Vertrouwen in woningmarkt daalt verder

Het vertrouwen in de woningmarkt onder woningbezitters en starters is voor het tweede kwartaal op rij gedaald.

Dat schrijft ING in het donderdag gepubliceerde ING Woonbericht. Volgens de bank wordt het vertrouwen vooral naar beneden gehaald door dalende huizenprijzen, de vastzittende woningmarkt en angst voor aantasting van de hypotheekrente.

bron:  Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
24 comments on “Vertrouwen in woningmarkt daalt verder
  1. Ronfin says:

    De wereld wordt wakker.
    Verstandige mensen 20 jaar vast.
    Dt jaar nog: alleen annuiteit en lineair. Volgend jaar alleen nog lineair. Ziet de huizenmarkt er snel een stuk beter uit.

  2. xenobinol says:

    Wat doet het er eigenlijk toe wat huidige huisbezitters vinden van de nieuwe regels?

  3. Ronfin says:

    xenobinol

    Niets, heb die mensen ook niet horen klagen toen er tonnen verdiend werden met het kopen en verkopen van huizen, dikke auto’s etc., nu zijn ze de lul, jammer. volgende generatie beter.

  4. BenBau says:

    Ik heb na 8 jaar huren eindelijk een huis gekocht, een paar weken geleden (23% onder de oorspronkelijke vraagprijs). Toen ik een annuïteitenhypotheek aan de bank vroeg, met 20 jaar vaste rente, vroeg de bankdame verbaast “maar waarom” (in godsnaam)? Dankzij dit blog was ik mijn tijd vooruit…

  5. Dow Jones says:

    @3 (Ronfin)…

    […] heb die mensen ook niet horen klagen toen er tonnen verdiend werden met het kopen en verkopen van huizen[…]

    Inderdaad, en toen hoorde je ook niemand voorstellen om de woonlasten op te nemen in de inflatieberekeningen. Drie keer raden wat een stijging van de huizenprijs met 20% in één jaar (zoals in het jaar 2000) dan zou hebben gedaan met de rentestanden. Toen was het dus oorverdovend stil en kocht men van de overwaarde nog maar een nieuwe BMW. Het is dat het logistiek onmogelijk is, maar al dat geld dat toen “verdiend” is door exorbitante stijgingen van huizenprijzen zou moeten worden gebruikt om de huidige crisis op te lossen. Ik ben alleen bang dat dat geld is opgemaakt aan skivakanties, glaasjes rosé en rap depreciërende sportauto’tjes…

    Cheerio,

    Dow Jones

  6. Adamus says:

    Ha, nog 20 jaar slaaf 🙂

    Vinden banken niet erg hoor, ze lenen zelf nagenoeg gratis.

  7. Frans says:

    Persoonlijk heb ik zeer groot vertrouwen in de woningmarkt: hij gaat dalen.
    Ik huur voor minder dan 300 Euro: dit laten we voorlopig zo. Maak me maar wakker als de huizenprijzen 30% zijn gedaald. (want dat gaat gebeuren).

  8. Frans says:

    O ja, over inflatie gesproken: als in bijvoorbeeld het jaar X de huizenprijzen met 3% daalt en de inflatie is 6% dan is de waarde van het huis uitgedrukt in koopkracht 9% gedaald. Alhoewel: cijfers en grafieken….

  9. Starter says:

    “Door de voortdurende onrust over de hypotheekrenteaftrek zetten steeds meer huizenkopers en –bezitters hun hypotheekrente voor 20 jaar vast.”

    Alsof je daarmee de fiscale regeling omtrent de HRA beinvloedt?!?

    Lijkt me dat je nog beter eerder een kortere periode kunt afspreken omdat die hypotheekrente juist zo hoog is omdát men er een gedeelte van kan aftrekken: de bank komt daar nu nog mee weg. Als de HRA vervalt zullen ze toch klantjes moeten blijven trekken en zolang die Euribor zo laag staat kan er nog wel wat van de prijs af lijkt mij.

  10. Martje says:

    Lekker Spul…

    Verboden afspraken makelaars

    AMSTERDAM – Enkele makelaars melden dat collega’s verboden afspraken niet schuwen om huizenprijzen hoog te houden. Door de ingeklapte woningmarkt is de nood hoog onder deze beroepsbeoefenaars. Met verboden afspraken worden inkomsten veilig gesteld. Anonieme bronnen: „Voor ons als makelaars is het van cruciaal belang de waarde van de huizen nu op peil te houden. Dat kan niet als we keer op keer de prijzen verlagen.”

  11. nhz says:

    @2:
    dat heet democratie, de dictatuur van een kleine meerderheid. Wat de rest vindt is totaal irrelevant.

    @5:
    ik zou zeggen: al dat geld dat ‘verdiend’ is is geleend, en wat er moet gebeuren is dat de overheid er op toeziet dat het tot de laatste cent door de oorspronkelijke profiteur wordt terugbetaald. Dikke streep door WSNP, NHG en al die andere risico-afwentel maatregelen van vadertje staat. Laat ze er maar voor werken.

  12. Bug says:

    ben bau

    Dankzij dit blog was ik mijn tijd vooruit…

    Een intelligent mens leert van zijn eigen fouten, een wijs mens van andermans fouten.

  13. Bug says:

    Frans

    Maak me maar wakker als de huizenprijzen 30% zijn gedaald. (want dat gaat gebeuren).

