Staatsjournaal misleidt starters op de woningmarkt

Het NOS Staatsjournaal maakte gisteren geen melding van de recorddaling van de huizen prijzen. Dit is natuurlijk weinig verrassend, de NOS is al jaren bezig met het misleiden van starters. Nog geen twee weken geleden opende ze het journaal met makelaars reclame over de lage rente en de lagere prijzen. Een daling van 10% is echter geen nieuws.

De filmpjes hieronder bewijzen dat de NOS systematisch starters aan het misleiden is.  Waarom doen jullie dat Jeroen Wollaars ?

Share Button
Tagged with:
621 comments on “Staatsjournaal misleidt starters op de woningmarkt
 1. Tsjaa.. says:

  Er wordt lachend gekeken naar Italië waar Berlusconi een aantal propaganda kanalen heeft, maar in Nederland kunnen we er ook wat van. Afschaffen die subsidies aan de publieke omroep en de belastingen verlagen.

 2. azijnseikerT says:

  Ik kijk al jaren geen staatSShoernaal meer. De laatse twee keer dat ik er per toeval langs zappte zag ik die kop van Willy voorbij komen. non-nieuws.

 3. azijnseikerT says:

  @Wollaars,

  Jullie laten een mening horen? Waarom niet de feiten presenteren.

 4. Maria says:

  De Fabeltjeskrant!

 5. Stoelgang says:

  Steven:
  Voerman,

  Zou fantastisch zijn! Maar dat is weer 1000 euro meer voor zoiets simpsls als een woning. Gewoon even laten zakken die hap. Denk dat de daling vanaf nu sneller gaat dan de belachelijke stijging in de jaren negentig. Het bibbert nu wat op de hoge duikplank.

  Inderdaad. Dalingen worden na een tijdje gevoed door angst en angst is zelfs nog en sterkere drijfveer dan hebzucht. Riemen vast, de daling gaat nu (dus na de recente yoy-10%) pas echt beginnen en versnellen. En omdat er zo weinig transacties zijn, worden de klappen ook groter en is er dus geen sprake van een geleidelijk proces, maar verloopt de daling schoksgewijs.

 6. Stoelgang says:

  Maria:
  De Fabeltjeskrant!

  De fabeltjeskrant is ook van de publieke omroep, maar buiten het feit dat het om pratende dieren gaat (dat heb je met fabels) wordt er lang niet zoveel onzin verteld als in het grotemensenstaatsjournaal.

 7. ll says:

  Hogehuizenprijzenminnend NL ( copyright Juan ) heeft blijkbaar héle lange tentakels ……

  Flabbergasted …… 😉

 8. Stoelgang says:

  ll:
  Hogehuizenprijzenminnend NL ( copyright Juan ) heeft blijkbaar héle lange tentakels ……

  Flabbergasted……

  Het is inderdaad een zeer sterke lobby die mediacontrole niet schuwt. Akelige realiteit.

 9. Stoelgang says:

  peter z:
  en nu de realiteit :
  telegraaf.nl/binne…sis_op_straat__.html

  En de afbraak is allemaal nog maar net begonnen. Zoek de foto’s van de jaren ’30 van de vorige eeuw er maar eens bij, dan zie je in grote lijnen wat ons te wachten zal staan. Mensen geloven het wellicht niet en de meesten worden pas wakker uit hun welvaartscoma als de rampspoed zich concreet aandient en het dus te laat is.

  Het verschil met bovengenoemde depressie is trouwens dat landbouw en productie destijds de ruggengraat van de maatschappij vormden. Er was dus de mogelijkheid om te voorzien in basisbehoeften. Nu lopen hele volksstammen met iPhones te zwaaien, terwijl landbouw en productie al jaren met de noorderzon vertrokken zijn. De uitgangssituatie is op zijn zachtst gezegd ‘iets ongunstiger’ nu.

 10. ll says:

  Stoelgang: terwijl landbouw en productie al jaren met de noorderzon vertrokken zijn

  En laten nou onze oorlogsakkers ( de voormalige graanschuren ) ook nog eens door hogehuizenprijzenminnend NL ( copyright Juan ) zijn omgetoverd tot Vinex locaties …….., en hier in het hoge Noorden zelfs tot een ( alle kavels staan nog te koop ) Blauwe Stad. 😉

 11. erik(trol) says:

  Wat een onzin weer. De verkopen trekken steeds meer aan in de populaire woongebieden. Het enige wat die gasten in Den Haag nou is moeten regelen is dat je op vrij eenvoudige manier je hypotheek kan omzetten naar 35 of 40 jaar, indien mogelijk tegen de huidige rente tarieven. Restschulden moeten alleen worden overgenomen in hypotheek als je een woning koopt voor hetzelfde geld of minder dan je nu aan hypotheek hebt uitstaan. Kunnen mensen in elk geval verhuizen als het nodig is. Ga nu lekker genieten van me nieuwe familie pool in me prachtige vinex hutje in Leidschenveen. Ik las trouwens dat blijkt dat mensen die positief in het leven staan en alles van de zonnige kant zien, beduidend minder kans op hart klachten hebben dan de pessimisten van deze wereld. Misschien iets om over na te denken voor sommige van de aanwezige hier.

 12. Voerman says:

  So what?
  Heeft het journaal gisteren vermeld hoeveel kinderen er de laatste week wereldwijd omgekomen zijn aan de honger?
  Of hoeveel kindsoldaten er vorige maand gesneuveld zijn in allerlei zinloze oorlogen?
  Of hoeveel bejaarden er de laatste maanden in financiële problemen zijn door het korten op de zorg?
  Stijging van de werkeloosheid op die dag?

  Velen alhier hebben het huizencircus meer dan ooit gedaan is door normale mensen, verheven tot een speculatief spelletje.
  Vergis je niet, de echte wereld met normale mensen maakt zich niet zo druk over het door belanghebbenden opgepompte huizengedoe.
  Nuchter blijven mensen!
  Schaken doe je op een schaakbord en over de woningmarkt ouwehoeren doe je op dit log! 🙂

 13. Steven says:

  wel splinternieuwe fietsen (valt het eerst op als je naar die foto kijkt)

  Tja een paar ton euro’s lenen aan een klusjesman en een verkoopster…Zou nooit iemand doen, maar de banken deden het wel.

 14. lorenzo says:

  peter z: en nu de realiteit :telegraaf.nl/binne…sis_op_straat__.html

  tja , 2007 , ZZp er want het grote geld , hypotheek voor eindelijk de vrijstaand toko en een C 280 als leaser . Nu graag hulp.
  Ik heb er te veel gekend in Ollanda.

 15. Voerman says:

  Stoelgang: Het verschil met bovengenoemde depressie is trouwens dat landbouw en productie destijds de ruggengraat van de maatschappij vormden.

  Valt wel mee!

  Er zijn in dit landschap bijna evenveel varkens als mensen en het barst van de schapen, kippen, koeien etc.
  Overal waar geen huizen of fabrieken staan zijn akkers vol uien, bonen, prei, aardappels engazomaardoor.
  Miljoenen mensen vinden werk in duizenden fabrieken en industrieën. Door ontwikkelingen en mechanisatie is de produktie van deze aktiviteiten meestal vele malen hoger dan voorheen.
  Dit landschap is nog steeds een belangrijke exporteur van produkten en kennis.
  Stel je voor, dat er geen vierkante meter grond onbenut was en er dus geen vierkante meter grond te koop! Zou niet mooi zijn, toch?

  Alleen jammer, dat een aantal slijmballen onze welvaart op misdadige en corrupte manieren heeft verkwanseld aan allerlei politieke hobby’s.
  Jammer, dat dit nog steeds dagelijks – en ongestraft kan plaatsvinden.
  Verder valt het vooralsnog allemaal wel mee in ons “landschap”.

 16. azijnseikerT says:

  @14, Jij kent ze? Zijn legio in de bouw ontslagen die terug mochten komen voor een lager salaris als ZZPer. Weet jij wanneer ze de hypotheek genomen hebben? Misschien was dat wel in een situatie van een vaste baan.

 17. Voerman says:

  Steven: wel splinternieuwe fietsen (valt het eerst op als je naar die foto kijkt)

  Voervrouw heeft deze week tijdens een moment van zwakte ook een nieuwe elektrieke fiets aangeschaft.
  Wel met echt geld en meteen betaald bij de fietsenmaker!
  De man had de papieren voor de financiering al klaarliggen toen Voervrouw haar nieuwe aanwinst kwam ophalen.
  Leuk om te weten, dat zo’n lening voor een fietske 18% rente doet!
  Een huis nauwelijks 4%. Waar lullen wij over. 🙂

 18. De ontwikkelaar says:

  Journalisten die de feiten controleren zijn op 1 hand te tellen. Maar ook dat is geen nieuws.

  Op naar het volgende blog.

 19. Peter says:

  Laat al die media manipulatie voor wat het is, iedereen met een IQ boven de 100 kan begrijpen dat het door Koen Hoefgeest geschetste scenario gaat uitkomen…gemiddelde huizenprijs in 2020 zal 130.000 euro zijn (euro’s van dat jaar) en daar zal in de 10 daarop volgende jaren nauwelijks iets in veranderen…al met al een reeele daling van 70% in 2020 en 90% in 2030….als je de afgelopen jaren goed hebt opgelet, zul je gemerkt hebben dat mensen die de beste economische en marktvoorspellingen doen, de mensen zijn met een groot economisch historische kennis…en daar ontbreekt het 99% van de mediaschreeuwertjes totaal aan…..

 20. Voerman says:

  azijnseikerT: @14, Jij kent ze? Zijn legio in de bouw ontslagen die terug mochten komen voor een lager salaris als ZZPer. Weet jij wanneer ze de hypotheek genomen hebben? Misschien was dat wel in een situatie van een vaste baan.

  Goede reactie azijnseikerT, vrij van stemmingmakerij en vooringenomenheid.

 21. lorenzo says:

  azijnseikerT: @14, Jij kent ze? Zijn legio in de bouw ontslagen die terug mochten komen voor een lager salaris als ZZPer. Weet jij wanneer ze de hypotheek genomen hebben? Misschien was dat wel in een situatie van een vaste baan.

  ik merk op een grote affiniteit en herkenning . 2007 is waar we over praten . Ik kan de nederlandse belastingbetaler in deze slechts succes wensen met de (indirect) te betalen regelingen voor deze mensen.

 22. lorenzo says:

  Voerman: Goede reactie azijnseikerT, vrij van stemmingmakerij en vooringenomenheid.

  conform de heersende consensus alhier.

 23. erik(trol) says:

  Voorlopig worden mijn berichten hier op dit blog regelmatig verwijderd. Hoe noemen ze dat ook al weer…..de pot verwijt de ketel!

 24. Sven says:

  10 procent daling is GEEN nieuws, maar 0,0000000000000000000000000000000000000001 procent stijging wordt breed uitgemeten op het staziejhoernaal

 25. Jacques says:

  Wij moeten wel nuchter blijven en niet opti of pessi. De huizenmarkt in Nederland zit gewoon in een correctiefase. Niets vreemds aan, gezien de buitensporige stijging van 93 tot en met 2007. Maar vertellen wanneer de markt stabiliseert of aantrekt kan niemand. Koersen van aandelen maar ook huizenprijzen, zwalken net zo als een dronkenlap die vanuit de kroeg s’avonds laat over straat naar huis gaat.

 26. cartoonist says:

  De filmpjes hieronder bewijzen dat de NOS systematisch starters aan het misleiden is. Waarom doen jullie dat Jeroen Wollaars ?

  De NOS is het propagandakanaal van het ‘regime’ .

 27. Mark1 says:

  @erik(trol) 12: het is maar hoe je het bekijkt. Als je de huizencrisis als negatief ervaart heb je het inderdaad erg zwaar. Ik geloof niet dat dit opgaat voor de meeste op dit blog.

 28. cartoonist says:

  erik(trol): Het enige wat die gasten in Den Haag nou is moeten regelen is dat je op vrij eenvoudige manier je hypotheek kan omzetten naar 35 of 40 jaar

  Ja waarom de hypotheek niet eeuwigdurend maken, dan kan de HRA er ook af.

  Maar ……. dat lijkt dan wel heel veel op huren.

  Misschien iets om over na te denken voor sommige van de aanwezige hier.

  Lachen is ook gezond. Vooral de bijdragen van onze troll laten mij zo vaak hard lachen. … big 🙂

 29. Gert says:

  En toch worden nieuwbouwwoningen tot 250k snel verkocht, tenminste wat ik zie in Noord Holland. Of hebben jullie andere voorbeelden? Let wel, ik vind de huizenprijzen ook te hoog maar het verbaast me dat er geen grotere prijsdaling is bij nieuwbouwwoningen. Zolang ze verkocht worden zal de gemeente ook niet snel de grond afwaarderen toch?

 30. cartoonist says:

  erik(trol): Ga nu lekker genieten van me nieuwe familie pool in me prachtige vinex hutje in Leidschenveen.

  Erik, hoe lang denk je dat Leidschenveen nog zal bestaan ?

  Tegen de tijd dat jij jezelf eigenaar kunt noemen van je vinexhut is het een sloophut geworden.

 31. asd says:

  @115(HNK)vorige onderwerp;

  Herkenbaar verhaal van die terugkerende jongere junks op de grachten en waarschuwingen voor injectienaalden in de zandbak.

  Nog verder terug, in de jaren vijftig, beleefden we het existentialisme in Amsterdam, een stad gekenmerkt door grote voorliefde voor Frankrijk en Parijs. Alles was Frans georiënteerd.

  Tja en de provinciale nieuwkomers uit de godverlaten pestholen van NL hebben Amsterdam in de loop der tijd alleen maar doen verloederen, terwijl ze zelf denken te emanciperen. Achteraf gezien een bron van vermaak!

  Net zoals jij, stam ook ik uit een oude Amsterdamse familie, die daar sinds het midden van de 17e eeuw heeft gewoond.

  Ik kom er een enkele keer nog wel eens op bezoek en zie overal de gestage neergang en weet dan niet hoe snel ik weer weg moet komen.

  Geldt eigenlijk voor de hele Randstad. Dat is ook al gauw de reactie van buitenlandse vrienden op wiens verzoek ik nog wel eens de stad heb laten zien. Pas als we weer ergens ver weg op de A 12 zitten, beginnen we weer te ademen.

  Gewoon het klassieke: opkomst, bloei en verval!

 32. Voerman says:

  erik(trol): Voorlopig worden mijn berichten hier op dit blog regelmatig verwijderd. Hoe noemen ze dat ook al weer…..de pot verwijt de ketel!

  Als dat zo is, dan heet dat censuur of bannen, Erik.
  Voerman moet eerlijk zeggen, dat hem dat nog nooit overkomen is, terwijl Voerman toch echt wel af en toe een stevig tegengeluid afgeeft! 🙂
  Comlimenten voor de moderator dus. 🙂
  Maak je het niet nu en dan een beetje te gek, erik(trol) ?

 33. snorkel says:

  hahahaha, die Jeroen Wollaars!

  @huizenprijzen Wie is hier nou demagogisch bezig? Als wij een andere mening dan de jouwe laten horen, zitten wij fout? #dontkillmessenger

  Nee, Jeroen, als je mening anders is dan de FEITEN, dan zit je fout! Vooral als je jezelf journalist noemt valt dat je aan te rekenen. Als journalist heb je namelijk maar één groot goed; je geloofwaardigheid 😉

 34. snorkel says:

  erik(trol): Wat een onzin weer. De verkopen trekken steeds meer aan in de populaire woongebieden.

  Aha, dus die prijsverlagingen van 10% gemiddeld per jaar hebben wel degelijk effect. Dan zou ik zeggen; gooi nationaal 50% van de prijzen af en de verkoopaantallen zullen aantrekken als een malle! Summer-sale op de huizenmarkt!

 35. snorkel says:

  snorkel: als je mening

  Als DIE mening anders is dan de feiten, dan zit je fout. Verschuilen achter ‘wij geven alleen weer wat de mening van de NVM is” is wel heel kinderachtig. Een journalist die een podium geeft aan bewezen leugenaars, nalaat te vertellen dat die partij al 5 jaar lang (en bij de vorige crash was het hetzelfde verhaal) de nederlandse consument probeert te desinformeren, is geen echte journalist. Dat heeft niks met meningen te maken, maar met feiten.

 36. Bart says:

  Opmerkelijke cijfers van DNB. Groei van BBP gaat vooral naar bedrijven. Inkomen bevolking al 15 jaar niet gegroeid, gecorrigeerd voor inflatie. De welvaartsgroei van de afgelopen jaren werd betaald door hogere huizenprijzen. Het vermogen groeide, maar het inkomen niet. Nu zijn zowel de vermogens als de inkomens aan het krimpen.

  http://waarheidzoeker.nl/2013/07/23/bedrijven-steeds-rijker-maar-inkomen-bevolking-groeit-al-15-jaar-nauwelijks/

 37. Frans says:

  Zo’n propagande kanaal hoort natuurlijk bij, maakt onderdeel uit van corporate fascism.
  Uit zeer betrouwbare bron weet ik dan de banken zich suf lobbyen om op het 8 uur journaal hun verhaaltje te mogen doen, bij de NOS worden ze daar bijna gek van.
  Dr loopt natuurlijk ook een rechtstreeks lijntje van de banken naar de makelaars(-verenigen) de bouwwereld en what have you not.
  Goed beschouwd zijn de banken in alle gevallen zeer grote belanghebbers….. (samen met makelaars, bouwbedrijven, huizen BEZITTERS)
  Er is dus een soort tweedeling in de maatschappij: een grote groep die belang heeft bij hoge huizenprijzen, mensen die zijn gebrainwashed dat hoge huizenprijzen goed is voor de economie, en een meer neutrale groep.

 38. snorkel says:

  Iedereen al gestemd op de poll op de voorpagina van het de krant die niet genoemd wenst te worden?

 39. Frans says:

  Hogere huizenprijzen in Amsterdam:
  Ik denk dat dit veel te maken heeft met vlucht van kapitaal.
  In het buitenland bestaat Nederland alleen maar uit Amsterdam, dus buitenlands kapitaal zal investeren in huizen in Amsterdam, maar ook voor de Nederlandse investeerder is dit het meest interessant vanwege de locatie.
  Alle schuldgerelateerde bezittingen zoals geld op de bank, staatsobligaties, aandelen hebben allemaal counter party risk.

 40. Dawg says:

  Bart: Opmerkelijke cijfers van DNB. Groei van BBP gaat vooral naar bedrijven. Inkomen bevolking al 15 jaar niet gegroeid, gecorrigeerd voor inflatie. De welvaartsgroei van de afgelopen jaren werd betaald door hogere huizenprijzen. Het vermogen groeide, maar het inkomen niet. Nu zijn zowel de vermogens als de inkomens aan het krimpen.waarheidzoeker.nl/…-15-jaar-nauwelijks/

  Klopt, heeft me altijd verbaasd dat dat verschijnsel zo weinig aandacht kreeg. Zal ook wel iets te maken hebben met de ingekapselde pers (en niet te vergeten, de vakbonden).

 41. Chateau Bellevue says:

  Voerman: Valt wel mee!

  Er zijn in dit landschap bijna evenveel varkens als mensen en het barst van de schapen, kippen, koeien etc.
  Overal waar geen huizen of fabrieken staan zijn akkers vol uien, bonen, prei, aardappels engazomaardoor.
  Miljoenen mensen vinden werk in duizenden fabrieken en industrieën. Door ontwikkelingen en mechanisatie is de produktie van deze aktiviteiten meestal vele malen hoger dan voorheen.
  Dit landschap is nog steeds een belangrijke exporteur van produkten en kennis.
  Stel je voor, dat er geen vierkante meter grond onbenut was en er dus geen vierkante meter grond te koop! Zou niet mooi zijn, toch?

  Alleen jammer, dat een aantal slijmballen onze welvaart op misdadige en corrupte manieren heeft verkwanseld aan allerlei politieke hobby’s.
  Jammer, dat dit nog steeds dagelijks – en ongestraft kan plaatsvinden.
  Verder valt het vooralsnog allemaal wel mee in ons “landschap”.

  Voerman, dit is wel allemaal gebouwd op goedkope olie en machinekracht, dwz, kunstmest en tractoren, combines etc.
  Zodra we een energiecrisis gaan meemaken wordt dit allemaal anders en zullen we nog wel eens zien hoe rendabel dit geconcentreerde model is. Zoiezo wordt het nu enkel overeind gehouden met landbouwsubsisies en dan nog:
  Vraag de boeren nu maar of het gemakkelijk overleven is met de dieselprijzen, de lage prijzen op de veilingen en de concentratie van marktmacht in enkele handen zoals afnemers en supermarkten: du moment worden de aarbeien op het land niet meer geplukt en liggen weg te rotten daar ze slechts 1 euro per kilo krijgen en je daar zelfs geen onderbetaalde pool meer rendabel voor kan laten plukken.

  Nauwelijks iemand weet nog hoe fatsoenlijk een lapje grond te bewerken en daar zonder grote hoeveelheden duur en gevaarlijk gif, dure kunstmest en kwetsbare machines een fatsoenlijk en gediversifieerd aanbod aan groenten en fruit af te halen.
  Dit gaat nog eens een heel groot probleem worden.

 42. Chateau Bellevue says:

  on topic: Het nos journaal is een grote bullshit-show. Ze zullen nooit eens een kritiek geluid laten horen. Of dat geluid nou met mijn mening zou overeenkomen komt of niet, dat maakt mij niet uit. Het gaat erom dat ze altijd de gevestigde orde napapegaaien en nooit eens een probleem vanuit een andere hoek belichten.

  Het wordt gewoon voorspelbaar: als er een onderwerp is, weet ik al van te voren hoe ze dat zullen belichten.
  Nooit verassen ze me met een originele kijk.

 43. Chateau Bellevue says:

  ‘kritiek’ moet kritisch zijn

 44. Voerman says:

  Chateau Bellevue: Zodra we een energiecrisis gaan meemaken wordt dit allemaal anders en zullen we nog wel eens zien hoe rendabel dit geconcentreerde model is

  Elke energie crisis die ik meegemaakt heb was in scene gezet door wereldmachten en verwelkomd door een stelletje lokale slijmballen alhier. Bodemschatten zijn alom aanwezig en steeds makkelijker te exploiteren. Neen, aan de olie of het gas zal het niet liggen. Wel aan de krachten die daar hun macht en rijkdom aan ontlenen.

 45. De Pessimist says:

  het gelieg van het staats journaal maakt niks uit de prijs gaat naar beneden het heeft niks met sentiment te maken wat je kan manipuleren .
  Het probleem is dat het gelieg ook ene werkelijk probleem naar de achtergrond drukt en dat opeens uit het niets een tsunami aan probleem gevallen voor het loket van de hulp verlening staan.Net zo onverwacht als de krediet crisis zal de sociale crisis opdoemen uit het niets .
  Het cbs houd wel statistieken bij over syberpesten maar gegevens na 2009 over zwerfjongeren of dakloze gezinnen zijn niet te vinden

 46. Tsjaa.. says:

  Bart:
  Opmerkelijke cijfers van DNB. Groei van BBP gaat vooral naar bedrijven. Inkomen bevolking al 15 jaar niet gegroeid, gecorrigeerd voor inflatie. De welvaartsgroei van de afgelopen jaren werd betaald door hogere huizenprijzen. Het vermogen groeide, maar het inkomen niet. Nu zijn zowel de vermogens als de inkomens aan het krimpen.

  waarheidzoeker.nl/…-15-jaar-nauwelijks/

  Staat overigens ook dat het aandeel van bedrijven voor een groot gedeelte door de deelnemingsvrijstelling komt, lees grootschalige belastingontwijking door het hebben van hoofdkantoren rond Amsterdam/Schiphol en brievenbusfirma’s. Mochten de regels door de G20 daadwerkelijk zwaar aangescherpt worden en Nederland hier mee akkoord gaan dan gaat het in Amsterdam met de huizenprijzen richting het landelijke gemiddelde. De Amsterdamse economie draait mijns inziens op toerisme, bancaire en aanverwante takken en Europese hoofdkantoren multinationals. Streep 2 van de drie weg en wat hou je dan over aan werkgelegenheid?

 47. lorenzo says:

  Frans: Hogere huizenprijzen in Amsterdam:
  Ik denk dat dit veel te maken heeft met vlucht van kapitaal.
  In het buitenland bestaat Nederland alleen maar uit Amsterdam, dus buitenlands kapitaal zal investeren in huizen in Amsterdam, maar ook voor de Nederlandse investeerder is dit het meest interessant vanwege de locatie.
  Alle schuldgerelateerde bezittingen zoals geld op de bank, staatsobligaties, aandelen hebben allemaal counter party risk.

  er gaat nu nagenoeg niets boven inversteren in steentjes waarbij er trouwens meer is dan Amsterdam.

 48. lorenzo says:

  Voerman: Chateau Bellevue

  ruim 60 % van de Europeesche subsidies gaat naar de boeren , ik noem het misdaad. Er is namelijk meer wat wel in zekere zin zou kunnen werken.

 49. lorenzo says:

  Voor Chateau Bellevue bedoelt.

 50. ll says:

  Snork ……. feli ……. Geen Stijl je staat erin als ‘ deze heersende infographic ‘ …….Tufkaj was me weer voor. 🙂

 51. Dawg says:

  “Het CPB schrijft in de conclusie van haar onderzoek naar de woningmarkt het volgende:

  De verhuismobiliteit zou verder bevorderd kunnen worden als huizenverkopers hun reserveringsprijs sneller neerwaarts zouden aanpassen. Dit kan wellicht worden bereikt door huishoudens beter te informeren over de waardeontwikkeling van hun woning of van recent verkochte woningen in hun buurt. De verlies-aversie blijkt af te nemen als ook andere mensen in de directe omgeving hun huis met verlies hebben verkocht.”

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/woningmarkt/nederlandse-huizenverkopers-wil-geen-verlies-nemen/

  Hoe krijgen die treurwilgen van het CPB het uit hun keyboardje. “Beter voorlichten”, mag ik even een teiltje.

 52. ll says:

  Chateau Bellevue,

  Plutocratie ? 🙂

 53. ll says:

  Chateau Bellevue, moet Niek zijn 🙂

 54. Expat says:

  erik(trol),

  Volgens mij zien juist de huurders de dalende huizenmarkt as iets positiefs en huizenbezitters een dalende markt als iets desastreus voor de hele samenleving.
  Gegeven dat de huizenmarkt met 10% per jaar daalt, wie zou er momenteel positief in het leven staan?

 55. racekever says:

  Chateau Bellevue,

  Nederland kent kent hoofdzakelijk een agarische industrie die voor een groot deel gefinancierd wordt door de Rabobank en Deutsche bank. Vaak zijn idd. grote één of twee mans bedrijven die hoofdzakelijk geautomatiseerd/gemechaniseerd zijn via de Monsanto zelfrijdende gifspuit. Waar vijftig jaar geleden nog meer dan 40% in de landbouw werkte is dit nu gereduceerd tot enkele procenten. Waar nederland voorheen het voorbeeldland was op grootschalige landbouw innovatie wordt ons voorbeeld nu als de pest gemeden in landen als Frankrijk, Portugal, Oostenrijk en Italie. Melkvee sector idem dito, Koeien zijn lopende karkasen met een uiers die bijna op de grond hangen, en continu in de diaree zijn. Alles voor een ecenomische rendabele productie!. Als je aan sommige buitenlanders uitlegt dat de dieren maar 5 jaar meegaan valt hun mond open van verbazing. Veel Fransen willen onze landbouw producten niet eens aanraken “merde” rotzooi.

 56. Voerman says:

  Chateau Bellevue: du moment worden de aarbeien op het land niet meer geplukt en liggen weg te rotten daar ze slechts 1 euro per kilo krijgen en je daar zelfs geen onderbetaalde pool meer rendabel voor kan laten plukken.

  Zo werkt dat nu eenmaal.
  De Limburgse kolenmijnen wrden ook niet gesloten omdat de kolen op waren, maar omdat andere vormen van energiewinneing eenvoudiger en meer rendabel waren. (oa aardgasbel in slochtern)
  Niet leuk voor de limburgers, maar normaal.
  Zo zal vrees ik de conventionele oliewinning vervangen worden door nieuwere technieken.

 57. Animal Crackers says:

  Meer dan dat ze ‘starters’ misleiden zoals waar in het comentaar bij dit topic gewag van wordt gemaakt, schetst de NOS ‘n beeld over de situatie aangaande de volkshuisvesting die iedereen die haar nieuws vertrouwt, en dat zijn er nogal wat, op het verkeerde been zet. Het beeld dat er consensus zou zijn over de gepresenteerde cijfers en de daaruit getrokken conclusies door de NOS. Door de NOS? Kan niet! Dat is Demagogie! 🙂

  Het NVM kwam met onlangs met nieuwe informatie propaganda. Dat heet voor de NOS dan dus ‘onafhankelijk nieuwswaarde’ te behelzen en daarop is de berichtgeving gebaseerd en daarom is ze ook ‘ongekleurd’.

  Het niet aan fact checking doen en ‘t falsificeren van feiten, het stelselmatig geen acht slaan op trends… Wie, vraag ik mij maar af, vertegenwoordigt de NVM? Wie de Nos? De bevolking die belang heeft bij een woningmarkt zonder ingrijpen of de journalisten bij de NOS die belang hebben bij het niet verder dalen van huizenprijzen door dat feit te ontkennen en te verhullen? (De kleurplaten van de NVM inkleuren. Wel binnen de lijntjes blijven hè.) Wat vooral blijkt uit bovenstaande video’s is dat het niet voor het eerst is dat de NOS de NVM blijkbaar als belangenbehartiger verwart met de, in werkelijkheid, on-vertegenwoordigde bewoners van huizen die heel andere belangen hebben. Beschouwt ze de lobbyclub als een ‘deskundige’ partij die, ruimhartig als ze is, het steeds opneemt voor haar ‘zogenaamde’ achterban om tot ‘gezond’ volkshuisvestingsbeleid te komen met het incentive dat tot elke prijs moet worden voorkomen dat huizen betaalbaar worden. Dan zien we het verkeerd. Blijkbaar, met instemming van de NOS.

