Den Haag stimuleert lokale woningmarkt

Den Haag doet een poging om de lokale woningmarkt in beweging te krijgen. Samen met woningcorporaties, makelaars en de Rabobank is een pakket aan maatregelen bedacht. Zoals een koopsubsidie van 10 duizend euro en korting op de hypotheekrente. Om zo potentiële kopers uit hun huurwoning en in een koophuis krijgen.

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with: , , ,
31 comments on “Den Haag stimuleert lokale woningmarkt
 1. Juan Belmonte says:
 2. hugo says:

  Juan Belmonte,

  @Juan

  Alle kunstgrepen zijn in het nadeel van bijna alles en iedereen. Alleen de insiders hebber er voordeel bij. Dit stuk geeft wel goed weer hoe desperaat de insiders (aan het worden?) zijn.

 3. Hans- says:

  Attentie Hagenezen,kosten lokale tarieven zullen stijgen,maar het is voor een goed doel,n.l. de ego tripperij van Wethouder Norder.

 4. Jodha says:

  Wat bizar dat er wordt gezegd dat huurders wel een duurdere woning kunnen betalen. Ze moeten zelf weten waar ze hun geld aan uitgeven, het is een vrij land. Bovendien kan niet iedereen er tegen om in een rijtje sociale huurwoningen te bivakkeren, dus de druk is er in de meeste gevallen wel.
  Rabo probeert niet af te waarderen, maar zal uiteindelijk toch wel voor de bijl gaan met het bakje NL-subprime.

 5. Willem Nass says:

  Hans-:
  Attentie Hagenezen,kosten lokale tarieven zullen stijgen,maar het is voor een goed doel,n.l. de ego tripperij van Wethouder Norder.

  Norder was als wethouder ook verantwoordelijk voor de sloop van de Zwarte Madonna.

 6. Willem Nass says:

  Wij moeten allemaal inleveren, vanwege de crisis, zo wordt ons voorgehouden, alsof de crisis een natuurverschijnsel is, maar niet als het erom gaat dat mensen uit de huurwoning de koopwoning in gejaagd worden. Het gedrag dat tot de crisis heeft geleid gaat gewoon door.

 7. Juan Belmonte says:

  Mensen kunnen meer betalen maar kopen niet

  Mensen, mensen foei foei foei. Maar dat mag niet van Hogehuizenprijsminnend NL. Immers er is een overschot aan huizenaanbod bij de huidige hogehuizenprijzen.
  Dus moéten de scheefwoners gaan kopen en dan komt de overwaardespiraal weer op gang.

  Jaaaa, hoor 🙂

  Juan: De enige manier om mensen te prikkelen om te kopen is de prijs van een woning. Zo werkt een markt namelijk.

  Kortom:
  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

  Want met het volgende recept komt er weer beweging van de woning-“markt” naar de woning-markt:
  1) MAAK DUIDELIJK DAT HRA ERAAN GAAT
  2) MAAK DUIDELIJK DAT Aflossingsvrij lenen (zonder terugbetalen) er volledig aangaat
  3) MAAK DUIDELIJK DAT NHG terug gaat naar normalere proporties: al reeds gedaan. ok, complimenten
  4) BORG DAT CONSUMENTENADVIEZEN over financieringen ten bate van consumenten komen en stop het financieringsmodel van derden voor adviezen ten bate van de consument: al reeds gedaan. ok, goed van Mr Drs J.C. De Jager
  5) STOP DUBBELE HRA op de tweede hoofdwoning, stop tijdelijke verhuur, dit maakt problemen voor die mensen alleen maar groter (gesubsidieerd uitstel levert hoe langer men wacht hoe langer minder transactiewaarde op, aantoonbaar tot 2014 ivm NHG teruggang). Kansloze en argumenteerbaar asociale actie van mevrouw Mr Drs Spies
  http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/01/17/minister-spies-vereenvoudigt-regels-voor-tijdelijke-verhuur-van-huizen.html
  6) SCHAF de overdrachtsbelasting volledig af. 2/3 gedaan, bravo.
  7) STOP de gedachte dat de starter het enige probleem op de huizenmarkt zou zijn, wees eens eerlijk de overwaardespiraal is omgeslagen in een onderwaarde-spiraal.
  8 ) BELAST de NVM campagnes met een leugenaarsbelasting (vrijdenker Juan pleit in dit exceptionele geval inderdaad voor een nieuwe belasting, de Hukker belasting, naar de Grote Spinner) 8)
  9) Stop bankierende Gemeentes, bankierende Provincies, bankierende Waterschappen (die allemaal natuurlijk het allerbeste voor hebben met de starter, (not)) en stop alle andere Kunstgrepen die opm de lange termijn een markt-evenwicht in de huizen-markt in de weg zitten.
  10) Bouw een voetbalstadion in De Blauwe Stad, dan komen er wel mensen (oh ja en richt er meteen een nieuwe voetbalclub op niveau champions-league) 🙂

  Maar de Tweede Kamer durft nog steeds niet aan de hooftthema’s. JAMMER HOOR 8)

 8. Juan Belmonte says:

  hugo: Dit stuk geeft wel goed weer hoe desperaat de insiders (aan het worden?) zijn.

