Huizenprijs Engeland blijft dalen

De huizenprijzen in Groot-Britannië zijn in februari met 17,6 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste prijsdaling op jaarbasis sinds in 1991 werd begonnen met de metingen.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Britse hypotheekbank Nationwide.

In januari gingen de huizenprijzen al met 16,6 procent omlaag op jaarbasis. Ten opzichte van januari daalden de prijzen met 1,8 procent. De gemiddelde huizenprijs bedraagt nu 147.746 pond sterling (ruim 165.000 euro). Dat is het laagste prijsniveau sinds april 2004. De Britse huizenprijzen dalen nu al zestien maanden achtereen.

Diepe recessie
Analisten verwachten dat de Britse huizenprijzen dit jaar nog eens 15 procent kunnen dalen. De Britse economie verkeert in een diepe recessie. Om de huizenmarkt en de economie te stimuleren, werd de rente in Groot-Brittannië scherp verlaagd tot 1 procent, het laagste renteniveau ooit.

Home price GB

bron: anp

Share Button
44 comments on “Huizenprijs Engeland blijft dalen
 1. RealisT says:

  Tja, twee jaar geleden nog een interessante discussie gehad met een zakenpartner (type babyboomer) uit Engeland over de huizenprijzen aldaar. Bleef natuurlijk stug volhouden dat de prijzen altijd zouden stijgen. Resultaten uit het verleden boden ineens wel garantie voor de toekomst. Er was geen sprake van een zeepbel. Bij hem in de buurt stegen de prijzen immers alweer.

  Nu 2 jaar later ga ik m’n flesje single malt naar keuze maar eens bij hem claimen.

  Overigens is 165k Euri ook een mooi streefgemiddelde voor de Polder.

 2. nhz says:

  gelukkig voor de Ger Hukkers en dr.t’s is Nederland anders 😉

 3. BenBau says:

  Nou je ‘t zo zegt nhz, zou dr.t niet gewoon Ger Hukker zelf zijn? Gewoon, om ons te irriteren?

 4. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  De gemiddelde huizenprijs bedraagt nu 147.746 pond sterling (ruim 165.000 euro). Dat is het laagste prijsniveau sinds april 2004. De Britse huizenprijzen dalen nu al zestien maanden achtereen.

  Maar de heer Ed van der Bijl verwacht (nog steeds?) een prijsexplosie op Hollandse nieuwbouw:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-11-2010/de-huizenmarkt-stort-in-2011-weer-in/#comment-56750

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2010/ed-van-de-bijl-verwacht-prijsexplosie-nieuwbouwwoningen/#comment-50963

  Gelukkig hebben we voldoende
  cabarettiers met métiers
  (van spindoctor) 🙂

  Het mooie is ook dat die 7 redenen om TOEN een huis te kopen NU al helemaal niet meer genoemd worden door de NVM…

  Hahahahaaaaaaaaa 🙂

  MET DE KENNIS VAN NU 🙂

 5. RealisT says:

  @3

  Bijna goed.

  Dr. T(ophypotheek) is een finanmannetje die zijn oom Ger zo af en toe met advies terzijde staat. Gouden duo!

 6. Juan Belmonte says:

  Hier volgt een bericht van Hogehuizenprijsminnend Engeland:

  Om de huizenmarkt en de economie te stimuleren, werd de rente in Groot-Brittannië scherp verlaagd tot 1 procent, het laagste renteniveau ooit.

  Nota bene in die volgorde verwoord…. (eerst de huizenmarkt dan de economie)

  Maar met -/- 17% gaat het (ook bij 1% rente) niet omhoog met die huizenmarkt.

 7. Juan Belmonte says:

  Dr T. houdt ons wel scherp, anders wordt het hier zo gezapig….

  Bovendien waardeert Juan wel een Torro met een dikke nek (zoals ze in België zeggen), jammer ook dat Ludwig von Mises elders is gaan grazen…

 8. nhz says:

  @3:
  hij begon hier te buurten kort nadat wij waren gaan buurten op het NVM blog, misschien geen toeval.

