Bestaande koopwoningen bijna 10 procent goedkoper dan jaar eerder

Verkochte bestaande koopwoningen waren in januari 9,6 procent goedkoper dan in januari 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is de grootste sinds het begin van de prijsindex bestaande koopwoningen in 1995. Dit hangt mogelijk samen met de verandering van de hypotheekregels per 1 januari. De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van geregistreerde bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Sinds 1 januari 2013 zijn de hypotheekregels veranderd. Kopers hebben mogelijk eind vorig jaar nog willen profiteren van de oude hypotheekregels. Dit zorgde eind 2012 voor een grotere vraag naar koopwoningen, wat tot een toename leidde van het aantal transacties. In de laatste vier maanden van 2012 lagen de prijzen nagenoeg op hetzelfde niveau.

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen lagen in januari 2013 op ongeveer hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 19 procent.

In de eerste maand van 2013 wisselden 6 260 woningen van eigenaar. Ten opzichte van een jaar geleden is de teruggang in transacties bijna 12 procent.

huizenprijzen

bron: CBS

Share Button
Tagged with:
303 comments on “Bestaande koopwoningen bijna 10 procent goedkoper dan jaar eerder
 1. Claude says:

  Gelukkig komt er binnenkort de mogelijkheid om een tweede lening af te sluiten zodat je de helft van je annuitaire aflossing kunt teruglenen.

 2. Pieter says:

  Het gaat nu steeds sneller. Volgens de Prijsindex bestaande koopwoningen is de gemiddelde verkoopprijs 206.583 euro. Ter vergelijking, in 2008 was deze 260.000 euro.

 3. nhz says:

  goed timing van erik(trol) om nu op wintersport te gaan, kan hij na terugkomst doen alsof er niks aan de hand is. Net als vele andere scheefleners die van de ‘overwaarde’ toch weer een mooie vakantie aan het genieten zijn in het verre buitenland 😉

  We zijn nu 5 jaar bezig geweest om 10 jaar terug te gaan in de tijd, in dit tempo zijn we over 5 jaar ongeveer op de bodem (nivo 1993-1995 lijkt me realistisch). Alleen is de vraag dan wel wie er nog een huis wil in Nederland tegen die tijd …

 4. HNK says:

  Claude,

  Haha, mooi gezegd het zou het kabinet en D66 sieren als ze weer een:

  “Oeps dit was eigenlijk best wel gevaarlijk zinloze constructie voor starters we trekken het terug.”

  zouden geven.

 5. nhz says:

  P.S.: werkeloosheid sterk gestegen, kennelijk lukt het de manipulators van het Ministry of Truth ook niet meer om de schone schijn op te houden. Als er één indicator is die van groot belang is voor de huizenprijzen dan is het wel de werkeloosheid, dus die factor gaat nu zijn invloed uitoefenen. En daarna kan de rente omhoog voor de volgende etappe, en uiteindelijk een serieuze aanpak van HRA en de talloze andere woonsubsidies:)

 6. Pieter says:

  Het vertrouwen van consumenten is in februari naar een historisch dieptepunt gedaald. Het consumentenvertrouwen daalde met 9 punten naar -44, het laagste niveau sinds de start van de seizoengecorrigeerde reeks in april 1986. Consumenten waren vooral pessimistischer over hun eigen financiële situatie. Ook het oordeel over het economisch klimaat verslechterde.

  Consumenten waren in februari 2013 veel negatiever over hun financiële situatie dan een maand eerder. Hun oordeel over het doen van grote aankopen veranderde daarentegen niet. Per saldo verslechterde de deelindicator koopbereidheid met 12 punten en kwam uit op -32. Zo gering is de koopbereidheid niet eerder geweest.

  Ook het oordeel over het economisch klimaat is verslechterd. Per saldo daalde de deelindicator economisch klimaat met 5 punten tot -63.

 7. HNK says:

  nhz,

  Ik dacht ook meteen, arme erikjes die zien ongeveer 3% van hun geleende vermogen in een maand verdampen.

 8. azijnseikerT says:

  5. Je maait het gras onder mijn reaguursel. Wilde het net hebben over de twee grootste schrikbeelden voor de hypotheekmarkt. Hoge werkloosheid en hoge rente. Eens kijken of de in Nederland zo geroemde terugbetalingsmoraal nog zo hoog blijft.

 9. erik(trol) says:

  NHZ: Ben nog niet weg, overigens heb ik me huis gekocht in December 2012 en ver onder de marktwaarde maar dat terzijde.

  Als je van 100% aflossingsvrij naar 100% aflossen gaat(met allerlij rare constructie’s) in zeer korte tijd, is het logisch dat de prijs wat zakt omdat de financierbaarheid afneemt.

  Het is alleen maar goed dat er met koeieletters in de krant staat -10%, want dat is natuurlijk ten opzichte van vorig jaar Januari, 7% was er al van af gegaan het vorig jaar, dus een bescheiden daling van 3% extra. Waarom is dit goed. Dit zorgt alleen maar voor een opeenstapeling van druk die bij de heer Blok op zijn tafel gaat verschijnen en dus reparatie naar 50% aflossen in 35 jaar.

  Overigens zie ik in de omtrek van 5km waar ik woon alleen maar woningen op de markt komen met immer hoge prijzen.

  Overigens ga ik niet op wintersport NHZ, zoals gezegd zoek ik de zon op. Gelukkig heb ik de overwaarde van mjin woning niet nodig om op vakantie te gaan, aan mijn hypotheekrente aftrek heb ik genoeg haha.

  Tja als huurder moet je je centjes nu apart houden voor de aankomende huurverhogingen, ach NHZ mischien een weekendje roompot, ook niks mis mee! Enjoy!

 10. Niek says:

  In 2015 kan het nog veel erger worden als mensen naar een jaar ww in de bijstand terecht komen.

 11. lorenzo says:

  erik(trol): en ver onder de marktwaarde

  wat is de marktwaarde ?

 12. lorenzo says:

  beter , een marktwaarde ….?

 13. Wilbert says:

  De gemiddelde verkoopprijs jan 2013 was dus 218.292 euro (jan 2012: 241.473).

  Gemiddelde verkoopprijs dec 2012 was 221.887.

  Maand op maand dus slechts een daling van 1,6%. Dat verbaast me, ik had een veel forsere duikeling verwacht/voorspelt.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71533NED&D1=3,6&D2=0&D3=0&D4=289,303&HDR=G1,T&STB=G2,G3&VW=T

 14. Daphne says:

  lorenzo,

  Dat vroeg ik me inderdaad ook af. Hoe weet je of het onder de marktwaarde is verkocht?

 15. Expatter says:

  Wilbert,

  Die twee gemiddelden kun je niet met elkaar vergelijken omdat het verschil in verkochte aantallen te groot is.

 16. Pieter says:

  Wilbert: Volgens de Prijsindex bestaande koopwoningen is de gemiddelde verkoopprijs in januari 2013 206.583 euro.

  Zie de excel sheet onderaan op de cbs pagina–> Prijsindex bestaande koopwoningen (maatwerk)

 17. NRW says:

  Maand op maand dus slechts een daling van 1,6%. Dat verbaast me, ik had een veel forsere duikeling verwacht/voorspelt.

