‘ING, Rabo en ABN bedreigen stabiliteit Nederland’

De omvang van ING, Rabobank en ABN Amro zorgt ervoor dat Nederland bij een grote klap op de huizenmarkt, nog altijd kwetsbaar is voor een Ierland-scenario.

Lees verder op Z24.nl

Zie hieronder het volledige interview van Me Judice met Harry Huizinga.

Share Button
63 comments on “‘ING, Rabo en ABN bedreigen stabiliteit Nederland’
 1. nhz says:

  inderdaad, financieel terroristen zijn het, ze gijzelen het hele land en ondertussen maar graaien. Waar blijft die 100% bankster belasting wegens crimineel verkregen inkomsten?

 2. Frans says:

  Tja, is hier nou een proffessor voor nodig terwijl deze boerenlul (nou ja, dan wel met een meer dan gemmideld IQ) dit al lang wist.
  Ik ben wel blij dat de stem van het realisme en de waarheid luider begint te worden, alleen “het is wat aan de late kant”. Dit laatste is de understatment van het jaar.
  Goud staat vandaag hoger dan ooit: tis maar goed dat de pensioenfondsen nauwelijks in goud mogen beleggen, dat is toch erg risicovol. (Of zou het zijn dat de overheid wil dat de pensioenfondsen staatsobligaties koopt?)
  Inderdaad: financieele terroristen, ook de overheid.

 3. Claude says:

  Gelet op het grote percentage NHG-hypotheken bij deze banken valt het wellicht allemaal nog wel mee. Kun je een mooie bailout via het WEW doen.

  Wel volgens mij de eerste keer dat een dergelijk bericht door een nieuwsmedium verspreid wordt.

 4. nhz says:

  @3:
  linksom of rechtsom wordt het probleem door de banken afgewenteld op de belastingbetaler. De grote vraag is wat er gebeurt als eerst de PIGS voor de bijl gaan en daarna het WeW. Ik ben benieuwd of onze politici het aandurven om, net als hun Ierse collega’s, de bevolking 10-20 jaar lang te laten werken om de door banken en scheefleners aangerichte schade te vergoeden.

  @4:
  en veel andere fondsen moeten korten als er voor oktober nog ongelukken gebeuren op de beurs; die kans lijkt mij vrijwel 100%.

 5. nhz says:

  @6:
  inderdaad, kleine en middelgrote bedrijven leveren veel meer banen op tegen veel lagere investeringen per arbeidsplaats. Maar ja, grote bedrijven hebben vaak lucratieve baantjes voor geflipte politici, dus die hogere belasting voor de grote jongens kun je vergeten.

 6. dalen says:

  Wanneer je de titel als politicus of als toezichthouder zou lezen, schiet je toch kompleet in de stress.

  De enige voorwaarde dat je dat niet doet is wanneer je je eigen schaapjes op het droge hebt (lees: kruiwagens klaar hebt staan).

  De vraag is namelijk niet of de klap komt maar wanneer. De hypotheekschuld in nederland is de hoogste ter wereld!! Dat gaan we niet oplossen met kaas- en bloemenexport en al helemaal niet met het adagium dat Nederland vervoersland is met die paar wegen die meer als parkeerplaats worden gebruikt.

 7. Libertango says:

  @ 3

  Het WEW is een wassen neus:

  http://www.amweb.nl/tijdschriften/2011/nr-02/hogere-kostengrens-spekt-nhg-kas.140782.lynkx

  “Het WEW heeft in totaal 637 (549) mln in kas om verliesdeclaraties te betalen en staat garant voor 920.000 leningen, samen goed voor 128 mld aan hypotheekgeld.”

  Dat is een dekking van nog geen 5 promille, als mijn berekening klopt.

 8. RealisT says:

  OT:

  Ondertussen gaat men in Egypte de volgende fase van financial collateral damage voelen:

  http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/ME10Ak01.html

  De Arabische lente verandert dus zoals verwacht in een hongerwinter. Ben benieuwd wat voor een spin het staatsjournaal hier nu weer aan gaat geven.

 9. Libertango says:

  @ 10

  Inderdaad heftig verhaal. Ook in het Nederlands:
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=631856&r=1&tbl_archief=&

 10. RealisT says:

  @5

  ‘Ik ben benieuwd of onze politici het aandurven om, net als hun Ierse collega’s, de bevolking 10-20 jaar lang te laten werken om de door banken en scheefleners aangerichte schade te vergoeden.’

  Waarom niet? De gemiddelde Nederlander moppert wel, maar doet toch niets. Bang z’n slavenhut te verliezen. Na de dood is het niet meer kunnen betalen van de hypotheeklasten geloof ik de grootste angst. Dat je dan eventueel uit je huis wordt gezet is vervelend, maar het mislopen van die gegarandeerde megawinst is natuurlijk vreselijk.

