AFM wil tophypotheek verbieden

Logo Autoriteit Financiële Markten

De Autoriteit Financiële Markten gaat de regels voor hypotheekverstrekking aanscherpen. De toezichthouder wil een eind maken aan de verstrekking van tophypotheken.

Dit zei Hans Hoogervorst, de voorzitter van de AFM, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder op de financiele markten.

De AFM gaat een eind maken aan de zogenaamde tophypotheek waarbij huizenkopers meer dan de woningwaarde lenen. De toezichthouder wil een maximum van 100 procent van de woningwaarde. Dit betekent dat huizenkopers de aankoopkosten zoals de overdrachtsbelasting en notariskosten niet meer mee kunnen financieren.

Strengere norm
Verder wil de AFM het aantal gevallen waarin de norm van 4,5 keer het jaarinkomen wordt overschreden terugdringen. Hypotheekverstrekkers kunnen van deze norm afwijken als sprake is van specifieke omstandigheden.

Zij doen dat nu in 20 procent van de gevallen. “Twintig procent is geen uitzondering. Wij gaan dat sterk aanscherpen”, zei Hoogervorst.

Dit betekent dat huizenkopers alleen nog boven de norm mogen lenen als zij kunnen aantonen dat hun inkomen op korte termijn zal stijgen. Als ze bijvoorbeeld een loonsverhoging in het vooruitzicht hebben moeten ze zwart op wit een verklaring hebben van hun werkgever waar dit in staat.

Snel actie
De nieuwe regels moeten op korte termijn van kracht worden. Hoogervorst had het dinsdag over een termijn van één maand. De toezichthouder wil wel rekening houden met de toestand op de huizenmarkt. “Je wilt de huizenmarkt ook weer niet een zetje in de verkeerde richting geven”, zei Hoogervorst. Hij zei dat banken die zich niet aan de nieuwe regels houden kunnen rekenen op boetes.

De AFM maakt zich al langere tijd zorgen over de hypotheekmarkt. In 2007 voerde de waakhond een onderzoek uit naar de situatie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Hieruit bleek dat veel hypotheekverstrekkers te soepel zijn geweest met leningen.

bron: ANP


Kiezen tussen koper of zeepbel M Martens,

Wat een ophef over het verbod op tophypotheken door het AFM. Als deze ophef iets bewijst is het wel hoe zeer de waarde van huizen bepaald wordt door de leningsvoorwaarden van banken. Daalt de hypotheek die maximaal verstrekt kan worden aan huizenkopers, dan dalen de huizenprijzen. Dat zeggen makelaars, hypotheekadviseurs, projectontwikkelaars en ook de Vereniging Eigen Huis. Het wordt echter tijd dat men erkent dat die zeepbel er gewoon is en dat de leningsvoorwaarden de zeepbel in stand houden. De prijzen van huizen zullen dalen. De vraag is alleen hoe snel dit zal gebeuren. Alle aandacht gaat op dit moment naar de starters, omdat dit de belangrijkste groep is waar de woningverkoop zich nu op kan richten. Starters moeten de doorstroming weer op gang helpen, aldus de redenering. Op starters wordt veel druk uitgeoefend. Maar is het voor starters wel verstandig om nu een huis te kopen? En om wat voor woning gaat het dan? Bij de koop van zogenaamde starterwoningen zal men nu goed moeten nadenken over de mogelijkheid om deze woning over een aantal jaren te kunnen verkopen als men toe is aan een groter onderkomen. Ik zie die kansen somber in. We hebben twee decennia lang een markt gekend van stijgende woningprijzen en doorstroming. Het investeren van de overwaarde van woningen in een volgende aankoop heeft jarenlang, als een blaasbalg, een enorme zeepbel in de huizenprijzen geproduceerd. Die zeepbel loopt nu leeg. Via tophypotheken kan men proberen er alles aan te doen om de waarde van de woningen zo lang mogelijk nog hoog te houden, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. Dit gaat bovendien ten koste van de startende kopers die hypotheekleningen aangeboden krijgen die de (dalende) waarde van de aangekochte woning ver te boven gaan. De keuze is wat mij betreft duidelijk: de zeepbel nog zo lang mogelijk gaande houden of starters op de koopwoningmarkt een eerlijk kans geven.

