Bestaande koopwoningen fractie duurder dan jaar eerder

Bestaande koopwoningen waren in april 0,1 procent duurder dan in april 2013. Dit is de eerste prijsstijging in 5 jaar. In maart waren de huizen nog 2,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen liggen nu al een jaar op ongeveer hetzelfde niveau. Dit blijkt uit het onderzoek over de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Hoewel de prijzen van huizen stabiliseren is het niveau nog steeds laag. In april 2014 was de prijsindex even hoog als in begin 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,9 procent. De vraag naar bestaande koopwoningen trekt verder aan. In de eerste vier maanden van 2014 wisselden 39 743 woningen van eigenaar, ruim 34 procent meer dan een jaar eerder.

bron: CBS

Share Button
Tagged with:
96 comments on “Bestaande koopwoningen fractie duurder dan jaar eerder
 1. Adamus says:

  0,1 procent.

  Laat de EUverkiezingen maar komen.

 2. ph4ge says:

  Wow, laat het CBS zich even kennen door met een politiek statement te komen als “de huizenprijzen zijn nog steeds laag.” Voor wie nog twijfelt of het CBS aan de kant van de makelaars/banken en andere hoge huizenprijzen liefhebbers zit.

 3. erik(trol) says:

  Waar zit die Snorkel nou, waar zit die snorkel nou, waar zit die snorkel nou, waar zit die Snorkel nou lalallalall waar zit die Snorkel nou………

 4. Bluppie says:

  Inflatiegecorrigeerd is er nog altijd een daling van 1.1%

 5. Kapotjeplov says:

  Die +0.1% zal wel door allerlei afrondingen komen, maar de prijsindex is hetzelfde gebleven:

  Prijsindex april 2013: 85,7
  Prijsindex april 2014: 85,7

  De huizenprijzen zijn gewoon gelijk gebleven.

 6. ML says:

  en zo zijn de komende cbs berichten aangaande het woningprijsniveau (y-o-y) ook al te voorspellen.

  21 juni: stijging huizenprijzen mei + 1,5%
  21 juli: stijging huizenprijzen juni + 2,5%

  Q2 zal, geredeneerd vanuit menig standpunt, een topkwartaal worden. Maar is het herstel daarmee pril of stevig? en komen extra maatregelen daarmee dichterbij?

 7. ik says:

  Als je naar de cbs prijsindex zelf kijkt in statline, is deze zelfs precies hetzelfde gebleven (85,7). De zogenaamde prijsstijging komt dus door afronding en is zowiezo minder dan 0,1.
  Stel dus dat in april 2013 de index eigenlijk 85,67 is en april 2014 85,73 dan is het verschil 0,06 en afgerond 0,1.

 8. Starter says:

  nu gewoon een stabilisatie/lichte stijging waarmee we nog 10%-15% daling krijgen (inflatiegecorrigeerd) maar uitgesmeerd over een tiental jaar.

 9. Marketwatch says:

  Industriële productie gekrompen, consumentenbestedingen gekrompen, werkloosheid en faillissementen blijven hoog in NL, maar de huizenmarkt zou weer aantrekken? Ik denk dat we al blij mogen zijn met wat stabiliteit…

 10. Marketwatch says:

  Leuke weetje uit de twitterfeed:

  2013 april = 85,7
  2014 april = 85,7

  Volgens het CBS is 85,7 – 85,7 = +0,1??

  Een beetje positief afronden net als het CPB blijkbaar doet?

 11. Emmrob says:

  De ontwikkelde landen inclusief NL zitten in een schuldendepressie. In NL betreft het vooral hypotheekschulden. Dit schuldenprobleem is een absoluut blijvertje. Fluctuaties in economische data — waaronder de huizenprijzen — zullen de komende 15 jaar, evenals de afgelopen 7 jaar, de “bounce of a dead cat” blijken te zijn. Wrang dat politici en economen de dominantie van de huidige schuldendynamiek binnen het huidige geldsysteem niet begrijpen.

  http://www.economie-macht-maatschappij.com/banken-schuldencrisis.html

 12. Ontwikkelaar says:

  Een onderscheid naar prijsklassen zou wel handig zijn.

  Stijging (hooguit) alleen voor woningen tot NHG?

 13. Adamus says:

  erik(trol):
  Waar zit die Snorkel nou, waar zit die snorkel nou, waar zit die snorkel nou, waar zit die Snorkel nou lalallalall waar zit die Snorkel nou………

  Je kijkt in troebel water.

 14. de waarheid says:

  De afgelopen jaren is het besteedbaar inkomen jaar op jaar gedaald, enige twee redenen dat de huizenprijzen niet verder zakken zijn de lage rente en de huurverhogingen. Allebei lapmaatregelen die tijdelijk werken en de onderliggende zwakke economische conjunctuur verbergen.

  De toekomst: de babyboomers zetten hun huizen te koop (50.000 per jaar extra vanaf 2021), de hra wordt verder afgebouwd, de financiering wordt verder beperkt (onder de 100%) en 1 op de 3 krijgt geen vast contract meer ….. Laten we politieke ontwikkelingen nog buiten beschouwing.

