Ed van de Bijl: “De huizenprijzen zullen gaan stijgen!”

Makelaar Ed van de Bijl schrijft op zijn blog dat de huizenprijzen in Nederland altijd blijven stijgen. Helemaal zeker is Ed niet, maar hij heeft  toegang tot informatie en documentatie die bij de beeldvorming van toegevoegde waarde is. Een ander voordeel is volgens Ed dat hij beroepsmatig met deze materie bezig is.

zie ook: Ed van de Bijl verwacht prijsexplosie nieuwbouwwoningen (2013, 2014)

Ed noemt in zijn samenvatting 6 punten waarom de prijzen wel moeten stijgen:

 •  Inflatie zal een toekomstige wetmatigheid blijken en zorgen voor generieke prijsstijgingen
 •  Bevolkingsgroei stagneert, maar aantal huishoudens groeit. Hierdoor een verhoogde vraag / behoefte.
 •  Nieuwbouw stagneert, onttrekking consolideert tot stijgt. Hierdoor verhoogde vraag / behoefte.
 •  Corporaties hebben minder investeringskracht, waardoor huuraanbod daalt en vraag naar koop stijgt
 •  Distributie woningvoorraad is niet in overeenstemming met werkgelegenheid, waardoor daar waar bevolkingsgroei optreedt woningaanbod achterblijft.
 •  Woningaanbod komt niet overeen met woningbehoefte

Tel dit allemaal op en wie dan concludeert dat de prijzen van huizen zullen dalen: leg het mij maar uit!

Kunnen jullie het makelaar Ed even uitleggen?

 

Share Button
Tagged with:
132 comments on “Ed van de Bijl: “De huizenprijzen zullen gaan stijgen!”
 1. Marieke says:

  Klinkt als een zeer objectieve man….

  Moeten men niet eens stoppen om dit soort clowns een podium te geven. Waarschijnlijk zeer er toch weer mensen die aan boord gaan van het zinkende schip. Al is het maar 1 iemand die door dit bericht toch besluit een koop te doen dan is het er weer 1 meer die we straks ook moeten redden met belastinggeld.

 2. lorenzo says:

  Ed heeft dit zojuist op zijn blog geplaatst , hij gaat zo weer met de motorjacht naar het volgende eiland , dolfijnen bekijken en zich orienteren op een nieuwe waterscooter . Op welk eiland was nu mijn huis gesitueerd ?

 3. Irydium says:

  Edje noemt maar 2 argumenten:

  1. Infaltie
  2. woningschaarste

  De eerste is erg speculatief, indien we in een “japans scenario” bevinden zal hier weinig van terecht komen.

  De tweede argument is te weerleggen op moment steeds meer babyboom generatie gaat verhuizen naar kleinere zorg-appartementen. De huizen die hierdoor te koop komen zijn dikwijls afbetaalde vrijstaande woningen die goedkoop op de markt kunnen worden gezet.

 4. Jooris says:

  Inflatie zal in eerste plaats de kostprijs van alle nog te maken producten opdrijven (vooral energie en voedsel). Indien dit niet gepaard gaat met een loonsverhoging zal dus het aandeel van voedsel en energie sterk stijgen in het maandbudget.
  Dit laat minder budget over om achter producten te jagen die geen kostprijs hebben, maar een restwaarde (bestaande woningen).
  Deze laatste is een spel van vraag en aanbod, in tegenstelling to nieuwbouw wat een kostprijs heeft.
  Meneer van de Bijl maakt (waarschijnlijk bewust) de fout om de vraag naar huizen te herleiden naar het aantal mensen dat wil/moet kopen, terwijl een gemiddeld onderlegde econoom weet dat de vraag uitgedrukt wordt in het kapitaal dat achter de bestaande producten jaagt. Ander kom je niet op een evenwicht prijs/huis. Woningnood zal er gewoon voor zorgen dat het maximaal besteedbaar budget zal moeten uitgegeven worden.

  De enige relevante discussie over huizenprijzen lijkt mij dan ook ofdat het besteedbare budget voor een doorsnee gezin nog kan stijgen of eerder gaat dalen.

  De rente die zwaar onder druk staat, de hypotheekrente aftrek, stijgende voedsel en energieprijzen en wantrouwige banken hebben in ieder geval een dalend effect.

  Ik wil gerust wel eens weten welke positieve signalen Ed hier ziet.

 5. Scheefhuurder says:

  In de reacties op datzelfde blog tref je tenminste 6 argumenten waarom de prijzen structureel zullen zakken. Daar valt weinig aan toe te voegen. Typisch dat mr.Ed de toekomstige inflatie als maat neemt en niet de inflatie in de afgelopende 20jr. In dat geval zijn de prijzen nu nog zo’n 30% te hoog, maar daar hoor je hem niet over.
  Op zich amusement vanuit een inzakkende bedrijfstak. Kwalijker is dat zijn argumenten overgenomen worden door de makelmannetjes in het land die daarmee onwetende starters over de streep proberen te halen.

 6. Scheefhuurder says:

  @Iridium: Klopt. Bij de babyboomers en iedereen die voor ca. 2005 heeft gekocht zit een massa overwaarde in de markt. Ik zie nog veel ontkenning om mij heen: ooit in guldens gekocht, nu voor minstens datzelfde bedrag in € op de markt. Acceptatie dat vermeende overwaarde geen grondrecht blijkt te zijn, duurt langer dan ik dacht.
  Dat woningschaarste tot hogere prijzen leidt, is ook maar een mening. Om te beginnen is er geen schaarste, maar een gebrek aan betaalbare woningen (quote Kees de Kort). En als er vervolgens toch woningnood zou dreigen, dwingt dat overheden tot het bevorderen van marktwerking en bouwnijverheid tot innovatie en naar vraag te handelen. Maw. meer ruimte voor lokaal, eigen initiatief. Dat zie je nu al gebeuren. Dit in tegenstelling tot bijv. Vinex-concept dat de prijzen enorm heeft opgezwiept: aanbodgedreven massabouw, grondspeculatie, schijnconcurrentie onder handjevol bouwondernemingen etc.etc. Samengevat: soms is crisis nodig om tot structurele verbetering te komen.

 7. Edwin says:

  Wat is dit voor malloot? Heeft deze malloot soms 4 jaar in een grot geleefd, die niet weet wat er nu aan de hand is?

 8. Juan Belmonte says:

  @artikel

  De heer Drs Ed van de Bijl is een makelleugenaar.

  Op de zeer lange termijn (30 jaar) heeft-i natuurlijk gelijk, maar het zou de man sieren als-i eens wat minder ver gaat in zijn gedachten:
  – de middellange termijn met op komst
  – HRA aanpak
  – leennormen naar normale europese standaarden

  Kortom : Holland gaat
  vàn gesubsidieerd (100% HRA) leasen (aflossingsvrij lenen is geen vermogensopbouw waardoor men eigenaar wordt van een woning, aflossingsvrij lenen is dus leasen)
  naar
  – gewoon (ongesubidieerd) lenen èn (komt-i) terugbetalen

  De achtergrond (tekenen des tijds) waarin dat gebeurt is
  – een krimp van de bevolking (inderdaad),
  – een krimp in schuldengroei,
  – een toenemende werkloosheid en
  – een afnemende BNP.
  Die krimp hebben de autoriteiten getracht uit te stellen te verzachten te voorkomen of op andere wijze niet te doen plaatsvinden, echter de monetaire groeimachine (geld drukken) heeft hierbij nauwelijks of geen effect op economische groei gehad (zie ook het relaas van Kees de Kort).
  Bovendien is sprake van leegstand, krimpgebieden, etcetera dus waarom dan die eeuwige sprookjes van woningnood, Juan ziet het niet. Heel europa krimpt que bevolking. Probeert u in Spanje eens aan te komen met woningnood, u zult worden uitgelachen er staan daar meer dan een miljoen woningen te koop in Holland 250.000, dus ten opzichte van 60 miljoen spanjolen hebben we hier hetzelfde aanbod (wel met een ander prijsnivo).

  Om onder dergelijke omstandigheden te roepen dat er “woningschaartse” is is onzin, apekool.

  De man is een gestudeerd man, een Drs, men zou verwachten dat hij de tekenen des tijds in zijn analyse heeft meegenomen.

  Kortom: de beste man is een makelleugenaar type
  – in 2011 roepen dat het een prima tijd is om vastgoed te kopen
  – een jaar later doodleuk melden dat de prijzen 5% omlaag gegaan zijn.

  Dergelijke situatues tonen aan dat
  – OF makelleugenaars hun vak niet verstaan (J.i. onwaarschijnlijk)
  – OF makelleugenaars gewoon de boel bijelkaar liegen en ALTIJD een koopadvies geven. (J.i. waarschijnlijker)

  terug naar de weledelgestrenge heer Drs Ed van de Bijl, dat gestudeerde mesnch….
  Alleen loopt-i bij de NVM achter, immers hij ontkent nog steeds de in de lacht hangende prijscorrectie. Kennelijk in een poging om de positie van Kop van Jut van Hogehuizenprijsminnnend NL over te nemen, maar daar is deze meneer te klein voor.

  Gewoon negeren, een makelleugenaar met een grote mond.
  De man is gewoon (nog) niet slim genoeg om in te zien dat het tijd wordt om de kant van de (potentiële) koper OOK eens in te zien, prijzen omlaag praten om transacties te realiseren lijkt Juan in zijn voordeel maar Juan zal het wel weer niet gesnapt hebben
  … of het gaat nog tè goed in de makelleugenaardij.

 9. Heiny says:

  klinkt net als “de 7 redenen om in 2011 te kopen”… Even geloofwaardig…

 10. Dawg says:

  De behoeft wordt pas vraag als de centen om in die behoeften te voorzien er zijn. Op het punt van die centen gaat ‘t een beetje mis Ed.

 11. duufbier says:

  Aardige zwendel in de US om onderwaterhypotheekhouders te ‘helpen’.

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-eminent-domain-mortgage-heist

  1. De gemeente koopt de onderwaterhypotheek.
  2. De gemeente verkoopt het huis (in theorie aan de oorspronkelijke eigenaar, maar in de praktijk..?)tegen een lagere (marktconforme) prijs.
  3. Iedereen blij.