  Ook in vakantie (lees: komkommer-) tijd loont dat kennelijk. Stel je voor dat er schulden afbetaald moeten gaan worden, dan blijft er niets meer over voor de vakantie. Voor de ‘gevestigde’ journalisten in hun ‘gevestigd’ droomhuis dan. 🙂

  Wellicht kunnen ze bij de NOS in het jeugdjournaal ook eens wat meer aandacht besteden aan het feit dat kinderen zich zullen moeten voorbereiden op hun toekomst door het levenslang afbetalen van ‘n zogenaamd verworven huis (Tenzij ze over rijke papa’s en mama’s beschikken), terwijl de waarde ervan soms al 20x keer terug is verdiend. Leg dat nou eens uit in kleine mensentaal. En vergeet dan ook vooral de grond niet in het verhaal te betrekken of in beeld te brengen. De grond waarop al die huizen gebouwd zijn, gelardeerd met topografiche kaarten en een legenda voor, als daar zijn; ‘veengrond, zware kleigrond, lichte kleigrond en zandgrond’.
  Infographics zeg maar.

 58. Voerman says:

  Dawg: De verlies-aversie blijkt af te nemen als ook andere mensen in de directe omgeving hun huis met verlies hebben verkocht.”

  Menselijk trekje.
  Als iedereen in zijn blote kont loopt is je eigen blote kont ook niet erg, want dan stel je gewoon even vast dat je in een nudistenkamp loopt en daar hoort dat toch zo! 🙂

 59. Nico de Geit says:

  Belastingdienst legt beslag op panden Ruud Gullit:

  http://www.telegraaf.nl/prive/21755603/__Beslag_op_panden_Ruud_Gullit__.html

  Inclusief het pand waar Estelle Gullit nu woont. Het vriendje van Estelle is veroordeeld voor ernstige geweldsdelicten maar loopt vrij rond. Ik zou zo’n pand nooit kopen.

 60. asd says:

  De firma List en Bedrog is overal aanwezig: in de politiek, het bankwezen, de wetenschap, de overheid, het bedrijfsleven en nu dus bij de media.

  Alles gericht op eigen voordeel, dat uiteindelijk NL als geheel verder zal doen afglijden: toenemende werkloosheid, staatsschuld, faillisementen, hoge private schulden, marode banken, een onafwenbare ineenstorting van een ongezonde onroerend goedmarkt en een journalistiek, die de toets der kritiek niet meer kan doorstaan.

  Toch geen wonder als je de rol van de diverse partijen eens de revue laat passeren: zoals nu weer die van de media met gemanipuleerde berichtgeving over de huizenmarkt (ook op andere terreinen!) en de zoveelste politicus, die de boel heeft getild, zoals dat VVD-kamerlid uit de Achterhoek, van huis uit een NVM-makelaar zonder opleiding!

  Om van de grote graaiers uit de afgelopen tijden maar verder niet te spreken.

  Wie in een dergelijke cultuur denkt, dat de bodem is bereikt, is niet goed bij z’n hoofd.

 61. Apekool says:

  Expat:
  Volgens mij zien juist de huurders de dalende huizenmarkt as iets positiefs en huizenbezitters een dalende markt als iets desastreus voor de hele samenleving.
  Gegeven dat de huizenmarkt met 10% per jaar daalt, wie zou er momenteel positief in het leven staan?

  Voor de calculerende doorstromer in het bezit van een huis is een prijsdaling ook een zegen hoor – in absolute termen is die villa veel meer gezakt dan mijn rijtjeshuis 😉

 62. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Het vriendje van Estelle is veroordeeld voor ernstige geweldsdelicten maar loopt vrij rond.

  Quote Detroit:

  De voorbije tien jaar kromp de politiedienst van de stad in met 40%.
  Als je de politie belt, duurt het gemiddeld 58 minuten vooraleer ze ter plaatse zijn.
  De meeste politiestations zijn tegenwoordig zestien uur per dag gesloten.
  De misdaadcijfers voor gewelddadige criminaliteit bedragen er vijfmaal het nationaal gemiddelde.
  De moordgraad is in Detroit elfmaal hoger dan in New York City.
  Minder dan 10 procent van de misdaden in Detroit wordt achteraf opgelost.
  De criminaliteit neemt zulke vormen aan dat de politie toeristen aanmaant “de stad op eigen risico te betreden.”

  http://www.express.be/business/nl/economy/25-feiten-over-detroit-waarvan-u-achterover-zal-vallen.htm

  Gaan Nederland ook die kant op?

 63. Apekool says:

  Nico de Geit:
  Belastingdienst legt beslag op panden Ruud Gullit:

  telegraaf.nl/prive…n_Ruud_Gullit__.html

  Inclusief het pand waar Estelle Gullit nu woont. Het vriendje van Estelle is veroordeeld voor ernstige geweldsdelicten maar loopt vrij rond. Ik zou zo’n pand nooit kopen.

  De appartementen:

  Het eerste is een driekamer appartement welke Ruud, samen met een vriend, in mei 2007 kocht voor de prijs van 255.000,– euro. Hij liet er een hypotheek op vestigen van 310.000,– euro. Het appartement staat te koop voor een prijs van 295.000,– euro kosten koper.

  Het andere appartement, gelegen in Amsterdam Buitenveldert-Oost, kocht Ruud in januari 2007 voor de prijs van 283.500,–euro en liet er een hypotheek op vestigen van 320.000,– euro.. Het staat te koop voor 310.000,– euro.

  Gewoon ruim +10% dus!

 64. asd says:

  Animal Crackers,

  Je zult begrijpen, dat ik het met je eens ben. Prima verhaal, vooral over het verzaken van het Jeugdjournaal.

 65. Philippulus says:

  Voor de PDF-fetisjisten:

  Integrale visie op de woningmarkt; Verslag van een algemeen overleg; Verslag van een algemeen overleg, gehouden op 6 juni 2013, over Woononderzoek Nederland 2012.
  Te raadplegen sinds dinsdag 23 juli 2013 15:32

  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/32847/kst-240694?resultIndex=0&sorttype=1&sortorder=4

 66. Frans says:

  Animal Crackers: Het NVM kwam met onlangs met nieuwe informatie propaganda. Dat heet voor de NOS dan dus ‘onafhankelijk nieuwswaarde’ te behelzen en daarop is de berichtgeving gebaseerd en daarom is ze ook ‘ongekleurd’.

  Kortom: het NOS geeft de lobbyisten ruim baan.
  Moet je je eens afvragen waarom….

 67. Frans says:

  asd: De firma List en Bedrog is overal aanwezig: in de politiek, het bankwezen, de wetenschap, de overheid, het bedrijfsleven en nu dus bij de media.
  Alles gericht op eigen voordeel, dat uiteindelijk NL als geheel verder zal doen afglijden: toenemende werkloosheid, staatsschuld, faillisementen, hoge private schulden, marode banken, een onafwenbare ineenstorting van een ongezonde onroerend goedmarkt en een journalistiek, die de toets der kritiek niet meer kan doorstaan.
  Toch geen wonder als je de rol van de diverse partijen eens de revue laat passeren: zoals nu weer die van de media met gemanipuleerde berichtgeving over de huizenmarkt (ook op andere terreinen!) en de zoveelste politicus, die de boel heeft getild, zoals dat VVD-kamerlid uit de Achterhoek, van huis uit een NVM-makelaar zonder opleiding!
  Om van de grote graaiers uit de afgelopen tijden maar verder niet te spreken.
  Wie in een dergelijke cultuur denkt, dat de bodem is bereikt, is niet goed bij z’n hoofd.

  Samenvatting: Corporate fascism!

 68. Voerman says:

  Apekool: huizenbezitters

  Waarbij je de begrippen “huizenbezitter” en “hypoheekbezitter” wel gescheiden moet houden.

 69. asd says:

  Zie ik in bovenstaande fotosessie van: “Opsporing verzocht” nu pas Gerrit Hukker met zijn “NVM goed gevoel”.

  Dat goeie gevoel Gerrit, komt door je bruine costuum, dat je als gegoten zit: immers “a gentleman never wears brown”. Oftewel een echte heer draagt nog altijd geen bruin!

 70. snorkel says:

  Voerman: Waarbij je de begrippen “huizenbezitter” en “hypoheekbezitter” wel gescheiden moet houden.

  hypotheekbezitter is de bank
  huizenbezitter is (officieel) de huizenbezitter. Maar in de praktijk heeft de bank zo ongeveer alle zeggenschap over het pand, tot het moment dat de hypotheek is afgetaald en doorgehaald

 71. Willem Jansen says:

  Persoonlijk ben ik het vertrouwen in de overheid al lang kwijt, en ik denk dat het ook NOOIT meer terug zal komen.Destijds heeft het CDA [en VVD]onder leiding van Balkenende de mensheid in Nederland massaal onder de hypotheekschulden gedreven,als gevolg van de term…wij blijven van de hypotheekrenteaftrek af…
  Nu zitten [enkele] Nederlanders behoorlijk in de shit als gevolg van dit valse vertrouwen wat gewekt was.zoals men in de krant kan lezen ,worden nu de z.g. huiseigenaren op straat gezet,als ze de hypo niet meer kunnen betalen.let op : dit kabinet gaat menigeen zijn STROT dichtknijpen, en maakt het leven van menigeen ondraagbaar…KIJK UIT VOOR RUTTE MET ZIJN BILDERBERG-GLIMLACH …Alles komt uit , wat Robin de Ruiter schrijft in zijn boek…DE KOMST VAN DE TRANSITIE. Zie voor info de site:

  MOEILIJKVERKRIJGBAREBOEKEN.NL

  De komst van de transitie
  In rap tempo zien wij de wereld en de maatschappij zoals we die in het verleden gekend hebben om ons heen afbrokkelen.
  € 15,95

 72. Willem Jansen says:

  trouwens ,als we nu zien ,gaat deze groep NOG massaal op vakantie. vaak een dikke auto van de zaak, vrouwtje heeft [NOG] een baan, dus laten we het er nu nog maar even GOED van nemen nu het nog kan…let op : komend jaar DONDERD de BOEL als een kaartenhuis in elkaar.Velen zullen dit jaar voor de laatste keer op z.g vakantie [rust] gegaan zijn. waarschijnlijk een volgend jaar onder de DWANG van de NIEUWE WERELDORDE komen , dankzij lachende Rutte

 73. StilleWilde says:

  Alhoewel de reacties hier van een hoog niveau zijn, is het misschien toch wel even leuk om te kijken naar de problemen van de “bekende Nederlanders” met de verkoop van hun huis…..
  http://www.bekendeburen.nl/category/bekende-nederlanders/

 74. Starter says:

  De prijzen zullen vooral in de Randstad nog een tijd blijven dalen. Maar 100.000 euro voor een nieuwe woning zoals sommigen stellen dat lijkt me wel zeer optimistisch voorgesteld.

  Hier wordt wel vergeten dat in vergelijking met de 80’er jaren het tweeverdieners en arbeidsproductiviteit is toegenomen.

  Tevens kan je de huizen uit de 80’er jaren niet vergelijken met de kwaliteit van nu, huizen van tegenwoordig zijn veel beter geisoleerd, daar moet ook voor worden betaald.

  De energierekening zal de komende jaren er niet lager op worden, eerder veel hoger. De overheid heeft daar via het belastingstelsel een monopolie op.

 75. Stoelgang says:

  erik(trol):
  Wat een onzin weer. De verkopen trekken steeds meer aan in de populaire woongebieden. Het enige wat die gasten in Den Haag nou is moeten regelen is dat je op vrij eenvoudige manier je hypotheek kan omzetten naar 35 of 40 jaar, indien mogelijk tegen de huidige rente tarieven. Restschulden moeten alleen worden overgenomen in hypotheek als je een woning koopt voor hetzelfde geld of minder dan je nu aan hypotheek hebt uitstaan. Kunnen mensen in elk geval verhuizen als het nodig is. Ga nu lekker genieten van me nieuwe familie pool in me prachtige vinex hutje in Leidschenveen. Ik las trouwens dat blijkt dat mensen die positief in het leven staan en alles van de zonnige kant zien, beduidend minder kans op hart klachten hebben dan de pessimisten van deze wereld. Misschien iets om over na te denken voor sommige van de aanwezige hier.

  Wat vind je van de yoy-prijsdaling van wederom 10% (!)? Dat liegt er namelijk niet om, zelfs niet in populair woongebied (PROEST, ik laat er mijn hond nog niet uit) Leidschenveen. Het vermogensverlies vergroot elke dag, week, maand. Ik kan niet anders dan het leven zonnig inzien als huurder, afwachten loont nog steeds 😉

 76. Stoelgang says:

  Voerman:
  So what?
  Heeft het journaal gisteren vermeld hoeveel kinderen er de laatste week wereldwijd omgekomen zijn aan de honger?
  Of hoeveel kindsoldaten er vorige maand gesneuveld zijn in allerlei zinloze oorlogen?
  Of hoeveel bejaarden er de laatste maanden in financiële problemen zijn door het korten op de zorg?
  Stijging van de werkeloosheid op die dag?

  Velen alhier hebben het huizencircus meer dan ooit gedaan is door normale mensen, verheven tot een speculatief spelletje.
  Vergis je niet, de echte wereld met normale mensen maakt zich niet zo druk over het door belanghebbenden opgepompte huizengedoe.
  Nuchter blijven mensen!
  Schaken doe je op een schaakbord en over de woningmarkt ouwehoeren doe je op dit log!

  Dit log gaat over de woning’markt’, ik begrijp je uiteenzetting van dingetjes niet zo goed.

 77. Stoelgang says:

  Voerman: Valt wel mee!

  Er zijn in dit landschap bijna evenveel varkens als mensen en het barst van de schapen, kippen, koeien etc.
  Overal waar geen huizen of fabrieken staan zijn akkers vol uien, bonen, prei, aardappels engazomaardoor.
  Miljoenen mensen vinden werk in duizenden fabrieken en industrieën. Door ontwikkelingen en mechanisatie is de produktie van deze aktiviteiten meestal vele malen hoger dan voorheen.
  Dit landschap is nog steeds een belangrijke exporteur van produkten en kennis.
  Stel je voor, dat er geen vierkante meter grond onbenut was en er dus geen vierkante meter grond te koop! Zou niet mooi zijn, toch?

  Alleen jammer, dat een aantal slijmballen onze welvaart op misdadige en corrupte manieren heeft verkwanseld aan allerlei politieke hobby’s.
  Jammer, dat dit nog steeds dagelijks – en ongestraft kan plaatsvinden.
  Verder valt het vooralsnog allemaal wel mee in ons “landschap”.

  De mogelijkheid dat er in NL efficiënt geproduceerd kan worden heeft niets te maken met zelfredzaamheid. Het punt is dat mensen totaal vergeten zijn hoe ze zelfvoorzienend moeten leven. De massa is afhankelijk van de plasticbakjesvullers van de AH, van de thermostaatknop, van de wasmachine, van de iPad, van de auto. Daarmee gaan we de depressie in.

 78. Stoelgang says:

  erik(trol):
  Voorlopig worden mijn berichten hier op dit blog regelmatig verwijderd. Hoe noemen ze dat ook al weer…..de pot verwijt de ketel!

  De IP-adres-IQ-meter beperkt de toegang 😀

 79. Stoelgang says:

  Mark1:
  @erik(trol) 12: het is maar hoe je het bekijkt. Als je de huizencrisis als negatief ervaart heb je het inderdaad erg zwaar. Ik geloof niet dat dit opgaat voor de meeste op dit blog.

  Herstel is op minimaal 2 manieren uit te leggen.

  Gna Gna Gna 😀

 80. Stoelgang says:

  cartoonist: Ja waarom de hypotheek niet eeuwigdurend maken, dan kan de HRA er ook af.

  Maar …….dat lijkt dan wel heel veel op huren.

  Lachen is ook gezond. Vooral de bijdragen van onze troll laten mij zo vaak hard lachen.… big

  Voerman: En wat die trol betreft:
  Niet meer dan een man met gemiddeld verstand en een bovengemiddeld grote mond en voornamelijk de speelbal van externe faktoren. Verder wel vermakelijk en niet kwaadaardig.

  😀

 81. tufkaj says:

  Vandaag gemaild met NOS om ze mijn zorgen om hun onafhankelijkheid kenbaar te maken.

  En berichten dat de bodem in zicht is zijn niet onze mening maar de inschatting van betrokkenen, zoals makelaars en banken.

  Dus…

  Dawg: De verhuismobiliteit zou verder bevorderd kunnen worden als huizenverkopers hun reserveringsprijs sneller neerwaarts zouden aanpassen. Dit kan wellicht worden bereikt door huishoudens beter te informeren over de waardeontwikkeling van hun woning of van recent verkochte woningen in hun buurt.

  Ik zeg kadaster: geef die transactiesommen vrij! In een weekend tijd heb je 10 websites die informeren.

 82. Stoelgang says:

  snorkel:
  hahahaha, die Jeroen Wollaars!

  Nee, Jeroen, als je mening anders is dan de FEITEN, dan zit je fout! Vooral als je jezelf journalist noemt valt dat je aan te rekenen. Als journalist heb je namelijk maar één groot goed; je geloofwaardigheid

  Touché 😉

 83. Stoelgang says:

  Chateau Bellevue: Voerman, dit is wel allemaal gebouwd op goedkope olie en machinekracht, dwz, kunstmest en tractoren, combines etc.
  Zodra we een energiecrisis gaan meemaken wordt dit allemaal anders en zullen we nog wel eens zien hoe rendabel dit geconcentreerde model is. Zoiezo wordt het nu enkel overeind gehouden met landbouwsubsisies en dan nog:
  Vraag de boeren nu maar of het gemakkelijk overleven is met de dieselprijzen, de lage prijzen op de veilingen en de concentratie van marktmacht in enkele handen zoals afnemers en supermarkten: du moment worden de aarbeien op het land niet meer geplukt en liggen weg te rotten daar ze slechts 1 euro per kilo krijgen en je daar zelfs geen onderbetaalde pool meer rendabel voor kan laten plukken.

  Nauwelijks iemand weet nog hoe fatsoenlijk een lapje grond te bewerken en daar zonder grote hoeveelheden duur en gevaarlijk gif, dure kunstmest en kwetsbare machines een fatsoenlijk en gediversifieerd aanbod aan groenten en fruit af te halen.
  Dit gaat nog eens een heel groot probleem worden.

  En zo is het maar net. Helaas.

  Aardbeien komen toch in plastic bakjes?

 84. Stoelgang says:

  Voerman: Elke energie crisis die ik meegemaakt heb was in scene gezet door wereldmachten en verwelkomd door een stelletje lokale slijmballen alhier. Bodemschatten zijn alom aanwezig en steeds makkelijker te exploiteren. Neen, aan de olie of het gas zal het niet liggen. Wel aan de krachten die daar hun macht en rijkdom aan ontlenen.

  Punt 1: wat een ONZIN over steeds makkelijker te exploiteren bodemschatten. Waar in godsnaam baseer je dat op?

  Punt 2: NL kent nauwelijks bodemschatten.

 85. Stoelgang says:

  racekever:
  Chateau Bellevue,

  Nederland kent kent hoofdzakelijk een agarische industrie die voor een groot deel gefinancierd wordt door de Rabobank en Deutsche bank. Vaak zijn idd. grote één of twee mans bedrijven die hoofdzakelijk geautomatiseerd/gemechaniseerd zijn via de Monsanto zelfrijdende gifspuit. Waar vijftig jaar geleden nog meer dan 40% in de landbouw werkte is dit nu gereduceerd tot enkele procenten. Waar nederland voorheen het voorbeeldland was op grootschalige landbouw innovatie wordt ons voorbeeld nu als de pest gemeden in landen als Frankrijk, Portugal, Oostenrijk en Italie. Melkvee sector idem dito, Koeien zijn lopende karkasen met een uiers die bijna op de grond hangen, en continu in de diaree zijn. Alles voor een ecenomische rendabele productie!. Als je aan sommige buitenlanders uitlegt dat de dieren maar 5 jaar meegaan valt hun mond open van verbazing. Veel Fransen willen onze landbouw producten niet eens aanraken “merde” rotzooi.

  Juist. Daarom heet het ook voedingsINDUSTRIE. En AH is het voornaamste doorgeefluik van die vuiligheid. Bah.

 86. Stoelgang says:

  Voerman: Zo werkt dat nu eenmaal.
  De Limburgse kolenmijnen wrden ook niet gesloten omdat de kolen op waren, maar omdat andere vormen van energiewinneing eenvoudiger en meer rendabel waren. (oa aardgasbel in slochtern)
  Niet leuk voor de limburgers, maar normaal.
  Zo zal vrees ik de conventionele oliewinning vervangen worden door nieuwere technieken.

  Vrees jij? Laten we het vooral hopen, liever vandaag dan morgen.

 87. Chateau Bellevue says:

  racekever,

  Ben het helemaal met u eens. Prima verwoord ook.
  De concentratie en nutsmaximalisatie, doorgedraaide efficientie toepassen op levende dieren alsof het produktiemateriaal als ijzer of plastic is, is veel te ver doorgeschoten. De producten lijden daar zelfs onder zoals je de Fransen aanhaalt die NL’s waar ‘merde’ vinden.
  Zelf schiet me de ‘wasserbombe’ tomaat binnen en over het algemeen ben ik nou niet bijster onder de indruk van de plofkip, de hydrocultuur en het platgespoten fruit.

 88. Stoelgang says:

  Voerman: Waarbij je de begrippen “huizenbezitter” en “hypoheekbezitter” wel gescheiden moet houden.

  Lijkt me logisch. Een hypotheek”bezitter” is meestal een ban namelijk.

 89. Stoelgang says:

  bank *

 90. Stoelgang says:

  snorkel: hypotheekbezitter is de bank
  huizenbezitter is (officieel) de huizenbezitter. Maar in de praktijk heeft de bank zo ongeveer alle zeggenschap over het pand, tot het moment dat de hypotheek is afgetaald en doorgehaald

  Precies 😉

 91. Voerman says:

  Stoelgang: Vrees jij? Laten we het vooral hopen, liever vandaag dan morgen.

  Ik vrees dat, omdat het ernaar uitziet dat fracking de volgende stap zal zijn. Hopelijk pas operationeel, nadat het proces volledig beheerst en zonder risico’s voor het milieu uitvoerbaar is.
  Kernenergie is ook een mogelijkheid. Hebben ze in Japan de buik van vol.
  Wind – en zonne energie? Zijn we daar klaar voor?

 92. Chateau Bellevue says:

  Voerman: Zo werkt dat nu eenmaal.
  De Limburgse kolenmijnen wrden ook niet gesloten omdat de kolen op waren, maar omdat andere vormen van energiewinneing eenvoudiger en meer rendabel waren. (oa aardgasbel in slochtern)
  Niet leuk voor de limburgers, maar normaal.
  Zo zal vrees ik de conventionele oliewinning vervangen worden door nieuwere technieken.

  Je stapt er nu wel overheen dat
  het niet zo is dat er ‘andere manieren’ van aardbeien telen rendabeler zijn en dus deze ‘ouderwetse manier’ onrendabel wordt.
  Er is geen aarbei die ‘rendabeler’ is zoals er wel nieuwe manieren van energieopwekking kwamen en de kolen in Limburg dus ‘out’ waren.

 93. Voerman says:

  Stoelgang: Lijkt me logisch. Een hypotheek”bezitter” is meestal een ban namelijk

  Weet ik, maar het is in dit land vaak gebruikelijk om de hypotheekgever (eigenaar van het huis) ook bezitter van de hypotheek te noemen. Wel verwarrend, maar een feit.

 94. Stoelgang says:

  Starter:
  De prijzen zullen vooral in de Randstad nog een tijd blijven dalen. Maar 100.000 euro voor een nieuwe woning zoals sommigen stellen dat lijkt me wel zeer optimistisch voorgesteld.

  Hier wordt wel vergeten dat in vergelijking met de 80′er jaren het tweeverdieners en arbeidsproductiviteit is toegenomen.

  Tevens kan je de huizen uit de 80′er jaren niet vergelijken met de kwaliteit van nu, huizen van tegenwoordig zijn veel beter geisoleerd, daar moet ook voor worden betaald.

  De energierekening zal de komende jaren er niet lager op worden, eerder veel hoger. De overheid heeft daar via het belastingstelsel een monopolie op.

  Nou, voor wat betreft het tweeverdienersmodel: dat is aanstonds ten einde. De banen drogen simpelweg op, dus op 2 inkomens een hut bij elkaar lenen is v.v.t.

 95. Chateau Bellevue says:

  Stoelgang: En zo is het maar net. Helaas.

  Aardbeien komen toch in plastic bakjes?

  Juist, en met de ongeloofelijke hoeveelheid gif die erop wordt gespoten (aardbeien zijn wat dat betreft het meest bespoten (handmatig vaak ook nog, ziedaar de kosten)) zou je met enig gevoel voor sarcasme kunnen stellen dat die plastic bakjes nog het meest gezonde onderdeel van je bakje aarbeien zijn.

 96. Voerman says:

  Stoelgang: Punt 2: NL kent nauwelijks bodemschatten.

  Gas en olie zijn wel degelijk bodemschatten. Daar pompen we al 50 jaar van in het noorden. De bodem van limburg zit ook nog vol kolen. Wie weet worden die ook nog wel eens interessant.

 97. Stoelgang says:

  Voerman: Ik vrees dat, omdat het ernaar uitziet dat fracking de volgende stap zal zijn. Hopelijk pas operationeel, nadat het proces volledig beheerst en zonder risico’s voor het milieu uitvoerbaar is.
  Kernenergie is ook een mogelijkheid. Hebben ze in Japan de buik van vol.
  Wind – en zonne energie? Zijn we daar klaar voor?

  Daar zijn we klaar voor, de technologie is er inmiddels. En die zal mogelijk verbeterd worden, mits niet tegengewerkt door olielobbyisten.

 98. Chateau Bellevue says:

  Stoelgang: Juist. Daarom heet het ook voedingsINDUSTRIE. En AH is het voornaamste doorgeefluik van die vuiligheid. Bah.

  Inderdaad een soms walgelijke industrie. De film ‘our daily bread’ (unser taglich brot), uit 2005 geloof ik, geeft wat dat betreft wel een aardig beeld van deze industrie waarin zelfs de boer zelf niets meer dan een robot is geworden. (een redelijk onbevooroordeelde film, voordat ik hier als milieugekkie wordt weggezet;-)

 99. snorkel says:

  tufkaj: En berichten dat de bodem in zicht is zijn niet onze mening maar de inschatting van betrokkenen, zoals makelaars en banken.

  ALSJEBLIEFT ZEG! Dat is wel heel makkelijk heh. Een goede journalist zou er dan meteen even bij vermelden dat deze ‘betrokkenen’ al 5 jaar lang fout zitten, en hierdoor de hele markt op slot gooien – in feite is dat namelijk ook wat het CPB. tussen de regels door. zegt…

  DAT lijkt me nou nieuws 😉 Anders is het het gewoon “sokpoppen” van de MENINGEN in de ‘persberichten’ van belangenclubjes, en de andere kant op kijken als er FEITELIJKE tegengeluiden komen. En daar hebben we geen journaal voor nodig. Dat kan de burger heel goed zelf!

 100. Voerman says:

  Chateau Bellevue: Er is geen aarbei die ‘rendabeler’ is zoals er wel nieuwe manieren van energieopwekking kwamen en de kolen in Limburg dus ‘out’ waren.

  Geen aardbeien eten of aardbeien uit andere landen importeren is wellicht goedkoper dan de Nederlandse aardbei. Waarschijnlijk niet zo lekker.

 101. Stoelgang says:

  Chateau Bellevue: Juist, en met de ongeloofelijke hoeveelheid gif die erop wordt gespoten (aardbeien zijn wat dat betreft het meest bespoten (handmatig vaak ook nog, ziedaar de kosten)) zou je met enig gevoel voor sarcasme kunnen stellen dat die plastic bakjes nog het meest gezonde onderdeel van je bakje aarbeien zijn.

  Je moet ze voor de lol eens wassen en ze dan buiten leggen, zodat er beestjes bij kunnen. De beestjes vallen er acuut van omver. Geen grap.

 102. Chateau Bellevue says:

  Trouwens, snorkel gefeliciteerd: je wordt nog beroemd.
  😉

 103. snorkel says:

  Stoelgang: Je moet ze voor de lol eens wassen en ze dan buiten leggen, zodat er beestjes bij kunnen. De beestjes vallen er acuut van omver. Geen grap.

  Dit werk? http://files.abovetopsecret.com/files/img/qt517a71ec.jpg

  Chateau Bellevue:
  Trouwens, snorkel gefeliciteerd: je wordt nog beroemd.

  Haha! tnx 😉 Anoniem beroemd, dat ik dat nog mee mag maken! Dankzij Tufkaj trouwens

 104. Voerman says:

  Stoelgang: mits niet tegengewerkt door olielobbyisten

  Juist; helaas is dat ook onderdeel van het verhaal.

 105. Chateau Bellevue says:

  Goedkoper is iets anders dan rendabeler.
  Met de prijzen die er op de veiling worden betaald (en die door marktmacht van bepaalde grote partijen tot stand komen) is er nergens rendabel aardbeien te telen.
  Het enige wat de boer kan doen is met verlies verkopen om nog wat kosten te drukken.
  Vervolgens gaan wij daar dan als Europa weer subsidie voor uit trekken om de boeren boven water te houden, en niet zo weinig ook (60%, zoals al door lorenzo vermeld).

  Dit is een vreemde gang van zaken, we zitten hier gewoon de supermarkten, groothandel en monsato’s te spekken als belastingbetaler.

 106. Voerman says:

  Stoelgang: Je moet ze voor de lol eens wassen en ze dan buiten leggen, zodat er beestjes bij kunnen. De beestjes vallen er acuut van omver. Geen grap.

  Ach, waarde stoelgang:

  Elke hobby z’n lobby! 🙂

 107. racekever says:

  Dit al even gelezen, niks over gehoord in onze staatsmedia of andere propaganda spuwers.
  Na ABN sluit ook Rabobank de accounts voor Goudrekening houders.

  http://www.silverdoctors.com/second-dutch-bank-to-follow-abn-amro-close-gold-accounts/

  Und voila wat gebeurt er vervolgens een dag later;

  Brand in wat lijkt een ondergrondse kluis van JP morgan chase, terwijl een dag eerder 66% van de de goud inventory uitgevoerd werd, waarheen weet ik niet?

  Bekijk het filmpje, ooggetuige melde nog nooit zoveel brandweer auto’s te hebben gezien. Zelfs niet ten tijd van Hurricane sandy. Force Majeure binnenkort?

  http://www.silverdoctors.com/breaking-massive-fire-reported-in-basement-of-1-chase-manhattan-plaza-force-majeure/

  Zoals het lijkt nu nog geen gevolgen. Hoelang kan de FED en ECB hun collateral nog doorschuiven (o.a. gesecuritiseerde hypotheekjes), men kan niet maand in maand uit 80 milj. bijdrukken in de USA. Detroit is failliet dit zal gevolgen voor de banken, wereldwijd.

