Prijsdaling bestaande koopwoningen blijft gelijk

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in januari gemiddeld 5,3 procent lager dan in januari 2009. De prijsdaling is even groot als in december. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling van tussenwoningen was met 3,5 procent het kleinst. De over het algemeen duurdere vrijstaande woningen daalden met 8,7 procent het meest in prijs.

In alle provincies waren de prijzen lager dan in januari 2009. De grootste daling deed zich voor in Noord-Holland, waar koopwoningen 8,6 procent goedkoper waren. In Groningen was de prijsdaling met 1,1 procent het kleinst.

Vergeleken met december 2009 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen 0,2 procent hoger. De prijsontwikkeling in de provincies laat een gemengd beeld zien. Zo waren de prijzen in Friesland, Groningen en Utrecht ongeveer 2 procent hoger dan een maand eerder. In Limburg waren ze echter circa 2 procent lager. De prijsontwikkeling in de overige provincies lag hier tussenin.

Ruim 7,7 duizend bestaande woningen wisselden in januari van eigenaar. Dat is ruim 11 procent minder dan een jaar eerder. Deze afname is iets groter dan die in december.

cbs huizenprijzen

bron: CBS

Share Button
Tagged with:
54 comments on “Prijsdaling bestaande koopwoningen blijft gelijk
 1. nhz says:

  wat zijn we weer pessimistisch; RTL-Z meldt (net als veel andere media?) ‘huizenprijzen dalen niet verder’. Zo doen we dat in bubbelland; Instappuh!

 2. Eric says:

  Dit is gewoon een consolidatie periode, de echte daling begint eind 2010-begin 2011 en zal een lange periode aanhouden.

 3. lorenzo says:

  Als er geen transacties meer zijn is er geen ”markt” meer en heeft het vermelden van plus of min geen betekenis.
  De onderliggende waarden , daar gaat het om.

 4. Dalen says:

  @ 1

  Telegraaf toch wel! “Daling huizenprijs houdt aan”.

  CBS geeft gelijktijdig aan dat het consumentenvertrouwen afneemt.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/verwachting/2010-02-22-m10.htm

  De combinatie van dalende huizenprijzen is een teken dat het vertrouwen nul is. Nu nog de val van het kabinet er achteraan. Dit is de doodsteek voor enige opleving van de economie.

  Kennissen in de detailhandel zien totaal geen verbetering. Iedereen wil zo snel als het kan van het huurcontract af.

  Ik zie ook in Belgie meer woningen te koop komen. Als de rente iets oploopt dan is het hek van de dam.

 5. KariZ says:

  @4 Yep rente is cruciaal. Zolang centrale banken In o.a. de VS en UK de door de overheid uitgegeven obligaties blijven opkopen wordt deze kunstmatig laag gehouden.

  Overheid heeft gratis geld en de huizenmarkt wordt ondersteund. 2 vliegen in 1 klap.

  De natuurlijke functie van rente (risico opslag) is alleen wel verdwenen…Lehmann zal een lachertje blijken.

 6. Marketwatch says:

  Maar zo’n 7700 transacties afgelopen maand, daar gaan een boel makelaars niet blij van worden…

 7. boefke says:

  geduld šŸ™‚ komt u over een jaar terug.

 8. Onderwaarde says:

  Komt de daling of komt ie niet?

  Hier waar ik al over 1.5 jaar de ontwikkelingen vervolg ziet het er zelfs zo uit, alsof ze inmiddels zo’n 20% a 30% MEER vragen als nog anderhalve jaar geleden…. :-S

 9. nhz says:

  @8:
  ja, bij mij in de omgeving zijn de vraagprijzen zonder meer veel hoger dan 1-2 jaar geleden. Toch dalen de gemiddelde prijzen ook hier (heel minimaal) dus het zet op zijn minst een rem op de verkoop van duurdere woningen, of de hogere vraagprijs dient alleen om korting te kunnen geven.

  het blijft een slowmotion crash, zolang de rente laag blijft kan dit nog jaren duren. Daarom is de Griekenland/euro crisis belangrijk, als dat mis gaat (weten we wellicht in een paar weken) dan is het over met de lage rente, ook in NL. En dan zijn de mogelijkheden van de overheid om de (hypotheek)rente omlaag te manipuleren via euribor etc. snel beperkt, want dan gaan de kosten van de staatsschuld hard oplopen, en die gaat voor (hoewel je dan in bubbelland NL nooit zeker weet …).

