Onder de zes financiële instellingen die mogelijk via tussenpersonen zoals DSB omstreden bankproducten verkochten, waarbij de tussenpersoon soms meer dan tachtig procent provisie ontving, bevindt zich ten minste één grote Nederlandse instelling. Het zou gaan om SNS Reaal.
Dit melden diverse bronnen bij banken en verzekeraars. De toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), weigert de namen van de instellingen bekend te maken, maar het zou gaan om SNS Bank/Reaal en buitenlandse partijen zoals het Franse Cardif, het Britse Genworth en Quantum Leben uit Liechtenstein.
SNS en Cardif stellen dat zij door de AFM worden onderzocht. Genworth en Quantum zijn niet bereikbaar voor commentaar. De andere twee onderzochte instellingen zijn niet bekend.
SNS werd in augustus nog door AFM beboet omdat de verslagging rondom de informatievoorziening bij het adviseren van beleggingsverzekeringen onvoldoende was.
Het is sinds kort verboden met hoge provisies hypotheken te verkopen. Het verbod geldt echter niet voor van hypotheken afgeleide producten.
Het Verbond van Verzekeraars herinnert eraan dat het in 2005 nog bij minister Gerrit Zalm van financiën heeft gewaarschuwd tegen deze bankproducten. Ook werd om regels gevraagd. Die zijn er niet gekomen, omdat gehoopt werd op zelfregulering.
Banken en verzekeraars onderstrepen dat grote Nederlandse instellingen niet bij de verkoop van dergelijke producten betrokken zijn. Ten bewijze daarvan wil de branche dat de AFM de namen van de ‘overtredende’ instellingen bekendmaakt, mede omdat DSB heeft gesuggereerd dat álle concerns zich hieraan bezondigden.
De woordvoerders van de AFM en het Verbond van Verzekeraars zeggen dat het gaat om ‘een nichemarkt’, om verzekeringen die de afbetaling van consumptief krediet of hypothecair krediet veiligstellen, als de verzekerde bijvoorbeeld ineens werkloos raakt. Grote bedrijven als Aegon en ABN Amro waren niet actief op deze markt. Andere begaven zich slechts via tussenpersonen als DSB op deze deelmarkt.
bron: PAROOL
Dit is de volgende !!
het heeft de zelfde relaas als de dsb bank. Ook een boete van de afm. Ook een onderzoek van de afm etc. etc.
Nee stelletje doemdenkers dit is niet de volgende.
Dat hoofd- van bijzaak onderscheiden een kunst is blijkt toch iedere keer maar weer.
@3
Je hebt gelijk maar het vertrouwen is totaal zoek. Niet wij zijn daar debet aan maar de financiele sector zelf.
SNS is gezond maar als er een kleine bankrun komt valt iedere bank. Het Basel akkoord zal veel verder aangescherpt moeten worden om de solvabiliteit van banken te verstevigen.
Het creeren van geld door ongedekte leningen zal een zware wissel trekken. Banken scheppen geld dat er niet is.
Kennelijk zien nog steeds weinig mensen dat deze crisis veel erger is dan je ooit had kunnen dromen. En nee ik ben geen doemdenker maar wel realistisch.
We zijn er nog lang niet bovenop.
Na het stoppen van staatssteun en het scheppen van monopolygeld zijn de rapen gaar.
SNS heeft het voordeel dat ze niet 2x per week worden genoemd in NOVA c.s. Het bashen van DSB is al 1/2 tot 1 jaar geleden begonnen.
Blijkbaar hebben de journalisten nog geen opdracht gehad.
Gewoon je geld spreiden, beetje SNS, beetje ABN, beetje Ing en beetje Robeco of Rabobank.
Het is een beetje werk, maar je slaapt er rustig van.
@kees:
Bedoel je dat de media zich maar stil moeten houden als een bank er een puinhoop van maakt? De AFM lag al volop in de clinch met DNB voordat ze een bankvergunning kregen. Ik snap niet waarom ze die vergunning gekregen hebben.
Okkie DSB kreeg een vergunning omdat ze aan de voorwaarden voldeden. Die voorwaarden staan op een lijstje en is een kwestie van afvinken.
Het “verdienmodel” heeft daar blijkbaar niets mee te maken.
Media happen pas als ze de hype kunnen voeden of een prooi ruiken.
DSB is begonnen bij nosjournaal/nova. Elastiekje wordt erg slap als ze hetzelfde kunstje weer gaan doen bij andere banken. Spanningsboog van publiek laat het misschien ook niet toe; die zapt weg en kijkt nog liever naar een wijffie die een nieuwe keuken van lenen.nl of nog erger van afab heeft.
We konden bij nova gisteren nog even meekrijgen dat de banken ingrepen bij afab, maar met geen woord over het waarom de grootbanken in die handel zitten. Ik denk dan: daar mogen ze het niet over hebben van hun sponsor; de overheid.
@kees:
U komt in aanmerking voor een vergunning als ten minste is voldaan aan de volgende voorwaarden:
* Het dagelijks beleid is in handen van deskundige, betrouwbare en integere mensen.
* Het dagelijks beleid wordt ten minste door twee personen bepaald die hun werkzaamheden verrichten vanuit Nederland.
* Er is sprake van een transparante zeggenschapsstructuur.
* De personen die betrokken zijn bij de zeggenschap vormen geen obstakel voor een goed toezicht.
* De bedrijfsvoering waarborgt een beheerste en integere uitoefening van het bedrijf.
* De bank heeft een uit ten minste drie leden bestaande raad van commissarissen of een vergelijkbaar orgaan.
* Als de vestiging in Nederland een dochter is van een kredietinstelling in een land dat geen lidstaat is, moet deze onder voldoende geconsolideerd toezicht staan.
* Er is voldoende eigen vermogen aanwezig.
* De bank heeft voldoende solvabiliteit en liquiditeit.
Je kon de bedrijfsvoering van de DSB moeilijk integer en transparant noemen. De ondergang van de DSB was in de eerste plaats te wijten aan haar eigen wanprestaties en de media hebben hier terecht aandacht aan geschonken.
Nogmaals, de problemen rond DSB speelden al in de tijd dat ze een bankvergunning krijgen. DSB was jarenlang onderwerp van klachten in Tros Radar en Vara Kassa. Ook was DSB destijds verkoper van aandelenleaseproducten (Hollands Welvaren) waartegen diverse stichtingen een claim indienden. Je kunt je afvragen waarom andere media zoals Nova dit zo laat hebben opgepikt.
9
enig idee hoeveel de omroepen en kranten aan reklamegelden hebben binnengeharkt?
Ik ken ze nog als Buro Frisia Opmeer; als je daar ging lenen was je een ontzettende sukkel.
2000 gulden lenen voor een ouwe auto en dan ook de aangeklede allrisk-verzekering erbij. Autoverzekering leverde ieder jaar 20 % incassoprovisie op!
@kees nr.10:
Kennelijk hadden programma’s zoals Tros Radar en veel later Nova er geen problemen mee om de misstanden bij DSB aan de kaak te stellen ondanks de reclame-inkomsten. Radar heeft zelfs een Loden Leeuw uitgedeeld voor de meest irritante reclame met Frits Bom.