Bestaande koopwoningen waren in maart 7,0 procent goedkoper dan in maart 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is kleiner dan in de voorgaande maand. Toen waren de huizen 8,3 procent goedkoper. De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.
De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in maart 2013 op hetzelfde niveau als in augustus 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 18 procent.
In het eerste kwartaal van 2013 wisselden 23 090 woningen van eigenaar. Dat is 3,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Meer kwartaalinformatie over bestaande koopwoningen is te vinden in het artikel Bestaande koopwoningen in alle provincies in het eerste kwartaal goedkoper.
bron: CBS
De daling is gedaald, ik zie een lichtpuntje!
Moet zeggen dat dit me nog meevalt, had verwacht met de 100% verplicht aflossen norm dat de boel sneller zou gaan zakken. Ik hou wel in het achterhoofd dat je slecht van fatsoenlijke prijsvorming kunt spreken aangezien de verkoopaantallen ontzettend laag liggen.
Tamelijk ongeloofwaardig dat er al bodemvorming plaatsvindt, na 20 jaar irrational exuberance, de nieuwe hypotheekregels die nog goed en wel moeten ingaan, skyrocketing werkloosheid, totaal weggevaagd vertrouwen…jaja….dit is zeer waarschijnlijk de return to normal fase in de mania-chart…..
Ik ben blij dat ik huur. Als ik eigenaar was van een woning van 3 ton was ik het afgelopen jaar 21.000 euro armer geworden.
Het mag even een lichtpuntje zijn dat de woningmarkt niet verder omlaag gaat.
Maar ga je kijken na de fijten in de wereld economie dan zie je dat alle landen hun berekening van groei aan het oppoesten zijn. In Juli stap de VS over op een nog politiek gedreven groei cijfers.
Japan heeft de geldkraan open gezet de VS ook.
Hierdoor is de Euro de krachtigste munt geworden in de wereld. Leuk voor aan de pomp.
Maar voor groei en export is dat dodelijke voor je eigen economie.
Het is juiste belangrijke om nu als koper of huizenbezitter. Niet na de woningmarkt te kijken alleen. Kijk na het economie´s wereld nieuws.
Dan zie je dat alles na beneden gaat.
Dus zal onze woningmarkt ook nog verder na beneden gaan.
Voor de mensen die niet na de fijten kijken. Maar van uit hun fuctie roepen dat de bodem berijkt is.
Deze mensen zijn met ze alleen een tunnel aan het graven.
Ik hou rekening met het volgende scenario:
Er komen steeds meer ouderen in Nederland en de multiculturele samenleving is mislukt. Nederland zit vol met mensen die niet kunnen werken of niet willen werken, en nieuwe Nederlanders hebben een veel lagere gemiddelde arbeidsproductiviteit. Dat alles zal resulteren in een veel lager gemiddeld inkomen.
De 50 miljard euro ‘overwaarde’ die ieder jaar in de economie terecht kwam door de totale hypotheeksom te verhogen komt tot een einde. Het gevolg is een neerwaartse spiraal van faillissementen, werkloosheid, bezuinigingen, criminaliteit en armoede.
Het dalende gemiddelde inkomen zal uiteindelijk ook effect hebben op de huizenprijzen. Onderhoud zal in veel gevallen achterwege blijven door geldgebrek.
De bodem zal bereikt worden tussen 2030 en 2040, en de prijs zal dalen tot 10 à 20% van de waarde in 2008. Wie wil er wonen in een totaal verpauperde wijk of stad?
Wat er al een aantal jaren plaatsheeft in achterstandswijken kan het lot worden van veel grote steden als er niet tijdig wordt ingegrepen. En ik verwacht niet dat er adequaat zal worden ingegrepen, want dat is hard en zielig voor de betrokkenen.
Iedereen die kan vlucht weg. Ik ben vier jaar geleden zelf de wijk uitgevlucht waar ik een deel van mijn jeugd doorbracht wegens totale onleefbaarheid.
@Nico de Geit: ik kan je redering ten volle onderschrijven nu ik, werkende bij een Sociale Dienst van een stad van 100.000 inwoners, dagelijks zie wat voor een laag productieve mensen, vooral met het Generaal pardon zijn binnen gehaald. Ik neem het deze mensen natuurlijk niet kwalijk maar ik schat dat slechts 10% in staat is om indien de crisis voorbij is in de niet gesubsidieerde sector, tegen vaak iets meer dan het minimumloon zelf in zijn onderhoud te voorzien. Van de rest is 30 % zelf niet eens in staat om vanwege lage begaafdheid het inburgeringsexamen te halen, daarnaast zijn er in de 6 jaar na het pardon al vele in de schuldsanering en hebben in verband hiermee de rest van hun uitkeringsleven een bewindvoeder nodig die de gemeente ook 90 euro pmnd aan bijzondere bijstand kost boven op de gewone bijstand. Al met al geen vrolijk vooruitzicht voor de Nederlandse koopwoningenmarkt die door de vergrijzing afhankelijk is van de toestroom van nieuwe kapitaalkrachtige personen !
Beste Nico,
Ik ben blij dat ik gekocht heb, betaal 1500 Euro belasting en verzekering per jaar om te wonen.
Autorijden kost mij 6x zoveel..
De virtuele waarde van mijn huis is 25% gedaald.. So What?
Met huren was ik veel duurder uitgeweest. Heb net mezelf een mooie MB CLS cadeau gedaan.. die daalt pas in waarde! Kan geen huis aan tippen, Maar rijdt o-zo lekker!
Succes hoor in je huurhuisje;-)
Grappig Z24 gebruikt een heel andere kop voor hetzelfde persbericht …
“Huizenprijs stijgt weer beetje in maart”
http://www.z24.nl/z24geld/artikel_433556.z24/Huizenprijs_stijgt_weer_beetje_in_maart.html
“Kijk je naar de gemiddelde woningprijs van daadwerkelijk verkochte woningen, dan kwam de gemiddelde huizenprijs in maart uit op 220.430 euro. Hierbij is sprake van een stijging van 4,8 procent vergeleken met februari. ”
Nico de Geit 10.38, je analyse snijdt hout, ik denk alleen , dat je horizon met 2030-2040 wel erg lang is…er zullen versnellingen in de aftakeling van dit land optreden, totale moedeloosheid zal zich van veel mensen meestermaken….je vlucht uit je buurt is begrijpelijk, ik zal binnenkort hetzelfde moeten doen…ik woon in een voorheen zeer nette wijk gebouwd in 1974 er woonden tot 15 jaar geleden alleen hogere ambtenaren en nette ondernemers, die zijn bijna allemaal gevlucht de marokkanen/turken/afghanen/balkanvolk heeft nu alles overgenomen ….zolang onze beleidsmakers de problemen blijven ontkennen blijft het erger worden….een ding ben je vergeten, talent zal in rap tempo emigreren, die hebben geen zin om de rekening van dit fiasco te gaan betalen, die willen ergens werken waar hun talent gewaardeerd en beloond wordt….
Anecdotisch en empirisch zie ik meer huizen in het duurdere segment verkocht worden. Dat komt overeen met de onwikkeling van de gemiddelde koopsom en de gemiddelde hypotheeksom (fors stijgende).
Navraag bij het kadaster is wel ontluisterend voor de huizenbezitters: transactieprijzen in het hogere segment liggen tientallen procenten lager dan de laatst gepubliceerde vraagprijzen.
lapje Zegt:
22 April 2013 om 11:29 am (Quote) (Reply)
Anecdotisch en empirisch zie ik meer huizen in het duurdere segment verkocht worden. Dat komt overeen met de onwikkeling van de gemiddelde koopsom en de gemiddelde hypotheeksom (fors stijgende).
Wellicht fijn voor de gemiddelde lezer om het eea in begrijpelijk Nederlands te schrijven…ik heb iig geen flauw idee wat je wilt zeggen….
Dat is nu juist de enigste groep die enige productiviteit heeft . managers politici makelaars hebben niet zo veel toegevoegde waarde.En ja als ze slim zijn werken ze niet om die hele bende profiteurs te onderhouden. arbeidsproductiviteit zegt niks over individueel maar over de hoeveelheid kapitaal goederen per werknemer en die is heel hoog in Nederland alleen is het aantal managers en ander parasieten wat een arbeider moet onderhouden ook erg hoog .
Peter,
Lapje bedoelt dat de gegevens van het moment (deze maand) aangeven dat er meer duurdere huizen verkocht zijn dan in andere maanden, vandaar de hogere *gemiddelde* prijs/weggezette hypotheken. Dat was me ook al opgevallen bij de kadastercijfers van vorige week.
@10.De Pessimist
Helemaal mee eens. Daarom ben ik ook ZZPer geworden. Blijk ik al die tijd al een Excel manager te hebben onderhouden in mijn eentje. Dat steek ik nu in eigen zak. Bovendien heb ik nu niet aldoor iemand op mijn nek zitten die mij onnodige vragen gaat stellen en er op let dat ik mijn uurtjes goed invul.
Aha. Hoe heb je die info van het kadaster gekregen? En hoe weet het kadaster het verschil tussen vraag- en verkoopprijs? Ik wist niet dat ze info over die eerste bijhouden?
Wat is het beeld van verschil, trouwens? Gemiddeld 20% vanaf 4,5 ton vraagprijs, en verder oplopend tot 50% voor 2 miljoen vraagprijs? Dat zou ik zo gokken.
Het duurdere segment zit al sinds 2006 in een dip en inderdaad vinden hier de laatste tijd wel transacties in plaats. De verkoper laat hierbij erg veel veren!
Dat zouden voor deze maanden het befaamde in december gestarte huizentreintje kunnen zijn. Mensen die in december hebben verkocht en nu iets zelf hebben gekocht. Het ligt in de verwachting dat deze mensen duurdere huizen gaan kopen.
Het grappige weblog Wegwijs had zelfs nog een voorspelling dat de prijzen zouden stijgen in februari en maart: http://www.wegwijs.nl/artikel/2012/12/woningprijs-gaat-stijgen-in-februari-en-maart-2013 Dat viel nog wel mee, maar deels hebben ze kennelijk nog gelijk gehad.
Uiteraard komen er ook nieuwe vragers op de markt bij. De betaalbaarheid is onmiskenbaar omhoog gegaan de afgelopen jaren en veel twintigers hebben geen huis gekocht de afgelopen jaren en dragen die last niet als molensteen om hun nek. De starters van midden/eind 2000 zijn inmiddels ergens in de 30 en een deel van hen en hun huis staat buitenspel tot er iets gedaan wordt aan restschulden en dergelijke.
Voor twintigers zonder huis kan het best aantrekkelijk zijn om iets te kopen onder de juiste omstandigheden. Als je iets kunt kopen voor 100.000 tot 120.000 euro, en je leeft een beetje zuinig, dan heb je de woning alleen of met zijn tweeën al binnen tien jaar afgelost. In de tussentijd los je sowieso annuitair af. Dit kan natuurlijk nog niet in heel Nederland, maar ongetwijfeld steeds meer en in steeds meer provincies.
Woningen van 120.000 euro die nog eens netto 20% omlaag gaan, dat is vervelend (scheelt je iets van 30.000 euro incl. kosten koper). Maar als je er 10 jaar woont, dan ben je wel redelijk gecoverd door de aflossingen die je gedaan hebt.
Ik ben voor de onderkant lang niet zo optimistisch als Erik. Ik verwacht dat de bodem nog ver weg is. Zeker voor die meuk gebouwd in de jaren 70 en 80. Maar uiteindelijk gaat het niet meer om zulke grote bedragen. Allicht dat in 2015 hier de bodem al bereikt is, of dat de prijzen dusdanig zijn dat veel mensen de gok al dan niet geholpen door huurverhogingen wel willen maken. Dit is uiteraard anders voor de duurdere, afgeloste en vrijstaande woningen van babyboomers die nu nog tussen de 6 en 9 ton in de boeken staan. Dat wordt een bloedbad. En ik vrees dat daar de rook pas rond 2020 omhoog trekt.
Zwarte of witte rook?
Bor de Wolf Zegt:
22 April 2013 om 11:45 am (Quote) (Reply)
Tnx voor de toelichting….zo had ik het idd nog niet bekeken…je blijft leren…in theorie is het dus idd mogelijk, dat de dalende trend gekeerd lijkt te zijn, terwijl dat alleen veroorzaakt wordt door veel transacties in het hogere segment, zelfs wanneer die voor afbraakprijzen verkocht worden…je moet dus idd de cijfers achter de cijfers analyseren….heb ik toch altijd weer te oppervlakkig zitten kijken…
Hopelijk witte rook. Het zijn verder ook huizen die slecht onderhouden zijn. Kijk nu eens voor de lol op Funda naar ‘t Gooi voor huizen aangeboden rond de zeven, acht ton. Je schrikt je rot hoeveel achterstallig onderhoud die twee-onder-een-kapper heeft. En hoe weinig dat effect lijkt te hebben op de verkoopprijs. Als de huizen van de nog oudere besjes vrijkomen over vijf tot tien jaar, dan zal het soms beter zijn om gelijk met de sloopkogel langs te komen.
Peter,
Wel, het *gemiddelde* prijscijfer is niet gecorrigeerd voor de omzet in het duurdere segment; het cijfer van het CBS is dat wel, want is gewogen voor de verschillende segmenten.
Check die reacties in België: http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/nieuws/waarde-van-uw-huis-komt-onder-druk-te-staan/article-4000284730853.htm . Lijken op die in Nederland in 2007. John Galt denkt ironisch gezien aan een weg: up!
Daarentegen neemt een starter in België wel voor 80k zelf mee.
Kadaster: Vergeleken met maart vorig jaar zien we een daling van het aantal geregistreerde verkochte woningen bij de woningtypen 2-onder-1-kap (-0,5%), appartementen (-3,9%) en tussenwoningen (-4,7%). Vrijstaande woningen en hoekwoningen stijgen met respectievelijk 4,3% en 6,1%. Ten opzichte van de vorige maand, februari 2013, is er overal een stijging te zien. De toename is hier het hoogste bij vrijstaande woningen met 33,8%. Bij appartementen is de stijging het minst groot met 6,7%.
Zolang de werkloosheid stijgt, de besteedbare inkomens afnemen en de hypotheekeisen strenger worden (ltv naar 100%), zal er geen einde komen aan de daling van de huizenprijzen.
Als ik eigenaar was van 300k aan goud was ik het afgelopen jaar 45.000 euro armer geworden en had ik 12.000 aan huur moeten betalen.
Met een koophuis koop je doorgaans betere buren, zo simpel is het.
De gemiddelde koopsom is in het eerste kwartaal van 2013 met 4,3% gedaald t.o.v. het eerste kwartaal van 2012 en bedraagt nu €220.430.
Als ik het Nibud moet geloven heeft 9% van de Nederlanders in 2012 een auto de deur uit gedaan. Volgens mij is de heilige koe het laatste dat mensen kunnen bezuinigen voordat het heilige huisje aan de beurt is.
Met een werkloosheidspercentage dat naar de 10% gaat zie ik toch maar één beweging van de huizenprijzen in 2013 en dat is neerwaarts.
@Paul: feiten zijn feiten.
Als er nou eens een wijzigingsknop komt op dit forum kunnen mensen hun stukjes nog aanpassen.
Dyslexie is dyslexie en niets om je voor te schamen!!
Michel V,
Foutloos Nederlands schrijven zegt niets over kennis of kunde!
Er is al een funding-probleem voor Nederlandse hypotheken.
Veel mensen denken dat de neerwaartse spiraal waar Nederland in zit vanzelf gekeerd wordt. Natuurlijk zal er ooit een nieuw evenwicht gevonden worden. Maar vooralsnog zie ik dat nieuwe evenwicht pas komen in 2030 of 2040, als de overheid niet al te veel halfbakken maatregelen neemt om de neerwaartse spiraal te keren. Om de neerwaartse spiraal te keren zijn fundamentele maatregelen nodig.
Claude,
Ja, dat van het Gooi kan ik bevestigen. Laatst op de open huizen dag eens een serieuze blik gaan werpen bij iets van 5 ton in het Gooi. En je ziet meteen dat er voor 1,5 ton verbouwd kan worden. En je ziet dat de verkoper eenzelfde achtergrond heeft als jezelf, alleen 40 jaar ouder is. Je zou dus enig besef van wat aan inkomen verwacht mag worden bij een koper mogen veronderstellen. Vanwaar dan de vraagprijs?
Nogmaals: een forum met een auto-spellingcheck en wijzingsmogelijkheid werkt in ieders voordeel.
Niets ten nadele van Paul’s inhoudelijke bijdrage overigens.
Het moet zijn: “Pauls”; tweede naamval in het Nederlands bij eigennamen doen zeer velen fout, maar die apostrof is een anglicisme.
Europa gooit de handdoek in de ring
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2800/Europese-Unie/article/detail/3429688/2013/04/22/Europa-gooit-handdoek-in-de-ring.dhtml
Nu is Europa weggezakt naar de laatste plek in een wereldeconomie van drie snelheden. ‘Wie denkt dat Europa als aanjager van de groei zal fungeren, moet ik toch gebrek aan realisme verwijten’.
en
Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem: ‘Er zijn mensen die nog altijd denken dat we te kampen hebben met een tijdelijke dip in de economie. Dat we dat over enige tijd wel weer goedmaken door inhaalgroei. Zo is het niet. We zullen de tijden van een groei van 3 procent vooralsnog niet terugkrijgen.’
Dat wordt dus rennen naar de makelaars, autodealers, keukenkampioenen, meubelmagazijnen, etc.
Leuk, maar ik geloof dat deze site draait op WordPress, en WordPress heeft die mogelijkheid niet.
Chrome en Firefox hebben goede spellingcontroles die in het reageer-formulier werken (rode streep onder een woord dat de browser niet kent, rechtermuisknop erop en verbeteren maar). En zijn fijne browsers. Je kunt in Chrome ook het formulier groter ‘trekken’. Handig voor langere teksten.
Van Poelgeest: “Er mogen geen goedkope huizen komen!” http://www.bnr.nl/nieuws/135019-1304/amsterdam-zet-bouwprojecten-in-de-koelkast
Helder, voor de zoveelste keer een bevestiging, een depressie.
Trouwens diezelfde economen die de crisis niet zagen aankomen, moeten we die als raadgevers nu wel gaan geloven ? Dacht het niet…… Volg je eigen weg……
http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/04/Euro-alleen-nog-met-radicale-vermogensheffing-te-redden
Ondertussen in Den Bosch
Ineens een explosie aan te koop borden in sommige wijken ?
http://www.dichtbij.nl/den-bosch/lifestyle/wonen/artikel/2751777/meer-en-meer-te-koop.aspx
Tís ook crisis in alimentatieland.
http://relatie.blog.nl/scheiden-lijden/2013/04/22/t-is-ook-crisis-in-alimentatie-land
Een vergelijking tov vorig jaar is niet zo relevant lijkt mij. Het is eerder interessant te zien dat de prijzen tov de maand ervoor nu voor de 2e maand en stijging vertonen. Als dit voor April nog eens gebeurt dan zou het wel eens kunnen zijn dat het dal bereikt is.
Dal bereikt?
Hooguit neem de snelheid van dalen af.
Dan zijn we dus (pas) over de helft!
Ik als iemand met zeer veel moeite met Nederlands mag er wel wat van zeggen vind ik.
Ik had er bijna zelf iets over gezegd omdat ik het wel grappig vond omdat fijt wel degelijk een betekenis heeft en kijken naar fijt wel grappig overkomt .Een spelling controle zal ook weinig helpen dus.
