Bestaande koopwoningen bijna 7 procent goedkoper dan jaar eerder

Verkochte bestaande koopwoningen waren in november 6,8 procent goedkoper dan in november 2011. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is deze maand minder groot dan in de vier voorafgaande maanden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. De index geeft de prijsontwikkeling weer van geregistreerde bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Het verloop van de prijsindex laat zien dat de prijzen van verkochte bestaande koopwoningen al drie maanden op ongeveer hetzelfde niveau liggen. Net als in de voorgaande maanden lagen de prijzen in november op het niveau van begin 2004. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 16 procent.

In de eerste 11 maanden van 2012 wisselden bijna 100 duizend woningen van eigenaar. Dit is ruim 7 procent minder dan in dezelfde periode van 2011.

bron: CBS

Share Button
Tagged with:
378 comments on “Bestaande koopwoningen bijna 7 procent goedkoper dan jaar eerder
 1. karel says:

  Daalt nog steeds hard iets minder hard weliswaar maar het is wachten op Jan/feb cijfers die zetten de toon!

 2. Scheefhuurder2 says:

  Bijgestaan door DeLaporte, Hukker ea. zullen onze staatsmedia dit getal met jubelstemming presenteren: daling neemt af, in dit tempo binnen een jaar weer stijgende prijzen! En dat gekoppeld aan Brinkman die namens Bouwend-NL in 1e Kamer op de bres staat om aflossingsvrij weer de huiskamers binnen te rijden. Kortom: business as usual, gewoon maximaal lenen, oogkleppen voor onze starters, nieuwe lemmingen staan klaar om de afgrond ingereden te worden.

 3. Pieter says:

  Net als bij een spaarrekening het rente op rente is en daardoor oploopt, is het hier toch ook verlaging op verlaging? Hoe kan het dan volgens bovenstaand CBS artikel al maanden op hetzelfde niveau staan? Vorig jaar was al lager dan in 2010, dus is het dit jaar van het niveau nov 2011 nogmaals bijna 7% af gegaan. Of mis ik nu iets?

 4. SchuurHuurder says:

  Zo, prijzen omhoog, aantal verkopen omhoog. Missie geslaagd meneer Blok. Tijd om de functie op te zeggen en deze kabinetsperiode geen enkele aanpassing meer te doen in de woningmarkt, behalve de verhuurdersheffing af te schaffen. Dat geeft duidelijkheid en rust.

 5. Henk 6 says:

  Als je naar de cijfers per provincie kijkt zie je dat Utrecht, Noord Holland en Flevoland sterk dalen, maand op maand.

 6. lorenzo says:

  kenners kijken verder dan deze cijfers waar een minmale omzet niet de werkelijke ”waarde ” kan weergeven . De omzet behelst dan ook slechts de verplichte (.) transacties die we nu eenmaal altjd wel zullen zien. Geflatteerd dus .

 7. Tsjaa.. says:

  @Lorenzo: De cijfers zullen gewoon kloppen, er zijn gewoon mensen ingetuind. Volgend jaar omstreeks deze tijd staan we echter weer op -7% en het jaar daarop…….

 8. xenobinol says:

  Tsjaa..:
  @Lorenzo: De cijfers zullen gewoon kloppen, er zijn gewoon mensen ingetuind. Volgend jaar omstreeks deze tijd staan we echter weer op -7% en het jaar daarop…….

  Ik denk dat we volgend jaar december er een digit voor hebben staan 🙂

  Het zal in ieder geval een dubbel digit getal zijn.

 9. Voerman says:

  Vandaag en nog lange tijd na vandaag zullen bij een gelijkblijvende rente de woonkosten voor een eigen huis simpelweg lager zijn dan voor een gelijkwaardig huurhuis. Onvermijdelijk stijgende huren zullen dat gegeven nog versterken.

  Natuurlijk zijn er meerdere faktoren die bepalend zijn voor een verstandige keuze, o.a. eigen vermogen, flexibiliteit op de arbeidsmarkt, faktoren van sociale zekerheid, gevoeligheid voor omgevingsfaktoren etc.

  De meest financieel bepalende en gevaarlijke faktor is het rentepecentage. Bij geen – of weinig eigen vermogen is rente voor tenminste 10 jaar vastzetten een must.

  Het moment van instappen bepalen is een kwestie van speculatie op korte – of iets langere termijn- ontwikkelingen in de persoonlijke financiele situatie. Voor de iets oudere zonder eigen geld is instappen sowieso helemaal niet meer aan te raden.

  In mijn omgeving trekt het aantal verkochte huizen tussen 200.000 en 250.000 momenteel stevig aan.
  Hoe dat komt? Voerman weet het niet! Allemaal wel courante, aantrekkelijke huizen en in sociaal rustige omgeving die verkocht worden. Misschien zou je kunnen zeggen, dat wijzen geen koper zijn, maar anderzijds zijn kopers wel wijzer geworden schijnbaar.

 10. Keesje says:

  Voerman,

  Idd lager geprijsde goedgelegen leefbare woningen met tuin tot 250.000 worden gekocht. NHG natuurlijk…..maar die verlaagt nog de komende jaren elke 1 juli:

  Tot 1 juli 2012 €350.000,-
  1 juli 2012 – 1 jul 2013 €320.000,-
  1 juli 2013 – 1 juli 2014 €290.000,-
  Vanaf 1 juli 2014 €265.000,-
  * Dit bedrag is inclusief kosten koper (k.k.). Houd rekening met de huidige overdrachtsbelasting van 2%. Daardoor is de maximale koopsom  €324.000,-. 

  http://www.vvaa.nl/nhg

  ….en ik kan me zo voorstellen dat die NHG ook nog wel eens lager kan duiken na 2014 jaarlijks, of…helemaal afgeschaftgaat worden….! In dat laatste geval had je misschien beter wel voor dat moment kunnen kopen!! Speculatie, speculatie. Maar ja doen ze dat, krijg je een echte vrije val naar beneden, dan zullen de banken net als in Duitsland waarschijnlijk ook 10-20% eigen geldinbreng willen gaan zien! Anders draaien ze zelf als bank voor de verliezen op ….. Ondenkbare situatie natuurlijk!

 11. TP says:

  Ik heb gisterenavond om 22.00 uur het Kamerdebat “wonen” met Stef Blok zitten kijken.

  Hij houdt zich strak aan het regeerakkoord mbt de hypotheekrenteaftrek voor starters.
  Hij sloot zelfs niet uit dat voor bestaande gevallen de hypotheekrenteaftrek ook nog wel eens verlaagd kan gaan worden.
  Ook het punt van de verhuurderheffing voor woco wil hij gewoon gaan doorvoeren.

  Hij wil het voor investeerders en pensioenfondsen aantrekkelijker gaan maken om te gaan investeren in de vrije huursector.

  Voor 2013 en 2014 verwacht hij nog geen verbeteringen op de woningmarkt.

 12. Draaikont says:

  Keesje:

  ….en ik kan me zo voorstellen dat die NHG ook nog wel eens lager kan duiken na 2014 jaarlijks, of…helemaal afgeschaftgaat worden….! In dat laatste geval had je misschien beter wel voor dat moment kunnen kopen!!

  Ik koop dan nog steeds liever daarna. Vooral omdat jezelf al aangeeft:

  Maar ja doen ze dat, krijg je een echte vrije val naar beneden,

  Hypotheekvoorwaarden, rentelasten etc. allemaal herfinancierbaar. Koopsom kleeft.

 13. Voerman says:

  Keesje: dan zullen de banken net als in Duitsland waarschijnlijk ook 10-20% eigen geldinbreng willen gaan zien!

  Inderdaad, voor zowel de banken alswel voor de kopers het veiligste uitgangspunt. Voerman kocht omstr. 1968 zijn eerste huis met een inbreng van 25%, wat toen heel normaal was in die tijd. Vandaar denk ik, dat bij de crisis rond 1980 (de huizen daalden in korte tijd met ruim 40% en de rente steeg tot ruim 11%) relatief weinig huizenbezitters in echte financiele nood geraakten.

 14. Keesje says:

  Draaikont,

  Behalve als je scheidt, dan kom je van de schuld af, zonder NHG wordt het een (nog) groter drama…

 15. asd says:

  Hoe je het ook keert of wendt: “Huizenmarkt verder onder druk”, zoals allerwegen wordt gemeld.

  Dat gaat zeker net zolang duren als de crisis die nu echt op gang komt, een jaartje of tien nog. Dan pas zijn de kaarten geschud en kan de Europese Renaissance van de 21e eeuw een aanvang nemen.

  De huidige tijden komen niet meer terug, m.u.v. NL dan, waar alles nog door blijft sudderen omdat daar alles vijftig jaar later plaats vindt.

 16. nhz says:

  xenobinol: Ik denk dat we volgend jaar december er een digit voor hebben staan 🙂

  Het zal in ieder geval een dubbel digit getal zijn.

  denk ik niet: je ziet dat voor de Tweede Kamer geen voorstel te absurd is om het handje onder de markt te houden. Nee hoor, zolang er geen dramatische externe ontwikkelingen zijn blijven we vrolijk tien jaar lang verder dalen met gemiddeld wellicht 5% per jaar er vanaf, en soms zelfs een dead-cat-bounce. De wal gaat het schip keren, en de wal zal in dit verband vermoedelijk externe omstandigheden zijn – bijv. dat niemand meer de subprime polderhypotheken wil kopen omdat Nederland financieel niet meer geloofwaardig is. Maar zover zijn we helaas nog niet.

  Voerman: Vandaag en nog lange tijd na vandaag zullen bij een gelijkblijvende rente de woonkosten voor een eigen huis simpelweg lager zijn dan voor een gelijkwaardig huurhuis. Onvermijdelijk stijgende huren zullen dat gegeven nog versterken.

  wishful thinking; ik huur mijn woning voor minder dan de hypotheekkosten; over belasting, onderhoud etc. hebben we het dan nog niet eens. En ik ga volgend jaar opnieuw huurvermindering vragen, of wellicht verhuizen naar een scherper geprijsde huurwoning.

  Voerman: Misschien zou je kunnen zeggen, dat wijzen geen koper zijn, maar anderzijds zijn kopers wel wijzer geworden schijnbaar.

  omdat ze op het laatste moment nog even maximaal hun nek in de strop steken? Wat heiraan verstandig is (vergeleken met wachten tot volgend jaar) ontgaat mij.

 17. Voerman says:

  nhz: wishful thinking

  Voor Voerman niet’voerman is te oud om met dat soort kinderspeeltjes bezig te zijn.

 18. nhz says:

  Voerman: Voerman kocht omstr. 1968 zijn eerste huis met een inbreng van 25%, wat toen heel normaal was in die tijd. Vandaar denk ik, dat bij de crisis rond 1980 (de huizen daalden in korte tijd met ruim 40% en de rente steeg tot ruim 11%) relatief weinig huizenbezitters in echte financiele nood geraakten.

  Rond 1990 was 20% aanbetalen nog steeds volkomen normaal; tijden zijn veranderd 🙁

  Keesje: Behalve als je scheidt, dan kom je van de schuld af, zonder NHG wordt het een (nog) groter drama…

  nog even en een NHG hypotheek betekent 90% garantie op scheiding binnen vijf jaar na aankoop van de woning 😎

  asd: Dat gaat zeker net zolang duren als de crisis die nu echt op gang komt, een jaartje of tien nog. Dan pas zijn de kaarten geschud en kan de Europese Renaissance van de 21e eeuw een aanvang nemen.

  denk ik ook; wel jammer dat we nog zo lang moeten wachten totdat een frisse herstart mogelijk is, en dat de vastgoed maffia, oenconomen en corrupte politici nog een paar jaar langer kunnen profiteren van het bellenblazen op de huizenmarkt…

 19. Voerman says:

  nhz: omdat ze op het laatste moment nog even maximaal hun nek in de strop steken? Wat heiraan verstandig is (vergeleken met wachten tot volgend jaar) ontgaat mij.

  Mijn hele verhaal lezen, nhz!
  Bovendien is het volgend jaar echt nog niet beter! 🙂

 20. nhz says:

  Voerman: nhz: wishful thinking

  Voor Voerman niet’voerman is te oud om met dat soort kinderspeeltjes bezig te zijn.

  struisvogelpolitiek dan? En ik had nog niet eens de maandelijkse waardevermindering van 1000-2000 euro meegerekend … op de zeer lange termijn zal het vast wel goed komen met die woning waarde (50-jarige hypotheek?), maar dat valt voor mij dan toch onder de categorie ‘reken je rijk’.

 21. Draaikont says:

  Keesje,

  Scheiden moet niets uitmaken als je het gewoon koopt op 1 (en misschien een beetje) inkomen en voor een gezonde prijs. Maar het beste is inderdaad een gezonde prijs op 1 inkomen én NHG. Maar die combinatie bestaat niet aagezien NHG het mogelijk maakt om tegen ongezonde prijzen met meerdere inkomens te kopen. Ik kies dan het liever voor de combinatie zonder NHG omdat dat waarschijnlijk een gezondere prijs betekent.

 22. jim says:

  Scheefhuurder2:
  Bijgestaan door DeLaporte, Hukker ea. zullen onze staatsmedia dit getal met jubelstemming presenteren: daling neemt af, in dit tempo binnen een jaar weer stijgende prijzen! En dat gekoppeld aan Brinkman die namens Bouwend-NL in 1e Kamer op de bres staat om aflossingsvrij weer de huiskamers binnen te rijden. Kortom: business as usual, gewoon maximaal lenen, oogkleppen voor onze starters, nieuwe lemmingen staan klaar om de afgrond ingereden te worden.

  Eigenlijk raar mensen zijn zowat de enige diersoort die massaal zelfmoord pleegt. De hoax over lemmingen die zich in een afgrond storten is… Walt Disney

  ‘White Wilderness contains a scene that supposedly depicts a mass lemming migration, and ends with the lemmings leaping into the Arctic Ocean. There have been some reports that the Disney film describes this as an actual suicidal action by the lemmings, but the narrator in the film states that the lemmings are likely not attempting suicide, but rather are migrating and upon encountering water, attempt to cross it. If the water they attempt to cross is too wide, they suffer exhaustion and drown.

  http://en.wikipedia.org/wiki/White_Wilderness_%28film%29

  Mensen zijn de slimste dieren…
  Kopen, consumeren, vreten, vooral dieren.

 23. Voerman says:

  nhz: struisvogelpolitiek dan?

  Ook niet, voerman kijkt nog steeds graag om zich heen! 🙂

 24. Voerman says:

  jim: Kopen, consumeren, vreten, vooral dieren.

  De hoogste diersoort, Jim!

 25. jim says:

  Voerman: De hoogste diersoort, Jim!

  ‘In 1982, the CBC Television news magazine program The Fifth Estate broadcasted a documentary about animal cruelty in Hollywood, focusing on White Wilderness as well as the television program Wild Kingdom. Bob McKeown, the host of the CBC program, found that the lemming scene was filmed at the Bow River near downtown Calgary and not at the Arctic Ocean as implied by the film. He found out that the lemmings did not voluntarily jump into the river but were pushed in by a rotating platform installed by the film crew. He also interviewed a lemming expert who claimed that the particular species of lemming shown in the film is not known to migrate, much less commit mass suicide.’

 26. Voerman says:

  jim,

  Er zijn ook slechten bij.

 27. xenobinol says:

  Keesje:
  Voerman,

  ….en ik kan me zo voorstellen dat die NHG ook nog wel eens lager kan duiken na 2014 jaarlijks, of…helemaal afgeschaftgaat worden….! In dat laatste geval had je misschien beter wel voor dat moment kunnen kopen!!

  Maakt niets uit, de markt vind ook dan weer vanzelf de marktprijs. NHG is gewoon een zeepbelinstrument dat mede de prijzen mee opdrijft. Per direct afschaffen wat mij betreft.

 28. jim says:

  Scheefhuurder2 nieuwe lemmingen staan klaar om de afgrond ingereden te worden.

  En zo is het dus!

 29. nhz says:

  jim: He found out that the lemmings did not voluntarily jump into the river but were pushed in by a rotating platform installed by the film crew.

  waaruit maar weer blijkt dat er niks nieuws onder de zon is in de huizenmarkt: daar worden de lemmingen ook geduwd door de vastgoed maffia, de politiek en de filmcrew van de Fabeltjeskrant. Waarmee ik niet wil beweren dat lemmingen nooit massaal op eigen initiatief van de klif springen.

 30. Nou says:

  Een draadje met 26% Voerman,
  Nieuw record?

 31. RealisT says:

  nhz: Nee hoor, zolang er geen dramatische externe ontwikkelingen zijn blijven we vrolijk tien jaar lang verder dalen met gemiddeld wellicht 5% per jaar er vanaf, en soms zelfs een dead-cat-bounce.

  Ik denk er hetzelfde over. Een ongeluk in slow-motion.

  Maar als je te lang over doet om het onderliggende probleem op te lossen en de pijn te nemen, gaat het herstel ook langer duren. Minstens nog 10 jaar voortduurende ellende en onzekerheid op de woningmarkt dus. Nederland is echt anders.

 32. Ma Ling says:

  26% Voerman laten we niet gebeuren toch 😉

  Als we dan toch van de huizenmarkt een zijstapje richting het dierenrijk maken: niet alleen is het lemmingen-verhaal een hoax, ook de term struisvogelpolitiek is een vreemde eend in de bijt.
  Het woord bekt lekker, maar deze grote loopvogels hebben steken hun kop nooit in het zand…

  Overigens: 21 februari 2013, dat gaat gaat de grote dag worden w.b. woningmarktberichtgeving (volledige cijfers januari 2013).

 33. svg says:

  Nou:
  Een draadje met 26% Voerman,
  Nieuw record?

  Dat is dan 1% boven zijn vorige record inbreng uit 1968.

 34. adg says:

  De huizenverkopen van afgelopen kwartaal hebben een kunstmatige impuls gekregen van de fiscale maatregelen in de hypotheeksfeer. Als je het doorrekend compenseer je met 8% prijsdaling de extra woonlasten over de gehele hypotheekperiode. Mensen zijn niet dom, ze willen leven in de periode die ze gegund wordt. Je kunt nou eenmaal niet wachten. Als je net als een Sequoia boom 2.000 jaar oud wordt, kun je gerust 10-15 jaar wachten. Anders moet je een potentieel verlies gewoon incalculeren en kopen. Het gaat immers om leefcomfort en leefomgeving en daarom kun je gerust kopen. De prijzen zullen overigens die 8% heel snel dalen en ik verwacht een trend van 3% komend jaar.
  Maar vanaf 2014/2015 kun je verwachten dat er een bodem komt. Waarom? Omdat er weinig gebouwd is afgelopen periode en mensen in Nederland voldoende verdienen om de lasten van een hypo te betalen en je houdt aftrek dus niet overdrijven maar gewoon vanaf 1/1 15%-18% lager bieden dan een voor nu redelijke vraagprijs. (redelijk omdat veel mensen hem ook zouden hanteren; realistisch is iets anders hè)

 35. asd says:

  @17(nhz), je immer realistische kijk op de zaak is natuurlijk niet iedereen welgevallig. Maar goed, die komen er later wel achter dat ze ingehaald worden door de werkelijkheid.

  Zo ook dat stelletje lieden, dat jij noemt. Geloof maar dat die het steeds moeilijker krijgt met hun snode opzetjes.

  Vooral in Holland ben je dan gauw aan het eind van je Latijn, daar waar het brede publiek tengevolge van de crisis uit zijn gemakzucht en consumptiedromen ontwaakt en kijkt “wie er de kanen uitbraait”. (Brabants gezegde)
  Overigens de c.s.q.n. voor duurzame verhoudingen, inclusief de rechten van de aarde(hoop ik).

  Anderzijds: “Vossen verliezen wel hun haren maar niet hun streken”, of: “Erst kommt das Fressen und dann die Moral”.

  En daarmee zit je dan toch met een grote onvoorspelbaarheid in de samenleving hoe het nu verder moet.

  Uh,ik bedoel met de huizenmarkt natuurlijk, de rest is niet belangrijk.

 36. azijnseikerT says:

  Sprak net een makelaar (bij bezichtiging), het zijn drukke dagen. Volgens hem willen veel mensen nog voor het nieuwe jaar kopen. Hij was vrij openhartig. Vond het zelf ook niet slim, maar hij was er maar wat blij mij.

 37. jim says:

  Vandaag in de krant van wakker Nederland. U weet wel die krant die schrijft:”Huizenprijzen omlaag of omhoog. Dat is niet het probleem.”

  ‘De introductie van de nieuwe toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is uitgesteld omdat daar nog geen toestemming voor is van de Eerste Kamer.’

  Autoritair toezicht op consument en markt als het om huizen gaat is anders. Maar dat is dan ook geen markt.
  De overheid heeft maatregelen genomen om het financieel aantrekkelijker te maken een huis te kopen. (Rijksoverheid)

  Even de afgelopen week samenvatten:

  De huizenprijzen dalen volgend jaar met 7 procent en in het jaar daarop met nog eens 5 procent. (ING)

  De huizenprijzen dalen dit jaar met 6 procent en in het jaar daarop met nog eens 7 procent. (Rabobank)

  SNS Bank wil dat de focus verschuift van lenen voor de eigen woning naar sparen voor de eigen woning, en denkt dat huizenprijzen nog 20% zullen dalen. (SNS)

  Lonen gaan niet veel omhoog, terwijl veel belastingen (zoals de btw) juist wel stijgen. Daarnaast is de inflatie met 2,8 procent hoog, wat de koopkracht uitholt. Gezinnen zullen de komende jaren interen op hun vermogen, verwacht DNB. In 2013 geven zij, ondanks de krimpende consumptie, naar verwachting 4,3 procent meer uit dan er binnenkomt. (DNB)

  Bestaande koopwoningen bijna 7% goedkoper dan een jaar eerder (CBS)

  En dus gaan we starters $ubsidiëren!
  Het is namelijk ‘n HEEL GESCHIKT MOMENT om te kopen nu. U dient slechts een beetje VERTROUWEN te hebben.

  Moest toch even denken aan: De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’, gaat wederom helaas niet door.
  Kwalitatief uiterst teleurstellend allemaal. Wanneer je zo’n cursus denkt nodig te hebben kun je net zo goed een hypotheek nemen nu, bij het cursusboek is dan een gratis huis inbegrepen.

 38. jim says:

  Nog maar eens, vergeet u uw burgerplicht niet?
  Reageren op de stelling via poll.
  http://www.telegraaf.nl/overgeld/

 39. tufkaj says:

  Ma Ling:
  26% Voerman laten we niet gebeuren toch

  Doet me denken aan een wel heel grijs verleden dat ik statistiekenscriptje liet lopen over topics om bij te houden wie er het meest postte. Kan wel eens kijken of ik dara nog tijd voor vind.

  Overigens: 21 februari 2013, dat gaat gaat de grote dag worden w.b. woningmarktberichtgeving (volledige cijfers januari 2013).

  Ik verwacht dat wel iets later eigenlijk. Normaal lag het kadaster ongeveer 2 a 3 maanden achter op het tekenen van de voorlopige verkoopakte. In juni (toen iedereen snel wilde passeren bij het kadaster om 2% ovb te betalen), is die vertraging / achterstand behoorlijk weggewerkt en liep het vrijwel synchroon. Ik denk dat we nu wel weer een paar weken achterlopen. Maar pas Maart verwacht ik de daadwerkelijke cijfers van januari. Loop die dag maar niet vlak langs hoge gebouwen met balkons.

 40. jim says:

  tufkaj: Loop die dag maar niet vlak langs hoge gebouwen met balkons.

  Sodepipo, bedankt voor de waarschuwing!