 108. Voerman says:

  Chateau Bellevue: Dit is een vreemde gang van zaken, we zitten hier gewoon de supermarkten, groothandel en monsato’s te spekken als belastingbetaler.

  Een wereld waarin niets nog zuiver is (voor zover wij dat ooit nog hebben meegemaakt) en iedereen bezig is met iedereen te spekken.
  Geen weg terug! 🙂

 109. Voerman says:

  Chateau Bellevue: Goedkoper is iets anders dan rendabeler.

  Leuk gezegd!
  Zag van de week bij de Jumbo een sronkje broccoli van standaard kwaliteit liggen voor één euro.
  Een vakje hoger lag een stronkje, even zwaar met het opschrift “biologisch”, prijs 2,50 euro. Zou dat dan ongesubsidieerde “onrendabele” broccoli geweest zijn?

 110. Chateau Bellevue says:

  Voerman: Leuk gezegd!
  Zag van de week bij de Jumbo een sronkje broccoli van standaard kwaliteit liggen voor één euro.
  Een vakje hoger lag een stronkje, even zwaar met het opschrift “biologisch”, prijs 2,50 euro. Zou dat dan ongesubsidieerde “onrendabele” broccoli geweest zijn?

  Biologisch is aan de prijzen die men gewend is te betalen voor voedsel niet te vermarkten: inderdaad niet erg rendabel vanuit kosten/efficiency oogpunt. Het kost altijd meer geld en tijd. Een grote biologische keten, weet daar echter tegenwordig wel wat verandering in te brengen. Maar dan krijg je weer schaalvergroting en ik meen dat dat niet altijd goed uitpakt.
  Over het algemeen ontvangen ook biologische boeren (tenzij ze principieel tegen subsidie zijn, maar dat zijn er niet zoveel) ook subsidie. Maar hun kosten zijn gewoon veel hoger en de opbrengst per hectare is lager.

 111. Apekool says:

  Voerman: Leuk gezegd!
  Zag van de week bij de Jumbo een sronkje broccoli van standaard kwaliteit liggen voor één euro.
  Een vakje hoger lag een stronkje, even zwaar met het opschrift “biologisch”, prijs 2,50 euro. Zou dat dan ongesubsidieerde “onrendabele” broccoli geweest zijn?

  Da’s erg naïef van je, de prijs is zo hoog omdat biologisch “best wat duurder mag zijn”. Voor alle producten wordt een prijsniveau gezocht dat rondom de acceptatieprijs van het winkelend publiek zit. Heeft weinig met de waarde of productieprijs te maken (net als bouwgrond!).

 112. Chateau Bellevue says:

  azijnseikerT:
  Ik kijk al jaren geen staatSShoernaal meer. De laatse twee keer dat ik er per toeval langs zappte zag ik die kop van Willy voorbij komen. non-nieuws.

  En toen ik laatst langszapte zag ik de kop van Filip, Philiphe, of hoe die zijn naam dan ook wil schrijven, langskomen met hetzelfde zalvende onderkruipende toontje van de monarchieaanbidding. Natuurlijk geen woord over dat half Belgie deze vent helemaal niet ziet zitten.
  Maar ja, het staatsjournaal haalt elke week wel een bruine darm bij de RijksVoorliegingsDienst, dus zullen ze, in hun wereldvreemdheid, gedacht hebben dat de Belgen net zulke infantiele kwijlende oranjevlaggetjes zwaaiers zijn.

 113. Floor says:

  Stoelgang: Je moet ze voor de lol eens wassen en ze dan buiten leggen, zodat er beestjes bij kunnen. De beestjes vallen er acuut van omver. Geen grap.

  Haal je je fruit toch uit Suriname om maar even een zijstraat te noemen, ‘smorgens nog bespoten met rotzooi die hier al sinds de jaren ’50 verboden is, ‘s middags op de markt en ‘s avonds op je bord indien je daar woont.
  Lul toch allemaal niet zo slap mensen, over de hele wereld word je vergiftigd indien je het zo wilt noemen, maar strengere regels dan in Nederland krijg je echt niet.

 114. Floor says:

  Chateau Bellevue:
  Goedkoper is iets anders dan rendabeler.
  Met de prijzen die er op de veiling worden betaald (en die door marktmacht van bepaalde grote partijen tot stand komen) is er nergens rendabel aardbeien te telen.
  Het enige wat de boer kan doen is met verlies verkopen om nog wat kosten te drukken.
  Vervolgens gaan wij daar dan als Europa weer subsidie voor uit trekken om de boeren boven water te houden, en niet zo weinig ook (60%, zoals al door lorenzo vermeld).

  Dit is een vreemde gang van zaken, we zitten hier gewoon de supermarkten, groothandel en monsato’s te spekken als belastingbetaler.

  Ook allemaal lulkoek, wel eens van jam gehoord?

 115. Floor says:

  Apekool: Da’s erg naïef van je, de prijs is zo hoog omdat biologisch “best wat duurder mag zijn”. Voor alle producten wordt een prijsniveau gezocht dat rondom de acceptatieprijs van het winkelend publiek zit. Heeft weinig met de waarde of productieprijs te maken (net als bouwgrond!).

  “Biologisch” bestaat niet in ons kleine winderige landje, nieuwe methode van geld uit de zak klopperij, vooral bij jonge ouders.
  De stukken grond van diverse boeren liggen hier zo dicht op elkaar dat wanneer niet biologische boer A zijn land bespuit en de wind per ongeluk richting biologische boer B staat, deze ongewenst mee bespoten wordt.

 116. snorkel says:

  Ok, dit is wel een grappige van Rob “aflossen in onwenselijk” Mulder van de Vereniging Eeuwige Hypotheek:

  https://twitter.com/rob_mulder/status/359721195018522625

 117. j says:

  propaganda is onjuiste voorstelling van zaken om een bepaalde ideologie te verkopen.

  Biologische teelt verkoopt door de juiste propaganda.
  Een heuze maffia met keurmerken zit daar achter. Weinig wetenschappelijk bewijsmateriaal. Wel veel intuitie waar ik dan wel weer een zwak voor heb.

  Echter wil je de groeiende wereldbevolking voeden dan zal je toch de natuur moeten manipuleren, voedsel produceren met hulpmiddelen enz…

  Leuk onderwerp trouwens.

 118. snorkel says:

  j: Echter wil je de groeiende wereldbevolking voeden dan zal je toch de natuur moeten manipuleren, voedsel produceren met hulpmiddelen enz…

  Of dingen gaan eten die we nu niet als voedsel zien, maar dat wél zijn. Een stuk gezonder dan de troep die we nu voorgeschoteld krijgen zelfs 😉

 119. Floor says:

  snorkel,

  Jij ook een gefrituurd meelwormpje of sprinkhaantje?

 120. snorkel says:

  Floor,

  Nouja…. nu zeg ik instinctief nee, maar waarom eigenlijk? Andere diersoorten leven er prima van 😉

  Bepaalde algensoorten zijn ook prima te eten, zitten vol voedingsstoffen, groeien gratis als er water, warmte en zonlicht is, produceren bovendien zuurstof uit CO2…
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chlorella
  http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)

 121. Frans says:

  Floor: Biologisch” bestaat niet in ons kleine winderige landje, nieuwe methode van geld uit de zak klopperij, vooral bij jonge ouders.

  Floor dat is echt larie. Ik heb net een biologische krop sla moeten weggooien omdat ie vol met luizen or whatever zat, helemaal aangevreten aan de binnenkant: ben ik nog nooit tegengekomen met fabriekssla.
  Houd jezelf voor de gek en blijf vooral gif eten als je dat wilt, we leven in een vrij land. (nou ja…)

 122. Frans says:

  j: Echter wil je de groeiende wereldbevolking voeden dan zal je toch de natuur moeten manipuleren, voedsel produceren met hulpmiddelen enz…

  Dat is ook larie!
  Gewoon lager in de voedselketen gaan zitten met je eten. Algen, ik eet ze elke dag, vegetarisch, ook elke dag. Als het moet kun je zelfs van sap gemaakt van gras leven. (de meeste mensen zouden dit niet redden, dan komt er een geweldige ontgiftings reactie vrij)

 123. RealisT says:

  Willem Jansen: Destijds heeft het CDA [en VVD]onder leiding van Balkenende de mensheid in Nederland massaal onder de hypotheekschulden gedreven,als gevolg van de term…wij blijven van de hypotheekrenteaftrek af…

  Ja de HRA was veilig bij het CDA van Balkie. De huiseigenaar niet naar blijkt. Al heeft die het vaak nog altijd niet door.

 124. Frans says:

  Het gaat om voedingswaarde, niet om vulling!
  Wat mensen nu eten voed niet maar vult, en daar heb je dus een heleboel van nodig, en nog ben je niet gevoed.
  Al die zuper vette dikke Amerikanen: allemaal ondervoed.

 125. Frans says:

  snorkel: Of dingen gaan eten die we nu niet als voedsel zien, maar dat wél zijn. Een stuk gezonder dan de troep die we nu voorgeschoteld krijgen zelfs

  Precies! En nee, geen meelwormen of andere dieren: helemaal niet nodig.

 126. Ren says:

  Floor: “Biologisch” bestaat niet in ons kleine winderige landje, nieuwe methode van geld uit de zak klopperij, vooral bij jonge ouders.
  De stukken grond van diverse boeren liggen hier zo dicht op elkaar dat wanneer niet biologische boer A zijn land bespuit en de wind per ongeluk richting biologische boer B staat, deze ongewenst mee bespoten wordt.

  Een veel gehoord maar niet juist argument. Bespuiten mag alleen op een zeer geringe afstand tot de grond, bovendien moet de grond van biologische gewassen minimaal vijf jaar bestrijdingsmiddelenvrij zijn om in aanmerking te komen voor een keurmerk. uit diverse onderzoeken blijkt dat slechts 2% van alle biologische producten sporen van chemische bestrijdingsmiddelen bevat.

  Duik eens in de wereld van biologische vs “conventionele” teelt en verbaas je over de verschillende opbrengsten. Geen sprake van geld uit de zak kloppen maar een methode welke we massaal zouden moeten omarmen.

  Ten slotte, denk jij echt dat de niet biologische boer zijn gif gaat uitrijden wanneer de wind al zijn kostbare goedjes het perceel van de buren opblaast?

 127. Frans says:

  Ren: Duik eens in de wereld van biologische vs “conventionele” teelt en verbaas je over de verschillende opbrengsten. Geen sprake van geld uit de zak kloppen maar een methode welke we massaal zouden moeten omarmen.

  Inderdaad! Verder: als je met Kirljan fotografie de levensenergie bestudeerd van biologisch versus niet biologisch zie je een groot verschil.
  Geloof zelf wat je wilt, lariekoek, het is me allemaal goed, we leven in een vrij land. (in feite niet, maar dat is een ander verhaal)

 128. Frans says:

  Floor, als je echt iets voor je gezondheid wilt doen dan is dit een idee:
  http://biocarehospital.com/
  Maar goed, je zult het wel onzin vinden.
  Dit is waar de “elite” naar toe gaat voor genezing. Die gaan echt niet chemo’s nemen, ze kijken wel uit.
  Sorry, maar ik kan er niet goed tegen als mensen allerlei onzin uitkramen van iets waar ze niets vanaf weten. Toevallig heb ik wel een beetje verstand van deze zaken.

 129. Chateau Bellevue says:

  Floor: Ook allemaal lulkoek, wel eens van jam gehoord?

  Ah ik zie gelijk aan uw heldere en doorwrochte argumentatie dat u hier de expert bent.
  Mooi. Ik ga met mijn diploma’s en ervaring wel op het dak zitten dan.

  U lijkt wel een makelaar.

 130. Chateau Bellevue says:

  Ren: Een veel gehoord maar niet juist argument. Bespuiten mag alleen op een zeer geringe afstand tot de grond, bovendien moet de grond van biologische gewassen minimaal vijf jaar bestrijdingsmiddelenvrij zijn om in aanmerking te komen voor een keurmerk. uit diverse onderzoeken blijkt dat slechts 2% van alle biologische producten sporen van chemische bestrijdingsmiddelen bevat.

  Duik eens in de wereld van biologische vs “conventionele” teelt en verbaas je over de verschillende opbrengsten. Geen sprake van geld uit de zak kloppen maar een methode welke we massaal zouden moeten omarmen.

  Ten slotte, denk jij echt dat de niet biologische boer zijn gif gaat uitrijden wanneer de wind al zijn kostbare goedjes het perceel van de buren opblaast?

  Kan ik u helemaal gelijk in geven.

  Helaas, zijn wij hiermee niets tegen de expertise van Floor. Dit is namelijk allemaal ‘lulkoek’.

 131. racekever says:

  Frans: Moeten ze eerst maar stoppen de ether te vervuilen met hoogfrequente elektromagnetische straling o.a. UMTS en binnenkort overal 4G voor je what’s APP.
  Woon je binnen een straal van 400 meter dan veranderen bloedwaarden binnen 30 minuten. ‘Waarschijnlijk een belangrijk punt als we het over gezond en biologisch leven hebben. Misschien ook nog van invloed op de waarde van je huis aangezien de meeste dorpen één of meerdere zendmasten hebben. Nog niet aan gedacht zeker. Bomen allemaal aangetast, bijen weg, vlinders weg. Ra, ra, hoe kan dat. Nederland proefland voor de elite, hoogste concentratie zendmasten ter wereld en hoogste blootstellingsnorm. Binnen 200meter zendmast geldrollenbildung, rode bloedcellen beginnen te klonteren(superoxide dismutase)en wat al niet meer.

  Hoe dan ook we gaan naar de fillestijnen.
  bewijs? tientallen peer reviewed onderzoek, Gezondheidsraad wil er niks van weten.

  Wikileaks 2.0

 132. racekever says:

  Sorry ging iets fout met quoten, 133 is volledig mijn reactie.

 133. Paul says:

  De overheid hou zijn burgers graag voor de gek.
  Dit is met de huizenmarkt helemaal belangrijk.
  Natuurlijk doe de makelaars eigenhuis en banken graag mee.

  Huren is op papier duurde als je na de maandelijks laste kijk of wel huur betalen of hypotheek.
  Maar bij koop huis moet je ook de afschrijving meenemen.
  Dat is snel tussen de €500,- à €1000,- als je de prijsdaling meeneemt.

  Maar dat wordt nergens verteld

 134. Stoelgang says:

  Voerman: Een wereld waarin niets nog zuiver is (voor zover wij dat ooit nog hebben meegemaakt) en iedereen bezig is met iedereen te spekken.
  Geen weg terug!

  Jawel, maar geen vreedzame weg.

 135. snorkel says:

  Paul: Dat is snel tussen de €500,- à €1000,- als je de prijsdaling meeneemt.

  Een gemiddeld huis afbetalen in 30 jaar kost al

  €205.000 / 30 jaar / 12 maanden = €570 per maand.

  En dan heb je nog geen cent rente betaald (over 30 jaar toch al snel meerdere tonnen, die je maximaal 50% gesubsideerd krijgt… voor zo lang dat nog duurt), onderhoud, allerlei belastingen, EWF, kosten koper, etc etc

  Dus die praatjesmakers die je hoort over dat ze voor een paar honderd euro koopwonen, die hebben
  – óf significant veel eigen geld ingebracht (of gaan dat nog doen) en dan is de situatie gewoon niet te vergelijken met de starter van nu
  – óf betalen het huis niet af en zijn dus gewoon huurders / bankslaven
  – óf zijn ingestapt in een compleet andere tijd en dus niet relevant voor de starter van nu
  – óf ze zwammen uit hun nek

  Meer smaken zijn er (mijns inziens) niet. Of mis ik iets? Kan een vriendelijke hypotheekadviseur me aub even op de fout in mijn berekening wijzen? 😉

 136. cartoonist says:

  snorkel: Meer smaken zijn er (mijns inziens) niet. Of mis ik iets? Kan een vriendelijke hypotheekadviseur me aub even op de fout in mijn berekening wijzen? 😉

  Volgens onze huistrol Erik is de oplossing gelegen in het verlengen van de hypotheekperiode tot 35 of 40 jaar. En misschien beter wel 50 jaar of eeuwigdurend.

  Een normaal mens noemt dat huren 😉

 137. Frans says:

  racekever: Hoe dan ook we gaan naar de fillestijnen.
  bewijs? tientallen peer reviewed onderzoek, Gezondheidsraad wil er niks van weten.

  Racekever, ik ben het helemaal met je eens!

 138. Frans says:

  (natuurlijk eens met je hele verhaal!)
  En onder welke noemer kunnen we dit ook vatten?
  Juist ja! Je had het al geraden! 🙂 (Corporate fascism: het samengaan van de staat en de grote bedrijven, waarbij alles voor het geld wordt gedaan en de belangen van de burger net meetelt. Vandaar dat ik ook niet meer stem.

 139. Frans says:

  net = niet

 140. SchuurHuurder says:

  snorkel: Meer smaken zijn er (mijns inziens) niet. Of mis ik iets? Kan een vriendelijke hypotheekadviseur me aub even op de fout in mijn berekening wijzen?

  Ben geen hypotheekadviseur hoor, maar EWF hoeft niet betaalt te worden, het is een reductie op de aftrekpost van de hypotheekrente. Mocht de EWF > HRA dan treedt de wet Hillen in actie voor de aftrek geen of kleine hypotheek, zodat het geheel op 0 loopt. Verder niets aan te merken op je verhaal :).

 141. SchuurHuurder says:

  betaalt = betaald

 142. HNK says:

  Ren,

  Frans,

  @ren: de problemen met biologisch voedsel zijn: 1 dat men er vaak vanuit gaat dat ze gezonder zijn, dit is per product verschillend. 2. Dat de keurmerken garant staan voor veilig voedsel, de keurmerken zijn ontransparant, en laten in de meeste gevallen bestrijdingsmiddelen toe (zolang ze organisch zijn) waarvan een aantal getest en nogl meer schadelijk zijn dan hun synthetische tegenhanger.

  @frans: de site die je aanhaald is waardeloos en nodeloos angst zaaiend. De suggestie dat oncologie afdelingen geen rekening houden met de geschiedenis, achtergrond, het voedingspattroon, en eventueel geplande chirurgische ingrepen is gewoon niet maar. Behandel protocolen zijn zowel online te vinden o.a bij de nfu als op te vragen in de meeste umc’s Ook wekt de site de suggestie dat kankermutaties niet voorkomen in een gezond immuun systeem, ook onzin. Je hebt blijkbaar geen idee dat in Nederland een multidisciplinaire aanpak vanuit meerdere specialismen de gebruikelijkeaanpak is.

  Er is geen heilige graal om kanker te voorkomen maar er is wel zoiets als gezond leven. Niet drinken, niet roken gevarieerd eten, uit de zon blijven al je voedsel wassen (biologisch of niet), als je niet weet hoe het gemaakt wordt, niet eten ( geld zowel voor bio eten als niet bio eten). Regelmatig bewegen, als vrouw zijnde inenting halen op 14 jaar, en het liefste zwanger worden voor je 30ste. Daarnaast bovenal gelukt hebben met je genen en het gezin waar je in opgroeid. Kortom met een klein beetje geluk en gezond verstand kom je een geel eind maar er zijn geen garanties. Net de huizenmarkt..

 143. NewKidInTown says:

  Voerman: Weet ik, maar het is in dit land vaak gebruikelijk om de hypotheekgever (eigenaar van het huis) ook bezitter van de hypotheek te noemen. Wel verwarrend, maar een feit.

  Woningbezitter GEEFT een hypotheek (recht) aan de bank. Vanaf dan HEEFT de bank dus de hypotheek, is de bezitter ervan. Toch niet zo heel moeilijk denk ik, zelfs niet voor Voerman 😉
  En de bank geeft of verstrekt geld aan de woningbezitter. Dit allemaal onder strikte voorwaarden vastgelegd in de overeenkomst (die bijna niemand leest, als de maandlasten maar laag genoeg zijn).

 144. ll says:

  Het nu volgende bericht zal ook wel niet in het Staatsjournaal komen 😉

  Stijfstaand van de schulden, NL wordt nu wakker in een huizencrash ( georkestreerd, dat dan weer wel :-), maar dat staat er dan weer niet bij ………)

  Debt crippled Dutch wake up to housing crash, van Tufkaj b.t.w. CNBC

  http://www.cnbc.com/id/100905782#_gus

 145. ll says:

  ‘ Een plutocratie is een bestuursvorm waarin de rijksten aan de macht zijn en de wetgeving voor grote groepen binnen een samenleving kunnen bepalen. De naam is een samenstelling van de Griekse woorden πλουτος (rijkdom) en κρατειν (regeren, de macht hebben).”

  Frans: Corporate fascism: het samengaan van de staat en de grote bedrijven, waarbij alles voor het geld wordt gedaan en de belangen van de burger net meetelt.

  Hetzelfde ?

 146. ll says:

  Huizenverkopers willen niet onder verkoopprijs verkopen, verliesaversie ?

  Huizenverkopers kunnen niet onder de hypotheeksom verkopen…….. hoe wil je nu je huis verkopen en je lening niet kunnen aflossen ? Krijg je nooit voor elkaar, de bank is toch niet gek ? Er moet in één keer worden afgelost, en als je dat niet kan, kan je niet verkopen ………, zo simpel is dat. Heeft nikx met verliesaversie te maken …….

 147. Apekool says:

  snorkel: Een gemiddeld huis afbetalen in 30 jaar kost al

  €205.000 / 30 jaar / 12 maanden = €570 per maand.

  En dan heb je nog geen cent rente betaald (over 30 jaar toch al snel meerdere tonnen, die je maximaal 50% gesubsideerd krijgt… voor zo lang dat nog duurt), onderhoud, allerlei belastingen, EWF, kosten koper, etc etc

  Welkom op de woning markt 😉 Dat is nu precies de spaarhypotheek/maximale HRA truc.
  Vanuit jouw 205000 kom je dan aan een maandbedrag van ca. 850 euro waarbij je volledig afbetaald. Hier is de EUR 150 HRA al vanaf.

 148. ll says:

  Bel maar een makelaar, en zeg ik wil mijn huis verkopen.

  1e vraag is, adres ? 2e vraag is, hoe hoog is de hypotheek ?

  Na deze twee vragen weet een makelaar al hoe de hazen gaan lopen 🙂 Verkoopbaar of onverkoopbaar . Maria ? klopt toch ?

 149. Maria says:

  3 Heb je NHG of kun je de restschuld zou bijpassen?

 150. ll says:

  Maria,

  Die vraag heb ik niet gehad …… te lage hypotheek denk ik 🙂

 151. Tufkaj says:

  ll,

  Zit je eindelijk op twitter? 🙂

 152. ll says:

  De visboer van de Albert Cuyp Markt in The Wall Street Journal 🙂 ……… NL faces stagnation, komt ook niet in het Staatsjournaal, denk ik 😉

  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323993804578615342742451294.html

 153. ll says:

  Tufkaj,

  Nee, maar lees ze wel 🙂 zó leuk …. vooral die oekoenomen

 154. ll says:

  60 % van het bezit van de miljonairs in de NL zit vast in pensioenfondsen, blijkt uit BCG rapport ?

  Wie heeft dit rapport ?

  http://www.investmenteurope.net/investment-europe/news/2283940/dutch-house-prices-fall-but-number-of-usd-millionaires-rises

 155. renren says:

  Floor:
  snorkel,

  Jij ook een gefrituurd meelwormpje of sprinkhaantje?

  Afgelopen zondag bij focus :”hoe smaken insecten?”:
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1356642

  Is maar 1 week te bekijken bij uitzendinggemist.

 156. Charlie says:

  Dure seniorenflats kelderen in waarde
  De crisis op de woningmarkt treft ook het duurdere seniorensegment. Landelijk staan zesduizend serviceflats leeg, die vrijwel onverkoopbaar zijn. Op Funda wordt een aantal van deze luxe seniorenwoningen aangeboden voor maar 10.000 euro. Soms veranderen ze voor enkele honderden euro’s van eigenaar.

  Zie http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1431:dure-seniorenflats-kelderen-in-waarde&Itemid=2

 157. Dawg says:

  snorkel: Een gemiddeld huis afbetalen in 30 jaar kost al €205.000 / 30 jaar / 12 maanden = €570 per maand. En dan heb je nog geen cent rente betaald (over 30 jaar toch al snel meerdere tonnen, die je maximaal 50% gesubsideerd krijgt… voor zo lang dat nog duurt), onderhoud, allerlei belastingen, EWF, kosten koper, etc etc Dus die praatjesmakers die je hoort over dat ze voor een paar honderd euro koopwonen, die hebben- óf significant veel eigen geld ingebracht (of gaan dat nog doen) en dan is de situatie gewoon niet te vergelijken met de starter van nu- óf betalen het huis niet af en zijn dus gewoon huurders / bankslaven- óf zijn ingestapt in een compleet andere tijd en dus niet relevant voor de starter van nu- óf ze zwammen uit hun nekMeer smaken zijn er (mijns inziens) niet. Of mis ik iets? Kan een vriendelijke hypotheekadviseur me aub even op de fout in mijn berekening wijzen?

  Met de kanttekening dat naast de hra ook 30 jaar inflatie van 2 tot 3 procent een flinke duit in het zakje doet van de koper.

 158. Charlie says:

  Starter: Wij willen een huis gaan kopen.

  Ik: Waarom willen jullie juist nu een huis gaan kopen?

  Starter: Omdat we denken dat de huizenmarkt weer aantrekt en de prijzen niet meer zullen dalen.

  Ik: Welke bron gebruik je hier voor?

  Starter: http://www.nvm.nl/actual/juli_2013/nvm_herstel_woningmarkt_lijkt_in_zicht.aspx

  Ik: *huilt*

 159. Hou_het_simpel says:

  Dawg,

  Dawg, kan je mij uit leggen waarom inflatie de koper helpt?
  Volgens mij helpt alleen salaris/inkomensstijging, en juist dit is de afgelopen jaren gemiddeld genomen ruim achter gebleven bij de inflatie (waardoor een koper alleen maar financiele ruimte, en daarmee flexibiliteit, inlevert)

 160. lorenzo says:

  Apekool: Gewoon ruim +10% dus!

  u vergeet de toegekomen belastingfasciliteiten .

 161. lorenzo says:

  snorkel: Maar in de praktijk heeft de bank zo ongeveer alle zeggenschap over het pand, tot het moment dat de hypotheek is afgetaald en doorgehaald

  nee hoor , klant is niet alleen bezitter maar tevens eigenaar . De bepalingen in de akte (s) doen daar niets aan af in beginsel.

 162. lorenzo says:

  Willem Jansen: De komst van de transitie
  In rap tempo zien wij de wereld en de maatschappij zoals we die in het verleden gekend hebben om ons heen afbrokkelen.
  € 15,95

  probleem met de ollanders , in dit geval , is dat we het te goed hebben (gehad) en dat moet nu eenmaal terug betaalt worden . Tot nu toe , na 6 jaar, een BTW verhoging .

 163. snorkel says:

  lorenzo,

  Nou, als jij je huis bijvoorbeeld ingrijpend wilt aanpassen of er huurders in wilt stoppen dan zal de bank daar toch echt akkoord voor moeten geven. De waarde van het onderpand (dat tegenover je lening staat) mag namelijk niet in gevaar komen.

  Dawg: Met de kanttekening dat naast de hra ook30 jaar inflatie van 2 tot 3 procent een flinke duit in het zakje doet van de koper.

  Als hun loon met de inflatie meestijgt wel ja 😉 Anders blijven de maandlasten gewoon even hoog en worden alle andere goederen en diensten duurder, wat weer op het hiushoudboekje drukt en waardooor er procentueel minder overblijft om van te wonen.

  Maar het ging mij even om het geroep op fora en in comments bij nieuwsitems: Het lijkt wel of elke huizenbezitter voor een paar honderd euro in de maand een paleis van een huis heeft. Volgens mij is dat allemaal bedoeld voor de eigen gemoedsrust, en al helemaal geen ‘goedbedoelde wijze raad”. De starter van nu kan dat echt op zijn buik schrijven, gezien de sluiproutes steeds verder worden afgesloten 😉

  Als je even doorvraagt blijkt bijna altijd één van de punten die ik hierboven opsomde:

  snorkel: Dus die praatjesmakers die je hoort over dat ze voor een paar honderd euro koopwonen, die hebben
  – óf significant veel eigen geld ingebracht (of gaan dat nog doen) en dan is de situatie gewoon niet te vergelijken met de starter van nu
  – óf betalen het huis niet af en zijn dus gewoon huurders / bankslaven
  – óf zijn ingestapt in een compleet andere tijd en dus niet relevant voor de starter van nu
  – óf ze zwammen uit hun nek

  ____________

  SchuurHuurder: Ben geen hypotheekadviseur hoor, maar EWF hoeft niet betaalt te worden, het is een reductie op de aftrekpost van de hypotheekrente. Mocht de EWF > HRA dan treedt de wet Hillen in actie voor de aftrek geen of kleine hypotheek, zodat het geheel op 0 loopt. Verder niets aan te merken op je verhaal .

  Ik begrijp wat je bedoelt, maar vraag me af of dit besef bij de gemiddelde starter wel aanwezig is. Zit EWF in de bruto/netto spreadsheets van jazeker, de hypotheker? Of rekent die zijn bruto/netto renteverhaal rond zonder de EWF er in te betrekken? Hypotheekadvsieurs, doe een duit in het zakje! 😉

 164. lorenzo says:

  renren: Afgelopen zondag bij focus :”hoe smaken insecten?”:

  dat moet ieder mens zo ongeveer wel weten , want vaak onbedoeld wordt er dagelijks een paar van gegeten.
  Zou de goegemeente er in grote getale gebruik van maken zouden we de 60 % subsidie (…!) van de Europeesche begroting elders kunnen toepassen .
  Ergo , geen hormomen meer , antibiotica in o.a. kip waar de mensheid in de toekosmt nog een heel gemeen staartje van gaat meemaken heb ik begrepen en meer gezondheid .
  Ze zijn namelijk heerlijk , bewust gegeten vooral.
  Vele problemen opgelost .
  Mar ja , een mens en verandering . De beperking derhalve.

 165. Tip says:

  Dawg: Met de kanttekening dat naast de hra ook30 jaar inflatie van 2 tot 3 procent een flinke duit in het zakje doet van de koper.