Maria,
Maria, die site kan je met dit soort berichten onmogelijk serieus nemen;”Een Iraanse wetenschapper beweert dat hij een machine heeft uitgevonden die 5 tot 8 jaar in de toekomst kan kijken en met een nauwkeurigheid van 98% voorspellingen kan doen, ook voor individuele personen.
De ‘Aryayek Tijd Reis Machine’ werd ontworpen door Ali Razeghi en het Centrum voor Strategische Uitvindingen. Het apparaat maakt gebruikt van complexe algoritmes die gebaseerd zijn op beschikbare informatie, waarmee een toekomstig scenario zou kunnen worden voorspeld. De machine kan volgens Razeghi gebruikt worden om het lot van één persoon, een gemeenschap of een compleet land en zaken zoals het uitbreken van oorlogen, de olieprijs en ontwikkelingen op de beurzen te voorspellen.
Rotzooi dus, niet de moeite waard om in rond te neuzen , kan je beter links laten liggen!
Zoals FTM het verwoordt : ”Dit laat zien dat de aanpassing aan de lagere vraag vooralsnog voornamelijk via het verkoopvolume en niet via de prijs verloopt.”
ik heb het vaker verkondigt hier …
Maar wellicht komt dit nu nog zittende kabinet met een aanpassing van de LTV , 12 tot 13 keer het salaris en algehele afwaardering om de boel weer uit het slob te trekken (.)
Dat is de enige , doeltreffende , remedie voor woningprijs verhogingen . Iets wat we niet moeten willen natuurlijk en al helemaal onwaarschijnlijk.
Geniet van de zon , het bos , de andere sexe( geen limitatieve opsomming) , maar keer u tegen de woonboulevards en Boer zoekt vrouw ( ook geen limitatieve opsomming ).
De economische berichten op Xander komen van een Duitse site en had ik vanochtend vroep al gepost. Ik ben het met je eens dat er een aantal warrige berichten op die site staan maar de economische berichten neem ik toch maar mee:
Maria Zegt:
22 April 2013 om 7:07 am Maria(Quote) (Reply)
Nieuws van de Boston Consulting Group:
deutsche-wirtschaf…nung-geloest-werden/
Als dit juist is, kun je inderdaad beter hoge schulden of een huurwoning hebben
… allemaal volkomen juist! Maar je mag het niet zeggen, want dan ben je een pessimist 😉 Tjakkaaaaa!
Hét moment om een huis te kopen is wanneer al je vrienden en familie je uitlachen als het je het over het kopen van een huis hebt.
Dat klinkt héél herkenbaar 😉
Prijsdaling in maart is iets minder omdat voor 1 april het nog mogelijk was een bestaande hypotheek over te sluiten zonder dat afgelost moet worden. Dit is nog even meegepikt. Na 1 April kunnen alleen ann leningen afgesloten worden. De daling in april zal dan ook weer groter zijn
Meen je dit nou? Je bent er van op de hoogte dat de eerste maanden van het jaar altijd iets beter zijn dan de overige maanden toch? Normaal gesproken is december altijd de slechtste maand, maar december 2012 weer niet, for obvious reasons.
Juist om seizoenseffecten uit te filteren maken serieuze ‘indexvergelijkers’ dus altijd gebruik van “y-o-y” (jaar-op-jaar) cijfers. Ook die kun je trouwens niet al te serieus nemen als de overheid steeds nieuwe dwangmethoden blijft verzinnen. Maar de trucendoos zal ooit een keer leegraken zullen we maar denken…
Wil je van een ‘herstel’ kunnen spreken dan zal de y-o-y-groei voor een periode van zeg een half jaar tot een heel jaar lang positief moeten zijn, en dat zonder vreemde overheidsbemoeienissen / chantage.
COOL! Is ‘t apparaat al te koop bij de MediaMarkt?
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLnl&PA=81886NED&LA=nl
Vrijstaande woningen staan overigens al op 84,5 (2010=100, top Q3 2008=108,2). Dat is -22% in totaal, ruim -10% jaar-op-jaar. Bloedbad.
Daar hoef je geen woningbezitter voor te zijn 😉
Toch wel grappig dat de rechtvaardiging van veel overheidsingrijpen marktfalen is, terwijl de grootste monopolist die voor de meeste verstoring zorgt de overheid zelf is.
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3429928/2013/04/22/Amsterdam-zet-bouwprojecten-in-de-koelkast.dhtml
Zo is de de gemeente Amsterdam bezig het aanbod te verkleinen, waardoor de prijzen hoog blijven, want het zou toch niet mogen gebeuren dat er betaalbare woningen in Amsterdam worden gebouwd door afschrijvingen op de bouwgrond.
We hebben dus 25% daling gehad, 18%+ grosso modo 7% inflatie….de koper is 29% voordeliger uit door 4%-punt minder overdrachtsdiefstal….dat is allemaal best wel fors, en toch ga ik er van uit dat we ongeveer op de helft zijn…de komende jaren wordt economisch gezien een drama, het vertrouwen van veel mensen zal een doodsklap krijgen, denk dat we rond 2020 op -/- 50% staan, wanneer we verder het Euro-moeras in lopen hou ik -/- 60-70% voor mogelijk….
Gemiddelde koopsom in nog maar 5 provincies boven 2 ton RTLZ
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/17/gemiddelde-koopsom-in-nog-5-provincies-boven-2-ton.xml
Amsterdam en Rotterdam sterke dalingen ……
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/17/huizenprijzen-dalen-meest-in-rotterdam.xml
De nieuwe burger, de doe het zelf burger in opmars ……..
.’ De zekerheden die ze dachten te hebben, spaarcentjes of een huis, blijken ineens geen zekerheden meer te zijn ‘.
http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/21501242/__Doe-het-zelf-burger_in_opmars__.html
voor maria..
hier het aangehaalde manuscript van de Boston Consultung group
http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf
of het echt is of een hoax? dat weet ik natuurlijk niet
Is echt wel echt hoor, … 🙂
http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1327296/2011/10/01/Schuldencrisis-veel-erger-dan-gedacht.dhtml
maria.. pagina 7 & 8..
zwart op wit..
daar heb je je geld op de spaarrekening..
je wordt genaaid..
huisje afbetaald? je wordt genaaid
huisje kopen? maakt ook niet uit: je wordt genaaid..
Boston Consulting Groupe: pag. 7 & ( & )
In the overall context of the future of the euro zone, politicians would need to
propose a broader sharing of the burden so that taxpayers in such countries as
Germany, France, and the Netherlands would contribute more than the share
required to reduce their own debt load. This would be unpopular, but the banks
and insurance companies in these countries would benefit. To ensure a socially
acceptable sharing of the burden, politicians would no doubt decide to tax financial
assets only above a certain threshold—€100,000, for example. Given that any such
tax would be meant as a one-time correction of current debt levels, they would
need to balance it by removing wealth taxes and capital-gains taxes. The drastic
action of imposing a tax on assets would probably make it easier politically to
lower income taxes in order to stimulate further growth. (See Exhibit 4.
Additional Fiscal Measures.
Although the tax on financial assets would reflect the
hidden losses of those assets, governments would need to implement an additional
tax on real estate to ensure that property owners contribute to the overall restruc
–
turing. In contrast to the one-time wealth tax, this tax would likely be on capital gains as well as on income from real estate. (Politicians would probably argue that
the measures to deal with the debt overhang reduce the downward pressure on real
estate prices in markets like Spain.) To stimulate necessary additional investments,
governments could create a further incentive for companies to invest in new
equipment and R&D by imposing higher taxes on profits not reinvested.
ll.. dat het erg was.. maar dat we dus echt allemaal maar ook allemaal naar de mallemoer gaan..
fijn dat je dit artikel wist opteduidelijken..
nou ja fijn is natuurlijk anders..
waar naartoe.. misschien dan toch maar naar zwitserland.. heb daar een reeks vrienden zitten.. dus wel zo gezellig..
ik ga maar eens op de mercer index kijken.. vergelijk NL-D-Switzerland..
in ieder geval UIT de EUROzone.. weg!!
@ artikel
Huis kopen in 2011 Géén Slimme Zet
Huis kopen in 2012 Géén Slimme Zet
…
(nu dan)
…
Huis kopen in 2013 Géén Slimme Zet
De aflossingsvrije hobbel is vrijwel genomen.
Maar de echte aanpak van de HRA moet nog komen.
sin poesía
no se puede torear 🙂
en de gemiddelde vraagprijs ????
mijn fiets seizoen is weer begonnen en met veel interesse bekijk ik op de fiets naar het onderhoud van de huizen wat mij erg opvalt is dat er in de jaren 90 buurten slecht onderhoud is en er ene hoop huizen te koop staan die ook al ontruimd zijn.in de volgende link zie ik nergens terug dat er bezuinigd wordt op huis en tuin
http://www.nibud.nl/over-het-nibud/actueel/nieuws/artikel/70-van-de-nederlanders-bezuinigt.html
Opmerkelijk.
Al dat gedoe rondom vol met leningen behangen starters
…
Het èchte nieuw op de woningmarkt zit inderdaad in midden en topegment:
In plaats van de financiering van STARTERS, PRIJZEN van het TOPSEGEMENT, daar zit het nieuws. (beroepsdeformatie van journalisten)
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/20-08-2012/sociale-huurwoning-20-procent-duurder/#comment-111230
Overigens wel weinig Brandbrieven
zo, de laatste tijd
Let op het schilderwerk. Soms kan ik de verf vanuit de auto al zien bladderen. Zeker oude panden hebben veel onderhoud nodig.
Gewoon een glazen bol.
Ik heb de afgelopen dagen ook weer een paar tochtjes gemaakt en mij viel het op dat er vrij veel huizen van beebieboemers te koop lijken te staan. Op sommige plaatsen zelfs meerdere naast elkaar! Van die (vrijstaande) jaren-70 meuk met een hoop oud bruin van binnen en buiten. Nog gauw proberen te cashen wat er te cashen valt voordat de bodem onder die prijscategorie helemaal weg valt?
Vanochtend dus op die Duitse site:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/04/22/boston-consulting-euro-krise-muss-mit-radikaler-enteignung-geloest-werden/
Polygamie legaliseren zou ook een oplossing kunnen zijn. Met minimaal 3 in voltijd werkende vrouwen kan er veel meer geleend worden en zijn de huidige prijzen ineens heel betaalbaar. Ook veel veiliger mocht een relatie onverhoopt eindigen. We noemen zo’n constructie een RAIW: Redundant Array of Interchangeable Wives. 🙂
Van 10 x modaal naar nu 9.4 x modaal.
Schiet niet op dus.
Een modaal inkomen is ook niet meer wat het was.
Zou me niks verbazen dat het uitroepen van de bodem tot een groter aanbod gaat leiden.
Daar ging ik laatst voor naar de MediaMarkt. Ze waren uitverkocht… Glazen bollen schijnen gretig aftrek te vinden bij politici, belangenorganisaties en economen. De verkoper wist me wel te vertellen dat de Chinese modelletjes die tegenwoordig erg in trek zijn nog al eens wat kuren vertonen…
Vijf grafieken waarom de bodem nog niet in zicht is: http://www.ftm.nl/original/waarom-de-woningmarktbodem-nog-niet-is-bereikt.aspx
Maria,
Ja klopt..heb het vanochtend ook daar gelezen..
Onze huizenzeepbeller ll heeft zo even nog een additioneel verwijs geleverd..en de pdf was dus met 1 x googelen gevonden…
Inhoudelijk duidelijk en herkenbaar…
We are doomed…je ziet dat dijsselbloem er al naar gehandeld heeft..de rest aan maatregelen zie pag 7 tot 9 gaan er m.i. zeker ook komen..waarom weet geen hond hiervan..waarom wordt alles doodgezwegen..
Je doelt oa op de grappige consumptoeoproep van onze premier?
Ach, lijkt allemaal erg dom, maar reken erop, dat hij precies weet wat hij zegt en wanneer en ook tegen wie!
Voor Voerman is het duidelijk, dat mensen niet – of averechts reageren op zo’n onzin en dat weet onze premier ook!
Voor Voerman staat het vast, dat wij over een paar maandjes een forse nieuwe greep in de beurs te verwerken krijgen en dan is dat allemaal onze eigen schuld, omdat wij de oproep tot consumeren in de wind geslagen hebben!
Voor deze voorspelling heb je geen glazen bol nodig!
EXACT Voerman! Heel scherp 😉
‘t Is nogal explosieve materie. In de afgelopen veertig jaar zijn de schulden werelwijd vier maal zo snel gestegen als de inkomens. Als die schulden klappen gaat tegelijkertijd de tegenwaarde in de vorm van gespaarde vermogens (bijvoorbeeld pensioenen) door het putje. Dat kan tot sjacherijnige toestanden onder de bevolking leiden.
Wat leuren jullie nou, 1000 werklozen per dag erbij!
Kunnen die binnen kort nog hun rente nog wel betalen?
Herstel 2020-2030 aldus Nico de Geitenboer als het maar lang genoeg aanhoudt herstelt alles zich wel, hé.
Wat een geleuter. Het is niet of maar wanneer de eerste systeem bank crasht, hetzij hier in de EU of de USA.
Vanwaar de enorme kapitaal vlucht naar goud? ondanks dat goudprijs daalde. Vertrouwen FIAT geld systeem weg.
Beetje zeiken of de HRA wel of niet afgeschaft wordt, jongens er zijn momenteel zaken in financieële wereld aan de hand die een vele malen grotere impact hebben.
Bulgaren en Roemenen kleden sociaal stelsel uit en bouwen gratis huis van gemeentelijke subsidies en toeslagen in Bulgarije. Met een mooie pinpas van de Nederlands beste SYSTEEMBANK de ING. Het komt allemaal goed mensen, ja hoor 2020 of 2050. Groei, Productie, Innovatie, reductie, flexwerken, consumeren, tweeten, twitten, facebooken.
Ruzietje over kapitaaleisen buitenlandse banken in VS? Lijkt me weer een duidelijke hint dat de problemen nog bij lange na niet voorbij zijn en de balansen nog door en door verrot
EU warns US on bank ‘protectionism’ – http://www.ft.com/intl/cms/s/0/6d599a10-ab59-11e2-ac71-00144feabdc0.html#axzz2RB5X2dGZ
Kan trouwens nog gezellig worden als de EU en VS elkaars banken gaan wegpesten… Ik stel voor dat we Goldman$ucks al eerste de deur wijzen 😉
Blind vliegen en toch lichtpuntjes zien:
http://www.cnbc.com/id/100650518
Realist, u doet uw naam eer aan 🙂
Alles voor Hogehuizenprijsminnend NL,
de polygamie op de Kosten Koper toe 🙂
Ook zoiets:
http://nos.nl/artikel/498596-rtl-fiscus-wist-van-toeslagfraude.html
Waarom zijn de betrokken ambtenaren nog niet in hechtenis genomen wegens medeverantwoordelijkheid?
Logisch, dat ook dit al lang bekend was.
Ook een stuk van de prijs die we moeten betalen voor de eenheid in Europa? En was dit alleen in Nederland mogelijk? En waarom?
Mensen, Voerman denkt, dat de grenzen van burgerlijke acceptatie ruimschoots overschreden zijn. Kijk bijv. maar naar de onheilspellende peilingen op dit moment. Onze regering weet dat natuurlijk ook heel erg goed.
Zij moeten even een goede fopreden creeren om op te stappen.
HRA of zoiets wat al op temperatuur is?
Binnenkort in dit theater! 🙁
Dus de huizen worden wel minder waard (-18% sinds de top) alleen uit zich dat nog niet in de vraagprijzen.
Juan haalt Vraag en Aanbod vaak door elkaar, hij snapt Keynes ook al niet maar dat terzijde,
daarom de HAMvraag:
ligt het nu aan de Vraag of aan het Aanbod ?
Juan de Meeleezer,
Das een leuke Juan, vraag of aanbod?
maarten,
De Hollandse woning-“markt” kent vele raadsels… 🙂
hoe het aanbod de vraag gaat bepalen, als je alleen maar aardappels kunt kopen, dan eet je aardappels
of je haalt je eten uit de natuur
Het blijft een wonder hoe het kan dat:
– dáár waar de oorzaken van vastgoedbubbels het grootste zijn (in Holland met de grootste hypotheekschuldexplosie op aarde)
….
– de prijscorrecties het kleinst zijn.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-04-2012/vereniging-eigen-huis-tweedeling-renteaftrek-zet-rem-op-doorstroming/#comment-104396
Maar dat kan natuurlijk liggen
aan het aanbod
of
aan de vraag
Wie het weet
mag het zeggen 🙂
En stel je die vraag aan de potentiële koper of verkoper?
Breaking NEWS
NVM dacht in augustus 2012 al dat de huizen-“markt” rond de bodem zat.
NVM: leencapaciteit niet beperken
“De woningmarkt bevindt zich momenteel rond de bodem.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-08-2012/onroerendgoedzeepbel/#comment-110358
Wie nu nog steeds rekent
met 100% HRA
over 1,5,10,20,30 jaar
is een Kamikazekoper 🙂
Aan waar er het meeste van zijn, die zijn immers in de meerderheid en de meerderheid telt.
Of haalt Juan nu meerderheden en minderheden door elkaar … ???
Marktmechanisme
Zolang vraag en aanbod niet aan elkaar gelijk zijn, zal de prijs van het product veranderen. Als de gevraagde hoeveelheid groter is dan de aangeboden hoeveelheid dan zal de prijs van het product stijgen. De consumenten die voor het product het meest willen betalen, drijven de prijs op. Deze prijsstijging leidt tot een hoger aanbod van het product en een afname van de vraag naar het product. Het uiteindelijk resultaat is dat het vraagoverschot verdwijnt. Bij een aanbodoverschot zal de prijs van het product zover dalen tot er evenwicht is in vraag en aanbod. Het proces van prijsaanpassingen dat optreedt bij vraag- en aanbodoverschotten noemen we het marktmechanisme of prijsmechanisme.
http://www.lweo.nl/1225.html
Zo werkt dat dus niet in de Hollandse woning-“markt”
Als de prijs omlaag dreigt te gaan
– wordt “gesubsidieerd huizen leasen” geïntroduceerd
– en generatiehypotheken
– en 160%+ op de executieprijs hypotheken
– en de NHG tot wel 11 maal Jan Modaal bruto (de Grootste verzekeringsmaatschappij is de Hollandse Staat)
– en startersleningen
– en desnoods startersgiften
– en wordt de casametrie bedacht (alias huizenprijzen zakken nooit echt)
en moeten de pensioenfondsen verplicht hypotheken verstrekken
en gaat de NVm stellen dat Huis kopen in 2011 een Slimme Zet is
We komen uit een tijdperk waar we elkaar graag veel schuld aanpraatten …
Maar daar wil niemand de schuld van krijgen.
(Hogehuizenprijsminnend NL = Hogeschuldenminnend NL)
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-09-2012/rutte-zorgt-voor-stijgende-huizenprijzen/#comment-112561
Maar dat alles
verklaart natuurlijk nog niet
of het nou de vraag was
..
of het aanbod
buenas noches
Juan
Polygamie lost weinig op, het aantal huishoudens daalt waardoor de vraag daalt. Enkel het duurdere segment heeft hier misschien baat bij.
