CPB en PBL: hypotheekrenteaftrek en huursubsidie afschaffen is voor iedereen beter

Als het huren of kopen van een huis niet langer wordt gesubsidieerd, is op de lange termijn iedereen beter af, zo berekende het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Als de hypotheekrenteaftrek verder wordt afgebouwd, zullen woningprijzen dalen, omdat de vraag afneemt. Kopers hoeven zich dan minder diep in de schulden te steken. Op de korte termijn is het echter nadelig voor mensen die al een huis hebben dat zo mogelijk onder water komt te staan.

Ook op de huurmarkt zou een afname van subsidies op termijn gunstig zijn. Als de waarde van een huis beter overeenkomt met de huurprijzen zullen commerciële verhuurders eerder willen verhuren aan middengroepen, die boven de sociale inkomensgrens uit komen, maar voor wie de vrije sector te duur is. Het grotere aanbod zal de wachtlijsten verkleinen.

Direct probleem is wel dat de laagste inkomens dan mogelijk in het nauw komen, omdat de huizen voor hen net iets te duur kunnen worden, maar de oplossing daarvoor moet wellicht worden gezocht in de inkomenssfeer en niet in het woonbeleid.

Bron: CPB – Kansrijk Woonbeleid

Share Button
Tagged with: , , ,
1,182 comments on “CPB en PBL: hypotheekrenteaftrek en huursubsidie afschaffen is voor iedereen beter
 1. Tim Koper 2013 says:

  Helemaal voor afschaffing, subsidies hebben vaak teveel negatieve effecten.

  Wat ik mij af vraag is hoe de korte termijn eruit ziet. Betaal nu tot 2028 4,2 procent rente. Als de HRA wegvalt gaan mijn vaste lasten omhoog met 240 euro per maand. Tegelijkertijd profiteer ik niet van de lage rente van 2,5 procent. Tevens wordt bij dalende prijzen mijn onderpand minder waard. Hebben CPB en PBL deze overgang wel goed doordacht? Wordt dit via inkomstenbelasting gecompenseerd ofzo?

  Ik heb niet maximaal geleend tov. salaris dus ik overleef het wel (HRA is bij ons thuis al achteraf ipv voorlopig/maandelijks). Maar andere zullen wel klem lopen. Zonder compensatie is het een flinke belastingverhoging.

 2. Voerman says:

  Voerman heeft ook een goed plan:

  Het halveren van de lonen en het verhogen van alle belastingen zou ook helpen.
  Dan zouden de mensen minder te besteden hebben, zou de vraag naar huizen afnemen en zouden de prijzen zakken.
  Afschaffen van vakantiegeld zou ook effectief zijn in deze.
  Verhogen van verkeersboetes helpt ook, evenals het afschaffen van kinderbijslag en het verhogen van collegegelden.

  Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

 3. Voerman says:

  Tim Koper 2013: Wordt dit via inkomstenbelasting gecompenseerd ofzo?

  Natuurlijk niet! Dan wordt het effect van een HRA afschaffing natuurlijk weer teniet gedaan, omdat mensen dan weer meer te besteden hebben.

  Je moet natuurlijk snappen, dat hoge huren en hoge huizenprijzen inherent zijn aan onze hoge levensstandaard. Alleen door de welvaart af te breken gaan de prijzen weer omlaag.

 4. svg says:

  Voerman:
  Voerman heeft ook een goed plan:

  Het halveren van de lonen en het verhogen van alle belastingen zou ook helpen.
  Dan zouden de mensen minder te besteden hebben, zou de vraag naar huizen afnemen en zouden de prijzen zakken.
  Afschaffen van vakantiegeld zou ook effectief zijn in deze.
  Verhogen van verkeersboetes helpt ook, evenals het afschaffen van kinderbijslag en het verhogen van collegegelden.

  Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

  Voerman, wat is er aan de hand?, een baaldag omdat er door de regen niet kan worden gecrost? ruzie met de kinderen of met de kleinkinderen gehad? , gekort op het pensioen? , van voervrouw te horen gekregen dat het nou toch eindelijk het eens tijd wordt om te stoppen met crossen omdat de leeftijd van voerman ook mee gaat tellen?, of vanochtend gewoon met het verkeerde been uit bed gestapt?

 5. stom geluk says:

  Voerman is zeker Marxist 🙂
  100 miljoen extra naar de politie zou dat wel genoeg zijn? 🙂

  \\:De hypotheek bestaat uit een schuldbekentenis aan de bank die het daarvoor benodigde kapitaal niet heeft maar schept door getallen op een computer in te tikken. De hypotheekrenteaftrek betreft ‘hard’ geld, belastinggeld, waarvoor door de burger gewerkt is, dat de bank gratis ontvangt om huizen en grondprijzen mee te manipuleren om zoveel mogelijk te verdienen!
  (Zo was het nooit bedoelt!)
  Mocht het fout dreigen te gaan verpatst men de boel eenvoudig aan pensioenfondsen en andere speculanten, mocht dat niet voldoende zijn en ze gaat men technisch failliet, kloppen ze aan bij de overheid: ‘knock knock hello! Too big to fail!’, en mag de belastingbetaler alsnog de overgebleven rommel opruimen. Als de banken al niet oppermachtig waren in 2007 zijn ze dat nu zeker. – Repeat – ://

  Het totale belastingvoordeel door de hypotheekrenteaftrek voor mensen met een koopwoning bedroeg vorig jaar 14,2 miljard euro. Bijna de helft (7 miljard) komt terecht bij de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens (> € 86.400,-).

  Alleen al de 10 procent allerrijksten (inkomen > € 113.900) krijgen 4,3 miljard euro voordeel, ruim 1 miljard meer dan de totale huurtoeslaguitgaven voor huurders met een laag inkomen (3,3 miljard in 2014).

  Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het maandelijkse belastingvoordeel van de HRA bedroeg €280,-, oplopend tot €510,- voor de allerhoogste inkomens. [..]

  De aangekondigde beperking van de HRA stelt overigens niks voor. Voor de hoogste inkomens betekende het in 2014 welgeteld €4,- minder belastingvoordeel per maand.

  De grootste leugenachtigheid in het discours over onze volkshuisvesting bestaat erin dat men van links tot rechts, van politicus tot journalist dusdanig gecorrumpeerd is geraakt (door steekpenningen (aan) te nemen, – jazeker de hypotheker – renteaftrek, NHG, huurtoeslag en meer – in aanmerking genomen) dat men, de dialectiek (newspeak) van de banken-industrie is gaan overnemen.

  1 – SCHULDEN ZIJN NOOIT VRIJBLIJVEND behalve in Nederland.
  2 – Bouwen is nog nooit zo goedkoop geweest.
  3 – Wie investeert in corruptie ten koste van anderen mag op de blaren zitten krijgt geen 7 maagden en moet terug naar af en opnieuw beginnen.
  4 – Nu zeuren over ongelijkwaardige behandeling (na het aangaan van verplichtingen met oneigenlijke voordeeltjes) is voorbijgaan aan tenenkrommende onverschilligheid over ongelijkwaardige behandeling inherent aan de systematiek die het mogelijk maakte van anderen te profiteren om er zelf beter van te worden. Welke tenen? Schiet maar.

  Dat zijn er zo maar ‘n paar. Als ik echt boos ben gooi ik er nog wel wat olie op het selectieve verontwaardigingsvuur. Brand maar af.

  Amsterdam 2015 > +17%
  CorruptieCult. Ik geloof er dus absoluut niets van dat er werkelijk ernstig iets aan de systematiek zal veranderen en er ‘herstelbetalingen’ zullen gaan plaatsvinden aan hen die er onder moesten lijden, daarvoor zijn er inmiddels veels teveel medestander/predator/parasieten ge-schapen.

  Alles heeft een onderkant! Schijt maar onder.

 6. Voerman says:

  svg: of vanochtend gewoon met het verkeerde been uit bed gestapt?

  Ach, die domme discussie over de HRA en de effecten daarvan is zo oud als dit weblog.
  Niemand is tot nu toe in staat – of bereid geweest om de stelling van Voerman in dit onderwerp te weerleggen.
  Waarom toch altijd persoonlijke aanvallen in plaats van argumenten?

  Het moge langzamerhand duidelijk zijn, dat Voerman geen enkel persoonlijk belang heeft bij afschaffen of instandhouden van de HRA.

  Afschaffen van HRA is politiek gezien een links stokpaardje en dit log is een bolwerkje van linkse sympatieën.
  Daarom is geen inhoudelijk te begrijpen discussie mogelijk en dat gaat niet komen ook.

 7. BBB says:

  Voerman: Alleen door de welvaart af te breken gaan de prijzen weer omlaag.

  Schijnwelvaart.

 8. Nico de Geit says:

  Tim Koper 2013: Wordt dit via inkomstenbelasting gecompenseerd ofzo?

  Huursubsidie en hypotheekrenteaftrek worden uiteindelijk betaald door de belastingbetaler. Dus het is logisch dat bij afschaffing de belasting kan worden verlaagd.

  Nu is het zo dat huurders er niet beter van worden om te gaan werken of te sparen – beiden worden niet beloond/bestraft. Het huidige systeem van subsidies is ziek.

 9. Arjan says:

  Voerman,

  Huizen zijn voor starters niet te betalen, zelfs niet als je een flink bedrag hebt gespaard. Ruime leennormen, zoals onder andere de hypotheekrenteaftrek zijn hier debet aan. Geen land waar die koopsubsidie nog bestaat behalve in Nederland. Inderdaad zijn het die kortzichtige rechtse partijen als de VVD en CDA die hier niets aan willen doen.

  Niemand is gebaat bij die hoge huizenprijzen, behalve banken en makelaars.

 10. Nico de Geit says:

  ‘Als het huren of kopen van een huis niet langer wordt gesubsidieerd, is op de lange termijn iedereen beter af, zo berekende het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).’

  En dat is inclusief de huidige vrijstelling van de eigen woning in box 3?

  Huursubsidie en HRA weg, gaat dat echt gebeuren?

 11. stom geluk says:

  Geraakt worden door losse flodders is ook een kunst, nietwaar Voerman. Chapeau! #Nietszeggen

 12. stom geluk says:

  Nico de Geit,

  Natuurlijk niet. Doen alsof, alsof… alsof nooit tevoren. Metafoor: Zout in de wonden als nooit tevoren like Voerman dus

 13. stom geluk says:

  ‘Als het huren of kopen van een huis niet langer wordt gesubsidieerd, is op de lange termijn iedereen beter af, zo berekende het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).’

  Groter kan de gotspe niet zijn. Het eerst via publicaties en statistieken ondersteunenen van een corrupte systematiek en vervolgens als het niet anders kan, wanneer het beest te groot is geworden om te temmen de knuppel in het hoenderhok gooien om verscheurd te worden door de wolven in schaapskleren. Het ultieme Nederland, net zo fout als in de oorlog denk ik dan maar eigenlijk was het voor de oorlog uitbrak. Laat nu de oorlog maar komen! Het kost een paar mensen maar dan gebeurt er godverkommer iets!

 14. Latida says:

  Niet alleen het CPB, ook de Europese Commissie:

  “In de aanbevelingen die de Europese Commissie doet aan de Nederlandse beleidsmakers, neemt ze de hypotheekrenteaftrek onder vuur. De aanpak van de problemen met de sociale huursector stemt de Commissie daarentegen tot tevredenheid.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/ec-hamert-op-verder-terugdringen-hypotheekrenteaftrek

  EC rapport over Nederland van 18 Mei

  “Nevertheless, further measures will be needed to ensure compliance in both 2016 and 2017.”

  en

  “A key challenge in addressing high household indebtedness lies in the housing market, where rigidities and distortive incentives that have built up over decades shape housing financing and sectoral savings patterns. Households’ tendency to leverage up gross mortgage debt against housing wealth largely reflects long standing fiscal incentives, in particular the tax deductibility of mortgage interest. Since 2012, a series of measures has been implemented to address this partly, but these have not been stepped up in line with the recommendation.”

  http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2016/csr2016_netherlands_en.pdf

 15. Latida says:

  “HEREBY RECOMMENDS that the Netherlands take action in 2016 and 2017 to:”

  “Take measures to reduce the remaining distortions in the housing market and the debt bias for households, in particular by decreasing mortgage interest tax deductibility.”

  “Done at Brussels,
  For the Council
  The President”

 16. stom geluk says:

  woningmarkt

 17. Latida says:

  Uit het artikel op ftm:

  “In het rapport stelt de Commissie dat de groei van de hypotheekschuld ook het gevolg is van te voorzichtig beleid op het gebied van de hypotheekrenteaftrek (HRA). De Commissie stelt dat in 2012 die aftrekbaarheid weliswaar is aangepakt, maar niet in de mate die door Brussel was aanbevolen.

  In Nederland leeft het idee dat met die maatregelen van vier jaar geleden, definitief is gekozen voor een geleidelijke afbouw van de renteaftrek en dat dit voldoende is. Vanuit Brussel wordt er echter op gehamerd dat de fiscale renteaftrek verder moet worden teruggedrongen.”

 18. stom geluk says:

  Latida,

  En de OESO… maar het maakt geen fuck uit voor de roergangers die over het water kunnen lopen omdat de rest onder water staat houden zij droge voetjes zeg maar. Zo helpen zij elkaar…

  Het was een grote dag voor de zee toen de man zich verwaardigde er zijn voeten in te wassen – Julien De Valkcenaere

  Geloof in wonderen

 19. Voerman says:

  Nico de Geit: Huursubsidie en HRA weg, gaat dat echt gebeuren?

  Nico, je praat als een oude mopperpot.
  Jijzelf hebt nergens belang bij, wordt Voerman duidelijk, want jijzelf geeft geen enkel identiteitskenmerk prijs.
  Jij lijkt op een mr. Nobody.
  Zal Voerman niets verbazen als jijzelf de AOW-leeftijd ook ver gepasseerd bent. 🙂

 20. stom geluk says:

  ‘De aangekondigde beperking van de HRA stelt overigens niks voor. Voor de hoogste inkomens betekende het in 2014 welgeteld €4,- minder belastingvoordeel per maand.’

  Wat klopt hier niet, De winwinloterij of
  Slachtofferhulp: Een therapeut met geld op de bank. 😐

 21. stom geluk says:

  Zeg, Voerman ga je koperen dakgoot poetsen stuk verveel!
  Attention seeker.

 22. stom geluk says:

  Wie heeft Voerman asiel verleent?

 23. stom geluk says:

  Voerman van de identiteitspolitie krijgt dit jaar 100 miljoen extra te besteden en nog zeuren

 24. Voerman says:

  Latida: Vanuit Brussel wordt er echter op gehamerd dat de fiscale renteaftrek verder moet worden teruggedrongen.”

  Natuurlijk!
  Dat geld moet richting Brussel komen!

 25. Latida says:

  Dit is wel een interessant praatje van Peter Schiff over huren:

  https://www.youtube.com/watch?v=LGMMUuev4qk

  Huren is geen geld weggooien, je woont er namelijk gewoon voor, aldus Schiff

  En deze man is ook opmerkelijk, Paul Craig Roberts, ‘former assistant secretary of the US treasury’, over hoe de markt voor goud volgens hem doorgestoken kaart is.

  https://www.youtube.com/watch?v=hGv9z7wuZc4

  En deze is voor jou beste Voerman, het is je gegund:

  https://youtu.be/NBRrCY5uhWY?t=33

  En ten slotte deze voor mijn goede vriend Lassie:

  https://www.youtube.com/watch?v=2gg5kAWMFgk

 26. Latida says:

  Voerman: Natuurlijk!
  Dat geld moet richting Brussel komen!

  Dat viel al jaren te verwachten. Die welvaart voor de middenklasse wordt vanzelf minder, daar hoeft men niets voor te doen of te laten.

  Een grotere groep armen houdt de middenklasse immers ‘in check’, dat maakt het makkelijker om de massa’s te masseren, en dat is wel zo handig bij het regeltjes opstellen voor een half miljard mensen.

 27. Voerman says:

  stom geluk: Attention seeker.

  Wat, the hell, ben jij nu weer voor een aangewaaid stuk ongerief? 🙂

 28. stom geluk says:

  ‘Afschaffen van HRA is politiek gezien een links stokpaardje en dit log is een bolwerkje van linkse sympatieën.
  Daarom is geen inhoudelijk te begrijpen discussie mogelijk en dat gaat niet komen ook.’

  Linksom of rechtsom, sadisten weten altijd hun niche te vinden en dat smaakt natuurlijk naar meer. Gebruikers gebruiken immers niet voor niets. Er zijn minder erge dingen minder toegestaan op grond van vaagheid in plaats van reaktionaire opvattingen als zouden linkse sympathieën on-inhoudelijk zijn. Maar goed zijn hart zit rechts dat kan – met zoveel woorden – niet anders. Dan lul je met iemand die het hart op de verkeerde plaats heeft zitten en tuin je erin om hem verveelt als ie is met repliek te dienen. Het enige wat overblijft is hem op zijn plaats zetten als onverberlijke aandachtszoeker en daar naar te handelen door hem of te negeren of door hem belachelijk te maken. Allebei kan ook, aan vervuiling ontkomt niemand. Zo vuur zo rook. Wie spreekt de passie is vaak een goede graadmeter. Het empathisch vermogen van Voerman blijkt keer op keer een levensgrote dekmantel om mensen op het verkeerde been te zetten onder het voorwendsel dat hij er geen belang bij heeft. Dat zegt alles.

 29. stom geluk says:

  Kweet niet maar ik denk dat Jasper Du Pont z’n bloed ook ongeveer moet koken. Alsof we niet doodgegooid worden met kookprogramma’s tegen de verveling…

 30. stom geluk says:

  Geselecteert voor U (Voerman) Uithoudingsvermogen

 31. zekerweten says:

  PVDA wil HRA voor hypotheken boven € 500.000 en de wet Hillen afschaffen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-09-2008/wet-hillen-is-het-slim-om-uw-hypotheek-af-te-lossen/

 32. Voerman says:

  stom geluk: Het empathisch vermogen van Voerman blijkt keer op keer een levensgrote dekmantel om mensen op het verkeerde been te zetten onder het voorwendsel dat hij er geen belang bij heeft. Dat zegt alles.

  stom geluk Baseert zich op de wijsheden uit ‘psychologie voor dummies’.
  Was het leven maar zo simpel. 🙂

 33. Voerman says:

  stom geluk: onder het voorwendsel dat hij er geen belang bij heeft. Dat zegt alles.

  En zelfs al had Voerman er belang bij, dan zou dat belang hier ter plaatse op geen enkele wijze te verzilveren zijn.

 34. Latida says:

  Nederland is geen eiland..

  “The candidate for the far-right Freedom Party in Austria lost the country’s cliffhanger presidential election on Monday by the slimmest of margins. Still, it was an example of the electoral gains made by right-wing parties in a growing number of European countries amid a migrant crisis, sluggish economic growth and growing disillusionment with the European Union.”

  http://www.nytimes.com/interactive/2016/05/22/world/europe/europe-right-wing-austria-hungary.html?_r=0

 35. Nico de Geit says:

  Latida:
  Tiny huisje:

  nos.nl/artikel/210…an-zes-bij-twee.html

  Een stukje grond van de gemeente, gratis, sociaal project?

 36. dr.t says:

  Stom geluk, ben jij ouder dan 13 jaar?

 37. schanuleke says:

  “net iets te duur”

  Och, maar net! MUAHAHAHAHAHAHA!!!

  Ik voorspel dat het erg druk gaat worden onder de bruggen van Nederland, als de huurtoeslag zomaar zou worden afgeschaft.

 38. maff says:

  Het is allemaal zo simpel

  Prof. Dolf van den Brink en de HRA

  Vanaf 3.43 min. de contante waarde van de HRA …. en de daardoor opgepompte huizenprijzen

  https://www.youtube.com/watch?v=ljICFSuiX8I

  Heerlijk toch het archief van dit blog

  Ps 🙂 http://raesidecartoon.com/wp-content/shop/cache_600_400_0_60_60_16777215_2865.gif

 39. maff says:

  Oeps
  Bye bye Rabobank? Libor-gate neemt verrassende wending, claim des doods onderweg

  http://daskapital.nl/2016/05/bye_bye_rabobank_liborgate_her.html

 40. maff says:

  schanuleke: “net iets te duur”

  Bent u al de pineut ? 😉

  Welkom in tent city, binnenkort ook bij u in de buurt

  https://pineut.files.wordpress.com/2011/09/tent_city1.jpg?w=593

 41. ps says:

  maff, 🙂

  “We hebben recht op een ‘sleurhut’!”:
  http://www.dutchtriker.com/wp-content/uploads/P1020186.jpg

  “Half jaar adempauze voor wie diep in de schulden zit”:
  http://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/half-jaar-adempauze-voor-wie-diep-de-schulden-zit

 42. Voerman says:

  maff: Welkom in tent city, binnenkort ook bij u in de buurt

  Als je serieus genomen wilt worden moet je wel overwegend serieuze posts plaatsen. Af en toe een grapje kan, maar het moet geen gewoonte worden, lieve ff!

 43. Voerman says:

  Steven zit waarschijnlijk in een afkick kliniek.
  Hoop dat het goed met hem gaat.

 44. Jan says:

  Latida:
  Tiny huisje:

  nos.nl/artikel/210…an-zes-bij-twee.html

  Volgens mij wordt hier geregeld verwezen naar dergelijke projecten als zijnde een soort oplossing of ideaalbeeld?

  Zo’n huisje kost dus 45.000,- EUR en is 12m2; dat is 3.750,00 EUR per m2! Dat is een beetje niveau ‘binnenstad Amsterdam’. In absolute zin is het misschien goedkoop, maar relatief gezien ontzettend duur.

 45. Maria says:

  Onder druk, subsidie of marktwerking wordt dus alles vloeibaar:

  – huizenprijzen
  – huurprijzen
  – zorgverzekering
  – openbaar vervoer
  – energie
  – gemeentelijke lasten

  Welkom in Nederland, tot ca. 1995 zelfstandig en sociaal denkend, daarna in rap tempo onderdeel geworden van het Angelsaksische beleid.

  Resultaat: voedselbanken en een “wettelijke” adempauze in het betalen van schulden.

  Bravo Nederland, bravo!!

 46. Latida says:

  “De Amerikaanse beurswaakhond SEC gaat onderzoek doen naar vermeende fraude bij Deutsche Bank. Het financiële concern zou de waarde van verpakte hypotheekleningen kunstmatig hoog hebben gehouden en in 2013 verliezen hebben gemaskeerd, zo meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

  De SEC duikt onder meer in de boeken om te zien of Deutsche Bank bewust verliezen op de leningen over een langere periode uitsmeerde dan is toegestaan. ”

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25853265/___Beurswaakhond_VS_onderzoekt_Deutsche_Bank___.html

 47. Latida says:

  The Trojan Horse of Europe’s Capital Markets Union, part III

  “Today, the Committee on Economic and Monetary Affairs of the European Parliament (EP) will begin preparing its response to the proposal of the European Commission (EC) to set up a new market for ‘simple,’ ‘transparent’ and ‘standardized’ (STS) securitisations (ie. repackaged mortgage loans).”

  https://www.ftm.nl/artikelen/the-trojan-horse-of-europes-capital-markets-union-part-iii

 48. Latida says:

  Het kabinet gaat het mes in de huurtoeslag zetten

  https://www.ftm.nl/artikelen/het-kabinet-gaat-het-mes-in-de-huurtoeslag-zetten

 49. Voerman says:

  Maria: Welkom in Nederland, tot ca. 1995 zelfstandig en sociaal denkend, daarna in rap tempo onderdeel geworden van het Angelsaksische beleid.

  Nou ja, heel eenvoudig voor Voermans denkwijze.
  Alle draait om geld en macht en dat is een gemakkelijker speelveld dan het verraderlijke gesjoemel van het socialisme. Overigens is het huidige model (waar het zo uitkomt) rijkelijk gelardeerd met kenmerken van het klassieke socialisme. 🙂

 50. Nico de Geit says:

  maff: Bent u al de pineut ?

  Welkom in tent city, binnenkort ook bij u in de buurt

  pineut.files.wordp…tent_city1.jpg?w=593

  In Nederland houden ze de mensen liever in de huizen. Mensen met weinig geld kunnen een roommate nemen om het huis te delen. Dan kunnen ze de kosten delen.

 51. Nico de Geit says:

  Voerman: Als je serieus genomen wilt worden moet je wel overwegend serieuze posts plaatsen

  Als je met Voervrouw in een tent zit neem je het wél serieus.

 52. Nico de Geit says:

  Voerman:
  Steven zit waarschijnlijk in een afkick kliniek.
  Hoop dat het goed met hem gaat.

  Gaat het goed met je Voerman?

 53. Nico de Geit says:

  Jan: Volgens mij wordt hier geregeld verwezen naar dergelijke projecten als zijnde een soort oplossing of ideaalbeeld?

  Het verschijnsel Tiny-house ontstaat door gebrek aan normale huisvesting. Een stacaravan zal prijsgunstiger zijn dan een zelfgebouwde tiny-woning. En een woonwagen hoort op een woonwagenstandplaats of op de camping.

 54. Nico de Geit says:

  Jan: Volgens mij wordt hier geregeld verwezen naar dergelijke projecten als zijnde een soort oplossing of ideaalbeeld?

