Bestaande koopwoningen bijna 8 procent goedkoper dan jaar eerder

Verkochte bestaande koopwoningen waren in oktober 7,8 procent goedkoper dan in oktober 2011. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is al vier maanden nagenoeg hetzelfde. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. De index geeft de prijsontwikkeling weer van geregistreerde bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen lagen in oktober op het niveau van begin 2004. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 16 procent.

In de eerste 10 maanden van 2012 wisselden 90 duizend woningen van eigenaar. Dit is ruim 8 procent minder dan in dezelfde periode van 2011.

bron: CBS

Share Button
Tagged with:
66 comments on “Bestaande koopwoningen bijna 8 procent goedkoper dan jaar eerder
 1. Frank says:

  Vier maanden -8. Tijd voor een Elfstedentocht.

 2. Frank says:

  (een andere Frank)

  Waarom toch altijd alleen jaar op jaar cijfers? Deze geven nauwelijks een compleet beeld.

  Wat dat betreft is de ‘Prijsindex bestaande koopwoningen’ een veel betere indicator. Die daalt gestaag door…

 3. Frank says:

  overigens is de grootste daling reeds voorbij (juni op juli). September – Oktober was ‘maar’ -0.2%

  Ben benieuwd wat December – Januari gaat doen

 4. Adamus says:

  Gemeente rheden worden huizen verkocht van vrpr 325 voor 235kk. -8%? 520 voor 400kk. -8%??????

 5. HNK says:

  Frank,

  De vraag is natuurlijk meer wat gaat er in januari gebeuren, zijn de beperkingen al in de prijs verwerkt?

 6. Frank says:

  Frank 1

  In januari komt de Elfstedentocht.

  -12

 7. jim says:

  UTRECHT – Een groot bouwproject in Utrecht komt op losse schroeven te staan, als het nieuwe kabinet zijn beleid niet aanpast. Dat zegt de Utrechtse vastgoedbelegger Syntrus Achmea tegen RTV Utrecht.
  http://www.nieuwbouw-in-utrecht.nl/nieuws/6072/kabinet-brengt-bouw-starterswoningen-in-gevaar/

  Wanneer de vastgoedbelegger zijn beleid niet aanpast staat de samenleving op losse schroeven!

  Huizenprijzen dienen te normaliseren dus dalen in prijs evenals grond. De regenboog is verdwenen en daarmee de pot met goud. De lucht uit de zeepbel loopt langzaam leeg. Subsidies werken fraude, corruptie en ongelijkwaardigheid in de hand. De vastgoedbeleggers en de banken hebben jarenlang kantoren gebouwd om aan te verdienen. Hoeveel staan er leeg?

  Het kabinet doet zijn uiterste best om de daling van huizenprijzen te voorkomen, iets dat toch gebeurt ondanks het Blok-hoofd.
  De ontkenningsfase in stand houden om de banken te redden. Ïedereen die meer dan ‘n ton verdient de hand boven het hoofd houden, souperen 50% van de hra op! 7,5 miljard op jaarbasis. Die hebben het echt nodig!

  Daling is de trend, niets helpt.

 8. jim says:

  Geen geld? Er is wel geld, het gaat naar de verkeerde dingen! http://corruptekamer.nl/belastingparadijs.htm

  Voor Samsom:
  Pensioenfondsen en investeren in kernwapens.
  http://www.stopwapenhandel.org/node/1429

 9. jim says:

  Klimaat-subsidies en convenanten werken niet.
  http://www.ce.nl/index.php?go=home.showPages&pagenr=718&PHPSESSID=210106e9ae0df304e6057f23a2cd78b1#kop1
  Gek hè. Op de zogenaamde woning-markt werken ze verstorend.
  http://www.youtube.com/watch?v=7LjrCV4Gnxw

 10. svg says:

  HNK,

  Frank en HNK

  In januari zakt de verkoop als een plumpudding in elkaar, ik verwacht 10% tot 25% minder verkopen dan januari 2012., nu woorden mensen opgeroepen nog te gaan kopen
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3351365/2012/11/21/Huizenkoper-op-de-valreep-in-actie.dhtml

 11. svg says:

  woorden=worden

 12. Dim says:

  Maar de woningen zijn volgens Kimman aantrekkelijker geprijsd dan ooit te voren.

  Mwahahh! O, dus daarom loopt de huizenverkoop zo goed.