 11. Libertango says:

  @ 12

  Het gaat om de situatie dat veel Nederlanders hun slavenhut al verloren hébben en de overheid de banken heeft uitgekocht. Net als in Ierland.

 12. nhz says:

  @14:
  ongetwijfeld gecoördineerde actie van tovenaarsleerling Ben en de poppenspelers in het Witte Huis. All-out aanval op de euro, en niemand die zich realiseert dat Amerika gewoon hardstikke failliet is. Ik snap werkelijk niet dat iemand nog naar die US/UK ratings agencies luistert, het is 100% politiek. Ik heb de media hier nog nooit wat zien citeren van Dagong Global, terwijl ze vele malen betrouwbaarder zijn dan de bandieten van Wall Street en die uit de City.

 13. ll says:

  Ondertussen in Olland

  Bijna geen defensie meer en eens per 12 jaar dijken controle ? Is Olland soms failliet, en weten wij het niet ? 🙂

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2011/05/23/minder-dijkcontrole-gaat-niet-ten-koste-van-veiligheid

 14. nhz says:

  @16:
  eigen schuld van de cobouw gemeenschap: het boven water houden van de hypotheken is in de polder véél belangrijker (mag per jaar pakweg 50x zoveel kosten) dan het boven water houden van de mensen, huizen en bedrijven. Dat komt ervan als je een ‘financiële economie’ nastreeft, waar alleen virtuele produktie en produkten nog meetellen …

 15. ll says:

  Ondertussen in Italy, ook al gedowngraded, door S&P

  http://www.bnr.nl/topic/beurs/2011/05/23/itali-kondigt-miljardenbezuinigingen-aan1

  Nhz, weet je nog 😉 , Bush, die zei, everything is contained, toen ie begon over de sub-prime in de USA.

  Wie had dit toen zo,n 4 of 5 jaar geleden kunnen bedenken, dat het NIET contained zijn van de sub-prime zou uitdraaien op een horror scenario.

 16. Libertango says:

  @ 19

  Eens kijken hoe snel er ook in Italië een volksopstand uitbreekt.

 17. Peter2 says:

  @11: RealisT

  ‘Ik ben benieuwd of onze politici het aandurven om, net als hun Ierse collega’s, de bevolking 10-20 jaar lang te laten werken om de door banken en scheefleners aangerichte schade te vergoeden.’

  Waarom niet? De gemiddelde Nederlander moppert wel, maar doet toch niets. Bang z’n slavenhut te verliezen.

  Dit land zal te klein blijken te zijn als het er echt op aankomt. Er zullen koppen rollen, niet enkel in politieke, maar ook in fysieke zin. Er zijn mensen voor minder vermoord en je hebt maar 1 iemand nodig die door het lint gaat, terecht of onterecht. Bedenk ook dat als het hier gebeurd, we zeker niet alleen zullen staan, het zal opstand zijn in heel veel westerse landen.

  Er zullen dus genoeg mensen zijn die door het lint zullen gaan als ze duidelijk merken gereduceerd te worden tot slaaf van een stel criminelen. Zoveel rechtsgevoel leeft in NL nog wel, in actie komen mensen pas als het om de eigen bezittingen en toekomst aankomt natuurlijk.

  En ik weet uit ervaring wat zelfs maar 1 uitzichtloos jaar psychologisch met je doet, laat staan 10 of zelfs 20.

  We hebben hier in NL 20 jaar geleden ook even zo’n periode gehad waar je als jong talent volop gediscrimineerd werd door de angstige zittende generatie die ten koste van alles zijn veel te vet betaalde baantje wilde behouden.

  Het was een tijd waarin ik voelde dat ik als slaaf misbruikt werd. Eerst nutteloze dienstplicht om het zittende kader nog even bezig te houden. Daarna door diezelfde dienstplicht werkeloos en in een kansarme situatie met hoge werkeloosheid en volop discriminatie. Mensen die nog niet eens de helft konden die piste bij wijze van spreke gewoon op je, beschermt door de socialistische wetten in dit land.

  En daarbovenop nog eens zwaar gediscrimineerd omdat ik jong en blank en man was (positieve discriminatie noemde men dat). Je bloed gaat er van komen als je hier dagelijks mee geconfronteerd wordt, een jaar is dan HEEL lang.

  Het had niet veel gescheeld of ik wat mijn kennis crimineel gaan gebruiken. Veel andere opties waren er niet, zelfs sommige vroegere collega’s van mijn stage, die te lui waren voor een eenvoudig kut klusje waagde het mij op te bellen om het voor hen te doen. Dat was dan zo zogenaamd in de marktplaats benadeelde vrouw.

  Kortom, slaafjes het werk laten doen voor vrijwel niets, als dagwerker. Maar zelf met allerlei garanties je baan behouden en uit je neus zitten vreten. En de vrouwen maar zeuren hoe slecht het is voor hen.