 9. RealisT says:

  Over dikke nekken gesproken:

  Blijkbaar kun je van hoofdpijnwijn toch een grand cru maken als je hem een tijdje in de kelder legt…

  Amerika verkoopt opgekochte hypotheekbeleggingen

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/12/0321_1550_Amerika_verkoopt_opgekochte_hypotheekbeleggingen.xml

  Misschien iets voor pensioenfondsen die niet meer in edelmetalen mogen beleggen.

 10. Nico de Geit says:

  Nieuwe ontwikkelingen:

  – De Telegraaf meldt dat aardbevingen van 7.0 toch mogelijk zijn.

  – Wat is je huis nog waard als Daffy een paar leipo’s inhuurt om een paar Franse kerncentrales op te blazen?

  – Derde wereldoorlog komt steeds dichterbij. Economische problemen in het verleden schijnen ook met oorlogen ‘opgelost’ te zijn. Als de machthebbers het niet meer weten gaan ze oorlog voeren.

  Oud:

  – Overstromingsrisico van grote delen van Nederland

  – Risico van enge ziektes die de bevolking decimeren, en dus ook de vraag.

  – Gevolgen van immigratie uit derdewereldlanden wordt over het hoofd gezien. Mensen afkomstig uit de derde wereld hebben gemiddeld een (veel) lagere arbeidsproductiviteit. In de grote steden is meer dan 50% van de jeugd oorspronkelijk afkomstig uit een derdewereldland.

  De Geit denkt hard na over een tweede locatie in Thailand of de Bahama’s. Inclusief betaal-spaar en beleggingsrekening.

 11. Nico de Geit says:

  Off Topic:

  De verantwoordelijke Amerikanen zouden bij het internationale strafhof uitleg moeten geven waarom ze zaterdagavond 112 kruisraketten afschoten waardoor meer dan 60 mensen stierven, wegen en bruggen en een ziekenhuis vernield werden.

  Voordat je zoiets doet denk je toch na? Irak bewijst het tegendeel. De toon die het RTL en NOS journaal aanslaan, alsof ze met iets nobels bezig zijn vind ik om te kotsen. Die toon maakt ze medeplichtig.

  Poetin, vanmiddag live in een raketfabriek, filmpje: http://rt.com/news/libya-conflict-reaction-russia/

  Een paar Europese landen doen mee met de VS, anderen niet. Rusland is tegen, India en China zijn tegen. De Arabische landen vinden het maar niets, de Afrikaanse landen zijn tegen. Op de Nederlandse tv zie je niets dan propaganda.

 12. Nico de Geit says:

  Off topic:

  Het gaat niet zo best met mijn aandelen – ca. -8% sinds januari. Wat is er aan de hand, zijn de aandelen minder waard geworden of de euro meer?

 13. Nico de Geit says:

  Denial – acceptance – fear

  Ik denk dat ze in GB inmiddels in de fear-fase zitten. Hier blijven veel mensen ontkennen. Veel huizen staan hier al jaaaaren te koop.

  Wie gaat er kopen in een dalende markt? Antwoord: alleen mensen met een roze bril of die totaal niet kunnen rekenen – en daar zijn er veel van!

 14. RealisT says:

  @10

  “Als de machthebbers het niet meer weten gaan ze oorlog voeren”

  Volgens mij hebben de machthebbers al enige tijd de oorlog verklaard aan de burger. Iedereen en alles wordt afgeluisterd en is schuldig totdat het tegendeel is bewezen.

