‘100.000 gezinnen moeten woning verkopen door crisis’

Van der LaanOngeveer 100 duizend gezinnen lopen het risico door de economische crisis de eigen woning te moeten verkopen en daarvoor een te laag bedrag te ontvangen om de hypotheekschuld mee af te lossen. Dat zei minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) woensdag in de Tweede Kamer.

De PvdA-bewindsman zei dat dit een schatting is. Hij hoopt dat het niet daadwerkelijk zover komt dat 100 duizend gezinnen na verkoop van hun huis met een restschuld blijven zitten.

Om de woningmarkt te stimuleren werkt de minister aan een reeks maatregelen. ‘Maar we zullen niet iedereen kunnen helpen’, aldus Van der Laan.

Verhoging Nationale Hypotheekgarantie
De Tweede Kamer dringt sterk aan op verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie (nu 265.000 euro). De Kamerleden Van Bochove (CDA) en Depla (PvdA) deden het voorstel de grens tijdelijk op 300.000 euro te leggen.

Van der Laan wees dat voorstel af. Hij deelde mee dat zijn eigen onderzoek naar de mogelijke effecten en risico’s van een verhoging over twee weken is afgerond. Eerder is al een grens van 350.000 euro gesuggereerd. Het kabinet zal hierover half juni beslissen.

Crisis woningmarkt
Het Kamerlid Van der Burg (VVD) vindt het vorige week vrijdag gepresenteerde pakket maatregelen waarmee Van der Laan de crisis op de woningmarkt te lijf denkt te gaan ‘teleurstellend’.

De SP’er Jansen vroeg: ‘Is dit alles? Deze minister begint op zijn voorganger te lijken en dat is geen goed teken.’ Van der Laan volgde in november Ella Vogelaar op die door de PvdA werd gedwongen tot aftreden.

Stilgevallen bouwprojecten
De minister hield vol dat hij ‘goed op stoom’ ligt en dat zijn maatregelen ‘substantieel’ zijn. De eerste stilgevallen bouwprojecten kunnen al in juli worden hervat dankzij een subsidie uit extra gelden die hij daarvoor ter beschikking stelt, kondigde Van der Laan aan.

Zijn departement heeft met de Vereniging Nederlandse Gemeenten een brochure gemaakt met alle voorzieningen die zijn getroffen, waaronder ook extra geld voor energiebesparingen in en rond het huis. De vereniging Eigen Huis werkt aan een website over de crisismaatregelen.

bron: de Volkskrant

Share Button
Tagged with: , ,
28 comments on “‘100.000 gezinnen moeten woning verkopen door crisis’
 1. bigD says:

  Wat een ironie! Zelfs de SP is teleurgesteld! Ik dacht dat het doel van de SP was om huizen betaalbaar te houden voor de minder welgestelden in Nederland. Dat kan toch alleen door huizenprijzen te laten zakken?!

  En dan heb je de economisch liberale VVD die ook deze kunstmatige subsidie (verhoging NHG) ondersteunt en zelfs verder wil verhogen.

  Valt er nog wat te stemmen links en rechts van het midden?

 2. W . Jansen says:

  Vraag—Wie heeft die 100.000 huis [eigenaren] verplicht om een huis te kopen met deze mega hoge hypo,s ??? persoonlijk vind ik dat de overheid er mede schuldig aan is door de Hypoaftrek te blijven handhaven., dit heeft tot gevolg gekregen dat de huizenprijzen explosief zijn blijven stijgen afgelopen decennia….was de hypoaftrek al afgeschaft, dan waren de prijzen ook laag gebleven, met gevolg dat de schulden ook lager waren………..en de banken hadden dan niet de gelegenheid gekregen om zulke torenhoge hoge hypo.s te kunnen verschaffen…………….Ja Balkenende volhouden hoor! met die hypoaftrek., dan help je de gezinnen nog verder naar de bliksem ………….waar op deze site veel voor gewaarschuwd is ., dat dit hypoaftrek gebeuren geen stand zal houden,dat punt is nu bereikt.,Persoonlijk vind ik dat de kopers van huizen hier zelf de hoofdverantwoordelijken in zijn, want die hebben hun kop gek laten maken door de mensenmassa , en de media , met hun z.g. goedkope hypo-reclame,
  het kost de belastingbetaler al ca. 13 miljard aan belasting,voor de hypoaftrek…moet dit bedrag nu nog verder omhoog , om deze dwaze-huizenkopers te helpen ??