  Schuldenaars hebben niets aan inflatie als het inkomen niet mee inflateert, zoals nu het geval is.

 166. Tip says:

  En met de huidige deflatie op huizenprijzen ben je als schuldenaar helemaal klaar.

 167. Adamus says:

  Voerman: Valt wel mee!

  Er zijn in dit landschap bijna evenveel varkens als mensen en het barst van de schapen, kippen, koeien etc.
  Overal waar geen huizen of fabrieken staan zijn akkers vol uien, bonen, prei, aardappels engazomaardoor.
  Miljoenen mensen vinden werk in duizenden fabrieken en industrieën. Door ontwikkelingen en mechanisatie is de produktie van deze aktiviteiten meestal vele malen hoger dan voorheen.
  Dit landschap is nog steeds een belangrijke exporteur van produkten en kennis.
  Stel je voor, dat er geen vierkante meter grond onbenut was en er dus geen vierkante meter grond te koop! Zou niet mooi zijn, toch?

  Alleen jammer, dat een aantal slijmballen onze welvaart op misdadige en corrupte manieren heeft verkwanseld aan allerlei politieke hobby’s.
  Jammer, dat dit nog steeds dagelijks – en ongestraft kan plaatsvinden.
  Verder valt het vooralsnog allemaal wel mee in ons “landschap”.

  Enig idee waar die massa sojaschroot vandaan komt? De tijd van goedkoop voer is voorbij.
  Eten bij AH ook niet goedkoper +10% -spinazie in 450gr verpakking wordt als pondje aan de man gebracht (of achteloos in de kar gegooid)

 168. Adamus says:

  Charlie:
  Starter: Wij willen een huis gaan kopen.

  Ik: Waarom willen jullie juist nu een huis gaan kopen?

  Starter: Omdat we denken dat de huizenmarkt weer aantrekt en de prijzen niet meer zullen dalen.

  Ik: Welke bron gebruik je hier voor?

  Starter: nvm.nl/actual/juli…_lijkt_in_zicht.aspx

  Ik: *huilt*

  Starter (buren) nu kopen: “als we straks beide of een van beide werkloos worden -en dat zit erin- dan kunnen we de huur van €750 (nog 2 verhogingen te gaan) niet meer opbrengen. Kopen voor 140K is dan beter te doen.”

 169. Dawg says:

  Tip: Schuldenaars hebben niets aan inflatie als het inkomen niet mee inflateert, zoals nu het geval is.

  Uiteraard, en op die omstandigheid is op dit forum al ontelbare malen gewezen. Maar dat neemt niet weg dat de inflatie de huizenkoper afgelopen dertig jaar een flink duwtje in de rug heeft gegeven. En wat gaat gaat er de komende jaren gebeuren? Kan niemand met zekerheid zeggen. Misschien gaat je spaargeld er wel aan door de bail ins die onvermijdelijk zijn bij deflatie of door de inflatie die er aan komt wanneer centrale banken door blijven gaan met printen om die deflatie tegen te gaan.

 170. Adamus says:

  Frans:
  Floor, als je echt iets voor je gezondheid wilt doen dan is dit een idee:
  http://biocarehospital.com/
  Maar goed, je zult het wel onzin vinden.
  Dit is waar de “elite” naar toe gaat voor genezing. Die gaan echt niet chemo’s nemen, ze kijken wel uit.
  Sorry, maar ik kan er niet goed tegen als mensen allerlei onzin uitkramen van iets waar ze niets vanaf weten. Toevallig heb ik wel een beetje verstand van deze zaken.

  Ik hou het maar bij mijn “vitamix”. ‘t zorgt wel voor een slagveld op de groententuin.

 171. Adamus says:

  Floor: “Biologisch” bestaat niet in ons kleine winderige landje, nieuwe methode van geld uit de zak klopperij, vooral bij jonge ouders.
  De stukken grond van diverse boeren liggen hier zo dicht op elkaar dat wanneer niet biologische boer A zijn land bespuit en de wind per ongeluk richting biologische boer B staat, deze ongewenst mee bespoten wordt.

  The world according to monsanto 🙂

  Ieder picootje ongewenst spul wordt gemeten door Skall c.s. is mijn ervaring.

 172. Deutsche Mark says:

  Tip: Schuldenaars hebben niets aan inflatie als het inkomen niet mee inflateert, zoals nu het geval is.

  In productieve takken van sport, zoals metaal+elektro bij ons in Dld., stijgen de lonen na jarenlange matige aanpassing (meestal ~2%) de laatste tijd wel flink:

  “Zum 1. Juli 2013 werden die Entgelte um 3,4 Prozent für 10 Monate (bis 30. April 2014) erhöht.
  Zum 1. Mai 2014 werden die Entgelte um weitere 2,2 Prozent für 8 Monate (bis 31. Dezember 2014) erhöht.”

  5,6% in 18 maanden vind ik iig niet verkeerd. Daarmee compenseer je niet alleen de officiele inflatie, maar zelfs de werkelijke inflatie nog aardig.

  In 2012 was het ook al niet mis:

  “für den Zeitraum Mai 2012 bis Ende Juni 2013 vereinbarte Tariferhöhung von 4,3 Prozent”

  Is alles bij mekaar toch ~10% plus in ~2,5 jaar.
  Terechte inhaalslag overigens.

 173. snorkel says:

  Adamus: vitamix

  Vita-Mix +1 !

 174. ll says:

  ll,

  Oeps stond op voorpagina Wall Street Journal, kan je niet zien op internet 🙂

  http://www.telegraaf.nl/dft/21757752/__Slechte_staat_Nederlandse_economie_wereldnieuws__.html

 175. Frans says:

  Adamus: Ik hou het maar bij mijn “vitamix”. ‘t zorgt wel voor een slagveld op de groententuin.

  Tja, de Vitamix is bij mij thuis het hoofdapparaat. 🙂

 176. Frans says:

  WOW! Zie ik dat we al zo maar 3 stuks Vitamix gebruikers hebben op dit forum! 🙂
  Vind ik bijzonder, maar zal alles te maken hebben dat hier juist de mensen zich bevinden die voor zich zelf denken.
  THINK FOR YOUR SELF! (Aldus de lijfspreuk van Gerald Celente…)

 177. Frans says:

  ll:
  ll,

  Oeps stond op voorpagina Wall Street Journal, kan je niet zien op internet

  telegraaf.nl/dft/2…_wereldnieuws__.html

  Vishandelaar “Mr Steur”. haha, what’s in a name….

 178. Animal Crackers says:

  Hou_het_simpel:
  Dawg,

  Dawg, kan je mij uit leggen waarom inflatie de koper helpt?
  Volgens mij helpt alleen salaris/inkomensstijging, en juist dit is de afgelopen jaren gemiddeld genomen ruim achter gebleven bij de inflatie (waardoor een koper alleen maar financiele ruimte, en daarmee flexibiliteit, inlevert)

  Ik weet niet ‘exact’ wat Dawg hiermee poogde te beweren. Wel weet ik dat salaris/ inkomensstijging er voorlopig niet in zit nu er ‘verliezen’ genomen moeten worden. Die verliezen worden afgewenteld op de leners, spaarders, belastingbetalers. Sommigen hier vermoeden, niet geheel onterecht, dat het de bedoeling is van een financiële elite om de verantwoordelijkheid voor geleden verliezen bij een derde partij neer te leggen. Daar hoef je geen ballen voor te hebben want het is de machtspositie die ze ‘kennelijk’ hebben (verworven)om bevolkingen en hun ‘zogenaamde’ volksvertegenwoordigers te gijzelen.

  Welnu, dat verklaart meteen de term ‘corporate facism’. Hoe ver je daarin gaat daar er andere of meer consequenties aan te verbinden met al het overdreven doorgeschoten complotdenken is aan jou. En jouw gezond verstand! Waarheidsvinding laat intussen onverlet dat er wereldwijd een transitie gaande is van ons gedeeld kapitaal naar privé kapitaal. Dat valt niet te ontkennen. Met andere woorden: ‘Vermogen? Was het maar waar!’ Zolang iedereen denkt vermogen te kunnen opbouwen en daarnaar handelt op grond van de huidige, door het establishment, gestelde maatstaf, (maakt niet uit hoe) komen we nergens omdat we in de greep zijn van hen die de spelregels bepalen.

  De regie ligt gewoon steeds bij plutocraten. Je wordt hooguit ‘de illusie’ gegund ergens invloed op te kunnen hebben. (Niet zonder bedoeling, met uw welnemen)

  De woningmarkt verandert pas wanneer het volk zich niet meer neer legt bij een door en door corrupt systeem waarbij men geen partij blijkt te zijn, maar overgeleverd is aan partijen. Daarbuiten besta je eenvoudig niet. (En de mainstream media bevestigd dat beeld!)

  Elk drukmiddel zal worden ingezet om je te conformeren aan haar eisen. Of dat nu via inflatie is of via andere instrumenten. Het gaat niet om jou maar om het veilig stellen van het tegoed! Niet dat van jou! Rechten te doen gelden in een achterhaald kapitalistisch, democratisch stelsel. De winst te privatiseren en de verliezen te socialiseren.
  Ik heb het niet bedacht. Maar trek je conclusies.

  Nu ja, zo denk ik erover. Over ‘vermogendheid’. Hou mij ten goede: Ik kan niet voor Dawg spreken.

 179. Animal Crackers says:

  Adamus: The world according to monsanto

  Ieder picootje ongewenst spul wordt gemeten door Skall c.s. is mijn ervaring.

  Ik snap dit cynisme van Floor ook niet hoor.
  Vandaag een Apis Apis gezien die verschillende bloemen (honingklaver, korenbloemen, salie) bezoekt.
  Wat krijgen we nou?

 180. Animal Crackers says:

  Adamus,

  ‘Doordraaien’ hoor je inmiddels ook niets meer over, voedselhulp wel. Dat dan weer wel 😉

 181. racekever says:

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/07/24/deutsche-mittelschicht-stuerzt-ab-weltweit-nur-platz-23/

  Nederland voert socialistisch beleid armen armer, rijken rijker. Gemiddelde rijkdom nederlandse huishoudens is sinds 2012 met € 240 miljard gedaalt. Italianen hebben gemiddeld 3x meer op hun bankrekening. Voedselbanken best groeiende overheidstak in Nederland, kan geen ander EU land aan tippen.

 182. Animal Crackers says:

  ll:
  Animal Crackers,

  3D printer van bijenwas

  nieuws.nl/opmerkel…endelijke-3D-printer

  Leuk! Bedankt voor de link! 🙂

  ‘Humans change the planet, bees just coexist’.

  Datzelfde gaat dan wellicht op voor ‘n whiskey producent die wellicht geïnspireerd was door het succes van de tequila concurrent met z’n Mescal (waarbij voor een rups wat betreft marketing een belangrijke rol lijkt te zijn weggelegd omdat er mythische eigenschappen aan werden toegeschreven).
  Het zijn uiteindelijk bedrijfswinsten die tellen.
  Insecten zijn fascinerend. Een viral is ‘n beste reclame. Het zal uitgebreid in het nieuws zijn.

  Of die rupsen of bijen er nu werkelijk wel bij varen (door zo in het nieuws te komen) valt te betwijfelen. Maar aan de synergie tussen de imker en de werkloze architect zal het wel niet liggen. Het bleek ‘n leuke bij verdienste zeg maar 😉

 183. Animal Crackers says:

  Animal Crackers: Ik snap dit cynisme van Floor ook niet hoor.
  Vandaag een Apis Apis gezien die verschillende bloemen (honingklaver, korenbloemen, salie) bezoekt.
  Wat krijgen we nou?

  Wanneer bijenvolken hun strategie (bloemvast) veranderen onder de vergiftigende dictatuur van Bayer en Monsanto, en als dit zo is, vraag ik mj af, zullen dan potentioniele starters de gok wagen bij ongewijzigd vergiftigend beleid?

  Met excuses voor de retorische vraagstelling.

  In het verleden behaalde resultaten etc. dat horen we al te lang misschien?

  Buzzz, it might sound different but the sound!

  De tijd zal het leren. Gelukkig zijn we niet aangewezen op de mainstream media maar hebben we interwebs. Zelfs voor het plebs! 🙂

  Je kunt de boel niet eeuwig voor de gek houden!
  Betaalbaarheid moet zijn!
  Daar is niets raars aan, wat ze je ook willen doen geloven. Óf je wilt leven in de reeele wereld óf je begeeft je in de droomwereld.

  Ben je uitgeslapen dan maak je niet de keus die van je verlangd wordt. Doe je dat, dan lever je jezelf uit en geef je de regie uit handen. Pas hetzelfde principe eens toe op je kinderen. Wat krijg je dan?

  En daar doe je het voor?

  Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen pas op je oude dag pas te gaan nadenken… Neem je een voorschot op de realiteit. Kan het zomaar zo zijn dat men terzijnertijd niet bereid is rekening te houden met uw goede bedoelingen. Dat valt dan eerdaags te bezien.

  En dat niet alleen. U gaat dan wat meemaken!

  Foto’s delen van kinderen die u nooit meer ziet? Ik noem maar wat. Gedeelde smart is halve smart tenslotte.

  Was het nodig? In dat licht is er NU van alles mogelijk.

  Het heet inzicht maar men noemt het vertrouwen. Het enige wat ontbreekt is een beetje vertrouwen. Maar dan het vertrouwen dat het anders kan!
  Wat ze ook zeggen! En daar geeft u blijk van!

  Het is dus al met al nog zeker niet te laat!

  Wie wacht heeft macht!
  Haastige spoed… etc.

  Doet u zichzelf ‘n lol!
  Beschouw alle koop propaganda als ‘n (misplaatste) grap! Op termijn bent u spekkoper! En uw kinderen varen er wel bij. Wie moet er anders voor u zorgen?

 184. Floor says:

  Frans:
  Floor, als je echt iets voor je gezondheid wilt doen dan is dit een idee:
  http://biocarehospital.com/
  Maar goed, je zult het wel onzin vinden.
  Dit is waar de “elite” naar toe gaat voor genezing. Die gaan echt niet chemo’s nemen, ze kijken wel uit.
  Sorry, maar ik kan er niet goed tegen als mensen allerlei onzin uitkramen van iets waar ze niets vanaf weten. Toevallig heb ik wel een beetje verstand van deze zaken.

  En waar denk jij dat die ‘elite’ daar in die toko mee behandeld wordt? Gezonde bio voeding?
  Klik even naar stem cell therapy, zul je toch eerst die pot gif in moeten nemen voordat ze je autologe stamcelletjes weer terug zetten. Het doel is de high dose chemo, niet de stamceltransplantatie, die laatste is gewoon nodig omdat de chemo je beenmerg kapot maakt.
  En alle mooie verhalen over levers die weer gerepareerd kunnen worden dmv stamcellen is voorlopig nog toekomstmuziek.
  Deze kliniek doet het echt niet anders dan welk academisch ziekenhuis dan ook.

 185. tufkaj says:

  ll,

  Je weet dat je ook lijstjes kunt volgen die anderen hebben samengesteld? B.v. het een lijstje van relevante posters die de admin volgt: https://twitter.com/huizenprijzen/aaa-huizenmarkt-economie

 186. snorkel says:

  Nog even over het verliesaversie stuk van het CPB heh… Dat hele verhaal SCHREEUWT er toch gewoon om om de dubbele HRA (HRA voor het 2e huis terwijl het te koop staat) af te schaffen in September? Of ben ik nou gek?

 187. Animal Crackers says:

  Los van de discussie Floor.
  Het verdriet mij. Jouw situatie.

  Ik wens je sterkte en ‘het zijn maar woorden’.
  De werkelijkheid is veel weerbarstiger dan wij aannemen ik zal dan ook geen ongevraagd advies geven zo ik dat al kon. Ik kan ook huilen om wat niet mocht zijn. In gedachten houdt ik je stevig vast!
  Ik hoop dat iemand dat ook voor mij doet voor jou want ik ben er alleen virtueel. Het zijn maar woorden en dat is makkelijk praten maar ik heb wel van je leren houden. Dat is er niet minder op geworden in de loop der tijd. Ik hou ook van jouw kritische blik en soms gaat het m’n pet te boven eerlijk gezegd. Maar ik weet wie het zegt! Frustratie. Onbegonnen werk!
  Kus!

 188. Animal Crackers says:

  snorkel,

  Ben je gek 🙂

 189. Philippulus says:

  ll:

  Wie heeft dit rapport ?

  investmenteurope.n…d-millionaires-rises

  Gewoon lief vragen? 🙂
  To request a copy of the report, please email Global.Wealth@bcg.com.

  http://www.bcg.com/media/PressReleaseDetails.aspx?id=tcm:12-77753

 190. Philippulus says:

  ll:
  Animal Crackers,

  3D printer van bijenwas

  nieuws.nl/opmerkel…endelijke-3D-printer

  Awesome!!! (vooral de buste).

 191. Animal Crackers says:

  Philippulus: Awesome!!! (vooral de buste).

  Opmerkelijk. In welke zin?

 192. Stoelgang says:

  Frans:
  WOW! Zie ik dat we al zo maar 3 stuks Vitamix gebruikers hebben op dit forum!
  Vind ik bijzonder, maar zal alles te maken hebben dat hier juist de mensen zich bevinden die voor zich zelf denken.
  THINK FOR YOUR SELF! (Aldus de lijfspreuk van Gerald Celente…)

  Make it 4 😀

 193. tufkaj says:

  snorkel,

  dat, en de leegstandswet!

 194. tufkaj says:

  snorkel,

  en dat de kadastertransactiesommen worden vrijgegeven. Als mensen zien wat er in hun buurt werkelijk verkocht wordt helpt dat over de verliesaversie heen te komen 🙂

 195. snorkel says:

  tufkaj: kadastertransactiesommen

  Dan zijn de trollen wel in 1x de pas afgesneden. Nooit meer roepen over hoe alle woningen in de buurt voor tonnen boven de vraagprijs over de toonbank vliegen, hoe er geen enkel huis verkocht wordt onder de tig miljoen, etc etc 😉

  Ik ben voor! Maar denk dat er vooral maatregelen genomen gaan worden die geld opleveren. Dubbele HRA beperken is er zo één 😉 En het is natuurlijk compleet gestoord dat de maatschappij duur moet betalen voor de eigenwijzigheid van sommige fantasten.

 196. tufkaj says:

  snorkel,

  Zeker. En ik ben nog steeds erg benieuwd hoeveel huizen zowel onder de dubbele HRA vallen als onder de verhuren onder leegstandswet. Wordt vast niet op gecontroleerd.

  o.t. Wat is Rabobank aanwezig in de bezoekersstatistieken van jouw graphic he 😉

 197. Floor says:

  Animal Crackers: Frustratie.

  Nooit gefrustreerd raken Animal, gewoon gezond verstand gebruiken is voldoende.

 198. Dr.t says:

  snorkel: Een gemiddeld huis afbetalen in 30 jaar kost al

  €205.000 / 30 jaar / 12 maanden = €570 per maand.

  En dan heb je nog geen cent rente betaald (over 30 jaar toch al snel meerdere tonnen, die je maximaal 50% gesubsideerd krijgt… voor zo lang dat nog duurt), onderhoud, allerlei belastingen, EWF, kosten koper, etc etc

  Dus die praatjesmakers die je hoort over dat ze voor een paar honderd euro koopwonen, die hebben
  – óf significant veel eigen geld ingebracht (of gaan dat nog doen) en dan is de situatie gewoon niet te vergelijken met de starter van nu
  – óf betalen het huis niet af en zijn dus gewoon huurders / bankslaven
  – óf zijn ingestapt in een compleet andere tijd en dus niet relevant voor de starter van nu
  – óf ze zwammen uit hun nek

  Meer smaken zijn er (mijns inziens) niet. Of mis ik iets? Kan een vriendelijke hypotheekadviseur me aub even op de fout in mijn berekening wijzen?

  Je vergeet de optie dat men een woning kan verkopen om zo de hypotheek af te lossen. Het gaat dus niet alleen om de hpotheek, maar ook op de ondrliggende waarde.
  Ik heb nooit een cent afgelost op een hypotheek en toch veel winst gemaakt op diverse woningen. In de jaren negentig heb ik op deze wijze achteraf gezien gratis gewoond.

 199. Steven says:

  Dr.t: In de jaren negentig heb ik op deze wijze achteraf gezien gratis gewoond.

  Ja dat lijkt me nogal logisch met 240 procent stijging in 10 jaar of zo..

 200. snorkel says:

  Dr.t: Je vergeet de optie dat men een woning kan verkopen om zo de hypotheek af te lossen.

  Nee, die vergeet ik niet. Dat is mijn nr2, eventueel gedeeltelijk. Staat er duidelijk en niet mis te verstaan.

  Waar is voor de starter/koper van 2013 de optie om NIET AF TE LOSSEN en de schuld te vereffenen door de woning te verkopen? Voor de starter/koper van 2013 dr.t. Niet voor de jou van jaren geleden. Voor de starter/kper van 2013. Nu

 201. tufkaj says:

  Dr.t: Ik heb nooit een cent afgelost op een hypotheek en toch veel winst gemaakt op diverse woningen. In de jaren negentig heb ik op deze wijze achteraf gezien gratis gewoond.

  En het is ook volkomen logisch dat dat kan.

  Dr.t: Je vergeet de optie dat men een woning kan verkopen om zo de hypotheek af te lossen. Het gaat dus niet alleen om de hpotheek, maar ook op de ondrliggende waarde.
  Ik heb nooit een cent afgelost op een hypotheek en toch veel winst gemaakt op diverse woningen. In de jaren negentig heb ik op deze wijze achteraf gezien gratis gewoond.

  snorkel: – óf zijn ingestapt in een compleet andere tijd en dus niet relevant voor de starter van nu

 202. snorkel says:

  Leuk heh, hoe er geen serieuze discussie met zo’n dr.t. te voeren is omdat ‘ie gewoon leest wat ie zelf wil lezen. Niet wat er staat. Maar wat ‘ie zelf wil lezen…

  Waar is de optie om winst te maken op een woning anno 2013, dr.t? Leg dat maar eens uit…

 203. snorkel says:

  Steven,

  Ha! Mooi 😉

 204. Animal Crackers says:

  Floor,

  Tuurlijk ik huil omdat ik niet beter weet. En ik kijk nooit naar de werkelijkheid in Syrië, om maar wat te noemen. Wanneer je geen onderwijs hebt genoten tel je sowieso niet mee wanneer je het overleeft. Indien je het wel overleeft kom dan niet aan met de westers georiënteerde mentaliteit die het mogelijk heeft gemaakt dat je er ‘geboren’ werd, mocht je het overleven. (sarc)
  Moeilijk taalgebruik… Ik ben geen professional.
  Mijn hart bloedt bij het zien van de slachtoffertjes.
  Soms vraag ik mij af waarom ik hier geboren ben.
  De tweede wereldoorlog duurde maar vijf jaar, sinds ’48 is Palestina bezet. Ik zal alles wel verkeerd zien. Chaos lijkt koren op de molen.

  Uw dagelijks brood godverdomme!

 205. Frans says:

  Floor: En waar denk jij dat die ‘elite’ daar in die toko mee behandeld wordt? Gezonde bio voeding?
  Klik even naar stem cell therapy, zul je toch eerst die pot gif in moeten nemen voordat ze je autologe stamcelletjes weer terug zetten. Het doel is de high dose chemo, niet de stamceltransplantatie, die laatste is gewoon nodig omdat de chemo je beenmerg kapot maakt.
  En alle mooie verhalen over levers die weer gerepareerd kunnen worden dmv stamcellen is voorlopig nog toekomstmuziek.
  Deze kliniek doet het echt niet anders dan welk academisch ziekenhuis dan ook.

  Floor, je bent echt niet goed geinformeerd!
  Ik zou zeggen bel ze eens, en vraag de brochure met DVD aan. Deze mensen gaan ECHT NIET chemo gebruiken.
  Het is wel leuk om het een en ander hier te roepen, maar ik zou zeggen bestudeer het eerst eens.

 206. Frans says:

  Stoelgang: Make it 4

  haha!!! 🙂 🙂 🙂

 207. Frans says:

  Floor, hier in deze vid de eerste 45 ook Dr. Rodrigo Rodriguez MD aan het woord. (Van het genoemede instituut/ziekhuis)
  Wat langdradig, maar interessant!!!

 208. Steven says:

  Frans,

  Frans! Als je vitamine sapjes gaat nemen en zo dan leeft ook de kanker er van. Haalt niets uit. Een kennis die gezond leefde en geen chemo nam was binnen heel korte tijd gestorven. Ja je kan door gezond leven misschien kanker wel enigzins voorkomen, maar niet genezen.

 209. snorkel says:

  tufkaj: Zeker. En ik ben nog steeds erg benieuwd hoeveel huizen zowel onder de dubbele HRA vallen als onder de verhuren onder leegstandswet. Wordt vast niet op gecontroleerd.

  Als de VVD nou slim is dan schuiven ze die Johan Houwers allemaal zulke zaken in de schoenen. HRA-belastingfraude, verhuren maar toch huis in box 1 laten, etc.

  Niemand die verwacht dat ze een eigen partijgenoot er bij lappen dus iedereen gelooft ‘t wel. En dan hebben ze wel meteen de publieke opinie mee om de mazen in de wet toch eindelijk eens te dichten 😉

 210. snorkel says:

  Frans: Make it 4

  haha!!!

  Straks ga je me nog vertellen dat je ook op het Wai forum zit 😉

  (Ik zelf niet overigens, maar bekenden – ook Vita-Mix bezitters – wel)

 211. snorkel says:

  tufkaj: o.t. Wat is Rabobank aanwezig in de bezoekersstatistieken van jouw graphic he

  Ha! Zijn zich alvast aan het voorbereiden denk?

 212. Frans says:

  snorkel: Straks ga je me nog vertellen dat je ook op het Wai forum zit

  Nooit van gehoord…. 🙂

 213. snorkel says:

  Frans: Nooit van gehoord….

  OK! 😉 Is echt hardcore gezonde voedingsmaterie en -discussies. Op zich interessant allemaal, maar te hardcore voor mij

 214. Voerman says:

  Animal Crackers: Soms vraag ik mij af waarom ik hier geboren ben.

  Omdat je geluk hebt gehad!
  Geniet van je geluk.
  Datgene wat buiten jouw invloedssfeer gebeurt is er niet minder erg om, maar niet jouw ongeluk!

 215. Stoelgang says:

  tufkaj:
  Mijn duit in het zakje bij het onderwerp van dit topic: woningmarktcijfers…rlandse-woningmarkt/

  Mijn complimenten 😀

  Mijn duit in het zakje voor het grotere geheel volgens Tissen. De klap komt eraan, ik denk dat hij ook de spijker op de kop raakt. De klap is binnenkort daar. Het feit dat inmiddels armoedebestrijding voor ontwikkelingslanden plaatsheeft in NL, is een aardige voorbode…

 216. Stoelgang says:

  http://www.cordaid.org/nl/landen/

  Zie het kaartje met daarop een klein stipje in de vorm van het voormalige NL.

 217. Stoelgang says:

  Dr.t: Ik heb nooit een cent afgelost op een hypotheek en toch veel winst gemaakt op diverse woningen. In de jaren negentig heb ik op deze wijze achteraf gezien gratis gewoond.

  Een gratis woner. Zucht, sommigen leren het echt nooit 😀

 218. Maria says:

  Buiten Vitamix, “foods for thought”:

  http://adbroere.nl/web/nl/columns/het-moet-echt-anders.php

 219. Frans says:

  snorkel: OK! Is echt hardcore gezonde voedingsmaterie en -discussies. Op zich interessant allemaal, maar te hardcore voor mij

  Ik zit meer in het superfoods kamp, met daarbij (bijna) vegetarisch, en 50% raw food en natuurlijk biologisch als het kan.
  David Wolfe komt dan more to the mind.

 220. Stoelgang says:

  Stoelgang: Mijn complimenten

  Mijn duit in het zakje voor het grotere geheel volgens Tissen. De klap komt eraan, ik denk dat hij ook de spijker op de kop raakt. De klap is binnenkort daar. Het feit dat inmiddels armoedebestrijding voor ontwikkelingslanden plaatsheeft in NL, is een aardige voorbode…

  Vergeet ik de link: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/de-politiek-gelooft-sprookjes

 221. Ma Ling says:

  snorkel: Als de VVD nou slim is…

  Maar Snorkel, heb je de link van Philippulus van gisteren niet doorgenomen? Leuk pdf-je met de notulen van het Algemeen Overleg betreffende de woningmarkt.

  Twee VVD-ers (Blok en Visser) in actie en het label ‘slim’ krijg ik er niet opgeplakt. (Overigens zijn er meer politici die je op onzin kunt betrappen – Verhoeven, Monasch, Knops).

  Knops is trouwens wel een mooie. Meerdere malen vraagt hij naar de toekomstige prijsexplosie van de huizenprijzen. haha

 222. Frans says:

  Maria:
  Buiten Vitamix, “foods for thought”:

  adbroere.nl/web/nl…moet-echt-anders.php

  Leuk allemaal, maar naief.
  De DNB is bijvoorbeeld helemaal geen staatsbank, ook al doen ze ons dat geloven.
  Geld moet door de overheid worden uitgegeven, gratis gedrukt, niets geen centrale Nederlandse bank.
  Eerst ook de boeven in het kot, anders geloof ik er geen snars van dat er iets veranderd, dus dat is de lakmoesproef.
  Eerst het establishment aanvechten en aanpakken op de fraude.
  Zonder opstand gaat er niets gebeuren, nada!
  De machtshebbers doen niet vrijwillig afstand van de macht. Er KAN niets veranderen als het oude niet eerst instort. En dan nog, als je niet doorhebt welke krachten er achter de schermen opereren, die krachten die uit eigenbelang met de derivaten bom het financieele stelsel opblazen, dan heb je nog niets.
  Down the rabbit hole!

 223. Maria says:

  Frans,

  Even op herhaling, zag trouwens net in de teksten nog een “fels” Emilion voorbij komen. We hebben het lang geleden toch al goed voorzien:

  78.maria Zegt:
  2 June 2012 om 8:39 pm (Quote) (Reply)

  @ 62 Voerman

  “Het gevoel, dat Nederland niet meer bestaat.”

  Nederland bestaat nog, maar niet meer in de “veilige” vorm zoals wij dat gekend hebben.

  Al eerder ben ik tot de conclusie gekomen dat we het “veilige” Nederland verruild hebben voor een AngelSaksisch model, waarmee niet meer naar de mens gekeken wordt maar alleen naar de inhoud van zijn beurs en hoe daarvan gebruik te maken.