 13. Dim says:

  Maar de woningen zijn volgens Kimman aantrekkelijker geprijsd dan ooit te voren.

  Maar even serieus, het feit dat ze over twee maanden nóg aantrekkelijker geprijsd zijn, is natuurlijk de échte reden dat er vrijwel geen huizen verkocht worden.

 14. Frank says:

  Ik hoop het. Ik wil best een woning kopen, maar ik heb een baan en daarom geen tijd om te verhuizen en aan woninginrichting te doen. Prioriteit stellen noem ik dat. Ik heb ook weinig zin om t.b.v. een hypothecaire lening bij mijn werkgever te gaan vragen om verklaringen. Ik zet mij in, maar wil mijn ziel en zaligheid niet op het spel zetten.

  Bij huurwoningen zit men qua prijs beter bij een corporatie dan bij een particulier. In een krimpende woningmarkt zoals nu zit men, en dat inzicht heb ik pas net, beter bij particulieren dan bij corporaties. Die laatste zullen vermoed ik weinig bereid zijn om te onderhandelen. Wil je kopen van een particulier, doe je er gewoon een groot aantal een bod dat ruim onder de vraagprijs zit, en de kans bestaat dat er een hapt. Er zijn meer particulieren die MOETEN verkopen, dan corporaties.

  De huren voor mensen met een hoog inkomen gaan stijgen met maar liefst 9% o.b.v. de nieuwe kabinetsafspraken. Dat is een ontwikkeling die druk zet op scheefhuurders om aan kopen te gaan denken. Dit kan weer een opwaartse druk geven op de woningprijzen. Althans, zo schat ik dat in. Klopt dat idee?

  Hoeveel rijken (>43.000 bruto) zouden er momenteel huren? Een deel van het zal nog wel over (tegenwoordig schaars) spaartegoeden beschikken. Bij sterk stijgende huren o.b.v. inkomensdiscriminatie komt de dag dichterbij dat zij dat geld in een woning zullen stoppen.

 15. azijnseikerT says:

  @svg

  Volgens datzelfde artikel is het nog maar de vraag of iedereen “geholpen” kan worden door de banken. Mensen willen misschien wel een huis aanschaffen, krijgen misschien helemaal geen hypotheek van de bank.

 16. king says:

  @Frank,

  Zolang de huizen, zoals in mijn geval, tussen de 1000 en 2000 euro in prijs dalen per maand zal ik de overstap naar een koopwoning niet maken. Gisteren hoorde ik nog een verhaal van een huis van 365.000 wat door de makelaar werd gekocht voor 189.000. Onder het motto: “dat kan ik ook” besnuffel ik nu de geografisch beperkte markt waarin ik zoek.
  Als de prijs verder zakt en ik door kan sparen, voor desnoods renovatie, dan snijdt het mes aan twee kanten. Betaalbaar wonen staat voorop. Ik heb geen zin om meer dan 1/3 aan woonlast te dragen per maand. Wooncomfort is 1 maar financiele rust is zeker net zoveel waard.

 17. Tijl says:

  WTF?

  http://www.profnews.nl/1001220/koopwoning-betaalbaar-en-toch-niet-in-trek

  “Momenteel staan ruim 270.000 huizen te koop, een kwart daarvan in opdracht van de bank omdat de eigenaren drie maanden of langer achterlopen met de betaling van de hypotheeklasten.”

  Dat zijn 67.500 huizen die in opdracht van de bank te koop staan dus.

 18. eric406 says:

  Frank,

  Ligt helemaal aan de huur die je betaald, ik betaal 400, komt dan 40 euro bij (crisis :-)),jaar erop 44 (bedelstaf). Ik wind me zo op over deze onterechte maatregel, dat ik stop met roken, dat levert me 90 euro per maand op. Ik kon me niet motiveren om te stoppen, maar nu zie ik het meer als een daad van verzet, en dan kost het ineens geen moeite meer. Maar dat is mijn persoonlijke situatie. De mensen die nu zogenaamd scheefhuren, die hechten niet zo veel belang aan grote mooie huizen, die kijken meer naar de prijs/kwaliteitverhouding. En als die verbeterd bij koop, dan zul je zien dat er een helehoop switchen. Maar zover zijn we nog lang niet.

 19. Nothus says:

  @Frank,

  Hier wat cijfers over de “rijke” huurders. Ook Lorenzo kan hier zijn licht nog opsteken.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/cijfers/extra/inkomensverdeling.htm

  Selecteer “woonsituatie”, en dan “huurders zonder toeslag”.

