson says:

  “Banken voor 45 miljoen euro opgelicht, grootste gedeelte teruggehaald”

  Het bedrag is weer terug, maar een miljoen ontbreekt nog.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/24/banken-voor-45-miljoen-euro-opgelicht-grootste-gedeelte-teruggehaald/

 14. volger says:

  @ 6 (voorzichtig)
  Als je postcode + huisnummer per sms stuurt naar 2233 krijg je ook informatie over de woz waarde. (bijvoorbeeld 6662BL 2)(voorbeeld gehaald van funda.nl)
  Dan krijg je volgens mij 3 smsjes, waaronder ook de transactie historie van die woning (transacties alleen van na 1993).
  Zitten natuurlijk wel kosten aan verbonden per ontvangen bericht.

 15. nhz says:

  @13:
  en nu nog de pakweg 4500 miljard terughalen die de afgelopen paar jaar door nog veel handiger criminelen van WallStreet en de City via de banken is gestolen van de burgers. Ik denk niet dat we daar ooit een cent van terug gaan zien, want daar heeft niemand in hoger kringen belang bij.

 16. wilson says:

  @15

  Alleen dieven die nog veel grotere dieven bestelen, worden gepakt.

  Bestelen is alleen toegestaan voor de grote jongens in de top die de wetten hebben gemaakt en er boven staan.

 17. Goudbelegger says:

  Reclame, ‘huis’ in Amsterdam Osdorp, 90% allochtoon, Euro 295.000. Begrijp die match tussen zo’n gigantisch bedrag en een buurt waar bijna alleen allochtonen wonen niet maar blijkbaar zijn er meer want er staat veel leeg. Ik zeg ‘huis’ omdat het één grote muur is met om de zoveel meter een tussenmuur. Een prijs van Euro 100.000 lijkt me beter maar dan kunnen alleen de mensen die echt werken, de bouwertjes, er wat aan verdienen, dat kan natuurlijk niet, zou een schande zijn.

 18. dalen says:

  Interessant is de discussie over de HRA in de Eerste Kamer gisteren weer.

  Weekers had eerder gezegd dat er niet aan de HRA zal worden getornd maar wel aan het effect hiervan. Zie de nota naar aanleiding van het verslag van het wetsvoorstel 32 131 uniformering loonbegrip.

  Het gaat in feite om flutmaatregelen van Weekers maar de essentie is dat de HRA teveel kost en dat daarop bezuinigd moet worden.

  Gisteren zijn daar weer vragen over gesteld.

  “De heer Reuten (SP): Voorzitter. Ik begin met een piepklein puntje over een piepklein dingetje dat ik in eerste termijn liet liggen. Dit kabinet wil de hypotheekrenteaftrek niet ter discussie stellen. Uit de nota naar aanleiding van het verslag blijkt dat het kabinet — en zonder discussie! — niettemin met een half procent, 50 mln., aan de hypotheekrenteaftrek morrelt. Er is dus een klein schaapje over de dam. Ik zou graag van de staatssecretaris weten of dat een zwart of een wit schaapje is.”

  De afschaffing HRA komt van links zullen we maar zeggen.

 19. nhz says:

  @17:
  grappige discussie, maar eigenlijk diep triest – want het is duidelijk dat de HRA blijft, met minimale aanpassingen. De huizenmarkt zal dus onder zijn eigen gewicht instorten, de politiek heeft vermoedelijk besloten dat dat voor hen veiliger is dan wanneer de markt na een HRA aanpassing onderuit zou gaan.

  Misschien wordt de trigger wel een default van Griekenland, en de renteverhogingen die daar alom het gevolg van kunnen zijn. Ik denk niet dat de ECB daar nog veel aan kan doen (behalve dan heel veel pleuro’s bijdrukken, wat ongetwijfeld het plan is).

 20. nhz says:

  off topic maar het gaat wel over de huizenmarkt:

  Ik hoorde vandaag dat de luxe appartementen die de WBV in mijn gemeente bouwde voor de koopmarkt, en waar de gemeente zelf meer dan een jaar mee leurde voor ongeveer 1400 euro per maand (en dat was dan nog flink verliesgevend) nu voor een deel te huur zijn in de sociale sector. Blijkbaar was er geen enkele interesse voor die 1400 euro. Een kennis van mij heeft nu een riant appartement van ruim 100m2 voor zo’n 600 euro per maand, terwijl ik in de vrije sector 850 betaal (met ook nog minder faciliteiten, maar iets betere lokatie). Maar wie weet, ik denk dat de lagere inkomens niet zoveel interesse hebben dat daarmee alles verhuurd wordt (over verkocht droomt al helemaal niemand meer denk ik), dus misschien komt het straks ook in de vrije sector te huur voor een redelijke prijs?

 21. dr.t says:

  nhz
  Er is ‘geen keuze’ voor de ECB.
  Zij leveren het meeste krediet.
  Meer geld erin des te meer afwaardering er zal plaatsvinden (Griekenland is al failliet) en dat komt voor hen op hetzelfde neer als de geldkraan open zetten.

  Het enige wat het ECB rest is de pijn uitstellen en het bedenken van constructies om zoveel mogelijk andere partijen mee te trekken in hun verlies.

 22. nhz says:

  @20:
  natuurlijk is er een keus voor de ECB: de enige juiste keus is precies het omgekeerde van wat ze doen, namelijk om de partijen die verantwoordelijk zijn voor de huidige puinhoop – banken en scheefleners – er ook voor op te laten draaien. Helaas is die optie niet acceptabel voor de elite, en gaat de ellende dus grotendeels afgewenteld worden op de spaarders en verder op gewone belastingbetalers. De ECB zal zorgen dat de elite ook van de komende crash profiteert.

 23. Hugo says:

  @dr.t

  Ntuurlijk is wel een keuze voor de ECB. Ze kunnen de Grieken gratis bailen (zoals ze de meeste TBTF banken hebben gered).

  De aandeelhouders van de ECB willen dat niet, ze zijn eigenaar van de TBTF banken maar nog niet van het Griekse goud en een aantal overige assets. Dat krijgen ze nu dus voor niets. Bonus, de komende 10-20 jaar veel van de centen welke de roverheid uit de Griekse belastingslaven weet te melken.

