Arnoud Boot: “De Nederlandse woningmarkt is een tijdbom”

De huizenprijzen kunnen nog wel 20 procent omlaag, om de woningmarkt weer gezond te krijgen.

“Als ik naar de huizenmarkt kijk en ik zie hoe lang onroerend goed te koop staat, betekent dat dat de prijzen nog te hoog zijn”, zegt econoom Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Alleen zo krijg je mensen volgens hem zo ver om “het vliegwiel van koop en verkoop weer aan te jagen”.

AFM
Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleitte dinsdag voor een Deltaplan voor de muurvaste woningmarkt. Dat werd hoog tijd, meent Boot, kroonlid van de SER en adviseur van De Nederlandsche Bank (DNB).

Eerder luidden makelaars, kopers, banken, verkopers, bouwers, huurders en De Nederlandsche Bank (DNB) al de noodklok, nu pleit ook de AFM voor een integrale aanpak.

Arnoud Boot: “De huizenprijzen gaan waarschijnlijk nog 20% dalen”

Lees verder op de site van BNR Nieuwsradio

Share Button
Tagged with: , ,
90 comments on “Arnoud Boot: “De Nederlandse woningmarkt is een tijdbom”
  1. KK says:

    En we zijn los haha, kijk ze gaan. het verbaasd mij zo dat al die zogenaamde journalisten er echt helemaal niks van snappen.

  2. asd says:

    @1 (KK)
    Gelooft u de overheid, de makelaars, de banken én… de journalisten nog?
    Neemt u ze überhaupt nog serieus?

    http://humortv.vara.nl/ca.343768.ferry-mingelen.html

    🙂

  3. lexion says:

    Paniek in Nederland?

    Het begint er op te lijken.

  4. Juan Belmonte says:

    KK: het verbaasd mij zo dat al die zogenaamde journalisten er echt helemaal niks van snappen

    Constatering: Journalisten mogen kennelijk eindelijk van de regie eens nadenken hoe de Hollandse vlag op de Woning-“markt” erbij hangt.

    De Schapen gaan langzaam over de dam 🙂

  5. R-KNOW says:

    @2 geweldig filmpje…ik kende hem nog niet. Toevallig las ik vandaag nog een aardig artikel over Ferry Mingelen en de zelfreflectie van de media in het dagblad ‘de pers’.

    http://www.depers.nl/binnenland/625400/De-totale-Ferry.html

    Trouwens helder verhaal van A. Boot

  6. Juan Belmonte says:

    Nee maar huizenprijzen zijn opgeblazen door alle kunstgrepen ?

    Neeee joh, ècht wáár dan ?

    Huizenprijzen moeten zeker nog 20% omlaag
    …Schaap Boot is nu ook over de dam.

    bravo hoor 🙂

  7. Juan Belmonte says:

    Een Deltaplan is tégen Hoog Water.
    Een Deltaplan is kennelijk ook vóór Hogehuizenprijzen.

    tssssssss.

  8. Juan Belmonte says:

    Maar wel goed dat er over gesproken wordt

    De Hollandse Woningmarkt is gegaan van
    – page 23 (voor wie al wat langer meediscussiert)
    – naar page 3
    – naar page 1.

    Page 1 is het domein van de Premier.
    De regie mag nu wel zichtbaar worden 🙂

  9. asd says:

    Don Juan, gij zijt het Spaanse geweten van Nederland!

  10. eric406 says:

    OT!

    op de VEH-site grijpen ze nu naar het middel van de censuur. Al te kritische reacties op het blog worden gewoon verwijderd.
    Dat het maar genoteerd is.

  11. tufkaj says:

    Er is nu 10% van de prijs af, +4% overdrachtsbelasting. Boot voorspelt nog zeker 20%. Moet ik toch ineens denken wat onze neerlandicus Karel Schiffer (NHG) vond over de mening van accountants over de ontwikkeling van huizenprijzen: https://twitter.com/#!/KarelSchiffer/status/93354211923857408

    Fijn dat deze accountant ook een mening heeft!!!???? Ernst & Young: huizenprijzen kunnen dalen tot 30%

    Zou hij zijn mening al aan het bijstellen zijn 😕 Overigens zie ik dat hij 3 jaar civiel heeft gestudeerd en 4 jaar Nederlands. Is hij in 1 of in beide afgestudeerd?

  12. tufkaj says:

    eric406:
    OT!

    op de VEH-site grijpen ze nu naar het middel van de censuur. Al te kritische reacties op het blog worden gewoon verwijderd.
    Dat het maar genoteerd is.

    Tot voor kort gooiden ze met enige regelmaat een opmerking er tussen als “maar VEH is er voor iedereen en Rob Mulder is heel goed dus die zal het wel weten”.

    Liever censuur dan die flauwe kul. Als alle kritiek wordt verwijderd wordt het daar erg stil 😀

  13. maarten says:

    De politiek is haar primaat aan het kwijtraken. Lobbyclubs bepalen de inhoud van het debat.

  14. maarten says:

    Het is de apenrots…

  15. magnum says:

    leo woont in een bos waar iedere avond zo’n uil iedere dag uit dezelfde krant voorleest

    Plan A in 100 jaar naar 0 ! regeren is vooruitzien…maar dit gaat nergens over

    Plan B
    wet hillen op terugdraaien.. lekker voor alles met pensioen is .. eerst een korting van een paar procent van je pensioenclub voor je noten in 2012 en dan nog even je huis van 450k in Box 3 en huurwaarde forfait.

    Hospita’s worden gaat nog weer heeeel groot worden zo.

  16. maarten says:

    @16: een bed and breakfast beginnen 🙂

  17. Grondschrijver says:

    De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit nu voor een deltaplan voor de woningmarkt. Wordt dit dan het plan waarbij het hele fiscale beleid (lees de HRA) eindelijk op de schop gaat? Laten we het hopen! De hele woningmarktproblematiek is tenslotte niets meer en niets minder dan een fiscaal probleem. Hieronder heb ik nog eens samengevat waarom.