  BEHALVE dan de belastingbetaler, die uiteidenlijk de rekening krijgt gepresenteerd van deze zwendel, waar uiteraard geen enkele echte onderwaterhypotheekhouder gebruik van kan maken (die wordt gewoon onteigend en uit zijn huis geschopt). Het is een manier voor huisjesmelkers om voor weinig de hand te leggen op goedkope woningen, terwijl de belastingbetaler opdraait voor de restschuld!

  Hoop nu eens keer NIET dat Rutte / De Jager meeleest, want hij zal dit wel een fabuleus plan vinden voor ons kikkerlandje…

 12. RealisT says:

  Inflatie? Ja voor consumptiegoederen en energie. Blijft er dus minder over voor rentebetalingen (aka huren van de bank). En die rente gaat dan natuurlijk ook nog omhoog.

  Woningschaarste? Ik verwacht dat we over niet al te lange tijd 500.000 koopwoningen op funda zullen zien. Allemaal oude meuk met achterstallig onderhoud. De generaties die de komende jaren huren, zullen grotendeels afhaken op de koopmarkt.

  Maar ja, wat ik er nou van af? Edje is tenslotte een professional. Die zal het wel weten…

 13. Reaguurder says:

  Ik denk dat de stijging op funda naar 500.000 niet te verwachten valt. Het is al lange tijd aan het afzwakken/stagneren. Van een record elke dag naar elke week en ondertussen ‘slechts’ om de paar maanden. Andersom is dat ook bij de woningverkopen, welke ook al langere tijd op eenzelfde manier lijkt te stagneren.

  Bovendien is die 500.000 ongeveer 1/8e van het totaal (iets van 4 miljoen koopwoningen in NL?), wat niet past bij de voornamelijk gierige Nederlander.

  Ook is de huizenprijs al veel verder gezakt dan menigeen lijkt te denken. Simpelweg omdat de crisis al ondertussen naar de 5 jaar gaat, wat al 5 jaar lang 2-3% inflatie betekend die ook niet heeft plaatsgevonden. Terwijl groot deel van de lonen jaarlijks, tenzij je een ambtenaar bent met de 0-lijn, gewoon is blijven doorstijgen.

  Daarna krijg je, nogmaals, die gierige Nederlander. Eerst goedkoop scheefhuren, maar nu ze een extra verhoging krijgen zal (op maandbasis bekeken) koop erg snel goedkoper worden bij de huidige rentestand. Immers kijkt die niet naar waardeverlies, maand naar de maandlasten.
  30 jaar huur a 650 of 30 jaar koop a 650. Zelfs al halveert je woningwaarde, uiteindelijk moet je ergens wonen en zullen die maandlasten het beeld bepalen. Maandlasten die bij koop vastgezet worden en bij huur jaarlijks nog altijd verhoogt.

 14. Reaguurder says:

  Reaguurder:

  Toevoeging:
  Ga zelf ook dit jaar kopen verwacht ik. Niet erg fijn dat waardeverlies, maar als ik kijk wat het me over een periode van 30 jaar kost is het mooi goedkoper, pas bij negatieve woningwaarde van ~36k (moet iemand 36k toegeven om mijn woning over te nemen) zal huren een betere keus zijn geweest. Dat risico durf ik wel aan.
  Die meteoorinslag op het noordelijk halfrond is verwacht in april 2036, dat lijkt mij voor nu een vele malen groter probleem dan die paar euro’s. Totdat daarvoor een oplossing is, zal ik gegarandeerd geen geld hoeven bijleggen om van die woning af te komen.

 15. ll says:

  Ha, ha, een goeie……

  Reaguurder: Simpelweg omdat de crisis al ondertussen naar de 5 jaar gaat, wat al 5 jaar lang 2-3% inflatie betekend die ook niet heeft plaatsgevonden.

  Maar deze niet ontvangen inflatie is wel uitgegeven, moeten we ook nog even betalen 🙂 ,extra schuldenpostje………..

 16. ll says:

  Het is trouwens 6 jaar geen groei……..

  We zijn per saldo zes jaar aan economische groei misgelopen waar we wel op gerekend hadden, ook in de overheidsfinanciën.

  Lex Hoogduin.

 17. Floor says:

  Reaguurder,

  Hoeveel huis denk je daar voor te kunnen kopen?

 18. KoophuisXXL says:

  Reaguurder: Toevoeging:

  Mooi tegengeluid hier! Het is gewoon een rekensommetje tussen huren of voor een deel afschrijven bij koop.

 19. hugo says:

  Juan Belmonte,

  Juan bedankt voor deze post. Hoef ik dit niet meer te doen :).

 20. hugo says:

  KoophuisXXL: Het is gewoon een rekensommetje tussen huren of voor een deel afschrijven bij koop.

  Wat mij betreft is dat het niet. Gezien het feit dat de overheid (van gemeente tot EUro(pa) een zeer onbetrouwbare partner is speelt er meer dan dat rekensommetje. Wat tevens speelt is een aanpassing in het mondiale monetaire systeem. Te weten dollar niet meer global reserve currency (oxymoron btw). Tevens zien we dat in andere landen waar de huizenbubble crashte % gewijs veel grotere prijs aanpassingen. Nederland is niet anders.

 21. ll says:

  Meneer Ed bedankt. Mijn buurvrouwtje heeft toch maar besloten haar huis nu niet te verkopen, nu ze van u heeft vernomen dat de prijzen weer gaan stijgen……, kan ze weer gaan wachten, en ze wacht al zo lang…….., maar veel haast is er niet, gelukkig maar.

  Eerst moest ze het scherp in de markt zetten, zei meneer Hukker, en dat had ze gedaan, en een mooi bod gekregen., maar nu even niet …….., ze blijft wachten.

  Zo’n lieve buurvrouw, ik zou haar niet graag willen missen 😉

 22. Frans says:

  “Inflatie zal een toekomstige wetmatigheid blijken en zorgen voor generieke prijsstijgingen”
  Dat is helemaal niet gezegd. Toch roert hij hier een belangrijk punt aan: de geldontwaarding.
  Een huis kan onder omstandigheden meer waardevast blijken dan geld, bijvoorbeeld in het extreme geval van hyperinflatie. Voor het beschermen van vermogen zou ik echter met stip goud en eventueel andere assets kiezen boven een huis!
  Dit is echter alleen een probleem als je eigen vermogen hebt, en niet als je een (bijna) volledige hypotheek neemt. (En zoals zo vaak gezegd door mij en anderen: gokken op een grote inflatie bij het aangaan van een hypotheek met de veronderstelling hier voordeel uit te halen is uiterst onverstandig: die vlieger zal niet opgaan)
  “Corporaties hebben minder investeringskracht, waardoor huuraanbod daalt en vraag naar koop stijgt ”
  Ja, en wat dacht ie dan van de koopkracht van de burger?
  We zitten niet voor niets in de krediet crisis en ER IS OVERAL SCHULD!!! Dit is juist het probleem, ook bij de burger.
  Veel huizen, weinig huizen het maakt allemaal zo veel niet uit: als je het geld niet hebt of dat de bank geen hypotheek wil verstrekken dan kan je eenvoudigweg niets kopen.

 23. Frans says:

  Mind you: ook de lIBOR fraude heeft een rol gespeeld in de huizenbubbel.
  Het hele verhaal van deze makelaar is gebaseerd op marktwerking: aan echte vrije marktwerking heeft het de afgelopen decennia ontbroken: het stond onder invloed van oneigenlijke krachten. (manipulatie)
  Een redenering nu met zuivere marktwerking gaat dus helemaal voorbij aan dit feit, en gaat daarom ook niet op.
  Anders gesteld kan je zeggen dat er sprake is van een anomalie, welke hoe dan ook, uiteindelijk gecorrigeerd wordt, linksom of rechstom.

 24. Hendrik says:

  Dhr. van de Bijl heeft gewoon gelijk, op de lange termijn stijgen de prijzen van alle goederen, ook van woningen.

  Maar verder belicht hij slechts één zijde van de balans; de andere laat hij wijselijk achterwege. Hij maakt ook een klassieke verkopersdenkfout: in de markt is altijd wel een ‘behoefte’ aan te wijzen – en die ‘behoefte’ geeft de verkoper hoop – maar of die ‘behoefte’ ook daadwerkelijk vertaald wordt in ‘vraag’ is iets anders. Kortom, tussen wens en werkelijkheid, droom en realiteit zit nog een gat dat de woonconsument moet zien te overbruggen.

  In welke mate en op welke termijn hem dat lukt is bepalend voor de vraag hoe goed de woningmarkt het zal doen. Naar mijn smaak is het dal wat dat betreft nog niet bereikt; er moeten simpelweg nog te veel correcties door de markt geabsorbeerd worden.

  Maar goed, Ed van de Bijl is makelaar en moet dus van die woningmarkt leven. Ik gun hem daarom zijn visie, maar neem die met korrel zout.

 25. Scheefhuurder says:

  @13 Reaguurder;
  De fundateller zegt weinig en 500k huizen is inderdaad onwaarschijnlijk. Het gros vd. aanbieders zet zijn huis voor een droomprijs te koop en weigert nog te zakken. Zij zitten als oom Dagobert op hun overwaarde en zijn verbaast dat hun woning +6mnd te koop staat. Degenenen die wel bereid zijn tot een realistische vraag te zakken (ik schat zo’n 10%) verkopen wel.

  Even een misvatting over scheefhuurders, voor zover deze groep al bestaat: een extra huurverhoging lig ik niet van wakker, ik kom er mijn bed niet vooruit. Ook voor mij is het uiteindelijk een rekensom en afweging. Voorop staat het woongenot, kopen of huren maakt mij in principe niet uit. Ik zit tegen de vrije sectorgrens aan voor 80m2. Dezelfde woning kopen van mijn WBV kan voor ca. 180K. Geen van mijn buren vindt dat een optie. Zijn de huren nu te laag of zijn de prijzen nog steeds te hoog?