  Ik zie toch een maand op maand daling in de prijsindex van ruim 3% (bovenstaande grafiek). Een accelleratie van de prijsdaling dus. Gemiddelde verkoopprijs is onbetrouwbaar omdat geen rekening wordt gehouden met het type/soort woning.

 18. Expatter says:

  Daphne:
  lorenzo,

  Dat vroeg ik me inderdaad ook af. Hoe weet je of het onder de marktwaarde is verkocht?

  Kan ook niet. De koopprijs bepaalt de marktwaarde en het is misschien verkocht onder de veel te hoge vraagprijs.

 19. anon says:

  Wilbert,

  1.6% per maand is een forse daling (als dat een heel jaar aanhoudt, geeft dat een een jaardaling van 18%). Maar hierin zit voor een deel seizoenseffect (december is meestal duurder dan januari) en een deel incidentele factoren (beleidsveranderingen). Met jaar-op-jaar veranderingen, corrigeer je het seizoenseffect (-10% ipv -18%). Hoeveel het incidentele effect is, en hoe lang dat aanhoudt, is moeilijker in te schatten.

 20. nhz says:

  Pieter: Ook het oordeel over het economisch klimaat is verslechterd. Per saldo daalde de deelindicator economisch klimaat met 5 punten tot -63.

  yes, en de beursindexen stond op de hoogste waarde in (meer dan ) 5 jaar. Central Bankster Magic 🙂

  Ik hoor van kleine ondernemers ook kommer en kwel verhalen, vooral over afgelopen maand …

  erik(trol): Dit zorgt alleen maar voor een opeenstapeling van druk die bij de heer Blok op zijn tafel gaat verschijnen en dus reparatie naar 50% aflossen in 35 jaar.

  Oja, de geldkraan moet nog voller opengedraaid worden voor de scheefleners; maar als er niet meer geld is dan helpt het niks om de kraan verder open te draaien 🙂 Sluit maar aan in de rij van miljoenen Nederlanders die ook vinden dat ze recht hebben op het behouden van hun welvaartsnivo van een paar jaar geleden, ondanks werkeloosheid en andere tegenvallers.

  erik(trol): Overigens zie ik in de omtrek van 5km waar ik woon alleen maar woningen op de markt komen met immer hoge prijzen.

  dat geeft alleen maar aan dat je in een wijk woont waar meer mensen hun kop in het zand steken; ik denk niet dat er veel verkocht gaat worden met stijgende vraagprijzen …

  erik(trol): Tja als huurder moet je je centjes nu apart houden voor de aankomende huurverhogingen, ach NHZ mischien een weekendje roompot, ook niks mis mee! Enjoy!

  zoals je wellicht weet kan ik desnoods de rest van mijn leven op vakantie, maar ik ben gewoon niet zo’n vakantietype. Je kunt beter zorgen dat je het in je eigen omgeving zo naar je zin hebt dat je die vakantie helemaal niet nodig hebt.
  En geen zorgen, ik ben al weer bezig met planning voor de jaarlijkse huurverlaging.

  Niek: In 2015 kan het nog veel erger worden als mensen naar een jaar ww in de bijstand terecht komen.

  inderdaad, die klap moet nog komen, over 1-2 jaar.

  Wilbert: Maand op maand dus slechts een daling van 1,6%.

  Uh … dat is toch mooi bijna 20% op jaarbasis, en op zijn Amerikaans berekend zelfs meer dan 20% 🙂

  Dat het niet meer is is m.i. gerelateerd aan de extra lage omzet, pas bij flink stijgende omzet ga je zien wat er echt met de prijzen gebeurt.

 21. Sean says:

  Sorry hoor, maar ik snap Erik wel. En dat als medestander van de meeste forumleden. Ik voorzag deze financiële crisis in 2005 al opdoemen, zonder daar prat op te willen gaan en heb vervolgens mijn spaargeld in edelmetaal omgezet, waar ik nog steeds achter sta en blijf staan, ondanks de daling ervan momenteel.

  Onlangs heb ik de prikkel om een mooie woning in het centrum van Groningen te kopen van me af gezet en huur nu een appartement voor €900,-. Als ik zie hoe de huurmarkt alhier groeiende is en met hoeveel gemak ik de betreffende woning indien nodig had kunnen verhuren, vraag ik me wel eens af wat wijsheid is. Aan het einde van de dag willen mensen toch wonen en woonlasten heb je sowieso.

  Mijn bijgestelde mening is; een goed onderhouden woning nabij goede voorzieningen kopen is niet per definitie verkeerd, mits betaalbaar (ook bij financiële tegenwind).

  Laten we geen tunnelvisie ontwikkelen, mede-wereldverbeteraars!

  🙂

 22. nhz says:

  NRW: een maand op maand daling in de prijsindex van ruim 3%

  nog mooier, dat is -30% annualised 🙂

  Als we dat volhouden zou ik over 2 jaar aan kopen kunnen gaan denken 😉

 23. erik(trol) says:

  Marktprijs kan je zelf bepalen door te kijken naar de verkochte woningen in jou omgeving en dan zelf even de prijs/kwaliteit te meten. Wat ik zie is dat vergelijkbare woningen(en vaak minder goed gelegen) een vraagprijs hebben van circa 270.000 euro. Als je na gaat dat er vaak al zo scherp mogelijk geprijsd wordt in de huidige markt(heb het wel over woningen die allemaal recent=lees afgelopen 10 jaar) opgeleverd zijn. Dan durf ik rustig te zeggen dat ik een behoorlijk stuk onder de marktprijs gekocht heb, aangezien ik er 210k voor heb betaald.

 24. lapje says:

  erik(trol): dus een bescheiden daling van 3% extra

  Even snel uitrekenen, 3% extra per maand is 36% op jaarbasis (niet samengesteld gerekend). ‘t Is maar net wat je bescheiden noemt.

 25. JR64 says:

  Het wordt allemaal nog veel erger .
  Ons land wordt ook nog eens overspoeld met potentiële arbeiders uit Oost Europa / Zuid Europa .Deze mensen zorgen ervoor dat de bestaande salarissen de komende jaren in NL verder gaan dalen .

  Ik kom al vele jaren in Oost Europa .Die mensen hebben naar verhouding nog veel minder dan in bijv NL
  Jaren geleden had ik al voorspeld dat de tijd gaat komen dan Nederlanders met een lager salaris genoegen moeten gaan nemen onder de druk van de toevloed van arbeiders uit het buitenland .

  Ik werd toen voor gek verklaard . Nu moeten mensen in de bouw (als ze ontslagen worden) gaan solliciteren tegen veel lagere salarissen .Anders komen ze niet meer aan de bak ,aangezien het aanbod van mensen die voor een lager salaris willen werken steeds meer toeneemt .

  Dit zal zijn effect gaan hebben op de gehele Nederlandse Economie . Door de hoge schulden opbouw van de laatste jaren komen steeds meer mensen in de problemen . De huizenprijzen zullen dus veel verder dalen .

  Met dank aan het beleid onstaan vanuit Amerika en inmiddels overgenomen in de gehele wereld .

  schulden nemen is /wordt beloond (lage rente)
  sparen is / wordt gestraft ( lage rente)

 26. azijnseikerT says:

  @Wilbert,

  Ik vind dat wel erg fors. Zo spaar ik elke maand 221.887 – 218.292 euro, zonder er wat voor te hoeven doen. Ja, wachten met een huis kopen (eerlijk toegegeven best lastig). Veel huishoudens houden dat bedrag aan het eind van de maand niet over.