 15. sjweel says:

  ok, je kunt zeuren of het 0.0 of 0.1 is, maar dan zit je wat mij betreft toch echt wel te miereneuken.

  Het is in elk geval geen -5% (of meer) geworden zoals door velen een jaar geleden voorspeld…

  exit vrije val scenario ?

  En voor de twijfelkonten en lijkenpikkers: Toch maar snel kopen dan ?

 16. Cynicus economicus says:

  erik(trol): Waar zit die Snorkel nou, waar zit die snorkel nou, waar zit die snorkel nou, waar zit die Snorkel nou lalallalall waar zit die Snorkel nou………

  Misschien probeert Snorkel z’n snorkel om te ruilen tegen een duikerspak voor het diepere dieptewerk. Zou binnenkort weleens nodig kunnen zijn.
  Als hij dan maar geen trollen opvist.

 17. Henk says:

  Erik trol, op de melodie van “wat zijn die Duitsers stil”?

  Over Duitsers gesproken, ik zou niet te vroeg juichen!

 18. Latida says:

  de waarheid:
  De afgelopen jaren is het besteedbaar inkomen jaar op jaar gedaald, enige twee redenen dat de huizenprijzen niet verder zakken zijn de lage rente en de huurverhogingen. Allebei lapmaatregelen die tijdelijk werken en de onderliggende zwakke economische conjunctuur verbergen.

  De toekomst: de babyboomers zetten hun huizen te koop (50.000 per jaar extra vanaf 2021), de hra wordt verder afgebouwd, de financiering wordt verder beperkt (onder de 100%) en 1 op de 3 krijgt geen vast contract meer ….. Laten we politieke ontwikkelingen nog buiten beschouwing.

  “enige twee redenen dat de huizenprijzen niet verder zakken zijn de lage rente en de huurverhogingen”

  Voeg daar maar aan toe de verlenging van de regeling van dubbele aftrek voor tweede huizen, de wildgroei aan off-balance startersleningen, de belastingvrije schenkingsmaatregel, en een hele serie andere maatregelen waarvan het op het eerste gezicht niet helder is dat deze hetzelfde doel dienen> de huizenprijzen overeind houden.

  Het lichtpuntje deze lente is een minieme, niet controleerbare afronding om toch maar de gewenste koppen te kunnen publiceren.

  De neerwaarste druk is enorm. De vraag is hoelang men door kan gaan met het afbraakbeleid. Let op de pensieonpotten, want die zijn aan de beurt. Een lagere pensieonopbpuw en lagere pensienpremie betekent dan men #meer# geld overhoudt, wat vervolgens naar de bank toe gebracht mag worden. Op macro niveau wordt er driftig aan vele kraantjes gedraaid, zelfs tegen de adviezen van OESO en IMF in.

  Europa, ja graag, behalve als het onze bankensector betreft.

  Als dat maar goed gaat.

 19. tja says:

  Als ik zie dat er voor een aftands huis in jaren 70 stijl nog vraagprijzen van meer dan 400.000 euro worden gevraagd stap ik niet in. Maar ik twijfel wel steeds meer aan het gezond verstand van de gemiddelde Nederlander.

 20. Steven says:

  tja: Maar ik twijfel wel steeds meer aan het gezond verstand van de gemiddelde Nederlander.

  Daar zou ik zeker aan twijfelen, maar maak je maar niet ongerust: mensen willen misschien wel een lelijk krot kopen voor 400.000, maar ze krijgen het straks echt niet meer geleend. 😉

 21. Nico de Geit says:

  sjweel: Het is in elk geval geen -5% (of meer) geworden zoals door velen een jaar geleden voorspeld

  Ik verwacht nog steeds dat er in 2014 ca. 5% af gaat ten opzichte van 2013.

  Vooralsnog is de prijsdaling onvermijdelijk. Als er nul huizen waren verkocht was de (vraag)prijs ook gelijk gebleven.

  Vanaf 2020 – 2030 gaan de babyboomers naar het verzorgingshuis of blazen hun laatste adem uit. Voor al die huizen is naar alle waarschijnlijkheid geen kredietverstrekker te vinden. Grote hypotheekverstrekkers hebben immers aangegeven hun hypotheekportefeuilles te halveren.

  Kapitaalkrachtigen zijn in Nederland ook onvoldoende te vinden. Maar misschien komt er een invasie van rijke mensen. Maar daar reken ik niet op.

 22. Nico de Geit says:

  sjweel: exit vrije val scenario ?

  Japan-scenario bedoel je? De daling gaat nog heel lang duren als het zo doorgaat. Ieder jaar een paar procent eraf, en soms 0,1% erbij vanwege één te duur verkocht appartement in Amsterdam.

 23. Nico de Geit says:

  sjweel: En voor de twijfelkonten en lijkenpikkers: Toch maar snel kopen dan ?

  Ga je gang, dan komen we volgend jaar misschien weer uit op +0,1%. Tot de kopers op zijn of de kredietverlening helemaal op zijn gat gaat.