 26. henk 6 says:

  Hendrik,

  Hendrik: Maar goed, Ed van de Bijl is makelaar en moet dus van die woningmarkt leven. Ik gun hem daarom zijn visie, maar neem die met korrel zout.

  Ik ben het niet met je eens. De hele financiele en vastgoed wereld is vol met mensen die doelbewust misleidende informatie verspreiden. Ik ben daar helemaal klaar mee. Dit moeten we niet normaal vinden onder het motto “het is maar een makelaar”. Helaas zijn er nog te veel mensen die zich door dit soort lieden laat misleiden en daardoor in de problemen komen. Makelaars hebben ook een (morele) zorgplicht.

 27. Frans says:

  henk 6: Makelaars hebben ook een (morele) zorgplicht.

  Nooit wat van gemerkt..
  Typisch iets van de overheid om instanties met krachtige lobbies nietszeggende maatregelen op te leggen zoals bij de banken & zorgplicht.

 28. Jan says:

  Zucht.

  [quote]Inflatie zal een toekomstige wetmatigheid blijken en zorgen voor generieke prijsstijgingen[/quote]

  Dat is geen reden om in vastgoed te zitten. Bovendien is inflatie geen waardestijging. De cijfers worden groter, de waarde ervan steeds minder.

  [quote]Bevolkingsgroei stagneert, maar aantal huishoudens groeit. Hierdoor een verhoogde vraag / behoefte.
  [/quote]

  Dat is op lange termijn niet waar. Het aantal echtscheidingen is decennia na de seksuele revolutie wel gestabiliseerd. Groei van het aantal eenpersoonshuishoudens komt nu vooral door de vergrijzing. Maar de vergrijzing betekent netto dat de vraag naar vastgoed afneemt.

  [quote]Nieuwbouw stagneert, onttrekking consolideert tot stijgt. Hierdoor verhoogde vraag / behoefte.[/quote]

  Nieuwbouw stagneert even omdat gemeenten hun verlies op bouwgrond nog niet genomen hebben. Nederlandse gemeenten hebben voor miljarden in bouwgrond belegd en dat zal vroeg of laat op de markt komen.

  [quote]Corporaties hebben minder investeringskracht, waardoor huuraanbod daalt en vraag naar koop stijgt[/quote]

  Dit is niet logisch. Los daarvan: De verplichte verkoop van corporatiewoningen betekent dat er meer koopwoningen op de markt komen en dat corporaties daarna meer geld hebben om te investeren.

  [quote]Distributie woningvoorraad is niet in overeenstemming met werkgelegenheid, waardoor daar waar bevolkingsgroei optreedt woningaanbod achterblijft.
  Woningaanbod komt niet overeen met woningbehoefte

  In deze markt met dalende prijzen betekent dat hooguit dat sommige marktsegmenten de prijzen harder dalen dan in anderen.

 29. Jan says:

  Zucht

  Inflatie zal een toekomstige wetmatigheid blijken en zorgen voor generieke prijsstijgingen

  Dat is geen reden om in vastgoed te zitten. Bovendien is inflatie geen waardestijging. De cijfers worden groter, de waarde ervan steeds minder.

  Bevolkingsgroei stagneert, maar aantal huishoudens groeit. Hierdoor een verhoogde vraag / behoefte.

  Dat is op lange termijn niet waar. Het aantal echtscheidingen is decennia na de seksuele revolutie wel gestabiliseerd. Groei van het aantal eenpersoonshuishoudens komt nu vooral door de vergrijzing. Maar de vergrijzing betekent netto dat de vraag naar vastgoed afneemt.

  Nieuwbouw stagneert, onttrekking consolideert tot stijgt. Hierdoor verhoogde vraag / behoefte.

  Nieuwbouw stagneert even omdat gemeenten hun verlies op bouwgrond nog niet genomen hebben. Nederlandse gemeenten hebben voor miljarden in bouwgrond belegd en dat zal vroeg of laat op de markt komen.

  Corporaties hebben minder investeringskracht, waardoor huuraanbod daalt en vraag naar koop stijgt

  Dit is niet logisch. Los daarvan: De verplichte verkoop van corporatiewoningen betekent dat er meer koopwoningen op de markt komen en dat corporaties daarna meer geld hebben om te investeren.

  Distributie woningvoorraad is niet in overeenstemming met werkgelegenheid, waardoor daar waar bevolkingsgroei optreedt woningaanbod achterblijft.Woningaanbod komt niet overeen met woningbehoefte

  In deze markt met dalende prijzen betekent dat hooguit dat sommige marktsegmenten de prijzen harder dalen dan in anderen.

 30. Henk 6 says:

  Frans: Nooit wat van gemerkt..
  Typisch iets van de overheid om instanties met krachtige lobbies nietszeggende maatregelen op te leggen zoals bij de banken & zorgplicht.

  Nee onwetende sukkels misleiden en belazeren dat is een lekkere Core business! Daar kan geen regelgeving tegenop. Ziek,…

 31. Floor says:

  Jan,

  +1

 32. De ontwikkelaar says:

  JaEdzoistmaarnet.

 33. ll says:

  In elk geval zaait het verhaal van Ed wel weer twijfel bij de burger, in elk geval bij mijn buurvrouwtje, maar zij is Engelse, en is wel wat gewend, daar aan de overkant ging het altijd al zo 🙂

  En hij gaat weer in op het gevoel van greed.

  Verkooppraatjes ?

  Aan de andere kant worden er dan helemaal geen huizen meer verkocht, want de éne helft van de NVM zegt prijzen gaan dalen, en de andere helft van de NVM zegt de prijzen gaan stijgen, dus staat alles stil. Of wil Ed stilstand bereiken, maar dat past wel helemaal in het volgende verhaal dat de crash is georkestreerd.

  Crash in slow motion.
  http://biflatie.nl/artikelen/37-huizenmarkt/34593-huizenprijzen-dalen-inmiddels-42-maanden

  Voor elk wat wils.

 34. Floor says:

  ll,

  Weet je Il, alleen die naam al Biflatie, zou je aan het denken moeten zetten.
  Deze jongens houden het midden aan, kun je nooit fout toch? Heb ik zo’n schurft aan aan lieden die hun nek niet uit durven steken.

 35. ll says:

  Inflatie + deflatie = biflatie.

  Inflatie, stagflatie, deflatie, biflatie en tegenwoordig ook nog reflatie, ja het blijf lachen 🙂

 36. ll says:

  Oeps, de desinflatie vergeten 🙂

 37. Floor says:

  ll,

  Shame on you

 38. Frans says:

  Henk 6: Nee onwetende sukkels misleiden en belazeren dat is een lekkere Core business! Daar kan geen regelgeving tegenop. Ziek,…

  Zoals Max Keiser het zegt: het bussiness model van de banken is fraude.
  De regering: all bought and paid for placht Bob Chapman te zeggen.
  Deze laatste bezigde ook altijd de term corporate fascism, wat volgens mij de spijker op de kop slaat.
  (het samengaan van de grote bedrijven en de regering)
  De overheid is van de banken afhankelijk, onder andere voor het opkopen van de staatsobligaties: dit is een belangrijke reden waarom de banken zo dominant kunnen zijn en de regering naar hun hand kunnen zetten.
  De macht loopt via de schuld.
  Zojuist kwam mijn buurman & vrouw even buurten. Het is een boer. We hebben het even over de economie gehad, en we waren het opmerkelijk eens! Hij kwam met veel praktijkvoorbeelden uit eerste hand.

 39. maria says:

  Met Griekenland op exit en Spanje in het voorland even een reminder van Nigel Farage:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-06-2012/nigel-farage-over-de-spaanse-bailout/

 40. Frans says:

  ll: Oeps, de desinflatie vergeten

  inflatoire depressie: ook van Bob Chapman, en dat hang ik nog steeds aan.
  Verder zijn het te grove begrippen vind ik, waarbij de ene er iets anders onder verstaat als de ander.
  Inflatie is feitelijk het verruimen van de geldhoeveelheid. (moet je ook nog definieren wat er onder valt qua M1, M2 en zo). Oplopende prijzen voor goederen is een GEVOLG van inflatie, maar niet inflatie zelf. Dit alles volgens de klassieke definitie van de economie (als wetenschapsvorm)

 41. Erik says:

  Ed heeft gelijk. Na een scherpe daling van de huizenprijzen in de komende jaren zullen de huizenprijzen op de lange termijn weer stijgen. Je moet alleen je huis dus nu niet te koop zetten. Of de huizenprijzen weer zo sterk gaan stijgen dat de sky the limit is betwijfel ik, maar als je nu lekker blijft zitten waar je zit heb je daar straks niet echt problemen mee. We gaan een lange periode tegemoet met zeer bescheiden economische groei. Overigens is er meer aan de hand in de wereld dan alleen de kredietcrisis. Denk maar eens aan de nog steeds explosief stijgende bevolkingsgroei en de daarmee gepaard gaande stijging van voedsel- en brandstofprijzen. Het belsngrijkste probleem in de wereld is dat we toe moeten naar een meer duurzaam model in plaats van een systeem dat alleen maar werkt als er groei is.

 42. Adamus says:

  Hendrik:
  Dhr. van de Bijl heeft gewoon gelijk, op de lange termijn stijgen de prijzen van alle goederen, ook van woningen.

  De afzonderlijke stenen zullen vast meer waard worden dan de woning. Lonend om af te bikken…..

 43. Keesje says:

  Uiteinselijk heeft van der bijl naturlijk wel gelijk, maar at scenario zal pas over een jaar of 20-30 zijn…

 44. Nico de Geit says:

  De crisis is voorbij en de huizenprijzen gaan weer stijgen, mooi! Ik ging zelf vooralsnog uit van een flinke economische krimp in de komende jaren, maar deskundigen en de overheid beweren anders.

  Is het al strafbaar om de berichten van de overheid en de deskundigen te ‘ontkennen’? Volgens sommigen heeft de neergang van de economie slechts één oorzaak: doemdenkers. Als nu eens alle doemdenkers werden opgepakt….

 45. Adamus says:

  ll,

  Leest “de burger” de verhaaltjes van deze Ed? Zonder deze blog zou ik nooit van hem hebben gehoord.