 24. ll says:

  @ Dr.t, oh jee, oh jee, wie redt de ecb ? 🙂

  http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,764299,00.html

 25. dalen says:

  dr. t rekent zichzelf tot de elitie en heeft nog steeds niet door dat hij ook genaaid wordt.

  Over een jaar of twintig komt het allemaal best wel goed. De zon schijnt dan lekker door je doorzon vinex woning.

  Wel jammer dat je dan tot je 75ste jaar moet ploeteren.

 26. Hugo says:

  @23 (ll)

  Bedankt voor de link. Staat veel leerzaams in.

  Ik ben heel benieuwd wat de inhoud is van de securities welke DNB in de boeken heeft.

  ”The quality of securities used as collateral with the Dutch central bank is apparently much higher. On March 8, Fitch rated 281 asset-backed securities held by the central bank, giving its top rating of AAA to 54. These securities were last reviewed before the beginning of the financial crisis and, oddly enough, have not suffered at all since then.”

 27. nhz says:

  @22 (Spiegel verhaal):
  je wordt er wel goed ziek van als je dit allemaal leest, onvoorstelbaar dat die banksters en politici niet allemaal (uitgezonderd een paar die tegen waren zoals Weber) in een kerker zitten waarvan de sleutel voorgoed is kwijtgemaakt. In tegendeel, ze hebben het druk met het besteden van hun record salarissen en bonussen, terwijl de gewone bevolking tot hun 75e mag werken om de stupiditeiten van deze dames en heren af te betalen. Maar ja, niks nieuws onder de zon, de situatie is sterk vergelijkbaar met die bij de FED en de BOJ.

  @24:
  een top AAA rating van de US ratings manipulators: dat kunnen alleen maar NHG subprime leningen zijn 😛

 28. dalen says:

  @ LL

  Dank voor je alert en je altijd goede research.

  Dit maakt duidelijk dat de shit zo enorm groot is dat het nooit meer op te lossen is.

  Al die zogenaamde asset-backed securities die opgekocht zijn, zijn natuurlijk kompleet waardeloos in deze markt. Ze weten niet eens waar miljarden in is gepompt. Dat ze de Nederlandse Bank noemen met hun zogenaamde AAA rating asset-backed securities zegt al genoeg.

  Als ik deze shit allemaal in het kader van de discussie afschaffing HRA plaats, kan ik me voorstellen dat die hele discussie peanuts is.

  Er is niet veel meer over dan het zinkende schip verlaten zoals het bestuur van het UWV.

 29. AVE says:

  @ ll
  Bedankt voor de verwijzing naar Der Spiegel!

  En de Nederlandse securities zijn sinds het begin van de crisis in 2008 nog niet onder de loep genomen. Dat belooft wat!

  Als ik de problematiek zo lees dan zou het me niet verbazen dat binnen afzienbare tijd alle banken genationaliseerd worden.

  Dus heeft u nog zwart geld, doe er snel wat mee!

  @NHZ Off topic

  Vorige week bood het SFB via “de Havenloods” (weekkrant.nl) op diverse plaatsen in Rotterdam Oost vrije sector huurappartementen aan tegen een gereduceerd tarief.
  Deze week zijn er wat verhuurders bijgekomen die ook dezelfde beweging maken.

 30. Hugo says:

  Over research gesproken, hier een achtergrond stuk over een potentieel nieuw hoofd van het IMF (Christine Lagarde) welke de failliete landen van Europa gaat ‘bailen’. Redelijk wat US corporatie belangen in haar verleden. http://voltairenet.org/article30512.html#article30512
  Ze heeft

 31. Hugo says:

  @28 (nhz)

  Eens dat het deels nhg gevallen zijn. Daarnaast denk ik dat het ook kantoren (officiële leegstand al ver boven de 20%), winkelruimte en natuurlijk grond welke nog niet in onroerendgoed is omgezet in de pakketjes verpakt zit.

 32. FT says:

  Is dit een kwisvraag?
  Nederlandse securities die sinds de crisis niet zijn gedaald?

  NHG-backed? 🙂

 33. FT says:

  %#& Berichtje-S- weg.
  Ik probeer even zonder link, die komt in de volgende posting (hoop ik)

  OK even de strekking, ik kwam deze tegen:

  Waarom Weber terug getrokken en Duitsland niet aan het roer van de ECB maar een Zuid-trio?
  Duitsland heeft een PLAN-B.
  En plan B kan niet worden uitgevoerd als Duitsland verandwoordelijkheid draagt.

 34. FT says:

  Het lukt niet.
  Dan maar zo:

  Op de IEX site
  Dit achter de homepage plakken:
  /Column/63656/Duits-meesterplan.aspx

 35. Maria says:

  @21 NHZ

  De huurmarkt staat al een aantal jaren onder druk zeker voor wat betreft de duurdere woningen en appartementen.
  Op zich heel logisch tel maar mee: Modaal inkomen in Nederland ca. € 2.000,= per maand netto. Huurprijs zeg € 800,=, energielasten € 125,=, zorgverzekering € 125,= per maand. € 1.050,= per maand weg waar feitelijk niets voor terug komt, er moet nog gegeten worden, auto gereden, kleding gekocht en abbonementen betaald. Ook hier stopt de betaalbaarheid van wonen.

  Het onder de huursubsidie grens brengen van appartementen betekent alleen maar dat het scheefwonen/huren nog meer van toepassing wordt en wij met zijn allen betalen die rekening!

 36. Maria says:

  @ 36

  Ik ben in het rijtje nog sparen vergeten, maar dat lukt bij de meeste mensen uberhaupt al niet meer.

 37. dr.t says:

  23,24,25 en 26
  ‘geen keus, stond niet voor niets tussen aanhalingstekens. Ook het vervolg meende ik te laten blijken het niet eens te zijn met het gevoerde beleid.
  Ik probeerde alleen hun positie te karaktiseren.

 38. dr.t says:

  in het vervolg, tis nog vroeg..