+1
Tufkaj, maar ook Snorkel,
Vooral jullie twee zijn goed thuis in het interpreteren van cijfermateriaal rond de woning’markt’. In dat verband vraag ik mij wat af. De zogenaamde bodem in de prijsdaling van koopwoningen wordt enthousiast uitgeroepen door allerhande belanghebbenden. Iedereen met een gezond boerenverstand weet echter dat de belangrijkste factor met betrekking tot woningprijzen – de arbeidsmarkt – niet in beeld ishijnt te zijn bij deze baksteengekkies en bijbehorende lobbyisten. Vraag: wat is op de lange termijn het effect van de (dalende) werkgelegenheid op de woningmarkt? Het is namelijk onzin om te stellen dat de bodem is bereikt, terwijl de werkloosheid accelereert. Hoe lang ijlt de woningmarkt (gemiddeld) na bij stijging van de werkloosheid? Hebben jullie daar enig idee van?
En als je die niet kan betalen?
De wet van de remmende voorsprong?
Ik weet niet of je het onlangs verschenen rapport van de k-cie huizenprijzen gelezen hebt, maar daar blijkt uit daar de overheid heel goed is in het creëren van schaarste 😉
Zo gaat het huidige kabinet een mogelijk tekort aan schaarste dapper te lijf door er voor te zorgen dat scheefhuurders een
trapzetje richting koopmarkt krijgen.Op lokaal nivo bouwt men tegenwoordig alleen nog maar aan krenten uit de pap.
En anders importeren we wel wat nieuw volk.
http://www.nu.nl/economie/3404130/splitsen-banken-niet-veiliger.html
“”Nutsbankieren is niet per definitie veilig. Waar geld wordt uitgeleend, ontstaat kredietrisico.” Volgens de topman brengt een scheiding zelfs meer gevaren met zich mee. Voor banken zou het namelijk lastiger worden om kapitaal aan te trekken om hun ‘consumenten’-activiteiten mee te financieren.”
Als in NL hypotheken zijn alleen te financieren als ze middels MBS van de balans geschoven worden”?
Ik ben helemaal geen rekenmeester heb zelfs last van lichte discalculie en heb moeite statistieken te interpreteren wanneer ze in grafieken worden weergegeven. Toch denk ik hier wel iets zinnigs over te kunnen zeggen. Namelijk dat het niet te zeggen valt. Daarom heten het ook lange termijn effecten. Die ervaren we al ‘n tijdje en worden door beleidsmakers niet op hun merites beoordeeld. Zoals onze stierenvechter keer op keer aantoont gaat men uit van veronderstellingen in plaats van de werkelijkheid te accepteren. Dat heeft een bedoeling die jan met de pet doorgaans de pet te boven gaat. De cijfers over de werkloosheid zijn gebaseerd op metingen uit het verleden en het naijlend effect is wat we nu meemaken. Zoiets? Dat we nog wat gaan meemaken qua prijsdalingen lijkt dan evident. Vooral voor wie nog niet weet wat hem of haar te wachten staat omdat ze erop vetrouwen of vertrouwen op de blauwe ogen van onze alleraardigste minister president dat het wel goed komt! Zoniet, geen aansporing maar DE ZWEEP EROVER!
Een goed paard rent op de schaduw van de zweep.
Je bent gewaarschuwd! Of ‘t helpt?
Vroeger konden we goedkoop produceren of behaalden we onze welvaart met goedkope ‘gast’ arbeiders of besteedden we het werk uit in lage lonen landen. Nog even en we zijn de europa-kaste waar een elite die in(middels in) India woont zich aan laaft. Misschien beeld ik mij maar wat in en ga ik het sowieso niet meemaken maar ik ben er niet gerust op! De dienstensector heeft z’n glorietijd gehad. Nu gaat het er echt om. Boooob de bouwer, kunnen wij het maken…. Betaalbaar?
The press? Anything can be printed!
http://www.youtube.com/watch?v=Yeh6K7vPCOU
Almost that is. Will it go away?
Wellicht moeten we ons idee over evolutie eens herzien.
http://www.yesmagazine.org/peace-justice/could-our-deepest-fears-hold-key-to-ending-violence-frances-moore-lappe
Het begint nu pas door te dringen 😉 …….. Dit draadje was haar tijd al járen vooruit.
De oplossing ligt in het uitsmeren van de aflossing van schulden, over een periode van 10 – 30 jaar.
Is van alle tijden……
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-11-2009/het-doemscenario-van-kondratieff/#comments
Moet dus zijn deze onderstaande link, is trouwens wel leuk om al die oude comments te lezen 🙂
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/tag/kondratieff/
Ondertussen in Grunn……
http://www.oogtv.nl/2013/04/groningen-op-derde-plaats-met-leegstand-winkels/
Zo treurig………..
Ondertussen bij de gemeenten ……..
Provincies moeten bouwdrift gemeenten indammen.
‘ Het heeft er mede voor gezorgd dat gemeenten niet alleen handelden in het belang van een ‘goede ruimtelijk ordening’, maar ook in het belang van hoge grondopbrengsten ‘
http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/provincies-moeten-bouwdrift-gemeenten-indammen.9014482.lynkx
Hoppata, belastinggeld naar een kantorenfonds ?
Eigenaars van waardeloze kantoren compenseren ?
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/04/23/Regionale-kantorenfondsen-vereisen-nieuwe-wetgeving
http://www.bnr.nl/nieuws/814937-1304/steeds-meer-hoogopgeleiden-kiezen-voor-ambachtscholen?s_cid=HUD
Eerst hebben ze uigezogen en nu er geen ruimte meer is om te parasiteren proberen ze nog op tijd zelf een welvaarts verhogende kunstje te leren.Het zal heel snel door gaan dringen dat er een overvloed aan hoogopgeleid is .Het was de PvDA zeepbel dat opleiding een garantie voor een hoger inkomen diende te zijn ongeacht de productiviteit maar ook die zeepbel lijkt barsten te gaan vertonen .
Hele goede vraag. Ik heb daar geen pasklaar antwoord op, maar wel iets wat er mee te maken heeft: De samenhang tussen beurskoersen en huizenprijzen
De samenhang tussen beurskoersen en huizenprijzen – Jan Willem van den End en Jan Kakes1 September 2002 – De Nederlandsche Bank, Afdeling Monetair en economisch beleid. [gemakkelijk te vinden via Google]
Als ik het me goed herinner lopen de beurzen in NL 10 kwartalen voor op de huizenprijzen. Het zou me dan ook niks verbazen als er ook een dergelijke correlatie is tussen werkgelegenheid en volume/prijs op de huizenmarkt. Als ik tijd heb ga ik eens op zoek 😉
Nothus laat nog even een alu-hoedje op, want het zit hem niet lekker dat mensen met een reputatie (Knot, Dijsselbloem), de bodem in de markt uitroepen.
Stel dat we de BCG route gaan nemen? Flinke haircut op schulden en ook op assets. Wil je dan echt een paar honderd kEUR op de bank hebben staan, Cyprus in gedachten? Of toch liever een huis gekocht?
Uiteindelijk zijn de Nederlandse assets vooral pensioenen (vallen al helemaal niet onder deposito-stelsel) en behoorlijk wat spaargeld.
Het is maar een gedacht. De cijfers zeggen natuurlijk dat die 20 procent beperking van de financierbaarheid nog niet geheel in de prijzen is verwerkt (ahum).
Het zou gemeen zijn eenzijdig naar HUIS en SPAARGELD te kijken. Wat met al die mensen die hun geld geinvesteerd hebben in goud, juwelen, dure auto’s, kunst, geld hebben zitten in hun bedrijf….
Zou een mogelijkheid zijn een bedrijf te beginnen en dan de bedrijfsrekening als werkkapitaal op te voeren? Zou het geld dan veilig zijn voor haircuts?
Wat doen ze eigenlijk nou eens aan al die grote bedrijven en veel te rijke mensen die alles in belastingparadijzen hebben staan? Moet DAAR niet eens afgepakt gaan worden, die kunnen het lijden en zijn uiteindelijk medeverantwoordelijk voor het te weinig inkomende rechtmatige belastinggeld dat ze zo niet wilden betalen…..de gewone Nederlander betaalt doorgaans zijn belastingen wel via zijn werk en vermogen…..
Ik heb de raad van Mark opgevolgd. Een auto gekocht, in drie woningen spullen gekocht voor de baby. Ook best duur. Momenteel vakantie aan het vieren en ik ga toch een keer of tien uit eten in een maand.
Heb wel het idee, dat ik in mijn eentje probeer de economie een boost te geven 🙂 …..
Weet je wat ik me nou afvraag: We hebben jarenlang het gezwam aangehoord dat huizenkopers goed zijn voor de economie omdat ze geld in de economie pompen. Nu zien we dat de huishoudbestedingen behoorlijk dalen (feb -2,2% y-o-y). Komt dat nu dan ook door de koophuishoudens die door niet te consumeren de economie de nek omdraaien? Bij het CBS kan ik het niet achterhalen…
En zo ja, zou de overheid dan nu dus huren moeten gaan stimuleren?
Val aan Dr T. Wij dekken je in de rug. 🙂
Hahahaha ik ook dan! 🙂
Juan , begin eens met lezen ( ‘ik’ even aan de kant zetten dus.) , heb het grote geheim verteld in nummer 42 ( en vele keren ervoor..) .
Ga zo door, de Bulgaren zullen je dankbaar zijn. Kunnen ze nog extra toeslagen aanvragen.
..en vanaf volgende week een rustig in NL ( op de bulgaren na dan..), heel rustig want ruim 3.000.000 landgenoten gaat op vakantie !
Naar de canaries , de caribien , thailand en elders..
Genieten dus , van onze rijkdom , vrijheid . Elke dag weer koesteren .
Laat ze maar primair en alleen denken vanuit de burger en voor de burger dan komt het met het systeem en industrie vanzelf wel goed.Hier voor moeten ze de bevolking wel vertrouwen maar helaas wantrouwt onze elite ons verschrikkelijk en vertrouwen zij de industrie en systeem meer.
lorenzo,
Juan en Voerman referen dermate aan zichzelf in de derde persoonsvorm, dat het niet anders kan, dat ze vroeg of laat de weg permanent kwijt zijn.
Misschien is een idee van Ceasar op hen van toepassing. Ceasar liet een slaaf regelmatig tegen hen zeggen: ‘ ceasar je bent ook maar een mens’, bang als hij was dat hij dat zou vergeten door zijn goddelijke daden.
Iemand een idee hoeveel in procenten de funda vraagprijs in het duurdere segment in Noord/Zuid Holland momenteel af zit van de reële verkoopprijs?
Eerste levensbehoeften bewust duurder maken en ondertussen onnodige consumptie proberen aan te zwengelen ten behoeven de armoede te bestrijden ,ik ben werkelijk geland in een parallel universum waar waar de grootste idioten mogen regeren .
Als Ceasar nu nog zou leven zou hij het als volgt kwalificeren : ”voyeuristische virtuele zelfbevrediging” .
Misschien is dit leuk leesvoer voor je, een wat ouder cbs rapport uit 2008 waarin de crisis van de jaren 30 met de jaren 80 wordt vergeleken er wordt ook een klein beetje naar de huizenmarkt verwezen.
http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/5BE68786-97E2-4C7D-9D0D-3412BEB4DF23/0/2008p19p123art.pdf
Deze laatste bestaat niet , als Sinterklaas en de Kerstman .
http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/947644-1304/coen-teulings-huizenprijzen-zullen-niet-verder-dalen?s_cid=HUD
maar nederland moet mee met de race naar beneden
http://www.nujij.nl/economie/de-aldi-economie-vermogen-van-duitsland-is.22756097.lynkx
Komt gewoon geen volks koop markt meer trailparks is waar we heen gaan .
Zelfs kees de kort laat zich gek maken door de Duitse priet praat maar dat land lijkt zich zo langzamerhand toch ook in de recessie te zakken ondanks het verkiezingsjaar houden kunnen ze de leugen niet meer instant houden dat het zo goed gaat .Ze trekken alle leugens en manipuleren bijna alle statistieken om mooi weer te kunnen spelen maar er komen barsten en dat wordt nog lachen een crisis induiken met een totaal verarmde middengroep daar gaat sociale onrust ontstaan daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben .Dat wordt daar hetzelfde als VS 1 op 10 naar de gaarkeuken
Och, Dr. T, iedereen vertelt zijn verhaal op zijn eigen manier. Alle vormen tussen de “ik-vorm” en het “sprookje” vind je op dit log. Voerman geeft er de voorkeur aan, om het veelal (niet eens konsekwent) in de derde persoonsvorm te doen. Voordeel daarvan is, dat je daardoor kritisch vanuit een externe positie jezelf kunt bezig zien (niet te verwarren met schizofrenie 🙂 ). Doet Voerman in het dagelijkse leven overigens nooit.
nicolas,
Nicolas,
Ligt aan de omstandigheden. Blijft er een restschuld achter of is het een afgelost huis dat ooit goedkoop gekocht is? In de genoemde gevallen (en als het al lang te koop staat) zou ik zeker -30% proberen van de woz waarde (sommige huizen staan 30% boven de woz waarde te koop, dat zijn vaak ook de lange blijven te koop staande huizen, dus let op!!!! De bank zal uiteindelijk ook van de woz waarde uitgaan, koop jij daarboven, dan willen ze je de hypotheek misschien niet geven).
Waarschuwing: het inbrekersgilde is dan vooral NIET op vakantie, maar kijkt rond ‘s avonds in uw buurt, of er genoeg huizen zonder lampen aan op een kluitje staan. 2 inbraken meegemaakt in mijn straatje, waarvan 1 in de meivakantie en 1 in de zomervakantie. En raadt eens, 80% van de huizen op mijn zijstraatje was op vakantie beide keren. Op de camping, en de ramen werden opengewrikt, de voor of achterdeur sleutels gevonden om via de voordeur vrolijk weer weg te gaan.
Gaan jullie op vakantie, vertel het de buren welke dag tot welke dag, al is het maar een blaadje in de brievenbus!!
Ondertussen op BNR:
http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/947644-1304/coen-teulings-huizenprijzen-zullen-niet-verder-dalen?s_cid=HUD
#doe-mij-ook-die-pillen
Chess,
#Doe mij ook maar een potje
Geregistreerde werkeloosheid (ww en bijstand) 8,1%. Dat zijn nog niet de werkeloze partners en de kleine zelfstandigen, die kunnen net zo goed werkeloos zijn, maar krijgen niets…….
En met een werkelijke werkeloosheid van misschien 10% of meer gaan de huizenprijzen weer stijgen? Wie moet de maandelijkse hypotheken dan betalen? Gaat de HRA misschien omhoog?
Die meneer heeft daarvoor geleerd!
Wat ik hoor uit mijn omgeving,…
De 20+ jarige geven veel meer om gebruik dan om bezit. Dat gaat om muziek, verbruiksartikelen en zelfs vastgoed. “Bezit betekent namelijk ook een risico en waarom nu al jezelf vastleggen als dat niet hoeft?”
Alle 30 plussers zijn gek gemaakt om een huis te bezitten. De huidige 20 plussers kijken anders en leven al een derde van hun leven in een crisis. Ze hebben echt een andere kijk (denk ik?)!
Dit veranderende consumenten gedrag is niet meegenomen in alle analyses van onze cijfer mannetjes, zoals deze CPB man. Maar goed misschien is de economie ook wel te complex voor economen om de die te begrijpen.
PS1: De economie is voor mij ook te complex om het geheel te doorgronden.
PS2: Dr Maartje Martens is volgens mij de eerste die een aanzet heeft gedaan om dit veranderde “consumenten” gedrag mee te nemen in haar visie.
ook al geven ze wel om vastgoed ze zullen eerst opa en oma moeten beroven voor ze het kunnen betalen .
De Pessimist,
Helaas lijkt het er meer op dat opa en oma het pensioen van die twintigers gaan roven om ze in staat te stellen die dure vraagprijzen van ze te betalen.
Henk6.
Tel van de provincie de gemiddelde koopsommen bij elkaar op, en deel dan door twaalf en dan zitten we precies op jouw 199k …….
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/17/gemiddelde-koopsom-in-nog-5-provincies-boven-2-ton.xml
Ziehier een prima artikel over “de jeugd van tegenwoordig”
http://www.frankwatching.com/archive/2013/04/22/trends-in-jongerenmarketing-gaat-de-jeugd-de-wereld-veroveren/
Er is nog hoop 🙂 Geloof niet dat 30 jaar krom liggen voor een hypotheek in dit plaatje past.
geweldig ja!:)
ik begrijp de wanhoop van Coen en zijn kornuiten wel .Ze hebben geen Drugs meer nodig om dol te draaien .
ze lopen in een Escher en wij hebben de luxe dat wij naar de gehele tekening kunnen kijken en kunnen constateren dat er iets niet klopt .
http://files.harrowakker.webnode.nl/200000058-28fec29f90/EscherOmhoogOmlaag.jpg
Zojuist een artikel gelezen dat het aantal 1 persoonshuishoudens blijft toenemen met circa 500 000 in de komende 10 jaar, ik denk dat er weinig kopers tussen zullen zitten op het huidig prijsniveau.
Als 20 jarigen meer om gebruik geven dan bezit, lijkt dat een trend te kunnen worden om communie leven te laten groeien?
http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21505570/__450.000_huren_omhoog__.html
Volwassen variant van het gedachtegoed uit de 60’s? De lege durpen in Oost-Groningen konden nog wel eens populair gaan worden.
Chess,
Coen slikt dagelijks enige miligrammen Hopium. Moet ook wel in een economisch klimaat waarin:
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/17/consumptie-in-februari-weer-gedaald.xml
De manier van de sixties was volwassen en het beste wat Voerman ooit beleefd heeft.
Komt nooit meer terug. Huidige jeugd kan zelfs niet meer zonder i-speeltje communiceren! 🙂
In de sixties was de levenswijze gebaseerd op vrijheidsdrang. Nu zou armoede de drijfveer zijn; niet goed.
En dit:
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/17/economische-krimp-eurozone-houdt-aan.xml
Dit:
http://nos.nl/artikel/498661-winkelleegstand-naar-10-procent.html
Of dit:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130422_064
Een ter zake doende opmerking , past daarnaast exact in mijn redenering dat rijkdom zorgen met zich mee brengt .
Weet iemand hier hoe de berekening van de gemiddelde huizenprijs wordt gemaakt? Is dat simpelweg:
(alle verkoopprijzen op een hoop) / (aantal verkochte woningen)
?
Of zit er nog iets slimmers achter?
Mij lijkt het dat de huidige vertraging in daling van huizenprijzen zit in het fenomeen dat er wat beweging is gekomen in het duurdere segment.
Twee persoonlijke observaties:
1. De vraagprijzen in het duurdere segment beginnen langzaamaan maar merkbaar realistischer te worden. De jaren hiervoor zat er vaak erg weinig beweging in en bleven vraagprijzen lange tijd absurd hoog.
2. Een makelaar vertelde mij vandaag dat hij merkt dat de laatste tijd meer verkopers behoorlijk zakken met de prijs.
Zou het dus niet zo kunnen zijn dat momenteel vooral het duurdere segment in prijs aan het dalen is? Vergeet niet dat hierin veel aanbieders zitten die in gunstige tijden (voor ’95) gekocht hebben en die langzaamaan op leeftijd komen. Voor die categorie tikt de tijd door en wordt een groot huis met ditto tuin in toenemende mate een last. Financieel lijden zij bovendien vaak zelfs nog geen pijn als de verkoopprijs substantieel lager uitvalt.
Huren 450.000 huishoudens per 1 juli omhoog ….
http://www.nu.nl/economie/3404479/huren-450000-huishoudens-per-1-juli-omhoog.html
” … 27 procent van de mensen in een sociaal huurhuis te goedkoop ofwel ‘scheef’ woont ”
Dus particulier verhuren van de leegstaande/dubbele koopwoningen???
Bovendien staan de huizen in dit segment veelal reeds het langst tijd te koop en bij uitblijven van stijgende prijzen moet je uiteindelijk toch iets…
Doe je niet graag!
Wietplantages, vernielingen, wanbetalers, huurbescherming, toppies…..
Wil je niet graag in je huis hebben.
Snorkel
Zie grafiek: http://biflatie.nl/wp-content/uploads/prijsindex-huizen-nederland.png
Waar zie je dat het in de eerste maanden van het jaar beter gaat? Vooralsnog is het nu de eerste keer in de reeks sinds 2011 dat de prijzen 2 maanden achter elkaar omhoog gaan, als is het minimaal, maar toch. Nogmaals, als in april die trend doorzet dan hebben we misschien het ergste achter de rug.
Wow, dat is een simpele vraag, maar met een heel ingewikkeld antwoord 😉
1) Er zijn vele verschillende organisaties die ‘de huizenprijs’ menen te berekenen. NVM doet dit anders van CBS/Kadaster
2) De methoden van deze partijen zijn over het algemeen niet echt transparant
3) Ze gebruiken ook nog eens andere bronnen…
– Om verschuivingen in het type verkochte woning zo veel mogelijk uit te faseren wordt er meestal uitgegaan van “mandjes” – Een mandje is een prijscategorie
– Voor elk mandje wordt de prijs berekend van verkochte woningen
– Het CBS/Kadaster rekenen op straatniveau. Het NVM volgens mij alleen landelijk(?)
– Dit wordt dan ‘opgeschaald’ naar regio-niveau, waarbij elke straat een gewicht krijgt in het geheel voor de regio. Als gewichten voor de straat wordt NIET de verkoopprijs genomen, maar de WOZ waarde
– Die regio-cijfers worden op soortgelijke wijze weer opgeschaald naar een landelijk cijfer.
Maarja, ook dat heeft natuurlijk zo weer zijn nadelen. Zo kan (theoretisch?) het voorkomen dat huizen “door de bodem” van een mandje vallen en zo de gemiddelde prijs in beide mandjes verhogen! Terwijl er in de praktijk geen enkel huis duurder is geworden. Ook hebben door het gebruik van gewichten van alle woningen, in plaats van alleen verkochte, de ‘minder courante straten’ een drukkend effect. Zo kun je op elke methode wel weer iets aanmerken. Duidelijk is in ieder geval dat er zó weinig verkocht wordt dat welk cijfer je ook neemt, het niet echt een goed beeld geeft van de daadwerkelijke “prijs op dat moment”. Die prijs komt namelijk pas tot stand bij verkoop. De tweede beste benadering is de prijs van een vergelijkbaar object, maar ook dat is bij lage volumes moeilijk te bepalen.
Met Google is meer te vinden, maar echt veel wijzer wordt je er niet van vrees ik. De precieze algoritmen heb ik nog nooit ergens gepubliceerd gezien
Hans,
Ik wil je feest niet verstoren maar als de enigste pijler waar de economie nu nog op draait binnenkort rake klappen gaat krijgen komt de echte daling pas.
http://www.rtl.nl/xl/#/u/5deb1e99-c48b-44aa-a6bd-a115c850936e/
Instortende wereld handel is niet echt lekker voor Nederland
Hahaha, de ‘reeks sinds 2011’??? Dat zijn 2 hele januari’s, niet echt een ‘reeks’ te noemen Hans.
Op zich zou het natuurlijk kunnen dat de ‘bodem bereikt is’. De eigenschap van de bodem is inderdaad dat het vóór de bodem naar beneden gaat, en ná de bodem omhoog. Maar als jij serieus bij 3 maanden op rij een minimale maand-op-maand stijging de bodembel al luidt dan heb je het niet helemaal goed begrepen. Jaar-op-jaar cijfers moet je naar kijken Hans. Zo lang die negatief zijn is de bodem niet bereikt. Nogmaals; elk voorjaar gaat het iets ‘beter’, dat kun je duidelijk terug zien in de grafiekjes. Met daarbij de opmerking dat onze regering er de afgelopen paar jaar zo’n potje van maakt dat je er eigenlijk geen zinnig woord meer over kunt zeggen…
Wat “het ergste” is, is trouwens ook nogal subjectief. Voor starters is elke daling juist welkom! En er zijn/komen veel meer starters / toekomstige starters op deze wereld dan dat er huidige huizenbezitters zijn… Ook voor stoppers is een daling van de prijzen niet per sé vervelend. Ze stappen toch uit de rat-race met meestal genoeg overwaarde om riant van dood te kunnen gaan (pardon my french)
Daling van huizenprijzen is dus in het belang van de meerderheid.
De Pessimist,
Wie haalt het nog in zijn hoofd om een huisje te willen kopen?
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2013/articles/driesporenbeleid-europa.xml
een ticket heb je meer aan.
Na een dagje nieuws lezen en wil ik alleen maar zo znel mogelijk weg hier.
Ik vrees dat ik daar niet echt een antwoord op heb. Een stijgende werkloosheid kan allereerst de prijsdaling flink op gang brengen. Tot nu toe is de prijs nog nauwelijks beïnvloed door verkopers die MOETEN verkopen, maar vooral door kopers die moeten kopen maar dan zonder speculatieve winst uit het verleden.
Ik denk dat bij een stijgende werkloosheid vooral niemand het aandurft om te kopen of eerder geneigd is op 1 inkomen te kopen.
Overigens loopt niet alleen de werkloosheid op, ook het besteedbaar inkomen daalt of neemt niet meer zo snel toe. Bij veel grote bedrijven wordt over demotie gepraat. Mensen die weer een baan vinden verdienen minder dan voorheen. BTW omhoog, huren omhoog zijn ook geen maatregelen waarmee je de consumptie aanzwengelt.
Grappig, vanmorgen in de auto schoot me ineens te binnen dat na de scheiding van kerk en staat weleens de scheiding van macht en inzicht zou kunnen zijn gevolgd. In de aanstaande Hollandse lente zou die laatste scheiding teruggedraaid moeten worden, zodat we met zijn allen weer productief worden 🙂
Maar ik probeer nu wat veel te zeggen met wat weinig woorden dus das link 😛
Chess,
Hij praat echt over de huizenmarkt als een pure speculatieve markt. Zo komen we nooit tot oplossingen.
Snorkel
Je moet maar eens aan economen vragen wat zo ongeveer het ergste is wat er kan gebeuren in een economie, en dan zullen als een koor zingen “deflatie”. Waarom? Omdat iedereen bij verwachte verdere prijsdalingen het kopen uitstelt, en daardoor komt de hele economie in het slop. Ja, ik vind het OK dat er een correctie heeft plaatsgevonden in de huizenmarkt, want de prijzen waren insane, maar nu trekt het de hele economie mee in het dal. Het was beter geweest als de prijzen snel waren gezakt, tot de lucht er helemaal uit is en dan weer ruimte komt voor groei, maar dat gebeurt hier niet. Tussen een keuze om nog langere weg om nog eens 10 procent of zo verder te dalen en nu wat licht herstel, waar de economie van kan opleven en de werkloosheid kan dalen, met name onder de jeugd, dan kies ik voor het laatste.
De jeugdwerkeloosheid neemt echt niet af bij een stabiliserende huizenprijs. (toch?). Laat maar lekker dalen die prijs. Dan kunnen werkeloze jongeren straks ook goedkoop wonen… :0)
Delta Lloyd opent de dans voor <80% LTV voor Basel III? http://amweb.nl/-/delta-lloyd-zet-in-op-scherpe-hypotheekrente
Er zit iets goed mis in de verdeling van de welvaart in Nederland. En dat zal zich op natuurlijke manier, zonder kunstgrepen best herstellen. Energieke vindingrijke individuen worden uiteindelijk bevoordeeld
dit zijn de beroemde, of beruchte, animal spirits.
Daarom is 50 plus van Henk krol (die een kantoortje huren in het pand van het bijna failliete porno bedrijfje van H. Krol) ook geen serieus te nemen beweging
Philips moet weer een bedrijf worden waar niet de CEO de identiteit bepaald maar een anonieme techneut met een vernieuwend idee. Als die opgeblazen ego’s met zogenaamde visies voegen niets toe
ik fiets al jaren langs het terrasje bij philips en ik ben verbaasd over het gehalte van “blaaskaken” op de terassen. Lees: managers.
maarten,
Misschien ook gewoon wat minder uitgeven en dus minder schulden hebben? Het is ergens heel triest dat mensen in zo’n welvarend land als Nederland zich zo in de schulden hebben gestoken met zulke hoge inkomens..Ik zie het bij kennissen om me heen gewoon zoiets als: meer, meer meer en dan ook nog aflossingsvrij en met HRA en als het fout gaat NHG en en en. Maar gewoon geld sparen zit er niet bij. Komt overigens ook door het FIAT geld systeem natuurlijk. samengevat gewoon Kondratiev-winter, maar leg dat maar eens uit aan de buurman.
ja helemaal mee eens. Bij ons is weer eens “een van buiten af” manager aangenomen met geen fluit verstand van wat we doen. Terwijl er van binnen uit een paar heel bekwame mensen waren die het VEEL beter zouden kunnen. raar maar waar
Steven,
het is om te huilen en IEDEREEN weet het
1) Je moet eens aan consumenten, vooral die hun baan is kwijtgeraakt of die een dikke belastingverhoging voor de kiezen krijgen, vragen wat het ergste is wat er kan gebeuren. Dan zullen ze in koor zingen “inflatie”.
2) Consumptie die echt nodig is, zal ook bij deflatie plaatsvinden. Je kunt je serieus afvragen of consumptie die gemakkelijk even uitgesteld kan worden, eigenlijk wel zo’n goed idee is. Het legt namelijk ook een beslag op resources die komende generaties ook nog goed kunnen gebruiken als ze honger krijgen 😉
3) Deflatie van alleen de huizenprijzen hoeft, in een goed functioneren economie, geen algehele stagnatie van de economie te betekenen. Ik zou zeggen, neem eens een kijkje over de oost-grens
4) Jij kunt wel heel hard om inflatie wensen, maar in de praktijk gaan we toch heel hard de andere kant op. Je discussieert net als dr.t: “De realiteit zou zo moeten zijn dat het bij mijn denkbeelden aansluit. Dat diezelfde denkbeelden hebben geleid tot de grootste crisis in de afgelopen 80 jaar dat vergeet ik even.” Wake up and smeel the coffee. Reality’s calling Hans!
5) Kom nou Hans… Keynesiaans denken? Dat is zoooo pre-2008 😉
Steven,
“Good to Great” gelezen? http://en.wikipedia.org/wiki/Good_to_Great
Overwaarde laten rollen 😉
Hans,
Maar Hans, ik krijg het idee dat jij denkt dat de problemen in de economie veroorzaakt zijn door dalende huizenprijzen. even voor de duidelijkheid; je wisselt oorzaak en gevolg om. We hebben te maken met DEBT DEFLATION, veroorzaakt door te hoge schulden dus. Look it up…
Voor Hans
http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/764951-1301/probleem-private-schulden-nog-altijd-onderschat
Hans,
Mocht je trouwens zin hebben om even voorbij het welbekende riedeltje over deflatie te kijken: http://www.zerohedge.com/news/2013-02-14/guest-post-deflationary-spiral-bogey
Worden heel veel vragen gesteld die al die economen van jou niet kunnen beantwoorden in koor 😉
snorkel,
“Overall, investing in the portfolio of those 11 companies in 2001 would result in actually underperforming the S&P 500”
Steven,
I know. Is natuurlijk ook geen beleggingsadvies 😉 Resultaten uit het verleden etc…
+ 10
Steven,
Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven!
Wat je niet uitgeeft, daar hoef je niet voor te werken!
En zo simpel is dat, zei mijn extreem gewaardeerde klussenman!
+ 10
snorkel,
Dat deflatie tot het uitstellen van bestedingen leidt, wordt wat mij betreft altijd veel te dik aangezet. Maar deflatie wordt wel een heel groot probleem als je met een overmaat aan schulden zit. Jaarlijks twee procent inflatie voorkomt een berg faillisementen, twee procent deflatie kan schulden onbetaalbaar maken.
Dawg,
deflatie normaliseert de verdeling van de welvaart in Nederland
Snorkel
Als schuld het grootste probleem is, dan verergert deflatie dat, immers, dalende prijzen -> dalende lonen, dezelfde schulden=grotere schuld tov van het inkomen. De snelste manier om van het schuldprobleem af te komen is dus inflatie, tenzij je als overheid met een schuldsanerings oplossing komt, en dat zal in NL nooit gebeuren, de calvinistische geest kan dat niet aan. Ik denk dat voor het jaar over is, de ECB de geldkraan open zal zetten en de rente verder verlaagd om de economie aan te jagen.
Klopt
Het is mogelijk nog erger.
Juan is de superarrogante
Hij haalt nog steeds zijn eigen woorden aan
(vrij naar Brel)
en knippogen doetti ookwel 🙂
Maar laten wij geen discussies herhalen die al gelopen zijn, zo is aflossingsvrij er praktisch aan en hetzelfde voor de 100% HRA op 1,5,10,20,30 jaar voor nieuwelingen.
Juan schrijft gewoon in de derde persoon en denkt datti dat niet kan veranderen:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-08-2011/rabobank-voorziet-verdere-daling-huizenprijzen/#comment-85611
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-03-2012/betalingsachterstanden-stapelen-zich-op/#comment-100976
Juan heeft een fan: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-03-2012/betalingsachterstanden-stapelen-zich-op/#comment-100982
Ha, nog steeds niet uitgeteld met die aantallen ?
Getallen, Lorenzo, het zijn er geen honderdduizenden stelde u hierboven.
Noemt u een getal
– met bron Lorenzo
of liever nog:
– een externe bron
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-03-2013/hans-de-geus-geld-lenen-wordt-duurder/#comment-136786
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-03-2013/hans-de-geus-geld-lenen-wordt-duurder/#comment-136792
Groene vlag, beste Lorenzo
Usted tiene que comprender
lo que dice el matador
al picador 🙂
Ik zit min of meer tussen deze ‘generaties’ in (29) en herken dit beeld erg sterk. In mijn leeftijdscategorie heb je de helft die ‘oud denkt’ en nog steeds a.s.a.p. een huis wil kopen (of al heeft), de andere helft denkt vooral in vrijheden en wil zich niet vastleggen (zij beseffen dat de wereld structureel is veranderd).
maarten,
Hoe moet ik me dat voorstellen?
Ik heb, het lijkt een ver verleden, al eens geschreven over deflatie en daarna de mening bijgesteld naar biflatie. Het laatste is het dus.
Energiekosten, voeding en alle andere noodzakelijke dingen worden in een waanzinnig tempo duurder, met een overheid die daar een verhoging van de BTW, en andere belastingen overheen gooit, met een korting op lonen en pensioenen. Las vandaag dat 450.000 huishoudens een extra huurverhoging erbij krijgen.
En onze MP die zegt: koop nu die andere auto of dat huis. Consumeer. Je vraagt je haast af in welke wereld mijnheer leeft, het moet een andere zijn als de wereld op dit blog.
Vorige week was ik met mijn “bouwmaat” bij de Gamma, ernstig druk, de plantjes waren in de aanbieding, 3 kassa’s geopend en het personeel was blij dat er eindelijk volk was.
Vandaag was ik, weer met mijn “bouwmaat”, in dezelfde winkel. 1 kassa geopend, maar geen rij.
Als er iemand gelijk heeft gekregen dan is het Erik Mecking: Deflatie is in aantocht en Maartje Maartens!
Hoe gaan we eruit komen zal de vraag zijn?
Ontschulden denk ik toch of Hormannen (die veel lessen op dit blog heeft geleerd!!!) zou ook kunnen.
Vroeger, ver in de vorige eeuw (ik wordt 50 dit jaar)was het een traktatie als we gingen winkelen en we bij V&D een pasteitje kregen. Goudomrande momenten, die voor mijn moeder waarschijnlijk een verschrikkelijke aanslag op haar budget betekende. Twee keer per jaar gingen we dus “uit eten”. Met mijn ouders ben ik ook nooit verder gekomen, met mijn huidige echtgenoot kwam ik, ongeveer 30 jaar geleden, voor de eerste keer bij “de Chinees”!
Onze huidige patroon van spenderen staat hier ver van.
We zijn verworden tot een zuidelijke natie die haar verdiensten ten toon spreidt op een terras. Scooter, zonnebril, mooie kleding en mobiel.
Het mag wat kosten maar waarschijnlijk op krediet.
Uiterlijke schijn die nu opbreekt. Relaties die onder druk staan vanwege financiele perikelen. Als we niet snel loslaten van de wereld die bestaat uit o.a.: Uggs, BMW’s,I-phone’s, merkkleding en alle verdere onzin die door de commercie in leven is geroepen om ons zuur verdiende geld er door te draaien bestaat er dadelijk niets meer wat ons zo aan Nederland herinnerde!
Er was niets mis met onze aangeharkte paden, gezeemde ramen en goed onderhouden verfwerk gedaan in een vakantie!
Er was niets mis met ons pasteitje bij, tegenwoordig La Place, en onze niet geprivatiseerde energiemaatschappij.
Het is verkeerd gegaan bij de eerste McDonalds in Nederland en met de acceptatie van het Angel-Saksische model. Live now, pay later!
We kunnen terug, maar dan zullen we op zeer korte termijn, met z’n allen, met de billen bloot moeten.
Back to basics en wellicht vinden we dan ook weer onze menselijke maat in de omgang met mensen!
Die snap ik niet helemaal!
Dawg,
individuen krijgen nu op basis van een fictief succes in de toekomst toegang tot krediet. om succes te hebben moet je het relatief beter doen dan anderen. andere individuen krijgen dus totaal geen krediet; Of in ieder geval veel minder krediet
maarten,
zo creeer je succes, een self fulfilling prophecy: je kunt hiermee aantonen dat sommige het beter doen dan anderen
als krediet wordt beperkt, moet het individu om succes te hebben goede investeringen doen en betaald het succes zich alleen achteraf uit
Off-opic
De Poelgeest in nu ook in Amsterdam uit de fles:
Het zogenoemde vereveningsfonds, geld dat de gemeente verdient met grondverkoop en weer investeert in nieuwbouwprojecten, draait volgens de meest pessimistische schatting in 10 jaar tijd ruim 200 miljoen verlies. Om dat verlies terug te dringen, wil het stadsbestuur alleen nog doorgaan met projecten die Amsterdam de komende 4 jaar geld opleveren.
“We gaan alleen nog dat ontwikkelen waarvan we zeker weten dat het wordt verkocht”, stelde Van Poelgeest. De wethouder denkt zo’n 10 procent van de geplande bouwprojecten met winst te kunnen ontwikkelen.
http://www.nvm.nl/Actual/april_2013/Amsterdam_zet_bouwprojecten_in_de_koelkast.aspx
Slimme Z (geen grap)
Wel wat laat
De beste stuurlui dempen de put
….
op tijd
Tjsaa?
