Links pakt aftrek hypotheekrente aan

D66, GroenLinks en de PvdA willen de AOW en de hypotheekrenteaftrek aanpakken na de verkiezingen, maar de manier waarop verschilt. D66 wil de hypotheekrenteaftrek halveren tot ongeveer euro 6 mrd per jaar. Dit zei Joris Backer, voorzitter van de programmacommissie zondag in Buitenhof.

In 22 jaar gaat de maximale renteaftrek van 52% naar 30%. Aflossingsvrije hypotheken verdwijnen. Kathalijne Buitenweg, die het programma schrijft voor GroenLinks, wil deze vorm van fiscale steun helemaal afbouwen tussen 2015 en in 2040.

PvdA-Kamerlid Paul Tang verwacht dat zijn partij de hypotheekrenteaftrek ook aanpakt. Vorm en tempo zijn nog onderwerp van discussie. GroenLinks en D66 willen ook de huurmarkt aanpakken. De tweede maatregel van de PvdA is het doorzetten van de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, met flankerende maatregelen. ‘We willen, als we in een nieuw kabinet komen, zo spoedig mogelijk duidelijkheid geven aan de burger over dit soort maatregelen’, zegt Tang, ‘omdat het belangrijke veranderingen zijn voor mensen.’

AOW-leeftijd naar 67

De drie grootste linkse partijen in de peilingen kiezen hier vermoedelijk verschillende paden. D66 wil vanaf 2012 de AOW-leeftijd ieder jaar met twee maanden verhogen, zodat hij al in 2024 uitkomt op 67 jaar. Dit levert jaarlijks euro 4 mrd op en is gunstig voor de arbeidsmarkt, die tegen die tijd erg uitdunt door de vergrijzing. GroenLinks houdt vast aan het eigen plan dat de AOW-leeftijd naar 67 kan, maar dat iedereen na 45 jaar arbeid mag stoppen met werken, vanaf de leeftijd van 63 jaar. Dit levert een fractie minder op.

D66 en GroenLinks willen de overheidsfinanciën in acht jaar op orde hebben. Het financieringstekort moet eerder zijn weggewerkt, de maatregelen om de kosten van de vergrijzing op te vangen moeten dan allemaal genomen zijn.

Vervangen van zorgtoeslag

Tang wil dat de PvdA de komende vier jaar de genoemde grote slagen maakt, inclusief de al afgesproken crisismaatregelen voor huizen boven euro 1 mln en het vervangen van de zorgtoeslag door inkomensafhankelijke premies. In 2013 en 2015 moet uit tussenbalansen blijken of aanvullend beleid nodig is. Een regeerakkoord dat vier jaar bestuurlijke en politieke rust garandeert, is volgens de econoom deze keer niet de beste weg. Sturen op een volkomen onzeker tekort in 2020 vindt hij helemaal onzinnig.

D66 wil verder de duur van de WW beperken tot een jaar. GroenLinks wil voor de zorg een inkomensafhankelijke premie.

bron:  BNR Nieuwsradio

Share Button
Tagged with: ,
19 comments on “Links pakt aftrek hypotheekrente aan
 1. Woger says:

  ‘We willen, als we in een nieuw kabinet komen, zo spoedig mogelijk duidelijkheid geven aan de burger over dit soort maatregelen’, zegt Tang, ‘omdat het belangrijke veranderingen zijn voor mensen.’

  Waarom dan niet al in het verkiezingsprogramma? Of moeten ze allemaal nog eerst 3 maanden in training bij een logopedist om het woord hypotheekrenteaftrek te oefenen?

 2. bigD says:

  Bemerk ik een zekere bereidheid onder huizenbezittend Nederland voor bezuinigingen, inclusief een beperkte aanpak van de HRA? Of begeef ik mij teveel onder huurders en mensen met een afgeloste hypotheek?

 3. nhz says:

  de titel slaat eigenlijk nergens op als je de details leest; dit is pure symboolpolitiek van salonsocialisten.

  Samengevat zou ik zeggen: de politiek van links tot rechts beslist om effectief niks te doen aan de HRA (en allerlei andere voordeeltjes van huiseigenaars).

 4. Woger says:

  Ik weet het niet, maar ik heb nog nooit zo veel politici het woord HRA in de mond horen nemen. Daarbij komen de meeste overigens met zeer matige maatregelen. Deze is leuk “D66 wil de hra in 22 jaar halveren, van 52% tot 30%”. Dat is politiek halveren denk ik dan.
  Bovendien is dat dat 1% per jaar op 13miljard is 130 miljoen per jaar. Een aangezien huizen gemiddeld stijgen met 2 a 3% per jaar komt er elk jaar 130 a 260 miljoen extra bij. En daarmee wil D66 dan ook het tekort terug dringen in 8 jaar…..
  Slimme mensen bij D66!

 5. nhz says:

  @4:
  precies, minder dan 1% eraf per jaar, dat heeft dus geen enkel effect en is symboolpolitiek – om te suggeren dat D66 ook denkt aan de mensen die geen huiseigenaar zijn. De bijdrage van deze symboolpolitiek aan het oplossen van het 35 miljard tekort schat ik voor de eerstkomende 10 jaar op minder dan 1%. Wat maar weer bewijst dat politici niet tot de orde der gewervelden behoren.

 6. adamus says:

  Ik weet het niet, maar ik heb nog nooit zo veel politici het woord HRA in de mond horen nemen.

  degene die het hra het laatste in de mond neemt verliest.