 10. boefke says:

  helemaal mee eens Niek. Dat wordt de volgende “trigger”. rente-wapen.

  Dit maakt de overheidsschulden tot een molensteen, en wat te denken over de lasten van de hypotheekrente-aftrek. Voor consumenten heeft dit geen nadere uitleg nodig.

  Tel daarbij dalende beurskoersen bij op (niet heel belangrijk in dit verhaal, maar toch van psychologische invloed op consumenten) en we hebben the second wave.

 11. ll says:

  U kunt nu allen gaan gokken op stijgende of dalende prijzen op het volgende draadje. Veel plezier ermee.

 12. Patrick says:

  @8

  Sommige clowns verhogen hun vraagprijs omdat ze weten dat potentiƫle kopers tegenwoordig standaard 15-20% onder de vraagprijs bieden.

  In mijn omgeving (Den Bosch) is zeer duidelijk te zien dat panden waarvan de vraagprijs niet wordt aangepast naar een realistisch niveau jarenlang te koop blijven staan.

  Sommige huizen (courante rijtjeshuizen, geen exclusieve panden!) zijn al vier keer in prijs verlaagd de afgelopen twee jaar, en nog niet verkocht.

  Voorbeeld: Pastoor hoekx-singel 41 in Rosmalen 319000>309000>299750>295000>274500 en staat nu op funda voor 264500 !

 13. Martijn says:

  319000>309000>299750>295000>274500 en staat nu op funda voor 264500 !

  Van 319 naar 309. Totaal niet doorhebben dat mensen op ronde getallen zoeken en dat je beter direct onder de drie ton kan gaan vissen in deze slechte verkopersmarkt.

  Zo blijf je wel achter de feiten aanlopen.

 14. Patrick says:

  @ Martijn

  Klopt helemaal. Overigens een fout die veel verkopers op dit moment maken: de vraagprijs te langzaam laten zakken in kleine stapjes van 5000 euro waardoor ze blijven achterlopen op de markt.

  Als deze meneer meteen twee jaar geleden 295000 had gevraagd had ie volgens mij meteen kunnen verkopen. Nu wordt 264500 nog lastig…

 15. Patrick says:

  Overigens lijkt dit ook erg op de strategie van overheden om de de-leveraging van de wereldeconomie te lijf te gaan.

  Liever 100 x kleine pijn dan 1 x grote pijn.

 16. Martijn says:

  @10

  Ik heb vaker gezegd dat de rente simpelweg niet omhoog kan en wellicht daarom ook niet omhoog gaat.

  De lange rente is wellicht minder gemakkelijk de beĆÆnvloeden, maar grote kans dat munten verder uitgehold gaan worden om de korte rente laag te houden.

  http://watwenooithoren.nl/?item=125

 17. boefke says:

  De lange rente, is zo’n beetje het laatst op deze wereld dat niet of weinig beĆÆnvloedbaar is vanuit de overheid. Denk niet dat Griekenland op zo’n opslag zat te wachten zal het wel?

  Korte rente is een ander verhaal, time will tell.

 18. tinus says:

  De verkoper van het huis waar ik een oogje op heb, heeft de vraagprijs met 10k neerwaarts bijgesteld.
  Huis staat nu al ruim een jaar te koop en is inmiddels onbewoond.
  Verkoper had er inderdaad beter aan de gedaan om het huis vorig jaar direct 30k onder de gangbare marktprijs aan te bieden. Dan had hij geanticipeerd op het gewijzigde sentiment bij de aspirant kopers. Verkoper loopt nu achter de feiten aan.
  Ik heb geduld.

 19. Alsjemenou?

  Het staatsjournaal van 20 uur meldt dat NL over 15 jaar overal een woningoverschot heeft. Sommige plekke wat meer dan andere. Da’s even wennen… een negatieve woningnood. šŸ™‚

 20. Jamme voor Saban B, die precies opgepakt is na de val van het kanbinet.

  Toeval of tout est politique et la politique est tout?

  Niemand in NL kan nu geval nog stellen dat ons regime te slap zou zijn want de slechte boeven worden uiteindelijk toch gepakt, ook in aspirant EU-lidstaten die geen onderdanen uitleveren…..

