Mark Rutte (VVD): “Handen af van de hypotheekrenteaftrek”

Mark Rutte VVDMark Rutte wil dat de hypotheekrenteaftrek  blijft voortbestaan om het eigen woningbezit te stimuleren. Volgens vrijwel alle experts heeft de hypotheekrenteaftrek gevaarlijke bijwerkingen: De regeling drijft de prijs voor koophuizen op, waardoor starters de dupe zijn en de totale hypotheekschuld veel te hoog geworden. Dat laatste is een tevens een groot gevaar voor de financiële stabiliteit van Nederland. Rutte is het er niet mee eens….

 

Mark Rutte: “Het inperken van de hypotheekrenteaftrek boven de 750000 euro is een straf voor succesvolle mensen”

VVD tuig

bron: BNR

VVD: Morrelen aan hypotheekrenteaftrek onbespreekbaar

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte ziet de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek als een mogelijk breekpunt bij de onderhandelingen over een nieuwe coalitie na de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Rutte: “Het CDA laat de discussie boven de markt zweven. Ze zouden net als wij duidelijk moeten zeggen: die hypotheekrenteaftrek is heilig. Zo’n politieke discussie geeft veel onzekerheid bij de mensen terwijl het in deze tijden juist van belang is om het vertrouwen in de markt terug te krijgen, zodat er weer gebouwd kan worden.”

Dit land moet uit het slop
Met de vroegtijdige val van het kabinet zijn de kansen voor de VVD om te regeren weer een stukje dichterbij gekomen. Maar als eerste is de aandacht gericht op de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart aanstaande. Fractieleider Mark Rutte hoopt dan ook op een mooi resultaat. Volgens hem heeft de overheid – zowel op lokaal op nationaal niveau – de komende periode maar één opdracht, namelijk om het land weer uit het slop te trekken. “De bouw is de motor van onze economie, die moeten we op alle manieren ondersteunen.”

bron: Bouwend Nederland

Share Button
Tagged with: , ,
135 comments on “Mark Rutte (VVD): “Handen af van de hypotheekrenteaftrek”
 1. Rob Heusdens says:

  Gevaarlijk figuur die Mark Rutte. Wil enerzijds fanatiek de crisis aanpakken en het staatstekort terugdringen, maar als het dan gaat om zaken waar reeël gezien op te bezuinigen valt, de exorbitante hypotheekrente aftrek, dan wil ie dat handhaven.
  Het is wel duidelijk wat de VVD agenda is: bezuinigen ten koste van de zwaksten.

 2. Jeroen says:

  Het enige effect wat HRA heeft is dat er een enorme extra geldstroom (10 miljard) naar de banken vloeit in de vorm van extra rente vanwege de door HRA omhoog gestuwde hypotheken, betaald van belastingopbrengsten (ook die van huurders!).

  Ik weet al wat ik niet ga stemmen…

 3. Spaarvarken says:

  Zeer onverantwoordelijk en dus niet op stemmen. De HRA is niet meer in de huidige vorm te handhaven. De koopsubsidie leidt tot een overcreditering van 75% van onze burgers. Daarnaast bewijst de huizenbubbel het wel.
  Ik denk dat het ook verkiezingspraat is, ze weten wel beter. Waar haalt hij dan de bezuinigingen vandaan ?
  Onderwijs, zorg en uitkeringen denk ik. Moet niks van die gast hebben !!

 4. Martijn says:

  Rutte is zo nat als het maar kan. Natuurlijk gaan we daar niet op stemmen, zeker niet met dit soort debiliteiten.

 5. bigD says:

  Is HRA een (economisch) liberaal beginsel? Dat is nieuws voor mij!

  @Rob H(1)
  Oh jee, ik krijg spookbeelden van werklozen zonder LCD TV, gesubsidieerde zwembroek en kerstpakket van de gemeente Den Haag. Waar gaat het hééééén!!!

 6. adamus says:

  De VVD kan beter stoppen zich liberale partij te noemen.

  Als je de hele uitzending hebt gehoord kun je ook opmaken dat Mark nergens de ballen verstand van heeft. Sterk in het debat zegt ook iets over de rest van de 2deK.
  http://www.go4estrategy.nl/dagboekvaneenbankier/is-ewout-irrgang-woordvoerder-financien-sp-dan-een-financiele-expert-kredietcrisis-of-bankencrisis-deel-4/
  Van de oppositie hoeven we niets te verwachten. Straks gaat Wouter ook nog x jaar rechtpraten wat ze de laatste 3 jaren hebben uitgevreten.

  De geest van Wiegel blijft bij vvd hangen. Een kerel die al 30 jaar uit de politiek is. Patetisch.
  Laat de man gelukkig worden/blijven bij de fraudeurs van Bouwhuis.

 7. adamus says:

  Is HRA een (economisch) liberaal beginsel? Dat is nieuws voor mij!

  BigD
  het staat ook in de visie van PVV.
  je kunt alleen nog het land verlaten.

 8. Leon says:

  Welke partij is er eigenlijk voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek?

 9. adamus says:

  8

  Geen.

 10. bigD says:

  @Leon(7)
  Alle partijen, maar geen van hen openlijk. Sluipsgewijs is er al veel paal en perk gesteld aan de HRA.

  PvdA heeft

 11. bigD says:

  Oeps! Delete laatste twee woorden!

 12. Kapotjeplov says:

  Dit is natuurlijk voor een groot deel verkiezingsretoriek.

  Als straks echt fors bezuinigd moet worden, gaat er echt wel aan de HRA geknabbeld worden. Dat doe je dan gewoon via de achterdeur, via het eigenwoningforfait. Zo kun je blijven volhouden dat de HRA niet wordt beperkt, terwijl je de aftrek toch verminderd.

 13. bigD says:

  @adamus(7)
  Visie en PVV in één zin… is dat een tautologie of een oxymoron? Oh nee, dan krijgen we die discussie weer *plonk* 😉

  Maar de HRA gaat eraan, dat is slechts een kwestie van tijd. Ik kan dus nog even blijven in Nederland.

 14. Jasper says:

  Heel zuiver gezien is de HRA geen subsidie, maar een belastingaftrek welke sterk denivellerend werkt.

  Ik ben het op zich wel met de stelling eens dat niet de HRA de grootste rol speelt in de gigantische stijging in huizen prijzen van de afgelopen tien jaar, maar vooral de dubbel inkomens, lage rente en gebrek aan behoudendheid onder bevolking en financiërs.
  Dit doet echter geen afbreuk aan de stelling dat de HRA wel degelijk bijdraagt en een ongewenst instrument is die geen enkele doel meer behartigt dan het in stand houden van een slecht systeem. HRA langzaam afbouwen zal op den duur voor niemand echt veel pijn doen, mits de overheid dat geld gebruikt om in betere economische tijden de staatsschuld af te lossen en inkomenslasten voor iedereen te verlagen.
  Wat de laatste jaren echt schandalig is, zijn de starters-subsidies en leningen. Ik zou de VVD daar wel eens over willen horen. Immers komen ze daar echt in de spagaat: is de VVD nu een liberale partij of echt alleen de partij voor rijken en mensen in de financiële sector?

 15. Martijn says:

  is de VVD nu een liberale partij of echt alleen de partij voor rijken en mensen in de financiële sector?

  Liberaal is de partij niet, blijft over…

 16. tinus says:

  Hoe ironisch dat de meest liberale partij van het land, die een broertje dood heeft aan subsidies en overheidsinmenging, de grootste voorstander is van de grootste subsidie van allemaal, de hypotheekrenteaftrek.

  Hoewel er goede kanten zitten aan het liberale gedachtengoed, is het doorgeschoten liberalisme debet aan de enorm opgedreven overheidsschuld. Het is zo tragisch dat de VVD, voor zover ik weet, op geen enkele manier heeft nagedacht over hoe het liberalisme kan worden beteugeld om de excessen te voorkomen, die ons tot aan de rand van de afgrond hebben gebracht. Nee, soul searching is uit den boze, de VVD blijft gewoon lekker dezelfde plaat draaien: geen beteugeling van banken en het grote geld, vooral privatiseren, een kleine overheid en, ik zou ‘m bijna vergeten, volledig behoud van de hypotheekrenteaftrek.

 17. bigD says:

  @Jasper(14)
  Heel zuiver gezien is de HRA geen subsidie, maar een belastingaftrek welke sterk denivellerend werkt.

  Hoezo? Zuiver gezien is de HRA een korting op je belasting die heel nivellerend werkt op de belastingdruk. Subsidie is geld dat gaat naar mensen die geen belasting betalen.