 41. jim says:

  En toen was het weer tijd voor een wat minder deprimerend intermezzo, het is tenslotte al donker genoeg. En ook daklozen wacht een koude winter.
  Om alvast in de kerststemming te komen.
  http://www.youtube.com/watch?v=a9oFT9sGuCE

 42. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 16 procent.

  HRA is er nu nog niet aan.
  Casametrie wel: in de prullenbak met die theorie.

  Casametrie: Leken verslaan Prof op zijn eigen vakgebied. (Marc Francke versus CBS versus Rabo -10%)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-03-2012/minister-liesbeth-spieswe-dachten-dat-de-crisis-wel-zou-overwaaien/#comment-101942

 43. Juan Belmonte says:

  Ma Ling: Overigens: 21 februari 2013, dat gaat gaat de grote dag worden w.b. woningmarktberichtgeving (volledige cijfers januari 2013).

  Het moment van martkcorrectie is moeilijk te voorspellen, dit hangt van de omstandigheden af. Juan denkt dat het op korte termijn nog niet zichtbaar slecht genoeg gaat om een reële prijscorrectie te kunnen verwachten.

 44. Scheefhuurder2 says:

  jim:
  Nog maar eens, vergeet u uw burgerplicht niet?
  Reageren op de stelling via poll.
  http://www.telegraaf.nl/overgeld/

  Uitkomst van deze poll is nog gematigd (57% wil ruimere hypotheekregels) vergeleken bij mijn eigen, niet-representatieve steekproef, onder inmiddels 17 studenten/pas-afgestudeerden: 14 willen meer kunnen lenen (80%), slechts 3 vinden de prijzen te hoog. De meesten denken niet aan huizenprijzen, vermogensopbouw en aflossing, maar simpel aan de maandlasten huur tov. koop. Door woco’s worden ze uit hun studentenflats gerookt, sociale huur en vrije sector zijn vaak geen optie (althans niet in Randstad). Wat blijft dan over?En waar het verder om gaat is dat leengedrag er bij een hele generatie met de paplepel is ingegoten door ouders, media, politiek, makelmannen etc. Dat zit diep in de genen en is vrijwel onomkeerbaar totdat wal het schip gaat keren. Gaat minstens 10-15jr duren voordat sparen voor eigen huis weer gemeengoed wordt.

 45. snorkel says:

  Kabinet versoepelt hypotheekvoorwaarden starters – http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/12/21/kabinet-versoepelt-hypotheekvoorwaarden-starters.html

  Zullen we afspreken dat dit de laatste sigaar uit eigen doos was? Vanaf nu gewoon de huizenmarkt een markt laten zijn? OK? Deal!

 46. Voerman says:

  Ma Ling: 26% Voerman laten we niet gebeuren toch

  Sorry allemaal; Voerman schakelt wel een paar tandjes terug! 🙂

 47. snorkel says:

  adg: Anders moet je een potentieel verlies gewoon incalculeren en kopen. Het gaat immers om leefcomfort en leefomgeving en daarom kun je gerust kopen.

  Als je dat verlies/kosten dan toch incalculeert (wat alleen aan waardedaling al neerkomt op zo’n €1000 tot €2000 per maand), dan kun je ook uitermate comfortabel huren! Ui-ter-mate comfortabel! 10-15 jaar uitermate comfortabel huren klinkt zo gek nog niet. Eventueel, desgewenst en als de situatie daar naar is daarna een huis kopen tegen een normalere prijs. Met een beetje geluk dan ook nog winst maken zonder eerst een gat van enkele tienduizenden euros te moeten vullen, klinkt ook zo gek nog niet toch? Nu kopen is ‘gewoon’ dom. Later kopen is misschien slim, prijzen zullen heus wel eens stoppen met dalen, dat zullen we later zien

 48. asd says:

  Rutte: Europa gaat beter.

  Moet ie toch nog eens bij Hollande langs gaan: Dit wordt een zwaar jaar voor Frankrijk, zegt ie.

  N.b. “la grande Nation”, met Duitsland de twee steunpilaren van de EU.

  Wat is dat toch met Rutte? Autistisch, gestoord, ongebreideld optimistisch, misleidend, niet gehinderd door wat dan ook? Kan je zo’n man nog serieus nemen? Ik weet het niet meer.

 49. RealisT says:

  Scheefhuurder2: 14 willen meer kunnen lenen (80%), slechts 3 vinden de prijzen te hoog. De meesten denken niet aan huizenprijzen, vermogensopbouw en aflossing, maar simpel aan de maandlasten huur tov. koop.

  Ja jonge mensen kunnen tegenwoordig heel goed rekenen. Vooral naar zichzelf toe. Dat ze in feite een product huren van de bank met daarop een fikse rijkssubsidie van 30-50% begrijpen ze niet. Die stof is tijdens de studie niet behandeld.

 50. jim says:

  Scheefhuurder2,

  Wat studeren die studenten van jou als ik vragen mag?
  Te druk met sociale media zeker om zich in hun financiële toekomst te verdiepen zeker. House een muziekvorm is hier te lande uitgevonden dacht ik. Emma Goldman schreef eens: ‘If I can’t dance you can keep your revolution’. Wat lezen je studenten dan? Of denken ze dat ze gewoon door kunnen dansen. Naast onze huizenproblematiek gaan we nog veel meer economische ellende meemaken de komende jaren.

 51. nhz says:

  Scheefhuurder2: niet-representatieve steekproef, onder inmiddels 17 studenten/pas-afgestudeerden:

  tja, de universiteit is waar je de fine fleur der natie vindt … ik denk dat deze daling nog wel een generatie gaat duren zo. Allemaal zwaar geïndoctrineerd door jarenlang opleiding op hoog nivo, en kritisch denkvermogen nul komma nul en 100% op het eigenbelang gericht. Ze verdienen een harde (dure) les.

  snorkel: Eventueel, desgewenst en als de situatie daar naar is daarna een huis kopen tegen een normalere prijs.

  en eventueel, desgewenst – als Nederland straks Griekenland en Spanje achterna gaat kun je ook maken dat je wegkomt. Met een eigen huis als blok aan je been is dat een stuk moeilijker.

 52. tufkaj says:

  RealisT: Ja jonge mensen kunnen tegenwoordig heel goed rekenen. Vooral naar zichzelf toe. Dat ze in feite een product huren van de bank met daarop een fikse rijkssubsidie van 30-50% begrijpen ze niet. Die stof is tijdens de studie niet behandeld.

  Bij degenen die zich bezig houden met pensioenen is de stof ook wat weggezakt anders…

 53. tufkaj says:

  nhz: tja, de universiteit is waar je de fine fleur der natie vindt … ik denk dat deze daling nog wel een generatie gaat duren zo. Allemaal zwaar geïndoctrineerd door jarenlang opleiding op hoog nivo, en kritisch denkvermogen nul komma nul en 100% op het eigenbelang gericht. Ze verdienen een harde (dure) les.

  Zwaar geïndoctrineerd ja. Op eigenbelang ook. Net als de generatie voor- en na hen. Misschien verdienen ze een dure les. Misschien ook gewoon de keuze tussen een koopwoning op een redelijk prijsniveau en een beschikbare huurwoning.

 54. snorkel says:

  nhz: en eventueel, desgewenst – als Nederland straks Griekenland en Spanje achterna gaat kun je ook maken dat je wegkomt. Met een eigen huis als blok aan je been is dat een stuk moeilijker.

  Absoluut waar! NZ/AUS is zo gek nog niet deze tijd van het jaar, ben je ook nog als eerste aan de beurt om het nieuwe jaar in te luiden 😉 Alleen hebben ze daar ook al een vastgoedbubble

  Je geeft hier trouwens direct feilloos aan waarom dat hele ‘ja, maar tegenover die hoogste private schuld van de westerse wereld staat ook waarde in de vorm van vastgoed” enorme quatsch is. (Over)Waarde en (rest)schuld liggen bij verschillende personen! Als ik morgen mijn huis kwijt moet kan ik natuurlijk geen beroep doen op de waarde van het totale vastgoedbestand, hoe veel die waarde ook is…

 55. cartoonist says:

  Voerman: Vandaag en nog lange tijd na vandaag zullen bij een gelijkblijvende rente de woonkosten voor een eigen huis simpelweg lager zijn dan voor een gelijkwaardig huurhuis. Onvermijdelijk stijgende huren zullen dat gegeven nog versterken.

  Voerman toch ! , laat ik het diplomatiek zeggen: Je geeft hier blijk van een lichtelijk vertroebelde blik op de woningmarkt.

  Je laat hier de logica van de ‘jonge hond’ starter los op de bestaande woningmarkt, of is het de logica van een babyboomer die 20 jaar alleen maar stijgende huizenprijzen heeft gekend.

  De woonkosten bestaan niet alleen maar uit rente, een beetje aflossing, wat belasting en zo nu en dan een potje verf. Zonder twijffel is over de periode 1988-2008 ieder jaar een jaar geweest waarbij de huiseigenaar geld verdiende. Door de jaarlijkse stijgingen van minimaal 5% woonde men na aftrek van rente, aflossing en energiekosten gewoon gratis of kreeg geld toe.

  Sinds 2008 dalen de huizenprijzen (uitgezonderd 2009) gemiddeld met 5 % per jaar. Dat betekend een verborgen kostenpost van 500 tot 1000 euro/maand voor de huisjes in de prijsklasse tot gemiddeld. In de prijklasse boven gemiddeld bedraagt deze kostenpost 1000 tot 2000 euro/maand. Voor de hele dure villa’s moet je wel op 10.000/maand rekenen.

  Ik voorzie nog een daling van gemiddeld 6%/jaar voor een periode van 5 jaar of langer voordat de prijzen uitgebodemd zijn. ( 0,5% van de koopsom per maand) Dit betekent in mijn overtuiging dat een woning kopen op krediet de komende jaren gelijk staat aan een poging tot financiele zelfmoord. Nog afgezien wat de rente gaat doen.

  Dus niet zoals stelt dat de woonkosten voor een eigen huis simpelweg lager zijn dan voor een gelijkwaardig huurhuis . De woonkosten voor een koopwoning zullen simpelweg de komende jaren beduidend hoger liggen dan voor een gelijkwaardig huurhuis.

  Kopen nadat de woningmarkt uitgebodemd is en er een langzaam herstel optreedt is gewoon economisch gezien de verstandigste beslissing. De bodemvorming zal lang en diep zijn dus niemand hoeft haast te hebben. Alleen oneconomische redenen kunnen de doorslag geven om juist wel in 2013 een huis te kopen.

 56. azijnseikerT says:

  Waarom niet nu al naar het buitenland gaan? Beter te vroeg dan te laat.

 57. jim says:

  En nog iets over onvoorziene uitgaven. Ik denk alleen even aan onze patriot raketten in Turkije 2 units met 16 raketten aan boord. Raketten die per stuk ‘n slordige 4,5 miljoen dollar kosten, als we die moeten gaan gebruiken wat kost dat dan wel niet! En, natuurlijk Amerika bepaalt maar Nederland betaalt! De hele operatie maakt het nog vele malen duurder. En heel Syrië in een grote chaos kan nog jaren duren. In Libië kon het verwijderen van het oude regime niet snel genoeg geregeld worden. Was in ‘n vloek en een zucht gebeurd. Ik ben er niet gerust op dat het hier ook het geval zal zijn. http://nos.nl/video/453968-patriotraketten-snel-naar-turkije.html

 58. connepon says:

  Hier even een reactie over de jonge hoogopgeleide mensen. Ik vraag me af of er echt een generatie overheen gaat. Als ik even naar mezelf kijk. 3 jaar geleden afgestudeerd als algemeen econoom; huur nu een huis en bezig met sparen totdat het moment daar is dat de huizenprijzen weer op een normaal niveau ligt.

  Ik mag toch hopen dat meer jongeren inzien dat het leen- en consumptiegedrag niet houdbaar was?

 59. Ma Ling says:

  Voerman: Sorry allemaal; Voerman schakelt wel een paar tandjes terug!

  Hoeft van mij niet hoor. De anderen kunnen ook meer gaan posten 😉

  tufkaj: …
  Overigens: 21 februari 2013, dat gaat gaat de grote dag worden w.b. woningmarktberichtgeving (volledige cijfers januari 2013).Ik verwacht dat wel iets later eigenlijk. Normaal lag het kadaster ongeveer 2 a 3 maanden achter op het tekenen van de voorlopige verkoopakte. In juni (toen iedereen snel wilde passeren bij het kadaster om 2% ovb te betalen), is die vertraging / achterstand behoorlijk weggewerkt en liep het vrijwel synchroon. Ik denk dat we nu wel weer een paar weken achterlopen. Maar pas Maart verwacht ik de daadwerkelijke cijfers van januari. Loop die dag maar niet vlak langs hoge gebouwen met balkons.

  Ik snap wat je bedoelt, maar ik verwacht voor maart al de paniek, al dan niet in de vorm van brandbrieven vanuit alle lobbyhoeken.

 60. ll says:

  http://www.wegwijs.nl/artikel/2012/12/woningprijs-gaat-stijgen-in-februari-en-maart-2013

  Huizenprijzen kadaster nu 220k ( september ) en 209k van september NVM , zit een verschilletje in boven beschreven……..

 61. Voerman says:

  cartoonist: Voerman toch ! , laat ik het diplomatiek zeggen: Je geeft hier blijk van een lichtelijk vertroebelde blik op de woningmarkt.

  Kan even niet antwoorden.
  Voerman moet eerst nieuwe credits sparen! 🙂

 62. Steven says:

  connepon: Ik mag toch hopen dat meer jongeren inzien dat het leen- en consumptiegedrag niet houdbaar was?

  Het meest vreemde is dat vele landen ons gewoon voorgegaan zijn.. Rente in Japan was bijna nul en toch zakten de huizenprijzen met 80 procent bijv. , maar in Nederland is het anders?
  Vergelijk het met een stofzuiger: ook al is de rente nul procent, je gaat er geen 2000 euro voor lenen. (al zullen er vast een paar gekken zijn die dat ook er bij doen)

 63. KoophuisXXL says:

  Ik ben het wel met voerman eens, een huis zien als een consumentengoed. Kopen in de 20 en aflossen(geheel). rond je 50ste pand vrij. Voor het bejaardentehuis verkopen voor misschien iets minder dan de oorspronkelijke prijs, na 25 jaar alleen een beetje belasting betaald te hebben.

  Hoe zullen de huren zich de komende 40 jaar ontwikkelen? Vraag maar aan je opoe wat dingen kosten 40 jaar geleden.. Je salaris zou zo maar niet mee groeien met de inflatie, zit je in je huurhuis…

  Prijs is het probleem niet, je moet het alleen kunnen betalen(niet boven je stand leven).

 64. tufkaj says:

  Ma Ling: Ik snap wat je bedoelt, maar ik verwacht voor maart al de paniek, al dan niet in de vorm van brandbrieven vanuit alle lobbyhoeken.

  Die brandbrieven liggen allemaal al op de plank. Zodra iedereen terug is uit zijn kerst/nieuwjaarscoma begint het moord- en brandschreeuwen. Dus daar heb je gelijk in. Ik denk eigenlijk dat vooral de begroting die we in april naar Europa moeten sturen voor de 3% weer een kantelpuntje gaat worden. Het kabinet wil hoe dan ook de 3% handhaven. Dus waarschijnlijk handhaven ze alle heffingen en verplichtingen weer tot ze de verwachting voor 2014 hebben afgetikt met Brussel. Daarna gaan worden de touwtjes weer gevierd.

  connepon: Als ik even naar mezelf kijk. 3 jaar geleden afgestudeerd als algemeen econoom; huur nu een huis en bezig met sparen totdat het moment daar is dat de huizenprijzen weer op een normaal niveau ligt.

  Ik denk dat iedereen die studeert denkt dat hij een even groot of groter huis dan zijn vader kan kopen zodra hij is afgestudeerd. Hij is immers hoger opgeleid en de wereld ligt aan zijn voeten. Pas als je klaar bent en je beseft in wat voor schemerzone je beland tussen kamers en woekerprijzen, gaat er een belletje rinkelen. Dat is het moment dat degene die goed is in reproduceren van dat waarvan we weten dat het in het verleden succesvol was en degene die zijn plan op de situatie aanpast uit elkaar kunnen worden gehaald. De eerste gaat voor een starterslening, de tweede voor een spaarrekening. Maar ieder zijn vak. Het is pas als er stront aan de knikker is dat zulke beslissingen er toe doen. Wie niet nu hoeft te kiezen heeft makkelijk praten wat dat betreft.

 65. cartoonist says:

  cartoonist: Door de jaarlijkse stijgingen van minimaal 5% woonde men na aftrek van rente, aflossing en energiekosten gewoon gratis of kreeg geld toe.

  Laat ik dit even rechtzetten, voordat men mij beticht van onwaarschijnlijke feiten. Het ging wel voor mij op, ik kocht net voor het dieptepunt van 1984 en verkocht 2 jaar voor de top van 2008. Door de ongehoorde prijsstijgingen heb ik 23 jaar gratis gewoond, rente, aflossing, onderhoud, energie en verzekeringen en nog extra geld overgehouden aan de verkoop van mijn huis. Overigens deed ik het onderhoud zelf. Dat verdienmodel zal zeker niet voor iedereen zo geweest zijn, maar de rente en aflossing konden in die periode toch uit de waardestijgingen behaald worden.

  Behalve natuurlijk als je je hypotheek regelmatig oversluitte om zodoende de overwaarde ten gelde te kunnen maken t.b.v. consumptie. Als je dan nu nog steeds in die woning zit, sta je misschien wel onder water.

 66. tufkaj says:

  ll,

  Je hebt vaak meer goede links dan mijn twitter-timeline kan bieden 🙂 Wat is je geheim? Of lees je dagelijks gewoon heel het internet?

 67. Een buitenlander says:

  Waarom de crisis tot ongeveer 2020 zal duren: Antwoord op pagina 11 van

  http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/qr_euro_area/2012/pdf/qrea4_en.pdf

 68. maarten says:

  Een buitenlander,

  er is iets anders aan de hand, een strikte waterscheiding van insiders en outsiders op basis van ideologie (neoliberalisme, een lege term Adamus, ja eens… maar toch)

 69. maarten says:

  het nazisme was ook een lege ideologie (Godwin… maar toch)

 70. Scheefhuurder2 says:

  connepon: huur nu een huis en bezig met sparen totdat het moment daar is dat de huizenprijzen weer op een normaal niveau ligt.

  Ik vermoed dat u (nog) tot een minderheid hoort. Het is de usual-suspects (overheid, NVM, VEH, Bouwend-NL, makelmannetjes) er alles aan gelegen om jonge, goedopgeleide mensen zoals u de koopmarkt op te jagen. Het is een doorn in hun oog dat u huurt, het huizentreintje moet immers weer op gang komen.
  U krijgt daartoe allerlei stimuli toegediend: verleidelijke startersubsidies waarmee u een hypotheektekort kunt aanvullen, programma’s zoals eigen-huis-en-tuin die u laten dat woningbezit het hoogst haalbare goed in dit leven is. Verder bent u volgend jaar als hoogopgeleide met salarispotentieel genomineerd om meer te mogen lenen dan de gemiddelde Nederlander. En mocht u dan toch de verleiding weerstaan en te lang blijven huren: dan krijgt u de scheefhuurderster opgespeld op straffe van 5% extra huurverhoging/jaar. Dit laatste ga ik binnenkort ervaren. Ik geef echter geen krimp en blijf zitten waar ik zit in afwachting van een verdere daling. Ik hoop dat u dit ook doet, dan heb ik tenminste 1 medestander.

 71. maarten says:

  Scheefhuurder2,

  heb je al eens aan een constructie van werkelijkheid gedacht? Dat levert een hoop geld op.

 72. JR says:

  De reden dat de daling minder groot was deze periode dan voorgaande periode ligt aan het feit dat de verkopende partij tijdelijk sterker stond. Mensen die wilde kopen wilde ook echt. Dit alles om onder het soepelere regime te vallen. Makelaars en verkopers hebben daar gebruik van gemaakt en zodoende en mildere prijs kunnen krijgen. Echter nu is het gebeurt de daling van het eerste kwartaal in 2013 van zowel de transacties als de prijs zal historisch laag zijn.

  Gegroet

 73. ll says:

  tufkaj: Je hebt vaak meer goede links dan mijn twitter-timeline kan bieden 🙂 Wat is je geheim? Of lees je dagelijks gewoon heel het internet?

  Geen idee Tufkaj, het vliegt gewoon naar me toe, makkie 🙂

 74. Rexpat says:

  Moosje komt thuis en vertelt zijn moeder dat hij een kwartje heeft bespaard.
  Hoe dan? vraagt zijn moeder. Toen de bus kwam ben ik niet ingestapt maar ben er achteraan gerend, vertelt hij.

  Sufferd! roept zijn moeder, als je achter een taxi aan had gerend had je nu 10 gulden bespaard.

  We hebben allemaal onze eigen constructs in het hoofd. Maakt de discussie soms wat lastig maar wel leuk.

 75. maarten says:

  oedipus rex

 76. cartoonist says:

  Licht het aan mij of zijn anderen ook deze mening toegedaan ?
  https://twitter.com/stefblokVVD daar zie ik een achtergrondplaatje wat eigenlijk helemaal niet past bij een minister.

  “haters gonna hate” staat daar. Ik krijg hierdoor een idee over stefblok van een uiterst gefrustreerde persoonlijkheid.
  Ik vind het een uiterst bedenkelijke uiting van stef blok. Alsof hij een tweedeling in de maatschappij nastreeft van mensen die hem aanbidden en mensen die hem haten.
  Fractievoorzitter levensgenieter en mens denkt hij te zijn. Ik vind het meer een holle ideoloog. Nogal gevaarlijk voor de democratie.
  Misschien kan het plaatje in het forum bewaard worden omdat het wel eens zou kunnen verdwijnen.

 77. maarten says:

  cartoonist,

  marketing, tis de arremoede…

 78. maarten says:

  in arren moede

 79. maarten says:

  cartoonist,

  Ik volg liever een godheid, dan een mens

 80. cartoonist says:

  Ik vind het marketing die bij Wilders past maar niet bij een minister.
  Het mankeert nog aan het plaatje dat hij zijn rechterarm omhoog houdt.

 81. maarten says:

  cartoonist,

  Het is waarschijnlijk fake he? dat weet je wel

 82. cartoonist says:

  VVD ers, Wollen Sie den totalen Wohnung Krieg ?

 83. jim says:

  jim,
  Eyeballin 🙄
  Millionair Dance event editie morgenavond
  http://www.djguide.nl/party.p?id=127179

 84. cartoonist says:

  Fake ?
  Ik zie toch meer dan 2000 followers , allemaal VVD’ers en makelaars.

  Ik moest er wel aan denken dat het fake was.

 85. maarten says:

  jim,

  tjoller inc, danweetjehetwel

 86. Voerman says:

  Meer inhoud zonder Voerman!……..
  blieb……blieb…..blieb…..no credits….

 87. jim says:

  oeps verkeerde link http://www.djguide.nl/party.p?id=122711 deze goed

 88. maarten says:

  cartoonist,

  kunnen die niet faken dan?

 89. Steven says:

  hi hi.. “Levensgenieter. Mens” maar op de foto ambitieuze pakkenman met lege blik. merkwaardig inderdaad.

 90. maarten says:

  Voerman,

  voerman bliep bliep game over… 😉

 91. maarten says:

  Voerman,

  wat orgelmuziek heer voerman?

 92. cartoonist says:

  Voerman:
  Meer inhoud zonder Voerman!……..
  blieb……blieb…..blieb…..no credits….

  Zolang het nog maar geen blub .. blub .. blub .. is van een voerman die onder water staat met zijn hypotheek.

 93. snorkel says:

  Scheefhuurder2: Ik hoop dat u dit ook doet, dan heb ik tenminste 1 medestander.