 46. Henk 6 says:

  Frans,

  Zelfde ervaring vandaag. Verjaardag van mijn zoontje. Thema’s Men was echt wel boos op banken, huizenprijzen staan onderdruk, kinderopvangterugave gaat eraan in 2013. Bewust wording is gaande en 2013 wordt met vrees naar uitgekeken.

 47. Juan Belmonte says:

  Hendrik: Dhr. van de Bijl heeft gewoon gelijk, op de lange termijn stijgen de prijzen van alle goederen, ook van woningen.

  Hele lange termijn, maar de beste man denkt in termen van korte termijn. De heer Van de Bijl verwachte in september 2010 diezelfde prijsexplosie in nieuwbouw.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2010/ed-van-de-bijl-verwacht-prijsexplosie-nieuwbouwwoningen/

  NIET GEBEURD.
  Niks geleerd.

  Kortom, een groter ongelijk (2010 ligt achter ons, prijzen DALEN) is zelden gezien -de casametrie even buiten beschouwing latende 🙂

  Typisch voorbeeld van een MAKELLEUGENAAR.
  De Hollandse pers is niet serieus te nemen, ze laten dit soort mensen nog steeds aan het woord zonder ze te vragen hoe het nu allemaal uitgepakt is met vorige voorspellingen….

 48. Juan Belmonte says:

  Adamus: Leest “de burger” de verhaaltjes van deze Ed? Zonder deze blog zou ik nooit van hem hebben gehoord.

  De heer Drs Ed van de Bijl is voorzitter van VastgoedPro -een soort NVM maar dan anders, maar niet anders in de zin van makelliegen, net zo “betrouwbaar” 🙂

  Het stikt van de gratis cabarettiers in de polder …

 49. Juan Belmonte says:

  hugo: Juan bedankt voor deze post. Hoef ik dit niet meer te doen

  Met plezier, het blijft lachen met de kopstukken van Hogehuizenprijsminnend NL.

 50. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 51. jim says:

  Frans:
  Nigel Farage afgelopen zaterdag:
  kingworldnews.com/…EP_Nigel_Farage.html

  Nigel Farage denkt blijkbaar dat linkse en rechtse partijen die kritisch zijn over de EU een verschil gaan maken bij de verkiezingen in September in Nederland. Ik ben daar niet zo zeker van, maar meer nog: wat levert dat op? En maakt het wellicht uit welke partijen dat dan zijn? Ik denk van wel, en dat is het andere verschil. Neem de PVV. Wilders (ex VVD)is ‘n populistische schreeuwer die mensen (de kiezer)aanspreekt. Dat hij er gevaarlijke reactionaire ideeen op nahoudt en ondemocratisch te werk gaat zien ze al snel over ‘t hoofd. Dat hij daarnaast al jaren 24/7 twee bewakers nodig heeft – door de belastingbetaler betaald uiteraard – is ‘n unicum in de nederlandse parlementaire geschiedenis.

  (Als je zo stoer wilt zijn huur dan ff lekker zelf ‘n paar sportschooljongens in en betaal ze vooral ff lekker zelf in plaats van de middelen voor slachtofferhulp te misbruiken en mijn portemonee te plunderen denk ik dan, maar dit terzijde, al gaat het om fikse bedragen hoor.)

  Ik moest denken aan de Italiaanse situatie. Lange tijd hebben mensen hier in nl met ongeloof gekeken naar Italie en de populariteit van Silvio Berlusconi.
  Toch waren het de kiezers die zijn invloed en presidentschap mogelijk maakten van 1994 tot 1995 van 2001 tot 2006 en van 2008 tot 2011!
  Ondanks herhaaldelijke verdachtmakingen en vermoedens maar ook rechtzaken van zijn betrokkenheid bij de Casa Nostra. Rechtzaken overigens die hij vervolgens als president probeerde te frustreren door wetten aan te passen die zijn vervolging onmogelijk maakten.

  In de tachtiger jaren was de Italiaanse serie “De Octopus” (La Piovra)ook op de Nederlandse TV te zien.
  http://www.youtube.com/watch?v=bP44bGfPdW0
  Het is duidelijk dat 1 van de schurken als 2 druppels water lijkt op de toen veel jongere Silvio Berlusconi.

  (In 2012, Forbes magazine reported that Berlusconi was Italy’s sixth richest man, with a net worth of $5.9 billion. He holds significant assets in television, newspapers, publishing, cinema, finance, banking, insurance, and sport. – Wikipedia)

  Veel intriges in deze serie bleken van een grote voorspellende waarde zoals de moord op een rechter die zijn best doet de corruptie en de mafia aan te pakken. In de echte wereld werd later de officier van justitie Giovanni Falcone door ‘n autobom van het leven beroofd.

  “Als ik te weten kom wie de auteur is van de televisieserie La Piovra en wie boeken heeft geschreven over de maffia, dan zweer ik dat ik hem wurg”, zei Berlusconi op een meeting van jonge militanten van zijn partij in Olbia, op Sardinië in 2009.

  Berlusconi is hoe dan ook nog steeds enorm populair in Italie. Minachting van de kiezer is dus gevaarlijk.
  Als het Wilders lukt, (niet dat hij in oplossingen denkt) wat dan? Gaan we dan niet de zelfde dingen meemaken als Italie nu, of erger?

  Er is pas een Turk doodgeslagen door zijn buren dat heb niks met Geert te maken natuurlijk…

  http://www.youtube.com/watch?v=XOaGi6s4mgQ

 52. jim says:

  Geert Wilders staat 100% achter de HRA. Zegt niks…

 53. jim says:

  Ed krijgt er overigens al genoeg van langs in de comments op dat artikel op zijn eigen site.
  Slimme Zzzzzzzzz

 54. De Waarheid says:

  De hamvraag ontbreekt: wie gaat de funding gap financieren, wie gaat de Nederlanders straks het geld lenen om een huis te kopen ? Benieuwd wat de kredietbeoordelaars vinden van een verder stijgende hypotheekschuld in Nederland………..

 55. jim says:

  Eens.

 56. jim says:

  Posts die verdwijnen nadat ze eerder geplaatst werden.
  Oh! ben je er zo eentje! Ik zal nog eens doneren!
  Geert te denken!

  please fill the required fields

  Het zal toch niet waar zijn!

 57. jim says:

  Sorry Geert moet geeft zijn, stom, stom, stom!

 58. ll says:

  @ Floor sorry 😉

  Wie zei het ook al weer ? Derivaten zijn massavernietigingswapens……

  Na Vestia, Portaal, Scholengemeenschap Amarantis ( failliet ), is nu de beurt aan de Universiteiten.
  UVA 8 miljoen verlies, vandaag in het FD

  @

  Adamus: Lonend om af te bikken…..

  Adamus, stenen bikken is zó leuk, ben nu bezig een paar oude kloostermoppen af te bikken, om ze in een terrasje te leggen….. 🙂

 59. Istrilyin says:

  Wilde reageren, maar Jooris @4 heeft het al prachtig uitgelegd!

 60. Adamus says:

  ll,

  Ging meer over delen die meer waard zijn of worden dan het geheel.

 61. Floor says:

  ll,

  Oh maar met die uni’s is nog veel meer aan de hand, voor iedere opleidingsplek (tot specialist) krijgt de uni 150.000 euro pp per jaar van de overheid. Een AIO kost/verdient nog geen 50.000 euro per jaar bruto,(ze beginnen met 2100 netto). 3x raden waar die resterende ton naar toe gaat.
  Niet zo vreemd dus dat die specialisten zo krankzinnig veel verdienen en dat terwijl de AIO’s het werk doen.
  Kennelijk wil de overheid op die 150.000 euro, 5/6 jaar lang hè, gaan bezuinigen want de gesprekken zijn gaande dat de AIO’s een deel van hun eigen opleiding moeten gaan bekostigen. Met andere woorden, ze mogen zich ieder jaar voor 13.000 euro in de schuld steken.
  Toch aardig dat ze dat mogen lenen niet waar? Dus tegen de tijd dat ze 35 zijn hebben ze in ieder geval een schuld van +/- 80.000 euro opgebouwd. En dan maar hopen dat je er een baan aan overhoudt, want de heren specialisten hebben de zaak volkomen dicht getimmerd.
  En ook voor een ziekenhuis is een AIO een stuk goedkoper dan een specialist natuurlijk.
  Anyway, laat die ziekenhuizen eerst maar eens aan gaan tonen waar die resterende tonnen al die jaren naar toe gegaan zijn.

 62. Adamus says:

  ll,

  80 miljoen is een boel 😉

 63. Adamus says:

  Floor,

  Je bedoelt specialist in opleiding? Die worden echt afgeknepen -zelf hebben ze die neiging dan ook weer heb ik gemerkt……

  AIO verdiende 8 jr geleden in het eerste jaar 1300 netto en dat liep dan op in 4 jaar. Na promotie geen verder contract verzekerd. Uni krijgt €30K bij aflevering titel.

  De wereld van Peter S. doet het nog beter: die lenen via de KLS /ABN 120/150K en omdat de pilotenjobs niet voor het oprapen liggen nog iets met een timerating à 35K. 23 jaar, uitzend/detacheringsbaantjes en minstens anderhalve ton schuld.

 64. Adamus says:

  Berlusconi is hoe dan ook nog steeds enorm populair in Italie. Minachting van de kiezer is dus gevaarlijk.
  Als het Wilders lukt, (niet dat hij in oplossingen denkt) wat dan? Gaan we dan niet de zelfde dingen meemaken als Italie nu, of erger?

  Er is pas een Turk doodgeslagen door zijn buren dat heb niks met Geert te maken natuurlijk…

  http://www.youtube.com/watch?v=XOaGi6s4mgQ

  jim,

  Staatsschuld It. ? 4x de NL schuld vlgs snelle wiki raadpleging. Per inwoner lopen we gelijk.

  “het was de hand van Geert”. Die vlieger gaat niet op, te gemakkelijk.