    Geld rondpompen voor dummies en door dummies

    Wie een nieuwbouwhuis koopt, zet daarmee de volgende belastingketen in werking: Eerst betaal je ‘grondbelasting’ voor de financiering van een woonwijk (straat, riolering, groenstrook, lantaarnpaal, fietspad, sportveld, enz.). Dan betaal je BTW over deze verkapte belasting (, dus belasting over belasting). Vervolgens betaal je een sloot rente over het saldo van deze twee belastingen ( …terwijl de rente op zichzelf al extra hoog is, omdat de grondprijs een conjunctuurgevoelig / speculatief onderdeel is van de totale prijs, zodat geldt: groter risico = hogere risico-opslag = hogere totale rente). En tenslotte mag je de rente aftrekken van je box 1 inkomen, omdat je anders niet in staat bent om al deze extra rentekosten op te brengen.

    …waarmee deze rentekosten natuurlijk niet verdwijnen. Ze worden hooguit over een grotere groep belastingbetalers verdeeld (huurders), zodat er weer meer kan worden geleend.

    Ofwel: zodat er weer meer infrastructuur en andere leuke dingen privaat worden gefinancierd.

    In getallen uitgedrukt: (100k kunstmatig verhoogde grondprijs, bovenop de vrije marktprijs + 19k BTW) * 71% aan reële rentekosten + 150k bouwkosten en winst * 17% extra aan reële rentekosten als gevolg van 1% hogere risico-opslag = ongeveer 110k extra aan reële rentekosten (uitgaande van een annuïteitenhypotheek van 30 jaar, 6,5% rente en gecorrigeerd voor 2% inflatie over zowel de rente als de aflossing).

    Of samengevat: 1 euro verhoging van de grondprijs zorgt voor ongeveer 1 euro aan extra rentekosten (reëel).

    En de grote winnaar is: de bank

    …, want zouden de grondexploitatiekosten worden gefinancierd met de geijkte belastingen (inkomstenbelasting, eigenwoningforfait en OZB), dan verdient de bank daar helemaal niets aan.

    Maar gelukkig zijn fiscale problemen in de regel simpel op te lossen. Eentje die me zojuist te binnen schiet:

    Verhoog de belastingen voor huurders – en schaf de HRA helemaal af in combinatie met een (forse) verlaging van de inkomstenbelasting en de grondprijzen.
    . . .
    . .
    .
    Toegegeven, dit is ook niet het allereerste waar ik aan dacht, maar waarom ook niet? Er zijn namelijk drie goede redenen te bedenken voor een belastingverhoging voor huurders:

    1) De belastingen waarmee de grondexploitatiekosten worden gefinancierd, worden op deze manier evenredig verdeeld tussen huurders en kopers. Wel zo eerlijk.

    2) De huizenkoper met een bestaande hypotheek zou er anders te veel op achteruitgaan. Het voordeel van een verlaging van de inkomstenbelasting wordt namelijk in eerste instantie over twee groepen verdeeld (huurders / kopers), terwijl het nadeel (afschaffen van de HRA) slechts op één groep neerslaat. …al kan je dat natuurlijk ook omdraaien.

    3) De gemiddelde huurder / koopstarter gaat er sowieso flink op vooruit. Huizenprijzen – en daarmee dus ook de huurprijzen in de vrije sector – zullen fors dalen.

    En misschien wordt het daarom wel tijd wordt voor de (her-) invoering van de OZB voor huurders en een nieuw te bedenken;

    woningforfait

    , of buurtforfait, of woonomgevingforfait. Of anders gezegd: het eigenwoningforfait voor kopers en huurders.

    Klein nadeel is echter wel dat je je ook nog blauw betaalt tijdens je pensioen. Het lijkt me dan ook een goed idee als je het woningforfait slechts 30 jaar hoeft te betalen, vanaf het eerste huis (huur of koop) – en tot een maximum leeftijd van 60 jaar. Dus een beetje zoals het eigenwoningforfait / de wet Hillen, maar dan eerlijker.

    Maar er zijn vast nog simpelere oplossingen te bedenken dan dit. Het bovenstaande zie ik dan ook vooral als een aanwijzing dat het kan.

  18. maarten says:

    Huurders unite… tegen de uitwassen van de liberale huizenkopers… alle basisvoorzieningen worden eerst geprivatiseerd en daarna onbetaalbaar door speculatie, zie bijvoorbeeld de kinderopvang in de randstad. Eerst merk je dat je niet voor een koopwoning in aanmerking komt, je mag niet met het spel meedoen omdat anderen er eerst rijk mee moeten worden en daarna moet je solidair zijn

  19. maarten says:

    dit zijn zeker de turbos uit de reclame?

  20. maarten says:

    ik ben niet iemand die in de rij gaat staan voor een veels te hippe discotheek en ik ga zeker niet in de rij staan om onderop mee te doen met deze huizengekte

  21. nhz says:

    Juan Belmonte: Huizenprijzen moeten zeker nog 20% omlaag
    …Schaap Boot is nu ook over de dam.

    bravo hoor 🙂

    tja, het heeft even geduurd; ik geef toe dat hij al veel eerder waarschuwde, maar zo bedekt dat het niemand opviel (al helemaal niet de Oostindisch dove schaapjes in de Tweede Kamer of bij de Fabeltjeskrant). Blijkbaar ruikt Boot dat hij het nu openlijk mag zeggen, wat een welkome ontwikkeling is. Hoeveel journalisten gaan nu Boot afzeiken, of wordt hij voortaan helemaal geweigerd in de programma’s van de StaatsTV?

    Juan Belmonte: Een Deltaplan is tégen Hoog Water.
    Een Deltaplan is kennelijk ook vóór Hogehuizenprijzen.

    dat zal dan wel een Deltaplan worden dat de rente eeuwig op nul moet houden …

    Grondschrijver: Er zijn namelijk drie goede redenen te bedenken voor een belastingverhoging voor huurders:

    wat een onvoorstelbaar ASO-voorstel zeg. Verder commentaar overbodig 😎

    Grondschrijver: Maar er zijn vast nog simpelere oplossingen te bedenken dan dit. Het bovenstaande zie ik dan ook vooral als een aanwijzing dat het kan.

    ja, je zou ook kunnen denken aan een volledige belastingvrijstelling voor iedere huiseigenaar, niet alleen voor IB of EWF maar ook gewoon voor alles in box3, de OZB, BTW, de wegenbelasting en alle andere bijdrages. Waarbij vanzelfsprekend de HRA nog extra bijgestort wordt door de belastingdienst. Voortaan betalen alleen huurders nog belasting. Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan? 😎

  22. Marieke says:

    Ik heb het al eens gezegd en ik blijf het herhalen:

    Voordat ik een huis ga kopen wil ik weten WAT en HOE ze de HRA gaan aanpassen/afschaffen. De discussie OF het moet gebeuren is een gepasseerd station.