 39. ll says:

  @ artikel, het waarom kan je hier onderstaand lezen in Goldfish, een SPV, lees off-balance vehicle van de ABNAMRO.
  Dit nooit weer, denken de banken nu. 🙂

  50% van de loan to market value staat nu onder water. 😉

  http://www.dbrs.com/research/234507/goldfish-master-issuer/rating-report.pdf

  N.B. Er zijn nog 2 vehicles, Beluga en Dolphin.

 40. Dawg says:

  @28 nzh

  In een systeem waar zelfs het onederscheid tussen schuld en bezit vervaagt kan je gewoon je eigen onderpand aanmaken en dat bij de ECB belenen. Ik denk dat de ECB hard op weg is een bad bank te worden.

  http://www.money-for-nothing.nl/monetair-systeem-2/ierlands-tweede-en-grotere-bail-out-waar-niemand-over-praat

 41. Goudbelegger says:

  @236 zoveel? Echt niet.

 42. Goudbelegger says:

  Dat is ongeveer Euro 37.000 bruto per jaar, dat is geen modaal.

 43. Claude says:

  Kamer stemt tegen verlenging btw-verlaging

  Den Haag – De tijdelijke btw-verlaging voor verbouwen of renoveren van woningen krijgt definitief geen vervolg. De Tweede Kamer heeft een motie voor verlenging van de maatregel weggestemd.

  Bouwend Nederland is teleurgesteld ober het besluit. “Het is een fikse tegenslag, maar de strijd is nog niet gestreden”, zegt voorzitter Elco Brinkman. Hij geeft de moed echter niet op. “Dit kabinet voerde al veel positieve maatregelen door voor ondernemers, dus er is nog hoop dat het kabinet zelf de maatregel voortzet. Want de economie trekt wel aan, maar in de bouw zijn de problemen nog steeds groot.” De lage btw-tarief ging oktober 2010 in en loopt tot juli dit jaar.

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2011/05/25/btw-verlaging-krijgt-geen-vervolg

  Dat is dan de eerste maatregel dat er uit gaat. Ben echt benieuwd wat ze met de NHG-grens gaan doen. Over de (toekomstige) dubbele pet van Brinkman is het laatste woord denk ik nog niet gezegd. Lobbyisten kunnen denk ik beter op de achtergrond werken.

 44. Buddy says:

  The Endgame

  http://finance.yahoo.com/blogs/daily-ticker/shades-2008-greek-default-won-t-contained-john-112353535.html

  De Europese subprime variant

  Wanneer zullen we de Europese Paulson bibberend met knikkende knieen een A4-tje zien voorlezen hoe opnieuw de financiele wereld gered moet gaan worden.

 45. Buddy says:

  @ 36

  Het gemiddeld NL gezin heeft bruto 45k inkomen.
  Oftewel 2800/mnd netto.
  Daarbij past een maandhuur/hypotheek van 30% = 840 euro/mnd om volgens NL normen “normaal” te kunnen leven.

  Dan blijft er bijna 2000 euro/mnd over om van te leven.
  Voor een modaal gezin ruim voldoende.

 46. nhz says:

  @36:
  “Het onder de huursubsidie grens brengen van appartementen betekent alleen maar dat het scheefwonen/huren nog meer van toepassing wordt ”

  je zou ook kunnen zeggen dat blijkbaar deze appartementen bij lange na niet waard waren wat de bouwer (en de gemeente als verkoper van de grond) er voor vraagt. Dat we daar indirect allemaal voor betalen is een slechte zaak, maar het is nu eenmaal gebouwd en verhuren is beter dan leeg laten staan. Maar ik zou wel graag zien dat deze huizen gewoon op de vrije markt verhuurd werd, in plaats van zoals nu met extra subsidie voor ‘zielige gevallen’. Maar ja, WBV en PvdA politiek is meestal twee handen op één buik; financieel verstandig beleid valt niet te verwachten.

  @41:
  “Dit kabinet voerde al veel positieve maatregelen door voor ondernemers, dus er is nog hoop dat het kabinet zelf de maatregel voortzet. ”

  hij bedoelt natuurlijk positieve maatregelen voor ondernemers in de bouw. Die m.i. per definitie nep-ondernemers zijn.

  maar wel opmerkelijk als onderkoning Elco zijn zin niet krijgt, dan moet het geld echt aan het opraken zijn.

  @42:
  ik zie JC al bijna dagelijks oefenen op TV.

  @43:
  je praat over gemiddeld, maar dat is niet interessant, zeker gezien de zeer snel stijgende inkomens verschillen. Je moet naar mediaan inkomen kijken, dat is veel lager.

 47. Buddy says:

  vervolg 43

  afhankelijk van levensfase kan zo’n gezin door de bank genomen 200k hypotheek nemen.
  Eigen geld 20% van de totale aanschafsom = 50k.
  Dus een gemiddeld huis mag in NL eigenlijk niet meer kosten dan 250k all-in.
  Ik spreek hier over een NIEUWBOUW huis met energielabel en niet een jaren 50/60/70/80 uitgewoond kot van een WBV.

 48. rick says:

  @Buddy,

  De berekening mist dan nog wel het punt, dat je in 30 jaar niet mag verhuizen en dat je na 30 jaar moet gaan huren of veel meer rente moet gaan betalen (plus een restschuld door het afbouwen van de HRA).

 49. nhz says:

  @49:
  hoeveel Nederlanders kunnen een aanbetaling van 20% doen? Ik denk van de huidige huiseigenaars-wannebees hooguit een paar procent.
  Ja, er is veel spaargeld in Nederland maar het is extreem scheef verdeeld (zo uit mijn hoofd gemiddeld 70.000 euro per huishouden, en mediaan minder dan 5000 euro).
  Bovendien is je hypotheek dan ook nog berekend op de totaal onrealistische tarieven en subsidies van nu. Ik denk dat, gezien de inkomens, voor een gemiddeld (mediaan) huis op de wat langere termijn hooguit 150K realistisch is (rekening houdend met afschaffing HRA en normalisering van rente).

 50. Claude says:

  @51 Als je de situatie van rond 1997 bekijkt (ik plug de WOZ-waarde veranderingen tussen 1997 en 2009 maar weer eens http://i55.tinypic.com/22l5ag.png , wellicht iets voor een topic als het nieuws opdroogt de komende maanden?), is 150k gemiddeld wellicht nog zelfs wat hoog?