  Nee, geloof me, wij Nederlanders zijn vrij ingetogen, maar als we los gaan (zie voetbal), dan gaan we ook echt los! En in ons geval zal er dus heel veel woede ineens een uitweg moeten vinden, en dat kan wel eens heel gevaarlijk worden!

 18. Hugo says:

  Wat een bizar interview. De aanname dat de overheid banken moeten bailen is totale kul. Net zoals alles wat hij zegt over verder reguleren. Is meneer nu al de introductie van de Euro vergeten? (Duisenberg) ”Niet alleen heeft de Euro de banden met de natiestaat verbroken maar ook met goud”. Financiele stabiliteit is dus aan de ECB. Niet aan ons. Stort een bank in? Laat maar klappen, zo probleem opgelost. Echt wat een treurig nivo deze man.

 19. nhz says:

  @18:
  nou, voor de banken (of beter gezegd voor hun managers en eigenaars) was het wél ‘contained’, geen centje pijn – in tegendeel, het geld stroomde nog nooit zo hard binnen als na de crisis. Gaan we hier ook zien, de banksters gaan binnenlopen terwijl Nederland naar de knoppen gaat.

  @20:
  een jaar is nog relatief, kijk naar wat er nu in veel zuidelijke EU landen gebeurt: veel jongeren zouden wel eens voorgoed in een uitzichtloze situatie kunnen blijven steken.
  Een beetje zoals Generation-X in Nederland, maar dan veel massaler. Niks te verliezen, ik denk dat de politiek zich daar in de achterkamertjes zorgen over gaat maken (o.a. wat verhalen gelezen over UK politici die erg bang zijn voor wat er deze zomer zou kunnen gebeuren; en dan is het daar nog niet zo slecht als in sommige PIGS landen).

 20. dalen says:

  @ Peter2

  Ik ben het met RealisT eens dat de het volk, de makke schapen, in Nederland niets doen. Las verleden week nog dat Nederlanders de gelukkigste mensen op deze aardbol zijn. Ook de meest blinde en naïeve mensen, maar dat zijn mijn woorden.

  Nederlanders zijn niet revolutionair en laten zich al jaren als domme schapen slachten.

  Ik citeer Adamus maar even.

  “Het kalkoen vreet zich de avond voor kerst nog helemaal vol”.

  Het calvinisme heeft in Nederland goed gewerkt.

 21. RealisT says:

  @20

  Nee, geloof me, wij Nederlanders zijn vrij ingetogen, maar als we los gaan (zie voetbal), dan gaan we ook echt los! En in ons geval zal er dus heel veel woede ineens een uitweg moeten vinden, en dat kan wel eens heel gevaarlijk worden!

  Dat zou maar kunnen, maar hier gebeurt wel alles 10 jaar later en dan nog heel geleidelijk. Tegen de tijd dat de meute doorheeft wat er nou echt aan de hand is, staat ze voor een voldongen feit.

  De meesten reageren ook heel laconiek als je de huidige financiele problemen aankaart (“de crisis is toch voorbij?”) en gaan snel over op een ander onderwerp (vakantie, de kinderen, de verbouwing, etc).

  Daar zit hem ook juist de winst van politici. De Nederlander vindt het allemaal wel best zolang de kinderbijslag, de HRA en het pensioen maar door een of andere charlatan gegarandeerd wordt. En we het goed doen op een EK of WK. Brood en spelen!

 22. RealisT says:

  @21

  kijk naar wat er nu in veel zuidelijke EU landen gebeurt: veel jongeren zouden wel eens voorgoed in een uitzichtloze situatie kunnen blijven steken.

  Dat gaat niet alleen op voor de Zuid-Europese landen. In Noord-Afrika zie je hetzelfde. Al die uitzichtlozen komen naar het noorden van Europa.

  Is wel goed voor de huizenprijs, zeker als de banken weer ruimhartig sub-prime hypotheken gaan verstrekken 😉
  (elk nadeel hep z’n fordeel)

 23. nhz says:

  @23:
  precies, niks veranderd sinds het Romeinse Rijk; het wordt dus vermoedelijk een langzame aftakeling. Ik denk ook dat voetbalstadiums, allerlei grote hos/zuipfeesten etc. het laatste is waar de politiek op gaat bezuinigen.

  @24:
  ja, soms krijg ik het vermoeden dat dat een gewenst bij-effect is van de door VS en Europa georganiseerde opstanden in Noord Afrika. Om intern wat meer druk op de ketel te zetten, eigen burgers meer inschikkelijk maken en dwingen lagere lonen te accepteren; en de EU landen dwingen om steeds meer macht uit handen te geven aan Brussel (in het belang van een goed immigratie beleid, etc. dat spreekt vanzelf …).