 24. Steven says:

  Nico de Geit: Maar misschien komt er een invasie van rijke mensen

  super-rijke asielzoekers die graag dure woningen kopen? 😉

 25. Frans says:

  lies, damn lies and statistics…..
  0,1% is natuurlijk belachelijk, want dat valt ruim weg in de ruis van de metingen.
  Verder: 0,1% betekent is niet inflatie gecorrigeerd, dus de huizenprijs is verder gedaald..

 26. Frans says:

  Ik zou ook wel eens uitgesplits willen zien de invloed van cash kopende buitenlanders die in Amsterdam wat kopen (kapitaal vlucht) en de rest van de verkochte huizen.

  Anyway: duidelijk is dat de daling even uitvlakt, en wie weet gaan de huizenprijzen komende tijd nog stijgen. Voor mij doet dat niets af aan de fundamentele problemen die er nog steeds zijn.

  Er is onlangs weer een Goebbels initatief geweest met berichten dat het allemaal weer beter gaat, daar reageert de markt wel op. Mensen die zaten te wachten totdat de grote daling zou stoppen voor een gunstig instapmoment zullen nu hun slag slaan. (als de bank de hypotheek wil verstrekken).

  Europa is een “basket case” economisch, (denk alleen maar aan de zeer hoge jeugdwerkloosheid), de opkomende economien China en Rusland gaat het ook slecht mee, de enige die het schip nog wat drijvend houd is de US: de downturn daar begint in Oktober 2015.

  No way betekend de 0,1% in de plus dat we nu een (echt) herstel gaan zien in de economie en in de huizenmarkt.

  (Dit alles in grote mate gebaseerd op de informatie van Martin Armstrong en verdere bronnen)

 27. jodha says:

  UIteindelijk zitten we met ons NL paspoort in een EU:
  http://www.forbes.com/sites/realspin/2014/04/29/the-next-japan-how-deflation-threatens-the-european-union/
  Deflatie is niet erg leuk voor schulden. Bovendien loopt in NL de werkeloosheid op en gem. salaris terug. Gezien de ontwikkeling van bedrijvigheid is er naast de fiscale optimalisatie van Shell, Gasunie en de andere grotere aandeelhouderschappen van bekende families weinig goed nieuws te verwachten.
  Accounting cijfers, CBS data en NVM cijfers lijken wel wat op elkaar: heel goed kijken of het waar is.
  Misschien dat er voor bijziende optimisten een piekje is nu de NHG op de schop gaat, HRA afloopt en mensen al te lang naar dezelfde geraniums zitten te kijken, maar met teruglopende gezondheid, vergrijzing etc etc is ‘herstel’ lariekoek. Zeker voor segment boven 4 ton, dat ligt nog volledig op z’n gat.

 28. Latida says:

  Steven: super-rijke asielzoekers die graag dure woningen kopen?

  Wel een forse emigratie, waar overigens verder nergens over gesproken wordt..

  http://www.flipvandyke.nl/2013/02/loopt-nederland-leeg-record-emigratie/

 29. Flipper says:

  Realiteit is hoe dan ook, dat de trend van de alsmaar zakkende prijzen en verkopen onmiskenbaar op zijn minst for the time being gebroken is.

  Of iemand er voordeel bij heeft?

 30. sjweel says:

  wat ik bij mij in de buurt zie in prijsklasse tot 225k obv funda:

  In dit segment lag #verkopen/y lange tijd op 435, maar het afgelopen jaar is dit gestegen naar 535 en tendens nog steeds stijgend.

  #tekoop daalt licht van 1080 naar 1050.

  Maw: zakt voorlopig toch echt niet verder in het moeras….

 31. Flipper says:

  Nico de Geit: Vanaf 2020 – 2030 gaan de babyboomers naar het verzorgingshuis of blazen hun laatste adem uit. Voor al die huizen is naar alle waarschijnlijkheid geen kredietverstrekker te vinden.

  In veel gevallen niet nodig.
  Worden geërfd.
  Gemakkeljk te verhuren, want er komt op korte termijn een enorm tekort aan woonruimte door de instroom aan vreemdelingen die de onderkant van de woningmarkt zullen bezetten.

 32. Flipper says:

  sjweel: Maw: zakt voorlopig toch echt niet verder in het moeras….

  De onderkant van het populaire segment zoals ik al zei.
  Lokatie en kwaliteit zijn natuurlijk ook belangrijk.

 33. Flipper says:

  Flipper: Gemakkeljk te verhuren, want er komt op korte termijn een enorm tekort aan woonruimte door de instroom aan vreemdelingen die de onderkant van de woningmarkt zullen bezetten.

  Het lijkt overigens interessant om wat stacaravans te kopen.
  De overheid zal ze graag van je huren om de instromers te huisvesten. Een tentenkamp is in de winter niet zo menslievend. Er moeten hoe dan ook wa nieuwe ontwikkelingen en verruimin van wetgeving komen.

 34. now is the time says:

  Ik denk dat de prijzen niet veel meer naar beneden of omhoog gaan de komende jaren. De volumes nemen wel toe en dat maakt dat de markt voor kopers minder gunstig is geworden. ‘Now is the time’ is dan ook niet meer van toepassing.

  Wil je nu dit blog voortzetten, dan is het raadzaam te benadrukken dat de huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie wel dalen. Verder is er weinig eer meer te behalen.

 35. Adamus says:

  now is the time:
  Ik denk dat de prijzen niet veel meer naar beneden of omhoog gaan de komende jaren. De volumes nemen wel toe en dat maakt dat de markt voor kopers minder gunstig is geworden. ‘Now is the time’ is dan ook niet meer van toepassing.

  Wil je nu dit blog voortzetten, dan is het raadzaam te benadrukken dat de huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie wel dalen. Verder is er weinig eer meer te behalen.

  Zijn er kopers? Loan to Income.

 36. Latida says:

  now is the time:
  Ik denk dat de prijzen niet veel meer naar beneden of omhoog gaan de komende jaren. De volumes nemen wel toe en dat maakt dat de markt voor kopers minder gunstig is geworden. ‘Now is the time’ is dan ook niet meer van toepassing.

  Wil je nu dit blog voortzetten, dan is het raadzaam te benadrukken dat de huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie wel dalen. Verder is er weinig eer meer te behalen.

  De voornaamste reden dat de volumes toenemen zijn volgens mij de massale verstrekking van offbalance startersleningen door meer dan 300 gemeentes en andere organisaties, en het feit dat woningcorporaties hun voorraad deels aan het dumpen zijn.

 37. Latida says:

  Door dat afstoten van voorraad wordt bovendien het aanbod ook nog eens groeter in het lagere segment, juist daar waar de volumes het grootst zijn, eelal betaald met starterslening waarvan pas over 3 jaar begonnen moet worden met aflossen. De kater komt later.

 38. Latida says:

  Ook komt vaak die voorraad niet op de markt zelf, omdat de zittende huurder het eerst mag kiezen om te kopen. Dat verklaart waarom de voorraad op funda niet daalt en vrijwel gelijk is gebleven tussen 256/260K.

 39. Latida says:

  Met andere woorden afgeschreven woningen, het tafelzilver, wordt nu verpatst om maar lucht in de zeepbel te kunnen blijven blazen.. De trend is overduidelijk naar beneden, al jarenlang, en de macro economische indicatoren wijzen allemaal naar beneden, luister maar naar oa. Kees de Kort

 40. sjweel says:

  huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie wel dalen…

  Klinkt als een herhaling van de jaren 80, maar dan uiteraard weer wat anders…. En dan over 10 jaar weer een flinke prijs explosie 🙂

  Tja de geschiedenis blijft zich herhalen, en dat pensioen moet toch ergens vandaan komen zeg ik maar ……

 41. Latida says:

  Zelfs Ger Hukker zegt dat het wel 15 tot 20 jaar kan duren voordat het niveau van 2008 bereikt is.. 0.1 stijging is een pathetisch doekje voor het bloeden..

 42. Flipper says:

  now is the time: Wil je nu dit blog voortzetten, dan is het raadzaam te benadrukken dat de huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie wel dalen. Verder is er weinig eer meer te behalen.

  Niet mee eens!
  Dit blog is onsterfelijk geworden door kapers uit alle mysterieuze en extreme hoeken van de samenleving.
  Gaat allang niet meer altijd sterk overwegend over huizen en de prijzen daarvan. 🙂

 43. Latida says:

  Wat opvalt is dat Hans de Geus een flinke slag om de arm houdt.

  “een bodem lijken te hebben gevonden”

  “restschuld redelijk aan het verteren te zijn zonder grote debacles op de huizenmarkt”

  “nog steeds slechts de helft van het aantal transacties als voor de crisis”

  Heeft nog steeds de signatuur van een dead cat bounce totdat het tegendeel bewezen wordt.

  Het gaat alleen maar over de kopers, geen woord over de situatie van de banken, of er nog afwaarderingen moeten plaatsvinden.

  Dat valt mij dus op, dat er met geen woord over de positie van de banken wordt gerept, en dat terwijl zij toch hebben aangekondigd flink minder leningen te gaan verstrekken. Geen woord daarover.

 44. luisindepels says:

  Latida: De trend is overduidelijk naar beneden, al jarenlang, en de macro economische indicatoren wijzen allemaal naar beneden, luister maar naar oa. Kees de Kort

  Tja. Soms regent het, soms schijnt de zon. Lui die elke dag zon voorspellen zijn ongeloofwaardig. Maar lui die elke dag regen voorspellen, zijn net zo ongeloofwaardig. ook al hebben ze het af en toe een dagje goed.

 45. Adamus says:

  Frans:
  lies, damn lies and statistics…..
  0,1% is natuurlijk belachelijk, want dat valt ruim weg in de ruis van de metingen.
  Verder: 0,1% betekent is niet inflatie gecorrigeerd, dus de huizenprijs is verder gedaald..

  Inflatie is -0,1% weet niet wat Teulings ervan gaat vinden.

 46. Adamus says:

  sjweel:
  huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie wel dalen…

  Klinkt als een herhaling van de jaren 80, maar dan uiteraard weer wat anders…. En dan over 10 jaar weer een flinke prijs explosie

  Tja de geschiedenis blijft zich herhalen, en dat pensioen moet toch ergens vandaan komen zeg ik maar ……

  ….van nieuwe inleg.

 47. Adamus says:

  Dit blog is onsterfelijk geworden door kapers uit alle mysterieuze en extreme hoeken van de samenleving.
  Gaat allang niet meer altijd sterk overwegend over huizen en de prijzen daarvan.

  Hoe bekrompen hé.

 48. luisindepels says:

  Nico de Geit: Grote hypotheekverstrekkers hebben immers aangegeven hun hypotheekportefeuilles te halveren.

  Sterker nog, die zijn al gehalveerd. Je moet alleen nog een tijdje wachten voordat je het ziet.

 49. Latida says:

  luisindepels: Tja. Soms regent het, soms schijnt de zon. Lui die elke dag zon voorspellen zijn ongeloofwaardig. Maar lui die elke dag regen voorspellen, zijn net zo ongeloofwaardig. ook al hebben ze het af en toe een dagje goed.

  Zo vaag is het nu ook weer niet. Voorspellen is lastig, vooral als het over de toekomst gaat. Economen zijn wat dat betreft net weervoorspellers, ze kunnen er altijd naast zitten. Ik hecht niet veel geloof in mensen die denken dat ze kunnen bepalen wat voor weer het morgen wordt, ik kijk liever naar de lucht om te zien wat ik zelf kan waarnemen.

 50. Latida says:

  “Student loan balances soared 362% to $1.1 trillion since 2003, during a period when mortgage debt – including the effects of the current Housing Bubble 2 – rose “only” 65% to $8.2 trillion and credit card debt actually declined by 4.2% to $660 billion (chart). The burden of servicing that increasing pile of student loans is eating into other forms of borrowing and spending, such as the American classic, reckless consumption on credit cards, or the purchase of a home. And so the proportion of first-time buyers – the single most important sign of a healthy housing market – has been shrinking for years.”

  http://www.nakedcapitalism.com/2014/05/wolf-richter-chart-fate-housing-america-student-loans-bankrupt-whole-generation.html

  Ik zie een patroon ontstaan..

 51. Latida says:

  Leuk kaartje, zou ik voor nederland ook wel willen zien.. dit is in de VS

  http://www.nakedcapitalism.com/wp-content/uploads/2014/05/BN-CU892_paydeb_G_20140515160642.jpg

 52. mafketell says:

  Gek landje 🙂

  Sinds crisis …..

  lonen 4.6% gedaald
  koopkracht achteruit gehold
  winkelverkopen gedaald met 14%
  huizenverkopen gehalveerd ?
  60% burgers totaal geen vermogen, waarvan
  1/3 onderwatertjes met negatief vermogen

  maar het consumentenvertrouwen blijft STIJGEN, nieuwe rekenmethode ? Krullebol kwam niet verder dan dat het vertrouwen dan gebaseerd zou KUNNEN zijn op investeringen van het bedrijfsleven ….. hoe verzin je zoiets …..

 53. mafketell says:

  mafketell,

  Belangrijkste vergeten, oef, werkloosheid loopt op met 700 PER DAG http://www.werkloosheidsmeter.nl/

 54. Latida says:

  mafketell:
  Gek landje

  Sinds crisis …..

  lonen 4.6% gedaald
  koopkracht achteruit gehold
  winkelverkopen gedaald met 14%
  huizenverkopen gehalveerd ?
  60% burgers totaal geen vermogen, waarvan
  1/3 onderwatertjes met negatief vermogen

  maar het consumentenvertrouwen blijft STIJGEN, nieuwe rekenmethode ? Krullebol kwam niet verder dan dat het vertrouwen dan gebaseerd zou KUNNEN zijn op investeringen van het bedrijfsleven ….. hoe verzin je zoiets …..

  Dat. Dus.

  Hoera de huizenprijzen zijn met 0.1 procent gestegen als je afrond op twee cijfers achter de komma. Als het niet zo triest was zou ik er keihard om moeten lachen.

 55. dr.t says:

  Latida:
  Met andere woorden afgeschreven woningen, het tafelzilver, wordt nu verpatst om maar lucht in de zeepbel te kunnen blijven blazen.. De trend is overduidelijk naar beneden, al jarenlang, en de macro economische indicatoren wijzen allemaal naar beneden, luister maar naar oa. Kees de Kort

  Je kan niet jaar in jaar uit naar Kees de Kort luisteren zonder zwaar depressief te raken… Verder vind ik deze site steeds meer van oeverloos gezwam aan elkaar hangen. De serieuze personen haken af.

 56. mafketell says:

  Nico Rietdijk over een nieuwe liquiditeitscrisis …..

  Kleinere bedrijven vallen met bosjes om ( het betaaltreintje is tot stilstand gekomen )

  http://www.nvb-bouw.nl/columns/column/39-crisis-voorbij-maar-facturen-blijven-liggen.html

 57. mafketell says:

  ps,

  Yap , tjonge wat een samenwerking 🙂 Kon het niet vinden …..

 58. Nico de Geit says:

  Flipper: Gemakkeljk te verhuren, want er komt op korte termijn een enorm tekort aan woonruimte door de instroom aan vreemdelingen die de onderkant van de woningmarkt zullen bezetten.

  De babyboomwoningen zijn nu al aan het verkrotten in veel gevallen. Onderhoudskosten en afschrijving zullen in veel gevallen hoger zijn dan de huuropbrengst.

  Misschien is de verhuur van trailers/woonwagens/chalets meer geschikt voor mensen die weinig te besteden hebben.

 59. Nico de Geit says:

  Flipper: Worden geërfd.

  En dan staat er nog een paar ton aan hypotheek open. Veel erfgenamen pakken die erfenis nog aan ook.

 60. eric406 says:

  luisindepels: Tja. Soms regent het, soms schijnt de zon. Lui die elke dag zon voorspellen zijn ongeloofwaardig. Maar lui die elke dag regen voorspellen, zijn net zo ongeloofwaardig. ook al hebben ze het af en toe een dagje goed.

  Dan heb je er nog niet veel van begrepen ben ik bang. Voorspellen doen ze bij het CPB, de banken en de regering. De NVM heeft er ook een handje van. Wat wij hier voor een groot gedeelte doen, is kijken naar het verleden, dan WEET je wat er komen gaat. Daar hoef je geen economie voor gestudeerd te hebben, dat kan prima met je gezonde verstand. In de jaren 80 hebben we ook even zo’n moment als nu gehad (typerend hierbij zijn de mensen die roepen dat je nu ECHT moet kopen, want anders mis je de boot)
  Of dat het blog niet meer nodig zou zijn. HaHa, om op het langjarig gemiddelde te komen moet er nog bijna de helft af. En het langjarig gemiddelde gaan we ook nu weer volgen, net als dat de afgelopen eeuwen al vaker is gebeurd. De enige voorspelling die je hier op los kunt laten, is of dit volgende week, volgende maand of volgend jaar gebeurt. Maar gebeuren gaat het. Dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd.

 61. Erik(trol) says:

  Waar zit die Snorkel nou . waar zit die snorkel nou. En nou we toch bezig zijn. waar zitten die Floor,maria,dawg,voerman en de rest nou….whaha stelletje geleerde

 62. mafketell says:

  eric406,

  CPB ‘Houses in the Netherlands not overvalued’ 2008 http://www.cpb.nl/en/pressrelease/3212893/houses-netherlands-not-overvalued

  BIS 2010 ‘In other words, currently the housing market for owner-occupiers in
  the Netherlands is
  overvalued by around 100% ‘

  Tja, voorspellingen 🙂

 63. Nico de Geit says:

  Erik(trol):
  Waar zit die Snorkel nou . waar zit die snorkel nou. En nou we toch bezig zijn. waar zitten die Floor,maria,dawg,voerman en de rest nou….whaha stelletje geleerde

  Je hebt mij toch Erik. Ik geloof nog steeds in ca. 5% eraf, dit jaar, net als vorig jaar.

 64. ps says:

  eric406,

  Zo is het maar net. Zeepbellen brengen de mensheid nimmer iets, op wat voor een terrein dan ook.
  Het gaat altijd om de the real thing. Nou, daar is NL met zijn financiële dienstverleningswaterhoofd al lang niet goed meer in. Dat was ooit wel anders!
  http://2.bp.blogspot.com/_wFWqWIH-WFU/RiK0AaLEryI/AAAAAAAAAsQ/ddbHKg7BDBg/s1600-
  h/classic+The_Way_to_Grow_Poor.jpg

 65. Dawg says:

  Erik(trol):
  Waar zit die Snorkel nou . waar zit die snorkel nou. En nou we toch bezig zijn. waar zitten die Floor,maria,dawg,voerman en de rest nou….whaha stelletje geleerde

  Ik schat nog een procent-punt of twintig eraf. Dertig kan ook (om ‘t voorlopig weer even af te leren.

 66. Luisindepels says:

  eric406: HaHa, om op het langjarig gemiddelde te komen moet er nog bijna de helft af. En het langjarig gemiddelde gaan we ook nu weer volgen, net als dat de afgelopen eeuwen al vaker is gebeurd.

  Dus jij zit te hopen op oorlogen en zware epidemiën zodat de economie wordt weggevaagd en bijgevolg ook de huizenmarkt (net zoals ‘vroeger’) om gelijk te krijgen?? Mooie lul ben je dan.

 67. Luisindepels says:

  de waarheid: De afgelopen jaren is het besteedbaar inkomen jaar op jaar gedaald, enige twee redenen dat de huizenprijzen niet verder zakken zijn de lage rente en de huurverhogingen.

  Koekoek:

  Huren sociale woningen flink omhoog
  Corporaties zijn van plan de komende jaren de huur van sociale woningen flink te verhogen, zegt het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).
  Foto: Hollandse Hoogte Tot 2018 gaat het om een stijging van gemiddeld 4,2 procent per jaar. Daarmee gaat de gemiddelde maandhuur omhoog van 466 euro in 2013 naar 572 euro in 2018.

  De hogere huren komen vooral voor rekening van nieuwe huurders. Voor zittende huurders van sociale woningen gaan de huren gemiddeld 3,1 procent per jaar omhoog.

  Het Waarborgfonds vraagt zich af of de huurverhogingen wel zijn te realiseren omdat een fors aantal huurders volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onder de armoedegrens leeft.

  Beslag

  Volgens het Waarborgfonds leggen met name de zogenoemde verhuurderheffing die het kabinet de woningcorporaties heeft opgelegd, en de verwachte vennootschapsbelasting een aanzienlijk beslag op de inkomsten van de corporaties. Zij proberen dat te compenseren door minder nieuwbouwwoningen te bouwen, de huren te verhogen en de kosten te verlagen.

  ”Op het eerste gezicht lijken deze maatregelen de financiële positie van de sector als geheel te herstellen. Tegelijkertijd verslechtert echter de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen en veroudert de woningvoorraad”, aldus het Waarborgfonds.

 68. Juan belmonte says:

  mafketell:
  eric406,

  CPB‘Houses in the Netherlands not overvalued’ 2008 cpb.nl/en/pressrel…lands-not-overvalued

  BIS2010 ‘In other words, currently the housing market for owner-occupiers in
  the Netherlands is
  overvalued by around 100% ‘

  Tja, voorspellingen

  Sterker nog in 2010 PROMOVEERDEN
  Er nog mensen op de theorie dat er geen zeepbel zou zijn.

  Applaus.

 69. Juan belmonte says:

  Kijk wie CPB, nvm, boelhouwer wil geloven
  Die moet dat vooral doen.

  Die hebben nooit een structuurwijziging in de woningmarkt voorzien

  En zullen de koe in de kont kijken

 70. eric406 says:

  Luisindepels: Dus jij zit te hopen op oorlogen en zware epidemiën zodat de economie wordt weggevaagd en bijgevolg ook de huizenmarkt (net zoals ‘vroeger’) om gelijk te krijgen?? Mooie lul ben je dan.

  Ik weet niet hoe je tot die conclusie komt, ik zeg gewoon waar het naar toe gaat. Of ik dat nu leuk vind of niet, dat veranderd daar weinig aan.
  Je kunt ook het andere verhaal geloven, en je kop in het zand steken. What ever suits you.
  Maar ga niet zeggen dat je het niet zag aankomen, want het wordt hier elke dag uit de doeken gedaan. Al jaren! En met een accuratesse waar je welhaast bang van zou worden.

 71. Maria says:

  Erik(trol):
  Waar zit die Snorkel nou . waar zit die snorkel nou. En nou we toch bezig zijn. waar zitten die Floor,maria,dawg,voerman en de rest nou….whaha stelletje geleerde

  Zocht je mij Trolletje?

  In de aanloop naar de EU verkiezingen een gefingeerde berekening los laten dat de huizenprijzen stijgen, ach ja, hebben we al meer gezien.

  Dijsselbloem die roept dat de crisis voorbij is, hebben we al meer gehoord.

  Wat telt is de huidige realiteit en die is helaas voor heel veel mensen bitter.

  Waar ik druk mee ben is o.a. om te proberen mensen die hun woning verloren hebben via een executie veiling die niet nodig was, onder dak te krijgen.

  Mensen, achterna gezeten door de bank, die weten dat ze geen gek vinden voor de prijs van hun hypotheek, een helpende hand aanreiken.

  Ja, ook woningen verkopen, maar alweer voor een lagere prijs.

  Tel je trollengeld Erik, je gaat het nog haard nodig hebben!

 72. Cartoonist says:

  Erik(trol): Waar zit die Snorkel nou . waar zit die snorkel nou. En nou we toch bezig zijn. waar zitten die Floor,maria,dawg,voerman en de rest nou….whaha stelletje geleerde

  Het kinderlijke trolletje gelooft nog in sprookjes.
  Het hardnekkige sprookje dat een eigen huis synoniem staat voor vermogensopbouw gaat er bij ‘t broodtrolletje als zoete koek in en komt er als dunne ontlasting uit.

  ‘t Meest waarschijnlijk, een Japan scenario, betekent een halvering van de huizenprijs in harde euro’s.
  Dus nog vele jaren te gaan met ieder jaar een paar procentjes eraf.
  Daar is niet tegenop af te lossen.

 73. Cartoonist says:

  Luisindepels,

  Allemaal propaganda prietpraat wat je daar neerpent.

  Corporaties zijn van plan de komende jaren de huur van sociale woningen flink te verhogen, zegt het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

  Mijn sociale huurwoning, (ik huur want ik heb rond de top mijn afgeloste huis verkocht omdat ik de bui zag hangen) , mijn huur ging dit jaar dus met 1% omhoog. En mijn corporatie zit echt krap bij kas want de directeur heeft de boel voor miljoenen geflest.

  Volgens het Waarborgfonds leggen met name de zogenoemde verhuurderheffing die het kabinet de woningcorporaties heeft opgelegd, en de verwachte vennootschapsbelasting een aanzienlijk beslag op de inkomsten van de corporaties. Zij proberen dat te compenseren door minder nieuwbouwwoningen te bouwen, de huren te verhogen en de kosten te verlagen.

  Corporaties (hun geldverstrekkers) zien geen brood in nieuwbouw omdat dat momenteel geen goed verdienmodel is met zulke belachelijk hoge grondprijzen en bouwprijzen. Ze weten ook dat huizenprijzen nog jaren blijven zakken, daarom verkopen ze de oude meuk.

 74. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Dus jij zit te hopen op oorlogen en zware epidemiën zodat de economie wordt weggevaagd en bijgevolg ook de huizenmarkt (net zoals ‘vroeger’) om gelijk te krijgen?? Mooie lul ben je dan.

  Straks ga je nog zeggen dat het mijn schuld is dat er naast goede tijden ook slechte tijden zijn.

 75. azijnseikerT says:

  @85,

  Sociale huurwoning en een afgelost huis verkocht. Het wordt steeds gekker in dit land.

 76. Cartoonist says:

  @ azijnseikerT.
  Zijn Warren Buffet en de Paus misschien jouw favorieten ?

  Beide spreken schande dat het in de wereld zo oneerlijk is verdeeld. Ze pleiten beiden ook (naar goed communistisch voorbeeld) om de rijken (ze bedoelen middenklasse) zwaarder te belasten zodat de verschillen kleiner worden.
  Zelf blijven deze hypocrieten uiteraard vrijgesteld van de belastingwetten die ze willen laten invoeren.

  Het gekke (in dit land) is dat er multinationals/bankiers/banken zijn die de boel willens en wetens voor duizenden miljarden geflest hebben en die nu de rekening aan diegenen presenteren die ze net geflest hebben.

 77. Huizenbezitter met Overwaarde (onderkreditering) says:

  RTL z brengt het neiuwes wel heel goed en genunaceerd! Netjes.

  Ik vond 2009 /2010 wel interresant toen vlakte de daling af om daarna enorm te versnellen. Zolang er politiek niets gebeurd verwacht ik nu geen val.
  Werkeloosheid en restschulden zullen echte groei afremmen. Dit lijkt ook meer op stabilisatie dan groei. Men vergelijkt met de top maar je kan ook met 1995 vergelijken. (wat is goedkoop?)

  Ik verwacht wel dat een stijgende hypotheekrente een verdere prijsdaling gaat brengen. Die rente gaat stijgen zodra het stimuleren van Nationale banken stopt.

 78. sjweel says:

  Huizenbezitter met Overwaarde (onderkreditering):

  Ik verwacht wel dat een stijgende hypotheekrente een verdere prijsdaling gaat brengen. Die rente gaat stijgen zodra het stimuleren van Nationale banken stopt.

  Interessante en herkenbare stelling…

  Nog iemand een kristallen bol tav timing en een evt quantitatieve inschatting ?

 79. Francois van Fleppesteijn says:

  @sjweel Ik verwacht de komende 10 jaar geen tot een minimale stijging van de rente zoals in Japan al 20 jaar aan de gang is.

 80. azijnseikerT says:

  @88.Cartoonist

  Hihi gekkie. Mij van allerlei zaken betichten, maar geen woord over je eigen situatie. Maar je kan het waarschijnlijk goed tegenover jezelf verantwoorden. Ik weet overigens niet goed wat het afschaffen van sociale huurwoningen voor mensen die dat niet nodig hebben te maken heeft met communisme.
  Tot slot doe je nog een zij-doen-het-ook argument om je eigen gedrag te vergoeilijken.

 81. Adamus says:

  Juan belmonte: Sterker nog in 2010 PROMOVEERDEN
  Er nog mensen op de theorie dat er geen zeepbel zou zijn.

  Applaus.

  Kwestie van sluitende theorie. We hebben nu een andere werkelijkheid.

 82. Adamus says:

  Francois van Fleppesteijn:
  @sjweel Ik verwacht de komende 10 jaar geen tot een minimale stijging van de rente zoals in Japan al 20 jaar aan de gang is.

  Japan was geïsoleerd, wij zijn onderdeel van groot Japan.

 83. Comfort comes in the form of the beautifully upholstered reclinable
  deck seats and bow seats, and a drive. Nowadays, these super coolers are used for both commercial and domestic purpose.
  Of course, lots of methods have evolved to try to avoid spooking fish out of
  your swim or even stop them from stopping feeding in the possible
  case of some line shy fish, and having them leave your swim.

  Look into my page; dock box replacement parts

 84. Thus we became noobs on the water when we purchased our 1957 Sea King
  with a 1964 Johnson motor. If you like antiques
  you have to ask for help- we have many but only the locals know where they hide.

  So, you will be guided accordingly and will learn better and faster.

  Have a look at my site … Cockpit Refrigerator Bedding For Sea Ray Boats

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*