En het vereveningsfonds
in een buitenlandse context
The Dutch show how not to run housing policy: (grafiek BIS)
http://www.macrobusiness.com.au/2011/06/dutch-show-how-not-to-run-housing-policy/
Heel goed van deze bank!
Hierdoor is de race naar de bodem versneld. Over 2 jaar is het heel duur om meer dan 80% te lenen van de woningwaarde. Na 3 jaar is het onmogelijk. Mensen moeten eerst sparen!
Marktmechanisme bij de overheid, sterk!
maarten,
Lijkt me alleen maar een goed zaak dat krediet met name verleend wordt aan kansrijke projecten.
Meer in het algemeen. Inflatie hevelt vermogen over van crediteuren naar debiteuren, of anders gezegd, van spaarders naar leners. Lijkt mij dan voor de hand te liggen dat deflatie het omgekeerde doet: vermogen overhevelen van leners naar spaarders. Die spaarders kunnen kleine visjes zijn of heel grote jongens.
199k is precieus de gemiddelde hypotheekwaarde, toch? Dus we staan, met houtje statistiek, gemiddeld onderwater.
Als ik zo vrij mag zijn om hierop te reageren: over het algemeen gaat eerst de aandelenmarkt down, vervolgens krijgen bedrijven het moeilijker en gaan zij bezuinigen, als gevolg daarvan nemen de ontslagen en dus de werkloosheid toe en als laatste zakt de huizenmarkt in als gevolg van deze stijgende werkloosheid. Meestal zijn de aandelenkoersen alweer stijgende op het moment dat de huizenprijzen de hardste daling doormaken.
Dit projecterende op de huidige situatie: in NL zie je dat het inderdaad is begonnen met een instortende aandelenmarkt (2008/2009). Vervolgens zijn weliswaar bedrijven enigszins gaan bezuinigen, maar er was voldoende vet op de botten om met allerhande regelingen (bijv. de deeltijd WW) de werkloosheid laag te houden. Ook een rol hierbij speelde het feit dat bedrijven er vanuit gingen dat het tijdelijke teruggang was en dat zij hun personeel niet kwijt wilden. Doordat deze bedrijven vette jaren achter de rug hadden konden zij hun personeel grotendeels in dienst houden. Sinds vorig jaar zien we dat de double dip heeft ingezet en dat het vet van de botten is bij zowel overheid als bedrijven. Daar komt bij dat het besef doordringt dat we niet met een tijdelijke teruggang te maken hebben, maar dat de groei structureel lager zal liggen, tenminste voor de komende 10 jaar. Gevolg is dat, in tegenstelling tot 3/4 jaar geleden, sinds medio 2012 de werkloosheid aan het accelleren is. Mijn verwachting is een piekende werkloosheid in de eerste helft van 2014 (rond de 10%), die zich in 2015 zal vertalen in een verdere versnelling van de daling van de huizenprijzen. Daarna zal stabilisatie volgen met vele magere economische jaren die in het teken van ontschulden staan. De werkloosheid zal afnemen, de huizenprijzen zullen niet stijgen maar ook niet veel verder dalen. Pas tussen 2030 en 2040 verwacht ik dat de economie dusdanig hervormd en geherstructureerd is dat we weer echt aan groei van enige betekenis kunnen denken.
Tot zover het scenario dat ik het meest waarschijnlijk acht.
Andersom is de gedachte natuurlijk ook dat je van het aanbod van je eigen bank geen gebruik meer hoeft te maken als je een aanzienlijke som hebt afgelost.
Stel je rentevast periode loopt af en de hoofdsom is verminderd tot, laat ons zeggen 50%. Je wordt dan wel een aantrekkelijke belegging voor banken, weinig risico lijkt me.
Shoppen dus bij bijna alle genationaliseerde banken!
Dawg,
nou ieder individu is een eigen project nietwaar? wie ben jij om alleen maar te willen investeren in succesvolle projecten?
Maria,
In FD stond dat de gemeente in 2008 400 man (ambtenaren) had inzake vereveningsfonds, grondpolitiek etc.
Het zal in 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 allemaal
“niet te voorzien” zijn geweest, zeker niet met 400 man.
Ps houtje touwtje statistiek…
maarten,
de kost gaat voor de baat uit
Waarom ontwikkelt de overheid
vóór de burger
De Belg is met een steen in de maag geboren
De Hollander met een vinex-zuigfles 🙂
Zelf bouwen is er niet bij
…dat hoort een burger niet te doen.
Dan slaan we de vereveningsfondsen over 🙂
Drs Elco Brinkman geeft aan in FD dat de grondkosten 1997-2011 10 maal harder gestegen zijn dan de bouwkosten:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2011/ing-huizenprijzen-dalen-4-procent-in-2012/#comment-94490
Leve de vereveningsfondsen 🙂
Laat mij nu een van die onnozelaars zijn, die en gespaard en afgelost heeft. Geen Uggs, geen dure auto en die zijn kinderen die ruige scooter heeft ontzegd. Meepraten over de laatste mode lukte ook niet en het laatste, ongedwongen, terras is ergens in 2008 geweest.
Van mij mag het deflatie worden. In de jaren van extreme overvloed, heb ik me gedragen als een bedelaar. Mijn kinderen beginnen nu pas te zien, hoezeer ma gelijk heeft gehad. Mijn man trouwens ook, evenals mijn vrienden. Veel geleerd en het meeste nooit meer doen.
The party is over and I payed for it!
What about you?
a,
+10
Die houden we er voor eeuwig in!!
Dsn ben ik 60 plus. Ik zie het ook een beetje zo maar toch anders. Ik heb geen schulden (kostte een hoop moeite maar dan heb je ook wat). Laat de overheden maar klooien; ik koop elke maand wat edel-metaal en ben weg uit Nederland wanneer IK dat wil. Tot morgen!
Dsn? is gewoon Dan
Investeren in niet-succesvolle projecten lijkt me een verspilling van tijd, moeite en energie.
als een bedelaar? ha ha dat is wel erg overdreven. 😉
In 1990 waren hypoteekschulden een KWART tov het bezit (25%)
In 2008 waren schulden 80% van het bezit.
Nooit gehoord van de hypotheek-schuld-explosie ?
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-113044
Dan komt
– bij 800.000 woningen onder water –
de NVM
de Nederlandse Vereniging van Makelleugenaars
doodleuk met het volgende:
De heer Mr ger Hukker stelt dat de Nederland woningmarkt behoudend gefinancierd is.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-113045
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-11-2012/svt-vetenskapens-varld-over-de-huizenzeepbel-in-nederland/#comment-120637
Het is maar
hoe men er naar kijkt
er zit een zekere
evolutie
in het woord behoudend 🙂
buenas noches
Juan
Wees maar voorzichtig met wat je wenst. Deflatie is een vicieuze cirkel van dalend bestedingen, productie en inkomen. Faillisementen, ontslag en armoede in een zichzelf versterkend proces. Met zo’n krimpende economie worden schulden steeds moeilijker te dragen.
Banken en verzekeraars vallen bij bosjes om. Spaargeld verdwijnt in het zwarte gat van de bankbalans. Dit alles tegen de achtergrond van maatschappelijk sjachrijn en politieke instabiliteit.
Hier nog zo eentje… De persoonlijke omstandigheden lieten toe om op een huurflatje te blijven hangen, en de spaarrekening groeide gestaag. Nu in een knappe eengezinshuurwoning met vrouw en kind, en we kunnen ons permiteren om een goed moment af te wachten om eventueel iets te kopen. Maar:
Zeker na het rapport van de Boston Consultancy Group even te hebben doorgeakkerd, is er toch reden om behoorlijk nerveus te worden voor de toekomst. Want was is wijsheid om je kapitaal te beschermen? Ik heb nog geen idee…
Als de scenario’s uit het BCG rapport werkelijkheid worden en er grote sommen provaat geld geconfisceerd gaan worden juist bij diegenen die geen schuld hebben gehad aan de hele situatie, dan voorspel ik dat Dawg’s formulering ” maatschappelijk sjachrijn en politieke instabiliteit” een boterzachte woordkeus zal blijken te zijn. Bij dit soort middeleeuwse methodes zullen middeleeuwse reacties opgeroepen worden. Dan zal het bloed letterlijk door de straten stromen…
Stuk Jos Koets over NHG hypotheken ….. kortere vakantie.
http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/kortere-vakantie-99675.asp
Heeft iemand dat stuk van Jaap van Duyn, in de telegraaf, over dat we al 5 jaar aan het ontsparen zijn ? Staat in bovenstaand stukje……….
Zijn we nu ons spaargeld al aan het opsnoepen ? De crisis moet nog beginnen 😉
Eigenlijk denk ik dat we gewoon aan het aflossen zijn, dan verdwijnt het spaargeld ook ……..in het nikx……
+1 lol…..
Allemaal aan het Hormannen …… 🙂
http://nos.nl/artikel/499046-huiseigenaar-lost-fors-meer-extra-af.html
Dawg,
het is meer een filosofische opmerking dat ik probeerde te maken, van tevoren weet je het niet, alleen achteraf, zoiets
maarten,
successen zullen toch niet verdwijnen
Jeroen,
+1
Je kan het ook anders zien. Als de prijzen nu 50% zouden dalen en dan weer langzaam omhoog gaan, zullen alle verkopers gaan wachten tot de prijs is gestegen. In principe is dit al aan de hand. Veel verkopers bieden hun woning aan boven de marktprijs en wachten tot de markt het er weer voor over heeft.
Dawg,
Klopt. Maar even voor de duidelijkheid: we hadden het over dalen van de huizenprijzen, niet per sé over “deflation across the board”
Dawg,
Het klassieke deflatie-riedeltje. Heb je empirisch bewijs? En kun je daarbij bewijzen dat de oorzaak NIET “debt deflation” is? Want dan ligt de oorzaak bij de schulden, niet bij de deflatie an sich
Niet het door jou gevraagde stuk, maar wel deze: http://www.refdag.nl/nieuws/economie/analyse_we_houden_de_hand_niet_op_de_knip_1_733379
In een normale economie zou je theorie misschien kloppen, in de huidige niet.
We hebben niet met normale economie te maken maar met een zeepbel, een piramidespel. Daar gelden andere regels voor. Vergroten van leencapaciteit en gekken die in willen stappen, daar gaat het om.
Als morgen iedereen weer twintig keer zijn bruto inkomen kan lenen tegen zeer lage rente is de huizenmarkt er zo weer bovenop, en alle keuken- en badkamerbedrijven ook.
2cent
ja inderdaad, ik denk dat een aanzienlijk deel van het huizenaanbod bestaat uit verkopers die gewoon hun geanticipeerde vermogensaanwas wilden realiseren of liever elders zouden wonen vanwege baan of andere redenen. Die categorie hoeft niet te verkopen en zal wachten tot de prijzen weer stijgen. Voor een deel is de daling veroorzaakt door mensen die bereid zijn geweest met minder winst genoegen nemen. Op een gegeven moment komt er een grens waaronder de stimulans om te verkopen verdwijnt en mensen accepteren gewoon in hun woning te blijven en de verdere situatie afwachten. Ik zie het om me heen, veel eigenaars hebben hun huis van de markt gehaald de laatste maanden. Ook zie ik opvallend minder “te koop” bordjes.
Wederom: seizoenseffect. Is elke januari het geval: http://www.floris.nu/funda/ – Daarna komen ze gewoon weer terug
Met daarbij wel de opmerking dat de groei van het aantal te koop staande huizen ooit een keer de top zal moeten bereiken. Ongeveer 2 jaar daarna verwacht ik dat de bodem in het prijsniveau héél hard in zicht komt.
Of andersom natuurlijk, op een gegeven moment komt de realisatie dat je toch door wil met je leven en het dus maar moet doen met een lagere prijs, of een restschuld. Ik merk om mij heen dat mensen de restschuld gaan incalculeren.
Overigens grappig dat je constateert dat er minder te koop bordjes zijn. Ik kwam laatst vanwege verkeerd bezorgde post weer eens in mijn oude wijk in Amsterdam en ik schrok er gewoon echt van, compleet bezaaid met die borden, gewoon echt storend voor het straat beeld. Misschien is de verhuisdrang in Amsterdam wat groter.
Ik heb negen jaar in een te kleine flat gewoond terwijl de mensen die meededen aan het piramidespel grote huizen kochten en badkamers en keukens bestelden.
Ik heb nooit geloofd dat het uitgeven van geleend geld gelukkig kan maken. Iets kopen is natuurlijk leuk, maar als je achteraf met een lening blijft zitten, dat bederft de pret.
De meeste mensen denken niet na over een exit-strategie. Ze wilden alleen weten of ze de lening kregen. Als ze de lening kregen gaf hen dat een goed gevoel, en lieten aan iedereen zien wat zij konden.
Jep, heel herkenbaar! Het zijn vooral de ‘settlers’ (trouwens/kinderwens/etc) die nog denken over het kopen van een huis. Vrijgezellen die een koopwoning ambiëren zijn zo goed als uitgestorven.
Klopt! In het artikel dat ik noemde wordt dat mooi uitgerekend. In NL loopt de huizenmarkt 10 kwartalen achter op de beurzen. In andere landen is dat minder (als ik het me allemaal goed herinner tenminste).
Artikel: “De samenhang tussen beurskoersen en huizenprijzen – Jan Willem van den End en Jan Kakes – 1 September 2002 – De Nederlandsche Bank, Afdeling Monetair en economisch beleid.” http://www.dnb.nl/binaries/ms2002-17_tcm46-147327.pdf (pdf-alert)
Maar… Dit is een artikel uit 2002, dus potentieel achterhaald. ik vermoed namelijk dat Nico ook wel eens een zeer goed punt kan hebben:
Huizenprijzen zijn de afgelopen decennia steeds meer losgekoppeld van de echte economie (paradox-alert!). De prijs van een gemiddeld huis wordt normaal gesproken natuurlijk bepaald door de inkomens. Vanaf 1990 hebben we echter allerlei trucs bedacht om deze koppeling zo veel mogelijk los te weken en niet meer op (toekomstig) inkomen te kopen, maar puur op schuld + vertrouwen in prijsstijging. Vanaf 2000 zijn daar nog eens belachelijk lage rentes bij gekomen, waardoor nóg hogere schulden mogelijk werden. Zowel de schulden als het vertrouwen zijn anno nu mega-problemen die niet zo heel veel met de beurzen te maken hebben…
Dat beeld herken ik helemaal niet. In welke wijk heb je gewoond?
In De architectenbuurt van Zeeburg bijvoorbeeld, lijkt me het aantal te koopstaande appartementen al jaren op dezelfde niveau te staan. Het prijsniveau idem dito.
Ik schat in dat het gemiddeld een maand of drie duurt voor een appartement verkocht is.
Bos en Lommer is een ander verhaal uiteraard, daar ga je alleen wonen, als het echt niet anders kan.
De groep verkopers is niet homogeen. Als tien mensen allemaal een huis hebben wat in 2007 3 ton woz had, en er gemiddeld 20% daling is, staan heus niet al die huizen voor 240K te koop. De een heeft veel bijgeleent en verbouwd en probeert als nog voor 350K te verkopen om uit de ellende te blijven, terwijl een ander in de jaren 90 gekocht heeft voor drie ton in guldens en tevreden is met 175K.
Voor mensen die naar een duurder huis willen en kunnen, is daling niet erg. Je legt 30K toe op de huidige woning om 50K korting te krijgen op de volgende. Ouderen die de grote gezinswoning ruilen voor een gelijkvloerse woning hebben vaak in een tijd gekocht dat de huizen een derde of de helft kostten van de waarde van nu.
Stel dat nagenoeg iedereen die in de laatste 10 jaar gekocht heeft blijft zitten waar hij zit, dan verplaatst de markt zich gewoon naar een handel tussen de potentiële kopers en de mensen die wel (flink) in prijs kunnen zakken.
Deflatie komt niet uit de blauwe lucht. Het volgt uit het leeglopen van een speculatieve bubbel. Net zo goed als tijdens het opblazen van de bubbel de inflatie zich door de hele economie verplaatste, doet deflatie dat tijdens het leeglopen van die bubbel.
Ik heb dezelfde observatie.
Lieve Juan , ja wilt maskeren mijn repliek aan jouw ( nr. 42 )middels een antwoord op een andere kwestie .
Nou goed , gaan we daar gewoon nog een aanvulling doen op de hyuisuitzettingen in Spanje: in aanvulling op wetgeving vanuit de EU , waarbij uitzettingen nietig zijn gebaseerd op al bestaande nationale wetgeving . Europa heeft dus gesproken .
Het geval is nu dat schadvergoedingen worden bekeken , in antwoord op de huisuitzettingen .
Bij deze , maar zou graag zien dat je bij het onderwerp blijft , in deze draad dus , en gewoon te lezen wat nu de prijsvorming voor de Nederlandse markt uiteindelijk bepaald, op dit moment. Dat is namelijk redelijk uiteengezet hier ( hoewel Hans nog een beetje tegenstribbelt)
Inhoud dus en much minder het persoontje , zoals gezegd.
Hasta pronto.
Het zonnetje schijnt! Mijn huis blinkt! Vakantie staat voor de deur! Tijd om te genieten zou ik zeggen!
Een hartlelijke groet van een tevreden huizenleaser!
Dawg,
Dat zeg ik: debt deflation. Oorzaak van de problemen is dan dus ook niet zo zeer dat de prijzen dalen (want dat is namelijk helemaal geen probleem!), maar wel dat we nu de vooruitgeschoven welvaart van de afgelopen decennia nog moeten betalen. Daardoor komen mensen, bedrijven en overheden in de problemen, niet doordat prijzen goedkoper worden (alhoewel dat natuurlijk wel enigszins meespeelt, vooral als er veel schulden zijn). Als we straks allemaal inderdaad een ‘solidariteitsheffing’ moeten gaan ophoesten, dan is dat het gevolg van te hoge / onbetaalbare schulden, niet van te lage prijzen.
Als deflatie zo’n enorm probleem zou zijn, waarom bestaat er dan zoiets als een ‘uitverkoop’? En waarom kopen mensen nog steeds computers als dezelfde computer volgende maand gegarandeerd goedkoper is? Lees het artikel op ZeroHedge maar eens: http://www.zerohedge.com/news/2013-02-14/guest-post-deflationary-spiral-bogey – Er zijn heel wat vraagtekens te zetten bij de gangbare angst voor inflatie.
Als men dus ergens “op zou moeten passen met wat je wenst”, dan zou je op moeten passen met het wensen van bubbles en de bijbehorende inflatie. Deflatie is lsehcts de correctie daarop 😉
“Huizenbezitters lossen flink meer af”
http://www.nu.nl/economie/3405191/huizenbezitters-lossen-flink-meer-af.html
Vakantie ! Ruim 3.000.000 gaan op vakantie ( de derde van het jaar)!
we zijn een mazzel volkje ! Geniet !
omdat we zo rijk zijn . Geniet !
Erik je bent mijn held!!!
Zo zie je maar: vakanties worden goedkoper, en men gaat massaal op vakantie. Wat nou consumptieuitstel door deflatie? Dikke consumptieboost door deflatie! 😉
ps, Ik huur al 12 jaar mijn appartementje waar ik als 2e jaar student in kwam voor 300 euro met een inkomen van 60k/jaar. Ik ben dus uber-scheefwoner 🙂
Fijne vakantie, zet wel even je alarm systeem aan 😉
Ik heb gehoord dat iemand een heel goedkoop proces heeft ontwikkeld om goedkoop het spoor element goud uit zee water te halen .Hij is nu schat hemeltje rijk en hij wordt nog veel rijker want hij verwacht met een nieuwe fabriek een dag productie te behalen van 30 zeecontainers puur goud en dat tegen kosten van nog geen 2 euro per kilo.