 51. Goudbelegger says:

  Mannetje 1800, vrouwtje 900, kom je op 2700 modaal, zou wel eens kunnen kloppen. moet even naar CBS gaan kijken wat ze aangeven.

  Weet niet of het klopt, dat is meer dan genoeg om riant te leven, zou niemand schulden hebben behalve hypotheek en dat is niet zo.

  Of de groep eronder is heel groot.

 52. Goudbelegger says:

  Als het nieuws opdroogt.. wat betreft het financiële nieuw hoef je daar de komende jaren niet bang voor te zijn denk ik. Stijgende rente Spanje, Italië zie ik vanaf ieder moment gebeuren. Dan Frankrijk, UK erachteraan, België, Nederland en Duitsland..

 53. Adamus says:

  34 plan B

  De ruslandconnectie.

 54. nhz says:

  @52:
  ja, daarom met nadruk hooguit 150K. Ik hou daarbij al rekening met een heleboel inflatie die vermoedelijk nog in de pijplijn zit, maar niet in de leugenachtige grafiekjes van het Ministry of Truth te zien is.

  Ik ben helaas geen statisticus, maar iemand met ervaring op dat gebied moet zo kunnen uitrekenen hoeveel de prijzen gestegen zijn als het aantal huizen in de categorie 500-1000K 500-1000x is toegenomen (en waardes voor pakweg 2 andere categorieën).. Ik wed dat het van geen kant klopt met de officiële 200-250% prijsstijging sinds begin jaren ’90.

  Ik mis in het staatje trouwens de categorie huizen van 20K euro of minder, dat was begin jaren ’90 een heel normale prijs in mijn omgeving. Ik wed dat het aantal daarvan met een factor 1000 of daaromtrent is afgenomen.

 55. Claude says:

  @54, 250% kan wellicht bij woningen van een ton die nu 2.5 waard zijn. Maar als je kijkt naar woningen die destijds al 1.5 ton waard waren, dan staan deze nu idd op een veelvoud.

  In 1997 had meer dan 93% van de woningen een WOZ-waarde van minder dan 1,5 ton. In 2009 nog maar 23%.

  Als je kijkt in de tot een ton categorie. In 1997 had bijna 78% van de woningen een WOZ-waarde van minder dan een ton. In 2009 nog maar 5,25%.

 56. nhz says:

  OT:
  Griekenland kan uit de Euro, want we hebben met Servië nu een waardige opvolger gevonden. Nog een keer onbeperkt geld over de balk gooien, go go go Europa!

 57. ll says:

  @ nhz, is er nog voldoende koelwater voor Borssele ????

  In Frankrijk moeten binnenkort 44 van de 59 kerncentrales sluiten wegens gebrek aan water. 😉

 58. dalen says:

  @ 56

  Kroatië komt eerst. Ben pas nog in Pula geweest bij kennissen die daar een nevenvestiging hebben opgericht. De bureaucratie is erger dan in voormalig Rusland.

  De kroaten, ondernemers, die ik sprak zijn erger dan Grieken. Ze vertrouwen de regering niet en willen absoluut niet werken voor het land en zeker geen cent belasting betalen.

  Nu ze hebben gehoord hoe Griekenland het heeft geflikt willen ze ook wel uit de ruif van de EU eten.

  Helaas wonen onze beslissers op een eiland in het heelal en snappen totaal niets van de wereld.

  Vroeger dacht ik dat dit komt door etnocentristisch denken maar nu weet ik allang dat het gaat om belangenverstrengelingen met op de voorgrond het eigen belang.

  Maar goed de plebs gaan gewillig naar het slachtblok.

 59. Goudbelegger says:

  @59 kan er niks over vinden. Geef eens een bron. Als dat waar is….. Dat kan haast niet.

  @60 goede posting.

  Mensen die bij de overheid aanwezig zijn, werken dekt de lading niet, zijn criminelen, laagintelligenten, lui en psychopaten. Jij mag kapot als zij maar belangrijk kunnen doen, niet hoeven te werken en een zeker inkomen hebben.

  Belangenverstrengeling is te ver doorgedacht, het zijn gewoon verschrikkelijke mensen, en die zijn de baas……. Hoe dit gaat aflopen.

 60. Paul99 says:

  Nu even iets vrolijkers:

  Marc Faber: You Have To Prepare For The Next War

  tiny.ly/cvqd

 61. ll says:

  Ondertussen in Groningen, Meerstad, de bagger komt naar boven 😉

  http://www.westerwoldeactueel.nl/2011/05/26/moorlag-ik-sjoemel-niet-met-belastinggeld/

 62. jim says:

  @57

  Kernenergie blijkt duur.

  http://bit.ly/fsW0fC

  Wie had dat gedacht.

 63. dalen says:

  @ 60

  Het beleggingsfonds Phanos dat de pensioenengelden beheert, belegt voornamelijk in vastgoed en woningbouw en de exploitatie van Hof van Saksen.

  Staat al heel lang onder druk. Van het moederconcern Phanos zijn geen financiële resultaten bekend, althans voor kort.

  Boeren zullen wel blij zijn dat zuur verdiende centjes foetsie zijn.

 64. Dow Jones says:

  Nog even voor de historische statistiek…

  Vandaag op Funda:

  “240.253 huizen te koop”

  Ik heb eerder gezegd dat we voor het einde van de zomer het kwart miljoen zouden gaan zien. Dat lijkt nu eigenlijk wel zeker…

  Cheerio,

  Dow Jones

 65. Dow Jones says:

  Het tweede woord “tegoeden” moet zijn “tekorten (aan liquiditeit)”…

  DJ

 66. nhz says:

  @57:
  speelt hier meestal pas in de zomer, maar worden zelden openlijk mededelingen over gedaan. Ik denk wel dat dit koelprobleem één van de allergrootste risico’s is voor kernenergie: met het wegsmelten van de meeste gletschers in de Alpen zal het koelwater voor bijna alle kerncentrales in delen van het jaar onvoldoende zijn. Een paar windmolens die een dag niet draaien daar schreeuwt men moord en brand over, maar een 1000 MW kerncentrale die een paar weken plat ligt is blijkbaar geen enkel probleem.