Bericht Min v Fin H.J.M. Pellemans,

Voorstel Autoriteit Financiële Markten bij hypotheekverstrekking Nieuwsbericht | 22-04-2009 | Financieel toezicht Bij de presentatie van het jaarverslag heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uitlatingen gedaan over het toezicht op de open norm van verantwoorde kredietverlening zoals geregeld in de Wet op het financiële toezicht (Wft). De AFM is voornemens als handhavingsnorm te hanteren dat in de regel maximaal 100% van de woningwaarde mag worden gefinancierd. De AFM houdt op basis van de Wet op het
financiële toezicht (Wft) toezicht op de wijze waarop de sector invulling geeft aan de open norm van verantwoorde kredietverlening. Het voornemen van de AFM zou een aanscherping van het toezichtsbeleid betekenen. In de regel komt dit beleid tot stand in nauw contact met het ministerie van Financiën en de sector. Het ministerie van Financiën zal het voorstel van de AFM bestuderen en hierbij letten op de maatschappelijke en economische gevolgen, in het bijzonder op het voorkomen van ongewenste gevolgen voor de huizenmarkt. Zoals de voorzitter van de AFM ook al meldde liggen in de huidige economische omstandigheden abrupte maatregelen niet voor de hand.

They’re always try to re-inflate the bubble Ron Paul
Share Button
Tagged with:
198 comments on “AFM wil tophypotheek verbieden
 1. Marktfundamentalist says:
 2. Marktfundamentalist says:
 3. xandr says:
 4. woezer says:
 5. Helene says:
 6. charles says:
 7. Okkie says:
 8. xandr says:
 9. Michiel says:
 10. Marktfundamentalist says:
 11. Woger says:
 12. Net gekocht says:
 13. frankie says:
 14. Woger says:
 15. michael says:
 16. Okkie says:
 17. R-KNOW says:
 18. frankie says:
 19. Knospe says:
 20. Woger says:
 21. Okkie says:
 22. onkel says:
 23. R-KNOW says:
 24. Wilko says:
 25. woezer says:
 26. Okkie says:
 27. Woger says:
 28. Net gekocht says:
 29. Woger says:
 30. Dennis81 says:
 31. Okkie says:
 32. Net gekocht says:
 33. Scheefhuurder says:
 34. Okkie says:
 35. Flore says:
 36. Okkie says:
 37. Okkie says:
 38. Woger says:
 39. Woger says:
 40. Okkie says:
 41. fred oster says:
 42. Okkie says:
 43. Okkie says:
 44. Woger says:
 45. Net gekocht says:
 46. W . Jansen says:
 47. W . Jansen says:
 48. Knospe says:
 49. Slimpie says:
 50. Net gekocht says:
 51. Okkie says:
 52. Okkie says:
 53. Okkie says:
 54. Woger says:
 55. Spaarvarken says:
 56. Net Gekocht says:
 57. Woger says:
 58. Woger says:
 59. Huizenzoeker says:
 60. Dutch_renter says:
 61. Boefke says:
 62. Huizenzoeker says:
 63. Boefke says:
 64. even serieus says:
 65. Scheefhuurder says:
 66. bijna kopen says:
 67. bijna kopen says:
 68. Scheefhuurder says:
 69. Boefke says:
 70. Matthijs says:
 71. Niels says:
 72. Scheefhuurder says:
 73. Scheefhuurder says:
 74. Wilko says:
 75. Net Gekocht says:
 76. Okkie says:
 77. Okkie says:
 78. Okkie says:
 79. Okkie says:
 80. Okkie says:
 81. Net Gekocht says:
 82. Niels says:
 83. Net gekocht says:
 84. Hukker for president says:
 85. Okkie says:
 86. Okkie says:
 87. Okkie says:
 88. Okkie says:
 89. charles says:
 90. Okkie says:
 91. Okkie says:
 92. Okkie says:
 93. Hukker for president says:
 94. Knospe says:
 95. Net gekocht says:
 96. Okkie says:
 97. Net Gekocht says:
 98. Net gekocht says:
 99. Okkie says:
 100. Okkie says:
 101. Okkie says:
 102. Rollercoaster says:
 103. Gekleurd?!? says:
 104. Gekleurd?!? says:
 105. Net Gekocht says:
 106. Gekleurd?!? says:
 107. Okkie says:
 108. Gekleurd?!? says:
 109. Okkie says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Top