  Alle veiligheden die de BV Nederland bood, hebben we daarvoor ingeruild.

  We hebben ons hoofd gehangen in de strop die ons daarvoor werd aangeboden door constant meer te consumeren dan onze beurs toeliet.

  En het maakt niet uit of je, wel of geen huis gekocht hebt.

  Als je voor je zelf geen schulden gemaakt hebt, heeft de overheid dat wel gedaan of je baas of het bedrijf waarvoor je werkt.

  En in dat alles zit jezelf verweven, vooral in de overheid, dat ben jij!!!!

  Het toestaan van een begrotingstekort van 3% per jaar betekent dat we ergens alleen maar werken om de rente op de schuld te betalen en nooit toekomen om onze schuld af te lossen.
  Zie daar het fenomeen waarom we langer moeten gaan werken.

  Nog een keer opnieuw:
  Wat we niet hebben, kunnen we niet uitgeven!

  Maar toch gedaan, waardoor een onveilig gevoel ontstaat, want er is geen enkel vangnet meer.

  Hebben we geen geld voor.

  Onze 2 sukkelvoormannetjes, Rutte en Pechtholt op de Bilderbergconferentie, wordt op dit moment vertelt, hoe de onderdanen van Vadertje Staat, hun hoofd nog meer in de strop kunnen hangen.

  Niet bezuinigen, maar groeien. Waarom groeien, omdat de rente op de geleende hoofdsom, die steeds meer wordt, betaald moet worden.

  Zoals Jaap van Duijn het zo netjes verwoord heeft:
  “We hebben de grens van de groei bereikt”.

  Schulden hoeven niet afgeschreven te worden, die blijven staan.
  Maar aan het absurde groeimodel van banken door middel van de rente zouden we wel een eind kunnen maken.
  We stoppen met het betalen van rente op onze leningen en beginnen met het aflossen van onze hoofdsommen!!

  Het zou betekenen dat we, door het bereiken van de grens van de groei, door bezuinigen, een einde zouden kunnen maken aan de groei van onze schulden.
  We zouden kunnen beginnen met het aflossen van onze hoofdsom.

  Aflossen van de hoofdsom betekent vorming van eigen kapitaal.
  Hoe meer je terug betaalt aan de bank, hoe meer huis je krijgt!!

  Dat de banken daarmee een probleem hebben moet ons worst wezen, zij wilden zo graag een onderneming zijn, ondernemen is risico lopen!!!!!!!!!!!

  Als we aflossen op de hoofdsom, en ik kijk even naar de BV Nederland, zouden we t.z.t. ook weer een kapitaaltje kunnen opbouwen, we moeten dan wel even zuinig zijn.

  Met dat kapitaal zouden we leningen kunnen verstrekken die binnen een korte tijd afgelost moeten worden, sorry, geen luxe!

  We zouden een huishoudboekje kunnen voeren wat er binnen komt en eruit gaat en helaas geen luxe en een overheid die 2/3 minder is.

  In een stad als New York werken naar het schijnt 60.000 ambtenaren, in een stad als Amsterdamned 180.000. Do we need to say more!!!

  Ambtenaar, semi/ambtenaar werd je vroeger voor de zekerheid, tegenwoordig voor het salaris.

  Helaas, je kunt niet alles hebben.

  Back to basics betekent ook dat een aantal basisvoorwaarden voor leven weer terug gaan naar de overheid.
  Vervoer, infrastructuur, voor een gedeelte wonen maar niet in subsidievorm en een laatste zeer belangrijke energie.

  Vadertje Staat, die in het bezit was van een van de grootste gasvelden ter wereld, laat zijn onderdanen hiervoor een topprijs betalen omdat hij dit eigendom verkocht heeft.
  Ik had liever een lagere gasprijs gehad dan een luxe sporthal!!

  Back to basics, want dat was Nederland.
  Wat we nodig hadden was aanwezig, niet in overdreven luxe vorm, maar wel de basisvoorwaarden.
  Het gaf ons een veilig gevoel!

  Laat ons terug gaan, nu we nog kunnen.
  Voila, zonder feta, navelsinasappelen, port en lamsvlees. Redden we best voor een tijdje, daarna hebben we weer geld genoeg om deze zaken zomaar te kopen.

  Nederland veilig, we zouden het kunnen, maar dan moeten we wel met zijn allen uit die luie stoel komen!!

 224. snorkel says:

  Frans,

  Ha, nou dan is het misschien wel wat voor je! http://www.waiworld.com/waitalk/index.html – Bovenste linkje is het huidige forum

  De jongen die het runt is een soort underground cult-held in de wereld. Ik ken één van de mods.

 225. snorkel says:

  Anyway, dat was wel weer genoeg offtpoics van mijn knat voor vanavond 😉

 226. ll says:

  En ja hoor, overal ter wereld is de NL huizenmarkt een hot item, behalve op het Staatsjournaal 😉

  Ook CNBC heeft het nu opgepikt…

  http://www.cnbc.com/id/100905782

 227. ll says:

  tufkaj,

  Thankxx , wist niet dat dit bestond ……. 🙂

 228. ll says:

  tufkaj,

  Hij is zó leuk, deze ook gelezen ? Langste tunnel ter wereld in de NL …… de vastgoedtunnel …..

  http://www.rentreview.nl/blog/nederland-heeft-langste-tunnel-van-europa-de-vastgoedtunnel/

 229. ll says:

  Reeds gepasseerd, Ierland, Spanje, Portugal, en nu op de tweede plaats met hardst dalende huizenprijzen, komt uiteraard ook NIET in het Staatsjournaal ……..

  We kunnen beter een lijstje gaan maken dat het Staatsjournaal niet zal melden 😉

  http://www.economicvoice.com/global-housing-markets-in-full-scale-boom-q1-2013/50037915#axzz2a26wr21y

 230. ll says:

  Huizenprijzen in de NL dalen snel …….

  De NL-se sterke huizenprijzendaling volgt op jaren van makkelijke hypotheek leningen , en een prijsopdrijvend belastingsysteem ….

  Komt vast ook niet op het Staatsjournaal, maar wel in de Financial Times 😉

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/abe207dc-f081-11e2-929c-00144feabdc0.html#axzz2Zt3zlyuK

 231. ll says:

  Beter voor info NL huizenmarkt naar het buitenland ? Staatsjournaal ?

  http://www.rttnews.com/2154965/dutch-house-prices-continue-to-fall-in-june.aspx?type=alleco

 232. ll says:

  Schuldenlast in 5 jaar verdubbeld in Twente ….

  http://www.tvenschedefm.nl/nl/nieuws.php?BasicNieuwsItemID=13898

 233. ll says:

  Een beetje een sub-prime gevalletje …… 🙂

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Huizenprijs-met-de-flow-bij-Roger-Hodenius-foto-s-19923

  Met een gemiddelde hypotheek schuld van 219 k en een gemiddelde huizenwaarde van 205 k is ganzzzz NL nu ineens pardoes een sub-prime hypotheek landje geworden ?

 234. ll says:

  Voor jou Tufkaj, een kijkje in de toekomst. 🙂

  Gemiddelde lening voor starters in Ierland ligt nu 40% lager dan de piek in 2008

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/average-loan-for-firsttime-buyers-down-by-40pc-from-peak-in-2008-29437509.html

 235. lorenzo says:

  tufkaj: Lorenzo! rentreview.nl/blog…eerd-achter-de-bank/

  ik ken de cowbows die in de jaren 2005 vanaf voor zichzelf zijn begonnen. Dure huizen en dito autos dienen zelfvoorzienend te zijn in de aanschaf . De tijd gebied ons die weg te volgen nu .
  Crisis is en kan een zegen zijn .

 236. lorenzo says:

  Animal Crackers: Soms vraag ik mij af waarom ik hier geboren ben.

  eens buiten de deur kijken kan u een ruimer blik geven op datgene wat er nog meer bestaat op dat ronde bolletje.

 237. lorenzo says:

  ll: Schuldenlast in 5 jaar verdubbeld in Twente ….
  tvenschedefm.nl/nl…icNieuwsItemID=13898

  We kunnen eens een aanvang gaan nemen wie dat uiteindelijk betaald ….

 238. lorenzo says:

  ll: We kunnen beter een lijstje gaan maken dat het Staatsjournaal niet zal melden

  of als burger alvast gaan sparen , bij het Staatsjournaal worden salarissen uitbetaald waar Rutte , die over een aantal maanden een leuke Europeesche job zal aanvaarden, de hik van zal krijgen .

 239. De huilende zwager says:

  In welke groep plaatsen we deze woning eigenlijk?

  Starter, doorstromer of rijp voor het gesticht.

  http://www.funda.nl/koop/utrecht/huis-48734982-hopakker-40/

 240. Ger Rukker says:

  Rijp voor het gesticht !

  Dit kot zou in guldentijdperk nog geen 200000 gulden mogen kosten .
  Alles is aan vervanging toe !

  Gelukkig voor deze gekken , zijn er altijd nog gekkere te vinden die zoveel geld willen betalen voor een oude bouwval

 241. Philippulus says:

  Animal Crackers: Opmerkelijk. In welke zin?

  Euh, awesome als in: indrukwekkend, schitterend, imposant en verbazingwekkend.
  ——————————————

  ING weekoverzicht: Consument stelt aankoop huis uit.
  http://www.eufin.nl/al-het-nieuws/13/31413-ing-weekoverzicht-consument-stelt-aankoop-huis-uit#

 242. Philippulus says:

  De huilende zwager:
  In welke groep plaatsen we deze woning eigenlijk?

  Starter, doorstromer of rijp voor het gesticht.

  funda.nl/koop/utre…8734982-hopakker-40/

  Dat schijnt dat een tophuis te zijn, maar ik kan mij vergissen.

 243. snorkel says:

  Philippulus: ING weekoverzicht: Consument stelt aankoop huis uit.
  eufin.nl/al-het-ni…lt-aankoop-huis-uit#

  Snap jij deze opmerking:

  Consumenten zien de huizenmarktcarrousel nog steeds langzaam draaien. Maar per saldo zijn de respondenten wat minder somber dan begin dit jaar. Bijna één op de vijf (18%) heeft in de eigen straat het aantal verkochte huizen de afgelopen maanden zien dalen. Ruim de helft (54%) zag geen verandering en een op de acht (13%) nam een stijging waar.

  – Meeste mensen zagen geen verandering
  – 18% zag verslechtering
  – 13% zag verbetering
  DUS, respondenten zijn minder somber…??? huhwat?

  En dus stukje geeft feilloos aan waarom NVM, VEH en andere zakkenvullers al jaren aan het roepen zijn dat de bodem bereikt is, herstel aanstaande is, etc etc

  Ook de ontwikkeling van de prijs maakt (potentiële) kopers afwachtend. Paradoxaal genoeg remmen dalende huizenprijzen de vraag op de huizenmarkt. Pas als de prijsbodem in zicht komt, zullen veel van de huidige ‘afwachters’ willen gaan instappen. Een paar jaar terug was dat anders, toen kochten veel starters op de woningmarkt nog een woning met het idee binnen enkele jaren de kosten koper ‘terug te verdienen’, zodat ze zonder restschuld zouden kunnen doorstromen naar een groter huis. Nu is het kopen van een huis veel meer een lange termijn beslissing geworden.

  Zie je wel, men wéét heus wel hoe de huizenmarkt in elkaar zit. Alleen men is gewoon bezig de consument een rad voor ogen te draaien. En aangezien de meerderheid van de consumenten maar wat graag voorgelogen wordt als het zaken aangaat waar ze zelf belang bij hebben, blijven ze de desinformatie slikken als zoete koek… Oplichterij heet dat ook wel. De 2e definitie wel te verstaan 😉 http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=oplichten&lang=nn#.UfEXDWSshnc

 244. Floor says:

  Frans:
  Floor, hier in deze vid de eerste 45 ook Dr. Rodrigo Rodriguez MDaan het woord. (Van het genoemede instituut/ziekhuis)
  Wat langdradig, maar interessant!!!

  Ok Frans, laatste wat ik er over wil zeggen want van dit soort tv dominees cq Yomanda’s ga ik regelrecht over mijn nek.
  Het videootje vanaf 20 min. die dominee z’n vrouw die momenteel heel toevallig een auto sct ondergaat ivm arthritis? Wat ‘ie voor het gemak even vergeet mede te delen is dat die mevrouw eerst met high dose chemo behandeld wordt voordat ze die eigen celletjes teruggespoten krijgt.
  Over dit onderwerp ff niet in discussie gaan met me a.u.b. want daar weet ik nl alles van, gewoon bittere noodzaak.

 245. Frans says:

  Floor: Ok Frans, laatste wat ik er over wil zeggen want van dit soort tv dominees cq Yomanda’s ga ik regelrecht over mijn nek.
  Het videootje vanaf 20 min. die dominee z’n vrouw die momenteel heel toevallig een auto sct ondergaat ivm arthritis? Wat ‘ie voor het gemak even vergeet mede te delen is dat die mevrouw eerst met high dose chemo behandeld wordt voordat ze die eigen celletjes teruggespoten krijgt.
  Over dit onderwerp ff niet in discussie gaan met me a.u.b. want daar weet ik nl alles van, gewoon bittere noodzaak.

  Floor, we hebben allemaal onze voorkeuren, en ja, ik ben geen specialist op het gebied van de westerse manier van behandelen met stamcellen, chemo.
  Weet je nog hoe het begon? Met je opmerking over biologisch die echt kant nog wal raakte.
  Omdat ik WEL veel van weet van voeding, over de decennia sterk toegenomen percentage van kanker, het grote bedrog wat niet alleen zich in de financieele wereld zich afspeelt, maar ook in de pharmaceutische industrie, cijfermatige onderbouwingen heb bestudeerd van het effect van chemo, ontwikkelingen en kennis op het gebied van gezondheid in de gaten houd, zelf het ook “test” in het dagelijkse leven, etcetra, meen ik toch er iets erover te kunnen zeggen.
  Jij kent natuurlijk de achtergrond niet van deze dominee, maar hij heeft wel een track record, en ook al lult hij teveel: hij heeft inderdaad inside informatie en heeft een aantal keren dingen voorspelt die uitkwamen, waarvan veel mensen zeiden: kan niet, bestaat niet, no way, en toch kwam het precies uit zoals hij had voorspeld.
  Jomanda wie? De dominee zegt alleen dat hij toegang heeft tot hele hoge bronnen, en de arts is gewoon een zeer vakbekwaam iemand die wetenschappelijk te werk gaat. Ik kan met de beste wil geen Jomanda ontdekken, ook al zou ik het willen.
  Goed, ik waardeer het dat in ieder geval geluisterd hebt, en kan ook goed begrijpen dat je als om het zo maar eens te zeggen ervardingdeskundige denkt waar bemoeit hij zich mee, lekker makkelijk als je het zelf niet moet ondergaan. Ik zal bij deze ook maar ophouden er zelf over te beginnen, maar ik heb moeite met veel van de westerse naar mijn mening corrupte en bekrompen manier van werken. Mijn mening is dat je niets zomaar in deze wereld kunt vertrouwen, en dat je zelf onderzoek moet doen.
  Dat heeft me tot mijn visie op de financieele, monetaire en ecnonomishe wereld gebracht, maar ook op de wereld van gezondheid, voeding en chemische geneeskunst. Als je leest hoe effectieve methoden tot genezing van kanker, natuurlijke methoden, veel en veel minder destructief dan chemo, bewust door de pharmaceutische idustrie zijn tegengewerkt tot in het absurde, en daarnaast nog veel en veel meer informatie erover hebt bestudeerd dan krijg je inderdaad een andere mening.

 246. Apekool says:

  De huilende zwager:
  In welke groep plaatsen we deze woning eigenlijk?
  Starter, doorstromer of rijp voor het gesticht.

  funda.nl/koop/utre…8734982-hopakker-40/

  Duidelijk voor een starter, kijk eens naar dat schitterende authentieke elektriciteitshuisje dat er tegenaan geplakt zit. Keuken vol authentieke elementen, haardpartij uit de summer of love – echt een prachtwoning mevrouw, meneer.

  Ik vermoed dat doorstromers hier geen zin in hebben, en gekken krijgen geen krediet!

 247. Philippulus says:

  snorkel: Snap jij deze opmerking:

  – Meeste mensen zagen geen verandering
  – 18% zag verslechtering
  – 13% zag verbetering
  DUS, respondenten zijn minder somber…??? huhwat?

  ” rel=”nofollow”>vandale.nl/opzoeke…lang=nn#.UfEXDWSshnc

  Nee, ik had nog even de neiging om op te zoeken hoe somber die respondenten een half jaar geleden dan wel niet waren, maar de roeptoeters van de dark side kosten mij al genoeg tijd, het is hier voor kennisgeving aangenomen.

 248. Philippulus says:

  Apekool: kijk eens naar dat schitterende authentieke elektriciteitshuisje dat er tegenaan geplakt zit. Keuken vol authentieke elementen, haardpartij uit de summer of love – echt een prachtwoning mevrouw, meneer.

  Je vergeet het weidse uitzicht vanaf het terras over het open riool.

 249. lorenzo says:

  Steven: Frans! Als je vitamine sapjes gaat nemen en zo dan leeft ook de kanker er van. Haalt niets uit. Een kennis die gezond leefde en geen chemo nam was binnen heel korte tijd gestorven. Ja je kan door gezond leven misschien kanker wel enigzins voorkomen, maar niet genezen.

  ..en dat is wat de verdien industrie nu zo graag hoort , ergo u wordt geacht kanker en / of hart en vaatziekten te krijgen om de industrie in gang te houden :
  ( de makelaars zijn hierbij lieverdjes , incl Ger Hukker)

  http://www.wanttoknow.nl/nieuws/chemotherapie-maakt-kanker-heftiger/

  Frans! Als je vitamine sapjes gaat nemen en zo dan leeft ook de kanker er van. Haalt niets uit. Een kennis die gezond leefde en geen chemo nam was binnen heel korte tijd gestorven. Ja je kan door gezond leven misschien kanker wel enigzins voorkomen, maar niet genezen.

 250. lorenzo says:

  snorkel: Nou, als jij je huis bijvoorbeeld ingrijpend wilt aanpassen of er huurders in wilt stoppen dan zal de bank daar toch echt akkoord voor moeten geven. De waarde van het onderpand (dat tegenover je lening staat) mag namelijk niet in gevaar komen.

  doet niets af aan het feit dat de woningbewoner gewoon bezitter alsmede eigenaar is . Je mist steeds iets in je verhaal.

 251. lorenzo says:

  Maria: Nederland veilig, we zouden het kunnen, maar dan moeten we wel met zijn allen uit die luie stoel komen!!

  Zo is het Maria en 1000 punten ; alleen is je momentum niet zo goed gekozen , de hele natie is op vakantie , de 4de dit jaar als ik goed geteld heb .

 252. De huilende zwager says:

  Philippulus,

  Echt een Top-huis…
  Volgens de makelaar dan. (Not!)

  Een zwager van me heeft een bod gedaan op een huis in deze buurt. Niet specifiek deze maar het was 230.000 voor 72m2!
  Alles was al helemaal goed. Echt waar. Goed opgeknapt gewoon TOP! Nieuwe keuken, badkamer etc…

  Zomaar al drie jaar te koop van 299.000 naar 265.000 en passant naar 249.000 en met een bod afgemaakt op 230.000!

  DAT was volgens tutje makelaar wel echt het minimum. Heb het mens zelf gebeld nou je kwam er niet tussen als klant(koper ja) dat is namelijk OOK je klant en dat vergeten sommigen makelaars. Ja maar.. en ik moet… en dat kan niet.. en bla bla bla… Hierna meteen een advies gegeven:

  *************Laat een BOUWKEURING DOEN!*************

  Zo gezegd, zo gedaan.

  Rapport laat zien dat de ketel binnen 1 jaar aan vervanging toe is, alle daken binnen 0 en 5 jaar vernieuwd moeten worden, de tegels in de badkamer teveel vocht achter zich hebben. Maar dat zijn natuurlijk geen dringende zaken. Peanuts!

  Toen kwam de kelder… die keurkerel was gelijk weer boven. Asbest! Kapot geslagen afvoerpijpen. En nee geen gresbuis, die andere met asbest.

  En omdat de woningen in de kelder doorlopen naar de buren geen kostenraming.

  Die wonen er dus nog even. Of ze gooien het keuringsrapport weg en de volgende wordt belazerd.

 253. De huilende zwager says:

  Apekool,

  Juist! Een leuk tegeltuintje achter een open riool, een compleet retro (oeps verouderde) binnenkant. Maar dat opgefleurde elektriciteitshuisje met allerlei leuke graffiti en plakbiljetten is de doorslag. Dit huis is binnen 3 maanden zeker verkocht!

 254. ll says:

  Oh, oh, die Prof. Dr. M. Francke toch, met zijn casametrisch modelletje 😉 Zo’n ravage heeft dat model veroorzaakt, dat zakken met de grondprijzen nu …..

  ‘een scenario met desastreuze gevolgen voor ‘s lands economie en veel individuele huishoudens ‘

  heeft, en dat er daarom maar weer gestimuleerd moet worden ?

  Maar, maar, dit wordt hier al járen en járen op dit blog geroepen, gegild en geschreewd en voor gewaarschuwd. PAS OP, PAS OP voor het casametrisch model van Francke ……, het drijft alleen maar de grondprijzen op met de residuele grondwaarde …. 😉

  Maar ja, naar Zeepbellers wordt toch nooit geluisterd, en ook het Staatsjournaal is zwaar allergisch voor de waarheid 🙂 Die hanteren liever het NVM modelletje 🙂

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2013/07/25/hoge-prijs-voor-uitzieken-woningmarkt

 255. Tsjaa.. says:

  De huilende zwager:
  In welke groep plaatsen we deze woning eigenlijk?

  Starter, doorstromer of rijp voor het gesticht.

  funda.nl/koop/utre…8734982-hopakker-40/

  Kan je beter dit ‘bouwval’ kopen.

  http://www.funda.nl/koop/rotterdam/appartement-48866475-admiraliteitskade-80-ii/

 256. Steven says:

  Tsjaa..,

  Je kan volgens mij zowieso beter in Rotterdam een jaren 30 woning kopen. Is niet alleen goedkoper, maar uiteraard ook zeldzamer.

 257. Steven says:

  1906.. (ook goed)

 258. tufkaj says:

  ll:
  tufkaj,

  Hij is zó leuk, deze ook gelezen ? Langste tunnel ter wereld in de NL …… de vastgoedtunnel …..

  rentreview.nl/blog…a-de-vastgoedtunnel/

  Nee nog niet gezien, leuk ook 🙂

 259. ll says:

  Yoppata, 2100 woningen geschrapt Leidsche Rijn …….

  Waar is nu de woningnood ? 😉

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/07/24/Corporaties-schrappen-nieuwbouw-Leidsche-Rijn

 260. Stoelgang says:

  De huilende zwager:
  In welke groep plaatsen we deze woning eigenlijk?

  Starter, doorstromer of rijp voor het gesticht.

  funda.nl/koop/utre…8734982-hopakker-40/

  Grondprijs -/- sloopkosten -/- nadeelcompensatie voor het moeten leven in een prachtwijk 😀

 261. Stoelgang says:

  Philippulus: Dat schijnt dat een tophuis te zijn, maar ik kan mij vergissen.

  Qua prijs wel ja 😀

 262. Stoelgang says:

  snorkel: Snap jij deze opmerking:

  – Meeste mensen zagen geen verandering
  – 18% zag verslechtering
  – 13% zag verbetering
  DUS, respondenten zijn minder somber…??? huhwat?

  En dus stukje geeft feilloos aan waarom NVM, VEH en andere zakkenvullers al jaren aan het roepen zijn dat de bodem bereikt is, herstel aanstaande is, etc etc

  Zie je wel, men wéét heus wel hoe de huizenmarkt in elkaar zit. Alleen men is gewoon bezig de consument een rad voor ogen te draaien. En aangezien de meerderheid van de consumenten maar wat graag voorgelogen wordt als het zaken aangaat waar ze zelf belang bij hebben, blijven ze de desinformatie slikken als zoete koek… Oplichterij heet dat ook wel. De 2e definitie wel te verstaan vandale.nl/opzoeke…lang=nn#.UfEXDWSshnc

  Tja Snorkel, spinnen alsof je leven er vanaf hangt. En dat zal voor een aantal van die nepgeldschieters en makelleugenaars inmiddels ook wel zo zijn. Maar één troost: het gaat er niet om wat ze zeggen, het gaat erom wat er in de praktijk gebeurt. En dat verandert niet, welke mediaspin, politieke kunstgreep of klinkklare leugen je erop loslaat. De markt zal zijn werk doen.

  De wal keert het schip, het herstel naar normale waarderingen voor woningen is ingezet 🙂

 263. Steven says:

  Stoelgang: De wal keert het schip, het herstel naar normale waarderingen voor woningen is ingezet

  Toch zo lang het niet echt gebeurt: laten we het hopen (hoe logisch het ook is)

 264. Stoelgang says:

  lorenzo: Zo is het Maria en 1000 punten ; alleen is je momentum niet zo goed gekozen , de hele natie is op vakantie , de 4de dit jaar als ik goed geteld heb .

  Het eeuwig herhalen van jouw onzin stokpaardje over vele vakanties voegt na een kleine 100 keer niet veel meer toe, buiten het feit dat het geen hout snijdt. Wellicht is een andere bezigheid wat voor je in plaats van mensen de maat proberen te nemen en wartaal te verspreiden? Als ik je nou kon bedanken voor een gezond tegengeluid dan was het nog tot daar aan toe 🙁

 265. Steven says:

  oh sorry: ja ingezet is het wel, maar 20 procent daling is meer een kassa-korting dan een 60 procent er af rammen.

 266. Stoelgang says:

  Tsjaa..: Kan je beter dit ‘bouwval’ kopen.

  funda.nl/koop/rott…raliteitskade-80-ii/

  Wat een krot, ik lach me misselijk. Mijn oude studentenhuis zag er enorm slecht uit, maar scheelde niet veel met dit krot.

 267. Stoelgang says:

  Steven: Toch zo lang het niet echt gebeurt: laten we het hopen (hoe logisch het ook is)

  Het gebeurt echt wel echt. Dat zie je zelf. De gemiddelde prijsdaling volgt ondanks de media-politiek-spin-leugens aardig de gemiddelde lijn die we in eerdere correcties hebben gezien. Je moet niet vergeten dat deze überbubbel met liefde, aandacht, geduld en een GIGANTISCHE hoeveelheid gratis geld is opgebouwd in een naar verhouding vrij lange tijd en dat een substantieel gedeelte van de NL-economie gebaseerd is op of gelieerd is aan de woning’markt’.

  Los hiervan: er is nog NOOIT één bubbel in de geschiedenis geweest die het eeuwige leven had zonder te herstellen naar normale waarderingen en zeker niet een giga-bubbel zoals deze.

  De prijsdaling gaat nu serieus versnellen omdat er niets meer is dat er een rem op zet. De bottom line is dat de werkloosheid snel toeneemt en zolang dat aan de gang is, dalen de prijzen steeds scherper.

 268. Stoelgang says:

  Steven:
  oh sorry: ja ingezet is het wel, maar 20 procent daling is meer een kassa-korting dan een 60 procent er af rammen.

  We zijn ook nog maar net uit de bull-trap fase aan het krabbelen en we gaan nu zachtjes aan richting de angst-fase. De 20% kassakorting is slechts een eerste voorbode. Het bestaat NIET dat deze überbubbel in stand blijft. Zoek maar eens een bubbelgrafiekje van maakt niet uit wat waar de trendlijn 20% onder de extreme top ineens besluit weer richting het noordoosten te gaan bewegen. Bestaat niet.

 269. snorkel says:

  Stoelgang: Zoek maar eens een bubbelgrafiekje van maakt niet uit wat waar de trendlijn 20% onder de extreme top ineens besluit weer richting het noordoosten te gaan bewegen. Bestaat niet.

  In de VS is het in ieder geval niet gelukt: http://pragcap.com/wp-content/uploads/2013/03/housing2.png

  Hele bubble netjes weggewerkt!

 270. Steven says:

  Stoelgang,

  Ik denk uiteraard hetzelfde, maar alles is in euro’s dus als ze het echt vuil gaan spelen dan daalt de euro als een achterlijke en stijgen de huizenprijzen.

  alles is een kansenspel: meest logische is gewoon een verdere daling van de huizenprijzen.

 271. snorkel says:

  snorkel: In de VS is het in ieder geval niet gelukt: pragcap.com/wp-con…2013/03/housing2.png

  Hele bubble netjes weggewerkt!

  En dat is dus ondanks:
  – ongelimiteerd gratis geld (wat wij niet hebben)
  – mega-stimulering van de koopmarkt vanuit de overheid (wat wij niet hebben)
  – vastgoedopkoopprogrammas bij beleggeingsmaatschappijen (wat wij niet willen hebben)

 272. Steven says:

  snorkel,

  ja maar hier is het anders omdat Nederland vol is. Heb een filmpje geplaatst op youtube, maar krijg het op een of andere manier niet gedeeld? (laat het dit weekeinde wel zien)

 273. snorkel says:

  Steven,

  Tja. De grote steden van de US zitten véél voller dan NL. En toch daalt de CS-20 en de CS-10 (Case-Shiller-indexen van de 20, resp 10 grootste steden) lekker mee 😉

 274. erik(trol) says:

  Blijf maar hopen. Meer dan -25% gaat niet geaccepteerd worden, dan gaan alle registers open. Gaat niet gebeuren en is ook onnodig. Huizenprijzen zijn hier vergeleken met buitenland meer dan goed. Reden waarom het niet verder gaat dalen is vooral, geen alternatief. Dat is er trouwens in de USA ook niet en daar zie je het nu ook al aantrekken.

 275. Maria says:

  erik(trol): Huizenprijzen zijn hier vergeleken met buitenland meer dan goed

  In Belgie en Duitsland zijn ze betaalbaar.

  erik(trol): Reden waarom het niet verder gaat dalen is vooral, geen alternatief.

  Alternatief is niet kopen, ik hoor nog niemand over woningnood. Wel over betaalbare woningen!

  erik(trol): Dat is er trouwens in de USA ook niet en daar zie je het nu ook al aantrekken.

  De USA kent de “jingle mail”. Je levert de sleutel in van je huis en bent klaar. Lijkt me logisch, mocht het al zo zijn, dat het aantrekt!

