Volledig aflossingvrije hypotheek verdwijnt

De volledig aflossingsvrije hypotheek verdwijnt. Huizenkopers moeten in de toekomst minimaal de helft van de waarde van hun woning aflossen op de hypotheek.

Ook kan een huizenkoper in de toekomst minder lenen. Een hypotheek mag niet hoger zijn dan 110 procent van de waarde van de woning. Die tien procent extra is voor het overgrote deel bedoeld voor de Kosten Koper.

Gedragscode banken

Minister De Jager van Financiën neemt hiermee de gedragscode over die banken in februari opstelden. De Jager pleitte aanvankelijk voor strengere normen die door de Autoriteit Financiele Markten, de AFM, waren opgesteld.

Van de AFM mochten kopers dan wel maximaal 112 procent van de waarde van hun huis lenen, maar ze zouden alle schuld boven de 100 procent in de eerste zeven jaar moeten aflossen. De banken vreesden dat de kosten in die eerste jaren dan te veel zouden oplopen, waardoor de woningmarkt nog verder op slot zou komen te zitten.

Vrijwillig

De Jager kiest voor een vrijwillige regeling. Omdat de AFM constateerde dat banken in het verleden regelmatig van de eigen regeling afweken, zal de AFM controleren of de banken zich aan de nieuwe code houden.

Voor woningen tot 350.000 euro waarvoor een hypotheek met NHG-garantie wordt afgesloten, gelden al soortgelijke eisen. 80 procent van alle woningen wordt op dit moment verkocht met een NHG-garantie.

Volgens de Jager ligt hier “al met al een pakket van maatregelen dat recht doet aan de door mij gestelde eisen en voldoende recht doet aan consumentenbescherming”.

Tevreden

Ook de AFM is tevreden met de nieuwe regeling. Volgens de toezichthouder wordt er nu bij het afsluiten van de hypotheek wel gekeken naar het salaris van de koper, maar veel te weinig naar de waarde van de woning. “We zijn blij dat de normen worden aangescherpt”, aldus een woordvoerder.

bron: NOS

Share Button
Tagged with: , ,
36 comments on “Volledig aflossingvrije hypotheek verdwijnt
 1. Long Time Lurker says:

  Wanneer gaan de regels in?

 2. nhz says:

  en weer blijkt dat Jan Kees volledig in de broekzak van de banksters zit. Er is vermoedelijk al een vette baan in het vooruitzicht gesteld, hoe dom moet je anders zijn om iedere keer opnieuw dit gespuis het beleid te laten bepalen …

  Het is in theorie een aanscherping, maar het stelt feitelijk niks voor. En omdat het voorstel van de banken zelf komt kun je er op rekenen dat ze de mazen in het net inmiddels ook al gevonden hebben.

 3. herman says:

  Per 1 augustus 2011

 4. Dow Jones says:

  @1…

  Per 1 augustus…

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/12/0321_1555_Akkoord_over_nieuwe_regels_tophypotheken.xml

  Het is een begin, maar dit is natuurlijk nog steeds pas het halve werk. Men hoeft nog steeds geen eigen kapitaal mee te brengen voor het kopen van een huis, zoals in Duitsland. We hebben zo’n beetje de hoogste hypotheekschuld per persoon ter wereld in dit land, en we blijven lekker aan de gang met tophypotheken. Zo noem ik lenen boven de waarde van het huis voor het gemak namelijk nog steeds maar even. Jammer dat men niet gewoon meteen heeft doorgepakt en een gezonde drempel in de kredietverstrekking heeft gelegd door de kosten koper niet meer mee te laten financieren. Als je namelijk zelfs de kosten koper niet zelf kunt opbrengen, heb je echt niets op de koopmarkt te zoeken. Jammer dus dat er niet gewoon een maximale financieringsmogelijkheid van 100% is uitgekomen. Dat is natuurlijk nog veel te hoog, maar het zou een signaal zijn dat men op de goede weg is. Maar waar maken we ons eigenlijk druk om. Als we de Ieren straks qua overkreditering en gedwongen verkopen rechts inhalen, zal de wal het schip wel keren…

  Cheerio,

  Dow Jones

 5. ll says:

  Ik hoorde zojuist een andere stelling. De schuldenberg in Olland is te hoog, en die moet omlaag, en DAAROM moeten de huizenprijzen nu gaan zakken.