  Heel veel mensen hebben niet in de gaten dat alles waar een woonbestemming op rust goud waard is. Zelf een woninkje bouwen helpt niet, want je mag er niet in wonen.

  Je mag alleen wonen op iets waar een woonbestemming op rust. En dat is dus zonder uitzondering heel duur, want schaars. De overheid wil dit zo en ziet er streng op toe.

  Dat is niet alleen in Nederland zo maar bijvoorbeeld ook in Ijsland: alles waar een woonbestemming op rust is peperduur. Terwijl er in IJsland plek zat is.

 55. Maarten says:

  “…3.750,00 EUR per m2! Dat is een beetje niveau ‘binnenstad Amsterdam’.”

  Doe mij 100 m2 aan de keizersgracht voor die m2 prijs! Haha

 56. Maarten says:

  Kijk van die kleindenkende angstige mannetjes al Steven (ik ben trouwens praktisch geheelonthouder, alleen in culinair-amoureuze/pornoverwikkelingen trek ik champagne
  of rode wijn open) is alles al gauw te duur.

  Ik heb drie jaar in portland gewerkt en wat de huizenprijzen daar doen, ook San Francisco etc ondanks dat de helft van de Amerikanen op voedselbonnen leeft daar kun je je geen voorstelling bij maken. Verdubbeld in drie jaar tijd ofzo.

  Dus Amsterdam etc kan nog veeeeeeeeel hoger.

 57. Maarten says:

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-49742211-nicolaas-maesstraat-5-iv/

  99 m2 850 k (we gaan lekker de 10 k per m2 overschrijden, mark my words)

 58. Steven says:

  Maarten: Kijk van die kleindenkende angstige mannetjes al Steven

  Voerman: Steven zit waarschijnlijk in een afkick kliniek.

  Wat een gel.l. Ik zou ook best een pand op de Keizersgracht willen hebben. de grap is nu juist dat mensen geen panden hebben, maar die zelfs in de min staan bij de bank. daar heb ik dus geen zin in.

  Maar daar zal ik wel weer te “kleindenkend” voor zijn. Ha ha.. Kom op zeg..

 59. Latida says:

  Wie heeft er nog een huis nodig als je net zo makkelijk voor niet je eigen plekje in een supermarkt kunt krijgen?

  Alles lekker dichtbij

  http://www.dumpert.nl/mediabase/6781819/72e4054b/toiletpapierfort_bouwen.html

 60. Voerman says:

  Nico de Geit: Als je met Voervrouw in een tent zit neem je het wél serieus.

  Ha, er valt voor/door Voervrouw nog veel te bezuinigen voor het zover komt.
  Schoonheidssalon
  Nagelstudio
  Boutiques
  Hairfashionshop
  2e auto
  Sportschool
  Theater

  Dan praten wij nog niet over de tractor en crossmotoren van Voerman zelf.

 61. Steven says:

  Voerman,

  Ik zit overigens niet in een afkick-kliniek . Ik ben aan het fietsen (Giro). Geintje, maar alles is zo’n beetje al gezegd. De echte dip in de prijzen is nog steeds niet geweest; daar is het volgens mij wel gewoon op wachten. (u kent ze wel: Japan en zo…)

 62. Voerman says:

  Latida: Wie heeft er nog een huis nodig als je net zo makkelijk voor niet je eigen plekje in een supermarkt kunt krijgen?

  Ach, die supermarkten zitten tegenwoordig op een kluitje.
  De emté en Jumbo hebben door de hele winkel heen lekkere proefschaaltjes staan. Bij AH op het bejaardenbankje bij de koffiehoek is het ook urenlang gezellig toeven. Na zo’n dag kom je ontspannen en met een strakgegegeten buikje thuis.

 63. Latida says:

  Best prettig wonen zo als starter:

  https://www.youtube.com/watch?v=NY1UkQ0wsv0

 64. Voerman says:

  Steven: maar alles is zo’n beetje al gezegd.

  Het beste wat ik ooit van je gehoord heb!
  Ben het er volledig mee eens.
  Zelfs Adamus heeft het (tijdelijk?) opgegeven en Frans is ook steeds vaker buitengaats.
  Om te zwijgen over de prominenten die het al eerder voor gezien hielden.
  Dit log is nog slechts voor de zeer creatieve volhouders die echt niks anders zoeken te doen.
  Maar goed, dat er nu en dan een jongen als “stom geluk” aanwaait.

 65. Latida says:

  Ik lig in een deuk hier

  https://youtu.be/GJy1ljinQ1A

 66. Latida says:

  Voerman,

  De actualiteit is anders behoorlijk in beweging.

  Zoals gisteren het CPB en de dag ervoor de EC en de uitspraken van het kabinet, allemaal hebben ze het over de HRA.

  Vandaag weer de DB die heeft lopen rommelen met verpakte hypotheken.

  Die ‘rust’ op de woningmarkt zie ik nog niet, jij wel?

 67. Tijl says:

  Maarten:
  funda.nl/koop/amst…aas-maesstraat-5-iv/

  99 m2 850 k (we gaan lekker de 10 k per m2 overschrijden, mark my words)

  Wie gaat daar in godsnaam wonen, een directeur van een woningbouwvereniging?

 68. Voerman says:

  Latida: Die ‘rust’ op de woningmarkt zie ik nog niet, jij wel?

  Ach, achter de gevels van de huizen is er weinig nieuws te beleven.
  Achter de coulissen, het gebied waar de deelnemers aan dit log acteren des te meer, maar daar valt effectief in woonland niet zoveel van te merken.

  Als het onrustig is blijft men gewoon zitten waar men zit; als er wat ruimte komt kijkt men wat rond. Was altijd al zo.
  Zelfs het acteren op dit log wordt op den duur saai en dan haakt men af of gaat men een beetje humor plegen.
  Ook leuk voor een tijdje.
  Ook Steven heeft dit na jaren van weinig echte beweging en weinig echt nieuws door en drinkt een pilske extra en wacht op cijfers die nieuwe hoop aankondigen.

 69. Voerman says:

  Voerman: De emté en Jumbo hebben door de hele winkel heen lekkere proefschaaltjes

  Vanmorgen bij de Jumbo nog een prima stuk uitstekend gemarineerde spare ribs (geheel gratis 4 bones!) gescoord.
  Voervrouw nam er ook eentje mee voor Voerman.
  Onderweg naar huis opgegeten.
  Laatst hadden we zelfs een hele kippenpoot.
  Moeten wij niet doen als de klein-Voerkinderen erbij zijn, die schamen zich voor opa Voerman! 🙂

 70. Nico de Geit says:

  Jan: Zo’n huisje kost dus 45.000,- EUR en is 12m2; dat is 3.750,00 EUR per m2! Dat is een beetje niveau ‘binnenstad Amsterdam’.

  Dat is alleen voor het Tiny-huisje, zonder woonrecht. Zet je hem op de camping dan moet daarvoor betaald worden en op de camping mag je vaak niet ‘wonen’.

 71. Voerman says:

  Nico de Geit: Zet je hem op de camping dan moet daarvoor betaald worden en op de camping mag je vaak niet ‘wonen’.

  Beste Geit, alle manieren om in dit land goedkoop – en redelijk te wonen zijn 100% geblokkeerd.
  Als jij een serieuze en redelijke manier weet mag je het zeggen.

 72. Steven says:

  Voerman: Als jij een serieuze en redelijke manier weet mag je het zeggen.

  Een oude camper volplakken met zonnepanelen? Misschien word je ergens weg gestuurd, maar dat maakt nou net niet uit met een huis op wielen.
  Je zag dat verschijnsel overigens ook bij eerdere crises zoals in de jaren zeventig: toen had het alleen een hoog hippie gehalte. Het kan natuurlijk ook gewoon luxe en berekend gedaan worden.

 73. maff says:

  Nou wordt het echt serieus 😉

  Waarschuwing haal je geld weg bij ABNAMRO en ING op de twittertjes

  en dan dit ook nog

  First Soros… Now Jim Rogers Predicts Trillion-Dollar ‘Biblical’ Crash

  https://www.dollarvigilante.com/blog/2016/05/24/first-soros-now-jim-rogers-predicts-trillion-dollar-biblical-crash.html

 74. Voerman says:

  Steven: Je zag dat verschijnsel overigens ook bij eerdere crises zoals in de jaren zeventig: toen had het alleen een hoog hippie gehalte.

  Was hooguit een jaartje vol te houden met moeder thuis als backup. Daar was niet veel moed voor nodig.
  Sommigen zijn erin vast blijven hangen maar dat zijn zonderlingen en dat moet je niet willen.
  Bovendien moet je als volwassene in een gemeente ingeschreven staan en een vast woonadres hebben. Is allemaal keurig wettelijk geregeld. 5 minuten googelen en het is je allemaal duidelijk. Voerman heeft het in zijn jeugd succesvol gedaan. Dat kon als beroepsmilitair wonende op een kazerne. Het kon ook als werknemer wonende op een booreiland. Ook kon het als zeevarende, wonende op het schip.
  Maar elke optie waarin je geen geregistreerde inwoner van ons land was, was niet echt lang vol te houden. Denk alleen maar aan AOW rechten etc.
  Bovendien zijn er weinig mensen die als het moet zo goed als de toenmalige Voerjongen kunnen – en willen leven.

 75. maff says:

  Vreselijk, het draadje weigert weer

  Eten koken en spammen tegelijk gaan niet samen 😉

  Deutsche Bank downgraded
  Bijna in de junk gevallen

  Met derivaatjes ter grootte van ongeveer de WERELDOMZET

  https://www.creditwritedowns.com/wp-content/uploads/2013/05/German-GDP-versus-Deutsche-Bank-gross-derivatives-exposure.png

 76. Voerman says:

  Steven: Misschien word je ergens weg gestuurd, maar dat maakt nou net niet uit met een huis op wielen.

  Als je erg lastig wordt, dan word je niet ergens weggestuurd, maar ergens naar toe gestuurd! 🙂 🙂

 77. Voerman says:

  Voerman: ls je erg lastig wordt, dan word je niet ergens weggestuurd, maar ergens naar toe gestuurd!

  En dat is ook een mogelijkheid om legaal en goedkoop te wonen. Alleen jezelf wel even inschrijven in de gemeente waar het betreffende gesticht gevestigd is. 🙂

 78. Nico de Geit says:

  Steven: Een oude camper

  Ik hoorde het verhaal van iemand die in een grote oude bus reed. Hij werd steeds aangehouden door de politie en moest dan plassen voor een drugstest. Als hij niet kon plassen moest hij mee naar het bureau. Hij werd een paar keer per dag aangehouden met die bus.

  Een campeerbus, caravan of camper moet op de camping staan, uitsluitend voor recreatie.

 79. Voerman says:

  maff: Eten koken en spammen tegelijk gaan niet samen

  Lijkt mij ook niet.
  Je eten verpietert of je tekst is klote.
  Hoewel, Voervrouw beweert altijd, dat vrouwen in tegenstelling tot mannen perfect kunnen multitasken!

 80. maff says:

  maff: Nou wordt het echt serieus

  Is ie er al ? Ik kan het niet zien

  Een waarschuwing is het, dat dan weer wel

 81. maff says:

  Nog maar een keer proberen 🙂

  Maxkeizer.com vandaag

  https://www.dollarvigilante.com/wp-content/uploads/2016/05/Jim-Rogers-Coming-Economic-Collapse-Could-Destroy-More-than-68-trillion-2-The-Dollar-Vigilante.jpg

  LOL, zelfs de BCG methode ( back to Mesopotamië ) wordt genoemd in het stuk

 82. Steven says:

  Nico de Geit,

  Ik heb jarenlang een oude camper gehad. Nooit mee aangehouden.. Je bedoelt zeker bij zo’n oude opgekalefaterde Amerikaanse schoolbus of zo? Ik had gewoon een “nette” oude camper.

 83. BBB says:

  Voerman: Moeten wij niet doen als de klein-Voerkinderen erbij zijn, die schamen zich voor opa Voerman!

  En dat wordt nog veel erger als de kleinkinderen de ware aard van hun voorouders leren kennen.

 84. Voerman says:

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/05/24/grote-verschillen-zoektijd-sociale-huurwoning
  Als machtige mensen het belangrijk vonden zou het snel opgelost zijn.

 85. maarten says:

  Voerman

  Daarom zou ik zeggen fuck them! Het maakt ze geen reet uit deze vluchtelingen… laat ze oprotten naar de cayman islands of panama… kijken hoe ze het daar vinden…

 86. maarten says:

  maarten,

  Die lelijk is en rijk…

 87. Nico de Geit says:

  Steven: Je bedoelt zeker bij zo’n oude opgekalefaterde Amerikaanse schoolbus of zo?

  Nee, het ging om een grote oude bestelbus.

  Ik heb ooit, lang geleden, in een oude auto gereden – rijp voor de sloop. Ze moesten me toen altijd hebben. Toen ik een nieuwere auto had was het meteen klaar – het zal dus niet aan mijn rijgedrag of leeftijd hebben gelegen.

 88. Ronald says:

  De Monitor van zondag 22 mei 2016 gaat uitgebreid in op huurdersproblemen. Ik heb ze onderstaande email gestuurd. Ze vragen de kijker om meer tips, dus zodoende. stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl en niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl zijn de redacteuren, het algemene email is demonitor@kro-ncrv.nl

  Ik heb 2 keer de aflevering van afgelopen zondag bekeken. Ik heb een aantal punten, en verbanden/oorzaken die misschien wel indirect, maar niet onomwonden aan elkaar worden gekoppeld in de aflevering van afgelopen zondag. Wel was het een enorme opluchting om nu na bijna 4 jaar minister Blok van de VVD een keer een programma te zien waar men echt de diepte in gaat. Ik heb in 2004 ook al een hele grote gele poster voor het raam gehad toen toenmalig minister Dekker, van wonen, ook VVD, er was nog geen sprake van crisis interessant genoeg!, ook reeds de WOZ waarde wilde laten meetellen in de huurprijs. Toen kwam Blok die het er wel door heen kreeg, het hele verhaal in de 1e kamer waarna Adri Duivesteijn toch nog overstag ging en ik mijn schoenzolen op kon eten omdat ik strategisch PvdA had gestemd! En het lijkt er sterk op dat geen journalist echt belangstelling heeft aangezien ze wellicht zelf diep in de schulden zitten en afhankelijk van zijn van de Stalinistische koopsubsidie van tot 52% van het inkomen aan rente terug.

  Een oneerlijkheid daarin is dat degene met het hoogste inkomen het meeste kan bieden, want die kan ook de hoogste hypotheek krijgen, want krijgt het meeste terug. Daarnaast is het volkomen krom en oneerlijk om de huur van huurwoningen vervolgens aan de vraagprijs van koopwoningen te willen koppelen. Die vraagprijs wordt in een situatie van vraag en aanbod immers vanzelf 2 keer zo hoog als men 2 keer kan betalen dan wanneer men geen subsidie zou ontvangen. De koopwoningen worden dus zwaar gesubsidieerd, dat kost nu al bijna 12 tot 15 miljard aan subsidieuitgaven voor de regering. Je hebt nu allemaal woningen “met garantie” (NHG), zodat ze niet onder water kunnen komen, maar dat dient de belastingbetaler straks op te brengen als dat mis gaat, zoals ELKE internationale instantie Nederland keer op keer met klem waarschuwt. Enkel de banken spinnen er garen bij.

  Wat wel eens wordt geroepen dat er teveel sociale huurwoningen is, is door jullie al onderuit gehaald zondag, en ik zie het gewoon voor mijn ogen en vooral oren (verbouwoverlast) gebeuren dat er allerlei trucs worden uitgehaald om de woningen de koopmarkt of dure vrije sector op te krijgen. Met weer overlast van buren die rechtszaken gaan aanspannen omdat er een grote boom staat die ineens gevaarlijk is terwijl hij er al 50 jaar staat, er vallen takken af met sterke storm, ze maken de volgende dag een foto in de zon en doen net alsof het “spontaan” gebeurd. De huurdersvereniging Oudwest heeft al flyers hangen dat nog maar 30% van Oudwest sociale huurwoning is.

  De uitgaven voor echt de allerarmsten is 1,5 miljard aan huursubsidie. Die hypotheekrenteaftrek kan op dit moment nu juist flink worden gesnoeid omdat de rente zo historisch laag staat en men toch niet zo heel veel terug krijgt. Straks kan de rente enkel nog omhoog, dus stel dat dat gebeurt, hij kan sowieso niet omlaag want staat al op 0% bij de Europese Centrale Bank, dan zit men met een subsidie die echt tegen de 30 tot 40 miljard kan gaan oplopen. Mijn vader kent nog rentes van 11 en 13% voor de hypotheek. Ik had in 1990 nog een woning kunnen kopen voor 70.000 gulden, gerenoveerd, in Oudwest, ik ken voorbeelden! Diezelfde woning kost nu weer ongeveer hetzelfde als in 2008, ik schat 275.000 euro, dat is 605.000 gulden. Dit zijn krankzinnige verschillen.

  Men kan en mag dan dus NIET de huur van een woning aan die gesubsidieerde koopmarkt koppelen via de WOZ waarde, een waarde die de huurder dit jaar voor het eerst weer mag inzien, ndat ze dat hadden afgeschaft omdat er teveel huurders in bezwaar gingen. Die huurders betalen al boven het EU gemiddelde, en in de grote steden dus reeds zelfs tot 50%.

  Men heeft het over meer marktwerking bij de VVD, het omgekeerde is het geval! U zegt zelf dat corporaties maar in 30% van het aantal benodigde (40%) sociale huurwoningen kan voorzien, maar ik heb ook nog eens een particuliere makelaar die ook gewoon het maximale aan huurverhogingen vraagt zolang dat kan. Maar ik geen flauw idee of die particuliere makelaar ook die verhuurdersheffing moet doorbetalen aan het rijk, ik krijg daar geen informatie over, en ik betaal gewoon als “rechtmatige sociale huurder zonder huursubsidie”, dus heb net iets teveel inkomen voor huursubsidie, ook gewoon die 4% huurverhoging per jaar. WAAROM? Wat heb ik misdaan? Waarom wordt ik feitelijk ook als scheefhuurder behandeld, want ik krijg ook 4% meer huur per jaar midden in een crisis. En ook mensen met bijstand krijgen die 4% gewoon, maar bij lange niet dat bedrag terug aan extra huursubsidie.

  Ik woon sinds 1994 in Amsterdam Oudwest. Ik heb een sociale huurwoning, ik betaal qua kale huur 25% van mijn inkomen en dat is geloof ik zo’n beetje het gemiddelde in de hele EU (heb zelf erg veel moeten verbouwen en investeren en heb nog steeds enkel glas (al heb ik daar zelf helder acrylaatplastic voor gezet). De woningen om mij heen worden of zo verbouwd dat de woning de vrije sector in kan. Ik heb een voorbeeld op dit huisnummer op 2 hoog, die woning kostte volgens het nieuwe puntensysteem ongeveer 450 of 500 euro, maar men vraagt er nu 2500 euro per maand voor!

  De huurders hiernaast zijn dood, verjaagd en uitgekocht, met anderhalf jaar strippen tot gevolg en opnieuw opbouwen. Aan de andere kant heb ik ook een buurman die continue wordt weggetreiterd terwijl hij een ongeneselijke ziekte heeft en daar dood wil gaan. Woningen worden samengevoegd, dat kwam eerst in de plaatselijke krant te staan, die bestaat niet meer en kreeg ik per week een email met pdf, nu heeft men enkel een zoeksysteem en kom ik voor 2 sociale huurwoningen al maandenlang een mededeling tegen dat er een samenvoeging gaat plaatsvinden op zeg 21hs en 1 hoog, maar dat dat nog wordt aangekondigd en ik dan in 2 weken een zienswijze kan indienen en anders 6 weken bezwaar kan maken. Ik kan het nu onmogelijk bewijzen, maar nu na 3 maanden zie ik dat die vergunning allang is afgegeven, en ik ga echt denken dat ze dit bewust doen om geen bezwaar te krijgen. Ik dien namelijk steeds bezwaar in tegen samenvoeging van 2 sociale huurwoningen waardoor die automatisch in de vrije sector komt en ook verkocht kan worden. Hetzelfde met de zolders bij 3 hoog trekken, of een dakterras erbij en ook in de vrije sector.

  Ik vind dat ook duidelijker moet worden gesteld dat de VVD met de hypotheekrenteaftrek niets wilt doen, het geld nu gewoon keihard gedeeltelijk bij huurders wordt weggehaald, via de verhoging ivm de “verhuurdersheffing”, de term op zich is al misselijkmakend verwarrend, iedereen denkt toch echt dat de verhuurder betaalt, terwijl het de huurder is, ook de echte niet scheefhuurder die 4% meer huur per jaar te verstouwen krijgt! En ik kan geen kant op, heb een WIA uitkering, krijg ook nooit een hypotheek en moet voor een grotere huurwoning dus verhuizen naar Friesland of Limburg en dan ook nog 2 keer meer gaan betalen.

  De ENIGE reden dat Rutte nu premier is en zal blijven is de hypotheekrentesubsidie, en minister Blok kan het zich dus gewoon permitteren om zijn kont af te vegen met het verhaal van u, hoogleraren en alle rapporten van alle instanties. 60% van de bevolking heeft een eigen huis of een 2e hypotheek en dus belang bij de VVD. Ik kan echt wel huilen! Ik woon in de mooiste straat, maar erger me rot aan de hele situatie en continue bouwoverlast (heeft een paar jaar stil gelegen). De PVV zal gaan meeregeren en haar eigen doelgroep verraden door mee te gaan in nog meer “scheefhuuraanpak”, zolang er maar iets staat over minder moslims in het regeerakkoord.

  Er bestaan dus geen scheefhuurders, wel kromkopers! Kopen is gewoon veel goedkoper dan huren vaak, maar jij mag niet meedoen, en als je wel meedoet neem je gigantische risico’s. Ouders die alvast een deel van het huis investeren, 100 duizend euro hulp belastingvrij, in een huis van de kinderen, alles om iedereen die koopmarkt op te duwen. Meer vrije sector woningen in het “segment goedkoper”? dat levert wellicht geen VVD stemmen op?

  ps, mijn buurvrouw hiernaast had een lage huur, maar had nog geeneens een douche! zij is een paar jaar geleden overleden, 93 jaar, het pand verkocht…

  met vriendelijke groet,

  Ronald

 89. Adamus says:

  Latida: Dat viel al jaren te verwachten. Die welvaart voor de middenklasse wordt vanzelf minder, daar hoeft men niets voor te doen of te laten.

  Een grotere groep armen houdt de middenklasse immers ‘in check’, dat maakt het makkelijker om de massa’s te masseren, en dat is wel zo handig bij het regeltjes opstellen voor een half miljard mensen.

  social engineering aan de bar van Juncker.

 90. Adamus says:

  maff:
  Vreselijk,het draadje weigert weer

  Eten koken en spammen tegelijk gaan niet samen

  Deutsche Bank downgraded
  Bijna in de junk gevallen

  Met derivaatjes ter grootte van ongeveer de WERELDOMZET

  creditwritedowns.c…vatives-exposure.png

  en Duitsland zit via Target2 voor 250 miljard vast in Italië. Verder wil IMF dat we via esm haar leningen aan Gr overnemen, zodat niemand pijn gaat lijden 😉

 91. Ronald says:

  aanvulling: heeft iemand er al eens bij stilgestaan waarom ik zo’n 20 jaar lidmaatschapsgeld heb betaald aan 3 verschillende woningbouwVERENIGINGEN (sorry voor de hoofdletters, maar hier even essentieel dat laatste woord) en dus ook recht had op een woning van die vereniging, en dat voor een redelijke prijs voor een goede woning, eigendom van alle leden samen, dat is het principe van een vereniging dacht ik ook. Hoe en waar en waarom zijn dat ineens corporaties geworden en zijn de woningen niet meer eigendom van de leden gezamenlijk!? Daarna kregen we dus pas de taferelen met o.a. Rochdale en de Maserati van de bestuurder en dat schip in Rotterdam… En daarom kan minister Blok nu zijn misdadig asociale praktijken voortzetten. Een vereniging met echte leden had dit toch nooit laten gebeuren? Waarom is dit er zo sneaky doorheen geglipt blijkbaar?

 92. Steven says:

  Nico de Geit: Ik heb ooit, lang geleden, in een oude auto gereden – rijp voor de sloop. Ze moesten me toen altijd hebben. Toen ik een nieuwere auto had was het meteen klaar – het zal dus niet aan mijn rijgedrag of leeftijd hebben gelegen.

  Tja.. De BMW’s met uitschot en kilo’s drugs kunnen zo doorrijden bij de grens en de oude Fiat panda van de studerende nette zoon wordt wel aangehouden.

  (of zoiets)

 93. Steven says:

  Ze bekeuren namelijk liever een Nederlander in een Fiat Panda dan 4 Joegoslaviërs in een dikke BMW.

 94. Steven says:

  en… weer genoeg gezopen en geouwehoerd.. Tot morgen!

 95. Voerman says:

  Steven: en… weer genoeg gezopen en geouwehoerd.. Tot morgen!

  Eerlijk gezegd ook na een glaasje…….. 🙂
  Truste!

 96. Nico de Geit says:

  IMCA MARINA verliest droomhuis dat nachtmerrie werd!

