Slechts 6% van de koophuizen is betaalbaar met een modaal inkomen van €36.000

Het is voor huizenkopers met een modaal inkomen vrijwel onmogelijk een woning te vinden,constateert hypotheekadviseur De Hypotheker. Vooral voor Jan Modaal is het aantal betaalbare woningen zeer gering.

De Hypotheker heeft in kaart gebracht voor hoeveel woningen van het totale woningaanbod huizenzoekers met een modaal inkomen van 36.000 euro bruto in aanmerking kunnen komen. Dat valt tegen: slechts 6 procent van de huizen zou betaalbaar zijn. Met dit salaris kun je als single een hypotheek krijgen van ongeveer 163.000 euro.

Huis kopen met middeninkomen

bron: businessinsider.nl

Share Button
Tagged with: ,
270 comments on “Slechts 6% van de koophuizen is betaalbaar met een modaal inkomen van €36.000
 1. erik(trolnogimmerhier) says:

  Gewoon straks weer 50% aflossen en 50% aflossingsvrij, conform voorspelling jaren geleden en de leennormen gaan ook weer soepeler worden. Zoals gezegd alle doemdenkers hier in 2012, inmiddels 170,000 euro overwaarde, kan je niet tegen op werken hoor! Hoop dat jullie allemaal nog tevreden huren!

 2. Mr. Marty says:

  Overwaarde is allemaal gebakken lucht. Als je nu verkoopt en casht en gaat huren dan heb je het geld pas in je handen. Na 30 jaar hypotheek en bij verkoop is de dan geldende waarde pas geëffectueerd.

  Dat de huizenprijzen inmiddels weer uit zijn voegen is geschoten staat buiten kijf. Dit is niet houdbaar, tenzij de rentes verder dalen. Die kans is aanzienlijk omdat de ECB meer stimulerende maatregelen heeft aangekondigd om de economie aan te jagen. Hierdoor kunnen de huizenprijzen stabiliseren en zullen ze niet prompt gaan dalen. Flink stijgen zit er ook niet meer in. De vraag naar huizen blijft immers ook hoog.

  Aangenaam wonen in Nederland in een koopwoning is niet voor iedereen meer weggelegd. Veel mensen kunnen in deze maatschappij niet meer meedoen. Huren is ook moeilijk. De volgende crisis is in de maak. Wij mensen leren het nooit en rekenen onszelf alleen maar rijk en rijker. Sinds de bloembollenzeepbel doen wij niets anders. We leven van de ene naar de andere zeepbel.
  Duitsland niest, Nederland verkouden!? Harde Brexit? Handelsbelemmeringen. Niets is zeker in deze wereld.

 3. Afbetaalde huiseigenaar says:

  Alles verkocht in 17, en 3 maanden na emigratie een huis gekocht in portugal. Alles super. Hier stijgen de prijzen echter ook hard. Algarve is echt duur, lisboa en Porto dito.
  Maar er zijn zat mogelijkheden om nog een leuk huis te kopen als je niet perse in die gebieden wil zitten.
  Ben zo blij dat we weg zijn.

 4. Stan says:

  Nederland zorgt slecht voor de Nederlanders. Gewone gezinnen en werknemers kunnen niet langer betaalbaar wonen. Geboortecijfer en inkomen stijgt niet of nauwelijks, ondanks dat we in een hoog conjunctuur zitten. Teken aan de wand. En dat met een enorme vergrijzing die eraan komt. Emigratie vanuit de derde wereld gaat niet genoeg soelaas bieden. A omdat er nog steeds grote problemen zijn met de oude groepen migranten (Marokkanen en Somaliërs b.v.), leert de ervaring. B omdat de Nederlander steeds rechtser stemt en hierdoor de emigratie uit die landen beperkter zal blijven. Emigratie uit andere delen van de EU dan? De Oekraïne lobby is immers alweer druk doende. Uiteindelijk zal dit ook niet alle problemen gaan oplossen. Ten einde zal het Japan scenario zich steeds verder gaan afspelen in de EU. Lage groei, lage rente, laag geboortecijfer en uiteindelijk nog meer bevolkingskrimp aan de randen. B.v. Baltische staten, Zuid en Oost Europa. We veranderen langzaam in een sterfhuis in de EU omdat we niet goed voor onze kinderen en kleinkinderen zorgen als EU maar ook als Nederlanders. En dit enkel om een topprijs te krijgen voor je veel te duur geprijsd huis. Triest.

 5. Stan says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Goed bezig Erik. Het grote plaatje heb je ook door neem ik aan. Iets met duurzaamheid en nageslacht.

 6. Arjan says:

  Dit artikel is gesponsord door de Hypotheekshop? Jan Modaal die een EERSTE huis koopt kan het niet betalen ZONDER extra geld! M.a.w. niet alles kan geleend worden. Dat is toch goed!? Of niet?

 7. Arjan says:

  Mr. Marty: Aangenaam wonen in Nederland in een koopwoning is niet voor iedereen meer weggelegd

  Is dat erg?

 8. Steven says:

  Overwaarde is inderdaad gebakken lucht als je maar 1 woning hebt. Vandaar dat sommigen zoals die verwende prins er honderden kopen. De winst is er alleen pas bij verkoop en daar gaat het natuurlijk mis…

 9. Arjan says:

  Steven: Overwaarde is inderdaad gebakken lucht als je maar 1 woning hebt.

  Nu praat je weer zo. Als je het huis verkoopt en je gaat huren dan kun je dat geld mooi in eigen zak steken. Dat is toch verstandig volgens jou?

 10. Steven says:

  Arjan: Dat is toch verstandig volgens jou?

  Dan moet je dat nu doen. Meer kansen krijg je denk ik niet.

 11. maff says:

  Nicolas Dorier ( twittertjes )

  In japan, the consumption tax go from 8% to 10% soon. And just like that, your purchasing power got a 2% cut and nothing you can do about it.

 12. maff says:

  Jackson Hole
  Centrale bankiers zijn gevangenen van beleggers geworden
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/21/centrale-bankiers-zijn-gevangenen-van-beleggers-geworden-a3970783

  En de economie kunnen ze ook al niet meer redden, zou ie dan toch nog komen ? http://i.ytimg.com/vi/AJxbpU7_Mss/0.jpg

 13. maff says:

  108 building ‘A cloud is forming over what is set to become Australia’s second tallest building, with claims of loud cracking sounds and windows that no longer open.’

  Fears of defects in Melbourne’s tallest tower
  https://thenewdaily.com.au/money/property/2019/07/26/australia-108-building-defects/

 14. maff says:

  Genieten maar weer zeepbellers, het wordt weer prachtige dag 😎

 15. maff says:

  ABP en de Nederlandse staatsobligaties ….. 2.6 miljard ?

  Maar aan de overkant kant zit er nog steeds 9.6 miljard in off-balance mortgages USA, Fannie, Freddy en Ginnie

  https://www.abp.nl/images/top-100-grootste-beleggingen-abp.pdf

 16. b says:

  De Britse privacywaakhond ICO is bezorgd over het gebruik van live gezichtsherkenningstechnologie door vastgoedbedrijven in Londen 16 augustus 2019:
  https://privacynieuws.nl/diverse/cameratoezicht/20934-britse-privacywaakhond-onderzoekt-private-gezichtsherkenning-in-londen.html

 17. b says:

  In 2014 kondigde minister Kamp aan met de installatie van slimme meters te starten om in 2020 − een Europese eis − minimaal 80% van de huishoudens aangesloten te hebben. In de wet is de weigeroptie opgenomen en werd de functie geschrapt om op afstand de energievoorziening te kunnen uitschakelen.
  https://privacynieuws.nl/binnenlands-nieuws/slimme-meters.html

  Het actueel meten van uw energieverbruik kan immers veel over uw gedrag zeggen.

  Een belangrijke reden van de EU om de slimme meter in alle huishoudens te willen, was het idee dat daarmee energiebesparing mogelijk was. Echter die wens valt tot nu toe tegen. Er werd uitgegaan van 3,5 procent besparing, maar het blijkt minder dan 1 procent te zijn. Hierdoor worden ook de kosten van de vervangingsoperatie van ruim 3 miljard euro door de overheid niet terugverdiend.

  De slimme meter lijkt een tussenstap te zijn op weg naar een digitale nutswereld. Intelligente huizen die zelfstandig hun energiegebruik kunnen managen.(noot: Wanneer het energieverbruik piekt kan de netwerkbeheerder je wasmachine uitzetten op afstand).

 18. b says:

  Wo-co gaat mensen die een huishoudinkomen tussen ongeveer 38-54k voorrang geven bij de koop van huizen, vorige week op de site.

  Blijkbaar weet de Wo-co ongeveer in welke inkomensgroep je zit….
  Onder welke inkomensletter valt 38-42k en 42-54k via de belastingdienst. En zo wordt data -naar mijn mening- weer misbruikt.

  Bij navraag betreft het oude en aparte huizen die niet zo geschikt zijn om de energietransitie mee uit te voeren door de Wo-co. Toch wel eerlijk dat men dat vermeldt.
  Je mag weigeren te kopen, je blijft dan huren totdat je zelf opzegt, het huurhuis wordt dan uiteindelijk in de verkoop gezet.
  Je moet wel vooraf je huur hebben opgezegd, je zou zowaar nog korting middels ‘in bewoonde staat’ kunnen krijgen. Not.

  Indien je geen of onvoldoende hypotheek kan krijgen kan je een startershypotheek krijgen via de Wo-co op basis van Koopgarant.
  Koopgarant betekent dat de Wo-co het huis weer terugkoopt, alleen is er dan kans van een andere taxateur die het huis ineens minder waard vind? Is Koopgarant wel zo gunstig?

  De vraag is of er evenveel nieuwbouw plaats vind of niet, geen enkel gemeentebericht.

 19. Dalen says:

  Ach ik heb nog wel wat appartementen voor die zielige Jan Modaal. Inkoop 60k tot 80 k nu voor 2 ton. Als babyboomer moet ik het ook maar rooien.

  Slaap lekker verder. Woon al jaren in het buitenland. Dom volk verdient een domme regering.

 20. maff says:

  Geit, hoor je het ook eens van een ander 🙂 saving yourself

  Save The World By First Saving Yourself

  https://www.peakprosperity.com/save-the-world-by-first-saving-yourself/

 21. Latida says:

  Prijsstijgingen op de huizenmarkt het gevolg van criminele investeringen?

  “Weggesluisd geld maar ook geld van buitenlandse criminelen wordt in Amsterdam in vastgoed geïnvesteerd. En kwart van de huizen wordt gekocht zonder geleend geld. Kopers rekenen soms zes ton cash af.

  Zijn de prijsstijgingen op de huizenmarkt het gevolg van criminele investeringen? Een ’leidinggevende functionaris uit de financiële wereld’ zegt: Als dat de hypothese is die ik zou moeten staven dan weet ik zeker dat die hypothese bevestigd gaat worden’.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1343342763/gouden-eeuw-voor-amsterdamse-drugspenoze

 22. meelezer says:

  Dalen:
  Ach ik heb nog wel wat appartementen voor die zielige Jan Modaal.Inkoop 60k tot 80 k nu voor 2 ton. Als babyboomer moet ik het ook maar rooien.