 65. dalen says:

  @ 58 ll

  “Wie zei het ook al weer ? Derivaten zijn massavernietigingswapens”

  De leugens en onwaarheden komen nu ook aan het licht. Wanneer een organisatie als NBA, samenvoeging van de voormalige beroepsorganisaties NIVRA en NOvAA, er over gaan schrijven en bekritiseren, is er veel mis.

  http://www.accountant.nl/Accountant/Weblogs/Jules+Muis/De+cfo-functie+is+systemically+corrupt.aspx

  Zie ook de Off balance constructies, hier meerdere malen besproken.

  http://www.accountant.nl/Accountant/Opinie/Meningen/Off+balance+constructies+verhullen+getrouwe+beeld.aspx

  Reken maar dat er nog heel wat lijken uit de kast, zeg maar 40 voet container, zullen komen.

  Maar….”We verdienen er aan” Balk-ellende, Jan Kees (wat is hij stil?)

  De derivaten-neutronenbom is at the point of no return.

  Eerst op vakantie…….en dan de Olympische Spelen.

  “Zalig zijn de onwetenden” (vers 1:14-1)

 66. Floor says:

  Adamus,

  Verschil is wel dat je er 8 jaar geleden toen alles zogenaamd nog booming was, van op aan kon dat je er een baan aan overhield.
  Moet je nu maar afwachten want het aantal werkeloze net afgestudeerde specialisten schijnt al aardig op te lopen.
  Misschien was een studie rechten toch een betere keuze geweest, in ieder geval een stuk goedkoper terwijl de overheid op de exorbitante tarieven van de advocaten weinig vat heeft.

 67. dalen says:

  @ 65

  “terwijl de overheid op de exorbitante tarieven van de advocaten weinig vat heeft”

  Die saneren zichzelf.

  Wanneer je optreedt als curator, hetgeen nu veel gebeurt, vooral in de bouw, is er nog wat te verdienen. Voor de rest moet je je eigen incasso-bureau zijn om je delaraties te kunnen innen.

 68. Floor says:

  @Dalen
  Heb je gelijk in.
  Maar voor het overige, heb het nu even over de VU met zn 80 miljoen, ik begrijp niet waarom ze de banken om te beginnen niet gewoon een dikke vette middelvinger geven. Afgezien van het feit dat de VU natuurlijk gewoon gespeculeerd heeft zonder over voldoende inside information te bezitten, zijn het de banken én centrale banken geweest die de kluit willens en wetens besodemieterd hebben door de rente te drukken.
  Iets financiëels studeren aan de VU lijkt mij in ieder geval geen beste zet.

 69. Adamus says:

  Floor:
  Adamus,

  Verschil is wel dat je er 8 jaar geleden toen alles zogenaamd nog booming was, van op aan kon dat je er een baan aan overhield.
  Moet je nu maar afwachten want het aantal werkeloze net afgestudeerde specialisten schijnt al aardig op te lopen.
  Misschien was een studie rechten toch een betere keuze geweest, in ieder geval een stuk goedkoper terwijl de overheid op de exorbitante tarieven van de advocaten weinig vat heeft.

  In de bedrijfsadvocatuur gaan er nu ook dertigers uit; half jaartje salaris mee en relatiebeding. Kunnen dan alleen nog bij een bankverzekeraar gaan werken o.i.d.

 70. Hendrik says:

  henk 6,

  @26 (henk 6):
  Daarin verschillen we kennelijk van mening. Als mensen een boodschap verkondigen, moet je als volwassen burger je altijd afvragen wie de boodschapper is en welk belang hij heeft met de verkondiging daarvan.

  Een zorgplicht voor het verstrekken van objectieve informatie vind ik absurd. Ten eerste bestaat objectieve informatie niet of nauwelijks, zeker in dit dossier niet. Ten tweede zou dat er alleen maar toe leiden dat de burger zich verder in slaap laat sussen, in de wetenschap (of: illusie) dat een ander verantwoordelijk is voor de juistheid van de informatie die hij tot zich neemt.

  We hebben allemaal de plicht om kritisch te zijn bij het tot ons nemen van informatie. Ik lig er niet wakker van dat belanghebbenden een visie ten beste geven die vooral de eigen zaak dient. Als het er dik op ligt, vind ik het juist wel geestig.

 71. Henk 6 says:

  Ik zie een verschil tussen objectieve informatie en (on)juiste informatie. Er wordt te vaak bewust onjuiste informatie verstrekt, zoals ook hier. Mensen zijn vaak niet in staat om deze onjuistheden eruit te filteren.

  Daarnaast is een makelaar een adviseur die door de consument betaald wordt voor eerlijk advies bij bv de aankoop van een huis. Een consument mag verwachten dat een adviseur jou op cruciale punten als de waarde ontwikkeling van de huizenmarkt juist en oprecht informeert. Als een makelaar alleen maar kan denken in de belangen van verkoper, laat hem dan stoppen met zijn rol als aankoop makelaar.

 72. Juan Belmonte says:

  Henk 6: Als een makelaar alleen maar kan denken in de belangen van verkoper, laat hem dan stoppen met zijn rol als aankoop makelaar.

  EENS.

  Alle makelleugenaars zijn allen verkoopmakelaars.

  Tegelijkertijd met de door de makelleugenaars verwachte prijsexplosie in nieuwbouwwoningen, terwijl we juist mini-enclaves onverkochte woningen in het hogere segment al enkele jáááren zien leegstaan, alweer een bijzin, welnu tegelijkertijd zien we dat de Telegraaf enorme overschotten ziet (het omgekeerde van woning-NOOD) 🙂
  Onorthodoxe ideeën als middel tegen vastgoedcrisis
  http://www.telegraaf.nl/dft/12610019/__Onorthodoxe_ideen_als_middel_tegen_vastgoedcrisis__.html

  Miljoenen vierkante meters staan langdurig leeg in Nederland en daarin schuilt de kiem van een potentiële nieuwe financiële crisis. “Projectontwikkelaars, banken en pensioenfondsen hebben voor miljarden geïnvesteerd in vastgoed dat niet rendeert.”
  Maar klaarblijkelijk is er op de woningmarkt -volgens makelleugenaars- nog steeds woning-NOOD ?

  En ook:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98637

  En de fameuze villa in Voorschoten:
  Vinex Villa op 514m2 in Voorschoten van 5 euro de meter naar 1556 euro de meter
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-12-2010/geen-extra-steun-voor-starters-op-huizenmarkt/#comment-57350
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-10-2011/arnoud-boot-werkloosheid-en-een-huizenprobleem/#comment-90533
  Wil Mevrouw De Minister van Hogehuizenprijsminnend NL wellicht eens uitleggen hoe het kan dat een vierkante meter grond van 2,30 naar 1500 euro gaat door een plastische VINEX operatie ?
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-05-2012/plannen-voor-de-woningmarkt-worden-mogelijk-weer-gewijzigd/#comment-106105

 73. Juan Belmonte says:

  Hendrik: Een zorgplicht voor het verstrekken van objectieve informatie vind ik absurd.

  Wilt u dat ook eens uitleggen aan die Kamikazekopers die op advies van hun JAZEKER Hypotheker (nota bene indirect via bonussen en premies door de consument betaald) en makelleugenaar (huis kopen in 2011 SLIMME Z) nog ff snel een huis kochten in 2011.

  Het is bij de wilde spinnen af 🙂

 74. hugo says:

  Opvallend; Wereldhave ”Wereldhave is een Nederlandse onderneming die investeert in vastgoed. De onderneming Wereldhave is opgericht in 1930 en heeft beleggingen in vastgoed zoals kantoren, winkelcentra, industrieel vastgoed en woningen in België, Finland, Frankrijk, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.”

  Van de top mid 2007 van iets over 110 Euro per aandeel naar 46 Euro nu. Lijkt me een goede indicator.

 75. jodha says:

  Opmerkelijk dat mensen als ED zich publiekelijk volledig belachelijk maken.

 76. Steven says:

  aan jodha

  inderdaad.. De prijzen zullen een keer gaan stijgen, maar ze dalen NU. (en niet zonder reden)

 77. hugo says:

  goed voorbeeld over ge(mis)bruik van EU gelden. http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.23002/2.23003/1.1362200

  Echt bizar als die EU bobo van OLAF aan het woord komt na ca. 11 min. Wij besteden het geld goed en gaan er niets aan doen. Wij hebben het geld juist overgemaakt. Echter geef ons extra macht zodat we dat kunnen aanpakken en dan zullen we het doen. Dat vanuit een club die zo ongeveer nooit zijn eigen begroting heeft kunnen laten goedkeuren door accountants (en die zijn niet kieskeurig!). Daarnaast de aanhoudende stroom van klokkenluiders (remember de partij EU transparant?) en geruchten en bewijzen over fraude. Die lui de nog meer macht geven? Op gemeentelijk niveau is het al bedroevend gesteld http://leoverhoef.nl/. Laat staan hoe door en door rot het is op EU niveau. Die gaan echt niets oplossen, slechts faciliteren.

  Denk niet dat dat soort lui een oplossing zijn.

 78. Oeps says:

  Ed’s talent om te schrijven is niet geweldig. Het stukje is inderdaad niet aan door te komen ..

  Z’n TV optreden was een stuk beter:

  http://www.youtube.com/watch?v=X0eoStyRPJ8&feature=related

  Sommigen zijn nu eenmaal het best te vergelijken met de voorkant van een paard .. sommigen met de achterkant .. en Ed zit opgezadeld met beide uiteinden!

 79. hugo says:

  *pardon dat moet zijn Europa Transparant

 80. Oeps says:

  ll: Oeps, de desinflatie vergeten

  Geeft niet ll .. er zijn inmiddels zoveel varianten dat er nu zeker iemand gelijk gaat krijgen 😆

  Wat ik overigens niet begrijp .. dat blog adres van Ed eindigt op .se .. Zit Ed in Zweden? Wie denkt hij wel niet dat hij is .. Julian Assange? WikiLeaks .. sorry dat ik het zeg, maar zo interessant is z’n blog nou ook weer niet ..