 18. lorenzo says:

  De massa wil krijgt te horen wat ie wil horen . De VVD was ook tegen de km heffing , wetende dat de BPM door Europa gestraft zal worden met een gang naar de rechter .
  Mij viel op dat niemand dat wist .
  Hetzelfde met de HRA, is Nederland ook al voor gewaarschuwd door de EC. Het kiesvolk moet nog even de worst voorgehouden worden , alleen de hond of de kat komt toch echt langs of straffe van een gang naar het Europesche Hof.
  Rutte , ik wil even met je praten !

 19. Jasper says:

  “Zuiver gezien is de HRA een korting op je belasting die heel nivellerend werkt op de belastingdruk.”

  Als jij het woord ‘nivellering’ op deze manier gebruikt, en ik op de “traditionele” manier dan is zowel mijn stelling als jouw stelling feitelijk waar.

  “Subsidie is geld dat gaat naar mensen die geen belasting betalen.”

  Dat is niet waar. Subsidie is niets anders dan ondersteuning. Meestal in de vorm van geld. Belasting en subsidie hebben misschien wel vaak een correlatie, er is echter meestal geen sprake van een causaal verband. Helaas is het onderzoeken van causaliteit niet meer iets van deze tijd, het vinden van een correlatie is meestal al genoeg. Vooral de PVV is hier een ster in.

  Wat semantiek betreft: vaak maakt de overheid ook geen onderscheid meer tussen het woord subsidie en investering.

 20. Goudbelegger says:

  Carrefour sluit 14 vestigingen in België, 1700 man weg. Directeur op tv, prijzen gaan naar beneden.

  Gaat u weg uit België? Hij keek naar beneden, zegt daarna nee, waarschijnlijk niet. Bijna zeker wel dus.

  Die inflatie zie ik dus ook niet, prijzen dalen enorm in de supermarkten, bij C1000, korting EN producten gratis cadeau..

  Maar ok, heb ook al gelezen dat de echte geldcreatie van de overheid nog komt als ze de echte crisis die ook nog moet komen gaan bestrijden. Wat dat betreft..

 21. nhz says:

  @6,16:
  inderdaad, hoe diep kun je zinken als ‘liberale partij’. Niets staat verder van liberalisme af dan dit soort giga staatssteun voor de rijken (hoge inkomens, vastgoed maffia etc.).
  Eén pluspunt: Rutte maakt weer volstrekt duidelijk waar de VVD voor staat, een oerconservatieve partij waar alleen eigenbelang een rol speelt. En verstand van economie hebben ze duidelijk ook voor geen centimeter.

  @14:
  overigens was de gigantische stijging van de huizenprijzen niet in de laatste tien jaar, maar vooral in de tien jaar daarvoor.

 22. Arno says:

  Deze (ondernemers) partij is ronduit asociaal en denkt alleen aan de topinkomens. Als je geen topinkomen hebt, sociaal bent en/of geen tophypotheek hebt, dan heb je bij deze partij niks te zoeken.

 23. Frouke says:

  Lekker liberaal die Rutte. Ik dacht dat liberalen tegen alle vormen van subsidie of aftrek waren. Dat de vrije markt het hoogste doel was en overheidsbemoeienis uit den boze was.
  Dit noem ik socialisme voor de rijken.

  Rutte vergeet echter 1 ding. Voor het financieren van deze rijkeluis-hobby heb je heel veel dombo’s nodig, die braaf blijven consumeren en belasting betalen. En het is maar de vraag of deze mensen dit willen of kunnen blijven doen.
  Bij een stagnerende economie en oplopende werkeloosheid zullen zowel consumptie als belastinginkomsten dalen. En dan heeft Rutte als pseudo-liberaal een heel groot probleem.

 24. nhz says:

  @22:
  ondernemers partij? eerder voor mensen die zich ondernemer noemen maar gewoon manager van een tent zijn (type Rijkman Groenink etc.), domme kleine ondernemers die hopen ooit als ze stinkend rijk zijn te profiteren van de asociale VVD principes, en wellicht een kleine clubje echte ondernemers die goed hebben begrepen dat je alleen door asociaal gedrag makkelijk rijk wordt in NL.

 25. Goudbelegger says:

  Wel eens met jullie. VVD is meer voor degenen die al rijk zijn, niet degenen die het nog moeten worden.

  Meer een partij ook voor het oude Nederland, hoe het vroeger was, maar dat vind ik eigenlijk van elke partij behalve de PVV.

 26. Martijn says:

  De PVV is geen partij, want Wildermans is het enige lid.

  Verder heb ik gezien het toch al lage niveau van de meeste politici grote twijfels over de kwaliteit van de mensen die Wildermans gaat aantrekken.

 27. WWNH says:

  De gevolgen zullen bizar worden als ze dit gaan doorvoeren. Ik denk dat de burger deze berichten moeten opvatten als een waarschuwing en zich er financieel op moeten voorbereiden. Met de komende gruwelijke crisis kun je de meest gekke dingen verwachten – dus ook het afschaffen van hypotheekrenteaftrek.

  Een revolutie is dichterbij dank je denkt.

 28. Martijn says:

  Van revolutie is nog geen sprake, maar de Grieken zijn het niet helemaal eens met de overheidsplanning: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8533240.stm

 29. Dalen says:

  @ 21 “Carrefour sluit 14 vestigingen in België, 1700 man weg. Directeur op tv, prijzen gaan naar beneden.”

  Kwam er paar jaar geleden nog wel eens maar ze doen het al meer dan 10 jaar super slecht. Inkoopbeleid en personeelsbeleid is droevig. Dit heeft niets met de crisis te maken. Gewoon slechte managers!

  We hebben het wel een over de toezichthouders. Gisteren kondigt de AFM aan strenger toezicht te houden.

  Wat lees ik vandaag!!

  http://www.fd.nl/artikel/14273105/slikt-beursfraudezaak

  Kennelijk is de AFM en het OM niet in staat om bewijs te leveren.

  Naar ik me herinner heeft de AFM nog nooit een belangrijke zaak (bijvoorbeeld voorkennis) gewonnen. Meestal werd bakzeil gehaald.

 30. Martijn says:

  @Goudbelegger

  Je zou kunnen stellen dat mensen van nature zowel coöperatief als vijandig zijn. Veel economische modellen en lessen uit de praktijk tonen ons aan dat je samen vaak meer bereikt dan alleen. Tegelijkertijd ontbraken in een ver verleden de instituties en coordinatiemechanismen voor samenwerking op grote schaal.

  Voor samenwerking moet eerst vertrouwen ontstaan; men moet elkaar herhaaldelijk treffen.

  Niet onlogisch dat we daarom concurrentie tussen groepen kregen. Binnen de groep werd samenwerking de norm, maar mensen van buiten werden geweerd en zelfs vermoord.

  Zowel samenwerking als vijandigheid tegen mensen van een andere groep zit bij ons dus ingebakken.

  Op het moment dat er binnen een land armoede en chaos ontstaan vervallen vaak de coordinatiemechanismen. Mensen schakelen daardoor een stapje terug en varen weer op de ingebakken piloot. Mensen uit de bekende groep vertrouw je wil, die van een andere niet. Dat patroon gaat elkaar logischerwijs versterken. Vreemdelingen leren dat ze niets aan jou hebben, maar wel aan elkaar, en jij leert het omgekeerde (op de eigen groep kan je vertrouwen, op vreemdelingen niet) en versterkt je gedrag.

  Mensen die in slechte tijden de nadruk op verschillen legden, versterkten dat proces. Kijk maar eens naar wat Hitler of Milosevic riepen.

  Dergelijke lieden versterken de ingebakken (en primitieve) patronen van onderlinge groepenstrijd.

  In die zin zie ik niet hoe Wildermans Nederland naar een hoger plan gaat tillen. Ik verwacht eerder toenemende onrust met die man.

 31. salsa says:

  Kweetnie hoor, er wordt elk jaar aan de hypotheekrente gemorreld. Nu weer impliciet door die WOZ boven het miljoen. Nog maar 30 jaar aftrekbaar. Bijleenregeling. Etc. Het is allang niet zo’n feest meer.

 32. Martijn says:

  Goudbelegger,

  Ik heb nog een stukje bijgevoegd ter illustratie van de invloed van het leven in groepen tijdens de evolutie op de hersenen: http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2008/01/how-advertising.html

 33. Goudbelegger says:

  Martijn, je denkt wat betreft gedrag hetzelfde als ik. Maar er zijn gelukkig meer die dat zien, dit is een enorme trend in de psychologie/ psychiatrie, het gaat niet meer om bla bla, slap lullen maar om het begrijpen van de kernmechanismen van de mens die door de evolutie gevormd zijn en daar wat mee doen. Dat is goed want dat is hoe het echt is en daar kunnen we wat mee.

  En inderdaad, in slechte tijden komt dat groepsgedrag ondermeer naar boven, komt er stress, worden we agressief, komt er veel stress overal krijg je oorlog.

