Bestaande koopwoningen in juni bijna 10 procent goedkoper dan jaar eerder

Bestaande koopwoningen waren in juni 9,6 procent goedkoper dan in juni 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is groter dan in de voorgaande maand. Toen waren de huizen 8,2 procent goedkoper. De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.

22-7-2013 9-44-49

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in juni 2013 op hetzelfde niveau als eind 2002. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 21,0 procent. Meer over de prijsontwikkeling van de woningtypen is te lezen in “Prijzen vrijstaande woningen het sterkst gedaald’.

In de eerste helft van 2013 wisselden 45 201 woningen van eigenaar. Dat is 22,8 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

bron: cbs.nl

Share Button
Tagged with:
135 comments on “Bestaande koopwoningen in juni bijna 10 procent goedkoper dan jaar eerder
 1. Ger Hukker says:

  Asjemenou…

 2. lorenzo says:

  wederom ; ik zie geen info , dus kan er niets mee. Laten we stoppen met deze info en de werkelijkheid gaan aanpakken , op ze minst aanschouwen , al dan niet in groepsessies.

 3. Ger Rukker says:

  asjeblieft…

 4. Bart says:

  Dat betekent dat de daling versnelt. Een ‘zogenaamde vermogen’ van een gemiddeld gezin is dus in een jaar tijd met 20.000 euro gedaald. Dat is het netto-salaris van Jan Modaal.

  http://waarheidzoeker.nl/2013/07/22/daling-huizenprijs-versnelt-nu-96-op-jaarbasis/

 5. Bart says:

  Excuus voor de tikfout. Ik bedoel natuurlijk ‘het’ zogenaamde vermogen.

 6. ll says:

  Uiteraard met staatsgarantie en klasse AAA van Moody’s, S&P en Fitch………

  Wel met stip bovenaan de top in Europa zelfs Spanje -8% voorbijgestreefd ?

  Lorenzo wat zoekt gij ? 😉

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/22/cbs-huizenprijzen-bijna-10-procent-gedaald/

 7. Ger Rukker says:

  quote
  Dat betekent dat de daling versnelt. Een ‘zogenaamde vermogen’ van een gemiddeld gezin is dus in een jaar tijd met 20.000 euro gedaald. Dat is het netto-salaris van Jan Modaal.

  waarheidzoeker.nl/…-nu-96-op-jaarbasis/

  Klopt precies .
  De gewone man echter gelooft het nog steeds niet .
  Het einde is nog lang niet in zicht .
  In mijn vrienden en familiekring al in 2008-2009 gewaarschuwd , maar ik zou geen gelijk krijgen . Nu dat ik al jaren gelijk heb ,krijg ik geen enkele feedback dat ik het goed heb gezien . Tja , dan is er ook geen medelijden meer , al gun ik niemand het (papieren) verlies

 8. tinus says:

  Wedden dat het ook nog eens gaat om kwalitatief betere woningen?

  Gedateerde en slecht onderhouden meuk verkoopt nu helemaal niet.

  Dus dubbel op: 10% eraf én meer waar voor je geld.

  Eens kijken of de pers het oppikt. De berichtgeving van de laatste weken was toch weer van het kaliber “de bodem is in zicht”.

 9. Henk says:

  @bart. Het is allemaal natuurlijk wel papieren-vermogen. Uiteindelijk is het de rente die de woonlasten bepalen. (je moet immers toch wonen) Die zijn nu (nog) relatief laag, wat gebeurd er als die gaan stijgen. (en wanneer de salarissen niet hard genoeg meestijgen.

  Ik ben bewust gaan huren in 2008, achteraf zeker geen slechte keus geweest.

 10. Apeldoorn says:

  ING heeft een interessante logout poll van internetbankieren: http://www.ing.nl/particulier/logoff/index.aspx

  Stelt u de aankoop van een huis uit?
  Resultaat: Twee keer zoveel JA-stemmers als NEE-stemmers.

  Ben benieuwd van “vriend” Hukker hier van vindt.

 11. Ma Ling says:

  lorenzo,

  jij ziet geen info? Maar je wilt wel stoppen met de info? Of bevalt deze werkelijkheid je niet en wil je vandaag weer semi-intellectueel gaan doen en wijzen op de vakanties?

  Bart: Dat betekent dat de daling versnelt.

  de daling versnelt tov vorige maand. Maar dit is allemaal makkelijk te verklaren (ovb mogelijk terug naar 6% in juni 2012). Volgend maand zet deze versnelling NIET door (gevolg: NVM & Co zeggen dan weer dat de bodem in zicht/bereikt is.)

  Als je gewoon de trendlijn van de huizenprijzen of pbk bekijkt zie je dat we gestaag blijven zakken. Uitschieters zijn leuk voor de statistieken, maar niet relevant voor de langetermijn.

 12. Ger Hukker says:

  Apeldoorn: Ben benieuwd van “vriend” Hukker hier van vindt.

  Pure doom denken zeg ik. De prijzen gaan stijgen. STIJGEN zeg ik je…

  Ik denk het, Rutte denkt het, dus het gaat gewoon binnekort gebeuren. Stap nu in om de boot niet te missen. En vergeen natuurlijk niet even een TV en auto te kopen…

 13. lorenzo says:

  Ma Ling: jij ziet geen info? Maar je wilt wel stoppen met de info? Of bevalt deze werkelijkheid je niet en wil je vandaag weer semi-intellectueel gaan doen en wijzen op de vakanties?

  Als jij hier wel info in ziet hoop ik , met recht , ooit het semi-intelectuele niveau van mij te bereiken . Immers, dat kan je verder brengen in het leven , althans dat is gebleken in mijn situatie.

 14. Ger Hukker says:

  Hey, er staat een busje voor mijn huis. Allemaal mensen in witte jassen. Eentje heeft er een dwangbuis bij. Wat raar. Zeker het verkeerde adres doorgekregen van de centrale. Ik zal mijn deur eens open doen en vragen of ze al een huis gaan kopen…

 15. We beginnen aardig in de buurt te komen van de top in 1970. Ondanks de daling zo ver zitten we nog altijd boven die oude top gecorrigeerd voor inflatie uiteraard.

  “Dutch House Prices Adjusted For Inflation Are Near The Level Of The Last Top in The 1970s”

  http://dobododo.wordpress.com/2013/07/21/dutch-house-prices-adjusted-for-inflation-are-near-the-level-of-the-last-top-in-the-1970s/

 16. philippulus says:

  ‘Ouderen willen huis uit voor seniorenwoning’

  http://www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=31860

 17. NewKidInTown says:

  Long Time Lurker: We beginnen aardig in de buurt te komen van de top in 1970. Ondanks de daling zo ver zitten we nog altijd boven die oude top gecorrigeerd voor inflatie uiteraard.
  “Dutch House Prices Adjusted For Inflation Are Near The Level Of The Last Top in The 1970s”

  We kunnen best weer op 1985 niveau komen, dat is nog zo’n 50 a 60% eraf vanaf nu. Alleen is de situatie nu veel ernstiger dan toen.