  Zweden heeft wel ‘gunstige’ uitlevering voorwaarden .. 😀

 81. Steven says:

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-48436197-lisdoddelaan-129/

  kille bedoeling.. al het geld tegenaan gesmeten wat maar kon, maar lijkt op een ziekenhuis.

 82. Floor says:

  Steven,
  Ja, ech wel gesellig, vooral dat uitzicht vanaf het terras op de bolide doet het ‘m.

 83. Steven says:

  aan Floor

  Die bos mooie bloemen op het aanrecht maakt het “sfeertje” helemaal af.. 🙂

 84. Oeps says:

  Steven:
  funda.nl/koop/amst…97-lisdoddelaan-129/

  kille bedoeling.. al het geld tegenaan gesmeten wat maar kon, maar lijkt op een ziekenhuis.

  Een rijtjes huis notabene .. voor meer dan een miljoen .. dat overtreft lorenzo’s huisje uit de vorige post!

 85. Steven says:

  aan Oeps

  en weer een bruine badkamer.. Die werden er begin jaren 2000 juist uitgesloopt… enz. enz. Hier gaat echt wel 300.000 van af. zelfs bij een economische opleving die ik echt niet zie aankomen.

 86. spruitje says:

  Cruciale denkfout van mijnheer Van der Bijl = huizenprijzen kunnen alleen maar stijgen zolang de (besteedbare) inkomens stijgen en/of men steeds meer kan lenen bij de bank.

  Beide zijn verleden tijd. Pensioenen dalen in waarde, besteedbare inkomens dalen door lastenverzwaringen, stijgende zorgkosten, stijgende btw, enz. Lonen zullen niet veel stijgen: A. omdat inflatie voorlopig redelijk laag blijft (ECB dempt dit d.m.v. extreem lage rente) en B. globalisering: als u niet wil werken voor een laag loon, dan importeren we wel een paar Polen/Chinezen/Indiërs die het voor minder doen. Vakbonden zijn structureel verzwakt, steeds meer zzp’ers, looneisen stellen wordt moeilijker en moeilijker.

  Oftewel: het gaat niet om de vraag, Ed, maar om de koopkrachtige vraag. Er moeten voldoende mensen zijn die de torenhoge prijzen betalen kunnen. Zo niet, dan dalen de prijzen.

  Waarschijnlijk zou half Nederland graag in een Ferrari rijden. De behoefte aan Ferrari’s, de vraag, is in principe dus zeer hoog. Maar waarom rijdt niet half Nederland in een Ferrari? Omdat ze het niet kunnen betalen. Simpel.

 87. magnum says:

  Waar ‘pro’ Ed ook volledig aan voorbijgaat is de per definitie lagere financiële draagkracht van de nu nog groeiende groep eenpersoonshuishoudens.

  Zoals hiervoor al betoogd zijn dat niet alleen maar vrije keuze maar veelal onvrijwillig. Weduwen en gescheidenen heeft per def. minder te verteren en halen die achterstand statistisch ook nooit meer in.

  Niet alleen qua inkomen maar ook qua koop bereidheid laat staan financierbaarheid.

  Ook de samenstelling van de bevolking is enorm snel aan het veranderen. Ook hier geen woord over. Niet alleen nu en in de komende paar jaar veel minder mensen in NL in de ‘koop’ en of start leeftijd maar relatief ook meer met een achtergrond zonder interesse in het kopen van vastgoed.

 88. Frans says:

  ll: Wie zei het ook al weer ? Derivaten zijn massavernietigingswapens……

  Warren Buffet

 89. Frans says:

  Henk 6: Zelfde ervaring vandaag. Verjaardag van mijn zoontje. Thema’s Men was echt wel boos op banken, huizenprijzen staan onderdruk, kinderopvangterugave gaat eraan in 2013. Bewust wording is gaande en 2013 wordt met vrees naar uitgekeken.

  Ja, inderdaad, de bewustwording komt eraan. Naar mate de bevolking beter door krijgt wat er gebeurt is, en naar mate ze het slechter krijgen zal de volkswoede toenemen.
  Vandaag, nou ja gister als ik dit schrijf een ex bankman op bezoek gehad: hij was ontslagen (met afkoop) door de Dexia toestanden.
  Hij vertelde dat als hij een hypotheek had afgesloten voor 230.000 Euro, dat waar de klant genoeg aan had, hij op zijn kop kreeg dat hij er niet 260.000 van had weten te maken…
  Voor zijn eigen hypotheek sloot hij een naar de toen geldende maatstaven een conservatieve hypotheek af: hij had wel 20 bankmensen om hem heen die hem bestormden en probeerde over te halen tot een meer riskante hypotheek. (volgens mij bellegings hypotheek).
  Hij is het schip ingegaan met deze hypotheek, maar als hij het advies van zijn collega’s had opgevolgd dan waren de gevolgen rampzalig geweest.
  Wat leren we hieruit?
  a) dat het winstbejag boven het klantenbelang stond
  b) dat de bankmensen lager op de ladder ook waren gehersenspoeld, of bevangen waren door de massapsychose.
  c) dat je maar beter je eigen gezond verstand kunt gebruiken in plaats van op de zogenaamde specialisten af te gaan, hetgeen overigens op veel meer terreinen geld..

 90. Frans says:

  jim: Nigel Farage denkt blijkbaar dat linkse en rechtse partijen die kritisch zijn over de EU een verschil gaan maken bij de verkiezingen in September in Nederland. Ik ben daar niet zo zeker van, maar meer nog: wat levert dat op?

  Volgens mij niets. (dan ellende)

  Ik ben het helemaal met je eens dat je het niet moet willen dat Wilders veel stemmen krijgt.
  Het is echter wel een verschijnsel wat typisch bij een dergelijke tijd als deze past.
  Wat Nigel probeerd te zeggen is dat het duidelijk is dat er onvrede is, en dat veel mensen gaan stemmen op partijen die niet EUR /EU gezind zijn.

  By the way: voordat jullie het vragen: ja ik ben vandaag naar de zeilboot geweest, en morgen weer. (klussen wegens gebrek aan wind schat ik zo in)

 91. jim says:

  Adamus: jim,

  Staatsschuld It. ? 4x de NL schuld vlgs snelle wiki raadpleging. Per inwoner lopen we gelijk.

  “het was de hand van Geert”. Die vlieger gaat niet op, te gemakkelijk.

  Adamus, snap je het dan niet, de PVV heeft nu 1 periode mee mogen regeren (voor alles is ‘n eerste keer). Is het land bestuurd geweest? Alleen maar verspilde energie geweest. Ruzie in het kabinet, ruzie in zijn eigen partij. De staatsschuld loopt doorlopend op! Visie? Dacht het niet!

  Berlusconi regelt zijn eigen bescherming met bodyguards en ‘n leger aan advocaten. Daar in Italie heeft de belastingbetaler er geen boodschap aan. Geert doet ook wel eens ‘n rechtzaak, vooralsnog symbolisch.

  Als Geert nog eens aan de beurt komt gaan we wat meemaken en ik hoop niet dat wij Italie achterna gaan.
  Mafia praktijken genoeg meegemaakt alhier! Het is dus vooral steeds te gemakkelijk anderen de schuld te geven! Wil je nu echt dat ik dat ga toelichten?
  Nog iets, betaalt Geert eigenlijk huur?!!!

  —-

  De Waarheid:
  De hamvraag ontbreekt: wie gaat de funding gap financieren, wie gaat de Nederlanders straks het geld lenen om een huis te kopen ? Benieuwd wat de kredietbeoordelaars vinden van een verder stijgende hypotheekschuld in Nederland………..

  Nu heet het dat dalende huizenprijzen ‘n probleem zijn in plaats van ‘n oplossing volgens de ‘kredietbeoordelaars’. Muhahahaaa It’s the banksters! Wat nou casa nostra.
  Wat nou de media.
  Wat nou?

  @Frans

  Lekker uitwaaien jongen! Ik gun het je!

 92. Dawg says:

  http://www.positivemoney.org.uk/consequences/house-prices/

  Disclaimer:
  Dit is alleen zo in de UK. Nederland is anders…..

 93. Adamus says:

  jim,

  Moet onze blonde god natuurlijk wel korting op zijn belastingrekening krijgen, hij neemt immers een overheidstaak voor eigen rekening. Silvio heeft ook vele kortingen genoten, die had liever geen pottenkijkers 😉

 94. Adamus says:

  Frans: Volgens mij niets. (dan ellende)

  Ik ben het helemaal met je eens dat je het niet moet willen dat Wilders veel stemmen krijgt.
  Het is echter wel een verschijnsel wat typisch bij een dergelijke tijd als deze past.
  Wat Nigel probeerd te zeggen is dat het duidelijk is dat er onvrede is, en dat veel mensen gaan stemmen op partijen die niet EUR /EU gezind zijn.

  By the way: voordat jullie het vragen: ja ik ben vandaag naar de zeilboot geweest, en morgen weer. (klussen wegens gebrek aan wind schat ik zo in)

  Ik heb gisteren een flits van blondlokje opgevangen: leek me nietszeggend…….moet voor de hardcore fans teleurstellend zijn geweest. Hoewel die kijken ook al niet naar de publieken, lezen het in de Telegraaf op de camping of zo.

 95. Adamus says:

  Dawg:
  positivemoney.org.…uences/house-prices/

  Disclaimer:
  Dit is alleen zo in de UK. Nederland is anders…..

  Met de google translator lijkt het wel verdacht veel……

 96. Floor says:

  jim: Als het Wilders lukt, (niet dat hij in oplossingen denkt) wat dan? Gaan we dan niet de zelfde dingen meemaken als Italie nu, of erger?

  Heb Greet gisterenavond toch echt wel een keertje of 7 de oplossing aan horen dragen hoor, ‘geen stuiver meer naar het buitenland’.
  Je moet het wel willen horen natuurlijk.

 97. ll says:

  Scherp in de markt zetten, wat is dat ?

  Scherp in de markt zetten is -25% van de WOZ waarde. En dat is dan de vraagprijs……., tenminste in mijn buurtje, en ook nog eens locatie, locatie, géén krimpgebied……. 😉

  Het is hier bij ons véél erger dan ik had gedacht…….Het is een ramp, een drama voor mensen die MOETEN verkopen, om wat voor redenen dan ook .