  EENS.

 9. Frans K. says:

  Toch wel lekker: €10.000 korting van de staat!
  Jammer dat alleen je huis zo €20.000 minder waard is..

 10. p.j.v.a. says:

  Doe mij dr maar 2!

 11. HNK says:

  De vraag is wat moet je er wel met scheefwoners? Hier in Amsterdam zijn er ook sociale woningen in de binnenstad en oud-zuid op top locaties. Sommige mensen die daar zitten krijg je er nooit meer uit en zitten voor een dubbeltje op de eerste rang. Ik heb ooit geklust in dat soort huizen waar meerdere bewoners mij vertelden dat ze oorspronkelijk uit het gooi kwamen. Ze hebben zich dan jaren geleden hadden in geschreven. Je kon dus vroeger blijkbaar een huis in het gooi hebben je inschrijven in amsterdam en dan je koophuis inruilen voor een huis in zuid-frankrijk. Het appartement in de stad hielden ze aan voor de maanden dat ze in Nederland waren… Ergens is het een beetje scheef dat dit soort constructies mogelijk zijn gemaakt met huizen bedoeld voor de minima.

  Overigens is dit deels nog steeds mogelijk. Je kunt nog steeds als je al in een sociale huurwoning zit ook een huis er naast kopen. Je kunt er alleen geen hra op krijgen, dus als je scheefwoont en kunt sparen voor een huis dan is het rendabeler om een huis te kopen en te verhuren en als nog te blijven waar je zit.

  Ik deed ooit een stage, de begeleider daarvan zat op zo’n 100k per jaar in een sociale huurwoning van 260 euro per maand in de Jordaan.

  Er is natuurlijk ook een grote groep tussen modaal en twee keer modaal, die geen kant op kunnen omdat er geen andere opties zijn. Misschien lost een prijsdaling dat van zelf wel op.

  Een begin redelijk voorstel tegen sociaal misbruik zou misschien zijn dat je als huiseigenaar niet langer dan een jaar een sociale huurwoning kunt aanhouden.

 12. tufkaj says:

  HNK,

  Voor mij is het heel simpel. Niet de woning moet gesubsidieerd worden, maar de hulpbehoevende bewoner. Het hele begrip “sociale huurwoning” moeten we kwijt. Weg wachtrijen, weg scheefwonen. Weg tekort aan huurwoningen in betaalbaar segment vrije sector.

 13. Juan Belmonte says:

  HNK: De vraag is wat moet je er wel met scheefwoners?

  Juan is vóór aanpak van scheefhuurders:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-09-2010/huren-scheefwoners-stijgen-met-5-procent-boven-de-inflatie-per-jaar/#comment-52447

  Waarom subsidies in stand houden voor mensen die die subsidies niet nodig hebben ?

  Hetzelfde geldt voor HRA:
  10% van de HRA subsidie-trekkers legt een claim op 30% van de HRA budget terwijl ze het (gemiddeld) aantoonbaar niet nodig hebben.

  De 10% hoogste inkomens in NL hebben 30% van de Hypotheekschuld
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54580
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54582
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2010/helft-senaat-wil-hypotheekrenteaftrek-herzien/#comment-55492 (de hoogste inkomens hebben HRA helemaal niet nodig)

 14. HNK says:

  @12: Eens, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Kan dan bijvoorbeeld vervolgens iedereen met een laag inkomen, in een duur huis op elke locatie aankloppen bij de staat?

  Wanneer wel, wanneer niet?

 15. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Juan vertaalt regelmatig teksten uit mainstream media vanuit het Hogehuizenprijsminnends naar het Hollands.

  Hier een voorbeeld:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-01-2012/buitenland-veel-strenger-voor-jonge-huizenkopers/#comment-95946

  Echter die titel van dit stuk is ook te vertalen 🙂
  Den Haag stimuleert lokale woningmarkt
  betekent gewoon:
  Den Haag frustreert de Nationale woningmarkt

  Immers in Den Haag worden voor het lokale stadje weer Nieuwe Kusntgrepen bedacht maar de punten genoemd in post 7 adresseren ze (voor het hele land) niet:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-01-2012/den-haag-stimuleert-lokale-woningmarkt/#comment-96044

  Daarom:
  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF.

