Zorgen om aflossingsvrije hypotheken

Logo AFMToezichthouder AFM maakt zich ‘grote zorgen’ over het grote aantal aflossingsvrije hypotheken, waarbij het geleende bedrag meer is dan de executiewaarde van een huis. Banken hebben te makkelijk leningen verstrekt aan huizenkopers en te weinig aangedrongen op aflossing van de hypotheek. Nu door de kredietcrisis de huizenprijzen dalen, vormt die zogenoemde overcreditering een probleem voor huizenbezitters.

Dat zegt voorzitter Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een interview met de Volkskrant. ‘Van alle hypotheken is bijna de helft aflossingsvrij. Dat is heel veel. Als dat ook nog een tophypotheek is, wordt dat een probleem door een samenloop van omstandigheden, zoals oplopende werkloosheid en dalende huizenprijzen. Maar je ziet in deze kredietcrisis dat alle plagen van Egypte tegelijk kunnen komen.’

Zeer kritisch
De AFM is al een jaar zeer kritisch over het gemak waarmee banken en andere financiële instellingen hypotheken verstrekken. De partijen lenen daarbij aan huizenkopers meer geld uit dan op basis van het inkomen mogelijk zou zijn. ‘En dat gebeurt nog steeds’, zegt Hoogervorst.

Deze overcreditering pakt de AFM onder leiding van Hoogervorst sinds begin 2008 actief aan. ‘We hebben inmiddels enkele partijen, waaronder ook grote aanbieders op de korrel. Dat vinden ze niet leuk.’

De liberale oud-minister van Financiën en later van Volksgezondheid, die in september 2007 bestuursvoorzitter van de AFM werd, is echter tot de ontdekking gekomen dat de Autoriteit nog te weinig middelen heeft om de hypotheekverkopers te beteugelen. ‘Ik wil niet de indruk wekken dat ik met mijn handen geboeid de problemen moet aanpakken. Dat is niet zo. Maar ons instrumentarium is soms wel te licht. We zouden bijvoorbeeld hogere boetes willen uitdelen.’

Tophypotheek
Er is sprake van een tophypotheek als een huizenkoper een hypotheek afsluit die meer waard is dan de gekochte woning. De afgelopen jaren was twee derde van alle nieuwe hypotheken een tophypotheek.

In de Verenigde Staten was het uitlenen van geld aan armlastige huizenkopers een belangrijke oorzaak van de kredietcrisis. In Nederland zijn banken van oudsher veel terughoudender, omdat ze zich moeten houden aan richtlijnen, waarbij iemand vier en een half keer zijn inkomen mag lenen.

Die richtlijnen worden echter overtreden als de partijen te veel krediet geven. Vorig jaar stelde de AFM vast dat één op de vier hypotheekadviezen niet toereikend was. Samen met De Nederlandsche Bank bekijkt de AFM of de regels voor hypotheekverstrekking strenger moeten worden.

bron: de Volkskrant

Share Button
Tagged with: ,
11 comments on “Zorgen om aflossingsvrije hypotheken
  1. Marco says:

    Goh, aflossingsvrij = jezelf slaaf maken van de bank voor de rest van je leven.

  2. hmm says:

    Of wachten op de erfenis 😉

  3. benny more says:

    Wat vreemd, ik hoor niemand meer over de schulde verdubbeling door de Euro.Europa mag zich niet met de VS vergelijken. De EU heeft landen armer dan CUBA aan boord genomen. Aangezien alles met elkaar is verknoopt zal de recessie ons zeer hard raken. De rijke landen hebben zich rijkdom laten verkopen. Die is inmiddels weggegeven, het is allemaal te hard gegaan de gevolgen zijn duidelijk het feestje is voorbij, de glazen zijn leeg, en weer laten we ons misleiden door een zalm, een jager, een ruddink, we zijn blinde schapen en we blijven er in geloven, ben ik een blij dat ik in een huurhuis woon, iedereen verklaarde mij voor gek, al 25 jaar, laten we nu eens gaan kijken wie er gek is of wordt. Happy New Year ??????

  4. hmm says:

    Maar serieus, dat was/is volgens mij de volgende/huidige stap. Een huis kopen met eigen (geleend) geld kan vaak al niet meer, dus is nu het idee om alvast een voorschot op de erfenis te nemen. De Rabobank noemt dat een familiehypotheek.

  5. hmm says:

    @benny: die landen hebben de Euro nog helemaal niet.

  6. hmm says:

    En ja, als je al 25 jaar aan het wachten bent op de grote huizencrash, dan heb je het schip al een paar keer gemist ben ik bang… Wie in 1983 een huis kocht heeft nu weinig te vrezen.

  7. Marco says:

    In mijn ogen is een normale huizenprijs 4x modaal (éénverdiener) de rest is lucht.
    We kunnen zo teruggaan nara het niveau daar waar we waren voor de grote bullrun vanaf 1990.

  8. Lex says:

    @hmm Klopt dat die landen de euro nog niet hebben. Alleen… er zijn bakken met euro’s naar die landen gegaan (en regelmatig spoorloos verdwenen). En de betreffende oostbloklanden, want daar gaat het hier om, zijn in deze tijden van crisis als EU-lid helemaal een blok aan ons been.

  9. benny more says:

    @Marco. Nee de prijs van een huis is de prijs van de grond, de BTW en de stenen, en niet wat een snelle jongen in pak met een mooie babbel als TAXATIE waarde aangeeft. Kopers kijken niet naar de koopprijs maar naar de maandelijkse lasten. Dat wordt nu anders, men begint nu te begrijpen dat de lasten niet meer te dragen zijn

  10. Fred says:

    De Nederlandse overheid maakt het zo ontzetten aantrekkelijk om een hypotheek zo hoog mogelijk te houden, dat verbaast opkijken als het vervolgens ook gebeurt iets wat naïef is.
    Kort uitgelegd (5,5% * 0,58 < spaarrente)
    Als ik een hypotheek zo nemen, zo ik werkelijk alles proberen te plaatsen onder de hypotheek.

    Dat vervolgens de weinig van risico bewuste koper onvoldoende reserve aanhoud staat toch los van een aflossingvrije hypotheek. Een reserve aanhouden kan inderdaad enige discipline vergen, maar ja als jij ook verantwoordelijkheid van een huis kopen aankan. Pas als je in box III vermogensheffing moet betalen, zo b.v. banksparen wel eens gunstig kunnen zijn.

  11. Lex says:

    @Fred Nog steeds probeert men -door de rente te verlagen en verlagen- schulden maken aantrekkelijk te maken en sparen af te straffen. Zeker aangezien je de grootste schuld -hypotheek- ook nog eens kunt aftrekken van de belasting, maar juist extra belasting moet betalen over je spaargeld en vermogen.

    En dan vanuit Den Haag raar opkijken dat het gemiddelde gespaarde vermogen in Nederland inmiddels negatief is en klagen over het feit dat men zoveel risico’s met geld lenen neemt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*