  @62:
  ja, dat zeg ik al 30 jaar. Maar politici willen gewoon niet luisteren, die zijn alleen geinteresseerd in projecten waarbij mega veel aan de strijkstok blijft hangen. Ik herinner me nog hoe de familie van de burgemeester van Borssele indertijd in één klap miljonair werd dankzij de beslissing om daar een kerncentrale te bouwen; gewoon even schuiven met wat eigendoms kontrakten voor land en voila, je hoeft je leven lang niet meer te werken. En dat was nog voordat de grote grondzwendel echt van start ging in de polder. Diverse provinciale bestuurders zijn afgeserveerd omdat ze tonnen (of misschien wel miljoenen) incasseerden in ruil voor hun stem; niemand veroordeeld voorzover ik weet, dus dat gebeurt straks opnieuw. De huidige politici zijn ook een stuk corrupter (of slimmer in hoe je moet profiteren) dan die van een generatie geleden.

  @63:
  pensioenfonds van boeren? dat wordt dan een 100% bailout door de belastingbetaler. Teveel regen, teveel zon, dierziekte zus, plantenziekte zo: iedere dag is er reden voor een regen aan subsidies. En de boeren maar lachen in hun overmaatse villa met meerdere Mercedessen voor de deur. Met de meesten heb ik geen moment medelijden.

  @65:
  vandaar waarschijnlijk dat je bij staatsbank ABNAMRO alleen met veel moeite nog 2.1% rente kunt krijgen, terwijl andere banken 2.5-2.6% betalen. Niet dat de Staat der Nederlanden nu zoveel betrouwbaarder is dan pakweg ING, maar toch …

 67. wilson says:

  Off-topic

  Nu is de eindtijd echt begonnen. want “LORD RA-EL”, een reïncarnatie van Jezus, is teruggekeerd. Lol.

  http://www.youtube.com/watch?v=1HTFWy48Ep4&feature=player_embedded

 68. jim says:

  @69
  Voltooid verleden tijd of zo?
  http://tinyurl.com/3m6sjog
  🙂

 69. Goudbelegger says:

  @70 praktisch al onze problemen zijn terug te voeren op een te grote overheid.

  Zometeen op BBC nieuws item over 10.000’en die in de schuldhulpverlening gingen en met meer schuld eruit kwamen dan erin. Heb het nog niet gezien maar stel me iets voor van schuldhulpbedrijfjes die van de overheid voor elke klant 1000 krijgen, voor elk rechtbankbezoek 250, voor elk bankcontact 250 etc. etc. en de klant mag kapot. De overheid is overal in het Westen één grote scam geworden.

  Als je nog denkt dat dit goed kan aflopen..

  http://www.infowars.com Alex is nu echt goed bezig geweest met een raid op de Texaanse overheid. Die was door Washington bedreigd met uitsluiting van alle vliegverkeer als ze een wet tegen de TSA aannamen!!!!!! Mensen, lees hier wat over, dit is echt zeerrrrrr extreem.

 70. wilson says:

  @70

  “Voltooid verleden tijd of zo?”

  He’s not finished yet I guess haha.

 71. jim says:

  Power corruption and lies continued.

  Marc Faber – ‘How to Tell When a Civilization Is About to End’
  2009

  The Monetary Policies in the United States under Bernanke focus on core inflation rates, and totally overlook credit growth and the creation of a credit bubble. People could purchase houses with no money down, and it is amazing that they can overlook that. Bernanke is like the captain of a passenger ship with 1000 people, and he wrecked the ship and everyone drowned but he saved the immediate crew who was around him and so he received the medal of honor for saving a few people.

  The policies of the Federal Reserve have bad policies from an economic point of view in the long run. In the short run, they might have stabilized things, but it looks terrible in the long run. Zero interest rates makes people speculate. Most people are bad at speculating, so the often lose a large amount of money. The people who have inside information from the Federal Reserve can act on that information ahead of time before the public. Elites in the past have taken advantage of this in hyperinflation periods. They completely destroy the country and then leave with a large amount of capital right at the last minute.

  Near the end of a society or civilization, they typically become very corrupt. Either the government runs the businesses or the businesses run the government.

  http://www.youtube.com/watch?v=aI9Ru6xCrPQ&feature=related

 72. jim says:

  ING nieuws vandaag:
  Het verhuren van uw woning, wat komt daarbij kijken?

  Sign of the times? 🙂

 73. jim says:

  Huurmarkt trekt aan!
  :):):)

 74. Cinelux says:

  64 Dow Jones:Funda teller 240.000
  Ik heb eerder gezegd dat we voor het einde van de zomer het kwart miljoen zouden gaan zien. Dat lijkt nu eigenlijk wel zeker…

  Dat denk ik ook.Het valt me nog wel op dat er nog redelijk wat huizen verkocht worden in mijn omgeving voor toch wel hoge prijzen.Zijn dan wel “nette” huizen en geen opknappers.

  Maar om voor precies hetzelfde huis op de zelfde locatie 60.000 euro meer te betalen (= te financieren) vind ik voor een nieuw keukentje en badkamer en drie blikken verf toch wat veel.

  Zijn de mensen hier in Nederland nou echt blind voor de situatie op de huizen en economische markt?

  Ik blijf mij hier nog steeds over verbazen.
  Begin steeds meer te beseffen dat ik als ondernemer hier in Nederland niet op de juiste plek zit.

  PS. Het huis van Tooske Ragas is ook weer verkocht voor bijna het dubbele van de aankoopprijs in 2006.

 75. Dow Jones says:

  @76 (Cinelux)…

  Zijn de mensen hier in Nederland nou echt blind voor de situatie op de huizen- en economische markt?

  De verkrapping op de kredietmarkt is natuurlijk nog niet eens echt begonnen. Men is bij de banken al een tijdje iets voorzichtiger met het verstrekken van min of meer gratis krediet, maar na 1 augustus wordt de verkrapping pas serieus (lagere tophypotheken en geen aflossingsvrije hypotheken meer). Ik denk dat men dan dus wel zal gaan merken dat we een andere fase ingaan. Mensen beginnen het langzaam door te krijgen, maar twintig jaar borrelpraat tijdens verjaardagen over eeuwig stijgende huizenprijzen maak je niet zomaar even ongedaan. Dat duurt even. Misschien dat het helpt om vrienden, familie en kennissen op deze website te wijzen…

  Het huis van Tooske Ragas is ook weer verkocht voor bijna het dubbele van de aankoopprijs in 2006.

