Te hoge hypotheek aangeboden in één op de vijf gevallen

Eén op de 5 consumenten (18%) krijgt nog steeds een te hoge hypotheek aangeboden dan maximaal is toegestaan volgens de Gedragscode Hypothecaire Financieringen van de Nederlandse Vereniging van Banken. Dit blijkt donderdag uit een grootschalig onafhankelijk onderzoek in de maanden september en oktober van Retail Reality, specialist in mysteryshopping.

Maar liefst 8 van de 11 grote onderzochte financiële instellingen in Nederland houden zich nog steeds niet aan deze gedragscode. Circa 22% van deze hypotheekverstrekkers, die de norm overschrijdt, stelt zelf direct een te hoog hypotheekbedrag voor.

Saillant detail is dat wanneer de consument daar nog een schepje bovenop doet, dan gaat 25% van deze groep adviseurs daarmee akkoord. Maar liefst 78% van de hypotheekadviseurs, die de code uiteindelijk niet handhaaft, stelt in eerste instantie wel een hypotheekbedrag voor conform de gedragscode. Wanneer de consumentonderzoeker toch blijft aandringen een hogere hypotheek te willen dan eigenlijk is toegestaan, dan gaan alle hypotheekadviseurs (100%) alsnog overstag.

99 ‘mysterybezoeken’
Met 9 onafhankelijke experts hebben er 99 bezoeken door heel Nederland plaatsgevonden. De 11 grootste financiële instellingen die in het onderzoek zijn meegenomen zijn ABN AMRO, AFAB, DSB Bank, Fortis Bank, Huis & Hypotheek, Hypotheek Visie, Hypotheker, ING, Rabobank, SNS Bank en Van Bruggen Adviesgroep.

Resultaten onderzoek
Arnold Terpstra, manager Retail Reality: “Uit het hypothekenonderzoek is gebleken dat 82% van de hypotheekadviseurs zich wel aan de gedragscode houdt. Van deze groep adviseurs weet 56% de consument ervan te overtuigen dat het onverstandig is om een nog hogere hypotheek te nemen. Ook als het bedrag nog onder de norm zit. Bij 3 van de 11 instellingen is tijdens het onderzoek geconstateerd dat zij strikt volgens de gedragscode handelen.”

bron:  Blik op Nieuws.nl

Share Button
6 comments on “Te hoge hypotheek aangeboden in één op de vijf gevallen
 1. Martijn says:

  En hier zit natuurlijk het echte nieuws. Banken weten ook wel dat de boel als een pudding gaat zakken als ze nog strikter gaan financieren, met afschrijvingen op de portefeuille als gevolg.

 2. Okkie says:

  Het ergste is nog dat de waarde van het huis en het af te lossen deel geen onderdeel uitmaakt van de gedragscode en er dus geen rekening wordt gehouden met een eventuele restschuld. Een ander minpunt aan de gedragscode is het rekenen met dubbel inkomen.

 3. S says:

  Toch maar in 20% van de gevallen een te hoge hypotheek. Dit valt reuze mee. Waarschijnlijk was voor de crisis en alle ophef maar in 20% van de gevallen een verantwoorde hypotheek afgesloten. We gaan dus vooruit en wat zijn we blij met onze bankiers.

 4. Okkie says:

  @S:
  In slechts 20% van de gevallen werd de Gedragscode overschreden, maar binnen die gedragscode zijn nog steeds aflossingsvrije tophypotheken mogelijk op 2 inkomens.

 5. S says:

  Ja, eigenlijk zijn er dus twee gradaties van (te) grote onverantwoorde risico’s. De geoorloofde en de niet geoorloofde.

  To be or not to be! Slaat wel mooi op de hra. 🙂

 6. gedupeerde says:

  Er moet een straf op komen te staan als een bank je zo als in mijn situatie je hele leven verziekt is.

  Ik moet wel alles terug betalen maar een bank lacht het harst want het huis is gewoon weer aan een ander verkocht

  Gegroet B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*