 27. lorenzo says:

  Expatter: Kan ook niet. De koopprijs bepaalt de marktwaarde en het is misschien verkocht onder de veel te hoge vraagprijs.

  Een enkele koopprijs bepaalt niet de marktwaarde , als er al sprake is van een markt . Dat is er niet .
  Mijn credo blijft altijd : een huis heeft geen waarde .

 28. lorenzo says:

  Wordt dit ook ons lot ?

  Erik en co., kijk hier maar eens , een ooit mooie woning in Europa afgeschreven tot een koopprijs van € 2.200
  http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2684132

 29. Daphne says:

  erik(trol),

  Jij weet de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen?

 30. JR64 says:

  Heeft de NVM alweer een koopadvies gegeven om toch zeker nu een huis te kopen ?

  Ook de Rabobank kan binnekort zijn voorspellingen weer gaan bijstellen .

  Het zou mooi zijn als je de makelaars e.d. aansprakelijk kan stellen op hun advies .
  Hoeveel hebben er de laatste jaren mensen laten kopen door te melden dat het nu het beste koopmoment is .

  Heb overigens vroeger in de financiële dienstverlening gezeten . Ben er uit gevlucht omdat het zo’n ongelovelijk huichelachtig wereldje is .

  Heb meegemaakt dat een bestaande verzekeringsklant aan mij vrijblijvend hypotheekadvies vroeg .
  Heb met die mensen alles doorgenomen en gevraagd wat ze allemaal wilden in de toekomst .
  Ze wilden 3 vakanties per jaar / kinderen / 2 de auto etc .
  Ik adviseerde om niet te kopen aangezien dat dan allemaal niet meer mogelijk zou zijn .De mensen waren erg blij met mijn advies en ik ging ( zonder iets te verkopen/verdienen) met een goed gevoel naar huis .
  1 maand later kreeg ik een verhuisbericht en een verzoek tot intermediarswijziging . Bleek dat deze klant toch had gekocht en ook maar gelijk alle verzekeringen naar een makelaar had overgeschreven .
  Weg goed gevoel . Had dus eigelijk die mensen die hypotheek moeten verkopen ?!

  Dezelfde mensen zitten nu met de gebakke peren en denken misschien nog eens terug aan mij .

  Wat ik wil aangeven is dat de koper van de laatste jaren zich volledig heeft blind gestaard op koopadviezen van vooral makelaars banken e.d. op basis van hebzucht en niet goed nadenken .
  Het zou mooi zijn dat de makelaars daarop aangepakt kunnen worden . De consument zet echter wel zijn handtekening onder het contract

 31. NRW says:

  lorenzo:

  http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2684132

  Bulgarije en het ziet er niet zo best uit …
  De Spaanse banken zijn de laatste tijd aardig aan het dumpen:

  http://www.casaktua.com/segunda-mano/vivienda-piso/alicante/alicante/poeta-bartrina_3_3246.html

 32. snorkel says:

  Daphne,

  Welnee joh, Erik Torllemans is gewoon in het oudste makelaarstrucje dat er bestaat getrapt: “Meneer, dit is zo’n goede deal! Vergelijkbare huizen zijn 15 miljoen miljard duurder. Sla nu uw slag! Kopen, kopen, kopen… U bent toch niet gek?” Die makelaar zou wel gek zijn om er bij te vertellen dat elke potentiele koper hetzelfde verhaaltje en dezelfde korting krijgt.

 33. Ruront says:

  erik(trol):
  Marktprijs kan je zelf bepalen door te kijken naar de verkochte woningen in jou omgeving en dan zelf even de prijs/kwaliteit te meten. Wat ik zie is dat vergelijkbare woningen(en vaak minder goed gelegen) een vraagprijs hebben van circa 270.000 euro. Als je na gaat dat er vaak al zo scherp mogelijk geprijsd wordt in de huidige markt(heb het wel over woningen die allemaal recent=lees afgelopen 10 jaar) opgeleverd zijn. Dan durf ik rustig te zeggen dat ik een behoorlijk stuk onder de marktprijs gekocht heb, aangezien ik er 210k voor heb betaald.

  Erik. Ik ben iemand die meestal alleen leest dan schrijft op deze site. En ik vindt je tegengeluid best verfrissend zolang het netjes blijft. Het stimuleert de discussie.
  Maar ik weet ook dat de vraagprijs iets heel anders is dan koopprijs. Mij is me geleerd om altijd een lager bod te doen op een huis en meestal kwam je 10% lager uit dan de vraagprijs. Maar de tijden zijn nu anders en 20% onder de vraag prijs kopen lijkt me niet nu onwaarschijnlijk.

  Het is een nette koop.

 34. renren says:

  lorenzo:
  Wordt dit ook ons lot ?

  Erik en co., kijk hier maar eens , een ooit mooie woning in Europa afgeschreven tot een koopprijs van € 2.200
  http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2684132

  Dubbel glas?
  Ik zie wel dat ze op het derde plaatje bezig zijn met de isolatie.

 35. Marketwatch says:

  Daphne:
  erik(trol),

  Jij weet de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen?

  Dat is hoogstwaarschijnlijk de laatste transactie in zijn buurt namelijk zijn eigen aankoop voor 210k. Oftwel dat was de waarde die de vraagkant v/d markt (erik) op dat moment bereid was om te betalen.

 36. JR64 says:

  quote uit telgraaf.nl vandaag // werkeloosheid loopt hard op

  K(B)OOS WERKELOOS (gast)
  Mijn man zit werkloos thuis.( bouw) en de Polen lopen hier te klussen. Voor een uurloon waar echt geen lasten afgaan die wij wel moeten betalen! De glasvezelabels die worden aangelegd? De Oostblokkers lopen het te doen. En denkt u dat het geld dat ze verdienen in ons land wordt besteed? Nee, dat gaat naar huur voor een huisje wat ze met 6 personen delen en aan wat boodschappen. En in Brussel vinden ze het best en eten ze er geen broodje minder om. Ze babbelen dat er nog wat van ons belastinggeldPolen moet. Wij zijn kapotgemaakt!

  In dit stukje zie je dus wat er gebeurd momenteel .
  Nederlandse bouwvakker werkeloos .Polen e.d. hier aan het werk voor lagere lonen. Dit is/wordt de trend .
  Salarissen gaan dus verder dalen in NL, waardoor de huizenprijzen verder zullen dalen .

 37. Long Time Lurker says:

  De grap is dat erik zn 210.000 nu de marktprijs is van alle woningen in die wijk, tenminste dat was het in december. Nu is het die prijs van erik minus 3%.

  Basic economics.

  TIP: Bij het kadaster kan je de verkoopprijzen van huizen in een bepaalde postcode van de laatste 5 jaar opvragen. Voor 5 euro of zoiets. In ieder geval scheelt een klein beetje onderzoek je veel geld!

 38. Sean says:

  JR64:
  quote uit telgraaf.nl vandaag // werkeloosheid loopt hard op

  K(B)OOS WERKELOOS (gast)
  Mijn man zit werkloos thuis.( bouw) en de Polen lopen hier te klussen. Voor een uurloon waar echt geen lasten afgaan die wij wel moeten betalen! De glasvezelabels die worden aangelegd? De Oostblokkers lopen het te doen. En denkt u dat het geld dat ze verdienen in ons land wordt besteed? Nee, dat gaat naar huur voor een huisje wat ze met 6 personen delen en aan wat boodschappen. En in Brussel vinden ze het best en eten ze er geen broodje minder om. Ze babbelen dat er nog wat van ons belastinggeldPolen moet. Wij zijn kapotgemaakt!