 21. Martijn says:

  @19

  Ik kan me voorstellen dat de “gewone man” daar boos van wordt. Heeft ie net overal gehoord dat er een gigantisch woningtekort is en daarom maar een dure hypotheek op een veel te duur huis genomen, krijgt ie nu dit.

 22. Martijn says:

  @21

  Niet dat ik woede een mooie emotie vindt, er had ook gewoon nagedacht kunnen worden. En wie dat niet kan had dat moeten accepteren en er naar handelen.

 23. @22
  Er bestaat een sterke sturing op de NL huizenmarkt. Die stuurde tot op heden 1 kant op omhoog kostte wat het kost.

  De beste stuurlui dempen de put.

  Maar wie heeft de wijsheid in pacht, misschien is dit wel de soepelste manier om een overwaardespiraal om te vormen in een onderwaardespiraal of wie weet komt er helemaal geen omslag. We zien wel.

 24. nhz says:

  @19:
  ja, ik meldde al in een andere draad dat het argument van ‘deze keer gĆ©Ć©n woningoverschot’ een erg beperkte houdbaarheid bleek te hebben. Het wordt dus kiezen tussen veel geld voor de bouw, of een groot woningoverschot met de gevolgen van dien.

  @20:
  om precies te zijn: opgepakt in een ‘terroristenstaat’ die diverse belangrijke NL partijen absoluut niet bij de EU willen hebben. Ondertussen krijgen ze daar voor elkaar wat de polder niet durft.

 25. Och laten we zegen dat de druk op Turkije om Saban B. op te pakken best wel eens erg groot kan zijn geworden na de val van het kabinet in NL en dat er nu een stel politiefunctionarissen en diplomaten gebroederlijk van een (overigens welverdiende) maaltijd genieten.

 26. Onderwaarde says:

  @9 en iedereen die gereageerd heeft.

  Als je hier in Den Haag kijkt, blijvt het toch gek om te zien, wat er in sommige wijken gevraagd wordt. Nog twee jaar geleden was de standaard-prijs voor een dubbel-bovenhuis in een goede buurt rond de 300.000 tot 350.000 … inmiddels is de vraagprijs heel vaak boven de 450.000 (tenzij het ECHT een heleemaal uitgeleefde woning is, die totaalrenovatie nodig heeft!!).

  Als ik daar nou 20% van aftrek, kom ik nog steeds op 370.00 en dat is dan nog steeds hoger dan twee jaar geleden…

  Wat ik me afvraag is: “Hoe is dit mogelijk?”

  Groeten aan iedereen die een antwoord heeft voor mij. šŸ™‚

 27. Onderwaarde says:

  het is bijna beter, om in amsterdam te gaan wonen inmiddels

 28. adamus says:

  Tel daarbij dalende beurskoersen bij op

  nu heb ik begrepen dat de stijging is veroorzaakt door het gratis geld dat een weg heeft gezocht.
  Leuk en kan niet zonder gevolgen blijven. Al is dat geld natuurlijk niet verdwenen of verdampt.

 29. Frouke says:

  Huizenprijs daalt verder

  De verkoopprijzen van bestaande woningen zijn in januari met gemiddeld 5,3 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. In Friesland besloeg de daling zelfs 9,2 procent, zo blijkt cijfers van het Kadaster.

  De prijs van een verkocht appartement in Friesland ligt nu gemiddeld 17,8 procent lager dan een jaar geleden. In dat segment was de daling het grootste. Landelijk daalden vrijstaande woningen het meest in prijs (8,7 procent). In Friesland was dat 11 procent.
  * LC | Gepubliceerd op 22 februari 2010, 11:51

 30. nhz says:

  @26:
  Het is Den Haag, dus het zal wel aan de gratis huizen putoptie van Koops liggen šŸ˜‰

 31. lorenzo says:

  Het staat u vrij te vragen wat u wil , in een land van blinden waar een oog koning is !

 32. Martijn says:

  @29

  De daling lijkt hervat. Wellicht is de bull trap voorbij.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

 33. Martijn says:

  @32

  We lijken te beginnen aan de “fear”, van “capitulation” is nog geen sprake.