  Slaap lekker verder. Woon al jaren in het buitenland. Dom volk verdient een domme regering.

  En in welk land ben jij, slimmerik, dan gaan wonen?

 23. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Met de huidige extreem lage rentes is de modale eenverdiener eigenlijk veroordeeld tot huren.
  Vraag is dan meteen wat er zou gebeuren als rentes weer “normaal” worden, zeg 7-8%.

  Dan komen de koe-in-de-kont-kijkers weer tot verrassende conclusie dat er toch wederom nogmaals en opnieuw sprake was van een vastgoed zeepbel ?

 24. David says:

  Juan Belmonte,

  De rente gaat nooit meer naar 7-8%. Het kan wel, maar dan zou dat gepaard moeten gaan met een enorme inflatie. Misschien als de noordelijke of zuidelijke landen uit de euro stappen. Dus dan is je schuld gelijk ook een stuk minder waard, dus geen probleem. En als de rente een aantal jaar vast staat zelfs erg voordelig.

  Maar de huidige prijzen zijn er niet alleen door de lage rente. Er is gewoon geen plaats meer in de grote steden. Als er straks een grote recessie komt kunnen de prijzen weer dalen, maar de rente zal dan alleen maar worden verlaagd.

 25. Latida says:

  Aap komt uit mouw:

  “In Amsterdam wordt heel veel drugs gebruikt, veel van de winst wordt via een omweg belegd in onroerend goed”

  https://www.misdaadjournalist.nl/2019/08/cokecity-amsterdam-komkommercity/

 26. Bunk says:

  Advies :
  Koop niet daar waar de bubbel het grootst is, want je bent eraan voor de moeite….ni doen!
  Bunk

 27. Arjan says:

  Juan Belmonte: Vraag is dan meteen wat er zou gebeuren als rentes weer “normaal” worden, zeg 7-8%.

  Wat een onzin, wie zegt dat dat normale rentes zijn? Er is net een ‘rentebubble’ leeggelopen.

 28. Steven says:

  Gemiddeld was het zo’ n 5 procent.

  Dus en de huizenprijs kan dalen en de rente verdubbelen.

 29. Steven says:

  En wat wilt u? Onbetaalbare huizen en negatieve rente op je spaargeld?

  Ze zijn gek..

 30. Arjan says:

  Steven,

  En de inflatie dan?

 31. Arjan says:

  Steven: En wat wilt u? Onbetaalbare huizen en negatieve rente op je spaargeld?

  Je kunt ook gewoon huren.

 32. Steven says:

  Arjan: En de inflatie dan?

  Daar heb ik dat zilver voor

 33. Bunk says:

  Huren heeft z’n voordelen :
  -Heb je bij een huurwoning ineens k-u-t-buren…kun je weg, na huur opzeggen…toe-de-le-do-kie…bij koop = rijdende rechter?
  -Heb je een baan ergens ver van je koop-woning…zou het idealer zijn om dichterbij dat bedrijf te zitten?(koop je toch gewoon een andere woning?, weeral een keer k.k.?…ook een kostenplaatje)
  -Vergeet het onderhoud van je koopwoning niet(dit blijft geld kosten…geloof mij, ik heb een koopwoning)

 34. Bunk says:

  ergo : nee een blaffende hond, of jankende baby…of beide// of slechte buurt ineens azc in je buurt/ na een paar jaar overal hoofd-doekjes in de straat?..bij nieuwe buren in je koop-woonst…rijdende rechter?

  Huren heeft wel degelijk voordelen inzake flexibel zijn en optimaal genieten van alles behalve zorgen maken over de woning waar je in zit.

  Huren lijkt duurder, maar kopen is meer dan enkel hypotheek aflossen!

  Deze 2 tegen elkaar afwegen en dan maar ff afvragen wat eigenlijk het beste is, zal voor iedereen anders zijn

  Mssh soms koop beter/ mssh soms huren beter

 35. Bunk says:

  Huisje gemiddeld tegenwoordig : 300K = 1K hypotheek per maand /kk 15 kk
  Dan moet je met z’n 2-en minimaal 2x (ruim)modaal zitten, anders krijg je de hypotheek niet.(of flinke zak eigen geld meenemen)
  oooch 1 vd 2 wordt ineens ziek/ ojee de relatie loopt op de klippen…nou die kans is groot…zie het aantal scheidingen….rijdende rechter dan maar weer?

 36. Arjan says:

  Bunk: -Vergeet het onderhoud van je koopwoning niet(dit blijft geld kosten…geloof mij, ik heb een koopwoning)

  Valt wel een beetje mee. Woon hier bijna drie jaar en heb nog geen onderhoud gehad. Mijn vorige koopwoning alleen schilderwerk in de 7,5 jaar dat ik er heb gewoond. Dat heb ik zelf gedaan. Dus kostte me twee weken huur aan goede verf.
  Dat je snel weg kan is eigenlijk het enige voordeel van huren.

 37. Bunk says:

  Arjan,

  Dan heb je geluk gehad.
  Verven is iets wat wel bijna iedereen kan, maar er zijn nog andere dingen :
  https://woonderhoud.nl/woningonderhoud/wat-kost-het-onderhoud-van-een-huis/

 38. Arjan says:

  Bunk: Verven is iets wat wel bijna iedereen kan, maar er zijn nog andere dingen :

  Zoals? Het vernieuwen van een dak?

 39. Bunk says:

  Zou kunnen, na verloop van tijd idd het dak.

  Maar voorafgaand zou je ergens een lekkage kunnen hebben aan je dak (of dakkapel)en hier een aantal keren mensen voor moet laten komen. No cure/no pay denk jij dan? Nou dan komen ze gewoon niet…(misshien wel rot hout op die plek van lekkage)

  Dakgoten op hoogte van 5 meter of meer zuiver maken of repareren…mssh wel vervangen…

  Eens een keer een flinke wind gehad, liggen een aantal dakpannen niet meer goed…zelfde verhaal met een schoorsteen waar een steen iets los lijkt te zitten(op 7meter hoog)..moet ook iemand voor komen, ik ga het dak niet op…alles boven de 3 meter, mij nie gezien

  Je aangrenzende buurman doet zijn dak vernieuwen of je ook mee wil doen…want dak ligt eral 40 jaar op? Je moet niet ntrl, maar wordt het duurder als je het een paar jaar nadien wel moet doen.

  alleen al het dak kan je al handen vol met geld kosten

 40. Steven says:

  Of een fundering? Het voegen van alle bakstenen? Of de afschrijving van de hele woning? Ze liggen niet allemaal aan de Herengracht in Amsterdam dus ze gaan meestal naar nul.

 41. Arjan says:

  Steven: Of een fundering? Het voegen van alle bakstenen? Of de afschrijving van de hele woning? Ze liggen niet allemaal aan de Herengracht in Amsterdam dus ze gaan meestal naar nul.

  My god…

 42. Bunk says:

  “Bovendien loop je het risico dat je opstal- en inboedelverzekering bij schade de hand op de knip houdt. Verzekeraars hebben in hun algemene voorwaarden opgenomen dat zij niet uitkeren als de schade is ontstaan door slecht of achterstallig onderhoud, zoals een lekkage aan het dak. Ook schade door fouten in de constructie van het huis valt buiten de dekking.”

  https://www.businessinsider.nl/onderhoud-aan-mijn-huis-wat-echt-nodig/

 43. maff says:

  Hoogehuizenprijzenstress ( Juan 😉 )
  Vraagprijs (gemiddeld) € 414.704, huizenzoeker.nl

  SER-rapport: Nederlandse jongeren in het nauw
  https://joop.bnnvara.nl/nieuws/ser-rapport-nederlandse-jongeren-in-het-nauw

 44. maff says:

  Bunk,

  en rekent wat dit betekent …… rekenmodel herbouwaarde
  ‘Veel mensen zijn onderverzekerd omdat de herbouwwaarde (het verzekerde bedrag) bij uw opstalverzekering te laag is.’

  https://www.berekenhet.nl/modules/wonen/herbouwwaarde-woning.html

 45. Arjan says:

  Bunk: “Bovendien loop je het risico dat je opstal- en inboedelverzekering bij schade de hand op de knip houdt. Verzekeraars hebben in hun algemene voorwaarden opgenomen dat zij niet uitkeren als de schade is ontstaan door slecht of achterstallig onderhoud, zoals een lekkage aan het dak. Ook schade door fouten in de constructie van het huis valt buiten de dekking.”

  Nog zo’n gedwongen huurder…

 46. Arjan says:

  Bunk: Deze 2 tegen elkaar afwegen en dan maar ff afvragen wat eigenlijk het beste is, zal voor iedereen anders zijn

  Voor verreweg de meesten zal kopen op de lange termijn veruit het goedkoopste zijn.

 47. Juan Belmonte says:

  maff:
  Hoogehuizenprijzenstress ( Juan )
  Vraagprijs (gemiddeld)€ 414.704, huizenzoeker.nl

  Teken des tijds.
  Hogehuizenprijzenstress: gemiddelde vraagprijs ruim 10 maal Jan Modaal en ruim 7 maal JanenWilmaModaal (58k inkomen samen)

  Bij zowel starters op de huizenmarkt als wel ook bij bedrijven die van vastgoed dachten te kunnen profiteren en er uiteindelijk aan ten onder gegaan zijn.

  In de serie Suske en Wiske en “De Poenschepper”:
  Vroom en Dreesman en “De of-balance constructie van winkelpanden”

  Als de rente niet langer de werkelijke prijs van geld weergeeft,
  gebeuren er hele andere dingen.

 48. Juan Belmonte says:

  Arjan: Wat een onzin, wie zegt dat dat normale rentes zijn? Er is net een ‘rentebubble’ leeggelopen.

  Geld lenen heeft een prijs.
  Dat heet rente.
  Gratis geld lijkt leuk maar ondermijnt de essentie van geld: waarde in de vorm van een claim op toekomstige arbeid (door iemand anders).

  Nu zijn diverse lageloonbuitenlanden via wisselkoersen bereid om goedkop voor ons te werken maar wat als dat ophoudt en blijkt dat er bij ons wel veel geld is maar niet in omloop is ?

 49. Steven says:

  Arjan: My god…

  Arjan.. Dat is gewoon een feit. Flats uit de jaren 50 en 60 worden nu al afgebroken. Nieuwbouw woningen uit de jaren zeventig zijn straks aan de beurt.

 50. Steven says:

  En het blijft lenen.. Stel je leent aan een 10 jarige 400 euro uit voor een fiets en je zegt dat ie maar 350 hoeft terug te betalen. Dan koopt ie die fiets, maar geeft ie die 350 euro ook terug?

  Het is in ieder geval compleet idioot die negatieve rente.

 51. Bunk says:

  Arjan: Nog zo’n gedwongen huurder…

  Gedwongen huurder…nee hoor, is gewoon realistisch om ook dit soort punten te noemen (ben al hypotheekvrij met eigen woonst)

 52. H.P. de Greef says:

  De blije huurder (een update)

  Ik ben hier niet zo vaak, maar nu even een update.

  Ik woon in de hoofdstad, voor c.a. 600 per maand, en dat lijkt me een goede prijs voor een paar kleine kamertjes.

  Tegnwoordig doen deze gehorige sociale woningbouw huurappartementen in de verkoop 400k op de “vrije markt” van drugsmaffia en wie verder.