  Nou dat is weer eens een andere visie.

  🙂

 6. magnum says:

  t’s afwachten wat van deze escape de invulling in de praktijk zal zijn

  volgens site AFM

  Er blijft de mogelijkheid om bij uitzondering onder specifieke omstandigheden en goed onderbouwd de norm te overschrijden van wat maximaal geleend mag worden door een consument. Deze mogelijkheid werd in het verleden bij banken echter te vaak onterecht gebruikt waardoor de bestaande norm in de praktijk leidde tot te ruime hypotheekverstrekking. In de nieuwe code van de banken kan een hypotheek alleen boven de inkomensnorm worden geadviseerd onder striktere voorwaarden.

 7. Marketwatch says:

  Oftewel de banksters hebben jan Kees volledig in de zak. Toch jammer want ik had de stille hoop dat Jan-Kees met z’n dikke nek niet zou buigen voor de druk en hetr AFM voorstel zou overnemen, maar helaas…

  Deze zgn aanpassing is natuurlijk flauwekul omdat je al meer dan een jaar geen 100% aflossingsvrije hypotheken kunt krijgen, oftewel er veranderd niks tov de huidige situatie.

 8. Frans says:

  Toe maar! beperking tot 110% maar dan gelukkig wel met mogelijke uitzonderingen!
  Krankzinnig! Houd de AFM weer goed aan het werk natuurlijk betaald door de Nederlandse belasting betalers!

 9. nhz says:

  @6:
  en dan maar hopen dat de code voor de hypotheek uitzonderingen strikter is dan die voor de bonussen. Ik vrees van niet, want ze worden beide grotendeels door de belastingbetaler betaald 🙁

  Ook de huizenkoper krijgt nog steeds automatisch een bonus bij aankoop van een huis, al gaat die bonus inmiddels grotendeels op aan de KK; maar het blijft allemaal gratis geld waarmee ze spelen.

 10. RealisT says:

  Gewoon de overdrachtsbelasting afschaffen en vervangen door een verkopersbelasting over het verschil boekwaarde tussen verkoop en aankoop.

  Vervolgens minimaal 10% eigen geld meebrengen. Hoef je nog maar 90% te financieren. Voor een volgend huis 20% of meer.

  Verder onmiddellijke afschaffing HRA voor diegenen die er al jaren van profiteren (helemaal nergens meer voor nodig). De overige HRA over 30 jaar looptijd afbouwen. Kan makkelijk als je ook aflost want dan gaan je rentelasten omlaag. In feite verplicht geleidelijk een lineaire hypotheek aantrekkelijker maken.

  Misschien dat het dan ergens op gaat lijken. Dit voorstel is echter nog steeds een wassen neus.

 11. Foutieve vermelding:
  in dit artikel staat vermeld dat NHG geld voor woningen tot € 350.000.-. dit moet zijn voor hypotheken tot € 350000,- en met een maximale koopsom van € 312.500,-

 12. nhz says:

  @10:
  laat ze eens een voorbeeld aan China nemen: eerste huis 40-60% aanbetalen, 2e huis 100% cash betalen.

  @11:
  zeker weten? Ik hoorde vroeger regelmatig dat mensen een NHG hypotheek hadden op een huis van bijv. 1 miljoen. Dan hadden ze bijv. 8 ton aflossingsvrij bij van Lanschot, en 2 ton hypo er bovenop met NHG garantie. Dat schijnt officielel niet te kunnen, maar werd door WeW gewoon geaccepteerd. Makkelijker kun je speculeren niet maken. Zou me verbazen als ze dat serieus aanpakken en je nu ineens geen NHG meer krijgt voor huizen boven 312K. Dat zou in feite discrimineren voor mensen die een flink deel van een duurder huis zelf willen betalen, en werkt misschien wel contraproductief.

 13. lorenzo says:

  Ja de chinezen : Chinezen hamsteren luxe appartementen – l http://goo.gl/eNwyf

 14. nhz says:

  @13:
  saillant detail is dat veel van deze speculatie woningen uitsluitend uit muren en een dak bestaan … Dat men (voorlopig) niet van plan is er te gaan wonen kan niet beter duidelijk gemaakt worden. Of je dit ‘luxe’ moet noemen betwijfel ik, maar misschien is het luxe als iemand zich zoiets kan permitteren 😉

 15. RealisT says:

  @14

  Zoiets noemen ze hier gewoon casco.

  En het kost vaak ook nog meer, want voor minderwerk moet je immers altijd bijbetalen. 😉

 16. xenobinol says:

  Huren…. wat anders 😉

 17. Juan Belmonte says:

  De volledig aflossingsvrije hypotheek verdwijnt. Huizenkopers moeten in de toekomst minimaal de helft van de waarde van hun woning aflossen op de hypotheek.

  JA MAAR
  JA MAAR

  Lenen EN WEL terugbetalen ?

  Hiermee beschadigen ze de economie, waar zijn de Jeroen’s, Dr T’s, Ludwig von Mises-en om zich hier over op te winden ?

  Daarenboven:
  AFM stelt eisen die misschien wel goed zijn voor de consument beschermen maar die geen goed doen op de woningmarkt.

  Met deze quote legt mevrouw Marlies Pernot uit dat de bescherming van consumenten ondergeschikt was aan het algemene belang van Hogehuizenprijzen.

  Waarmee het Kamikaze Koperschap, zoals ook aangemoedigd door de Vereniging Geleend Huis, maar weer eens aangetoond is.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-03-2011/marlies-pernot-veh-schaf-overdrachtsbelasting-nu-af/#comment-67161

  Laten we er maar weer eens flink wat doekjes omheen winden 🙂

 18. Juan Belmonte says:

  Van de AFM mochten kopers dan wel maximaal 112 procent van de waarde van hun huis lenen

  Hahahaha

  Een maatregel in Holland om de hypotheek te beperken tot 112% EN OOK NOG EENS aflossen tot 100% in 7 jaar.

  Nou, neemt u van Juan maar aan, ze zijn aan de beurt hoor, die Kamikaze Kopers 🙂

  Het is toch een volledige FARCE ?

 19. Juan Belmonte says:

  FARCE MINEUR

 20. Adamus says:

  Nhz,

  Die vanLanschot constructie werd rond 2002 nog gedaan. Nu snap ik met terugwerkende kracht waarom een kennis van mij 2 hypotheekcontracten heeft 🙂

 21. Adamus says:

  Pernot/veh een wassen neus, Juan.

 22. Claude says:

  Interessante reactie op een Elsevier-commentaar over dit onderwerp (zie artikel hier: http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Commentaren/292557/Aanpak-aflossingsvrije-hypotheek-is-geen-ramp.htm?rss=true )

  “Bij een volgende termijn, bijvoorbeeld van 5 jaar, maakt de bank een offerte. Als de offerte ongunstig is kan men overstappen. Jaja, overstappen na deze nieuwe maatregel. De volgende bank verlangt aflossingen, die moeilijk kunnen vallen. Dus zal er de neiging zijn om bij de oude bank te blijven. De oude bank weet dat en zal van de klant een hogere rente eisen. Want… overstappen wordt immers onaantrekkelijk… Moeilijke situatie voor mensen dit dit gaat treffen.”

 23. nhz says:

  @22:
  ja, zeker weten dat de banken goed nagedacht hebben over het plannetje dat hun Jan Kees heeft afgestempeld.

 24. bram says:

  wat ik me dus afvraag, hoe gaat het met klushuizen vanaf 1 augustus? 110% is niet genoeg om te renoveren lijkt mij.
  Valt extra lening t.b.v. renovatie buiten die 110% want anders worden we gedwongen tot (standaard) nieuwbouw, toch?

 25. nhz says:

  @24:
  ik denk dat ze nog steeds de waarde na renovatie beoordelen. Maar ik ben ook wel benieuwd wat precies de eisen zijn. Mag je nog steeds een extra keuken van 50K euro zo bij de aankoopprijs optellen? Het zou me niks verbazen hoor … en anders verzint de bank vermoedelijk wel een aantrekkelijke lening met het huis als onderpand 😉

 26. Mark says:

  Voor bestaande koopwoningen geldt in Februari 2011 (bron kadaster):

  gemiddelde hypotheeksom = 288.502,-
  gemiddelde koopsom = 234.444,-

  Dus gemiddeld is de hypotheek 123%

  Als dit maximaal 110% wordt dan moet die 13% toch ergens vandaan gaan komen.

 27. nhz says:

  @26:
  bizar, als je bedenkt dat er misschien ook nog huizen zonder hypotheek gekocht zijn, of met een deel cash betaald …

 28. Wilko says:

  @26
  Komt dit misschien door verbouwingen e.d.? Dan blijft de koopsom gelijk, maar wordt de hypotheek vergroot.
  Nb. Blijft natuurlijk een flinke verbouwing van gemiddeld 50k op een huis van 220k…

 29. Mark says:

  @27
  eens, ik schrijf ook maar wat ik bij het kadaster kan opsnorren.

  De gemiddelde hypotheeksom is volgens mij wel voor alle hypotheken, dus ook voor nieuwbouw. Maar dit zou toch geen groot verschil mogen veroorzaken.

  http://www.kadaster.nl biedt misschien meer duidelijkheid.

 30. Claude says:

  @29 Lijken mij eerder herfinancieringen. Die zullen in de regel bij hogere hypotheken plaatsvinden om het aantrekkelijk genoeg te maken.

 31. Mark says:

  @27 & 29
  Herinner me net dat toen ik zelf in 2000 een huis kocht, nog in het goede oude gulden tijdperk, ook op de hypotheekacte, op advies v.d. bank, 50.000,- gulden meer heb laten aangegeven zodat bij een eventuele verbouwing i.c.m. verhoging hypotheek niet nogmaals een ritje naar de notaris gemaakt diende te worden. Dit kan veel verklaren.

  Maar deze extra ruimte zal toch ook wel binnen de 110% limiet gaan vallen. Anders is het weer maximaal symbool politiek.

 32. Rob says:

  Deze maatregel is wel degelijk een dramatische maatregel voor de woningmarkt. Reken even mee: ongeveer de helft van Nederland heeft een 100% aflossingsvrije hypotheek. De banken gaven destijds ongeveer 5 keer je jaarinkomen aan hypotheek. Dus: Hans en Monique (klasse hoger dan Henk en Ingrid) verdienen samen 50K bruto, dan konden ze rond de 250K lenen, misschien iets meer. De rentelasten voor Hans en Monique waren in het geval van een aflossingsvrije hypotheek ongeveer 15000 euro per jaar bruto. Is ongeveer 8500 netto per jaar. Op basis van deze lasten calculeerden de banken hoeveel iemand maximaal kon lenen. Hans en Ingrid konden de lasten dragen: ongeveer 700 euro netto rentelasten per maand en geen aflossing.

  En dan nu de nieuwe situatie: in 30 jaar moet de helft worden afgelost: dat is dus 125.000 euro in 30 jaar. Komt neer op ruim 4000 euro per jaar. Netto, want niet aftrekbaar.

  Pieter en Christien (die na 1 augustus een hypotheek gaan afsluiten) gaan nu dus geen 8500 euro netto per jaar betalen maar 12.500, ruim 40% meer.

  De banken gaan dit meenemen in de inkomenstoets, dat kan niet anders. Dat gaat dus betekenen dat de ratio inkomen-te verkrijgen hypotheek nog verder terug gaat lopen, ik denk naar ongeveer 3,5x het bruto jaarinkomen.

  En zoals iedere markt werkt: het aanbod zal zich uiteindelijk aan de vraag gaan aanpassen: met 50K bruto inkomen kan je straks 175K lenen.