 18. lorenzo says:

  Als (gesubsidieerde) statistiek fetisjisme de overhand krijgt kan dit het moment zijn eens naar de markt te kijken (computer afsluiten en naar buiten gaan..) , want wellicht een ruime flatering van toepassing die we in statistieken ( en de foldertjes van de makelaars ) niet zien ?
  Tevens en wellicht een grond voor nog grotere orgastische uitingen ….

 19. Ja het zou kunnen maar zoals ik al aangeef zou het dan normaal moeten worden dat huizen worden gefinancieerd op 1 inkomen. Iets dat nu gewoon niet aan de orde is aangezien twee verdieners nu in de meerderheid zijn. Maarja we zullen het zien. Ik hou altijd alle opties open.

 20. Onderwaarde says:

  Ook altijd leuk om erop terug te kijken …. de “7 redenen om NU een huis te kopen” uit het jaar 2009

  http://www.hypodomus.nl/nieuws/nieuws-huizenmarkt/7-redenen-om-nu-een-huis-te-kopen

 21. Ger Rukker says:

  Ger Rukker vindt het allemaal geen probleem.
  Hij keek vannacht omhoog en zag veel lichtpuntjes . Of waren het sterren ? Dat maakt niet uit .Als we de normale man maar kunnen laten geloven dat ie nu moet kopen .

 22. dewaarheid says:

  Er gaat nog 50% van de prijs af, 100.000 euro is een normale prijs voor een rijtjeshuis. De vraag is alleen of de waardedaling zich in 15 jaar of in een paar jaar voltrekt. Met stijgende rentetarieven, strengere financiering en afbouw hypotheekrenteaftrek in zicht kan de daling versneld plaatsvinden.

 23. lorenzo says:

  dewaarheid: Er gaat nog 50% van de prijs af

  oh , dan weten we dat .
  Marco Borsato kwam uiteindelijk ook achter de waarheid.

 24. Marketwatch says:

  Niks van deze feiten aantrekken mensen, ik hoorde afgelopen weekend namelijk nog diverse mensen roepen dat het bij hun in de straat niet daalde…

 25. dewaarheid says:

  lorenzo,

  Ik neem aan dat je met hetzelfde antwoord kwam toen de prijzen in de jaren negentig met meer dan 50% stegen ?

 26. lapje says:

  Geheel andere ervaringen hier: kapitulatie. Een aantal mensen hebben recent hun verlies genomen (dubbele-woningbezitters en scheidingen) en een aantal hebben hun woning van de markt gehaald. Ook nog een kleine derde groep die hun woning in de verhuur hebben gezet.

  Ik verwacht dat dit soort cijfers zich de komende maanden gaan manifesteren: een scherpe daling en een lagere gemiddelde vraagprijs op funda. Markt kan zich daarna enige tijd stabiliseren. Houd de 3e kwartaal cijfers in de gaten!

 27. Ger Rukker says:

  quote
  Niks van deze feiten aantrekken mensen, ik hoorde afgelopen weekend namelijk nog diverse mensen roepen dat het bij hun in de straat niet daalde…

  Dit waren uiteraard wel Ger Rukker fans die nog in de ontkenningsfase zitten . Komen ook nog aan de beurt!

 28. Double D says:

  hj,

  Haha kijk naar de naam van het architectenbureau van die woningen in vesterhout (kader links onder op blz 9). Dat voorspelt niet veel goeds voor de nieuwe bewoners…

 29. hj says:

  leuk ja,

  deze al gezien: (serieus!, haahhaha)

  http://video.elsevier.nl/#!clip/2193685

 30. asd says:

  Een constante prijsdaling op de onroerend goed markt – zoals nu weer het geval is met plm 10% t.o.v. vorig jaar – betekent niet anders dan langzaam afscheid nemen van een zwaar zieke patient: de NL-huizenmarkt.

  Gaan we ook nog eens Zuid Europa achterna met onze staatsschuldenpositie, die naar 72% BBP is geklommen: einde niet in zicht.

  Of zo’n positie een extra neerwaartse druk op de huizenmarkt veroorzaakt? Nee hoor, kijk maar eens naar Portugal waar de huizenmarkt totaal is ingestort.

 31. peter z says:

  en dit is ook niet goed voor NL huizenmarkt:

  http://www.nu.nl/economie/3532146/staatsschuld-loopt-verder.html

 32. NewKidInTown says:

  Double D: Haha kijk naar de naam van het architectenbureau

  Was me ook al opgevallen, humor 🙂

 33. lorenzo says:

  dewaarheid: Ik neem aan dat je met hetzelfde antwoord kwam toen de prijzen in de jaren negentig met meer dan 50% stegen ?

  mijn beroepscode gebiedt mij niet te praten over percentages up of down op straffe van onvoorwaardelijkheid en/ of stokslagen .

 34. lorenzo says:

  asd: kijk maar eens naar Portugal waar de huizenmarkt totaal is ingestort.

  valt mee hoor , voetbal gepeupel en omroep mensen houden de prijzen op een aanvaardbaar niveau.

 35. De Pessimist says:

  peter z,

  Hoeft helemaal geen probleem te zijn voor de huizenmarkt .De paniek reactie van de dombo’s in den haag die het huishoudboekje willen runnen als zijnde het een een echt huishoudboekje wat weer slim misbruikt wordt door vermogend Nederland om een nog groter deel van het vermogen binnen te harken met politiek smerig spel ,spin en bedrog .
  Huishoudens mochten willen dat ze een balans hadden als die van de staat.Zo veel bezit tegenover de schuld en zo veel schuld aan zich zelf .

 36. NewKidInTown says:

  peter z:
  en dit is ook niet goed voor NL huizenmarkt:

  nu.nl/economie/353…ld-loopt-verder.html

  “Staatsschuld loopt verder op” maar niet extreem t.o.v. andere EU-landen.

  Hoe zit het eigenlijk met STAATS-schulden plus private schulden t.o.v. de EU-landen ?

  Zijn daar cijfers over ? Het lijkt me dat Nl dan een stuk slechter scoort.

  http://freedombytes.info/2013/?p=2496

  “De Wall Street Journal heeft een overzicht gemaakt van de totale publieke en private schuld van verschillende landen. De gegevens gaan terug tot 1990 en geven inzicht in de ontwikkeling van de schulden. Een absolute ‘must-see’ voor iedereen die denkt dat wij er in Nederland beter voor staan…

  De private schulden zijn in verhouding tot de economie bijna nergens zo hoog als in Nederland. Alleen Denemarken scoort even hoog met een private schuld van ongeveer 400% ten opzichte van het BBP. Ierland steekt er nog iets verder bovenuit met een private schuld van 525% ten opzichte van de omvang van hun economie. We vragen ons wel af waar de Wall Street Journal haar gegevens verzameld heeft. In 2012 was de staatsschuld in Nederland volgens hun gegevens slechts 50,6%. Tradingeconomics geeft echter een veel hogere schuldquote op van 71,2%.”