  In dit stukje zie je dus wat er gebeurd momenteel .
  Nederlandse bouwvakker werkeloos .Polen e.d. hier aan het werk voor lagere lonen. Dit is/wordt de trend .
  Salarissen gaan dus verder dalen in NL, waardoor de huizenprijzen verder zullen dalen .

  Heel naar om werkloos thuis te moeten zitten en dat meen ik oprecht, maar vergeet niet dat ‘de economie’ een dynamisch systeem is. Net een tijdje door Azië gereisd, daar bruist het! Niet voor iedereen, armoede komt veel voor, maar wel voor de mensen die de gelegenheid hebben zich aan te passen aan de realiteit. Pas je aan, school je bij en kijk hoe je met deze bagage een nieuw/bestaan kunt opbouwen, wellicht buiten Nederland.

  Kijk niet teveel in de achteruitkijkspiegel, behalve als je een auto bestuurd.

 39. remko says:

  Als mijn zoon over een jaar of 5 wil studeren denk ik dat ik een appartementje voor hem koop. Tegen die tijd verwacht ik dat de prijs van een huis/appertement nog zeker 40% lager is dan nu. 60.000 zou dan een leuke studentenwoning moeten opleveren.

  Tegen die tijd gaat iedereen me voor gek verklaren omdat huizen kopen altijd tot ellende lijd.

  Het is een sinus. Tussen 2008(top) en 2012 is de daling langzaam begonnen. Nu gaat die versnellen. Over 2-3 jaar (uiterlijk) treed paniek op, daarna berusting. Als je dan een huis koopt heb je waarde voor je geld.(lukt dan niet meer zonder een zeer flink deel eigen geld).

  Pas echter op, in de tussentijd komen er mogelijk nog enkele korte stijgingen. Sommige gaan dan roepen ‘nu moet je kopen, kijk het stijgt alweer!’. Noemen ze een ‘bulls trap’ in de vs.

  Haast hoef je niet te hebben. Als hij een bodem bereikt zit de angst er zo in dat de prijzen daar zeker 5 jaar of langer op blijven.

  Hoe een bubbel loopt is toch allang duidelijk?

  En wat de reeele huizenprijs is? Simpel. 4-4.5 keer het netto(besteedbaar) jaarinkomen van een gemiddeld persoon. Klopt wereldwijd en lijkt daar altijd naar terug te gaan.

  Ergo, komt een gemiddeld huis in nl onder de 120 duizend euro moet je gewoon kopen. Hoe gek tegen die tijd de rest je ook noemt.

 40. JR64 says:

  Je hebt gelijk Sean , echter :

  Ik ben heel wat keren in het verre Oosten geweest .
  Het draait gewoon vooral om concurrentiepositie en lonen .
  In het verre ooset zijn de lonen veel lager dan in Europa . Daarom bruist het in het verre oosten .

  Je ziet echter het constant verschuiven van Land naar land
  Gisteren in het nieuws dat de concurrentiepositie in Indonesie verslechterd door stijgende salarissen .Gevolg ,sluiting fabrieken en massaontslagen . Nu verplaatsen de internationals naar andere lage lonen landen .

  In NL / europa kunnen we steeds slechter concurreren .
  Gevolg > lagere lonen , kortere ww etc >>> lagere huizenprijzen

 41. Mastah says:

  Sean,

  Ja, precies. De economie is een dynamisch systeem, en het is nu zwaar voor degenen aan ‘de onderkant’ die makkelijk vervangbaar zijn. Het ‘level playingfield’ zoals die wordt nagestreefd binnen de EU werkt op dit moment absoluut niet in hun voordeel. Maar ik vind het persoonlijk wel een eerlijker iets, want waarom zou iemand die in Nederland geboren is meer horen te verdienen voor hetzelfde werk dan iemand die aan de andere kant van een lijntje geboren is? Het minimumloon in Nederland ligt gewoon eigenlijk te hoog. Dat is nu onprettig, maar op termijn komt er een nieuwe balans. Waarbij ook de cost-of-living weer zal dalen, omdat gebruik van die diensten zal zakken in prijs. Dat zal dan de nieuwe realiteit zijn.

  Ik vind alleen wel dat de politiek zijn verantwoordelijkheid moet nemen en deze nieuwe realiteit moet onderkennen. Dat bekent de armoedeval terugschroeven door uitkeringen minder aantrekkelijk te maken (laat economisch niet-actieven creatiever oplossingen zoeken, zoals een woning delen) en richt daar de wetgeving op in. En schroef de belastingdruk aan de onderkant grondig terug, zodat werken, ook voor een minimumloon, ook daadwerkelijk loont.

 42. TP says:

  Dit wordt een lekkere cocktail voor Karel Schiffer, hoge werkeloosheid en een sterke daling van huizenprijzen. Volgens mij kwam hij in de problemen bij een werkeloosheid van 8%.

 43. nhz says:

  Sean: Mijn bijgestelde mening is; een goed onderhouden woning nabij goede voorzieningen kopen is niet per definitie verkeerd, mits betaalbaar (ook bij financiële tegenwind).

  maar ja, wie betaalt zijn woning nog vandaag de dag? De meesten kunnen het alleen financieren, en dat alleen nog onder talloze mateloos optimistische aannames (d.w.z. dat het feest van eindeloze subsidies, rente van vrijwel nul, gratis putopties voor huiseigenaars enz. enz. eindeloos door gaat).

  JR64: Nu moeten mensen in de bouw (als ze ontslagen worden) gaan solliciteren tegen veel lagere salarissen .

  zuur voor hen, maar misschien kunnen de bouwkosten dan eindelijk ook eens een beetje corrigeren …

  lorenzo: Erik en co., kijk hier maar eens , een ooit mooie woning in Europa afgeschreven tot een koopprijs van € 2.200

  tja, in Nederland wordt dat dan € 2200 plus € 500K voor de grond waar het op staat 😉

  Sean: Pas je aan, school je bij en kijk hoe je met deze bagage een nieuw/bestaan kunt opbouwen, wellicht buiten Nederland.

  da’s het laatste wat je kunt verwachten in dit land dat stijf staat van de ‘verworven rechten’.

  remko: Ergo, komt een gemiddeld huis in nl onder de 120 duizend euro moet je gewoon kopen. Hoe gek tegen die tijd de rest je ook noemt.

  let wel een gemiddeld huis, en niet het soort opgeleukte jaren ’50 huurwoning of goedkope Vinex troep die in NL voor een ‘normale’ woning doorgaat.

  JR64: Nu verplaatsen de internationals naar andere lage lonen landen .

  ooit wordt de produktie, gesubsidieerd met ons karige resterende EU belastinggeld, terugverplaatst naar Nederland waar mensen dan noodgedwongen voor een grijpstuiver aan de slag gaan omdat ook uitkeringen etc. volledig uitgekleed zijn. Maar voorlopig zit de gemiddelde Nederlander liever thuis met WW of bijstand, aangezien dat vele malen meer is dan een maandloon in Azië …

 44. cartoonist says:

  Erik de trol is ook nog aan het werk zie ik.