 24. Frans says:

  In algemene zin qua wij Hollanders: ik hoorde vandaag weer iemand zeggen tja, de crisis van jaren 80 is ook overgegaan, denken we ook niet meer aan terug. Het punt is dat deze crisis niet te vergelijken is met die uit de jaren 80 zich NIET zal oplossen op een orderlijke manier. Op het moment dat het echt heel erg slecht gaat is het goed mogelijk dat mensen WEL de moeite nemen om via het internet uit te zoeken hoe het allemaal zo fout heeft kunnen lopen. Aangezien de crisis wereldwijd is, en de oorzaak ook hetzelfde is het goed denkbaar dat de pleuris ook in Nederland makkelijker zal uitbreken.
  De beste kans heb je echter in Frankrijk: daar is het volk veel actiever om de elite bij te sturen, en was het niet de Fransman guillotine die een uiterst effectief middel tegen de eliten had uitgevonden?

 25. Adamus says:

  Ik ben benieuwd of onze politici het aandurven om, net als hun Ierse collega’s, de bevolking 10-20 jaar lang te laten werken om de door banken en scheefleners aangerichte schade te vergoeden

  Overheidscampagne:”werken is leuk” en “participeren”.

 26. RealisT says:

  @26

  was het niet de Fransman guillotine die een uiterst effectief middel tegen de eliten had uitgevonden?

  Kamermeisjes kost de Franse elite heden ten dage de kop.

 27. RealisT says:

  @27

  En er is werk zat! Er staan in diverse Europese landen enorme voorraden met onverkoopbare huizen die allemaal gesloopt kunnen worden.

  We hebben geen probleem, we hebben een geweldige kans!

 28. wilson says:

  Dat de bankieren, de top, de elite het grote geld binnenharken, hebben zij natuurlijk allang gerekend op landelijke en uiteindelijk wereldwijde opstanden. Wat doen ze straks met al die materiële bezittingen, die ze van het volk gestolen hebben, als de toestand op wereldschaal escaleert? Nucleaire 3e oorlog en 3 miljard doden en vervolgens een wederopbouw op een ‘maanlandschap’?

 29. Cinelux says:

  Ben het ook met Realist en Dalen eens dat de Nederlander heel goedgelovig en nogal “lauw” is.

  Spreek regelmatig mensen die geen benul hebben wat er aan de hand is in de financiele en de huizenmarkt.
  Want hier is nog steeds schaarste op de woningmarkt met 240.000 huizen te koop op Funda 😉

  Ik denk ook dat 95 van de 100 mensen niet weten wat een huis in b.v. Duitsland of de U.S. kost.

  Maar dit is natuurlijk allemaal minder belangrijk dan wat Jokertje nu weer gaat uitspoken op vakantie en wie de volgende winnaar van Idols en X-factor wordt.

 30. ll says:

  Ondertussen in Greece.

  Horror, btw over etenswaren naar 23%

  http://www.fd.nl/artikel/22232654/griekenland-heeft-hooguit-nog-tot-medio-juli-geld

 31. dalen says:

  Hogere BTW leidt tot meer zwarte handel. Grieken niet geheel onbekend.

  Laat Griekenland eerst maar failliet gaan dan kan West Europa het gebied annexeren.

 32. dr.t says:

  Misschien is er nog wel schaartse. Als je de gelegenheid wil bieden aan ieder die wil zelfstandig te wonnen. Lijkt me toch een nobel uitgangspunt. En laat ik nu het idee hebben dat lang niet iedereen voorzien is deze levensbehoefte. Er worden groepen uitgesloten, in wezen iedereen zonder een vast contract met een redelijk salaris of voldoende eigen vermogen.
  Dalen de prijzen verder, dan komt er een moment dat voor meer mensen een woning in het bereik komt en ontstaat er een omslagpunt.
  Aanaloog aan de arbeidsmarkt bijvoorbeeld, waar kansarmen ook wat meer kans krijgen.

  In land als Spanje, als tegenvoorbeeld, lijkt me dat lastiger, omdat men daar als gekken met euros in de ogen heeft gebouwd.

 33. Adamus says:

  “Hogere BTW leidt tot meer zwarte handel. Grieken niet geheel onbekend”

  Dalen, daarom wil men ook vaart maken met alleen nog maar digitaal geld. Alles aan een touwtje zal het streven zijn.

 34. Adamus says:

  Gisteravond op MAX tv, huisje kopen in hongarije.
  30/35K. Spanje en frankrijk niet meer in trek?

 35. dalen says:

  @ 41

  Kennissen van me kopen regelmatig pandjes in Hongarije. Ze knappen die op en verkopen ze vervolgens aan Duitsers. Ze hebben er ook in de verhuur en rijden daarom regelmatig op en neer met oude meubels die hier worden weggegooid.

  Schijnt aardige business te zijn. Regering is onbetrouwbaar zeggen ze, maar waar is dat niet zou ik denken.