 37. Voerman says:

  Voerman ligt achter in de tuin aan de wetering.
  Foei wat heet! Al 3 voorntjes gevangen, maar weer losgelaten.
  Rustig in het dorp, iedereen is met vakantie.
  Verspilling van geld en energie.
  Letten jullie ondertussen op de huizenmarkt?

 38. De Pessimist says:

  We geven niet op
  Wie zoekt zal altijd wel een plusje vinden
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/opleving-woningmarkt#node_314016

 39. De ontwikkelaar says:

  Kurken er af!

  We zitten op de helft.

 40. Tip says:

  Een normale prijs voor een woning zou nu 50% van de WOZ waarde in 2008 moeten zijn. Met die 21% eraf t.o.v. verkoopprijs van 2008 zijn we er nog lang niet. We moeten wel beseffen dat indien we een “normale” prijs willen betalen voor een woning de meeste verkopers of grondbezitters (gemeentes) een enorm verlies moeten nemen.
  En daar zit m.i. het grootste probleem. De omvang van dit verlies is te groot en kan door de meesten niet genomen worden. Dit betekend dat de markt nog meer op slot gaat, hetgeen verloedering (Detroit), inflexibiliteit, meer werkeloosheid en meer meer krimp veroorzaakt. We zitten in een vicieuze cirkel naar beneden. De recessie wordt een depressie. De depressie wordt een conflict. Het conflict wordt een revolutie of zelfs oorlog.

  Het opblazen van de grootste bubbel ooit heeft te lang geduurt wat ook nog sociale spanningen oplevert. Waar sommige generaties voornamelijk geprofiteerd hebben van de bubbel hebben andere generaties alleen maar de nadelen ervan ondervonden. De rekening wordt op dit moment zelfs bij toekomstige generaties neergelegd.

  Op dit forum worden de banken en overheid vaak als veroorzakers genoemd van deze huizencrisis en dat is zeer begrijpelijk. Toch is de grootste oorzaak m.i. de mislukte democratie na de tweede wereldoorlog. Besluitenloosheid, onbekwaamheid, slecht leiderschap, grootheidswaanzin, machtswaanzin, korte termijn denken, luiheid, te veel vrijheid, het is/was allemaal mogelijk door ons kiesstelsel. In goede tijden 1985 tot 2008 gaf niemand daar iets om en werd het afgedaan met een lachje. Onbekwaamheid werd/wordt beloond met een vette bonus en iedereen liet/laat het toe. Ik hoor nog te vaak mensen zeggen “Het komt wel goed”. Ik vraag mij af of dit ook het motto is van de mensen in Serië, Pakistaan, Afghanistan…mensen die midden in een oorlog zitten.

  Wake Up Nederland!

 41. lorenzo says:

  Tip: Wake Up Nederland!

  even wachten nog , lorenzo geniet van de enorme vrijheid in ollanda nu , nu hele vloksstammen vertrokken is voor de 4 de vakantie dit jaar.
  Kan er geen status quo komen ?

 42. asd says:

  lorenzo: valt mee hoor , voetbal gepeupel en omroep mensen houden de prijzen op een aanvaardbaar niveau.

  Dat denken ze, terwijl hun afscheid nemen van de zwaar zieke patient – mede als gevolg van geringe invloed – nog maar een kwestie is van tijd.

  Tja, zo gaat dat nu eenmaal in het leven wanneer je meedoet aan ongezonde toestanden. In dit opzicht verschilt een huidige NL-“huizenbezitter” niet veel van een obesitaspatiënt op de intensive care-afdeling! Arme kindertjes, die achterblijven.

 43. De Pessimist says:

  Tip: Toch is de grootste oorzaak m.i. de mislukte democratie na de tweede wereldoorlog.

  Volgen mij heeft er tussen 1945 en 1975 de grootste welvaartsstijging in mensheid zich voorgedaan en dat alles in die tijd zonder bellen te blazen.Politici luisterden na 45 goed naar onafhankelijk wetenschappers en de politici zorgden op zijn beurt er weer voor dat wetenschappers onafhankelijk konden werken. Na 1980 veranderde alles

 44. Deutsche Mark says:

  De Pessimist: Volgen mij heeft er tussen 1945 en 1975 de grootste welvaartsstijging in mensheid zich voorgedaan ….

  Als je “de mensheid” definieert als N-Amerika+ W-Europa is daar idd in dat tijdvak een grote welvaartsstijging geweest.
  De bewoners van deze stukjes aarde konden toen de grondstoffen van elders nog vrijwel gratis inpikken. Zo is zonder bellenblazen natuurlijk flink wat mogelijk.

 45. asd says:

  De Pessimist: Volgen mij heeft er tussen 1945 en 1975 de grootste welvaartsstijging in mensheid zich voorgedaan en dat alles in die tijd zonder bellen te blazen.Politici luisterden na 45 goed naar onafhankelijk wetenschappers en de politici zorgden op zijn beurt er weer voor dat wetenschappers onafhankelijk konden werken. Na 1980 veranderde alles

  Helemaal juist, met dit verschil dat de ellende door de opkomst van Nieuw Links – dit zijn geen echte solide socialisten zoals DS’70 – al tien jaar eerder is begonnen. De meeste voormannen daarvan hebben zich intussen als echte graaiers ontpopt, die mede verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de verloedering van NL!

 46. ll says:

  Gekke oekoenomen ……. als er iets niet klopt met jouw bedenkselllen veranderen je gewoon de definitie van dat ‘iets’ dat niet klopt …… 😉 Heb je altijd gelijk …….. 🙂

  Eén dingetje kunnen ze niet veranderen ( maar wel proberen te verdonkeremanen ) ……

  Knork’s infographic 400 jaar huizenprijzen, daar is geen tang tussen te krijgen 🙂
  http://www.knopers.net/webspace/marketupdate/400jaar_compressed.jpg

 47. ll says:

  ll: Knork’s infographic

  Oef, Knork is mijn dochter, moet Snork zijn of course, de warmte denk ik ……. 🙂

 48. ll says:

  Detroit,

  leegstaande huizen 78000 ( 20% van bestand ) slooprijp, gemiddelde kosten slopen 8500 dollar.

  60% van de 88000 straatlampen branden nog.

  10-14 van de ambulances 36 rijden nog.

  Branden en crime even buiten beschouwing gelaten ……

 49. Floor says:

  ll: Voor Floor, een Schmulletje

  Thank you, ja ik lees nog steeds mee.

 50. Tip says:

  asd: Helemaal juist, met dit verschil dat de ellende door de opkomst van Nieuw Links – dit zijn geen echte solide socialisten zoals DS’70 – al tien jaar eerder is begonnen. De meeste voormannen daarvan hebben zich intussen als echte graaiers ontpopt, die mede verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de verloedering van NL!