    Balkenende heeft er zijn hoofd mee gestoten….zou Rutte ook zo dom zijn?

    Blijf zitten waar je zit en verroer je niet!

  23. Long Time Lurker says:

    http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1236063

    NOg een aardige aflevering van de slag om nederland. Dit keer over ROC’s die met publiek geld smijten.

    Spoiler: het geld gaat niet naar de studenten of de leraren maar naar een nieuw gebouw.

  24. tufkaj says:

    Long Time Lurker:
    uitzendinggemist.n…afleveringen/1236063

    NOg een aardige aflevering van de slag om nederland. Dit keer over ROC’s die met publiek geld smijten.

    Spoiler: het geld gaat niet naar de studenten of de leraren maar naar een nieuw gebouw.

    verdomme, vorige week zag ik ook net zo’n linkje toen ik eigenlijk naar bed moest 🙁

    toen ook geen spijt van gehad dat ik alsnog heb gekeken 😛

  25. Adamus says:

    De professor dr is ook weer boven water? Zagtie zijn vak maar als een sociale wetenschap; een praatje in de straat maken of zoiets…..wat een natte tostie.

  26. Adamus says:

    Juan Belmonte:
    Een Deltaplan is tégen Hoog Water.
    Een Deltaplan is kennelijk ook vóór Hogehuizenprijzen.

    tssssssss.

    Boot wordt voorzitter nu Veerman geen zin meer heeft.

  27. Adamus says:

    eric406:
    OT!

    op de VEH-site grijpen ze nu naar het middel van de censuur. Al te kritische reacties op het blog worden gewoon verwijderd.
    Dat het maar genoteerd is.

    Daarom ook schrijven: vereniging eigen huis.

  28. Adamus says:

    . .
    . . .
    . .
    .
    Toegegeven, dit is ook niet het allereerste waar ik aan dacht, maar waarom ook niet? Er zijn namelijk drie goede redenen te bedenken voor een belastingverhoging voor huurders:

    1) De belastingen waarmee de grondexploitatiekosten worden gefinancierd, worden op deze manier evenredig verdeeld tussen huurders en kopers. Wel zo eerlijk.

    Dus de gemiddelde gronsprijs is juist? Wat is dan macro je probleem?

  29. BalancedView says:

    @11 eric

    Klopt ja. Twee reacties van mij zijn verwijderd. Ik post zo af en toe bij de VEH om mensen daar uit de tunnelvisie te halen. De mensen hier zijn daar over het algemeen wel al uit 😀

  30. Long Time Lurker says:

    @ tufkaj

    Ook geenstijl heeft de uitzending gezien:

    “Docu: einde NL onderwijs, op uw kosten”

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/01/docu_einde_nl_onderwijs_op_uw.html

  31. Adamus says:

    Juan zegt: Juan Belmonte: Een Deltaplan is tégen Hoog Water.
    Een Deltaplan is kennelijk ook vóór Hogehuizenprijzen.

    Een deltaplan is opgezet als bescherming tegen de gevolgen van een springvloed, een exceptionele gebeurtenis die we in 1953 hadden en daarvoor in 1421. Het ware beter geweest niet tot de dakgoot onder de waterspiegel te leven. Hoewel we hebben er onze welvaart aan te danken; wat een parallel 🙂

  32. Adamus says:

    Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

    Martin Armstrong: “get the jews”

  33. p.j.v.a. says:

    @ 1-33

    Hit and run!

  34. maarten says:

    @33 wat bedoel je daar mee?

  35. Grondschrijver says:

    @maarten,nhz

    Ha ha ha, ik had al het idee dat mijn voorstel niet echt in goede aarde zou vallen. 🙂

    Toch denk ik dat huurders hier per saldo alleen maar op vooruit zullen gaan. Als je namelijk de inkomstenbelasting fors verlaagt, dan is dat toch een voordeel voor zowel huurders als kopers. En hetzelfde geldt voor grondprijzen.

    Maar begrijp me niet verkeerd, als het alleen bij een verlaging van de IB zou blijven (dus zonder verdere belastingverhogingen voor huurders) dan vind ik dat ook goed. Het probleem is echter dat huiseigenaren dat nooit zouden pikken. …en dan gebeurt er weer helemaal niks. Dus, doe mij dan maar een OZB-tje en een woningforfait, denk ik dan als huurder. En eerlijk is eerlijk, waarom moeten er zoveel verschillen zijn in de hoeveelheid belasting die iedereen betaalt (huurder / koper)? Of maak ik hier nou ergens een koe van een denkfout?

  36. maarten says:

    @36 er moet gewoon verlies genomen worden als principe. Dat is nou net waar er wat mijns inziens teveel verwarring over wordt gecreeerd. Het is gewoon de andere kant van de medaille

  37. Adamus says:

    p.j.v.a.,

    maarten:
    @33 wat bedoel je daar mee?

    Gewoon google weet niet alleen alles maar ik gebruik het ook weleens.

    http://armstrongeconomics.files.wordpress.com/2011/10/armstrongeconomics-get-the-jews-100811.pdf.

  38. maarten says:

    @38 dat zegt me niet zoveel… het is een beetje een godwin als je het mij vraagt

  39. Adamus says:

    Grondschrijver je lult uit je nek. Er zijn helemaal geen particuliere huiseigenaren, huurders van de bank zul je bedoelen. Komt bij dat 99% van de leners van de bank uitzicht hebben op een paar huizen met erker en garage, ze bewonen een rijtjeshuis. “we hebben een koophuis”. Pathatic.