 36. nhz says:

  @30:
  “Op het moment dat het echt heel erg slecht gaat is het goed mogelijk dat mensen WEL de moeite nemen om via het internet uit te zoeken hoe het allemaal zo fout heeft kunnen lopen. ”

  helaas is het meer dan ooit mogelijk dat ze daarbij veel foute antwoorden tegenkomen: er is niet genoeg geld bijgedrukt, we hebben de bankiers en politici niet voldoende beloond, het ligt aan de asielzoekers, aan het homohuwelijk, noem maar op …

  @33:
  vroeger begonnen ze daar een oorlog voor, maar wie weet is de beschaving al weer wat verder. Anderzijds, als ik lees hoeveel target drones Saint Obama en adjudant Hitlary willen gaan inzetten in eigen land, dan denk ik niet dat het straks bij slopen van vastgoed blijft.

  @34:
  een deel van de elite denkt al verder, die (vooral in de VS, natuurlijk) denken al na over het uitzaaien van het uitverkoren volk naar andere planeten om dat die hier toch naar de kl** gaat – vooral dankzij hun eigen beleid. De plannen daar voor verregaande genetische manipulatie van de elite komen ook steeds meer naar voren, geeft aan hoe eng er daar gedacht wordt (de eugenetica van voor WOII is er niks bij).

  @38:
  Mensen kunnen zoveel willen, het is goed dat ze met hun geld keuzes kunnen maken in hun prioriteiten, de overheid moet zich daar absoluut NIET mee bemoeien want daar komt alleen maar ellende van. Spanje heeft veel leegstand, maar ook veel jongeren die noodgedwongen nog thuis wonen. En hoeveel Nederlanders zijn er inmiddels die, dankzij staatssubsidie, minstens twee huizen bezet houden terwijl ze aan één voldoende hebben? Het is maar hoe je het bekijkt.
  Honderd jaar geleden had de gemiddelde bewoner van mijn stad maar 4 m2 woonoppervlak. In mijn ouderlijk huis van vroeger woonden anno 1965 nog bijna 20 mensen, onder erbarmelijke omstandigheden; daarna ons gezin en inmiddels alleen mijn oude moeder. Wat is normaal? Dit soort verschuivingen heeft veel meer invloed dan een beetje meer of minder bouwen. Het zou zomaar kunnend dat we terug gaan naar ‘betaalbare woonruimte’ door steeds minder m2 per persoon en minder luxe, een omkering van de ontwikkeling van de afgelopen eeuw. In veel andere landen zijn dat soort zaken ook teruggedraaid toen het slechter ging.

 37. dalen says:

  @ 40

  “Dalen, daarom wil men ook vaart maken met alleen nog maar digitaal geld. Alles aan een touwtje zal het streven zijn.”

  Dat is illusionair. Mensen zijn vindingrijk en er is bovendien totaal geen commitment meer met belasting betalen. Niet alleen in Griekenland.

 38. Claude says:

  @35 “Ik denk ook dat 95 van de 100 mensen niet weten wat een huis in b.v. Duitsland of de U.S. kost.”

  Exact, en daarom vind ik het dedain van Nederlanders wat betreft de Amerikaanse huizencrisis zo opvallend: de stijgingen die daar hebben plaatsgevonden waren zowel relatief als absoluut kleiner. Wat je in de VS als huis kunt kopen, daar valt Nederland bij in het niet. En nu is de VS een groot land enz., maar dat is Nederland als je door de polders rijdt ook. Het is genant dat je in NL met een vrij goed salaris of twee goede salarissen niet in staat bent eenvoudig een normaal huis volledig af te lossen, of met een goed salaris een fatsoenlijk huis te financieren. Dat kan in de VS nadrukkelijk wel. Voordat je in NL 3 ton hebt gespaard voor een rijtjeswoning in iets afschuwelijks als Alphen of Maarssen ben je wel even verder. En dan heb je ook niets.

  Dit even los van de bail-outs, nieuwe regelingen voor starters enz. in de VS. Ik denk dat het al met al goed is dat de VS grotendeels de hit heeft genomen, ondanks de injecties in de Freddies en Fannies, lemon capitalism, etc. De potentiële restschuld (los van jingle mail) lijkt me logischerwijs ook lager wat hier in NL kan gebeuren. Nu zal de VS ongetwijfeld technisch failliet zijn, maar als ze er wel doorheen komen, dan zijn ze wel een decennium verder dan wij.

 39. nhz says:

  @39:
  bekend verhaal, maar leuk om het nog eens met zoveel financieel/economische details te lezen. Of die inflatie of overheids pensioenen nu echt de root of all evil zijn waag ik te betwijfelen; het hoort er gewoon allemaal bij. En beetje zwakke opening met dat cheerleaden voor de Griekse ‘democratie’, die tenslotte alleen voor de elite gold en niet voor de vele slaven. Ook in Griekenland is in 2500 jaar niet zoveel veranderd.