  Met beide eens

 51. Steven says:

  De taal in de stijg-websites is altijd zo grappig. Alsof het zo fijn voor iedereen is als huizenprijzen stijgen. (ik koop liever een huis voor 1 euro)

  http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/03/huizenprijzen-stijgen-eindelijk-iets

  “De prijs van een woning is eindelijk weer iets omhoog gegaan”

  http://www.tjerkdijkstra.nl/content/view/593/72/

  “eindelijk stijgen huizenprijzen”

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/huizenmarkt-eindelijk-betere-tijden

  “eindelijk betere tijden”

  http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2013/7/NVM-huizenmarkt-lijkt-eindelijk-aan-te-trekken-1307941W/

  “lijkt eindelijk aan te trekken”

  http://www.nrc.nl/carriere/2012/10/18/stijgen-de-huizenprijzen-met-dat-nieuwe-belastingplan/

  Eindelijk goed nieuws voor de woningmarkt: de huizenprijzen zouden stijgen dankzij het nieuwe belastingplan van de Commissie-Van Dijkhuizen

  enz. enz. enz..

 52. Steven says:

  en teksten als dit daar zou je als huurder toch van moeten braken:

  “Dat het Planbureau toch positief is over de huizenprijzen op langere termijn, heeft alles met de huurmarkt te maken. De Commissie-Dijkhuizen stelt namelijk voor de huren voor scheefwoners (mensen met een hoog inkomen in sociale huurwoning) fors te verhogen, waardoor die groep gedwongen is een huis te kopen. Dat zorgt voor beweging op de markt.

  Bovendien stelt de commissie voor de belasting op huurinkomsten te verhogen, zodat er minder huurwoningen komen en mensen dus eerder op zoek gaan naar een koopwoning

 53. snorkel says:

  VVD kamerlid weg wegens “gesjoemel met zijn hypotheek”

  https://twitter.com/IngeLengton/status/359318198023229443

  Het zal toch niet om HRA-fraude gaan heh? Wat dat bestaat niet volgens Voerman 😉

 54. Steven says:

  Stel je voor dat je dat met auto’s doet.

  “Eindelijk stijgen de auto prijzen”

  Om de prijs verder te stimuleren verhogen we de winstbelasting op het huren van auto’s en mensen die rijden in een auto ouder dan 5 jaar (die best een nieuwe zouden kunnen betalen) laten we een extra belasting betalen als positieve prikkel een nieuwe te kopen.

 55. Frans says:

  Steven:
  en teksten als dit daar zou je als huurder toch van moeten braken:

  “Dat het Planbureau toch positief is over de huizenprijzen op langere termijn, heeft alles met de huurmarkt te maken. De Commissie-Dijkhuizen stelt namelijk voor de huren voor scheefwoners (mensen met een hoog inkomen in sociale huurwoning) fors te verhogen, waardoor die groep gedwongen is een huis te kopen. Dat zorgt voor beweging op de markt.

  Bovendien stelt de commissie voor de belasting op huurinkomsten te verhogen, zodat er minder huurwoningen komen en mensen dus eerder op zoek gaan naar een koopwoning

  Niet alleen als huurder, als elk weldenkend mens!

 56. Frans says:

  De ontwikkelaar: Kurken er af!
  We zitten op de helft.

  Daar zou ik niet zo zeker van zijn…
  Verder: een paar maand geleden heb ik al betoogd dat je helemaal geschift moet zijn om nu te kopen zolang er nog een VERSNELLING is van de DALING.
  Met andere woorden: we zitten in een fase waarin je “investering” steeds SNELLER van je af loopt.
  Op zijn vroegst kun je gaan denken aan kopen als de SNELHEID van de daling substantieel verminded is ten opzichte van de top, dus laten we zeggen zo’n 3% per jaar.
  Hierbuiten zijn er natuurlijk nog tal van overwegingen, maar het genoemde effect zou naar mijn mening (bijna) alle andere overwegingen in belangrijkheid overtreffen.

 57. asd says:

  Tip: Met beide eens

  Fijn, dat er genoeg mensen zijn op dit blog met een goed – vaak historisch – inzicht.

  Alleen vanuit zo’n besef valt er met veel moeite nog iets te doen aan het terugdraaien van de verloedering en het aanpakken van degenen, die de kaders daartoe hebben mogelijk gemaakt.

  Verheugend is ook, dat het jeugdparlement (16 – 25 jaar) van de EU heden een aantal dagen in Zwitserland (Zürich) is bijeengekomen om te praten over de uitweg uit de crisis.

  En nee, ze wonen niet – zoals de actuele hotemetoten zouden doen – in dure hotels, maar in jeugdherbergen.

  Deze 350 jongeren – 50% vrouwen en 50% mannen – zetten vooral in op: duurzaamheid. Een veelheid van hot items is onderwerp van gesprek.

  Het EP kan danook van deze jongeren een gemotiveerd advies verwachten hoe verder te gaan.

 58. Frans says:

  Tip: De recessie wordt een depressie

  IS al een depressie….

 59. De Pessimist says:

  Steven: “Dat het Planbureau toch positief is over de huizenprijzen op langere termijn, heeft alles met de huurmarkt te maken. De Commissie-Dijkhuizen stelt namelijk voor de huren voor scheefwoners (mensen met een hoog inkomen in sociale huurwoning) fors te verhogen, waardoor die groep gedwongen is een huis te kopen. Dat zorgt voor beweging op de markt.

  Gaat gewoon ten koste van de algehele economie zodat de prijzen gewoon zullen dalen .De poen is op op is op .The only way is down .Alleen met hoe veel schade is de vraag

 60. Frans says:

  Nice short squeeze in the precious metals by the way…

 61. ll says:

  NL …… ongeveer de helft van alle huishoudens heeft een hypotheek …..

  ‘ De hoogte van een hypotheek verschilt natuurlijk enorm. Uit registraties van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat de gemiddelde hypotheek in Nederland ongeveer 210.000 euro bedraagt’

  En de huizenwaarde is nu gemiddeld 206.000

  En dan staan we gemiddeld nu allemaal onder water ……

  En zeg nu niet dat hier niet voor gewaarschuwd is …. 😉

 62. Steven says:

  Frans: dat je helemaal geschift moet zijn om nu te kopen zolang er nog een VERSNELLING is van de DALING.

  Ja het is een terugkerend patroon na elke bubble. En de Japan grafiek geeft het gewoon duidelijk aan (gaat ook nog eens over vastgoed)

  http://www.dekritischebelegger.nl/wp-content/uploads/2010/07/Huizenprijzen-in-Japan-1980-2010.jpg

  Overigens even een Lorenzo opmerking: kennissen van mij met een diepe onderwaterhypotheek en eerste huis niet verkocht zijn tot mijn stomme verbazing gewoon een maand duur op vakantie gegaan.

 63. Steven says:

  ll: blijkt dat de gemiddelde hypotheek in Nederland ongeveer 210.000 euro bedraagt’
  En de huizenwaarde is nu gemiddeld 206.000

  simpele maar denk goede constatering!!

 64. Frans says:

  Steven: dekritischebelegge…-Japan-1980-2010.jpg

  Grappig dat je daar ziet dat de grootste daalsnelheid aan het begin van de collapse ligt, en steeds minder wordt…..

 65. Steven says:

  Frans,

  we zitten nu nog in de snelle fase (hoop ik).. Overigens zit ik ook in edelmetaal dus vandaar misschien mijn vele gepost. (ben wat hyper)

  even off.