  Wat betreft Hitler, vergeet niet dat die in z’n jeugd zwaar getraumatiseerd was..

  En Wilders benoemt zaken die niet goed zitten, je kan als piepklein landje niet je grenzen wagenwijd openzetten voor het buitenland. Amsterdam is Amsterdam niet meer, dat heeft niks meer met Nederland te maken, je zit gewoon in Marokko, Turkije of Afrika in grote delen, dit is geen mening, gewoon een feit, ga naar Osdorp, West, de Bijlmer. Als we zo doorgaan dan stopt Nederland gewoon, is niet racistisch, gewoon feiten.

  Als je gewoon feiten benoemt is dat niet groepen tegen elkaar opzetten, het is feiten benoemen zoals links die veroorzaakt heeft, Wilders heeft niks veroorzaakt. Dit is een klassiek geval van de boodschapper aanvallen.

  Ben zelf ook vaak aangevallen alleen omdat ik wat feiten meldde, verschrikkelijk, Wilders is echt een moedig man.

 34. ll says:

  Deze huizen hebben geen HRA meer nodig, kan je niet eens meer een hypotheek op krijgen.

  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_122995.z24/Deel_Amsterdamse_huizen_onverkoopbaar.html

 35. adamus says:

  Meer een partij ook voor het oude Nederland, hoe het vroeger was, maar dat vind ik eigenlijk van elke partij behalve de PVV.

  goudbelegger, “joods-christelijke traditie” is ook een kreet van Wilders (zelf 6% jc).

  plm 1980 is onder Wiegel vice premier en min. biza, het aantal rijksambt. met 20% toegenomen.

  Hoeveel belangen hebben de VS in NL hypotheken? Straks komen ze hier het onroerend goed nog opeisen onder bedreiging van geweld.
  Ik kan iedereen aanraden zijn geld weg te halen bij alles wat met ING van doen heeft. Helaas hoort Triodos daar ook bij. INGgroup weet je wel.

  martijn,
  maar de Grieken zijn het niet helemaal eens met de overheidsplanning:

  maar de Bulgaren, Serven, Roemenen mogen wel door werken?

  Kennelijk is de AFM en het OM niet in staat om bewijs te leveren.

  ah, teruggebracht tot een fiscale kwestie, en de deal met de fiscus was allang gemaakt. Alleen fiscus had dat natuurlijk niet gemeld bij OM. Fiscale gegeven is natuurlijk helemaal verweven in bewijsvoering. Haal dat er dan maar eens uit.
  De staat heeft in ieder geval de centen. Het gaat dus niet om recht.

  30 martijn,
  ik hoorde gisteren thuis nog een leuke uitleg over de miskleun van de schaatser. Mijn generatie X vrouw, pedagogelaar, had het over systeemtheorie van de groep. (het maakt dan niet uit wie de fout maakt, hij wordt gemaakt en veroorzaakt gedonder). Zo kan het in het land ook gaan. Niemand weet waar het addertje zit.

 36. Goudbelegger says:

  Zag iets nieuws op Internet bij een makelaar, vrijwillige veiling.. Huizen die voor bijvoorbeeld Euro 290.000 te koop stonden, stond er bij, volgende week veiling, bieden begint vanaf Euro 210.000. Weet niet of dat al bekend was.. best wel goed idee om toch verkopen te krijgen.

  Deze bubbel is geweest, het is zo klaar als een klontje.

 37. Martijn says:

  @35

  Met het benoemen van feiten en zoeken naar oplossingen is helemaal niets mis, en ik kan me best vinden in je beschrijving van Nederland.

  Wilders doet echter meer dan het opnoemen van feiten (tenzij je het voor feit wil laten doorgaan dat de Islam een “achterlijke religie”).

  Verder vind ik ook geen beste zaak dat Wilders een zionist is:
  http://www.pvv.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1042&Itemid=10
  http://www.pvv.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1506&Itemid=9
  http://www.pvv.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1523
  http://www.youtube.com/watch?v=gH40AzPQlk4 (vanaf 1:50)

  Kan hij wel moeilijk doen over een dubbel paspoort, maar zelf lijkt hij me ook niet helemaal neutraal.

  Als je meer bronnen hebt over de genoemde trend in de psychologie houdt ik me aanbevolen.

 38. adamus says:

  goudbelegger,
  stel: je hebt 200K spaargeld over, je hebt immers al een 100K verspeeld bij rebeco, huurt een huisje en bent de ellende zat van geld verbranden. Wat kun je dan beter doen dan een huis kopen?
  Goud ik weet het, maar daar is niet iedereen mee bezig.

 39. Martijn says:

  @36

  Terecht.

  Volgens Het Parool hebben gedupeerde huiseigenaren, die hun woning nu niet meer verkocht krijgen omdat potentiële kopers geen hypotheek kunnen krijgen, aangeklopt bij de NVB, De Nationale Hypotheekgarantie en de AFM. Maar kunnen deze instanties niks voor hen doen.

  Gedupeerd door… zichzelf.

 40. Martijn says:

  en bent de ellende zat van geld verbranden. Wat kun je dan beter doen dan een huis kopen?

  Wie met spaargeld een huis koopt verbrandt geen geld?

  Ik zou toch voor goud gaan.

 41. adamus says:

  40
  martijn, jij hebt die mentale staat niet bereikt neem ik aan. Je hoeft niet eens te kiezen.

 42. adamus says:

  Wat let die huizenhandelaren om de grond aan de bewoners over te doen?

 43. Martijn says:

  @37

  Bedoel je dit?
  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/appartement-29378825-van-diepenburchstraat-164/omschrijving/

  Loopt al een tijdje zonder veel succes zo te zien.

 44. Martijn says:

  @42

  Kiezen tussen goud of een huis bedoel je?

  Nee, daar hoef ik niet tussen te kiezen, die keuze is al lang gemaakt.

 45. dawg says:

  Handen af van de hra. We verhogen gewoon de AOW- gerechtigde leeftijd naar 69 jaar. Dat kan wel. Heb je in Nederland niet eens verkiezingen voor nodig.

 46. Patrick says:

  @42

  De “vrijwillige veiling” is zo’n doorzichtige truuk dat het bijna lachwekkend is.

  Wéér een nieuw maniertje om de laatste naïeve koper te lokken, terwijl de “startprijs voor biedingen” meestal al hoger is ingezet dan de huidige reële marktprijs.

  Kansloos.

 47. adamus says:

  martijn, artikel dailygal….

  de prins heeft het goed begrepen, die gaat, zegt ie, met de topmarketeers om van de wereld.

  als het toch over huizen gaat, samen met hra ook dat andere huis maar afschaffen, m.i.
  Of behoort dat ook tot “onze” JC traditie?

 48. Patrick says:

  Voor wie geïnteresseerd is in een voorbeeld van een kansloze veiling actie:

  Halve Morgensstraat 1 te Berghem.

  Vraagprijs 674000 euro.
  Gezakt naar 649000 euro.
  Gezakt naar 595000 euro.
  Gezakt naar 475000 euro.
  Vrijwillige veiling met startprijs 475000 euro.
  Nul reactie.
  Drie keer nieuwe veilingdatum.
  Nul reactie.
  Vraagprijs inmiddels weer 595000 euro.

  Volledig kansloos. Verkoper ondertussen wanhopig, huis staat te koop vanaf 02-2007 (!!!)

 49. adamus says:

  45
  We verhogen gewoon de AOW- gerechtigde leeftijd naar 69 jaar.

  moeten ze op die leeftijd nog wel een inkomen hebben dat te belasten is.

 50. adamus says:

  Als we zo doorgaan dan stopt Nederland gewoon,

  goudbelegger, enig idee hoe vacatures daar bij de stadsdelen worden ingevuld? De top is blank, dat wel, en die verdelen de banen onder zich, heel sociaaldemocratisch onder de ……..juist, nikkertjes.

 51. ll says:

  2 48 of nog een huis, dat nog te melken is

 52. ll says:

  Laatste zin, in de jaren 70 werden ook huizen uitgeloten met erfpacht, ook van gemeenten.

  Als dat nu weer gaat gebeuren, worden er heel veel huizen uitgeloten van hypotheek, dus onverkoopbaar, vastgekluisterd aan je huis.

  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/280681/2010/02/23/Amsterdamse-huizen-onverkoopbaar.dhtml

 53. adamus says:

  Ik ga volgende maand maar eens naar de HISWA;
  kan die boot niet aftrekbaar worden, gewoon voor even een uitzondering?

 54. Martijn says:

  @48

  Ik ben slechts aanhanger van tradities zo lang die hun nut bewijzen. Over dat andere huis heb ik mijn twijfels. Lieden zoals Bernhard kunnen zeer invloedrijk zijn, maar of Nederland daar per saldo beter van wordt vind ik lastig te bepalen. Gratis zijn ze in elk geval niet.