 3. Woger says:

  @W. Jansen

  De huidige prijzenbubble worden niet veroorzaakt door de HRA. De HRA bestaat al 100 jaar en de uitwerking is dus al jaren constant.
  Dat betekent dus dat de prijzen niet zullen dalen tot gelijke tred met de inkomens, maar waarschijnlijk zo’n 40% daaronder (gemiddelde hypotheekaftrek zal ongeveer 40% zijn).
  Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat de hypotheekaftrek niet moet worden opgeschort.

 4. FonzyBear says:

  Iedereen die kan rekenen weet dat de NHG geen enkele garantie biedt wanneer er op grote schaal aanspraak op wordt gemaakt. De regeling en de verruiming hiervan is alleen voordelig voor de banken.

  Het zijn de laatste pogingen om de kredietmachines aan de praat te houden en om de risico’s van prijsdalingen bij de banken weg te houden. Zolang de eigenaren de eindjes nog aan elkaar kunnen knopen (al dan niet met overheidssteun) hebben de banken er in ieder geval geen omkijken naar.

  De Hofstadmafia laat langzaam maar zeker haar ware gezicht zien. Roep wat willekeurige cijfers en laat een paar partijgenoten hierover vallen en je hebt warempel een fijn stukje om het volk angst mee aan te jagen. Het is duidelijk dat er een probleem is en het wordt me steeds duidelijker dat Den Haag machteloos staat.

  Ze laat Nederland naar de knoppen gaan. Geholpen door een hebzuchtige en vooral domme consument die nu rekent op solidariteit terwijl het voor diezelfde mensen jarenlang ‘ikke-ikke-ikke en de rest kan stikken’ was.

  Nou, prettige wedstrijd. Ik kom over een paar jaar wel terug om lijkjes te pikken.

 5. sd says:

  NHG is ook alleen maar goed voor de banken, dat weet iedereen en is helemaal geen geheim.
  Dat is ook de reden dat er rentekorting is en zoals iedereen weet is dat de enige reden dat mensen NHG nemen.

 6. Mieke says:

  ……100.0000 ??? vergeet het, ‘t gaan er vele malen meer worden…..prijzen zullen minimaal 70% dalen vanaf de top in 2008….situatie is ONOMKEERBAAAR, geen enkle maatregel zal helpen…..alle banken zijn of gaan failliet..ook Rabobank (grootste hypo verstrekker…)..

 7. bear says:

  Dat geneuzel over verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie… Als ze de NHG nou eens gewoon helemaal afschaffen, volgens mij is dat veel beter voor de markt.

 8. Niek says:

  @bigD(1):
  de enige passende stem is om dit hele parlement (inclusief de oppositie) naar huis te sturen.
  Maar die keus staat helaas niet op het stembiljet.

 9. Woger says:

  @Niek
  Alsjeblieft niet!

  Dan krijgen we nieuwe verkiezingen en zitten we met de PVV! Dat is nog erger!

 10. Jeroen says:

  @Woger (9)
  Ik vind dat best wel een dilemma. De PVV is niet echt constructief bezig, maar als ze een korte tijd aan de macht komen door een verkiezingswinst, dan is dat misschien wel een definitief signaal aan alle ingekakte en conservatieve partijen dat de huidige manier van politiek bedrijven niet meer wordt geaccepteerd en dat ze moeten veranderen (lees: eindelijk eens het land besturen, waarbij de beslissingen worden genomen vanuit landsbelang en niet vanuit de belangen van de ‘electorale achterban’). De politieke orde herstelt zich dan wel weer…

 11. Lex says:

  @Woger – Je bent al in de bangmaakverhalen gaan geloven, blijkbaar?

  Even realistisch: wat de PVV gaat doen wanneer ze in het kabinet komen -als ze daar ooit in komen- is de vraag. Sowieso zullen ze die macht moeten delen met een of meer andere partijen.

  En wees even eerlijk: veel beroerder doen dan het huidige kabinet is wel zo’n beetje onmogelijk.

  Belangrijkste rol van een PVV of soortgelijke outsider, is een knuppel in het hoenderhok gooien. Als we de geschiedenis bekijken, is dat zo’n beetje de enige manier om de gevestigde partijen eens te laten nadenken en zichzelf te laten veranderen. Bij de andere methoden door de geschiedenis heen kwam meestal een hoop geweld te pas. Ik neem niet aan dat daar je voorkeur naar uitgaat?

  D’66 zou ook nog iets kunnen zijn -was het dan ook in de jaren 60- maar dan moet je weer in zee gaan met Armeense genocide-ontkenners en EU aan de macht-fans. En zo is er altijd weer wat.

  Voor de rest is het opvallend, maar helaas niet opzienbarend, hoe al die politici uit al die partijen denken dat ze een zeepbel onder controle kunnen houden. Dat is nooit gelukt en zal ook niet lukken. De enige keuze is tussen enigszins gecontroleerd laten leeglopen of verder oppompen zodat de knal later nog groter zal zijn.

 12. Niek says:

  @Jeroen(10):
  bovendien, een parlement met PVV als dominante factor betekent totale chaos en dat is prima! Hoe minder er geregeerd wordt, hoe minder schade de kleptocraten kunnen aanrichten aan de economie en vele andere zaken. Dan kan de markt eindelijk zijn werk doen.

  Als de bubble is leeggelopen zien we weer verder en is er misschien weer gelegenheid voor constructieve politiek, in plaats van dat kiezers alleen op basis van puur eigenbelang (bailouts, anti-moslim of terrorisme angsten enz.) een keus maken.

 13. Woger says:

  Klopt,

  De PVV is er ook om Den haag wakker te schudden. Maar op dit moment zouden ze zoveel stemmen krijgen dat ze ook daadwerkelijk in de kamer zouden komen en misschien zelfs een premier moeten leveren. Iemand die in het korte verleden heeft laten zien dat ie het liefst profiteert van de overheid/belastingbetaler en niet is geïnteresseerd in de nederlandse economie, hoeft van mij niet de bas van Nederland te worden.
  Dan nog liever Balkenende.
  Overigens denk ik dat dat ook de reden zal zijn dat de coalitie partijen op dit moment zeker niet voor een interne scheuring zullen kiezen.

 14. Lex says:

  @Niek 12 – Ik zat dus precies hetzelfde te denken. Flinke kans dat er een poos geen of amper werkende regering is. En een grote kans dat het dan een flink stuk beter zal gaan (wel een eye-opener voor degenen die denken dat vadertje Staat hen voor alle onheil moet behoeden).

  Het is tenslotte nu ook meestal al zo dat juist ondanks de overheid er nog van alles goed loopt in de maatschappij omdat burgers en bedrijven zelf aan de weg timmeren en er het beste van proberen te maken (zich een weg banend door het oerwoud aan regels).

 15. Lex says:

  @Woger 13 – Dat de huidige coalitiepartijen niet aan een scheuring zullen durven te beginnen, komt voornamelijk omdat men bang is voor het grote zetelverlies voor de eigen partij. En het opgeven van de macht doet men ook niet graag natuurlijk.

  Ik maak me verder niet al teveel illusies over politici in het algemeen en hoe ze ervoor zullen zorgen dat we een kleine, efficiente overheid krijgen of intelligenter belastingstelsel, maar je moet ergens beginnen. En dat is gewoonlijk met de confrontatie. Crisissen hoeven ook helemaal niet slecht te zijn. Integendeel: vaak zorgen ze voor belangrijke veranderingen. Wel jammer dat het altijd zo moeilijk moet natuurlijk.

 16. Forex says:

  Nou …. laat mij maar gewoon vertellen…onze situatie.
  Ja, wij zijn hier in Den Haag en ja, wij verdienen boven modaal inkomen, omdat de man bij de grootste internationale organisatie in Nederland werkt.
  En ja, wij zouden heel graag willen gaan kopen.
  Maar nee, wij willen niet NU een huis gaan kopen om over een jaar of twee te zien dat we dat huis voor 30% minder hadden kunnen kopen….
  Dus wij willen niet kopen juist nu, omdat wij niet onze “finances” en toekomst in de handen van nederlandse overheidsmaatregelen willen leggen.
  Wij denken altijd dat de nederlandse woningmarkt met al die hypoteekaftrek en dat soort onzien gewoon “manipulated and fucked” is….en daar gaan wij dus niet in investeren. Eerst gewoon lekker afwachten en als we fout zitten, dan gaan wij dus nooit een woning of huis kopen, zo simpel is dat.
  Wat nog?…ach ja, hier in Den Haag wordt het “buisiness model expat” heel erg sterk “promoted” en denken ze dat die internationale organisaties door blijven groeien en door blijven gaan met meer mensen aan te stellen…nou dat houdt nu even op bij de grootste internationale organisatie in nederland, want wij hebben een “absolute hiring freeze”….dus als iemand zijn belachelijk overpriced huis wil verkopen met het gedachte, dat het gewoon blijvt groeien en dat er steeds meer mensen met 4xmodaal inkomen….dat is nu even lekker afgelopen 🙂

 17. Forex says:

  Hoezo geen Nationale Hypotheekgarantie van 20000000 Euro (ja, twintig miljoen euro) ????

 18. Forex says:

  De nederlandse belastingbetaler kan dat toch makkelijk accepteren? 20000000Euro voor een Hyptheekgarantie?
  Gelukkig betaal ik geen belasting!

 19. michzelluf says:

  Politieke bemoeienis is misbruik van macht.

  De markt zijn werk laten doen en HRA langzaam afschaffen.

 20. Lex says:

  @Forex – Goed instelling 🙂

 21. Lex says:

  goed = goede

 22. Richard says:

  Ik heb zelf NHG, maar heb er wel degelijk voordeel bij (en ik ben geen bank). De hypotheekrente die ik betaal is er aanzienlijk lager door, dus mijn hypotheek is gewoon lager dan zonder NHG. Daardoor is mijn financiele positie beter dan zonder de NHG. Ik heb meer te besteden (goed voor economie). Ik trek ondanks dat minder rente af (HRA) want die is nu eenmaal lager met NHG.

  @1: jij snapt er blijkbaar niets van. Met NHG is een huis voor jou , en alle starters, betaalbaarder dan zonder. De rente die je betaald (en aftrekt) is lager. Dus je betaald iedere maand minder. En dat scheelt vaak een stuk meer dan 10% lagere koopprijs.

  Door de NHG te verhogen zullen meer mensen durven doorstromen (ligt nu helmemaal stil) en heb jij meer kans op een betaalbare woning. Anders blijft iedereen zitten, en kun jij alleen veel te dure nieuwbouwhuizen gaan huren(want die zijn ook niet te verkopen).

  @6: zwartkijkertjes opgezet?
  Ik hoop dat je reactie cynisch bedoeld is, anders kun je beter langs een dokter voor wat anti-depressiva.

 23. Mike says:

  @ Richard,

  “Door de NHG te verhogen zullen meer mensen durven doorstromen (ligt nu helmemaal stil) en heb jij meer kans op een betaalbare woning. Anders blijft iedereen zitten, en kun jij alleen veel te dure nieuwbouwhuizen gaan huren(want die zijn ook niet te verkopen).”

  Oh my god!!! Ga eerst eens even op Funda kijken hoeveel huizen er inmiddels wel niet te koop staan. Mensen kunnen wel kopen maar willen niet kopen voor de huidige idiote prijzen.

 24. W.Jansen says:

  @ Mike- dit gaat helemaal fout lopen,er zal een mega armoede ontstaan onder mensen met hoge hypo-schulden…onvermijdelijk … en vergeet niet dat op FUNDA veel huizen te koop staan waar de eigenaren een dubbele hypo hebben

 25. Niek says:

  @Richard(22):
  voor niets gaat de zon op, maar dat in de gigantische hypotheekmarkt er deals zijn die goedkoper zijn dan gratis (voor de huizenkoper) vind je blijkbaar heel normaal. Degene die er niks van snapt ben je zelf. Zeker economie gestudeerd?

  Het enige wat NHG doet is de huizenprijzen omhoog stuwen en een gigantisch risico creeren voor de NL belastingbetaler.

 26. Jeroen says:

  @Richard(22)
  Het lijkt allemaal heel aardig om bijvoorbeeld de NHG te verhogen en daarmee doorstroming te bevorderen, maar daarmee sluiten de hoge heren hun ogen volledig voor het feit dat het prijspeil nog steeds tientallen procenten te hoog is. Terug naar een normaal prijspeil waarbij huizenkopers gewoon hun woning in 30 jaar kunnen aflossen is noodzakelijk om in de toekomst een normaal functionerende markt te houden. Ik hou het erop dat alle ‘maatregelen’ geen donder uit zullen maken en dat de prijzen flink zullen gaan dalen door alle omstandigheden. Alsof je met een watje op een aanstormende trein schiet om de ramp af te wenden….

 27. Hugo says:

  Graag wil ik onder de aandacht brengen dat NL (en Europa) in hoog tempo failliet aan het gaan is. Op dit moment bedraagt de staatsschuld iets minder dan 60% van het BBP.

  De NL overheid heeft sinds sept okt 2008 al rond de 100 miljard euro aan extra schulden op zich genomen. Wilt u als burger geen schuld meer? Nou dan doen wij, als overheid, dat wel voor u.

  Vervelende is dat de NL financiele sector nog steeds niet gezond is. ABN heeft weer een paar miljard nodig. Met al die huizenbezitters die niet meer kunnen betalen zullen dat heel veel meer miljarden worden.

  De rijksbegroting was met een werkloosheid van <4% al in de min voor 12.5 miljard. De werkloosheid, dalende huizenprijzen, failliete bedrijven etc etc zullen leiden tot fors minder belastinginkomsten. De NL overheid zal de tekorten niet aanpakken en de overheidsschuld verder laten oplopen. Huidige afspraak van de regering.

  Uiteindelijk zal de markt de NL overheid er toe dwingen belastingen fors te verhogen en uitkeringen etc fors te verlagen. Nu al zie je proefballonetjes voor ”sodidariteits belastingen”.

  Hoe je het ook wend of keert, als eea doorgaat in het tempo zoals de laatste 9 maanden hebben we echt een heel groot probleem, een nationaal failliet ligt dan in het vooruitzicht :(.

  De landelijke situatie is zo slecht dat ik no way schulden ga maken. Ik ben ze aan het aflossen! Dit adviseer ik iedereen. Zeker de leningen met een variabel rente %

  Correctie, bijna iedereen. Zolang de rentemaniplatie zo blijft moet je nu nog niet je opgebouwde spaarrekening ter aflossing van je aflossingsvrije hypotheek niet aanspreken. Wacht totdat de bom (bailout bubble) op het punt staat te barsten. Zeg de situatie waarin de UK of VS zich nu bevinden. En ja, die hebben wij ook in Europa.

 28. Okkie says:

  @Lex:
  De PVV is voor het in stand houden van de HRA. Je hoeft echt niet op Wilders te rekenen om iets te doen aan de wantoestanden in de huizenmarkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*