  Wat zal er met de huizenprijzen gebeuren? Een ‘gemiddeld’ huis zal dus rond de 175K gaan kosten, dat kan niet anders want er is niet meer te financieren voor de gemiddelde verdiener. Wat kost een ‘gemiddeld’ huis nu? *vinex, rijtje, 200 m grond. Denk aan 250-300K.

  Door deze maatregel gaat de huizenmarkt de komende jaren nog eens ongeveer 25-30% zakken, dat zal geleidelijk zijn, denk aan 4 tot 5 jaar, dan is de markt uitgediept. Is geen wilde bewering maar een eenvoudige rekensom op basis van het feit dat de prijzen van het aanbod in een financieringsgedreven markt worden bepaald door de financeringsmogelijkheden van de vraag.

 33. Adamus says:

  25 nhz

  Die keuken er bij optellen mag nog steeds. Ook badkamer, open haard, design radiatoren etc. ; allemaal spulletjes die de 30 jaar niet halen of smaakgebonden zijn.

 34. Claude says:

  @32 En dan inderdaad maar direct hopen dat de rente niet stijgt. De HRA aanpassen dat je slechts kunt aftrekken over het geen je niet hebt afgelost (op welke wijze dan ook) is hiervandaan slechts een sinecure. Kunnen ze het ook nog direct verkopen dat het sociaal is voor starters die het hele bedrag dus dan nog hebben open staan (in de eerste reacties dacht de PvdA ook dat dit het gevolg was).

  Wat wel is: de NHG werkt al zo. En omdat 80% van de hypotheken NHG is, zullen de LTI-eisen wel niet zo hard veranderen. Echter, dat geldt natuurlijk niet voor de pandjes boven de 5 ton. Is toch anders als je 2,5 ton moet aflossen in 30 jaar. Voor al die scheefkopers die gecasht hebben jaar op jaar en in een woning van 7 ton zitten in Amstelveen, volledig aflossingsvrij met een inkomen van 70k, die kunnen geen kant op. Die mogen 1000 euro per maand extra aflossen willen ze verhuizen. Of de helft bij 350k. Bovenkant neemt de onderkant vervolgens mee. Dat is wat ik denk.

 35. Iva Jose says:

  Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van een lening, zodat u uw zelf te

  helpen bij

  bedrijfsleven, schuld, de aankoop van onroerend goed dan is deze financiële

  onderneming is hier om

  u helpen om die kans in het verkrijgen van een gelegaliseerde lening en

  beveiligde lening

  lening zonder geen verdere expenses.Stated lager is dan de persoonlijke

  gegevens die nodig zijn om

  verder te gaan met de transactie.

  LENING AANVRAAG TE VULLEN EN TERUG.

  Volledige naam:
  Leeftijd:
  Geslacht:
  Adres:
  Bedrag dat nodig is:
  Land:
  Staat:
  Postcode:
  Beroep:
  Positie in de kantoor:
  Maandelijks inkomsten:
  Toegepast voor:

  Onmiddellijk krijgen we de gevulde gegevens geven wij u onze

  leningsvoorwaarden en

  omstandigheden, zodat we verder kunnen gaan met jullie lening overdracht

  zonder niet verder

  vertragingen als u eens zijn.

  Wij wachten uw reactie.

  Groeten.

  Mevrouw Iva Jose.

  E-mail: ivajose123@gmail.com

 36. Rose says:

  Groeten aan iedereen die er zijn, ik ben mevrouw Rose Hilton.I nooit geweten dat we nog steeds eerlijk geldschieter in dit world.I hebben bijna verloor mijn zoon vanwege zijn medische toestand, ik was niet in staat om zijn ziekenhuis rekeningen te betalen en zelfs mijn bedrijf ging onder als gevolg van de medische toestand van mijn son.Today ik geef God de eer en dank aan mevrouw Jessica Valencia die eindelijk schenk mij een bedrag van 35000euro dat bracht me terug naar mijn goede stand en die van mijn son.God Bless.Apply met hen via e-mail: info.valencia124@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*