  Zelfs online gaming is al verdacht omdat men daar ongehinderd en ongemerkt over bepaalde zaken kan communiceren zonder dat het opvalt. Zal binnenkort wel verboten worden. 😉

 15. Goudbelegger says:

  Denk dat je gelijk hebt, ga verhuizen, na mij komt er een Bulgaarse handelaar in. Het hele blok wordt steeds meer 3e wereld. Amsterdam staat nog wat te wachten, zie over het algemeen veel oude Nederlanders, niet 50+ maar eerder richting de 75 en veel jonge allochtone families, over 10 jaar zijn de verhoudingen autochtonen, allochtonen totaal anders. In de grote steden ligt automatisch veel politieke macht. Maak me ook ernstig zorgen over dit land.

  ———

  Gevolgen van immigratie uit derdewereldlanden wordt over het hoofd gezien. Mensen afkomstig uit de derde wereld hebben gemiddeld een (veel) lagere arbeidsproductiviteit. In de grote steden is meer dan 50% van de jeugd oorspronkelijk afkomstig uit een derdewereldland.

  De Geit denkt hard na over een tweede locatie in Thailand of de Bahama’s. Inclusief betaal-spaar en beleggingsrekening.

 16. nhz says:

  @9:
  ja, de hoofdpijnwijn wordt ongetwijfeld weer met de hoogste grand cru waardering van S&P en Moody verkocht aan omgekochte sukkels zoals onze pensioenfondse, waarna het grote uitkleedspel zich kan herhalen. Jammer dat er geen ezels werken bij ABP en co.

  @10:
  hoe ver liggen de Bahama’s boven zeenivo?

  @11:
  verklaring: de oude kruisraketten moesten opgemaakt zodat ze nieuwe kunnen bestellen en de boefjes van het militair-industrieel complex weer wat kunnen bijverdienen. Altijd mooi ook zo’n oorlog om nieuw wapentuig uit te testen en commercials te maken, ze worden gratis uitgezonden door de Fabeltjeskrant etc.

  @12:
  nog een paar dagen bommen gooien en de AEX en DOW staan op een nieuwe top 🙂

  @13:
  het grote verschil is dat in GB de overheid NIET het handje er onder houdt. Niks NHG, drie jaar aftrekbaarheid van tweede hypotheek, enz. enz. enz. De rente is wel ‘laag’, maar hier is hij in de praktijk nog lager …

  @15:
  “Maak me ook ernstig zorgen over dit land.”

  ik ook, maar niet om deze reden. Ga eens wat geschiedenis van Nederland lezen, het is één en al immigratie (en soms een emigratiegolfje als het uit de hand liep). Je kunt hooguit zeggen dat ze in het verleden een gelukkiger hand hadden met de keus van migranten, dat is wel een les die men eens ter harte zou moeten nemen.

 17. nhz says:

  Overigens vind ik het wel bizar hoe ze een lijn trekken in die huizenprijsgrafiek hierboven; het suggereert bijna dat de actuele prijs precies goed is.
  Normaal trek je een lijn over de toppen (toppunt van speculatie) of onder de bodems (steun, koopmoment?), maar misschien was dat te confronterend 😛

 18. Nico de Geit says:

  @ 16 nhz

  “hoe ver liggen de Bahama’s boven zeenivo?”

  Een paar meter? Als het Bahama’s wordt dan is het een ligplaats voor een zeilboot. In de Bahama’s is alles prijzig. Panama is betaalbaarder, maar daar is het klimaat weer minder.

  Een betonnen bak met goed sluitend deksel kan natuurlijk ook uitkomst bieden voor rampen.

  Ik wil best een huis of grond kopen, maar niet tegen idiote prijzen. Een 2e locatie is nooit verkeerd, een bankrekening op die plek ook niet.

  Ik zie liever niet dat mijn kleinkinderen gebrutaliseerd worden door barbaren. Een locatie vinden waar je nageslacht in lengte van generaties in welstand kan leven is niet eenvoudig. Nederland lijkt me niet de beste locatie.

  Met een zeilboot kun je rond de wereld gaan en een geschikte locatie zoeken.

  Als het economisch minder gaat is de kans op rotzooi groot. Als er dan ook niet veel meer te verdienen valt kan ik beter mijn biezen pakken. De vraag is nog steeds: waarheen?