  Nadat daar eerst haar restaurant failliet ging, valt op 20 juni helemaal het doek als het geduld van de HYPOTHEEKBANK op is en het trotse bezit van de 75-jarige bij opbod zal worden verkocht…

  http://www.telegraaf.nl/prive/25861577/__IMCA_verliest_droomhuis_dat_nachtmerrie_werd___.html

 97. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: IMCA MARINA

  Ze had liedjes van 1963 tot 1988. Als ze vroeg was ingestapt in het piramidespel met huizen was het goed gekomen.

  Liedjes van haar op Youtube, vooraf stevig indrinken noodzakelijk.

 98. erik(trolnogimmerhier) says:

  Abn amro verlaagd de 2-jaars hypotheekrente naar 0,99%, nog even en het is 0. Komt dat gratis wonen toch nog in zicht, jammer van al die huurders die er weer wat bij krijgen dit jaar…..

 99. svg says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Abn amro verlaagd de 2-jaars hypotheekrente naar 0,99%, nog even en het is 0. Komt dat gratis wonen toch nog in zicht

  “Komt dat gratis wonen toch nog in zicht”

  Begrijp jij eigenlijk wel wat een hypotheek is?????

 100. dr.t says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Abn amro verlaagd de 2-jaars hypotheekrente naar 0,99%, nog even en het is 0. Komt dat gratis wonen toch nog in zicht, jammer van al die huurders die er weer wat bij krijgen dit jaar…..

  Joh je moet dat van de zonnge kant zien, indien de hypotheekrente naar 0 gaat dan stelt de HRA ook niets meer voor!

 101. dr.t says:

  BBB: En dat wordt nog veel erger als de kleinkinderen de ware aard van hun voorouders leren kennen.

  Lekker bezig BBB , fijn dat je de nuance weet te vinden.

 102. gardensnake says:

  dat was de rede dat je laatste jaren minder kan lenen. (banken gaven een limeiet), niet omdat het onbetaalbaar is, maar zodat iedereen nog net kan rond komen om hypotheekrente aftrek te kunnen betalen.

 103. argon says:

  1% is wel lekker laag, Nu kunnen de babyboomers elkaar afvragen waarom niemand hun afgeleefde huisje wil afbetalen, want het is toch gratis.

 104. Steven says:

  svg,

  Waarschijnlijk betaalt Erik zijn vrienden ook nooit terug dus doet ie dat ook zeker niet bij één of andere bank.
  En onderhoud aan zijn huis doet zo’n Tokkie uiteraard ook niet.;)

 105. argon says:

  De huizen die op funda staan zijn gemiddeld 43 jaar oud. Vieze oude huizen, die langzaam schimmelend in het moeras wegzakken. asbest , verborgen gebreken en lekkende muren en daken. De enige manier om deze woningen behaaglijk te houden is door lekker veel laatste restje aardgas te stoken

  Dit jaar zijn er 50.000 woningen bijgebouwd in Nederland. Nu staan er dus geen 6.7 miljoen woningen maar wel 6.7 tenminste als er in de tussentijd niets is afgebroken.

 106. Maria says:

  Maria:
  Onder druk, subsidie of marktwerking wordt dus alles vloeibaar:

  – huizenprijzen
  – huurprijzen
  – zorgverzekering
  – openbaar vervoer
  – energie
  – gemeentelijke lasten

  Welkom in Nederland, tot ca. 1995 zelfstandig en sociaal denkend, daarna in rap tempo onderdeel geworden van het Angelsaksische beleid.

  Resultaat: voedselbanken en een “wettelijke” adempauze in het betalen van schulden.

  Bravo Nederland, bravo!!

  Onder druk wordt alles vloeibaar, voorbeeld, onderwijs en asielzoekers:

  http://daskapital.nl/2016/05/told_you_so_inburgeren_is_een.html

 107. maff says:

  Maria,

  Yeah, we’re done

  Jan-Hein Strop ‏@janheinstrop nu18 uur geleden

  “We have market system that is serving investors, rather than anybody else — consumers, workers, the real economy.”

  en …. 6% hebben we ingeleverd om dit systeem te redden ….. De Narren en haar Muppets

  ps 🙂 The master of economics https://s3.amazonaws.com/peerfit.wpcontent/2013/12/Money.gif

 108. maff says:

  Spam wordt niet meer geleegd ?

  maff: 6% hebben we ingeleverd om dit systeem te redden

  Tuurlijk, weer linkje vergeten https://twitter.com/rf_hfc?lang=nl een beetje dom

 109. maff says:

  Hmmmm linkies lukken niet, try out

  ‘Peter H van Mulligen
  ‏@phvmulligen

  Als t inkomen van Nederlanders sinds 1990 even hard was gegroeid als t bbp, hadden we nu 25% meer te besteden gehad ‘

 110. maff says:

  Latida,

  Het gaat goed met de pensioenfondsen 😉 …..

  Nou ja, voor de beheerders dan

  ‘Gemiddeld €60.000 bonus voor vermogenbeheerders APG’

 111. maff says:

  maff: Nou ja, voor de beheerders dan

  Zowaar een linkje, hoop ik

  ‘Drie medewerkers in New York kregen elk een beloning van meer dan 1 miljoen euro.’

  http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/apg-keert-32-miljoen-aan-bonussen-uit

 112. BBB says:

  Maria: Welkom in Nederland, tot ca. 1995 zelfstandig en sociaal denkend, daarna in rap tempo onderdeel geworden van het Angelsaksische beleid.

  De ware aard van de babyboomer werd vanaf 1995 duidelijk. “Ikke en de rest kan stikke”. De politiek probeert nu stemmetjes te winnen van dit electoraat zoals de PVV met hun tijdelijke verhoging AOW. Het is om te kotsen. De periode 1995-2030 wordt een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Het onnozele en egoïstische gedrag van de babyboomer ligt ten grondslag aan deze periode.

  Dit forum is aan het doodbloeden omdat het allemaal te lang duurt. Alle punten over de huizenmarkt zijn wel gezegd maar zolang één bepaalde generatie het voor het zeggen heeft en alleen maar oog voor zichzelf heeft gebeurd er weinig.

  De schijnwelvaart van de babyboomer gaat betaald worden door volgende generaties.

  “Na mij de zondvloed” (lijfspreuk van de BB).

 113. Nico de Geit says:

  Ook Geert Hoes raakt zijn huis kwijt

  Sloeg gisteren het nieuws in dat Imca Marina later deze maand haar prachtige landgoed in Groningen kwijtraakt door een executieveiling, het lijkt kommer en kwel in de artiestenwereld… Ook acteur Geert Ho es (33) staat eerdaags op straat!

  Achter betaalmuur:

  http://www.telegraaf.nl/prive/25870976/__Ook_Geert_Hoes_raakt_huis_kwijt__.html

 114. maff says:

  BBB,

  The critical path

  Kondratieff wave 🙂 een hobbeltje in de 80 jarige cyclus

  http://www.acting-man.com/blog/media/2011/12/tt111205.gif

 115. Nico de Geit says:

  BBB: “Na mij de zondvloed” (lijfspreuk van de BB).

  Er lopen heel wat gevallen rond die met een enorme schuld het graf in gaan.

 116. Argon says:

  Bbb het is niet alleen dit forum, heel nederland bloedt dood. Enkel mensen die niet kunnen emigreren houden de moed erin. Ik ken toch wel veel mensen die kozen voor een opleiding zonder baankans in het buitenland(strafrecht, apotheker ambtenaar)
  Tja dan kun je ook niet veel anders dan meedoen en volhouden dat Nederland zo fijn is.

 117. maff says:

  Argon: heel nederland bloedt dood.

  Het nieuwe Nederland

  Koeienknuffelen en putjescheppen

  Back to the basic

  Mooie dag zeepbellers 😎

 118. Nico de Geit says:

  Argon:
  Bbb het is niet alleen dit forum, heel nederland bloedt dood. Enkel mensen die niet kunnen emigreren houden de moed erin. Ik ken toch wel veel mensen die kozen voor een opleiding zonder baankans in het buitenland(strafrecht, apotheker ambtenaar)
  Tja dan kun je ook niet veel anders dan meedoen en volhouden dat Nederland zo fijn is.

  Nederlanders, ETNISCHE Nederlanders, hebben toch wel bepaalde kwaliteiten ten opzichte van veel andere volkeren. Ze zijn efficiënt, pragmatisch, ondernemend, klantvriendelijk, vol passie, ego zit niet in de weg, genieten vertrouwen, zijn niet corrupt, durven risico’s en verantwoording te nemen, zijn relatief betrouwbaar, en meer.

  Nederlanders, ETNISCHE Nederlanders, zijn op heel veel plaatsen ter wereld welkom.

 119. TulipManIA says:

  BBB: De ware aard van de babyboomer werd vanaf 1995 duidelijk. “Ikke en de rest kan stikke”. De politiek probeert nu stemmetjes te winnen van dit electoraat zoals de PVV met hun tijdelijke verhoging AOW. Het is om te kotsen. De periode 1995-2030 wordt een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Het onnozele en egoïstische gedrag van de babyboomer ligt ten grondslag aan deze periode.

  Dit forum is aan het doodbloeden omdat het allemaal te lang duurt. Alle punten over de huizenmarkt zijn wel gezegd maar zolang één bepaalde generatie het voor het zeggen heeft en alleen maar oog voor zichzelf heeft gebeurd er weinig.

  De schijnwelvaart van de babyboomer gaat betaald worden door volgende generaties.

  “Na mij de zondvloed” (lijfspreuk van de BB).

  BBB,

  Ik ben het grosso-modo met je conclusie eens dat de huidige generatie die aan het begin of midden van zijn carriere staat, een slechter NL tegemoet kan zien dan de huidige gepensioneerden.

  In plaats van een halfvol glas dat gevuld zou worden (BB) is het glas van de jongeren vaak al half leeg en staan er nog flinke slokken daaruit voor de boeg.

  Jouw frustratie naar vorige en huidige beleidsbepalers is imho niet geheel onterecht.

  Wat ik wel zou willen zeggen is, stap voorbij die woede en frustratie.

  Maak er wat van. Red jezelf. Vorm je woede om in een niet te stoppen energie om voor jezelf een goede toekomst te maken.

  Je kunt de wereld als geheel niet veranderen, wel jouw wereld.

 120. TulipManIA says:

  Nico de Geit: Nederlanders, ETNISCHE Nederlanders, hebben toch wel bepaalde kwaliteiten ten opzichte van veel andere volkeren. Ze zijn efficiënt, pragmatisch, ondernemend, klantvriendelijk, vol passie, ego zit niet in de weg, genieten vertrouwen, zijn niet corrupt, durven risico’s en verantwoording te nemen, zijn relatief betrouwbaar, en meer.

  Nederlanders, ETNISCHE Nederlanders, zijn op heel veel plaatsen ter wereld welkom.

  Klopt. Westerlingen genieten een bepaalde positie in het buitenland.

  Maar vergis je niet.

  We staan niet bovenop de ladder.

  De wereld wordt geregeerd door de Angelsaksische suprematie gedachte.

  De VS, Engeland, Australie, Canada hebben een streepje voor.

  De Duitsers ook. In het buitenland denkt men aan BMW, Mercedes, Audi (Volkswagen was en is natuurlijk weinig flashy), Siemens en andere hoogwaardige produkten.

  Ik denk dat Duitsers als techneuten en ingenieurs te boek staan, Nederlanders eerder als gewiekste handelaren waarbij je je vingers moet natellen na het geven van een hand..

 121. TulipManIA says:

  Argon:
  Bbb het is niet alleen dit forum, heel nederland bloedt dood. Enkel mensen die niet kunnen emigreren houden de moed erin. Ik ken toch wel veel mensen die kozen voor een opleiding zonder baankans in het buitenland(strafrecht, apotheker ambtenaar)
  Tja dan kun je ook niet veel anders dan meedoen en volhouden dat Nederland zo fijn is.

  Dat is de Catch 22.

  Je moet in je thuisland ervaring opdoen voordat je in aanmerking wordt genomen bij een buitenlandse werkgever.

  Dus aan de ene kant een studie met kans op werk in Nederland, maar ook een richting en genoeg ervaring in NL om elders in het buitenland waarde toe te voegen..

 122. rubje says:

  Veel mensen in het buitenland kennen Nederland helemaal niet. Alleen Amsterdam…..

 123. argon says:

  Er vol voor gaan in het buitenland, of lekker op de bank blijven zitten. Carriere is net als Karate
  https://www.youtube.com/watch?v=Y3lQSxNdr3c

 124. Jan says:

  BBB: De periode 1995-2030 wordt een zwarte bladzijde in de geschiedenis.

  …dan heb je er echt helemaal niets van begrepen. Mijn hemel wat een verknipt (wereld)beeld heb je dan.

 125. Nico de Geit says:

  argon: Er vol voor gaan in het buitenland

  Vooral als je er niet vol voor wil gaan maar gewoon rustig aan wil doen stuit je op problemen.

 126. rubje says:

  BBB: De periode 1995-2030 wordt een zwarte bladzijde in de geschiedenis.

  In 2030 zullen de meeste mensen die nu nog op deze blog zitten nog steeds beweren dat de het dieptepunt nog niet bereikt is en de echt slechte tijden nog gaan komen

 127. TulipManIA says:

  rubje: In 2030 zullen de meeste mensen die nu nog op deze blog zitten nog steeds beweren dat de het dieptepunt nog niet bereikt is en de echt slechte tijden nog gaan komen

  En er zullen ook mensen zijn die zeggen dat huurders een dief van hun eigen portemonnee zijn en dat je van kopen slapend rijk kan worden.

  Leuke dooddoener.

 128. TulipManIA says:

  Nico de Geit:
  CBS: ‘Ambitie jongeren neemt af’:

  telegraaf.nl/vrouw…ot_ben__Niks___.html

  Kan me er wel wat bij voorstellen.

  Als je voltijd werkt, heb je mss wat meer centjes bruto, maar netto mss niet zo heel veel meer, maar verlies je je vrije tijd.

  Als je weinig werkt, heb je bruto wel wat minder, maar netto maakt dat mss niet veel uit, en heb je je vrijheid.

  Arbeid is het verkopen van je vrije tijd (en ziel?) voor geld.

  In NL levert je arbeid marginaal te weinig op (uitkering vs. netto inkomen), terwijl er teveel vertier op de loer ligt

 129. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Sloeg gisteren het nieuws in dat Imca Marina later deze maand haar prachtige landgoed in Groningen kwijtraakt door een executieveiling

  Hoe raakt iemand zijn huis kwijt? Door een executieveiling. Maar er is natuurlijk wel iets aan voorafgegaan. Je huis komt niet zomaar op een executieveiling terecht.

 130. Nico de Geit says:

  ps:
  Nico de Geit,

  Intussen in Frankrijk “1789 2.0”:
  stopdebankiers.eu/…loopt-miljoenen-mis/

  Een paar jaar geleden was ik heel druk met preppen. Ik kocht toen vier stalen jerrycans van ieder 20 liter. Ze staan nu vol in mijn huurschuur. Af en toe denk ik: je bent gek Geit. Maar laat die jerrycans maar lekker staan – vol.

  Denk er wel aan dat de grens passeren met maximaal 10 liter gebeurt. Over de rest moet je bijbetalen, geld terug doen ze niet aan.

 131. Latida says:

  Wat een verhaal:

  “Het kadaster arriveerde ter plekke, mat alles op en gaf door dat de gespannen lijn de juiste afscheiding was. Maar ze waren wel eerst een uur koffie wezen drinken bij Bertje, hetgeen omwonenden ook getuigd hebben. Dit laatste feit maakte eiser wantrouwig. Na het ontvangen van de nieuwe kadasterkaart schakelde hij een professioneel landmeetbureau in. Toen bleek dat zowel het rapport van het kadaster als de meting zeer onbetrouwbaar waren, want de scheidingslijn met de zijburen liep bij de een opeens dwars door hun woonkamer en bij de ander dwars door zijn garage. Iemand had het perceel van de eiser breder en ondieper gemaakt, hetgeen Bertje buitengewoon goed uitkwam. Een onverlaat had alle hoofdmeetpunten(markers) in straat opgegraven en verwijderd en verdere kadasterpaaltjes verplaatst, hetgeen onjuiste kadastermeting tot gevolg had. Maar de kadasterpiepeltjes konden hier ook geen sjoege van hebben, daar al jaren geen professionele landmeter meer in dienst was bij het kadaster. Ze konden alleen maar afgaan op de paaltjes die ze zagen. Een professioneel bureau gaf te kennen dat deze truc wel eens voorkwam in de buurt van Oude Pekela waar boeren “LANDJE PIK” tot volkssport hadden verheven. ”

  Bron: http://www.stelling.nl/followup/terp.html

 132. Voerman says:

  rubje: In 2030 zullen de meeste mensen die nu nog op deze blog zitten nog steeds beweren dat de het dieptepunt nog niet bereikt is en de echt slechte tijden nog gaan komen
  In 2030 zullen de meesten die nu op dit weblog spelen ouwe lullen geworden zijn en zij zullen niet eens meer aan de huidige periode van hun leven denken.
  Mensen met hersendegeneratie van het kaliber BBB zullen zijn opgenomen in inrichtingen, al er tenminste nog niet weggesaneerde inrichtingen zijn.

 133. maff says:

  Typisch,
  we hebben een golf van optimisme nodig en worden direct erna van je pensioen beroofd

  Eerst de golf van optimisme ( Bas Jacobs )

  http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/we-hebben-een-golf-van-optimisme-nodig

  http://www.acting-man.com/blog/media/2014/12/supply-and-demand.gif

 134. maff says:

  Hmmm, de ‘we hebben een golf van optimisme nodig’ ( Bas Jacobs ) is verdwenen, dan de pensioenroof maar, kijken of dat wel lukt, het draadje doet raar

  http://daskapital.nl/2016/05/pensioenroof_massa_wordt_bedon.html

 135. BBB says:

  TulipManIA: BBB,

  Ik ben het grosso-modo met je conclusie eens dat de huidige generatie die aan het begin of midden van zijn carriere staat, een slechter NL tegemoet kan zien dan de huidige gepensioneerden.

  In plaats van een halfvol glas dat gevuld zou worden (BB) is het glas van de jongeren vaak al half leeg en staan er nog flinke slokken daaruit voor de boeg.

  Jouw frustratie naar vorige en huidige beleidsbepalers is imho niet geheel onterecht.

  Wat ik wel zou willen zeggen is, stap voorbij die woede en frustratie.

  Maak er wat van. Red jezelf. Vorm je woede om in een niet te stoppen energie om voor jezelf een goede toekomst te maken.

  Je kunt de wereld als geheel niet veranderen, wel jouw wereld.

  Bedankt voor deze doordachte reactie. Maak je niet druk over mijn wereld, die ziet er beter uit dan je denkt. Mijn frustratie of woede is ook minder dan je denkt. Ik heb mijzelf al gered maar er zijn nog zo veel anderen (voornamelijk jongeren) die niet door hebben wat er gebeurd. De onnozelheid en het egoïsme van één generatie mag niet ten koste gaan van een andere. Ik blijf mijn gal spuwen over de ouderen (60+) die ik gemakshalve babyboomer noem omdat dit gedrag nooit vergeten of vergeven mag worden.

 136. maff says:

  ‘Hoe krijgen we inflatie terug?’

  Deflationtrap ( boek der boeken )

  We hebben een golf van optimisme nodig

  http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/we-hebben-een-golf-van-optimisme-nodig

  ps,

  🙂 http://lowres.jantoo.com/animal-kingdom-world_of_cow-cowtoons-grazers-grazed-cow-01237815_low.jpg

 137. maff says:

  ps spam alert 🙂

 138. dr.t says:

  Waarom vertrekken jullie simpelweg niet nu hier zo beroerd is?

  Er zijn ongetwijfeld veel landen te vinden waar het een stuk socialer aan toe gaat en waar julle met open armen ontvangen worden.

  Afrika , nou nee.
  Azie , lijkt sociaal is het net
  Rusland, voor Frans een uitkomst.
  Vs Australie , ze laten jullie er niet in.
  Zuid Amerike, dat overleven je niet.
  In Zweden en Noorwegen , mocht je willen.
  Enz enz,

 139. maff says:

  2015 statistics

  De gemiddelde OVERWAARDE van alle heilige huisjes is volgens deze statistiek 93k per huis

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=81702NED&LA=NL

  Maar ALLEEN hypotheekgeverts hebben een gemiddelde overwaarde van 15k

  WOZ waarde http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37610&LA=NL

  Je hebt twee rekenmethodes duzzzzz

 140. maff says:

  Pas op voor de systemen …..

  “The System Itself Is At Risk” Bill Gross Warns, Shorts Credit As “Day Of Reckoning Is Coming”

  http://www.zerohedge.com/news/2016-05-26/system-itself-risk-bill-gross-warns-shorts-credit-day-reckoning-coming

 141. dr.t says:

  Malkukkie ?

 142. dr.t says:

  Pardon Kalmukkie heet het land…

 143. maff says:

  maff,

  Het script ligt al klaar

  25% van het vermogen moet worden ingeleverd

  BCG http://www.iknews.de/wp-content/uploads/2014/06/bcg1.jpg

 144. Nico de Geit says:

  TulipManIA: Je kunt de wereld als geheel niet veranderen, wel jouw wereld.

  Kortom: Red Jezelf.

 145. Nico de Geit says:

  dr.t: Waarom vertrekken jullie simpelweg niet nu hier zo beroerd is?

  Ik zit hier prima in mijn mooie huurwoning. En zolang ik in Nederland meer verdien dan ik hier uitgeef blijf ik lekker hangen.

  Niet alleen geld speelt een belangrijke rol, ook VEILIGHEID. Steeds meer mensen ervaren Nederland als een onveilig land.

  Een huis huren hoort natuurlijk wel bij het exit-plan. Veel onder water staande huiseigenaren zitten letterlijk muurvast. Zelfs als er een kerncentrale in hun achtertuin ontploft kunnen ze niet weg.

 146. Nico de Geit says:

  dr.t: Waarom vertrekken jullie simpelweg niet nu hier zo beroerd is?

  Ook al zit ik in het buitenland, je vindt mij hier toch. Ik ga nergens heen waar geen internet is.

 147. László says:

  maff: Je hebt twee rekenmethodes duzzzzz

  ???

  Je vergeet nog wat: “Dit betreft de stand van de schuld waarover rente is verschuldigd. Opgebouwde tegoeden voor de aflossing van de hypotheek via kapitaalsverzekeringen, spaar-, beleggingshypotheken en dergelijke kunnen niet worden waargenomen en zijn derhalve niet in mindering gebracht.”

 148. László says:

  BBB: Ik blijf mijn gal spuwen over de ouderen (60+) die ik gemakshalve babyboomer noem omdat dit gedrag nooit vergeten of vergeven mag worden.

  Wel anoniem natuurlijk, maakt indruk.

 149. László says:

  Argon: heel nederland bloedt dood.

  In welke krimpregio woon jij? Ik moest gewoon weer een nummertje trekken bij de visboer zaterdag.

  95% van de huiseigenaren kan zijn hypotheeklast gewoon betalen.
  85% van de mensen die willen werken heeft werk.

  Dat betekend dat er relatief veel mis gaat maar ook heel veel goed. Het is maar wat je omgeving presteert.

 150. László says:

  Nico de Geit: Ik zit hier prima in mijn mooie huurwoning.

  Lentekriebels?

  Een paar maanden geleden piepte je wel anders.

 151. Nico de Geit says:

  dr.t: Waarom vertrekken jullie simpelweg niet nu hier zo beroerd is?

  Heel lang geleden dacht ik dat de hoge huizenprijzen een typisch Nederlands probleem was. Toen ging ik zoeken naar huizenprijzen in Australië: ook een ramp. Paaseiland dan? Hetzelfde systeem.

  Moskou of Sint Petersburg? Daar zaten velen al op 10x hun jaarinkomen aan hypotheek. Na de devaluatie van de roebel zitten velen die een hypotheek hebben in buitenlandse valuta nu op 20x hun bruto jaarinkomen aan hypotheek. En de huizenprijzen daalden daar ook nog zo’n 10% in 2015.

  Prijzen zullen in Nederland ook gaan dalen, al was het alleen maar vanwege de eigen woning naar box 3 en de afbouw van de HRA. En dan: de demografie. Wie wil Somalische buren?

 152. dr.t says:

  Nico de Geit: Ook al zit ik in het buitenland, je vindt mij hier toch. Ik ga nergens heen waar geen internet is.

  Ik bedoel waarom zit je er niet als je het hier zo duidelijk niet naar je zin hebt? Waar wacht je/jullie op? Wel blijven posten inderdaad! Ik zou je anders missen.

 153. huizenhyper says:

  Nico de Geit:

  Niet alleen geld speelt een belangrijke rol, ook VEILIGHEID. Steeds meer mensen ervaren Nederland als een onveilig land.

  Een huis huren hoort natuurlijk wel bij het exit-plan.

  Dit hoort ook bij mijn exit-plan. Grappig dat er meer mensen hetzelfde hierover denken. In rare tijden moet je mobiel zijn.

  Een huis kopen?
  Ik huur nu. Ik ben 700 euro kwijt aan huur.
  Onze overheid smeedt snode plannen om het huis in box 3 te schuiven. Ik zou dan grofweg 500-600 euro per maand moeten betalen voor een afbetaald huis (was de planning).
  Dan heb ik een afbetaald huis, en dan betaal ik weer een soort huur.

  ALWEER een reden om (voorlopig?) geen huis te kopen in NL.