  @44:
  ja, dat lijkt me voor NL ook een toenemend risico. Mensen zijn hier relatief heel braaf met belasting betalen, als steeds duidelijker wordt dat de politici al dat geld in bodemloze putten kiepen zal het enthousiasme om te betalen er niet beter op worden. Uiteindelijk gaan mensen dan minder werken of zwart werken, en worden ze steeds creatiever in het vinden van mogelijkheden voor ontduiking, aftrekposten en subsidies.

 40. nhz says:

  @45:
  “Ik denk dat het al met al goed is dat de VS grotendeels de hit heeft genomen, ”

  welke hit? Volgens mij is er in de VS ook niks opgelost, alleen is het risico massaal verschoven van banken en investeerders naar de overheid (belastingbetaler). Huizenprijzen zijn flink gedaald, maar blijven dalen. En de meeste mensen die in een huis woonden dat ze niet kunnen betalen (de spreekwoordelijke strawberry pickers) wonen er nog steeds. Nee, ook daar nog een lange weg te gaan dankzij overheidsingrijpen alom en ernstig gebrek aan marktwerking al is het niet zo bar als in Nederland (maar wij zijn nu eenmaal wereldkampioen handje eronder houden).

 41. dr.t says:

  Het zou zomaar kunnend dat we terug gaan naar ‘betaalbare woonruimte’ door steeds minder m2 per persoon en minder luxe, een omkering van de ontwikkeling van de afgelopen eeuw. In veel andere landen zijn dat soort zaken ook teruggedraaid toen het slechter ging.

  Denk je dat nu echt? Het is toch logischer dat prijzen dalen totdat mensen weer in kunnen stappen of nog wat later vanwege psychologische effecten van een ingezette daling.

  De kostprijs van een huis zou nog een obstakel kunnen zijn daarbij. Maar tussen de kostprijs en de huidige vraagprijs lijkt me nog voldoende rek te zitten.

  Ik had het overigens in mijn redenering niet over de rol van de overheid, maar over de vraag wat is schaarste?

 42. Claude says:

  http://www.fd.nl/artikel/22243940/eu-werkt-herschikking-schulden-griekenland

  De eurolanden zijn in het geheim begonnen met het voorbereiden van een verlenging van de looptijd van Grieks schuldpapier, alsmede het opzetten van een onafhankelijke instantie om Griekse staatsbezittingen te verkopen.

 43. Claude says:

  @48 Ik denk dat het nuttig is dat de grondpolitiek van de gemeente eens tegen het licht wordt gehouden. Op letterlijk een steenworp van de ring van Amsterdam aan de noordzijde liggen kilometers vol met akkers. Rijd eens naar Den Haag of Utrecht vanuit Amsterdam en je ziet wederom vele hectare leeg. Waarom zou je dan in vredesnaam een multiculti-project op een gecreeërd eiland als IJburg beginnen? Dat is toch waanzin? Er is plaats zat in Nederland. Je kunt in Flevoland nog een paar steden zo groot als Den Haag plempen. En dan heb ik het nog niet eens over het natuurgebied (proest!) het Groene Hart.

  Daar zit dus geen schaarste. Schaarste in grond wordt gecreeërd door de overheid en blijft nu in stand omdat het gevolg van het loslaten ervan een nadelig effect heeft voor bepaalde stakeholders. Trouwens niet voor de club van Eelco Brinkman, dus wie weet verandert het nog eens.

 44. Claude says:

  @47 Waarom zijn de huizenprijzen daar dan, ondanks het gebrek aan marktwerking, fors gecorrigeerd en naderen ze volgens mij nu (reeds) niveaus van het begin van deze eeuw?

  Ik ben het eens dat het risico bij de overheid ligt. Maar dat ligt het hier direct (WEW) of indirect (TBTF banken) ook. Toch heb je daar vrij fatsoenlijke woningen voor een stuk realistischer prijs. En het risico heeft de overheid daar nu voor een deel al genomen. Volgens mij heeft het WEW op dit moment een balans van iets van 600 miljoen euro? Zijn toch mooi 20.000 woningen die 30.000 euro te kort komen.

 45. wilson says:

  “De euro heeft gefaald”

  “De vraag is niet of, maar wanneer de politiek dat zal erkennen.”

  http://www.pm.nl/blog/1768/thierry-baudet-de-euro-heeft-gefaald

 46. RealisT says:

  @50

  Schaarste in grond wordt gecreeërd door de overheid en blijft nu in stand omdat het gevolg van het loslaten ervan een nadelig effect heeft voor bepaalde stakeholders.

  Precies! Bij een project van een beetje omvang moet het mogelijk zijn om voor minder dan 80k een degelijk rijtjeshuis te bouwen. Max 100k erbij voor een lapje grond en je komt op 180k totaal. Prima te financieren met inkomen van circa 45k. Problem solved.