  Er zijn er nog wel meer hoor 😉

 94. maarten says:

  en nu met een echt orgel, in het huis vangod
  http://www.youtube.com/watch?v=KNwudYT9HHE

 95. Voerman says:

  tr…blieb..uste..blieb..allemaal..blieb

 96. tufkaj says:

  Zou Stef Blok al zitten te zweten dat de wereld niet is vergaan vandaag?

 97. cartoonist says:

  Ik denk dat Stef zit te zweten op zijn eerste tweet. En zijn 2125 followers maar wachten en wachten.
  https://twitter.com/stefblokVVD/

 98. Steven says:

  beetje oud filmpje maar nog steeds hetzelfde nu natuurlijk… En let op de ruimte: dat gezeik dat grond schaars is in Nederland is echt kul.

  http://www.youtube.com/watch?v=LQXgYixMwfA

 99. Adamus says:

  Tegen de neerwaartse trend is op te klussen door de overheid. Zag zojuist Henk Kamp, geen odee wat i zei. Leek wel een verhaaltje over ijzersterke economie van NL.
  Probleempje is de rest van de wereld 😉

 100. snorkel says:

  cartoonist,

  Stef (t)weet ‘t ook allemaal niet meer 😉

 101. Adamus says:

  Adamus:
  Tegen de neerwaartse trend is niet op te klussen door de overheid. Zag zojuist Henk Kamp, geen idee wat i zei. Leek wel een verhaaltje over ijzersterke economie van NL.
  Probleempje is de rest van de wereld

 102. Adamus says:

  snorkel:
  cartoonist,

  Stef (t)weet ‘t ook allemaal niet meer

  Wist hij het wel, ooit?

 103. maarten says:

  Stef heeft het goed voor mekaar, hij wordt vermoedelijk gouveneur (tegenwoordig burgemeester?) op Bonaire na deze “job”, net als Kamp ooit. Het Eiland waar Staal hard aan het werk is voor de plaatselijke bevolking om de economie te ontwikkelen tot tropisch zwembad voor de happy few (en de bewoners moeten verder hun smoel houden). En Staal junior surft kite (o.a.). Een gokje

 104. cartoonist says:

  maarten: En Staal junior surft kite (o.a.). Een gokje

  Joran Staal ?

 105. maarten says:

  cartoonist,

  het is allemaal niet zo moeilijk te verzinnen

 106. Adamus says:

  ll: Geen idee Tufkaj, het vliegt gewoon naar me toe, makkie

  RSS

 107. ll says:

  Adamus: RSS

  Oh, is dat het, dat wordt voor mij allemaal prima geregeld, ‘k snap helemaal nikx van computers een echte prutser…. 😉

  Ondertussen in Olland.

  Leuk, ze hebben de statistiekjes van de WOZ waarden veranderd, nu vanaf 1997…… 79k, en in 2012 232k maar dat is dit jaar ook alweer 12.000 gezakt… precies 1000 per maand bent u armer geworden…….

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37610&LA=NL

 108. Tufkaj says:

  Boot denkt nog twintig procent eraf. En massaal aflossen is slecht. Hadden ze (vooral die rabo man) moeten zeggen voor iedereen aflossingsvrij nam, inhaalslag is onvermijdelijk.. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21176157/__Kwestie_van_vertrouwen__.html

 109. ll says:

  Ondertussen beginnen de banken ook weer te piepen, de regels HRA moeten worden versoepeld, uitsmeren over 40 jaar.

  Hebben ze 10 jaar langer om de verliezen af te boeken ? 😉

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/22/banken-willen-dat-regels-voor-hypotheekrenteaftrek-worden-versoepeld/

 110. ll says:

  Tufkaj: En massaal aflossen is slecht.

  Tuurlijk, is slecht voor de bank, elke euro die je aflost, mag de bank er tien minder uitlenen. 🙂

 111. tufkaj says:

  ll: Tuurlijk, is slecht voor de bank, elke euro die je aflost, mag de bank er tien minder uitlenen.

  We krijgen er allemaal wel last van natuurlijk. Minder bedrijvigheid. Maar almaar meer blijven doorlenen lijkt me ook niet de oplossing.

  Die 40 jaar hypotheek is ook weer een volgende vorm van aflossingsvrij deel opvoeren. Een gemiddelde starter is in normale tijden na een jaar of 7 naar een andere hypotheek vertrokken. De eerste 7 jaar lost hij dan minder af, en hij leent meer omdat hij over 40jr kan rekenen.

 112. Rexpat says:

  tufkaj: We krijgen er allemaal wel last van natuurlijk. Minder bedrijvigheid. Maar almaar meer blijven doorlenen lijkt me ook niet de oplossing.

  Die 40 jaar hypotheek is ook weer een volgende vorm van aflossingsvrij deel opvoeren. Een gemiddelde starter is in normale tijden na een jaar of 7 naar een andere hypotheek vertrokken. De eerste 7 jaar lost hij dan minder af, en hij leent meer omdat hij over 40jr kan rekenen.

  Neen. Aflossen is juist goed voor de bank.
  Op de balans van de bank vind een verschuiving plaats van een in waarde dalend onderpand (stenen) naar “harde valuta”. De euro wordt ten opzichte van stenen meer waard. Hiermee wordt ook de spread van de bank kleiner.
  Het is in het belang van de bank dat u aflost.

  Of topic:
  Haalt de admin af en toe zomaar wat posts weg….? in het wilde weg of zit hier een gedachte achter?

 113. Rexpat says:

  ll: Tuurlijk, is slecht voor de bank, elke euro die je aflost, mag de bank er tien minder uitlenen.

  Verkeerd gequoted hierboven.
  Nu wel de juiste quote.

 114. Juan Belmonte says:

  ll: Huizenprijzen kadaster nu 220k ( september ) en 209k van september NVM , zit een verschilletje in boven beschreven…….

  Eens de serieuze correctie heeft nu echt nog niet plaatsgevonden en het kan nog wel even duren, mensen met twee hypotheken mogen nu 5 jaar lang twee huizen gesibsidieerd (HRA) bezitten.

  Er is nog weining noodzaak om verliezen te moeten nemen.
  Verliezen worden zelden vrijwillig genomen, zolang uitstel een optie is kiest men doorgaans daarvoor.

 115. Juan Belmonte says:

  Tufkaj: Boot denkt nog twintig procent eraf. En massaal aflossen is slecht. Hadden ze (vooral die rabo man) moeten zeggen voor iedereen aflossingsvrij nam, inhaalslag is onvermijdelijk.

  Hiermee beamen de weledel zeer hooggeleerde heeren dus dat

  Holland van gesubsidieerd huizen leasen
  gaat naar
  éérst SPAREN en dan gewoon LENEN en TERUGBETALEN

  En bij dat laatste horen inderdaad prijsnivo’s in de orde grootte 30% – 40% lager.

 116. Juan Belmonte says:

  Voerman: Meer inhoud zonder Voerman!……..
  blieb……blieb…..blieb…..no credits….

  Voerman ook tegengeluid wordt gewaardeerd, zolag het maar een beetje inhoud heeft.

  Er wordt dor vaklieden al genoeg gespind zonder dat blijkt dat vakmanschap meesterschap is

 117. tufkaj says:

  Rexpat: Het is in het belang van de bank dat u aflost.

  Voor wie gelooft in eeuwig stijgende prijzen van het onderpand is aflossen ondergeschikt. Dan wordt voldoende verdiend aan de rente. Nu is aflossen gewenst, maar als daardoor het onderpand daalt in waarde is dat ook erg gevaarlijk voor de bank…

 118. Juan Belmonte says:

  ‘buenos Kerstdagos’
  Juan

  Dat lukt ook wel op bepaalde plekken
  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/12/20/loteria/1355984871.html

 119. sven says:

  Juan Belmonte: Hiermee beamen de weledel zeer hooggeleerde heeren dus dat

  Holland van gesubsidieerd huizen leasen
  gaat naar
  éérst SPAREN en dan gewoon LENEN en TERUGBETALEN

  En bij dat laatste horen inderdaad prijsnivo’s in de orde grootte 30% – 40% lager.

  Hallo Juan,

  doe maar 50 tot 60 % lager.

 120. Onderwaarde says:

  Nou gelukkig … de crisis is weer over … Nederland is het beste land ter wereld, met de gelukkigste mensen, beste gezondheidssysteem, beste transpoortsysteem, beste universiteiten … en natuurlijk DE BESTE WONINGMARKT TER WERELD!!!

 121. snorkel says:

  Slightly off topic, maar geeft wel aan hoe inconsequent de politiek is: Fred Teeven ziet niks in ‘internetbelasting’ als vervanging van de thuiskopieheffing op mediadragers (zoals DVDs en CDs)

  Teeven laat in een brief naar de Tweede Kamer weten weinig fiducie te hebben in een soort ‘internetbelasting’. “De reikwijdte van een dergelijke regeling zou elke internetgebruiker raken, ongeacht of en hoeveel thuiskopieën er worden gemaakt.”
  Bron: http://webwereld.nl/nieuws/112861/teeven-ziet-geen-heil-in-internetbelasting.html

  Nou breekt mijn klomp! Wel heel belastingbetalend NL dwingen om duizenden euros per jaar aan HRA mee te betalen (ongeacht of je er gebruik van maakt of niet), maar die paar euro om auteursrechten voor MP3tjes af te kopen en dat idiote en onhoudbare systeem van de thuiskopieheffing te vervangen kan er niet van af?

 122. tufkaj says:

  Bij nieuwbouw draagt het grondbedrijf van de gemeente vijftig procent bij in de kosten van de starterslening. De andere helft komt voor rekening van de ontwikkelaar;
  Bij bestaande huizen draagt de verkopende partij vijftig procent bij in de kosten van de starterslening. De andere helft komt voor rekening van de gemeente.

  http://www.barneveldsekrant.nl/lokaal/barneveld_wil_regeling_starterslening_verruimen_31880718.html

 123. cartoonist says:

  ll: Ondertussen beginnen de banken ook weer te piepen, de regels HRA moeten worden versoepeld, uitsmeren over 40 jaar.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/22/banken-willen-dat-regels-voor-hypotheekrenteaftrek-worden-versoepeld/

  Volgens het artikel is een aftrekperiode van 40 jaar gunstig voor starters.

  Lagere maandlasten vooral gunstig voor starters.Als de hypotheekrente langer mag worden afgetrokken, kan ook de looptijd van hypotheken worden verlengd. Daardoor worden de maandlasten lager. Dat zou vooral starters helpen.

  bralt het artikel hersenloos de bankenlobby na.

  Ja, gunstig voor de banken want: Starters nog langer in de kredietketens van de bankiers.

  Bankiers willen voorkomen dat je kredietvrij raakt want dan verdienen ze niets aan je.

  Voor starters zijn alleen lagere prijzen gunstig. Prijzen die zo laag zijn dat starters, als ze willen, in 15 of 20 jaar hun hypo kunnen aflossen door een paar jaar zuinig te leven.
  Dan nadat je hebt afgelost, dan heb je pas lage maandlasten. Nada rente, nada geld naar de bank brengen bij verkoop van een afgeloste woning.

  Schuldenvrij zijn betekent onafhankelijkheid en vrijheid.

 124. snorkel says:

  cartoonist,

  Ook volgend het artikel: “Als de hypotheekrente langer mag worden afgetrokken, kan ook de looptijd van hypotheken worden verlengd. Daardoor worden de maandlasten lager. ”

  Maar nee hoor, HRA heeft geen enkel prijsopdrijvend effect op de huizenprijzen. *kuch kuch* Ik zou hier LOL’en als het niet zo triest was. Waarom wil het er maar niet in dat die lekkere HRA-sigaar gewoon uit de eigen doos van de burger komt! Waarschijnlijk omdat de meeste HRA-genieters dondersgoed doorhebben dat ook huurders meebetalen aan hun HRA

 125. RealisT says:

  snorkel: Nou breekt mijn klomp! Wel heel belastingbetalend NL dwingen om duizenden euros per jaar aan HRA mee te betalen (ongeacht of je er gebruik van maakt of niet), maar die paar euro om auteursrechten voor MP3tjes af te kopen en dat idiote en onhoudbare systeem van de thuiskopieheffing te vervangen kan er niet van af?

  In Den Haag zijn ze heel goed in het met 2 maten meten. HRA verlagen/afschaffen voor de hoogste 120-duizend inkomens zou niet genoeg opleveren, maar een paar duizend scheefhuurders een verhoging van enkele tientjes per maand opleggen doet dat wel?

  Het hele HRA systeem liijkt heel veel op een pyramidespel. Zolang er maar een paar mensen van profiteren (en de rest eraan meebetaald) gaat het goed. Pas als de massa begint mee te doen, dondert de boel in elkaar. En dan moet je dus steeds gekkere dingen doen om het draaiende te houden.

 126. nhz says:

  tufkaj: Net als de generatie voor- en na hen.

  ik denk dat er tot zeker eind jaren ’70, en soms nog wel langer, veel meer aandacht was voor zelfstandig, kritisch denken op de universiteiten – in ieder geval bij de beta wetenschappen. Nu zijn ze daar bezig om allemaal ambtenaren met oogkleppen op te leiden, het type mensen dat netjes in het gareel loopt. Vandaar dat ik denk dat een dure les heel gezond zou zijn.

  snorkel: Absoluut waar! NZ/AUS is zo gek nog niet deze tijd van het jaar, ben je ook nog als eerste aan de beurt om het nieuwe jaar in te luiden 😉 Alleen hebben ze daar ook al een vastgoedbubble

  inderdaad, daar moet ook nog een grote bubble leeglopen; vermoedelijk gebeurt dat als de komende 1-2 jaar die eeuwige groei van China een sprookje blijft – want daar drijven die twee landen op.

  Overigens kom je NZ heel moeilijk binnen tenzij je toevallig het juiste beroep (of directe familie daar) hebt; Oz is wat makkelijker dacht ik maar ze zullen de regels ook wel gaan aanscherpen.

  cartoonist: Kopen nadat de woningmarkt uitgebodemd is en er een langzaam herstel optreedt is gewoon economisch gezien de verstandigste beslissing

  eens, behalve dan voor mensen zonder een cent op zak (als je zeker weet dat er toch niks te halen valt omdat je je hele inkomen opmaakt), die kunnen best nu kopen want zo’n feest voor scheefleners als het nu is wordt het nooit meer. Niet alleen vanwege de lage rente etc. maar ook vanwege al het risico dat je kunt afwentelen op verstandige burgers 🙁

  jim: En, natuurlijk Amerika bepaalt maar Nederland betaalt!

  ja maar … we gaan uiteindelijk de olie in Iran bevrijden en Shell aan nog veel meer omzet helpen. Dat mag best wat kosten van onze kleptocraten – wij betalen de Patriots en alle ellende die volgt, zij krijgen de mooie baantjes bij Shell, in de NAVO, de EU enz.

  connepon: Ik mag toch hopen dat meer jongeren inzien dat het leen- en consumptiegedrag niet houdbaar was?

  ik hoop het ook, er is de afgelopen jaren een duidelijke les aan de gang – ja mag hopen dat men oplet. Maar ik betwijfel of de facebook/twitter generatie zaken volgt die je niet in één zin kunt samenvatten …

  KoophuisXXL: Prijs is het probleem niet, je moet het alleen kunnen betalen(niet boven je stand leven).

  koop jij ook nog even een Porsche erbij als ze de prijs 5x hoger zetten?

  ll: Ondertussen beginnen de banken ook weer te piepen, de regels HRA moeten worden versoepeld, uitsmeren over 40 jaar.

  logisch, 10 jaar langer risicoloos verdienen op elke hypotheek – doen ze natuurlijk alleen als de overheid die hypotheken garandeert. Want als ze het extra risico compenseren met hogere rente heb je niks aan die langere uitsmeertijd.

  cartoonist: Volgens het artikel is een aftrekperiode van 40 jaar gunstig voor starters.

  tja, in Japan hadden ze uiteindelijk generatiehypotheken en 50 jaar hypotheken, en het heeft niks geholpen.

 127. RealisT says:

  cartoonist: Volgens het artikel is een aftrekperiode van 40 jaar gunstig voor starters.

  Waarom niet gelijk een hypotheek voor 80 jaar? Huis kopen op je 5-de om zo maximaal van de HRA te kunnen genieten en de maandlasten laag te houden.

  Het volk vindt het vast een goed idee. Dat ze in feite vrijwillig slaaf voor het leven worden, zien ze niet. Zoals een strafblad bij marokaantjes statusverhogend is, is schuld dat nog steeds voor het koopvee.

  De nieuwe verzorgingsstaat Nederland: van de wieg tot het graf, slaaf tot de laatste dag.

 128. cartoonist says:

  RealisT: Waarom niet gelijk een hypotheek voor 80 jaar?

  Dan kan de hypotheekschuld overgaan op de kinderen.
  Bij de geboorte al een paar ton schuld. Kunnen die kinderen mooi een leven lang werken om de rente te betalen.
  De bankenlobby vind het zeker een goed idee.

  schuld is het geld van de slaven. http://www.youtube.com/watch?v=5BT9E1SRrXU&noredirect=1

  debt-bondage: het klassieke model van slavernij
  http://en.wikipedia.org/wiki/Debt_bondage

 129. Deutsche Mark says:

  cartoonist:
  Dan nadat je hebt afgelost, dan heb je pas lage maandlasten. Nada rente, nada geld naar de bank brengen bij verkoop van een afgeloste woning.

  Precies.
  Wij betalen bijna 10 jaar na de bouw van ons huisje nog slechts 300 eurotjes per maand aan rente. (en dat natuurlijk zonder aftrek, want in Dld.)

  Lekker gevoel.
  Nog een jaar of 8 en de rest is ook afgelost.
  Gelukkig hoeven we er niet zo fanatiek voor ons best te doen als Gerhard Hormann.
  Die overdrijft het ons insziens namelijk wel een beetje.

  Gisteren schreef hier iemand, dat ie rond Borger een woning/huis zoekt.
  Er staat daar sinds gisteren een appartement te koop, dat ik even onder de aandacht wil brengen:
  http://www.funda.nl/koop/borger/appartement-48682688-de-molenborg-24/

  En dan beweert oenconoom Boot dat er nog 20% af gaat/moet en alles weer in orde is.
  Hahahahahahahahaha.

  Oenconoom of cabaretier, that’s the question.

  Prettige dag nog allemaal, ik ga lekker sporten.

 130. cartoonist says:

  Zolang het volk gelooft in het sprookje van economische groei en dat inflatie in hun voordeel werkt kan dit model blijven bestaan.
  Inflatie is een verborgen belasting die iedereen in zijn koopkracht voelt.

 131. BalancedView says:

  tufkaj: Zwaar geïndoctrineerd ja. Op eigenbelang ook. Net als de generatie voor- en na hen. Misschien verdienen ze een dure les. Misschien ook gewoon de keuze tussen een koopwoning op een redelijk prijsniveau en een beschikbare huurwoning.

  Exact dit dus. Krijg zo’n enorme jeuk van de massa aan “wijze ouderen” met hun gepreek en advies. “Gewoon sparen en eigen geld meebrengen, dat deden wij ook”. Daarbij volledig voorbijgaand aan het feit dat tegen de huidige huizenprijzen voor 95% van de jongeren niet aan te sparen is. Er zijn alleen maar slechte keuzes voor de huidige jongeren, de ene keus iets minder slecht dan de andere.

 132. jim says:

  Gratis schuldhulpverlening:
  The luxury of less http://hip2save.com/2012/12/18/the-luxury-of-less-the-five-rings-of-minimalism-ebook-free-kindle-download/

  Als dit spammen is moet de admin maar ingrijpen.
  Het leek mij wel aardig vlak voor ‘t cosumerfest dat kerst geworden is en wellicht heeft iemand er iets aan 😉

 133. BalancedView says:

  snorkel: Je geeft hier trouwens direct feilloos aan waarom dat hele ‘ja, maar tegenover die hoogste private schuld van de westerse wereld staat ook waarde in de vorm van vastgoed” enorme quatsch is. (Over)Waarde en (rest)schuld liggen bij verschillende personen! Als ik morgen mijn huis kwijt moet kan ik natuurlijk geen beroep doen op de waarde van het totale vastgoedbestand, hoe veel die waarde ook is…

  Dat is nog maar één argument waarom het onzin is. Een tweede argument is dat waarde zeer subjectief en beweeglijk is, die schuld is dat echter niet. Een derde argument is dat, zelfs al heb je papieren vermogen, je dat over het algemeen niet kan aanwenden voor het verlagen van je schuld of voor je maandlasten(pensioen, evt. waarde in het huis). M.a.w. het risico is dus gigantisch.

 134. BalancedView says:

  connepon: Hier even een reactie over de jonge hoogopgeleide mensen. Ik vraag me af of er echt een generatie overheen gaat. Als ik even naar mezelf kijk. 3 jaar geleden afgestudeerd als algemeen econoom; huur nu een huis en bezig met sparen totdat het moment daar is dat de huizenprijzen weer op een normaal niveau ligt.
  Ik mag toch hopen dat meer jongeren inzien dat het leen- en consumptiegedrag niet houdbaar was?

  Natuurlijk zijn er meer. Helaas moet ik toch constateren dat ook in mijn omgeving (overwegend universitairen van eind 20 met goede banen) zo’n driekwart niet op deze manier in de wedstrijd zit. Voor de meesten geldt dat ze gewoon graag een eigen huis hebben en de maandlasten willen kunnen dragen. Prijsontwikkeling lijkt geen rol te spelen bij het gros.
  De vraag is: in hoeverre kun je ze dat kwalijk nemen? Mijn generatie heeft nooit anders geweten dan dat huizenprijzen altijd stijgen. Wij hebben allemaal ouders die rijk geworden zijn aan een eigen huis. Ouders die dat dus met de allerbeste bedoelingen ook adviseren aan hun kinderen. Er zijn wel kritische denkers, maar deze groep is gewoon zeer beperkt. De rest volgt gewoon de norm.
  Ik zie een paradigm shift in dit gedrag dan ook pas optreden als het echt mis gaat. Als jongeren in hun directe omgeving vrienden, familie, etc. in de problemen zien komen. Dat wordt de wake-up call. Pas dan zal de cultuuromslag inzetten. Helaas voor velen te laat.

 135. BalancedView says:

  Steven: Het meest vreemde is dat vele landen ons gewoon voorgegaan zijn.. Rente in Japan was bijna nul en toch zakten de huizenprijzen met 80 procent bijv. , maar in Nederland is het anders?
  Vergelijk het met een stofzuiger: ook al is de rente nul procent, je gaat er geen 2000 euro voor lenen. (al zullen er vast een paar gekken zijn die dat ook er bij doen)

  En als je die stofzuiger aflossingsvrij mag financieren en er sprake is van een inflatie van 2-3%? 😉

 136. BalancedView says:

  KoophuisXXL: Hoe zullen de huren zich de komende 40 jaar ontwikkelen? Vraag maar aan je opoe wat dingen kosten 40 jaar geleden.. Je salaris zou zo maar niet mee groeien met de inflatie, zit je in je huurhuis…

  Dit gaat dus uit van de aanname van een continu inflatoire omgeving. Iets wat maar zeer de vraag is. Er zijn in het verleden hele lange perioden zonder inflatie geweest, ook perioden van 100 jaar.

  Daar komt bij dat je een denkfout maakt voor wat betreft de huur. De huur wordt niet bepaald door de inflatie (op lange termijn), de huur wordt uiteindelijk bepaald door de koopkracht van huurders (inkomen dus), ook al staat op je huurverhogingsbrief wat anders. Als het inkomen niet stijgt, zullen de huren ook niet kunnen stijgen. Het is immers erg onwaarschijnlijk dat we honderdduizenden huurhuizen leeg gaan laten staan, omdat niemand de huur kan betalen. Dit kan wel even zo zijn door marktverstorende maatregelen van de overheid, maar nooit in the long run. Dan dalen de prijzen gewoon. Dat is overigens een fenomeen wat al aan de gang is sinds 2009.