  Met de helft van dat geld maak ik voldoende rendement om de huur te betalen en ongeveer hetzelfde bedrag te sparen.

  Dat suggereert mij dat er iets scheef zit.

  Maar dat ik scheefhuurder ben wil er bij mij mij niet in.

  Wie geinteresseerd is in de diepere achtergronden van deze fenomenen kan googlen met “Wealth Effect”.

  Ik vind het stom om te geloven in een “Wealth Effect”.

  Ik wens mensen als Arjan veel succes met het geloven in de dagprijs van een consumptiegoed.

  Ondertussen word ik een steeds gehaaidere belegger, en mischien dat ik ooit iets koop, zonder hypotheek, als het mij uitkomt.

  De blije huurder

 53. Bunk says:

  Juan Belmonte: Teken des tijds.
  Hogehuizenprijzenstress: gemiddelde vraagprijs ruim 10maal Jan Modaal en ruim 7 maal JanenWilmaModaal (58k inkomen samen)

  Bij zowel starters op de huizenmarkt als wel ook bij bedrijven die van vastgoed dachten te kunnen profiteren en er uiteindelijk aan ten onder gegaan zijn.

  In de serie Suske en Wiske en “De Poenschepper”:
  Vroom en Dreesman en “De of-balance constructie van winkelpanden”

  Als de rente niet langer de werkelijke prijs van geld weergeeft,
  gebeuren er hele andere dingen.

  Juan,

  Misschien is het wel ouderwets om te zeggen dat “geld”als je er veel van hebt en dat op een spaar-rekening zet, je er dan van kan leven.

  Die tijd komt niet meer terug…je zal ergens in moeten investeren wil je rendement hebben….je nek uitsteken zeg maar

  Banken hebben geld zat en hoeven niet veel in reserve te houden, onderling en via ecb hebben ze het al bijna gratis

  Geld is geld en er is niet iets zoals de “goudstandaard”…er staan andere zaken garant voor de hoeveelheid geld de banken uitlenen.

  Hypotheken, bedrijfsleningen, persoonlijke leningen…etc : deze mix van diverse “klanten” van de banken en de concurrentie onderling tussen banken om deze klanten te winnen of te behouden is enorm.

  Bij gevolg hebben eigenlijk de banken zelf dit in de hand gewerkt : elkaar zo zwaar beconcurreren, dat geld lenen idd “bijna”gratis wordt voor klanten….ook de klant zelf is niet gek ntrl(die speelt ook z’n rol…door te shoppen op de beste deal)

  …zover is het al

 54. Bunk says:

  Oi admin,
  blijkbaar filterwerk aktief hier
  of selectief maar reacties posten?
  Houdt Bunk niet zo van

 55. Steven says:

  ik heb er nu 2 in de wacht staan..
  (terwijl ik gewoon simpele feitjes post)

 56. Steven says:

  Mr. Marty,

  Arjan: Voor verreweg de meesten zal kopen op de lange termijn veruit het goedkoopste zijn.

  Dat is natuurlijk een heel domme conclusie bij deze torenhoge prijzen.

 57. maff says:

  Weinig vertrouwen in koopkrachtplannen: ‘Wij middeninkomens betalen alleen maar meer’

  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/weinig-vertrouwen-in-koopkrachtplannen-wij-middeninkomens-betalen-alleen-maar-meer/

 58. maff says:

  Roubini: “Centrale banken totaal machteloos bij volgende recessie”

  https://nl.express.live/roubini-recessie-centrale-banken/

 59. Arjan says:

  Bunk: Gedwongen huurder…nee hoor, is gewoon realistisch om ook dit soort punten te noemen (ben al hypotheekvrij met eigen woonst)

  Toch gek dat je niets noemt aan torenhoge onderhoudskosten wat je hebt moeten betalen de afgelopen jaren. En wat is een woonst in godsnaam?

 60. Bunk says:

  Arjan: Toch gek dat je niets noemt aan torenhoge onderhoudskosten wat je hebt moeten betalen de afgelopen jaren. En wat is een woonst in godsnaam?

  Heb je die link niet gezien…de 1% regel?
  Dat verzin ik niet, maar is een algemene richtlijn : dat jij enkel wat verf hoeft af te rekenen in 7 jaar….whaaaahahah daar moet ik eens flink mee lachen : Hou jij jezelf lekker voor de gek of zit je nog steeds in een casco-woonst, met enkel verf op de muren?

 61. Bunk says:

  …dat je verder te lam bent om te googelen, wat het woord “woonst” betekend, kan ik niet helpen.
  Maar wat denk je dat het zou kunnen betekenen?(ff zonder te googelen)

 62. Arjan says:

  Bunk: Heb je die link niet gezien…de 1% regel?

  Ik vroeg wat JIJ aan onderhoudskosten had. Moet je niet met een commercieel artikel aan komen zetten. Het feit dat je maar random een linkje post zegt mij al genoeg, namelijk dat je niet uit eigen ervaring spreekt.

 63. Arjan says:

  Bunk: casco-woonst, met enkel verf op de muren?

  Nee, ik zit in een luxe afgewerkte woning. Maar je moet woningverbetering niet verwarren met noodzakelijk onderhoud. Allemaal niet nodig, maar puur voor het eigen woonplezier.

 64. Arjan says:

  Bunk: want dak ligt eral 40 jaar op?

  Dat is 1x in de 40 jaar een paarduizend euro.

  Bunk: Maar voorafgaand zou je ergens een lekkage kunnen hebben aan je dak (of dakkapel)en hier een aantal keren mensen voor moet laten komen. No cure/no pay denk jij dan? Nou dan komen ze gewoon niet…(misshien wel rot hout op die plek van lekkage)

  En wat denk je dat dat kost dan? Een paar honderd euro?

  Nogmaals: een huurder spoelt per jaar al gauw 10.000 euro door de plee.

 65. Bunk says:

  Nou vooruit, omdat jij het bent Arjan …of is onderstaande link ook commercieel?

  https://www.eigenhuis.nl/onderhoud/onderhoudskosten

 66. Bunk says:

  ..is het geen €3000, maar €3600 op jaarbasis(zonder verdere verbeteringen of om waarde te verhogen….puur onderhoud….GOED lezen wat er staat!)

 67. Arjan says:

  Bunk: ..is het geen €3000, maar €3600 op jaarbasis(zonder verdere verbeteringen of om waarde te verhogen….puur onderhoud….GOED lezen wat er staat!)

  Vervangen van kozijnen? Vervangen van een dakgoot? Allemaal zaken die bij een heel vervallen huis wellicht noodzakelijk zijn. Dat doe je meestal als je een huis koopt in vervallen staat. En zeker niet om de paar jaar. Houten kozijnen gaan decennia mee als je ze goed onderhoudt. Dakgoten worden ook niet zo snel vervangen.

  Schilderen is de grootste kostenpost (als je het door een schilder laat doen). Met kunststof kozijnen is dit al niet nodig. Maar laat het eens 3000 euro per 5 jaar zijn. Ik weet niet waar Eigen Huis die 300 euro per maand vandaan haalt. En nogmaals kun je dat bedrag ook uit eigen ervaring staven? Ik niet namelijk.

  Het is daarbij allemaal nogal afhankelijk van de leeftijd van de woning.

 68. Bunk says:

  …staat niet eens dak vervangen bij:
  maar je zou de pech maar hebben dat je het moet vervangen…tel rustig 10K …maaaaaarrr dan zit je weer tig jaren goed ntrl : Dat dan weer wel.

  Feit is niet dat je een woonst(oja woning voor jou ntrl) koopt en enkel kijkt wat de maandelijkse hypotheek kost, je die €300/maand rustig mag tellen.

  Dat is wat ik bedoel….hypotheek + onderhoud + extra verzekeringen die moet hebben als woning-eigenaar(ben ook eigenaar hoor…maar het totale prijsplaatje is wel iets meer dan die paar €100 op jaarbasis waar jij over lult)

  Maar jij ontwijkt liever de realiteit en ik heb toch wel ernstige twijfels of jij wel een huis hebt, want dan zou je bovenstaande zeker niet ontkennen

  Dat het mssh prettiger is om een eigen woonst(ja die) hebt in eigendom en er een eigen draai aan kan geven, hoe je dat wil inrichten etc…is idd waar en ook : Geeft extra woongenot

  Maar als de betaalbaarheid (hypo+onderhoud) voor woningen in gedrang komt, met name voor jongeren(die meestal moeten instarten op ouwe meuk bij koop), kan je toch niet anders besluiten dat het een flinke zeepbel is voor dergelijke ouwe huizen

 69. Bunk says:

  Dus Eigen Huis zit maar wat uit de nek te lullen volgens jou?

 70. Bunk says:

  Wees dan ook zo flink om een link te posten, dat het maar een paar €100 per jaar is.

 71. Bunk says:

  Dus Eigen Huis…DE Vereniging Eigen Huis! …toch niet de minste?
  …en ze hebben gelijk, want dat is wel een richtlijn…zoals ik al eerder aangaf de 1% regel
  Die hou je best aan en heb je dat(1%-spaarpotje) het eene jaar niet nodig…dan mssh het 3de …of het 5de…12de….maar vroeg of laat ben je aan de beurt

 72. Bunk says:

  Weet je de dans al die jaren te ontspringen…kopen/verkopen…huisje hup/huis hop(wel telkens kk) : nounou…vroeg of laat loop je vast en dan is de meest gladde frikandel ook aan de beurt om tegen de lamp te lopen(als al niet eerder, want er is meldingsplicht bij gebreken na verkoop)…ga je ook gewoon(zeg maar op jaarbasis die 1%) alsnog…betalen!

 73. Arjan says:

  Bunk,

  Maar euh… nog steeds mijn vraag niet beantwoord he?

 74. Arjan says:

  Bunk: kopen/verkopen…huisje hup/huis hop(wel telkens kk) :

  Zo gaat dat in Nederland he? Anders kom je nooit in een fatsoenlijk huis te wonen.

 75. b says:

  David,

  Dank voor dit artikel 🙂
  De lage rente -naar mijn mening- is een groter gevaar dan de hoge huizenprijzen: indien de rente stijgt van bijv 2 naar 4% komen een heleboel mensen in de gevarenzone met betalingen.

  Vandaag in het AD dat er veilingen kunnen komen ivm huizenverkoop, laat maar komen dan gebeurt er hetzelfde als in Sydney en Melbourne.

 76. maff says:

  En de bouw …..

  ‘Overheid, trek je portemonnee voor de woningmarkt!’

  https://www.ad.nl/wonen/overheid-trek-je-portemonnee-voor-de-woningmarkt-br~a7a135a2/

 77. maff says:

  En de bank

  Bankenvereniging: Hypotheek verhogen om te verduurzamen moet simpeler
  https://www.nu.nl/economie/5986657/bankenvereniging-hypotheek-verhogen-om-te-verduurzamen-moet-simpeler.html

 78. Juan Belmonte says:

  Bunk,

  Klinkt inderdaad als een Teken des Tijds uit de Dertiger jaren van de vorige eeuw.
  Die volgen op de Twintiger jaren, Belle Epoque, Roaring ook 🙂

 79. Bunk says:

  Arjan:
  Bunk,

  Maar euh… nog steeds mijn vraag niet beantwoord he?