 47. nhz says:

  @48:
  “Denk je dat nu echt? Het is toch logischer dat prijzen dalen totdat mensen weer in kunnen stappen of nog wat later vanwege psychologische effecten van een ingezette daling.”

  ik denk dat beide gaan optreden. De overheid zal zorgen dat de kosten van woonruimte zo hoog oplopen (via huurbeleid, krachtdadig slopen in het hele land, enz.) dat veel mensen met minder genoegen moeten nemen. Het enige belang wat telt is dat van huiseigenaars, en dan vooral de grote eigenaars die meerdere of vele pandjes hebben.

  En wat ‘schaarste’ is wordt natuurlijk in sterke mate beïnvloed door overheidsingrijpen zoals de grondpolitiek, of subsidies die het mogelijk maken dat mensen zonder inkomen massaal zelfstandig gaan wonen (omdat de belastingbetaler het toch betaalt).

  Burgers zouden na een orgie van 20 jaar op woongebied zomaar andere prioriteiten kunnen krijgen; als het niet steeds groter en luxer meer kan gaat men de wensen op andere zaken richten. Kwestie van psychologie …

  @52:
  de politiek zal NOOIT erkennen dat de euro gefaald heeft. Want ze waren bijna allemaal vóór, en hebben keer op keer ingestemd met de ondemocratische stappen op weg naar de huidige situatie.

  @53:
  nee hoor, dat kan VEEL goedkoper. Je kunt ondanks onze opgeblazen tarieven van de bouwers voor 75K inclusief grond een kleine gezinswoning (2-3 personen) bouwen. Dat zijn dan rijtjeswoningen die met de rug tegen elkaar staan en allemaal ook nog een klein tuintje hebben. Er is één project gerealiseerd dat iets van 100-voudig overtekend was. Want ja, zoiets gaan we hooguit als experiment doen en niet op grote schaal want dan komen allerlei belangen in het geding.

 48. wilson says:

  @54

  “de politiek zal NOOIT erkennen dat de euro gefaald heeft. Want ze waren bijna allemaal vóór, en hebben keer op keer ingestemd met de ondemocratische stappen op weg naar de huidige situatie.”

  Dat zullen zij waarschijnlijk alleen doen als de twee grote westerse continenten ten onder zijn gegaan en de nieuwe economische machten zoals China, Rusland, India, Turkije etc het roer hebben overgenomen.

 49. RealisT says:

  @54

  Ja zo’n project met woninkjes van minder dan 100k met een klein (patio)tuintje was een paar jaar geleden in het nieuws. Daarna niks meer van gehoord. Ik vermoed dat initiatiefnemers van het project en de makers van die documentaire zo zijn bedreigd dat ze met de noorderzon naar Zimbabwe (want minder corruptie) zijn vertrokken. 😉

 50. Paul99 says:

  `Max 100k erbij voor een lapje grond en je komt op 180k totaal`

  Ben je GEK geworden, 100k voor een lapje grond, daar koop je 30.000 m2 landbouwgrond voor.
  Het probleem is de overheid de grondprijzen tot het absurde heeft opgedreven. De overheid zou voor maximaal 50 euro per m2 de grond bouwrijp moeten maken en het daarvoor moeten verkopen. Dan heb je voor een postzegel van 200 m2 dus circa 10.000 euro nodig, plus die 80.000 om een degelijke woning te bouwen. Ben je in totaal 90.000 euro of 200.000 GULDENS nodig. Now we´re talking.

 51. Claude says:

  @57 Inderdaad. Zelfs op de meest uitheemse plaatsen vragen ze grif een, twee ton voor een stukje grond. En dat bouwrijp maken heeft wel iets magisch hebben, want het vertigvoudigd de waarde van de grond.

  Eigenlijk is er natuurlijk sprake van een perverse monopolie. De overheid kan met een toverstok bepalen waar gebouwd mag worden, liefst als zij de grond direct of indirect in eigendom hebben en verkopen daarna de grond door, hoegenaamd bouwrijp natuurlijk. De marges die behaald kunnen worden met drugs zijn er niets bij.

  In wezen creëer je wel een probleem als de woningvoorraad ‘compleet’ is en nieuwbouw niet noodzakelijk is voor het aantal woningen. Dan gaan nieuwbouwwoningen ineens concurreren met bestaande bouw, wat logischerwijs niet best is (oude auto vs nieuwe auto, even los van locatie maar die is op de grote steden na niet altijd even relevant). Aangezien gemeenten grondposities hebben opgebouwd en niet ervoor terugkrijgen wat ze in gedachte hebben komen er problemen, zoals je nu al ziet met het begin van de afschrijvingen.

 52. nhz says:

  @56:
  Ik las lang geleden over één van de bedenkers van deze woningen die jarenlang geprobeerd heeft zijn project van de grond te krijgen, wat steeds niet lukte. Niet door financiële problemen, maar gewoon omdat niemand wil meewerken. En het is evident waarom niet. Ik geloof dat het uiteindelijk is goedgekeurd omdat er een conditie aan zat dat wie verhuist het niet op de vrije markt mag verkopen, maar verplicht moet verkopen aan de gemeente of WBV. Zodat die vermoedelijk snel de prijs kunnen gaan opdrijven tot een niet langer bedreigend nivo.