  Wat Erik de trol onder marktwaarde verstaat is waarschijnlijk de woz-waarde. Dit geheel in stijl met de maarten poelgeesten en michel mulders van deze wereld die menen dat de waarde van een woning volledig bepaald kan worden middels casametrie en gestuurde gronduitgifte. Maar Erik heeft natuurlijk gewoon de marktwaarde voor zijn stulpje betaald.

  Mijn voorspelling van 0,5% nominale waardedaling per maand voor de komende paar jaar blijft voorlopig staan. De vorige 3 maanden was er niet veel beweging in de prijs, dat is nu weer ingehaald. Op naar het prijsniveau van 1995. Dan worden eindelijk de idiote wildwest jaren 1995-2000 gecompenseerd. Dat waren de jaren van meer dan 10% stijging per jaar.

  Ik vond in dit document van OTB, dat instituut van Boelhouwer, Prijsbeweging op de koopwoningmarkt

  http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDUQFjAB&url=http%3A%2F%2Frepository.tudelft.nl%2Fassets%2Fuuid%3Ac694ab15-c18f-4052-8e07-54ecf9713314%2F256463.pdf&ei=ewcmUfGrC-Sq0QXJ6YB4&usg=AFQjCNHGX915Q2bmzpri4Iu-8j4_oNnt3w&bvm=bv.42661473,d.d2k

  een leuke grafiek die de prijsontwikkeling vanaf 1628 tot 2010 laat zien, een soort van herengracht index.
  Die toont duidelijk dat er vanaf het 2008 prijsniveau minimaal 70% (geindexeerd) van de prijs af moet om weer terug naar normaal te gaan.

  Veel plezier in de zon erik de slimme huizenkoper en de groeten van cartoonist de hurende looser die nog even wacht met kopen tot de economie volledig geimplodeerd is.

 45. Voerman says:

  Ach, waar is de tijd dat geldstromen nog door de economie gestuurd werden.
  Tegenwoordig wordt het geld geld nog slechts georganiseerd door boeven, misdadigers, graaiers.
  De economen die wij hebben zijn in onze tijd slechts te vergelijken met de ketellappers van 100 jaar geleden. Volkomen overbodige zotten.

  Terug naar het westen van Amerika rond 1900.
  Wat palen en een hamer en een rol prikkeldraad om je grond af te zetten.
  Even registreren bij de rechter en een pistool om het te verdedigen en klaar ben je.

  Die Obama heeft dat vlekkeloos door. Hij wil met zijn nieuwe wapenwetideeen de Amerikaanse burger het grondrecht ontnemen om zijn bezittingen te verdedigen.

  Het recht op zelfverdediging, desnoods dmv een wapen is na de vrijheid van meningsuiting het tweede belangrijke grondrecht.

  Als hij zij zin krijgt hebben alleen gewelddadige boeven in Amerika binnenkort nog een halautomatisch vuurwapen. Veilige gedachte! In ons landschap is het standaard. 🙂

 46. Keesje says:

  Gisteren documentaire gezien over de aankomende zorgbezuinigingen. Bejaardentehuizen gaan weg, 600 stuks met 60 mensen elk? Ciz indicatie 1-4 komt niet in aanmerking om naar een verzorgingstehuis te gaan, die moeten in hun huis blijven wonen en zorg bij familie, buren en vrienden gaan zoeken…..terwijl de vergrijzing toeneemt……wel goed voor een stagnatie van aantal te koop staande huizen, dat dan weer wel ( sorry maar dat is dan een plus voor Erik) of gaat de verkoop van kangaroe woningen nu skyhigh? Lijkt me een nieuw bouwsegment……eerst opa en oma naast je of je volwassen kind met gezin omdat er geen werk is….

 47. Steve says:

  De verkoopaantallen zijn volgens CBS te laag om nog gedetailleerde maandelijkse tabellen lager dan landelijk niveau te publiceren:

  Waarheid of spin…

  “Nieuwe tabellen

  Omdat de afgelopen jaren het aantal verkopen van koopwoningen fors is afgenomen, zijn bovendien alle PBK-reeksen opnieuw onderzocht. Uit dit onderzoek is gebleken dat de betrouwbaarheidsmarges rondom indexreeksen met een lage dekking groot kunnen zijn. Om te voorkomen dat in de toekomst de marges als gevolg van verdere afname van het aantal transacties te groot worden, is besloten het detailniveau in de publicaties terug te brengen. Vanaf 21 februari 2013 zullen de volgende reeksen blijven bestaan:
  – Nederland totaal per maand, per kwartaal en per jaar
  – De vier landsdelen per kwartaal en per jaar
  – De twaalf provinciën per kwartaal en per jaar
  – De zes woningentypen per kwartaal en per jaar
  – De vier grote steden per kwartaal en per jaar”

 48. Keesje says:

  Steeds meer gedwongen huizenverkopen:

  http://www.nu.nl/geldzaken/3251847/steeds-meer-gedwongen-huizenverkopen.html

  Maar het aantal onderhandse verkopen van huiseigenaren met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen nam in de afgelopen jaren juist toe: waar in 2008 nog 1356 huizen onderhands werden verkocht is dit in 2011 gestegen naar 3847 verkopen.
  Voor 2012 wordt het aantal gedwongen verkopen door de Nederlandse Vereniging van Banken op 4500 geschat.

  En:

  Ondertussen blijkt ook uit cijfers van het BKR dat het aantal woningeigenaren dat een betaalachterstand heeft op de hypotheek toeneemt. Waar begin 2010 nog bijna 45.000 huiseigenaren een registratie hadden, is dit in juli van vorig jaar gestegen naar ruim 72.000 registraties.

  Heftig!

 49. snorkel says:

  cartoonist,

  Mooie vondst cartoonist, hulde!

  Lekker zonnetje vandaag in NL trouwens 😉

 50. trawler says:

  remko zegt in 40:

  “En wat de reeele huizenprijs is? Simpel. 4-4.5 keer het netto(besteedbaar) jaarinkomen van een gemiddeld persoon. Klopt wereldwijd en lijkt daar altijd naar terug te gaan.”

  En wat krijg je dan voor die 4x je jaarinkomen? Een appartement of een villa?

 51. Claude says:

  Steve: De verkoopaantallen zijn volgens CBS te laag om nog gedetailleerde maandelijkse tabellen lager dan landelijk niveau te publiceren:
  Waarheid of spin…

  Gelijk ook een einde aan Claude’s maandelijkse lijstjes. Nu moet gezegd worden dat het wel erg fluctueerde, maar op kwartaalniveau zou voor Corop-gemeenten toch moeten kunnen zou je zeggen.

 52. Voerman says:

  cartoonist: de groeten van cartoonist de hurende looser die nog even wacht met kopen tot de economie volledig geimplodeerd is.

  Goed idee, maar ben bang, dat ons landschap tegen die tijd dan in meer opzichten zo onherkenbaar is geworden, dat je er maar beter helemaal niet meer wilt – of kunt zijn.