  Voor pensionado’s is het niet zo’n punt, maar waar kunnen kinderen en kleinkinderen een welvarende toekomst opbouwen?

 19. Goudbelegger says:

  @16 ja, hehe, daar gaat het toch allemaal om?????? IQ is erfelijk.

  Vind buitenlanders trouwens vaak aardiger dan Nederlanders maar daar gaat het even niet om, hoe behouden we onze welvaart, niet op deze manier ben ik bang.

  —–

  Je kunt hooguit zeggen dat ze in het verleden een gelukkiger hand hadden met de keus van migranten, dat is wel een les die men eens ter harte zou moeten nemen.

  @18 denk dat woIII er aan komt, krijg dan maar eens je Nederlandse pensioen als je ergens in Spanje zit, vergeet dat maar mooi. Hoe goed ken jij de bijbel Nico???

 20. lorenzo says:

  18 , die vraag moet je hier niet stellen . Ik neem aan dat je op de second home beurs bent geweest ? Zoniet , moet je nog eens te rade gaan of het een serieuze denkwijze is. Ik hoor het nl. te vaak.

 21. nhz says:

  @18:
  als je niet gebrutaliseerd wilt worden door barbaren zou ik om te beginnen wegblijven uit de Bahama’s. Je weet wel, die van ‘Barbarians at the Gate’ 😛
  En Amerikanen in het algemeen ook trouwens, al schijnt er op de Bahama’s tegenwoordig zeker 25% Chinezen te wonen (misschien ook kapitaalvlucht?).

  Ik ben nog steeds een fan van Nieuw Zeeland, maar ik wordt er te oud voor zo langzamerhand (mede door de steeds lastiger regeltjes). Dan moet je natuurlijk niet in de omgeving van Christchurch gaan wonen ;(

  Sommige stukjes Zuid-Amerika (m.n. Uruguay) lijken me ook nog steeds een vrij goede keus, zeker als je toenemende politiek/economische ellende en klimaatproblemen verwacht.

  Ik kwam pas trouwens nog een boot tegen die geheel zelfvoorzienend is en zelfs zonder diesel nog flink kan doorvaren dankzij allerlei moderne technologie (golfslag, speciaal zeil, solar enz.). En natuurlijk met hydroponische tuin etc. voor eigen voedsel. Weet niet of ze er gratis jodiumtabletjes bij doen.

  @19:
  IQ is niet erfelijk, hooguit de bovengrens. In de praktijk speelt milieu/opvoeding een doorslaggevende rol (even een pluspuntje voor de onderwijzenden op de site … al denk ik dat de ouders een belangrijker rol kunnen spelen), behalve dan in tweeverdienend Nederland.

 22. Nico de Geit says:

  @ nhz 21

  “IQ is niet erfelijk, hooguit de bovengrens. In de praktijk speelt milieu/opvoeding een doorslaggevende rol”

  Hoe het ook zij, de multiculturele samenleving is mislukt. 2e en 3e generatie allochtonen doen het economisch gemiddeld (veel) minder dan allochtonen volgens het CPB/CBS.

  Bahama’s een paar meter boven de zeespiegel. Best hoog in vergelijking met veel delen van Nederland. 😉

  —————–

  “Hoe goed ken jij de bijbel Nico???”

  Aardig goed. Vooral Jezus ken ik goed: hij belooft veel maar maakt niets waar. Ondertussen bedreigt hij mensen met hel en verdoemenis als ze niet doen wat hij zegt of als ze aan hem twijfelen. Het is een opdringerige oplichter, onruststoker en dictator, Koning der Joden volgens Pilatus.

 23. beurse beurs says:

  @21

  “IQ is niet erfelijk, hooguit de bovengrens. In de praktijk speelt milieu/opvoeding een doorslaggevende rol”

  Dit is niet waar. Meest recent inzicht in deze kwestie leert ons dat intelligentie voor >80% erfelijk is.