  40. Adamus says:

    maarten:
    @38 dat zegt me niet zoveel… het is een beetje een godwin als je het mij vraagt

    Blijf maar lekker dom en blijf vooral doorzeiken 🙂

  41. maarten says:

    ja lekker dom daar houd ik van 😉

  42. maarten says:

    Dom&blond&famous

  43. Grondschrijver says:

    Adamus,

    Ik richt mij niet zozeer op de hoogte van de grondexploitatiekosten, als wel op de manier waarop deze kosten worden doorberekend. Als deze kosten namelijk via hoge grondprijzen in de prijs van een nieuwbouwhuis worden verdisconteerd, dan betaal je daar een sloot rente over. Maar als je deze kosten indirect betaalt via belastingen, zoals de inkomstenbelasting, OZB en (eigen)woningforfait, dan betaal je 0 euro aan rente ( …tenminste, over het gemanipuleerde-markt-deel van de grondprijs). Toegegeven: ik richt mij hier vooral op de lange termijn.

  44. bankschroef says:

    Een evenwichtige woningmarkt in Nederland is een illusie.

  45. eric406 says:

    Grondschrijver:
    Het probleem is echter dat huiseigenaren dat nooit zouden pikken.

    Als het aan de huiseigenaren ligt, veranderd er zo wie zo niets (een enkeling daargelaten) Wat mij betreft HRA beperken tot restant van de looptijd van de hypotheek. Op basis van 100% aflossing (dus elk jaar 3.3% minder aftrek) Dan gaat mijns inziens de rest vanzelf.
    Voor de huurders liggen de zaken wat ingewikkelder.
    Huurders die teveel subsidie krijgen, wonen te duur. Huurders die een huurwoning willen kopen, kunnen hun eigen woning kopen, of een overgesubsidieerde woning. De huursubsidie wordt afgebouwd als prikkel voor mensen om naar een goedkopere huurwoning te gaan.
    Prijzen van deze huurwoningen worden berekend op basis van een gemiddelde woningprijs van 3*modaal

  46. Grondschrijver says:

    Grondschrijver,

    Aanvulling op mijn vorige post:

    Het macro-economisch voordeel is dat er door consumenten minder wordt geleend. En dat is weer gunstig voor de reële economie.

  47. Frans says:

    Voorzitter van de AFM de heer Gerritse presteert het om eerst in de positie als minister van financieen niets te willen weten van beperkingen van de hypotheken. Dit terwijl de AFM, en de voorzitter van de DNB waarschuwden voor de ontwikkeling van de huizenmarkt. Dus terwijl hij juist op de plek zit, waar dit tot zijn taak behoort, doet hij niets, om vervolgens als voorzitter van de AFM te pleiten voor hervorming van de Nederlandse huizenmarkt is, terwijl het non of his fucking bussiness is.
    Maar goed, Frans snapt het wel: die banken die @#@#( door Arnout Boot nu worden geprezen omdat ze de aandacht op de huizenmarkt vestigen puur uit eigenbelang, worden nu **alweer** bediend door Gerritse.
    Dus: Gerritse is een vieze bankhoer.
    Freaking unbelievable dat als dank voor onbehoorlijk bestuur is aangesteld als baas van de AFM.
    Dit laat zien hoe corrupt het systeem is.

  48. Mark says:

    “De huizenprijzen kunnen nog wel 20 procent omlaag, om de woningmarkt weer gezond te krijgen.”

    Maar hoelang gaat dat allemaal nog duren? Ik wil onderhand wel weg uit mijn flatje. Maar €1000 per maand afschrijven natuurlijk ook niet!

  49. Chateau Bellevue says:

    Captain Hindsight to the rescue!

    De Captains of Industry hebben dit land veel te dicht langs de kust op de rotsen laten varen onderwijl met mooie jonge meisjes flirtend en feesten alsof het nooit winter werd.
    Toen het schip kapseisde vluchtten zij snel voor alle verantwoordelijkhied en verlieten het zinkende schip voortijdig.

    Helaas voor het aanzien van de rechtvaardigheid in deze wereld zal de kapitein van de Costa Concordia een zware straf krijgen maar gaan de aanstichters van de andere ramp met miljoenen naar huis.

  50. Toren says:

    Ik vraag me af welke Nederlandse banken er dit jaar onderuit gaan. Waarschijnlijk moeten er diverse banken financieel gered worden waardoor de staatsschuld sneller oploopt dan verwacht. Nederland komt in dezelfde situatie terecht als Ierland.

  51. abu says:

    Net terug van een lange trip naar Cuba. Nu ik terug ben en de artikelen terug lees. Lijkt dat er binnen een maand heel veel is veranderd en iedereen nu in is aan zien dat de prijzen echt te hoog zijn. Werd tijd man. denk eerlijk gezegd dat de daling wel groter zal zijn dan 20%. De prijzen moeten naar gemiddeld €160.000.

  52. Frans says:

    @ Toren: ik denk niet dit jaar al. Volgens mij moet je denken in de tijdspanne van een aantal jaren. Vele banken hadden al lang failliet moeten gaan, ook landen. Dat dit niet gebeurd is omdat op grote schaal “creatief met schulden wordt geschoven”.

  53. ll says:

    Frans, juist en nu is het geld op en alle potjes zijn leeg.

    De hypotheekmarkt ligt nu aan een rantsoen, en dat rantsoen wordt nu door de banken gebruikt om foreclosure huizen op te kopen en dus is er geen geld meer voor nieuwe hypotheken…..

    Er zal eerst moeten worden afgebouwd aan het schuldenplafond, maar het kabinet kan daar nog niet aan, boze burgers, boze PVV etc.

    Dus nog jaren lang stagnatie………een patstelling dusssss.

  54. Henk says:

    Frans,

    Wat mij op valt ís dat er iedere keer een stukje in het nieuws komt van zaken die wij hier al lang weten.
    Zomer 2011: Nederland is kampioen lenen
    Oktober 2011: hoog aantal betalings achterstanden via bkr
    November : Nederlandse banken hebben een funding gap
    November : hra is niet houdbAar
    December: BNP en SNS stoppen met hypotheken
    januari banken lenen geen geld meeruit
    Gisteren: prof. Boot 20% van de prijs af.
    De snelheid van berichtgever neemt toe.

    Wanneer volgen de banken?

  55. ll says:

    Onderhoud van de woning.