 55. Martijn says:

  @53

  Dat voorbeeld van je familierelatie met 200 ton op de bank wil wel wat zekerheid voor haar geld. Dat gaan we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid meer zien. Wie geen goud koopt wil een huis zonder gezeur, en banken lijken er hetzelfde over te denken.

  Dat lijkt overigens wel een verschil met ’80 te zijn. Vanwege de hoge mate van financiering zijn het nu vaak de banken die op de rem trappen nog voor de consument door heeft wat er speelt.

 56. Martijn says:

  @54

  In de drie gees van goudbelegger past een boot goed thuis. Op zee zal zich weinig gedonder met bevolkingsrellen voordoen en als je een netje meeneemt heb je genoeg te vreten als het goed is.

 57. adamus says:

  54,
  martijn, belangrijk en invloedrijk omdat het tegendeel niet te bewijzen is. Lusten we nog peultjes? Nee, toont de rotheid van zo’n instelling.

  Ze zijn op het oranjepaard gezet door een klasse die daar blijkbaar belang bij had om hun eigen clubje/systeem (max 50% bevolking 19e Eeuw), bij elkaar te houden.

 58. adamus says:

  Goudbelegger, op stijgereiland.

 59. Peter says:

  “Zo’n politieke discussie geeft veel onzekerheid bij de mensen terwijl het in deze tijden juist van belang is om het vertrouwen in de markt terug te krijgen, zodat er weer gebouwd kan worden.”

  Dus huizen bouwen is het ultieme doel van de VVD, waar alles en iedereen aan opgeofferd moet worden.

  “De bouw is de motor van onze economie, die moeten we op alle manieren ondersteunen.”

  Als het de motor is (net als in Spanje)…waarom licht die dan nu stil en is er wel activiteit in andere sectoren zoals bijvoorbeeld de export?

  Met andere woorden de VVD heeft niet het minste idee waar ze over praat (nog steeds niet, na al die jaren oppositie).

  Om dezelfde reden ben ik tegen de PVV en het CDA. En PVDA, GroenLinks en SP zijn op de overige economische thema’s complete drama’s.

  Met andere woorden, er valt niets te stemmen wat er toe doet, stem dus niet. Dit is het enige signaal dat we als kiezers af kunnen geven omdat iedere winnaar zal claimen dat het is omdat Nederland achter hun staat. En dat zitten we weer vele jaren in de greep van een stel kleuters, zij het van een andere kleur.

 60. Snappie? says:

  Niet NIET stemmen maar BLANCO aub

 61. adamus says:

  62

  stem Blancopluche

  (onze stierenvechter kan er wel wat fraaiers van maken)

 62. nhz says:

  @35:
  was Wilders in zijn jeugd misschien ook zwaar getraumatiseerd? Of is hij dat per definitie al vanwege zijn 6% jc achtergrond?

  @50:
  te koop sinds 2007? da’s niks, ik ben gisteren nog eens door het lokale aanbod gewandeld en kwam de nodige panden tegen die al meer dan vijf jaar te koop staan; twee zelfs al negen jaar. En dan dus voor prijzen van 600-1200K euro; de meesten hebben sinds de start de prijs niet verlaagd, of wellicht met 10K ofzo …

 63. Goudbelegger says:

  Martijn, wel bewondering voor je dat je het breder ziet dan alleen geld, goud, inflatie, deflatie etc. dat doen er niet veel. Menselijke emoties zullen volgens mij alles gaan bepalen de komende jaren, met nog wat andere dingen.

  Wat betreft het nieuwe denken in de psychologie, kijk alleen een paar keer naar de toch redelijk geniale dr. Phil. Hij analyseert menselijke problematiek volgens oorzaak en gevolg. Freud heeft verder helemaal afgedaan, het liggen op de bank en praten is gestopt als therapie, er worden nu gewoon medicijnen verstrekt omdat die de chemie in de hersenen ten goede wijzigen, bijna altijd, praten lost niets op, je spreekt erge ervaringen uit maar er verandert niets, dat is echt een radicale omslag geweest. Ex is dr. in de psychologie, huidige vrouw bijna reguliere dokter, weet er zo wat van.

  Wat mij betreft sluit het aan bij deze tijd, rond 2012 zal alles veranderen, alles zal realistischer, natuurlijker, beter worden, maar wel na een zware overgangstijd. Maya’s lijkt me geen toeval..

 64. nhz says:

  @65:
  ik ben biochemicus en weet wel wat van hersenchemie, en ik vind al die pillen voor 95% zwendel. Het lost zelden wat op.

  Oja, die 2012 was volgens sommigen een rekenfout, nog twee jaar en we weten het zeker 😉

  wat betreft sociale veranderingen geloof ik niet dat we terug gaan naar de start van de menselijke evolutie, ik denk meer in cycli zoals beschreven in de boeken van Strauss & Howe voor de VS (Martijn kent het vast al), maar veel daarvan is ook naar NL vertaalbaar. Zie bijv.
  http://theburningplatform.com/economy/21st-century-breakdown

 65. Martijn says:

  @65

  Mooi dat je het kan waarderen.

  Op die pillen kom ik nog terug, ik vind het doorgaans zeer gevaarlijk spul. Eens te meer omdat we bijzonder weinig van de menselijke geest afweten.

  Ex is dr. in de psychologie
  Over haar persoonlijk kan ik geen uitspraken doen, maar met veel psychologen is het net als met economen. Die worden op school volgestopt met allerhande onzin (en regelmatig door farmaceuten gefinancierd) en geloven daar heilig in.

  Nou gaat dit stuk niet specifiek over de psychologie, maar het geeft een beetje aan wat ik bedoel: http://www.nrc.nl/wetenschap/article2239467.ece/Elsevier_maakte_6_neptijdschriften_voor_industrie

  We zien misschien een aantal dingen hetzelfde, over de oplossingen ben ik het tot nu toe vaak hartgrondig met je oneens.

  Of de Maya’s wel of geen toeval zijn kan je zo niet zeggen. De uitkomst ligt toevallig rondom deze tijd en krijgt daarom veel aandacht, maar om te bepalen of het toeval is moet je eerst het veld breder maken.

  Heb je bijvoorbeeld wel eens onderzocht hoeveel theorieën er zijn die een eindtijdvoorspellen doen voor ieder decennium?

  Ik weet het niet maar ik wil best geloven dat er voor ’90 ook een was. Toen hadden we alleen geen crisis, dus kreeg de theorie – als hij er was – geen aandacht.

 66. Martijn says:

  @nhz

  Strauss & Howe was ik eerder tegengekomen, maar heb er nog geen mening over (moet er eerst nog meer over lezen).

  Duidelijk is wel dat we het leuk vinden om in cycli te denken en dat er inmiddels meerdere theorieën over bestaan (Batra, Kondratieff, etc.).

 67. adamus says:

  Wat ik ernstig vind is dat huisdokters ook die spulletjes verstrekken. Onze bijna dr psychologie (betatypje/unimaastr.) in de familie wist aan het einde van haar studie meer van hersenchemie dan een exmedestudent die nagenoeg huisarts was en er geen problemen mee had van alles en nog wat voor te schrijven. Voorbeeld doet volgen is het adagium in de medische wereld. De bijna huisarts was echt niets uit zijn hoofd te praten door een andere discipline.
  Rondom de varkensgriep hebben we ook fijn kunnen vernemen wat “wetenschappelijk” is.

 68. adamus says:

  Laat nou net in 2012 de hele huizenmarkt instorten, terwijl de maya’s niet eens wisten dat een dak boven het hoofd ook onder de tucht van een markt kon vallen.

 69. nhz says:

  @67:
  helemaal met je eens over pillen en psychologie denk ik. Voor mij zijn die pillen zoiets als een haperende TV repareren door er een paar keer een harde klap op te geven; als het meezit doet hij het daarna weer (even). Verder maakt het de dokters tot drugdealers (die van het criminele type, met dit verschil dat het allemaal legaal is).

  @68:
  het is ‘een’ model, je moet het vooral niet als absolute waarheid zien of een kristallen bol; maar wel nuttig om de gedachten te ordenen. Dit soort cycli hebben tenslotte wel een basis in de menselijke geest (net als Kondratieff etc.).

  @69:
  ja, ik wacht nog met spanning op de kosten/baten analyse van deze massahysterie. Voor de farma maffia kan in de analyse zonder verdere cijfers als opmaken; voor de mensheid als totaal denk ik dat we het nooit mogen weten. WHO claimde net vandaag 16.000 doden (véél minder dan voorspeld), ik denk dat 95% daarvan niet AAN maar MET varkensgriep overleden is.
  Hoe het RIVM etc. omgaat met vaccinatie ongelukken was recent in de media te lezen, deze club werkt vast goed samen met het Ministry of Truth.

