‘Betalingsachterstand hypotheken groeit’

Banken zien betalingsachterstanden onder hypotheekbezitters oplopen. Banken zouden bovendien een toenemende voorraad huizen in bezit hebben die ze wel willen, maar niet durven te verkopen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag 23 februari. De krant baseert zich op gegevens van kredietbeoordelaar Fitch. Die analyseert periodiek pakketten verhandelbare Nederlandse hypotheken. Als zo’n pakket meer dan 1 procent hypotheken met betalingsachterstand heeft, noteert Fitch dat. Dat is nu het geval bij 16 procent van de pakketten; anderhalf jaar geleden was dat nog 11 procent.

Betalingsachterstand wil in dit geval zeggen: drie of meer maandena achterlopen bij het betalen van de hypotheek.

Lees verder op de site van Z24.nl

Share Button
Tagged with: , ,
22 comments on “‘Betalingsachterstand hypotheken groeit’
 1. ll says:

  Maar Dr.t. wat dit stukkie zegt, is dat de echte ware huizenprijs zit in de NIET verkochte woningen. 🙂

  De banken houden op deze manier de prijs extra hoog, hogehuizenprijzenminnende banken……..

 2. xenobinol says:

  Bij Fitch praat men al over een ‘forclosure stockpile’.

  Wat niet verkocht word kan ook niet op de werkelijke waarde getoetst worden en je hoeft als bank dan niet af te waarderen.
  Gewoon met de SUSHI in de vrieskast en hopen dat we er later nog vissticks van kunnen maken 🙂

 3. nhz says:

  dr.t: Dezelfde banken die het geld dat zij vrijwel gratis krijgen massaal gebruiken om obligaties op te kopen van landen die wel aantoonbaar niet kredietwaardig zijn, maar de consumenten en bedrijven krijgen niets.

  je bedoelt dat de burgers in die landen hardstikke kredietwaardig zijn en de landen zelf aantoonbaar niet? Bizar …

  Het zielige stukje dat je refereert is de opinie van een hypotheker die liefst zoveel mogelijk nieuwe spelers een molensteen om de nek hangt, en lak heeft aan alle risico’s die dat voor de overige burgers oplevert; bepaald niet een onpartijdige bron. Opdoeken die hele hypothekersbranche; drastisch snoeien in de fiscale voordeeltjes, subsidies en andere politieke troetelkindjes en ieder kan gewoon zelf de hypotheek regelen met de bank. Hoeven we ook niet meer schimmig te doen over hoe de hypotheker (tien)duizenden euro’s provisie per geval vangt, want dat is dan gewoon overbodig.

  xenobinol: Bij Fitch praat men al over een ‘forclosure stockpile’.

  net als in de VS inderdaad, daar ligt er ook nog voor zeker 1-2 jaar foreclosures op de plank bij de banken; prijzen zijn al pakweg 50% omlaag in de meer speculatieve regio’s, maar verdere daling lijkt zo vrijwel zeker. Zouden de banken nou zo dom zijn dat ze denken dat deze methode van ‘mark to fantasy’ helpt? Of is het alleen uitstel bereiken, totdat de politiek of het EFSF al hun schulden garandeert?

 4. ll says:

  NHZ , de sushi-balans-woningen die worden door de banken gebruikt als onderpand om lekker goedkoop te kunnen lenen bij de ECB, en zo is het cirkeltje weer rond 🙂

 5. asd says:

  Dr. Tokkie mist het overzicht en is still living in lalaland.

 6. nhz says:

  OT:
  Sancties tegen Iran vandaag rond (met ingang van juli). Oh was zijn onze Euro kleptocraten weer dapper!! In plaats van sancties tegen een land dat – volgens de twee ergste schurkenstaten ter wereld – misschien wel eens op termijn een paar eigen kernwapens zou kunnen maken, zou het misschien een idee zijn om eens sancties op te leggen aan een land dat al zeker 20 jaar enkele honderden kernwapens heeft, de hele regio bedreigt en ook daadwerkelijk terroristische aanslagen uitvoert, het non-proliferatieverdrag niet wil tekenen en keer op keer duidelijk maakt volslagen lak te hebben aan het volkenrecht en allerlei andere internationale normen en waarden. Wordt eens creatief EU sukkels, hier valt wat te halen! Als ze daar nou eens beslag leggen op de vermogens van alle bedrijven en personen (of families) die betrokken zijn bij de wapenindustrie en aanverwante criminele activiteiten, dan heb je zo een paar honderd miljard dollar te pakken; voor je het weet is de kas van het EFSF gevuld?