 16. xenobinol says:

  In Den Haag weten ze in ieder geval hoe je het geld over de balk moet smijten.

  Ik vraag me af welke stommeling zijn vrijheid voor 10k wil opgeven? Ik dacht zelf dat alle stommelingen zich reeds hadden ingekocht in het piramidespel?

 17. dalen says:

  @ 4

  “Ze moeten zelf weten waar ze hun geld aan uitgeven, het is een vrij land.”

  Oh sinds wanneer?

 18. Dawg says:

  “De woningmarkt zit muurvast” = Er zijn niet langer voldoende starters om met hun jaarlijkse bijdrage van 4o miljard euro het Ponzi-schema aan de gang te houden.

  Ondertussen legt de gemeente Den Haag wat lokvoer op de rails waar een aanstormende trein nadert.

 19. ll says:

  Tuurlijk, er kan nog meer bij, hypotheekschulden…… Zijn ze daar nou helemaal gek geworden…….. We stonden al op de top of the world in 2009, op de balans uiteraard……. 🙂

  http://www.economicsinpictures.com/2011/10/mortgage-debt-to-gdp-ratio.html

 20. ll says:

  Private schulden ook de hoogste van Europa….Wall Street Journal…….

  http://blogs.wsj.com/brussels/2011/12/05/household-debt-woes-dutch-edition/

 21. ll says:

  Staatsschuld , ook al in de top tien, stijgende met 5% per jaar, en……. de 200 miljard die aan garanties zijn gegeven daar zijn geen regeltjes voor hoe die in te boeken, die staan er niet op dus …., maar ze zijn er wel, en je ziet ze niet………, buiten de balans dusssss…… 😉

  http://www.economist.com/content/global_debt_clock

 22. Frans says:

  Trekken aan en dood paard, tegen de stroom inroeien, throwing good money after bad.
  Tis wel uiteindelijk natuurlijk wel ons belastinggeld.
  Maar ja, van datzelfde geld worden oorlogen gevoerd waar we (ik) het totaal niet mee eens zijn.
  Dit vraag ik me de laatste tijd steeds meer af: hoe kan het toch dat we zo in de greep zijn van andere belangen dan dit van de bevolking en dat dit allemaal zo makkelijk door kan gaan.
  Misschien is het antwoord dat de bevolking inclusief de meeste machthebbers slapen en lulkoek voor zoete koek slikken? Een soort pijpen van de echte machthebbers achter de schermen dus???

 23. nhz says:

  hugo: Alleen de insiders hebber er voordeel bij.

  maar die insiders zijn er wel heel veel, namelijk alle huiseigenaars die momenteel klem zitten met de hypotheek, of die op niet te lange termijn willen verkopen.

  Willem Nass: Wij moeten allemaal inleveren, vanwege de crisis, zo wordt ons voorgehouden,

  behalve dan huiseigenaars, nietwaar? 😎

  Juan Belmonte: 3) MAAK DUIDELIJK DAT NHG terug gaat naar normalere proporties: al reeds gedaan. ok, complimenten

  als straks de mediane huizenprijs 150K euro is en NHG nog steeds 265K (of nog meer), dan valt bijna iedere nieuwe hypotheek onder NHG (voor een huis van 500K kun je tenslotte nog steeds een NHG hypotheek van 265K afsluiten). Kortom, een systeem dat de risico’s van alle huiseigenaars afschuift op … alle huurders?

  Juan Belmonte: 10) Bouw een voetbalstadion in De Blauwe Stad, dan komen er wel mensen

  ook goed als de gemoederen weer eens oververhit raken, koeling is nabij.

  HNK: Ergens is het een beetje scheef dat dit soort constructies mogelijk zijn gemaakt met huizen bedoeld voor de minima.

  ik weet niet of de politiek het oorspronkelijk zo bedoelde maar ja … Bij mij in de stad komt het ook voor, maar gaat inmiddels om relatief klein aantal woningen; o.a. een aantal fraaie monumentenpanden van de WBV die minstens 5 ton zouden kosten, en waar mensen (allemaal boomers met goede politieke connecties) in wonen voor 350-450 euro. En dan klagen ze nog steen en been over kleine huurverhogingen …

  tufkaj: Niet de woning moet gesubsidieerd worden, maar de hulpbehoevende bewoner.

  ook daarbij is er volop fraude hoor; sommige burgers zijn nu eenmaal erg goed in profiteren.

  HNK: @12: Eens, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Kan dan bijvoorbeeld vervolgens iedereen met een laag inkomen, in een duur huis op elke locatie aankloppen bij de staat?