 66. De Pessimist says:

  De graai wolf is een allerminst bedreigde soort hij opereert opvallend vaak in roedels waar gewetenloos en plunderen van ander groepen tot norm is verheven
  Door psychopathische trekken zijn deze wezens levensgevaarlijk laten zij dood en verderf achter waar zij hun gang hebben kunnen gaan .Ze kunnen werkzaam zijn als makelaar of in de politiek waar ze als haatzaaier voor de concurrerende maar oprechte wilde wolf opereren.
  Het jacht seizoen is wat mij betreft geopend op de graai wolf .Dat deze nutteloze co2 verslindende maar gouw afgeknald mag worden en als voorbeeld mag dienen voor onze kinderen wat er met je gebeurt als je asociaal bent

 67. HNK says:

  In Amsterdam op jaarbasis 5,5% gedaald maar afgelopen kwartaal redelijk gestegen. Iets dat ik me moeilijk voor kan stellen gezien de werkloosheid daar ook flink oploopt. Wat zou de verklaring zijn? Veel oplevering relatief duurdere nieuwbouw? Veel woningen met koopgarant? Meer onderhandse verkopen in het hoge segment?

  Iemand een idee?

 68. Steven says:

  HNK,

  Ja is me vaak ook een raadsel. Stel (bijv) dat er enorm veel huizen van een miljoen zijn verkocht die vorig jaar 2 miljoen zouden kosten.. Hoe berekent men dat? Iemand een idee?

 69. Frans says:

  http://www.zerohedge.com/news/2013-07-22/euro-area-government-debt-rises-new-record-high

  Maar geen nood! De huizenmarkt gaat binnenkort herstellen hahahaha!

 70. De Pessimist says:

  Steven: Maar geen nood! De huizenmarkt gaat binnenkort herstellen hahahaha!

  Alles is relatief ,het is maar wat je onder herstellen verstaat .Mijn mening is dat de huizenprijs acceptabel zijn wanneer ze in overeenstemming zijn met de bouwkosten .
  Wanneer schaarste de maat zou zijn voor de prijs zou landbouwgrond velen malen duurder zijn dan bouwgrond.
  Nu tijd voor tour du vastgoed

 71. Frans says:

  De Pessimist: .Mijn mening is dat de huizenprijs acceptabel zijn wanneer ze in overeenstemming zijn met de bouwkosten .

  Ja, plus wat voor de grond.
  Verder kan er wel degelijk schaarste een rol spelen voor de buitengewone goede locaties.
  Moet je wel bedenken dat je dan een nieuw huis hebt, inclusief de laatste energiebesparende maatregelen.
  Een ouder “gebruikt” huis zou minder moeten kosten.
  Alleen al het verbouwen van een keuken en een badkamer en toilet kost al vele 10.000 Euri.

 72. Steven says:

  De Pessimist,

  Dat was Frans :). Laatst was overigens de verbazing dat er toch zo veel starters kopen. Nou ik zie het om me heen. Mijn nieuwe buurvrouw kocht, vele van mijn collega’s kochten en dat waren allemaal huizen onder de twee ton. Omdat de werkeloosheid stijgt droogt ook dat op. Dit wordt denk ik inderdaad een diepe depressie, maar niet getreurd: Ook een afgebrand bos ziet er na 10 jaar weer groen uit.

 73. RealisT says:

  Frans: Ja, plus wat voor de grond.
  Verder kan er wel degelijk schaarste een rol spelen voor de buitengewone goede locaties.
  Moet je wel bedenken dat je dan een nieuw huis hebt, inclusief de laatste energiebesparende maatregelen.
  Een ouder “gebruikt” huis zou minder moeten kosten.

  In Duitsland is dat volgens mij ook zo. Daar begrijpen ze heel goed dat een huis verouderd en dat het zonder investering van de eigenaar verhoudingsgewijs minder waard wordt. Alleen in NL hanteert men de stelling dat een ‘gerijpte’ woning net zoveel meer moet kosten dan een nieuwe. ‘t Zal wel met authentieke details ofzo te maken hebben.

  Als ik zo om mij heen kijk zie ik een hoop verouderde babyboom-rotzooi en vraag me af wie genoeg contant geld heeft om zoiets zelf op te knappen. Zelfs als de prijs flink omlaag gaat, moet je nog steeds dat eigen geld meebrengen.

 74. asd says:

  HNK: In Amsterdam op jaarbasis 5,5% gedaald maar afgelopen kwartaal redelijk gestegen. Iets dat ik me moeilijk voor kan stellen gezien de werkloosheid daar ook flink oploopt. Wat zou de verklaring zijn? Veel oplevering relatief duurdere nieuwbouw? Veel woningen met koopgarant? Meer onderhandse verkopen in het hoge segment? Iemand een idee?

  Niet in verdiepen en zeker niet laten misleiden; de trend is en blijft gewoon down. Zeker in een stad waar de verloedering steeds grotere vormen aanneemt
  en waar de gemeente doorlopend met hogere lasten wordt geconfronteerd om daarvoor de bewoners consequent aan te slaan.

  Het ooit zo rustige en fraaie Vondelpark is een vuilnisbelt geworden en de Concergebouwbuurt niet meer dan een wijk,waar de onderwereld anoniem is ondergedoken.

  Je moet wel uit een een provinciaal pesthol stammen om in zo’n stad als Amsterdam carrière denken te kunnen maken en bereid te zijn veel te veel geld voor een dak boven je hoofd neer te tellen.

  Natuurlijk met dit soort te manipuleren cijfers vliegen de boertjes het allereerste erin. Jammer dat ze voorlopig de prijzen te hoog houden. De afrekening komt, hoe je het keert of wendt, later wel!

  Niks van die cijfers aantrekken, de trend is gewoon op termijn: down.

 75. RealisT says:

  Steven: Dat het Planbureau toch positief is over de huizenprijzen op langere termijn, heeft alles met de huurmarkt te maken. De Commissie-Dijkhuizen stelt namelijk voor de huren voor scheefwoners (mensen met een hoog inkomen in sociale huurwoning) fors te verhogen, waardoor die groep gedwongen is een huis te kopen. Dat zorgt voor beweging op de markt.

  En dat terwijl banken nu juist zeggen dat de overheid kopen niet langer moet pushen en er pas sprake kan zijn van een gezonde markt als men een redelijke keuze tussen huren of kopen kan maken. Dus kiest Den Haag voor het uitroken van huurders. Zoveel stommiteit van de politiek de afgelopen 25 jaar op de woningmarkt kan onmogelijk toeval zijn. Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Doe per saldo gewoon het tegenovergestelde van wat die Haagse muppets doen en je bent er al.

 76. Steven says:

  RealisT,

  ja het is eigenlijk ONGELOOFLIJK! Kunnen ze de grafiek uit de jaren negentig niet zien (A) of hebben ze zelf een te dikke hypotheek.(B)

  Ik denk B. 😉

 77. Hans says:

  Nog 10% eraf en tegelijkertijd een inflatie van 3%, en dan, met wat afdingen, komen we in de buurt van wat meer aanvaardbare prijzen. Niet super goedkoop, maar redelijk, een eengezinswoning voor €175,000.