 53. nhz says:

  cartoonist: Dan worden eindelijk de idiote wildwest jaren 1995-2000 gecompenseerd. Dat waren de jaren van meer dan 10% stijging per jaar.

  in Zeeland begon die +/- 10% stijging per jaar al in 1991, ik denk dat voor grote delen van Nederland hetzelfde geldt. Prijsnivo 1995 lijkt mij ook een redelijk bodem, gezien de enorme inflatie die er sindsdien geproduceerd is door de Central Banksters.
  Maar een tijdelijke overshoot omlaag richting nivo 1990 zou ik niet uitsluiten 🙂

  cartoonist: Veel plezier in de zon erik de slimme huizenkoper en de groeten van cartoonist de hurende looser die nog even wacht met kopen tot de economie volledig geimplodeerd is.

  je mag hopen dat voor die tijd de Staat ook implodeert, want anders heb je tegen die tijd een inkomstenbelasting van 80% en een WOZ belasting van zeker 10x het huidige nivo, om al die werkeloze ex-ambtenaren en zielige scheefleners een riante uitkering/subsidie te blijven verschaffen. Dan is kopen om andere redenen totaal onaantrekkelijk …

  Keesje: Ondertussen blijkt ook uit cijfers van het BKR dat het aantal woningeigenaren dat een betaalachterstand heeft op de hypotheek toeneemt.

  let wel: een betalingsachterstand wordt meestal (o.a. bij NHG) gedefinieerd als meer dan een jaar geen hypotheek betalen. Dus de werkelijkheid is veel erger, maar dat zien we nog niet.

 54. nhz says:

  trawler: En wat krijg je dan voor die 4x je jaarinkomen? Een appartement of een villa?

  een gemiddelde woning, dus bijv. een ouder appartement of een opgeleukte rijtjeswoning in een buitenwijk uit de jaren ’50/60 (een woning van 50 jaar oud die min of meer aan vervanging toe is). Overigens was tot begin jaren ’90 3-3.5x je inkomen de norm, en niet 4-4.5x (dat laatste misschien bij speciale gevallen met goed carrière perspectief o.i.d).

  Voerman: Goed idee, maar ben bang, dat ons landschap tegen die tijd dan in meer opzichten zo onherkenbaar is geworden, dat je er maar beter helemaal niet meer wilt – of kunt zijn.

  ja, die kans lijkt mij ook groot. Goedkoop is vaker duurkoop …

 55. snorkel says:

  Vandaag in de krant die niet genoemd, gelinkt of gequote wil worden: Aantal gedwongen verkopen stijgt als een malle, jonguh! NLse huizenmarkt raakt met de dag meer all F’d up

  Tweet van de auteur, met link: https://twitter.com/martinvisser/status/304558270486568960

 56. svg says:

  lorenzo:
  Wordt dit ook ons lot ?

  Erik en co., kijk hier maar eens , een ooit mooie woning in Europa afgeschreven tot een koopprijs van € 2.200
  http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2684132

  Nou lorenzo, dit is wel een heel kras voorbeeld,en “ooit mooi”, dat moet wel heel lang geleden zijn!, ik verwacht dat de bodem voor de allergoedkoopste huisjes die nu rond de 50k doen zullen dalen tot 25k , en waarschijnlijk gaat dat voor de hele prijzenrange gelden, dus vanaf nu nog een halvering, gemiddelde huizenprijs van 206k naar 100k a 103k.

 57. JR64 says:

  Ben benieuwd of er weer banken /deskundigen etc vanavond bij Pauw en Witteman komen roepen dat het aantal wanbetalers in NL nog steeds erg laag is ?

  Dat er momenteel jaarlijkse verdubbelingen van wanbetalingen plaatsvinden zal niet terzake doen .
  Verdubbeling op verdubbeling gaat zeer snel.

  Vooral de Rabobank moet zich zeer sterk achter de oren krabben .

  Eerst ieder jaar trots roepen dat ze de grootste hypotheekverstrekker van NL zijn /waren .

  Ik hoor Rabo nog niet roepen dat ze het grootste aantal wanbetalers in huis hebben .

  Om de boel te verdoezelen/ motiveren roepen ze dat we binnekort weer gaan stijgen (met de huizeprijzen)
  Ze bedoelen waarschijnlijk stijgen met het aantal wanbetalers .

 58. Michel says:

  erik(trol):
  NHZ: Ben nog niet weg, overigens heb ik me huis gekocht in December 2012 en ver onder de marktwaarde maar dat terzijde.

  Als je van 100% aflossingsvrij naar 100% aflossen gaat(met allerlij rare constructie’s) in zeer korte tijd, is het logisch dat de prijs wat zakt omdat de financierbaarheid afneemt.

  Het is alleen maar goed dat er met koeieletters in de krant staat -10%, want dat is natuurlijk ten opzichte van vorig jaar Januari, 7% was er al van af gegaan het vorig jaar, dus een bescheiden daling van 3% extra. Waarom is dit goed. Dit zorgt alleen maar voor een opeenstapeling van druk die bij de heer Blok op zijn tafel gaat verschijnen en dus reparatie naar 50% aflossen in 35 jaar.

  Overigens zie ik in de omtrek van 5km waar ik woon alleen maar woningen op de markt komen met immer hoge prijzen.

  Overigens ga ik niet op wintersport NHZ, zoals gezegd zoek ik de zon op. Gelukkig heb ik de overwaarde van mjin woning niet nodig om op vakantie te gaan, aan mijn hypotheekrente aftrek heb ik genoeg haha.

  Tja als huurder moet je je centjes nu apart houden voor de aankomende huurverhogingen, ach NHZ mischien een weekendje roompot, ook niks mis mee! Enjoy!

  Marktwaarde, leuk begrip misschien doen we er ooit iets mee op de woningmarkt.

  Als het gemiddelde pakt dan zitten we nu toch echt op ruim 25-30 procent daling vanaf 2008.
  Een enkeling houdt stug vast aan de prijzen van 2008 is je goed recht, je mag vragen wat je wil.

  Ik zou niet teveel refereren aan vraagprijzen in de buurt. Die kunnen achter de schermen met een verkoop harder dalen dan je denk immers jij hebt naar eigen zeggen ook ver onder de “marktwaarde” gekocht.

  Mijn huis zakt ook in waarde, maar wat is de waarde? Dat is hetgeen wat men betaald. Niet wat men kan betalen. Overwaarde heeft nooit bestaan, het is alleen de waarde. Je hebt het, de waarde nooit over… deze fluctueert alleen. Nu alleen weer even de andere kant op down. We zullen het zien over 10 jaar waar we dan staan.

  Neemt niet weg dat woon akkoord zoals het nu is, gesponsord is door DUCTTAPE.
  Huur en koop allebei is het een beschamend knip en plak gebeuren dat binnen no-time vast gaat lopen.
  Gewoon even afwachten met dit broddelwerk, lost zich vanzelf op.

  Overigens prettige vakantie.

 59. Adamus says:

  Keesje:
  Gisteren documentaire gezien over de aankomende zorgbezuinigingen. Bejaardentehuizen gaan weg, 600 stuks met 60 mensen elk? Ciz indicatie 1-4 komt niet in aanmerking om naar een verzorgingstehuis te gaan, die moeten in hun huis blijven wonen en zorg bij familie, buren en vrienden gaan zoeken…..terwijl de vergrijzing toeneemt……wel goed voor een stagnatie van aantal te koop staande huizen, dat dan weer wel ( sorry maar dat is dan een plus voor Erik)of gaat de verkoop van kangaroe woningen nu skyhigh? Lijkt me een nieuw bouwsegment……eerst opa en oma naast je of je volwassen kind met gezin omdat er geen werk is….