  Jij ziet alleen maar roze olifantjes…makelaar? zoals ik al eerder vermoede?

 80. Bunk says:

  Links genoeg over die 1% regel….google ff lekker zelf

 81. Bunk says:

  Juan Belmonte,

  We weten wat erna gebeurde…maar nu wel andere tijden : Nie Wieder, als het ff kan

 82. Arjan says:

  Bunk: Jij ziet alleen maar roze olifantjes…makelaar? zoals ik al eerder vermoede?

  Inhoudsloos gewauwel. Je lijkt me niet bijster intelligent. Na 4x vragen nog geen antwoord op mijn vraag. Werkloze huurder misschien?

 83. Arjan says:

  Steven: Dat is natuurlijk een heel domme conclusie bij deze torenhoge prijzen.

  Ach ja, het bekende niet-onderbouwde antwoord. Aflossing, inflatie, rente, je bent er blind voor.

 84. Arjan says:

  En het is hier al zo vaak gezegd, met een lage rente los je meer af. Men stopt daarnaast een steeds groter deel aan eigen vermogen in de woning bij aankoop, dus wat is in godsnaam het probleem?

 85. b says:

  Arjan,

  Enkele problemen kunnen zijn:
  je inkomen is niet stabiel en wordt structureel minder (werkloosheid, demotie, pensioen valt tegen, werksoort verdwijnt etc).
  Het kaartenhuis van de lage rentes valt ineen: lage rentes blazen de prijzen op van huizen en aandelen en daardoor is de yield van bijv pensioenfondsen gedaald tot 1,963% nu tov 8-7% vanaf 1992.(overigens in aug zijn de beleidsdekkingsgraden gemiddeld -5%!)
  Huizenprijzen te hoog: meer mensen haken af, daardoor wordt lenen duurder vervolgens steeds meer mensen hebben betalingsproblemen.
  Aandelenprijzen te hoog: pensioenenpyramidespel valt uiteen omdat de yield niet voldoende is met een steeds hoger risico met het behalen van yield(rendement).
  https://www.cassandracapital.net/amp/pension-funds-are-going-to-be-destroyed-in-the-next-recession
  Met verhelderend grafiekje.
  Het gaat niet goed op de obligatie- en aandelenmarkten. Wat volgt?

 86. b says:

  Arjan,

  Vroeger dacht ik ook zo, maar nu niet meer.

 87. Bunk says:

  Arjan,

  Die van het dak heb je toch gelezen?

  …en koste maar een paar 100’tjes hoor, is’t zo goed mijne lieve brave jongen?

 88. maff says:

  ‘ Op zes verschillende locaties in de binnenstad van Groningen ondervragen comedians topeconomen scherp in shows als ‘Zo sloop je de wereldhandel in 3 eenvoudige stappen’, ’17 Miljoen sukkels’, en ‘Dan had je maar in Blaricum geboren moeten worden’. ‘

  Standup Economics Festival https://economie.groningen.nl/nieuws/comedy-en-economie-komen-samen-tijdens-eerste-standup-economics-festival-1

 89. Arjan says:

  b: je inkomen is niet stabiel en wordt structureel minder (werkloosheid, demotie, pensioen valt tegen, werksoort verdwijnt etc).

  Dan moet je geen huis kopen. En mocht het zo ver komen, dan is het logisch om te verkopen en te gaan huren bijvoorbeeld. En kom nu eens niet met het argument van onder water staan.

 90. Arjan says:

  b: Het kaartenhuis van de lage rentes valt ineen:

  Kaartenhuis? De rente daalt al 40 jaar nadat ie historisch hoog stond. Vrij onwaarschijnlijk dat ie weer in korte tijd naar zo’n hoogtepunt zal stijgen.

 91. Arjan says:

  b: Huizenprijzen te hoog

  Worden vooral bepaald door rente, inkomen en aanbod. Rente blijft waarschijnlijk laag, inkomens blijven stijgen en de verwachting is dat het aanbod de vraag de komende decennia niet overstijgen.

 92. Arjan says:

  b: Aandelenprijzen te hoog

  Al vaak uitgelegd hier dat aandelenprijzen niet zoveel te maken hebben met de prijs van woningen.

 93. Arjan says:

  b: Wat volgt?

  Vraag het aan Steven, die heeft een glazen bol. Ik denk iets vergelijkbaar met Japan ofzo…

 94. Arjan says:

  Bunk: en koste maar een paar 100’tjes hoor, is’t zo goed mijne lieve brave jongen?

  Dan vraag ik me werkelijk af waar die 300 euro per maand vandaan komt…

 95. b says:

  Arjan,

  Aan jou hoef je het niet te vragen …./s

 96. Steven says:

  Arjan,

  Ik heb geen glazen bol, maar als huizen vrijwel onbetaalbaar worden (de rente misschien alleen wel) dan is het wachten op een daling of inflatie en dan gaat de rente omhoog.
  Die glazen bol is gewoon logisch nadenken.

 97. b says:

  Arjan,

  Rekenrente is niet hetzelfde als hypotheekrente.
  Je haalt ze doorelkaar.

  Aandelenprijzen gaan netzoals huizenprijzen omhoog door de lage rekenrente.Zeepbel.

  Onderwater staan? etc etc

  Je laat zien dat je weinig leest en verdiept in allerlei zaken.
  Van verschillende meningen kan je leren. 🙂

 98. Arjan says:

  Steven,

  Als de rente omhoog gaat hoeven prijzen nog niet te gaan dalen. Inflatie maakt schulden kleiner en als starters het niet meer kunnen betalen, doen investeerders dat wel, kunnen ze datzelfde huis gaan huren.

 99. maff says:

  En de bouwers ….. nieuwbouw koopwoningen ingestort dft.nl

  Wie bouwt er nog een huis van minder dan twee ton?

  https://www.cobouw.nl/woningbouw/nieuws/2019/09/wie-bouwt-er-nog-een-woning-van-minder-dan-twee-ton-101276219

 100. maff says:

  Zeer typisch ….. is dit Newconomy ? 😉

  als dit zo doorgaat ( en dat zit er dik in ) is in de volgende 10 jaar 30% van je spaargeld aan waarde verdampt

  https://tradingeconomics.com/netherlands/inflation-cpi

  We hebben recht op deflatie ……

 101. ps says:

  maff,
  maff,
  🙂

  …hawkish or dovish, that’s the question!…
  https://twitter.com/AMAZlNGCREATION/status/1166077015398600704

 102. David says:

  Nou, goed nieuws voor de bank spaarders.
  https://www.ad.nl/politiek/kabinet-schiet-spaarder-te-hulp-tot-400-000-euro-geen-belasting-meer~a7559faa/
  Slecht nieuws voor de huisjes melkers helaas. Je mag geen geleend geld meer wegstrepen tegen je vermogen.

 103. Bunk says:

  Dat is idd al een goede maatregel om beleggers van dat type weg te jagen vd woningmarkt, volgende stap 2de woning of meer in bezit extra belasten?
  De overheid denk met U mee!
  …of zouden bovenstaande maatregelen niet voor extra betaalbare woningen gaan zorgen?

 104. Bunk says:

  Ik heb eens even in de glazen bol gekeken, maar weet niet zeker of deze maatregel ook ervoor gaat zorgen dat de prijzen kunnen zakken.
  Voor starters zou er ook iets in de maak zijn om ze iets ruimere mogelijkheden te geven qua hypotheek vs studieschuld.

  Politiek kan wel degelijk (eindelijk)sturen op dat vlak en ik heb ook het vermoeden dat ze dat gaan doen ook….maar ff afwachten

 105. Bunk says:

  Heerlijk : Mensen met een berg spaargeld verdringen naar de huizenmarkt : geniaal(aandelen, beleggen, sparen etc brengt geen drol op) en dan vervolgens…met terugwerkende kracht alsnog doen laten betalen…whahaha, mijn lol kan eigenlijk niet op!

  Welkom in Nederland en rap weer verkopen en met de staart tussen de benen wegwezen, we foppen ze allemaal : Zo maken we Nederland groot en hebben we geen gas meer, wel een berg aan investeerders die krom gaan liggen want onze overheid (oa Wiebes)gaat er iets aan doen…en dan je rendement een beetje “afromen”, noemen ze dat in Den Haag

  …ik zie het al helemaal gebeuren, die gaan dat doen

 106. Fred. says:

  Wat ik niet begrijp is waarom de huurprijs in de particuliere huursector niet ook gereguleerd kan worden met een puntensysteem.
  Op die manier kan je nog steeds een woning kopen en verhuren aan mensen die om wat voor reden dan ook liever flexibel zijn (en daar iets extra’s voor betalen) met een prima rendement maar is dezelfde woning ook interessant voor mensen die willen kopen om er zelf in de gaan wonen.
  Vanuit het rendementsdenken is een woning boven een bepaalde prijs dan niet meer interessant, en dat kan juist de prijs in de hand houden en kopen haalbaar houden/maken

 107. Bunk says:

  ik doel wel op “mensen met een berg geld”/ spaar-geld “dat die kiezen om massaal in OG te investeren…ook (vooral)buitenlandse investeerders

  Niet om Nederlanders die niet ff 1,2,3 een eigen woning kunnen kopen

  Dat de overheid hier een maatregel /beperking inzet zou ze erg sieren

 108. vanhuurdernaarkoper says:

  Het blijkt nu maar weer dat de politiek de woningmarkt controleert.
  De Nederlandse economie is verslaafd aan de koopwoningmarkt, waar alles voor moet wijken.
  Dat was voor mij in 2015 de reden mijn huurwoning goedkoop te kopen, dan steeds de klos te zijn met stijgende huren.
  Maandelijks scheelt het mij nu 500 euro netto per maand en is de hypotheek maar 65% van de waarde van de woning.

 109. maff says:

  ‘ABN Amro-dochter MoneYou stopt met zakelijke spaarrekening’

 110. Arjan says:

  Arjan: De rente daalt al 40 jaar nadat ie historisch hoog stond. Vrij onwaarschijnlijk dat ie weer in korte tijd naar zo’n hoogtepunt zal stijgen.

  Steven: en dan gaat de rente omhoog.
  Die glazen bol is gewoon logisch nadenken.

 111. david says:

  Vanaf 2022 wordt Box 3 aangepast.
  https://www.accountancyvanmorgen.nl/2019/09/06/kabinet-wil-box-3-heffing-vanaf-2022-fors-aanpassen/
  Hoewel hier vaak wordt beweerd dat het vermogen uit eigen woning in Box 3 belast gaat worden, is in dit voorstel niets te vinden.

 112. Steven says:

  Dat lijkt me ook onwaarschijnlijk. Dat zei ik ook niet.

 113. Steven says:

  In de jaren tachtig was de rente dik boven de 10 procent.
  Had je een huis van 300.000 gulden betaalde je 30.000 of meer alleen al aan rente. Dat bedoel ik dus niet.
  Ik heb het over een stijging straks naar 5 procent of een andere normale waarde.

 114. b says:

  Arjan,

  Hypotheekschuld=schuld, straks belast met 3.03% in 2022?