 78. mark says:

  Hebben jullie het ook gezien in het staatsjournaal???
  ikke niet.

  Ik vind het journalist onwaardig dat men zich laat gijzelen door de vastgoed-debielen.

  Dalende prijzen is OOK nieuws. 3,5 miljoen hypotheek-eigenaren hebben hun relatieve schuld met 20 mille zien oplopen terwijl ze niets deden.

  Bovendien zijn dalende prijzen goed nieuws voor de miljoenen mensen die ooit nog een huis willen kopen (maar nu nog 18- zijn….)

  NOS…ballen programma. een soort slap aftreksel van Idols.

 79. Hans says:

  PS, in de tussentijd zit ik al 2 jaar te kijken naar een woning waarvan de vraagprijs nog geen cent verlaagd is. De verkoper geeft geen krimp en klaarblijkelijk de potentiële kopers ook niet. Een patstelling dus. Ik vermoed dat dit ook zo is voor de woningmarkt in zijn geheel. De enigen die verkopen zijn degene die het moeten verkopen door omstandigheden, of als het een erfenis betreft.

 80. tufkaj says:

  Ik geloof nog niet zo in de versnelling van de daling hoor… Vorig jaar juni waren de prijzen even wat hoger door 2% OVB.

 81. tufkaj says:

  Ma Ling,

  dat dus!

 82. snorkel says:

  Hans,

  Zo’n woning is gewoon niet op de markt. Niet te koop tegen marktconforme prijzen. Geen ‘samenkomen van koper en verkoper’ mogelijk. Compleet irrelevant voor de markt dus. Ongeveer net zo relevant voor de huizenmarkt als mijn oude opoefiets (niet te koop, maar als er iemand een miljoen voor biedt… ja dan natuurlijk wel)

  Wel leuk studieonderwerp, dat dan weer wel 😉

 83. Voerman says:

  snorkel: Zo’n woning is gewoon niet op de markt. Niet te koop tegen marktconforme prijzen. Geen ‘samenkomen van koper en verkoper’ mogelijk. Compleet irrelevant voor de markt dus. Ongeveer net zo relevant voor de huizenmarkt als mijn oude opoefiets (niet te koop, maar als er iemand een miljoen voor biedt… ja dan natuurlijk wel)
  Wel leuk studieonderwerp, dat dan weer wel

  Goed weergegeven Snorkel.
  Vraag me , wat er van Funda over zou blijven als er een filter gemaakt zou worden wat al die misleiding zou uitschakelen.
  Voerman zei al eens eerder, dat er een heffing van 1000 euro/mnd ingesteld zou moeten worden voor iedereen die zijn huis openlijk te koop heeft staan.
  De serieuzen zouden tot een niveau zakken waar binnen redelijke tijd kans was op succes en de spookverkopers zouden snel de markt verlaten.
  Meen ik heel echt!

 84. Steven says:

  Voerman,

  Zou fantastisch zijn! Maar dat is weer 1000 euro meer voor zoiets simpsls als een woning. Gewoon even laten zakken die hap. Denk dat de daling vanaf nu sneller gaat dan de belachelijke stijging in de jaren negentig. Het bibbert nu wat op de hoge duikplank.

 85. snorkel says:

  Voerman: Goed weergegeven Snorkel.

  En daarmee is dus ook elk argument wat mensen die in die situatie zitten (niet hoeven verkopen, wachten op een illusie) compleet irrelevant. De markt wordt gemaakt door (potentiele) kopers en (potentiele) verkopers. Niet door dromers 😉

 86. tufkaj says:

  Wie vorig jaar juni een 30 jaar annuïteitenlening sloot van 3 ton betaalde 1480 per maand bruto.

  Wie dit jaar een 24 jaar annuïteitenlening sloot van 3/1,096 ton, betaalt 1472 euro bruto.

 87. Voerman says:

  Steven: Zou fantastisch zijn! Maar dat is weer 1000 euro meer voor zoiets simpsls als een woning.

  Steven, je bent volkomen “woongenotvreemd”.
  Een huis is niet bepaald iets simpels, maar een onderdak wat in hoge mate en ook afhankelijk van de lokatie bepalend is, voor de mate van genot die jij, eventueel met partner en kinderen beleven kunt.
  Als je dat niet herkent en alleen maar als een soort veredelde trol kunt zwammen over een prijs die je niet eens kunt betalen, ga dan liever in een bouwval op een a-sociale lokatie wonen.

 88. Voerman says:

  snorkel: De markt wordt gemaakt door (potentiele) kopers en (potentiele) verkopers. Niet door dromers

  Correct, echter de dromers worden geschapen en in stand gehouden door de vraagprijzen die door de spookverkopers gehanteerd worden. Weg met alle dromers aan de koop – en verkoopkant.

 89. Voerman says:

  Voerman: Voerman zei al eens eerder, dat er een heffing van 1000 euro/mnd ingesteld zou moeten worden voor iedereen die zijn huis openlijk te koop heeft staan.

  Kennelijk moeilijk te begrijpen, dat Voerman bedoelt dat die heffing per maand betaald zou moeten worden door de VERKOPERS.

 90. Steven says:

  Voerman,

  Ik denk dat Snorkel (en ik) dat ook wel begrijpen. Laat gewoon de markt zijn werk doen. Ik zal eens morgen (voor het eerst) een filmpje op youtube zetten hoe ik vanaf mijn huis naar mijn werk rijd op de scooter. Denk dat mensen niet bevatten hoe veel leegheid er is in Nederland: ook in de Randstad. Dat vol is vol wordt dan een lachertje. (maar geen Islam en christenDOM en zo: die domme geloven moeten ze misschien toch eens afschaffen.. 😉

 91. Hans says:

  Snorkel en Voerman

  Die dromen verkoopt ook de makelaar, die een veel te hoge vraagprijs voorstelt, uit angst dat als hij een te reële (lagere) prijs noemt, de order niet binnen krijgt.

 92. maarten says:

  Hans,

  een droom voor de een, een nachtmerrie voor de ander… leuke “markt”, of moet ik zeggen Ponzi

 93. maarten says:

  de Happy few zijn allemaal al speculant op de woningmarkt, wat rest zijn de serfs

 94. RealisT says:

  mark: Hebben jullie het ook gezien in het staatsjournaal???

  Hella Hueck van RTL4 kwam in het halfacht journaal persoonlijk haar excuus aanbieden voor de feitelijke onzin die ze 2 weken geleden had verkondigd. Ze schaamde zich diep voor zich zo opzichtig voor het karretje van de NVM en hogeprijsminnend Nederland te hebben laten spannen. Haar vroegere carriere als marketingdeskundige had haar even doen meeslepen in de euforie van de NVM. Achteraf gezien bleken die 100 extra huizen t.o.v. de voorgaande maand in het niet te vallen bij de jaarlijkse gestage daling van bijna 10%. “De verkondigde bodem bleek weer eens een dubble”, aldus Hella.

  Toch mooi dat journalistieke integriteit nog steeds bestaat.