 137. BalancedView says:

  tufkaj: Ik denk dat iedereen die studeert denkt dat hij een even groot of groter huis dan zijn vader kan kopen zodra hij is afgestudeerd. Hij is immers hoger opgeleid en de wereld ligt aan zijn voeten. Pas als je klaar bent en je beseft in wat voor schemerzone je beland tussen kamers en woekerprijzen, gaat er een belletje rinkelen. Dat is het moment dat degene die goed is in reproduceren van dat waarvan we weten dat het in het verleden succesvol was en degene die zijn plan op de situatie aanpast uit elkaar kunnen worden gehaald. De eerste gaat voor een starterslening, de tweede voor een spaarrekening. Maar ieder zijn vak. Het is pas als er stront aan de knikker is dat zulke beslissingen er toe doen. Wie niet nu hoeft te kiezen heeft makkelijk praten wat dat betreft.

  Erg herkenbaar ja. Toen ik nog studeerde ben ik nooit zo bezig geweest hiermee onder het mom van “als ik niks kan dan kan niemand het, dus het komt wel goed”. Toen het leven echt begon bleek inderdaad niemand het te kunnen. Met geluk in een sociale huurwoning terecht gekomen, maar anders had ik echt weinig gekund (de eerste 2 jaar van mijn werkzame leven met een startsalaris dat nota bene op modaal lag!). Laat staan sparen. Dat vergelijk ik dan met mijn ouders die op 1 HBO salaris een tweekapper in de beste wijk van de stad konden kopen. Wij kunnen dat ook, alleen zijn er dan wel 2 salarissen en 2 WO opleidingen voor nodig. Ik ben in jouw voorbeeld overigens voor het sparen gegaan… en nog steeds 😉

 138. cartoonist says:

  BalancedView: Daarbij volledig voorbijgaand aan het feit dat tegen de huidige huizenprijzen voor 95% van de jongeren niet aan te sparen is.

  Wat wil jij dan ?

  120% v/d koopsom lenen en dat in 40 jaar aflossen?
  Dan kun je beter naar Belgie verhuizen.

  Als je dat niet wil moet je gewoon geduld hebben en wachten dat de verkopers capituleren. Ze kunnen niet eeuwig wachten met de verkoop van die 2e woning.
  Huizenprijzen zakken 0,5%/maand dus daar is heel goed op in te spelen door te sparen. Straks kopen en 30% aanbetalen bij 30% lagere prijzen is een betere deal dan nu vrijwillig een slavernij-contract aan te gaan voor 30, 35 of 40 jaar.

 139. BalancedView says:

  Scheefhuurder2: U krijgt daartoe allerlei stimuli toegediend: verleidelijke startersubsidies waarmee u een hypotheektekort kunt aanvullen, programma’s zoals eigen-huis-en-tuin die u laten dat woningbezit het hoogst haalbare goed in dit leven is. Verder bent u volgend jaar als hoogopgeleide met salarispotentieel genomineerd om meer te mogen lenen dan de gemiddelde Nederlander. En mocht u dan toch de verleiding weerstaan en te lang blijven huren: dan krijgt u de scheefhuurderster opgespeld op straffe van 5% extra huurverhoging/jaar. Dit laatste ga ik binnenkort ervaren.

  Waren het maar startsubsidies, dan zou ik er nog van kunnen profiteren net als de babyboomers destijds. In werkelijkheid is het gewoon een ordinaire aanvullende lening die je, met rente, moet terugbetalen.

  Dat verhaal van dat extra lenen moet ik nog zien gebeuren. De overheid kan een bank niet dwingen om onverantwoord uit te lenen en banken staan zeker niet uit zichzelf te springen. Een luchtballonnetje ten behoeve van een blij kerstgevoel waar we nooit meer wat van horen is mijn inschatting.

  Die huurverhoging is inderdaad schofterig. Gaat ook voor mij gelden. De huizenmarkt gaat daar natuurlijk niet mee gered worden. De meeste scheefhuurders zijn geen potentiële starters, maar mensen tegen hun pensioen aan. Het aantal starters dat 43k+ verdient is minimaal en degenen die dat wel halen die hebben al gekocht, snappen de markt en wachten af, of willen voorlopig niet kopen uit flexibiliteitsoverwegingen. Daar komt bij dat ik ook al meer dan 550 euro betaal. Bepaald niet gratis en ook niet heel veel goedkoper dan particulier huren. Na twee jaar huur verhogen kan ik net zo goedkoop particulier huren.

 140. BalancedView says:

  cartoonist: Wat wil jij dan ?
  120% v/d koopsom lenen en dat in 40 jaar aflossen?
  Dan kun je beter naar Belgie verhuizen.
  Als je dat niet wil moet je gewoon geduld hebben en wachten dat de verkopers capituleren. Ze kunnen niet eeuwig wachten met de verkoop van die 2e woning.
  Huizenprijzen zakken 0,5%/maand dus daar is heel goed op in te spelen door te sparen. Straks kopen en 30% aanbetalen bij 30% lagere prijzen is een betere deal dan nu vrijwillig een slavernij-contract aan te gaan voor 30, 35 of 40 jaar.

  Even voor de duidelijkheid: dat is niet wat ik wil, dat is wat ik constateer. 25% eigen geld is best te doen als een huis 120k kost, maar als een huis het dubbele kost dan zal het aantal mogelijke starters drastisch afgenomen zijn.

  Verder doe ik exact wat jij zegt: ik heb geduld, ik wacht op de capitulatie, ik spaar als een gek en als ik straks koop dan is dat op mijn salaris en met zeker 30%-50% eigen geld. Die 30% van een gemiddeld huis staan al op mijn rekening te wachten, dus hoe langer het duurt, hoe minder hypo ik nodig heb.

 141. BalancedView says:

  Steven: hi hi.. “Levensgenieter. Mens” maar op de foto ambitieuze pakkenman met lege blik. merkwaardig inderdaad.

  Had zo Koefnoen kunnen zijn inderdaad. Het laatste wat Blok uitstraalt is bourgondisch, relaxt en menselijk. IJskoud, analytisch, humorloos past beter. Maakt verder niet uit, maar blijf congruent denk ik dan.

 142. cartoonist says:

  BalancedView: Dat vergelijk ik dan met mijn ouders die op 1 HBO salaris een tweekapper in de beste wijk van de stad konden kopen. Wij kunnen dat ook, alleen zijn er dan wel 2 salarissen en 2 WO opleidingen voor nodig. Ik ben in jouw voorbeeld overigens voor het sparen gegaan… en nog steeds 😉

  Je kunt de huidige tijd niet vergelijken met 40 jaar geleden. Dat was de tijd dat we de communisten moesten laten zien hoe goed het kapitalistische systeem werkte. Dat iedereen in het westen welvarend was en in een mooi huis kon wonen.

  Nu hoeven de globalisten zich daar niet meer om te bekommeren. We verdienen straks even weinig als in China en India. Er is geen reden meer om de bewoners van de westerse wereld voort te trekken t.o.v. de rest v/d wereld want er is nu geen kapitalisme meer en geen socialisme of communisme. Er is alleen nog globalisme. Iedereen wordt over een kam geschoren. Behalve natuurlijk de corrupte nomenklatura.

 143. BalancedView says:

  Tufkaj: Boot denkt nog twintig procent eraf. En massaal aflossen is slecht. Hadden ze (vooral die rabo man) moeten zeggen voor iedereen aflossingsvrij nam, inhaalslag is onvermijdelijk.. telegraaf.nl/dft/n…an_vertrouwen__.html

  Massaal aflossen is inderdaad op dit moment ook desastreus voor de economie, maar het gaat wel gebeuren. Eigenlijk gewoon game theory. Hetzelfde geldt voor consumentenbestedingen: voor jou als individu is het verstandig om te sparen en je bestedingen terug te schroeven, voor de economie als geheel is het echter beter als we besteden. Ik denk niet dat er mensen zijn die gaan besteden om de economie te stimuleren ;-).

  Zoals je zelf aangeeft, de fout is al gemaakt in het verleden. No way dat mensen met dikke negatieve eigen vermogens lekker gaan besteden.

 144. asd says:

  @144(Cartoonist), zo is het maar net;

  @Balanced View, In de meeste bijdragen zit je maar uit je nek te l*llen. Beter nadenken en in overeenstemming brengen met je naam!

 145. cartoonist says:

  BalancedView: Even voor de duidelijkheid: dat is niet wat ik wil, dat is wat ik constateer.

  Dat is duidelijk.

 146. Voerman says:

  Zonder Voerman meer inhoud.
  Zonder Voerman ook mee niveau.

  Tja, als je de welvaart die verworven of verdiend is door vorige generaties gaat delen met alle armen van de wereld, dan is dat heel goed, maar blijft er voor jezelf weinig over!

  Als dat weinige wat over is dan ook nog eens door een stelletje inbrekers geroofd wordt……..

 147. BalancedView says:

  asd:
  @144(Cartoonist), zo is het maar net;

  @Balanced View, In de meeste bijdragen zit je maar uit je nek te l*llen. Beter nadenken en in overeenstemming brengen met je naam!

  Bedankt voor je onderbouwde respons. Komt de discussie ten goede!

 148. jim says:

  Herinnert u zich deze nog?
  ‘WE ZITTEN TOT ONZE NEK IN DE SCHULDEN’
  Leuke grafiek toont wereldkampioen ‘ huizenprijzen ten opzichte van inkomen’ zien in deze video van Hans de Geus:
  http://www.youtube.com/watch?v=_Yr9Lh0UwyI

  Insight – Dutch damned by homeowner debt
  http://uk.reuters.com/article/2012/08/20/uk-dutch-property-crisis-idUKBRE87J04Y20120820
  Forget it we were not warned.
  We zagen het niet aankomen. Nee de huizenprijzen kunnen verder omhoog. We gaan erover heen!

  Zo’n idioot als Dijselbloem zien ze wel zitten in Brussel. Dat gaat nog lachen worden straks als ie het vuile werk mag opknappen met de bad banks, te beginnen met Dexia. De rest wil er zijn handen niet aan branden maar in Brussel zijn ze blij met zo’n technocraat met Dutch disease, net op tijd het licht gezien en opzij gestapt. Nederlanders zijn anders.

 149. jim says:

  Saxo Bank’s 10 Outrageous Predictions For 2013
  http://tinyurl.com/bmqn9jl

 150. jim says:

  Oh, en wat Dexia betreft:

  In 2004 besliste de Raad van Bestuur, op voordracht van het remuneratiecomité, een aanvullend pensioenfonds te stichten voor toenmalig CEO Pierre Richard. Sinds zijn pensionering op 1 januari 2006 ontvangt Richard daardoor gedurende 20 jaar een supplement van 583.00 euro per jaar bovenop zijn wettelijk pensioen.
  Tot 2026 dus.
  En de bank is al meerdere malen gebaild.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Dexia

  Koop er een hypotheek! Dankzij een simulatie 😉 is het mogelijk goedkoop te lenen!
  http://lenen-simulatie.com/hypotheek-berekenen-van-dexia/

 151. snorkel says:

  jim: Insight – Dutch damned by homeowner debt
  uk.reuters.com/art…dUKBRE87J04Y20120820
  Forget it we were not warned.
  We zagen het niet aankomen. Nee de huizenprijzen kunnen verder omhoog. We gaan erover heen!

  Tja, ik vergelijk het maar weer eens met een drugs/alcohol/…-verslaving. De omgeving van de verslaafde ziet al lang in dat het zo niet langer doorkan. Maar de verslaafde zelf is niet in staat verder te denken dan het volgende shot en ontkent in alle toonaarden (liegt vooral tegen zichzelf). De verslaafde verbreekt nog liever het contact met de omgeving, of geeft de omgeving zelfs de schuld van de problemen (anti-EU-sentiment anyone?) dan toe te geven dat er iets mis is met de verslaafde zélf.

 152. asd says:

  @147 (Balanced View),

  Geen dank.
  Je bent een kind van je tijd met navenante zienswijzen, die een zekere mate van geborneerdheid in zich dragen. Kun je gewoon niks aan doen, verandert wel op den duur.

 153. BalancedView says:

  asd:
  @147 (Balanced View),

  Geen dank.
  Je bent een kind van je tijd met navenante zienswijzen, die een zekere mate van geborneerdheid in zich dragen. Kun je gewoon niks aan doen, verandert wel op den duur.

  Zijn we allemaal geen kinderen van onze eigen tijd?

  Babyboomer?

 154. ll says:

  Roddel.

  Huis van 1.250.000 met een hypotheek van 3.000.000 ? wordt geveild door de belastingdienst.

  http://www.bekendeburen.nl/?p=4769

 155. tufkaj says:

  Mooie toevoeging van de admin, recente topics in een lijstje: http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl/

 156. Adamus says:

  snorkel:
  Slightly off topic, maar geeft wel aan hoe inconsequent de politiek is: Fred Teeven ziet niks in ‘internetbelasting’ als vervanging van de thuiskopieheffing op mediadragers (zoals DVDs en CDs)

  Teeven laat in een brief naar de Tweede Kamer weten weinig fiducie te hebben in een soort ‘internetbelasting’. “De reikwijdte van een dergelijke regeling zou elke internetgebruiker raken, ongeacht of en hoeveel thuiskopieën er worden gemaakt.”
  Bron: webwereld.nl/nieuw…ternetbelasting.html

  Nou breekt mijn klomp! Wel heel belastingbetalend NL dwingen om duizenden euros per jaar aan HRA mee te betalen (ongeacht of je er gebruik van maakt of niet), maar die paar euro om auteursrechten voor MP3tjes af te kopen en dat idiote en onhoudbare systeem van de thuiskopieheffing te vervangen kan er niet van af?

  Omdat beiden belachelijk zijn.

 157. ll says:

  Van hiernaast….

  Samsom zegt………in het NRC

  ‘We hebben altijd tegen elkaar gezegd: het gaat nu slecht, maar structureel zijn we op orde. Misschien is dat helemaal niet zo ‘

  Zeker dit blog ontdekt ? 😉

  Politieke prutsers…..

 158. asd says:

  @152 (Balanced View), Ongetwijfeld! Is ook niks mis mee.
  Babyboomer? Ik kèk wel linker eut!

 159. BalancedView says:

  asd:
  @152 (Balanced View), Ongetwijfeld! Is ook niks mis mee.
  Babyboomer? Ik kèk wel linker eut!

  Haha, dan heb ik verkeerd gegokt 😉

  Ben overigens wel oprecht nieuwsgierig naar waar je het oneens bent met mijn relaas.

 160. ll says:

  Voerman: de woonkosten voor een eigen huis simpelweg lager zijn dan voor een gelijkwaardig huurhuis

  Dat vraag ik me af. De woningvoorraad van de woco’s was ooit eens 300 miljard 😉 – 16% = 252 miljard.

  2.4 miljoen woningen zitten er in het bestand is 105.000 gemiddeld per woning = een huur van 393 per maand……, en geen onderhoudskosten 🙂

 161. Adamus says:

  RealisT: Waarom niet gelijk een hypotheek voor 80 jaar? Huis kopen op je 5-de om zo maximaal van de HRA te kunnen genieten en de maandlasten laag te houden.

  Het volk vindt het vast een goed idee. Dat ze in feite vrijwillig slaaf voor het leven worden, zien ze niet. Zoals een strafblad bij marokaantjes statusverhogend is, is schuld dat nog steeds voor het koopvee.

  De nieuwe verzorgingsstaat Nederland: van de wieg tot het graf, slaaf tot de laatste dag.

  “er is een slaafje geboren op aard, in’t krijt bij de rabo……”

 162. Adamus says:

  ll:
  Van hiernaast….

  Samsom zegt………in het NRC

  ‘We hebben altijd tegen elkaar gezegd: het gaat nu slecht, maar structureel zijn we op orde. Misschien is dat helemaal niet zo ‘

  Zeker dit blog ontdekt ?

  Politieke prutsers…..

  Mooie kerstboodschap van de pvda paus.

 163. asd says:

  @158 (Balanced View), Dat begrijp ik, maar daar kom je mettertijd zelf wel achter.

 164. nhz says:

  cartoonist: Inflatie is een verborgen belasting die iedereen in zijn koopkracht voelt.

  maar mensen met veel schuld hebben er wel veel meer plezier van dan verstandige burgers die minder uitgeven dan er binnenkomt en sparen; in een vrije markt zou dat niet zo zijn (gaat de spaarrente mee omhoog) maar een vrije markt bestaat al lang niet meer.

  BalancedView: Daarbij volledig voorbijgaand aan het feit dat tegen de huidige huizenprijzen voor 95% van de jongeren niet aan te sparen is.

  onzin, gewoon huren en een jaar of vijf weinig uitgeven; volgens mij is het makkelijker dan in de jaren ’70, probleem is dat de jonge generatie vindt dat ze overal recht op hebben, alles tegelijk willen. Vroeger was sparen voor een eigen huis offers brengen in ander opzicht, dat wil men niet meer. Instant satisfaction, de rekening komt later.

  BalancedView: Dat wordt de wake-up call. Pas dan zal de cultuuromslag inzetten. Helaas voor velen te laat.

  je doet nu alsof jouw generatie van alles de dupe is maar dat is helemaal niet zo; de voorgaande generatie (generation-X) is de pineut geweest van allerlei andere trend omkeringen (bijv. op de arbeidsmarkt met massale jeugdwerkeloosheid, op de beurs, de woekerpensioenen etc.); iedere generatie heeft zijn eigen problemen, en vroeger moest je maar zelf zien dat je het oploste. Dát is wat er veranderd is: de jongeren van nu verwachten (bijna allemaal) dat ze geholpen worden door de overheid want ze ‘hebben er gewoon recht op’.

  BalancedView: Het is immers erg onwaarschijnlijk dat we honderdduizenden huurhuizen leeg gaan laten staan, omdat niemand de huur kan betalen.

  een andere optie is dat ze gewoon bewoond worden en dat velen de huur niet betalen omdat ze ‘geen geld hebben’. Maar wie nog wel geld heeft, die zal de hoofdprijs betalen. Zoiets is vroeger in de VS wel gebeurd, het zou me hier ook niet verbazen. Politiek is zeer creatief in mensen hun laatste centjes aftroggelen.

  cartoonist: Huizenprijzen zakken 0,5%/maand dus daar is heel goed op in te spelen door te sparen.

  sterker nog, gewoon wachten levert meer op dan de meesten kunnen sparen – het is zo makkelijk 🙂

  BalancedView: Waren het maar startsubsidies, dan zou ik er nog van kunnen profiteren net als de babyboomers destijds.

  fijne opvatting; na ons de zondvloed, als ik nog maar even kan meeprofiteren. Starterssubsidies van 30K of daaromtrent zijn overigens een recent verschijnsel, dat bestond 20 jaar geleden echt niet. En heel veel mensen betalen daarvan niks terug, want meestal hoeft dat alleen als je salaris stijgt en/of het huis in waarde gestegen is; gratis geld, in de praktijk – betaald door de belastingbetalers.

  BalancedView: Na twee jaar huur verhogen kan ik net zo goedkoop particulier huren.

  dan zul je voor 550 euro niet veel vinden; de particuliere huur begint doorgaans bij 700-800 euro per maand, daaronder vind je vooral bezemkasten en woningen met ernstig achterstallig onderhoud.

  asd: @Balanced View, In de meeste bijdragen zit je maar uit je nek te l*llen. Beter nadenken en in overeenstemming brengen met je naam!

  absoluut, het is precies het tegenovergestelde van een afgewogen oordeel 😎

 165. maarten says:

  O.T. nu bij Kassa, Energiebedrijven die informatie van vroegsignalering (mis) gebruiken om risico-klanten een extra borg van 1000 euro te laten betalen. acceptatieplicht geldt niet volgens energiebedrijven.
  Servitude/ obey your master

 166. Voerman says:

  ll: 2.4 miljoen woningen zitten er in het bestand is 105.000 gemiddeld per woning = een huur van 393 per maand……, en geen onderhoudskosten

  Had het wel over gelijkwaardige huizen.
  Reken maar uit, wat een koophuis van 105.000 met 100% hyp. na HRA nog maandelijks kost! In zo’n huis wil je overigens niet wonen, en dan de buren…….

 167. Steven says:

  ll: Huis van 1.250.000 met een hypotheek van 3.000.000 ? wordt geveild door de belastingdienst.

  Hoe kregen ze dat nou voor elkaar? En wat zullen ze er op los geleefd hebben in die 4 jaar.. 🙂

 168. Voerman says:

  Wij mannen van dit log praten met elkaar voornamelijk over de financiele aspecten van het wonen, terwijl wooncomfort, luxe, geborgenheid, buren, parkeergelegenheid, omgeving, aanzien van de buurt en nog honderdduizend andere dingen die boeiend gevonden worden voor vrouwen niet aan de orde komen.
  Ga eens vergezeld van je eventueel vrouwelijke partner een paar bezichtigingen doen! Probeer ook een paar pandjes van rond de 105.000!
  Niets erger dan een vrouw, die niet naar tevredenheid woont! Je blijft gegarandeerd verstoken van haar gunsten! Zo bezien is huren zo gek nog niet. 🙂
  Veel vrijgezellen en co-ouders op dit log waarschijnlijk.

 169. maarten says:

  Voerman,

  dan neem je toch een goedkope vrouw voerman?

 170. Voerman says:

  Juan Belmonte: Voerman ook tegengeluid wordt gewaardeerd, zolag het maar een beetje inhoud heeft.

  Voerman heeft soms een minder eenzijdige en pessimistische kijk op het woongebeuren. Noem het geen tegengeluid, maar liever een ander geluid!

 171. Voerman says:

  Voerman: dan neem je toch een goedkope vrouw voerman?

  Laat Voerman niet teveel praten; zometeen begint er weer iemand over procenten aanwezigheid van Voerman te zeiken. 🙂

 172. maarten says:

  voerman is altijd 100% voerman toch? 😉

 173. maarten says:

  toch geen 7% minder voerman dan in 2011?

 174. Voerman says:

  maarten: dan neem je toch een goedkope vrouw voerman?

  Zo dan?

  Er loopt een oud mannetje langs de Amsterdamse Wallen, roept een hoertje: “Hé Opa, zullen we het proberen?” Zegt Opa: “Nee, meid, dat gaat niet meer!” Zegt dat hoertje: “Kom, kom, we gaan het gewoon proberen!” Opa gaat naar binnen en gaat er op los als een jonge vent, wel vijf keer achter elkaar. “Pfff”, zegt dat hoertje, “je zei dat het niet meer ging!” Zegt Opa: “Ja, het neuken lukt me nog wel, alleen het betalen niet!”

 175. Adamus says:

  tufkaj: barneveldsekrant.n…ruimen_31880718.html

  Ernstiger is dat ze “starters kunnen direkt profiteren” echt menen. Ook op de bijbelbelt wordt gehuicheld.

 176. Adamus says:

  maarten:
  O.T. nu bij Kassa, Energiebedrijven die informatie van vroegsignalering (mis) gebruiken om risico-klanten een extra borg van 1000 euro te laten betalen.acceptatieplicht geldt niet volgens energiebedrijven.
  Servitude/ obey your master

  Goed idee dat risico inschatten. Zzp’ers €500 etc. zomaar 2 miljard bijelkaar gesprokkeld.
  Rol AFM: http://www.ftm.nl/original/energienet-is-leuke-melkkoe.aspx

 177. maarten says:

  Adamus,

  ja hoeveel risico is jan met de pet en de hypotheek eigenlijk kun je je hardop afvragen tegenwoordig

 178. Steven says:

  Voerman,

  Er loopt een jong mannetje langs de Amsterdamse grachten, roept een makelaartje: “Hé jochie, zullen we een huisje kopen?” Zegt het studentje: “Nee, man, dat gaat niet meer!” Zegt dat makelaartje: “Kom, kom, we gaan het gewoon proberen!” Het studentje gaat naar binnen en koopt een aantal panden, wel vijf achter elkaar. “Pfff”, zegt dat makelaartje, “je zei dat het niet meer ging!” Zegt de student: “Ja, het lenen en ondertekenen wel met mijn ouders die borg staan lukt me nog wel, alleen het betalen niet

 179. Steven says:

  beetje flauw.. sorry.