 115. b says:

  b,

  aanvulling 3,03%*0,33%.
  Bijvoorbeeld 300k*3,03*0,33%=3k? (vanaf 2022, nu is dat 0)
  Waarbij 300k hypotheekschuld is.

 116. b says:

  3000(ofwel 3k):12maanden=250 euro per maand.
  Kan je veel verf voor kopen bijv. 🙂

  De Kamerbrief met het voorstel aanpassing Box 3:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/09/06/kamerbrief-aanpassing-box-3-brief

 117. b says:

  Betreft hypotheek in Box 3.

  Ik vraag mij af of dit een opstap is om het huis in Box 1 straks onder de VRH te laten vallen.

 118. david says:

  b,

  Dit geld alleen voor de tweede woning

 119. Arjan says:

  Steven: Ik heb het over een stijging straks naar 5 procent of een andere normale waarde.

  En wat is dan precies het probleem?

 120. Arjan says:

  b,

  En dan?

 121. Arjan says:

  b: Betreft hypotheek in Box 3.

  b: 300k hypotheekschuld

  Met zo’n hoge schuld ben je ook grootverdiener. Zoek maar eens op met hoeveel salaris je 3 ton kunt lenen. Kun je makkelijk een schilder van betalen.

 122. Arjan says:

  Steven: andere normale waarde

  Hoeveel is dat dan?

 123. david says:

  De tweede woning gaat in Box 3.

 124. meelezer says:

  Arjan:
  Met zo’n hoge schuld ben je ook grootverdiener. Zoek maar eens op met hoeveel salaris je 3 ton kunt lenen. Kun je makkelijk een schilder van betalen.

  80.000 euro per jaar…. is dat grootverdiener?

 125. Arjan says:

  meelezer,

  Ja meelezer dat is ruim twee keer modaal

 126. b says:

  Arjan,

  Zelf uitrekenen 🙂

 127. Martino says:

  b,

  Blijkbaar wel, waarom zou men vastgoed gaan uitsluiten als men het over ‘overige bezittingen’ heeft?

 128. maff says:

  Why aggressive monetary easing is pushing on a string
  Japan’s experience shows that incentives do not work when people are very wary of debt

  https://www.ft.com/content/e8bc69c2-d2d9-11e9-8367-807ebd53ab77?segmentid=acee4131-99c2-09d3-a635-873e61754ec6

  Richard Koo

 129. maff says:

  Hmmm, so sorry onleesbaar duzzz

 130. Bunk says:

  david,

  Ideaal, niet meer dan terecht:
  Weg met die investeerders die een sla-tje willen slaan, ga maar nr de beurs of koop edelmetaal…wegwezen vd NL-woningmarkt!

 131. Bunk says:

  Eigenlijk heel normaal : vermogen in 2de of meer huizen naar box 3
  De overheid kan dit invoeren, kan zomaar gebeuren..afhankelijk vh politieke klimaat ntrl. Maar kan ook minder bruusk ingezet worden( eeuh vanaf volgend jaar ..% in box 3…jaartje erop ..% box 3…jaja en so on)

 132. Bunk says:

  iemand nog 2de huisje kopen???

 133. Nico de Geit says:

  Pensioenen in problemen door ECB-beleid

  Tweede Kamerleden vinden het helemaal niks dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente nog verder heeft verlaagd en het omstreden opkoopprogramma heeft herstart. Door de lage rentes komen onze pensioenen bijvoorbeeld steeds verder in de problemen.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1015687444/kamerleden-pensioenen-in-problemen-door-ecb-beleid

 134. b says:

  Bunk,

  Nee, verkopen (2e huis) in 2020-2021, in iedergeval voor 2022.
  Krijg je dan een (tijdelijke?)dip in bijv 2021 van de huizenprijzen?

 135. b says:

  david,

  Ja, dat klopt een 2e huis valt onder box 3 (VRH).
  Heb je een 2e huis van bijv 200k waarvan 150k hypotheek en 50k eigen geld dan betaal je nu VRH(vermogen rendement heffing) over 50k tegen 0,58% = 290 euro,
  straks betaal je van die 200k*5,3%*33%-150k*3,03%*33%=2k euro VRH.
  Dat is 7 maal meer dan voorheen.
  Zullen particuliere beleggers(huisjesmelkers) deze 2e huizen verkopen zsm?

 136. maff says:

  Rentenieren. Dirk Bezemer 11 september 2019
  https://www.groene.nl/artikel/rentenieren

  ‘ De renteniersecononomie, dat is het economisch model waarin bezit en speculatie meer opleveren dan produceren en ondernemen ‘

 137. maff says:

  ps: …back to the drawing board…

  🙂 No change met die narren bij de ECB http://www.courtfool.info/images/Bankers_1/EN/7_en_Empty_vault_cartoon.gif

 138. maff says:

  Van de twittertjes 😉 Tabloid BILD calls him Count Draghila in reference to Count Dracula, who sucks our savings

  https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1172366374405951489

 139. Bunk says:

  Nico de Geit,

  Dat is ook de kracht vd politiek(als dit er echt doorkomt), ze draaien aan de knoppen en ineens krijg je een voor de +1 of meer woning-eigenaren een andere situatie : Dit is goed nieuws!

  De investeerders…ook en vooral die buitenlandse, hopeloos op zoek naar rendement, worden hier gepakt! Weliswaar niet te overdreven hard, maar toch een signaal van : Tot zo ver!

  Was hier een politiek debat over ofzo…ik weet van niks, welke partijen hebben hier goedkeuring voor gegeven?

 140. Bunk says:

  Geit,
  ff nog een toevoeging:
  Politiek(die gaat er uiteindelijk over en beslist..hey:de keuze vd kiezer)heeft het wel een aantal jaren ok gevonden dat buitenlandse investeringen ok waren in de woningmarkt(ik doel hier gewoon op basis-woningen..voor het gewone/modale volk..die gewoon vrolijk opgekocht werden/weg-gesnoept werden)..en en, ja jongens en meisjes : Zet diezelfde politiek de BOX3 op scherp en worden de graaiers”wij hebben geld in onroerend goed zitten tegen..%) terug-gepakt!

  eerst maar ff 2022 afwachten ntrl…of het verloop er naar toe

 141. Nico de Geit says:

  Bunk: De investeerders…ook en vooral die buitenlandse, hopeloos op zoek naar rendement, worden hier gepakt!

  Buitenlandse bedrijven die woningen hebben gekocht als belegging in Nederland hebben niks te maken met box 3. Het bedrijf betaalt (vermogens)belasting in het land waar het is gevestigd, en meestal is dat een land met erg lage belastingen.

  In Nederland betaalt een bedrijf belasting over de winst, niet over bedrijfsvermogen. Particulieren betalen belasting over een fictief rendement op hun vermogen, niet op daadwerkelijk behaald rendement.

  Particulieren kunnen hun OG in een B.V. plaatsen. Dan betalen ze belasting over de winst, niet over vermogen. Soms moet dat zelfs van de belastingdienst.

  De vergrijzing komt eraan, de integratie is mislukt, het aardgas is op, de verzorgingsstaat wordt soberder en de overheid legt de rekening bij mensen die (nog) iets hebben. Je kunt dus beter zo min mogelijk hebben – geen bezit, geen schulden. Gewoon een fijne woning huren en iedere maand netjes je huur betalen.

  De eigen woning gaat straks vrijwel zeker naar box 3. 5,5% fictief rendement over de WOZ, en de hypotheekschuld aftrekken tegen maximaal 3%? Dat wordt nog wat!

  Buitenlandse bedrijven die woningen kopen in Nederland hebben dat geld vaak verdiend op een plek waar weinig belasting wordt betaald. De Nederlander betaalt zich scheel aan belastingen als hij ooit zover komt zijn woning af te lossen. En eenmaal afgelost wordt hij opnieuw gepakt: de eigen woning naar box 3 en AOW wordt bijstand. Dus geen AOW als je vermogend bent.

 142. maff says:

  Think again 😉

  2019: Trade shrinks for the first time since Lehman
  https://think.ing.com/articles/2019-trade-shrinks-for-first-time-since-lehman/

 143. huizenhyper says:

  Dat is een duidelijke samenvatting geit!

 144. david T. says:

  Beste Geit,
  Ik volg je zeker al 8 acht jaar op dit forum.
  Eerst zat ik op dezelfde lijn als jij met de toekomst van de woningmarkt.
  Ik ben veel commissievergaderingen Wonen van de Tweede Kamer gaan volgen.
  Doordat het mij duidelijk werd dat de woningbezitter altijd gered moest worden (lijkt Draghi wel) ben ik van mening gaan veranderen.
  De Nederlandse economie is afhankelijk gemaakt van de woningmarkt door toedoen van de politiek.

 145. Bunk says:

  Nico de Geit,

  Dus kan er niets ondernomen worden om buitenlandse investeerders te ontmoedigen om vastgoed aan te kopen in NL?

 146. Nico de Geit says:

  Bunk:
  Nico de Geit,

  Dus kan er niets ondernomen worden om buitenlandse investeerders te ontmoedigen om vastgoed aan te kopen in NL?

  De ‘noodknop’ van Ollongren is al iets, dat beperkt de huurstijging. Verder zou het normaal zijn OG normaal te belasten, ongeacht of het om een particulier of bedrijf gaat, Nederlands of van ver weg, of dat de woning betaald is of volledig gefinancierd.

  Momenteel is er een heel oneerlijke situatie: Nederlanders betalen stevig belasting over hun inkomsten. Vermogen dat ze opbouwen valt in box 3, straks ook de eigen woning.

  Een bedrijf gevestigd in een belastingparadijs betaalt nauwelijks belasting over inkomsten, en ook niet over vermogen. Maar zowel de Nederlandse particulier en het overzeese bedrijf concurreren om dezelfde woning.

  Als ik met een kruiwagen met geld contant een woning wil kopen krijg ik de Fiod op bezoek en wordt alles in beslag genomen. Parkeer ik dat geld in een vennootschap in een belastingparadijs, en wil ik met dat geld een woning kopen, dan stelt niemand vragen.

 147. Bunk says:

  maff:
  Box 3-vrijstelling: sigaar uit eigen doos

  https://www.iex.nl/Column/485161/Box-3-vrijstelling-sigaar-uit-eigen-doos.aspx

  “Rekenvoorbeeld 4: Vakantiewoning
  De afgelopen jaren kan ik geen krant openslaan of er worden ergens in Nederland wel vakantiewoningen gebouwd.

  Stel: iemand koopt een vakantiewoning van €200.000 en sluit een hypotheek van €180.000 af. Deze persoon heeft ook nog €30.000 spaargeld, waardoor het totale vermogen €50.000 is.

  In 2019 hoeft deze persoon niets te betalen, daar de vrijstelling voor een gezin €60.720 is. In 2022 komt de belastingdienst wel even om de hoek kijken. Hieronder de berekening per persoon:

  Klik om te vergroten

  In totaal kost dit vakantiehuisje dan €1.462,90 extra per jaar! Benieuwd wie er nog een vakantiehuisje gaat kopen”

  Voor een vakantie woning kan je geen hypotheek afsluiten!

  Fake news

 148. b says:

  Nico de Geit:

  De eigen woning gaat straks vrijwel zeker naar box 3. 5,5% fictief rendement over de WOZ, en de hypotheekschuld aftrekken tegen maximaal 3%? Dat wordt nog wat!