  @58:
  “liefst als zij de grond direct of indirect in eigendom hebben ”

  volgens mij nog liever als een bevriende relatie eigenaar is, die voor pakweg 4 euro/m2 gekocht heeft en het dan voor 400 euro/m2 aan de gemeente mag leveren. Soms ook nog met het recht om de huizen er op te bouwen, zoals ze bij een nieuwe woonwijk in mijn stad deden. Zoiets maakt instant-miljonairs, en levert voor betrokken bestuurders en ambtenaren ongetwijfeld grof geld op.

  Dat probleem van de complete woningvoorraad, daarvoor hebben we het nieuwe sloopbeleid in de polder 🙁

 53. Paul99 says:

  Ons aller overheid kleedt z´n burgers helemaal uit, ook mét maar beter vooral dóór de HRA.

  Even het door mij beschreven voorbeeld met een grondprijs van 10.000 i.p.v. 100.000 zoals door Realist beschreven.
  De overheid brengt dus aan het begin van de bouw een 90.000 euro te veel in rekening. En geeft vervolgens in de loop van de komende 30 jaar een HRA van jaarlijks 200.000 á 5,5% á 40% terug. Er even vanuit gaande dat iemand 30 jaar lang de 200.000 niet aflost. Dat is 30 jaar lang een belastingvoordeel van 4.400, dat is totaal weliswaar 30 maal 4.400 is 132.000 euro maar wel over een periode van 30 jaar. Als je dat contant gaat maken kom je afhankelijk van het inflatiepercentage aanzienlijk lager uit dan het bedrag van de 90.000.

  EEN SIGAAR UIT EIGEN DOOS DUS.

  Ofwel, de consument zou aanzienlijk voordeliger uit zijn zonder HRA en realistischer grondprijzen, zeg van 50 euro per m2.
  Maar ja, dat is natuurlijk niet wat de overheid en de banken willen. Ze houden de hypotheekslaven liever gevangen in een pervers systeem.

 54. nhz says:

  @60:
  dat kun je niet zo stellen. Zonder HRA zouden mensen die een deel van het huis cash betalen véél voordeliger uit zijn. Hoewel het voor scheefleners voor een deel een sigaar uit eigen doos is profiteren ze nog steeds riant vergeleken met mensen die geen of weinig hypotheek hebben, of vergeleken met huurders (die via de jaarlijks huurverhoging ook meebetalen aan de steeds hogere grondprijzen etc.).

 55. Adamus says:

  Rijd eens naar Den Haag of Utrecht vanuit Amsterdam en je ziet wederom vele hectare leeg

  Wel een obsessie voor je die paar lege akkers. Ik zie alleen meer glastuinbouw en zichtlokaties.
  Jammer voor je dat Boele Staal zijn zijn niet heeft gekregen: Utrecht tot Bodegraven volbouwen.
  Gelukkig is er ook nog een buitenland: gewoon die prachtige trein richting Bad Bentheim, nog geen twee uur vanaf Amersvoort. Rust.

 56. Adamus says:

  de politiek zal NOOIT erkennen dat de euro gefaald heeft. Want ze waren bijna allemaal vóór, en hebben keer op keer ingestemd met de ondemocratische stappen op weg naar de huidige situatie

  De politiek heeft gefaald dat staat los van de Euro.
  De Euro is niet gebonden aan de staat.
  En Griekenland gaat de kelders van ECB misschien wel bijvullen 🙂

 57. Adamus says:

  Zoiets maakt instant-miljonairs, en levert voor betrokken bestuurders en ambtenaren ongetwijfeld grof geld op

  Laat ze hun miljoenen maar op de bank zetten, eens zien wat die digits op termijn waard zijn.

 58. Claude says:

  Nou nou, obsessie, obsessie… Wat ik wil zeggen is dat er plaats genoeg is in Nederland en dat zelfs rond onze grootste vier plaatsen ruimte genoeg is om fatsoenlijk bij te bouwen. Maar wat doen we, we bouwen Vinex-meuk. Kijk ook eens op http://maps.google.nl/?ie=UTF8&ll=52.258071,5.089417&spn=0.617837,1.778412&t=p&z=10 waar het donkergroen akkerland is dat een andere bestemming zou kunnen krijgen.

  En als je dan inderdaad de ‘natuur’ in het westen vergelijkt met onze omringende landen (of gewoon het oosten van Nederland), dan stelt het helemaal niet zo veel voor. Grappig dat EU-adepten (niet zijnde jou of iemand specifiek hier) altijd zo Europees denken, behalve als het op een stuk (okay, ik geef toe, lichte obsessie dan) akkerland aankomt, dan is het nationalisme troef.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*