 180. tufkaj says:

  ll: Geen idee Tufkaj, het vliegt gewoon naar me toe, makkie

  Gaat je goed af 🙂 Je plaatste in december al 77 linkjes en ik pas 24. Jim gaat aan kop met 124 overigens. Maar die postte überhaupt het meest, gevolgd door Voerman.

  Nhz staat fier aan kop qua gemiddelde post lengte.
  Meest gereageerd (9 maal) deze maand werd er op deze post van mij: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-12-2012/jan-hommen-ing-wij-willen-mensen-helpen-helpen-en-helpen/#comment-122802

  gevolgd door deze (7 maal): http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-12-2012/jan-hommen-ing-wij-willen-mensen-helpen-helpen-en-helpen/#comment-123076

  Verveelde me en heb wat statistiekjes geknutseld dus.

 181. maarten says:

  maarten,

  Zelfs als het huis dat als onderpand geldt voor de hypotheek volledig is afbetaald, komt de nieuwe waarde of prijs pas tot stand als er zich een nieuwe koper aanbiedt en wie kan zich dat tegenwoordig nog veroorloven na de exorbitante stijgingen?
  beroepen waar er kunstmatig tekorten zijn gecreëerd zoals tandartsen, mijn tandarts spreekt geeneens Nederlands, maar ze is wel beter dan het 24 jarige meiske ervoor, dat ineens mijn tandarts werd en zogenaamd al 7 jaar bij de praktijk zat. Het kostte haar 2 uur om me een volledig misvormde vulling te geven. Na een foto besloot ze dat een aanzienlijk deel van mn gebit getrokken moest worden. Nee, laat maar zei ik. 2 maanden lateer nam ze afscheid uit de tandartsenpraktijk. sindsdien heb ik een oudere spaanse dame.

 182. tufkaj says:

  tufkaj: Je plaatste in december al 77 linkjes en ik pas 24

  whoops, 62 vs 15. Had ff een topicje dubbel ingelezen.

 183. cartoonist says:

  Voerman: Had het wel over gelijkwaardige huizen.
  Reken maar uit, wat een koophuis van 105.000 met 100% hyp. na HRA nog maandelijks kost! In zo’n huis wil je overigens niet wonen, en dan de buren…….

  Bij 25.000 bruto jaarinkomen kun je 111.303 hypotheek krijgen waarbij de koopsom 105.003 kan bedragen. De bruto hypotheeklasten zijn 625 euro/maand.

  Bij dit lage inkomen zal de HRA waarschijnlijk ca 125 euro bedragen.
  Dus aan directe lasten kost je die woning 500 euro netto en tel daar nog even je vermogensverlies bij op van 0,5%/maand wat ook 500 euro is.

  Dus je kunt die woning huren voor ca. 400/maand maar je kunt ook kopen en dan ben je 1000 euro/maand armer.

  Nu kopen Slimme Z
  straks kopen Slimme R

 184. Steven says:

  cartoonist: Nu kopen Slimme Z
  straks kopen Slimme R

  Ik kan het ook niet anders zien.. Maar voor velen is die prijsdaling helemaal geen zekerheid. Een slimme collega kocht nog deze week een woning.. terwijl die een leuk goedkoop huurhuis had. Ik begrijp er niets van en jammer dat dat soort mensen hier bijna niet posten. Denk dat ze de dip gewoon als zeer tijdelijk zien: iets anders kan ik er niet van bakken.

 185. asd says:

  @(Balanced View), ik kan je visie best begrijpen. Past bij de huidige generatie, maar behoeft flink wat “annotaties”, waartoe @(nhz)in zijn reacties al een flinke aanzet heeft gegeven.
  Zit wel een interessante discussie in met jouw generatie, maar die kun je beter elders voeren dan hier.

  @170(Voerman) Je hebt wel een punt, zoals dat tegenwoordig heet, maar dan ga je je in @177 g.*.d. gedragen als een D.O.F. en niet langer als een gentleman zoals in je @170! Wat is dat nou!

 186. Steven says:

  na 25 jaar idioot stijgen lijkt me minstens 7 jaar flink zakken vrij normaal, omdat dat o.a ook in andere landen gebeurde en ook hier in bijv. de jaren zeventig. Dan toch kopen lijkt mij nog steeds vreselijk stom. zou graag weten waarom men dat dan doet zelfs als men al ok woont. (als je bij je nukkende ouders woont, kan ik het me voorstellen dan maar wat te kopen)

 187. jim says:

  Steven,

  Het recept van Herman cake is al eens uitgebreid hier besproken. Ik ga er dan nu ook maar geen link naar plaatsen, die zijn ook vaak slightly off topic of op z’n minst out of the ordinary.

  Als je het goed hoort zie je het goed!:
  http://www.metacafe.com/watch/268842/thirteen/

  72 jaar geleden werd op deze dag Frank Zappa geboren en volgend jaar is ie 20 jaar dood.

  ‘Without deviation from the norm progress is not possible ~ Frank Zappa’

 188. snorkel says:

  Steven: zou graag weten waarom men dat dan doet zelfs als men al ok woont.

  Ik heb diezelfde ervaring. Na een paar keer geprobeerd te hebben kopende collega’s / vrienden te overtuigen / uit te horen heb ik het opgegeven. Ze zien een huis bezitten gewoon als hoogst haalbare goed in deze wereld. Rationele argumenten worden terzijde geschoven met allerlei zelfbedachte en aantoonbaar onware weerleggingen. Een soort van “liefde maakt blind” maar dan in baksteenvorm. Meer kan ik er ook niet van maken.

  Gelukkig komen er steeds meer jongeren die uit zichzelf tot de conclusie komen dat nu kopen niet zo’n slimme Z is. Kan komen doordat de situatie steeds duidelijker wordt, of doordat de big fools opraken, daar ben ik nog niet helemaal uit 😉

 189. Steven says:

  jim,

  ha ha haha.. leuk! (dat maffe filmpje) : zo zie ik elke koper nu.. 🙂

 190. jim says:

  They are inmates mate 😉

 191. Voerman says:

  asd: @170(Voerman) Je hebt wel een punt, zoals dat tegenwoordig heet, maar dan ga je je in @177 g.*.d. gedragen als een D.O.F. en niet langer als een gentleman zoals in je @170! Wat is dat nou!

  Je hebt gelijk!
  Soms laat Voerman helaas nog primitieve instincten in zichzelf oproepen.
  Voerman gaat nog beter zijn best doen! 🙂

 192. jim says:

  Kortom ze proberen je een oog uit te steken zodat je ook blind bent aan dat ene oog. En daar ben je blij mee 😈

 193. jim says:

  Het was niet voor jou bedoeld Voerman.

 194. jim says:

  Shit, ik heb gewoon iets meer tijd nodig. Wou dat iedereen het snapte.

 195. Steven says:

  jim,

  ‘Without deviation from the norm progress is not possible ~ Frank Zappa’

  dat snappen ze hoop ik wel.., maar hier is de norm dat de huizenprijzen dalen dus… (maakt het de definitie wel raarder)

  Ik denk meer in golfbewegingen. Niet dat als iets 100 procent stijgt het ook weer 50 procent daalt (verdubbeld en halveerd), want dat zal wel niet met inflatie, maar gewoon naar een constant gemiddelde is het meest logisch. (en dan moet er gewoon nog minstens 30 procent af)

 196. Steven says:

  persoonlijk denk ik dat het met een soort sinus beweging ook weer vet onder de standaard zakt, maar eerst maar eens die “logische” 30 procent.

 197. buffel says:

  Mijn koophuis heb ik in 2007 verkocht (zonder winst), mede geinspireerd door dit forum en Sander Boon (lees zijn boek) . Daarna heb ik mijn spaargeld geinvesteerd in eigen onderneming (handel). Binnenkort verkoop ik dit voor een mooie som meer dan modaal huis zeg maar… mijn vraag is nu een luxe dat begrijp ik maar toch; wat te doen? Ik heb geen schuld, wel gezin, goede baan, met werkgever afgesproken pensioen zelf op te bouwen ipv pensioenfonds. Klein nadeel ben 37 en heb versprokkeld pensioen beetje rabo, beetje asr, beetje metaal en techniek (MN services), wil niet weg uit NL. Hoe stel ik eea veilig lees veel (oa dit forum) maar om nu te zeggen ik koop blokje goud en ben gedekt vind ik wat kort door de bocht. Denk dat jullie goede ideeeen hebben vandaar mijn vraag. Zouden jullie kunnen helpen denken ondanks dat het compleet off topic is?

 198. ll says:

  Goood morning Olland. 🙂

  We hebben een probleempje……. the liquidity trap…

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/12/verlamd-door-de-crisis

  tufkaj: whoops, 62 vs 15. Had ff een topicje dubbel ingelezen.

  Is dat errug ?

  cartoonist: Dus je kunt die woning huren voor ca. 400/maand maar je kunt ook kopen en dan ben je 1000 euro/maand armer.

  Je vergeet het onderhoud of de gemeenschappelijke bijdrage voor onderhoud ( flat )……. tel er maar 200 per maand bij op 🙂

 199. ll says:

  Voor een natte zondag……..

  Het decennium van financiële repressie is aangebroken. ( mooi woord voor Japanistan 🙂 )

  Mejudice.

  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/het-decennium-van-financiele-repressie-is-aangebroken

 200. ll says:

  Horror huis en horror hypotheek.

  Vastgoed wordt sneller illiquide dan andere activa tijdens een depressie

 201. Voerman says:

  ll: Horror huis en horror hypotheek.
  Vastgoed wordt sneller illiquide dan andere activa tijdens een depressie

  Niet verkopen en niet kopen dus momenteel!
  Eigenaren en niet-eigenaren hebben dat goed door! 🙂

 202. Voerman says:

  Ala je om wat voor reden dan ook, momenteel moet kopen of verkopen ben je de pisang!
  Op een dag klaart het allemaal weer op en beginnen wij opnieuw. 😐

 203. Adamus says:

  ll:
  Ewald Engelen. Dijsselbloem houdt zich doof voor uw gekerm.
  Parool.

  parool.nl/parool/n…voor-uw-gekerm.dhtml

  Dijsselbloem is niet een van de slimsten, daarom niet onderschatten: zulke lui leveren je met huid en haar uit, zonder het zelf te bevatten.

 204. nhz says:

  Voerman: Ga eens vergezeld van je eventueel vrouwelijke partner een paar bezichtigingen doen! Probeer ook een paar pandjes van rond de 105.000!
  Niets erger dan een vrouw, die niet naar tevredenheid woont! Je blijft gegarandeerd verstoken van haar gunsten! Zo bezien is huren zo gek nog niet. 🙂
  Veel vrijgezellen en co-ouders op dit log waarschijnlijk.

  Goed punt, in zijn algemeenheid was de huizenbubble gericht op het vrouwelijk deel der natie, en de techbubble (Nasdaq etc.) op de mannen. Vooral op de Amerikaanse blogs kwam ik dat doorlopend tegen, “ze wil NU een 2x zo duur huis en anders een scheiding”. Er werd in de commercie in de VS ook heel zwaar op ingespeeld, met de stellige suggestie dat een man die geen veel duurder huis koopt niet van zijn vrouw houdt (want alles was te financieren, dus waarom niet). Nestdrang, zullen we maar zeggen. Gaat hier subtieler, via de vrouwenbladen enzo vermoed ik.

  Als je moet kiezen tussen een vrouw inclusief een financiële molensteen om je nek en geen vrouw is nadenken blijkbaar even erg moeilijk voor de meeste mannen. Gelukkig zijn er ook vrouwen die op dit punt wél gezond verstand hebben.

  tufkaj: Nhz staat fier aan kop qua gemiddelde post lengte.

  logisch aangezien ik hier maar af en toe kijk en dan zoveel mogelijk posts tegelijk meeneem. Kwestie van efficiency 😉

  snorkel: Een soort van “liefde maakt blind” maar dan in baksteenvorm.

  zoiets ja, in aansluiting op de post van Voerman (170 of daaromtrent) …

  Adamus: Dijsselbloem is niet een van de slimsten, daarom niet onderschatten: zulke lui leveren je met huid en haar uit, zonder het zelf te bevatten.

  +1

 205. maria says:

  Adamus: Dijsselbloem is niet een van de slimsten, daarom niet onderschatten: zulke lui leveren je met huid en haar uit, zonder het zelf te bevatten.

  Daarom is Draghi ook zo blij met hem!

 206. maarten says:

  Buitenhof 12.18, Lubbers: Pensioenfondsen moeten gaan investeren in hypotheekverstrekking in NL

 207. maarten says:

  sommige mensen kunnen niets uitgeven door onmogelijkheden (meestal jongeren met flexibel en laag inkomen met een lange toekomst) andere willen niets uitgeven door onzekerheid (meestal ouderen met grote zekerheden en grote aanspraken in de nabije toekomst).

 208. maarten says:

  De ouderen zullen door hun leeftijd en hun belangen gericht zijn naar gunstige effecten op de kortere termijn

 209. maarten says:

  Volgens mij zijn veel burgers verzadigd door de kraaltjes en spiegeltjes van de consumptie. Ze willen gewoon een deel van de taart waar de gevestigde orde gewend is geraakt de lakens uit te delen (arbeidsvoorwaarden, gun factor, transparantie)

 210. Voerman says:

  maarten:
  De ouderen zullen door hun leeftijd en hun belangen gericht zijn naar gunstige effecten op de kortere termijn

  Natuurlijk; als oudere beleef je je toekomst nu en vandaag. Je bent tenslotte oud en je wilt wat!

 211. maarten says:

  maarten,

  jongeren zullen hun onmogelijkheden moeten gaan verkopen als zekerheden aan de ouderen voor poen, dus

 212. Voerman says:

  Kloteweer!
  Alle kinderen en kleinkinderen zijn op bezoek.
  Heb voorgesteld om de crossmotoren na te kijken en gereed te maken voor het nieuwe voorjaar. Iedereen enthousiast, ook de meiden crossen; bij die gekke opa valt altijd wat te beleven. De ezel staat een paar dorpen verder samen met een koe (niemand ziet het verschil nog tussen een koe en een os) in een levende kerststal. Eerst een borrel!
  Voerman heeft wel weinig verstand, maar zijn spullekes toch voor mekaar.

 213. maarten says:

  Voerman,

  Leuk! ik heb gisteren geholpen met kerstbomen uitdelen hier in de Bijlmer. Er was ook een levende stal bij. Geniet van de kerstzweer

 214. maarten says:

  het is trouwens heel mild buiten, dahaag

 215. snorkel says:

  nhz: Als je moet kiezen tussen een vrouw inclusief een financiële molensteen om je nek en geen vrouw is nadenken blijkbaar even erg moeilijk voor de meeste mannen.

  Hahaha, ja dat klopt wel denk ik. De meeste ‘upgrades’ van bekenden zijn de afgelopen jaren geweest omdat de vrouw dat per see wilde (en een jaartje later zijn ze den zwanger). Maar ik ken ook verscheidene vrijgezelle jongeheren die denken dat een koophuis gaat helpen bij het ‘scoren van chicks’. En verdomd, het is nog waar ook! Hoe oppervlakkig en geindoctrineerd ben je dan. zowel de ‘chick’ als de ‘jongeheer’? Gelukkig zijn er van beide types ook verstandige exemplaren te verkrijgen

 216. Hermanes says:

  f

 217. Hermanes says:

  Beste mensen,

  Ik ben nieuw op dit forum,maar ik heb wel af en toe hier en daar wat gelezen op huizenmarkt zeepbel….
  Ik heb deze maand een huis gekocht(voorlopig koopcontract getekend)
  Heb 20% van de vraagprijs afgekregen alhoewel die al sind 2011 ongewijzigd was.
  En heb 20 @ eigen geld ingelegd.Is dit slim of niet?

 218. Hermanes says:

  Ik bedoel met 20@ 20 %

 219. eric406 says:

  Hermanes:
  Beste mensen,

  Is dit slim of niet?

  Wat slim is of wat dom is, hangt van meer factoren af dan hoeveel korting je hebt gekregen.
  Stel dat je huis voor 200000 te koop stond, dan heb je dat voor 160000. Dan leg je 32.000 eigen geld in, blijft over 130000. Afhankelijk van je inkomen, kun je dat zonder heel veel moeite in 20 jaar annuitair aflossen.

 220. cartoonist says:

  ll: cartoonist: Dus je kunt die woning huren voor ca. 400/maand maar je kunt ook kopen en dan ben je 1000 euro/maand armer.

  Je vergeet het onderhoud of de gemeenschappelijke bijdrage voor onderhoud ( flat )……. tel er maar 200 per maand bij op 🙂

  Het financiele plaatje is ingewikkelder dan in een paar regels is te bevatten.
  Ja onderhoud en extra belastingen maken de koophut nog duurder dan je op het eerste gezicht zou denken.
  Maar als je een ex-woco-hut koopt is er meestal een constructie aan verbonden die zorgt dat je kunt/moet terugverkopen aan de woco en dat het verlies/winst wordt gedeeld.

  Zolang woningen met meer dan een paar procent/jaar in waarde zakken zal huren altijd goedkoper blijken dan 100% gefinancierd kopen.

 221. Hermanes says:

  @ eric 406

  Klopt dat zou ook kunnen,het probleem is wel dat ik uit dit anti kraakpand waar ik nu weg moet in maart…..
  En dan moet ik gaan huren wat me minimaal rond de 700 euro per maand kost,als ik al een huis kan huren

 222. snorkel says:

  Hermanes,

  Voorlopig koopcontract? Ik neem dan aan dat je een financieringsvoorwaarde hebt op laten nemen, zonder ‘vergoeding’ voor de verkoper / ‘boete’ voor jou als je de financiering toch niet rondkrijgt? Dat is in ieder geval al slim 😉

  Verder; ga je aflossen? Dat is ook slim. Maar als je gaat aflossen dan hoef je niet persee nog in 2012 een huis te kopen. Aan de andere kant, als je nu een goed huis kunt kopen voor een goede prijs (20% afdingen tov vraagprijs 2011 vind ik nog niet zo veel), je redelijk zeker van je baan en inkomen bent, behoudend gefinancierd hebt en bereid bent toekomstige waardedalingen te accepteren… Tja, waarom dan niet?

  Als je het heel smerig wilt spelen zou je over een paar dagen contact met de huidige eigenaar op kunnen nemen en aangeven dat de bank je niet genoeg krediet wil verlenen. Of er nog even 10% vanaf kan. Dan zet je de verkoper enorm voor het blok, want in 2013 zullen ze nog meer verlies moeten incasseren…

  Direct even de proef op de som; Samenwonend? Kopen op initiatief van jou of van je vriendin/vrouw?

 223. cartoonist says:

  ll: We hebben een probleempje……. the liquidity trap…

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/12/verlamd-door-de-crisis

  De eerste reactie sneed gelijk het probleem van de spaarhypotheek aan. Je hebt recent gekocht en na een paar jaar wil je verhuizen maar je hebt niets afgelost em alleen in je spaarhypotheek gestort. Blijkt dat je niet kunt verhuizen.
  Je staat financieel gezien onder water en je kunt de spaarhypotheek niet aanwenden om de restschuld te vereffenen omdat dat belastingtechnisch niet mag.

  Noem het de liquidity trap of de debt-trap , in ieder geval zit je gevangen. Dit is een belangrijke reden dat veel verkopers niet kunnen zakken met de vraagprijs

  Gewoon kopen en aflossen is nog altijd de verstandigste constructie. Geen verborgen valkuilen gewoon rechttoe rechtaan annuitair aflossen.
  Alleen moeten dan de huizenprijzen eerst terug naar een realistisch betaalbaar niveau, zo’n 20 a 30 % lager dus.

 224. cartoonist says:

  Voerman: Op een dag klaart het allemaal weer op en beginnen wij opnieuw. 😐

  Inderdaad, maar de huizenprijzen liggen dan wel op een veel lager niveau. Het niveau dat past bij een 100% annuitaire aflossingshypotheek over 30 jaar.

 225. Deutsche Mark says:

  Hermanes,

  Met zulk magere info’s is daarover imho niet veel te zeggen.

  Er ontbreekt:
  – was de vraagprijs in 2011 scherp? Denk van niet, anders stond het nu niet meer te koop.
  – welk segment?
  – welke regio?
  – staat van onderhoud+buurt? hopelijk goed, anders groot risico.
  – enz. ??

  Ik maakte gisteren weer eens een wat groter rondje funda (waar familie woont/woonde, ik woonde, A’dam/A’veen “as a matter of interest”) en stelde vast dat de prijzen ondanks een lichte daling (dat is 20% wat mij betreft) nog steeds idioot hoog zijn.

  Leuke villa in A’veen staat nog lekker voor boven de 2 miljoen te koop, terwijl in Rösrath (het A’veen van Keulen) vergelijkbaar vastgoed tussen de 1 en 1,5 miljoen wordt aangeboden. En zelfs die gaan niet snel weg.
  Rijtjeshuis in de omgeving Haarlem/Bollenstreek staat nog steeds voor 2-2,5 ton in de “aanbieding”. ~40jaar oude rotzooi is dat, en op ~150m² grond.
  Zolang daar de prijzen niet richting 1,5 ton zakken vind ik de markt nog steeds zwaar overgewaardeerd.

  Ook in de “provincie”, bijv. oost-NL liggen de vraagprijzen nog ver boven die van huizen net over de grens in Dld., wat op een overwaardering zonder enige reden duidt.

 226. cartoonist says:

  nhz: tufkaj: Nhz staat fier aan kop qua gemiddelde post lengte.

  logisch aangezien ik hier maar af en toe kijk en dan zoveel mogelijk posts tegelijk meeneem. Kwestie van efficiency 😉

  Het heeft voordelen om een lange post te splitsen in enkele kleinere. Het blogfilter wil lange postings nogal eens een tijdje tegenhouden. Zo een vertraagde post komt niet meer bij iedereen onder de aandacht.

 227. snorkel says:

  Hermanes: Klopt dat zou ook kunnen,het probleem is wel dat ik uit dit anti kraakpand waar ik nu weg moet in maart…..

  Aha, dat had je er niet bij verteld. Verandert de zaak wel, maar toch maar beperkt want…

  En dan moet ik gaan huren wat me minimaal rond de 700 euro per maand kost,als ik al een huis kan huren

  … verkijk je aljeblieft niet op die maandlasten! Alleen om dit feit: half NL dacht de afgelopen decennia slapend rijk te worden omdat ze slimmer dan de rest waren. Nu zijn precies diezelfde mensen steen en been aan het klagen over onderwaarde, vast zitten aan hun huis, niet kunnen oversluiten, hoge rentetarieven, etc. Vertaling; ze zijn in het verhaal van de hypotheekadviseur getrapt en zitten nu met de gebakken peren.

  Bovendien; de meesten op dit forum zien waardedaling ook als maandlast. Je gooit namelijk een schep geld direct in de kachel. En je betaalt nog rente over dat deel dat je verbrandt ook! Natuurlijk (hopelijk) maak je dat op de lange termijn wel weer goed, maar je kunt dan beter even wachten totdat de daling voorbij is. Met het geld dat je daarmee bespaart (geen onderwaarde, lagere schuld en dus per definitie lagere maandlasten) kun je heel prima en luxe leven in de tussentijd. Dat een huurhuis per definitie in een verpauperde buurt met asociale buren ligt is echt de grootst mogelijke onzin!