 276. Steven says:

  erik(trol): Reden waarom het niet verder gaat dalen is vooral, geen alternatief.

  stijgen? ha ha…

 277. snorkel says:

  erik(trol): Dat is er trouwens in de USA ook niet en daar zie je het nu ook al aantrekken.

  – NL loopt minstens 2 jaar achter op de VS. Waarom zou de nieuwe bubble dan ineens synchroon lopen?
  – Heb je gezien dat de VS pas “weer stijgt” NADAT ze het historisch evenwichtsniveau hadden bereikt? http://pragcap.com/wp-content/uploads/2013/03/housing2.png
  – Het aantal nieuwe hypptheekaanvragen is alweer aan het dalen in de VS. Verwachting is dat de verkoopaantallen volgende maand zullen volgende en de prijzen nog een maandje later

  Bovendien hebben ze in de VS
  – ongelimiteerd gratis geld (wat wij niet hebben – NL kan geen enkele eurocent bijdrukken op eigen initiatief)
  – mega-stimulering van de koopmarkt vanuit de overheid (wat wij niet hebben, want dat geld hebben we niet. 3% regel weet je nog?). Overigens default EEN DERDE van de mensen die sinds 2006 een hypotheek via deze stimuleringsmaatregelen heeft genomen alweer. EEN DERDE Erik!
  – massale vastgoedopkoopprogrammas bij beleggeingsmaatschappijen (wat wij niet willen hebben, want er blijft geen huis over voor de burger)

  Met andere woorden; verdiep je eens in de materie voordat je iets roept. Je lijkt de NVM / VEH wel! 😉

 278. Steven says:

  Reden waarom het niet verder gaat dalen is vooral, geen alternatief.

  vertaal dit eens in het engels (of zo)

 279. Steven says:

  (was van Erik (trol)

 280. snorkel says:

  snorkel,

  Ohja, en dan nog een ander probleem voor de VS. Huizeneigenaren die na 2006 “strategisch gedefault” hebben (Jingle Mail, wat hier dus niet kan – en overigens ook maar in een deel van de VS-staten) en alweer een nieuw huis gekocht hebben… Die zijn mogelijk zwaar de L*L!

  De bank komt namelijk nu achter ze aan om alsnog de schade vergoed te krijgen. Er blijken toch nogal wat haken en ogen aan Jingle Mail te zitten in bepaalde staten… washingtonpost.com/investigations/lenders-seek-court-actions-against-homeowners-years-after-foreclosure/2013/06/15/3c6a04ce-96fc-11e2-b68f-dc5c4b47e519_story.html?wpmk=MK0000203

 281. Steven says:

  aan Erik?

  ben je door je verkeerde beslissingen nu echt aan de grond?

 282. snorkel says:

  Die Erik toch. Hij hoort ergens van een buurman “Nou, de prijzen in de VS stijgen alweer hoor. Ik heb alweer €20.000 overwaarde sinds gisteren” en denkt bij zichzelf “AHA, de VS… Daar ga ik ze op het zeepbellenforum eens even mee confronteren. They won’t know what hit them! Shock and awe! Hebben ze vast niet van terug.”

  En dan krijgt ‘ie hier het ene na het andere onderbouwde tegenargument en debunking van zijn onzin om z’n oren. Dan maar weer vroeg naar bed vanavond Erik. Morgen weer de hele dag in de showroom staan 😉

 283. Daniel says:

  Zal ik eens bekennen dat ik naarstig op zoek ben naar een leukere en grotere woning en kijk in de koophoek terwijl ik nu particulier huur. Maar mijn god…die prijzen voor een beetje leuke losstaande woning. Daar kocht je 15 jaar geleden een behoorlijke Villa in Wassenaar van. Ik wacht nog even denk ik. Tenzij iemand bereid is om een normale prijs te vragen.

 284. Maria says:

  Maria: Back to basics betekent ook dat een aantal basisvoorwaarden voor leven weer terug gaan naar de overheid.
  Vervoer, infrastructuur, voor een gedeelte wonen maar niet in subsidievorm en een laatste zeer belangrijke energie.

  Goh, zou hij ook huizenmarktzeepbel lezen:

  http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/22164_topman_eneco_draai_privatisering_nutsbedrijven_terug/

 285. Dr.t says:

  Dawg: Uiteraard, en op die omstandigheid is op dit forum al ontelbare malen gewezen. Maar dat neemt niet weg dat de inflatie de huizenkoper afgelopen dertig jaareen flink duwtje in de rug heeft gegeven. En wat gaat gaat er de komende jaren gebeuren? Kan niemand met zekerheid zeggen. Misschien gaat je spaargeld er wel aan door de bail ins die onvermijdelijk zijn bij deflatie of door de inflatie die er aan komt wanneer centrale banken door blijven gaan met printen om die deflatie tegen te gaan.

  Beste Dawg,
  Is er geen scenario mogelijk dat het bijdrukken van geld de deflatie opheft, zonder dat er inflatie ontstaat. Dat is toch een kwestie van op tijd ophouden met geldcreatie?
  In de VS gebeurt dat nu. Er is een keuze, er is een knop om deflatie tegen te gaan.

 286. ll says:

  Dr.t,

  Beste Dr.t. Jawel dat kan wel, maar als huishoudens, landen, en bedrijven tot hun nek in de schulden zitten, gaan ze echt niet meer lenen ……..

  Je moet het ook nog eens terug kunnen betalen 🙂

  Trouwens las ik gisteren dat er nu een kredietKRIMP is aan huishoudens van 1.6 %, rara 😉

  En dan vraag ik me af, of kredietkrimp nu eens WEL in het CPB modelletje zit 🙂 http://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/de-geus-kredietkrimp-voorspelt-verdere-economische-krimp

 287. Dr.t says:

  Stoelgang: Een gratis woner. Zucht, sommigen leren het echt nooit

  Nou niet helemaal waar, de laatste woning verkocht ik met winst, maar ik haalde de hypotheek, die ik had overgesloten er niet geheel uit. Ik ben het met Snorkel en jou eens dat de huidige situatie voor een starter anders is. Een huis kopen betekent dat de waarde ervan de komende jaren zal dalen.
  De maandlasten kunnen op korte en lange termijn gunstiger uitpakken dan huren. Dat weegt waarschijnlijk niet op tegen de waardeverlies. Maar wie weet hoe de situatie er over tien of twintig jaar er voor staat. In dat soort scenario’s moet je dan denken.

  Ik zou nu alleen een huis kopen, als ik weet dat ik er de rest van mijn leven in zou kunnen blijven wonen, in een situatie waar ik niet afhankelijk ben van werk voor mijn inkomen en waarbij ik een waardeverlies makkelijk kan opvangen. Kortom als ik erg rijk zou zijn. Het geld in een huis lijkt me dan veiliger dan op de bank. En je moet er dan toch iets mee doen.

 288. Dr.t says:

  Pardon moet zijn HET waardeverlies uiteraard.

 289. ll says:

  Ondertussen in Ierland, mini samenvatting 🙂 Onze toekomst ?

  2/3 van de nieuwe huizenkopers betaalt nu cash ( Beleggers stappen nu weer in ? Bodem bereikt ? )

  40% lagere kredieten vanaf top 2008 voor starters.

 290. Dr.t says:

  ll:
  Dr.t,

  Beste Dr.t. Jawel dat kan wel, maar als huishoudens, landen, en bedrijven tot hun nek in de schulden zitten, gaan ze echt niet meer lenen ……..

  Je moet het ook nog eens terug kunnen betalen

  Trouwens las ik gisteren dat er nu een kredietKRIMP is aan huishoudens van 1.6 %, rara

  En dan vraag ik me af, of kredietkrimp nu eens WEL in het CPB modelletje zit rtlnieuws.nl/econo…re-economische-krimp

  Wat aan geld wordt bijgedrukt gaat naar overheden en naar banken toe. Banken ontvangen bijna gratis geld, maar geven dat niet door aan de consument en het bedrijfsleven. Dat is het probleem. De risico’s worden als te groot ervaren.. Maar door zo te denken en ernaar te handelen drowgen de geldstromen op, en creeert men de situatie waar men bang voor is.
  Het negatieve multiplier effect van dit proces wordt bovendien stelselmatig onderschat.

 291. Dr.t says:

  ll:
  Ondertussen in Ierland, mini samenvatting Onze toekomst ?

  2/3 van de nieuwe huizenkopers betaalt nu cash(Beleggers stappen nu weer in ? Bodem bereikt ? )

  40% lagere kredieten vanaf top 2008 voor starters.

  Zou zo maar kunnen in NL, nog 20 procent te gaan, maar het zal een tijd duren voordat de consument dit verlies heeft weggewerkt. Laat staan dat men eigen geld kan inbrengen. De huurders zijn gemiddeld gezien, niet kapitaalkrachtig genoeg om te kunnen zorgen voor een omslag. Uitgezonderd een aantal gelukkige bloggers hier (-: en zij wachten nog wel een jaar of vijf.

 292. ll says:

  Dr.t: Maar door zo te denken en ernaar te handelen drowgen de geldstromen op

  Je kan het paard wel naar de ( geld ) bron brengen, maar niet dwingen te drinken.

  We zijn nu verzopen in de schulden hier in de NL en zitten we nu met een negatief vermogen, de geldstroom is al opgedroogd ……. Lees eens over het Minsky Moment, het is over en uit, nu zitten we in de periode na het Minsky Moment, en moeten we gaan afbetalen 🙂

 293. latida says:

  Juli 2013, dit is ‘nieuws’:

  http://www.telegraaf.nl/dft/21763254/___Huiseigenaar_uitgemolken___.html

  “Banken steken de helft van de daling van de hypotheekrente in eigen zak. Huiseigenaren betalen zo ondanks de dalende rente nog altijd vele honderden euro’s te veel. De winsten die banken inmiddels maken op hypotheken zijn daardoor zelfs historisch hoog. „Het wordt van kwaad tot erger”, stelt Vereniging Eigen Huis in hun Rentebarometer.”

  Mooi spul man dat HRA.

 294. latida says:

  Trying To Stay Sane In An Insane World – lang stuk om te lezen maar o zo informatief:

  http://www.zerohedge.com/node/476758

 295. Bart says:

  Hoi allen, ik heb een rekentooltje gemaakt om voor de verandering eens duidelijk inzichtelijk te maken wat een huis kopen nu precies kost.

  Hopelijk is het daarmee wat makkelijker om kreten als “Ik woon gratis in mijn koophuis”, “Huren is weggegooid geld” en “Een huis van twee ton heb je al voor 230 euro in de maand” te weerleggen.

  Tooltje staat hier: http://www.watbetaalikvooreenhuis.nl/

  Volgens mij ben ik wel redelijk geweest met de aannames en standaard ingevulde gegevens, maar alle feedback is welkom 🙂

  Het grootste probleem op de woningmarkt is mijns inzien trouwens dat een huis van rond de twee ton als “tokkiekrot” wordt gezien, en het benodigde maandsalaris daarvoor (4000-5000 euro bruto) als topsalaris. (in ieder geval in mijn buurt en bij mijn leeftijdsgenoten). Dus de problemen op de woningmarkt zullen stoppen als een normale woning 140.000 kost of 10.000 euro per maand een normaal salaris is.

 296. Dr.t says:

  ll: Je kan het paard wel naar de ( geld ) bron brengen, maar niet dwingen te drinken.

  We zijn nu verzopen in de schulden hier in de NL en zitten we nu met een negatief vermogen, de geldstroom is al opgedroogd ……. Lees eens over het Minsky Moment, het is over en uit, nu zitten we in de periode na het Minsky Moment, en moeten we gaan afbetalen

  Het is echter mogelijk voor de ECB om schulden simpelweg kwijt te schelden. Schulden verdwijnen dan als sneeuw in de zon.
  Met extra leningen redden we het inderdaad niet,, daarmee worden schulden op schulden gestapeld.
  Mijn vraag is dat mogelijk? Er zou op de grens tussen deflatie en inflatie, gestopt dienen te worden met een dergelijke programma.

  En zo vreemd is een dergelijke insteek ook weer niet. Misschien wel wenselijker dan alles kapot bezuinigen en je moet toch iets, want zoals je zegt anders is het over en uit.

 297. erik(trol) says:

  Maria Zegt:
  25 July 2013 om 9:56 pm (Quote) (Reply)

  erik(trol): Huizenprijzen zijn hier vergeleken met buitenland meer dan goed

  In Belgie en Duitsland zijn ze betaalbaar.

  Onzin. In vele gebieden in Duitsland zijn de huizen duurder dan in Nederland. Belgie is ook helemaal niet goedkoop met huizen. Sterker daar is het risico op een forse correctie groter dan hier.

  erik(trol): Reden waarom het niet verder gaat dalen is vooral, geen alternatief.

  Alternatief is niet kopen, ik hoor nog niemand over woningnood. Wel over betaalbare woningen!

  Veel mensen komen niet in aanmerking voor sociale huur of de wachttijden zijn nog immer lang. Vrije sector huren is voor beetje woning ook al snel 1000 euro per maand.

  erik(trol): Dat is er trouwens in de USA ook niet en daar zie je het nu ook al aantrekken.

  De USA kent de “jingle mail”. Je levert de sleutel in van je huis en bent klaar. Lijkt me logisch, mocht het al zo zijn, dat

  Onzin, dit is alleen in bepaalde staten het geval geweest. Banken maken inmiddels weer record winsten en gaan dus weer hypotheken verstrekken.

 298. lorenzo says:

  Stoelgang: Het eeuwig herhalen van jouw onzin stokpaardje over vele vakanties voegt na een kleine 100 keer niet veel meer toe, buiten het feit dat het geen hout snijdt. Wellicht is een andere bezigheid wat voor je in plaats van mensen de maat proberen te nemen en wartaal te verspreiden? Als ik je nou kon bedanken voor een gezond tegengeluid dan was het nog tot daar aan toe

  u mag mij , vanzelfsprekend, repliek geven , gebaseerd op feiten . Ondertussen kan Lorenzo eens heerlijk gas geven al dan niet vormgegeven middels een bon van Vrouwe Justitia.
  Nog even genieten zoalng het kan .

 299. lorenzo says:

  Maria en Erik (trol)….
  De wens en de argumenten die de wensen moeten ondersteunen ; is dat niet wat we enkel en alleen zien op blog/forums en feestjes en partijen ?

  terzijde , op feestjes immer een verzoek van mij over autos (tenzij een andere inbreng ..)te praten . Indien dit verzoek niet terstond wordt ingewilligd zal ik mij met de jarige elders gaan onderhouden , precies in de geest van waar we uiteindelijk zijn gekomen.

 300. tja says:

  Dr.t: Beste Dawg,
  Is er geen scenario mogelijk dat het bijdrukken van geld de deflatie opheft, zonder dat er inflatie ontstaat. Dat is toch een kwestie van op tijd ophouden met geldcreatie?
  In de VS gebeurt dat nu. Er is een keuze, er is een knop om deflatie tegen te gaan.

  Dat is dus het misverstand, er wordt momenteel honderden miljarden dollars “bijgedrukt” door de FED maar de omloopsnelheid van het geld is enorm laag waardoor de inflatie momenteel nog niet extreem oploopt. Het meeste geld gaat in aandelen, kijk maar naar de stand van de DOW. Het idee dat de geldkraan op tijd dichtgedraaid kan worden is een illusie, als de inflatie op een gegeven moment gaat oplopen wil men van zijn geld af waardoor de omloopsnelheid van geld toeneemt waardoor de inflatie weer verder oploopt. Hyperinflatie ontstaat doorgaans in een periode van enkele weken, het is gewoon een tikkende tijdbom voordat dit gaat gebeuren. Vergelijk het met een tsunami, eerst trekt het water terug en kan je de kraan vol open draaien, als de vloedgolf eraan komt helpt het dichtdraaien van de kraan geen ene moer meer…

 301. snorkel says:

  boehoehoe… de banken vragen weer eens te hoge hypotheekrentes. En de huizeneigenaren vinden dat niet eerlijk! Want

  – Huizeneigenaren bepalen zélf wel welke prijs schappelijk is voor hun te koop staande huis. Daar heeft de markt niks over te zeggen. Te veel? Dat is het nou eenmaal waard
  – Huizeneigenaren bepalen zelf wel welke prijs schappelijk is voor het door de bank te huur gegeven geld. Daar heeft de bank niks mee te maken

  Huh? Wat? Bepalen huiseigenaren alles hier?

  ALS IETS TE DUUR IS, DAN KOOP JE HET GEWOON NIET! Ik vind een Laborghini ook te duur. Maken ze daar in Santa Agata veel te veel overwinst op! 😉

 302. snorkel says:

  snorkel,

  Eén van de vele linkjes waar dit aloude (en zinloze) bericht vandaag weer de kop opsteekt: http://www.telegraaf.nl/dft/21763254/___Huiseigenaar_uitgemolken___.html

 303. Meelezer 2 says:

  Mooie site Bart. Erg inzichtelijk. Mis alleen nog de mogelijkheid om zelf het percentage waardedaling in te kunnen voeren.

 304. snorkel says:

  Dr.t: Ik zou nu alleen een huis kopen, als ik weet dat ik er de rest van mijn leven in zou kunnen blijven wonen, in een situatie waar ik niet afhankelijk ben van werk voor mijn inkomen en waarbij ik een waardeverlies makkelijk kan opvangen. Kortom als ik erg rijk zou zijn. Het geld in een huis lijkt me dan veiliger dan op de bank. En je moet er dan toch iets mee doen.

  Hulde dr.t! Je kunt het wel 😉

  En wil je dan vanaf nu aub ophouden met elke gelegenheid aangrijpen om te roepen hoe jij het IN HET VERLEDEN zo slim hebt gedaan? Daar schiet nu namelijk helemaal niemand iets mee op. De situatie is veranderd!

  Je bent heus wel slim, dat hoef je niet te bewijzen door het steeds hard van de daken te schreeuwen. Want dan kom je juist dom over…

  En je zou nog slimmer zijn als je meedacht met de situatie op van nu 😉

 305. latida says:

  @snorkel

  Zelfs na hypotheekrenteaftrek kun je in landen met solvabele banken uiteindelijk goedkoper lenen dan in Nederland.

  Dat geef wel te denken: IS de HRA nu wel of niet een verkapte vorm van subsidie aan de banken?

 306. snorkel says:

  latida,

  Maar niet 100% LTV me dunkt 😉

  Ik weet wel dat HRA niet de enige scherprechter is. Hoge LTV (en LTI), hoge absolute waarde van leningen, extreem hoge risico’s op verdere dalingen van het onderpand, slecht gekapitaliseerde banken, (te) grote banksector tov de economie, etc etc. Vul maar aan

  Maar die 42,8% van de rente gesubsideerd door de belastingbetaler helpt wel degelijk (veel) mee! Dat is al bijna de helft(!) korting op je rente 😉

 307. SchuurHuurder says:

  S&P laat maar weer eens zien dat ze geen bestaansrecht hebben:

  http://www.nu.nl/economie/3535630/huizenprijzen-dalen-met-55-procent.html

  CBS dec 2012: 88,7, nu 84,4, dus al een daling van 4,8% in de eerste helft van het jaar, dus S&P zegt eigenlijk: rest van het jaar 0,7% daling, 2014 1% daling, dan herstel. Ze zijn nog optimistischer dan de NVM.

  Oh, en @ Snorkel een paar 100 comments terug, ik ben er vrij zeker van dat hypotheekadviseurs rekening houden met EWF. Vrienden van mij hebben laatst iets gekocht en ik zag op de uitdraai van de Hypotheker een schatting voor WOZ waarde staat (bij de bruto en netto lasten). Ik ga er dus vanuit dat dit mee wordt genomen.

 308. ll says:

  snorkel,

  Staat links bovenaan op de papieren Telegraaf, net gezien bij de supermarkt 🙂

  Zag er nogal dreigend uit ;), misschien ook wel de bedoeling …..

 309. snorkel says:

  ll,

  Tja…. Zullen we het maar “verliesaversie” noemen? 😉 Want waarom zou de huizenbezitter het alleenrecht op verliesaversie hebben? 😉

 310. ll says:

  Zó leuk, zit vlucht dochter te bekijken, live, nog 300 km te gaan, hoogte 16.800 voet …… http://nl.flightaware.com/live/flight/AFR5185

  Ze heeft ook veel gevaren, kon het schip ook altijd volgen………, ook toen het in een de storm Ernesto zat in de Bermuda Driehoek, en alle communicatie uitviel …….., dat was niet zo leuk

 311. Eric406 says:

  erik(trol):
  Maria Zegt:25 July 2013 om 9:56 pm(Quote)(Reply)

  Veel mensen komen niet in aanmerking voor sociale huur of de wachttijden zijn nog immer lang. Vrije sector huren is voor beetje woning ook al snel 1000 euro per maand.

  Gister mijn buurman gesproken, hij gaat verhuizen naar een 1 gezinswoning. Er waren maar 4 gegadigden, hij kwam als enige opdagen. De woning stond al sinds december leeg, evenals nog 20 andere in de wijk.

  Zijn er dan zo weinig mensen die voor sociale huur in aanmerking komen, dat ze de woningen niet vol krijgen?

  Waarom houdt de WBV bewust grote aantallen huurwoningen leeg? Willen ze op die manier schaarste creeren?

 312. snorkel says:

  ll,

  Dan is ze één van deze: http://planefinder.net/ 😉

 313. Maria says:

  Eric406,

  Te hoge huurprijs?

 314. ll says:

  Verlies nemen.
  Roept sterke negatieve emoties op, neigend tot agressie.
  Neerslachtigheid.
  Kost veel mentale energie.

  Lijkt wel een soort van rouwproces, of zoiets ?

 315. ll says:

  snorkel,

  Errug, er loopt een heel spinneweb over de aarde, hier gezien vanaf Saturnus 🙂

  http://nos.nl/artikel/532518-saturnussonde-maakt-foto-aarde.html

 316. tufkaj says:

  ll: Lijkt wel een soort van rouwproces, of zoiets ?

  ik neem me al tijden voor eens een boekje over rouwprocessen na te slaan voor een blogje 🙂 Misschien moeten we een keer een mis organiseren om de woningmarkt te begraven 😛

 317. tufkaj says:

  snorkel: En je zou nog slimmer zijn als je meedacht met de situatie op van nu

  Niet de sterksten overleven, maar degenen die zich aanpassen.

 318. ll says:

  Rouwproces.

  Ontkenning
  Protest
  Onderhandelen, vechten
  Depressie
  Aanvaarding.

  Lijkt wel een knappende zeepbel 🙂
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

 319. ll says:

  En we maken er gewoon een feestje van 🙂

  DNB declareert fors meer …..

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/directie-dnb-declareert-fors-meer

 320. ll says:

  Waarom wij een te hoge rente betalen. antwoord van de ING

  Lorenzo, kijk er eens aan u krijgt helemaal gelijk ………. als de mensen hun rente niet meer kunnen betalen, komt de rekening te liggen bij diegenen die nog WEL kunnen betalen ……… 😉

  http://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2013/07/reactie_ing_op_onderzoek_vereniging_eigen_huis_over_winstmarges_hypotheken.aspx

 321. lorenzo says:

  snorkel: Huh? Wat? Bepalen huiseigenaren alles hier?

  volgens mij is de latente wens , en naar ik aanneem vele nachtdromen een eigen huis , op een zeker moment .
  Wordt de tekst tegen die wellicht aanbrekende tijd dan aangepast ?

 322. lorenzo says:

  ll: Lorenzo, kijk er eens aan u krijgt helemaal gelijk

  gelijk is een betrekkelelijk begrip , het duurde hier alleen enkele jaren voordat de meute het doorhad , en dat is toch echt te lang .

 323. lorenzo says:

  ..met begrip voor de jam in / onder en boven mijn toetsenbord.

 324. snorkel says:

  lorenzo: volgens mij is de latente wens , en naar ik aanneem vele nachtdromen een eigen huis , op een zeker moment .
  Wordt de tekst tegen die wellicht aanbrekende tijd dan aangepast ?

  Lorenzo, het ging mij om de tegenstelling tussen
  – Huiseignenaren die mogen de “marktprijs” van hetgene zij aanbieden bepalen. En deze hoog houden als zij dat willen
  – Huiseigenaren mogen (denken te mogen) bepalen wat een andere partij mag vragen voor hetgene die andere partij aanbiedt

  Dat kan gewoon niet allebei. Als (ALS!) ik ooit een huis koop met hypotheek, dan zal ik het moeten doen met de rente die de bank aanbiedt. Of als ik dat te duur vindt; niet kopen.

  Dit stond er toch echt vrij duidelijk. Beetje flauwe reactie dus van je. Je leest niet eens wat ik opschreef, maar wil er wel commentaar op geven.

 325. lorenzo says:

  De groepsdruk werd je kennelijk iets te groot , maar als je me belooft in het vervolg je iets volwassener te gedragen ga ik het dit keer door de vingers zien.

 326. lorenzo says:

  ps. je kan onderhandelen over de te betalen interest ( slaaf wordt u toch wel..) , dat wordt steeds gebuikelijker. De ruimte is er in overvloed (…)

 327. Deutsche Mark says:

  lorenzo:
  ps. je kan onderhandelen over de te betalen interest ….

  In Dld. allang gebruikelijk.
  Hoe meer zekerheid de potentiele klant meebrengt, des te meer speelruimte.

 328. Deutsche Mark says:

  Bart:
  Het grootste probleem op de woningmarkt is mijns inzien trouwens dat een huis van rond de twee ton als “tokkiekrot” wordt gezien, en het benodigde maandsalaris daarvoor (4000-5000 euro bruto) als topsalaris.

  Juist.

  Voor 2 ton krijg je in de Randstad niet meer dan een fluthuisje, terwijl er toch niet zoveel mensen rond de 4500 bruto verdienen. Vaak als 2-verdieners samen, maar dat zijn dan meestal 2 risicobanen die erg werkloosheidsgevoelig zijn.

  Zolang de mensen die erin wonen hun eigen huis voor de verlangde prijs niet kunnen kopen/financieren, zijn de prijzen te hoog. (al vaker hier geschreven en nog altijd helemaal waar)

 329. Deutsche Mark says:

  erik(trol):

  …. In vele gebieden in Duitsland zijn de huizen duurder dan in Nederland….

  Kun je deze stelling met feiten onderbouwen?

  Zijn het ipv “vele” wellicht slechts “sommige” gebieden?

  In München en nog enkele hot-spots zijn de prijzen idd absurd hoog. Hoe houdbaar deze prijzen zijn valt af te wachten. Deze regionale zeepbelletjes bestaan.

  Bij mij in de buurt zijn in Köln de prijzen ook erg pittig. Een alternatief is er echter wel: een half uurtje rijden buiten de stad is het stukken goedkoper en krijg je veel meer huis voor je geld, dan bijv. in Leidschenveen.

 330. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  kleine toevoeging:

  op laatsgenoemde locaties (welke ikzelf niet geheel toevallig heb gekozen) krijg je zelfs meer huis voor je geld, dan om het even waar in Nederland.
  En dan vind ik mijn locatie (3/4-autokwartier van Köln/Dortmund) toch stukken beter dan Limburg, Groningen of de Achterhoek. Daar woon je namelijk echt afgelegen. Dat moet je met regio Borken of Papenburg vergelijken.
  Daar worden huizen doorgaans onder bouw(kost)prijs gehandeld.

 331. Apekool says:

  latida

  Dat geef wel te denken: IS de HRA nu wel of niet een verkapte vorm van subsidie aan de banken?

  Wat kan het anders zijn? Overigens ben ik er inmiddels van overtuigd dat de combinatie van spaar- en later aflossingsvrije hypotheken en HRA de grote boosdoener is.

  Ik heb voor de grap mijn eigen spaarhypotheek nog eens een paar keer opnieuw doorgerekend met lagere/hogere rente (en de daaraan gekoppelde verzekeringsrente). De conclusie is even onbegrijpelijk als schokkend: het verschil tussen 2% rente en 7% rente is slechts 200 euro per maand (resp. ~850 en ~1050 bij een hypo van ~250000).

  Anders gezegd: de fiscale regels maken het mogelijk om 5% rente (ter waarde van 1050 p/maand) weg te poetsen tot 200 euro!

  Dit maakt het erg gemakkelijk om je weinig zorgen te maken over het rentepercentage. Koppel hieraan dan het NHG vehikel en de financierbaarheid van huizen is bijna oneindig, met een bankrisico van bijna nul…

 332. asd says:

  Waar komt de rekening uiteindelijk terecht? Een vraag om bij stil te staan, wanneer we naar het Europese bankwezen kijken. Die zit in een moeilijke situatie, behalve die van Zwitserland, Noorwegen en Zweden dan.

  Het is de expansieve geldpolitiek van Mario Draghi, die de noodzakelijke sanering van het Europese financiële systeem belet, waardoor het de banken aan eigen vermogen ontbreekt, een desolate situatie voor geldinstituten met zwakke balansposities.

  Zo heeft tweederde deel van de honderd grootste Europese banken een negatief vooruitzicht, wat soliditeit betreft, waarmede verdere afwaardering door ratingbureaus dreigt. Die staan sceptisch tegenover economisch herstel in Europa. Daartoe draagt bij, dat de voorwaarden voor refinanciering van banken moeilijker en duurder zijn geworden en dat het afbouwen van risico’s minder kredietverlening tot gevolg heeft. Het probleem van de rommelkredieten en afschrijving is voorlopig niet op te lossen. Komt nog bij, dat Europa “overbanked” is en banksters er alleen maar belang bij hebben de status quo zoveel mogelijk te handhaven.

  De situatie leidt wel tot een steeds noodlottigere verhouding tussen banken en staten bijvoorbeeld omdat er via de achterdeur staatsdeficiten worden gefinancierd ( Zuid Europa, de rest volgt).

  De extreem expansieve geldpolitiek van de ECB heeft al met al een noodzakelijke struktuursanering van het Europese financiële systeem steeds verder naar de toekomst verschoven, maar…voor de terugkeer van hogere reële economische groeicijfers is nu eenmaal een gezond bankwezen nodig en daarvan zijn we nog ver verwijderd. (bonussen? hoezo?)

  Waar komt de rekening te liggen? Dat is wel duidelijk met alle gevolgen voor de Europese huizenmarkt. (Nee, niet in NL hoor, daar gaan de prijzen binnenkort weer stijgen).En wie hoor ik telkens op dit blog iets roepen over het bijdrukken van geld? Nou, dan moet je niet goed bij je hoofd zijn!