  Maar nee, onze politici lopen braaf achter de echte topcriminelen aan (eentje werd hier vorige week zelfs nog met alle eer en volop publiciteit in de Fabeltjeskrant ontvangen, en de ander kreeg recent bezoek van onze MP Blaaskaak).

 7. ll says:

  Vanavond in tegenlicht ‘the come back van de jeugd. Occupy, revolutie zonder leiders…….

  http://www.publiekeomroep.nl/artikelen/revolutie-zonder-leiders

 8. dr.t says:

  je bedoelt dat de burgers in die landen hardstikke kredietwaardig zijn en de landen zelf aantoonbaar niet? Bizar …

  Niet zo bizar, het stukje refereert aan burgers die normaliter wel krediet konden krijger.
  Het afwijzen van een kredietverstrelkiing op grond van een verkeerde letter van de postcode is een voorbeeld ervan.

  Verder ga je niet in op het werkelijke probleem: de banken als geldschieter voor niet kredietwaardige staten versus het dichtknijpen voor leningen aan particulieren. Denk nu eens zelf na: waar ligt of beint het probleem eigenlijk?
  Maar dat doe je niet want de huizenpijzen zijn veel te hoog, tja dat schiet niet op.

  Om de VS te typeren als een schurkenstaat in tegenstelling tot Iran waar onfhankelijke burgers worden gemarteld en/of doodgecshoren typeert je eendimensionale kijk op de wereld.

  In de VS is niet alles goed, maar het echte (religieuze) schormem is toch echt in andere lanen te vinden.

 9. Laurens says:

  Ik heb al eerder geroepen dat er een 90% correctie in het vat zit. We zitten pas op 15%? vanaf de top van 2009. Nog 75% te gaan zou ik zeggen.

  Deze crisis is erger dan de jaren ’30, meer schuld bij huishoudens, meer schuld bij bedrijven, meer schuld bij overheden, fiat geld over de gehele wereld, grondstoffen te kort in het vooruitzicht, demografische problemen (vergrijzing) in de wersterse wereld en daar boven op nog vele leugens van overheden en bedrijven.

 10. tufkaj says:

  Toenstraks was dhr Boot bij BNR. Noemde de woningmarkt maar weer eens een tijdbom en ging lekker tekeer tegen de stelling dat niemand dit had kunnen zien aankomen. Was even na 18.00, wel leuk om terug te horen zodra het online staat.

 11. Henk says:

  xenobinol,

  Dank voor het inzicht. Of toch niet! Wat stinkt het allemaal.

 12. FT says:

  Tufkaj,

  Ik viel er midden in toen ik in de auto stapte.
  Hier hethele fragment:

  http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20120123180100600

  Begint er een beetje op te lijken dat BNR om 18.00 uur een kwartiertje gaat huisje-bashen 🙂
  Vorige week ook al twee keer op dit tijdstip.

 13. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Buitenlandse kredietratingbureau meldt iets over Hollandse banken in het algemeen ?

  Maar wat is er dan nog over van De Ongekende stabiliteit van de Hollandse Woningmarkt
  correctie van
  De Ongekende stabiliteit van de Hollandse Woning-“markt”

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-05-2011/de-ongekende-stabiliteit-van-de-nederlandse-woningmarkt/

  No entiendo nada, Juan is in de war … 🙂

 14. Juan Belmonte says:

  Peter: Dat gesprek was hieraan gerelateerd:
  rtl.nl/components/…plan-huizenmarkt.xml

  De Nederlandse huizenmarkt moet dringend gereanimeerd worden.Daar moeten alle partijen aan bijdragen, zegt Ronald Gerritse, bestuursvoorzitter van de AFM. “Het is duidelijk dat de AFM de huizenmarkt niet in zijn eentje kan vlottrekken. Daar zijn alle partijen voor nodig. De politiek, bouwend Nederland en de bankensector.”

  De beste man noemt niet eens de verkopers, immers die hebben de sleutel tot verlaging van de vraagprijs in handen.

  WAT EEN KANSLOOS FIGUUR met dergelijke uitspraken.
  (noot: Juan maakt niet snel iemand voor kompleet kansloos uit)

  Kijk hier is J.i. ook maar één visie op.

  HELP de huizen-“markt”
  wordt een huizen-markt

  tsssss,
  Het is 5 vóór 2012 🙂

 15. tufkaj says:

  Juan Belmonte: Daar moeten alle partijen aan bijdragen, zegt Ronald Gerritse, bestuursvoorzitter van de AFM.

  Alle? Ik heb als vrijesector huurder altijd moeten passen voor de cadeautjes. Denk dat ik de pet deze keer zonder bijdrage ga doorgeven.

 16. Juan Belmonte says:

  tufkaj,

  Terecht punt.

  Juan is nog steeds sprakeloos van nhz 🙂
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-01-2012/buitenland-veel-strenger-voor-jonge-huizenkopers/#comment-96169

  buenas noches,
  Juan

 17. tufkaj says:

  Juan Belmonte:
  tufkaj,

  Terecht punt.

  Juan is nog steeds sprakeloos van nhz
  huizenmarkt-zeepbe…opers/#comment-96169

  buenas noches,
  Juan

  Ook een terecht punt. Maar dat deert als het goed is slechts mijn euro’s en niet de rest van mijn bezit.

 18. nhz says:

  hugo: Gezien dit nieuws lijkt het er op alsof die weekdieren hopen op een deal;

  misschien dat dit de vereiste tegenprestatie is voor de onbeperkte liquiditeit van de FED voor de ECB, of voor wat er binnenkort nog op dat gebied gaat volgen ;-(

  hugo: ”De hulp aan de agro-industrie betekent meer (oneerlijke) concurrentie voor de Nederlandse veeboeren, aldus de organisatie.”

  en niet alleen dat, ze doen dat op andere terreinen; bijvoorbeeld door de mega-subsidies voor de drijvende visfabrieken die in een paar jaar tijd de oceaan voor de kust van Afrika overal leegscheppen. En daarna dan weer klagen over piraterij van lokale vissers ;-(
  Wel krokodillentranen van die Nederlandse veeboeren, want die worden ook werkelijk aan alle kanten gesubsidieerd door de belastingbetaler (en dan heb ik het nog niet over de giga kosten die ze in de gezondheidszorg veroorzaken, en die NIET worden doorberekend – MRSA, Q-koorts, enz. enz.).

  Juan Belmonte: WAT EEN KANSLOOS FIGUUR met dergelijke uitspraken.

  hij is ex-topambtenaar (uitgebreid mede-verantwoordelijk voor het huidige huizen debacle) en is geloof ook de ambtenaar die het meest voorkomt in de Nederlandse Wiki-leaks – dus wat verwacht je anders 😎

 19. Dawg says:

  dr.t: trouw.nl/tr/nl/449…als-onmogelijk.dhtmlZou een betere item zijn geweest om de oorzaak van de waardedaling van huizen te verklaren.Ook consumenten die normaliter een huis gekocht hadden, kunnen het niet dankzij de kaitaaleisen die aan banken gesteld worden.Dezelfde banken die het geld dat zij vrijwel gratis krijgen massaal gebruiken om obligaties op te kopen van landen die wel aantoonbaar niet kredietwaardig zijn, maar de consumenten en bedrijven krijgen niets.

  So what, daar gaat dit topic helemaal niet over. Dit topic gaat over het gegeven dat steeds minder huizenkopers hun woonlasten kunnen opbrengen.

 20. koga maurata says:

  De banken houden dit al heel lang stil.

  “Zolang een bank net doet of een wanbetaler nog op het rechte pad te krijgen is, hoeven beleggers niet te worden gewaarschuwd dat er schade op komst is.” (FD)

  In Nederland zal het zelfde gebeuren als in de Angelsaksische economieen, het gebeurt enkel vertraagd. Dit is economie op HAVO niveau: Sterke overheids-inmenging resulteert in een laat-cyclische economie.

  Het complete verhaal is natuurlijk wel iets complexer, en ieder land heeft zijn eigen verhaal. De vastgoedcrisis in Ierland (Anglo Irish Bank) is wezenlijk anders dan de Amerikaanse subprime-zeepbel.

  Maar vroeg of laat gebeurt het. Al weten ze het in de polder toch langer te rekken dan ik had gedacht, is het niet te vermijden.

 21. Les says:

  Admiring the dedication you put into your site and
  detailed information you present. It’s nice to come across a
  blog every once in a while that isn’t the same old rehashed
  material. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your
  RSS feeds to my Google account.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*