 24. Goudbelegger says:

  @21/ 18 nieuw zeeland is inderdaad lastig, vriendin verdiept zich er wat in.

  /19 uit onderzoek blijkt dat we met z’n allen steeds intelligenter worden en dat als je kind dommer is dan jij je meteen naar de dokter moet want de regel is dat het kind steeds iets slimmer is dan de ouders. Dat is goed nieuws voor de verandering..

  Het lijkt wel alsof je erg links bent opgevoed/ gevormd en dat botst met je rationele ideeën.

 25. Goudbelegger says:

  @22 ok, duidelijk. Bedoelde eigenlijk de Armageddon voorspelling. Denk je dat we daar nu aan het begin van staan? Lijkt totale waanzin zo’n vraag : ) maar ik sluit niks meer uit, je kan niet zeggen ‘het is onzin’, we weten het niet..

 26. Nico de Geit says:

  @ 25 Goudbelegger

  “Bedoelde eigenlijk de Armageddon voorspelling. Denk je dat we daar nu aan het begin van staan?”

  Ik weet het niet. Veel puzzelstukjes vallen inderdaad op hun plek. Misschien hebben de Joden die de bijbel schreven deels oudere bronnen gebruikt of zoiets. Misschien hebben ze die informatie van hun vader, (de duivel volgens Jezus).

  Als ze me opsluiten vanwege mijn denkstoornis vraag ik een bijbel, dan kan ik alles op een rijtje zetten.

  Daarna gaat het weer mis natuurlijk: ik ga dan Jezus volgen en de Joodse machthebbers vertellen dat de duivel hun vader is, dat ze slangen zijn en dat ze kinderen van Satan zijn – net als Jezus zei. Jezus gebruikte slechts éénmaal geweld: hij joeg de geldwisselaars met geweld de tempel uit.

  In de tijd van Jezus pikten de Joodse machthebbers/geldwisselaars dat niet, ze wilden bloed zien. Veel vooraanstaande Joden slepen nog steeds graag mensen die kritiek hebben voor de rechter, dus dat zal het probleem niet zijn.

  Geloven is niet vrijblijvend, kijk naar de Branch Davidians in Waco, de hele kerk werd verbrand, inclusief gelovigen.

  Dit kan er gebeuren als je niet meer mee wilt doen met de normale maatschappij, als je weigert te buigen voor de NWO, Ruby Ridge filmpje: http://video.google.com/videoplay?docid=-4565369222910430105#

 27. nhz says:

  @23:
  geloof ik echt 100% helemaal niks van. Maar geef me gerust een linkje als bewijs dat ik ongelijk heb, bijv. een artikel op PubMed.

  @24:
  ik denk dat de testjes steeds beter op de geteste subjecten worden afgestemd; ik geloof er namelijk niks van dat mensen steeds intelligenter worden (integendeel, het kan bijna niet anders dan dat het IQ daalt met al die moderne medische technieken). Wist je dat chimpansees in een op hun interesse aangepaste IQ test ongeveer 90 scoren?

 28. nhz says:

  P.S. voor de gelovers in erfelijkheid van intelligentie: kennen jullie de geschiedenis van die spermabank voor Nobelprijswinnaars, en hoe intelligent de kindertjes waren die daar uit voortkwamen?

  Ik geef toe dat je wellicht een IQ ruim onder het gemiddelde moet hebben om op zo’n manier een kind te willen produceren, maar toch …

 29. bigD says:

  In Nederland mag je je neus, ogen, oren, huidskleur, bouw, lengte en atletisch vermogen van je ouders erven, maar de hersenen niet. Het Ministerie van de Waarheid, onder aanvoering van GL heeft besloten dat IQ aangeleerd is. Andersdenkenden zijn intellectuele terroristen, aangejaagd door Al Qaeda, onder invloed van drugs.

 30. Nico de Geit says:

  @ 29 Big D

  “In Nederland mag je je neus, ogen, oren, huidskleur, bouw, lengte en atletisch vermogen van je ouders erven, maar de hersenen niet.”

  Ik vind het aannemelijk dat gedrag ook in belangrijke mate overerfbaar is. Een wesp bouwt een nest, een spin een web. Dat is niet aangeleerd maar voorgeprogrammeerd.

  Natuurlijk kunnen mensen denken en keuzes maken, meer dan insecten. Maar dat neemt niet weg dat het waarschijnlijk is dat veel gedrag uit de genen komt.

 31. Nico de Geit says:

  @ 25

  “Bedoelde eigenlijk de Armageddon voorspelling.”

  Nico is geen vriend van Joden die de duivel tot vader hebben, maar weet wel veel van de bijbel. Er zijn in ieder geval opvallend veel overeenkomsten tussen Het Beest van de eindtijd en de NWO.

  De bijbel hoeft geen voorspellend karakter te hebben, maar omdat het boek door Joden is geschreven zitten er Joodse fantasieën in. Die fantasieën zien we werkelijkheid worden omdat op veel belangrijke plaatsen in de maatschappij Joden het voor het zeggen hebben. En op die manier wordt een nachtmerrie werkelijkheid.

  Filmpje, Wallstraat Shuffle: http://www.youtube.com/watch?v=kDK2ywWI4t0

 32. nhz says:

  @29:
  bij die andere zaken is de overerving ook lang niet altijd de bepalende factor. En zelfs als erfelijkheid wél sterk bepalend is kun je raar verrast worden; ik herinner me het recente geval van een blanke Engelse vrouw die een tweeling kreeg met een blank resp. zwart kindje. En ze waren echt allebei van dezelfde vader.

  Ik denk dat je atletisch vermogen (ik zou zeggen: aanleg) enigszins kunt vergelijken met IQ: als je er niks mee doet en de kinderen tot hun 18e achter de spelcomputer hangen en fastfood eten, dan worden het echt geen atleten. Het komt er alleen uit als de omgeving het eruit haalt. Kijk ook eens naar de vele onderzoeken rond gemiddeld lager IQ bij zwarten en hoger IQ bij Aziaten (met blanken als referentie) in de VS. Iedere keer opnieuw blijkt dat het NIET om simpele erfelijkheid gaat maar dat het milieu (vooral gezinssituatie, invloed ouders) waarin deze kinderen opgroeiden veel belangrijker is.

  @30:
  het kan wel aannemelijk klinken en het speelt vrijwel altijd EEN rol (niet hetzelfde als de hoofdrol), maar de invloed van genetica wordt zwaar onderschat en deze ideeën zijn in wetenschappelijke kringen al lang weer op hun retour. Voor heel veel zaken is erfelijkheid een minderheidsfactor. En heel veel ‘gedragszaken’ zitten dan ook nog in epigenetica, dat niet direct (zonder meer) overerfbaar is, maar beinvloed wordt door omgevingsfactoren.

 33. Goudbelegger says:

  @26 ok. Het zou inderdaad kunnen dat bijbel weer op oudere zaken gebaseerd is en Indiase geestelijke boeken, Joodse, Christelijke, moslims daar allemaal min of meer mee begonnen zijn.

  Ik ga er vanuit dat het in ieder geval onstuimige tijden worden.

  Heb ook wel eens gelezen dat alles al vastligt, alles. Ik overweeg alles, het zou kunnen, ik weet het niet. Weet wel dat er veel logische voorspellingen zijn die allemaal op deze tijd slaan, logische voorspellingen, dus niet ‘bla bla dit zal gebeuren en dat’ maar dingen die in de context passen.

  Eén ding is voor mij wat dat betreft belangrijk. De economie stort in, China kan nog maar een kwart leveren van wat ze nu leveren aan het Westen, geven ons de schuld natuurlijk. Zolang dat niet gebeurt is er weinig aan de hand, zo zie ik het dan.. Kan ook dat de spanningen rond Israël oplopen maar dat merk je vanzelf.