  Inderdaad.
  Waarbij er een vrijstelling kan komen van 300K *:
  Meer welvaart op woningmarkt door afbouw subsidies 4 July 2019 (CBS notitie)
  https://www.cpb.nl/ex-post-effecten-woningmarktmaatregelen
  Zie download- rechts- Ex-post effecten woningmarktmaatregelen (6 blz).

  300K * voor koop- als huurhuizen!
  Vooral dat laatste: fictief vermogen?

 149. maff says:

  De stand in huizenland

  Netherlands’ house price growth decelerating
  https://www.globalpropertyguide.com/news-netherlands-house-price-growth-decelerating-3834

 150. maff says:

  Bunk: Fake news

  Dit stukje is geschreven door Jos Koets, onbetwist een hypotheekspecialist 🙂

 151. maff says:

  ‘In de aflevering van Tegenlicht van zondag (15 september) wordt onderzocht waarom veel starters op de woningmarkt, startups uit het bedrijfsleven en jonge gezinnen van de stad naar het platteland trekken. Na een blik over de stadsmuren blijken er veel kansen te liggen.’

  Zondag rond 21.10 uur te zien op NPO 2. Je kunt elke aflevering van Tegenlicht terugkijken bij Gids.tv.

 152. svg says:

  Ik heb een nieuwe berekening gemaakt, de gemiddelde huizenprijs zou moeten zijn ( afgerond op duizend)€210.000, terwijl de site van vereniging “eigen”huis de gemiddelde verkoopprijs voor het 2e kwartaal 2019 €308.000 aangeeft. kortom we leven nog steeds in een bubble!

 153. b says:

  CDA’er Heerma: ’Woningmarkt is kapot’
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1172186097/cda-er-heerma-woningmarkt-is-kapot 15 sept 2019 in uitzending Buitenhof.

  ‘CDA-fractieleider Pieter Heerma wil de marktwerking in de huizensector terugschroeven. Volgens hem is de woningmarkt ’kapot’ en moeten bouwers, investeerders, verhuurders en de overheid ’meer ten dienste gaan staan’ van de samenleving.’

  ‘De CDA’er wees op torenhoge huren in Amsterdam die formeel onder ’middenhuur’ vallen, maar die voor mensen in de middenklasse onbetaalbaar zijn. Ook ziet hij dat jongeren bij hun ouders of grootouders blijven wonen omdat startwoningen alleen betaalbaar zijn voor mensen met een dikke knip. „De woningmarkt is kapot”, concludeert hij.’

 154. Nico de Geit says:

  b: „De woningmarkt is kapot”

  Jep, en dat is nodig om de wereldwijde schuldgedreven economie overeind te houden. Want als het kaartenhuis gaat schuiven, daar heeft helemaal niemand iets aan.

  Beste optie: niet meespelen met het piramidespel maar wel de vruchten plukken.

 155. Bunk says:

  b,

  Heeft idd een punt om de overheid de marktwerking te laten sturen.
  In hoeverre “sturen”…allemaal mooie praatjes, maar welke partijen gaan erin mee?
  Aangezien de politieke coalities vd laatste 10/20 jaar hebben zitten slapen op dit vlak, verwacht ik hier niet zoveel van….

 156. Steven says:

  Het lijkt er haast op met die negatieve rente dat men mensen uit het FIAT geld wil duwen.
  Ik kan het niet anders uitleggen. Ik vind het uiteraard prima want ik heb tassen vol echt geld.

 157. Steven says:

  Het “sturen” van prijzen lukt niet als ze veel te hoog zijn uiteraard. Het zakt vanzelf wel.

 158. maff says:

  Ps 🙂 ken je deze al ? In de ban het het bos
  https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/in-de-ban-van-het-bos.html

  Een bos is in staat de loop van het water in een riviertje om te draaien, je gelooft je ogen niet als dat gebeurt in tijden van droogte ….. palingen hadden er ook moeite mee 😉

 159. maff says:

  Der Dokumentarfilm „Blackrock

  Die „unheimliche Macht“ von Blackrock: Ein kaum bekanntes Unternehmen hat gigantischen Einfluss auf die Weltwirtschaft

  https://www.businessinsider.de/eine-doku-beleuchtet-die-unheimliche-macht-von-blackrock-2019-9

 160. maff says:

  De doku Blackrock staat al op YouTube, hier te vinden, hier te zien

  https://www.youtube.com/watch?v=JR_UyV32Ba4

 161. maff says:

  Hmmm crisis ?

  Prinsjesdagstukken: deze maatregelen moeten crisis woningmarkt verlichten

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4850926/kabinet-komt-met-aanpak-huurstijging-en-scheefwonen

 162. Nico de Geit says:

  Ja, nee, dan wil je niet bij de huurders horen. Daar wil je niet eens mee gezien worden:

  ‘Een kwart van de huurders is iedere maand zo veel geld kwijt aan woonlasten, dat er te weinig overblijft om normaal van te kunnen leven. Het gaat volgens budgetvoorlichter Nibud om ruim 800.000 huishoudens. Mensen met een koopwoning hebben zelden financiële problemen.’

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/personal-finance/artikel/4843811/huurders-huren-financiele-problemen-nibud-schuld

 163. Steven says:

  Nico de Geit: Mensen met een koopwoning hebben zelden financiële problemen.’

  Als je als huurder ook een paar ton cash zou kunnen lenen tegen lage rente (zoals bij een koopwoning) kan je ook lekker alles 20 jaar makkelijk betalen . Alleen mogen huurders dat niet.

  Velen zullen bovenstaande zinnen niet begrijpen, maar op deze site mag ik hopen van wel.

 164. Bunk says:

  Steven:
  Het “sturen” van prijzen lukt niet als ze veel te hoog zijn uiteraard. Het zakt vanzelf wel.

  Klopt, idd ze kunnen mssh wel aan de knoppen draaien, maar geeft ntrl gevolgen : Al die hypotheken dat geld staat nu eenmaal tegen een bepaalde woningmarkt “garant”. Dus het wordt wrch heel voorzichtig aan bepaalde knoppen draaien(als daar politiek ook draagvlak voor zal zijn…voorlopig nog geen exit VVD & Co in de coalitie/toekomstige regeringsvormingen), ergens zal er wel ge-hef-boomt worden…maar hoe? No 1 knows

 165. Arjan says:

  Steven: Alleen mogen huurders dat niet.

  Lenen mag naar draagkracht. 😉 dat heeft een huurder niet.

 166. Bunk says:

  Steven: Als je als huurder ook eenpaar ton cash zou kunnen lenen tegen lage rente (zoals bij een koopwoning) kan je ook lekker alles 20 jaar makkelijk betalen . Alleen mogen huurders dat niet.

  Velen zullen bovenstaande zinnen niet begrijpen, maar op deze site mag ik hopen van wel.

  Hoe bedoel je, paar ton als consumentenkrediet opnemen. Dat kan enkel als je ook aantoonbaar terug kan betalen…zoals inkomen(en dan heb ik het niet eens over het feit dat een bank graag wil dat je iets in onderpand hebt wat een gelijk deel van je persoonlijke lening afdekt, mocht je niet terug kunnen betalen)

 167. Steven says:

  Arjan,

  Een koper leent naar toekomstige draagkracht. Hij gaat het object kopen en daarom mag hij lenen hoewel hij nu niets bezit.

  Het is grappig.

  Maar straks dramatisch bij sterk dalende huizenprijzen.

 168. Steven says:

  Ik koop een brommer voor 10000 op krediet en de bank vindt het prima omdat ik dan 10000 bezit heb.
  Het Donald Trump imperium is daar op gebouwd en zo.

 169. Arjan says:

  Steven: leent naar toekomstige draagkracht

  Nee wat je kan lenen wordt bepaald door je HUIDIGE inkomen, niet je toekomstige. Was het maar waar…

 170. Steven says:

  Dus als je nu effe veel verdiend dan ga je je scheel LENEN??

  We spreken volledig langs elkaar heen. Ik ga wat anders doen.

 171. maff says:

  JONGEREN IN GREEP VAN DE SCHULDENINDUSTRIE IN ‘3DOC: DE SCHULDMACHINE’
  woensdag 18 september om 21.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

  In Nederland heeft een op de vijf jongeren problematische schulden. De overheid is vaak hun grootste schuldeiser (CAK, CJIB, Belastingdienst)

  https://pers.bnnvara.nl/jongeren-in-greep-van-de-schuldenindustrie-in-3doc-de-schuldmachine/

 172. maff says:

  ‘Het kabinet trekt € 2 miljard uit voor de woningmarkt’ (en daarmee stijgen dan ook de huizenprijzen, en de huren ook, maar dat zeggen ze er niet bij )

  ‘Radicale tijden vragen om radicale maatregelen. Een zak geld alleen is niet voldoende om starters uit de brand te helpen.’ https://www.eigenhuis.nl/actueel/blogs/2019/09/17/11/30/prinsjesdag-komt-voor-starters-geen-moment-te-laat#/

 173. maff says:

  Typisch, MINDER lenen met een HRA aftrek Minsky momentje ? 😉

  Hoe de scherpe rentedalingen ervoor zorgen dat je minder hypotheekgeld kunt lenen

  https://www.ad.nl/wonen/hoe-de-scherpe-rentedalingen-ervoor-zorgen-dat-je-minder-hypotheekgeld-kunt-lenen~a9c9d3dd/

 174. maff says:

  Hypotheek dochterlieff
  ABNAMRO, één jaar geleden afgesloten, was toen t/m 85% 17 jaar lenen nog 2.59 en nu 2.09 https://www.abnamro.nl/portalserver/mijn-abnamro/hypotheken/rente/bekijken.html

  Zij betaalt nu 11k teveel aan rente duzzzz, leuk verdienmodel voor de bank, dat dan weer wel 😉 Met de groeten van de ECB

 175. Nico de Geit says:

  Steven: Mensen met een koopwoning hebben zelden financiële problemen.’

  Mensen die meespelen met het Grote Piramidespel hebben zelden financiële problemen.

  Opmerkelijk dat het Nibud zo positief staat tegenover mega-lenen voor een woning: ‘Wie een woning koopt en aflost bouwt vermogen op’ en nu dus ook: ‘Mensen met een koopwoning hebben zelden financiële problemen’.

  De risico’s die lenen met zich meebrengen schijnen te gelden voor een lening voor een wasmachine of auto op afbetaling, niet voor een woning.

  Arjan: lenen wordt bepaald door je HUIDIGE inkomen, niet je toekomstige.

  Het schijnt dat je hypotheeklening dezelfde dag nog wordt doorverkocht, aan China bijvoorbeeld. Het gaat er dus om of de Chinezen jou als schuldslaaf willen.

  Je kunt prima verdienen en prima vooruitzichten hebben, maar dat is geen garantie op een mega-XL-hypotheeklening. Waarom zou je überhaupt willen lenen als je prima verdient?!! Om mee te spelen met het Grote Piramidespel, om flink in te kunnen zetten, je leven te belenen?

 176. Arjan says:

  Nico de Geit: mega-XL-hypotheeklening

  Mega xl. overdrijf je niet een beetje?

 177. Arjan says:

  Nico de Geit: mega-XL-

  Hoeveel is dat precies?