  Die rijken (>43.000 bruto) gaan de markt niet redden…

 20. Frank says:

  @eric406

  Veel van de mensen die nu “scheefhuren” willen niet meedoen aan het “grootste legale piramidespel van Europa” zoals deze site het noemt. Dat lijkt mij.

  Het is een gok met onzekere afloop. Als de inflatie enorm hoog wordt, was het risicovolle lenen achteraf gezien niet zo stom. Meedoen aan het piramidespel heeft voor veel mensen het voordeel dat ze meteen in een mooi huis wonen, of ze daar nu eigenlijk “eerlijkheidshalve” recht op hebben of niet.

  Dit is niet mijn wereld!

 21. Adamus says:

  De huren voor mensen met een hoog inkomen gaan stijgen met maar liefst 9% o.b.v. de nieuwe kabinetsafspraken. Dat is een ontwikkeling die druk zet op scheefhuurders om aan kopen te gaan denken. Dit kan weer een opwaartse druk geven op de woningprijzen. Althans, zo schat ik dat in. Klopt dat idee?

  Die zullen hun redenen hebben om te huren. In hun hart zijn het geen kopers. Interesseert ze ook meestal niet en die hele koopmarkt ontgaat ze misschien wel. Kijken verdwaasd naar de brief die op de mat valt en begint met “geachte scheefhuurder”. Dat de verhuurder bedoelt te zeggen: “sodemieter op aso” maken ze er niet direct uit op 😉

 22. Frank says:

  @Nothus

  Is inderdaad geen grote groep.

  In de grafiekjes van het CBS valt me op dat slechts 2/3e van de huurders die op basis van inkomen recht heeft op huurtoeslag, die ook werkelijk ontvangt/geniet. Ik vraag me af waarom dat zo is.

 23. Adamus says:

  Adamus:
  veilingbiljet.nl/s…veiling.asp?id=20527

  Inzet €425k

  Ozb 582
  Opbr 330

 24. jim says:

  Dawg:
  rtl.nl/components/…n-met-30-procent.xml

  Nou ja, dan verkoop je tegen die tijd toch gewoon je huis.

  Of je vrouw 🙂

 25. jim says:

  Sorry dames 🙁

 26. lorenzo says:

  Nothus: Hier wat cijfers over de “rijke” huurders. Ook Lorenzo kan hier zijn licht nog opsteken

  Voel me niet aangesproken , huur niet evt, verhuur .
  Wat velen niet weten is dat de huursubsidie verdwijnt ,voor zover het vermogen van de persoon de box 3 drempel overschrijdt .

 27. Belletje says:

  Frank:
  @Nothus

  Is inderdaad geen grote groep.

  In de grafiekjes van het CBS valt me op dat slechts 2/3e van de huurders die op basis van inkomen recht heeft op huurtoeslag, die ook werkelijk ontvangt/geniet. Ik vraag me af waarom dat zo is.

  Dat komt omdat dit over het netto inkomen gaat, dus als je iets meer dan de helft van het bruto inkomen neemt, krijg je waardes die meer overeenkomen met de verwachting. (De piek zit dan op modaal)Kamerbewoners krijgen ook geen huurtoeslag, eigenlijk krijgen vooral mensen die in een corporatiewoning zitten dit.

 28. Dawg says:

  jim,

  Als je een vrouw hebt die dan nog dertig kamelen of meer waard is redt je het daar misschien mee, anders is het enige rsultaat een lagere AOW- en pensioenuitkering.

 29. karel cuypers says:

  jim,

  Die kan je dan NIMMER verkopen,want die zal in veel gevallen ………….. al weg zijn dan.;-)
  Of je moet slim zijn en ze verkopen voor je uw huis in de verkoop zet.;-)

 30. jim says:

  Tijl:
  WTF?

  profnews.nl/100122…en-toch-niet-in-trek

  “Momenteel staan ruim 270.000 huizen te koop, een kwart daarvan in opdracht van de bank omdat de eigenaren drie maanden of langer achterlopen met de betaling van de hypotheeklasten.”

  Dat zijn 67.500 huizen die in opdracht van de bank te koop staan dus.

  De hypotheekrente gaat in 28 jaar worden afgebouwd van maximaal 52 tot 38%. Huizenbezitters met hogere inkomens worden hierdoor getroffen. Wel maakt de maatregel een eind aan de onzekerheid over de hyypotheekrenteaftrek.