 95. tufkaj says:

  RealisT,

  linkje? Die site van rtlgemist zuigt als je moet zoeken 🙁

 96. RealisT says:

  Steven: Denk dat mensen niet bevatten hoe veel leegheid er is in Nederland: ook in de Randstad. Dat vol is vol wordt dan een lachertje.

  Ik stap regelmatig op de fiets en zie dan hetzelfde. Eindeloos veel leeg land. Ruimtegebrek my ass. Er is geloof ik nu 11% bebouwd. 2% erbij en je kunt de grondprijs makkelijk naar een aanvaardbaar niveau laten zakken. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

  Nederland is volgevreten. Dat dan weer weer wel.

 97. RealisT says:

  tufkaj:
  RealisT,

  linkje? Die site van rtlgemist zuigt als je moet zoeken

  http://www.hetgrotesprookjesbos.nl 🙂

 98. tufkaj says:

  RealisT,

  ook niks in halfachtjournaal he?

  wat een aanfluiting.

 99. RealisT says:

  tufkaj,

  Het was dus ironisch bedoeld…

  Maar het had blijkbaar gekund. 🙂

 100. RealisT says:

  tufkaj:
  RealisT,

  ook niks in halfachtjournaal he?

  wat een aanfluiting.

  Nope. Ik heb nog uit voorzorg de hele uitzending op de PVR opgenomen en frame voor frame teruggekeken, maar het zat er echt niet in.

  Beschamend! Echt te triest voor woorden om te zien hoe een informatief medium zich zo laat misbruiken voor propaganda. Aan de andere kant laat het wel zien hoe wanhopig men is. En aan de reacties op veel andere sites te zien gelooft een groot deel der natie de praatjes ook niet meer. De geest is uit de fles en die krijgen ze er niet meer in.

  p.s: vond het linkje op twitter naar het viva-forum erg leuk. Miljoenen jaren evolutie en dan is dat het resultaat. 🙂

 101. Voerman says:

  Steven: Laat gewoon de markt zijn werk doen.

  Er is geen markt; er is een circus! 🙂

 102. Steven says:

  Voerman,

  valt denk ik wel mee.. Behalve dat men nog steeds niet beseft dat er gewoon 50 procent van de huizenprijs af gaat. Voor mij is dat geen circus, maar gewoon normaal.

 103. snorkel says:

  Voerman: Er is geen markt; er is een circus!

  Markt zat! Nouja zat… Maar er worden in ieder geval nog steeds woningen verkocht… En elke huiseigenaar kan elk moment besluiten de markt te betreden om zijn molensteen te lozen. Maar wel opletten; gaat alleen lukken bij een realistische prijs en het besef dat er voor die woning 16 anderen zijn. De “Verkopersdroommarkt”, die is inderdaad voorbij 😉

 104. Hans says:

  Er zat m.i. nog een onvolledigheid in de CBS berichtgeving, nl dat de prijzen nu op dezelfde hoogte zijn als eind 2002. Als je kijkt naar de CBS index, dan staat hij op dezelfde hoogte als in juli 2002.

 105. Frans says:

  De trollen lijken even rustig te zijn geworden na deze cijfers van de daling…..

 106. Steven says:

  Frans,

  nieuwe CV ketel? doorgezakt dak? Huis van de buren verkocht voor 30.000 minder? 😉

 107. Frans says:

  Hi Steven!
  Don’t get too excited by the short squeeze today op PM!
  Het zou maar zo kunnen dat er nog 1 keer een bodem wordt gezet in goud en zilver.
  On the other hand:
  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/7/22_Gold_Headed_To_Old_High,_But_Gains_In_Silver_Will_Be_Historic.html
  Maar goed, bij KWN kun je altijd terecht als je je down voelt qua PM prijzen! 🙂

 108. Frans says:

  Steven: ook al gaan de trollen nog zo snel, de waarheid achterhaald ze wel hahaha! 🙂

 109. Gert says:

  en toch, en toch is het huisje waarop ik mijn oog had laten vallen binnen 3 weken verkocht http://www.funda.nl/koop/verkocht/alkmaar/huis-48792417-nieuwpoortslaan-56/

 110. HNK says:

  asd,

  Ik kom uit een familie die al generaties lang in Amsterdam woont en wat provincialen betreft dat is de afgelopen 5 a 10 jaar wel geëxplodeerd ja. Wellicht dat zij al die te dure 2 kamer appartementen kopen. Tja dat van het Vondelpark is wel treurig ja, maar goed ik denk dat de stads financiën inderdaad nog harder stinken. Wat ik deze week zelf persoonlijk meer kenmerkend vond is dat ik voor het eerst rond de grachten weer eens echte junks zag met een leeftijd onder de 30. Die ben ik al minstens 10 jaar niet meer bij de grachten tegen gekomen, alleen de oudjes uit de jaren 80. Ik zou er bijna nostalgisch van worden, vroeger ging ik buiten spelen en dan werd je gewaarschuwd voor vieze naalden.

  On topic, historisch gezien zijn de toppen en dalen in de Amsterdamse huizenmarkt hoger en dieper dan in de rest van Nederland. Ik denk dus ook dat er iets vreemds is aan de mooie kwartaal cijfers daar.

 111. Frans says:

  Gert:
  en toch, en toch is het huisje waarop ik mijn oog had laten vallen binnen 3 weken verkocht funda.nl/koop/verk…-nieuwpoortslaan-56/

  Tja, er zijn nog altijd mensen die kopen, die halen natuurlijk de krenten uit de te dure pap.

 112. De Pessimist says:

  Steven: valt denk ik wel mee.. Behalve dat men nog steeds niet beseft dat er gewoon 50 procent van de huizenprijs af gaat.

  Die 50% zal er wel afgaan maar dat is niet het einde van crisis.Het probleem is alleen dat een hele grote groep Nederlanders zich zelf hebben genivelleerd tot op bijstands niveau dus voor lang tijd niet meer mee zullen doen aan consumptie van wat dan ook .Een blok aan het been voor de samenleving wat uiteindelijk ook de inkomens van de aspirant koper in de weg zal zitten .Mijn conclusie is dat dat er alleen maar verliezers zijn op een voerman na die zich misschien ontworsteld heeft aan de middenklasse en aan het eind van de rit een familie kapitaal heeft kunnen overhouden wat de crisis zal overleven

 113. ll says:

  Vandaag in het blad dat niet genoemd mag worden ‘geef uw mening’

  Prijsdaling koophuizen bereikt dit jaar de bodem. 603 stand nu……

  25 % nee volgend jaar
  51 % nee is nog lang niet inzicht

  13 % ja omstreeks september
  11 % ja tegen de jaarwisseling .

  3/4 zegt nee dusss, de bodem is nog niet bereikt, en volgend jaar blijft volgend jaar, een deflatieverschijnsel ….. volgend jaar is alles goedkoper, dan blijf je wachten, want je bent toch niet gek ? …… en iedereen wachtte en wachtte ……., het grote wachten is begonnen 🙂

  Valt ook nog eens samen met het Minsky Moment ;), nou ja dat is geen toeval meer natuurlijk ……

  We zitten nu in een negatieve spiraal, en probeer die maar eens te doorbreken ……, en alles precies volgens het script, hier geschreven op dit blog …….