 333. Deutsche Mark says:

  Apekool: …. en de financierbaarheid van huizen is bijna oneindig, met een bankrisico van bijna nul…

  En het risico voor de staat/belastingbetaler is bijna oneindig.
  (benieuwd of het geduld van de belastingbetaler dat ook is)

 334. Nico de Geit says:

  De huizenprijzen in Nederland dalen dit jaar naar verwachting met 5,5 procent. Ons land kent daarmee na Spanje de scherpste prijsdaling van de Europese woningmarkten. Dit stelt ratingbureau Standard & Poor’s in een vrijdag gepubliceerd rapport over de huizenmarkt.

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21764897/___Huizenprijzen_dalen_met_5_5_procent___.html

 335. 2Cent says:

  snorkel:
  boehoehoe… de banken vragen weer eens te hoge hypotheekrentes. En de huizeneigenaren vinden dat niet eerlijk! Want

  – Huizeneigenaren bepalen zélf wel welke prijs schappelijk is voor hun te koop staande huis. Daar heeft de markt niks over te zeggen. Te veel? Dat is het nou eenmaal waard
  – Huizeneigenaren bepalen zelf wel welke prijs schappelijk is voor het door de bank te huur gegeven geld. Daar heeft de bank niks mee te maken

  Huh? Wat? Bepalen huiseigenaren alles hier?

  ALS IETS TE DUUR IS, DAN KOOP JE HET GEWOON NIET! Ik vind een Laborghini ook te duur. Maken ze daar in Santa Agata veel te veel overwinst op!

  Aan de andere kant. De banken worden door de ECB van gratis geld voorzien om de economie te stimuleren. Dat banken deze winst in hun zak steken kan ook betekenen dat er niet genoeg concurentie is. De markt heeft al heel lang niets te zeggen gehad over de huizen. Als je het markt principe wil toepassen moet je het wel aan alle kanten doen, en niet sommige mensen geld sturen en anderen markt prijzen laten betalen.

 336. renren says:

  Deutsche Mark:
  Deutsche Mark,

  kleine toevoeging:

  op laatsgenoemde locaties (welke ikzelf niet geheel toevallig heb gekozen) krijg je zelfs meer huis voor je geld, dan om het even waar in Nederland.
  En dan vind ik mijn locatie (3/4-autokwartier van Köln/Dortmund) toch stukken beter dan Limburg, Daar woon je namelijk echt afgelegen.

  Het is maar een uur van hier (Limburg) naar Koln

 337. tufkaj says:

  ll,

  grappig om te zien hoe VEH alleen nog kan denken vanuit het belang van de 50+ er die grotendeels heeft afgelost en een flinke waardestijging heeft meegemaakt. Ze blijven dit aankaarten en ze blijven pleiten voor Duitse concurrentie. Terwijl het enige wat ze kunnen bereiken is, dat veilige leningen goedkoper worden en starters meer gaan betalen of helemaal niet meer kunnen lenen. Ik vind het nogal onbezonnen eigenlijk, of ze het speelveld niet helemaal overzien.

  maar, of dat nu nieuw is…

 338. tufkaj says:

  @snork ik zie dat fitch zojuist ook je infographic heeft bewonderd 😛

 339. snorkel says:

  tufkaj,

  oei…

  Daar… Komt… Een… Downgrade aan! Daar komt een downgrade aan! 😉

 340. Tsjaa.. says:

  tufkaj: m te zien hoe VEH alleen nog kan denken vanuit het belang van de 50+ er die grotendeels heeft afgelost en een flinke waardestijging heeft meegemaakt.

  Ben ik het niet helemaal mee eens. De late dertigers en veertigers zijn degenen die op de top hun ‘eind’huizen hebben gekocht. Ze zullen zeker niet willen dat de huizenprijzen in elkaar klappen. Deze groep moet je zeker niet vergeten.

 341. snorkel says:

  2Cent: De banken worden door de ECB van gratis geld voorzien om de economie te stimuleren.

  Nee joh! Iedereen weet dat het niet zo werkt. Dat is een soort van de gebraden kalkoen aan de hond geven, in de hoop dat hij het op tafel zet voor het gezin. Nou, ik kan je vertellen: Die kalkoen komt nooit op tafel hoor. Dat weet elk baasje… Als het baasje dan toch die kalkoen aan de hond geeft, dan is het wel duidelijk wie hij die kalkoen eigenlijk gunt 😉

 342. Tsjaa.. says:

  snorkel: ! Iedereen weet dat het niet zo werkt. Dat is een soort van de gebraden kalkoen aan de hond geven, in de hoop dat hij het op tafel zet voor het gezin. Nou, ik kan je vertellen: Die kalkoen komt nooit op tafel hoor. Dat weet elk baasje… Als het baasje dan toch die kalkoen aan de hond geeft, dan is het wel duidelijk wie hij die

  Zo klaar als een klontje, deze huizencrisis gaat vooral ook om de banken en hun virtuele failliet zijn.

 343. Frans says:

  S&P rekent met 5,5% daling in Nederlandse huizenprijzen komen jaar….
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/huizenprijzen-dalen-met-55-procent

 344. Steven says:

  snorkel: Dat weet elk baasje… Als het baasje dan toch die kalkoen aan de hond geeft, dan is het wel duidelijk wie hij die kalkoen eigenlijk gunt

  Denk dat het iets ingewikkelder ligt. Alle ambtenaren worden uiteraard betaalt uit de staatsruif. Voor hen is het zeer belangrijk dat de Euro sterk is en dat de beheerders van de Euro (de banken dus) fier overeind blijven. Ben je geen ambtenaar zoals ik dan maakt het geen fluit uit waarin je betaalt wordt. (daarbij spaar ik geen euro’s, maar edelmetaal uiteraard, want dat is wereldwijd altijd wel wat waard)

  Ambtenaren en dus ook politici zien een stabiele euro dus als iets heel belangrijks, maar het is gewoon een ruilmiddel: laat slechte banken a.u.b gewoon ploffen. Lijkt me overigens ook een raar idee om als werknemer van een zombie-bank s’ochtends naar je “werk” te gaan.

 345. Steven says:

  t is d en zo.. pff (sorry)

 346. erik(trol) says:

  Het is zeker zo dat in gebieden in Duitsland de huizenprijzen lager zijn dan hier. Logisch omdat het hele hypotheek stelsel veel logischer en beter is dan hier. Hier hebben we nou eenmaal te maken met hypotheekrente aftrek wat de huizenprijzen hoger maakt. Geen ramp verhoudingsgewijs ben je hetzelfde kwijt aan maandlasten. Voor twee ton koop je trouwens tegenwoordig prima huizen in de randstad en echt niet alleen tokkie krotten zoals hier geroepen wordt. Geef toe Amsterdam en Utrecht wordt lastig maar datzelfde geld dus voor Munchen en Berlijn bijvoorbeeld. Huizenprijzen zijn aan het stabiliseren, aanbod neemt af, hypotheek rente is gunstig, huren rijzen de pan uit. De reden dat woningcorperatie’s hun huizen steeds moeilijker zullen kunnen verhuren is heel simpel je mag voor een eengezinswoning vaak maar tussen de 33k en 44k verdienen, terwijl de huur vaak nu gelijk 680 euro is. Je hebt dus geen recht op huursubsidie. Mensen die kunnen kopen, zullen steeds vaker gaan kopen.

 347. SchuurHuurder says:

  Frans:
  S&P rekent met 5,5% daling in Nederlandse huizenprijzen komen jaar….
  rtlnieuws.nl/econo…dalen-met-55-procent

  We hebben er al 4,8% op zitten, dus eigenlijk zegt S&P dat de daling over de komende 1,5 jaar samen onder de 2% blijft. Bodemroepers dus.

 348. Steven says:

  SchuurHuurder,

  ja dat rare bodemroepen.. Heeft ooit iemand toppen lopen raden?

 349. Deutsche Mark says:

  SchuurHuurder: We hebben er al 4,8% op zitten, dus eigenlijk zegt S&P dat de daling over de komende 1,5 jaar samen onder de 2% blijft. Bodemroepers dus.

  Wat charttechnisch komplete onzin is. De bodem wordt eigenlijk altijd door hoge omzetten gekenmerkt. Het huidige aantal transacties op de “huizenmarkt” is op een dieptepunt beland.
  Pas als de prijzen zover gedaald zijn dat er weer een duidelijk stijgend aantal transacties op te tekenen is, dan wordt er een bodem gevormd.

 350. SchuurHuurder says:

  Uiteraard complete onzin om nu de bodem te gaan roeptoeteren, durft de NVM en VEH zelfs niet. Met de manier waarop ze het doen lijkt het alsof ze nog met een voet in de werkelijkheid staan. Wel een grappige manier van voorspellen natuurlijk, gewoon de helft van het tijdvak meenemen dat al geweest is om zo dichterbij de werkelijkheid te zitten (5,5% over het hele jaar als het -9% wordt ziet er minder dom uit dan -0.7% over 2H als het -4,2% wordt).

 351. Deutsche Mark says:

  renren: Het is maar een uur van hier (Limburg) naar Koln

  Moet je wel in Venlo, Roermond of Heerlen dicht bij de snelweg zitten. Anders kun je er al gauw een kwartier bij optellen. De kosten zijn ook hoger, want de afstand is het dubbele (~100km ~50km).
  En met file op de snelweg wordt het plaatje nog ongunstiger.

  Roermond-Düsseldorf of Venlo-Duisburg/Essen zijn wel goede korte verbindingen.(~60km)
  Toch hebben de huizen in Limburg een veel slechtere prijs-kwaliteitsverhouding, dan net over de grens. Pas de randgemeenten van Köln en Düsseldorf zijn duur. (maar wel leuker dan Leidschenveen) 😉

 352. Animal Crackers says:

  The press, investigative journalism in full flight!
  http://www.truthdig.com/cartoon/item/the_royal_delivery_20130725/

  🙂

 353. Frans says:

  Deutsche Mark: Wat charttechnisch komplete onzin is. De bodem wordt eigenlijk altijd door hoge omzetten gekenmerkt. Het huidige aantal transacties op de “huizenmarkt” is op een dieptepunt beland.
  Pas als de prijzen zover gedaald zijn dat er weer een duidelijk stijgend aantal transacties op te tekenen is, dan wordt er een bodem gevormd.

  YEP, en S&P: who cares…..
  S&P is zelf natuurlijk ook totaal corrupt.

 354. Animal Crackers says:

  Steven,

  Dat kan helemaal niet wanneer je onmiddelijk op de situatie moet reageren 🙂
  Als je gaat nadenken kun je zomaar te laat zijn!
  Bedankt voor de voorzet 🙂
  http://www.chatslang.com/emoticon/poker_face

 355. Animal Crackers says:

  And somebody claims a f**king copyright 🙂
  We’re all designers…

 356. Animal Crackers says:

  Trying to make a living… 🙂

  Ok, enough. Whatever that means 😉

 357. De Pessimist says:

  Frans: YEP, en S&P: who cares…..
  S&P is zelf natuurlijk ook totaal corrupt.

  En volkomen nutteloos.
  iets waar je zelf de waarde niet van kan bepalen moet je niet (mogen)kopen.

 358. Deutsche Mark says:

  De Pessimist:
  …iets waar je zelf de waarde niet van kan bepalen moet je niet (mogen)kopen.

  Dan heeft de doorsnee Nederlander helemaal niks in een koophut te zoeken.
  Geen benul van “waarde” in de meeste gevallen.

 359. ll says:

  Verkopers moeten nu ook een FINANCIERINGSBEHOUD voor de eventuele RESTSCHULD laten opnemen in voorlopig koopcontract …….

  De strop wordt aangetrokken. In het blad dat niet genoemd mag worden ………

  Nu kan je erop gaan zitten wachten, dat er per kind 30.000 minder hypotheek kan worden gegeven …..

  Tufkaj, en wat denk je van die jonge makelaartjes die in 2010 2011 al helemaal in de stress schoten, omdat ze aan hun vriendjes huizen hadden verkocht die gingen DALEN in prijs ( dat bestond toen nog helemaal niet ) ………, en al die vriendjes stonden onder water …….. Heb toen met zo’n jong makelaartje gesproken, totale paniek, en toen begon de daling pas ………., daarna nikx meer over gehoord ……

 360. ll says:

  tufkaj,

  Vraag me steeds af, hoe weet je dat ? Hoe weet je wie wie is ?

 361. ll says:

  lorenzo,

  Maar het staat nu zwart op wit Lorenzo 🙂

 362. Dr.t says:

  asd:
  Waar komt de rekening uiteindelijk terecht? Een vraag om bij stil te staan, wanneer we naar het Europese bankwezen kijken. Die zit in een moeilijke situatie, behalve die van Zwitserland, Noorwegen en Zweden dan.

  Het is de expansieve geldpolitiek van Mario Draghi, die de noodzakelijke sanering van het Europese financiële systeem belet, waardoor het de banken aan eigen vermogen ontbreekt, een desolate situatie voor geldinstituten met zwakke balansposities.

  Zo heeft tweederde deel van de honderd grootste Europese banken een negatief vooruitzicht, watsoliditeit betreft, waarmede verdere afwaardering door ratingbureaus dreigt. Die staan sceptisch tegenover economisch herstel in Europa. Daartoe draagt bij, dat de voorwaarden voor refinanciering van banken moeilijker en duurder zijn geworden en dat het afbouwen van risico’s minder kredietverlening tot gevolg heeft. Het probleem van de rommelkredieten en afschrijving is voorlopig niet op te lossen. Komt nog bij, dat Europa “overbanked” is en banksters er alleen maar belang bij hebben de status quo zoveel mogelijk te handhaven.

  De situatie leidt wel tot een steeds noodlottigere verhouding tussen banken en staten bijvoorbeeld omdat er via de achterdeur staatsdeficiten worden gefinancierd ( Zuid Europa, de rest volgt).

  De extreem expansieve geldpolitiek van de ECB heeft al met al een noodzakelijke struktuursanering van het Europese financiële systeem steeds verder naar de toekomst verschoven, maar…voor de terugkeer van hogere reële economische groeicijfers is nu eenmaal een gezond bankwezen nodig en daarvan zijn we nog ver verwijderd. (bonussen? hoezo?)

  Waar komt de rekening te liggen? Dat is wel duidelijk met alle gevolgen voor de Europese huizenmarkt. (Nee, niet in NL hoor, daar gaan de prijzen binnenkort weer stijgen).En wie hoor ik telkens op dit blog iets roepen over het bijdrukken van geld? Nou, dan moet jeniet goed bij je hoofd zijn!

  Geloof het of niet maar ik ben het grotendeels eens met je analyse. Wat nog ontbreekt aan het verhaal is de duiding van de oorzaak: het aanwezig zijn van structurele begrotings- en productieveschillen tussen noord en zuid europa. Tekorten werden weggewerkt met leningen tegen een laag rentetarief. Banken kopen staatsobligaties op, overheden redden banken. Het is een geheel met wederzijdse afhankeljkheden en balanstekorten.

  Mijn vraag aan jou is waar komt het geld voor de herstructurering vandaan? Is een dergelijk traject nog mogelijk zonder dat de hele economie langdurig lam legt?
  En stel dat het lukt, wie zit er uiteindelijk om een duurdere munteenheid te wachten?
  Een land als Chinakijkt wel drie keer uit om haar munt een marktconforme waarde te geven.
  Thailand heeft de waarde van haar munt recent verlaagd, omdat men de touristen niet op kosten wil jagen.
  Tot slot waar bestaat de oplossing dan wel uit?

 363. tufkaj says:

  ll,

  Als je op internet pagina’s bezoekt, geef je altijd je eigen adres mee (IP-nummer). De website stuurt immers de pagina naar jouw adres.
  Op de website kun je een trackertje draaien die bijhoud welke IP’s er kwamen, ik doe dat net als meeste mensen met google analytics. Een IP-nummer kun je weer vertalen naar een domein. Google analytics doet dat voor je.

  Jouw en mijn IP vertalen zich naar iets als UPC in plaatsX en XS4all in amsterdam. Veel bedrijven hebben echter een vaste IP range vanaf waar ze internetten, dan kun je zien om welk bedrijf het gaat: http://www.nic.com bijvoorbeeld kan die vertaling voor je maken en google doet het automatisch. Zo zie je dus welke bedrijven en instanties langskomen. Je weet alleen nooit wie het is natuurlijk. Als er ‘tweede kamer’ staat kan het ook de receptionist zijn die zich verveelde.

 364. Nico de Geit says:

  tufkaj: Op de website kun je een trackertje draaien die bijhoud welke IP’s er kwamen, ik doe dat net als meeste mensen met google analytics. Een IP-nummer kun je weer vertalen naar een domein. Google analytics doet dat voor je.

  Ik kan in Analytics de ip-adressen van de bezoekers van mijn website niet vinden. Wél de locaties uiteraard, maar niet de exacte ip-nummers. Misschien heb ik het over het hoofd gezien.

  Waar vind ik in Analytics de ip-nummers van de bezoekers van mijn website?

 365. snorkel says:

  Dr.t: Geloof het of niet maar ik ben het grotendeels eens met je analyse.

  Hoe kun je dan tóch steeds pleiten voor meer geld printen? Je begrijpt toch zelf ook wel dat dat het probleem alleen maar vergroot?

  Het enige misschien(!) ‘oplossingsgerichte’ side-effect van geld printen zou devaluatie kunnen zijn. Dat kan inderdaad onder bepaalde voorwaarden ‘zwakkere’ landen helpen beter te concurreren en er op termijn ‘weer bovenop’ te komen. Maar dat werkt natuurlijk niet als de hele wereld tegelijk gaat lopen devalueren, ook dat begrijp je zelf heus wel. Door de manier waarop het nu gedaan wordt is geld printen gewoon een vorm van herdistributie van welvaart: Van degenen die ervoor werken, naar degenen die het in de schoot geworpen krijgen.

  Het probleem is: Er is te veel geld (schuld) in omloop gebracht, het ligt bij de verkeerde partijen en er zijn de verkeerde bestedingen mee gedaan. Nog meer geld in omloop brengen en het nog meer bij de verkeerde partijen leggen om verkeerd te besteden kan dan nooit de oplossing zijn. De banken hebben het decennia lang mogelijk gemaakt dat wij op de pof leefden. Dat kan niet meer want de rek bij de banken is er uit. Nu maken de centrale banken het mogelijk dat de banken op de pof leven. Een soort omgekeerd pyramidespel dus: Er is steeds nieuwe aanvoer van bovenaf nodig om het systeem overeind te houden.

 366. tufkaj says:

  Nico de Geit,

  google biedt niet rechtstreeks inzicht in de IP nummers. Meen dat er wel een truukje voor was om het te zien, maar nummers zijn ook niet zo interessant toch?

 367. AzijnseikerT says:

  @Dr T, om me de woorden van Flip de Kam te spreken: die landen zijn gewoon reddeloos verloren. En hoe langer we het moment uitstellen dat we dat erkennen hoe groter de schade is voor de Nederlandse economie en de belastingbetaler.

  Maar ook voor die landen zelf. Hoe langer we aanmodderen met de zuidelijke landen. Des te groter is de kans dat de productie die ze tot voor kort nog hadden totaal verdwijnt. dan heb je feitelijk een gebied economisch kapodt gemaakt.

 368. Omnius says:

  @bart,

  erg mooie tool. Wel even schrikken als je de maandlasten ziet met de hypotheken die nu nog mogelijk zijn.

  als ik het goed lees zijn het allemaal bruto bedragen in je tool.
  Zou je ook nog de hypotheekrente aftrek mee kunnen nemen? Met natuurlijk de mogelijkheid om in te schatten hoe lang we die nog hebben en tegen wel percentage 😉

 369. Omnius says:

  ik zit overigens op dit moment ook in part. huur, voor 850 per maand en wil in de komende paar jaar ook weer overstappen naar koop.
  Maar de prijzen moet eerst nog ff verder zakken..

 370. asd says:

  @363(erik trol),

  De levenskwaliteit van steden als Berlijn, München, Köln en Düsseldorf is niet te vergelijken met die van Utrecht Amsterdam, Den Haag of Rotterdam, waar je nog niet dood gevonden wil worden!

 371. Bart says:

  Omnius,

  Om de HRA te berekenen heb je ook inkomensgegevens nodig en dan wordt het allemaal wat ingewikkelder (alleen een bruto inkomen is niet genoeg). Het lijkt me ook erg misleidend om het er wel bij te zetten, want als je de voordeeltjes erbij gaat berekenen dan moet je ook de andere kosten als WOZ belasting en eigenwoningforfait erbij zetten (en dus ook WOZ waarde met mutaties en woonplaats voor de tarieven).

  Als je terugvalt in inkomen heb je trouwens ook minder of geen HRA en het lijkt me heel waarschijnlijk dat het in de toekomst fors minder wordt.

  Je kunt trouwens ook een lagere hypotheekrente kiezen, komt ongeveer op hetzelfde neer. (de vooraf ingevulde 4.4 procent kun je volgens mij ook nergens 30 jaar vast zetten, dus dat is al wat optimistisch gerekend)

 372. snorkel says:

  Grachtenpandje kopen?

  Met gratis oudje die het “recht heeft om tot haar dood daar te wonen”… 😉

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-48866807-herengracht-24/omschrijving/

 373. Nico de Geit says:

  tufkaj:
  Nico de Geit,

  google biedt niet rechtstreeks inzicht in de IP nummers. Meen dat er wel een truukje voor was om het te zien, maar nummers zijn ook niet zo interessant toch?

  Om mensen te bannen in Adwords moet je hun ip-adres hebben. Op die manier kun je voorkomen dat ze steeds opnieuw je advertentie zien en klikken maar nooit iets kopen. Misschien filtert adwords die mensen er ook zelf uit. Google heeft geen belang bij bannen, de adverteerder wel.

 374. tufkaj says:

  Nico de Geit: Google heeft geen belang bij bannen, de adverteerder wel.

  google bant ook hoor, vandaar dat ik nu met crappy daisycon zooi zit.

 375. asd says:

  Dr.t: Geloof het of niet maar ik ben het grotendeels eens met je analyse. Wat nog ontbreekt aan het verhaal is de duiding van de oorzaak: het aanwezig zijn van structurele begrotings- en productieveschillen tussen noord en zuid europa. Tekorten werden weggewerkt met leningen tegen een laag rentetarief. Banken kopen staatsobligaties op, overheden redden banken. Het is een geheel met wederzijdse afhankeljkheden en balanstekorten.Mijn vraag aan jou is waar komt het geld voor de herstructurering vandaan? Is een dergelijk traject nog mogelijk zonder dat de hele economie langdurig lam legt?En stel dat het lukt, wie zit er uiteindelijk om een duurdere munteenheid te wachten?Een land als Chinakijkt wel drie keer uit om haar munt een marktconforme waarde te geven.Thailand heeft de waarde van haar munt recent verlaagd, omdat men de touristen niet op kosten wil jagen.Tot slot waar bestaat de oplossing dan wel uit?

  Ik verwijs allereerst naar het heldere verhaal van Snorkel in zijn reactie @384 en de visie van Azijnseiker T @386, hoewel de door hem aangehaalde Flip de Kam wel eens wat eerder – en al in de jaren negentig – zijn kritiek had moeten spuien,zoals vele bekende economen hebben nagelaten.

  De ellende is begonnen met “Maastricht en zijn “Maastrichtnorm”, i.c. de invoering van een gemeenschappelijke munt de Euro.

  Dàt is de oorzaak van de langzamerhand ontstane situatie, waarbij het in de euforie van het begin mogelijk werd, dat Zuid-Europese landen, zoals Griekenland en Italië met behulp van Draghi (toen al als D.G. Min. van Financiën) en met boekhoudkundige trucs van leermeester Goldman Sachs het Euro-gebied werden binnengesjoemeld.

  De gigantische staatsschulden en begrotingstekorten, die de Zuid Europese landen toen al hadden, zijn alleen maar verder gegroeid onder de parapluie van de Euro, totdat het systeem ontploft en dat beleven we nu.

  Iedereen, die op het VWO, de vroegere solide 5-jarige HBS of het Gymnasium zijn economie- en handelswetenschappenlessen een beetje aandachtig heeft gevolgd, weet, dat een systeem van eigen valuta en wisselkoerspariteiten beter uitdrukking geeft aan de economische kracht en gegevenheden van elk land afzonderlijk. Dat moet uitgangspunt zijn van een divers Europees beleid. We hebben immers met grote (interessante!) cultuurverschillen te maken, die de output (BBP) van een land bepalen.

  Ga nu maar eens proberen de weg terug te vinden en opnieuw te beginnen met een samenwerkingsverband, die recht doet aan de diverse Europese bevolkingen.

  De vroeger EFTA-landen Zweden, Noorwegen, Zwitserland en het VK hebben het beter begrepen en staan er met uitzondering van het VK er relatief goed voor.

  De ECB-politiek met behulp van de bodemloze put ESM is helemaal van de zotte: hoe lang moet je doorgaan met het opkopen van staatsschrottpapier en hoe lang worden hervormingen in de reële economie daardoor op de lange baan geschoven?

  Degene, die de Euro hebben bedacht met advies van Goldman Sachs moeten allemaal voor de rechter komen, Goldman Sachs en zijn kornuiten voorop via aanplakbiljetten: wanted!

  De situatie is te complex om die van alle kanten op dit blog te bekijken: sowieso politieke maatregelen nemen om de reële economie aan te zwengelen en 60% van de banken, die er slecht voor staan, failliet te laten gaan. (Europa is overbanked, ook dat nog.)

  Trouwens al zou je met oplossingen komen, dan zullen gevestigde belangen die zolang mogelijk tegenhouden, zoals shortselling derivatenhandelaren à la Cohen, die met zijn kornuiten Goldman Sachs al weer miljarden binnenhalen, hetgeen lucratiever is dan wisselkoersen uit te buiten. Nogmaals: wanted(!) en dan kunnen we opnieuw beginnen.

  Per slot van rekening: ein gutes Gewissen ist ein sanftes Ruhekissen!

  Overigens dr.T valt het mij op, dat je steeds verstandiger taal uitslaat!

 376. asd says:

  Sorry, dr.t., snorkel en Azijnseiker T, reactie hangt in spamfilter.

 377. De ontwikkelaar says:

  @391

  Dan weet ik een goedkopere manier om mijn gerontofiele neigingen bot te vieren!

 378. tufkaj says:

  Beetje oud en ik geloof het niet helemaal, maar wel geinig: http://www.worldmapper.org/display.php?selected=194

 379. Nico de Geit says:

  tufkaj: google bant ook hoor, vandaar dat ik nu met crappy daisycon zooi zit

  Google heeft je verbannen, ze verdienden niet (genoeg) aan je?

 380. snorkel says:

  Meer inflatie stats: De prijs van “het zijn van een superheld” is behoorlijk gestegen de afgelopen decennia: http://abduzeedo.com/superheroes-then-now?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+abduzeedo+%28Abduzeedo+Feed%29

 381. tufkaj says:

  Nico de Geit,

  nee, iemand klikte met de beste bedoelingen erg vaak zonder de intentie te hebben wat te kopen.

 382. tufkaj says:

  Hmm, als je naar BBP/huishouden kijkt hebben we die ‘return to normal’ al gewoon achter de rug: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/07/27/huizenprijs-versus-bbp-per-gezin/

 383. Maria says:

  tufkaj,

  Voor wat betreft je opmerking dat we waardevolle dingen hebben opgegeven: ik zou haast zeggen: rust, reinheid en regelmaat!

 384. Nico de Geit says:

  tufkaj:
  Nico de Geit,

  nee, iemand klikte met de beste bedoelingen erg vaak zonder de intentie te hebben wat te kopen.

  Dergelijke personen kun je dus blocken in Adwords als je zijn ip-adressen hebt. Waarschijnlijk doet Google er ook zelf wat aan omdat goede klanten anders weglopen, aan de andere kant levert het hen geld op.

  Ik zoek nog een betrouwbaar programma dat ip-adressen van bezoekers van mijn website opslaat. Iemand?

 385. snorkel says:

  tufkaj,

  Hmm, ik weet ‘t niet zo. Als je Jaap van Duijn moet geloven is de ‘arbiedsquote’ (het gedeelte van het BBP wat door arbeid verdiend wordt = het loon van alle NLse werkenden) de afgelopen decennia behoorlijk gedaald. Dat zou betekenen dat je niet zomaar het BBP kunt delen door het aantal gezinnen en daarmee een door de jaren vergelijkbaar gezinsinkomen hebt. Je zou dit getal nog moeten vermenigvuldigen met die (veranderende) arbeidsquote denk ik (…?).

  En, wat altijd een hele moeilijke blijft: hoeveel KOST het eigenlijk, zo’n werkende partner? Kinderopvang, 2e auto, schoonmaker, vaker uit eten / eten bestellen, vaker nieuwe spullen kopen ipv repareren (heel ouderwets, maar wie repareert een paar sokken met en gat tegenwoordig nog?)… Moeilijke vergelijking wordt dat. Het NIBUD zegt toch dat de werkende partner voor 30% (meen ik…?) mee mag tellen?

 386. tufkaj says:

  Maria:
  tufkaj,

  Voor wat betreft je opmerking dat we waardevolle dingen hebben opgegeven: ik zou haast zeggen: rust, reinheid en regelmaat!

  Of de mogelijkheid om je kinderen op te voeden. Daarbij denk ik ook dat het de innovatie ten goede komt als je niet vast zit aan twee inkomens bij eoa kantoorbanenfabriek om je huis te kunnen kopen. De mensen die ik ken die iets nieuws doen hebben allemaal een partner die op dat ene inkomen een huis kunnen betalen.

  Nico de Geit,

  programma? lijkt me kwestie van drie regels code toevoegen aan je website. Of af en toe de logfiles downloaden en bewaren.

 387. tufkaj says:

  snorkel,

  goed punt. Maar ik zou verwachten dat ook het andere deel in huizenprijzen gaat zitten. Immers zullen degenen die het geld verdienen zonder arbeid het ook ergens aan uitgeven en zeker zij hebben waarschijnlijk behoefte aan fiscaal vriendelijke investeringen?

  snorkel: Het NIBUD zegt toch dat de werkende partner voor 30% (meen ik…?) mee mag tellen?

  en daarbij rekenen ze er op dat je géén kinderen krijgt.

 388. ll says:

  Tufkaj, bedankt voor de info 🙂

 389. Animal Crackers says:

  Off topic:

  Sorry!!!
  Soms moet dat even. Deze voor ll

  Als ik mij niet vergis bestond er in de klassieke oudheid een fabel over ‘n ingenieur die iets bedacht had om te kunnen vliegen waarbij bijenwas instrumenteel bleek maar het ‘m ontbrak aan de pedagogische kwaliteiten om de onderneming tot ‘n succesvolle te maken, het labyrint te ontvluchten. Dat lag dus niet aan de bijen!