  Ja ook spin van NVM en kornuiten.
  Let wel:”de hogere inkomens” niet “de hoogste inkomens” getroffen! Getroffen, rake typering. Eindelijk luchtkastelen die oplossen, zou ik zeggen, geen paniek! De komende 28 jaar is zeker jazeker, hoeveel kabinetten verder? Eerst eens normale betaalbare huizenprijzen veroorzaken, gaan we het daar na weer ‘ns over hypotheken praten en of dat nodig moet zijn.

  Hoe meer mensen het nu vertikken om te kopen en ‘n hypotheek met subsidies aan te schaffen hoe sneller alles betaalbaarder wordt voor u en uw kinderen (die u straks nog hard nodig heeft) hoe flagranter alle symptoombestrijding erbij afsteekt! Afschaffen van de overdrachtsbelasting heeft geholpen zeker, hing wel ‘n prijskaartje aan. Nieuwe subsidieregelingen, nog meer geld (lucht) erin pompen om te voorkomen dat de huizenprijzen dalen is slechts een grotere rekening betalen straks. U kiest? De uitgestelde rekening? of ‘n huis kopen dat nog jaren in waarde daalt dankzij vertragingstactieken van de politiek en belanghebbenden in de financiële wereld en het snelle geld. De arme makel-industrie en projectontwikkelaars. En dat establishment weer stevig in het zadel helpen?
  Gaan de salarissen soms de komende jaren omhoog denkt U?

 31. jim says:

  Dawg:
  jim,

  Als je een vrouw hebt die dan nog dertig kamelen of meer waard is redt je het daar misschien mee, anders is het enige rsultaat een lagere AOW- en pensioenuitkering.

  Ik dacht meer aan ‘n soort starters-subsidie voor thuiswerkers eigenlijk… Fout, heel fout.

 32. jim says:

  Maar ik ben dan ook al jaren misbruikt.

 33. Marketwatch says:

  Adamus: De huren voor mensen met een hoog inkomen gaan stijgen met maar liefst 9% o.b.v. de nieuwe kabinetsafspraken. Dat is een ontwikkeling die druk zet op scheefhuurders om aan kopen te gaan denken. Dit kan weer een opwaartse druk geven op de woningprijzen. Althans, zo schat ik dat in. Klopt dat idee?

  Ik denk dat dit effect door diverse oorzaken te verwaarlozen is en dat de overheid dit zelf ook weet. Die huurverhogingen zijn namelijk niks meer dan verkapte belastingen aangezien deze extra inkomsten bij de corporaties direct weer afgeroomd worden door de overheid door de zgn. verhuurdersheffing. In 2017 moet deze verhuurdersheffing volgens het nieuwe regeerakkoord zo’n 1,2 miljard in het laatje brengen van de staatskas.

  Als de groep >33.000 massaal de sociale huurmarkt zou gaan verlaten dan wordt de bedachte begroting nooit werkelijkheid. De overheid weet gewoon dat deze groep eigenlijk nergens anders heen kan en het gros gewoon zal blijven en al mopperend de hogere huur zal betalen, dat noemen we namelijk een ‘feestje’ in dit land…

 34. ll says:

  Tijl: Dat zijn 67.500 huizen die in opdracht van de bank te koop staan dus

  Dit is lachen, daar is dus de tsunami aan executieveilingen die iemand hier zocht, ze staan gewoon op Funda. 🙂

  https://www.google.nl/search?q=byzonder+beheer+vacatures&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&channel=fflb

 35. jim says:

  ll,

  Zie je wel dat er werk genoeg is 🙂

 36. jim says:

  jim,

  In plaats van met ‘n hypotheek adviseur een goed gesprek met Uw kind aangaan kan veel ellende voorkomen!

 37. Adamus says:

  jim: Of je vrouw

  llchaam kan ook, maar moet ook weer geen bubbel worden. We zijn tot alles in staat om maar normaal door te gaan.