  Ik ga voor een daling van minstens 50%, in het grote geheel, gezien de nu al bij mij in de buurt geldende realiteit….. ( Krijgt BIS toch nog haar zin 🙂 )

  En dan is Olland er erger aan toe financieel als alle anderen landen van Europa, met een totale hypotheekschuld als grootste van de héle wereld.

  En Knot weet het………( is ie al in bespreking voor een Bad Bank ? ) , maar verder zit iedereen nog steeds in denial.

  Hypotheekschulden, het best bewaarde geheim van Olland ……

 98. Adamus says:

  magnum:
  Beetje education permanente over special topic´Alleenstaanden groeimarkt´~?

  Betalingsproblemen
  statline.cbs.nl/St…;STB=G1,G2&VW=T

  Inkomen alleenstaanden
  statline.cbs.nl/St…;STB=G3,G1&VW=T

  wie heeft er gem. hoeveel knaken.
  statline.cbs.nl/St…;STB=G3,G1&VW=T

  Als mantelzorger?

 99. Floor says:

  jim: Daar in Italie heeft de belastingbetaler er geen boodschap aan. Geert doet ook wel eens ‘n rechtzaak, vooralsnog symbolisch.

  Volgens mij heeft de italiaanse belastingbetaler geen boodschap aan belasting betalen.
  En een ieder die denkt dat men daar in afzienbare tijd een paar honderd jaar camorra praktijken de kop in kan drukken gaat van een hele koude kermis thuis komen.

 100. Adamus says:

  magnum:
  Waar ‘pro’ Ed ook volledig aan voorbijgaat is de per definitie lagere financiële draagkracht van de nu nog groeiende groep eenpersoonshuishoudens.

  Zoals hiervoor al betoogd zijn dat niet alleen maar vrije keuze maar veelal onvrijwillig. Weduwen en gescheidenen heeft per def. minder te verteren en halen die achterstand statistisch ook nooit meer in.

  Niet alleen qua inkomen maar ook qua koop bereidheid laat staan financierbaarheid.

  Ook de samenstelling van de bevolking is enorm snel aan het veranderen. Ook hier geen woord over. Niet alleen nu en in de komende paar jaar veel minder mensen in NL in de ‘koop’ en of start leeftijd maar relatief ook meer met een achtergrond zonder interesse in het kopen van vastgoed.

  Nog erger: PSA de Franse autofabrikant wil overheidssteun. Eigenlijk permanent, anders moeten de lonen omlaag! Andere keuze is fabricage in de “lagelonenlanden”. Dit verschijnsel wordt zo’n beetje de metafoor voor de ontwikkelingen in het Westen. Weten de Duitsers ook . Bij Jan Kees gaat het misschien ook binnendruppelen en bij Ed misschien wel nooit, zou zomaar zo kunnen. Huizenprijzen gaan nooit meer stijgen. Schulden blijven wel, die gaan privé niet omlaag, daar zorgen de overheid/banksters voor.

 101. Adamus says:

  ll,

  Die bad bank is er al, Zalm begint niet voor niets over aflossen. Hij had die bank klaar voor de verkoop moeten maken! Waaron gebeurt dat niet????

 102. Adamus says:

  ll,

  Vanochtend op BNR -niet in de auto: Millheeze stinkend varkensboerderij mag -jawel regelneukers- gesaneerd worden en in bouwkavels worden verkocht. Veel opties, niets verkocht. We sulle sien.

 103. Adamus says:

  Hypotheekschulden, het best bewaarde geheim van Olland ……

  Blijkt straks zomaar anderhalf keer de inhoud van de pensioenpotten te zijn.

 104. Adamus says:

  magnum:
  Waar ‘pro’ Ed ook volledig aan voorbijgaat is de per definitie lagere financiële draagkracht van de nu nog groeiende groep eenpersoonshuishoudens.

  Zoals hiervoor al betoogd zijn dat niet alleen maar vrije keuze maar veelal onvrijwillig. Weduwen en gescheidenen heeft per def. minder te verteren en halen die achterstand statistisch ook nooit meer in.

  Niet alleen qua inkomen maar ook qua koop bereidheid laat staan financierbaarheid.

  Ook de samenstelling van de bevolking is enorm snel aan het veranderen. Ook hier geen woord over. Niet alleen nu en in de komende paar jaar veel minder mensen in NL in de ‘koop’ en of start leeftijd maar relatief ook meer met een achtergrond zonder interesse in het kopen van vastgoed.

  En bij de tweeverdieners gaat er een werkloos worden, bij de volgende tijdelijke baan loonsverlaging, leaseauto duurder, reiskosten eigen rekening ….allemaal achteruitgang.
  Samen “alleenverdiener”.

 105. ll says:

  Adamus: Samen “alleenverdiener”.

  Met schulden van tweeverdieners, komt wel goe-oed.

 106. Adamus says:

  Dawg,

  …. Furthermore, high house prices don’t benefit the population as a whole – they merely transfer wealth from those who do not have a home (usually the poor and the young) to those that do (usually older and wealthier people). The other big winners of high house prices are the banks – higher prices mean customers have to take out proportionally longer mortgages, which leads to more interest payments and higher profits.

 107. Adamus says:

  ll: Met schulden van tweeverdieners, komt wel goe-oed.

  ll,

  Samen sterk……1:3…..

 108. Floor says:

  Deze is ook leuk, speciaal voor Jan Keez, leeft die trouwens nog?
  http://www.zerohedge.com/news/moodys-changes-aaa-rated-germany-netherlands-luxmebourg-outlook-negative

  Misschien de volgende keer toch maar een Finlandje doen?

 109. azijnseikerT says:

  @Floor,

  Ja, best wel apart dat dit symbolisch is. Als je naar Duitsland kijkt kan het dus wel. Maar ja, we hebben inderdaad ook massaal voor Europa gekozen tijdens het referendum. De enige die hier oog voor heeft is Wilders. Daar kan ik dan wel weer respect voor opbrengen.

 110. Nico de Geit says:

  Ik sprak gisteren een huisbezitter, hij was boos. Iedereen kreeg de schuld, van de supermarkt tot de tegelzetter. Velen hebben er moeite mee om toe te geven dat ze stom zijn geweest, en dat toegeven is de eerste stap op weg naar genezing. Maar het is natuurlijk veel makkelijker een ander de schuld te geven.

 111. Juan Belmonte says:

  Nico de Geit: Maar het is natuurlijk veel makkelijker een ander de schuld te geven

  Tsja, over schuld hebben en de schuld geven, actueel thema.

  De Nederlandse huizenbezitter dan wel huizenleaser heeft de meeste schuld van héél Europa.

  Wie kan men dáár de schuld van geven ?
  Toch niet die huizenbezitter dan wel huizenleaser zèlf,
  dat móeten anderen zijn 🙂

 112. Dawg says:

  Adamus:
  Dawg,

  …. Furthermore, high house prices don’t benefit the population as a whole – they merely transfer wealth from those who do not have a home (usually the poor and the young) to those that do (usually older and wealthier people). The other big winners of high house prices are the banks – higher prices mean customers have to take out proportionally longer mortgages, which leads to more interest payments and higher profits.

  Misschien heeft Ed meer aan deze gegevens:

  groei 1995 – 2007

  bevolking: 5%
  woningvoorraad: 10%
  hypotheekschuld: 630%
  huizenprijzen: 350%

 113. maria says:

  Dawg: Misschien heeft Ed meer aan deze gegevens:

  groei 1995 – 2007

  bevolking: 5%
  woningvoorraad: 10%
  hypotheekschuld: 630%
  huizenprijzen: 350%

  Dat zou hem toch moeten snappen!!

 114. Hendrik says:

  Juan Belmonte: Wilt u dat ook eens uitleggen aan die Kamikazekopers die op advies van hun JAZEKER Hypotheker (nota bene indirect via bonussen en premies door de consument betaald) en makelleugenaar (huis kopen in 2011 SLIMME Z) nog ff snel een huis kochten in 2011.

  Die zou ik zeggen dat het naïef is om te vertrouwen op gratis adviezen en ik zou hen (gratis) adviseren om voortaan het eigen gezonde verstand te gebruiken.

  Om mijn eerdere stelling nog maar eens te herhalen: ga bij iedere mening of advies van een ander eerst even na welk belang hij dient. Als je weet dat een hypotheekadviseur de facto betaald wordt door de hypotheekverstrekkende bank en hij dus een levensgroot belang heeft bij het je aansmeren van een hypotheek, dan moeten alle alarmbellen bij je gaan rinkelen. Zo niet, dan heb je kennelijk nog wat te leren.

  Sommigen moeten kennelijk door schade en schande wijs worden. Ik denk dat deze tijd velen hun kijk op de wereld zal doen veranderen: vadertje staat lost met al zijn regelzucht en portemonnee niet meer al onze probleempjes op, we moeten zelf onze boontjes doppen.

 115. lapje says:

  Hendrik: Sommigen moeten kennelijk door schade en schande wijs worden. Ik denk dat deze tijd velen hun kijk op de wereld zal doen veranderen: vadertje staat lost met al zijn regelzucht en portemonnee niet meer al onze probleempjes op, we moeten zelf onze boontjes doppen.

  Toch wordt er ook op dit forum hard geroepen om meer regulering via diezelfde Staat. Voor mij getuigt dat van cognitieve dissonantie. Je kan de problemen niet laten oplossen door hen die ze veroorzaakt hebben. Het idee dat de overheid er voor ons is, is een echte gotspe!

 116. RealisT says:

  Hendrik: Om mijn eerdere stelling nog maar eens te herhalen: ga bij iedere mening of advies van een ander eerst even na welk belang hij dient. Als je weet dat een hypotheekadviseur de facto betaald wordt door de hypotheekverstrekkende bank en hij dus een levensgroot belang heeft bij het je aansmeren van een hypotheek, dan moeten alle alarmbellen bij je gaan rinkelen. Zo niet, dan heb je kennelijk nog wat te leren.