 70. adamus says:

  nhz

  pillen en praten is het de laatste jaren. Aangezien mensen, vooral ouderen, hun gedrag toch niet veranderen is het misschien een oplossing.
  Probleempje: wat is het chemische kennisniveau van een psychiater? Ik ben er van geschrokken toen ik met een psychotische oude dame daar terecht kwam; geen mensenkennis, complete blauwdruk denker.
  Maar ook een huisarts die een neefje voltankt met ritalin, terwijl het met de ouders qua relatie ook niet helemaal jofel zit.
  Laten we het maar niet hebben over verpleeghuizen en hun gespecialiseerde artsen :-), die kunnen echt alles flikken, eerst de familie mee zien te krijgen, verdeel en heers en vervolgens, morfine, haldol, dormicum. Bijna iedereen blijd. Gifmengers pur sang.

 71. adamus says:

  Nou ja, blij?

 72. adamus says:

  ja, ik wacht nog met spanning op de kosten/baten analyse van deze massahysterie.

  Ab Klink ook zei hij vorige week, er moet nog een evaluatie komen. Vandaag op de radio: er worden nog steeds patienten met griep opgenomen. de PR machine draait weer.
  Ook het geouwehoer van minister ter Horst gehoord over de wetenschappelijke bewijzen rondom de vaccinatie? Zo triest.

 73. adamus says:

  Guusje, klinische psychologie, jaren 70 op marxistische basis gepromoveerd 🙂

 74. nhz says:

  @72:
  kennis is ook niet van belang; het is gewoon dé methode om de patient in twee minuten de spreekkamer uit te werken, vet declareren en soms ook nog meeverdienen aan de pillen.

  natuurlijk zijn er pillen die nuttig zijn, maar het is m.i. minder dan 5% van wat verstrekt wordt. Zeker als we praten over antidepressiva, ritalin etc.

  @74:
  ja, daar zie je hoe de politiek ‘wetenschappelijk bewijs’ steeds vaker gebruikt om hun eigen gelijk te bewijzen. Dat kan mede omdat organisaties zoals WHO en bij ons RIVM sterk gepolitiseerd zijn, medische doeleinden spelen hooguit nog op de achtergrond. Ze weten prima hoe je de media en publieke opinie kunt manipuleren.

  @75:
  zouden ze ook marxistische pillen hebben? toen ik ging studeren eind jaren 70 was daar wel enige zorg over (endorphins, Stanislav Lem etc.) maar het idee van ideeen in een pil is inmiddels weer overgewaaid; komt vast ook weer terug.

 75. ll says:

  adamus of anderen. Vraagje, heeft Keynes ooit een limiet gesteld aan overheidsingrijpen ?

 76. nhz says:

  @77:
  voorzover ik me herinner had Keynes later zwaar spijt van de flauwekul die hij had opgeschreven; maar daar praat men liever niet over.

 77. Goudbelegger says:

  @76 hoe kun je dat soort dingen zo stellig beweren?? Leef eerst maar eens met iemand met een depressie, dan weet je hoe het echt is. Iemand die zichzelf met een mes snijdt, alles kapot gooit, niet meer kan werken, studeren, zomaar in het water springt om maar van ‘die gevoelens’ af te zijn etc. etc. etc. etc. Zo iemand neemt de juiste pillen en geneest, geldt ook voor psychoses.

  Praten helpt niet.

  En natuurlijk moet je niet elk druk kind met slechte ouders volstoppen met pillen maar volwassenen die psychische problemen hebben daar zijn pillen hun redding voor. Spreek uit ervaring, niet van mezelf maar heb het bij anderen gezien.

 78. nhz says:

  @79:
  ik heb vele honderden wetenschappelijke publikaties over dit soort ‘medicijnen’ gelezen, daarop baseer ik mijn mening. Ik ken uit mijn omgeving diverse voorbeelden waar dankzij pillen het éne probleem door het andere probleem vervangen is; een oplossing is het niet, maar er wordt tenminste leuk aan verdiend. Nogmaals, er zijn gevallen waarin pillen echt nut hebben, maar het is een fraktie van het totaal.

  Van de werking van de hersenen (laat staan waat daarin omgaat), en wat die pillen doen, daarvan snapt met vrijwel NIKS.

 79. Martijn says:

  Maar ook een huisarts die een neefje voltankt met ritalin, terwijl het met de ouders qua relatie ook niet helemaal jofel zit.

  Dat ritalin is honderd keer slechter dan speed, maar ieder kind dat afwijkt van het gemiddelde krijgt het tegenwoordig met een vingerknip voorgeschreven.

  Iemand die ik ken deed voor de gein een tijde wat VMBO-klassen, daar zit standaard 10-20 procent aan dat spul, echt ongelofelijk.

  En inderdaad, zo’n relatie met de ouders verklaart het vaak al. Veel emoties hebben een grond en geven aan dat er iets niet helemaal goed is. Ritalin is symptoombestrijding met de kans op nieuwe problemen elders.

  Onder andere vanwege de hierboven beschreven praktijken zou ik mijn kinderen waar het even kan verre houden van de reguliere artsen. Dan liever eentje die er nog wat bij heeft gedaan zoals antroposofie. Niet zozeer omdat daar mijn volledige vertrouwen ligt, maar zoiets geeft wel aan dat de arts in kwestie een deel van mijn kritiek deelt en verder kan kijken dan vaak oppervlakkige of door farmacie vertekende opleiding.

 80. floor says:

  @ 39 Martijn, achterlijk in de letterlijke betekenis van het woord betekent “achter lopen”, met andere woorden, niet van toepassing in onze huidige samenleving anno 2010.
  En daar ben ik het volledig mee eens.

 81. Martijn says:

  @79

  Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarmee zonder pillen echt niets te beginnen is, maar dat geldt denk ik in een fractie van gevallen waarin ze nu worden voorgeschreven.

  Heb jij wel eens cijfers gezien over de toename in het gebruik van al die zooi? Dat is namelijk echt ongelofelijk.

  En zoals nhz zegt wordt het probleem inderdaad maar al te vaak verlegd door dat spul.

 82. Martijn says:

  @82

  Deze discussie meen je niet serieus toch? Als dat bedoelt was dan had de politicus in ome Gerrit het wel zo gezegd, die man weet dondersgoed hoe hij zich moet uitdrukken.

  En dit was niet zijn enige uitdrukking in die trant.

  Maar goed, ga jij lekker omdat je het met het huidige stelsel niet eens bent mee met het eerste het beste alternatief dat voorbij komt zonder verder na te denken, het staat je vrij.

 83. Martijn says:

  @82

  En neem het Zionisme – zoals Israël de Palestijnen behandeld is natuurlijk wel van deze tijd – gewoon lekker op de koop toe.

 84. floor says:

  @ Martijn, remember Pim Fortuyn, het zijn zijn woorden, toen wilde men het ook al niet begrijpen.
  En zo is het nu weer.
  Zoals ik al zei, daar ben ik het als randstedeling volkomen mee eens.
  En ik ga helemaal met niemand mee momenteel, blanco dus.
  Het wachten is op iemand met enig financiëel besef, vrees alleen dat dat een lange zit wordt.

 85. floor says:

  @ 86 Martijn, voor deze opmerking heb je nu iemand te pakken met de verkeerde afkomst.
  Ga ik dus niet op in.

 86. nhz says:

  @83:
  een treffend voorbeeld is de toename van Ritalin, eerst in NL (binnen tien jaar van minder dan 1% tot bijna 20% van de jeugd van +/- 10 jaar) terwijl het in Belgie 1-2% was. Jaren later springt het in Belgie ook ineens van 1-2% naar 15-20% en guess what, dat gaat precies samen met de komst van diverse ADHD test/adviesburootjes uit NL. Allemaal toeval natuurlijk …

  voor antidepressiva etc. kan ik vergelijkbare voorbeelden geven; helaas zijn er op dit toch enigszins kritische forum blijkbaar nog mensen die de farmamaffia, en de vele door hen omgekochte ‘wetenschappers’ en artsen, blind geloven.

 87. adamus says:

  77/78

  Keynes, we weten hoe we allemaal eindigen. Dus so what.

  Oneindig was geen optie, door flink rond te strooien zou het probleem verdwijnen. Voor de goede orde er bestonden in zijn begintijd nog geen heli’s, ‘t ging allemaal nog niet zo snel.

 88. ll says:

  Ritalin is toch voor mensen met adhd, wel adhd dat zit dus in de genen, de mensen die adhd in de genen hebben zullen via evolutie de sterkste mensen op aarde worden, en de zwakken laten verdwijnen.