 38. nhz says:

  Frank: In een krimpende woningmarkt zoals nu zit men, en dat inzicht heb ik pas net, beter bij particulieren dan bij corporaties. Die laatste zullen vermoed ik weinig bereid zijn om te onderhandelen.

  eens, sterker nog: een WBV wil aan mij niet eens verhuren omdat ik geen vast inkomen heb, ‘veel te riskant’ – ondanks dat ik voor vele jaren de huur vooruit zou kunnen betalen, als ik dat zou willen. Nee, liever een asielzoeker of zwaar gesubsidieerde bejaarde in de woning, dan staat het Rijk garant voor de betaling, wel zo makkelijk. Gewoon particulieren zoeken die dringend geld nodig hebben, daar valt wat mee te regelen; de meeste WBV’s barsten nog steeds van de poen en ze gaan vermoedelijk liever failliet dan dat ze onderhandelen over huurprijs of voorwaarden. Marktwerking, Brrr…

  Frank: Hoeveel rijken (>43.000 bruto) zouden er momenteel huren? Een deel van het zal nog wel over (tegenwoordig schaars) spaartegoeden beschikken.

  volgens de gangbare definitie is een ‘rijke’ iemand met een flink spaartegoed, dus ik mag hopen dat ze inderdaad over spaartegoeden beschikken, misschien wel allemaal 😉
  Maar concreet: ik denk dat een hoop mensen met geld achter de hand huren (inclusief veel miljonairs, dat is bijna traditioneel in Nederland) en dat de mensen die in ‘miljonairswoningen’ wonen dat vooral doen op basis van een hoog inkomen als (semi-)ambtenaar en een tophypotheek, terwijl ze vrijwel geen kapitaal achter de hand hebben.

  Frank: In de grafiekjes van het CBS valt me op dat slechts 2/3e van de huurders die op basis van inkomen recht heeft op huurtoeslag, die ook werkelijk ontvangt/geniet. Ik vraag me af waarom dat zo is.

  omdat ze een te hoge huur hebben om nog toeslag te krijgen?

  Marketwatch: Als de groep >33.000 massaal de sociale huurmarkt zou gaan verlaten dan wordt de bedachte begroting nooit werkelijkheid.

  Maar in dat geval zou het stukken beter gaan met de koopmarkt, en dat zal de overheid vermoedelijk (tijdelijk) extra belasting opleveren. Voorwaarde is wel dat dat nieuwe securitisatie instituut van de vastgoed maffia een list verzint om al die scheefhuurders een tophypotheek te kunnen aansmeren, het buitenland koopt ze niet meer blind op, bovendien vermoed ik dat een flink deel van deze ‘scheefhuurders’ ouderen zijn met een redelijk pensioen maar zonder al te veel spaargeld (toch aan de hypotheek op je 65-ste, met 40 jaar looptijd zoals sommige partijen voorstellen?).

 39. jim says:

  Adamus,

  ‘Voorts beschouwt Weiss de fiscal cliff als de laatste mogelijkheid (na alle eerdere misstappen van deze rating agencies in de afgelopen jaren) om de Amerikaanse staatsschuld inclusief TIPS (Treasury Inflation Protected Securities), Ginnie Maes, Freddie Macs (staatsgarante hypotheekbanken) en alle langere termijn schulden proactief af te waarderen. Deze afwaarderingen zouden van historische betekenis zijn en voor eens en altijd afrekenen met deze pure koopkrachtverloedering.’

  Afwaarderen? Dat is andere taal!
  En dat heeft natuurlijk niets met ons te maken.

 40. Marketwatch says:

  nhz: bovendien vermoed ik dat een flink deel van deze ‘scheefhuurders’ ouderen zijn met een redelijk pensioen maar zonder al te veel spaargeld

  Dat is inderdaad ook nog erg interessant om mee te wegen, de leeftijdsopbouw van de zgn. scheefhuurders. Grote kans dat het gros inderdaad >45 is en al jaren in hun buurtje woont en door de jaarlijkse loonsverhogingen ineens ‘scheefhuurder’ is geworden. Ik vermoed dat dergelijke mensen niet eens een koophuis willen laat staan dat ze er nog een hypotheek voor krijgen.

 41. jim says:

  jim:
  Geen geld? Er is wel geld, het gaat naar de verkeerde dingen! http://corruptekamer.nl/belastingparadijs.htm

  Voor Samsom:
  Pensioenfondsen en investeren in kernwapens.
  http://www.stopwapenhandel.org/node/1429

  Ook Marian Donner viel ‘t op.
  http://www.nrcnext.nl/columnisten/2012/11/20/ter-inspiratie/

  Maar is het na 4 jaar
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/930521/2008/12/13/Nederland-in-top-5-wapenexporteurs.dhtml
  ook niet eens tijd voor een update mbt hoe de wapenhandel hir georganiseerd is? Zeker nu het leveren van patriot raketten aan Turkije op de rol staat?