 34. Jasper says:

  Ik verbaas me elke keer over het gebruik van statistische gegevens. Hoe kun je nu jaarcijfers op maandbasis met elkaar 1:1 vergelijken? Iedereen legt dit soort cijfers op zijn eigen manier uit, naar gelang het belang of standpunt diegene in wil nemen.
  Geef mij maar gewoon een grafiek van de absolute waarde t.o.v. de tijd, diezelfde grafiek maar dan geindexeerd, en het aantal transacties t.o.v. de tijd.

 35. marTin says:

  @34 Dat lijkt me beter vergelijken inderdaad. Waar worden deze cijfers gepubliceerd?

 36. Martijn says:

  @34

  De hele kunst van alle mooipraters zoals dhr. de Jong-Tennekes is om data zo te manipuleren cq weer te geven dat er weinig van te maken is. Zo proberen ze hun toegevoegde waarde te behouden; zij kunnen nu de klant immers (naar eigen wil ook nog) helpen met het duiden van de ontwikkeling.

  Ik had het eerder over de invloed van het internet: tussenpersonen gaan er aan.

  Er komt steeds meer informatie vrij beschikbaar en het werk dat tussenpersonen tegen betaling doen wordt op fora als deze gratis gedaan. Over de kwaliteit van de “research” op deze site valt allicht te twisten, maar over de linie zie ik de kwaliteit in de toekomst wel toenemen.

  Een aantal tussenpersonen die precies het stukje bieden dat op het internet nog mist zal waarschijnlijk goede zaken gaan doen, maar verder wordt de markt denk ik behoorlijk uitgedund.

 37. KariZ says:

  @36 correcto!

  We hebben niet alleen een ponzi scheme huizenmarkt maar ook (erger nog) voor een groot deel een ponzi economie.

  Heel veel arbeid, ‘kennis’ en kapitaal wordt onnodig en op een verspillende wijze ingezet.

  Bubblicious!

 38. Martijn says:

  Mensen hier zien weinig van de recessie. Over het algemeen denk ik dat je vooral op deze site komt als je een paar centen hebt.

  In de VS vallen de klappen vooral onderin: http://www.nolanchart.com/article7388.html

  Een nieuwe onderklasse is geboren. Sluit niet slecht aan bij het boek van Ravi Batra dat ik eerder tipte. Nu gaat het spannend worden of het de nieuwe broodheren lukt de slaven te blijven onderdrukken, of dat er toch wat opstand gaat ontstaan de komende jaren.

 39. Scheefhuurder says:

  @26 Onderwaarde
  Ik heb geen antwoord, maar kan het wel bevestigen. Ik hou zelf Randstad in de gaten waaronder Den haag eo. Voorbeeld: Zoetermeer Rokkeveen rijtjes huis: verkoopprijs 07/08: 250k, nu nieuwe vraagprijzen 335K.
  Tegelijkertijd zie je dat ze vervolgens 6mnd+ te koop blijven staan. Verkopers hopen dat de bui wel is overgewaaid tegen de tijd dat zij echt moeten verkopen.
  Ik kan alleen maar herhalen: als je dan toch besluit om nu te kopen, doe dan tenminste je huiswerk en laat je niet .aaien.

  @32
  Elke individuele verkoper doorleeft zijn eigen greed/delusion/denial-fase. Zie mijn commentaar hierboven.

  PS: Ik kom net van Wegwijs (belangensite die haar best doet om onafhankelijk over te komen): het wordt weer lente, tijd om te kopen!!! Echte aanrader, zie http://www.wegwijs.nl/3528/

 40. Scheefhuurder says:

  @34
  Grafiek is inderdaad even wennen, eigenlijk is het een 1e afgeleide die 3mnd achterloopt. Belangrijkste is dat CBS consequent is in methodiek en niet tussentijds “besluit” om deze te veranderen. Verder voor het waard is: spreiding per woningtype en per regio is enorm. Werd vanochtend wakker met hoogleraar op BNR die het licht zag in de 0.2% stijging in de afgelopen maand. Waar hebben we het eigenlijk over? Dat iedere maand banken en bobo’s worden gevraagd om de grafiekjes uit te leggen, laat nog eens zien hoe gespannen de markt is.
  Kijk liever naar de trend en de ontwikkelingen: 9 juni verkiezingen en moeizame formatie betekenen uitstel van 35mjd bezuiniging (tenzij je gelooft dat economie zo sterkt aantrekt dat bezuinigen niet meer nodig is). Investeringen rijksoverheid drogen op en gemeentekassen raken leeg. Rente kan alleen maar stijgen, en bij dit alles gaan de huizenprijzen weer stijgen? Wellicht even een opleving wegens gebruikelijke peptalk van NVM ea. aan begin van het jaar, gevolgd door effect van lentekriebels. Verder voorzie ik hete herfst, of is mijn glas nu half leeg??