Het is de taak van de makelaar om woningen tegen een redelijke prijs aan te bieden. Dat is nu niet zo. Als iemand een onrealistische prijs vraagt voor zijn huis zouden makelaars zo’n persoon de deur moeten wijzen.
Immers komt dergelijk aanbod de geloofwaardigheid van de makelaar niet ten goede, en verkocht wordt zo’n pand ook niet. En dan ga ik er vanuit dat makelaars hun boterham willen verdienen met het tot stand brengen van transacties tussen verkoper en koper.
Ik vroeg een makelaar eens om commentaar maar er kwam geen serieus antwoord. ‘Ik snap het niet’ waarop hij geïrriteerd het gesprek beëindigde.
Dan is er dus blijkbaar ook voldoende financiële ruimte om de HRA eens goed aan te pakken!
De 0.5 % beperking in de hoogste schijf per 2014 kost een woningeigenaar met 3 ton hypotheek ongeveer 60 euro per jaar (per jaar!). Doe dat nu eens maal 10 (HRA in de hoogste schijf naar 47% ipv 51.5%), dan gaat het om 50 euro per maand. Dan wordt het vergelijkbaar met wat de zogenaamde ‘scheefhuurders’ voor hun kiezen krijgen. Ik ben voor…
Die zijn zeker in februari niet geweest vanwege geldgebrek.
Ik ga lekker het mos uit mijn huurtuin halen met mijn nieuwe verticuteerhark. 22 graden vanmiddag.
Waarvan 1,4 miljoen (bijna de helft) in eigen land op vakantie gaat!
Kijk die snappen het dus in elk geval wel al beter. Zonder kapitaalvlucht naar het buitenland kan het er hier alleen maar steeds leuker op worden en hou je wellicht zelfs nog iets over om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen of te sparen!
Om een bepaald type wooncriminelen eens goed af te straffen gaat geen inspanning ver genoeg.
http://www.z24.nl/z24geld/artikel_433892.z24/Hogere_huur_scheefhuurders_kan_ook_na_1_juli.html
Dat rapport van de TK-commissie over de huizenprijszeepbel wordt klaarblijkelijk voor kennisgeving aangenomen en vervolgens zo veel mogelijk genegeerd.
Re huizenaanbod. Ik heb tevergeefs gezocht naar recente informatie over the samenstelling van het aanbod, na verkoopreden. Bijv. hoeveel procent vanwege werk, scheiding, gezinsuitbreiding, betalingsproblemen, etc. Eigenlijk zou dat constant gepeild moeten worden, want daardoor krijg je beter inzicht in de markt.
Met welk andere doel zou je eeuwig meer exporteren dan importeren om eens flink de bloemetjes buiten te zetten in het buitenland ?Anders kan je het export overschot maar beter gewoon weg geven
De Pessimist,
Precies! ‘Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar’. En ondertussen wel verwachten dat de PIIGS iets aan hun schulden doen door hun binnenlandse koopkracht nog harder af te knijpen dan wij doen.
1 op de 5 ABN-hypotheekklanten deed extra aflossing afgelopen jaar.
Reclamepraatje van bankmannetje ligt precies in lijn met de uitspraken van zijn baas Zalm die expliciet heeft aangegeven de hypotheekportefeuille niet te gaan laten groeien (lees: óf minder nieuwe hypo-leningen uitzetten, óf de grootte van hypo-leningen inperken, of beide).
http://nos.nl/video/499097-de-wilt-abn-amro-een-op-de-vijf-klanten-deed-extra-aflossing.html
Let ook even op het ontwijken van de vraag of aflossen verstandig is, en de (waarschijnlijk onbedoelde?) sneer naar de HRA en spaar- / beleggingshypotheken. Hij laat in ieder geval tussen de regels door merken dat dé bank maar al te best weet dat die torenhoge schulden van de NLse huishoudens regelrecht resultaat zijn van “de fiscaliteit”.
Google ff de PDF van woon 2012 als je hem niet vindt staat op mijn site een linkje (ik blijf ff onder de twee linkjes in deze post om niet in het spamfilter te worden gevangen). Dit is de tabel die je zoekt: https://pbs.twimg.com/media/BHl33JRCcAAE9qh.png:large
Nou, nou, ook een prettige vakantie!!
Juan de Meeleezer,
Ligt nu voort bij veel Belgen OP de maag,inplaats van in de maag nu ze zien wat er zo kort bij de deur gebeurd. 😉
Ik lees in alle berichten die over extra aflossingen op de hypotheek gaan het verhaal restschuld.
Volgens mij is dat niet de hoofdoorzaak van die extra aflossingen.
Waar iedereen mee bezig is, is om zijn vaste lasten te verminderen. Dat betreft hypotheek, energie, ziektekosten, abonnementen enzv. Restschuld speelt pas als je gaat verkopen.
, We hebben ook zo een 1300 miljard private schuld, waar we zo een 60 miljard rente over betalen. ‘
Iemand een idee waar dit over gaat ? 1,3 triljoen…..
Uit het stuk van hiernaast ftm, Holland Finacial Centre, die moet weten waarover hij schijft 🙂
Dat stuk gaat volgens mij over alle private schulden, dus hypo’s + persoonlijke kredieten + rood staan (?) + bedrijfskredieten + …
Blijkt dus dat (wist ik ook niet) hypo-schulden zo ongeveer de helft zijn van al onze private schulden.
Thankxxxx
Private schulden.
‘dit zijn bijvoorbeeld hypotheken, bedrijfsleningen, credit cards, leveraged finance, effectenbevoorschotting, studieschuld)’ van Hans de Geus gepikt 🙂
Wat erg……. dat is dus samen met de staatsschuld 291% van het GDP, terwijl dat in een gezonde financiele situatie 180% van het GDP zou moeten zijn, volgens de BCG ………., en hebben we met zijn allen 670 miljard teveel geleend ( toevallig ook het hypotheken bedrag 🙂 )
Hoelang doe je erover om als volk en bedrijven gezamenlijk 670 miljard af te lossen ?
Iemand ? , en dat met dalende inkomsten ?
Maak ze af! Het begint wranger te worden bij de HH politici.
Niks op vakantie, aflossen die handel!!
En zoals hierboven al is geschreven wordt een half procentje verlaging (per salso dus vaak een paar tientjes per jaar) als een aderlating door de VVD gezien.
Ik kan er maar één woord voor bedenken: schofterig!
Blijkbaar zijn er een hoop Nlers die het hier goed zat zijn:
Zwitserland weert Nederlanders
http://www.telegraaf.nl/buitenland/21509665/__Zwitserland_weert_NL_ers__.html
Tufkaj
Bedankt voor de info. Interessante website, die van WoOn.
De meeste mensen denken dat jonge hippe wijken het best verkopen. Een (nieuw-)zeeburg, een watergraafsmeer en meer wijken waar ze zelf zouden willen wonen. Echter is het beeld voor Amsterdam best anders als je naar de (funda) cijfers kijkt: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/04/07/theoretische-verkooptijd-van-buurten-in-amsterdam/
Alle verhypotheekte woningen nationaliseren voor dat deel dat het pand onafgelost is? Huidige eigenaar kan het genationaliseerde deel daarna terughuren van de overheid. De huurwinsten gaan (via de schatkist) naar belastingteruggave voor iedereen
Eens, maar het risico op een restschuld speelt waarschijnlijk wel al. Als je dan toch weer 1000 euro extra hebt afgelost slaapt dat misschien wel weer beter.
snorkel,
mijn idee 🙂
Ook maar gelijk de banken nationaliseren .Maar veel belangrijker is nog dat er eerst weer simpele en duidelijke regelgeving komt voor de banken en andere geld gogenlaars. Ik wachten geduldig tot dat de generaals het roer hebben overgenomen om de onconventionele maar broodnodige hervormingen door te voeren.Ik neem aan dat de plannen nu al in de la liggen maar een democratie niet in staat is tot het uitvoeren.
Ik begin dat gebroddel in den haag wel een beetje moe te worden .
tufkaj,
Kortom in wijken waar de wbv’s huizen via allerlij constructies dumpen wordt het meest verkocht.
HNK,
zou dat het zijn? Denk wel dat het de goedkopere wijken zijn, maar of alleen daar woco’s de boel dumpen?
Maria, ik word helemaal GEK! Tot een paar jaar geleden was het devies:
– Huizenprijzen kunnen alleen maar omhoog. Stenen zijn de beste investering. Nu lees ik overal ineens dat iedereen best wist dat prijzen ook konden dalen, en dat een huis is om in te wonen
– Koop een huis, want anders ben je dief van je eigen portemonnee. Huren is maar weggegooid geld. Nu blijkt dat zelfs de VEH er heilig van overtuigd is dat kopen duurder is dan huren
– Los niet af, want dan heb je lekker lage maandlasten. Nu zijn mensen massaal aan het aflossen om hun maandlasten te drukken
Zijn we dan al die tijd gewoon ronduit voorgelogen door die goedlachse makelaar en die charmante hypotheekadviseur met die lekkere koffie? GEK zou je er van worden! 😉
In Syrie” is de VVD bijna uitgespeeld.
Makelaar is nog maar een term. Brengt partijen bij elkaar, maar vangt van maar één en niet beide kanten. Vroeger was dat anders, maar waren “we” toen ook niet te goed van vertrouwen?
Experts: woningmarkt verder hervormen
Geplaatst op:25 april 2013
AMSTERDAM (ANP) – Het kabinet zou de woningmarkt veel verder moeten hervormen. De huidige plannen leiden niet tot een stabiele koop- en huurmarkt, stellen 18 vooraanstaande economen en vier organisaties in de woningsector donderdag in Het Financieele Dagblad.
De meeste ondervraagde economen pleiten ervoor de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe en bestaande gevallen af te bouwen tot 30 procent. Makelaars, woningcorporaties, huizenbezitters en huurders vinden dat de hypotheekrenteaftrek helemaal moet worden afgeschaft.
http://www.destentor.nl/2.2545/economie/experts-woningmarkt-verder-hervormen-1.3784896
Nico, ik zie het wat anders en zou het zou het zo willen formuleren.
Het is de taak van de makelaar om te verkopen en zijn enige doel is dat hij zelf beter van de transactie wordt en winst maakt.
Niets meer en niets minder.
Dat de prijzen te hoog zijn, ligt niet aan de makelaar maar aan de verkoper zelf.
Stel, je hebt een simpele koopwoning rijtjeshuis, type 13 in een dozijn en je ziet als leek dat een soortgelijke woning voor 190.000 van eigenaar verwisselt, dan kun je op je klompen aanvoelen, dat jouw woning ongeveer hetzelfde waard is. Dat is geen raketwetenschap
Er kan, gezien de afwerking, of uitbouw iets tussenzitten, maar goed we houden het simpel.
Nu ga je met jouw woning langs 3 makelaars, met de vraag wat jouw huis waard is.
Makelaar A. Uw woning is ongeveer 190K waard, en we zetten je “scherp” in de markt, voor 197K en we kunnen zakken naar 190,
Makelaar B. Uw woning is ongeveer 230 K waard, maar we beginnen met 220K, zakken kan altijd nog.
Beide makelaars weten uiteraard donders goed dat het huis normaliter rond de 190 weg zal gaan.
Makelaar handelt integer en zegt zoals het is makelaar B. bedondert de klant en belooft gouden bergen. Alles onder het motto van “Veel beloven, weinig geven, doet de gek in vreugde leven”.
Mijn inschatting is dat 95% van de verkopers voor makelaar B zal kiezen. Is dat dan de schuld van de makelaar?
Makelaar B zit dus met een praktisch onverkoopbaar pand en na een aantal maanden zal hij op de prijs van makelaar A uitkomen.
We hebben ook nog makelaar C.
Die zegt: Nico, je weet hoe moeilijk de markt is er staan veel huizen te koop, ik wil je graag helpen, maar we moeten we realistisch blijven. Hij maakt je bang, etc.
Hij zet je huis te koop voor 180K en schijt hem weg voor 170. Alles onder het motto van “your loss is our gain”. Wat kan de makelaar het verdommen, zolang hij maar zijn courtage opstrijkt? Daarvoor is hij op aarde. Zie http://www.123woningverkocht.nl/
Om een lang verhaal kort te maken: een makelaar is een verkoper die (slechts) zijn eigen belang dient.
Het spanningsveld voor hen is: ben ik eerlijk, met het risico op verlies van klant, of naai de zaak bij voorbaat, want ik weet dat verkopers hebberig zijn en naar makelaar B zullen gaan, omdat zij de waarheid niet willen zien.
Overigens heb ik niets tegen makelaars, alleen “de geloofwaardigheid van de makelaar” bestaat helemaal niet, net als de vierkante cirkel een contradictio in terminis, dus 🙂
Momenteel brengen de meeste makelaars partijen niet bij elkaar. Makelaars verkrijgen hun inkomsten uit transacties, dus al die mensen die te veel vragen voor hun huis zouden ze moeten lozen. Dat gebeurt nu niet.
Als ik makelaar was dan zou ik me alleen bemoeien met mensen die een redelijke prijs vragen. Je bemoeien met mensen die te veel vragen is verspilde moeite. De mensen die te veel vragen voor hun woning wachten op een gek die het er voor geeft. Die gek komt natuurlijk nooit.
Het lijkt er op dat de Makelaar meedoet aan ‘het wachten op een gek’. Dat vind ik niet verstandig en het komt de geloofwaardigheid van makelaars niet ten goede.
Een makelaar behoort te weten wat op dit moment een redelijke prijs is voor een woning. Een verkoper die duidelijk te veel vraagt zouden ze niet moeten helpen.
Oh, maar daar hebben ze al iets op gevonden.
http://www.makelaarsbeoordelingen.nl/nieuws/2013-04-13/wanhopige-makelaar-wil-no-cure-do-pay/
Voor de liefhebbers: Alimony nightmares
http://www.alimonynightmares.com/
Off topic,
Raar artikel van wegwijs:
http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/04/hoeveel-schuld-hebben-we-als-nederland-eigenlijk
Domme opmerking van DNB die zegt dat de schuld voornamelijk is toegenomen door een regulier tekort van de overheid en niet door het redden van banken en probleem landen.
In 2008 steeg de staatsschuld met 85 mld, voornamelijk door het redden van de financiële sector. Dit was een absoluut record. Volgens de norm mag het tekort maar 3% zijn. 3% van het BBP = 18 mld (cijfers 2012). De rente over dit bedrag moet ook betaald worden en dat geld is de belastingbetaler kwijt. De schuld is nu 450 mld. Ik denk dat de schuld nu 250 mld had kunnen zijn als we geen banken hadden gered en geld in noodfondsen hadden gestort.
Dus lariekoek van DNB. Onze staatsschuld bestaat wel degelijk voor een groot gedeelte uit schuld ontstaan door reddingen van banken en probleem landen.
Expatter,
Ik vind het een totaal nutteloos onderzoek .Ik ken politici die totaal geen benul van geld hebben en laat staan dat ze grote getallen kunnen schalen .een getal is maar een getal en dat 1 op de 5 dat weet wil nog niet zeggen wat het betekent .Een ander soort vraag is hoeveel bezit heeft de Nederlandse staat ? Hoeveel renderende bedrijven ?Ik denk dat op deze vragen tot aan ministers toe geen enkel benul heerst.
Expatter,
Ongevraagd ontvang ik het tijdschrift van Wegwijs. Staat echt vol met misinformatie. In de laatste uitgave staat dat huizen uitgaande van de prijzen van de laatste 40 jaar gemiddeld heel goedkoop zijn (ik meen mij te herinneren dat ze kwamen met gemiddeld 45.000 te goedkoop). Verder natuurlijk niet vermeld dat het hier ging om een periode van twee huizenbubbles en niet om lang echt langjarige gemiddelde. Niet echt een betrouwbare bron dus.
Heel artikel in DKDNGMW over de eventuele noodzaak van verdere hervormingen. Bijna iedereen wil de eigen woning naar box 3 en dat de aanpak van de HRA van ‘bestaande’ (als in <2013) hypotheken sneller en harder wordt aangepakt. Vreemd genoeg stellen er best een boel dat de eigenwoningforfait omhoog moet. Dat is vrij negatief voor mensen die hun woning aan het aflossen zijn (je kunt de hogere plus niet minnen met de hypotheekrenteaftrek, aangezien de laatste steeds minder wordt).
Hoe dan ook, met artikelen als deze blijft het onrustig, al lijkt het erop dat voornamelijk gericht wordt op zittende kopers.
Conijn heeft nog een treffende opmerking: "Om meer ruimte te krijgen bij banken om hypotheken te verstrekken, volstaat het niet dat starters annuïtair gaan aflossen. Uit ander ASRE-onderzoek blijkt dat deze maatregel de eerste 5 à 10 jaar te weinig invloed heeft op het verloop van de totale hypotheekschuld in Nederland. Ook bij bestaande hypotheken is een beleid gewenst dat aflossen bevordert. Hiermee wordt de totale schuldenberg verlaagd en de individuele risicopositie verbeterd."
Ook al dalen de huizenprijzen met nog 15%, dan nog stijgt de totale hypotheekschuld enorm. Daarom, nogmaals, laat de opgespaarde bankspaar-tegoeden (etc.) vrijvallen tegenover de hypotheekschuld (scheelt al zo'n 60 miljard euro) en laat iedereen op z'n minst fictief annuitair gaan aflossen.
‘Zwitserland stelt limiet aan aantal EU-migranten’
http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2013/4/Zwitserland-stelt-limiet-aan-aantal-EU-migranten-1239947W/
Op tijd het zinkende schip verlaten dus. Voordat je niet meer weg mag, je vermogen bevroren wordt of je nergens meer welkom bent.
Ik wil helemaal niet weg uit Nederland. Maar als Nederland één grote achterstandswijk wordt waar niets meer te verdienen is en waar armoede, criminaliteit en ellende heerst, wat moet ik hier dan nog?
Waar ik een lijn bijna recht omhoog zie zien anderen een horizontale lijn. Ze vinden prijsstijgingen van 10% per jaar vanzelfsprekend.
volgens de voorwaarden van de bank niet , daar kan je mee te maken krijgen .
Gebeurt ook Nico , probleem is dat verkopers makelaars uiteen spelen , althans pogen te doen .
Nico de Geit,
Hangt ervan af hoe je de grafiek vast houdt hé? 🙂
Experts bepleiten verdere ingrepen woningmarkt:
Zie het complete artikel op FD:
http://fd.nl/economie-politiek/526675-1304/experts-bepleiten-verdere-ingrepen-woningmarkt
Enkele quotes:
“De hervormingen van de woningmarkt door het kabinet gaan niet ver genoeg. De huidige plannen zullen niet leiden tot een stabilisatie van de koop- en huurmarkt”
“De krant peilde de mening van de 22 vooraanstaande economen die vorig jaar met een eigen woonplan kwamen. Deze economen pleitten voor de afbouw van de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe en bestaande gevallen tot 30%.”
“Twee van de achttien economen, Boelhouwer en Sterken, vinden dat de hypotheekrenteaftrek volledig moet worden afgeschaft. De andere zestien menen dat de eigen woning in box 3 moet worden ondergebracht zodat die als vermogen wordt belast en de rente tegen 30% aftrekbaar is.
