Ruzie over veel te hoge starterslening

Honderden huizenkopers hebben dit jaar ongevraagd een veel te hoge starterslening ontvangen. Hierdoor is de rijkspot leeg en vissen andere starters op de woningmarkt achter het net. Vereniging Eigen Huis beschuldigt uitvoeringsinstantie SVn van onzorgvuldigheid bij het uitdelen van de leningen.

vereniging eigen huis

Volgens de consumentenorganisatie wordt de verkeerde toewijzing veroorzaakt door de wijze waarop aanvragen voor startersleningen worden beoordeeld. Het SVn hanteerde voor de beoordeling van de aanvragen een toetsrente van 6% voor een 15-jarige rentevaste periode, terwijl de marktrente voor dergelijke hypotheken gedaald is naar 4,6%, aldus Vereniging Eigen Huis.

„Bovendien rekent de SVn maar met 95% van het inkomen waardoor het financiële plaatje van de aanvrager er veel slechter uitziet”, aldus de woordvoerder. Het verschil leidt tot een extra hoge starterslening terwijl daar geen enkele noodzaak voor is. „Voor de huizenkoper is dit wel een leuk extraatje”, stelt de zegsman van de vereniging.

Als voorbeeld noemt hij de aanvraag voor een starterslening van een vrouw uit Blaricum. „Met een inkomen van een kleine 35.000 euro kon zij een hypotheek krijgen van maximaal 190.000 euro onder nationale Hypotheek Garantie. Het huis dat zij wilde kopen kostte echter 200.000 euro. Voor het gat van 10 mille vroeg zij een rentevrije lening aan. Tot haar verbazing kreeg zij 30.000 euro van SVn. Ze mocht dit bedrag niet weigeren, anders kreeg ze ook de gewenste 10.000 euro niet meer.”

Helemaal niet nodig

Volgens Vereniging Eigen Huis komen ook tweeverdieners die het eigenlijk helemaal niet nodig hebben in aanmerking voor de lening. „Zo probeerde een stel met een gezamenlijk inkomen van 70.000 euro onder het mom van ’baat het niet dan schaadt het niet’, een starterslening te krijgen voor de aankoop van een huis van 350.000. Tot hun grote verbazing kregen ze 50.000 euro toegewezen. Dat geld is toen gebruikt om het hypotheekbedrag te verlagen, en dat is niet de bedoeling.”

SVn bestrijdt de aantijgingen van de Vereniging Eigen Huis dat er te hoge leningen worden gegeven. Volgens directeur Ellen van Sluis is het geld zo snel op omdat de NHG-grens is opgetrokken naar €350.000. „De doelgroep die in aanmerking komt voor een starterslening is nu veel groter. We rekenen maar 95% van het inkomen mee in onze methodiek, anders vallen mensen met een klein consumptief krediet al snel buiten de boot.”

Vereniging Eigen Huis is laaiend over de verkeerde beoordelingsmethodiek omdat het volgens de zegsman er in grote mate toe heeft bijgedragen dat het beschikbare rijksbudget voor de startersleningen nu op is. Demissionair minister Van Middelkoop (Wonen) is niet bereid aanvullend budget beschikbaar te stellen.

bron: OverGeld.nl

Share Button
Tagged with:
33 comments on “Ruzie over veel te hoge starterslening
 1. Martijn says:

  Demissionair minister Van Middelkoop (Wonen) is niet bereid aanvullend budget beschikbaar te stellen.

  Een beter houdt ie dat ook zo, stelletje dieven.

 2. nhz says:

  een starterslening van 50K voor een huis van 350K euro, en dat voor mensen die samen 4x een uitkering binnenhalen. Puur crimineel, dank u politiek Den Haag.

  nog even en we verstrekken startersleningen van 900K voor ieder huis van een miljoen. NHG en SVn denken met u mee.

 3. Goudbelegger says:
 4. Ain says:

  „Voor de huizenkoper is dit wel een leuk extraatje”, stelt de zegsman van de vereniging

  Euh voor de huizenkoper, of de huizenverkoper???

 5. Ain says:

  Met hypotheek, startersleningen, consumptief krediet…alles te koop

 6. ll says:

  Hum, stresstest, gaat uit van krimp economie van 3% in 2011.

  Nu is de prognose + 1.75% groei, minus 3% , dan blijkt de echte test te gaan over een krimp van -1.25 %.

 7. Martijn says:

  5

  Stresstest flestest.

  De boel wordt al ruim twee jaar openlijk geflest (daarvoor gebeurde het wat meer verdekt).

 8. nhz says:

  4:
  in dit geval helemaal met Heertje eens. Geen partij die zo breed verantwoordelijk is voor het mismanagement in de polder; en dan ook nog tegen superkapitalistische salarissen, terwijl het meestal gewoon domme ambtenaren zijn. Het enige wat deze lieden voor hebben op anderen is de juiste connecties.