 41. anderhalf keer modaal says:

  @ 35

  Op de site van het CBS zijn duidelijke – geindexeerde – cijfers van woningprijzen te vinden. Keurig gerangschikt per regio, inclusief de aantallen. Basisjaar is 2005.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/nieuws/default.htm

  klik op de berichten van 22 feb:

  – Bestaande koopwoningen naar COROP en grote gemeenten; prijsindex 2005=100

  – Bestaande koopwoningen naar woningtype en regio; prijsindex 2005 = 100

  Je kan er leuk mee spelen, kies bijvoorbeeld 1 of meer regio’s.

 42. Martijn says:

  Van die wegwijspagina: Het aantal woningen beschikbare woningen per potentiƫle koper daalde in december naar 16. Op dit moment bedraagt het aantal woningen per koper weer meer dan 18. Meer keus voor de koper dus en een minder riante positie voor de verkoper. Ondanks deze stijging komt het aantal nog niet in de buurt van het record (22 woningen per potentiƫle koper) in april vorig jaar.

  Hoe weten ze wie potentiƫle koper zijn? Ik kijk bijvoorbeeld ook wel eens op funda en wil best kopen, maar niet tegen deze prijzen. Ik neem aan dat ik niet in de statistiek ben opgenomen, maar wie wel?

 43. nhz says:

  @41:
  je hebt er weinig aan als je niet weet hoe het Ministry of Truth van opperleugenaar Vergeer deze cijfers gemanipuleerd heeft. Ze zijn wereldwijd zo ongeveer kampioen wat dat betreft, BLS in de VS en Eurostat kunnen er een puntje aan zuigen.

  echt, wat je daar te zien krijgt is statistische crap en toont alleen wat zij WILLEN dat jij ziet.

 44. adamus says:

  43

  crap, wat je zegt.

 45. adamus says:

  Belgium is different (like the travelfolder said)

  Ik denk dat na Griekenland de koek wel op is. BelgiĆ« gaat niet geholpen worden. šŸ˜›

 46. adamus says:

  http://www.hln.be/hln/nl/928/Kanaal-Wonen/article/detail/1067589/2010/02/15/Strenge-ruimtelijke-ordening-maakte-ouderen-rijker.dhtml

  met dank aan communisten als Steve Stevaert.
  “zonevreemd” met de groetjes van Fabiola.

 47. adamus says:

  Il

  hoe sterk is de eenzame lifter NL nu we niet op de kar van D mee kunnen rijden. De as van zuid had ons definitief financiƫel onafhankelijk moeten maken. Mislukt.

 48. ll says:

  Ha, de onvoltooide symphonie, en,leest adamus ook grieks ….
  er schijnt een bankrun te zijn in Griekenland

 49. Martijn says:

  Bankrun is al langer gaande: http://www.guardian.co.uk/world/2010/feb/07/greek-rich-pull-out-billions-debt

  Geen goed nieuws inderdaad.

 50. nhz says:

  @46:
  stel je voor dat ze echt failliet gaan en dat wij Vlaanderen gratis erbij krijgen šŸ˜‰

  @49:
  ach, financieel speculeren als verdienmodel voor een heel land werkt alleen als de hele wereld meespeelt in het casino; dat is steeds minder het geval, NL zal echt wat nuttigs moeten gaan produceren.

  @51:
  veel geld weg naar Cyprus … het wordt tijd dat Turkije zijn spierballen laat zien; misschien kunnen ze een interessante deal maken met de Griekse regering?

 51. marTin says:

  @41 dank U!

 52. adamus says:

  52
  vlaanderen erbij, gezien de financiƫle communicerende vaten stijgt onze staatsschuld dan nog meer.
  Voordeel is dat Wilders met die pipo de leeuw uit Antwerpen kan samenwerken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*