    Als vanaf nu Uw woning wordt afgewaardeerd met zo’n 1000 per maand, is elke cent aan onderhoud weggegooid geld……

    Als het dak maar goed is 🙂

  56. Claude says:

    NVM-makelaars nu ook in de verhuur: slimme D. Van Delay and pray: http://reclamewereld.blog.nl/files/2012/01/NVM-makelaars-in-de-verhuur1.png

  57. Steve says:

    Henk,

    We zijn in de paniek fase aangekomen van de manie.

    De banken zitten in overlevingsmodus, alle luiken dicht en hopen dat je de storm overleeft.

  58. nhz says:

    Frans: Freaking unbelievable dat als dank voor onbehoorlijk bestuur is aangesteld als baas van de AFM.

    het lijkt me duidelijk dat hij met vooruitziende blik op die positie is gezet; de elite wist wat er komen ging en heeft een ervaren manipulator nodig die uit twee kanten van zijn mond kletst.

    Toren: Ik vraag me af welke Nederlandse banken er dit jaar onderuit gaan.

    de vraag is eerder wanneer de ECB/eurozone onderuit gaat (binnen enkele maanden?). De gewone bankjes volgen dan vanzelf, want slechts een enkeling kan de eigen broek ophouden.

    Claude: NVM-makelaars nu ook in de verhuur:

    op zich zou het goed zijn als er concurrentie komt voor half-criminele organisaties zoals Rotsvast en Direct Wonen, die alleen bestaan om de (potentiële) huurder een poot uit te draaien. Maar de kans lijkt me groot dat de NVM ook weer kiest voor de huiseigenaar, en dus tegen de huurder (gezien het feit dat ze jarenlang enthousiast aan de foute kant stonden). Dus hoe geloofwaardig is dit?

    Steve: ‘Maar tegenwoordig hebben drie van de tien personen die zich tot ons wenden, wél een eigen huis’

    nog even en het is negen van de tien personen, en zijn de schulden geen tienduizenden euro’s maar een paar ton. Schandalig dat dit zomaar kan in de WSNP, en nog erger dat ze dan over drie jaar gewoon weer een tophypotheek kunnen krijgen, voor risico van de belastingbetaler. Hopelijk wordt het zo druk bij de WSNP dat scheefleners eieren voor hun geld kiezen; maar ik vrees dat veel politici van links tot rechts hier een mooie scoringskans zien.

  59. Bug says:

    abu

    De prijzen moeten naar gemiddeld €160.000.

    Maak daar maar 130k van. Maar wel even geduld hebben hoor.

  60. lorenzo says:

    Marieke: Voordat ik een huis ga kopen wil ik weten WAT en HOE ze de HRA gaan aanpassen/afschaffen.

    Ik blijf het dan ook herhalen , de HRA is al voor het grootste deel aangepast , een schilletje is er n nog over .

    ps. als Boot deze woorden in , zeg 2006, had gebezigd had ik er respect voor gehad , carriere technisch snap ik ook wel dat dat niet kon . Waren er wel 2 geweest die het gezien hadden : hij en ik.

  61. nhz says:

    bij de Fabeltjeskrant is dit weer een kans om een Conijn uit de hoed te toeveren en te scoren bij huiseigenaars met de bekende krokodillentranen:

    “Wie een woning wil kopen, wordt daarin belet omdat er geen hypotheek beschikbaar is'”

    De huizenmarkt zit vast door de rantsoenering bij de banken, en omdat Den Haag niet meewerkt. Natuurlijk weer geen woord over de véél te hoge prijzen, of dat huizenkopers gewoon teveel hypotheek voor hun inkomen willen. Maar zowaar, Conijn mag wel zeggen dat er écht iets moet veranderen, dat de huidige situatie onhoudbaar is (dat wisten we al, toch …).

    http://nos.nl/audio/333593-wie-een-woning-wil-kopen-wordt-daarin-belet-omdat-er-geen-hypotheek-beschikbaar-is.html

  62. Bug says:

    Lorenzo

    ps. als Boot deze woorden in , zeg 2006, had gebezigd had ik er respect voor gehad , carriere technisch snap ik ook wel dat dat niet kon . Waren er wel 2 geweest die het gezien hadden : hij en ik.

    Vroeg aan de makelaar in 1995 al wanneer hij verwachte dat de huizenprijzen gingen dalen. Vond het toen al vanzelfsprekend dat na 5 jaar stijging weer een daling zou volgen. Hij verwachte niet dat ze gingen dalen. Hij had gelijk het “feestje” duurde nog 12 jaar. Hij vond de vraag wel een beetje vreemd van een starter. Maar ik heb dan ook voorspellende gaven 🙂

    Vind de verontwaardiging over de ontstane situatie van de menigeen dan ook sterk overdreven. Tevens vind ik de aanpak van de huidige situatie, bewust of onbewust , ook goed te noemen. Over 5 jaar kan gesproken worden over aanpak van de HRA. Laat de onzekerheid nog maar even bestaan. Neemt de koopg**lheid vanzelf af en kunnen alleen mensen die het zich kunnen veroorloven een lening krijgen.

  63. Kevin says:

    Ik ben 24 jaar, heb momenteel een huurappartement (huur rond de 700 euro) en wil in de toekomst een huis kopen. Er wordt hier gesproken over een daling van 20%, waardoor ik nog even wil wachten met een woning te kopen. De komende 5 jaar kan ik in ieder geval in mijn woning blijven wonen.

    Sinds 1,5 jaar spaar ik zo’n 1.000 euro per maand, waarvan ik in de toekomst een deel in een koopwoning wil investeren. Hiermee wil ik een groter huis kopen, waardoor ik ook langer in de koopwoning kan blijven wonen.

    Mijn vraag is, wanneer verwachten jullie dat de 20% daling (of wellicht meer) zijn dieptepunt bereikt? En zijn er naast sparen nog andere factoren die er toe kunnen leiden dat ik nu al kan investeren in de toekomst?

  64. Michiel says:

    Tja Kevin, niemand kan echt voorspellen. Het ziet er wel naar uit dat de daling nu versnelt. Je kunt natuurlijk ook ook gewoon beginnen met 30% lager bieden op huizen die je leuk vindt. Je weet nooit!

  65. Bug says:

    kevin

    binnen 5 jaar de snelste daling. Daarna nog 3-4 doordalen maar langzamer.