  De man maakt ongelooflijk bijzonder mooie foto’s! Hier zie je ‘m met zijn zelf ontworpen rig die acht kilo weegt!. Niet veel bijen fotograferend, wel veel zweefvliegen, of ik dat niet eveneens leuk vindt!

  Toen ik nog bij de jonge onderzoekers zat, en mijn ogen beter waren dan vandaag, lustte ik er al pap van maar deze beelden laten mij opnieuw met nieuwe ogen kijken naar de natuur op macroschaal. Ter inspiratie dus. Wie ‘t kleine niet eert…
  http://www.flickr.com/photos/fotoopa_hs/3636467040/in/set-72157611107153997/

  Nogmaals sorry! Oude liefde roest niet.
  Hij heet Frans 🙂 Je hoeft niet te klikken!

 390. snorkel says:

  tufkaj: Maar ik zou verwachten dat ook het andere deel in huizenprijzen gaat zitten.

  Ja, mijn 2e punt vind ik heel moeilijk. Een heel groot deel van die extra huishouduitgaven is weer inkomen voor anderen, en dus verhoging van het BBP.

  Mijn 1e punt zou wel interessant zijn. Die arbeidsquote. Alleen heb ik die cijfers zelf nog nooit ergens kunnen vinden, anders dan genoemd door Jaap van Duijn 😉

 391. De ontwikkelaar says:

  409@
  Wat is de sluitertijd?

 392. De Pessimist says:

  maarten,

  zit net naar te kijken
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/27/kijken-to-tulsa-and-back-een-documentaire-over-j-j-cale/
  Altijd speel ik het zelfde deuntje als ik de gitaar oppak en nu is hij niet meer maar het duitje is er wel, het is een raar gevoel

 393. Steven says:

  maarten,

  goh J.J Cale overleden.. : lees het nu pas. echt goede blues/ country

 394. Deutsche Mark says:

  Kut, lees het ook net.
  Daarnet na een medialoze dag zat ik nog over hem te praten op m’n terras:
  “Vind het één van de nadelen, dat waar ik nu woon/leef deze muzikale geweldenaar zeer onbekend is. Dit soort cultuur mis ik hier soms wel. Eén van de weinige voordelen van de grote NL-stad vroeger.” zei ik tegen m’n moeder.

  Loop net nog even het nieuws van vandaag af in het www en dan dit. Mijn held. RIP.

  http://www.youtube.com/watch?v=q7Hzd9In7J4 (vanaf ~1.30 z’n klassieker)

 395. Maria says:

  tufkaj: Of de mogelijkheid om je kinderen op te voeden

  Dat is: rust, reinheid en regelmaat!!

 396. Maria says:

  ll:
  Na de schaduwbanken, nu dan een schaduwoekoenomie

  volkskrant.nl/vk/n…ruilen-oogsten.dhtml

  Goed stuk van Gerhard!!

 397. Maria says:

  snorkel: En, wat altijd een hele moeilijke blijft: hoeveel KOST het eigenlijk, zo’n werkende partner? Kinderopvang, 2e auto, schoonmaker, vaker uit eten / eten bestellen, vaker nieuwe spullen kopen ipv repareren (heel ouderwets, maar wie repareert een paar sokken met en gat tegenwoordig nog?)… Moeilijke vergelijking wordt dat. Het NIBUD zegt toch dat de werkende partner voor 30% (meen ik…?) mee mag tellen?

  Werkende partners zijn dus ook opa’s en oma’s die een vergoeding krijgen voor het feit dat ze op hun kleinkinderen passen. Tellen dus ook mee in het staatje.
  In de tijd dat onze kinderen klein waren (geboortejaar 1993 en 1994, ja ja doorgewerkt!) heb ik me al gerealiseerd dat werken toen voor mij meer lasten dan opbrengsten had.
  Huishoudhulp, opvanghulp, strijkhulp, dure maaltijden, extra “werkkleding”,… enzv.

  Als ik daar destijds een opmerking over maakte was de boodschap dat je ook moest investeren in jezelf!

  Als huishoudens werkelijk gaan budgetteren en kijken naar wat het kost om werken en kinderen te combineren, zullen a.s. maandag een aantal 2e inkomens thuis blijven. Ze zullen dan zien dat de opbrengst van thuis blijven groter is.
  Zeker als je de winst buiten de financiele opbrengst gaat bekijken!

 398. tufkaj says:

  Maria: Dat is: rust, reinheid en regelmaat!!

  Jawel, maar als je het zó zegt gaan mijn nekharen overeind staan 😉

 399. Ger Rukker says:

  quote

  Ik verwijs allereerst naar het heldere verhaal van Snorkel in zijn reactie @384 en de visie van Azijnseiker T @386, hoewel de door hem aangehaalde Flip de Kam wel eens wat eerder – en al in de jaren negentig – zijn kritiek had moeten spuien,zoals vele bekende economen hebben nagelaten.

  De ellende is begonnen met “Maastricht en zijn “Maastrichtnorm”, i.c. de invoering van een gemeenschappelijke munt de Euro.

  Dàt is de oorzaak van de langzamerhand ontstane situatie, waarbij het in de euforie van het begin mogelijk werd, dat Zuid-Europese landen, zoals Griekenland en Italië met behulp van Draghi (toen al als D.G. Min. van Financiën) en met boekhoudkundige trucs van leermeester Goldman Sachs het Euro-gebied werden binnengesjoemeld.

  De gigantische staatsschulden en begrotingstekorten, die de Zuid Europese landen toen al hadden, zijn alleen maar verder gegroeid onder de parapluie van de Euro, totdat het systeem ontploft en dat beleven we nu.

  Iedereen, die op het VWO, de vroegere solide 5-jarige HBS of het Gymnasium zijn economie- en handelswetenschappenlessen een beetje aandachtig heeft gevolgd, weet, dat een systeem van eigen valuta en wisselkoerspariteiten beter uitdrukking geeft aan de economische kracht en gegevenheden van elk land afzonderlijk. Dat moet uitgangspunt zijn van een divers Europees beleid. We hebben immers met grote (interessante!) cultuurverschillen te maken, die de output (BBP) van een land bepalen.

  Ga nu maar eens proberen de weg terug te vinden en opnieuw te beginnen met een samenwerkingsverband, die recht doet aan de diverse Europese bevolkingen.

  De vroeger EFTA-landen Zweden, Noorwegen, Zwitserland en het VK hebben het beter begrepen en staan er met uitzondering van het VK er relatief goed voor.

  De ECB-politiek met behulp van de bodemloze put ESM is helemaal van de zotte: hoe lang moet je doorgaan met het opkopen van staatsschrottpapier en hoe lang worden hervormingen in de reële economie daardoor op de lange baan geschoven?

  Degene, die de Euro hebben bedacht met advies van Goldman Sachs moeten allemaal voor de rechter komen, Goldman Sachs en zijn kornuiten voorop via aanplakbiljetten: wanted!

  De situatie is te complex om die van alle kanten op dit blog te bekijken: sowieso politieke maatregelen nemen om de reële economie aan te zwengelen en 60% van de banken, die er slecht voor staan, failliet te laten gaan. (Europa is overbanked, ook dat nog.)

  Trouwens al zou je met oplossingen komen, dan zullen gevestigde belangen die zolang mogelijk tegenhouden, zoals shortselling derivatenhandelaren à la Cohen, die met zijn kornuiten Goldman Sachs al weer miljarden binnenhalen, hetgeen lucratiever is dan wisselkoersen uit te buiten. Nogmaals: wanted(!) en dan kunnen we opnieuw beginnen.

  Per slot van rekening: ein gutes Gewissen ist ein sanftes Ruhekissen!

  Overigens dr.T valt het mij op, dat je steeds verstandiger taal uitslaat!

  Dit stuk is de spijker op zijn kop, waarvoor een grote aanbeveling !!!!

  1 belangrijk punt zou ik willen toevoegen .
  Sinds de invoering van de euro heeft men bewust prijzen/lonen laten stijgen en hiermee een zogenaamde schijngroei gecreëerd .Hier gaan we nu kapot aan , omdat dit piramidesysteem niet langer in stand te houden is.

  Mensen hebben jarenlang hun verbouwinkjes/nieuwe auto’s badkamers keukens vakanties gefinancierd met op papier zijnde overwaarde /financieringen . (Goldman SUchs creatie)

  Salarissen in de zuidelijke landen(maar vooral Griekenland) zijn exorbitant gestegen . Veel mensen weten niet dat in Griekenland op een gegeven moment een ambtenaar meer verdiende dan in Nederland .We waren echter vergeten dat deze salarissen door ons betaald zijn via EU leningen .

  Nu is het terug naar basic .
  Lonen zullen dalen vooral in de noord europese landen , door de toestroom van goedkope arbeidskrachten uit Oost en zuid Europa .
  Voorlopig nemen de staatschulden nog steeds overal toe , terwijl ze nu al overal recordstanden hebben bereikt .

  En wat zien we in USA . Nog nooit zo’n hoge staatsschuld gehad en de Dow Jones en Nasdaq op recordstanden . Jazeker , uiteraard bereikt met geleend goedkoop geld . En wederom is Goldman SUchs de lachende derde .

  Eindconclusie : Schuldenberg is zowel bij de burger /overheid /gemeentes /bedrijven /landen exorbitant hoog . En wederom met dank aan de Goldman SUchs en consorten .

 400. cartoonist says:

  erik(trol) Huizenprijzen zijn aan het stabiliseren, aanbod neemt af, hypotheek rente is gunstig, huren rijzen de pan uit.
  …………………….
  Mensen die kunnen kopen, zullen steeds vaker gaan kopen.

  Als erik hiermee impliciet bedoelt dat er daardoor steeds meer huizen verkocht zullen worden dan zie ik de tegenstrijdigheid.

  Als huizenprijzen stabiliseren zullen juist steeds minder mensen een huis kunnen kopen.
  De reden is hier op het blog al zo vaak genoemd: de zich verdiepende economische rec/depr-essie, teruglopende kredietverlening, stijgende werkeloosheid, gemiddeld lagere lonen, stijgende voedselprijzen en stijgende gemeentelijke lasten.

  Om bovengenoemde redenen zal, alleen als de huizenprijzen gemiddeld ca. 0,5% per maand blijven zakken, het aantal verkopen enigszins stabiel kunnen blijven.

  Maar we weten hier ondertussen wel dat “De Woningmarkt”, in de beleving van ‘de trol’, zich volledig binnen de beperkte grenzen van de vinexlocatie Leidschenveen afspeelt. Alles daarbuiten valt boven zijn voorstellingsvermogen. 😉

  Toch wil ik bij deze, namens alle hogehuizenprijzenminnaars, erik een veer in de reet steken:

  Erik, wij bedanken je voor jouw ijverige inzet om het moreel hoog te houden onder huiseigenaars, makelaars en hypothekers. Immers zolang er hoop is is er leven en zolang er leven is is er hoop.

  De hogehuizenprijzenminnaars die de afgelopen 25 jaar het leeuwendeel van de economische groei veroorzaakten door elkaar steeds dezelfde huizen tegen steeds hogere prijzen te verkopen. Zij hopen op en/of leven voor de prijsstijgingen die ‘de trol’ hen voorspiegelt. Immers de bodem is volgens erik bereikt.

 401. ll says:

  Homo oekoenomicus 🙂

  Zojuist op TV , een auto kopen is kijken naar de termijnbedragen, maar de prijs van de auto schijnt men niet te weten. 🙂 Zelfde met huis…..

  Het is allemaal wel helder nu lijkt me, de mensen geven bijna nikx meer uit, en gaan schulden afbetalen, de aflossingsvrijen zitten helemaal in de tang, en kunnen geen kant meer op en lagere lonen ( Ger ) betekent hogere schulden …….., mooier kunnen we het niet maken …… wel in de straat meubelruildagen gaan organiseren, om interne variaties aan te brengen ……. zó leuk, en geen BTW 🙂 Arme meubelboulevards …….

 402. asd says:

  Ger Rukker,

  Je aanvulling op mijn post is een zeer goed denkbaar scenario.

  Persoonlijk houd ik er rekening mee, dat het na de Bundestagwahlen op 22 september a.s. komt tot een z.g. “Schuldenschnitt” oftewel een of andere vorm van kwijtschelding aan Griekenland voor wie anders het bankroet geldt. Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk en Ierland staan er eveneens beroerd voor, dus dat zijn de volgende kandidaten voor een Schuldenschnitt om dreigend faillisement te voorkomen.

  Tot de 22e september houden de politici in Duitsland en de rest van Europa koest. Daarna pas vinden compenserende ingrepen in de Noordelijke landen plaats met grote gevolgen voor de werkgelegenheid, positie pensioenfondsen,sociale zekerheid,groei economie, ontwikkeling vastgoedmarkt enz.

  Dit is het scenario waar ik rekening mee houd ook met de val van de Euro. Hoop niet, dat het allemaal uitkomt gezien mogelijke kettingreacties in de wereld met hun uitwerkingen!

 403. tufkaj says:

  NewKidInTown,

  zonder het hele artikel te hebben gelezen, is het wel ongeveer wat ik ook altijd zeg. Leningen om mensen te helpen zijn meestal om degenen te helpen wiens vermogen afhangt van de leningen. Dus de Europese banken hierbij, en de huiseigenaar bij startersleningen.

  Lees net overigens een tweet (wild gerucht wellicht) dat de haircut in Cyprus op 47% voor vermogen boven de ton komt: https://twitter.com/cypnew/status/361417598598004736

 404. De Pessimist says:

  asd: Daarna pas vinden compenserende ingrepen in de Noordelijke landen plaats met grote gevolgen voor de werkgelegenheid, positie pensioenfondsen,sociale zekerheid,groei economie, ontwikkeling vastgoedmarkt enz.

  Ik denk eerder dat de schijn ophouden dat de tegoeden er nog zijn en het hele financiële stelsel met alle mogelijke middelen proberen te redden de ware verspilling is en tot gevolg heeft dat de werkeloosheid dus productie wordt weggegooid .Accepteren van het probleem opent juist wegen om weer op een constructieve manier te kijken naar wat we willen met de economie .Nu wordt door de schulden in stand te houden de hele economie leeg gezogen om de banken mannetjes en de niet bestaande pensioen vermogens tevreden te houden.
  We hebben de doos geopend en we zien dat de kat dood is.

 405. NewKidInTown says:

  tufkaj: NewKidInTown,
  zonder het hele artikel te hebben gelezen, is het wel ongeveer wat ik ook altijd zeg. Leningen om mensen te helpen zijn meestal om degenen te helpen wiens vermogen afhangt van de leningen. Dus de Europese banken hierbij, en de huiseigenaar bij startersleningen.

  Volgens mij heb je het artikel helemaal niet gelezen, ging over bijen(sterfte), waarover ik hier eerder een paar postings heb gezien.

  Geeft niet hoor 🙂

 406. tufkaj says:

  NewKidInTown: Geeft niet hoor

  Oeps, ik reageerde op
  Maria

 407. Dawg says:

  De Pessimist:
  maarten,

  zit net naar te kijken
  nrc.nl/nieuws/2013…taire-over-j-j-cale/
  Altijd speel ik het zelfde deuntje als ik de gitaar oppak en nu is hij niet meer maar het duitje is er wel, het is eenraar gevoel

  Gave docu over gave muzikant. Ga ‘r vanavond echt effe voor zitten.

 408. Floor says:

  Maria: gewoon-nieuws.nl/2…banken/#.UfUYZIrCQcA

  Sorry, ouwe meuk dit verhaal. Enge site trouwens.

 409. asd says:

  De Pessimist: Ik denk eerder dat de schijn ophouden dat de tegoeden er nog zijn en het hele financiële stelsel met alle mogelijke middelen proberen te redden de ware verspilling is en tot gevolg heeft dat de werkeloosheid dus productie wordt weggegooid .Accepteren van het probleem opent juist wegen om weer op een constructieve manier te kijken naar wat we willen met de economie .Nu wordt door de schulden in stand te houden de hele economie leeg gezogen om de banken mannetjes en de niet bestaande pensioen vermogens tevreden te houden.We hebben de doos geopend en we zien dat de kat dood is.

  Helemaal juist. Kwestie van slecht bestuur dus.

  Voorbeelden van slecht en goed bestuur komen trouwens in het verleden wel vaker voor. Bijvoorbeeld in het 14e eeuwse Siena, waar in het stadhuis een prachtig fresco van Ambrogio Lorenzetti is te bewonderen: “il Buon Governo e il Mal Governo”.

  De Italianen bezaten duidelijk meer humor door toe te staan, dat twee uiterste vormen van bestuur in hun stadhuis voor het publiek zichtbaar werden gemaakt.

  Het begint met zelfkennis. Wel wat anders dan dit “beste kabinet sinds de tweede wereldoorlog”.

  Loopt er nota bene in de oppositie ook nog een veilingmeester/kunsthistoricus rond, die blijkbaar de essentie van het fresco niet genoeg weet te gebruiken voor politieke doeleinden!

  Zulke fresco’s zouden in de hal van de T.K. niet misstaan om zich aan te spiegelen. Maar heeft dat zin met het type lieden dat we daar als politicus hebben leren kennen?

 410. asd says:

  cartoonist,

  Afdoende reactie op trol alleen al omdat “de kruik gebarsten is” en de tijden, waarvan types als trol het moesten hebben, nooit meer terugkomen.

  Indien je dan willens en wetens nog steeds een verkeerde voorstelling van zaken blijft geven, ben je ofwel dom ofwel immoreel. Gaat trouwens heel goed samen!

 411. Frans says:

  azijnseikerT: Ik kijk al jaren geen staatSShoernaal meer.

  WOW! Dat is weer een zeer waardevolle aanvulling voor mijn woordenschat! 🙂 Thanx! 🙂

 412. Frans says:

  Over muzikanten gesproken: Rita Reysvereninging is ook net overleden…
  Daar kan ik verhalen over vertellen, maar zal dit uit respect maar niet doen….

 413. Frans says:

  NewKidInTown: Voor de liefhebbers, over bijen(sterfte) gesproken:
  trouw.nl/tr/nl/134…assaal-sterven.dhtml

  Ach, als de bijen uitsterven gaan we gewoon met zijn allen dood: wel zo rustig toch? 🙂

 414. Frans says:

  asd: Persoonlijk houd ik er rekening mee, dat het na de Bundestagwahlen op 22 september a.s. komt tot een z.g. “Schuldenschnitt” oftewel een of andere vorm van kwijtschelding aan Griekenland voor wie anders het bankroet geldt. Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk en Ierland staan er eveneens beroerd voor, dus dat zijn de volgende kandidaten voor een Schuldenschnitt om dreigend faillisement te voorkomen.

  Ik weet niet hoe je daar toe komt dit te denken, maar dan stort de Ponzi scheme onmiddelijk in. Nee, de schulden worden gewoon doorgeschoven, todat natuurlijk de derivatenbom barst.

 415. asd says:

  Frans: Ik weet niet hoe je daar toe komt dit te denken, maar dan stort de Ponzi scheme onmiddelijk in. Nee, de schulden worden gewoon doorgeschoven, todat natuurlijk de derivatenbom barst.

  Frans, de rest van mijn verhaal komt op het zelfde neer!

  Nog sterker: het is niet alleen de schuldenchaos in Zuid Europa die parten gaat spelen, maar ook de neergang van China: de export is in juni totaal met 3,1% gedaald, waarvan 5,4% naar de V.S. en 8,4% naar Europa t.o.v. vorig jaar juni.

  Dit betekent, dat de belangrijkste economieën in de wereld steeds minder orders plaatsen in China, een voortgaande trend! Door een combinatie van die economische crash, vroeg of laat ontketend door China, en de deplorabele situatie rondom de Euro, zou je wel eens van een ophanden zijnde megacrisis kunnen gaan spreken.

  Begint te lijken op een horrorscenario, hoewel ik een optimist blijf!

 416. Dr.t says:

  Nee Frans, kwijtschelding van schulden betekent letterlijk kwijtschelding van schulden. Een druk op de knop en ze bestaan niet meer.

 417. asd says:

  Frans,

  Frans en anderen. Rita Reys heeft door hard werken voor velen de top bereikt en dus niets dan goeds over haar.

  Voor mij behoort ze echter niet tot de werkelijk getalenteerden al Sara Vaughn, Ella Fitzgerald en recentelijk K.D.Lang. Een wereld van verschil, zoals we die ook bij muzikanten aantreffen!

  Om haar als “European Lady of Jazz” te betitelen, word je gewoon door de strot geduwd en is overdreven!

 418. nhz says:

  NewKidInTown: Voor de liefhebbers, over bijen(sterfte) gesproken:

  trouw.nl/tr/nl/134…assaal-sterven.dhtml

  (ik sla even de rest van het draadje over, veel te lang …)

  De titel van dat artikel is misleidend, want er is dus NIET ‘een’ (één) oorzaak: het gaat juist om een kombinatie, en ik wed dat bij onderzoek in andere regio’s, periodes enz. zal blijken dat daar andere cocktails of factoren dodelijk zijn. Ze spreken zelfs zichzelf al tegen:

  De onderzoekers gaan er vanuit dat het niet de neonicotinoïden zijn, een nieuw genre zeer sterke bestrijdingsmiddelen, die verantwoordelijk zijn voor de bijensterfte. Het gaat om een combinatie van bepaalde pesticiden en fungiciden die de bijen via het stuifmeel consumeren.

  Het gaat om een combinatie en DUS niet om één oorzaak; helemaal niet als je stelt (zoals al jarenlang door vele onderzoekers gesteld werd) dat gif in het milieu en andere factoren de afweer van de bijen ondermijnen, en ze daardoor gevoeliger maken voor bestaande parasieten (ook daarbij is er niet één boosdoener, maar diverse mogelijke boosdoeners). Helaas is het probleem NIET simpel, en dat ze nu bij voorbaat proberen Bayer vrij te pleiten vindt ik een slechte zaak, dat kun je helemaal niet concluderen op basis van dit onderzoek. Want er zijn diverse andere onderzoek die wel degelijk een zeer sterk verband leggen tussen de neonicotinoïden en de bijensterfte.

  Onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (= de Agro Maffia) en een Amerikaanse universiteit, dat is bij onderwerpen zoals milieu en gezondheid per definitie verdacht (net als een artikel afkomstig van onze Wageningen University). Ook als het gepubliceerd is in een Open Source tijdschrift met doorgaans goede reputatie.

 419. Frans says:

  Dr.t:
  Nee Frans, kwijtschelding van schulden betekent letterlijk kwijtschelding van schulden. Een druk op de knop en ze bestaan niet meer.

  Dr wel eens bij nagedacht dat de ene zijn schuld de ander zijn bezit is?

 420. Frans says:

  asd: zou je wel eens van een ophanden zijnde megacrisis kunnen gaan spreken.

  Daar spreek ik al jaren van, blijkbaar niet duidelijk genoeg….

 421. Frans says:

  asd: Frans en anderen. Rita Reys heeft door hard werken voor velen de top bereikt en dus niets dan goeds over haar.

  Ik ken toevallig iemand wier vader in het Vara drankorkest, en dansorkest zat, hij zelf zat er geloof ik ook nog een tijdje in. Met die zoon heb ik dus in een band gespeeld. Daar heb ik het een en ander gehoord, wat geheel geen betrekking had op haar werkattitude, maar meer gerelateerd aan uhhh… laten we zeggen de andere kant: ontspanning….

 422. Frans says:

  Nee, geen ongezonde manier van ontspanning.

 423. snorkel says:

  Frans: Ach, als de bijen uitsterven gaan we gewoon met zijn allen dood: wel zo rustig toch?

  Dan gaat Monsanto ons allemaal voorzien van hun ‘product’ toch?

 424. snorkel says:

  snorkel,

  Moeten we ze straks nog dankbaar zijn ook zeker? 🙁

 425. snorkel says:

  Dr.t:
  Nee Frans, kwijtschelding van schulden betekent letterlijk kwijtschelding van schulden. Een druk op de knop en ze bestaan niet meer.

  Dat dacht jij. http://washingtonpost.com/investigations/lenders-seek-court-actions-against-homeowners-years-after-foreclosure/2013/06/15/3c6a04ce-96fc-11e2-b68f-dc5c4b47e519_story.html?wpmk=MK0000203

 426. azijnseikerT says:

  Frans: Dr wel eens bij nagedacht dat de ene zijn schuld de ander zijn bezit is?

  Precies. En die is zijn “bezit” dan dus kwijt.

 427. Deutsche Mark says:

  azijnseikerT: Precies. En die is zijn “bezit” dan dus kwijt.

  Degenen die het meeste bezitten zouden in dat geval het meeste kwijt zijn.
  Daar ze echter aan de macht zijn, laten ze zich door de mensen die helemaal niet veel bezitten compenseren.
  Dat gebeurt momenteel.
  De vraag is, wanneer deze grote groep dat niet meer pikt.

 428. Nico de Geit says:

  azijnseikerT: Precies. En die is zijn “bezit” dan dus kwijt.

  Als er schulden weg gestreept worden zullen er ook bezittingen weggestreept moeten worden lijkt me. Of de belastingbetaler moet het tekort aanvullen of de bank gaat verder in het rood.

 429. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit: Of de belastingbetaler moet het tekort aanvullen of de bank gaat verder in het rood.

  De reddingsschermen geven het antwoord.

 430. Deutsche Mark says:

  … en banken in staatshand.

  Niks verder in het rood, de belastingbetaler betaalt.

 431. erik(trol) says:

  Cartoonist, bedankt! En nou snel weer lekker verder bladeren in die Donald duck’s van je.

 432. Nico de Geit says:

  Schulden worden pas definitief weg gestreept als iemand dood is. Daarom is het verstandig om de nieuwe generatie garant te laten staan. De oude generatie staat nu vaak garant voor de jongeren, maar andersom is eigenlijk veel belangrijker. Het zal wel in de kleine lettertjes staan.

  Als er ooit een serieuze revolutie/reset komt zijn de oude afspraken niet langer geldig. Wonen blijft natuurlijk duur, net als autorijden. De overheid moet ergens inkomsten uit halen.

 433. nhz says:

  Deutsche Mark: De vraag is, wanneer deze grote groep dat niet meer pikt.

  die groep is helemaal niet zo groot. In Europa en de VS is het zo geregeld dat 40-50% van de bevolking netto niet of nauwelijks belasting betaalt, ze krijgen vaak meer terug dan ze afdragen. De meestverdienende 10% profiteert ook stevig van het huidige systeem en dat zal zo blijven, want dat zijn de politici zelf, de topambtenaren en de regelneefjes in de financiële dienstverlening.
  Blijft over de ‘middenklasse’ om kaal te plukken. Tot nu toe waren het vooral de zelfstandigen die de klos waren, recentelijk waren de zzp’ers en een deel van de pensioengerechtigden aan de beurt en uiteindelijk zal ook de groep van iets bovenmodaal flink gepakt gaan worden door inperken van kinderopvang, HRA etc.
  Maar al met al is de groep die keihard geplukt wordt nu al een minderheid, dus daar is de politiek helemaal niet bang voor. En door stevig doorplukken wordt die groep steeds kleiner. Er is genoeg stemvee voorhanden die ze makkelijk kunnen paaien om een meerderheid te houden voor dit ‘plukze’ beleid.

  Overigens precies zoals het in Europees verband werkt, want in de ECB raad beslist bij meerderheid van stemmen, een landje als Cyprus telt daar even zwaar als bijv. Duitsland. Net zo goed als een ondernemer die 100x meer belasting betaalt dan een gemiddelde burger en voor veel werkgelegenheid zorgt net zoveel stem heeft over het beleid als een parasiet die zijn hele leven alleen maar van de staat geplukt heeft; dat heet democratie, en politici vinden het een prachtige formule.

 434. Deutsche Mark says:

  erik(trol):
  … Hier hebben we nou eenmaal te maken met hypotheekrente aftrek wat de huizenprijzen hoger maakt. Geen ramp verhoudingsgewijs ben je hetzelfde kwijt aan maandlasten.

  Vind ik wel een ramp.
  Of iig een heel groot verschil:

  Ik leen liever 2 ton zonder HRA dan 4 ton met HRA.
  Die 2 ton heb ik namelijk veel sneller terugbetaald, omdat het veel minder is dan 4 ton.
  En voordat je met het argument komt, dat het duurdere HRA-huis later ook weer 2 ton meer aan verkoopopbrengst in het laatje brengt: dat moet ik nog zien. Ik verwacht het niet.
  En zelfs dan nog is het “meeslepen” van hogere schulden risicovoller en duurder. Zonder HRA bespaar je een hogere rente dan met HRA als je aflost. Zo verlaag je je maandlasten (jouw stokpaardje) enorm. (ik betaalde aanvankelijk ~750€/maand aan rente, nu slechts een derde daarvan. Als je ~130k€ van 4 ton aflost maakt dat veel minder uit!)

 435. dalen says:

  Woningen bezwaard met een hypotheek worden nogal eens verhuurd zonder dat dit aan de bank en de belastingdienst bekend wordt gemaakt. De voordelen zijn duidelijk: HRA voordeel enz.

  kortgeleden een uitspraak van de rechtbank Rotterdam:

  Omdat de woning niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de bank is verhuurd is de hypotheeklening direct opeisbaar geworden.

  In casu heeft de bank het pand onderhands voor ongeveer de helft van het hypotheekbedrag verkocht.

  Alle verweren faalden zoals zorgplicht, bank wist er van, ik wist niet dat ik toestemming moest vragen, rechtsverwerking enz enz.

  U bent dus gewaarschuwd!

 436. Deutsche Mark says:

  erik(trol):
  … Voor twee ton koop je trouwens tegenwoordig prima huizen in de randstad en echt niet alleen tokkie krotten zoals hier geroepen wordt. …

  Waar dan?
  Voorbeeldje graag!

  En met huisjes van ~350m³ op ~150m² grond hoef je niet aan te komen: daar passen onze meubels/huisraad niet in.
  500m³ plus garage/ruime bergruimte en minstens 350m² eigen grond zijn plicht. Vrijstaand eigenlijk ook, want ik zit niet graag aan m’n buur/buren vast.
  En de mogelijkheid 2 auto’s te parkeren zonder ze bij de buren voor de deur neer te zetten, wat snel tot ruzies leidt.

  Sorry, maar dat lukt zelfs in “de provincie” niet.

 437. snorkel says: