Huizenprijs: CBS versus NVM

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster publiceren regelmatig cijfers over de huizenprijzen in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) doet dat ook. Maar de cijfers lopen uiteen, terwijl het over dezelfde markt gaat. Hoe zit dat?

bron: Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
64 comments on “Huizenprijs: CBS versus NVM
 1. Mark says:

  The only statistics you can trust are those you falsified yourself (Winston Churchill)

  There are three kind of lies: lies, damned lies, and statistics (Mark Twain)

  🙂

 2. Libertango says:

  Beste Huizenzeepbellers,

  tot nu toe valt de daling v.d. huizenprijzen erg mee in NL, vergeleken met de VS, VK, Ierland en Spanje. Zelfs het begrotingstekort daalt al flink, tot onder de euronorm van 3%, voorspelt het CPB. Is Nederland dan toch anders? Heeft het te maken met dat we meeliften met Duitsland, dat weer op export naar China drijft?

 3. nhz says:

  het begrotingstekort daalt (in de veel te optimistische voorspelling van Jan Kees) maar de priveschulden blijven vrolijk oplopen. De grote klap gaat echt nog komen, hier – vermoedelijk nadat het EU noodfonds door de PIGS opgesloeberd is.

 4. Charlie says:

  @artikel

  Duidelijke en geloofwaardige uitleg dat NVM en CBS er andere berekening op na houden. Dat het NVM commerciële belangen heeft lijkt me duidelijk.

  Het CBS wil het slimste jongetje van de klas zijn, maar daardoor worden de berekeningen er niet eenvoudiger en transparanter op. WOZ, seizoensinvloeden, geografische invloeden…

  @2 @3

  offtopic:

  Over begrotingstekort gesproken.

  Hier een grafiekje met de uitgaven van de Amerikaanse overheid aan salarissen van (semi-)publieke ambtenaren, vergeleken met de salarissen van de private sector. En die vakbonden daar maar zeuren.

  Het zou me niets verbazen als er een vergelijkbaar plaatje te maken is van de Nederlandse (semi-) ambtenaar.

  http://2.bp.blogspot.com/-ntDQAATmUtI/TYcOB_fxXKI/AAAAAAAAK6M/RCuKIcHu_ow/s1600/quasi-public.png

  Dan is het toch nog knap dat het begrotingstekort nog relatief klein is.

 5. nhz says:

  @4:
  wat de US overheidspensioenen betreft: inderdaad niet verbazend dat vele staten failliet dreigen te gaan. Ik wist wel dat een beetje politieagent in sommige staten al $125K per jaar verdient, maar als je de pensioenaanspraken van bijv. onderwijzers en dat soort ambtenaren ziet dan val je pas echt steil achterover. Gaat vaak om tonnen per jaar!! Wie denkt dat dit echt uitgekeerd gaat worden zonder een giga dollar devaluatie is dom …

  Ik denk dat het hier wat minder extreem is maar toch … ik ken wel voorbeelden van mensen die 5-10 jaar terug met pensioen gingen in het onderwijs die ook echt alle verbeelding tarten. En bij beleidsambtenaren is het vast nog erger 🙁

 6. Robald says:

  Ik kijk altijd naar de jaargrafiek van gemiddelde verkoopprijzen van huizen.

  Ongecorrigeerd is dat gewoon een jaar op jaar vergelijking voor welk bedrag het gemiddelde huis van de hand is gedaan. Dat gecorrigeer met WOZ-waarde is natuurlijk kul omdat die ook weer voor het grootste deel is gebaseerd op de verkoopprijs.

 7. Dawg says:

  @5 nzh

  Noem eens bedragen dan.

 8. nhz says:

  @7:
  pensioen van 6500 resp. 7100 euro per maand (bruto), waarvan één persoon die al vanaf zijn 40ste ongeveer niet meer gewerkt heeft wegens psychische klachten. N.B.: dit zijn geen topmanagers maar gewone docenten in het hoger (niet-universitair) onderwijs.

 9. Wilbert says:

  @5
  Ik verwacht ook dat ambtenaren het hier iets, maar niet heel veel, beter doen, maar toch maar even de cijfers erbij gepakt.

  De ene kolom is alleen ambtenaren, de andere ‘everyone’ (dus inclusief ambtenaren).

  2000 100,0 100,0
  2001 107,1 105,4
  2002 110,9 109,9
  2003 113,5 115,0
  2004 116,0 114,6
  2005 118,6 115,6
  2006 125,0 122,9
  2007 130,8 125,8
  2008 137,2 130,6
  2009 139,7 136,3

  Amper verschil dus, de laatste kolom zijn trouwens de ambtenaren.

  Data van:
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/default.aspx?DM=SLNL&PA=70957NED&D1=1&D2=0&D3=0&D4=0&D5=0%2c56&D6=a&VW=T

 10. ain says:

  Laten we niet alle ambtenaren over één kam scheren. Het is vooral de generatie babyboom en daaronder die gebakken zitten. De generatie van afgelopen jaren zit allemaal met tijdelijke contracten en worden er zonder pardon uitgebonjourd, ook al zijn hun prestaties vele malen beter dan die van 55+ers, die blijven waar ze zitten met -tig keer meer inkomen en betere voorwaarden op basis van vast contract van enkele decennia terug….er gaat veel kennis verloren op dit moment en voor jongeren is het echt geen makkelijke tijd….volgens mij.

 11. nhz says:

  @9:
  maar wat zegt het? als mensen steeds een nieuwe functieomschrijving krijgen voor hetzelfde werk, dan kunnen de salarissen enorm stijgen zonder dat jouw tabel dat laat zien. Ik ben er van overtuigd dat dit een zeer grote rol speelt, vooral bij beleidsambtenaren. In het bedrijfsleven gebeurt dit vrijwel niet, daar moet je echt wat anders gaan doen om significant meer te verdienen (even de absolute top daargelaten).

  @10:
  helemaal mee eens hoor, maar ik denk dat ook dit overeenkomt met de situatie in de VS waar het eerder over ging. Het probleem zit bij de boomers die onverantwoord hoge voorzieningen hebben, mede afgedwongen door de bonden. Daar krijgt de jonge generatie, inclusief jongere ambtenaren, nu de rekening voor.

 12. ain says:

  nog een reden waarom de huizen niet kunnen blijven stijgen…ik ken zoveel mensen (academici) die een tijdelijk contract hebben of (noodgedwongen) als ZZP-er werken, dan kom je bij een bank toch ook nergens meer…bij de meeste overheden is een vacaturestop. De bezuinigingen begint de burger, die zo lang geen last had van de crisis, nu pas te raken. Ik hoor ook steeds meer mensen die ontslagen zijn of werken bij een bedrijf/instantie waar nog veel mensen uit moeten…en zich dus zorgen maken..er worden soms hele smerige spelletjes gespeeld..

 13. Dawg says:

  universiteit

  Inschaling vindt plaats conform de CAO Nederlandse Universiteiten. Het salaris bedraagt minimaal € 3.195,– bruto per maand en maximaal € 4.970,– bruto per maand (schaal 11 of 12) bij een volledig dienstverband. Inschaling is afhankelijk van opleiding en ervaring.

  http://vacatures.trovit.nl/index.php/cod.frame/url.http%253A%252F%252Fwww.nrccarriere.nl%252Fvacatures%252Fvacature-universitair-docent-38-uur-per-week-leiden-366596-11.html/id_ad.15621696/type./what.salaris%20schaal%2011%20docent/pos.5/org.1/

  voortgezet onderwijs

  “Voor leraren in het voortgezet onderwijs zijn er drie salarisschalen: LB, LC en LD. In 2010 bedraagt het salaris bij een volledige baan voor LB tussen de € 2445 en € 3739, afhankelijk van leeftijd en ervaring. Voor LC is dat min. € 2460 en max. € 4361, voor LD min. € 2470 en max. € 4962. Elke schaal is onderverdeeld in treden. Op dit moment zijn dat er 15. Dit wijzigt echter in de komende jaren. Uiteindelijk bereik je al in 12 treden je maximumsalaris. Elk jaar ga je in principe een trede omhoog in je eigen schaal. In bijzondere gevallen kan de school er voor kiezen je een extra trede te geven of om je een keer geen trede omhoog te laten gaan. Als startende leraar met een tweedegraads bevoegdheid kom je in schaal LB. Met een eerstegraads bevoegdheid start je vaak in de LB- of LC-schaal.”

  http://www.wordleraarinhetvo.nl/arbeidsmarkt/salaris-en-carrieremogelijkheden/?gclid=CNjg_e2z4qcCFYGCDgodV1yq9Q

  Waarbij nog moet worden opgemerkt dat in het laatste citaat glashard wordt gelogen. Voor 1985 kreeg iedere docent met 1e graads bevoegdheid automatisch een LD schaal, sindsdien (sinds de zgn HOS-nota) krijgt iedere docent, ongeacht z’n bevoegdheid een LB schaal. En daar blijft het bij tenzij iemand iets bureaucratisch gaat doen in de schoolorganisatie. Oude docenten behielden wel hun rechten. Twee jaar geleden werd een akkoord gesloten dat schoolbesturen in 2014 zo’n 16% van hun personeelsbestand in LC of LD geplaatst moeten hebben.

 14. Dawg says:

  OT

  ‘t Gaat ondertussen lekker in de UK:

  http://www.bloomberg.com/news/2011-03-22/u-k-inflation-accelerates-more-than-forecast-to-fastest-pace-in-two-years.html

  “One of the reasons we are seeing high inflation at the moment is because of what’s happening to global commodity prices.”

  Yeah, right.

 15. RealisT says:

  @8

  Ja, dergelijke bedragen voor ex-leraren zijn mij uit directe omgeving ook bekend. Hetzelfde gaat op voor gemeenteambtenaren. Twee in mijn familie waren beleidsmedewerkers die bij elk bouwproject van de gemeente weer vooraan stonden en dus eerste keus hadden. Nu een riant pensioen (7000-8000 Euro) plus kapitaal huis. Inleveren/matigen is onzin, diefstal zelfs want ze hebben er recht op. Verwachten ook ieder jaar inflatiecorrectie.

 16. nhz says:

  @14:
  tja, het kan natuurlijk niks te maken hebben met ongekend geld pompen… Was in de UK het afgelopen jaar (relatief) nog erger dan in US en EU. En dat heeft dan weer gevolgen voor het Pond (yippie, concurrentiekracht voor de grote bedrijven) en dus voor de grondstoffenprijzen …

  @15:
  ik ken iemand van de provincie die ruim 7000 euro pensioen krijgt; maar die zal hoofd van een kleine afdeling daar geweest zijn, maakt vermoedelijjk ook uit. Toch riant voor iemand die feitelijk een gewone beleidsambtenaar is, en dat ver van Den Haag.

  En ik heb het hier al eerder gemeld: vrijwel alle ‘miljoenenhuizen’ bij mij in de stad (vooral grote monumentenpanden) zijn tegenwoordig eigendom van ambtenaren, terwijl 20 jaar terug de bulk eigendom van ondernemers was. Bij ambtenaren reken ik dan mee medici, die voor het overgrote deel feitelijk ook ambtenaar zijn hier (in dienst van ziekenhuizen). De meeste van die woningmiljonairs zijn gewone leraren, werknemers van gemeente en provincie, etc. Vaak mensen die al langer geleden gekocht hebben en de hele stijging op de housing ladder hebben meegemaakt, soms extra slim door bijv. 10 jaar terug uit de Randstad naar hier te komen en het truukje hier nog eens over te doen …

 17. John says:

  Kijk aan Dawg zijn informatie hebben we wat.
  Het anekdotische geneuzel wat een gemeenteambtenaar misschien wel aan pensioen krijgt niet.

 18. nhz says:

  @17:
  let wel: dat verhaal gaat over de huidige situatie. Niet wat de generatie die inmiddels 5-10 jaar met pensioen is allemaal voor zichzelf geregeld heeft (precies hetzelfde probleem als in de VS, wat dat betreft).

 19. beurse beurs says:

  ik denk toch dat startende docenten niet zoveel verdienen vergeleken met het bedrijfsleven. Ik verdien (als freelancer) 3-5 x zoveel buiten het onderwijs als erbinnen. Niet gek dat er bijna geen wiskundigen, economen en zelfs leraren duits en biologie te vinden zijn, want elders krijg je veel meer. Geen academen meer voor de de klas in het VWO is inmiddels normaal. Of helemaal geen docenten wiskunde, gewoon lekker een alfa studie doen allemaal. De uitverkoop van het onderwijs!

  (en dan heb ik nog helemaal niet over leasauto’s, laptops en een lekkere stoot als secretaresse, dat krijg je allemaal niet in het onderwijs)

 20. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Prima artikel, één aanvulling:
  CBS doet niet aan stelselmatig met grote bombarie veel te positieve voorlopige cijfers naar buiten brengen om ze vervolgens in alle stilte te corrigeren.

  NVM, zoals we ze kennen, wel 🙂

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/nvm-cijfers-over-de-huizenprijzen-worden-altijd-naar-beneden-bijgesteld/

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-06-2010/vbohypotheekdiscussie-nekt-verkoop/#comment-41845

  Weer een verschilletje.

  Hoe het ook zij, ze kunnen spinnen wat ze willen maar niemand gelooft de 7 redenen om toen een huis te kopen …

  Met de kennis van NU

 21. Juan Belmonte says:

  Huizenprijs: CBS vs NVM vs El Mundo (Spanje)

  El precio de las viviendas españolas podría bajar otro 23,3% hasta 2012

  De prijs van woningen in Spanje kan wel eens met 23,3% extra dalen tot 2012.

  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/03/22/suvivienda/1300786197.html

  Stress-testje ?

 22. dr.t says:

  God wat een overloos geneuzel weer hier zeg over ambtenarensalarissen.

  Ambtenaren en regelgevng zijn enorm irritant. Maar een sterke en gecontroleerde overheid houdt twee dingen tegen. Georganiseerde misdaad (zij hebben een hekel aan controle) en willekeur naar de burger toe.

  God dat uitgerekend ik hier een pleidooi daarvoor moet houden.

  Maar on topic het heeft vrijwel geen zin om conclusies te trekken over de resultaten van twee of meer onderzoeken als niet haarfijn van te voren en in afstemming is gedefinieerd waarover men onderzoek doet en in hoeverre het een in verhouding staat tot het ander.

  Als onderzoeksdoelstellingen, dan wel -populatie dan wel- methode- verschillen dan kun je net zo goed een appel met een peer vergelijken.

  Dat neemt natuurlijk niet weg dat buitenstaanders niettemin weer vrolijk voldoende grond ervaren om conclusies menen te kunnen trekken.

  Een zwarte bol maat alles immers zo heerlijk coherent, je hoeft bijna niet meer zelf na te denken…

 23. Juan Belmonte says:

  @dr t

  Mooie club hè die NVM

  Kwamen ze van het najaar nog met 7 redenen om TOEN een huis te kopen, voorzien ze nu een daling van 5% in de woningprijs.

  Hahahahaaaaaaaaaa,

  De NVM had al geen imagoprobleem (ze waren al leuk) maar nu zijn ze gewoon geweldig goed, wat een bak 🙂

  Slimme Z !

 24. nhz says:

  @19:
  ja, als freelancer … duh. Ik reken ook wel eens 200 euro per uur als ze niemand kunnen krijgen. En de rest van je verhaal … Veel academen zijn slechte docenten, en ik denk dat gebrek aan docenten meer te maken heeft met arbeidsomstandigheden (grote klassen, lastige leerlingen, konstante systeemwijzigingen, administratieve verplichtingen, enz) dan met salaris. Naar mijn ervaring heeft een beetje hoogleraar een leukere stoot als secretaresse dan een gemiddelde techneut in het bedrijfsleven; maar misschien is dat de laatste jaren veranderd. Echte academici gaan denk ik eerder voor sexy onderzoeksthema’s en apparatuur dan voor een stoot die met de koffie langskomt of de telefoon aanneemt.

 25. nhz says:

  @22:
  over welke georganiseerde misdaad hebben we het nu, die bij de banken?
  😛
  Appels en peren vallen allebei omlaag en rotten doen ze ook in normale omstandigheden. Voor huizenmarkten kun je ook zoiets zeggen.

 26. Coen C says:

  Geen idee of iemand hier het al over gehad heeft, zo niet, bij deze:

  01-01-2011 zijn de nieuwe woonquotes van het CBS overgenomen door de banken. Voor de jan-modalen scheelde dit destijds ± 10% leencapaciteit, voor anderen (minder bedeelden) zelfs 20%. Ik heb ik mijn klantenkring (hypotheekadviseur) gemerkt dat er panden ineens in 2 weken verkocht werden en dit was half december.

  Er was een hausse aan ‘paniekkopers’, die na 01-01-2011 ineens die ene hypotheek niet meer konden verkrijgen, dankzij het CBS/de AFM. De banknormen passen zich daaraan aan tegenwoordig.

  “Ziet ende verschiet”

 27. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Er is een kans dat de gerenommeerde oekoenomen de kunstlage lage rente hebben ontdekt. Echt waar (ze schijven het zelf):

  Samen met een ruim monetair beleid van de Verenigde Staten resulteert dit in een lage rente. Deze lage rente leidt ertoe dat onkredietwaardige personen toch hypothecaire leningen krijgen.

  http://www.mejudice.nl/artikel/582/blindheid-voor-risico-s-en-groepsdenken-komt-overal-voor-ook-in-nederland

  Herhaling:
  Als de rente niet langer de prijs van geld weergeeft, treden er andere mechanismen op…
  een kredietcrisis bijvoorbeeld

 28. Juan Belmonte says:

  Maarueh, met HRA in een polder geldt dit principe niet. 🙂

  Immers HRA halveert praktisch de effectieve (en toch al kunstmatig lage) rente.

  Hahaha, het blijft gratis cabaret, gelukkig snapt Juan er allemaal niet zo veel van.

  Stelt u zich eens voor…

 29. Juan Belmonte says:

  http://red002.tahucontent.com/index.php?id=154&tx_redapp_pi1%5BshowUid%5D=1323

  Duitse villa
  € 249000
  op 1567 m²

  of

  Hollandse eengezinswoning
  € 369.000
  op 249 m²

  http://www.funda.nl/koop/amerongen/huis-47967921-aspergelaan-7/

  Hoeveel kilometer (en HRA) zit ertussen ?

 30. Juan Belmonte says:

  Mocht de (Duitse) link niet werken:

  http://www.verhuis.de

  Emsbüren, Dorpsrand , Geschikt voor dubbele bewoning: € 249000

 31. RealisT says:

  @26

  Angst om de boot te missen werkt dus nog steeds goed bij sommige kopers. Even wachten zou je ook veel (geleend) geld kunnen schelen.

  Wat zal volgens jou het belangrijkste effect van de nieuwe maatregelen zijn?
  Banken zeggen ze nu al toe te passen, maar ik hoor ook verhalen waarbij er nog steeds stevig geleend kan worden. Iedere persoonlijke situatie toch weer een uitzonderingsgeval?

 32. RealisT says:

  @29

  Daar is volgens mij iemand failliet gegaan. Alleen de tuinman komt nog langs.

  Leuke hobbyruimte met dubbele deuren overigens. Of is dat die dubbele woonruimte?
  De rest is ook lekker ruim zonder meubels en zo. Een beetje kitscherig (typisch duits) maar daar valt best wat van te maken.

  En is ook nog eens een bruisend dorp:

  In Emsbüren zelf vindt op Eerste Paasdag rond 16.00 uur vanaf de nabijgelegen Nattenberg een paasprocessie plaats, waarbij men zingend naar het dorp trekt, gaat bidden bij de muur van het kerkhof en een rondje om de Andreas-kerk loopt.

  Maar het toont wel overduidelijk aan dat je bij de oosterburen veel meer huis voor je geld krijgt. Ik kijk er zelf ook een tijdje rond en het is verbijsterend om het verschil met NL te zien. Voor 250k heb ik zoiets in NL nog niet gezien.

 33. Cinelux says:

  Dat prijsverschil is inderdaad niet normaal i.v.m. Nederland, maar is al jaren bekend.Het nadeel in Nederland is dat het overal duur is.Dat is in Duitsland,Frankrijk,U.K. etc. tot echt anders.Daar is het in de grote steden duur,maar ga je een paar kilometer verder van de stad af, word het veel goedkoper.Leve de grondpolitiek HRA etc.

  En niet te vergeten de BPM op auto’s,die is er in de ons omringende landen ook niet.
  (scheelt je gauw een paar duizend euro op een gemiddelde auto)

  Ach, grootste deel van Nederland denken toch dat ze in het beste land van de wereld wonen (zie de lijstjes in de kranten).
  Ben zelf Nederlander, maar heb geen hoge pet op van de Nederlander in het algemeen qua financieel inzicht.Ben niet de enigste, vraag maar aan de gemiddelde Poolse bouwvakker of Turk met vastgoed in eigen land.

 34. Pjotr says:

  Bouwsector de nek omgedraaid, ik weet niet hoe ze in nederland gaan bouwen in de toekomst maar de kennis is in ieder geval dan compleet weg. Alle ervaren bouwvakkers zijn op zoek naar een andere baan, en ze zullen echt niet terugkeren zodra ze wat anders vinden.

 35. bigD says:

  Tut-tut-tut, gaan ze dan allemaal aan de slag als bankier bij de staatsbank ABN?

  Ik wil best de bouwsector redden door de grondprijzen te laten zakken. Zal je zien hoeveel werk er weer is voor Pjotr de projectontwikkelaar en zijn oosteuropese werklieden. En dan geen gebedel voor compensatie van reeds aangekochte grond; risiko behoort bij ondernemen.

 36. ll says:

  Niemand weet de waarde nu nog van de huizen in Tokyo.

  Heeft U al een geigerteller in huis 😉

  http://citywire.co.uk/global/real-estate-fund-suspends-redemptions-over-japan-uncertainty/a480364

 37. dr.t says:

  Man naar mijn hart!

  Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken is er geen voorstander van om de leegstand van kantoorruimte tegen te gaan door het stimuleren van verbouwen van die panden tot woonruimte.

  © ANPTweede-Kamerleden deden dinsdag daartoe een voorstel om zodoende het probleem aan te pakken.

  ”Maar die verouderde kantoorpanden staan vaak op plaatsen waar gebruik van woningen niet aantrekkelijk is”, stelde Donner. ”We moeten als overheid geen tweederangs woningen financieren.”

  Een Kamermeerderheid is er voorstander van om het btw-tarief bij de ombouw van kantoorpanden naar bijvoorbeeld studentenhuizen te verlagen van 19 naar 6 procent.

  Overdrachtsbelasting

  Daarnaast willen deze partijen de overdrachtsbelasting afschaffen als een pand wordt getransformeerd naar bijvoorbeeld een woning.

  Donner is eerder een voorstander om de leegstaande kantoorpanden te slopen: ”Dan creëer je ruimte voor andere bouwactiviteiten. Dat is beter dan omvormen.”

 38. nhz says:

  @31,32:
  de verschillen zijn inderdaad enorm, zeker als je beter kijkt. Ik herinner me de hilarische rapportjes van een spaans familielid (uit het binnenland, waar de prijzen zelfs voor de recente spaanse perikelen toch al veel lager waren dan in NL) die door Duitsland reisde richting Berlijn, en steeds spectaculairder koopjes tegenkwam en even moest rapporteren. Soms waren er hele dorpjes waar je voor 50-100K volop uitzoek had in mooie villa’s (villa in NL termen dan: groot, degelijk en hele grote tuin). En dat was dan nog vnl. in ‘West-‘Duitsland, want verderop zakken de prijzen soms tot onder 5K.

  @33:
  hoezo de nek omgedraaid? Ik denk dat deze sector zichzelf in slaap heeft laten sussen door eindeloze overheidshulp, zelfs nu nog. Daardoor kunnen ze gewoon niet meer concurreren. Het is dat allerlei wetgeving het moeilijk maakt (ik hoor wel eens verhalen over Belgische aannemers die een klusje in Zeeland willen doen, en hoe moelijk dat is), maar anders namen de Duitsers en Belgen hier zo de hele bouwmarkt over, en zouden we véél minder betalen voor een huis.

  @34:
  één van de problemen is hier inderdaad dat bouwers verdienen op de grond die gekoppeld wordt aan de bouw van het huis, waarop nominaal vrijwel niks verdiend wordt. Duidelijk geval van fout bedrijfsmodel, niet toekomstbestendig.

  @35:
  komt allemaal goed, de Japanse overheid is in hoog tempo bezig alle normen voor wat acceptabele straling is op te krikken, soms met een factor van meer dan 100. Nee, dan liever het Russische systeem: daar zijn de normen wetenschappelijk / medisch verantwoord, alleen worden ze niet nageleefd omdat dat soms niet haalbaar is. Maar dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent. Geigertellers helpen trouwens niet om radioactieve verontreiniging in bijv. water, lucht of voedsel op te sporen dus het is maar schijnveiligheid.

 39. nhz says:

  @36:
  wedden dat Donner op de sloop van die panden nog meer subsidie wil geven dan voor eventuele ombouw naar woonruimte? De man van de tophypotheek, het is allemaal zo voorspelbaar.

 40. dalen says:

  Staat vandaag in het FD een aardig stukje over de overwaardering van de huizenprijzen in Nederland.

  Kan het artikel digitaal niet vinden (misschien iemand anders?) maar de inleiding staat hier.

  http://www.fd.nl/artikel/21745640/gedragscode-stopt-overstroming-huizenmarkt-niet

 41. Get a Life! says:

  Here you go…

  De kraan staat wijd open, het bad loopt over. Wat doet u? De kraan dichtdraaien? Het stopje er uit trekken? Niet als u een politicus bent. Dan probeert u snel de rand van het bad wat hoger te maken. Of u pakt een emmer en gaat hozen. Misschien boort u een gaatje in de wand van het bad, om de waterdruk te laten dalen. Of meerdere gaatjes, als dat niet blijkt te werken.

  In elk geval draait u niet aan de kraan. Dat is taboe. En het laten zitten van het stopje was een spijkerharde verkiezingsbelofte, dus daar blijft u ook vanaf. Lapmiddelen en halve maatregelen is alles wat de politicus rest.

  Wat doet de politicus bijvoorbeeld als de ongelimiteerde subsidie op hypotheekleningen de bevolking aanzet tot het afsluiten van enorme hypotheken, huishoudens financieel kwetsbaar maakt en de huizenprijzen zo hoog opdrijft dat een koophuis voor starters onbereikbaar wordt? Draait zo’n politicus de subsidiekraan dicht en stelt hij een voorzichtige, maar gestage afbouw van de belastingvoordelen voor huiseigenaren voor? Natuurlijk niet, want voor de verkiezingen bezwoer hij dat de hypotheekrenteaftrek bij hem veilig zou zijn. Aantasting van dat verworven recht is taboe.

  Dat wordt dus dweilen met de kraan open. De politicus maakt afspraken met banken en verzekeraars over de maximaal te verstrekken hypotheek. Deze week presenteerde het kabinet het resultaat: de fonkelnieuwe Gedragscode hypothecaire financieringen. Volgens die code mag een hypotheeklening straks niet hoger zijn dan 110% van de aankoopwaarde. Bovendien mag het aflossingsvrije deel van de hypotheek niet meer dan 50% van deze waarde bedragen. De regels gelden alleen voor nieuwe gevallen. Met deze afspraken, verwacht minister van Financiën Jan Kees de Jager, zal ‘voorkoming van overkreditering goed geborgd worden’.

  Het is maar hoe je overkreditering definieert. Volgens het Centraal Planbureau ligt de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van de eigen woning momenteel op 52%. Dat is het hoogste percentage sinds de meting in 1970 begon. De nieuwe gedragscode zal de verhouding niet verminderen, want als alle nieuwe huiseigenaren slechts de helft van hun hypotheekschuld af betalen, blijft iedereen keurig binnen de regels. De Jager ‘borgt’ vooral dat er feitelijk niets veranderd.

  Hoe kan het ook anders, als de bron van de problemen — de subsidie op lenen — niet wordt aangepakt? Ook bij de nieuwe gedragscode houden huiseigenaren de perverse prikkel om toch vooral zoveel mogelijk schuld op het huis te laten drukken, zodat de hypotheekrenteaftrek maximaal is.

  De leensubsidie in Nederland is uitzonderlijk hoog. Volgens een recent onderzoek van de Oeso is het gat tussen de bruto betaalde hypotheekrente en de feitelijke netto rentelast in Nederland ruim 1,6 procentpunt. Nergens anders in de zeventien onderzochten landen is dat verschil zo groot. Het gevolg is een overspannen huizenmarkt, met bovenmatig dure woningen en een enorme hypotheekschuld die huiseigenaren kwetsbaar maakt voor een daling van de huizenprijs.

  In plaats van de zelfregulering van een gedragscode had het kabinet de rentesubsidie zelf moeten aanpakken. Een simpele manier zou zijn door alleen nog renteaftrek op basis van een gewone annuïteitenhypotheek toe te staan. Iedereen mag zelf weten wat voor lening hij afsluit, maar bij de renteaftrek gaan we uit van een annuïteitenhypotheek. De prikkel om te lenen zonder aflossen wordt minder. De kraan gaat langzaam dicht.

 42. dalen says:

  Misschien aardig voor Juan die geïnteresseerd is in de securitisatiemarkt.

  http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2011/dnb249358.jsp

  Als we kijken naar de grafiek dat banken voor miljarden aan securitisaties zelf in portefeuille houden is er kennelijk nog heel wat te winnen. Immers, volgens het bericht van DNB:

  “De Nederlandse hypotheekmarkt wordt als redelijk robuust beschouwd vanwege de geringe betalingsachterstanden, de gematigde huizenprijsdaling in vergelijking met enkele andere landen en de uitbreiding –zij het tijdelijk- van de Nationale Hypotheek Garantie.”

  Jongens zie het eens door de roze bril die DNB geheel gratis ter beschikking stelt. Misschien is het een idee om Kees de Kort zo’n mooie roze bril te schenken.

  Anders, gewoon kop in het zand en kopen die securitisaties, het liefst die van Griekenland. Zijn zij tenminste gered.

 43. Cinelux says:

  37 nhz: En dat was dan nog vnl. in ‘West-’Duitsland, want verderop zakken de prijzen soms tot onder 5K.

  Dat is ook waar ik soms versteld van raak op de Nederlandsche tv.Die arme Poolse bouwvakkers, die hier uitgebuit worden.Ga het loon wat ze krijgen eens omrekenen naar hun eigen maatstaven, en wat zij daarmee kunnen doen in eigen land.
  Daar sta je nog versteld van.Ben benieuwd wat Nederlanders gaan doen als zij in Polen 8000 Euro netto per maand kunnen gaan verdienen i.p.v. 1500 Euro netto in Nederland.

 44. Cinelux says:

  Vandaag de krant gelezen.Staan veel advertenties van huizen die binnenkort meedoen aan de openhuizendag.

  Prijzen gaat natuurlijk helemaal nergens over.Nederland heeft nog een lange weg te gaan, wil ik hier ooit weer een huis kopen.

 45. RealisT says:

  @41

  In Nederland worden de prijzen alleen nog maar bepaald door wat iemand maximaal kan lenen, bij voorkeur zonder ooit iets af te lossen. Prijzen van huizen worden vermeldt in netto maandlasten.

  Doe hetzelfde met bv auto’s en morgen rijdt half NL minstens in een BMW uit de 7-serie. Ben je een half jaartje verder dan kun je alleen nog een lullige Ford Fiesta voor het zelfde geld veroorloven.

 46. nhz says:

  @41:
  ik begreep dat veel van die Polen daarom al terug zijn, na vijf jaar hard werken hier kunnen ze in eigen land leven als koning in Frankrijk, zonder gezeik over lawaai of teveel drinken 😉

  @43:
  laat staan als de aankoop van een auto volledig belastingaftrekbaar is, we ‘starterssubsidies’ van 10K gaan geven voor iedere auto (20K voor een EV) en je niets hoeft aan te betalen maar bij iedere auto 5K extra krijgt voor een leuke vakantie, omdat je zo briljant was om een auto te kopen.

 47. nhz says:

  Ondertussen: US new home sales op laagste waarde sinds 1963 (dat is vermoedelijk toen ze begonnen met tellen?). En dat nadat er vaak al tientallen procenten van de prijs af was gegaan.

  Gelukkig is Nederland anders en blijft de daling hier beperkt tot 5-10% maximaal. We gaan knallen op de Open Huizen Dag, als ik de notarissen was zou ik alvast extra personeel gaan aannemen.

 48. Marketwatch says:

  Leegstaande kantoren in NL kunnen voor een nieuwe banken/verzekeraars crisis zorgen, er is zelfs nu een werkgroep in het leven geroepen die pleit voor het mogelijk maken van fiscaal “vriendelijk” afschrijven (lees afschuiven op de rest van NL) op dergelijke panden…

  http://www.fdselections.nl/vastgoed/Nieuws/UithetFD/articleType/ArticleView/articleId/20744/Leegstand-kantoren-groot-risico-banken.aspx

 49. RealisT says:

  @44

  ‘en je niets hoeft aan te betalen maar bij iedere auto 5K extra krijgt voor een leuke vakantie’

  Ik meende laatst in Radar gezien te hebben dat dit in feite al zo is. 2 jaar uitgestelde betaling + extra geld. Daarna wel 10% rente, maar we kijken alleen naar de maandlasten dus who cares?

  Ondertussen kunnen ze in Ierland hun geluk niet op met hun nieuwe regering:

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/12/0323_1300_Rente_Ierland_boven_de_10_procent.xml

  Let vooral ook op dat laatste zinnetje:

  Ze houden steeds meer rekening met een (kleine) afboeking van hun bezit.

  Lees je mee Jan Kees?

 50. RealisT says:

  Eentje voor de categorie glijdende schalen, inzake vastgoedfraude:

  Volgens minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is een schikking in feite een straf. ‘Een schikking is voor mij en het publiek een totale schuldbekentenis van degene die een crimineel feit heeft gepleegd’.

  http://www.fd.nl/artikel/21747969/vastgoedfraudeblog-opstelten-noemt-schikking-straf

  Vreemd, ik dacht altijd dat men liever schikte om uit de publiciteit te blijven.

 51. nhz says:

  @48:
  het verschil zal in de praktijk wel zijn dat gemeentes gewoon zaken mogen blijven doen met vastgoed magnaten die geschikt hebben; kunnen ze doen alsof ze niet graag aan tafel zitten met officiële maffia.

 52. Libertango says:
 53. RealisT says:

  @50 + 39

  ‘Een simpele manier zou zijn door alleen nog renteaftrek op basis van een gewone annuïteitenhypotheek toe te staan. Iedereen mag zelf weten wat voor lening hij afsluit, maar bij de renteaftrek gaan we uit van een annuïteitenhypotheek.”

  Zoiets stelde ik hier eerder al voor. Door daadwerkelijk af te lossen komt ‘eigenaar’ tenminste weer terug in huiseigenaar.

  Daarnaast overdrachtsbelasting vervangen door belasting op boekwinst van woning ten laste van verkoper. Maar het zal wel totdat Jan Kees in het bejaardenhuis zit duren om zoiets ter sprake te brengen…

 54. nhz says:

  @51:
  de reden dat ze dat niet zo doen is wellicht dat het dan wel zo logisch is om het ook voor bestaande hypotheken te laten gelden. En daar is vrijwel de hele politiek tegen, alle bestaande scheefleners moeten tot elke prijs ontzien worden.

  Ik denk dat er een slim spelletjes gespeeld wordt door CDA en VVD om echte maatregelen op de huizenmarkt tegen te gaan, en het spel nog wat langer te rekken (tot na de volgende verkiezingen, zou zomaar kunnen). Misschien dan ook nog vlak voor de verkiezingen de KK eraf halen?

 55. dalen says:

  @ Libertango

  Dank je voor het artikel!

  PS weet iemand of het in Duitsland mogelijk is daar een huis te komen en die als tweede woning aan te houden?

 56. snorkel says:

  @36, Dus kantoren ombouwen is geen goed idee omdat de lokatie niet geschikt zou zijn. Maar diezelfde kantoren op dezelfde lokaties slopen, en vervolgens op diezelfde lokatie iets anders (woningen?) neerzetten is wel een goed idee?

  De auto laten staan om met de fiets naar je werk te gaan is geen goed idee. Maar als je de auto wegdoet, en een nieuwe fiets koopt om op naar je werk te gaan, dan is het wel een goed idee?

  Ik weet het niet hoor, maar volgens mij is dat alleen goed nieuws voor de autosloopbedrijven en fietsenwinkels. Voor de rest van Nederland is het weggegooid geld

 57. RealisT says:

  @54

  Dr. t(ophypotheek) is wel vaker in de war. Hij denkt dan een punt te scoren en haalt dat vervolgens zelf weer onderuit. Vermakelijk toch?

  De insteek van Donner is gelijk die van vele gemeenten: sloop goedkope huurwoningen en zet er dure koophutten voor in de plaats. Je moet er toch niet aan denken dat overbodige kantoren ineens betaalbare woningen in de stad zouden opleveren? Voor dat je weet kun je argument van schaarste niet meer gebruiken.

 58. snorkel says:

  @55, inderdaad ja (achteraf gezien had ik misschien beter de auto en fiets om kunnen draaien in mijn voorbeeld, maar het principe blijft)

 59. Martijn says:

  @48

  Vreemd, ik dacht altijd dat men liever schikte om uit de publiciteit te blijven.

  Inmiddels is men gewoon openlijk crimineel, en gaat het er enkel om daar zo goed mogelijk mee weg te komen.

  Opstelten biedt daar nu mogelijkheden voor: treft een schikking en claim dat je daarmee alleen al gestraft bent: een openlijke schuldbekentenis.

  Dan kan men toch niet al te veel geld meer gaan vragen hè.

 60. Get a Life! says:

  Ik denk serieus dat halverwege het jaar de paniek serieus gaat toeslaan.. Er zal op macro-economisch niveau ongetwijfeld het een en ander gebeuren.

  Schrijnend om te zien hoe snel het aantal te koop staande woningen toeneemt. Het huidige tempo overstijgt die van vorig jaar. Over een maand of twee zitten we tegen de 245.000 woningen op Funda (http://www.floris.nu/?postid=134).

 61. FT says:

  Die hele discussie over het ombouwen van kantoorpanden is zinloos. Een paar maand geleden is dat al eens langs geweest.
  Ik kon de link niet meer vinden, dus even uit mijn geheugen:
  Er was een onderzoek gedaan naar de lege kantoorpanden in Eindhoven, ik dacht door bouwkunde studenten, maand het resultaat was dat van de 150 onderzochte panden misschien een stuk of 5 bruikbaar waren.
  De rest niet, de belangrijkste redenen waren de locatie en de kosten van ombouw waardoor de huizen onverkoopbaar zouden worden.

 62. nhz says:

  @61:
  maar kosten zijn niet relevant als je een overheid hebt die onbeperkt geld wil toeschuiven naar de vastgoed maffia.

 63. FT says:

  NHZ,

  Nou klinkt leuk dan.
  Maar doen we dan ook zoals bij kantoren, in the middle of nowhere, maar wel 1 parkeer plaats per 3 werkplekken? Dus per 3 woningen 1 parkeerplaats? 🙂

 64. nhz says:

  @63:
  bij mij in de regio zijn er zowel nieuwe als bestaande woonwijken met 2-3 woningen per parkeerplaats; dus ik denk dat het dan minstens 5 woningen per parkeerplaats wordt 😉

  Ik sta echt nergens meer van te kijken hoor. Bij mij in de stad is pas weer heel veel geld (dat er eigenlijk niet is) gereserveerd voor een nieuw bedrijventerrein. Terwijl het oude voor wellicht de helft leeg staat (gebouwen die al jaren gesloten zijn, zit hooguit een wietplantage ofzo in). Helemaal verwaarloosd, ondanks dat het feitelijk een toplokatie is. Het nieuwe bedrijventerrein dat ze willen ontwikkelen ligt een stuk minder gunstig, en is nu één van de weinige écht mooie stukjes natuur (oude polder van voor 1500) op Walcheren. Tja, politiek …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*