  Dat zou best kunnen. Ik heb alleen de verkoopakte niet gezien…

  😉

  Was Tooske niet een van die blonde meisjes die op SBS6 probeerden om de massa weer aan het koophuis te krijgen? Ik geloof dus bar weinig van dit vrolijke reclameverhaal. Ik denk eerder dat de familie Ragas blij is dat ze met relatief weinig kleerscheuren van dat huis verlost zijn. Een huis kopen in 2006 – op het slechtst denkbare moment dus – en het dan in 2011 voor bijna het dubbele bedrag verkopen? Kom op, zeg. Ze hebben misschien net quitte gespeeld, en dan laat ik de kosten die vijf jaar geleden gemaakt zijn buiten beschouwing.

  Cheerio,

  Dow Jones

 76. snorkel says:

  @76, Er zijn er ook zat die nu nog snel ‘n huis willen kopen voor augustus. Een huizenmarkt bestaat niet in NL, het draait hier om de hypotheekmarkt: Wat kan ik maximaal lenen?

 77. Vinex says:

  77@, Sprookjes in de huizenmarkt bestaan nog wel hoor in Amsterdam-Zuid en de Amsterdamse grachtengordel. En snel ook.

  Zie:

  Tooske en Bastiaan Ragas hebben een koper gevonden voor hun huis in Amsterdam-Zuid. Het echtpaar wil de stad verlaten om in een groenere omgeving te wonen.

  © ANP”Wanneer precies de overdracht is, dat is nog niet bekend”, zegt Bastiaan zaterdag tegen De Telegraaf. “Dat moeten we nog met de koper afspreken.”

  Het riante stulpje van de acteur en zijn echtgenote, met een vraagprijs van bijna 2,8 miljoen euro, heeft vijf weken te koop gestaan. Voor hoeveel het huis uiteindelijk van de hand is gedaan, is onbekend.

  Tooske en Bastiaan kochten het huis in 2006 voor 1,4 miljoen euro. Omdat er nogal geklust is aan de woning, werd bijna het dubbele gevraagd.

  en

  Nelly Frijda heeft haar woning aan de Prinsengracht in Amsterdam verkocht. Frijda, die beter bekend is als Ma Flodder zette het monumentale pand acht weken geleden te koop. De actrice heeft zichzelf hiermee een goede deinst bewezen, want ze maakte ruim een miljoen euro netto winst op de woning.

  Het pand moest ruim 1.275.000 euro kosten. Frijda kocht het pand ruim zeventien jaar geleden voor een bedrag van 108.907 euro en heeft er in de loop van je jaren een aantal hyphoteken op gevestigd van ruim driehonderduizend euro. Door verkoop houdt Frijda dus een bedrag van ruim een miljoen euro netto over aan de verkoop van haar woning.

  en

  Winston Gerschtanowitz en Renate Verbaan gaan verhuizen. Het stel zou hun prachtige huis in Amsterdam Oud-Zuid verruilen voor een goed verscholen villa in het Gooi. Dit meldt weekblad Privé. Het stel zou de villa in Blaricum gekocht hebben voor 1,1 miljoen euro.

  Reden voor de verhuizing zou het gebrek aan privacy in het drukke Amsterdam zijn. Het huis waar ze drie jaar woonden, en destijds kochten van Simone Kleinsma en haar man Guus Verstraete, ligt in een populaire buurt waar veel BN’ers wonen. Bridget Maasland is de overbuurvrouw van het stel en ook Nikkie Plessen, Tooske Ragas en Patricia Paay wonen op loopafstand.

  NB: Inmiddels is het huis van dit koppel in Amsterdam verkocht, en
  heeft de verhuizing naar het reservaat Blaricum reeds in mei jl. plaatsgevonden.

 78. nhz says:

  @76:
  “Begin steeds meer te beseffen dat ik als ondernemer hier in Nederland niet op de juiste plek zit.”

  Daar heb je een groot deel van je antwoord. De gemiddelde huizenkoper weet niet beter dan dat hij/zij gewoon recht heeft op dat huis, of de prijs realistisch is interesseert ze geen moment. De overheid zorgt dat het kan, vraag niet hoe maar profiteer ervan. Iemand die zelf zijn broek moet ophouden (da’s nog maar een paar % van de Nederlanders inmiddels) denkt wel even na alvorens zo’n smak geld uit te geven.

  @77:
  het zou mij niks verbazen als het wél voor het dubbele verkocht is, want dat zie ik in mijn omgeving ook vaak genoeg over de afgelopen pakweg 5 jaar. Ik ken diverse voorbeelden uit mijn stad die binnen 1-2 jaar voor soms meer dan het dubbele van de (hoge) aankoopprijs werden doorverkocht, met wellicht een lik verf en een nieuwe keuken erin maar meer niet.

  In hoeverre hier hypotheekspeculatie (maximaal profiteren zolang het nog kan) of vastgoedfraude (bijv. winsten van BV’s naar particulier doorschuiven om belasting te ontduiken) meespeelt zou ik niet weten. Maar dat geldt net zo goed voor het geval Ragas, je weet toch niet hoe dat precies zit …

 79. Adamus says:

  Boeren zullen wel blij zijn dat zuur verdiende centjes foetsie zijn.

  Ach de polderboeren weten niet beter, ze hebben altijd al aan het overheidsinfuus gelegen. Na de ruilverkavelingen de rest ook. Hoe konden zo’n Mansholt en Calon anders bij de pvda’ers zijn?

 80. Adamus says:

  79
  Geen idee wie het zijn. Zakenlui in de gossipbranche?
  Of in eigen circuit doorverkopen 🙂

 81. Vinex says:

  @82. Verbazingwekkend zo’n korte verkooptijd in een dergelijke prijsklasse. Sowieso
  zijn het kopers met ‘veul’ geld. Of maakt het indruk op de omgeving om te vertellen dat je het huis van de Ragasjes of Ma
  Flodder hebt gekocht?