 154. Maria says:

  maff:
  maff,

  Het script ligt al klaar

  25% van het vermogen moet worden ingeleverd

  BCGiknews.de/wp-conte…ads/2014/06/bcg1.jpg

  De vraag is: van wiens vermogen?

 155. Nico de Geit says:

  dr.t: waarom zit je er niet als je het hier zo duidelijk niet naar je zin hebt?

  Ik zit hier prima. Verderop zitten mensen met hun huis zwaar onder water. Met een te koop bord al jaren in hun tuin. Ze slikken pillen, het gaat niet goed met ze.

 156. dr.t says:

  Nico de Geit: Ik zit hier prima. Verderop zitten mensen met hun huis zwaar onder water. Met een te koop bord al jaren in hun tuin. Ze slikken pillen, het gaat niet goed met ze.

  Die indruk maak je niet Nico, dat je het prima naar je zin hebt. Maar misschien werkt je gemopper therapeutisch, lekker de schuld bij anderen leggen. Gelukkig kun je je flexibel opstellen als er een kerncentrale ontploft, dan kun je degenen uitlachen die zo stom zijn geweest om een huis te kopen. Dan heeft Nico toch maar mooi zijn schaapjes op het droge. Goed hoor! Fijne kerel ben je.

 157. Voerman says:

  Het gaat allang niet meer over huizen en de prijzen daarvan.
  Heden veelal gekeuvel zonder inhoud.
  Gratis cabaret in de zuiverste vorm.
  Ook gezellig om aan te zien.
  Wel meer idioten hier aanwezig.

 158. Nico de Geit says:

  Maria: De vraag is: van wiens vermogen?

  Die vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden. Bijvoorbeeld door een eenmalige extra heffing over het vermogen in box 3.

 159. ps says:

  maff,

  Tuftufkaj spam alert…;-)

  “We need another Volcker” (Bill – what’s in a name? – Gross):
  https://images.hedgeye.com/media_assets/0074/3653/Fed_Chairmen_cartoon_02.03.2016_large.png

 160. Nico de Geit says:

  Mijn huur is ruim 1000 euro per maand. Trek daar het (groot)onderhoud vanaf, al snel een paar honderd euro per maand. Heffingen en eventuele verzekeringen, zeker een paar tientjes. En dan de box 3 heffing over 350k, dat is 411 euro per maand.

  Kosten koper ben je kwijt, dat was 40k in 2009. Als de prijzen gelijk blijven of gaan dalen is huren voordeliger dan eigenaar zijn, en nog flexibeler ook.

  Als je het geld voor een huis gaat lenen ben je echt veel duurder uit dan dat je een (duur) huis huurt. Voor een goedkoop flatje kan het anders liggen vanwege de hoge huurprijzen aan de onderkant van de markt.

 161. Mrgalak says:

  dr.t,

  Ieder moet zijn eigen huiswerk maken, Dr. T. Afgunst op mensen die afwijken van de norm en daar goed bij varen is wel heel typisch Nederlands.

 162. svg says:

  Nico de Geit:
  Mijn huur is ruim 1000 euro per maand. Trek daar het (groot)onderhoud vanaf, al snel een paar honderd euro per maand. Heffingen en eventuele verzekeringen, zeker een paar tientjes. En dan de box 3 heffing over 350k, dat is 411 euro per maand.

  Kosten koper ben je kwijt, dat was 40k in 2009. Als de prijzen gelijk blijven of gaan dalen is huren voordeliger dan eigenaar zijn, en nog flexibeler ook.

  Als je het geld voor een huis gaat lenen ben je echt veel duurder uit dan dat je een (duur)huis huurt. Voor een goedkoop flatje kan het anders liggen vanwege de hoge huurprijzen aan de onderkant van de markt.

  Grijs gedraaide plaat

 163. Nico de Geit says:

  svg: Grijs gedraaide plaat

  Toch blijven de pro-kopers beweren dat huren altijd duurder is dan kopen. Ze komen dan aan met een verhaal over 30 jaar, nul onderhoud, eeuwig stijgende prijzen en blijvende vrijstelling voor box 3 en blijvende HRA, enz.

 164. maff says:

  Nou, nou wat een waarschuwingen, het gaat maar door …… alweer twee erbij

  Greenspan: Western World Headed for a State of Disaster FOX business

  Linkje lukt niet, sorry

  Japanse premier waarschuwt voor nieuwe crisis
  http://www.nu.nl/economie/4268514/japanse-premier-waarschuwt-nieuwe-crisis.html

  Draghi pope 🙂

  https://images.hedgeye.com/media_assets/0070/2222/Draghi_Pope_cartoon_09.23.2015.png

 165. maff says:

  maff: het gaat maar door

  Joppeta en alweer eentje
  Topmanager waarschuwt voor krach ( hij doet er nogal geheimzinnig over ) Hugh Hendry had de crisis wel zien aankomen 😉 http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/25883084/__Topmanager_waarschuwt_voor_krach__.html

  Stop hyperinflation QE 4 announced 😉

  https://media.giphy.com/media/xTiTnoMw32vkUhSm7m/giphy.gif

 166. dr.t says:

  Mrgalak:
  dr.t,

  Ieder moet zijn eigen huiswerk maken, Dr. T.Afgunst op mensen die afwijken van de norm en daar goed bij varen is wel heel typisch Nederlands.

  Afgunst? Typisch hollands vind ik klagen en zeuren over hoe slecht we het hebben, terwijl we in een ongelooflijke bevoorrechte positie verkeren.
  We hebben het goed en dat gun ik juist iedereen. Maar dat afgeven op buitenlanders vind ik niet zo verheffend, gevaarlijk en en beetje simpel. In het nieuws hoor je alleen de extreme uitingen, nooit eens de nuance. Dat verkoopt niet.

 167. Latida says:

  Pieter Lakeman interviewt Nils de Heer; De “prachtige handel” van de Rabobank

  https://www.youtube.com/watch?v=BQzcmXPiQ30

 168. Nico de Geit says:

  dr.t: Maar dat afgeven op buitenlanders vind ik niet zo verheffend, gevaarlijk en en beetje simpel.

  Oogkleppen: http://i111.photobucket.com/albums/n123/malam_photo/resize_ZV_oogkleppen_zps3c437aa8.jpg

 169. Nico de Geit says:

  dr.t: Maar dat afgeven op buitenlanders vind ik niet zo verheffend, gevaarlijk en en beetje simpel.

  We hadden het over een ander onderwerp Dr T. Blijkbaar verkeer je nog steeds in de waan dat je kunt scoren door de dappere ridder te spelen.

  Maar dat afgeven op mensen die geen hoge pet op hebben van de multiculturele samenleving vind ik niet zo verheffend, gevaarlijk en en beetje simpel.

 170. dr.t says:

  Nico de Geit: We hadden het over een ander onderwerp Dr T. Blijkbaar verkeer je nog steeds in de waan dat je kunt scoren door de dappere ridder te spelen.

  Maar dat afgeven op mensen die geen hoge pet op hebben van de multiculturele samenleving vind ik niet zo verheffend, gevaarlijk en en beetje simpel.

  Ik geef af op laatdunkende, zondebok zoekende gedrag. Maar ik begrijp uit je laatste reactie dat je jezelf nu als slachtoffer presenteert? Ga eens aan iemand uit een echt arm land uitleggen hoe zeer je te lijden hebt in NL vanwege de multi culturele aspecten ervan. Je bent slachtoffer van je beperkte blik.
  Het gaat helemaal nergens over.en daarom hou ik er over op.

 171. maff says:

  Deflation alert ! ….. proest

  Forecast inflation Netherlands

  ( gepikt van trading economics )

  2016-07-07 04:30 AM Jun -0.07%
  2016-08-04 04:30 AM Jul -0.08%

  ps 🙂 deflated https://images.hedgeye.com/media_assets/0075/3101/Draghi_cartoon_11.12.2015_large.png

 172. Nico de Geit says:

  dr.t: Ik geef af op laatdunkende, zondebok zoekende gedrag. Maar ik begrijp uit je laatste reactiedat je jezelf nu als slachtoffer presenteert? Ga eens aan iemand uit een echt arm land uitleggen hoe zeer je te lijden hebt in NL vanwege de multi culturele aspecten ervan. Je bent slachtoffer van je beperkte blik.
  Het gaat helemaal nergens over.en daarom hou ik er over op.

  Om zoiets te schrijven moet je dikke oogkleppen op hebben. Blijkbaar heb je geen enkel inzicht in de gevaren van het toelaten van grote groepen vreemdelingen.

 173. dr.t says:

  Nico ouwe brompot, over enkele generaties wonen we allemaal door elkaar heen, dus vroeg of laat kan er beter een begin gemaakt worden om elkaar iets te gunnen.

  Je moet je verder niet zo laten opjutten door zo’n geblondeerde gek uit Limburg die zelf indische roots heeft en een Hongaarse vrouw.
  Ik zou mijn buik eraf schudden van het lachen als het niet zo triest was .

 174. Nico de Geit says:

  dr.t: over enkele generaties wonen we allemaal door elkaar heen

  Je uitspraak doet me denken aan kinderliedjes, over vrede en zo. Infantiel.

 175. Voerman says:

  dr.t: Je moet je verder niet zo laten opjutten door zo’n geblondeerde gek uit Limburg die zelf indische roots heeft en een Hongaarse vrouw.

  Over de huizenmarkt heeft Nico inderdaad wel ondoordachte meningen.
  Als het over demografische zaken gaat hoef je het lang niet altijd met hem eens te zijn, maar hij heeft zachtgezegd wel zorgen, waar je het meen eens kunt zijn.
  Voerman ziet ook wel, dat over een paar eeuwen de wereld er heel anders uitziet.
  Echter, wij leven hier en nu en hoeven ons nog niet vandaag door de hele wereld te laten beroven.

 176. Bartje (boontje) says:

  de huursubsidie wordt naar mijn voorspelling afgeschaft, de voorbereidingen hiervoor zijn achter de schermen al in volle gang.

 177. dr.t says:

  Nico de Geit: Je uitspraak doet me denken aan kinderliedjes, over vrede en zo. Infantiel.

  Nico je hoeft niet helderziend te zijn, om te beseffen dat binnen nu en pakweg 300 jaar alle volkeren door elkaar gehusseld zullen zijn. Dat proces is al heel lang gaande. Dat is geen kinderliedje, het gebeurd nu ,waar je bij bent. Maar stem op Wilders en alles komt vast weer orde. Dat is toch pas echt een kinderwens ?

 178. BBB says:

  Voerman: Echter, wij leven hier en nu en hoeven ons nog niet vandaag door de hele wereld te laten beroven.

  Grappig om dit uit de mond van een babyboomer te horen.

 179. Nico de Geit says:

  Voerman: Voerman ziet ook wel, dat over een paar eeuwen de wereld er heel anders uitziet.

  Laten we inzoomen op je eigen wereld – wat doet de rest ertoe? Nakomelingen hoeven niet noodzakelijkerwijs in Nederland te wonen, hoewel dat wel de eerste keuze is.

  Daar vormen ze een gemeenschap en gaan door met leven zoals ze dat al sinds mensenheugenis doen. Binnen een bepaalde bandbreedte natuurlijk: soms in grote huizen, soms in hutjes. Soms met scholen en fabrieken, soms zonder.

  Het leven gaat gewoon door, maar afstand nemen van de moderne maatschappij is noodzakelijk. De ondergang van de Titanic moet niet jouw probleem worden.

 180. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Briljant plan.
  Dit ligt al 30 jaar op de taboeplank en komt langzaam onder het stof van Hogehuizenprijsminnend Nederland vandaan.

  je moet het dak repareren als de zo’n schijnt, niet als t regent.
  Welnu wie met de huidige lage rentes de zo’n niet ziet schijnen……

  SCHAF DE HRA AF.

 181. b says:

  Mijn voornemen was niet meer te reageren op dit blog, kon het niet laten, maat dit wil ik toch wel delen:

  Bartje (boontje):
  de huursubsidie wordt naar mijn voorspelling afgeschaft, de voorbereidingen hiervoor zijn achter de schermen al in volle gang.

  Inderdaad lees blz 92-96 maar:
  http://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-PBL-Boek-24-Kansrijk-woonbeleid.pdf
  Onder hoofdstuk 4.7 Aanpassingen Huurtoeslag.

  HRA wordt afgeschaft, Huurtoeslag wordt vervangen door een WOONTOESLAG (soort van Inkomenstoeslag): bijna niemand gaat hiervoor in aanmerking komen.Vanaf medio 2017.
  7000 euro inkomen per jaar voor alleenstaanden en of alleenstaande ouder, en meerpersoonhuishoudens is dat 18200 per jaar om in aanmerking te komen voor de woontoeslag in 2017. Kortom bijstandsniveau.
  Zie blz 93 voor details!

  Huren gaan nog circa 19% omhoog, over de huurtoeslaggrens heen, maar bepaalde mensen kunnen dan toch die dure huur betalen met de Woontoeslag, die naar mijn mening niet dekkend is voor het ontstane gat in de woonquote (lees te weinig huur- of woontoeslag om de huurvehogingen bij te benen).Maar doordat de WOZ-waardes medio 2018 omlaag gaan, gaan de huren ook omlaag.Wat een troost. De minima zijn zwaar de dupe!

  Het eigen huis(afgeloste deel)gaat naar box 3 en wordt in stapjes (30 jaar)uitgevoerd: tarief 0,9% van de WOZ.
  Zie blz 95: H15 Huurtoeslag wordt vervangen door Woontoeslag over de WOZ-waarde.(een plek waar je het niet verwacht!)
  Daar tegenover staat dat de WOZ-waarde vanaf medio 2018 gaat DALEN met 1,8% per jaar, en dat de inkomstenbelasting gaat DALEN.
  Maar is dat alleen voor de werkenden en niet voor de uitkeringen vraag ik mij af. Het lijkt erop dat alle loonsverhogingen (ofwel verlaging van inkomstenbelasting) gaat naar verhuurder of wooncooperatie(lees de Staat).

  Nou dan heb je medio 2018 je huis aflossingsvrij, dan kun je voor een huis van bv. 300.000 euro WOZ-waarde per jaar 0.9% aftikken aan de belasting:2700 euro per jaar, ofwel 225 euro per maand. Het is glashelder dat de Wet Hillen is afgeschaft.
  L. kan dan ipv 250 aflossing+HRA per maand, levenslang vervangen door een identiek bedrag aan de Staat. Joepie! Praat een ander maar aan om een huis te kopen.

  Een stapje verder denken: zou het hypothetisch mogelijk zijn dat je medio 2030 als oudere zorg nodig hebt, en dat alleen krijgt wanneer je jouw afbetaalde huis in de Cooperatie binnenbrengt zodat het (huur)opbrengsten genereert en op die manier de zorg wordt betaald. Heb je tegen die tijd geen afgelost huis of spaargeld , dat je dan van zorg onthouden wordt? Wanneer kinderen of buren, anderen geen (gratis)zorg verlenen? Wie wordt erfgenaam van je afgeloste huis?Niet je kinderen automatisch, is mij wel duidelijk.

  Volgens dit CPB-rapport gaan mensen weer meer de huurderskant op.

  De verzorgingsstaat is verworden tot een participatiestaat.

 182. Juan Belmonte says:

  ps,

  Bastante bien, gracias, en u ?

  Juan is wat druk met wappereren op diverse vlakken.
  Soms is een zeepbel gewoon een zeepbel,
  zeker wanneer nazaten en ouders tegelijkertijd om aandacht vragen.

  Juan ziet in dr Klaas Knot nog steeds iemand die zijn rol wel juist invult.
  Politici op de achterbank en polderaars aan t stuur.

  HRA gaat er desondanks gewoon aan.

 183. Juan Belmonte says:

  Muy buenos días
  Juan

 184. Nico de Geit says:

  Poetin op bezoek in Griekenland. Sluit allerlei overeenkomsten met President Psiras. Bezoekt vandaag de Heilige Berg Athos, het is duizend jaar geleden dat een Russische heerser daar op bezoek kwam. Erg orthodox, een en al verbroedering. Europa is stil.

 185. Latida says:

  “Uit landelijke cijfers blijkt dat het aantal patiënten dat jaarlijks bij de Spoedeisende Hulp belandt ongeveer gelijk blijft: twee miljoen per jaar.

  Maar de patiënten hebben wel steeds vaker complexe en dus tijdrovende problemen. Het zijn de mensen die vroeger in een verzorgingshuis of verpleeghuis zouden hebben gewoond, maar nu als gevolg van overheidsbeleid thuis verblijven. Dat overheidsbeleid is de grote boosdoener volgens de briefschrijvers. Dat bijna de helft van de verzorgingshuizen moet sluiten is voelbaar op de Spoedeisende Hulp.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/follow-the-money-selecteert29mei2016

 186. ps says:

  Juan Belmonte,

  Estoy muy bien, gracias.

  Het is menens voor Klaas Knot:
  http://blog.martinvisser.info/wp-content/uploads/2014/11/Klaas-Knot.jpeg
  (of is het 5 bier voor de houtzagerij?) 😉

 187. László says:

  Latida,

  Wat kun je toch fantastisch knippen en plakken. Maar wat wil je zeggen?

 188. dr.t says:

  Voerman: Over de huizenmarkt heeft Nico inderdaad wel ondoordachte meningen.
  Als het over demografische zaken gaat hoef je het lang niet altijd met hem eenste zijn, maar hij heeft zachtgezegd wel zorgen, waar je het meen eens kunt zijn.
  Voerman ziet ook wel, dat over een paar eeuwen de wereld er heel anders uitziet.
  Echter, wij leven hier en nu en hoeven ons nog niet vandaag door de hele wereld te laten beroven.

  De migratiestromen zijn voor een deel ook te wijten aan de zeer ongelijke welvaartsverdeling die er is.
  De gemiddelde pVV-er is tegen ontwikkelingshulp of herverdeling van welvaart. Tegelijkertijd is het ook weer niet goed als men op welvaart af komt.
  Het is of het een of het ander, zo lijkt me.
  In NL heb je het in 9 van de 10 gevallen toch echt aan jezelf te danken als je in een sociale achterstandswijk terecht komt.

 189. huizenhyper says:

  dr.t: In NL heb je het in 9 van de 10 gevallen toch echt aan jezelf te danken als je in een sociale achterstandswijk terecht komt.

  Deze uitspraak vind ik toch wel heel ver gaan.
  Het kan iedereen gebeuren.
  Heel toevallig heb ik in de bekendenkring een miljonair zien verdwijnen in een kleine flat.

 190. Nico de Geit says:

  dr.t: ongelijke welvaartsverdeling

  Uit Amerikaans blijkt dat blanken 20x welvarender zijn dan afro-Amerikanen. Hoe zou dat nou toch komen?

 191. Nico de Geit says:

  dr.t: ongelijke welvaartsverdeling

  Toen Robinson Crusoë aanspoelde op een onbewoond eiland had hij niet veel bij zich. Er spoelden wat brokstukken van de schipbreuk aan en dat was het dan. Natuurlijk had Crusoë aan het strand kunnen blijven zitten om te wachten op hulp. Maar Crusoë was verstandig en ging aan de slag.

  Wat is welvaart precies? Er gaan nogal wat vreemde definities rond: Wikipedia: ‘Welvaart is de mate waarin de behoeften met de beschikbare middelen kunnen worden bevredigd’. Dus een drugsverslaafde die over een enorme hoeveelheid drugs beschikt is welvarend? Volgens een online encyclopedie betekent welvaart ‘het kunnen beschikken over voldoende financiële middelen om de eigen behoeften te kunnen vervullen’. Crusoë had misschien geld bij zich, maar op een onbewoond eiland heeft geld geen betekenis.

  Crusoë ging niet bij de pakken neerzitten en ging op zoek naar drinkwater, naar voedsel en bouwde een hut. Welvaart is niets anders dan een veelheid van goederen en diensten. Hoe hoger het aantal producten en diensten dat iemand consumeert, hoe hoger zijn welvaart. Veel producten en diensten zijn niet goed voor je gezondheid, een aantal zaken zoals drinkwater en voedsel zijn essentieel om te overleven.

  De strijd om het bestaan vereist inspanning. Misschien waren er bananen en kokosnoten op het eiland, maar die moet je wel zoeken. Vissen laten zich niet zomaar uit het water halen, maar daar is een plan, inspanning en doorzettingsvermogen voor nodig. Een hut bouwen die bescherming geeft tegen de weersomstandigheden is een hele onderneming. Crusoë slaagde erin voldoende welvaart te creëren om in leven te blijven. Als hij aan het strand was blijven wachten op hulp was hij zeker omgekomen.

  Iedereen is natuurlijk zelf verantwoordelijk voor zijn eigen welvaart. Welvaart maak je uiteindelijk zelf.

 192. Nico de Geit says:

  dr.t: In NL heb je het in 9 van de 10 gevallen toch echt aan jezelf te danken als je in een sociale achterstandswijk terecht komt.

  Je hoeft alleen maar langdurig ziek te worden of een ongeluk te krijgen, en daar ga je.

 193. Voerman says:

  dr.t: De migratiestromen zijn voor een deel ook te wijten aan de zeer ongelijke welvaartsverdeling die er is.

  Komkom, de welvaart is niet aan de hand van een vast te stellen verdeelsleutel te bemachtigen.
  Kwestie van ervoor werken, geluk hebben of ervoor vechten.

  dr.t: In NL heb je het in 9 van de 10 gevallen toch echt aan jezelf te danken als je in een sociale achterstandswijk terecht komt.

  Als dat komt omdat je er niet voor gewerkt hebt, dan zegt Voerman ook “eigen schuld, dikke bult”.
  Maar er zijn meer redenen waardoor je het slecht kunt treffen; een slechte gezondheid of domme pech bijv. kan je leven ook verpesten.

 194. Voerman says:

  Voerman: Kwestie van ervoor werken, geluk hebben of ervoor vechten.

  Naar een ander land vluchten om de door anderen verdiende welvaart op te eisen gaat Voerman ook wel een beetje ver.

 195. Latida says:

  László:
  Latida,

  Wat kun je toch fantastisch knippen en plakken. Maar wat wil je zeggen?

  Waarom moeten ouderen eigenlijk ook al weer langer thuis blijven wonen? En zijn er bij die beslissing ook de nu gerapporteerde gevolgen bij dat besluit meegenomen?

 196. Tijl says:

  Voerman: Naar een ander land vluchten om de door anderen verdiende welvaart op te eisen gaat Voerman ook wel een beetje ver.

  En waar hebben wij onze verdiende welvaart dan wel niet mee verdiend Voerman? Of is het gewoon een natuurwet dat wij zo rijk zijn?

 197. Nico de Geit says:

  Latida: Waarom moeten ouderen eigenlijk ook al weer langer thuis blijven wonen?

  Dat is vanwege de nagestreefde gelijke verdeling van de welvaart. #iedereenrijk

 198. Nico de Geit says:

  Tijl: Of is het gewoon een natuurwet dat wij zo rijk zijn?

  Het zal voortkomen uit de natuur. Om barre winters te overleven was hard werken, planning en samenwerking noodzakelijk. Als je daar niet toe in staat was ging je dood.

  Blanken 20x welvarender dan zwarten, en het verschil neemt toe. http://www.businessinsider.com/whites-are-20-times-wealthier-than-blacks-2011-7?IR=T

  CNN:’Whites now have 12 times the wealth of blacks and nearly 10 times more than Hispanics’.

  http://i2.cdn.turner.com/money/dam/assets/150217170936-inequality-wealth-lag-780×439.jpg

  ‘zwarten en hispanics werden slachtoffer van het piramidespel met woningen’:

  http://money.cnn.com/2015/02/18/news/economy/wealth-blacks-whites-hispanics/

 199. Voerman says:

  Tijl: En waar hebben wij onze verdiende welvaart dan wel niet mee verdiend Voerman? Of is het gewoon een natuurwet dat wij zo rijk zijn?

  Probeer even te bedenken, waaruit jouw eigen bijdrage tot het bereiken van die welvaart heeft bestaan. Dan snap je wat Voerman bedoelt. Kun je de vraag niet beantwoorden, dan heb je waarschijnlijk nog weinig gepresteerd.

 200. Voerman says:

  Latida: Waarom moeten ouderen eigenlijk ook al weer langer thuis blijven wonen?

  Om dezelfde reden, waarom ook jongeren langer thuis moeten blijven wonen. Opgelegde en geplande armoede!
  Hierin bestaat geen generatiekloof.
  Gaat goed in dit landschap. 🙂

 201. maff says:

  Over geluk en bankiers in de cel ……

  Het is een keuze

  ‘IJsland als gidsland, waarom niet?’

  Wat kunnen we leren van de IJslanders ?

  http://www.knack.be/nieuws/belgie/wat-wij-kunnen-leren-van-de-ijslanders/article-opinion-708901.html

  Ps 🙂 http://www.theblaze.com/wp-content/uploads/2013/12/shutterstock_113548321-620×417.jpg

 202. maff says:

  https://twitter.com/elerianm/status/737006093558222848

  Zo lieff 🙂 …. #Rajan , head of #India central bank & one of the very best governors globally

  Ik hoop dat ie doorkomt

  Raghuram Rajan hij die voor gek werd verklaard in 2005 door ‘onze’ Koen Teuling

  Raghuram Rajan hij die de crisis WEL zag aankomen

  krijgt nu een complimentje, zo lieff 🙂

 203. Tijl says:

  Voerman: Probeer even te bedenken, waaruit jouw eigen bijdrage tot het bereiken van die welvaart heeft bestaan. Dan snap je wat Voerman bedoelt. Kun je de vraag niet beantwoorden, dan heb je waarschijnlijk nog weinig gepresteerd.