  Er zijn corporaties die een mantelzorgwoning willen plaatsen. vanaf €600 ongeveer extra pmnd. Kan evt ook huurtoeslag op van toepassing zijn -als ik het goed heb gelezen.

 60. snorkel says:

  Voor diegenen die visueel ingesteld zijn: In het document van cartoonist staat een mooie grafiek (Herengrachtindex, of Herengrachtindex-achtig). Als we daar even wat lijntjes in trekken geeft dat wel een mooi inzicht in hoe een gemiddelde crash in NL er uit ziet (paars), en wat ons potentieel nog te wachten staat (grijs). Allemaal volledig onwetenschappelijk en gebaseerd op nattevingerwerk, maar waarom zou dat minder betrouwbaar zijn dan de spins van NVB, VEH en NVM?

  klikken maar: http://oi45.tinypic.com/a9gn7.jpg

  Toelichting: Hoe is deze figuur tot stand gekomen?
  – De paarse lijntjes zijn alle historische grote crashes doorgetrokken van top tot bodem. Voor het gemak heb ik ze allemaal dezelfde richtingscoëfficient gegeven en het komt verbazingwekkend goed overeen; sommige crashes zijn nóg sneller gegaan, maar die rond ik af omdat we positief moeten blijven.
  – Voor het (grijze lijn) scenario vanaf 2010 heb ik het scenario van de boom en crash begin jaren 80 gekopieerd en 200% geschaald. Dit is dus ongeveer gelijk aan hoe Maartje Martens haar scenario schetst (http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/2008-2013.png), maar omdat de boom in geld en in tijd groter is dan begin jaren 80 heb ik de crash over een navenant langere periode in de tijd gespreid. Het is een grotere crash dan in de jaren 80, dus hij zal ook langer voortduren in de tijd (door allerlei oorzaken).

  Niemand kan in de toekomst kijken, maar na de grootste boom ooit is de grootste bust ooit niet uit te sluiten. Van dit plaatje zou ik niet blij worden als ik geld in de huizenmarkt had zitten…

 61. Claude says:

  JR64: Vooral de Rabobank moet zich zeer sterk achter de oren krabben . Eerst ieder jaar trots roepen dat ze de grootste hypotheekverstrekker van NL zijn /waren .

  Maak me bij Rabo meer zorgen over de FGH-bank. En ik verwacht dat we de FGH-bank nog veel zullen tegenkomen in het nieuws de komende maanden.

  http://www.fgh.nl/NL/aboutfghbank/Pages/default.aspx

 62. snorkel says:

  snorkel,

  En ik zie meteen alweer een fout in de figuur: het laatste, meest rechtse, jaartal moet 2030 zijn…… Crash gaat nog veel langer duren dan ik had gehoopt.

  Zo dus: http://oi46.tinypic.com/2is8pvp.jpg

 63. Claude says:

  Snelle rekensom leert dat Rabo zo’n 30 miljard aan commercieel vastgoed heeft ( http://www.rabovastgoedgroep.nl/nl/Paginas/Home.aspx ) via FGH Bank, MAB Development en Bouwfonds REIM.

  SNS PF had 8 miljard uitstaan.

 64. remko says:

  @nhz en trawler:(Aangenaam kennis te maken, bij voorbaat excuses voor het feit dat is redelijk dyslectisch ben en dus regelmatig irritant ogende spelfouten maak).

  Met een gemiddeld huis bedoel ik dus wat je nu voor rond de 210.000 krijgt. De reeele waarde daarvan ligt als je het internationaal bekijkt tov inkomen ergens tussen de 120-140 duizend. (maximaal)

  Echter, de daling kan uiteraard naar beneden doorzetten. Maar kan je zo’n huis voor b.v. 80 of 100k kopen moet je dat doen, hoe gek men dan je ook vindt.

  (Dan is de mindset: Doe het niet, ik ken zo veel mensen die een huis kochten en eraan kapot gingen…ken je die en die nog etc)

  Ik heb het dus niet over huizen die je nu al voor 160k kan kopen.

  Kijk op funda naar een huis van 210.000. Als je dat voor onder 120k kan kopen maak me dan wakker, dan ga ik ook iets in Nederland kopen.

  En wie zegt dat dat nooit zal gebeuren…de geschiedenis herhaalt zich altijd. Iedere keer roept men dat deze keer anders is, deze tijd anders is, de omstandigheden…

 65. KK says:

  Het aantal openbare executieveilingen wordt regelmatig bekendgemaakt door het Bureau Krediet Registratie (BKR), maar hoeveel woningen er onderhands worden verkocht is niet exact duidelijk. De Nederlandse Vereniging van Banken schat dat er in 2012 4500 woningen onderhands zijn verkocht. Op basis van de informatie van 14 kredietverstrekkers gaat Blok ervan uit dat er in 2011 nog maar 3.847 woningen gedwongen onderhands werden verkocht.

  Zorgplicht
  De cijfers over het aantal gedwongen verkopen doen bij Pieter Omtzigt van het CDA de vraag rijzen of de banken wel aan hun zorgplicht voldoen. ”De Nationale Hypotheek Garantie neemt de restschuld over, dus het maakt de huizenbezitter niet uit voor welke prijs het huis uiteindelijk wordt verkocht”, zegt hij tegen BNR. ”Het lijkt nu of banken wel erg makkelijk tot gedwongen verkoop van een huis waar NHG op zit overgaan, want ze krijgen hun geld toch wel terug. Ze lopen geen enkel risico.”

  De banken moeten volgens Omtzigt meer risico mee gaan dragen. ”Als de banken hun zorgplicht niet zijn nagekomen, dan staat er in de voorwaarden dat er geen aanspraak op de NHG gemaakt mag worden. Nu lijkt het wel of het een garantie is waar vooral banken iets aan hebben, maar hij is bedoeld als bescherming voor de consumtent.”

  HAHAHAHA we worden zo hard genaaid door die banken
  zo triest

 66. remko says:

  @snorkel,

  Bedankt voor je geweldige grafiek en prognose, kende hem niet in deze vorm. Erg sterk.

  die 100k als basis zou prima kunnen kloppen.(ik reken meestal met 120 met de euro’s van nu, 100 met de euro’s van 2009 is lager maar absoluut geloofwaardig).

  Je ziet dat ze steeds harder omhoog en naar beneden gaan nu de informatie voorziening beter wordt. Die van 1980 loopt ook al ‘te flauw’

  Ik denk dus wel dat het al voor of rond 2020 de bodem bereikt en waarschijnlijk tm 2030 rond de bodem blijft hangen.

 67. remko says:

  @kk:

  NHG is een garantie voor banken. Nooit anders geweest. Omdat die banken geen risico lopen is de rente wat lager en daar profiteert de koper van.

  Die banken geven korting omdat ze geen risico lopen (dat lopen de belastingbetalers). Moet men niet gaan mekkeren als de banken de NHG aan die deal houden.

  (die deal is levensgevaarlijk voor de schatkist, maar dat is een andere discussie).

 68. snorkel says:

  remko,

  Zou best kunnen dat het toch 2020 wordt hoor. Lijkt me ook vrij waarschijnlijk, aangezien dat zo ongeveer het einde van deze Kondratieff-winter zou moeten zijn.