 228. Deutsche Mark says:

  cartoonist,

  Klopt, gebeurt bij mijn postings (te) vaak.

 229. cartoonist says:

  maarten: Buitenhof 12.18, Lubbers: Pensioenfondsen moeten gaan investeren in hypotheekverstrekking in NL

  Lubbers is een 100% overtuigde globalist.
  Hij heeft zitting gehad in de UN, een van de SupraNationale organen waar brave politici die altijd naar hun bazen op de achtergrond hebben geluisterd, een overbetaalde functie mogen vervullen.

  SupraNationale Organen. Dat zijn die instanties waar alle ellende die nu over de wereld wordt uitgestort al jaren geleden bedacht zijn. Het zijn ook de instanties die volledig boven iedere wet staan, waar de deelnemers meestal diplomatieke onschendbaarheid krijgen en de belastingregels zo voor zijn dat er nauwelijks tot geen belasting betaald hoeft te worden over alle vergoedingen.

  Het type baan waar iedere carriere politicus van droomt.

  Wat deze mensen je vertellen is dus globalistische propaganda en zal nooit en te nimmer goed zijn voor het gewone volk.

 230. Voerman says:

  nhz: Als je moet kiezen tussen een vrouw inclusief een financiële molensteen om je nek en geen vrouw is nadenken blijkbaar even erg moeilijk voor de meeste mannen. Gelukkig zijn er ook vrouwen die op dit punt wél gezond verstand hebben.

  Voerman is heel trots, dat jij het met hem eens bent! 🙂

  Jammer, dat die vrouwen die op dit punt wel gezond verstand hebben er meestal anders uit zien dan die andere vrouwen. Is maar waarvoor je kiest. Voerman was wat dat betreft een eikel. 🙂
  Toch met veel geld en energie nog goed gekomen!

 231. Hermanes says:

  Alhoewel echt veel heb ik niet aan jullie info of commentaar,de meeste mensen op dit forum zien zichzelf als expert op het gebied van de huizenmarkt…. niemand kan vertellen wanneer de daling gaat stoppen maar ok.

  Ik ben het met jullie eens de huizenmarkt gaat zeker nog 15 tot 20 procent verder dalen dat klopt ik verwacht zelf eind 2014 de bodem.

  De meeste mensen hier zijn zoals ik denk huurder en hun hoop verwachting is dat de prijs nog verder daalt als 20 procent maar deze mensen gaan zowiezo nooit kopen omdat het hun altijd te duur is

 232. snorkel says:

  Voerman: Jammer, dat die vrouwen die op dit punt wel gezond verstand hebben er meestal anders uit zien dan die andere vrouwen.

  Najaaaa, Voerman! Foei! Jij denkt te veel hieraan: http://www.youtube.com/watch?v=R0FXPqYpt0g

  We hebben nota bene hier op dit forum hele verstandig dames, die vast heel charmant zijn en bovendien hun mannetje staan.

 233. Dawg says:

  Hermanes,

  En wat is nu je punt?

 234. Hermanes says:

  @237 Wat denk je zelf?

 235. Deutsche Mark says:

  Dat de vrouwen in NL een belangrijke rol spelen, blijkt voor mij uit de vaak enorm luxe badkamer (optutland) en keuken (om te showen dat vrouw ondanks emancipatie toch kan koken. Blijft meestal in nieuwstaat.).

  Die beide plekken in het huis worden soms nog op de voet gevolgd door de opgeknapte woonkamer, maar ga je de trap op richting slaapkamers is het vaak gedaan met de overdaad. Die vind ik doorgaans klein en spartaans.
  Ook zijn de badkamers ondanks de luxe vaak erg klein.

  Ik vraag me bij NL-huizen bijna altijd af, waar vrouwlief haar garderobe onder kan brengen zonder dat daarvoor een kinderkamer opgeofferd moet worden. En dat kan bij ons niet, omdat we kids hebben.
  Uit dit oogpunt zijn veel NL-huizen niet meer dan “stelletje”-woningen.
  1 baby past er bij en dan moet naar ruimer verhuisd worden.

  Als ik dan hier lees (bijv. NHZ gisteren weer), dat jonge starters met wat minder genoegen moeten nemen, vraag ik me af: waarmee dan?
  Minder luxe –> ok ,maar minder ruimte is vaak hetzelfde als te kleine klding of schoenen kopen –> beleef je weinig lol aan.

 236. Deutsche Mark says:

  Voerman:
  Jammer, dat die vrouwen die op dit punt wel gezond verstand hebben er meestal anders uit zien dan die andere vrouwen. Is maar waarvoor je kiest.

  Deutsche Mark heeft op dit punt erg veel mazzel gehad, en beseft dit terdege.

 237. tufkaj says:

  Hermanes:
  @237 Wat denk je zelf?

  Ik snap het ook niet hoor. Je stelt een vraag en gaat een paar uur later de boel hier al lopen afbranden en aannames doen over degenen die antwoorden. Henk Spaan had daar altijd een uitdrukking voor…

 238. snorkel says:

  Hermanes,

  Je komt om advies vragen Hermanes. Ik neem aan dat een hypotheekadviseur je de andere kant van het verhaal al heeft verteld 😉

  Overigens valt best wel te ‘voorspellen’ (ok dat is niet helemaal het goed woord) wanneer de boel uitbodemt. Dat is wanneer de gemiddelde prijs zo ongeveer weer op historisch normaal niveau is. Let wel op dat er dan nog een doorschieter naar beneden plaats kan vinden. Zie hier http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl/Thread-grafieken-om-te-bookmarken voor wal interessante grafieken. De voorspelling van eind 2013 weer op normaal niveau gaan we niet meer halen, maar je moet ook niet zo zeer naar een moment in tijd kijken, maar naar een prijsniveau van zo’n 4x modaal inkomen voor een gemiddeld huis. Het is dan aan jezelf om bij te houden wanneer dat prijsniveau wordt bereikt.

 239. Steven says:

  Hermanes: De meeste mensen hier zijn zoals ik denk huurder en hun hoop verwachting is dat de prijs nog verder daalt als 20 procent maar deze mensen gaan zowiezo nooit kopen omdat het hun altijd te duur is

  rare opmerking. Als huizenprijzen normaal zijn koop ik ook een huis.

 240. Hermanes says:

  @ 237

  Mijn punt is dat ik het eens ben dat de huizenmarkt nog verder gaat dalen minimaal 20%!
  Maar wanneer gaan de mensen die dit forum bezoeken dan een huis kopen? als de bodem bereikt is of helemaal nooit?

  Omdat deze mensen het grappig vinden dat de huizenmarkt in elkaar zakt en zelf huren

 241. Deutsche Mark says:

  Hermanes:
  De meeste mensen hier zijn zoals ik denk huurder …

  Ik niet. Heb een eigen huis, maar wel over de grens. Heb behalve familie en internet geen enkele binding met NL meer.

  Wellicht een goed uitgangspunt voor een objectieve kijk ?
  (die kan ik bij NL-experten doorgaans niet herkennen. Allemaal reclamepraat)

 242. Voerman says:

  Hermanes: We hebben nota bene hier op dit forum hele verstandig dames, die vast heel charmant zijn en bovendien hun mannetje staan.

  Floor was er volgens Voerman zo eentje!
  Mis you Floor! (prettige feestdagen overigens als je nog meekijkt).

  De andere dames op dit log zijn meestal niet zo aardig voor Voerman, dus niet belangrijk hoe ze er uitzien.

 243. Voerman says:

  Voerman: We hebben nota bene hier op dit forum hele verstandig dames, die vast heel charmant zijn en bovendien hun mannetje staan.

  Sorry,was bij snorkel gequote!

 244. snorkel says:

  Hermanes: Maar wanneer gaan de mensen die dit forum bezoeken dan een huis kopen? als de bodem bereikt is of helemaal nooit?

  Alleen voor mezelf gesproken: Zeker niet voor 2014/2015. Dan gaan we eens kijken hoe de vlag er dan bijhangt. Volgens mij zijn de meesten op dit forum mensen die jarenlnag voor gek uitgemaakt zijn op verjaardagsfeestjes (let p: door mensen die dachten te kunnen voorspellen dat ze giga-winsten gingen maken). De werkelijkheid heeft deze illusies achterhaald en de meesten op dit forum hebben dus in dat opaicht al gelijk gekregen. Dat is geen garantie dat ze in de toekomst weer gelijk zullen krijgen, maar als ik mijn geld ergens op moest zetten dan zou ik dat doen op de adviezen van mensen die vaker gelijk hebben gehad.

  Tot slot nog even: Een huis kopen is een persoonlijke beslissing. Of dat verstandig is hangt van heel veel variabelen af. Maar als je het niet contant kunt aftikken is dit gewoon geen handig moment. Wanneer dan wel? Tja, ik zou zeggen, kijk over een jaartje of 2 nog eens of het dan misschien een verstandig moment is

 245. cartoonist says:

  Hermanes: Alhoewel echt veel heb ik niet aan jullie info of commentaar,de meeste mensen op dit forum zien zichzelf als expert op het gebied van de huizenmarkt…. niemand kan vertellen wanneer de daling gaat stoppen maar ok.

  Het is net als met beurskoersen.
  De mensen die wel weten welke richting en wanneer de prijsbewegingen plaatsvinden, die houden wijselijk hun mond en doen daar zelf hun financiele voordeel mee.

  Wat je wel hoort of leest is ruis, je zal er voor jezelf de bruikbare informatie uit moeten filteren.

  (Dit is ook ruis)

 246. Hermanes says:

  @ 242 steven

  Wanneer vind jij de huizenprijzen normaal? Ik denk dat jij hem nooit normaal vind..
  Ga sparen en huren en koop als je een mooi bedrag gespaard hebt een huis op een salaris..
  Zo heb ik het gedaan we werken allebei (ik en mijn vrouw)

 247. Voerman says:

  Hermanes: De meeste mensen hier zijn zoals ik denk huurder en hun hoop verwachting is dat de prijs nog verder daalt als 20 procent maar deze mensen gaan zowiezo nooit kopen omdat het hun altijd te duur is

  Je bent een snelle denker! Maar mee eens!
  Meestal vrijgezellen of co-papa’s? Weet het niet, maar lijkt erop.

 248. Hermanes says:

  @ 250 haha co-pappa’s

 249. snorkel says:

  Hermanes: Wanneer vind jij de huizenprijzen normaal?

  Bodemniveau (let op, dat is iets anders dan historisch ‘normaal’ niveau) zal zo ongeveer bij 4x modaal voor een gemiddeld huis liggen. Tot op de euro en seconde nauwkeurig weer niemand het natuurlijk. Tegen 2020 is de crisis grotendeels voorbij, maar het kan voor die tijd nog best wel eens minder worden met onze economie. Dat is toch allemaal niet zo moeilijk te voorspellen. Ik bedoel maar, als zelfs ik dat al kan 😉

 250. Steven says:

  Hermanes,

  ja dat is prima.

 251. Deutsche Mark says:

  Hermanes:
  Maar wanneer gaan de mensen die dit forum bezoeken dan een huis kopen?

  Omdat deze mensen het grappig vinden dat de huizenmarkt in elkaar zakt ….

  Daar snijd je 2 interessante punten aan:

  Een 2e huis (vakantiewoning) ga ik evt. kopen als de rendite (verhuur) me bevalt. Daar zijn de prijzen in dit segment imho nog veel te hoog voor.

  Ik volg dit blog niet uit leedvermaak, maar uit interesse voor Europa+NL.
  Het NL-vastgoed/privateschulden-probleem heb ik in het verleden als grootste risico voor de Euro/Europa aangeduid. (groter dan bijv. Spanje-probleem)

  Ik ben nieuwsgierig of ik gelijk ga krijgen. (liever niet overigens, want dan zitten we bij mij in Dld. met vervelende gebakken peren)

 252. Steven says:

  Moet er ook nog even bij zeggen dat de meesten al ver voordat de prijzen daalden actief op fora zeiden dat het echt zou gaan dalen. We waren echt geen masochisten die anderen graag rijk zagen worden in hun huis. (en ook niet de domsten zoals Maartje Martens en Willem Middelkoop en zo)

 253. Hermanes says:

  252 snorkel

  Ja inderdaad,bedoel je met 4x modaal alleen het inkomen van de diegene die het meeste verdiend in dat gezin,of gezamenlijk inkomen van dat gezin?

 254. Deutsche Mark says:

  Voerman:
  Mis you Floor! (prettige feestdagen overigens als je nog meekijkt).

  Mee eens!

  Weinig geluid uit de rijnmond sinds Floor hier niet meer schrijft. (daarentegen veel A’dam en provincie denk ik)

 255. snorkel says:

  Hermanes,

  Ja, dat is een interessant punt. Ik bedoel op het hoogste salaris. Hab al iets te vaak mensen op 2 salarissen zien kopen waar de relatie niet houdbaar bleek. Dan moeten er weer twee goedkope woningen gezocht worden.

  Nogmaals; dit is niet wat ik als langjarig gemiddelde verwacht. Dat zal zeker boven de 4x modaal liggen! Maar de boden lijkt me wel ergens daaromtrent te komen. Mocht voor die tijd blijken dat de prijzen een half jaar lang structureel met fikse percentages stijgen, dan weet je dus dat je het absolute laagterecord gemist hebt, maar op het totaal ben je dan nog op tijd. Devies is dus; gewoon de boel goed in de gaten houden

  Een andere strategie is om de beurzen in de gaten te houden. Studies hebben aangetoond dat de huizenmarkt in NL 10 maanden achterloopt op de beurzen, De bodem op de huizenmarkt zou dan dus 10 maanden nar de bodem op de beurzen komen. Maar dat vind ik een wat riskante strategie gezien de volatiliteit van de beurzen 😉

 256. snorkel says:

  Hermanes,

  Tip uit het boek van Erik Mecking; Kijk naar de marktindicator, als die op 40 staat, koop dan een huis. http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Actueel/EigenHuisMarktindicator/

  Met een beetje eigen onderzoek en het combineren van verschillende bronnen kun je best ver komen 😉

 257. snorkel says:

  snorkel,

  Ope,s VEH heeft de link naar hun marktindicator verandert. Nieuwe link is http://www.eigenhuis.nl/tools/marktindicator/

 258. Hermanes says:

  @ 262 snorkel

  Bedankt voor de nuttige informatie!
  Ik kan de beurzen wel in de gaten houden maar heeft weinig nut meer ik heb al voorlopig koopcontract getekend,en ga als het er nu uit ziet per februari naar mijn nieuwe huis toe ‘-) Soms moet je de knoop doorhakken en er uit halen wat er in zit over 30 jaar zien we wel of het verstandig was,heb in ieder geval 30 jaar lang vrijstaand gewoond in een huis wat ik voor die crisis niet kon betalen

 259. snorkel says:

  Hermanes,

  Klopt, was allemaal in reactie op jouw vragen naar advies en hoe de bodem te voorspellen. Als ik het zo lees (eigen geld ingebracht, afgedongen, behoudend gefinancieerd en in staat waardedaling op te vangen) heb je geen onverstandige beslissing genomen. Het feit dat je MOE(S)T verhuizen speelt natuurlijk ook nog mee. Veel geluk in jullie nieuwe huis in ieder geval!

 260. Juan Belmonte says:

  ll: Het decennium van financiële repressie is aangebroken. ( mooi woord voor Japanistan

  Als we dat een jaar of wat gelee bespraken werden we uitgelachen. Nee, Japan was totaal anders.
  En huizenprijsdaling, daar werden we om uitgelachen, en we lachten vriendelijk vrolijk terug.

  In Japan daalde de Nikkei index van (9 december 1989): 38,916 naar Nikkei (op 25 mei 2010): 9.459. Dat is delen door 4 en 20 jaar later.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40124

  Bizarre waarderingen Japanse gronden (Japan kon heel USA opkopen):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40055

  Japan heeft deflatie ondanks Keynessiaanse geldinjecties een florerende wereldhandel
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-06-2010/strengere-regels-hypotheek-voorzien-in-2011/#comment-42559

  Japan heeft 190% BNP staatsschuld
  Joost van der Does de Villebois ziet de beurs als weerspiegeling van de economie:
  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/joostvanderdoes/6777459/__Overd_r_acht__.html?p=40,1

  Maarueh: da’s natuurlijk totaal anders dan hier AEX van 700 via 200 naar nu 350 punten.

  Kortom: hou die rente gerust de komende 20 jaar rond de 1%. Succes gegarandeerd 🙂

 261. snorkel says:

  snorkel,

  Jeetje, spelfouten galore zie ik! Foei snorkel! Gelukkig ben je beter in bellen blazen onderwater…

 262. Deutsche Mark says:

  Hermanes,

  Van antikraak in 1 klap naar vrijstaand-starten –> klinkt meer naar Drente/Groningen dan de Randstad.

  Nu vrijstaand in de Randstad kopen lijkt me de beste methode om geld te verbranden.

 263. cartoonist says:

  Hermanes: Maar wanneer gaan de mensen die dit forum bezoeken dan een huis kopen? als de bodem bereikt is of helemaal nooit?

  Ik heb het plan om in 2013 weer een hut te kopen. Maar de reden is zeker niet dat ik denk dat dan de bodem bereikt is.
  Als je 100% cash gaat betalen dan is het beste moment om een huis te kopen het moment dat je het nodig hebt.

  Door mijn koop krijgen banken dan minder cash op de balans. Volgens Bazel III komen de banken er daardoor weer slechter voor te staan. Gaan ze nog minder hypotheken verstrekken. 😉

 264. Hermanes says:

  @ 269

  Het zou zo kunnen klinken van randstad naar …..
  Het is meer van dorp naar dorp eigenlijk,en ook meer oud huisje wat ik in 2006 gekocht heb verkocht in december 2011.en een jaartje antikraak wonen en zoeken naar een goede deal..

 265. ll says:

  Juan Belmonte: Als we dat een jaar of wat gelee bespraken werden we uitgelachen. Nee, Japan was totaal anders.
  En huizenprijsdaling, daar werden we om uitgelachen, en we lachten vriendelijk vrolijk terug.

  🙂

 266. ll says:

  It’s private-sector debt, stupid! , hiernaast……

  Yes it is to embarassing 😉

  https://twitter.com/huizenprijzen/status/282871198222786561/photo/1

  Het is zelfs zóó pijnlijk dat niemand het beest dat zó groot is, wil zien ………

 267. Deutsche Mark says:

  Hermanes,

  2006 gekocht –> 2011 verkocht
  Winst, verlies of quitte?
  Normaal zou verlies zijn, maar jij zult wel een uitzondering zijn.

  Ik zie persoonlijk nog geen enkele goede deal onder de ~275000 te koop aangeboden NL-huizen. (zelfs de veilingprijzen vind ik gezien de slechte staat van onderhoud van het gebodene nog te hoog)
  Mijn blik is wellicht minder vertroebeld dan die van de gemiddelde NL’er.

 268. Hermanes says:

  274

  Met kosten koper meegerkend 1500 euro winst dus eigenlijk quitte

 269. ll says:

  Tufkaj heb je deze al ? Antwoorden kamervragen hypotheek met stufi en meer…

  http://www.elsevierfiscaal.nl/fiscaal-actueel/nieuws/nieuws/2580/beantwoording-kamervragen-woningmarkt

 270. Juan Belmonte says:

  ll: Het is zelfs zóó pijnlijk dat niemand het beest dat zó groot is, wil zien ………

  Er is wel degelijk NIEUWS op de woning-“markt”.

  Klassiek Villa in het Gooi op 1500 meter vanaf 550.000 euro

  http://www.funda.nl/koop/den-dolder/huis-48673533-soestdijkerweg-11/omschrijving/

  Dus geen verhalen meer dat in de krimpgebieden er wat prijsverlaging zijn…

  De vraagprijs zal eerst wel tegen de 2.000.000 gelegen hebben, nu is er klaarblijkelijk haast bij.

 271. Juan Belmonte says:

  Ondertussen lobbiet de Vereniging Geleend Huis (Geleased Huys is sinds het besluit van de HOEZEE Eerste Kamer verleeden tyd)
  er lust op los

  In de praktijk blijken ouderen er echter zelden in te slagen de overwaarde te verzilveren. Bijvoorbeeld omdat de bank hun het geld niet wil uitlenen, ondanks een grotendeels of geheel afgeloste hypotheek. Dit is niet alleen voor de betrokkenen een tegenvaller. Het is ook een extra kostenpost voor de samenleving als ouderen hierdoor niet zelfstandig kunnen blijven wonen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld de 30.000 euro niet betalen die nodig is om de woning aan te passen aan hun fysieke situatie. Ondanks een overwaarde van bijvoorbeeld twee ton.

  Om praktische oplossingen te bedenken voor dit prangende probleem is begin oktober de Taskforce Verzilveren opgericht.

  Kortom: de mannen die Holland aan het gesubsidieerd leasen gebracht hebben, gaan gewoon dóór met Verzilveren.

  Kansloze Knuppels, de woning-“markt” wordt langzaam weer gewoon een woningmarkt.

  Het is niet aan de VGH om op de stoel van overheid en financiers te gaan zitten.
  En anders richten ze toch gewoon een eigen Bankje op, leden zat 🙂

 272. nhz says:

  snorkel: Maar ik ken ook verscheidene vrijgezelle jongeheren die denken dat een koophuis gaat helpen bij het ‘scoren van chicks’. En verdomd, het is nog waar ook!

  Mmm… het hangt er maar vanaf … volgens mij is het net zoiets als met een dure Porsj ofzo, veel vrouwen denken dan: “ik zie al waar hij zijn geld aan uitgeeft” (een afgeragde jeep, of soms een grote ‘gezinsauto’ schijnt beter te werken), en als je een heel groot/duur huis hebt willen ze wel eens denken “stel je voor dat je dat moet schoonhouden …”. Maar bij dat laatste reken ik misschien buiten de jonge generatie die van zulke zaken helemaal geen weet heeft 😉

  cartoonist: Het heeft voordelen om een lange post te splitsen in enkele kleinere. Het blogfilter wil lange postings nogal eens een tijdje tegenhouden. Zo een vertraagde post komt niet meer bij iedereen onder de aandacht.

  mijn posts verschijnen meestal direct, maar misschien ben ik dan wel de enige die ze ziet? De gangen van dit blog zijn soms ondoorgrondelijk …

  Voerman: Jammer, dat die vrouwen die op dit punt wel gezond verstand hebben er meestal anders uit zien dan die andere vrouwen.

  soms zien ze er zelfs beter uit, is mijn ervaring 🙂
  al zit de echte schoonheid natuurlijk van binnen, en doorhebben wat een puinhoop de huizenmarkt is dat is zeker een mooi trekje (voor mij in ieder geval …).

  Hermanes: De meeste mensen hier zijn zoals ik denk huurder en hun hoop verwachting is dat de prijs nog verder daalt als 20 procent maar deze mensen gaan zowiezo nooit kopen omdat het hun altijd te duur is

  volgens mij zitten er hier redelijk wat ex-huiseigenaars die voorlopig liever even huren. Niet alleen omdat het nu te duur is, maar ook vanwege alle onzekerheid en niet alleen op de huizenmarkt zelf.