  En weer geen antwoord, maar vaag gelul.

 204. Voerman says:

  ps: “Daklozen zoeken het bos op”:

  Voornamelijk ouderen en jongeren.
  Voor een teambuilding en survival onder de bezielende leiding van BBB! :-):-):-)

 205. maff says:

  ps,

  Oeps, Apeldoorn here we come http://www.buienradar.nl/weer/apeldoorn/nl/2759706

  89 mm regen komt eran

 206. maff says:

  Waarom de crisis wordt onderschat

  CASANDRA, lol, hoog zeepbellersgehalte 😉

  http://www.dekritischebelegger.nl/economie/waarom-crisis-wordt-onderschat/

  Een puntje vergeten ? De banken zijn iedereen altijd een stapje voor …….

 207. maff says:

  Er gebeurt helemaal NIETS, en ze blijven maar blèren

  CPB Risicorapportage

  http://www.cpb.nl/publicatie/cpb-risicorapportage-financiele-markten-2016

 208. ps says:

  Voerman,

  Voerman, ik waardeer altijd je bijdragen om de discussie op dit blog levendig te houden!

  Maar vrees je niet dat de “geglobaliseerde mensheid” zich op de weg terug bevindt naar zijn oer-staat met alle respect voor de dierenwereld?

  Wat moet je bijv. met TTIP, CETA, TISA wanneer we alles overlaten aan multinationals en zijn EU lobbygroepen, de bankenwereld inclusief?

  http://www.cartoonmovement.com/depot/cartoons/2016/05/22/the_trumps_evolution__marian_kamensky.jpeg

 209. ps says:

  maff, 🙂

  Nou maff, we hoeven elkaar niks te vertellen!
  https://www.fritzcartoons.com/wp-content/uploads/noah-cartoon-w.jpg

 210. Voerman says:

  ps: Maar vrees je niet dat de “geglobaliseerde mensheid” zich op de weg terug bevindt naar zijn oer-staat met alle respect voor de dierenwereld?

  Als je met oerstaat bedoelt, dat het gezonde egoìsme en andere overlevingsdriften die we als individuele mens erop nahouden in hun eerlijke vorm terugkomen, dan valt er weinig te vrezen. Dan kent iedereen weer iedereen en weten we wat ons te doen en te verwachten staat.
  Dan overwint het recht van de puurheid en wordt het slijmerige gezever van de huidige leiders uitgeroeid.

 211. Adamus says:

  ps:
  “Daklozen zoeken het bos op”:
  telegraaf.nl/binne…en_het_bos_op__.html

  na het ‘pluk ze’ bos resten de dennenaalden.

 212. Adamus says:

  maff:
  Over geluk en bankiers in de cel……

  Het is een keuze

  ‘IJsland als gidsland, waarom niet?’

  Wat kunnen we leren van de IJslanders ?

  knack.be/nieuws/be…-opinion-708901.html

  Ps theblaze.com/wp-co…321-620×417.jpg

  de IJslanders zijn vervroegd op vrije voeten gesteld en weer in de broederschap opgenomen. Was een fake aktie. Waarom gaan er veel Amerikanen naar IJsland op vakantie? IJsland is in de kern ook een US$ economie.

 213. Adamus says:

  maff:
  Sterkere afname prijzen industrie

  cbs.nl/nl-nl/nieuw…me-prijzen-industrie

  Exportdeflatie ….. hoe verzinnen ze het

  WIJ hebben recht op deflatie

  s3.amazonaws.com/l…lty-rman1362_low.jpg

  import inflatie?

 214. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Gespaard voor pensioen:

  i2.cdn.turner.com/…ent-780×439.jpg

  Studieschuld:

  i2.cdn.turner.com/…ebt-780×439.jpg

  hebben ze er wat van opgestoken? #studieschuld

 215. ps says:

  Voerman,

  Voerman, wat je – als man van de praktijk – zegt is de moeite van het overdenken waard!

 216. ps says:

  Adamus,

  Import inflatie tijdens een deflationary collapse?
  Wat verwacht je zelf, m.h.o. de ontwikkeling van de NL huizenmarkt en zijn open economie?

 217. Adamus says:

  Nico de Geit:
  ING: Huizenmarkt kan aantrekken tot niveau van 2007

  telegraaf.nl/dft/n…veau_van_2007__.html

  dan wordt het vanzelf 2008 of slaan we dat over?

 218. Adamus says:

  b,

  uiteindelijk het schiet het socialisme in eigen voet. Kicking the can 😉 ….maar Juncker et al. blijft zich volvreten.

 219. Adamus says:

  ps:
  Adamus,

  Import inflatie tijdens een deflationary collapse?
  Wat verwacht je zelf, m.h.o. de ontwikkeling van de NL huizenmarkt en zijn open economie?

  b schetst ook wel een aardig scenario. Manipulatie tot op het bot.

 220. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  @ artikel

  Briljant plan.
  Dit ligt al 30 jaar op de taboeplank en komt langzaam onder het stof van Hogehuizenprijsminnend Nederland vandaan.

  je moet het dak repareren als de zo’n schijnt, niet als t regent.
  Welnu wie met de huidige lage rentes de zo’n niet ziet schijnen……

  SCHAF DE HRA AF.

  maar degenen die nog rentevast 6% zitten tot 2025?

 221. ps says:

  b,
  Adamus,

  Inderdaad, Adamus, manipulatie tot op het bot.

  Fijn, b, dat je een deel van het CPB-rapport hebt gelezen en op dit blog plaatst.
  Had al zo’n idee van bepaalde figuren daar bij het CBP en hun beweegredenen, hetgeen alleen maar blijkt te worden versterkt.

  Als dit advies door de overheid – volksvertegenwoordiging en regering – zou worden overgenomen, is het laatste restje naoorlogse beschaving in NL verdwenen.

  Dan rest de ouder wordende NL-er (als ie de kans daartoe ziet) de wijk te nemen naar aangenamere oorden om z’n laatste jaren te slijten. Klinkt misschien dramatisch maar van het huidige soort in Den Haag kan je alles verwachten!

 222. ps says:

  ps,

  Adamus, b, spam alert!

 223. Nico de Geit says:

  Adamus: Juncker

  Juncker gaat in op de uitnodiging van de Russen om deel te nemen aan het economisch forum in Sint Petersburg over twee weken.

  Eerder zei Juncker: ‘We moeten stappen maken om een praktische relatie met Moskou op te zetten,’ zei hij tijdens een conferentie in Passau. ‘Het is niet sexy, maar het moet. We kunnen zo niet doorgaan. Europa mag zich niet door Washington over Rusland laten dicteren’.

  http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/05/juncker-gaat-naar-rusland-maar-daar-is-niet-iedereen-blij-mee-310983/

 224. Latida says:

  Adamus: maar degenen die nog rentevast 6% zitten tot 2025?

  Hel simpel. Boete voor oversluiten tegen een lagere rente afschaffen. In het buitenland nog nooit last van gehad, en vraag me af of dat weer zoiets typisch nederlands is.

  Als je een hypotheek oversluit wordt de oude lening afgelost, wat er van over is tenminste, en staat het je vrij een nieuwe af te sluiten, al dan niet bij dezelfde bank.

  “Opvallend: bij de Nationale Hypotheek Garantie is men nog niet klaar voor de invoering van de MCD. Het is nog onduidelijk of met de nieuwe richtlijn het renteaanbod leidend wordt bij de aanvraag.

  Boeterente gereguleerd

  Brussel gaat daarnaast de boeterente bij vervroegd aflossen verder reguleren. In de nieuwe richtlijn is bepaald dat de boeterente nooit het financiële nadeel van de kredietgever mag overschrijden. Met andere woorden: de boete mag nooit hoger zijn dan de werkelijke kosten van de geldverstrekker. Dit geldt enkel voor nieuwe hypotheken.

  Dit maakt de positie van de huizenbezitter bij oversluiten en rentemiddeling in de toekomst sterker. Een aantal geldverstrekkers moet hierdoor het boetebeleid rondom vervroegd aflossen aanpassen. Zo heeft Delta Lloyd onlangs de boeterente van de Budget Hypotheek verlaagd. Deze was met 3% hoger dan de huidige hypotheekrente in de markt.”

  Zie

  http://www.hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/2016/nieuwe-hypotheekregels-uit-europa

  en

  “Zodra de Europese Hypothekenrichtlijn in gaat, mag de boete bij oversluiten of extra aflossen alleen nog werkelijke kosten bevatten. Veel geldverstrekkers geven aan dat zij de boete nu al zo berekenen. De andere banken en verzekeraars moeten de boeteberekening aanpassen, waardoor hun boetes lager kunnen worden.

  Banken en verzekeraars moeten ook meer duidelijkheid geven over hun boeteberekening. Dit is een opvallend nieuw onderdeel, omdat de boeteberekening tot nu toe een ‘black box’ was. Vanaf 21 maart 2016 zetten de geldverstrekkers bijvoorbeeld op papier welk rentepercentage zij hanteren om de boete te berekenen.

  De nieuwe regels voor boeteberekening gelden in ieder geval voor nieuwe hypotheken. Sommige geldverstrekkers gaan de nieuwe boeteregels ook hanteren bij bestaande hypotheken. Dat kan ervoor zorgen dat een huiseigenaar een lagere boete krijgt bij oversluiten of extra aflossen.”

  https://www.eigenhuis.nl/hypotheken/europese-hypothekenrichtlijn

 225. Nico de Geit says:

  Kabinet is van plan te snoeien in geldverslindende toeslag

  Huurders het haasje

  Huurders hangt een stevige bezuiniging boven het hoofd. Het kabinet treft voorbereidingen om te gaan snijden in de huurtoeslag. Daarbij zijn vooral huishoudens met een duurdere woning de pineut.

  Het kabinet bereidt een plan voor om dat gat te dichten door de zogeheten kwaliteitskorting te verhogen. Dat betekent dat mensen in duurdere huurwoningen voortaan minder huurtoeslag krijgen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/25901291/__Huurders_het_haasje__.html

 226. Latida says:

  “Minister Blok (Wonen) zit al een paar jaar met de huurtoeslag in zijn maag. Keer op keer blijkt dat het Rijk er veel meer geld aan kwijt is dan vooraf was geraamd. Daardoor ontstaan er telkens grote tekorten.”

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/25901291/__Huurders_het_haasje__.html

  Dus eerst verhoog je de huren en dan zeg je dat je verbaasd bent dat de huurtoeslag hoger uitvalt dan verwacht.

  Beetje ongeloofwaardig.

  Uit dat artikel:

  “Het kabinet heeft een tegenvaller te verhapstukken van 200 miljoen euro, plus een tekort van het jaar daarvoor dat nog niet is weggewerkt. In totaal is er nu een gat van 400 miljoen euro, laat het ministerie van Wonen weten.”

  Vraagje: Hoeveel bespaart het kabinet vanwege de lage rente?

  Op zich wel goed natuurlijk dat er minder subsidies uitgaan, maar wat betekent dit voor toekomstige huurverhogingen als er nu al stelselmatig sprake is van een sterke groei van het aantal huishoudens die maar met moeite of zelfs niet de eindjes aan elkaar kunnen knopen?

  Het lijk net of je naar een auto-ongeluk zit te kijken. In slow-motion.

  Vorige week nog zei ditzelfde kabinet dat men niet meer aan de HRA ging tornen deze kabinetsperiode, omdat de woningmarkt gebaat zou zijn bij ‘rust’.

  En dan deze week gooit men nog een lading van de minst rendabelen, mensen die daadwerkelijk voor huurtoeslag in aanmerking komen, onder de trein.

  Komt een beetje paniekerig over, immers, een tekort van honderden miljoenen niet zien aankomen zou op incompetentie duiden.

 227. Voerman says:

  Nico de Geit: Europa mag zich niet door Washington over Rusland laten dicteren’.

  Ach, Europa laat zich door Turkije over de hele wereld dicteren. Wat een laf en uitzichtloos gezever van onze EU politici. Maakt allemaal niets meer uit, geen weg terug.
  probleem van de BBBers (ouderen van morgen).
  Zij vinden dat morgen pas na nog een nachtje slapen komt. 🙂

 228. maff says:

  Ik was ff vroeg op de bloemetjesmarkt en daar waren zeer boze marktlieden …..

  Of ik al gehoord had van de huren Oh, wat zijn ze boos, niet te geloven

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/25901291/__Huurders_het_haasje__.html

  ps 🙂 http://lowres.jantoo.com/animal-kingdom-rent-rental-rental_properties-mice-living-16436894_low.jpg

 229. Latida says:

  “Sinds 2008 zijn de winkelhuren met ruim 20 procent gedaald.”

  http://www.cpb.nl/persbericht/ingrijpen-overheid-soms-nodig-bij-winkelleegstand

 230. maff says:

  Van de twittertjes 🙂

  History of Europe 6013 years in 3 minutes

  https://www.youtube.com/watch?v=uxDyJ_6N-6A

 231. Latida says:

  “Als het huren of kopen van een huis niet langer wordt gesubsidieerd, is op de lange termijn iedereen beter af, zo berekende het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

  Als de hypotheekrenteaftrek verder wordt afgebouwd, zullen woningprijzen dalen, omdat de vraag afneemt. ”

  En als huren niet langer worden gesubsidieerd, en zelfs van rechtswege verhoogd, dan zit ook daar een hoop lucht in.

  Het voordeel is wel dat een volgens kabinet niet anders kan dan ook de HRA aan te pakken.

 232. rubje says:

  b,

  Er moet eerst nog een kabinet komen die de belasting regels allemaal volgens het cbs plan willen aanpassen. En mocht een huis verschuiven van box, zal de huur dan ook niet verhoogd worden in de particuliere sector omdat de eigenaren daar dan ook allemaal belasting moeten betalen over de pandjes die ze bezitten?

 233. Tijl says:

  Adamus: maar degenen die nog rentevast 6% zitten tot 2025?

  Die kunnen toch oversluiten?

 234. Voerman says:

  Tijl: Die kunnen toch oversluiten?

  Banken doe allee dingetjes waar zij geld aan verdienen.
  En daaroor ga jij betalen. 🙂
  De bank is toch niet gehek?

 235. Latida says:

  Voerman: Banken doe allee dingetjes waar zij geld aan verdienen.
  En daaroor ga jij betalen.
  De bank is toch niet gehek?

  Soms doen ze ook weleens iets waardoor ze geen geld verliezen. Of geen reputatieschade lijden. Dat laatste is echt een dingetje voor banken tegenwoordig.

  Bankieren is vertrouwen, en juist daar staan ze een beetje in het rood.

  Volgens mij maak je daarom tegenwoordig best een goede kans om zonder al te veel boete over te kunnen sluiten.

  Echter, omdat ze er geen baat bij hebben om dat te adverteren, gaan ze dat waarschijnlijk lever niet aan de grote klok hangen.

  Investeer dus in een goede relatie met je bank, indien mogelijk.

  Er zitten heus nog wel goede mensen die gewoon tevreden klanten willen.

  Moet je wel iets in te brengen hebben natuurlijk.

  Als ze nu en in de toekomst niets aan je kunnen verdienen, halen ze de regels tevoorschijn. Geef ze eens ongelijk. Wie betaalt er nu meer dan 2% procent rente op een hypotheek?

  Kunnen ze dat wel, kunnen ze zomaar ineens heel coulant zijn. Mogen ze gewoon. Is mijn ervaring tenminste.

  Als ze je

 236. Nico de Geit says:

  Latida:
  “Sinds 2008 zijn de winkelhuren met ruim 20 procent gedaald.”

  cpb.nl/persbericht…-bij-winkelleegstand

  Waarom geen winkelhuursubsidie om de prijzen op niveau te houden?

 237. Voerman says:

  Vooral de Duitse cijfers zijn bikkelhard. Daar zijn de cohorten geboren voor 1968 twee keer zo groot als de cohorten die geboren zijn na 1990. De cohorten van mensen tussen de 55 en 70 jaar, die heel veel geld hebben gespaard, zijn nu enorm. Daardoor is er een overschot aan besparingen. Dat is de reden waarom de rente nu zo laag staat.”

  Aldus Coen Teulings.
  ————————————————

  Laat Voerman en heel veel andere mensen met nuchter verstand nu al jarenlang denken en zeker weten, dat de rente zo laag is omdat de EU het daarom op aan stuurt om de zuidelijke landen voor een faillissement te behoeden. Wat een geouwehoer.
  Voerman blijft maar spaarzaam, dat is het beste voor zijn persoonlijke kleine economie, dat is zekerder! 🙂

 238. maff says:

  Why is Europe so fed up?

  “The EU at the moment is like one of those cartoon characters that went hairing off a cliff and is now running wildly in thin air,”

  http://s.telegraph.co.uk/graphics/projects/europe-ref-fed-up-vote/index.html

 239. maff says:

  Ondertussen in de Blauwe stad Grunn

  1/3 van de Blauwe Stad woningen staat te koop

  http://www.funda.nl/koop/verkocht/blauwestad/

  Met de groeten van Marc Calon 😉 nu Aedes

 240. maff says:

  Restschuld …..

  Hof wijst vordering consument tegen bank tot vergoeding onderwaarde woning af

  http://rechtennieuws.nl/48156/hof-wijst-vordering-consument-bank-tot-vergoeding-onderwaarde-woning-af/

 241. maff says:

  ‘Banken zijn niet verantwoordelijk voor de financiële schade van klanten met een restschuld die ontstaan is door een gedaalde huizenprijs’

 242. Latida says:

  maff:
  Restschuld …..

  Hof wijst vordering consument tegen bank tot vergoeding onderwaarde woning af

  rechtennieuws.nl/4…derwaarde-woning-af/

  “Het is niet zo dat de bank in januari 2006 had moeten voorzien wat er enkele jaren later met de woningmarkt zou gaan gebeuren. De bank hoefde daar dan ook niet voor te waarschuwen
  Verder is het een feit van algemene bekendheid dat de verkoopprijzen van woningen in Nederland onder invloed van conjuncturele en marktontwikkelingen zowel kunnen stijgen als dalen. Eiser weet dat ook en dat komt voor zijn rekening.”

 243. László says:

  maff: ‘Banken zijn niet verantwoordelijk voor de financiële schade van klanten met een restschuld die ontstaan is door een gedaalde huizenprijs’

  Nee, natuurlijk niet!

  Ze krijgen toch ook geen deel van de opbrengst als je met winst verkoopt.

  Huilebalkerij!

 244. László says:

  maff: 1/3 van de Blauwe Stad woningen staat te koop

  Stad?

  Is gewoon oost-groningen. Krimpregio!

 245. László says:

  maff,

  Ik ken mensen die De Rijke heten.

 246. László says:

  Latida: Het voordeel is wel dat een volgend kabinet niet anders kan dan ook de HRA aan te pakken.

  Weer aan te pakken, net als het huidige kabinet.

  Welke coaltie is daartoe in staat? Ik vrees het ergste.

 247. Nico de Geit says:

  Banken zijn niet verantwoordelijk voor de financiële problemen van klanten die jaren terug een forse hypotheek afsloten en nu kampen met een grote restschuld omdat de huizenprijzen zijn gedaald. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag.

  Volgens het hof is die schade echter niet de schuld van de bank. Het is immers algemeen bekend dat de prijzen van woningen in Nederland zowel kunnen stijgen als dalen, zo staat in het arrest. Daar had de bank niet voor hoeven te waarschuwen.

  De klager vond verder dat de financiële sector collectief verantwoordelijk is voor de crisis op de woningmarkt omdat zij veel te hoge leningen heeft verstrekt. Op dat argument wilde het hof niet inhoudelijk ingaan, omdat het voor deze zaak geen juridische betekenis heeft.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25906364/__Bank_niet_verantwoordelijk_voor_restschuld__.html

 248. Nico de Geit says:

  Zodra het recht op waardestijging in de wet wordt opgenomen ga ik kopen.

 249. László says:

  Nico de Geit: Zodra het recht op waardestijging in de wet wordt opgenomen ga ik kopen.

  Want bang en zonder zelfvertrouwen.

 250. Latida says:

  Gezien wat er in Frankrijk aan de hand is? Waar gaat het eigenlijk over?

  https://www.youtube.com/watch?v=pHkJ0bnuVsc

 251. Tijl says:

  László: Weer aan te pakken, net als het huidige kabinet.

  Welke coaltie is daartoe in staat? Ik vrees het ergste.

  Dat halve procentje per jaar slaat natuurlijk helemaal nergens op, heft niet eens de inflatie op.

 252. Tijl says:

  László: Want bang en zonder zelfvertrouwen.

  Er bestaat toch ook een norm (ook een soort recht op) van 5.5% rendement op de woning die je verhuurd? Allemaal bang en weinig zelfvertouwen, of juist onverschrokken, blakende verhuurhelden?

 253. maff says:

  WONINGHUREN IN TWINTIG JAAR 75% HOGER

  Diensten meer in prijs gestegen dan goederen CBS

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/22/diensten-meer-in-prijs-gestegen-dan-goederen

  Leve de securitisatie 😉
  nu precies 20 jaar geleden
  off-balance is zó goed voor u 😉

 254. maff says:

  Slapend rijk ….

  ‘verdient’ de gemiddelde huizenbezitter ruim dertigduizend euro, oftewel een bijna-modaal salaris.

  http://www.groene.nl/artikel/slapend-rijk

 255. maff says:

  Sprookjeshuis in het bos

  Modern Caveman: Man Builds A $230,000 House In 700-Year-Old Cave

  https://www.youtube.com/watch?v=eqwsQ65CEvk

 256. Voerman says:

  maff: Slapend rijk ….

  Tja……….
  Wie bij de huidige rente niet koopt wordt niet slapend rijk, maar blijft in veel gevallen zwoegend arm.

  Maar ja, er zijn meer dan financiële overwegingen die bepalend zijn bij die keuze. Als de voornaamste overweging angst is, dan blijf je met zekerheid een tobberd. Er komt vast wel weer een nieuwe crisis of zoiets.
  Voerman weet wel waarom, maar waar en wanneer en voor wie. Heel simpel allemaal.
  Geen reden om op te houden met leven. 🙂

 257. ps says:

  maff, 🙂

  Goeeedemorgen, Gaston van de postcodesloperij…
  http://www.telegraaf.nl/prive/25909484/__Gaston_koopt_sloophuis__.html

 258. ps says:

  ps,

  Maff, tuftufkaj spam alert!

 259. maarten says:

  Voerman,

  Dus als je veel teveel leent voor een huis wordt je rijk?
  En dat door hra? Wat een boerenbedrog!

 260. Nico de Geit says:

  Voerman: Wie bij de huidige rente niet koopt wordt niet slapend rijk, maar blijft in veel gevallen zwoegend arm.

  Als je nou bijvoorbeeld een nieuwe Ferrari kan kopen met slechts 1% rente? Is dat dan slim?

 261. Nico de Geit says:

  ’Huur te hoog, ook voor modaal’

  http://www.telegraaf.nl/watuzegt/25909184/___Huur_te_hoog__ook_voor_modaal___.html

  ’Woningcorporaties zijn aasgieren’

  Dat de huurtoeslagen het kabinet boven de kop groeien is nogal logisch. Jaren geleden betaalden de Nederlanders maar een vijfde of een vierde van hun salaris aan huur. Nu is dat vaak al de helft van hun inkomen.

  http://www.telegraaf.nl/watuzegt/25909199/___Woningcorporaties_zijn_aasgieren___.html

 262. Hans- says:

  Stef Blok is toch die man die het heeft over schreefhuurders, die zelf woonruimte in Enkhuizen onttrekt voor zakelijk gewin!!(bed & breakfast)

 263. Tijl says:

  Waar is Lazslo?

 264. Voerman says:

  maarten: Dus als je veel teveel leent voor een huis wordt je rijk?
  En dat door hra? Wat een boerenbedrog!

  Ik zeg niet, dat je veel moet lenen. Dat is afhankelijk van je eigen inbreng.

  maarten: En dat door hra? Wat een boerenbedrog!

  Het ia inderdaad niet alleen de lage rente, maar daarbij ook nog het voordeel van de nog lange tijd bestaande HRA. Mooier kan bijna niet, je moet het wel snappen!

 265. Voerman says:

  Nico de Geit: Als je nou bijvoorbeeld een nieuwe Ferrari kan kopen met slechts 1% rente? Is dat dan slim?

  Als je dan toch moet lenen en je wilt dolgraag een Ferrari is die Ferrari nog nooit zo goedkoop geweest met het huidige rentepeil. Maar om zoveel geld te kunnen lenen voor een Ferrari moet je wel erg creditwaardig zijn om een bank te vinden voor een lening. Dat weet jij ook wel, Geit, maar je mistgordijntje kan je beter bij iemand anders dan Voerman optrekken.

 266. maarten says:

  Voerman,

  Nou voerman je brengt het mooi maar ik ga toch maar mn vinger tellen.