    Laat Ben Bau nog even in zijn overwinningsroes wil je 🙂

  14. Bug says:

    Frans,

    O ja, over inflatie gesproken: als in bijvoorbeeld het jaar X de huizenprijzen met 3% daalt en de inflatie is 6% dan is de waarde van het huis uitgedrukt in koopkracht 9% gedaald. Alhoewel: cijfers en grafieken….

    Jij hebt wel een heel bijzonder cijferbeeld. Huiswaarde en inflatie tezamen in een koopkrachtpercentage verlies onderbrengen. Heel bijzonder.

  15. Bug says:

    Ik ben alleen bang dat dat geld is opgemaakt aan skivakanties, glaasjes rosé en rap depreciërende sportauto’tjes…

    Kom nou eens met harde cijfers omtrent dit zogenaamde profiteurschap.

    1/ welk percentage van de kopers heeft zijn overwaarde opgeconsumeerd en is daardoor in de financiele problemen gekomen waardoor er aanspraak gemaakt is op NHG

    2/ Wat schiet een gemiddelde huislener nou feitelijk op met de HRA als je OB, HWF, eigenbijdrage inkomstenbelasting (ofwel sigaar uit eigen doos, allerlei belastingen bij de bouw enz enz eraf haald. Dat is gewoon tientjes werk hoor. Daarom mogen ze het wat mij betreft afschaffen. Aangezien het me zeer waarschijnlijk als huizenlener meer kost dan dat het me oplevert.

  16. Frans says:

    @ Bug: mijn bedenkelijke cijferwerk is bedoeld vanuit het perspectief van een huizenbezitter, niet vanuit die van de koper.

    De huizenbezitter die denkt dat zijn bezit slechts y% is achteruit gegaan zou ook de inflatie moeten meerekenen voor de waardedaling van zijn huis.

  17. nhz says:

    @15-2:
    de gemiddelde huiseigenaar kan dankzij dit systeem jarenlang boven zijn stand leven, omdat je dankzij HRA, NHG en extreem soepele hypotheekeisen (vergeleken met alle andere landen) veel meer schuld op je kunt nemen. Dat is aantrekkelijk als je er vanuit gaat dat de rekening nooit betaald hoeft te worden (vanwege NHG, WSNP etc.) of dat de overheid via looninflatie en ander beleid de huiseigenaars te hulp zal komen voordat de rekening geincasseerd wordt.

    In een normaal functionerende markt zou het inderdaad weinig opleveren voor huiseigenaars, en is HRA etc. vooral gunstig voor de mensen die verdienen aan de huizenhype (banken, makelaars, hypothekers, bouwsector, overheid enz.).

  18. nhz says:

    correctie: bij het laatste bedoel ik lokale overheid, vooral vanwege de winsten uit het grondbedrijf. De overheid als totaal kost het m.i. meer dan het oplevert.

  19. Bug says:

    nhz

    In een normaal functionerende markt zou het inderdaad weinig opleveren voor huiseigenaars, en is HRA etc. vooral gunstig voor de mensen die verdienen aan de huizenhype (banken, makelaars, hypothekers, bouwsector, overheid enz.).

    Ik ben van mening dat dit ook voor een slechtfunctionerende markt op gaat.

  20. nhz says:

    @19:
    vraag maar aan al die grapjassen die dankzij NHG of WSNP zonder centje pijn onder tonnen hypotheekschuld uitkwamen, na jarenlang dik profiteren. Wel de lusten, niet de lasten. Gelukkig zijn er ook nog eerlijke huiseigenaars, maar toch …

  21. Duitser says:

    Ik zie af en toe schattingen van 30% prijsdaling. Dat kan over heel Nederland nog wel eens heel erg gaan verschillen per regio. Als ik zie dat woningen in een stad als Delfzijl met 75 a 80 duizend beginnen. Emden ligt hemelsbreed minder dan 20 km van Delfzijl en is economisch gezien een vergelijkbare regio. De huizen aldaar beginnen echter al bij 18.000 euro. Dan kunnen er bij hervormingen op de huizenmarkt wel eens grotere klappen vallen als deze 30% daling!

    http://www.immobilienscout24.de/Suche/S-14/Wohnung-Kauf/Niedersachsen/Emden/-/-/-/-/false?enteredFrom=result_list

    Ik heb met opzet deze plaats gekozen, want ook in vele grenzplaatsen bij de grens (o.a. Gronau) zijn de prijzen door de Nederlandse volksverhuizing flink gestegen (het geeft goed beeld van een normale vraag en aanbod markt). Emden ligt door het Dollart niet gunstig om in Nederland te blijven werken.

  22. Willem Nass says:

    @20 De wsnp is geen lolletje hoor.

  23. nhz says:

    @21:
    30% daling lijkt me inderdaad veel te optimistisch, dat gaat hooguit gelden voor sommige stukjes van de Randstad waar de bevolking (of in ieder geval de geldstroom) blijft groeien; ergens rondom het Binnenhof schat ik.

    @22:
    misschien niet voor eerlijke mensen; ik ken iemand die er rollend van de lach doorheen kwam, geen centje pijn, was allemaal één grote vakantie. het is zó makkelijk als je een beetje rondvraagt, en het laatste jaren worden veel wsnp gevallen zelfs proforma afgehandeld, omdat er ernstig gebrek aan kapaciteit is.

  24. Zijn er al recentere gegevens bekend?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*