  Deutsche Mark: Als ik dan hier lees (bijv. NHZ gisteren weer), dat jonge starters met wat minder genoegen moeten nemen, vraag ik me af: waarmee dan?

  als je gelijk met je eerste loonstrookje in de hand een huis wilt kopen, dan zul je compromissen moeten accepteren. Dus ofwel een slechte buurt, een kluswoning, weinig ruimte – voor sommigen kan daar iets aantrekkelijks tussen te vinden zijn omdat ze bepaalde zaken niet erg vinden of er zelf wat aan kunnen doen. Overigens hebben veel luxe (nieuwbouw) woningen volgens mij tegenwoordig zo’n inloop garderobe formaat master bedroom …

  Hermanes: Maar wanneer gaan de mensen die dit forum bezoeken dan een huis kopen? als de bodem bereikt is of helemaal nooit?

  wat mij betreft: ik ga dat overwegen als de prijzen weer normaal zijn op historische basis (daarvoor moet er nog zeker 50-75% vanaf), en je weer zonder rare fratsen op één inkomen een normaal huis kunt kopen. Andere indicatoren zijn als verhuur weer 8-10% bruto rendement oplevert, of als de hypotheekrente weer op een historisch gemiddelde waarde staat (6-8%).
  Maar het zou best kunnen zijn dat tegen die tijd NL zo onaantrekkelijk geworden is dat ik helemaal niet meer wil kopen of misschien al vertrokken ben.

  Deutsche Mark: (daarentegen veel A’dam en provincie denk ik)

  volgens Amsterdamse opvatting heb je dan heel Nederland 😉

  snorkel: Een andere strategie is om de beurzen in de gaten te houden. Studies hebben aangetoond dat de huizenmarkt in NL 10 maanden achterloopt op de beurzen, De bodem op de huizenmarkt zou dan dus 10 maanden nar de bodem op de beurzen komen. Maar dat vind ik een wat riskante strategie gezien de volatiliteit van de beurzen 😉

  kijk naar de afgelopen tien jaar en je kunt zien dat er niks van klopt in Nederland, vanwege alle overheidsmanipulatie (in de meeste andere landen klopt het redelijk).

  cartoonist: Door mijn koop krijgen banken dan minder cash op de balans. Volgens Bazel III komen de banken er daardoor weer slechter voor te staan. Gaan ze nog minder hypotheken verstrekken. 😉

  Ok, dan wacht ik met kopen tot jij gekocht hebt 😉

 273. tufkaj says:

  ll,

  Het artikel niet, de strekking wel. Helaas niet de vragen waar ik mee zat nog.
  1 – hoe gaat het ‘verantwoorde maatwerk’ voor starters zich verhouden tot de starterslening die precies hetzelfde beweert te zijn?

  2 – hoeveel mensen maken gebruik van HRA op een tweede, onverkocht huis? (indicator voor officiele leegstand)

  3 – hoeveel mensen verhuren onder de leegstandswet? (indicator voor overschot koopwoningen of koopwoningen die geen koper opleveren bij verkoop)

  4 – hoeveel mensen ontvangen HRA op een eerste huis?

  5 – uitgaande van deze getallen; hoeveel mensen ontvangen HRA terwijl ze verhuren?

 274. Patrick says:

  @ Juan, 400 kuub inhoud is geen villa toch? 😉

 275. ll says:

  Property ……..Ierland het allerslechtste daarna Griekenland, Spanje en dan Olland……….

  Global Property guide…….

  http://www.globalpropertyguide.com/investment-analysis/World-housing-markets-Q3-2012-Europe-in-the-eye-of-the-storm

 276. Voerman says:

  Patrick:
  @ Juan, 400 kuub inhoud is geen villa toch?

  In die buurt noemen ze een fietsenhok een villa.
  Overigens, dit huis is niet geisoleerd, dak in slechte staat. Wie het koopt gaat failliet aan onderhoud.

 277. tufkaj says:

  Keesje: Woningprijzen gaan stijgen!

  En toch ben ik het met die stelling wel eens. Echter wordt na deze stijging gewoon weer de dalende lijn hervat, zoals ik eerder ook opperde: https://twitter.com/i/#!/Woningnieuws/media/slideshow?url=pic.twitter.com%2F76KgfSAQ

 278. tufkaj says:

  tufkaj,

  ik denk alleen dat Februari en Maart dit jaar eerder vallen. De achterstand die het kadaster had is goeddeels weggepoets bij de run op de aflopende verlaging 2% ovb.

 279. tufkaj says:

  Wist u dat huistroll Erik met gemiddeld 1,7 antwoorden per post de hoogste post/antwoordquote had van dit jaar? LL/II/LI/Il/iL (wie het kan lezen mag het zeggen) kreeg tot op heden de meeste antwoorden, namelijk 878. Een gemiddelde van 0,45 per post 🙂

 280. tufkaj says:

  .. op de voet gevolgd door Voerman, met 859

 281. Voerman says:

  tufkaj: .. op de voet gevolgd door Voerman, met 859

  Erik, proficiat!
  Vrees, dat wij de meest irritante figuren zijn. 🙂

 282. Adamus says:

  Deutsche Mark:
  Dat de vrouwen in NL een belangrijke rol spelen, blijkt voor mij uit de vaak enorm luxe badkamer (optutland) en keuken (om te showen dat vrouw ondanks emancipatie toch kan koken. Blijft meestal in nieuwstaat.).

  Je vergeet de onderhoudsvrije tuin, als verlengde van de huiskamer….in Dlnd heb je dan een “wintergarten”. Nw woningen worden hier opgeleverd met sl.k 2.35 br. En we kunnen net voor het bed omlopen….in de lente plaatsen gaat niet: kan de deur niet open. En toch nog bouwk. van €65.000. Iets luxer kan ook: huiskamer 1.25m langer middels plat dakje, maar dan weer geen ballkon op eerste verdieping. Bekrompen wonen in de polder 🙂

 283. Floor says:

  Voerman: Floor was er volgens Voerman zo eentje!
  Mis you Floor! (prettige feestdagen overigens als je nog meekijkt).

  De andere dames op dit log zijn meestal niet zo aardig voor Voerman, dus niet belangrijk hoe ze er uitzien.

  Miss you too Voerman en alle anderen trouwens.
  Lees jullie nog wel hoor, maar de lust om te reageren is er af, heb bezoek gekregen van mr. non-hodgkin en dan is de huizenmarkt van geen enkel belang meer zoals jullie wel zullen begrijpen.
  Wens iedereen toch alvast prettige dagen, maak er wat van en misschien dat ik zo af en toe weer ff aanhaak.

 284. tufkaj says:

  Voerman: Vrees, dat wij de meest irritante figuren zijn.

  geen peiling voor nodig deze keer. meten is weten 😉

  Heb een hitlijst van de meest gebruite woorden van 2012 op deze site samengesteld: http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl/Thread-site-statistieken

  Floor: heb bezoek gekregen van mr. non-hodgkin

  shit, sterkte!

 285. Steven says:

  ja sterkte Floor! en dan is de huizenmarkt inderdaad wel heel erg niet belangrijk.

 286. Voerman says:

  Floor: Miss you too Voerman en alle anderen trouwens.
  Lees jullie nog wel hoor, maar de lust om te reageren is er af, heb bezoek gekregen van mr. non-hodgkin en dan is de huizenmarkt van geen enkel belang meer zoals jullie wel zullen begrijpen.
  Wens iedereen toch alvast prettige dagen, maak er wat van en misschien dat ik zo af en toe weer ff aanhaak.

  Je reaktie ontroert mij heel erg, Floor.
  Ik ken die mijnheer non-hodgkin van heel nabij.
  Zet je hele leven op zijn kop, maar is te overwinnen.
  Sterkte, succes met je oorlog en hoop nog van je te horen.

  groetjes, Voerman.

 287. Frans says:

  Floor: heb bezoek gekregen van mr. non-hodgkin

  Oef! Dat is niet mis!
  Erg veel sterkte!
  Mocht je iets willen doen wat mogelijk baat en zeker niet schaad, dan raad ik aan te beginnen met green smoothies (zoek op internet) met superfoods erin.
  Ook bij chemo en bestraling kan het ondersteunend zijn. Superfoods die je naar mijn inzicht zeker moet toevoegen zijn goji bessen, Chaga, spirulina, chlorella.
  Er is ook een super goede mix van geneeskrachtige paddenstoelen, zou ik moeten navragen wat dat is.
  Verder zou clonon behandeling ook nooit kwaad kunnen.
  Raw eten en zorgen dat je lichaam meer alkalisch wordt is ook erg aan te bevelen, daarnaast zoveel mogelijk biologisch eten.
  Nogmaals sterkte met de strijd!

 288. Frans says:

  P.S. floor: ik heb hiermee zeer goede ervaringen:
  http://www.nhia.nl/
  Verder als je het zou willen kan ik als ik je aan de telefoon heb “testen” welke superfoods belangrijk voor jou zouden zijn.

 289. Floor says:

  Frans,

  Allemaal heel lief van je Frans, maar dat gaat ‘m niet worden.
  Ben 1,5 jaar geleden al door de NH molen gegaan, complete protocol, met als eidconclusie dat deze oma Pfeiffer had. Ja, breek me de bek niet open want die schuimt al genoeg.
  Dus heb al een flinke achterstand opgelopen afgezien nog van het feit dat de mijne de voorletter T heeft en niet B (betere prognoses) en bovendien nog van een zeer zeldzaam soort is en je weet wat dat betekent in de medische wereld, valt geen ruk aan te verdienen dus is er weinig onderzoek naar gedaan en dus weinig oplossingen.
  Lullige is dat ik mij hartstikke goed voel en er prima uitzie al zeg ik het zelf.
  Daar gaat volgende week verandering in komen en die knop wil dus nog even niet om bij mij.

 290. Deutsche Mark says:

  Floor:
  heb bezoek gekregen van mr. non-hodgkin

  Mein Gott, dat is Scheisse.
  Ons gezin kreeg deze zomer soortgelijk bezoek en dat slaat in als een bom. Dan zijn mooie keukens, restschuld, overwaarde etc. in één klap slechts onbeduidende bijzaken.

  Floor, heel veel sterkte met je strijd, en nooit opgeven!

 291. Aurely says:

  snorkel,

  Ligt eraan van welke vorm je houdt 🙂

 292. Frans says:

  Floor: Ben 1,5 jaar geleden al door de NH molen gegaan

  Wat is de NH molen??

 293. Frans says:

  Sorry, natuurlijk de Non Hodgkin molen.

 294. Maria says:

  Floor,

  Floor,

  Zoals ik je denk te kennen, ga je nu gas geven!
  Alle wijze raad ten spijt ben jij de enige die een uitweg zoeken kan, en dat kun je!

  Zet hem op, heel veel sterkte en snel tot schrijfs, go for it!

  Maria

 295. haasje says:

  Vooruitzicht prijsontwikkeling tot ongeveer 2014

  https://docs.google.com/open?id=0B5nqxEiY7oicY3NYSWQxUjliaDQ

  Gebaseerd op “Vos, D. Presentatie ‘Residential Impact on Economy’. Seminar VBA Commissie Vastgoed,9 december 2008” aangevuld met gegevens prijsindex bestaande woningen Kadaster en vooruitblik 2013-2014 Rabo en ING.

  Wat opvalt is dat we zelfs met die voorspellingen nog steeds bungelen, oftewel nog niet uitgebodemd zijn. Of de inflatie moet flink omhoog of er gaat ook in 2015 nog een flink stuk van de prijs af voordat we de bodem bereiken.

  Te verwachten prijsstijgingen weer vanaf 2017-2020.

 296. Frans says:

  Floor, ik weet niet wat je precies gedaan hebt toen je door de NH molen bent gegaan.
  Het spijt me als ik teveel opdring, maar ik zou graag weten of je ooit superfoods hebt gebruikt. ‘
  Het is pas sinds een paar jaar dat dit vol in ontwikkeling is, en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het bij mij althans een slok op een borrel scheelde.
  Een vriend van mij met een combinatie van die ziektes waaraan de pharmaceutische industrie te weinig aan kan verdienen zoals factor 5 Leiden, Bechteref met daarbij nog een hartklep, en trombose, heeft onder begeleiding een aantal superfoods genomen die ik heb aangeraden: het is geen wondermiddel wat meteen van alles geneest, maar zijn algemene weerstand en gesteldheid is flink verbeterd.
  Wat ik heb gedaan is terwijl hij aan de telefoon was “spiertests” gedaan met al mijn superfoods. Daar kwamen hele duidelijke resultaten uit.
  Maar goed, het is een beetje een afwijking van mij dat ik zo enthousiast en daardoor ook fanatiek ben met superfoods en gezondheid in het algemeen.
  Ik weet niet of het in beweging zetten van het lymphe systeem juist goed of slecht is in dit geval, als het goed is kan ik rebounden aanbevelen.
  Be sure dat de reguliere geneeskunst niets van dit alles weet. Het hoofdstuk voeding is in een paar uurtjes afgedaan in de hele opleiding.

 297. Voerman says:

  Slaap wel allemaal.

 298. haasje says:

  Probleem met de originele grafiek van Vos, D. Presentatie ‘Residential Impact on Economy’. is dat in het scenario van Vos de inkomens met 3 procent per jaar blijven stijgen, een stijgende lijn die ervoor zorgt dat de daling sneller uitbodemt. Maar de lonen stijgen al een tijdje niet en zullen dat ook niet zo heel snel gaan doen. Dat maakt dat de bodem lager gevonden zal worden dan in een scenario met 3% nominale inkomensstijging per jaar.

 299. Aurely says:

  Floor.. Ik kan me er gelukkig geen voorstelling van maken, hopelijk blijft dat zo.

  Sterkte! *virtuele knuffel*

 300. eric406 says:

  Aurely:
  Floor.. Ik kan me er gelukkig geen voorstelling van maken, hopelijk blijft dat zo.

  Sterkte! *virtuele knuffel*

  Admin

  Kan dat nog wel, een virtuele knuffel?

  http://www.nu.nl/gadgets/2989923/microsoft-krijgt-patent-virtuele-knuffel.html 😉

 301. Adamus says:

  liegen en bedriegen, mits het de mening van een hoogleraar weergeeft? http://t.co/jZZQLWT9

  Plak dit ff op de “woningmarkt”

 302. ll says:

  Floor sterkte……….

  Ondertussen op een ander draadje.

  ‘ DE MINIMA ZIJN DE SCHULDIGEN

  Hoe ver kun je de weg kwijt zijn om te denken dat je de minima kunt inzetten om de stommiteiten van scheefleners op te lossen..? Hoe groot moet het bord voor je harses zijn om een waardedip van koophuizen op het bordje te durven schuiven van de minima..? Om dit te bedenken is universitaire scholing vereist gepaard gaande met een vaste werkkring bij de overheid. Overige kenmerken van dit profiel zijn permanente doodsangsten voor naderend ontslag en vanzelfsprekend een slimme hypotheek die never nooit meer af te lossen is. Je bedenkt dan van alles om de dans te ontspringen en mee te blijven eten uit de staatsruif. Types zoals blaaskaak Pechtold, kruidenier Boelhouwer, angsthaas Blok, kletsmajoor Teulings of zieliger. Oplossingen bedenken die vooral de eigen situatie ten goede komen al moet er een hele bevolkingsgroep voor op water en brood. Hervormen noemen ze dat. Duidelijk een woord om te maskeren waar het echt om gaat: Geld stelen van de zwaksten..!

  Hierbij een paar tips om dit gespuis peentjes te laten zweten…

  1. Huur zo lang mogelijk, zo mogelijk met subsidie;
  2. Spaar zo lang mogelijk;
  3. Bedenk dat een koophuis de komende 10 jaar blijft dalen;
  4. Het appeltje voor de dorst wordt het blok aan menig been;
  5. Een ongekende waardedaling van 80% is in aantocht; en
  6. Betaal een koopwoning contant met eigen spaargeld;
  7. Ga nooit meer naar de stembus.

  Prettige feestdagen & een Voorspoedig 2013
  t.z.t. in je eigen huis met veel korting.

  Sunbeam ‘

 303. Expatter says:

  haasje:
  Vooruitzicht prijsontwikkeling tot ongeveer 2014

  docs.google.com/op…Y7oicY3NYSWQxUjliaDQ

  Gebaseerd op “Vos, D. Presentatie ‘Residential Impact on Economy’. Seminar VBA Commissie Vastgoed,9 december 2008″ aangevuld met gegevens prijsindex bestaande woningen Kadaster en vooruitblik 2013-2014 Rabo en ING.

  Wat opvalt is dat we zelfs met die voorspellingen nog steeds bungelen, oftewel nog niet uitgebodemd zijn. Of de inflatie moet flink omhoog of er gaat ook in 2015 nog een flink stuk van de prijs af voordat we de bodem bereiken.

  Te verwachten prijsstijgingen weer vanaf 2017-2020.

  Mooie bewerking van een van de betere grafieken op dit forum. Helaas moet de Earnings lijn ook aangepast worden. Deze index daalt door het koopkrachtverlies de komende jaren. Ook de veranderingen in de regelgeving zullen een grote inpact hebben op de grafiek. Ik ga pas kopen als de houseprices en earning index lijnen elkaar weer raken. Dat is dus ongeveer de helft van de prijs in 2008.

  Als ik met mensen over de huizenmarkt in Nederland praat gebruik ik vaak deze grafiek. Het is dan ongeloofelijk om te zien hoeveel mensen niet wisten dat we zo’n bubbel hebben.

 304. maarten says:

  @Tweet Maarten van Ham. Wat viel me op aan het cv van Maarten Ham? Erg veel euros voor onderzoeksprojecten in achterstandswijken zoals waar ik woon, bijlmer. Maar wat doen deze onderzoekers eigenlijk? weet iemand het antwoord? Ik verander in een cynicus voor wat betreft deze social engineers met de zilveren lepel in de mond.

 305. nhz says:

  Floor,

  Ook van mij veel sterkte gewenst; ik heb zo mijn eigen gedachten over de waarde van onze medische kennis en van medische diagnoses 🙁

  ll: Om dit te bedenken is universitaire scholing vereist gepaard gaande met een vaste werkkring bij de overheid.

  ach, zolang types als Heleen Mees (van o.a. FD) kunnen promoveren op het idee dat alle ellende komt doordat de Chinezen sparen, dan weet je het wel … Dit systeem drijft op leugen en bedrog.

  Expatter: Helaas moet de Earnings lijn ook aangepast worden. Deze index daalt door het koopkrachtverlies de komende jaren.

  inderdaad, het lijkt me een illusie dat de inkomens vrolijk doorstijgen terwijl de economie naar de knoppen gaat en de werkeloosheid toeneemt. Zijn die earnings trouwens per huishouden of per persoon?

  maarten: Maar wat doen deze onderzoekers eigenlijk? weet iemand het antwoord?

  zijn zakken vullen met leugens vertellen, zoals de meeste van zijn universitaire vastgoed collega’s.

 306. Henk 6 says:

  @ tweet maarten.

  Laten we een archief aanleggen, ( in het forum), van de boelhoudertjes van deze wereld, dat we eventueel later kunnen gebruiken in strafzaken over 2 /. 3 jaar als het ontstaan van de huizenzeepbel wordt onderzocht.

  Er zijn te veel mensen gedupeerd om dit zo maar te laten passeren.

 307. Voerman says:

  Frans: Floor, ik weet niet wat je precies gedaan hebt toen je door de NH molen bent gegaan.
  Het spijt me als ik teveel opdring, maar ik zou graag weten of je ooit superfoods hebt gebruikt. ‘

  Frans, je gaat ver……..

 308. Scheefhuurder2 says:

  Expatter: Helaas moet de Earnings lijn ook aangepast worden. Deze index daalt door het koopkrachtverlies de komende jaren. Ook de veranderingen in de regelgeving zullen een grote inpact hebben op de grafiek. Ik ga pas kopen als de houseprices en earning index lijnen elkaar weer raken. Dat is dus ongeveer de helft van de prijs in 2008.

  L’histoire se repete, maar verleden is nooit exact door te trekken naar de toekomst. Aan de ene staat besteedbaar inkomen onder druk. Maar aan de andere kant: einde kunstmatig laag gehouden rente is niet in zicht (sparen zal in 2013 nog minder renderen dan nu), politiek is er alles aan gelegen om hand onder markt te houden (er moet en zal bijgebouwd worden tegen de prijzen die Bouwend-NL in gedachten heeft, iedere marktwerking ontbreekt, grondprijzen snel omlaag zie ik ook nog niet gebeuren), en vergeet ook de kracht en manipulatie van de commerciele media niet om starters over de streep te trekken (die had je in jaren 70/80 niet). Mind-my-words, er staat nog een leger lemmingen klaar om in te mogen stappen. Dat gaat de daling dempen. De Boelhouwers van ons land staan klaar om daar haarfijn op in te spelen.
  Eind 2014 per saldo nog 15-20% eraf lijkt mij inderdaad realistisch. Dan stap ik in. Alles daarboven is meegenomen, dieptepunt valt verder toch niet te voorspellen.

 309. ll says:

  Henk 6: Laten we een archief aanleggen, ( in het forum), van de boelhoudertjes van deze wereld, dat we eventueel later kunnen gebruiken in strafzaken over 2 /. 3 jaar als het ontstaan van de huizenzeepbel wordt onderzocht.

  Dit blog is één groot archief, en met ook nog eens een groot collectief geheugen ……. 🙂

  http://www.macrobusiness.com.au/wp-content/uploads/2011/06/IMF-Mortgage-Debt-to-GDP1.jpg

  Mortgage debt to GDP…….

 310. Frans says:

  Voerman: Frans, je gaat ver……..

  I know, always on the edge. Maar het is wel goed bedoeld. Bedankt voor je opmerking. Tot hier en zeker niet verder…

 311. ll says:

  Ha, ha,

  De mannetjes met pretpakket oecoenomie, de besten van de klas, niemand zag aankomen, dat met nivellerend gezeur en de onhoudbare HRA aftrek, etc onze welvaart de das om zou doen 🙂

  ‘Hoe het kon gebeuren dat Nederlandse regeerders hun oren lieten hangen naar deze ooit beste jongetjes van de klas, is een raadsel.’

  Peter Beszelsen

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/peterbeszelsen/21179640/__Maya_s_gelijk_-_Toppers_bankroet__.html

 312. Voerman says:

  Frans: Tot hier en zeker niet verder…

  Dank je, vriend, was ook goed bedoeld.
  Over en sluiten.

 313. Voerman says:

  ll: Hoe het kon gebeuren dat Nederlandse regeerders hun oren lieten hangen naar deze ooit beste jongetjes van de klas, is een raadsel.’

  Laten wij wel een in de gaten houden, dat het ook Europees en zelfs wereldwijd sappelen is. Dat is natuurlijk niet door een paar Landschappers van hier ter plekke veroorzaakt. Wij hebben natuurlijk wel een aantal dieven en landverraders in ons midden, die normaal gezien gearresteerd en berecht zouden moeten worden.

 314. Erik67 says:

  De stabilisatie van de prijzen is waarschijnlijk tijdelijk omdat er starters zijn die graag nog een huis willen kopen voor 1 januari. Dat drijft de prijs natuurlijk op..
  Ik ben erg benieuwd wat er na 1 januari gaat gebeuren; een scherpe daling licht voor de hand gezien de maatregelen van het kabinet en de economische vooruitzichten.

 315. JR says:

  Reden dat de daling minder groot was deze periode dan voorgaande periode ligt aan het feit dat de verkopende partij tijdelijk sterker stond. Mensen die wilde kopen wilde ook echt.

  Dit alles om onder het soepelere regime te vallen. Makelaars en verkopers hebben daar gebruik van gemaakt en zodoende en mildere prijs kunnen krijgen. Echter nu is het gebeurt de daling van het eerste kwartaal in 2013 van zowel de transacties als de prijs zal historisch laag zijn.

  Gegroet

 316. afbetaalde huiseigenaar says:

  Expatter: Mooie bewerking van een van de betere grafieken op dit forum. Helaas moet de Earnings lijn ook aangepast worden. Deze index daaltdoor het koopkrachtverlies de komende jaren. Ook de veranderingen in de regelgeving zullen een grote inpact hebben op de grafiek. Ik ga pas kopen als de houseprices en earning index lijnen elkaar weer raken. Dat is dus ongeveer de helft van de prijs in 2008.