 114. ll says:

  Ondertussen in Ierland, een akkoordje tussen de banken en de upside down ( onder water ) hypotheken.

  Dit is geen proesten meer maar brullen 😉 , je eigen upsite down off-balance balans……… 🙂

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/banks-finally-give-deals-to-ease-mortgage-pain-29440024.html

 115. ll says:

  Tufkaj, geweldig gevonden, een balansdagje voor de NOS
  🙂

 116. Voerman says:

  De Pessimist: Mijn conclusie is dat dat er alleen maar verliezers zijn op een voerman na die zich misschien ontworsteld heeft aan de middenklasse en aan het eind van de rit een familie kapitaal heeft kunnen overhouden wat de crisis zal overleven

  Ontworsteld?
  Ja, aan veel wat in dit verziekte landschap je dagelijkse genoegens kan verpesten.
  Ontworsteld aan de bemoeizucht en regeldrift om me heen.
  Financiële ontworsteling is niet mogelijk.
  Rijkdom is zo betrekkelijk, dat het streven ernaar niet loont, want het kost je de rest van je vrijheden.
  Die prijs is te hoog.
  Als je doorhebt, dat je toekomst vandaag is en kunt accepteren dat morgen een raadsel is ben je pas een soort Voerman, maar de konsekwentie is, dat je dan ook niet meer zo piep bent……

 117. lorenzo says:

  Steven: En de huizenwaarde is nu gemiddeld 206.000

  …mits een huizenwaarde bestaat of iemand moet mij de defintie in casu berekening geven.

 118. lorenzo says:

  Voerman: Steven: Laat gewoon de markt zijn werk doen.

  als een Ferrari tevens een registergoed zou zijn geweest en derhalve hypotheekwaardig was de rol van genoemde auto niet die die het zou moeten zijn , exclusief en zelfvoorzienend.
  Kortom, wat is een markt ?

 119. snorkel says:

  Beschikbaar huishoudinkomen vs BBP

  https://pbs.twimg.com/media/BP2VG9MCcAAWzyv.png:large

  Toch weer (oa) die dalende ‘arbeidsquote’ waar Jaap van Duijn het laatst over had…

 120. snorkel says:

  ll: Vandaag in het blad dat niet genoemd mag worden ‘geef uw mening’

  Prijsdaling koophuizen bereikt dit jaar de bodem. 603 stand nu……

  25 % nee volgend jaar
  51 % nee is nog lang niet inzicht

  13 % ja omstreeks september
  11 % ja tegen de jaarwisseling .

  3/4 zegt nee dusss,

  Ik heb gestemd hoor! Het enige juiste antwoord “nee is nog lang niet inzicht” staat nu op 49%, dus werk aan de winkel zeepbellers! 😉

 121. cartoonist says:

  Schitterend het commentaar van Kees boven dit topic.

  Weer een recht voor zijn raap verhaal en de presentator klinkt alsof hij enige nattigheid in zijn luier voelt.

 122. Twijfelaar says:

  Juni 2012 was een relatieve opleving vanwege de angst voor verhoging van de overdrachtsbelasting. De trend laat dan geen versnelling in de daling zien als je dat meeneemt.

  Op deze site wordt een aardig doembeeld geschetst m.b.t. de daling van de huizenprijzen. Huren zou veel slimmer zijn.

  Is dat echter wel zo wanneer de particuliere huren zo hoog zijn, en nog hoger zullen worden onder invloed van de overheid en de markt? De daling zou over een lange periode uitgesmeerd kunnen worden, en 10 jaar lang teveel betalen aan particuliere huur tikt ook aardig aan. Hoe zit het met de hypotheekrente over 10 jaar?

 123. asd,

  Is toch heerlijk als al het domme geld zich op amsterdam richt? Blijft de rest van NL lekker goedkoop.

 124. Michel says:

  Voerman,

  Ik begrijp de de Bokma deze keer goed koud is. Drink zo lekker weg… 🙂 De hersenspinsels koersen navenant het Bokma-peil in de fles.

 125. asd says:

  Long Time Lurker,

  @115(HNK),@130(Long Time Lurker),

  Komt er weer een stukje eigenheid met die terugkerende jongere junks op de grachten terug. De waarschuwingen voor injectienaalden in de zandbak staan mij nog in het geheugen gegrift.

  Nog verder terug, in de jaren vijftig,ging het er wat minder grimmig aan toe en beleefden we het existentialisme in Amsterdam, een stad gekenmerkt door grote voorliefde voor Frankrijk en Parijs. Alles was Frans georiënteerd.

  Tja en de provinciale nieuwkomers uit de godverlaten pestholen van NL hebben Amsterdam in de loop der tijd alleen maar doen verloederen, terwijl ze zelf denken te emanciperen. Achteraf gezien een bron van vermaak!

  Net zoals jij, stam ook ik uit een oude Amsterdamse familie, die daar sinds het midden van de 17e eeuw heeft gewoond.

  Ik kom er een enkele keer nog wel eens op bezoek en zie overal de gestage neergang en weet dan niet hoe snel ik weer weg moet komen.

  Geldt eigenlijk voor de hele Randstad. Dat is ook al gauw de reactie van buitenlandse vrienden op wiens verzoek ik nog wel eens de stad heb laten zien. Pas als we weer ergens ver weg op de A 12 zitten, beginnen we weer te ademen.

  Gewoon het klassieke: opkomst, bloei en verval!

  Bovendien, inderdaad laat het domme geld maar in een failliete boedel stromen.

 126. Hans says:

  Heeft iemand ervaring met de zog NBWO waarde? Ik heb een aantal keren van 2233 gebruikt gemaakt en de zog NBWO die dan wordt gegeven fluctueert nogal, voor huizen in dezelfde buurt met bijna dezelfde oppervlaktes. Bovendien is de waardedaling van de NBWO waarde van een aantal maanden geleden bij sommige aanzienlijk en bij anderen weer bijna nihil. Ik kan er geen touw aan vastknopen.

 127. Voerman says:

  Hans:
  Heeft iemand ervaring met de zog NBWO waarde?Ik heb een aantal keren van 2233 gebruikt gemaakt en de zog NBWO die dan wordt gegeven fluctueert nogal, voor huizen in dezelfde buurt met bijna dezelfde oppervlaktes. Bovendien is de waardedaling van de NBWO waarde van een aantal maanden geleden bij sommige aanzienlijk en bij anderen weer bijna nihil. Ik kan er geen touw aan vastknopen.

  http://www.huiskopenvoorbeginners.nl/op-huizenjacht/wat-is-een-huis-waard.aspx

 128. Hans says:

  Voerman

  Bedankt voor de link. Ik heb via Calcasa een waardebepaling laten doen. Het resultaat was goed, alleen zaten in de referentiewoningen geen recente transacties, jongste was van 2006, terwijl er een aantal zijn geweest in 2011-2012. Heb ze de feedback gegeven, hopelijk doen ze er wat mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*