  Sommigen moeten kennelijk door schade en schande wijs worden. Ik denk dat deze tijd velen hun kijk op de wereld zal doen veranderen: vadertje staat lost met al zijn regelzucht en portemonnee niet meer al onze probleempjes op, we moeten zelf onze boontjes doppen.

  Daar zit nu juist het probleem. Het overgrote deel van kopers had volgens mij geen idee wat ze deden. Natuurlijk hadden ze allemaal een ‘werelddeal’ op aanraden van die aardige meneer van de bank, de hypotheekadviseur of die handige kennis. Nu het fout gaat, ligt het aan de negatieve berichtgeving in media of de zuinige banken. Dat ze gewoon veel te veel voor hun 5de-hands opknappertje hebben betaald, komt niet in ze op. Sterker nog, wat zij zelf geleend hebben is de toevallig de ondergrens van de marktwaarde.

  Alles wat van dit verziekte marktbeeld afwijkt, dient door de politiek te worden gecompenseerd.

  Niet dat de nieuwe generatie kopers veel van de fouten van vorige generaties heeft geleerd. Ik zie om mij heen opvallend veel jonge stelletjes nog snel even zo’n startersopknappertje voor 2.5ton kopen nu ze nog maximaal kunnen profiteren. Dat worden dus de toekomstige zielepoten die boos zijn op de politiek omdat ze immers een ‘contract’ met de overheid zijn aangegaan.

 117. philippulus says:

  Zestigplussers enthousiaster over kopen woning

  http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=960:zestigplussers-enthousiaster-over-kopen-woning&Itemid=2

  Mooie, positieve draai geeft men er weer aan.
  Een andere kop had kunnen zijn:
  “Meer dan 30% jonge potentiële huizenkopers geeft op.”
  of: “Vergrijzing slaat genadeloos toe.”

 118. Juan Belmonte says:

  Hendrik: Die zou ik zeggen dat het naïef is om te vertrouwen op gratis adviezen en ik zou hen (gratis) adviseren om voortaan het eigen gezonde verstand te gebruiken.

  Eens

  Moet de informatie wel voorhanden zijn en die komt niet van de makelleugenaars, noch de JAZEKER Hypothekers 🙂

  Huis kopen in 2011 Slimme Z ?

 119. Juan Belmonte says:

  Dawg: Misschien heeft Ed meer aan deze gegevens:

  groei 1995 – 2007

  bevolking: 5%
  woningvoorraad: 10%
  hypotheekschuld: 630%
  huizenprijzen: 350%

  en de inkomens ? Zo’n 150% o.i.d ?

  Dat geeft een beeld, als de huizenprijzen structureel (excuses Juan denkt weer eens op langere termijn) harder stijgen dan de inkomens ontstaat gratis geld en dat gratis gaat er ook weer een keertje van af 🙂

 120. Adamus says:

  Hendrik,

  Maar je portemonnee is nog steeds van de staat hoor.

 121. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  Zie link dawg

 122. Steven says:

  mijn woningbouwvereniging heeft me voor de tweede maal aangeboden mijn woning te kopen met flinke korting. Eerste keer uiteraard niet op gereageerd en tweede maal ook niet. Wat denken ze?: Lekker elk jaar de huren verhogen en als de prijzen dalen dan maar dumpen die hap.

  zit vast veel meer achter, maar zo zie ik het. Ik blijf tijdens de daling gewoon huren en ergens op een bodem doe ik het misschien toch. maar zo ver is het nog lang niet.

 123. Jooris says:

  RealisT: Daar zit nu juist het probleem. Het overgrote deel van kopers had volgens mij geen idee wat ze deden. Natuurlijk hadden ze allemaal een ‘werelddeal’ op aanraden van die aardige meneer van de bank, de hypotheekadviseur of die handige kennis. Nu het fout gaat, ligt het aan de negatieve berichtgeving in media of de zuinige banken. Dat ze gewoon veel te veel voor hun 5de-hands opknappertje hebben betaald, komt niet in ze op. Sterker nog, wat zij zelf geleend hebben is de toevallig de ondergrens van de marktwaarde.

  Alles wat van dit verziekte marktbeeld afwijkt, dient door de politiek te worden gecompenseerd.

  Niet dat de nieuwe generatie kopers veel van de fouten van vorige generaties heeft geleerd. Ik zie om mij heen opvallend veel jonge stelletjes nog snel even zo’n startersopknappertje voor 2.5ton kopen nu ze nog maximaal kunnen profiteren. Dat worden dus de toekomstige zielepoten die boos zijn op de politiek omdat ze immers een ‘contract’ met de overheid zijn aangegaan.

  Dit is inderdaad pal op! De woningmarkt zit bomvol spelers die de fundamenten van de markt onvoldoende of totaal niet kennen. Zij zien enkel tendensen (gevolgen), maar zien de achterliggende oorzaken niet.

  Hoe langer een trend positief is, hoe meer mensen (en dus kapitaal) er over de streep kunnen getrokken worden, zonder gefundeerde argumenten. Deze massa hysterie wordt op een gegeven moment zo groot dat de achterliggende krachten tijdelijk niet meer relevant zijn, en er zich een zware overwaardering voordoet.

  De massa hysterie ziet totaal geen overwaardering, maar zoekt naar nieuwe paradigma om de veel te sterk gestegen prijzen te verklaren, de vastgoed-lobby lepelt deze er dan ook graag met de paplepel in.

  Ondanks alle negatieve berichtgeving zal het nog veel te lang duren vooraleer het gros van de mensen hun incorrecte paradigma zullen verlaten. Met alle gevolgen vandien.

  Het is nu dikwijls veel makkelijker om mensen iets wijs te maken, dan ze ervan te overtuigen dat ze iets wijsgemaakt worden.

 124. ll says:

  Jos Koets, verplichte aflossing en doorstroming.

  Hij verwacht nog een daling van minstens 20%, en een groot deel van de plannen van 070 is onuitvoerbaar, en een spinnenweb 🙂

  http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/verplichte-aflossing-en-doorstromers-99504.asp

 125. ll says:

  Ondertussen in Amsterdam

  Streep door 650 woningen.

  Vraag voor woningen ? Nee hoor, voor het NS station moest een bezoekersaantal worden gecreeërd, en dat is er nu, ook zonder woningen 😉

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/07/23/streep-door-650-woningen-op-velden-zeeburgia

 126. ll says:

  Zolang als dat de geldhebbenden worden gestraft ( ingepikt ), en de schuldenhebbenden worden beloond ( lage rente ), komt het niet goed…..Wat zegt Juan altijd ?. “Als de prijs van het geld niet……. treden er andere mechanisme’s op”, weet het niet meer, sorry.

  De korte rente moet omhoog, hoelang duurt het nog voordat de ECB, FED dat nu eens gaan inzien ? :-), het duurt al zooo lang…….

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/latest-news/bank-savers-risk-losing-money-as-inflation-tax-eat-into-returns-3172614.html

 127. ll says:

  Erica Verdegaal

  Hypotheek aflossen ? De wet van Parkinson helpt.

  ” Boven die 70% ben je kwetsbaarder voor huisprijsdalingen die ons ongetwijfeld te wachten staan. ”

  http://ericaverdegaal.nl/publications/index/837

 128. Juan Belmonte says:

  ll: Zolang als dat de geldhebbenden worden gestraft ( ingepikt ), en de schuldenhebbenden worden beloond ( lage rente ), komt het niet goed…..Wat zegt Juan altijd ?. “Als de prijs van het geld niet……. treden er andere mechanisme’s op”, weet het niet meer, sorry.

  De korte rente moet omhoog, hoelang duurt het nog voordat de ECB, FED dat nu eens gaan inzien ? 🙂 , het duurt al zooo lang…….

  Inderdaad, ll.
  We denken dat lage rentes ALTIJD GOED zouden zijn, dat is wat het Staatsjournaal ons wil doen geloven als zij keurig melden Beleggers hadden te weinig vertrouwen in Spanje en de (10-jaars)rente is naar 7% gegaan
  Dat is een half verhaal, de rente op Griekse leneningen was al reeds eerder naar 15% gestegen, dat geeft ook het risico op niet-terugbetalen aan.

  Langdurige (kunstmatig) lage rentes hebben teveel investeringen teweeg gebracht en via enorme schuldgroei te grote prijsexplosies op vastgoed veroorzaakt.
  NEEN, dus, lage rente is NIET ALTIJD GOED, immers met te lang de rentes kunstmatig laag houden wordt de stabiliteit van het financiële stelsel op het spel gezet.

  We zijn vergeten dat risico op niet terugbetalen bestaat. Waarom heeft Spanje zoveel problemen ? Er is veel schuld op vastgoed en de inkomens daalden door economische krimp, werkloosheid, een negatieve spiraal.

  Waarom heeft Holland -dat gemiddeld zijn vastgoed méér beleend heeft dan Spanje- kleinere problemen ? Omdat hier de economie redelijk draait.
  Wel zitten de vastgoedmarkten op slot: zowel BOG als de woning-“markt”.

  De noodzakelijke aanpassingen zullen ook in de polder plaatvinden, hoeveel makelleugenaars er ook prijsverhogingen verwachten 🙂

  Als de rente niet langer
  de werkelijke prijs van geld weergeeft

  treden er andere mechanismen op
  een kredietcrisis bijvoorbeeld.

 129. Nico de Geit says:

  Steven: mijn woningbouwvereniging heeft me voor de tweede maal aangeboden mijn woning te kopen

  Op het moment dat kopen voordeliger is dan huren zou je kunnen overwegen om te kopen. Maar ik denk dat dat moment nog ver weg is. Ik schat de restwaarde van een woning erg laag in. Als je koopt zit je vast in Nederland.

 130. harry Nak says:

  Natuurlijk ed dat je dit publiceert
  http://vastgoedpro.blogspot.nl/2012/05/verantwoordelijkheid-taxateur.html
  Vooral geen verantwoordelijkheid nemen wel dikke rekeningen schrijven en innen en door je artiekelen proberen meer klanten te maken en klanten te lokken zonder feiten te noemen. Zonder achtergronden en dat slik iedereen als zoete koek
  Ed voor bij ben je een grote drop L…………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*