 82. Hugo says:

  Ondertussen laat Euro(pa) weer zijn echte gezicht gezien (na Griekenland).
  http://www.zerohedge.com/article/pain-spain-comes-mainly-form-police-baton

  Ondertussen laat de ECB weten dat Griekenland inderdaad een jokkebrok was en benoemd degene (Draghi) welke dat mogelijk heeft gemaakt tot voorzitter van de ECB
  http://www.bloomberg.com/news/2011-05-26/greece-cheated-to-join-euro-sanctions-since-were-too-soft-issing-says.html

  Wat een farce.

 83. nhz says:

  @84:
  ach ja, het lijkt erop dat Griekenland een permanente, door Europa gesubsidieerde, stakingsvakantie in gaat. Ik denk niet dat er nog één pleuro terug komt uit dit zwarte gat. En Rutte maar blaten dat hij keiharde garanties wil voor nieuwe leningen, geeft hij dan toe dat de eerste honderd miljard puur op de blauwe ogen van de Griekse politici verstrekt werd?

  Wat Spanje betreft: ik denk niet dat je dit ingrijpen direct als beleid van de nationale overheid moet zien, eerder bepaalde kringen rond de PP die graag weer terug willen naar de Franco tijd. Bovendien, in Nederland kan de politie en ME nog veel gewelddadiger optreden, daar zit ook tuig van de richel met fascistische ideologie 🙁

 84. Adamus says:

  Dow, op Nos journaal 184.000. Twee weken geleden 🙂

 85. Adamus says:

  74

  Een deel van uw woning verhuren…..

 86. Adamus says:

  Dat zou best kunnen. Ik heb alleen de verkoopakte niet gezien

  Is over enige tijd opvraagbaar bij kadaster.

 87. Adamus says:

  Hugo,

  En deutsche telekom neemt het staatsaandeel in een grieks telecombedrijf van Griekenland over. Het IMF het goud. Goldman/jPMorgan …..

 88. ll says:

  Ondertussen in Olland.

  Wij hebben niet alleen de hoogste hypotheekschuld per hoofd van de bevolking, maar ook het hoogste aantal meters winkel per hoofd van de bevolking, en het hoogste aantal meters leegstaand kantorenpark per hoofd van de bevolking,…. en dit is het resultaat van een hele grote bankensector per hoofd van de bevolking. 🙂

  http://welingelichtekringen.nl/13212-vastgoed-woningen-onverkoopbaar-veel-te-veel-kantoren-en-nu-ook-leegstand-in-winkels.html

 89. Double D says:

  Huis kopen wordt nog moeilijker.
  Het Nibud zal bepalen dat Nederlanders in 2012 minder mogen lenen voor een hypotheek, gemiddeld zo‘n vier tot vijf procent.

  http://www.destentor.nl/regio/8776687/Huis-kopen-wordt-nog-moeilijker.ece

 90. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Mooi contrast.

  Terwijl aan de een kant banken zich verwonderen over de ongekende stabiliteit van de huizenmarkt in de polder…
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-05-2011/de-ongekende-stabiliteit-van-de-nederlandse-woningmarkt/

  verwondert de VGH zich aan de andere kant over hoe het toch kan zijn dat de huizen-“markt” en roept de minister van huizenmarkt op om iets te doen.

  De uitgangspunten voor de woningmarkt zijn echter zo slecht nog niet. De werkloosheid daalt, mensen willen nog steeds graag verhuizen en de hypotheekrente is nog steeds niet hoog. De woningmarkt draait dus onnodig slecht en herstel krijgt geen kans.

  Zo slecht nog niet concludeert de VGH anno mei 2011…

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/Pers-2010/151249/

  Haha, hij is best leuk.

 91. nhz says:

  @91:
  zielig, die VEH. Stiekum hopen ze waarschijnlijk op een 100% huurverhoging van Tsaar Jan Hein.

 92. Juan Belmonte says:
 93. Goudbelegger says:

  @96 totaal wereldvreemd. Deze zwakzinnige schrijft dat Spanje geld in R&D heeft gestoken maar dat dat voornamelijk niet rendablee zonneprojecten waren DOOR EEN GEBREK AAN INNOVATIEVE TRADITIE…………….. vertaling, ze wilden net als iedereen stelen van de EU subsidies en dat ging heel handig via zonneprojecten, stelen noemen we gebrek aan traditie…. walgelijk..

  Niet nadenken of die innovatie betaald werd door bedrijven zelf voor eigen producten of dat het fake projecten waren voor de EU subsidies….. totaal zwakzinnig kleuterdenken en dit is niet eens een ambtenaar die z’n subsidiepotje moet schoonvegen!!!!!! maar zo denkt nu zo’n 90% van de mensen.

  ——–

  Tragisch is dat Spanje, anders dan de andere ‘Club-Med’landen, het afgelopen decennium juist wel heeft getracht zijn R&D-uitgaven volgens afspraak te verhogen; dit in een moedige poging een moderner economie te worden.

  Echter, door gebrek aan innovatieve traditie, zijn veel van de investeringen in niet rendabele projecten gestoken (investeringen in zonne-energie

 94. ll says:

  Zometeen, 21.10h. de bankdirekteuren en de kritische rekeninghouder 🙂 in rondom 10

  http://rondom10.ncrv.nl/

 95. Paul99 says:

  ‘Als je de rente van je schuld niet meer kan betalen, zal ik de rente van je schuld moeten verhogen.’

  Geldt voor Spanje en Griekenland, verder Portugal, Ierland, Italie. Wanneer is Nederland aan de beurt ?

  opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/8586/Europa_moet_Spanje_helpen

 96. Buddy says:

  @ 100

  De CEO van SNS zegt:

  Banken moeten financiele supermarkten worden en bij de SNS hebben we ons spaarrekening assortiment teruggebracht naar welgeteld 5 producten.
  De omvang en het kaliber van een dorpswinkel zou ik zeggen.