  Alleen vertrouwen hebben is toch wat naief

 267. maarten says:

  maarten,

  Het echte verdienen is natuurlijk rente op rente… kassa voor de bank

 268. Voerman says:

  Zijn Geit en Maarten nou echt zo achterlijk, of doen ze maar net alsof? 🙂

 269. Voerman says:

  maarten: Alleen vertrouwen hebben is toch wat naief

  Wie heeft het over vertrouwen?
  Voerman vertrouwt alleen op zichzelf.

 270. Voerman says:

  maarten: Het echte verdienen is natuurlijk rente op rente… kassa voor de bank

  Het voordeel van rente op rente kan je ook verdienen door de huidige lage hypotheekrente.
  Moet je wel het voordeel door de lage rente gebruiken voor extra aflossingen.
  Maar dat snapt bijna niemand! 🙂

 271. Voerman says:

  Voerman gaat zijn beukenhaag ((een hele lange!) scheren.
  Prima weer daarvoor en zinvoller da leuteren over rente en HRA.

 272. Nico de Geit says:

  Voerman:
  Zijn Geit en Maarten nou echt zo achterlijk, of doen ze maar net alsof?

  Voerman, niemand kan over zichzelf heen kijken. Domme mensen denken over het algemeen dat iedereen net zo dom is als ze zelf zijn.

  https://media.giphy.com/media/5xtDarwsYN7cwQfRyI8/giphy.gif

 273. Nico de Geit says:

  Voerman: Als de voornaamste overweging angst is, dan blijf je met zekerheid een tobberd.

  Voerman: Wie heeft het over vertrouwen?
  Voerman vertrouwt alleen op zichzelf.

 274. Jan says:

  Tijl: Die kunnen toch oversluiten?

  Met zo’n opmerking geef je blijk van weinig kennis van zaken. Duidelijk is in ieder geval dat je zelf geen koper bent en ook weinig moeite doet je in de materie te verdiepen; zelfs niet over zoiets simpels als oversluiten.

 275. Tijl says:

  Jan: Met zo’n opmerking geef je blijk van weinig kennis van zaken. Duidelijk is in ieder geval dat je zelf geen koper bent en ook weinig moeite doet je in de materie te verdiepen; zelfs niet over zoiets simpels als oversluiten.

  Dus ik moet veel kennis hebben over iets heel simpels.

  Ergens klopt iets niet.

  Trouwens jouw opmerking wil natuurlijk niet zeggen dat jij wel heel veel weet over iets simpels als oversluiten. Eigenlijk praat je gewoon poep.

 276. Tijl says:

  http://www.z24.nl/geld/huis-woning-box-3-vermogen-belasting-623803

  “Dit zal uiteindelijk ook gevolgen hebben voor de huizenprijzen. Sommige experts gaan zelfs uit van een daling tot 30 procent als de hypotheekrenteaftrek verdwijnt. Bestaande huizenbezitters worden volgens De Rijke uiteindelijk dubbel geraakt: door lastenstijgingen en de daling van de waarde van hun huis.

  Een lagere huizenprijs is natuurlijk wel goed nieuws voor starters. Maar voor de doorstroming op de woningmarkt is het niet bevorderlijk: huurders zullen vanwege het verdwijnen van de renteaftrek niet zo snel overstappen naar een koopwoning.”

  En nog steeds wordt hogere renteaftrek geprefereerd boven lagere leningen. Rare wereld.

 277. Voerman says:

  Nico de Geit: Voerman, niemand kan over zichzelf heen kijken. Domme mensen denken over het algemeen dat iedereen net zo dom is als ze zelf zijn.

  Geit, ik heb je Ferrari verhaal met feiten ontzenuwd.
  Als gewoonlijk bestaat je antwoord daarna uit non-argumenten. Jij hebt dat soort dommigheden toch niet nodig, ouwe?

 278. Voerman says:

  Tijl: Dus ik moet veel kennis hebben over iets heel simpels.

  Vijf minuten googelen en je weet er alles van.
  Dan heb je geen infantiele conversatie nodig om je gelijk te krijgen.
  Trouwens, Voerman heeft je het principe van het oversluiten heel eenvoudig uitgelegd.
  Oversluiten kan alleen als de bank daar voordeel bij heeft.

 279. Voerman says:

  Tijl: Dus ik moet veel kennis hebben over iets heel simpels.

  Vijf minuten googelen en je weet er alles van.
  Dan heb je geen infantiele conversatie nodig om je gelijk te krijgen.
  Trouwens, Voerman heeft je het principe van het oversluiten heel eenvoudig uitgelegd.
  Oversluiten kan alleen als de bank daar voordeel bij heeft.

 280. Tijl says:

  Voerman: Vijf minuten googelen en je weet er alles van.
  Dan heb je geen infantiele conversatie nodig om je gelijk te krijgen.
  Trouwens, Voerman heeft je het principe van het oversluiten heel eenvoudig uitgelegd.
  Oversluiten kan alleen als de bank daar voordeel bij heeft.

  Alles wat een bank doet kan alleen maar als de bank daar voordeel bij heeft, anders doen ze het niet. Een non argument dus.

  Maar goed, ik google eventjes.

  https://www.berekenhet.nl/modules/wonen/hypotheek-oversluiten.html

  “Toch kan een hypotheek oversluiten voordelig uitpakken en zorgen voor lagere maandlasten.
  Het oversluiten kan vooral interessant zijn als de hypotheek rente op het moment van oversluiten laag is en u verwacht dat de hypotheekrente (veel) hoger is aan het einde van uw rentevastperiode.”

  En dit alles Voerman, zelfs ondanks dat de bank er voordeel aan heeft, het is ongelovelijk maar waar.

 281. Tijl says:

  Ongelofelijk ook.

 282. Nomen Nescio says:

  Jan = Laszlo

 283. BBB says:

  Er gaat tot 2030 weinig tot niets gebeuren. Zinloze discussies dus over HRA en rente. De poltiek bepaalt en zal er alles doen om de schijnwelvaart in stand te houden om het electoraat te pleasen. Misschien dat door een revolutie of conflict de verandering iets sneller komt maar dat dacht ik 5 jaar geleden ook en tot heden is er weinig veranderd.

  Als de huizenmarkt in elkaar stort in 2030 ben ik in ieder geval goed voorbereid. Dat wordt het perfecte instapmoment in Nederland. Je zult wel veel eigen vermgen moeten meebrengen. Ik weet alleen niet of het leefklimaat in Nederland in 2030 nog aangenaam is. Met veel eigen vermogen is het buitenland dan ook een optie.

 284. László says:

  Nomen Nescio: Jan = Laszlo

  ?

  Anoniem huilebalken.

 285. László says:

  Tijl: Dus ik moet veel kennis hebben over iets heel simpels.

  Voerman: Oversluiten kan alleen als de bank daar voordeel bij heeft.

  Jan: Met zo’n opmerking geef je blijk van weinig kennis van zaken.

  Wauw!

  Oversluiten is niet gebonden aan de bank (financiele instelling) waar je hypotheek loopt.

  Latida: Brussel gaat daarnaast de boeterente bij vervroegd aflossen verder reguleren.

  Europees geregeld, dus niet iets typisch NL.

  Latida: mag de boete bij oversluiten of extra aflossen alleen nog werkelijke kosten bevatten.

  Dus niet gederfde inkomsten, lijkt me stug. Mag de bank dan ook het initiatief om de hypotheek over te sluiten als de rente stijgt?

  Al met al is de berekening of het zinvol is om een hypotheek over te sluiten omdat er een onbekende in zit. Namelijk, wat is de rente op aan het einde van de rentevastperiode!

  Verder belangrijk
  – hoeveel mag er boetevrij afgelost worden (meestal 10% oorspronkelijke hoofdsom)
  – tegen welk tarief is de boeterente aftrekbaar (volgend jaar lager inkomen of bonus/ontslagvergoeding die 52% belast wordt
  – bijkomende kosten (advies en notoris etc)

 286. László says:

  László: Al met al is de berekening of het zinvol is om een hypotheek over te sluiten omdat er een onbekende in zit.

  Is moeilijk.

 287. László says:

  Latida: Dit is een opvallend nieuw onderdeel, omdat de boeteberekening tot nu toe een ‘black box’ was. Vanaf 21 maart 2016 zetten de geldverstrekkers bijvoorbeeld op papier welk rentepercentage zij hanteren om de boete te berekenen.

  Vreemde constatering.

  Boeterente wordt bepaald op basis van de gederfde inkomsten. De bank loopt een aantal jaar de hoge rente mis. Daar zijn wel verschillende methodes voor, het vastleggen van een rentepercentage moet volgens mij zijn hoe er tot een rentepercentage gekomen wordt. Rente horend bij de resterende looptijd of de zelfde looptijd die nu afgekocht wordt. Daar kan een voorbeeld bij genoemd worden.

  Wat zou er nu dan in moeten staan 1%?

 288. Jan says:

  Tijl: Alles wat een bank doet kan alleen maar als de bank daar voordeel bij heeft, anders doen ze het niet. Een non argument dus.

  Maar goed, ik google eventjes.

  berekenhet.nl/modu…eek-oversluiten.html

  “Toch kan een hypotheek oversluiten voordelig uitpakken en zorgen voor lagere maandlasten.
  Het oversluiten kan vooral interessant zijn als de hypotheek rente op het moment van oversluiten laag is en u verwacht dat de hypotheekrente (veel) hoger is aan het einde van uw rentevastperiode.”

  En dit alles Voerman, zelfs ondanks dat de bank er voordeel aan heeft, het is ongelovelijk maar waar.

  Google eens op boeterente…

 289. László says:

  Latida: Vanaf 21 maart 2016 zetten de geldverstrekkers bijvoorbeeld op papier welk rentepercentage zij hanteren om de boete te berekenen.

  Dat zou trouwens ook betekenen dat ze bij een stijgende rente tot een boete zouden kunnen komen. Nu is dat niet het geval.

 290. László says:

  BBB: Als de huizenmarkt in elkaar stort in 2030 ben ik in ieder geval goed voorbereid.

  Nog 75% huurstijging erbij? Vermogensrendementheffing?

  Uitgaan van een daling is net zo dom als uitgaan van een stijging van de huizenprijzen. Het zal allemaal wel een keer gebeuren maar wanneer en hoe hard? Ik weet het niet en jij ook niet.

 291. Voerman says:

  László: Dat zou trouwens ook betekenen dat ze bij een stijgende rente tot een boete zouden kunnen komen. Nu is dat niet het geval.

  Zo’n 30 jaar geleden, toen bijna niemand onder water stond (omdat dat nog niet zo heette :-)) leek het slim om je huis te verkopen en de hypotheek af te lossen.
  Je kon toen een nieuwe hypotheek afsluiten met een nieuw gekocht huis al onderpand en tegen een nieuw af te spreken rente. Dat was toen ook al niet altijd een voudig, maar nu meestal onmogelijk.

 292. László says:

  Voerman: Dat was toen ook al niet altijd een voudig, maar nu meestal onmogelijk.

  Waarom niet? Hypotheek krijg je op basis van inkomen, waarde onderpand etc. Wat heeft dat te maken of je ooit een huis had? Of bedoel je de onder water woners die niet mogen verkopen van de bank. Tegenwoordig waarschijnlijk makkelijker ivm aandacht voor de onder water problematiek.

 293. Latida says:

  Weinig koopkracht in Nederland vergeleken met omringende landen:

  http://imgur.com/LEa8eUe

 294. Tijl says:

  Jan: Google eens op boeterente…

  Staat gewoon in die link, niet gelezen?

 295. svg says:

  Nico de Geit: Voerman, niemand kan over zichzelf heen kijken. Domme mensen denken over het algemeen dat iedereen net zo dom is als ze zelf zijn.

  media.giphy.com/me…N7cwQfRyI8/giphy.gif

  Geit , wie van de 3 ben jij nou???

 296. huizenhyper says:

  De toekomst van Duitsland (en de rest van Europa) extreem goed gebracht, duidelijke samenvattingen, en HAARscherp. Met een duidelijke powerpoint op de achtergrond.

  Het gaat over pensioen, bevolkingsopbouw, immigratie, banen en overheidsfinancien, welvaart.
  Indirect gaat het ook over het geldsysteem (en de houdbaarheid daarvan), de huizenmarkt, en mogelijk zelfs ook burgeroorlog.

  Wel in het Duits.

  https://www.youtube.com/watch?v=JW8_OPr9JLU

  Als maar 1000 mensen in Nederland dit stuk helemaal afkijken ben ik al tevreden.

 297. maff says:

  ‘ Op krediet leveren is er straks niet meer bij, helemaal niet wanneer ze geen deurwaarder mee mogen inschakelen. ‘

  Voor schuldenaren en uitkeringsfraudeurs breken feestdagen aan

  http://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/15349/voor-schuldenaren-en-uitkeringsfraudeurs-breken-feestdagen-aan.aspx

  Ps 🙂 https://zirahnliz.files.wordpress.com/2011/03/credit-score.jpg

 298. maff says:

  http://www.nrc.nl/next/2016/05/31/de-nam-kocht-hem-uit-nu-leeft-hij-op-straat-1623963

  Homeless door de NAM `Anatomie van een ‘complex schadegeval’.

  Betaalmuur ? Geen idee de site doet raar

  http://www.groningeropstand.nl/wp-content/gallery/cartoons/aardbeving-nam.png

 299. maff says:

  https://www.youtube.com/watch?v=UTMxfAkxfQ0

  Brexit the movie van Schmull’s blog

 300. maff says:

  huizenhyper,

  Dank voor het posten …..

  Hans Werner Sinn, vast een schmulletje, te bewaren voor latersss

  Nu eerst koeienknuffelen, mooie dag zeepbellers 🙂

 301. ps says:

  maff,
  “Frankly, your credit score concerns me” 🙂

  “Doing God’s work” properly:
  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2014/02/20140206_god.png

 302. Nico de Geit says:

  huizenhyper:
  De toekomst van Duitsland (en de rest van Europa) extreem goed gebracht, duidelijke samenvattingen, en HAARscherp. Met een duidelijke powerpoint op de achtergrond.

  Het gaat over pensioen, bevolkingsopbouw, immigratie, banen en overheidsfinancien, welvaart.
  Indirect gaat het ook over het geldsysteem (en de houdbaarheid daarvan), de huizenmarkt, en mogelijk zelfs ook burgeroorlog.

  Wel in het Duits.

  https://www.youtube.com/watch?v=JW8_OPr9JLU

  Als maar 1000 mensen in Nederland dit stuk helemaal afkijken ben ik al tevreden.

  Jammer dat de professor niet verder ingaat op de arbeidscapaciteit en de verwachtingen van de immigranten. De meeste migranten zitten niet te wachten op een één-euro-job. Ze willen naar de top.

 303. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit: Jammer dat de professor niet verder ingaat op de arbeidscapaciteit en de verwachtingen van de immigranten. De meeste migranten zitten niet te wachten op een één-euro-job. Ze willen naar de top.

  Hij zegt erover dat de meeste migranten een arbeidscapaciteit (zullen gaan) hebben, die beneden het minimumloon ligt. Ze gaan dus werkeloos worden of een gesubsidieerde baan krijgen (1€-job).
  Ze voegen economisch niets positiefs toe, gaan daarentegen aanvullend op de vele personen die reeds van bestaande sociale verzekeringen leven eveneens deze systemen belasten. Met relatief summier cijfermateriaal onderbouwd hij deze these weliswaar een beetje dun, maar zelfs zonder deze cijfertjes kan ieder behoorlijk denkend mens concluderen dat het slechts op deze manier kan gaan aflopen.

 304. Deutsche Mark says:

  Als het Duitsland niet gaat lukken kwalititief beter bruikbare jonge immigranten voor de toekomst te werven, dan staat een ongekende verarming van het land voor de deur. De pogingen onder Schröder (rond 2000) om hoog gekwalificeerd jong buitenlands personeel te trekken is op niets uitgelopen. Deze groep koos voor andere landen, waar ze beter beloond werden voor hun inspanningen.

  De oplossing voor de katastrofale demografische bevolkingsopbouw ligt mijns inziens niet in het laten immigreren van buitenlanders hoofdzakelijk in de leeftijdskatagorie 20-35 jaar, maar in het langer doorwerken van de reeds aanwezige bevolking. Als je het plaatje goed bekijkt wordt dan duidelijk dat een pensioenleeftijd van 70 zelfs te laag gaat zijn en voor werk dat het (fysiek) toelaat wellicht een pensioenleeftijd van tegen de 75 nodig wordt om de verhouding werkend/niet-werkend in balans te houden.

  De allerbeste oplossing, die uit persoonlijke overwegingen binen de bevolking volstrekt kansloos is, zou het versterkt krijgen van kinderen of alternatief het versterkt adopteren van zeer jonge kinderen, die voor het begin van hun schoolloopbaan staan, zijn.

  Realistisch is echter een teruggang in welvaart, hand in hand met een culturele ommezwaai in richting van de door de immigranten geimporteerde cultuur uit hun herkomstlanden. Nico de Geit is bang voor deze ontwikkeling, en helaas kan ik zijn angst niet ontkrachten. Europa stevent na een ongekende bloeiperiode af op een onaangename baisse, die aan mijzelf hopelijk grotendeels voorbij gaat. Met m’n kinderen heb ik in dit opzicht echter wel een beetje medelijden. Hun toekomst is ongewis en niet erg rooskleurig naar mijn verwachting.

 305. Voerman says:

  Deutsche Mark: maar zelfs zonder deze cijfertjes kan ieder behoorlijk denkend mens concluderen dat het slechts op deze manier kan gaan aflopen.

  Wijze en moedige taal!
  Bijna iedereen in dit verzeverde land durft dit niet eens te denken zonder schuldgevoel achteraf.

  Chapeau Deutsche Mark!
  Blijft, dat er geen weg terug is.

 306. Deutsche Mark says:

  huizenhyper,

  Had ik nog niet gezien. Bedankt voor het linkje.

  Hans-Werner Sinn is momenteel bij besturend Dld. niet erg populair (meer), omdat zijn “gutmensch”-gehalte te ver onder dat van de prutsende politici en beleidsmakers ligt.
  Een stijgend deel van de bevolking ziet echter in dat zijn benoemen van “het kan zo niet verder” een weliswaar harde doch correcte inschatting van de werkelijkheid is.

 307. Deutsche Mark says:

  Spam alert!!!

  Er hangt er nog ééntje (langere toevoeging op #345) in het filter. Jammer, want dit stoort een eventuele discussie.

 308. Deutsche Mark says:

  De uiteenzettingen van Sinn kan ik persoonlijk van op de werkvloer onderschrijven. Een keurige situatieschets van 5 kwartier, die slechts op enkele kleine puntjes te bekritiseren valt. Vind ik niet nodig en ga ik dus niet doen. Die taak zal László wel op zich nemen, zoals ik hem ken…

 309. Deutsche Mark says:

  ps,

  🙂
  Beslist. En anders mag ze zeker bij een Goldman-Sachs topman in de USA komen logeren, of zo…

 310. Deutsche Mark says:

  ps,

  Ach, wie neemt deze sukkel nog serieus?

  Kan niet eens een partner vinden, laat staan voor nageslacht zorgen. Een doodlopend pad…

 311. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  Met allemaal Ruttetjes op deze wereld zouden de leeuwtjes en de geitjes het binnenkort weer voor het zeggen hebben. Eigenlijk niet zo’n verkeerd vooruitzicht…

 312. Nico de Geit says:

  Deutsche Mark: dat het slechts op deze manier kan gaan aflopen

  Hebben die mensen huis en haard verlaten om hier schoonmaker te worden? Voor een euro per uur? Die mensen gaan flippen. Dit is niet waar ze recht op menen te hebben.

  Eerst voorrang bij toewijzing van een huurwoning met huursubsidie, vervolgens de huursubsidie afbouwen. Ook voor deze kwetsbare groepen.

  Al lang voorspeld door nazi’s en fascisten, nu ook door de Dalai lama. Opmerkelijk weinig Duitse kranten berichten erover blijkt na een zoekopdracht ‘Deutschland Dalai Lama’.

 313. László says:

  Deutsche Mark: Vind ik niet nodig en ga ik dus niet doen. Die taak zal László wel op zich nemen, zoals ik hem ken

  Niet dus, ik reageer graag op woningmarkt gerelateerde zaken en dan vooral op de conclusie die hier graag getrokken wordt: “Dus gaan de prijzen dalen”.

 314. László says:

  ps: Brexit?

  Moet er niet een poll komen? Welke uitslag wordt er verwacht?

  Spannend!

 315. Latida says:

  “a new report from Oxfam uses European Commission (EC) data to analyse the role of the Netherlands as a corporate tax haven. It shows how the Netherlands is making large-scale tax avoidance possible and how Dutch regulations are an integral part of the international tax system that enables multinationals to avoid at least US$100 billion in taxes in developing countries every year. Several other EU Member States – such as Luxembourg, Ireland, Malta and the UK – have also been criticised for helping multinational corporations to avoid taxes. Yet you will not find any of these countries on a blacklist produced by the EU.”

  http://eurodad.org/Entries/view/1546593/2016/05/27/The-false-EU-promise-of-listing-tax-havens

 316. Latida says:

  “The Netherlands: A Tax Haven

  The undisputed European champion in facilitating corporate tax avoidance

  The Netherlands is a top EU tax haven for corporations, an Oxfam analysis of European Commission data shows. Of 33 harmful tax practices listed by the EU executive, 17 were identified in the country currently holding the EU presidency.

  With its tax policy, the Netherlands perpetuates poverty and extreme inequality in the world – a world in which the richest 62 people now own as much as the poorest half of the global population. It is also thanks to Dutch regulation that multinationals are able to avoid at least USD 100 billion in taxes in developing countries every year.

  This English translation is a summary of an Oxfam Novib report in Dutch.

  https://www.oxfam.org/en/research/netherlands-tax-haven?utm_source=oxf.am&utm_medium=ZXqj&utm_content=redirect

 317. Latida says:

  “Nederland Europees kampioen in faciliteren belastingontwijking
  Belastingparadijs of niet, van alle EU-landen biedt Nederland internationale bedrijven het ruimste aanbod aan mogelijkheden om belasting te ontwijken.

  Nederland scoort het hoogst van alle EU-lidstaten, namelijk op 17 van de 33 indicatoren die de Europese Commissie hanteert voor agressieve belastingplanning. Alleen België en Cyprus komen in de buurt van ons land, zij scoren respectievelijk op 16 en 15 van deze indicatoren, zo stelt Oxfam Novib vandaag in haar nieuwe rapport over belastingontwijking en de rol van Nederland hierbij. Nederland loopt door belastingontwijking naar schatting 5,5 miljard euro mis doordat Nederlandse bedrijven zelf jaarlijks 1,5 miljard euro aan belasting ontwijken en 4 miljard euro door mee te doen aan wereldwijde fiscale concurrentie.

  In het nieuwe Oxfam Novib-rapport Nederland belastingparadijs, ‘Leuker kunnen we het niet maken. Wel eerlijker’, wordt duidelijk dat Nederland volop meedoet aan de mondiale belastingwedloop. Mede dankzij de Nederlandse regelgeving slagen multinationale bedrijven erin, ten koste van ontwikkelingslanden, jaarlijks minstens 100 miljard euro wereldwijd aan belasting te ontwijken. Verder belicht het rapport de grote invloed van grote belastingadvieskantoren zoals PWC en KPMG, via onder meer adviescommissies op het Nederlandse belastingbeleid en wetgeving. Deze kantoren hebben veel multinationals als klanten en zij moedigen juist de Nederlandse overheid aan de fiscale concurrentie met andere landen te vergroten. Door deze ‘ race naar de bodem ‘ loopt de Nederlandse schatkist ruim 4 miljard aan belastinginkomsten mis. Dit is meer dan het faciliteren van belastingontwijking Nederland oplevert aan inkomsten.

  Esmé Berkhout, belastingexpert Oxfam Novib: ‘Nederland is wereldwijd één van de belangrijkste draaischijven voor het ontwijken van belasting. Ons land gaat zelfs aan kop in de EU als het gaat om de mogelijkheden die het bedrijven biedt om zo min mogelijk belasting te betalen. De Nederlandse overheid, met staatssecretaris Wiebes voorop, heeft beterschap beloofd, maar blijkt zich in Europa jarenlang tegen maatregelen te hebben verzet. De realiteit is dat het Nederlandse belastingstelsel bijdraagt aan armoede en ongelijkheid in de wereld. De internationale belastingwedloop waar Nederland aan mee doet gaat vooral ten koste ontwikkelingslanden en kent eigenlijk maar één winnaar: het internationale bedrijfsleven.'”

  http://www.oxfamnovib.nl/nederland-europees-kampioen-in-faciliteren-belastingontwijking.html

 318. Latida says:

  “Verder in het rapport de bevindingen van onderzoeksbureau SOMO. In opdracht van Oxfam Novib is onderzocht hoe groot de verwevenheid is tussen invloedrijke opinievormers in wetenschap, politiek én belastingadvieskantoren die de belangen vertegenwoordigen van internationale bedrijven die graag profiteren van het ‘aantrekkelijke Nederlandse belastingklimaat’. Bij universiteiten zijn 17 hoogleraren tegelijkertijd partner bij één van de grote belastingadvieskantoren en nog eens 23 partners zijn universitair (hoofd)docent. De belastingadvieskantoren hebben ook directe invloed op belastingwetgeving. Zo zijn de voorzitters van de belastingwerkgroepen bij VVD en D’66 beiden partner bij KPMG Meijburg & Co. Belastingadvieskantoren, academische wereld en politieke commissies zijn zó met elkaar verweven dat op z’n minst de verdenking van belangenverstrengeling wel erg sterk is. ”

 319. Latida says:

  En hier het rapport zelf:

  http://www.oxfamnovib.nl/Redactie/Downloads/Rapporten/Nederland_belastingparadijs.pdf

  “Nederland trekt zich weinig aan van de aanhoudende media-aandacht en internationale druk om haar belastingbeleid aan te passen. Voor het grote publiek spreekt de Nederlandse dominee schande over belastingontwijking, maar achter de schermen doet de Nederlandse koopman driftig mee aan de internationale belastingwedloop.”

  en

  “In het voorliggende rapport laat Oxfam Novib zien hoe grote belastingadvieskantoren als EY, PwC en KPMG ongezond veel invloed uitoefenen op het Nederlandse belastingbeleid. Er bestaat een grote verwevenheid tussen belastingadvieskantoren, de Nederlandse universitaire wereld en de verschillende adviesorganen, welke het Nederlands belastingbeleid mede vormgeven. Dezelfde kantoren hebben veel multinationals als klant; internationale bedrijven die er alle belang bij hebben dat Nederland een belastingparadijs blijft. Belastingadvieskantoren die multinationals in een aantal gevallen aantoonbaar hebben geholpen met belastingontwijking, zitten ook in belangrijke commissies die de Nederlandse overheid adviseren. ”

 320. László says:

  Latida: This English translation is a summary of an Oxfam Novib report in Dutch.