Zoals al verwacht moeten ook de bestaande gevallen het gaan ontgelden…
Zo lang de rente laag zullen de banken niet ingrijpen ze zijn aards lui en hoe langer dat duurt hoe groter de schade word.En als de rente stijgt stort de hele zooi in elkaar dus die stijgt niet meer.Ik zou niks aflossen alleen maar zwart sparen als huis eigenaar. de groep wanbetalers is duidelijk to big to fail en daar moet je gebruik van maken ook als je zelf geen problemen hebt.Het goedkope geld maakt meer kapot dan ons lief is.
Eens, maar dan heet het niet restschuld maar vraagt de bank een bijstorting omdat deze geen risico wil lopen. En dat staat inderdaad in de voorwaarden van de bank.
Huizenprijzen zouden weer terug moeten in het inflatiecijfer. Dan zouden mensen (vooral economen en politici) begrijpen dat te sterke stijgingen helemaal niet goed zijn.
sodeju, in deze post valt behoorlijk veel op zn plek.
valt m.i. een beetje in de categorie ‘posts die vaak herhaald kunnen en mogen worden’ (zoals: Claude – ontwikkeling aantal woningen per woz-waardecategorie, Wilbert – demografie, Juan – Ger hukker & behoudende financiering, Rob Mulder & aflossen = onwenselijk, en gemiddelde vraagprijs is 11 x modaal, Snorkel – Verloop huizenprijzen incl crashsnelheden)
is zeker een keuze , zoals vaker verkondigt , er is hulp onderweg zoals we elders in europa ook zien , gebaseerd op (oude) wetten of andere (zorg) plichten .
We gaan eerst met vakantie , ruim 3.000.000 mensen .
Klopt. Als je niet verder kijkt dan 20, 40 of 60 jaar terug ligt daar het draaipunt en kun je van de sterk opgaande lijn een horizontale lijn maken. Als je 300 jaar terug kijkt dan lukt dat niet.
In de MSM verschijnen al berichten over ‘extra aflossen’. Niet onder dwang maar vrijwillig. Als de meerderheid vrijwillig extra af gaat lossen dan blijft er maar een kleine groep over die niet ‘to big to fail’ is.
Eerst een beetje extra aflossen, vrijwillig, en daarna steeds meer. Budgetcoach erbij, niet meer op vakantie naar het buitenland, sportkanaal eruit, 2e auto weg, enz.
Nico de Geit,
Bij een huidige economische opleiding wordt er niet aangeleerd om meer dan 60 jaar terug te kijken. Wat er daarvoor gebeurt is natuurlijk niet relevant. This time it’s different…
Nu weet ik waar moet zijn voor een goed stukje advies.
De Bank, Makelaar of Pessimist 🙂
De bank had nooit meer dan 70 tot 90% van de executiewaarde moeten financieren. Als het mis gaat moet de huiseigenaar als eerste de klos zijn. Dat is nu niet zo.
Veel mensen zitten als ratten in de val. De staat beheert hun pensioen en ze zijn voor hun inkomen afhankelijk van een werkgever.
Ik zie eigenlijk maar weinig grafiekjes over de huizenprijsontwikkeling sinds 2008. Als deskundigen en hun sympathisanten niet ver terugkijken zouden de laatste vijf jaar zwaar moeten wegen.
NHG says NO http://huisverkopenmetverlies.nl/nhgrapport.htm
Deze veranderingen had ik, als amateur NHG-watcher, niet meegekregen.
@Claude + rest
Die veranderingen zie je niet omdat ze zich grotendeels achter de schermen afspelen. Vermoed dat er daarom delen van de Voorwaarden & Normen worden afgeschermd die in 2012 nog gewoon openbaar waren.
Wat je ook niet ziet: banken krijgen vrijwel nooit hun hele vordering terugbetaald door NHG. Wordt vrijwel altijd een X percentage van afgehaald na dossierbeoordeling.
vr. gr. Arno Wingen
‘Dagelijks krijgen we vragen van mensen die zich geen raad weten en zich beetgenomen voelen.’
‘Inkomen nieuwe partner meegenomen in berekening, verplicht worden te blijven wonen in hetzelfde huis om schade voor de NHG te beperken, enz. Interessant.
Ze hebben zelf de huiseigenaren een geweldige machtspositie gegeven ,Met dank aan onze roergangers.
Die spin en propaganda over aflossen lijkt mij meer een wens van de gedachte dan dat het echt op grootte schaal plaatsvind en zeker niet bij de groep die problemen voorziet je gaat toch geen erfenis in een onderwater staand huis proppen.
De huurverhoging van mijn pensioenfondshuurwoning viel net op de deurmat. De huur gaat omhoog met 0,9%.
Het zou mij niets verbazen als de MSM het steeds over ‘extra aflossen’ gaat hebben en dat er, als stok achter de deur, getoond wordt wat er met ‘de enkeling’ gebeurt als je niet meewerkt.
Die erfenis wordt regelrecht gebruikt om af te lossen als het goed is. Een budgetcoach houdt zoiets in de gaten.
Misschien loop ik iets te ver vooruit op de zaken. Veel mensen hebben nog niet eens een brief van de bank gehad met het verzoek om extra af te lossen omdat ze onder water staan. Misschien komt eerst de mediacampagne en daarna de brief om een opstand te voorkomen.
Veel ‘huiseigenaren’ hebben niet eens in de gaten hoe ze er financieel voor staan. Ze denken dat de huizenprijzen binnenkort weer met 10% per jaar gaan stijgen.
Vrij vertaald Europa aan Food Stamps
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I077827&sitelang=en
En dan dit nog.
Hoorde ik vanochtend van een deskundige, geen idee wie het was.
CPB Teuling kan geen prognoses meer doen vanwege het feit dat we nu in nu in een kwadrant zitten die is te vergelijken met jaren’30 vorige eeuw.
Kondratieff winter, vrij vertaald…..
In de buurt van mij is onlangs een huis op de markt gekomen met een vraagprijs die 20% hoger is dan er in 2007 voor betaald is. Gezien de prijsontwikkeling sinds 2008 zou de prijs zo’n 15 % lager moeten zijn dan wat betaald is in 2007, dus totaal een verschil van ongeveer 35%. Wat beweegt de eigenaar en de makelaar om zo hoog te gaan zitten? En hoe zou een bank te zaak bekijken bij een hypotheek aanvraag?
@Hans – Wat hen beweegt is de hoogte van de hypotheek en de bedoeling om er zonder verlies uit te stappen. Of ze zijn heel erg optimistisch 🙂
Bank kijkt gewoon naar taxatierapport. In mijn ervaring gaan ze niet heel diep graven in het verleden van het huis. Dat is de klus van een taxateur.
Je moet wat als Nobel prijs winnaar.
Hier 2.5 (vorig jaar 3.5)
38 % leent naast de hypotheek ?
Vraag me nog steeds af waar die 1.3 triljoen private schulden vandaan komen.
En wat is dan het onderpand ervan ? Zoveel is NL niet eens waard 😉
http://nos.nl/artikel/499476-vrouwen-lenen-minder-dan-mannen.html
Zou het maar niet doen!
Als er iets met de euro misgaat, dan heb je alleen maar waardeloze zwarte euro’s! 🙂
Aflossen op je hypotheek betekent de veiligste belegging en het hoogste rendement.
Hans,
Dat zijn soms de huizen die “onder voorbehoud verkocht” zijn en na taxatierapport (banken kijken ook naar woz waarde) aan de bank met een lager waardebedrag weer “te koop!” komt te staan op Funda 😉 Wel jammer van de notariskosten en taxatiekosten……
NL lijkt wel groot ENRON
Voorbeeld:
– In het afgelopen jaar twee vergelijkbare huizen verkocht voor gemiddeld 212k
– Op 25 april 2013 getaxeerd op 195k
– WOZ waarde op 1-1-2013: 210K
– Vraagprijs op 25-4-2013: 285K
– De makelaar zet het huis alleen op internet en beurt daarvoor 1000 euro of zo, en doet verder niets. Dat de makelaar die 1000 euro pakt begrijp ik wel, dan krijgt hij in ieder geval zijn uurtjes betaald. Ik denk niet dat een ‘verkopende huiseigenaar’ blij is met een realistische taxatie, niet gratis, maar gewoon voor een redelijk tarief, een 3,4,5 honderd euro.
_ De bank die de hypotheek heeft verstrekt aan de ‘huiseigenaar’ bemoeit zich er niet mee. Het huis kan alleen worden overgedragen als de openstaande hypotheekschuld volledig wordt afgelost bij overdracht. Financiering van de restschuld schijnt tegenwoordig ook bespreekbaar te zijn.
– De ‘verkopende huiseigenaar’ hoopt (en gelooft) op een gek die hun huis veel te duur koopt.
Bovenstaande is geen uitzondering maar regel.
Mannen lenen het geld, vrouwen geven dat uit! 🙂
Zo zit dat in mekander, voor wie dat nog niet wist.
1300 miljard is 1.3 biljoen…
Als ik snel een beetje rondgoogle kom ik op 120% van het BNI (ongeveer 750 miljard ofzo) dus in totaal 900 miljard private schulden.
Ik vind dit eigenlijk niet te geloven…..:
http://t.co/yzkrUebn96
Zie kopje: De inkomenstoets en de gedwongen gifpil.
Hierin staat in het kort:
Bij scheiding en enorme restschuld, moet 1 van de twee ex-partners het huis kopen voor het hoogst mogelijke wat hij kan lenen, als dat meer is dan dat ze er voor kunnen krijgen bij verkoop.
Dus: Pietje en Marietje scheiden, huis is van 200.000 nog maar 140.000 waard (hoogste bieder) maar Pietje kan met zijn salaris 190.000 lenen, dan zal Pietje het huis zelf op zijn naam moeten gaan zetten van de NHG, want tja dat is natuurlijk voordeliger voor NHG dan zo’n enorme restschuld. Pietje is de pisbak in natuurlijk, die zit na zijn scheiding (nog steeds) met een enorme onderwaterhypotheek…….
Je moet nog gaan uitkijken met wie je gaat trouwen, toch liever niet met iemand met een enorme onderwaterhypotheek 😉
Wel terecht overigens, het zal mensen hopelijk weerhouden om te scheiden om zo van de hoge hypotheek af te komen te nadele van NHG.
Voerman,
En die mooie dure auto’s? Zijn zelden van de vrouwen 😉
Hier 4% (Vorig jaar 0)
Ik ben trouwens scheefhuurder. Maar de woningcorporatie heeft, volgens de brief die erbij zat, elke huurder 4% verhoging gegeven. Ongeacht hun inkomsten.
Maak ik altijd weer dezelfde fout a trillion = 1 biljoen 🙂
Allemaal niet mis wat met die NHG werd uitgespookt. Zou de nood daar inmiddels ook een beetje groot zijn geworden, of zien ze misschien ze zoiets aankomen? Jesse Freriks schreef ergens in 2010 al op ‘Lux et Veritas'(kan het linkje zo gauw niet vinden) dat zo’n 30% van de onder NHG afgesloten hypotheken niet aan de voorwaarden voldeed. Voor Fitch was dat destijds al reden om banken een lagere rating te geven.
Overigens, wat je verder dan ook van die hele NHG mag vinden, best wel stijlloos hoe ze nu hun polishouders met het grootste gemak naaien.
@Keesje – ongelofelijk… maar waar
Of het terecht is blijft een nogal heet hangijzer. Als je jezelf ergens tegen verzekerd is het niet gebruikelijk dat de verzekeraar de regels tussentijds aanpast.
Pietje en Marietje hadden in 2012 nog geen probleem, maar in 2013 is Pietje plotseling wel de sigaar. Of Marietje uiteraard, hangt er vanaf wie meer verdient.
Van een ander draadje…
‘ de vraagprijzen zullen expres te hoog blijven.
Een koper wil in deze tijd nou eenmaal afpingelen, zodat hij het gevoel krijgt goeie zaken gedaan te hebben als hij 25% onder de vraagprijs biedt. Bij te lage vraagprijs valt niks meer af te dingen, en dan wordt het niet verkocht ‘.
Keus
Openbaar B-ontduiking adviseren is nooit een slimme Z. Daarnaast verlies je natuurlijk een mooie rente van 1.5%, kuch kuch proest.
Maar door welke vent wordt je liever opgehaald op een zonnige zomerse dag. Eentje met een Audi S5 Cabrio of eentje met een Suzuki alto.
met die maatregelen beperken ze een betje prijsdaling van (goedkopere) woningen, …mensen zijn nu minder flexible met vraagprijs.
ik heb ook NHG. Niet mooi te zien dat ze regels “on fly” veranderen zonder onze “counter-signature”.
Ik heb mezelf wel eens afgevraagd of ik mee wilde doen aan die rat-race. Als je er aan mee wilt doen moet je natuurlijk wel de eerste de beste immigrant, shoarma-zaak-eigenaar, woonwagenbewoner of snackbarhouder overtreffen. Een Mercedes van 1,5 ton is geen uitzondering. Blijkbaar speelt hun auto een heel belangrijke rol in hun leven.
Gelukkig is mijn drang om mezelf te bewijzen heel gering. Ik ben heel tevreden met mijn nieuwe verticuteerhark (€ 22,95) om het mos uit mijn huurtuin te kammen.
Waar blijft die beloofde nieuwe 928?! Leuk om van te dromen, leuk om op de oprit te zetten, maar je hebt er niet veel aan. Wat moet je met 600 pk? Naar de supermarkt gaat niet want dan beschadigt hij/zij. Zo’n auto dient eigenlijk maar één doel: jezelf bewijzen. Bewijzen aan anderen dat je wél iets voorstelt.
Veel vrouwen willen een man die iets voorstelt, een alfa-man. Als je niet meedoet aan de rat-race ben je een loser.
pensioen huur woining mooie wijk in utrecht 4 % verhoging.
Mogen tot 4 % boven het index cijfer verhogen….
Experts bepleiten verdere ingrepen woningmarkt
De meeste ondervraagde economen pleiten ervoor de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe en bestaande gevallen af te bouwen tot 30 procent. Makelaars, woningcorporaties, huizenbezitters en huurders vinden dat de hypotheekrenteaftrek helemaal moet worden afgeschaft.
http://www.refdag.nl/nieuws/economie/experts_woningmarkt_verder_hervormen_1_733926?localLinksEnabled=false
(kijken of ‘t nu wel blijft staan)
Bedoelt Voerman precies!
Geld tenslotte toch nog geleend om de vrouwtjes te plezieren! 🙂 Het macho imago hooghouden is de duurste mannenhobby en funest wanneer een man het niet kan betalen en toch doet.
Overigens, wanneer je het wel kunt betalen is het ook dom.
Om dat te snappen moet je van het kaliber van Voermans neef Jules zijn.
Bug,
Degene die verstandig met zn geld omgaat en ook een verstandige vrouw zoekt om samen een verstandig huis te kopen en af te lossen 🙂 🙂
Maar wat is verstandig? Erop los lenen en niet terugbetalen, of sparen en je geld zien verdwijnen naar hen die te veel hebben geleend via de belastingdienst?
Ik ben een kneus die altijd werkt, de leenbink viert vakantie terwijl zijn huis wordt gerenoveerd met geleend geld. Ik heb echt mijn twijfels of het verstandig is om ooit een huis te kopen met niet-geleend geld. Je bent dan natuurlijk een sitting duck.
Leenkneuzen hebben decennia goed geleefd. Ze maakten alleen één fout: ze stapten niet op tijd uit.
Stond vast wel in de kleine lettertjes van de NHG dat ze op ieder moment eenzijdig de voorwaarden mogen wijzigen (staat ook in veel hypotheekcontracten!).
Deelnemers hebben al voordeel genoten door minder rente te betalen, voor een schijntje aan ‘premie’ inleg en met de staat (belastingbetaler) als achtervang. Het was altijd al een belachelijke “verzekering” die nu onder druk van de realiteit implodeert.
Wel verwacht ik dat hierdoor veel NHG hypotheken richting sub-prime gaan afglijden, welk pensioenfonds gaat daaraan zijn vingers branden?
vraag aan alle zeepbellers:
hoe zien jullie de boniteit van de ING? en hoe staan juliie t.o.v. een reeds genationaliseerde bank
vandaag:
na een tel. bij de afdeling private banking van de ING wilde ik weten of ze al genationaliseerd waren ja of nee..
antwoord was eerder een korte lach.. nee en dat gaat niet gebeuren, maakt u u maar geen zorgen
ja wacht even: dit zijn hele gekke tijden: ING had toch al problemen..
antwoord:
ja maar we betalen nu alles terug..
daarnaast zijn we een systeembank.. en die laten ze niet vallen..
tsja ik heb er dus teveel staan ( als jullie begrijpen wat ik bedoel) bij een haircut alles boven de 100.000 en ik ben dus heel erg de pineut..
ik wil mijn tegoed dus gaan spreiden..
ben je niet beter af bij een reeds genationaliseerde bank??
klinkt gek.. maar zo gek toch ook weer niet, toch?
wat denken jullie?
Ik woon nu 8 jaar in Amsterdam. Heb in al die tijd 4x een huurverhoging gehad, waarvan 2 door een verhuizing naar een grotere woning.
Naja, wat er eigenlijk gebeurt is dat je simpelweg niet mag verhuizen. Bij een simpele NHG-hypotheek van 175.000 euro bij een rente van 4,5% betaal je 656 euro bruto per maand. Met de HRA eraf blijft dat zo rond de 440 euro. Dat kunnen mensen vaak wel bij elkaar schrapen. Anders bestaat de regeling dat de bank je (onder de garantie) geld leent om de rente te kunnen betalen voor vijf jaar.
Uiteindelijk zit je dus vast aan het huis en kun je niet met verlies verkopen. De bank doet er alles aan om jou goed- of kwaadschiks de rente te laten betalen. En uiteindelijk hoeft het waarborgfonds niet te worden aangesproken. Noem het sympathiek dat je niet op straat gegooid wordt, noem het slaaf zijn van de bank.
Hier komt de aap uit de mouw .
http://www.nu.nl/binnenland/3407512/koninklijk-lintje-cpb-directeur-teulings.html
Je gaat me toch niet vertellen dat hij al die leugens alleen voor dat lintje verteld heeft?
Toch nog eentje van Xander-nieuws en waar!
http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/04/Duits-Amerikaanse-topjournalist-Nederland-volgende-crisisland
Hoorde ik nou gisteren het goed op het Journaal, dat een mevrouw een aflossingvrije hypotheek heeft van 270 k en nu moet gaan aflossen met 50 euro per maand, meer kon ze niet missen met 2 opgroeiende kinderen. ?
Ja hoor gevonden….
http://nos.nl/artikel/499046-aflossen-hypotheek-niet-altijd-slim.html
Als je huizen hypotheken aan zulke mensen (laat)verkopen is het wachten op de crisis. 270.000/600 =450 jaar afbetalen het is een begin
De Pessimist,
bedoel ll
Arme Mevrouw, zij heeft 4 levens nodig om haar huisje af te lossen, maar Wellink heeft nog zo voor deze top-hypotheken gewaarschuwd.
http://www.youtube.com/watch?v=CtUOdl-MNE0
Prijs van koningshuis gaat ook omhoog?
https://www.vastgoedvanhetrijk.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/LEI_Rapport_Ontwikkeling_van_de_agrarische_grondprijs.pdf
1952/2008 koopkrachtontwikkeling -/-3,6% ????