  Verder:
  Lage marges en grote volumes! Daar moeten de banken zich op richten?
  Het klinkt alsof 100% aflossingsvrije hypotheken met verzekeringsproducten a la DSB zo snel mogelijk terug moeten komen. Liefst met borgstelling van de ouders en garantiestelling via het rijk door de volgende 2 a 3 generaties er alvast wettelijk mee te gijzelen.

  Probleem van dit soort gasten is dat ze hun stakeholders (klanten, leveranciers, medewerkers, etc.) en ergo zelfs de producten en diensten die men wil afzetten niet eens doorgronden.

  Maaaaaaaaaaaaa…rrrr wel claimen een bonus te verdienen idem een profspeler, die overigens zijn kunstjes (product/dienst) wel kent.
  Idioot en totaal van de pot gerukt.
  Wie loopt er nauw in hemelsnaam met een T-shirt op straat van een Bank CEO rond? De enige tekst die daarbij tegewoordig hoort is; WANTED: DEATH OR ALIVE

 97. dalen says:

  Vergeet Belgie niet.

  Voor Nederland wordt het een probleem als Griekenland werkelijk niet meer gaat betalen. Nederland moet blij zijn dat Duitsland er ook zwaar in zit en het overeind houdt.

  @103

  Er lopen zat huppeltrutjes bij banken die zich ver boven het gepeupel voelen.

  Banksters houden geen rekening met stakeholders en zullen het nooit doen met hun tunnelvisie.

  Te hopen dat Jan K ze aanpakt maar dan zet hij zijn toekomstige topbaan op het spel.

 98. nhz says:

  @93:
  maar goed dat het IMF dat goud overneemt op de balans, en de Grieken het niet officieel moeten verkope; want dat goud is vast allang gesnaaid door de Goldman 😉 Een soort omgekeerde oorlogsbuit, zullen we maar zeggen.

  @99:
  je wou toch niet beweren dat de Nederlandse R&D subsidies beter besteed worden? Volgens mij is meer dan 90% zakkenvullerij door handige jongens. Echt innovatief onderzoek wordt hier helemaal niet gesubsidieerd, of bedrijven doen het gewoon zelf zonder overheidsbemoeienis.

  @105:
  wel opmerkelijk dat Jan Kees een negatieve uitspraak deed over het huppeltrutje dat het IMF moet gaan leiden. Die dame schijnt ook een economische lichtgewicht te zijn, die alleen oog heeft voor de belangen van de banksters en zich ver boven het gewone gepeupel verheven acht. Net als haar zonnekoning natuurlijk, mooi stel om Europa op te stuwen in de vaart der volkeren; waar blijft de moderne versie van de guillotine?

 99. wilson says:

  “Italiaanse bankier Fazio veroordeeld tot vier jaar cel”

  Bankiers krijgen het zwaar deze dagen.

  http://www.fd.nl/artikel/22280564/italiaanse-bankier-fazio-veroordeeld-tot-vier-jaar-cel

 100. Goudbelegger says:

  @104 maak daar maar iedereen van en iedereen bij de gemeente, provincie, ministeries, adviesbureau’s die voor de overheid werken, die helemaal want die denken allemaal dat ze zo handig zijn om met niet werken tonnen/ miljoenen te verdienen en dat zijn ze ook. Het nihilisme viert hoogtij, pakken wat je pakken kan, liegen, bedriegen, dat doet toch iedereen??

  —-

  Er lopen zat huppeltrutjes bij banken die zich ver boven het gepeupel voelen.

 101. jim says:

  @ Goudbelegger
  Als iedereen het doet wat heeft gender er dan mee te maken?
  @ 99
  Hoezo onrendabele zonne-energie?
  We hebben een nieuw zonrecord!

  Het probleem met subsidie is juist dat er wordt vastgehouden aan een systeem waarbij de werkelijke kosten verhuld en onbelast blijven! Als goudmakertje keer je dan subsidie uit waar de elite ook nog van kan profiteren. Zo werkt het gewoon. Hier in Nederland en met het vastgoed is het niet anders.Ook ‘n sralende toekomst.

  Dus… Innovatieve Ondernemers in oa NL die investeren in hoogwaardige alternatieve energieoplossingen zoals zonneboilers daar schijt je (misschien onbedoeld) op met deze uitspraak.

  Voor mestoverschot en aanverwante problemen hebben we resistente bacterien als EHEC. De zwaar gesusidieerde bioindustrie (net als de bank ‘n gigalobby) die momenteel de tuinbouwboeren economisch nekt.

  Juan roept al minstens een jaar over die Spaanse toestand.

  Puerta Del Sol:)

  http://tinyurl.com/3aw8g9w
  Zonvakantie iets voor jou?

 102. A fascinating discussion is worth comment. I do think that
  you need to publish more on this subject matter, it
  may not be a taboo subject but usually folks don’t discuss such subjects. To the next! Best wishes!! Mitsubishi Starmex air conditioner review

 103. This is probably the most common reason for regressing into an unhealthy lifestyle.
  For example you might do a video that discusses the
  importance of monitoring a person’s carbohydrate intake.

  You may be surprised by how many of your favorite unhealthy meals and snacks have
  delicious, healthy alternatives.

  Look at my page adipex (http://Www.youtube.com/watch?v=G-s_CMIwEXg)

 104. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get several e-mails with the same
  comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Thank you!

  Feel free to surf to my page; country kitchen designs ideas (http://Meemi.com/kitchenfixers53)

 105. After checking out a handful of the blog articles on
  your web page, I honestly like your technique of writing a blog.
  I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back
  in the near future. Please check out my web site too and let me know what you think.

  My page: modular kitchen photos

 106. Again, there is no difficulty in doing this given it’s what one does
  best. While a fantastic list builder and autoresponder will cost you some money upfront, it is well worth it your subscribers, readers and purchases climb higher.

  They offer different packages with their customers base on their specific needs as well
  as within their budget.

  my web blog :: marketing consultant jobs toronto; http://www.sitidelima.com,

 107. Paulina says:

  Finally, less force is required to open an SAT-powered blade, making for an exceptional user experience.

  When it comes to the printing speed, it makes them faster than ink
  jet printers. This subject will be covered to some extent in a subsequent section.

  Also visit my site … hanzobert.snappages.com – Paulina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*