 42. erik says:

  Zo nog 18 dagen en dan de sleutel van mijn eerste koophut. Zojuist definitief uitsluitsel over alles gekregen, rente 3,2% voor lange tijd vast! Huidige WOZ 40k boven aankoopprijs inclusief k.k. Maandlasten 572 euro netto voor de komende jaren. O ja lag ook al brief van woning corperatie in de bus dat alle huishoudens die in 2011 boven de 43k verdienden een forse huurverhoging kunnen verwachten van circa 8%. Woningcorperatie geeft aan het beleid op scheefwonen van de huidige regering maximaal zal volgen. Ben blij met me koophut. Spreken elkaar over 30 jaar weer!! Gegroet fora der wijzen……..

 43. nhz says:

  jim: volkskrant.nl/vk/n…apenexporteurs.dhtml
  ook niet eens tijd voor een update mbt hoe de wapenhandel hir georganiseerd is?

  volgens een overzicht van vorig jaar zijn we nu nummer drie. Maar het is maar net wat je meetelt als wapens, en veel zaken komen nooit aan de oppervlakte. Nederland doet overigens vooral aan doorvoer dus er zijn meer schurken in het spel. Ook op dit gebied doen we dapper mee met de hypocriete opperschurk in de wereld. Maar goed dat ze financial weapons of mass destruction niet meetellen, dan stonden we vast op nummer twee van de internationale ranglijst.

  jim: Zeker nu het leveren van patriot raketten aan Turkije op de rol staat?

  er wordt niks geleverd, Nederland mag als eerste op Syrie schieten (en misschien gelijk op Iran, vergissingen zijn menselijk ten slotte). De Hoop Keffer zal wel nijdig zijn dat hij dit niet mag organiseren, dit gaat vele prachtige internationale baantjes opleveren!!

  erik: Spreken elkaar over 30 jaar weer!!

  fijn alles 30 jaar vast; je kunt ook gelijk in je kist gaan liggen 😎 Hopelijk dan een waterdichte, vanwege de global warming en onderwaterhuizen in de polder … En plak de brievenbus even dicht tegen OZB aanslagen etc.

 44. bosa says:

  Ik weet nog dat ik de sleutel kreeg van mijn huidige woning. Dat was op 23 november 1995. Was daar ook heel blij mee. Nog steeds woon ik daar met plezier, maar moet toch wat nuanceren.

  Mijn woning werd altijd maar – virtueel – meer waard. Heb met mijn overwaarde nooit iets gedaan.

  Het hoogtepunt van de prijsstijging lag maar liefst 281% (hoger) in 2008 ten opzichte van 1995.

  Zelf durf ik vandaag de dag niet te zeggen dat een koper beter af is. En dat huurders of wachter dom zijn. Volgens mij is dat handelsgeest. Net zoals ik drie jaar eerder in 1992 een woning niet kocht omdat ik deze te duur vond.

  Huurders ‘time is on your side’.

 45. Dawg says:

  erik,

  Merkwaardig tijdstip waarop jouw woco al meent te weten hoe groot de huurverhoging gaat worden. Nog afgezien van inhoud.

 46. Irydium says:

  WB zullen gaan tot 4.5% of iets erboven voor de meeste gevallen. Hoewel boven de 43000 geen limiet is, is het voor WB niet voordelig deze het huis uit te jagen. Een tokkie dat instapt op lager niveau brengt ook altijd minder op.
  WB hebben namelijk altijd nog zelf de keuze hoeveel ze vragen, en zullen altijd streven de grens op te zoeken waar mensen nog net willen blijven voor dan geldende lasten.

 47. Adamus says:

  Irydium:
  WB zullen gaan tot 4.5% of iets erboven voor de meeste gevallen. Hoewel boven de 43000 geen limiet is, is het voor WB niet voordelig deze het huis uit te jagen. Een tokkie dat instapt op lager niveau brengt ook altijd minder op.
  WB hebben namelijk altijd nog zelf de keuze hoeveel ze vragen, en zullen altijd streven de grens op te zoeken waar mensen nog net willen blijven voor dan geldende lasten.

  Wat mogen onderzoeksbureaus daaraan bijdragen of aan verdienen?

