Huizenprijzen harder omlaag: -5,5%

Verkochte bestaande koopwoningen waren in mei 5,5 procent goedkoper dan in mei 2011. De prijsdaling is hiermee groter dan voorgaande maanden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de Prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. Deze index geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Net als in voorgaande maanden waren in mei de prijzen in alle provincies lager dan een jaar eerder. Ook alle woningtypen waren goedkoper dan in mei 2011.

Er wisselden in mei ruim 10 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Dit is bijna 3 procent meer dan een jaar eerder. Het totaal aantal transacties van januari tot en met mei 2012 bedroeg ruim 42 duizend. Dat is ruim 12 procent minder dan in de eerste vijf maanden van 2011.

bron: CBS

Share Button
Tagged with: ,
30 comments on “Huizenprijzen harder omlaag: -5,5%
  1. marieke says:

    Een stabiele daling van 12.0000 euro/jaar sinds 2009.

    Ik zie geen probleem zolang je 1.100 euro/maand aflost of bijspaart….

  2. Pieter says:

    Vraag aan Erik Mecking: Wat is nu het allerlaatste dat je met je spaargeld zou moeten doen?

    Antwoord Mecking “Een huis kopen. Dat is écht het allerlaatste. In mijn vorige boek schreef ik dat er 30 tot 50% van de huizenprijs af zou gaan, maar nu neig ik meer naar dat laatste getal. Vanaf het hoogtepunt in 2008 gerekend zullen de huizenprijzen ongeveer halveren.

  3. Frans says:

    CBS-econoom Peter Hein van Mulligen:
    “Voor de verkopers is het vervelend, maar aan de andere kant kunnen zij een duurdere woning ook goedkoper kopen. Relatief gezien boeken ze winst”

    Wat een sukkel! Net alsof er in deze tijd mensen massaal (dus in meerderheid) zitten te smachten om een duurder huis te kopen! Wat een totale onbenul: zal ook wel zijn boterham willen veilig stellen of zo, anders snel met terugwerkende kracht zijn diploma afpakken.

  4. Frans says:

    Uitspraak had moeten zijn: de kleine groep die in deze tijden van economische neergang toch een duurder huis willen kopen kunnen relatief gezien winst boeken, indien ze hun huis kunnen verkopen, en ze een hypotheek van de bank los kunnen krijgen, en indien de markt niet nog (veel) verder in elkaar stort: in dat laatste geval wordt het verlies door deze actie juist groter, wat zich bij gedwongen verkoop zich juist kan wreken, en bovendien betekend dat “het appeltje voor de dorst” slinkt.

  5. simon snouckaert says:

    Hoe sneller de daling, hoe sneller de markt in evenwicht. BrgdS

  6. Frans says:

    En bovendien is een ieder die in deze tijd een duurder huis koopt een sukkel, en gaat sowieso geld verliezen op die deal op de langere termijn.

  7. windmill says:

    Interessante link (en verandering van standpunt maar ja, Era is geen NVM sul je zeggen 🙂 )

    http://fd.nl/economie-politiek/397873-1206/makelaars-beschouwen-lagere-prijzen-als-beste-remedie-voor-verstopte-huizenmarkt

  8. De ontwikkelaar says:

    @7
    Gewoon lager bieden en je eigen rekensom maken.

    Kopers denken echter dat ze gelijktijdig hun eigen woning met dikke winst kunnen verkopen om vervolgens hun nieuwe woning flink af te dingen.

    Helaas gaan die dingen niet samen.

  9. Steven says:

    Is een groot duur huis wel zo leuk? Het is alleen leuk als het stijgt in waarde. Zodra het daalt wordt het al snel een blok aan je been. (schoonmaken, onderhoud, belasting etc.)

    versnelling down moet nog komen. 5.5 procent is een lachertje vergeleken met de daling die nog komt.. (Ierland, Spanje, Amerika en nog eerder Japan kunnen ons dat duidelijk uitleggen)

  10. Philippulus says:

    Uit hetzelfde artikel, maar dan van nu.nl:

    “Ondanks de sterke daling van de prijzen werden er wel meer woningen verkocht in mei”

    “Ondanks”, “ondanks”? niet “dankzij”?

  11. Philippulus says:

    Makelaars beschouwen lagere prijzen als beste remedie voor verstopte huizenmarkt

    Gijs den Brinker

    dinsdag 19 juni 2012, 00:00

    http://fd.nl/economie-politiek/397873-1206/makelaars-beschouwen-lagere-prijzen-als-beste-remedie-voor-verstopte-huizenmarkt#.T-MB7ZEOLfc.twitter

    Makelaarsland heeft ook een epiphany.

  12. Philippulus says:

    Hoogleraar Boelhouwer: ‘Met de makelaar komt het wel goed’

    http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=931:hoogleraar-boelhouwer-‘met-de-makelaar-komt-het-wel-goed’&Itemid=2

    “Hij is hoopvol over de woningmarkt, mits de juiste maatregelen worden getroffen: “Op de lange termijn hoeven we niet super somber te zijn.”

    “Ga er van uit dat het 20 tot 30 jaar duurt voordat de woningmarkt echt is hersteld.”

    En deze uitspraken staan echt in 1 artikel 🙂

  13. Steven says:

    aan Philippulus

    ja leg de kotszakjes maar klaar “betere leencondities”. wat een onbenul:

    ““Op korte termijn geef ik starters op de woningmarkt een betere positie. Dat kan op allerlei manieren: startersleningen, de NHG, betere leencondities. En dat mag best ten koste van de huidige woningbezitter gaan, want die profiteert daar uiteindelijk ook van. Daarnaast zou ik de bouwsector stimuleren. Die heeft het momenteel erg moeilijk, is belangrijk voor het inlopen van het woningtekort en speelt een belangrijke rol in de binnenlandse economie. Ook zou ik de BTW voor nieuwbouwwoningen niet verhogen maar verlagen, zoals de Belgen hebben gedaan. Kortom: ik zou de eerste twee jaar proberen de markt te herstellen om vervolgens de hervormingsvoorstellen door te voeren. Ga er van uit dat het 20 tot 30 jaar duurt voordat de woningmarkt echt is hersteld.”

  14. Steven says:

    gewoon zakken met die prijs. Of je laat ons allemaal bloeden voor hoge huizenprijzen of je laat de markt zijn werk doen en iedereen woont goedkoper behalve de scheefkopers.

  15. Jan says:

    Ik zag dat op de cbs website zojuist dat de vrijstaande woningen in Utrecht in mei 12.7% zijn gezakt tov een jaar eerder. Wellicht interessant om dit nog apart te vermelden in het artikele.

  16. Deutsche Mark says:

    @12 Jan

    Deze daling behoeft geen aparte vermelding:
    Vrijstaand Utrecht = duur = het segment dat het het zwaarst te verduren heeft.
    Niks bijzonders dus.
    En ook na -12,7% is vrijstaand in Utrecht nog veel te duur.

  17. Hendrik says:

    Frans:
    CBS-econoom Peter Hein van Mulligen:
    “Voor de verkopers is het vervelend, maar aan de andere kant kunnen zij een duurdere woning ook goedkoper kopen. Relatief gezien boeken ze winst”

    Wat een sukkel! Net alsof er in deze tijd mensen massaal (dus in meerderheid) zitten te smachten om een duurder huis te kopen! Wat een totale onbenul: zal ook wel zijn boterham willen veilig stellen of zo, anders snel met terugwerkende kracht zijn diploma afpakken.

    Van Mulligen is zeker géén sukkel. Een markt – ook de huizenmarkt – wordt op ieder moment gevormd door kopers en verkopers. De vraag is alleen bij welke prijs beide kanten tot zaken komen. We zien nu een versnelling van de daling van de huizenprijzen; die versnelling had ik al veel eerder verwacht, maar bleef uit door koppigheid van de verkopers. Die gaan nu kennelijk steeds meer inzien dat de oude prijzen definitief tot het verleden behoren en nemen hun verlies.

    Ik ben een huiseigenaar die graag naar een grotere, veel duurdere woning wil doorstromen. Ook als het huis dat ik verkoop halveert in waarde, is een navenante daling van de aanschafprijs van een nieuwe woning voor mij gunstig. Dat is een rekensom die een scholier op de basisschool nog wel kan maken. (Scholieren op de middelbare school hebben daarvoor overigens een rekenmachine nodig, maar dat is een ander verhaal :-)).)

  18. Marc says:

    @17 Dat herken ik 😉 Maar realiseer je wel dat je alleen kan doorstromen wanneer de hypotheek op het huidige huis niet onder water staat.

  19. Vosje says:

    @17: Lijkt me echter logisch dat ‘upgraders’ beter kunnen wachten tot het dal bereikt is. Waar je vroeger in absolute zin meer papieren winst maakte met een duurder huis, maak je nu meer verlies. Relatief niet natuurlijk, maar daar heb je weinig aan… De aflossing is ook niet relatief 🙂

  20. HRA says:

    relatief ook toch als je het huis gekocht hebt?

  21. Hendrik says:

    Vosje,

    Ach ja, we hebben de bodem zeker nog niet bereikt, maar op een zeker moment is de hypotheek afbetaald en wil je je dromen niet langer uitstellen en neem je een evt. vermogensverlies op de koop toe.

    Het leven gaat immers door en tenslotte draait het vooral om de vraag wat voor jezelf haalbaar en financieel verantwoord is.

  22. Bonkers says:

    @21, dat is ook mijn dillema. Ik volg deze site en de huizenmarkt al jaren en heb koop steeds uit kunnen stellen. Nu zit ik in de situatie dat ik mijn huidige huurwoning moet en wil verlaten maar op de huurmarkt is hier niets fatsoenlijks te krijgen. Ik overweeg dan ook om een huis te gaan kopen terwijl ik weet dat me dat mijn spaargeld nu en in de toekomst wellicht nog meer gaat kosten. Ik kan nog wel 5 of 10 jaar wachten in afwachting van betere tijden maar ik leef nu. Mocht ik wat kopen dan is het wel voor 10 jaar of langer waarmee het eventuele verlies hopelijk mee valt en een hypotheek die ik zonder HRA met wat moeite ook moet kunnen betalen.

    Voordelen die ik zie:
    – Groot aanbod en kans om goed te onderhandelen
    – HRA oude regeling, relatief lage rente
    – Woongenot, comfort, geen overlast van mijn asociale buren meer

    Nadelen die ik zie:
    – Komende jaren verdere daling van huizenprijzen
    – Aanpassen HRA

    Voor een aantal mensen hier zal mijn post als vloeken in de kerk zijn (voor mezelf ook wel een beetje) maar je moet toch wat… Benieuwd naar andere meningen.

  23. Roland says:

    @21 Als je iets kunt kopen waar je nog lang in wilt wonen, moet je dat gewoon doen. Je kunt wel wachten, maar het leven gaat door en ondertussen wil je wel leuk wonen.
    Dat je nu nog onder de oude HRA regeling valt zou ik niet als argument nemen. Ga er maar vanuit dat in de toekomst ook bestaande gevallen geraakt gaan worden.

  24. Roland says:

    Mijn reactie was dus gericht aan 22, maar geldt natuurlijk voor iedereen.

  25. Konstantijn 5 says:

    Bonkers,

    koop een huis van iemand die failliet is.
    En hou er rekening mee dat een brood over een jaartje of 5; 20 euro kan kosten met veel minder koopkacht dan nu.

  26. Hendrik says:

    Bonkers,

    In de toekomst kijken blijft lastig. Najaar 2009 voorzag ik een daling van de huizenprijzen binnen een jaar van 20%; dat liep dus anders. Afhankelijk van regio en type woning zie ik nu nog ruimte voor een daling van ca. 30 procent, maar wanneer die bodem is bereikt? Ik hoop zelf dat dat uiterlijk in 2014 gebeurt, maar het blijft allemaal uitermate onzeker.

    Punt is dat de rekening van de financiële crisis tot nu toe niet betaald is, maar nog steeds vooruitgeschoven wordt. Veel hangt af van hoe de politiek (NL, Europa, VS) dit afhandelt. Met een beetje mismanagement kunnen we in een heel nare crisis terechtkomen, maar waarschijnlijker is het dat het aanmodderen blijft en het vele jaren (10+) gaat duren voor de woningmarkt weer een beetje in balans is.

    In dat geval lijkt het mij verstandig om als koper nog even 1 á 2 jaar de adem in te houden. Wat je in prijsbewegingen ziet is dat als de top van een hausse bereikt is, de prijsdaling eerst langzaam gaat, dan versnelt, om vervolgens in het zicht van de bodem af te vlakken. Zolang we nog een versnelling zien (en die is nu volop aan de gang), kun je als koper beter afwachten.

  27. Michel says:

    Hendrik:
    Bonkers,

    …….. Met een beetje mismanagement kunnen we in een heel nare crisis terechtkomen, maar waarschijnlijker is het dat het aanmodderen blijft en het vele jaren (10+) gaat duren voor de woningmarkt weer een beetje in balans is.

    In dat geval lijkt het mij verstandig om als koper nog even 1 á 2 jaar de adem in te houden. Wat je in prijsbewegingen ziet is dat als de top van een hausse bereikt is, de prijsdaling eerst langzaam gaat, dan versnelt, om vervolgens in het zicht van de bodem af te vlakken. Zolang we nog een versnelling zien (en die is nu volop aan de gang), kun je als koper beter afwachten.

    Heldere uiteenzetting, maar dat geldt dan alleen indien een woning ziet als een uniforme doos in een omgeving die je niet uitmaakt.
    Er zijn genoeg kopers die nu en straks een woning kunnen en willen betalen. Deze groep wil niet in een vinex wijk of in een voormalige “sociale” huurwoning wonen, en zal kopen voordat de bodem in zicht is.
    Wat er overblijft zijn de restjes.

  28. Voerman says:

    Voerman heeft Arabisch project afgerond. Dat soort avonturen moet je eigenlijk op gevorderde leeftijd niet meer zoeken is de eindconclusie.
    Oke, op dit weblog is het nog steeds veel gespin en weinig lol.
    Prijsdalingen van gewilde huizen is nog steeds geleuter in de marge. Het feit dat er weinig transakties plaatsvinden is de duidelijkste indicatie.
    Veel aktieve posters laten het zelfs op dit log ondertussen een beetje afweten.
    Wachten even af of het nog de moeite waard blijft.

  29. Voerman says:

    Michel: maar waarschijnlijker is het dat het aanmodderen blijft en het vele jaren (10+) gaat duren voor de woningmarkt weer een beetje in balans is.

    En wat dan nog, als de woningmarkt niet in balans komt, niet aantrekt en noem maar op.
    Jammer voor de mensen die er de kost en meer mee moeten verdienen, verder niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*