  Wat betreft nhz, ga eens in het gooi rondkijken naar de ouders en kinderen en dan in een achterbuurt in Rotterdam. Je praat echt TOTALE onzin. Het lijkt wel alsof wij allemaal biologie gestudeerd hebben en rationeel iets mededelen en jij een pvda stemmende echt in de ideologie gelovende welzijnswerker bent.. Dit zeg ik niet om te provoceren, rustig, maar omdat het gewoon absurd is..

 34. Nico de Geit says:

  Hitler zegt er iets over in zijn hoofdwerk Mein Kampf: een poedel kun je niet tot windhond opvoeden en vice versa, het harde rennen is aangeboren.

  Maar goed, alles wat Hitler beweerde is natuurlijk slecht, en we moeten precies het tegenovergestelde doen.

  Op een gegeven moment zijn de rapen echt gaar. Dan kan het twee kanten op: Europa verandert in een jungle, of er breekt een nieuwe netheid aan en er mag helemaal niets meer.

  Triest voor die mensen die zich omlaag hebben voortgeplant, vooral voor die kinderen. Daar mag je nu nog niets van zeggen, maar het is slechts een kwestie van tijd totdat de overheid campagne gaat voeren om vooral niet omlaag voort te planten. Of de hogere mens verdwijnt gewoon, eerst uit Nederland, later van deze wereld.

  Misschien is deze aardbol wel bestemd voor beesten. Ik hoop in een volgend leven op een iets prettiger plek terecht te komen.

 35. nhz says:

  @33 (GB):
  blijkbaar ben je niet in staat het verschil te zien tussen erfelijkheid en opvoeding/milieu; verdere discussie lijkt me dan zinloos.

 36. Charlie says:

  @34, Nico:

  Misschien is deze aardbol wel bestemd voor beesten. Ik hoop in een volgend leven op een iets prettiger plek terecht te komen.

  Nou Nico, dan heb je je achternaam in ieder geval mee!
  Kop op, kijk eens goed om je heen. Wie maakt je wat.

 37. Goudbelegger says:

  @34 exact.

  @35 helaas ben ik ervaringsdeskundige, artsen, wiskundigen in de familie, moedertje links gehersenspoeld, doet me op een achterbuurtschool ‘omdat iedereen gelijk is’. Niet dus. Vergeet je nurture, linkse onzin. Heb het ook van geadopteerde kinderen gehoord, alles zit in de genen, opvoeding is niks. Heb het zelf ook gemerkt, vanuit jezelf wil je bepaalde dingen doen, opvoeding kan daar niks maar dan ook niks aan veranderen.

  Je had toch microbiologie gestudeerd? Evolutie? Doorgeven van eigenschappen? Fokken, good breeding. Volgens jou is alles maakbaar en zijn eigenschappen, ouders familielijn irrelevant. Begrijp dit soort teksten niet van een bioloog..

 38. nhz says:

  @37:
  ik ben officieel bio- en milieuchemicus.

  Ik zeg niet dat alles maakbaar is, alleen dat in de praktijk de omgeving veel belangrijker is, want dat is meestal de beperkende factor. Alle degelijke onderzoeken laten zien dat je ongelijk hebt. Als bijv. de leerprestaties in een achterstandswijk onder gemiddeld zijn, of in de grachtengordel boven gemiddeld, dan kun je helemaal niet zeggen of dat door genetica (laag IQ van de ouders) of omgeving komt, want die twee zijn in de praktijk niet onafhankelijk. Ook adoptiekinderen zegt heel weinig, tenzij ze super jong (voor 1/2 jaar ofzo) geadopteerd zijn. Het grootste deel van de invloed van de ouders/omgeving zit in de eerste 1.5 jaar. En als IQ echt helemaal erfelijk is, hoe verklaar je dan dat er nog steeds volop zeer intelligente mensen met bijv. zwarte huidskleur zijn? Dat had dan toch allang omlaag gefokt moeten zijn in de loop van de generaties? Of denk je dat die stiekum een blanke voorouder hebben? Ik snap eigenlijk ook niet dat iemand als jij je nog druk maakt over ‘zwarte scholen’ enzo, want als IQ toch helemaal erfelijk is dan maakt de school waarop die blanke kindertjes terecht komen niks uit, toch?