    Voor een financieel advies kun je beter betalen door een ONAFHANKELIJK financieel adviseur in de hand te nemen. Op het internet naar gratis advies vragen is niet verstandig. Ook niet op 1 adviseur af gaan. Eenieder heeft een stokpaardje. Stokpaardjes worden nooit raspaardjes. Bij het in de hand nemen van een financieel advieseur is een gezonde dosis mensenkennis aan te bevelen. Heb je deze niet zelf neem dan iemand mee die dat wel heeft. Het is overigens altijd verstandig iemand mee te nemen. Eentje voor het praten en 1 voor het luisteren, etc. Dit geld overigens voor ieder financieel gesprek. Dit hoeft ook niet je partner te zijn. Of zelfs zelf

    Overigens is sparen geen investering in de toekomst maar dat zul je ook wel begrijpen.
    Maar ik begrijp wat je bedoelt. Denk ik. Toch ?

    Zie je via internet kun je geen fatsoenlijk gesprek voeren 😉

  66. Bug says:

    Michiel\

    kevin is verstandig !!! Die wil eerst sparen !!!

    Petje af.

  67. de_markies says:

    Nu wordt er weer een percentage van 20 procent geroepen. Het wordt mij maar niet duidelijk waar iedereen de percentages vandaan haalt. Volgens de 1 gaat er na vandaag nog 50 procent af. Een ander roept 20 en een derde denkt dat er 90 af zou moeten.

    Dat er een fors bel is, is iedereen die dit blog bezoekt geloof ik wel duidelijk, maar onderbouwde scenario’s bij de geroepen percentages zie ik hier zelden. Terwijl er hier (overigens terecht) toch vaak het verwijt te lezen valt dat voormannen van allerlei belangenorganisaties toch maar wat staan te roeptoeteren…….

  68. floor says:

    @Bug
    “Overigens is sparen geen investering in de toekomst”

    Lijkt mij toch een betere oplossing dan nu kopen en je huis met E 1000 in de maand in waarde te zien dalen terwijl je uiteindelijk ook nog eens teveel af moet lossen. De prijs voor een gemiddeld huis kan zomaar een tonnetje lager liggen over een aantal jaren.
    Gewoon door blijven sparen Kevin, houd wel rekening met die 1,2% die je dadelijk aan onze roverheid af moet geven ieder jaar wanneer je boven de E 20.000 (1 persoon) of E 40.000 (voor een koppel) uitkomt.

  69. Kevin says:

    Bedankt voor jullie reacties. Op dit moment is bieden niet zinvol genoeg, omdat de markt nog niet klaar voor een prijsdaling van 20/30% is. Ook spaar ik liever nog even, om in de toekomst een groter huis op langere termijn te kunnen kopen en niet weer na 6/7 jaar wil verhuizen. Zelf vind ik het kennisniveau van de financieel adviseurs laag en hebben de meeste adviseurs meer oog voor hun eigen portemonnee.

    Wat bedoel je met sparen is geen investering in de toekomst? In mijn ogen maakt sparen je onafhankelijker en bied het kansen om de investeren wanneer weinig mensen kunnen investeren. Door de lage vraag en en het hogere aanbod zal je doorgaans ook goedkoper kunnen inkopen..

  70. 2Cent says:

    Als de prijzen gaan dalen hoop ik niet dat de overheid blijft ingrijpen om de korte termijn problemen op te lossen. Daarmee maak je het makkelijker voor de mensen die al overal maximaal van geprofiteerd hebben.Studie gratis, huis al jaren aftrekbaar en een maximaal pensioen vanaf 65. De rekening voor al deze dingen wordt doorgeschoven naar de volgende generatie in de hoop dat het pas na hun tijd mis gaat.

    Ik stel voor dat de maximale duur van regelingen zoals HRA wordt verkort(bijvoorbeeld naar 10 jaar), zodat de mensen die al enorm hebben geprofiteerd getroffen worden terwijl de mensen die het laatst zijn ingestapt en nog geen reserves hebben kunnen opbouwen een korte tijd krijgen om zich aan te passen.

  71. Paul99 says:

    Bug:
    kevin

    Voor een financieel advies kun je beter betalen door een ONAFHANKELIJK financieel adviseur in de hand te nemen………

    Er zijn er vast meer maar zoek eens op “GEVANA”
    Hij is een onafhankelijk adviseur, rekent GEEN provisie, hij hoeft zich dus daardoor niet te laten leiden om te kijken welke financiele instelling de hoogste provisie uitkeert. Hij heeft er zelfs geen belang bij of je wat afsluit of niet, het laatste kan soms de beste oplossing zijn maar zal door provisiegerichte adviseurs zelden geadviseerd worden.
    Brengt wel, na gratis vooroverleg, een fee in rekening. Je weet dus van te voren waar je aan toe bent.

    Voor alle duidelijkheid, heb geen zakelijke belangen. Je kunt ook naar andere mogelijkheden met hetzelfde concept zoeken.

  72. Bug says:

    Wat bedoel je met sparen is geen investering in de toekomst? In mijn ogen maakt sparen je onafhankelijker en bied het kansen om de investeren wanneer weinig mensen kunnen investeren. Door de lage vraag en en het hogere aanbod zal je doorgaans ook goedkoper kunnen inkopen..

    Middelen (geld) aan een systeem onttrekken (ouwe sok) of het beleggen uit besteden aan de bank tegen een rente vergoeding is GEEN investering.

    Zoals ik je al adviseerde en nu met klem zal ik zeker iemand meenemen als je financieel advies in wint. Straks maakt iemand je nog wijs dat beleggen in goud, of de aanschaf van een woonhuis ook een investering is. Dat is nu weer speculeren.

  73. Ralph says:

    Kevin:
    Ik ben 24 jaar, heb momenteel een huurappartement (huur rond de 700 euro) en wil in de toekomst een huis kopen. Er wordt hier gesproken over een daling van 20%, waardoor ik nog even wil wachten met een woning te kopen. De komende 5 jaar kan ik in ieder geval in mijn woning blijven wonen.