  Wanneer wel, wanneer niet?

  inderdaad, daar zit het probleem en je ziet dat nu al in de huursubsidie sector. In mijn stad zijn er volop alleenstaanden met bijstand (vooral alleenstaande moeders, volgens het bevolkingsregister dan …) die in een ruime eensgezinswoning met tuin wonen met volop huursubsidie, want ze halen hun neus op voor een flatje dat voor hen bijna hetzelfde zou kosten. De oplossing is simpel: wie bijstand of huursubsidie krijgt moet genoegen nemen met de simpelste woning die pas bij het huishouden (dat een gezin met kinderen wat meer ruimte heeft dan een alleenstaande is duidelijk). En dan moet je nog zekerheidshalve afspreken dat bijv. alleen de goedkoopste 5% woningen gesubsidieerd bewoond mag worden, anders gaan de WBV’s creatieve truken verzinnen.

  Frans: Misschien is het antwoord dat de bevolking inclusief de meeste machthebbers slapen en lulkoek voor zoete koek slikken?

  misschien is het antwoord wel dat een groot deel van de bevolking stiekum denkt voordeel te hebben bij dit perverse beleid? Vraag niet hoe het kan, profiteer er van!

 24. Frans says:

  @ 22 Frans:

  Zie hier je antwoord: KIJKEN!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=Qr8DIF6sKOw&feature=youtu.be

 25. Frans says:

  @ 23 Frans:

  Bedankt!! Super link, voor iedereen erg aanbevolen!

 26. asd says:

  Krijg nou de pip!
  Wie gaat er nou afgeschreven ouwe meuk kopen?
  Harry kijkt wel link uit.
  Die is gelukkig met andere zaken bezig:

  http://www.museon.nl/nl/node/1847 🙂

 27. lapje says:

  Met 2% overdrachtsbelasting kan ik wel een dealtje opzetten met mijn zwager die zijn flat voor €200k te koop heeft staan aan de Laan van Meerdervoort. Had deze belasting nog op 6% gestaan, dan had het niet gelukt.

 28. edward says:

  ik zou er niet in trappen op dit moment
  veels te onzeker als je werk en dergelijk wel houd
  10000 euro is niet veel als gemiddeld prijs woning 200000 is Daalt je huis als je GELUK (kan ook veel meer worden )hebt 5% zit je al op die 10000 euro
  WIE ZEGT DAT HET NIET MEER WORD DAN 5%

 29. lapje says:

  @edward
  Ik weet niet of je op mij reageerde, maar ik ga economisch niet die flat van mijn zwager kopen. Ik wil alleen maar die 10 duizend euro opstrijken: ik koop de flat van mijn zwager, maar hij houdt het economisch risiko. Onze kosten zijn voornamelijk de overdrachtsbelasting à 4000 en de overige 6000 verdelen wij met z’n tweeën. De flat staat toch te koop, dus waarom niet wat geld verdienen met deze overgewaardeerde betonnen schoenendoos?

 30. Lex says:

  Mensen kunnen meer betalen maar kopen niet. Goh… Zo rijd ik ook langs de autodealer. Kan die bakken wel betalen, maar ik doe het niet. Wat is er toch aan de hand? Moet ik straks bij de bakker ook meer betalen voor een brood omdat ik meer verdien dan een ander? Waarom denken die vastgoed boys/politici etc. allemaal “recht” te hebben op mijn geld, en waarom doen ze toch zo hard hun best om het van me af te pakken?

  Huis kopen met 10k aan korting…. Gewooon bikkel hard onderhandelen. Levert meer korting op. Dit klinkt een beetje zoals in Rusland waar je een tijd geleden als vrouw 10k kreeg als je een kind baarde. Financiele prikkels zijn niet de oplossing voor de onderliggende problemen.

  Stel dat een gemiddeld huis 50k zou kosten ipv 250k. Dan zou je toch gewoon verhuizen als de kleur van de muren je niet meer aan stond? Dus wat er moet gebeuren gebeurt nog niet, namelijk normalisatie van de prijzen.

  Al verdien ik een miljoen per jaar en ik blij ben met mijn 1 kamer hutje, knappe jongen die me eruit krijgt.

  Misschien ga ik toch maar emigreren naar Belgie. Aan de grens nog leuke huizen voor een leuke prijs, toch kunnen werken waar ik nu werk, en meteen ontkoppeld van de hollandse huizen absurditeit.

 31. edward says:

  nee
  ik bedoelde het niet persoonlijk op wie dan ook
  ik reken gewoon heel simpel dat 10000 euro niet veel geld is als subsidie voor kopen van een huis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*