  Ook al vertaal je het naar het Engels, het blijft oud nieuws. Gewoon reclame, maak geld over naar Oxfam Novib. Zouden ze de kosten van de radio commercial er mee terugverdienen? Zal Dolf het gratis doen?

 321. Expat says:

  huizenhyper:
  De toekomst van Duitsland (en de rest van Europa) extreem goed gebracht, duidelijke samenvattingen, en HAARscherp. Met een duidelijke powerpoint op de achtergrond.

  Het gaat over pensioen, bevolkingsopbouw, immigratie, banen en overheidsfinancien, welvaart.
  Indirect gaat het ook over het geldsysteem (en de houdbaarheid daarvan), de huizenmarkt, en mogelijk zelfs ook burgeroorlog.

  Wel in het Duits.

  https://www.youtube.com/watch?v=JW8_OPr9JLU

  Als maar 1000 mensen in Nederland dit stuk helemaal afkijken ben ik al tevreden.

  Goede post. Zeker het kijken de moeite waard. Vooral het stuk over minmum loon en werkeloosheid is interessant. Bottom line, de vluchtelingen (alias asielzoekers, alias gelukszoekers) gaan ons veel geld (welvaart) kosten en zullen onze samenleving ontwrichten. Tijd voor het Spaans model.

 322. huizenhyper says:

  Expat: Bottom line, de vluchtelingen (alias asielzoekers, alias gelukszoekers) gaan ons veel geld (welvaart) kosten en zullen onze samenleving ontwrichten. Tijd voor het Spaans model.

  De verwachting van de Duitse (en vast en zeker ook de Nederlandse “overheid”)is dat deze immigranten de inkomsten gaan verzorgen voor de oudere generatie.
  Het waren allemaal hoog opgeleiden weet u nog.
  Dat gaat niet uitkomen.
  Professor Werner beargumenteerd dat deze groep zo goed als zeker zal aansluiten bij het leger van werklozen dat Duitsland nu al heeft.
  Hij suggereert echter dat deze bevolkingsgroep verder geen druk zal leggen op Duitsland, dus “alleen maar” veel geld gaat kosten aan ww-uitkeringen/bijstand.

  Maar wat nu indien deze groep EN in die werkloosheid terecht komt EN ook nog eens vijandig staat tegen de inheemse bevolking???

  Ik zag hier iemand schrijven dat deze groep mogelijk zogenaamde 1-euro jobs aangeboden zal krijgen.
  Ik zie het inderdaad wel gebeuren dat dit voor deze groep de druppel zal zijn.

  Maar laten we eerlijk wezen:
  Ik zou ook niet blij zijn als mij een dergelijke job door mijn strot wordt geduwd. 40 uur per week werken voor 1 euro per uur?
  Dat gaat mis.
  Goed mis.
  De groep immigranten die hier is “uitgenodigd” heeft hoge verwachtingen.
  Deze verwachtingen gaan voor velen niet uitkomen.

 323. Latida says:

  László:
  Latida,
  twitter.com/Noahpi…s/736845163507548161

  Denk je echt dat het Nederlandse belastingbeleid hiermee te maken heeft?

  Bovendien, wie zegt dat de extreme armoede anders misschien wel nog veel minder zou zijn geweest?

  Overigens bekend met Rosenberg, en wat hij zegt is natuurlijk ook wel weer waar.

 324. Latida says:

  László: Ook al vertaal je het naar het Engels, het blijft oud nieuws. Gewoon reclame, maak geld over naar Oxfam Novib. Zouden ze de kosten van de radio commercial er mee terugverdienen? Zal Dolf het gratis doen?

  Volgens mij maak je nu weer een denkfout die ik je wel vaker zie maken. Eerst kijk je naar wie het zegt, en dan pas naar wat er gezegd wordt.

  Dat is niet overtuigend.

  Als je kunt aantonen dat wat er gezegd wordt niet waar is, dan pas heb je het over de inhoud.

  Ik zou dus eerst kijken naar wat er gezegd wordt, dat op waarde proberen te schatten, en dan pas, in het geval dat het relevant zou kunnen zijn, naar wie het zegt, in die volgorde.

 325. Tijl says:

  László: Ook al vertaal je het naar het Engels, het blijft oud nieuws. Gewoon reclame, maak geld over naar Oxfam Novib. Zouden ze de kosten van de radio commercial er mee terugverdienen? Zal Dolf het gratis doen?

  Nee, gewoon lekker later door etteren, da’s beter.

 326. László says:

  Latida: Volgens mij maak je nu weer een denkfout die ik je wel vaker zie maken. Eerst kijk je naar wie het zegt, en dan pas naar wat er gezegd wordt.

  Oh, je hebt de reclame op de radio van Oxfam op de radio niet gehoord?

  Uit het rapport: “Wat blijkt: binnen
  Europa is Nederland hierin de onbetwiste kampioen. De
  EC stelde een lijst op met 33 kenmerken die erop duiden
  dat een land het bedrijven wel erg makkelijk maakt om
  belasting te ontwijken, de Harmful Tax Practices. Van
  deze 33 indicatoren voldoet Nederland er aan maar liefst
  17 (zie annex 1). Ons land geeft zelfs België en Cyprus
  het nakijken: zij scoren op respectievelijk 16 en 15
  indicatoren.”

  Onbetwiste kampioen? Nummer 1, 2 en 3 hebben 17, 16 en 15 punten.

  Gewoon meeliften op het NL voorzitterschap.

  Goed gedaan Oxfam.

  Nee, ik sms niet om 3 euro steun te geven.

 327. László says:

  Tijl: Nee, gewoon lekker later door etteren, da’s beter.

  Op 17 maart mag je stemmen.

  Heb jij al ge-sms-t voor 3 euro?

 328. László says:

  Latida: naar wie het zegt, in die volgorde.

  Reclame niet herkennen, dat zag je ook bij mensen die bank/adviseur/makelaar vroegen of de huizenprijzen zouden blijven stijgen.

  Hetzelfde als de kledingverkoper vragen of die nieuwe broek je niet dik maakt. Lachen doen ze thuis pas.

 329. Nico de Geit says:

  huizenhyper: Maar wat nu indien deze groep EN in die werkloosheid terecht komt EN ook nog eens vijandig staat tegen de inheemse bevolking???

  Jonge mannen, grote ego’s. Veel willen, weinig kunnen. Wat heeft de maatschappij ze te bieden? Een één-euro-job. Wat hebben de radicaliseringsclubs ze te bieden? Het kalifaat en de belofte van (eeuwig) geluk, status, aanzien en macht.

  (complot) Vergeet daarbij niet dat (vrijwel) alle radicaliseringsclubs worden aangestuurd vanuit Washington. Al Qaida, Isis, het is feitelijk allemaal CIA. Mogelijk willen de Amerikanen Europa om zeep helpen. (complot/)

 330. Latida says:

  Voerman,

  László: je hebt de reclame op de radio van Oxfam op de radio niet gehoord?

  Wat heeft dat te maken met informatie die in dat rapport staat?

  De boodschapper aanvallen is geen sterk argument.

 331. László says:

  Latida: De boodschapper aanvallen is geen sterk argument.

  Aanvallen? Ik stel een vraag. Je aangevallen voelen. Gekwetst zeker.

  http://www.dumpert.nl/mediabase/6597424/d9613a67/dominee_gremdaat_over_de_gekwetsten_.html

 332. Deutsche Mark says:

  … a world in which the richest 62 people now own as much as the poorest half of the global population.

  Wat mij betreft de wortel van ALLE huidige economische problemen, op welk gebied en in welke vorm dan ook.

 333. dr.t says:

  Deutsche Mark: Wat mij betreft de wortel van ALLE huidige economische problemen, op welk gebied en in welke vorm dan ook.

  En ook de wortel van de huidige migratiestromen.

 334. huizenhyper says:

  De wortel van alle kwaad in de wereld is drievoudig naar mijn idee:

  1] De geld/welvaart verdeling
  2] religie
  3] Mensen die thuishoren in de DSM-IV categorie, cluster B.

 335. Latida says:

  Voerman,

  László: Aanvallen? Ik stel een vraag. Je aangevallen voelen. Gekwetst zeker.

  dumpert.nl/mediaba…_de_gekwetsten_.html

  Je vraag was of ik een radioreclame heb gehoord. Teerwijl je weet dat ik niet in Nederland woon. Nee, die heb ik niet gehoord nee.

  Ik stelde ook een vraag. Geen antwoord op gekregen.

  Wat heeft die radio reclame te maken met de vernietigende informatie die in dat rapport staat?

  Beweer je soms dat het niet waar is?

  Of weiger je gewoon botweg op de inhoud van het rapport in te gaan omdat het niet in jou belang is?

 336. Latida says:

  László: Je aangevallen voelen. Gekwetst zeker.

  dumpert.nl/mediaba…_de_gekwetsten_.html

  Nou nee, niet bepaald gekwetst. Je hebt alleen geen argumenten. Null, nada, nieste, niets.

  Je roept wat over een radioreclame en daarmee denk je werkelijk de informatie uit het rapport zelf van tafel te kunnen vegen?

  Wat zegt dat over jou?

 337. maarten says:

  Latida,

  Laszlo de onnavolgbare… simsalabim… wie heeft de beste timing voor aanschaf vastgoed??? …laszlo !###

 338. maff says:

  Negative Interest Rates Forcing Japanese to Stuff Cash Under Mattresses

  http://fortune.com/2016/06/01/negative-rates-safes/

  ps,

  🙂 Zweepslagen ? http://thumbs.dreamstime.com/z/debt-free-29221219.jpg

 339. maff says:

  ‘How the #ECB could spark a massive corporate debt bonanza w/ new buying programme ‘

  http://cdn.static-economist.com/sites/default/files/images/print-edition/20120901_EUD000_0.jpg

 340. László says:

  maarten: Laszlo de onnavolgbare… simsalabim… wie heeft de beste timing voor aanschaf vastgoed?

  Vastgoed?

  Huizenmarkt-zeepbel.nl

  Gewoon woningen.

  Waar heb ik advies gegeven om te kopen? Vraag het Juan, ik daad het zelfs af.

 341. László says:

  huizenhyper: Mensen die thuishoren in de DSM-IV categorie, cluster B.

  En de beroepsgroep die mensen ziektes aanpraat uit eigen gewin.

 342. László says:

  Latida: Ik stelde ook een vraag. Geen antwoord op gekregen.

  Die was vraag was nog niet doorgekomen volgens mij. Inmiddels wel beantwoord, onbetwiste kampioen, kuch.

  Latida: Terwijl je weet dat ik niet in Nederland woon. Nee, die heb ik niet gehoord nee.

  Joh, wat doe je hier dan, waarom anoniem mensen proberen te overtuigen dat NL onprettig is terwijl je dat bij je eigen familie niet gelukt is.

  Of probeer je jezelf nog steeds te overtuigen? Laat het los, vertel iets leuks over je nieuwe vaderland.

 343. zekerweten says:

  László,

  Waarom ga je de politiek niet in, die willen ook altijd het laatste woord en dan wordt dit forum verlost van iemand , die zichzelf heel belangrijk vindt.

 344. László says:

  zekerweten van niet: die zichzelf heel belangrijk vindt.

  Is dit blog belangrijk dan?

 345. zekerweten says:

  László,

  Je deed het weer, alweer het laatste woord

 346. Nico de Geit says:

  Nieuwe begrippen:

  ‘Education Bubble’

  ‘Post College Awakening’

  Vooral van toepassing op de VS. Leerlingen nemen schulden op zich van vele tienduizenden dollars, soms tonnen. Daar worden universiteiten van uit de grond gestampt – op krediet. Leerkrachten verdienen meer en kopen een mooi huis – op krediet.

 347. Jan says:

  Latida: Volgens mij maak je nu weer een denkfout die ik je wel vaker zie maken. Eerst kijk je naar wie het zegt, en dan pas naar wat er gezegd wordt.

  Persoonlijk doe ik dit doorgaans ook. Door eerst goed te kijken naar wie het zegt kun je vaak beter duiden wat er wordt gezegd en met welk doel.

  Oxfam, in dit geval, wil een probleem aankaarten maar ook geld ophalen. Is dan alles waarheid in zo’n rapport? Wie zal het zeggen, maar het zou goed kunnen dat er dingen zijn weggelaten of toegevoegd om hun doel te bereiken.

 348. László says:

  zekerweten van niet,

  zekerweten: Waarom ga je de politiek niet in

  Je stelt een vraag en daar ga ik op in. Geeft niet hoor, er zijn hier wel meer mensen die hun eigen tekst niet snappen.

 349. Jan says:

  BBB: Als de huizenmarkt in elkaar stort in 2030 ben ik in ieder geval goed voorbereid. Dat wordt het perfecte instapmoment in Nederland.

  Ben benieuwd wat je visie is wat betreft het aanbod op dat moment?

 350. ps says:

  maff,
  maff,
  “Doing monkey’s work” dus 🙂

  Een aap verliest wel z’n haar…
  http://viralgifs.com/wp-content/uploads/2014/03/ChimpManager.gif?fb43fe

 351. zekerweten says:

  László,

  Nou doe je alweer, weer het laatste woord

 352. BBB says:

  Jan: Ben benieuwd wat je visie is wat betreft het aanbod op dat moment?

  Als de renovatietechnieken in 2030 zo goed zijn dat oude huizen energieneutraal gemaakt kunnen worden ga ik voor een vervallen babyboomwoning op een A-lokatie. Slecht onderhouden woningen van babyboomers zullen de woningmarkt in 2030 overspoelen.

 353. László says:

  zekerweten heeft: weer het laatste woord

 354. Jan says:

  BBB: Slecht onderhouden woningen van babyboomers zullen de woningmarkt in 2030 overspoelen.

  Ok, plausibel. De babyboomers zijn rond die tijd 85 a 95 jaar oud. Persoonlijk verwacht ik dat men eerder zal verkopen.

  En in hoeverre wil, kan en mag met tegen die tijd verkopen als de prijzen in elkaar zijn gestort. In diverse markten zie je dat het (fysieke) aanbod juist laag is op het moment van lage prijzen.

  Er kan er een hoop gebeuren in 15 jaar, persoonlijk vind ik het een behoorlijke gok om zo lang te wachten (hopen) op een dergelijke daling die misschien helemaal nooit gaat komen of wellicht veel eerder.

 355. Tijl says:

  Jan: Ok, plausibel. De babyboomers zijn rond die tijd 85 a 95 jaar oud. Persoonlijk verwacht ik dat men eerder zal verkopen.

  En in hoeverre wil, kan en mag met tegen die tijd verkopen als de prijzen in elkaar zijn gestort. In diverse markten zie je dat het (fysieke) aanbod juist laag is op het moment van lage prijzen.

  Er kan er een hoop gebeuren in 15 jaar, persoonlijk vind ik het een behoorlijke gok om zo lang te wachten (hopen) op een dergelijke daling die misschien helemaal nooit gaat komen of wellicht veel eerder.

  Bedoel je die olietankers in de file op zee toen de olieprijs zo rond de 25 euro lag? Blijkbaar kostte het minder geld om ze te laten dobberen en wachten op betere tijden, maar dat is natuurlijk speculeren en dat doe je niet met huizen toch?

 356. Tijl says:

  Dat doet me denken aan iets wat ik altijd al aan Laszlo wilde vragen:

  Wanneer je een erfenis beneficiair aanvaard wordt er dan rekening gehouden met erfbelasting over de restwaarde van een huis, wat afgetikt moet worden nog voordat het betreffende huis überhaupt verkocht is?

 357. Latida says:

  Gezien het gebrek aan inhoudelijk commentaar is dit dus gewoon waar:

  ““Nederland trekt zich weinig aan van de aanhoudende media-aandacht en internationale druk om haar belastingbeleid aan te passen. Voor het grote publiek spreekt de Nederlandse dominee schande over belastingontwijking, maar achter de schermen doet de Nederlandse koopman driftig mee aan de internationale belastingwedloop.”

  en

  “In het voorliggende rapport laat Oxfam Novib zien hoe grote belastingadvieskantoren als EY, PwC en KPMG ongezond veel invloed uitoefenen op het Nederlandse belastingbeleid. Er bestaat een grote verwevenheid tussen belastingadvieskantoren, de Nederlandse universitaire wereld en de verschillende adviesorganen, welke het Nederlands belastingbeleid mede vormgeven. Dezelfde kantoren hebben veel multinationals als klant; internationale bedrijven die er alle belang bij hebben dat Nederland een belastingparadijs blijft. Belastingadvieskantoren die multinationals in een aantal gevallen aantoonbaar hebben geholpen met belastingontwijking, zitten ook in belangrijke commissies die de Nederlandse overheid adviseren. ””

 358. Latida says:

  Jan: Persoonlijk doe ik dit doorgaans ook. Door eerst goed te kijken naar wie het zegt kun je vaak beter duiden wat er wordt gezegd en met welk doel.

  Oxfam, in dit geval, wil een probleem aankaarten maar ook geld ophalen. Is dan alles waarheid in zo’n rapport? Wie zal het zeggen, maar het zou goed kunnen dat er dingen zijn weggelaten of toegevoegd om hun doel te bereiken.

  In dat geval zou ik zeker niet naar de anonieme trol Lassie luisteren.

  Iets dat op feiten te controleren is, waar of niet waar. Onafhankelijk van wie het zegt.

 359. Jan says:

  Tijl: maar dat is natuurlijk speculeren en dat doe je niet met huizen toch?

  De een doet het wel de andere niet, met wisselende uitkomsten. Zijn er zat die er schatrijk mee geworden zijn.

  Maar bij zeer lage huizenprijzen zullen veel mensen niet willen verkopen, bijvoorbeeld vanwege restschuld of verliesaversie. Zolang maandlasten te dragen zijn is er geen acuut probleem. En de maandlast van de meeste babyboomers is nu al laag en zal tegen die tijd feitelijk 0 zijn. Onderhoudskosten zijn flexibel en niet altijd absoluut noodzakelijk. Dus ook niet altijd reden om te verkopen.

  Andere mogen weer niet verkopen van de hypotheeknemer.

  Wat ik wil zeggen; staar je niet blind op een scenario waarin je voor dubbeltje op de eerste rij kunt zitten.

 360. Latida says:

  László: Joh, wat doe je hier dan, waarom anoniem mensen proberen te overtuigen dat NL onprettig is terwijl je dat bij je eigen familie niet gelukt is.

  Of probeer je jezelf nog steeds te overtuigen? Laat het los, vertel iets leuks over je nieuwe vaderland.

  Ik zal je iets leuks vertellen. Sinds 2007 heb ik in het buitenland dankzij een lage rente, en zonder HRA een leuke overwaarde weten op te bouwen, zodanig dat ik me over huisvesting of pensioen in ieder geval niet al te veel zorgen meer hoef te maken. Ook kan ik overal in de wereld gaan en staan waar ik wil.

  Dat was me in NL vanwege de veel te hoge rente die op hypotheken betaald moest worden, en de forse daling van de prijzen nooit gelukt.

  Het is altijd leuk om weer eventjes terug te zijn in Nederland als toerist zijnde, in de wetenschap dat ik er in ieder geval geen verplichtingen meer heb.

  Wel de baten en niet de lasten. Prima toch?

  Blijft natuurlijk wel zo dat het er een bestuurlijke puinhoop is, waar men ook in het buitenland met verbazing naar kijkt.

  Daarom kom ik hier om mensen zoals Lassie een spiegel voor te houden in hun onbegrensde geloof in het eigen gelijk.

  Altijd lastig natuurlijk als de wereld om je heen veel kleiner is dan je denkt en Nederland niet het middelpunt van het universum blijkt te zijn.

  Dat kan grote au doen bij mensen wiens ego groter is dan de bescheiden hoeveelheid met moeite bij elkaar geschraapte kennis die ze met veel moeite hebben verworven om er vervolgens als een moeder kip bovenop te gaan zitten.

  Beetje lachwekkend eerlijk gezegd, dat gebrek aan zelfreflectie.

 361. Jan says:

  Latida: In dat geval zou ik zeker niet naar de anonieme trol Lassie luisteren.

  Luisteren doe ik altijd, gaat erom dat je er daarna mee doet.

  Maar volgens mij is deze Laszlo/Lassie(?) een van de weinige die hier met linkedin profiel en alles op de site heeft gestaan.

 362. Latida says:

  Jan: Luisteren doe ik altijd, gaat erom dat je er daarna mee doet.

  Maar volgens mij is deze Laszlo/Lassie(?) een van de weinige die hier met linkedin profiel en alles op de site heeft gestaan.

  Dat is een absolute mythe. Hij is nog anoniemer dan jij. Laat maar eens zien dat het niet zo is.

 363. Latida says:

  Jan: Luisteren doe ik altijd, gaat erom dat je er daarna mee doet.

  Kun je ook maar een enkel gat schieten in dat rapport dan, behalve de al dan niet terechte kritiek op WIE het gepubliceerd heeft?

  Ik niet in ieder geval, het bevestigd wat meerdere andere bronnen ook zeggen. Het mag voor menigeen weliswaar ‘oud nieuws’ zijn, maar dat maakt het niet minder waar.

 364. Latida says:

  “Als een aflossingsvrije hypotheek afloopt, kunnen de maandlasten opeens flink oplopen.”

  Correctie:

  “Als een aflossingsvrije hypotheek afloopt, moet er worden afgelost”

  http://www.nu.nl/wonen/4272135/huizenkopers-zien-risicos-hypotheek-hoofd.html

 365. Steven says:

  Jan: Er kan er een hoop gebeuren in 15 jaar, persoonlijk vind ik het een behoorlijke gok om zo lang te wachten (hopen) op een dergelijke daling die misschien helemaal nooit gaat komen of wellicht veel eerder.

  Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Als je zoals ik een redelijk ok huurhuis hebt, is het niet meer dan logisch gewoon te wachten of misschien helemaal nooit iets te kopen. Heb je vijf kinderen en woon je drie-hoog achter voor 1200 in de maand dan kan je nu beter wel kopen (bijvoorbeeld). Maar speculeren door iets NIET te kopen is volgens mij altijd gezonder dan speculeren met geleend geld (hypotheek) in de hoop dat iets stijgt. (tegen de historische grafieken in)

 366. BBB says:

  Jan: scenario waarin je voor dubbeltje op de eerste rij kunt zitten.

  Daar moet je zeker niet op rekenen. Dat moet je ook niet willen. Maar je hoeft ook niet voor een kwartje achteraan te staan. Dat doe je nu wel als je koopt omdat de huizen veel te duur zijn. Het gaat door de helft (t.o.v. 2008) maar dat betekent dus niet dat je dan voor een dubbeltje op de eerste rij zit.

 367. Jan says:

  Latida: Kun je ook maar een enkel gat schieten in dat rapport dan,

  Geen idee, niet gelezen.

 368. Jan says:

  Steven: Als je zoals ik een redelijk ok huurhuis hebt, is het niet meer dan logisch gewoon te wachten of misschien helemaal nooit iets te kopen.

  Prima toch, lijkt me een goed overwogen beslissing met weinig risico.

 369. Jan says:

  BBB: Het gaat door de helft (t.o.v. 2008)

  We zetten hem in de agenda 😉

 370. Latida says:

  “Luisteren doe ik altijd, gaat erom dat je er daarna mee doet.”

  Jan: Geen idee, niet gelezen.

  Juist ja.

 371. Latida says:

  “In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens.”

  http://www.voedselbankennederland.nl

 372. Latida says:

  “ASR krijgt massaclaim om woekerpolissen

  ASR is een week voor de aangekondigde beursgang gedagvaard door Vereniging Woekerpolis.nl. De claimorganisatie houdt de genationaliseerde verzekeraar verantwoordelijk voor de verkoop van 1,1 miljoen woekerpolissen en schat de totale schade hiervan op bijna 5 miljard euro.”

  http://www.gelderlander.nl/algemeen/economie/asr-krijgt-massaclaim-om-woekerpolissen-1.6076116

 373. Jan says:

  Latida: Dat is een absolute mythe. Hij is nog anoniemer dan jij. Laat maar eens zien dat het niet zo is.