 89. adamus says:

  goudbelegger, ritalin is de redding van de ouders of anders het gezinssysteem. Ik zat met 45 kinderen in een lagereschool klas, die kwamen ook niet allemaal uit een ideale, ook nog grote, gezinnen. Ook een mooie manier om verantwoordelijk elders, bij de professionals neer te leggen. Alles is te koop, vooral als een ander het betaalt.

 90. Martijn says:

  @86

  Ik ben het best eens met een aantal van de problemen die Wilders benoemt, maar een stuk minder met zijn oplossingsrichting. Het stopzetten van een aantal subsidies (op een breed vlak) en strengere regels voor integratie lijkt me prima, maar ik hoef hier geen politiestaat.

 91. Goudbelegger says:

  Enniewee, laat verder maar zitten maar als je van dichtbij mensen met psychische problemen hebt meegemaakt dan ga je toch even nadenken.. praten helpt echt geen ene fuck, helemaal niks, integendeel, maakt dingen alleen maar erger, het is ook gewoon gestopt als behandelmethode, de hemel zij dank voor patienten en hun omgeving. Maar nogmaals, zo’n extreme omslag van jaren ’70 geklets naar rationele moderne wetenschap is symptomatisch voor deze tijd, dit is een overgangstijd, we gaan de overgang maken naar een heel andere maatschappij, of je dat wil of niet is irrelevant, het zal gebeuren. Lijkt me verstandig om je voor te bereiden, zoals Celente ook zegt, prepare for the worst, kan het alleen maar meevallen.

  Zal dit onderwerp maar langzaam afronden..

 92. FT says:

  @Martijn 45.
  Deze stond een jaar geleden al te koop voor 349500.

  Geeft me dat een plaatsje op de lijst? 🙂

 93. adamus says:

  Enniewee, laat verder maar zitten maar als je van dichtbij mensen met psychische problemen

  om te couperen, maar het verandert personen, het grijpt echt in in de persoonlijkheid. Als er aan de omstandigheden niets veranderd zie ik om me heen dat de “chemie” een zware dobber heeft. Bij ouderen vraagt het veel van de kinderen, nou ik kan je zeggen dat het clubje dan meer de weg kwijt kan raken dan de “patient”. Dat trekt patient zich ook weer aan en komt er weer een leuk proces op gang.

 94. adamus says:

  We zijn het op punten eens met zijn “visie”, dus hebben we Wilders niet nodig lijkt me.
  Wilders is het op hoofdpunten ook wel erg eens met de rest, hebben we hem dus ook niet voor nodig.

  Massaal op W stemmen om de rest even te laten schrikken? We denken toch niet dat de restzetels dat serieus nemen? “wij snappen niet wat het volk bezield”.

  Vanavond bij Paauw en Witteman vroeg Ben van den Burg zich af waar de 150 kamerleden voor nodig waren?

 95. chefchorry says:

  Vindt het jammer al die wilders aanhangers. Ik heb laatst gekeken naar de de aflevering van paul en witteman en toen viel het kwartje. De partij van wilders is alleen wilders. De lijsttrekker van PVV Den Haag toonde zich erg zwak. alles draaide om de islam en verder was er niets. als je dat schil er vanaf pelt blijft er bar weinig over.

  Ook ik dacht dat je subsidies zo kon schrappen en toen ik de argumenten van jeltje hoorde was ik verkocht en ben ik van mening veranderd dat je sommige subsidies makkelijk kan schrappen maar daar moet wel een goede onderbouwing van zijn.

  Even nog over de dubbele paspoort. Een land als Marokko zou zoiets nooit afschaffen. De Marokkanen uit het buitenland zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de Bruto Binnenlands Product van het land. Ze zullen wel gek zijn om een voorstel van NL te accepteren.

  Wat je wel nu ziet is dat NL een tegenbod heeft gedaan (samen met EU). De grenzen zijn opoengesteld en jaarlijks komen er meer Marokkaanse producten EU in. Als EU zorgt dat de afhankelijkheid van de immigranten minder is… Stel 5% van de BBP dan is Marokko breid om te luisteren. Die afspraak is al gemaakt. Het kost alleen wat tijd.

 96. adamus says:

  Wat gaat Wilders voor de huizenmarkt betekenen?
  Voorlopig genoeg; hij is als de rest van zijn conculega’s.

  97 Subsidies schrappen? Enig idee hoeveel mensen daar werk aan hebben om ze op het schap te krijgen en te houden?

  De Marokkanen uit het buitenland zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de Bruto Binnenlands Product van het land.

  Klinkt “productief”, maar is gefundenes fressen.
  Voegt het iets toe aan de ontwikkeling van het land?

 97. Goudbelegger says:

  @97 Subsidies worden alleen misbruikt, altijd. Het is gewoon onweerstaanbaar, gratis geld, logisch.

  Wat mij betreft is de kern van de zaak ‘het gaat toch goed’ vs ‘als we zo doorgaan stort dit land in’.

  Begrijp dat mensen zonder concreet bewijs bij groep 1 horen.

  —-

  Miljoeneninjectie levert niets op door Daphne van Dijk
  AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen vier jaar in totaal 50 miljoen euro over de balk gesmeten aan het project Topstad, dat de stad nagenoeg niets heeft opgeleverd. De liefdesbaby van PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher blijkt een enorme flop te zijn geworden.

  Het project Topstad, de liefdesbaby van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher blijkt een enorme flop te zijn geworden.

  In een nog geheime evaluatie van Adviesbureau SPA wordt geen spaan heel gelaten van het ooit zo ambitieuze plan van wethouder Asscher (Economische Zaken) om de stad economisch beter op de kaart te zetten. Zo waren de doelstellingen van Topstad te ambitieus of niet haalbaar op korte termijn (‘Amsterdamse bluf’) en schortte het aan de uitvoeringskant. Bovendien ebde de interesse van de geestelijk vader al na twee jaar weg.

  SPA stelt vast dat het project te groot was voor één bureau en het budget veel te hoog. De eerste twee jaren kwam iedereen geld uit de enorme subsidiepot van 50 miljoen euro halen, terwijl grote successen en concrete resultaten uitbleven. Het laatste jaar zakte het ambitieuze economisch stimuleringsbeleid in elkaar.

  De Amsterdamse VVD-lijsttrekker en oppositieleider Eric van der Burg: “Het is betreurenswaardig dat deze aanvankelijke topprioriteit van Lodewijk Asscher is geworden tot een subsidiepot. Het idee ‘samen ervoor staan’ is niet gelukt. Het project had een ambitieus uitgangspunt, maar krijgt voor de uitvoering een onvoldoende. Het is toch weer het zoveelste subsidieloket geworden in plaats van een organisatie die het merk Amsterdam op de kaart heeft gezet. En er zijn toch al genoeg organisaties die zich met de economie van Amsterdam bezig houden?

  Waarom zijn de plannen niet elders ondergebracht? Dat had miljoenen gescheeld.” De belangrijkste wapenfeiten van Topstad die worden genoemd zijn gastvrijheidstrainingen voor taxichauffeurs, baliemedewerkers, horeca- en winkelpersoneel, een expat center aan de Zuidas en de oprichting van onder meer de Duisenberg School of Finance.

 98. adamus says:

  Duisenberg School of Finance en
  Expat center.

  die werken nu geheel zelfvoorzienend?

 99. Martijn says:

  @Goudbelegger (93)

  Het ontbreekt je volgens mij aan nuance. Dat gaat je geld kosten totdat je het inziet. Zou nog wel eens een zware les kunnen gaan worden.

  /

  Dat praten als behandelmethode niet werkt, betekent bijvoorbeeld niet dat je blindelings op de kar van farmacie moet stappen. Ook daar gaat straks blijken dat we minder weten dat de heren pillendraaiers claimen.

  Er zijn bijvoorbeeld ook artsen die claimen dat chemische onbalans in de hersenen totaal niet is bewezen voor geestesziekten.

  Lobotomie en electroshocktherapie veronderstelden bijvoorbeeld ook dat er simpelweg iets niet goed zat in de hersenen, je wil niet weten wat voor een ellende daar vandaag is gekomen.

  Wat Kees ook zegt: om te couperen, maar het verandert personen, het grijpt echt in in de persoonlijkheid

  /

  En heb je bijvoorbeeld de beursrally van vorig jaar mee gepakt? Of zat je alleen maar aan het eind van de wereld te denken?

  Ik ben het ten dele met je eens, maar
  pas op dat je niet doorschiet en een open blik houdt. Twijfel is gezond en zelfs onmisbaar. Volledig opgaan in een idee of visie is zoeken naar (schijn)zekerheid die er niet is, en in die zin vergelijkbaar met religie. Het wordt pas wat als je ook zonder een dergelijke kapstok staande kan blijven.