 178. Arjan says:

  Nico de Geit: Waarom zou je überhaupt willen lenen als je prima verdient?!!

  Omdat je graag wat geld overhoudt van dat salaris, omdat je niet afhankelijk wilt zijn van louche huurbazen, om een aanvulling op je pensioen te hebben, om je huis naar eigen wens te kunnen aanpassen, om meer grip te krijgen op je financiële situatie, om door te kunnen groeien naar een betere woning, om een hoger woongenot te hebben.

 179. Steven says:

  Arjan: Omdat je graag wat geld overhoudt van dat salaris, omdat je niet afhankelijk wilt zijn van louche huurbazen, om een aanvulling op je pensioen te hebben, om je huis naar eigen wens te kunnen aanpassen, om meer grip te krijgen op je financiële situatie, om door te kunnen groeien naar een betere woning, om een hoger woongenot te hebben.

  Dat geldt alleen bij steeds stijgende prijzen. Dalen ze een nette 50 procent is het onzin gebrabbel.

 180. maff says:

  En toen ineens pardoes was het geld op ……

  “Nobody Knows What’s Going On”: Repo Market Freezes As Overnight Rate Hits All Time High Of 10%

  https://www.zerohedge.com/markets/nobody-knows-whats-going-repo-market-freezes-overnight-rate-hits-all-time-high-10

 181. maff says:

  Knot
  Ewald Engelen 18 september 2019

  https://www.groene.nl/artikel/knot-2019-09-18

 182. maff says:

  Juan Belmonte: Als de rente niet langer de werkelijke prijs van geld weergeeft,
  gebeuren er hele andere dingen.

  Hmmm nog nergens gehoord Liquidity crisis is contained 😉

  Fed squeezes liquidity into system as it tries to regain control of rates

 183. Arjan says:

  Steven: Dalen ze een nette 50 procent is het onzin gebrabbel.

  Leg nou eens een keer uit waarom.

 184. Nico de Geit says:

  Arjan: Omdat je graag wat geld overhoudt van dat salaris

  Na het betalen van de huur blijft er nog genoeg over.

  Arjan: omdat je niet afhankelijk wilt zijn van louche huurbazen

  Er zijn genoeg institutionele beleggers die verplicht zijn een deel van hun vermogen in (huur)woningen te stoppen.

  Arjan: om een aanvulling op je pensioen te hebben

  Als je een zo goed mogelijk pensioen wilt hebben, als je de hefboomwerking van beleggen met geleend geld in het Grote Piramidespel met woningen te riskant vindt, dan kun je beter huren.

  Arjan: om je huis naar eigen wens te kunnen aanpassen

  Je kunt ook een huis huren dat bij je wensen aansluit.

  Arjan: om meer grip te krijgen op je financiële situatie

  Voor meer grip moet je niet beleggen met hefboomwerking, en al helemaal niet met geleend geld.

  Arjan: om door te kunnen groeien naar een betere woning, om een hoger woongenot te hebben.

  Huur gewoon de woning die bij je past, past het even later toch niet, dan kun je er zo weer vanaf.

  Er zijn steeds meer mensen die wel iets kunnen kopen maar niet kunnen huren. Want: huren is te duur voor ze. Ze kunnen maar net de lage maandlasten van de lage rente ophoesten. Dat wordt nog wat als het echt tegen gaat zitten.

 185. Bunk says:

  Arjan: Leg nou eens een keer uit waarom.

  Die 50% daling gaat niet gebeuren, ergens voor villa’s á 5000K+ ofzo…ten tijde van ernstige crisis/of buurt wordt ineens ernstig verstoord door overlast/extreme executieverkoop/…

  Maar de “Jan met de pet”-woning zal mssh ten tijde van bovenstaande factoren mssh 20% goedkoper worden…we hebben het gezien in 2011(als ik me goed herinner ff een dieptepunt wegens naweeën vd bakencrisis)

  …en sta je dan onder water…ja dan heb je een probleem, maar dat was dikwijls ook met aflossingsvrije-gevallen…dat kan dus niet meer(je moet aflossen tegenwoordig en kk uit eigen zak hebben)

 186. Steven says:

  Arjan: Leg nou eens een keer uit waarom.

  Lees de hele site nog eens door: historisch hoge prijzen en zo..

 187. Arjan says:

  Steven: Lees de hele site nog eens door: historisch hoge prijzen en zo..

  Je snapt er idd niets van.

 188. Steven says:

  Arjan: Je snapt er idd niets van.

  Dat moet jij dan weer uitleggen.

 189. Steven says:

  Laat overigens maar want dan komt dat domme gereutel weer.

 190. Gast1 says:

  De huizenmarkt klapt binnenkort weer in elkaar. Hand in hand met de economie. De grote hoeveelheid geld die er wordt ingepompt haalt binnenkort niks meer uit. Hoe kun je je nu al voorbereiden hierop? En hoe kun je er ook wat aan verdienen als de markt in elkaar zakt? Put opties op de AEX?

 191. Nico de Geit says:

  Pandjesbaas de klos door belastingplan

  Veel woningverhuurders hebben een stevige hypotheek. „Die mensen gaan meer belasting betalen over hun vastgoed en kunnen minder schuld aftrekken. De combinatie van die twee is heftig”, zegt Wiebe Brink van adviesbureau EY.

  Belastingadviseur Maikel Luisman van KroeseWevers heeft een voorbeeld. „Iemand heeft een vastgoedportefeuille van €4 miljoen, waarvan €3 miljoen geleend geld. Nu betaalt hij €12.400 in box 3. Dat wordt in het nieuwe stelsel €40.200.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/629473604/pandjesbaas-de-klos-door-belastingplan

 192. maff says:

  Van de twittertjes

  “Wat voor land dragen we over aan onze kinderen?
  Een land met asfalt, gras en brandnetels, waar alleen vliegtuigen landen en megastallen staan?”

  https://twitter.com/PatrickAJansen/status/1175359509465915393

 193. maff says:

  Negatieve rente: verlaat spaargeld het land of wordt een rente onder nul verboden? https://www.banken.nl/nieuws/21892/negatieve-rente-verlaat-spaargeld-het-land-of-wordt-een-rente-onder-nul-verboden

 194. maff says:

  ‘ De hypotheekschuld nam toe met 4 miljard en bedroeg 719,7 miljard euro.’ CBS

  Ps 🙂 https://image.slidesharecdn.com/03goodgrief-140922072838-phpapp01/95/good-grief-1-638.jpg?cb=1411372092

 195. b says:

  Nico de Geit,

  Woningverhuurders moeten straks meer belasting betalen, berekenen ze dat door dmv een hogere huur?
  Hogere huur=hogere huizenprijzen?
  Met bijna hetzelfde inkomen?

 196. maff says:

  redeloos, radeloos, reddeloos 😉

  Negatieve spaarrente: dit zijn de gevolgen, Radar
  https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/negatieve-spaarrente-dit-zijn-de-gevolgen/

  Pss 🙂

 197. maff says:

  Nog minstens 10 jaar lage rente, zegt Knot DNB
  en we hebben nu definitief Japanistan bereikt ……..

  Pssss 🙂 https://d1yhils6iwh5l5.cloudfront.net/charts/resized/42731/large/Japan_cartoon_05.02.2016.png

 198. maff says:

  Hoera en we groeien weer, goed gedaan jochies 😉

  Greenland ice mass gains: big, and early

  https://twitter.com/Captbobdad/status/1176029807391326208

 199. Bunk says:

  Bunk heeft de indruk dat er heftig op inflatie wordt aangestuurt : gewoon zoveel geld in het systeem pompen tot het gaat lukken.
  Klote voor de pensioenen en spaarders.
  Despaarders kunnen mssh hun geld beter ergens gaan beleggen. Zomaar op een spaarrekening en 5% hebben…die tijd is voorgoed voorbij. En maar goed ook, gend verdienen door niks te doen of geen risico te lopen hoeft niet wat mij betreft

 200. Havenplaats says:

  Heb na lang wikken en wegen toch maar wel een woning gekocht. Eigenlijk wilde ik liever wachten tot de prijzen ineen zouden storten. De reden is dat mijn vriendin en ik eindelijk een woning hebben gevonden (na jaren zoeken) die aan onze wensen voldoet. Vrijstaand, veel grond in op een prettige woonstand en levensloopbestendig. We willen hier zeker 20 jaar gaan wonen. Onder de 250K met een lage rente in het verschiet. Groot aflossingscomponent in de maandlasten. We konden dit niet laten schieten, huren is duurder, nu maar zeker ook in de toekomst. Toch gedaan hoewel ik de argumenten van Nico (geit) om vooral niet te kopen zeker wel deel.

 201. Steven says:

  Havenplaats: We konden dit niet laten schieten, huren is duurder, nu maar zeker ook in de toekomst

  Ik snap kopers natuurlijk ook. Zeker als je kinderen hebt blijf je niet een klein hok huren natuurlijk. Maar het punt is dus dat huren en kopen dus te duur zijn. Welke keus je nu als starter ook maakt: je betaalt veel te veel.

 202. Bunk says:

  Steven,

  De overheid heeft het in de gaten en gaat aan de knopjes draaien om wonen betaalbaar te maken…dus nog even wachten om te kopen, want ik denk dat ze voor starters wel iets gaan verzinnen om dit mega-probleem te tekkelen! Ik hoop ook voor de modaal midden-inkomens(premie-A…etc nieuw leven inblazen..)
  Wel de oplossing voor velen zoals topic van deze discussie : “”Slechts 6% van de koophuizen is betaalbaar met een modaal inkomen van €36.000″”

 203. Nico de Geit says:

  Bunk: De overheid heeft het in de gaten en gaat aan de knopjes draaien om wonen betaalbaar te maken

  Dat doen ze al zo lang. De renteaftrek is al heel oud en de lage rente is er ook al weer heel veel jaren. Ze gaan er alles aan doen om mensen aan een lening te helpen. Denk aan subsidies en zo, starthulp.

 204. Bunk says:

  o wacht ff, Remkes(VVD), wil eerst ff evenwicht ivm stikstof-concentraties is NL
  Dus da’s belangrijker dan woning-nood!

  Nou, duidelijk, dan maar niet VVD stemmen lijkt mij…oooh te laat, ff wachten tot 2021 dan maar.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/25/stikstof-advies-veehouderij-saneren-en-snelheid-bij-natuurgebieden-omlaag-a3974615

 205. Nayokosadashi says:

  Ik wilde even zeggen..

  Super goede site dit ! blijf door gaan met dit belangrijke werk

 206. Bunk says:

  Bunk,

  Bunk reply’s on Bunk :
  Rapport/Remkes/VVD heeft een dubbele agenda ivm stikstofuitstoot-problematiek :

  Agenda1:

  -schuiven het op de automobilist : max snelheden naar beneden
  -industrie keihard aanpakken ivm uitstoot stikstof
  -veestapel afbouwen..want dat is de max-vervuiler

  Agenda2:
  -bij maatregelen agenda 1 kunnen nieuwe bouwprojecten pas vd grond komen.
  -voorlopig dus niets veranderen aan het woning-tekort
  -we gaan zo nog ff verder en laten de woningmarkt verder op z’n beloop en de starters kunnen de boom in.