Exact. En welke groep kán oflossen? Welke groep kan dat niet?
Voerman een idee?
🙂 en ik als mede watcher ook niet. En dan vraag ik me dus af. Als wij het al niet mee krijgen… En hoe wordt dit dan wél gecommuniceerd door NHG? Niet via de website/twitter iig. Kennelijk alleen middels brief aan adviseurs ofzo?
Daarbij wordt NHG volgens mij op basis van annuïtair schema berekend. Dus alleen het deel dat je niet afgelost zou hebben volgens annuïtair schema is gegarandeerd.
Jongens, NHG is een verzekering. Het hele idee van verzekeringen is dat je denkt dat je goed zit, maar als er echt iets gebeurt ligt het allemaal toch wat anders dan je dacht. Dan weaselen ze zich er wel onderuit. Geen verrassing dus…
@Snorkel,
Precies. Net zo naief om te denken als het verkeerd gaat dat het DGS in werking treedt.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3431764/2013/04/25/Vrijwillig-jezelf-op-rantsoen-zetten-is-de-snelste-weg-uit-de-crisis.dhtml
Ik vind dat hij zich te veel op de borst aan het slaan is .Voor een hele grote groep is het gewoon onhaalbaar die lopen al achter de feiten aan .Maar het zou een plan kunnen zijn schuldenaren aan de ketting te leggen en ondertussen met overheids stimuleren de private schuld overheidsschuld maken .en als de rente wat oploopt is het goed voor de pensioentjes
Waar Blok het had over een flexibel maximaal huurpercentage van de WOZ (4,5%, van in mijn geval 79000 minus houten vloer en nieuwe keuken= 3555 Euro per jaar), heeft de wbv het aloude gebruikt puntensysteem en tot astronomische puntenaantallen opgehoogd voor een flatje van 30 vierkante meter in de Bijlmer, 6600 Euro per jaar.
Heeft dit ermee te maken: http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3430596/2013/04/23/Plaatsnaam-Amsterdam-Zuidoost-verdwijnt.dhtml
De Bijlmer wordt geupgrade tot niveaus van de Grachten. Wat een bak!
Denk, dat dat niet naar groep in te delen is.
Maar in dwarsdoorsnede kunnen mensen alleen aflossen:
– Als zij spaargeld hebben.
– Als zij maandelijks wat geld overhouden.
– Prijs in de loterij winnen.
– Een erfenis of schenking krijgen.
– De discipline op kunnen brengen om meer bescheiden te leven.
Het beleid van Rutte tot dusver: pure willekeur, geen lijn op te trekken
wat een bananenmonarchie
er wil straks geen fatsoenlijk mens meer in nederland wonen
maarten,
Ik zit in leiden 35m2 betaalk 450,- de volle 4% woz opgevraagd 109.000
in 2007 ik schat dat het pandje nu 65K oplevert .
Willem Middelkoop op zijn best en toch al weer jaren geleden: http://www.youtube.com/watch?v=IwEQPVaChtg&NR=1&feature=endscreen
De Pessimist,
de huurwoningen hier kunnen ze max. 79000 inclusief gloednieuwe keuken en complete badkamer en houten vloer. Meer hebben ze niet kunnen vragen voor deze afbetaalde voormalig huurappartementen
Eelco Brinkman is mijn achterbuurman ik ga hem uitnodigen om te komen kijken in mijn Woco krot en of hij een rede weet waarom ik 4% meer moet betalen 2,5% inflatie ja er is inflatie maar dus niet op woningen lijkt mij zo .
Ik ben boos
Mij lijkt, dat het bewonersbestand in die situatie voornamelijk bestaat uit scheefwoners en uitkeringsharkers. 🙂
De Pessimist,
De Pessimist,
wees niet boos, want ze weten niet beter
De Pessimist,
Ik ook : precies hetzelfde. Ik betaal 520 euro per maand en dat is best veel voor een woco woning uit de tachtiger jaren. De huizenprijzen dalen maar ze gooien de huren omhoog. Ik en bijv. NHZ hadden dit rare gedrag wel voorspeld, maar het blijft maf.
Voerman,
eerder (voormalig)drugdealers, groepen illegalen, en in de verkochte eenheden: jonge energieke, goed opgeleiden mensen uit voor zuid europa. Opa voerman zou zenuwachtig tegen de metrobank gaan zitten van het tafereel denk ik
maarten,
maar je begrijpt: dat mag je allemaal eigenlijk niet zeggen
Die Horman die spoort niet hoor, ik bedoel je kunt de boel ook overdrijven natuurlijk.
Hij zet ‘s winters de verwarming op 14 graden, tenminste dat zegt ‘ie, heeft z’n gezinnetje toch mooi lopen blauwbekken de afgelopen maanden.
Bovendien, 2x modaal waarvan er één inleveren om af te lossen, zo’n 2000 euro per maand dus, gaat natuurlijk niet op wanneer je een stel koters op de creche hebt.
Met de helft kom je ook een heel eind.
Nog beter is natuurlijk gewoon even wachten met kopen, dan kom je met de helft net zo ver.
Er zijn nog een paar hoekjes waar fatsoenlijke mensen (als zij dat kunnen betalen) bij elkaar kunnen kruipen. Verder een achterstandwijk in wording.
Volgens mijn huiseigenaar, zo’n lekker pensioenfonds, was de inflatie zelfs 3%.
maarten,
Met bijbehorende gelijkgeschakelde pers. Eindelijk was dan het gebruik van gifgas door Assad ‘aangetoond’ hoorde ik zojuist op het Staatsjournaal. Langzaam wordt het idee van een ‘no-fly zone’ ingemasseerd. Stinkboel.
Ik ga Jansens raad opvolgen: dat wordt een bezwaarschrift, wat is het nou: 4,5% woz óf een puntensysteem. Niet willekeurig een methode toepassen met als resultaat een zo een hoog mogelijke huurstijging.
Das lekker makkelijk zoveel mogelijk chaos creëren (Blok) en dan je zin krijgen (hogehuisprijsminnen)
Opa Voerman wordt niet zo vlug nerveus en zeker niet, zoalang hij niet gedwongen in zo’n klimaat hoeft te leven en wonen.
Maar Maarten, je hebt denk ik gelijk, maar niet om redenen van huisvestingsbeleid, maar omdat ons Landschap op sommige lokaties een vuilnisvat voor criminelen uit alle uithoeken van de wereld wordt.
Is alleen maar zo, omdat machtige mensen dat zo willen hebben.
Voerman geeft echter de voorkeur aan het ouderenbankje bij AH waar wijze en voor iedereen begrijpelijke taal wordt gesproken en goede referentiekaders gebruikt worden.
Gaat met een beetje geluk nog wel een paar jaartjes goed. 🙂
We worden gewoon weer in de voorwas gezet, net als bij Egypte, Lybië etc., geen mens die het nog interesseerd geloof ik, het Europese volk heeft zo z’n eigen problemen.
Volgend jaar de btw maar weer 2% verhogen en de energieprijs extra belasten dan kunnen de huren weer met de inflatie meegroeien dit is geweldig .We zitten in het imaginaire gedeelte van de economie .Het is niet meer te begrijpen voor de inkoop voor de industrie is er deflatie .
Ga niet lichtvaardig om met meningsvorming over dat soort verschrikkelijke wapens.
Soorten van oorlogvoering:
– conventionele wapens
– nucleaire wapens
– biologische wapens
– chemische wapens
Bedenk maar een volgorde van onwenselijkheid en laat ondertussen tot je doordringen waar je het over hebt.
Valt naar fysieke kenmerken bezien in ons Lanschap nog wel mee, Floor.
Vooralsnog is er angst.
Angst voor allerlei soorten van armoede!
Heb een doonkerbruin vermoeden dat niet het hele verhaal naar boven komt 😉
Hypotheekvrij onder aan de rand van een snelweg bij Barendrecht? Je moet ‘t willen.
Adamus,
Tja : http://www.nu.nl/data/3393943/opnieuw-veel-bedrijven-failliet.html
allemaal de schuldsanering in? Dat zijn er nog al wat.
Ik kijk alleen het Russische staatsjournaal. Daarop lieten ze gisteren terroristen zien in een gevangenis die heel erg spijt hadden dat ze hadden gevochten tegen het Syrische regeringsleger. Ze mochten voor de camera vertellen hoe dom ze waren geweest, hoe ze erin waren geluisd en hoeveel spijt ze hadden.
Blijkbaar willen de Russen geen islamitische brandhaard zo dicht bij huis. Wat zal het koud worden in Europa als de Russen de gaskraan dichtdraaien.
Wat een Derde Wereldoorlog betekent voor de huizenprijzen zal moeten blijken. Maar zoiets is natuurlijk ‘niet te voorzien’.
Misschien toch maar naar Paaseiland of zo. Blij dat ik huur.
Het grijpt in mijn omgeving toch wel mensen naar de strot hoor.Het is al bijna 2014 en de gevulde orderportefeuille haalt de zomer niet eens. Philips Roosendaal is geweest, jan.2012 dacht de vakbond aan “forse reorganisatie” de zomer 2012 soc.plan voor 200 man dacht men….
Hier o% (vrije sector Amsterdam)
Zou toch wel eens een huis zelf gedeeltelijk willen bouwen vanaf 0. Gewoon zo’n prefab huis en dan leg ik zelf wel het een en ander aan. Grondprijzen moeten dan wel zakken uiteraard. Denk dat iedere huurder ergens ook wel een stek voor zichzelf wil hebben, maar de vrijheid van huren is nu wel lekker ja. (met 10.000 euro daling in huizenprijs per jaar of zo is het helemaal prima)
Precies, geloof daarom niet alles wat het Staatsjournaal of talking heads als Rob van Wijck (van Cilngendael) ons op de mouw wil spelden. De VS vermoeden wel vaker WMD in landen waar ze toevallig toch al van plan waren binnen te vallen. Ga zelf op ondrzoek uit:
‘The battle for the future control of Syria is at the heart of this enormous geopolitical war and tug of
war. Its resolution will have enormous consequences for either world peace or endless war and conflict
and slaughter. NATO member Turkey is playing with fire as is Qatar’s Emir, along with Israel’s
Netanyahu and NATO members France and USA. Natural gas is the flammable ingredient that is fueling
this insane scramble for energy in the region.’
http://www.engdahl.oilgeopolitics.net/print/Syria%20Turkey%20Israel%20and%20a%20New%20Greater%20Middle%20East%20War.pdf
http://www.globalresearch.ca/building-a-pretext-for-an-all-out-war-against-syria-allegations-of-chemical-weapons-use/5332731
Gifgas? Zeg maar aardgas.
Quote:
“En niet alleen de zwakke broeders gaan kopje onder, ook gezonde bedrijven worden mee omlaag gezogen door de voortwoekerende crisis.”
Toch niet zo gezond.
Ik zie niet echt welke landen tegen elkaar willen knokken wel denk ik dat er verschillende landen gered gaan worden door generaals of kolonels en het lijk me wel een leuke quiz welk jaar welk land als eerste en of generaals of kolonels zijn.
Nico de Geit,
en de huren verhogen… Dat lost dan automatisch de crisis op. ha ha ha. Straks gaat iedereen met werk-kennis en een huurhuis in Essen (Belgie) wonen.. : net over de grens.
Dat zou ik ook wel willen, maar dat zie ik in Nederland niet gebeuren. Ik wil dan ook een stukje land voor de Geit, en een stukje bos om brandhout te halen. Een waterpomp, een windmolen, zonnecellen op het dak, accu’s in de kelder.
Zelf een hutje op de hei bouwen kan alleen als je een paar miljoen te besteden hebt.
Een vent in een cabrio met een afbetaald huis dus 🙂
In Syrië is het al een tijdje aan de gang. Het Westen steunt de fanatieke islamistische strijders met geld en wapens, Rusland steunt het Assad-regime.
ююююююююююююююююююююююююююююююююююююю
Poetin: ‘Rusland supermacht binnen twee jaar’
Eén miljoen soldaten binnen twee jaar. Alle wapenfabrieken gaan volop produceren. Niet wat de overheid wenst, maar wat de fabrieken kunnen produceren en leveren. ‘Wat hebben we eraan iets te bestellen dat niet gemaakt kan worden?’ vragen de Russen zich af. De verantwoordelijke minister Rogozin beschikt niet over een magische toverstaf maar werkt zijn plannen uit met een ballpointpen. President Poetin heeft opdracht gegeven voor modernisering van de wapenindustrie. In 2020 moet 70 tot 100% van de wapens ‘modern’ zijn. Momenteel is dat slechts 20%. Poetin: ‘Ik ben me er van bewust dat een starre houding om je doelen te bereiken verkeerd is, maar constant je doelen veranderen is ook niet verstandig’. Rusland keert niet terug naar het Sovjet-model van totale mobilisatie maar bouwt een modern leger dat in staat is de vrede te herstellen bij locale conflicten.
http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/using-magic-to-turn-russia-into-a-superpower/476432.html
жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж
Overzicht richting Derde Wereldoorlog:
http://nicodegeit.wordpress.com/category/derde-wereldoorog/
Nico de Geit,
geduld.. als je wat geld hebt kan het “straks” best wel.
Voerman onderschat dat allemaal niet, maar tot zoverre is er niets nieuws. Is al eerder geweest. “Vooralsnog de angst” zei ik. Vrees, dat het erger gaat worden dan levende mensen tot nu toe hebben meegemaakt. Niet alleen om economische redenen, maar ook om sociale en demografische en cultuurgerelateerde redenen en de elkaar versterkende onderliggende zaken. Daar waar de regenten de macht over het stuur verliezen treden krachten in werking die onvoorspelbaar zijn.
Moar spin in T minus 3… 2… 1…
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3431898/2013/04/25/Laura-van-Geest-nieuwe-directeur-CPB.dhtml
Mevrouw schijnt netjes volgens de regels te spelen. http://www.ericgarland.co/wp-content/uploads/pix/2012/08/Hear-No-Evil-See-No-Evil-Speak-No-Evil.jpg
Kan bijv. ook helpen! 🙂
snorkel,
Ik zie hier duidelijk de hand van Ruttert in. Een vrouw aan het hoofd van het CPB: we gaan ons uit een depressie besteden.
snorkel,
ze ziet er wel “strak” uit. Mager, serieus (brilletje): zij komt ons dus de cijfers vertellen. Wat zou haar loon zijn? 150.000?
Ik wil graag een huis kopen van 200k.
Meerhuur is 18 euro per maand, dus 200 euro per jaar extra incl. inflatie.
Met de huizenprijsdaling ben ik dus na 3-6 dagen al voor een heel jaar op break-even.
Daar gaat dus 0,0 stimulans vanuit. Was ook niet de bedoeling. Rutte had alleen geld nodig. Niet meer en niet minder.
Ondertussen verkopen de WOCO’s hun vastgoed uit en bouwen ze helemaal geen goedkope huurwoningen. Ze schieten hun doel voorbij. Het argument dat de scheefhuurder een plek inneemt van een echte sociaal zwakkere gaat dus niet op.
In plaats van echt bezuinigen op de overheidsuitgaven is Rutte financieel lui (nog steeds). Het is makkelijk halen bij Jan Modaal. Leegtrekken en de economie kapot maken. Meer is het niet.
belangrijke uitgeprintte excel sheet in de map in de hand.. maar ik weet zeker dat ze geen idee heeft van wat er macro eonomisch allemaal mis gaat. en als wel… dan heb ik het mis.
als dat maar geen Rogoff-Reinhardt-je wordt 😉
Maar alle “Koninklijke” bedrijven op de AEX doen het de laatste dertig jaar erg goed volgens msm. ABN was niet koninklijk? Die werd niet genoemd en is van ons allemaal.
PvdA 🙂
Het barst daar van de direkteuren, mooi dat er weer een doorschuift. Mooi opstapje naar een beter betaalde functie. Alleen jammer dat ze hun hele werkleven ambtenaar zijn geweest. Hoewel, bij de banken werken ook ambtenaren.
snorkel,
Wel een licht gewicht zonder wiki 🙁
Adamus,
banken vind ik erger dan ambtenaren. Bij ambtenaren denk je aan mensen die een bepaalde zekerheid willen, maar bij banken denk ik aan mensen die enorme risico’s willen nemen, enorm willen verdienen en gered willen worden als het fout gaat.
@snorkel Volgens mij zeg je daar iets heel belangrijks als je stelt dat het vreemd is dat huizenprijzen niet worden meegeindexeerd bij de berekening van het inflatiecijfer. Juist doordat dat niet is gedaan heeft er jarenlang torenhoge inflatie kunnen plaatsvinden op de grootste en meest belangrijke uitgave van gezinnen, hun huis.
En die ‘winsten’ van ‘overwaardes’ moeten dan ook gezien worden als inflatie, en dus wel worden meegeteld.
Het is me een raadsel hoe je nu over een afgewogen inflatiecijfer kunt spreken en dan daar vervolgens de snelst stijgende prijs van de grootste volume goed daarbuiten kunt laten.
Zo is de huizen prijs dus in plaats van een winstpakker een jarenlange sluipende inflatie geweest die niet op de inflatiemonitor is opgemerkt of aan het publiek is gerapporteerd maar wel ongezien de meeste inflatie heeft veroorzaakt.
Of zie ik het nu verkeerd?
Latida,
nep FIAT geld zorgt voor een constante stroom van inflatie. (of het voor huizenprijs is of voor iets anders, maakt niet uit)
Latida,
+1 goed punt!
Nog meer adviseurs?
Ach, de hele lening is een restschuld..
Niet de bank?
Als het goed is dekt de bank zich zoveel mogelijk in tegen risico’s. De risico’s zijn voor de klant, de rente is voor de bank.
De banken hebben er een puinzooi van gemaakt. Als je een lening geeft moet er gekeken worden of het aannemelijk is dat de klant de lening terug kan betalen met rente. De bank dacht blijkbaar dat huizenprijzen altijd zouden blijven stijgen. Nu dat niet gebeurt komt iedereen in de knoei.
De overheid stond garant met de NHG, maar de NHG is ook niet meer wat het was. Dus banken, klanten en de overheid hebben er een puinzooi van gemaakt.
Latida,
Ja, dat vind ik nou ook 😉 Maar het CBS ziet een huis als een investering, niet als een consumptie.
@tufkaj: klopt. Annuitaire daling wordt er van af geteld wanneer uitkering wordt berekend.
Dan is het toch het eerlijkst om geen structurele overheveling van spaarders naar leners of omgekeerd na te streven en de inflatiedoelstelling terug te brengen richting 0%?
De consumpties die nodig zijn worden altijd wel gedaan, ook al is er even wat deflatie. Het geld wat mensen sparen bij de bank kan gewoon worden geinvesteerd in kansrijke projecten, ik zie geen zichzelf versterkende zwart gat waar altijd mee wordt geschermd. Hooguit een verschuiving naar een nieuw stabiel evenwicht met wat minder consumptieve bestedingen op basis van schuld.
De megatrend van een inflatiedoelstelling van +2% is alleen in het voordeel van de leners. Vooral van de banken en hedge funds dus. Niet gek dat consumenten zich steeds meer hebben ingekocht in dit spelletje en zich meer als lener dan spaarder zijn gaan gedragen.
Ik ben het steeds meer gaan zien als zo’n beetje the root of all evil. Inflatiedoelstelling langzaam naar 0% terugbrengen en ik heb goede hoop dat je daarmee alleen al een hoop instabiliteit, zeepbellen, misbestedingen, en speculatie uit de economie haalt.