  Als ik met mensen over de huizenmarkt in Nederland praat gebruik ik vaak deze grafiek. Het is dan ongeloofelijk om te zien hoeveel mensen niet wisten dat we zo’n bubbel hebben.

  sluit me hierbij aan.. haasje dank voor deze zeer waardevolle grafiek.. heb hem net uitgedrukt op hier op te hangen..dank expatter ook even voor zijn visie.. interessant!

 317. cartoonist says:

  Voerman: Wij hebben natuurlijk wel een aantal dieven en landverraders in ons midden, die normaal gezien gearresteerd en berecht zouden moeten worden.

  In den haag staat een gebouw http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_Gerechtshof wat daar zeer geschikt voor zou zijn. Helaas de mensen die berecht zouden moeten worden behoren tot de club die daar de dienst uitmaakt.
  De winnaars bepalen wat recht is en schrijven de geschiedenis. Meestal is dat propaganda.

 318. Voerman says:

  cartoonist: De winnaars bepalen wat recht is en schrijven de geschiedenis. Meestal is dat propaganda.

  Wie geen verliezer wil zijn moet die winnaars mijden als ware het een smerige drek.
  Bestrijden is zinloos en je gaat alleen maar naar die drek ruiken.

 319. jim says:

  Floor: Miss you too Voerman en alle anderen trouwens.
  Lees jullie nog wel hoor, maar de lust om te reageren is er af, heb bezoek gekregen van mr. non-hodgkin en dan is de huizenmarkt van geen enkel belang meer zoals jullie wel zullen begrijpen.
  Wens iedereen toch alvast prettige dagen, maak er wat van en misschien dat ik zo af en toe weer ff aanhaak.

  Verdomme wat ‘n rotnieuws Floor… Heel veel sterkte!!

  ll:
  Floor sterkte……….

  Ondertussen op een ander draadje.

  ‘ DE MINIMA ZIJN DE SCHULDIGEN

  Hoe ver kun je de weg kwijt zijn om te denken dat je de minima kunt inzetten om de stommiteiten van scheefleners op te lossen..? Hoe groot moet het bord voor je harses zijn om een waardedip van koophuizen op het bordje te durven schuiven van de minima..? Om dit te bedenken is universitaire scholing vereist gepaard gaande met een vaste werkkring bij de overheid. Overige kenmerken van dit profiel zijn permanente doodsangsten voor naderend ontslag en vanzelfsprekend een slimme hypotheek die never nooit meer af te lossen is. Je bedenkt dan van alles om de dans te ontspringen en mee te blijven eten uit de staatsruif. Types zoals blaaskaak Pechtold, kruidenier Boelhouwer, angsthaas Blok, kletsmajoor Teulings of zieliger. Oplossingen bedenken die vooral de eigen situatie ten goede komen al moet er een hele bevolkingsgroep voor op water en brood. Hervormen noemen ze dat. Duidelijk een woord om te maskeren waar het echt om gaat: Geld stelen van de zwaksten..!

  Hierbij een paar tips om dit gespuis peentjes te laten zweten…

  1. Huur zo lang mogelijk, zo mogelijk met subsidie;
  2. Spaar zo lang mogelijk;
  3. Bedenk dat een koophuis de komende 10 jaar blijft dalen;
  4. Het appeltje voor de dorst wordt het blok aan menig been;
  5. Een ongekende waardedaling van 80% is in aantocht; en
  6. Betaal een koopwoning contant met eigen spaargeld;
  7. Ga nooit meer naar de stembus.

  Prettige feestdagen & een Voorspoedig 2013
  t.z.t. in je eigen huis met veel korting.

  Sunbeam ‘

  Hoorde vandaag weer ‘n hotemetoot Prof op de radio beweren dat we boven onze stand hebben geleefd. Geen woord over de mensen die dat niet deden al die tijd. Of over het gevoerde huisvestingsbeleid. Valt gewoon buiten hun blikveld. Mensen die niet met het vliegtuig gaan op vakantie. In Nederland blijven. Weinig proberen nodig te hebben. Geen schulden aangaan maar sparen. Onzichtbaar.
  Hier moest ik aan denken toen ik vandaag brood ging halen. http://www.youtube.com/watch?v=rXH_12QWWg8
  Uit de beste kerstfilm allertijden wat mij betreft: http://www.youtube.com/watch?v=Vxtrzg70Uzo
  Gezellig.

 320. nhz says:

  Scheefhuurder2: Eind 2014 per saldo nog 15-20% eraf lijkt mij inderdaad realistisch. Dan stap ik in. Alles daarboven is meegenomen, dieptepunt valt verder toch niet te voorspellen.

  wanneer het dieptepunt komt valt niet te voorspellen, maar je kunt vrij goed zeggen op welk prijsnivo een degelijke bodem bereikt zou kunnen worden, want bubbles hebben historisch gezien een sterk vergelijkbaar verloopt. En op dat bodemnivo zijn we dus nog láng niet niet, ook niet met 20% extra daling.

  ll: ‘Hoe het kon gebeuren dat Nederlandse regeerders hun oren lieten hangen naar deze ooit beste jongetjes van de klas, is een raadsel.’

  ik zeg het nog maar eens: “It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it!”

  Voerman: Wij hebben natuurlijk wel een aantal dieven en landverraders in ons midden, die normaal gezien gearresteerd en berecht zouden moeten worden.

  precies, het valt onder de categorie NSB, zal ik maar zeggen. Helaas ontliepen een hoop van die lieden strafvervolging omdat ze ‘nuttig’ waren (al was het maar om bepaalde ‘nuttige’ politici te kunnen excuseren), dat zal na de bubble vast ook weer zo gaan.

  Voerman: Wie geen verliezer wil zijn moet die winnaars mijden als ware het een smerige drek.
  Bestrijden is zinloos en je gaat alleen maar naar die drek ruiken.

  je moet ze niet bestrijden met hun eigen middelen want dat werkt niet en inderdaad, dan ga je er zelf naar ruiken. Is er al eens een Amerikaan voor het Gerechtshof gedaagt vanwege de talloze misdaden tegen de mensheid in de afgelopen tien jaar in bijv. Iraqy of in de onwettige ‘War on Terror’ die inmiddels over de halve wereld gevoerd wordt? Natuurlijk niet, het Gerechtshof weet wel wie zijn vrienden zijn; alleen wie uit de gratie valt of bij de verliezers hoort wordt aangepakt. Recht is krom.

 321. P. Ositivo says:

  Ik koop pas een huis als de prijzen 99% gedaald zijn. Dan sla ik toe en koop m’n droomhuis in de Van Eeghenstraat aan het Vondelpark. Tot die tijd zit ik droog onder een brug.

 322. jim says:

  Ewald Engelen schreef het al eens op in 2011 ‘De ondergang van het stenenrijk’ Dat is het herlezen meer dan waard.

  ‘Raar land
  Nederland is een raar land: aangeharkt, ingeperkt en gladgestreken als het is, koestert het de illusie te goed te zijn voor de ellende van de rest van de wereld. Geen oorlog, geen corruptie, geen genocide, geen fundamentalisme, geen speculatieve verdwazing. En ondertussen grossiert de elite in zelfverrijking, marcheert Nederland fier aan het hoofd van de parade van het Europese populisme, heeft het een niet geringe bijdrage geleverd aan de genocide van anderen, en is hier een speculatieve huizenbel geblazen die zijn gelijke in de wereld niet kent.
  De volgende financiële Apocalyps zou zo maar van Nederlandse origine kunnen zijn. Meesters in zelfbedrog zijn we.’

  http://www.ftm.nl/followleader/de-ondergang-van-het-stenenland.aspx

 323. jim says:

  P. Ositivo,
  Wat weet jij nu van onder een brug slapen? Ben je een Knut Hamsun of George Orwell dan mijd je straten als de van Eeghenstraat als de pest. Bedankt voor je onwijze woorden en negatieve inbreng.

 324. Constance says:

  P. Ositivo,

  Gelukkig is het devies van dit kabinet ‘bruggen slaan’.

 325. Voerman says:

  jim: Wat weet jij nu van onder een brug slapen?

  Zou best kunnen, Jim want hij lijkt verder ook inderdaad volledig verdwaald.

 326. Voerman says:

  P. Ositivo: Tot die tijd zit ik droog onder een brug.

  Ver voor die tijd zit je uitgedroogd onder je brug. 🙂

 327. jim says:

  Voerman: Ver voor die tijd zit je uitgedroogd onder je brug.

  Met blikjes Euro-shopper bier.

 328. jim says:

  De Aldi’s zitten alleen in de buurt van de van Eeghenstraten :mrgreen:

 329. Voerman says:

  jim: Met blikjes Euro-shopper bier.

  Ultieme kerstgedachte.

 330. jim says:

  Voerman,

  However, truly cheap http://www.trulia.com/FL/Christmas/
  Wanneer gaan we eens golfen Voerman?

 331. Voerman says:

  jim: Wanneer gaan we eens golfen Voerman?

  Had Voerman niet in zijn stanaardpakket opvoeding.
  Later wel rijbewijs gehaald, maar golfen zat er niet in! 😐

 332. Voerman says:

  Voerman: stanaardpakket

  Voerman vergeet van emotie de ‘d’.

 333. jim says:

  Voerman,

  Op jouw leeftijd moet dat toch te doen zijn, en daarbij het is ‘gewoon’een Olympische sport, net als dressuur trowens! Daar slaan ze ook bruggen bedenk ik mij plotseling de Paralympics. Emancipatie! Ik ken nog ‘n buitengewoon talentvol timmerman, zou bouwend Nederland z’n voordeel mee kunnen doen! Inzetten dat legioen, je kunt meer dan je denkt, als je maar wilt! http://www.youtube.com/watch?v=X8sJ0kVNs4o

 334. jim says:

  Ach, niet alles is wereldnieuws http://www.sportprimeur.nl/atletiek/2012/12/blade-babe-amsterdams-sportvrouw-van-het-jaar/
  De massamedia, de journalisten van Linda tot Maarten, iedereen z’n eigen blaadje. We’re all individuals. Bij golf komt er ‘n hoop verontwaardiging boven bij mij. Gek woord eigenlijk, ‘verontwaardiging’, ‘golf’, ook!
  Putten, mooi woord! In de put zitten, mooi gezegde! Een punt aan de horizon, lulkoek!

 335. jim says:

  Maar blijft u vooral vertrouwen dat het perspectief verdwijnt als u nu GEEN huis koopt dan verdwijnt het PUNT

  Don’t buy, and the dealer will die.

  Onlogisch?

 336. jim says:

  Kookprogramma’s ook zoiets…
  Ik stop maar even.

 337. Voerman says:

  jim: Een punt aan de horizon, lulkoek!

  Wat kun jij ouwehoeren, Jim!
  Afgezien van een incidenteel intervalletje ben je eigenlijk best gezellig. Ik ga zometeen kerstavond vieren, samen met mij vrouw een borrel drinken en dan bijtijds naar bed; morgenochtend eerst 10km hardlopen en dan komen de kinderen, kleinkinderen en aanhang op bezoek. Kerstdiner is altijd bij opa en oma Voerman. Waarom weet ik niet; vroeger kwamen niet onze kinderen, maar opa en oma bij ons met kerstmis. Mensen veranderen inderdaad met het wisselen van generatie. En dan klagen die kinderen (+/- 45) nog, dat zij de verneukte generatie zijn!
  Wat doe jij vanavond en morgen, Jim?
  Alleen vanavond? (vrijgezel, co-papa, partner). Of met vrienden in de kroeg? Hoedanook, gezellig kerstfeest! Voerman naait er zometeen uit!

 338. Steven says:

  jim,

  golfen geeft mij ook een rare smaak.. Bij Apeldoorn heb je het plaatsje Hoog-Soeren. Vroeger allemaal kleine boertjes met een klein schooltje en zo. Nu villa’s met een enorm golfveld. Wel hebben de inwoners nog paarden en schapen, maar alleen voor de lol… (kijk maar op Google-maps: golfveld is net zo groot/klein als het plaatsje zelf)

 339. Voerman says:

  Hoi, Steven!
  Gezellig, dat je ook nog even komt.
  Naar de nachtmis vanavond? Of dat thuis niet geleerd.
  Voerman doet dat ook al vele jaren niet meer.
  God heeft sowiesoeen hoop trouwe aanbidders verloren sinds de mensen ontdekt hebben, dat zijn grondpersoneel rare hobby’s had.
  Drink een pilske, denk niet aan huizen en procenten en ook een goed kerstfeest, Steven, hoe je het ook invult.

 340. jim says:

  Voerman,

  10 km hardlopen… Respect! Altijd goed. Ik heb gezelschap van een huiszwam. Converseren gaat nog wel maar hardlopen kan ik schudden. Jammer, al zwom ik altijd liever en deed ik dat al met mijn hoofd onder water voor dat ze dat bij wedstrijden gingen doen. Ik heb geen plannen, voor de komende twee dage ook niet. Mijn schuld. Veel plezier met het nageslacht. En, nee dat is niet sarcastisch bedoelt! Een co-ouder ben ik ook niet. Ofschoon ook dat is maar hoe je het ziet 😉
  Opvoeden?

 341. Voerman says:

  Steven: Wel hebben de inwoners nog paarden en schapen, maar alleen voor de lol

  Voerman heeft alleen maar een ezel voor de lol; staat nu in een kerststal, samen met een koe. De os is afgelopen jaar geslacht.

 342. asd says:

  Aan Floor: veel sterkte. De ontwikkelingen in de wetenschap zullen je ongetwijfeld helpen!

  Aan allen: Ook gekeken naar de publieke zender met zijn fabeltjeskrant van 20.00 uur? Doet zijn naam weer eens eer aan met de fabel, dat de huizenprijzen in de V.S. alweer aan het stijgen zijn. Zeker heel 2013 door.

  Wat een drogredenen en een valse weergave van de situatie in een land, dat nota bene komend jaar er weer één biljoen US$ tegen aan moet smijten om niet ten onder te gaan.

  Waarom dit alles? Zeker om te suggeren, dat als het in de VS goed gaat met de huizenmarkt, wij dat in NL ook binnenkort kunnen verwachten?

  Heeft iemand soms daar bij de fabeltjeskrant zich laten omkopen door bouwend maffia-NL en staan vele fabeltjesvertellers en -schrijvers onder water met hun tophypotheken?

 343. Deutsche Mark says:

  jim:

  However, truly cheap http://www.trulia.com/FL/Christmas/

  Staan wel veel kavels te koop in het beloofde land:
  Dacht altijd dat dan als gratis werd…..

  Deutsche Mark woont in een heel katholieke streek, wat op dit soort dagen voor hem en z’n gezin flink doorbijten betekent.

  Om het te doorstaan en de kern van het bellenblog niet uit het oog te verliezen, verwent Mark zich vanavond met een pareltje uit de oude, maar nog steeds actuele doos:
  http://www.youtube.com/watch?v=wW2jK7cSSS0 (vanaf ~5.30 voor kijkers met haast)

  Prettig kerstfeest allemaal!

 344. Deutsche Mark says:

  als = alles

 345. Deutsche Mark says:

  Post weer blijven hangen. K.U.T.

 346. Deutsche Mark says:

  sorry, toch niet.

  Zie het niet zo scherp, en dat zonder overvloed aan miswijn.

 347. Voerman says:

  Deutsche Mark: Zie het niet zo scherp, en dat zonder overvloed aan miswijn.

  Jij behoort toch naar Voerman mag hopen niet tot het grondpersoneel van de Heer?

 348. Deutsche Mark says:

  Zie m’n post alleen als ik me heb aangemeld. Ben dan dus de enige.
  Ik hoop dat dit in 2013 eindelijk verbetert.

  Dan maar zo:

  http://www.trulia.com/FL/Christmas/

  Er staan wel erg veel kavels te koop in het beloofde land:
  Ik dacht dat daar alles gratis werd…..

  Om in onze zwaar katholieke streek deze dagen heelhuids te doorstaan, verwent Mark zich met pareltjes uit de oude, maar nog steeds actuele doos. Bijv. deze:

  http://www.youtube.com/watch?v=wW2jK7cSSS0
  (vanaf 5.30 voor kijkers met haast)

  Iedereen een prettig kerstfeest gewenst!

 349. Deutsche Mark says:

  Voerman: Jij behoort toch naar Voerman mag hopen niet tot het grondpersoneel van de Heer?

  Nee hoor, maar als wijnliefhebber zijn er wel eens als “Messwein” betitelde flessen in mijn kelder beland.
  Daar doe ik niet moeilijk over, als de smaak goed is.

 350. Deutsche Mark says:

  Iedere posting groter dan twitter-formaat blijft in het filter hangen: zo is er geen lol meer aan……

 351. Steven says:

  Voerman,

  Jij ook een fijne kerst! en om toch maar on-topic te blijven.. Die 7 procent toch weer in de zak als voorlopig niet koper, dus ondanks het missen van de nachtmis wel een mooi kado (voor vele posters)

 352. Adamus says:

  Scheefhuurder2: L’histoire se repete, maar verleden is nooit exact door te trekken naar de toekomst. Aan de ene staat besteedbaar inkomen onder druk. Maar aan de andere kant: einde kunstmatig laag gehouden rente is niet in zicht (sparen zal in 2013 nog minder renderen dan nu), politiek is er alles aan gelegen om hand onder markt te houden (er moet en zal bijgebouwd worden tegen de prijzen die Bouwend-NL in gedachten heeft, iedere marktwerking ontbreekt, grondprijzen snel omlaag zie ik ook nog niet gebeuren), en vergeet ook de kracht en manipulatie van de commerciele media niet om starters over de streep te trekken (die had je in jaren 70/80 niet). Mind-my-words, er staat nog een leger lemmingen klaar om in te mogen stappen. Dat gaat de daling dempen. De Boelhouwers van ons land staan klaar om daar haarfijn op in te spelen.
  Eind 2014 per saldo nog 15-20% eraf lijkt mij inderdaad realistisch. Dan stap ik in. Alles daarboven is meegenomen, dieptepunt valt verder toch niet te voorspellen.

  En ondertussen weet het nvm journaal te melden dat de woningmarkt in de USA weer draait (tierelier?). 55% gezakt en nu toch weer 35% omhoog, dat is dus nog steeds min 40%!

  De kalkoen voor 2013 ligt al in de broedmachine.

  Een zalig kerstfeest 🙂

 353. Voerman says:

  Deutsche Mark: Daar doe ik niet moeilijk over, als de smaak goed is.

  Dan zij het je van harte gegund!

 354. Adamus says:

  Aan allen: Ook gekeken naar de publieke zender met zijn fabeltjeskrant van 20.00 uur? Doet zijn naam weer eens eer aan met de fabel, dat de huizenprijzen in de V.S. alweer aan het stijgen zijn. Zeker heel 2013 door.

  Wat een drogredenen en een valse weergave van de situatie in een land, dat nota bene komend jaar er weer één biljoen US$ tegen aan moet smijten om niet ten onder te gaan.

  Waarom dit alles? Zeker om te suggeren, dat als het in de VS goed gaat met de huizenmarkt, wij dat in NL ook binnenkort kunnen verwachten?

  Heeft iemand soms daar bij de fabeltjeskrant zich laten omkopen door bouwend maffia-NL en staan vele fabeltjesvertellers en -schrijvers onder water met hun tophypotheken?

  Dat was weer een ouderwets stukje nieuwsgaring……waarom stond die lul de hele tijd in het beeld? Heeft hij niet door dat het echte nieuws zich achter zijn rug afspeelt?

 355. Deutsche Mark says:

  In onze buurt zijn de huizenprijzen de laatste 10 jaar met ~10% gedaald. (procentje per jaar ligt Mark niet wakker van) Zo vernam ik uit bankenbron. Ik vertrouw deze experten weliswaar niet, maar in dit geval kan het wel kloppen.

  Het overwaardefeestje dat sommige stedelingen deze kerst kunnen vieren gaat dus aan Mark’s neus voorbij.
  Ter compensatie woon ik wel lekker rustig. De stad krijg je mij niet meer in. (om te wonen)

 356. Voerman says:

  Adamus: Een zalig kerstfeest

  Ook zo, Adamus!
  Katholieken onder elkaar?

 357. Adamus says:

  Voerman: Ook zo, Adamus!
  Katholieken onder elkaar?

  🙂

 358. maarten says:

  P. Ositivo,

  deze stap is niet eens zo groot…

 359. maarten says:

  Adamus,

  protestanten,
  Whoo, hoo!!!

 360. Olijfhout says:

  Filmpjes zijn leuk Maarten. Is echter niet deze tijd.
  Deze tijden zelf iets betalen roept al gemor op.
  Toen met Miami Vice was alles nog heel gewoon.

 361. NRW says:

  Deutsche Mark:
  In onze buurt zijn de huizenprijzen de laatste 10 jaar met ~10% gedaald. (procentje per jaar ligt Mark niet wakker van) Zo vernam ik uit bankenbron. Ik vertrouw deze experten weliswaar niet, maar in dit geval kan het wel kloppen.

  Het overwaardefeestje dat sommige stedelingen deze kerst kunnen vieren gaat dus aan Mark’s neus voorbij.
  Ter compensatie woon ik wel lekker rustig. De stad krijg je mij niet meer in. (om te wonen)

  Klopt wel ongeveer. Tussentijds is wel de eigenheimzulage afgeschaft.

 362. Deutsche Mark says:

  NRW,

  Die eigenheimzulage (~32000€) is nog steeds meer dan de waardedaling. Heb dan ook nooit het gevoel op woongebied iets verkeerd gedaan te hebben.

  Voor de kostprijs van ons huis staat in de buurt overigens niets vergelijkbaars te koop. Zelf meebouwen spaart toch flink.

 363. NRW says:

  Deutsche Mark,

  In 2002 hadden wij ook nieuwbouw overwogen. Toendertijd kwam nieuwbouw met bepaalde woonwensen zoals vrijstaand, garage, kelder al gauw op 250k+ en nu 10 jaar verder zal het nog eens ruim 20% duurder geworden zijn. Wij hebben toen toch gekozen voor een kwalitatief hoogwaardige bestaande woning waarbij dan wel de keuken, toilet, badkamer en tuin vernieuwd moesten worden maar wel +/- 75k gunstiger in prijs.

 364. Deutsche Mark says:

  NRW,

  Wij stonden voor een zelfde keuze.
  Bestaand aanbod in ons zoekgebied (vanwege werkplek) was niet veel soeps.
  Is dus nieuwbouw geworden.
  Vrijstaand + kelder met garage hebben we gerealiseerd. Door zelf veel te klussen (veel binnenbouw + tuin/kanaal gedeeltelijk) konden we onder de 250k blijven.
  Lagere Eigenheimzulage + hogere GrESt maakt oud ~25k€ duurder dan nieuw. Voor ons was nieuw uiteindelijk de betere keus, hoewel we eerst lang naar bestaand gezocht hebben.

 365. adg says:

  Als op 1 januari om 00.00 uur de champagnekurken knallen, kunnen alle huiseigenaren beter niet aan de waarde van hun “paleisje” denken.

  De spaarhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek zijn op dat moment door Mark en Lodewijk afgeschaft. Dit betekent een directe waardedaling van alle huizen met 13%.

  De annuiteit is over de hele looptijd nl. 15% duurder dan de spaarhypotheek. In beide gevallen eindig je op 0 dus ik vergelijk niet met de aflossingsvrije hypotheek die qua maandlasten lager ligt. Met een waardedaling van 13% is de situatie weer break-even.

  Die 13% gaan er komend jaar geheel vanaf dus een gemiddeld gezin met een woning van 250 K boekt volgend jaar even 32.500 euro af.

  Beste wensen

 366. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m definitely enjoying
  your blog and look forward to new updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*