‘Renteaftrek voor iedereen beperken’

Bij mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek moeten huidige huizenbezitters niet worden ontzien. Alleen de starters aanpakken zou een tweedeling in de hand werken en bovendien de huizenprijzen doen instorten.

Dit zeggen deskundigen op het gebied van de woningmarkt in reactie op de eerste conceptverkiezingsprogramma’s die de politieke partijen dezer dagen naar buiten brengen. D66 maakte afgelopen weekeinde bekend de hypotheekrenteaftrek op termijn drastisch te willen beperken, te beginnen bij nieuwe hypotheken voor een koopwoning vanaf een half miljoen euro. GroenLinks maakte maandag bekend in 2040 helemaal af te willen zijn van de hypotheekrenteaftrek. Ook voor de andere partijen is het h-woord niet langer taboe.

Geleidelijk
Volgens economen en fiscalisten is beperking van de hypotheekrenteaftrek onvermijdelijk, maar het moet zeer geleidelijk gebeuren en zonder onderscheid tussen bestaande en nieuwe gevallen. ‘Het zou een kapitale fout zijn om bestaande gevallen te ontzien’, zegt onder meer Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht.

Volgens Eichholtz zullen de huizenprijzen met zo’n 20 procent dalen als de hypotheekrenteaftrek alleen voor nieuwe gevallen wordt beperkt. ‘De prijsvorming op de huizenmarkt wordt bepaald door nieuwe kopers. Pak je die wel op korte termijn aan, dan stort de hele huizenmarkt in elkaar.’

Bovendien wordt de tweedeling versterkt tussen starters die zich amper een woning kunnen veroorloven en hoge inkomens – die maximaal profiteren van de renteaftrek – als bestaande gevallen worden ontzien, stelt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft.

Prijsplafond
Beter is het om de hypotheekrenteaftrek ‘geleidelijk en voor iedereen’ af te schaffen, zegt ook hoogleraar fiscale regelgeving Koen Caminada van de Universiteit van Leiden. Maar invoering van een prijsplafond zoals onder meer D66 nu bepleit, is ‘economisch niet verstandig’. ‘Dan gebeuren er rare dingen op de huizenmarkt rond dat plafond.’

Volgens econoom Lans Bovenberg van de Universiteit van Tilburg is verhuizing van de eigen woning naar box 3 – die daar dan als vermogen zou worden belast – de beste manier ‘om de prikkel uit het systeem te halen om te veel geld te lenen en zo weinig mogelijk af te lossen’.

Beperking van de hypotheekrenteaftrek moet wel gepaard gaan met een brede herziening van de woningmarkt. Ook de overdrachtsbelasting, het eigenwoningforfait en de huurtoeslag moeten worden meegenomen, vinden de deskundigen. ‘Onze woningmarkt is volledig gesubsidieerd en alle prikkels werken de verkeerde kant uit’, aldus Caminada.

bron: de Volkskrant

Share Button
Tagged with:
52 comments on “‘Renteaftrek voor iedereen beperken’
 1. Dalen says:
 2. Armand says:
 3. Patrick says:
 4. Goudbelegger says:
 5. Goudbelegger says:
 6. Peter says:
 7. Peter says:
 8. RealisT says:
 9. Dalen says:
 10. RealisT says:
 11. RealisT says:
 12. Peter says:
 13. adamus says:
 14. snorkel says:
 15. adamus says:
 16. adamus says:
 17. Dalen says:
 18. Hukker for president says:
 19. adamus says:
 20. Dalen says:
 21. adamus says:
 22. Goudbelegger says:
 23. Goudbelegger says:
 24. adamus says:
 25. Goudbelegger says:
 26. adamus says:
 27. Foreigner says:
 28. Goudbelegger says:
 29. Goudbelegger says:
 30. Onderwaarde says:
 31. adamus says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*