 100. Martijn says:

  @94 FT

  Dat zou goed een plekkie op de lijst kunnen zijn, maar daar gaat uiteindelijk dhr. Belmonte over meen ik.

 101. Martijn says:

  De partij van wilders is alleen wilders. De lijsttrekker van PVV Den Haag toonde zich erg zwak. alles draaide om de islam en verder was er niets. als je dat schil er vanaf pelt blijft er bar weinig over.

  Dat zeg ik al de hele tijd, het ligt zelfs in de structuur besloten. Er zijn naast W namelijk geen leden van de partij.

  Ik heb ook al vaak aangegeven te betwijfelen of W ergens iets van kwaliteit vandaan kan trekken. Tot nu toe heb ik daar nog niets van gezien. Het is ook een beetje een one-issue partij en dat trekt doorgaans mensen met een vrij beperkte blik.

  Het is in die zin net een ui. Voor mensen als goudbelegger mooi rond van buiten, maar hoe verder er straks gepeld gaat worden hoe harder ze staan te huilen.

 102. adamus says:

  Goudbelegger, (rand)psychoses doven ook uit, vaak worden ze in de directe omgeving niet herkend als zodanig. Vooral als men er vlakbij zit, zoals in gezinssituaties. Naarmate mensen ouder worden wordt het ook vaak ernstiger en is “praten” nagenoeg geen optie meer. Ook de kinderen zijn vaak niet meer aanspreekbaar 🙁 We hebben het hier ergens al over systeemtheorie gehad geloof ik.

 103. Goudbelegger says:

  @103 herkenbaar. Begreep er zelf ook geen zak van wat er gebeurde. Je denkt waarom doet iemand zo vervelend, doe nou eens normaal en rustig. Huisartsen begrepen er ook niks van, psycholoog ook niet, die wilde behandelen met praten, kwam ze thuis ‘die kutpsycoloog..’. Allemaal heel herkenbaar voor degenen die zoiets meegemaakt hebben waarschijnlijk.

  @101 Martijn, er is een tijd van nuance maar die is voorbij. Het systeem gaat instorten, dat weet ik voor 99% zeker. Daar neem ik een positie op in en daar wil ik steenrijk mee worden. Het grote geld komt van de grote slagen. Er is voor ons particuliertjes die geen miljoenen hebben geen andere manier.

  En natuurlijk heb ik die rally niet meegemaakt. Beetje onzin. Heb het met goudaandelen goed gedaan door in 2007 op het hoogtepunt te verkopen, had wel beter moeten nadenken dat goudaandelen en reguliere aandelen zo synchroon aan het bewegen waren de laatste jaren, had ik de crash van 2008 beter kunnen voorzien, dat was wel een foutje ja..

 104. Martijn says:

  @Goudbelegger

  herkenbaar. Begreep er zelf ook geen zak van wat er gebeurde. Je denkt waarom doet iemand zo vervelend, doe nou eens normaal en rustig. Huisartsen begrepen er ook niks van, psycholoog ook niet, die wilde behandelen met praten, kwam ze thuis ‘die kutpsycoloog..’. Allemaal heel herkenbaar voor degenen die zoiets meegemaakt hebben waarschijnlijk.
  Ik zeg het niet om je te irriteren, dus doe er mee wat je wil, maar hier doe je hetzelfde als wat ik je boven probeerde te vertellen.
  Je maakt iets mee dat niet goed is (praten als oplossing; de “oude politiek”) en springt meteen op de eerst volgende trein. Pillen en dhr. W. moeten voor jou de oplossing bieden die het praten en de oude politiek jaren geleden de generatie voor je zou brengen. Het lijkt een wat eenzijdige vlucht naar voren en daarmee geen erg onderbouwde visie.

  Wie weet blijk je straks gelijk te hebben; ik misgun het je niet maar heb wel mijn twijfels.

 105. nhz says:

  @104:
  “Het systeem gaat instorten, dat weet ik voor 99% zeker. Daar neem ik een positie op in en daar wil ik steenrijk mee worden. Het grote geld komt van de grote slagen. Er is voor ons particuliertjes die geen miljoenen hebben geen andere manier.”

  mensen met veel meer beleggingservaring zeggen: in een diepe crisis zoals deze is de winnaar degene die het minst verliest. Als jij denk dat je groot gaat binnenlopen van deze crisis dan heb je m.i. die les nog niet begrepen.

  De kans dat je ineens hardstikke rijk wordt hierdoor is te verwaarlozen. De enigen die echt rijk gaan worden zijn degenen die nu al mega rijk zijn en overal aan de touwtjes trekken, die straks hele bedrijven, banken of misschien wel landen opkopen voor een prikkie. En zelfs onder de rijken der aarde zullen harde klappen vallen, want veel van hen snappen het ook nog niet.

 106. Goudbelegger says:

  @106 ik geef heel duidelijk één mening, één richting, omdat ik denk dat dit er de tijd voor is. Heb behoorlijk wat wijsheid aan m’n kant. Op Internet staat alles, als je maar zoekt.

  @107 zoals ll ook al aangaf, het zijn cycli. Als je voorziet wat er nu gaat gebeuren kun je steenrijk worden, zoals je dat ook kon worden in andere crisis tijden. Als je grote aandelenbewegingen goed voorziet kun je steenrijk worden. Moet je wel een positie innemen voordat alles gebeurt is en ja, dan twijfelt iedereen aan je en twijfel je zelf ook enigszins af en toe, dat klopt.

 107. adamus says:

  107
  Soros c.s kunnen gewoon miljarden verliezen en ook weer winnen. Opmaken kunnen ze het niet meer.

 108. adamus says:

  nhz , rijk zijn de machtigen begrijp ik.

 109. Martin says:

  In de VS was de economie gebouwd op drijfzand, zoals Rutte zijn welvaart wil bouwen op de gulle giften van de overheid.
  Eind van het liedje is dat het geheel nog veel harder gaat exploderen dan in de VS.
  Het belastingvoordeel imv hypotheekaftrek is 10x zoveel als 25 jaar geleden, belachelijk.
  Op het moment wordt soms de belastingafdracht op inkomen erdoor gehalveerd.
  Dat is volstrekt onrechtvaardig t.o. de helft van de bevolking die er niets van ziet. Speculatie en consumptie ten kost van andere belastingbetalers. Denivellering.
  Het belastingvoordeel zorgt er voor dat we in ramkoers liggen met de toekomst.
  Ik denk dat ik mijn huis verkopen en ga emigreren.
  Niet eens ver, Duitsland is prima, 25km voor mij. Een stabiele huizenmarkt,halve prijzen, ik betaal het huis bijna geheel van de overwaarde, geen jojo, geen wegenbelasting, geen kans op kilometerheffing.
  Balkeneinde opzouten met je hoeksteen op drijfzand.

 110. nhz says:

  @111:
  “Op het moment wordt soms de belastingafdracht op inkomen erdoor gehalveerd.”

  was het maar waar, het is véél erger. Mensen met topinkomens betalen mede dankzij dit soort wetgeving een verwaarloosbaar percentage van hun inkomen (minder dan 20%) aan de belasting; de bulk van het inkomen gaat naar aflossing van de hypotheek, en indirekt natuurlijk naar het financieren van ‘the good life’.

 111. Martijn says:

  Heb behoorlijk wat wijsheid aan m’n kant. Op Internet staat alles, als je maar zoekt.

  @107 zoals ll ook al aangaf, het zijn cycli.

  Haha.

  Op internet staat ook dat de Rockefellers achter alles zitten, van klimaatverandering of treinvertraging.

  Of dat Obama en Bush reptilians zijn.

  Het is maar wat je wijsheid wil noemen goudbelegger.

  En je kan geloven dat het cycli zijn, maar ook dat is verre van zeker.

 112. Martijn says:

  Als je voorziet wat er nu gaat gebeuren kun je steenrijk worden, zoals je dat ook kon worden in andere crisis tijden.

  Ik vind het in elk geval knap van je dat je dat hebt uitgedoktert. De rest lijkt me kinderspel.

 113. Hugo says:

  @108

  Stop toch eens met die papierendroom najagen. De cyclus, first paper, then power and then pussy is waarschijnlijk spoedig niet meer.

  Heb je gisteren nog genoten van de speech van de grote blonde roerganger? Ik vond het een gemis dat hij niet aangaf dat moslims voortaan achterin de bus moeten zitten.

 114. Pinball says:

  De VVD kan de HRA in stand houden, maar of de gemiddelde huizenbezitter daar nu zoveel wijzer van zal worden?

  Ook huizenbezitters zijn, ondernemers/werknemers, consumenten, zorgverzekerden, automobilisten, et cetera, et cetera……

  Deze groepen zal de VVD dan moeten teleurstellen en zullen moeten inleveren.