 7. Hans2 says:

  @5,
  Dit is verkiezingsretoriek, ze willen kiezers niet afschrikken.
  Zodra ze in het kabinet zetten zullen ze melden dat de situatie veel zorgelijker is en dat hardere maatregelen noodzakelijk zijn;-) Met name Pechtold heeft al eerder aangegeven dat hij gehakt gaat maken van de HRA.

 8. nhz says:

  @7:
  ik zeg het nog maar een keer, politici zijn weekdieren en die van D66 zeker. Ze verhogen véél eerder de belasting (vermoedelijk vooral sneaky belastingen zoals via de energierekening of nieuwe milieuheffingen) dan dat ze serieus ingrijpen bij de HRA en al die andere feestregelingen.

 9. adamus says:

  Met name Pechtold heeft al eerder aangegeven dat hij gehakt gaat maken van de HRA.

  Ik hoor hem er niet meer over. Welke ministeries gaat D66 opeisen in de onderhandelingen?

 10. Peter says:

  “GroenLinks wil voor de zorg een inkomensafhankelijke premie.”

  Weer terug naar het systeem waar als je net 10 euro meer verdient dan de zieligheidsgrens, je ineens twee of meer keer de ziektekosten kwijt bent en door iedere arts met de nek word aangekeken omdat het allemaal moeilijk moeilijk is?

  Als dit soort maatregelen er door komen dan ga ik gewoon nog korter werken, stikt het systeem vanzelf.

  Werken loont niet meer, enkel sjoemelen met belasting formulieren en criminaliteit nog.

 11. Peter says:

  Bovendien is het zo krom als een hoepel. Als ik een auto koop of naar de kapper gaat is de prijs ook niet direct van mijn inkomen afhankelijk.

  Laat ook groen links dus niet aan de macht komen. Als die lui hun zin krijgen zijn we over 12 jaar een land van torenhoge werkeloosheid en grote armoede.

 12. Peter says:

  Tenzij ze enkel wat gaan rommelen in de marge en accenten leggen natuurlijk. Maar dankzij die kleine regels zal er wel meer overhead, controle en misbruik zijn…per saldo nog steeds negatief dus.

 13. nhz says:

  @12:
  tot nu toe is alles wat ik hoor gerommel in de marge, geen serieuze bijdrage aan de benodigde 35 miljard per jaar aan bezuinigingen. Tenzij Groenlinks de inkomens afhankelijke premie wil laten oplopen naar duizenden pleuro’s per jaar, je weet tenslotte maar nooit; via de HRA gaan ze het geld niet binnenkrijgen en het zal toch ergens vandaan moeten komen.

  Korter werken zal ook wel niet helpen, want ze gaan vast kijken naar je verzamelinkomen en niet je box1 inkomen. Dus wie spaargeld heeft (lijkt me voorwaarde als je flink minder wilt werken) wordt gewoon extra uitgeknepen om de luilakken in het land te ontzien (stel je voor, anders hebben ze geen tijd/geld meer om dagelijks bij de coffeeshop langs te gaan).

 14. dawg says:

  Al je als overheid perse een gat van 29 miljard wil dichtgooien heb je dat bedrag zo binnen. Naast de hypoteekrenteaftrek ook de betaalde pensioenpremie niet langer aftrekbaar stellen. Is goed voor 2 x € 15 miljard euro structureel per jaar.

 15. Peter says:

  14: dawg,

  Voor een groot deel wel ja, er zal minder belasting binnenkomen als dit in een keer wordt doorgezet. mensen kunnen ineens minder besteden dan ze gewend waren.

  Dit is overigens geen spiraal, maar eenmalig en er zullen nog wel andere bezuinigingen noodzakelijk zijn. Flink snoeien in de regels en (semi-)overheids instanties bijvoorbeeld.

 16. Hugo says:

  @15

  Eens, kijk ook eens over de grens. De overheid investeert in een andere overheid door daar straaljagers te gaan kopen. Nu afbestellen bespaard veel financiele ellende. Dat corrupte hol Europa financieel afknijpen kan ook geen kwaad. Kunnen al 15 (ofzo) jaar geen goedkeuring krijgen voor hun begroting van de Europese rekenkamer. Nu komt ook nog eens die Griekenland (en meer) ellende onze kant op, iemand wakker daarzo? Zelfs ontwikkelingslanden krijgen geen ontwikkelingshulp meer als ze dat flikken. Overigens beweer ik zeker niet voorstander van Ontwikkelingshulp te zijn. Vrijehandel wel & altijd. Huurmarkt opengooien en het goedkope woningen slopen staken ook.

  Nou dat levert een en ander op om klappen hier op te vangen.

  Vervolgens niet stilzitten en doorpakken, echt weg uit afganistan en daarna de sector ‘kunst’ & ‘gesubsidieerde arbeid’ aanpakken.

  Ware het niet dat de meeste Nederlanders helaas liever blijven denken dat ze ‘profiteren’. Uiteraard verdienen de ‘slimmen’ en echt rijken maximaal maar 80%(?) betaald netto.

 17. hk says:

  HRA weg, dan ook verdere huursubsisies en toeslagen weg!! iedereen gelijk?? begin maar eens met het afschaffen van wachtgeld en laat ze naar het UWV gaan.

 18. kh says:

  @17

  wat dacht je van HRA + koopsubsidie + starterslening + 2e hypotheek voorlopig nog aftrekbaar ????

 19. adamus says:

  Peter, je heb ook nog ijdele hoop, v.w.b. regels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*