 48. Adamus says:

  erik:
  Zo nog 18 dagen en dan de sleutel van mijn eerste koophut. Zojuist definitief uitsluitsel over alles gekregen, rente 3,2% voor lange tijd vast! Huidige WOZ 40k boven aankoopprijs inclusief k.k. Maandlasten 572 euro netto voor de komende jaren. O ja lag ook al brief van woning corperatie in de bus dat alle huishoudens die in 2011 boven de 43k verdienden een forse huurverhoging kunnen verwachten van circa 8%. Woningcorperatie geeft aan het beleid op scheefwonen van de huidige regering maximaal zal volgen. Ben blij met me koophut. Spreken elkaar over 30 jaar weer!! Gegroet fora der wijzen……..

  Klinkt als de man uit “almere stad” 😉

  Persoonlijk zou ik zo’n huisje contant aftikken.

 49. Irydium says:

  Voor de scheef huurders die zich toch hebben laten wegjagen is er nog een ander effect. De huizen die dan leeg komen te staan zullen ook weer zo snel mogelijk gevuld moeten worden.
  De logische groep hiervoor zijn natuurlijk de starters van de toekomst, die geen / niet voldoende hypotheek kunnen krijgen of simpelweg geen vallend mes wil grijpen.
  Netto gezien zal de hoeveelheid toestroom naar de koopmarkt door deze maatregelen zeer beperkt zijn, Hooguit is de mix wat anders.

 50. Adamus says:

  fijn alles 30 jaar vast; je kunt ook gelijk in je kist gaan liggen Hopelijk dan een waterdichte, vanwege de global warming en onderwaterhuizen in de polder …En plak de brievenbus even dicht tegen OZB aanslagen etc.

  Je bent maar een keer jong en doet maar wat 🙂

  Straks 40k “onderwater”.

 51. Kees Z. says:

  In 1962 kocht mijn vader een rijtjeshuis in de randstad;
  reeel geprijsd, het woord ‘speculatie’ bestond niet; het verzachten van de woningnood had overal topprioriteit.
  Prijs: ongeveer 50 keer een modaal netto maandloon dat mensen toen verdienden.
  Onlangs stond hetzelfde huis te koop. Vraagprijs: ruim 110 keer het modale netto maandloon van 2012.
  Dat geeft toch goed weer hoe ziek die markt is en wat er nog af kan??

 52. slimme gerrit says:

  erik:
  Maandlasten 572 euro netto voor de komende jaren.

  Zitten daar het onderhoud & belasting (OZB ed) ook al in ?

  En heb je ook gekwantificeerd wat de kosten zijn van inflexibiliteit? Je zit muurvast in je huisje, want je krijgt het niet verkocht zonder restschuld.

  Hopelijk raak je niet werkloos, waardoor je voor werk zou moeten verhuizen. Niet zo fijn.

  Anyway, je krijgt er een hoop woongenot voor terug, wat ik uit eerdere posts herinner. Veel plezier & geniet!

 53. slimme gerrit says:

  Adamus:
  veilingbiljet.nl/s…veiling.asp?id=20527

  Inzet €425k

  330k is de hoofdprijs, …. voor de verkoper.
  Wat een triest bouwvalletje zeg. Heb je de foto’s op funda gezien?

  http://www.funda.nl/koop/wieringerwerf/huis-48510091-oosterkwelweg-22/fotos/#foto-14

  Ik zou er nog geen 2 ton voor geven (EUR 25 per m2 grond), het huis heeft negatieve waarde (moet gesloopt, asbest?)

 54. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  NVM: huis kopen in 2011 ? Slimme Z !
  Juan: even wachten: Slimme R 🙂

  Stand november 2012:
  CBS huizenprijzen -8%
  Rabo voor 2013: -7% extra

  Welnu nu snapt Juan zichzelf:
  makelleugenaars zijn makelleugenaars omdat ze
  … makelliegen.

  Wederom november 2012:
  NVM : het gutst kamikazekopers
  ze wachtrijen en verdringen elkaar bij de Jazekers Hypothekers
  om NU nog maar snel “50% aflossingvrij” een huis te “kopen”

  En niet te vergeten:
  NVM: Funda (de uitlaatklpe van de kop van Jut van Hogehuizenprijsminnend NL) gekozen tot beste website in de categorie Huizen en dergelijke

  Het is ongeloveloos, mensen vragen er gewoon om om belazerd te worden,

  Konijnen, die Hollanders 🙂

 55. Juan Belmonte says:

  IN 2012 worden de Goed Gevoel mannen en vrouwen
  die u in 2011 van harte het advies gaven
  om tov 2013 15+% teveel voor huis huizenaankoop neer te tellen
  verkozen tot BESTE WEBSITE, met voorkeursstemmen door de consument zèlf

  Gekker kan het gewoon niet worden
  (complimenten welgemeeend, knap hoor)
  Juan eet zijn pet op 🙂

 56. nhz says:

  Adamus: Straks 40k “onderwater”.

  tja, lijkt me het type koper dat eerst van de daken (of forums) schreeuwt hoe slim ze zijn, en over een paar jaar gaat klagen dat ze beetgenomen zijn.

  Juan Belmonte: Konijnen, die Hollanders 🙂

  eerder lemmingen (de spreekwoordelijke dan, de echte zijn niet zo dom dat ze samen enthousiast van de klif afspringen …).

  Juan Belmonte: verkozen tot BESTE WEBSITE, met voorkeursstemmen door de consument zèlf

  Waarbij wel de vraag is hoeveel er voor betaald is om als beste verkozen te worden. Dat soort internet verkiezingen vertrouw ik voor geen cent; de maffia van Elco, Ger en Bas heeft centjes in overvloed en weet prima hoe je wat kunt regelen in de polder.

 57. Frans says:

  Ligt het nu aan mij, of is laatste tijd het niveau van het blog ontzettend hoog???
  Ik heb echt het idee dat de werkelijkheid dieper is ingezonken alhier..
  Ik geniet van reacties en het, naar mijn bescheiden mening, grote inzicht wat hier uit blijkt.
  Volgens mij is er niet alleen een versnelling in de neergang, maar ook een versnelling van het inzicht, beide in de brede zin bedoeld.

 58. Dawg says:

  Frans,

  Maybe, maybe not. Ik vermoed dat veel (mee)lezers op deze site ook een hoog offtopic en aluhoedje gehalte zullen constateren. Tegelijkertijd, lees eens de reacties op de uiteenlopende internetfora, zowel mainstream als alternatief. Je proeft hoofdzakelijk scepsis en cynisme richting politiek en officiele berichtgeving. De erosie van vertrouwen die daar uit spreekt heeft iets beangstigends.

 59. Michel says:

  jim: Wanneer de vastgoedbelegger zijn beleid niet aanpast staat de samenleving op losse schroeven!

  Nou nou, er staat vastgoed belegger, dus een private instelling die gewoon failliet kan. Die zijn , anders dan sociale woningbouw corporaties, niets verplicht. Dus geen starterswoningen meer.

  Houden we vast aan bepaalde afspraken, zal de bank niet financieren, het rendement is dan te laag of zelfs negatief. Dus het project wordt geschrapt. Dankzij de rekenwonders `lees cijfergoochelaars` van het CPB.

  Of werk jij voor een negatief salaris?

 60. lorenzo says:

  Juan Belmonte: Het is ongeloveloos, mensen vragen er gewoon om om belazerd te worden,

  Zo is het , politiek en marketing maken hier volop gebruik van .
  Geen geitjes , geen leeuwtjes.

 61. financieel baggeraar says:

  Is dat niet de ontkennings fase? Vol verwachting /wanhoop hopen op die ene opstaande populist. En dan de overige niet in het straatje passende berichtgeving/ politiek als foutief of mislijdend beschouwen.Lijkt op een reflectie. Burgers politiek vice Vera.
  Dawg,

 62. nhz says:

  Kees Z.: Prijs: ongeveer 50 keer een modaal netto maandloon dat mensen toen verdienden.
  Onlangs stond hetzelfde huis te koop. Vraagprijs: ruim 110 keer het modale netto maandloon van 2012.
  Dat geeft toch goed weer hoe ziek die markt is en wat er nog af kan??

  dat valt te betwisten, gezien de overschakeling van éénverdiener gezinnen naar tweeverdiener gezinnen …

  Dawg: Tegelijkertijd, lees eens de reacties op de uiteenlopende internetfora, zowel mainstream als alternatief. Je proeft hoofdzakelijk scepsis en cynisme richting politiek en officiele berichtgeving. De erosie van vertrouwen die daar uit spreekt heeft iets beangstigends.

  eens; en politici weten helaas dat ze van deze groep niets te duchten hebben. Behalve dan indirect, via een inzakkend consumentenvertrouwen, meer zwartwerken etc.

1 Pings/Trackbacks for "Bestaande koopwoningen bijna 8 procent goedkoper dan jaar eerder"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*