 115. nhz says:

  @115:
  ik vind het prima dat de grote blonde leider voortdurend waarschuwt voor terroristen, alleen erg jammer dat hij precies de foute groep op de korrel neemt; de echte terroristen zijn grotendeels van zijn eigen ‘bloedgroep’.

  @116:
  de gemiddelde huizenbezitter profiteert lang niet zo buitensporig van de HRA etc. als de huizenbezitters (hoge inkomens, vastgoed maffia etc.) die de VVD vertegenwoordigd.

 116. adamus says:

  Ik vond het een gemis dat hij niet aangaf dat moslims voortaan achterin de bus moeten zitten.

  of moeten fietsen en geen scooter meer mogen rijden.

 117. Pinball says:

  @nhz

  Dat ben ik met je eens.
  Voor veel huizenbezitters is de HRA een vereiste om sowieso de hypotheek te kunnen opbrengen.

  Het echte leed moet nog komen en kijken of de VVD (of welke politieke partij dan ook) oplossingen heeft voor problemen die wat verder gaan dan wel of geen HRA;

  http://www.usmarkets.nl/columns/157204-grootste-tijdbom-aller-tijden.html

 118. Hans2 says:

  @ 115,

  Goh het zijn anders de ongelovige honden die anders niet meer vooraan in het theater mogen zitten…

  En het zijn de ongelovigen die niet mee mogen in de speciale moslima bussen betaald van gemeenschapssgeld…

  Om nog maar niet te beginnen over al de “vrijheden” die Christenen, vrouwen en ongelovigen in Islamitische landen genieten… ZUCHT

 119. adamus says:

  Sinds Ron Paul is het de amerikaanse politici enigsinds gaan dagen heb ik begrepen. Hier in NL heeft echt niemand het erover. Zelfs geen roepende in de woestijn.

  Wouter for President of wordt hij collega van Zalm maar dan van de veel grotere ING? Regeringscommissaris maar dan met een echt bijpassend salaris.

 120. adamus says:

  Ook voerde de Britse overheid begin dit jaar een belastingheffing op de aankoop van een huis opnieuw in.

  nog even en ze voeren daar de heffing voor extra raampjes weer in.

  Het houdt in ieder geval de bestaande woning op prettig prijspijl, denkt mr Brown.

 121. nhz says:

  @122:
  als Wouter echt slim is zorgt hij dat Zalm beschadigd uit de DSB affaire komt, kan hij gelijk tegen een topsalaris voor reddende engel spelen 😉

  net als Kok, de Waal en vele andere illustere salonsocialisten die hem voorgingen op weg naar het Grote Geld.

  @123:
  ik denk dat de Britse huizenprijzen nog wel een kwartaaltje verder stijgen (in ieder geval in UK Ponden) gezien de enorme hoeveelheden geld die daar gepompt worden.

  Helaas lijkt het erop dat dit ook de strategie is van de EU kleptocraten: huizenprijzen op peil houden door de pleuro nog verder onderuit te halen; mensen met een tophypotheek profiteren dan dubbel (op termijn stevige inflatie, dus afbetalen veel makkelijker). Afgaande op de euro goudprijs spant het erom de komende weken.

 122. adamus says:

  nhz moeten de grootverdieners wel hun cashflow gaande houden. Daar heb ik mijn twijfels dan weer over.

 123. Rob Heusdens says:

  @bigD (5)

  Ik krijg spookbeelden van massa’s werklozen die ondanks de steun aan de banken hun baan verliezen, en na korte WW periode in de bijstand belanden, en dan al hun spaarcentjes op moeten eten.

  Dat is nl. de praktijk.

  Redt de banen, niet de banken zou ik zeggen.

  En afschaffen al die luxe, zoals militaire steun in Uruzgan, hypotheekrente-aftrek voor top-inkomens en dure huizen, etc.

  Je bezuinigt waar je op bezuinigen kunt, dat moeten de minima of mensen in schulden ook, en je blijft af van die voorzieningen waar je niet zonder kunt.

  Waar haal je het vandaan trouwens dat alle minima LCD tv’s zouden hebben?

 124. FT says:

  @Martin 111 en NZH 112.

  Ik zal even uitleggen hoe het ECHT werkt.

  Je leent je hypotheek aflossingsvrij van je BV. Je zorgt dat je de rente precies in de 52% schaal betaald. Vervolgs keer je de rente als winst uit aan prive. Na aftrek van LB, VPB en divident betaal je dus 48%+forfait en ontvang je 60%.

  Dus niet je betaald weinig, je ONTVANGT netto ca 10%. 😉

 125. FT says:

  Nog een leuke voor de rekenwonders: Ik heb 8% rente bedongen terwijl ik ook 4% had kunnen krijgen. 🙂

 126. adamus says:

  128

  als het voor de fiscus maar marktconform is, is het “aannemelijk”. Vooral je kinderen geen lening geven van 3%, dat pikt de fiscus niet……. Bij de bank 1% krijgen op je geld is weer wel akkoord…..
  rare wereld.

 127. adamus says:

  FT

  die vlieger gaat op zolang het goed gaat. De klappen gaan volgend jaar vallen bij de dga’tjes.

 128. Rob Heusdens says:

  Het hele economische beleid dat gebaseerd is op die steeds maar stijgende huizenprijzen is uiteraard een luchtbel. Want er is geen enkele reële economische waarde die vertegenwoordigd is in die absurd hoog opgelopen huizenprijzen. Geld kan niet zomaar uit het niets ontstaan. Dus moet iemand, ooit die rekening gaan betalen.
  Vandaar dat de VVD er zo op gebeten is om de (door hun eigen beleid veroorzaakte crisis) aan te pakken, om die lasten ergens anders neer te leggen.
  Naar buiten presenteert zich de VVD als dé partij die tegen zware overheidslasten is, en tegen allerlei soorten subsidie is. Maar de grootste subsidie stroom, die bovendien nog eens volkomen scheef is, en merendeels bij de hoogste inkomens terecht komt, die wordt zorgvuldig in tact gehouden.
  Vandaar de hypocriet crisis.

 129. Rob says:

  zo, ik ben dus klaar met de VVD (na 25 jaar erop gestemd te hebben)
  Slappe populistische prietpraat. Natuurlijk is de hypotheekrente aftrek een economisch en fiscaal gedrocht. Soms moet je even pijn leiden. Maar Rutte moet weer lekker op een HR afdeling gaan werken, hij begrijpt werkelijk niets van de materie

 130. Rob says:

  Even korte toelichting op mijn eerdere opmerking dat Rutte niets begrijpt van de materie: quote van Rutte: “maar de aftrek bestaat al ruim een eeuw dus de stijging van de huizenprijzen van de afgelopen 15 jaar kan niet door de aftrek komen’. Pffff, nee Rutte, er zijn meerdere factoren die hierin meespelen. De aftrek versnelt alleen het proces, en het is een oneerlijk systeem, dus hou eens op met je stokpaardje! Geen VVD meer voor mij.

 131. adamus says:

  Rob, correctie; Als presentator bij peptalk/BNR wist hij te zeggen: “al vanaf 1964”.
  Ik heb dat uurtje genoten van kletspraat.

 132. J. Palms says:

  Rutten mag dan wel lopen pochen dat hij eerste Liberale premier is is sinds, 100 jaar, hij vergeet alleen nog te zeggen dat hij de meest asociale premier is. Bij hem zijn wij als Nederlanders goed af hij leidt ons naar betere en verre orden. Althans volgens zijn retoriek, maar wij gaan met z’n allen onder Rutten naar de donder, behalve zijn liberalen vrien en Huizen bezitters, daar moet je niet aankomeen. Maar dat de zorg wordt uitgekleed en steeds meer Nederlanders niet meer weten hoe de touwtjes aan-en-klaar te knopen, dat maakt Rutten niets uit, Hij is toch op de eerste plaats Primier van de rijken en welgeselden. ( Nog even en dan volgt weer de uitspraak van Colijn , dan eten ze maar vissenkoppen) U Meneer Rutten noemt U zelf éé sociaal Liberaal!!!! U zou U moeten schamem.

 133. Just want to say your article is as surprising. The clearness in your post is just cool and
  i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your feed to keep
  up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the
  gratifying work.

  Feel free to visit my site: muscle revolution pro amazon

1 Pings/Trackbacks for "Mark Rutte (VVD): “Handen af van de hypotheekrenteaftrek”"
 1. […] Rutte in 2010 nog heel stoer riep dat morrelen aan de hypotheekrenteaftrek onbespreekbaar was, werd dit standpunt in de aanloop naar de verkiezingen van 2012 met de stille trom veranderd […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*