  Echt heel kortzichtig allemaal.

 39. Goudbelegger says:

  @38 inderdaad, omgeving is bepalend, maar alleen voor het iets slechter maken dan het is, je kan door omgeving niet iets meer maken dan erin zit. En omgeving binnen een generatie veranderen en massaimmigratie moet je niet verwarren met de langdurige omgevingsfactoren die van invloed zijn op evolutie he…………….. zeg het maar even..

  Je kan niet iemand met een iq van 90 professor natuurkunde maken door hem tussen zeer intelligente kindjes te zetten maar iemand met een iq van 180 die de potentie heeft om professor natuurkunde te worden kun je wel kapot maken door hem op een achterstandsschool te doen.

  Hoe kun je het anders zien?? Nico zegt precies hetzelfde met z’n hondjesvoorbeeld..

  Daarom zie ik het zeer somber in voor dit land maar allemaal onze eigen schuld trouwens, al die Afrikanen die hier bijvoorbeeld komen grijpen gewoon hun kans.

 40. spongebob says:

  IQ is voor een flink gedeelte maakbaar.

  Ga maar eens een paar maanden flink oefenen met IQ-tests en gegarandeerd dat je IQ dan vele procenten hoger uitkomt.

  Ik laat me niet afbluffen door die zgn. hoge IQ’s van sommige mensen.

 41. nhz says:

  @40:
  inderdaad, ik schat dat voor iedere keer dat je een gewone IQ test probeert, je IQ een paar punten stijgt. Recente tests schijnen daar enigszins rekening mee te houden maar toch … het is eigenlijk hetzelfde verhaal als met de chimpansees die een IQ van 90 halen als je – simpel gesteld – zorgt dat de vragen over bananen gaan.

  Een echt hoog IQ is trouwens bepaald geen garantie voor maatschappelijk succes; die mensen komen meestal terecht in baantjes zoals taxichauffeur of paaldanseres, omdat ze in gewone banen niet functioneren. Dus die komen dan vast ook in de laag-IQ-achterstandswijk van GB wonen. Een enkeling wordt topcrimineel of wetenschapper (maar dat laatste komt tegenwoordig zelden voor denk ik, want dan moet je dom genoeg zijn om een groot deel van je tijd te besteden aan netwerken, financierings aanvragen invullen etc.).

 42. Nico de Geit says:

  Als je een mens met een chimpansee kruist, hoe slim zal het resultaat dan zijn?

  Wil je er meer van weten, zoek dan op ‘humanzee’ of ‘chuman’.

  En begin er niet over dat het niet kan vanwege de chromosomen, want dat schijnt geen punt te zijn.

 43. nhz says:

  @42:
  chromosomen is inderdaad geen punt meer, al snapt men nog niet helemaal hoe het werkt. Voor allerlei dierlijke hybrides zijn inmiddels kweekprocedures ontwikkeld die ook vruchtbaar nageslacht opleveren.

  Ik denk eerlijk gezegd dat één en ander wel uitgeprobeerd wordt, in bijv. de VS of Japan waar ze nogal fascinatie met dat soort zaken hebben.

  Andere vraag: was zou het IQ zijn van de kruising tussen een mens en een worteltje? Toen ik studeerde hadden ze die al op het lab, probleem is wel dat je ze geen IQ test kunt afnemen, met de huidige techniek dan …

 44. trojan zbot says:

  Thanks for sharing your thoughts about woningmarkt buitenland.
  Regards

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*