Prijzen koopwoningen in november gedaald

Logo kadaster CBSDe Nederlandse huizenmarkt kraakt steeds meer in zijn voegen. In november daalden zowel de prijzen als het aantal verkopen van bestaande woningen.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag hebben gepubliceerd. De gegevens zijn een nieuw bewijs dat de financiële crisis de huizenmarkt hard raakt. Consumenten zijn voorzichtiger geworden met grote aankopen, terwijl banken de kredietverlening aan banden hebben gelegd.

De prijs van een verkochte bestaande woning daalde in november met 0,9 procent in vergelijking met de maand ervoor, zo blijkt uit de prijsindex van het CBS voor bestaande koopwoningen. De verkoop zakte zelfs met bijna 30 procent in tot ruim 11.600 woningen.

Buiten Randstad

In vergelijking met november vorig jaar stegen de prijzen nog wel met 1 procent, ver onder de inflatie van 2,3 procent op jaarbasis. In de voorgaande maanden werden op jaarbasis nog stijgingen van meer dan 2 procent genoteerd. ,,De prijsstijging is in de loop van 2008 sterk teruggelopen”, constateert het CBS.

Vooral buiten de Randstad wordt de pijn gevoeld. In Zeeland en Groningen daalden de prijzen met respectievelijk 3 en 2 procent. In Gelderland, Noord-Brabant en Limburg werden dalingen van meer dan 1 procent genoteerd. De prijzen van nagenoeg alle woningtypen zakten. Hoekwoningen en vrijstaande huizen waren het minst in trek. Twee-onder-een-kapwoningen namen nog wel in waarde toe, met 0,4 procent.

Koopsom

De gemiddelde koopsom bedroeg ruim 245.000 euro tegen 259.000 euro in oktober. Het gaat hier om een daling van meer dan 5 procent, maar de gemiddelde koopsom is geen indicator voor de prijsontwikkeling van koopwoningen, zei een woordvoerder van het Kadaster. In de index die het CBS publiceert, is rekening gehouden met het type woning dat wordt verkocht.

De situatie op de Nederlandse huizenmarkt is nog wel rooskleuriger dan in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daar worden al geruime tijd op jaarbasis dalingen van meer dan 10 procent gemeld.

Wat 2009 gaat brengen, is hoogst onzeker. Het Financieele Dagblad meldde eind vorige maand dat volgens Rabobank-topman Bert Heemskerk de huizenprijzen de komende twee jaar met 10 tot 20 procent kunnen dalen. De bank ontkende echter dat Heemskerk deze uitspraak had gedaan. Een grote projectontwikkelaar, Verwelius Bouwmaatschappij, liet zich onlangs tegen zakenblad Quote ontvallen dat volgend jaar een prijsval van rond de 30 procent mogelijk is.

Data : Rapport Kadaster

Share Button
Tagged with: , ,
4 comments on “Prijzen koopwoningen in november gedaald
  1. Joop Kl. says:

    De grafieken van het Kadaster en het CBS spreken boekdelen, duidelijk een trendbreuk t.o.v. de afgelopen jaren. Ben benieuwd of de daling in de komende maanden ook gaat versnellen net als in de VS/UK/Spanje/Ierland.

  2. benny more says:

    nee die landen hebben de euro nog niet, de – rijke – landen hebben grote problemen door de euro, de – arme – landen krijgen problemen door de euro. In relatie tot de huizenmarkt?
    Spanje per maand 125000 werkelozen huismarkt op nieuw al 40% gezakt op gebruikt 20% gezakt. De huizenmarkt is slechts een deel indicator, kijk in breder verband en zie dat het – echt niet goed gaat-.
    De uitgesteld rekening moet worden betaald niet in Guldens waarin is gekocht, maar in Euro’s

  3. Bouke says:

    De correctie voor de WOZ-waarde die het CBS (heel recent overigens) heeft geïntroduceerd in de Kadaster-cijfers is een interessante. Het is correct om te corrigeren voor de samenstelling van de verkopen, omdat je op die manier voorkomt dat een toevallige verandering in de samenstelling van de verkopen (bijvoorbeeld toevallig veel goedkope appartementen in een gegeven maand) wordt geïntrepreteerd als een prijsverandering. Volgens de oude systematiek had het Kadaster nu een prijsdaling van 5.7% gerapporteerd 😉

    Er zit echter wel informatie in het verschil tussen beide maatstaven. Dit verschil is groot in november. Het betekent dat kopers gemiddeld genomen genoegen hebben genomen met een minder goed huis (lagere WOZ-waarde). Misschien omdat de hypotheekmogelijkheden minder ruim zijn geworden, of omdat ze een minder groot risico willen lopen. Verkopers daarentegen, hebben nog niet echt een forse prijsdaling geaccepteerd. Gemiddeld genomen lukte het de kopers dus niet om het gewenste huis te kopen met 5% korting, maar ze gaven wel gemiddeld 5% minder uit! En dat laatste is ook tekenend.

  4. Me says:

    Waarom niet gewoon duidelijk zijn en mensen behoeden in te stappen tegen veel te hoge prijzen. Dat gebeurde de afgelopen jaren al teveel met valse verslaggeving over de prijsverwachting, en die mensen komen nu in de problemen. Het spijt me voor hen, en het is niet hun schuld. Maar al jaren waarschuwen sites als deze dat al dat gratis geld en die absurde winsten waar niets tegenover staat in werkelijke waarde, en nu pas begint het door te dringen in de populaire pers. Laat de zegen van lagere woonlasten over ons komen. Dan weet ik weer waar ik voor werk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*