Zorgen om aflossingsvrije hypotheken

Logo AFMToezichthouder AFM maakt zich ‘grote zorgen’ over het grote aantal aflossingsvrije hypotheken, waarbij het geleende bedrag meer is dan de executiewaarde van een huis. Banken hebben te makkelijk leningen verstrekt aan huizenkopers en te weinig aangedrongen op aflossing van de hypotheek. Nu door de kredietcrisis de huizenprijzen dalen, vormt die zogenoemde overcreditering een probleem voor huizenbezitters.

Dat zegt voorzitter Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een interview met de Volkskrant. ‘Van alle hypotheken is bijna de helft aflossingsvrij. Dat is heel veel. Als dat ook nog een tophypotheek is, wordt dat een probleem door een samenloop van omstandigheden, zoals oplopende werkloosheid en dalende huizenprijzen. Maar je ziet in deze kredietcrisis dat alle plagen van Egypte tegelijk kunnen komen.’

Zeer kritisch
De AFM is al een jaar zeer kritisch over het gemak waarmee banken en andere financiële instellingen hypotheken verstrekken. De partijen lenen daarbij aan huizenkopers meer geld uit dan op basis van het inkomen mogelijk zou zijn. ‘En dat gebeurt nog steeds’, zegt Hoogervorst.

Deze overcreditering pakt de AFM onder leiding van Hoogervorst sinds begin 2008 actief aan. ‘We hebben inmiddels enkele partijen, waaronder ook grote aanbieders op de korrel. Dat vinden ze niet leuk.’

De liberale oud-minister van Financiën en later van Volksgezondheid, die in september 2007 bestuursvoorzitter van de AFM werd, is echter tot de ontdekking gekomen dat de Autoriteit nog te weinig middelen heeft om de hypotheekverkopers te beteugelen. ‘Ik wil niet de indruk wekken dat ik met mijn handen geboeid de problemen moet aanpakken. Dat is niet zo. Maar ons instrumentarium is soms wel te licht. We zouden bijvoorbeeld hogere boetes willen uitdelen.’

Tophypotheek
Er is sprake van een tophypotheek als een huizenkoper een hypotheek afsluit die meer waard is dan de gekochte woning. De afgelopen jaren was twee derde van alle nieuwe hypotheken een tophypotheek.

In de Verenigde Staten was het uitlenen van geld aan armlastige huizenkopers een belangrijke oorzaak van de kredietcrisis. In Nederland zijn banken van oudsher veel terughoudender, omdat ze zich moeten houden aan richtlijnen, waarbij iemand vier en een half keer zijn inkomen mag lenen.

Die richtlijnen worden echter overtreden als de partijen te veel krediet geven. Vorig jaar stelde de AFM vast dat één op de vier hypotheekadviezen niet toereikend was. Samen met De Nederlandsche Bank bekijkt de AFM of de regels voor hypotheekverstrekking strenger moeten worden.

bron: de Volkskrant

Share Button
Tagged with: ,
11 comments on “Zorgen om aflossingsvrije hypotheken
  1. benny more says:
  2. benny more says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*