    Sinds 1,5 jaar spaar ik zo’n 1.000 euro per maand, waarvan ik in de toekomst een deel in een koopwoning wil investeren. Hiermee wil ik een groter huis kopen, waardoor ik ook langer in de koopwoning kan blijven wonen.

    Mijn vraag is, wanneer verwachten jullie dat de 20% daling (of wellicht meer) zijn dieptepunt bereikt? En zijn er naast sparen nog andere factoren die er toe kunnen leiden dat ik nu al kan investeren in de toekomst?

    Tip: 99% van de mensen die hier komen hebben werkelijk geen idee waarover ze het hebben. Laat je dus niet opnaaien en wacht tot jij het idee hebt dat het beter begint te worden (maar dan ben je al te laat natuurlijk). Als je in de Randstad wilt wonen kan je overigens wachten tot je een ons weegt.

  74. Ralph says:

    floor:
    @Bug
    “Overigens is sparen geen investering in de toekomst”

    Lijkt mij toch een betere oplossing dan nu kopen en je huis met E 1000 in de maand in waarde te zien dalen terwijl je uiteindelijk ook nog eens teveel af moet lossen. De prijs voor een gemiddeld huis kan zomaar een tonnetje lager liggen over een aantal jaren.
    Gewoon door blijven sparen Kevin, houd wel rekening met die 1,2% die je dadelijk aan onze roverheid af moet geven ieder jaar wanneer je boven de E 20.000 (1 persoon) of E 40.000 (voor een koppel) uitkomt.

    Wedden van niet?

  75. Juan Belmonte says:

    Ralph: Tip: 99% van de mensen die hier komen hebben werkelijk geen idee waarover ze het hebben.

    Pardon ?

  76. Juan Belmonte says:

    Zegt u hiermee dat
    ll,
    nhz,
    Okkie,
    Bug,
    Dow Jones,
    R-KNOW,
    tufkaj,
    Martijn,
    Goudbelegger,
    Scheefwoner,
    KariZ,
    Snorkel,
    Dalen,
    adamus,
    Buddy,
    Bankschroef,
    Claude,
    Xenobinol,
    Frans,
    FT
    Maria,
    Lorenzo,
    Pinball,
    Merijn Knibbe,
    Steven,
    Jeroen,

    géén idee hebben waar ze het over hebben ?

    Kijk als u het over Juan heeft dan is-i het wel met u eens, Juan kan niet eens Friesland en Groningen uiteen houden, Juan is een beetje maffe malloot, maar geeft dat ook gewoon toe 🙂

  77. nhz says:

    Kevin: Mijn vraag is, wanneer verwachten jullie dat de 20% daling (of wellicht meer) zijn dieptepunt bereikt?

    voorspellen is moeilijk, vooral wat de toekomst betreft.
    dat terzijde: ik denk, in tegenstelling tot Bug, dat de daling eerder steeds harder dan eerst snel en daarna trager zal gaan. En volgens mij gaat er véél meer dan 20% van de prijzen af voordat de bodem bereikt is. Met de aantekening dat dat vooral relevant is voor wie een groot deel van het huis cash betaalt – wie het grootste deel moet lenen is misschien helemaal niet gunstiger uit met lang wachten, want hoe langer de daling duurt hoe hoger de hypotheekeisen (en rentelasten etc.) zullen worden.

    de_markies: Het wordt mij maar niet duidelijk waar iedereen de percentages vandaan haalt.

    de meeste bubbles corrigeren tot de trendlijn, en meestal tijdelijk nog verder. De bubble startte begin jaren ’90, tel vanaf dat moment jaarlijks 3% bij de huizenprijs op (gemiddelde inflatie/loonstijging) en je hebt een idee wat een huis nu zou mogen kosten. Ik denk dat er véél meer dan 50% van de prijzen af moet, daarbij mede rekening houdend met afschaffing HRA.
    Je kunt ook kijken naar de Herengracht index, die laat zien dat de huizenprijzen in 2009 nog op een all time high stonden t.o.v. de inkomens, en dat er – ook weer t.o.v. de inkomens, makkelijk 75% vanaf kan in de loop van vele jaren. Let wel: het gaat dan niet om absolute prijzen maar t.o.v. inkomens – maar die zie ik niet hard meer stijgen gezien de concurrentie uit het Oosten.

    Ralph: Tip: 99% van de mensen die hier komen hebben werkelijk geen idee waarover ze het hebben.

    Ralph bedoelt: luister alleen naar mensen met vastgoed oogkleppen vast op, zoals hijzelf.

  78. Bug says:

    nhz

    voorspellen is moeilijk, vooral wat de toekomst betreft.
    dat terzijde: ik denk, in tegenstelling tot Bug, dat de daling eerder steeds harder dan eerst snel en daarna trager zal gaan. En volgens mij gaat er véél meer dan 20% van de prijzen af voordat de bodem bereikt is.

    Enige posts geleden heb ik aangegeven dat 4-7% per jaar er af gaat. Mogelijk eerst 7 vervolgens 4 % per jaar. ja je hebt gelijk dat er meer dan 20% af. In het slechtste geval 50-55%. Maar dan ligt werkelijk alles op zijn gat. Iets wat we niet willen denk ik. Maar het meest realistische is max 40 %. Maar of het verstandig is daar op te wachten lijkt me twijfelachtig. Maar dat geef je zelf ook al aan.

    Ralph spreekt voor zichzelf zo als beschaafde mensen doen.

  79. floor says:

    @nhz & Bug
    Wat is dit nou voor onzin, die jongen is 24 jaar, die heeft alle tijd van de wereld om een goede deal te sluiten.
    Gewoon lekker blijven huren en nog 10 jaar in dit tempo doorsparen Kevin, reken je dat huis gewoon cash af.

  80. de_markies says:

    @nhz,

    Dank voor de berekeningen, maar ik bedoelde natuurlijk dat er hier regelmatig in het wilde weg met percentages of bedragen wordt gesmeten. Soms zijn het weliswaar weer citaten van anderen, maar het verschil tussen 20 of 50 procent is natuurlijk enorm. Het gegoochel met getallen lijkt soms ook luchtfietserij…….wie roept het hoogste percentage?