  5:
  voor beide denk ik. De vraag wie dan de verliezer is wordt wijselijk achterwege gelaten.

  6:
  het scenario van een serieuze daling van de huizenprijzen in de polder is vast ook niet meegestressd. Verliezen op obligaties ook al niet, terwijl tot voor kort jan en alleman (dus vooral de staatsbanken vermoedelijk) weer in de junk bonds dook. Flestest inderdaad, allemaal spin.

 9. Claude says:

  @5

  Toe maar, een krimp van -1,25%. Het is me wat. Doe het dan niet. En de banken die zelfs hier niet uit komen die zitten al in de problemen lijkt me zo.

 10. sven says:

  Hé Niek @ 7,

  supersociaalkapitalistische salarissen

 11. Martijn says:

  Over open deuren…

  het scenario van een serieuze daling van de huizenprijzen in de polder is vast ook niet meegestressd. Verliezen op obligaties ook al niet

  De stresstesten zijn reclame. Dan ga je er toch niet serieus over nadenken of daar fundamenteel onderzoek aan ten grondslag ligt?

 12. Ain says:

  haha, zojuist in het rtlvandaag de uitslag van de stresstest…20% daling huizenmarkt is niet meegenomen in de stresstest, maar dat is ook niet te verwachten, zo meldt de verslaggever..
  😉

 13. ll says:

  BIS , 349 metric tonnes gold swap

  http://www.zerohedge.com/node/172959

 14. ll says:

  Stress test, en de daling van commercieel vastgoed van 25 %, is die wel meegenomen ?

 15. nhz says:

  @12,14:
  het is wel slim, nietwaar? De banken garanderen ons met deze uitkomst dat er never nooit niet meer geld bij moet, ze kunnen zelf de broek ophouden. Ook prettig voor de politiek, dat maakt de begroting dit jaar een stuk makkelijker.
  Als ze dan over een half jaar weer in de rij staan voor bailouts, dan komt het omdat er iets gebeurd is wat niemand had kunnen voorzien, zoals een daling van de prijzen van huizen en vastgoed in de polder (wie weet welke banken daar allemaal in belegd hebben, Griekse en Portugese misschien?).

 16. Ain says:

  @15 het is gewoon een farce!

  In theatre, a farce is a comedy which aims to entertain the audience by means of unlikely, extravagant, and improbable situations, disguise and mistaken identity, verbal humour of varying degrees of sophistication and a fast-paced plot whose speed usually increases, culminating in an ending which often involves an elaborate chase scene.

  Many farces move at a frantic pace toward the climax.

  Bron:wiki

 17. Ain says:

  filmpje over verkopers die hun huis niet verkocht krijgen

  http://videoplayer.neos.nl/fd/index.php?item=2204

 18. Mike says:

  @5 Tussen een KRIMP van 3% en een GROEI van 1,75% zit 4,75%.
  Geen 1,25%.

 19. ll says:

  Oh, het is nog erger dan ik dacht een krimp van 3% over 2010 en 2011 is een testkrimp van – 0.4 %, ervan uitgaande de prognoses van groei, hoeveel groei weet ik niet.

  Maar zat ik me net te bedenken, die krimp van 2009 van dacht ik zo’n 4.5 %, is die ook zo berekend, door eerst de prognose van de groei ook mee te rekenen, want dan zou de krimp nog veel groter zijn.

  Wat een rare rekengewrochten zijn dit……

 20. ll says:

  En de inflatie, wordt die ook zo berekend, door de prognose in de berekening mee te nemen ?

 21. Claude says:

  @17

  Nee, drie procent minder groei.

  “Het stressscenario gaat uit van een economische nulgroei in 2010 en een economische krimp van 1,0% in 2011, tegen 0,9% en 1,6% groei in het standaardscenario.

  De driemaands-euriborrente stijgt in het stresscenario naar 3,3%, en de tienjaarsrente naar 4,9%, tegen 2,1% en 4,1% in het standaardscenario.

  De prijzen voor commercieel vastgoed en de huizenprijzen dalen in het stressscenario beide met 10% per jaar, terwijl het standaardscenario uitgaat van ongewijzigde prijzen. ”

 22. Okkie says:

  Het viel mij op dat er in de media nogal wat tegenstrijdigheden worden verkondigd over de stressscenario’s. Zie ook:
  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/29/0723_1115_Dolf_van_den_Brink_stresstest_niet_transparant_genoeg.xml
  De correcte scenario’s lijken hier te staan:
  http://stress-test.c-ebs.org/documents/Summaryreport.pdf
  Zie Annex 3 over vastgoed.