  Mooie woorden, maar daden…ik geloof er geen bal van!

  Bunk’s oplossing is:

  -eruit met die uitgeprocedeerden, vluchtelingen diens thuishaven veilig is , etc…weg ermee, moven
  -renovatie van bestaande woningen..waarom nieuwbouw..ok, voor diegene die het willen
  -beleggers wegduwen van de koopmarkt, tenzij in commercieel vastgoed..daar mag je speculeren!
  -huurinkomsten 2de woning of meer?…huppakee box3 en ni te flauw ermee…belasten die lapzwansen die moeten maar eens echt gaan werken voor hun geld.
  -sociale huur weer in handen van de overheid…en streng hierop toezien / maatregelen nemen bij scheve gevallen

  Nou,simpel toch

 207. Steven says:

  Extreem lage rente en niet bouwen maakt huizen uiteraard nog duurder. Ze zullen in ieder geval iets doen. (het klapt overigens ook vanzelf wel gezien de titel van deze chat)

 208. Steven says:

  Van teletekst (108)

  Verhuurders van sociale huurwoningen
  uit heel Nederland uiten op Twitter hun
  ongenoegen over de verhuurdersheffing.
  Zo’n 200 corporaties uit het hele land
  hebben op Twitter de aanslag van de
  Belastingdienst gezet.

  Een van de boze verhuuders is Rochdale,
  met bijna 40.000 woningen in Amsterdam
  en omgeving.De corporatie moet ruim
  37,5 miljoen euro betalen.De directeur
  is boos dat twee maanden huur nu naar
  de staatskas gaan,terwijl de schuld van
  de staat historisch laag is.

  De corporaties geven de 1,7 miljard die
  de heffing ze kost liever uit aan de
  bouw van nieuwe woningen,zeggen ze.

 209. Bunk says:

  Goeie zaak dat er paniek is bij woco’s!
  Dat die meer gaan bouwen, we zullen zien….geloof ik niets van…maar kan zomaar zijn dat reorganiseren van personeel aldaar eerder aan de orde is.
  Gaat ook in de banksector gebeuren…allemaal maar weer eens “werken”voor het inkomen en die baantjes waar allang modellen of automatisering voor is, gaan allemaal down the drain.

 210. Steven says:

  Voor 50.000 euro koop/leen je een redelijk leuk prefab huis en de rente is nihiel. Dat verhuur je dan voor 800 euro in de maand en je gaat in Indonesië wonen. Het enige wat niet klopt is de regelgeving, de huizengekte en de absurde grondprijs.

 211. Steven says:

  En de belachelijke huur natuurlijk. (mensen begrijpen niet dat huren ook kunnen verlagen in plaats van elk jaar stijgen)
  Mr. Marty,

 212. Steven says:

  Dalen.. Bedoel ik dus.
  Veel mensen kopen omdat de huren altijd stijgen.

  Maar dat kan dus alleen al wiskundig niet dus waarom daarom kopen??

  Huren kunnen niet altijd boven inflatie stijgen omdat ze dan onbetaalbaar worden en er revolutie komt en we effe naar Den Haag gaan.

  Is gewoon een kul argument. Huren kunnen ook dalen en dat gebeurt ergens volgend jaar schat ik.

 213. Bunk says:

  Huren veel te duur, kopen ook al veel te duur…Begint flink uit de klauwen te lopen zeg maar. De zeepbel is er wel degelijk.

  Maar blijkbaar is er in de politiek nog steeds niets ondernomen..al lijkt er iets op komst te zijn : Geen directe ingreep vooralsnog, integendeel : Blijkbaar vind vooral de huidige coalitie het wel prima om niet te snel te reageren…en dat nou net de meeste huizenbezitters op dat soort partijen stemmen….nou dan gaat er niets veranderen(of mssh een klein beetje hulp voor starters)

  Conclusie : Als er in de politiek niets gaat veranderen wie de lakens uitgedeeld, gaat er de komende jaren niet veel veranderen…

 214. Bunk says:

  Hier ff iets :

  https://www.clo.nl/indicatoren/nl2164-woningvoorraad-naar-eigendom

  Dus eigenlijk is er best veel huur, wist ik niet, ik dacht dat huur/koop ongeveer 1 op 4 was, maar is al bijna 50/50(gegevens 2017)

  Dus als huurders en starters ontevreden zijn over de huidige ontwikkeling, moeten ze mssh eens anders gaan stemmen en eens partij-programma’s lezen

 215. maff says:

  Pop-up wijkje in Grunn ‘Aan De Loskade, op het voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen, experimenteren wij in de circulaire wijk van overmorgen.’

  ‘Deze eenheden zijn geheel remontabel; na de huurperiode wordt de complete wijk gedemonteerd en elders opnieuw opgebouwd.’

  https://www.dvhn.nl/economie/Woonproject-De-Loskade-De-toekomst-van-de-bouw-begint-in-Groningen-24856172.html

 216. maff says:

  ‘Het aantal bankbiljetten in omloop stijgt, absoluut én ten opzichte van de economie’ cash is king

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/25/cash-is-het-nieuwe-goud-aan-het-worden-a3974619

  ps 🙂 slijk der aarde https://i.pinimg.com/originals/b2/55/06/b255067fb032f75241f8b5c1441d2011.jpg

 217. maff says:

  Hmmm niet gelukt, mijn best gedaan, so sorry ps 🙂

 218. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Vandaag in “het blad dat niet genoemd mag worden”:
  Groot risico op zeepbel huizenmarkt Amsterdam.

  Om nog maar eens een oude quote van een oude makelleugenaar in de strijd te gooien:
  “De Nederlandse woning is behoudend gefinancierd.”

  Wat leven we in rare tijden, wie t begrijpt, mag t zeggen

 219. Nico de Geit says:
 220. Steven says:

  Juan Belmonte: “De Nederlandse woning is behoudend gefinancierd.”

  Hoe kunnen mensen dat zeggen? Echt raar.

 221. maff says:

  Juan Belmonte: Wat leven we in rare tijden, wie t begrijpt, mag t zeggen

  Niemand begrijpt het nog, het monetaire stelsel is het raam uitgeflikkerd, en nu zijn we allemaal zoekende dwaallichtjes 😉

 222. maff says:

  ORDER 😉

  Ook voormalig centraal bankiers waarschuwen voor ‘gevaarlijk’ ECB-beleid
  https://nos.nl/artikel/2304687-ook-voormalig-centraal-bankiers-waarschuwen-voor-gevaarlijk-ecb-beleid.html

 223. b says:

  Nibud luidt noodklok: kwart van de huurders zit financieel klem 13 sept 2019:
  https://www.divosa.nl/nieuws/nibud-luidt-noodklok-kwart-van-de-huurders-zit-financieel-klem

  Hoe gaan mensen om met hoge woonlasten? Nibud rapport 13 sept 2019:
  https://www.nibud.nl/wp-content/uploads/Nibud-Rapport-Hoe-gaan-mensen-om-met-hoge-woonlasten-2019.pdf

  Inkomenscriteria voor huurders en kopers Nibud 13 sept 2019 (nav motie Koerhuis):
  https://www.nibud.nl/wp-content/uploads/Nibud-Rapport-Inkomenscriteria-voor-huurders-en-kopers-2019.pdf

  Niet alleen de middeninkomens hebben moeite op de woningmarkt(zie titel van dit blog), maar ook de huurders (minstens 25% huurders bij een huur TOT 600 euro per maand al).

 224. b says:

  verkort (zie vorige post):
  Rapport Hoe gaan mensen om met hoge woonlasten?
  https://www.nibud.nl/beroepsmatig/rapport-hoe-gaan-mensen-om-met-hoge-woonlasten/
  ‘Uit dit onderzoek blijkt dat een kwart van de huurders dusdanig hoge woonlasten heeft dat zij voor de overige uitgaven onvoldoende budget hebben om de basisbedragen te kunnen betalen.’

  Rapport Inkomenscriteria voor huurders
  https://www.nibud.nl/beroepsmatig/rapport-inkomenscriteria-voor-huurders/
  ‘Het rapport wijst uit dat meer huurders het financieel moeilijk hebben: 50 procent heeft moeite met rondkomen, 40 procent ervaart financiële schaarste en 30 procent heeft betalingsachterstanden. Huiseigenaren in Nederland hebben het financieel gezien makkelijker, slechts 8 procent van de hypotheekbezitters heeft te hoge woonlasten ten opzichte van de normbedragen.’

 225. ps says:

  maff, 🙂

  …same shit different land… 😉
  https://pbs.twimg.com/media/EGGdEYRX0AA6mjs.jpg

 226. Steven says:

  b,

  En dan toch dit:https://www.rug.nl/about-us/news-and-events/news/archief2016/nieuwsberichten/verhuurderheffing-pakt-slecht-uit

  Lage lonen betalen dus veelal die verhuurdersheffing.

 227. maff says:

  Gaat het zien, volgen op livestream kan ook
  WEDNESDAY 9 OCT, 20.00 Steve Keen, Theo Kocken

  Can we avoid another crisis? https://dezwijger.nl/programma/can-we-avoid-another-crisis

 228. maff says:

  The haves ….. ‘EU krijgt honderden miljarden euro’s niet uitgegeven’

  and the have nots …… Tetris challenge van dakloze Harm in Grunn, zonder ondergoed ook dat nog
  https://imgn.rgcdn.nl/538bb6461ec5475987fc79e108cebbcf/opener/Dakloze-Harm-met-al-zijn-bezittingen-Foto-Joram-Krol.jpg?v=bIt-mEfWzlW91svI-h0BiA2

 229. maff says:

  Wel alle bubbels nog aan toe, zomaar een tonnetje er bij binnen 3 jaar ( nieuwbouwwoningen )

  2017 1e kwartaal 299 628
  2019 2e kwartaal 399 630

  https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/84064NED/table?ts=1570685367417

 230. Arjan says:

  Zelfde woning hier als ik heb weggegaan voor bijna een ton meer als waarvoor ik hem heb gekocht 3 jaar geleden. En ik woon nou niet bepaald in het economische zwaartepunt van Nederland. Dat is dus grotendeels pure waardestijging. Als starter moet je dat bedrag dus zelf gaan sparen.

 231. huizenhyper says:

  Effe snel 100.000 euro sparen.
  Maar daar heb je dan ook wel 3 jaar voor!

  In 2030 als we deze lijn doortrekken.
  Gemiddelde woningprijs: 600k euro voor een rijtjeshuis.
  Inkomen (bijna iedereen is dan ZZP-er) 30k per jaar bruto.
  Lekker FLEX werken, FLEX toekomst, enige wat niet FLEX is is je molensteen-hypotheek.

 232. Bunk says:

  30K/bruto/jaar als zzp-er in 2030…
  Sommige sectoren wel denk ik, andere weer niet
  Er zal weer “gewerkt” moeten worden..(bouwvak/tech specialisten etc gaan erop vooruit).en grotendeels financiële sectoren / kantoorbaantjes gaan zwaar inleveren.

 233. berkenbos says:

  De huizenmarkt was inderdaad niet aangenaam om te bezichtigen. Zoveel woningen die gewoon buiten onze budget vielen. Voor corona was het al moeilijk en nu is de situatie verslechterd. Ik zie sowieso geen positieve verandering voor de huizenmarkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*