  81. Shekkels says:

    Dus wat is volgens jullie het beste moment om een hypotheek af te sluiten? Wij wonen nu in een huurhuis en hebben een ton op de bank en we hebben beide goed betaalde vaste banen…
    Is het mogelijk dat de banken helemaal geen hypotheken meer verstrekken? Zelfs niet aan mensen met een vaste baan en spaargeld?

  82. Kevin says:

    Ralph,

    Leuk dat je dat zegt Ralph. Zelf ben ik hoogopgeleid en draai nu 1,5 jaar een zelf opgezet en goedlopend makelaarskantoor. Alle cijfers/ voorspellingen van de woningmarkt zijn bekend, alleen is mijn vraag hoe ik op de ontwikkelingen persoonlijk het beste op lange termijn in kan spelen.

    Natuurlijk weet ik dat kopen van een woning nu niet verstandig is en dat sparen wél een investering in de toekomst is, al moet je natuurlijk ook nu lekker leven.

    Doordat ik geen financieel econoom ben, vraag ik mij af of mijn spaargeld op langere termijn niet minder waard wordt (los van renteverliezen, belastingen, etc). Ik lees namelijk verhalen dat er te veel geld bij gemaakt wordt, waardoor het huidige geld (spaargeld) minder waard wordt. Hierbij worden simpele kreten als goud kopen geroepen. Hoef ik niet bang te zijn dat mijn euro’s op de bank straks niet meer waard zijn?

  83. Kevin says:

    Shekkels,

    Dat is mijn situatie hopelijk over enkele jaren. Het is goed mogelijk dat de woningprijzen nog met 25% zullen dalen in circa 5 jaar. Stel dat je een woning van 400.000 euro wil kopen, bekend dat 20.000 euro verlies per jaar gedurende 5 jaar (zonder inflatie meegerekend).

    Het is dus financieel verstandig om nog 5 jaar te wachten, maar wanneer je een emotionele keuze maakt en daar wilt wonen, houd er dan rekening mee dat je daar wel voor circa 20 jaar zal wonen en dat je ook aflost om niet met een restschuld te blijven zitten. Nogmaals is het dus veel aantrekkelijker om nog even 5 jaar te huren!

  84. Frans says:

    Henk:
    Frans,

    Wat mij op valt ís dat er iedere keer een stukje in het nieuws komt van zaken die wij hier al lang weten.
    Zomer 2011: Nederland is kampioen lenen
    Oktober 2011: hoog aantal betalings achterstanden via bkr
    November : Nederlandse banken hebben een funding gap
    November : hra is niet houdbAar
    December:BNP en SNS stoppen met hypotheken
    januari banken lenen geen geld meeruit
    Gisteren: prof. Boot 20% van de prijs af.
    De snelheid van berichtgever neemt toe.

    Wanneer volgen de banken?

    Er is via een swap 1 biljoen (=1000 miljard) USD overgemaakt aan de ECB: dit met 9 keer leverage wordt 10 biljoen. Met dat geld kan de zaak nog een paar jaar aan de gang worden gehouden.

    Het is eigenlijk een niet te beantwoorden vraag, er spelen zoveel facetten mee, maar mijn best guess is dat als we tot 2015 wachten we veel meer weten.

  85. Paul99 says:

    Ralph: Tip: 99% van de mensen die hier komen hebben werkelijk geen idee waarover ze het hebben.

    Ralph: Wedden van niet?

    Tegen de tijd dat Ralph moet afrekenen omdat ie verloren heeft, heeft ie geen geld meer.

  86. Bug says:

    Floor

    Ik geef al enige tijd aan dat mensen die willen kopen naar mijn idee nog enige tijd moeten wachten. Ik en nhz geven aan dat het niet altijd even verstandig is om tot de bodem te willen zakken.
    Een advies geven een huis cash afrekenen is wel heel onverstandig zonder dat je zijn omstandigheden weet. Zelfs als de HRA eraan gaat, wat de verwachting is zou ik dat niet snel doen. Al je eieren in een mandje.
    Maar ach ik ben dan ook geen financieel advieseur zoals jij.

    Mogelijk zou ik zowel Kevin en shekkels willen adviseren over enige jaren groter te gaan huren ipv kopen. Soms is het voordeliger bepaalde verbeteringen aan een huurhuis zelf te betalen ipv van de finaciele risico’s dat huiseigenaarschap met zich meebrengt te moeten dragen. Maar veel mensen vinden dat emotioneel te moeilijk.

  87. Steven says:

    de_markies: Dank voor de berekeningen, maar ik bedoelde natuurlijk dat er hier regelmatig in het wilde weg met percentages of bedragen wordt gesmeten. Soms zijn het weliswaar weer citaten van anderen, maar het verschil tussen 20 of 50 procent is natuurlijk enorm. Het gegoochel met getallen lijkt soms ook luchtfietserij…….wie roept het hoogste percentage?

    we zijn toch mensen die om ons heen kijken? we zijn toch niet allemaal rare nationalisten die denken dat nederland anders is? We kunnen er gewoon vanuit gaan dat er 50 procent af gaat zoals in Ierland en Spanje. In japan ging er 80 procent af bijv. Dus schatten dat er maar 20 procent af gaat is gewoon zwaar gokken. beter rekenen op minstens 40 procent er af. (persoonlijk denk ik 70 procent of zo uiteindelijk)

  88. Satbuggy says:

    Iedereen die nu nog denkt dat de HRA blijft zoals het nu is. Die is wel heel erg naief. De HRA is gemaakt om huizenprijzen op te drijven. En om mensen zo diep mogelijk in de schulden te drijven. De meeste Mensen met schuld bij de bank zijn gewoon de nieuwe moderne slaven geworden, alleen nu zonder kettingen. Want zonder restschuld kan je de woning noooit meer verkopen!.
    Kwam 5 jaar geleden bij ‘DE HYPOTHEKER’ en vroeg de man : ‘leg mij nou eens uit, alsof ik een kind van 3 ben of in jip en janneke taal, hoeveel ik per maand moet betalen zodat ik mijn huis ook echt na 30jr heb afbetaald’ Je begrijpt dat de man daar niet vrolijk van werd…..

  89. renren says:

    @ 90 satbuggy

    Indien met conservatief gefinancierd had (ann, lineair 80%, op 1 inkomen) was er niets aan de hand.
    Hra is geen probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*