 23. MikeStrike says:

  @21 Een makelaar met een reeele kijk op de markt! * klapklap *

  Ik sta zelf 11 jaar ingeschreven voor een huurwoning en mocht afgelopen jaar voor het eerst kijken in een drugspand (Nijmegen). En ik was niet eens eerste geworden! De mensen die hem kregen waren mensen met meer dan 15 jaar wachttijd.

  En huizenverkopers zijn al in paniek als er 5% van de top af is…….

 24. nhz says:

  @22:
  goed stukje, heb even gereageerd 🙂

  @24:
  tja, ik wed dat een paar ex-DDR burocraten het 10x efficienter kunnen regelen. Werkelijk onvoorstelbaar dat een land dat zich zelf als zeer ontwikkeld en efficient beschouwt er zo’n puinhoop van maakt op de woningmarkt. Alles uitsluitend om de belangen van huiseigenaars te dienen (de grote zoals WBV’s en de kleine speculantjes), wat dát betreft moet ik wel toegeven dat het beleid werkt 🙁

 25. nhz says:

  ik zag het laatste nieuws nog niet langskomen hier, dus toch maar even melden:

  oppersmurf Elco Brinkman meldt zich voor de inmiddels wekelijkse afpersronde van zijn misdaadsyndicaat. Na de zomer dreigen vele bouwvakkers werkeloos te worden (snik, snik) en dus MOET er iets, nee alles, gebeuren om dat te voorkomen. De crisis- en herstelwet moet permanent worden (voor wat de bouwsector betreft), er moet een nieuw potje (zeg maar een zwembad vol) startersleningen komen en de NHG garantiegrens moet naar 500K. onder andere.

  Wat een WATJE die Elco!!! Sukkel, zeg dan gelijk dat de NHG grens per direct naar 1 miljard moet, dan kunnen huiseigenaars tenminste echt feesten want dan kan straks iedere starter minstens 1 miljard voor een huis betalen. Waar praten ze nog over in Den Haag, alle economische problemen in één klap opgelost (helemaal als ze de KK nog even handhaven).

  Helaas kun je met een kabinet van VVD, CDA en PVV in aantocht verwachten dat men wel oren heeft naar dit soort kletspraatjes, en op een list zint om de burger nog meer geld te ontfutselen ten bate van Elco en zijn mede-maffiosi.

 26. nhz says:

  @26:
  Oja, en natuurlijk moet er op alle mogelijke manieren werk gemaakt worden van het afpersen van huurders, want die zijn verantwoordelijk voor alle ellende in de wereld. Elco heeft een paar gerichte voorstellen om deze criminelen het leven onmogelijk te maken, kan het nieuwe kabinet gelijk meenemen.

 27. Goudbelegger says:

  @28 Nederland corruptieland, Nederland ambtenarenparadijs. Komt goed samen in onroerend goed.

 28. nhz says:

  @30:
  absoluut. Komt overigens ook goed samen bij semi-overheid zoals de WBV’s. Ik hoor regelmatig verhalen over hoe je via onder tafel stevig betalen aan een goedkope huurwoning kunt komen, ook als je daar helemaal geen recht op hebt. Krijg de indruk dat sommige WBV medewerkers daar een extra inkomen uit halen. Over het bijverdienen van ambtenaren die met gronduitgifte en bestemmingsplannen te maken hebben zullen we het maar helemaal niet hebben, dat gaat om miljoenen dus reken maar dat er vette kruimels van tafel vallen. En niemand die het interesseert in de politiek, zolang de hele maffiaclub maar kan meeprofiteren.

 29. adamus says:

  nhz, dat soort bijverdiensten verbazen mij niets. De incassokantoren hebben in A’dam ook hun stromannetjes op het gemeentehuis, dus BSA inzage. Het is me nog onduidelijk hoe ze betaald worden. Waarschijnlijk ook in eeuwige roem. Onderschat ijdelheid van nono’s niet.
  In de grondwereld moet je meer denken aan lidmaatschap van golfclub, skelterbaan voor kinderen, gebruik van wintersporthuis, dat soort “belangrijke” zaken.

 30. adamus says:

  BSA = GBA.

 31. Rik says:

  Ik hoor regelmatig verhalen over hoe je via onder tafel stevig betalen aan een goedkope huurwoning kunt komen, ook als je daar helemaal geen recht op hebt.
  Pas maar op, dat tuig daagt je nog voor de rechter ook als je de waarheid zegt.
  http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/52-duwo-daagt-briefschrijver-voor-rechter.html

 32. Rik says:

  [i]In de grondwereld moet je meer denken aan lidmaatschap van golfclub, skelterbaan voor kinderen, gebruik van wintersporthuis, dat soort “belangrijke” zaken.[/i]
  Tijdens de verbouwing van mijn wbv huis (plus onderliggende winkel) had de ontwikkelaar vrij spel en wist deze op cruciale momenten steevast te melden dat de ‘toezichthoudende’ projectleider weer eens op vakantie was naar een tropisch paradijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*