  Volgens mij is iedereen hier redelijk anoniem. Op zich ook niets mis mee, maar beetje achtergrond info kan geen kwaad. Zelf vind ik het ook wel beetje vreemd dat jijzelf niets over je huidige situatie wilt zeggen.

  Dat je niet je naam, adres en geboortedatum prijsgeeft snap ik wel. Maar je kunt toch gerust wat vertellen over je woonplaats/regio, leeftijd, werk e.d.

  Om je voor te zijn:
  Man
  35 jaar
  Samenwonend / vader van 3 kids
  Ondernemer
  Woon in Nederland,
  gemeente Westland
  Nieuwbouw koopwoning
  divers b.o.g.

  nu jij

 374. Jan says:

  Latida: Juist ja.

  U kent het verschil niet tussen luisteren en lezen?

 375. Jan says:

  Latida: Dat is een absolute mythe. Hij is nog anoniemer dan jij. Laat maar eens zien dat het niet zo is.

  Volgens mij is iedereen hier redelijk anoniem. Op zich ook niets mis mee, maar beetje achtergrond info kan geen kwaad. Zelf vind ik het ook wel beetje vreemd dat jijzelf niets over je huidige situatie wilt zeggen.

  Dat je niet je naam, adres en geboortedatum prijsgeeft snap ik wel wel. Maar je kunt toch gerust wat vertellen over je woonplaats/regio, leeftijd, werk e.d.

 376. zekerweten says:

  László:

  yes you can en tot de verkiezingen volgend jaar

 377. Jan says:

  Om je voor te zijn:
  Man (35)
  Samenwonend, vader van 3 kids
  Ondernemer
  Nieuwbouw koopwoning in gemeente Westland
  divers b.o.g.

  nu jij

 378. Latida says:

  Jan: Volgens mij is iedereen hier redelijk anoniem. Op zich ook niets mis mee, maar beetje achtergrond info kan geen kwaad. Zelf vind ik het ook wel beetje vreemd dat jijzelf niets over je huidige situatie wilt zeggen.

  Dat je niet je naam, adres en geboortedatum prijsgeeft snap ik wel wel. Maar je kunt toch gerust wat vertellen over je woonplaats/regio, leeftijd, werk e.d.

  O ja joh? Begin er zelf mee zou ik zeggen. En als ik dat dan opschrijf, hoe weet jij dan dat waar is?

  Is allemaal irrelevant. Vissen naar informatie, meer is het niet.

  Je zit op internet. Je weet niet wie wie is.

  Wen er maar aan.

 379. Jan says:

  probeer het al een half uur maar kom niet door de spamfilter 😉

  Man / 35 / vader van 3 / ondernemer / gemeente Westland / nieuwbouw koopwoning / divers b.o.g.

 380. BBB says:

  Jan = lassie

 381. Latida says:

  Jan:
  probeer het al een half uur maar kom niet door de spamfilter

  Man / 35 / vader van 3 / ondernemer / gemeente Westland / nieuwbouw koopwoning / divers b.o.g.

  Gefeliciteerd. En nu? Misschien is het wel relevant om je LTV erbij te vermelden. en je LTI. En waarom dan ook niet de bank bij welke je bankiert. En ben je eigenlijk wel getrouwd, want dat vermeld je niet. Of loopt je huwelijk misschien niet zo lekker, en loop je het risico op een scheiding? Of ben je al gescheiden en heb je hoge alimentatieverplichtingen. En heb je spaargeld? Hoeveel winst maak je eigenlijk? Heb je ook personeel in dienst of ben je gewoon een ZZP-er? In welke branch onderneem je? Kan allemaal zomaar iemand ‘relevant’ vinden om zich een oordeel over jouw te vormen. Rij je auto? Beoefen je soms een gevaarlijke sport dat je risico neemt met BOG? Voordat de gemeentelijke herindeling Westland een feit was, bestond de regio Westland uit zeven aparte gemeenten. Waarom noem je dan niet de werkelijke naam van je gemeente?

  Het punt is, waar trek je de grens?

  Dat is een persoonlijke keuze. En die heb je te respecteren.

  Maar deel vooral je hebben en houwen op fora waar verder iedereen anoniem is. Of het waar is kan men toch niet natrekken.

  Hier dan:

  Vrouw / 43 / Moeder van 2 volwassen zonen / Eigen bedrijf met 7 personeelsleden in Nice / wonend in Monaco / Eigen niet al te groot maar op triple A lokatie gelegen appartement van meer dan 100 jaar oud, tot in de puntjes gerenoveerd, vierkante meter prijs 7,5K per m2 + leuk stukje grond met een bijna zelfvoorzienend huisje erop in Zuid-Frankrijk vlakbij het Nationale Verdon Park

  Nou blij?

 382. Jan says:

  Latida, ik geef wat serieuze achtergrond info. Dit kan soms helpen om bepaalde standpunten te duiden. Dan weten we een beetje vanuit welke positie er gereageerd wordt.

  Dat jij er weer een lolletje van maakt zegt meer over jou dan over mij.

 383. Steven says:

  Latida: Nou blij?

  Ik wel. vooral voor jou. 😉

 384. Jan says:

  Lollig bedoelde reactie zegt meer over jou dan over mij. Zal een keer wat Westlandse groente afgooien als ik in oost Groningen ben

 385. László says:

  Tijl:
  Ik weet niet of je uitstel voor het F-biljet krijgt, volgens mij moet dat binnen 6 maanden na overlijden ingevult worden.
  Op deze site http://www.hellemooij.nl/De%20erfenis%20aanvaarden%20beneficiair%20verwerpen.php wordt er vanuitgegaan dat alles te gelde gemaakt is voordat je de aanvaard beslissing neemt. Of je dan uitstel krijgt of dat er binnen 6 maanden verkocht moet zijn weet ik niet. Met dwang verkopen is niet goed de prijs en reken maar dat de makelaars op de hoogte zijn van de beneficiaire aanvaarding.

  Zelf heb ik dat nooit aan de hand gehad, wel een keer een F-biljet ingestuurd voordat het huis verkocht was. Erfbelasting betaald over de WOZ-waarde en uiteindelijk voor iets meer verkocht.

  Per kind kun je trouwens 20k mis gokken want dat is de vrijstelling. Als je in je eentje het huis van de buurman erft is de vrijstelling maar 2k, eerst verkopen dus.

 386. László says:

  BBB: Jan = lassie

  ?

 387. dr.t says:

  Latida het moge dan In NL een bestuurlijke puinhoop zijn, maar dat daar vanuit het buitenland met verbazing naar gekeken limkt me heel erg sterk.

  Overal waar ik naar kijk lijkt er sprake van wanorde: Italie, Rusland, Vs, GB, Belgie, Frankrijk, Azie, Afrika. Wie moet zich waarover verbazen?
  Je veronderstelt een orde die nergens te bekennen valt.

 388. László says:

  dr.t: Je veronderstelt een orde die nergens te bekennen valt.

  Latida: Eigen bedrijf met 7 personeelsleden in Nice

  in combinatie met dit
  Latida: Gezien wat er in Frankrijk aan de hand is? Waar gaat het eigenlijk over?

 389. BBB says:

  “Het pensioendebat wordt helemaal op z’n kop gezet. Jongeren draaien niet op voor het pensioen van ouderen, maar andersom, zeggen twee prominente pensioenexperts.”

  Deze twee economen zijn een weerspiegeling van de babyboom. Bouwjaren 1939 en 1958. De ene heeft alles al gegraaid en de ander sneuvelt vlak voor de finish.

  Walgelijke uitlatingen van deze heren in de Telegraaf van vandaag wat wederom weer bewijst hoe onnozel en egoïstisch deze generatie is.

 390. Nico de Geit says:

  Jan: We zetten hem in de agenda

  Historisch gezien valt te verwachten dat er op enig moment 80-90% af gaat van de top.

 391. Nico de Geit says:

  Eind jaren ’90 vond ik de huizen al te duur in verhouding tot de inkomens. Ik verwachtte de correctie ieder moment. Dat is nu bijna 20 jaar geleden.

  De bodem zit historisch gezien op 80-90% van de top. Als de prijzen zo laag zijn is daar een reden voor: niemand wil (of kan) meer kopen.

  In Nederland wordt heel hard gewerkt om er een grote achterstandswijk van te maken. Mijn motto: Red Jezelf.

  Nederland heeft nog mooie plekjes. En van daaruit kun je prima aan je exit werken. Een exit die misschien nooit komt, misschien ook wel. Laten we hopen dat een exodus niet nodig zal zijn en dat Nederland een prettig en welvarend land blijft.

  Wat ik verwacht is het Detroit-scenario: een zuigende overheid die uitdeelt aan de armen op kosten van de nuttige mensen.

 392. Nico de Geit says:

  Latida: “In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens.”

  Dat aantal groeit. De overheid probeert dat op te lossen door nuttige mensen zwaarder te belasten – op alle mogelijke manieren. Waardoor de nuttige mensen vertrekken of het rustiger aan gaan doen.

  Kijk eens om je heen in Nederland wat een belachelijk kleine autootjes er rondrijden, gewoon gevaarlijk. De auto’s zijn hier ouder en kleiner dan in sommige derde wereldlanden.

  Vergelijk de sites audi.nl en audi.ru – dezelfde site maar op de laatste site kosten de auto’s minder dan de helft. En dan zwijg ik over wegenbelasting en brandstofprijzen.

  Nederland: huizen duur, autorijden duur. Alleen de levensmiddelen zijn nog redelijk geprijsd, hoe lang nog?

  In IJsland zit op levensmiddelen 30% importheffing en 25% btw. Misschien gaan ze dat ooit ook in de hele EU invoeren. Alleen Nederland zal niet gaan want dan gaan mensen de grens over om boodschappen te doen. In IJsland gaat dat wat lastig.

  Vrij voedsel invoeren in IJsland: max. 3kg en max. t.w.v. € 100,–.

 393. Nico de Geit says:

  Bezichtiging? Kijkgeld meenemen

  De huizenmarkt raakt in populaire delen van Nederland zodanig oververhit, dat zelfs bezichtigingen alleen toegankelijk zijn voor mensen die kunnen aantonen dat ze zich de woning in kwestie ook echt kunnen veroorloven.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25932243/__Bezichtiging__Kijkgeld_meenemen__.html

  “…dat het heel verstandig was om eerst te onderzoeken welke hypotheek je kunt krijgen voor je huizen gaat bezichten. Anders kijk je straks naar iets dat totaal niet haalbaar is.”

  Banken willen dat niet omdat ze je dan niet klem kunnen zetten en iets kunnen laten ondertekenen waar je normalerwijs niet aan zou beginnen.

  Vele weken wachten of een lening wel of niet doorgaat. Waar slaat dat op?! Na vele weken komt de bank met een voor de klant heel ongunstig voorstel. Zo gaat dat. ‘U kunt de lening krijgen, maar dan willen we dat u ook andere producten van ons afneemt, zoals verzekeringen en beleggingen. Kortom een woekerpolis.

 394. László says:

  Nico de Geit: Banken willen dat niet omdat ze je dan niet klem kunnen zetten en iets kunnen laten ondertekenen waar je normalerwijs niet aan zou beginnen.

  Vele weken wachten of een lening wel of niet doorgaat. Waar slaat dat op?! Na vele weken komt de bank met een voor de klant heel ongunstig voorstel.

  Over welk land en welke eeuw heb jij het? In NL gaat het er nu niet meer op deze manier op toe hoor.

 395. László says:

  Nico de Geit: Historisch gezien valt te verwachten dat er op enig moment 80-90%

  Volgens welke historicus? Op basis van dat grachtenpanden grafiekje?

  Geklets.

 396. László says:

  Nico de Geit: Nederland heeft nog mooie plekjes. En van daaruit kun je prima aan je exit werken.

  En dan wel écht exit hè. Niet hier blijven huilebalken zoals die anderen die wel wonen buiten NL maar hun huilende hart hier uitstorten.

 397. László says:

  BBB: Walgelijke uitlatingen van deze heren in de Telegraaf van vandaag wat wederom weer bewijst hoe onnozel en egoïstisch deze generatie is.

  Het penioenverzekering uitleggen als omslagstelsel, daar gaan ze toch niet wegkomen?

 398. Luisindepels says:

  Latida: wonend in Monaco

  Laat Oxfam Novib het maar niet horen… Over belastingparadijzen gesproken…

 399. maff says:

  https://twitter.com/jsblokland/status/739018433598197760

  Deflatie in aantocht ( en we volgen nog steeds het script van het boek der boek )

  Ps 🙂 All them bubbles http://animationsa2z.com/attachments/Image/mouse/mouse5.gif

 400. László says:

  maff: en we volgen nog steeds het script van het boek der boek

  Net als de horoscoop klopt het altijd, daar hebben ze dit keer wel voor gezorgd.

  Ze hebben nog een goed boek, “Geld, goud en zilver”. https://www.bol.com/nl/p/geld-goud-en-zilver/1001004011833450/#
  Vertel daar is wat over!

  Oplichters zijn het en jij maakt reclame voor ze.

 401. James says:

  Hypotheek, hypotheek???!!! Waar is de gezonde spaardrift gebleven. Gewoon lekker in een 150 k appartementje te haarlem (2012) met je 175 k jaarloon. Ja nu 250 waard na restauratie tot in de puntjes.

 402. Latida says:

  “Netherlands Is the Tax Haven of Choice for Global Arms Dealers

  The Netherlands is a top tax haven for the world’s biggest arms dealers, the Transnational Institute said on Thursday.

  The Dutch research group’s statement, accompanied by a new report relying on data from the Dutch Chamber of Commerce, found that six of the world’s top 10 biggest arms dealers are based in the Netherlands in order to benefit from its favorable tax and trade system.”

  http://www.telesurtv.net/english/news/Netherlands-Is-the-Tax-Haven-of-Choice-for-Global-Arms-Dealers-20160602-0025.html

 403. maff says:

  Typisch, stijgen de huizenprijzen nog steeds ?

  ‘In onderstaande illustratie ziet u de gemiddelde verkoopprijs van een woning in de laatste twee kwartalen (gebaseerd op cijfers van de NVM).’

  https://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/ontwikkeling-huizenprijzen

 404. Dalen says:

  BBB:
  “Het pensioendebat wordt helemaal op z’n kop gezet. Jongeren draaien niet op voor het pensioen van ouderen, maar andersom, zeggen twee prominente pensioenexperts.”

  Deze twee economen zijn een weerspiegeling van de babyboom. Bouwjaren 1939 en 1958. De ene heeft alles al gegraaid en de ander sneuvelt vlak voor de finish.

  Walgelijke uitlatingen van deze heren in de Telegraaf van vandaag wat wederom weer bewijst hoe onnozel en egoïstisch deze generatie is.

  BBB

  Wat een onzin kwetter je. Alsof een hele generatie schuldig is aan jouw falen. Indien je per se imand de schuld wil geven aan je eigen onvermogen dan zou ik de beleisbepalers noemen die nu maar vooral in het verleden dodelijk gefaald hebben.

  Indien je enigzins bekwaam bent, weet je ook nu de kansen volop te grijpen. Het aantal millionairs in Nederland groeit met de dag en dat zijn beslist geen babyboomers.

  Om een voorbeeld te noemen

  Indien je 4 jaar gelen wat apartemenrjes had gekocht, zoals ik deed. Had je nu dikke winst gemaakt .

  En het zijn geen babyboomers die nu kopen en de prijs opdrijven omdat ze zgn moeten hebben en alles blind tekenen. Nee dat zijn jongeren tot max 35 jaar die willen opscheppen en graag in het ravijn springen.

  Wake up en haal je oogkleppen weg. Het is de overheid die dit allemaal faciliteerde en nog steeds stimuleert.

  Wanneer ga jij iets doen?

 405. Nico de Geit says:

  Dalen: Had je nu dikke winst gemaakt .

  Pas bij verkoop zal blijken of de deal gunstig was.

 406. huizenhyper says:

  Als ik een woning koop doe ik dat niet om er winst op te maken, maar gewoon om in te wonen.

  Ik zou ook erg nerveus worden als ik te horen krijg dat mijn woning plotsklaps 75.000 euro meer waard is geworden. Mogelijk moet ik dan 4% fictieve belasting betalen over die 75k.

 407. Albert Spits says:

  Alweer? … “ALBERT SPITS 15 MAART 2011
  Wie nu een huis koopt, loopt het risico van verdere prijsdalingen. Je kunt beter een kleine woning huren en zilver kopen. Dat stelt Albert Spits. Hij is een adviseur voor pensioenfondsen.

  Daarnaast heeft hij een een uitgebreide studie gemaakt van de economie en meer specifiek de dynamiek van crises. Door met een onafhankelijke blik de golfbewegingen te bestuderen, is het mogelijk om betere inschattingen te maken van de actualiteit en zelfs van toekomstige bewegingen.

  Op verzoek van een lezeres van DeepJournal keek Spits naar haar persoonlijke situatie: een jonge vrouw die met een modale baan op zoek is naar meer rust en zekerheid en graag een huis wil kopen in Amsterdam. Haar vraag aan Spits is of ze er verstandig aan doet nu naar een koophuis te gaan zoeken.

  Albert Spits: ‘Wat Charlotte zou moeten doen is proberen een kleine woning te huren in of om Amsterdam. Want als ze nu een huis koopt, zal de waarde alleen maar zakken. De lange rentes lopen nu al op, bovendien, als de waarde ver onder de aankoopprijs is beland, kan de bank vragen om een garantie in de vorm van een extra lening.

  OH, OH, OH wat ben ik toch een enorm DOM VET VARKEN!!!

  De prijs van huizen zal tot circa 2015 blijven dalen en daarna zo’n twintig jaar op
  hetzelfde niveau blijven. Dat betekent dus dat Charlotte altijd een achterstand heeft met betrekking tot haar hypotheek en huiswaarde.

  Beter is het om bijvoorbeeld in baar zilver te investeren op dit moment, daar de waarde circa tien tot twaalf maal gaat stijgen over de volgende vier á vijf jaar. Daarna heeft ze dan een startkapitaal om het huis te kopen met een depot, waarbij het huis ongeveer de helft van de huidige prijs behelst. Stel dat ze 5000 euro in zilver zet dan is dat over vier á vijf jaar zo’n 50-60.000 euro, wat dan de helft is van de waarde van een gemiddeld huis of appartement in 2015-16.” …

 408. Nico de Geit says:

  huizenhyper: Als ik een woning koop doe ik dat niet om er winst op te maken, maar gewoon om in te wonen.

  Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat mensen geen woning kopen om in de problemen te komen.

 409. Nico de Geit says:

  Latida:
  Nog maar eens dit plaatje:

  statline.cbs.nl/St…038;STB=G1&VW=T

  En dat ondanks een extreem lage rente.

 410. Nico de Geit says:

  huizenhyper: Als ik een woning koop doe ik dat niet om er winst op te maken, maar gewoon om in te wonen.

  Toch zijn er nogal wat huiseigenaren die beginnen te piepen als de waarde van hun woning daalt.

 411. jan says:

  Oververhitting op woningmarkt zet courtage makelaars onder druk

  Prisco Battes
  Gisteren, 12:18
  Update: gisteren, 13:46
  Krantentitel: ‘Makelaarscourtage staat onder druk’
  Het aantal te koop staande woningen in steden als Amsterdam en Haarlem loopt zo snel terug dat makelaars zich gedwongen zien steeds lagere courtages te rekenen. Makelaars hopen op die manier voldoende verkopers naar zich toe te trekken om hun voorraad aan te vullen.

  Sommigen makelaars zijn zo wanhopig dat ze nieuwe verkopers proberen te lokken met dinerbonnen. Andere laten aan hun kennissenkring weten dat ze bereid zijn een deel van de courtage af te dragen als iemand een verkoper weet aan te dragen. Een makelaar in de regio Haarlem die anoniem wil blijven zegt 20% van de courtage te betalen aan een tipgever als de transactie tot stand komt. ‘Als mensen er iets aan kunnen verdienen doen ze beter hun best voor je.’

  Belangstellenden kijken naar het huizenaanbod in de vitrine van een makelaar.
  Belangstellenden kijken naar het huizenaanbod in de vitrine van een makelaar.
  Dreigende faillissementen

  De courtage die een makelaar ontvangt, wordt betaald door de verkopende partij. Veel verkopers onderhandelen over het tarief omdat ze zien dat makelaars hun woning in zeer korte tijd kunnen verkopen. ‘Normaal rekenen makelaars een courtage van 1% tot 2% van de transactiewaarde,’ zegt Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). ‘Dat percentage staat nu onder druk.’

  Sommige makelaars dreigen failliet te gaan. ‘Er zijn makelaars die echt niets meer in de verkoop hebben,’ zegt Heinen. Het aantal transacties op de woningmarkt neemt zo snel toe dat de nieuwe aanwas van te koop staande woningen het niet kan bijbenen. Volgens Heinen zijn er in de huidige markt meer makelaars die in de problemen komen dan tijdens de crisis toen nauwelijks woningen werden verkocht.

  Excessen

  Heinen waarschuwt zijn leden excessen tegen te gaan. ‘Er zijn kantoren die 0,25% courtage aanbieden maar daarnaast met een klant afspreken dat ze 5% mogen berekenen over het deel dat boven een bepaald verkoopbedrag wordt gerealiseerd.’ Dit leidt er volgens hem toe dat makelaars er naar neigen om te laag in te zetten met de verkoopprijs. Verkopers zijn per saldo dan misschien duurder uit.

  De huizenprijzen in Amsterdam lopen snel op. Maar het aantal transacties in de hoofdstad daalde in het eerste kwartaal met 27% ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Verkopers bieden hun woning pas te koop aan als ze zelf een nieuwe woning hebben gekocht.

  Bloemen in ruil voor huis

  Volgens cijfers van de Delftse taxateur Calcasa steeg de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam in het eerste kwartaal met 12% ten opzichte van een jaar eerder. De huizenprijzen liggen nu bijna 11% boven het hoogste punt in 2008.

  In Haarlem lopen de prijzen ook op als gevolg van huishoudens uit Amsterdam die met een grote overwaarde de markt betreden. ‘Haarlemmers kunnen er niet meer tegenop bieden,’ zegt de makelaar die anoniem wil blijven. ‘Er zijn zelfs mensen die ‘s avonds een bos bloemen aan de verkoper aanbieden in de hoop dat ze voorrang krijgen.’

  Ook in veel andere steden met historische stadskernen stijgen de prijzen. Toch zijn er ook nog regio’s waar de prijzen onder druk staan. De gemiddelde woningwaarde nam volgens Calcasa in een jaar met bijna 5% toe.

 412. jan says:

  09:23 Dhr. van Oevelen
  Ik hoorde via via nog een extreem voorbeeld van de gekkigheid van vooral de laatste twee jaar op de Amsterdamse woningmarkt: jong echtpaar kocht 6 jaar geleden (2010) van een woningbouwvereniging een jaren dertig bovenwoning van 90 m2 in een tot voor kort echte achterstandswijk in Amsterdam Noord vlak bij het IJ voor de somma van € 160.000.-k.k. Ze wilde het wegens gezinsuitbreiding 3 jaar geleden (2013) al verkopen waarbij de makelaar aangaf dat als ze op € 200.000,- zouden inzetten € 180.000 waarschijnlijk de uitkomst zou zijn en dus een “kleine winst” . Vanwege meerdere persoonlijke redenen woning in 2013 toch niet in de verkoop gedaan. Nu eind mei 2016 alsnog in de verkoop, via dezelfde makelaar, met begin vraagprijs van € 280.000,- maar als snel biedingen daarboven en uiteindelijk vorige week verkocht voor € 316.000,- ( !!!) .; waar eindigt deze gekte !

 413. jan says:

  jaja, da’s geld verdienen! Slimme Z

 414. Latida says:

  Nico de Geit: En dat ondanks een extreem lage rente.

  Zonder de lage rente en allerlei extreme (en onvoorspelbare, want overheidsingrijpen) maatregelen was het dalen vrolijk verder gegaan.

  De inzet van pensioengelden, en het wederom verpakken en verkopen van hypotheken, nota bene de oorzaak van de crisis, komen daar nog eens bovenop.

  De positieve berichtgeving is dus nogal overdreven, er wordt een hele hoge prijs betaald voor de recente stijgingen, vooral aan de onderkant van de samenleving.

 415. Tijl says:

  Latida: Zonder de lage rente en allerlei extreme (en onvoorspelbare, want overheidsingrijpen) maatregelen was het dalen vrolijk verder gegaan.

  De inzet van pensioengelden, en het wederom verpakken en verkopen van hypotheken, nota bene de oorzaak van de crisis, komen daar nog eens bovenop.

  De positieve berichtgeving is dus nogal overdreven, er wordt een hele hoge prijs betaald voor de recente stijgingen, vooral aan de onderkant van de samenleving.

  Inderdaad, en dat gaat gevolgen hebben, je kan niet zomaar verwachten dat de onderkant van de samenleving dit over zich heen laat komen. Daarom is de eeuwigdurende oorlog tegen het terrorisme zo’n geniale uitvinding ook, je kan straffeloos de politiestaat optuigen.

  Alhoewel nu in Frankrijk alsnog mensen gewoon de straat opgaan als het ze niet bevalt, gebeurt hier in Nederland steeds minder.

 416. BBB says: