Nieuwbouw komt verder in de knel

De nieuwbouw van huizen staat verder onder druk omdat banken de financieringsvoorwaarden aanscherpen. Funest, zeggen de bouwers.

Banken scherpen de eisen voor de financiering van nieuw te bouwen woningen aan. De brancheorganisaties Bouwend Nederland en de Vereniging voor Bouwondernemers (NVB) vrezen de doodssteek voor de weinige woningbouw die nu nog van de grond komt.

Lees verder op de Trouw site

Share Button
Tagged with:
16 comments on “Nieuwbouw komt verder in de knel
 1. starter says:

  vind je het gek, een nieuwbouw rijtjeswoning van 235k met 120m2 grond zonder opties terwijl ze voor 100k dit ook kunnen bouwen.. zoveel winst hoeven de gemeente/overheid/rijk toch niet te hebben? Door het internet zien mensen deze waanzin en stoppen met de gekte.

  Was afgelopen wknd inschrijven in nieuwbouwplan en zelfs de makelaars waren terughoudend en klaagden over de hoge prijzen. Zelfs de goedkoopste woningen werden niet allemaal in 1 keer gebouwd. Oftewel, marktsturing in plaats van marktwerking.

 2. Olaf says:

  Misschien is de vraagprijs van de nieuwbouwwoningen wat aan de hoge kant?
  Opgedreven door de projectontwikkelaars en de vastgoedmaffia. Ik wil best een leuke nieuwbouw woning kopen maar ik ben niet van plan om daar meer dan 4 keer mijn jaar salaris voor neer te tellen.

 3. Simon says:

  We hebben in 2008 een nieuw huis laten bouwen, en dan valt het toch allemaal tegen.

  Ook werkuren (BTW, premies e.d.) en materiaalkosten (BTW) zijn erg hoog. Omdat we dit zelf deden (eigen kavel) was het binnen de perken te houden …..

  We leven in Nederland op een bubble van de belasting wel te verstaan. Daarom zijn de huizen zo duur.

 4. Woger says:

  @Simon
  Kan je een aangeven wat je kwijt was en wat je er voor terug kreeg? Ben wel benieuwd.

 5. Simon says:

  300K (excl keuken en
  Vrijstaand huis met 2 volledige verdiepeingen en een ruime zolder, grote garage van 3,30 maal 9,50 meter en een bijkeuken
  in een van de noordelijke provincies.

 6. Simon says:

  300K (excl keuken en badkamer)
  Vrijstaand huis met 2 volledige verdiepeingen en een ruime zolder, grote garage van 3,30 maal 9,50 meter en een bijkeuken
  in een van de noordelijke provincies.

 7. Michiel says:

  waarom kunnen ze in Duitsland zoveel goedkoper bouwen? Dat komt niet door de Polen en de kwaliteit is ook niet minder.

  Het is volgens mij puur de grondprijzen die het hem doen. De bouwmagnaten moeten vooral niet klagen, want ze hebben afgelopen jaren genoeg verdient. Als er een paar omvallen, is dat alleen maar goed voor de markt. Dit waren toch al de bedrijven die niets bijdroegen.

 8. JW says:

  Tja, grondprijzen van € 350 euro per m2 terwijl het eerst landbouwgrond van € 3,50 was.. Dat drijft natuurlijk ook al aardig de prijs op.

 9. Simon says:

  ja, bouwgrond is hier asociaal duur, echter heb ik wel eens gehoord dat de bouw (w.o. ook de materialen) in duitsland gesubsidieerd worden en dat met een eventueel lagere grondprijs……

  Ik denk dat de kavel een van de redenen is, maar ook projectontwikkelaars en grond speculanten

  vergeet ook niet dat de leveranciers van materialen de prijzen standaard ophoogden met 6 a 7 % per jaar de afgelopen periode.

 10. Woger says:

  Ik sprak een paar maanden geleden een architect en die zei dat op dat moment een huis ongeveer 500€ per kubieke meter kostte. Als de nieuwbouwmarkt in zou zakken zou dat naar €375 per kuub kunnen gaan. Ik vraag me af wat de huidige prijs is.

 11. Simon says:

  Ik denk dat de kosten niet naar beneden zullen gaan aangezien ik ook ronde de 500€ per kuub zit om mijn huis te bouwen en toch wel veel zelf heb gedaan.

  Er zit toch niet echt veel ruimte in aangezien het meeste allemaal grond en materiaal kosten zijn.

  Wel denk ik de marge van de verkoper (projectontwikkelaar etc) naar beneden zal gaan ….

 12. Scheefhuurder says:

  Tijdje geleden rekende een bouwondernemer voor dat zonder ingrijpende maatregelen, nieuwbouw minstens 20% goedkoper kan. Nieuwbouw is gewoon meegestegen met de bestaande bouw. Bij nieuwbouw spreken we van woekerwinsten die verdeeld worden tussen projectontwikkelaar, aannemers, gemeentes etc. Bij bestaande bouw spreken we van zittende eigenaren die “overwaarde” hebben opgebouwd. Wat is eigenlijk het verschil?? Hoe dan ook, 20% prijsdaling lijkt dichterbij dan ooit, zeker nu de AFM 120% tophypotheken gaat verbieden. En als starters maar tot 100% kunnen gaan, gaat nieuwbouw vanzelf wel met datzelfde percentage omlaag. Zo komen vraag en aanbod weer perfect bij elkaar (mits overheid zich er verder niet mee gaat bemoeien).

 13. Niek says:

  @Simon(11):
  merkwaardig, ik hoor van diverse kanten dat de bouwkosten (excl. grond) voor minstens 2/3 uit werkloon bestaat, vaak zelfs voor 3/4 en materiaal is dus relatief onbelangrijk.

  Verder denk ik dat de materiaal kosten enorm omlaag kunnen, de producentenprijzen van allerlei bouw materialen zijn het afgelopen jaar ingestort (ze waren natuurlijk ook overal opgedreven via prijsafspraken, kunstmatige tekorten etc.). Ik ken uit Europa geen echte getallen, maar bijv. kosten van plaatmateriaal zoals multiplex zijn in de VS is twee jaar tijd met iets van 90% gedaald toen de bubble barstte; koperen pijpen, beton, sanitair etc. ook enorme dalingen.

 14. Niek says:

  @Scheefhuurder(12)
  (en in aanvulling op punt 13):
  volgens mij zijn de kosten in de bouw net zo goed een bubbel.

  Ik betaal als klant voor een aannemer veel meer dan het loon van een ervaren academicus. En dan krijg je vaak nog voor een deel van de tijd een stagiair met een paar maanden ervaring. Of ze huren een Pool in die via-via 5 euro per uur betaald krijgt, terwijl ze jou mooi 60 euro laten betalen.

  En inderdaad, er zijn volop afspraken onder tafel waarmee de winst slim wordt weggesluisd (de meeste bouwers maken weinig of geen winst). Ooit gaat ook deze bubbel klappen.

  Het voorstel van de AFM is inmiddels al afgeschoten, dus het wordt helaas nog wat langer wachten tot de markt weer enigszins normaal is.

 15. Scheefhuurder says:

  @Niek;
  ja, nieuwbouw is net zo’n bubble.

  Voorstel AFM afgeschoten? Waar heb je dat gelezen? Tot dusver komt de kritiek uit de hoek van de bekende belanghebbenden: NVM, Rabo en Hypothekers Ass. Ik verwacht weldra soortgelijke reacties van NVM en Bouwend Nederland.

 16. Joop Kl. says:

  AFM mag zelfstandig maatregelen doorvoeren. Tevens voorzie ik voor de bouwwereld genoeg kansen de komende tijd: De bouw van sociale huurwoningen!
  Die loopt namelijk al jaren uit de pas, de overheid heeft nu een mooie kans om die achterstand versneld in te halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*