  Zoals gezegd, dit is volledig onwetenschappelijk nattevingerwerk 😉 As ik zin heb ga ik later de “reeds gerealiseerde” daling vanaf 2008 er nog in verwerken om te kijken of we voor- of achterlopen en de prognose misschien aangepast dient te worden…

 69. erik(trol) says:

  EXPORT NAAR RECORDNIVO.

  Het gaat veel beter met Nederland dan een hoop mensen denken.

  De reden dat de binnenlandse bestedingen terug lopen, zijn voor een heel groot gedeelte te danken aan de stompzinnen regeringen die wij de laaste jaren voor onze kiezen hebben gekregen.

  De grootste bezuinigen doorvoeren in een tijd van de grootste financiele crises aller tijden, is gewoon ongelooflijk dom. Straks over circa 1,5 jaar als de bestedingen ook weer op gang komen, kloppen ze zich zelf op de borst met iets dat al veel eerder gerealiseerd had kunnen worden, maar dan met tig duizenden minder ontslagen.

  Overigens worden en zijn er de afgelopen tijd bij mij in de buurt tientallen huizen verkocht.

 70. Sander says:

  In december 2012 hebben een aantal starters nog ff snel een huis gekocht. Dit uiteraard om de nieuwe regels voor te zijn.
  In de groep van +/- 6000 verkochte woningen in januari 2013 zul je derhalve weinig tot geen starters tegenkomen.
  Het prijsdrukkende effect van de nieuwe regels ga je dus niet (volledig) terugzien in januari. Vandaar dat de maand op maand daling “laag” is.

  Een verdere daling van de prijzen ligt voor de hand over een paar maanden wanneer er weer meer starters tussen de verkopen zitten.

 71. gast says:

  Bij ons in de buurt zie ik de prijzen vooral hard omhoog gaan! Vooral bij woningen die in dezelfde tijd als ik de mijne heb gekocht zijn verkocht (2011). Staan nu te koop voor 1.5 ton meer! Of zou dat misschien te maken hebben met de k.k. totale verbouwing die weer terug verdiend moet worden en indeens toch een scheiding/baanverlies.. hm.. Daar zit volgens mij een heleboel ellende de komende periode. De mensen hebben het niet door of kunnen niet anders, vast alles mee gefinancierd en nog geen tijd gehad om af te lossen en het idee dat de k.k. en verbouwing a 1.5 ton nog wel terug gaan komen..

  Ik lees dit forum ook nog wel eens met enige zorgen maar heb gelukkig wel een vast contract en we lossen zoveel als kan waardoor we de daling redelijk bij lopen.

 72. gast says:

  Iets wat iedereen overigens erg raar vond, hoezo 900 euro per maand in de bankspaar rekening pompen als je maar 150 euro hoeft om een kwart van de hypotheek af te lossen in 30 jaar :D. Nog steeds ben ik erg blij dat ik destijds op dit forum ben gestuit..

 73. Dawg says:

  erik(trol),

  Export is de laatste bestedingscategorie die nog overeind is gebleven in Nederland Zeventig procent van de Nederlandse export blijft binnen de EU. Binnen die EU is het laatste beetje economische groei aan het verdwijnen. Als het zover is gaat ook de Nederlandse export voor de bijl.

 74. gast says:

  En nog een laatste voorlopig: uit eigen ervaring: appartementje gekocht in de glorietijd, met iets van 20 man aan het bezichtigen in een populaire wijk in onze hoofdstad. Makelaar adviseerde, als je het wil moeten we vandaag een bod doen anders is het weg. Gekocht, jaar later weer verkocht waarbij ik 17k verlies nam om mijn huidige woning te kopen, ging iets onder de vraagprijs van de rest en was alsnog redelijk snel weg (was 2009 meen ik). Nu staan ze voor 60k minder maaaaaaanden op funda. Ook met dank aan dit forum, een gewaarschuwd mens telt voor 2, wellicht hebben anderen in dezelfde situatie hier wat aan. Tegelijk een mooie stap omhoog naar een eindwoning gemaakt en die voor 100k minder gekocht dan de makelaar had gezegd dat ze er zeker voor zouden krijgen. Waarschijnlijk hadden we het nog goedkoper kunnen doen door te blijven huren in de vrije sector maar ivm een kindje toch maar gekocht (onder lichte druk van mw..). Maar wel op 1 salaris, grotendeels aflossing en een stuk minder geleend dan mocht.

 75. Mastah says:

  Deze man maakt het volk blij met een dooie mus: http://www.nu.nl/economie/3252384/neerwaartse-spiraal-kan-snel-voorbij-zijn.html met zijn “De economie staat er structureel namelijk best goed voor”

  Ook sparen mensen meer op dit moment. Zodra het wat beter gaat, zullen ze dat geld uitgeven. Volgens Bovenberg zorgt dat ervoor dat het erg snel beter kan gaan als de economie de weg weer wat naar boven vindt.

  Volgens mij loopt zodra mensen dat spaargeld gaan uitgeven de inflatie extreem hard op (er is immers zoveel geld bijgedrukt), dat zal de rentes dan weer verhogen en zo de groei weer direct de kop indrukken.

  Volgens Bovenberg is de grootste zorg voor de bijna stilgevallen woningmarkt dat starters moeilijk aan een hypotheek kunnen komen. Dat komt weer door de beperkte financieringsmogelijkheden die banken momenteel hebben. De econoom denkt dat het erg helpt als het lukt om pensioenfondsen meer te interesseren om hypotheken te financieren.

  Pfff, nog een econoom die pleit voor het gooien van de pensioengelden in een zwart gat, denkend dat we dan weer met een stralende regenboog lachend verder gaan met het feestje alsof het de jaren ’90 is.*

  ”Als we de goede dingen doen, zijn we hier snel uit. Zo niet dan dreigen we qua groeicijfers een Zuid-Europees land te worden in Noord-Europa”, aldus Bovenberg.

  Volgens mij heeft deze ‘expert’ het FISH-bericht gemist…

  *Roze eenhoorn en batterijen niet inbegrepen

 76. snorkel says:

  En verdomd, we lopen precies op schema! Kadaster cijfers van 2009 tot 2013 toegevoegd in TUDelft-grafiek. Zie groene lijntje op http://oi46.tinypic.com/358wf4j.jpg

 77. Frans says:

  De Trend.
  Wat grepen uit de inhoud van bovenstaande commentaren geeft de trend aan waar we in zitten:
  -Snel dalende huizenprijzen (versnellend)
  -Snel toenemende werkloosheid (versnellend)
  -Uitkleden van de zorgstaat
  -Overheidsgeld wat naar banken gaat
  -NHG wat een probleem gaat vormen in de toekomst
  -Historisch volkomen te verklaren aan de hand van grafieken van huizenprijzen
  -Onderbouwing door de historie van instorten van de huizenmarkten in eerder tijden.

  Verbazingwekkend hoe in deze tijd zich alles aan het afspelen is wat velen hier hebben voorspeld.
  Ondertussen kunnen we getuige zijn van de dog en pony show, waarin de katten, de lobytisten, rare sprongen maken met naar het lijkt steeds kranzinnger wordende “oplossingen”.
  Als je het bekijkt vanuit het oogpunt van de lobbies die plaatsvinden, de belangen die spelen, niet in de laatste plaats die van de banken, dan is het toneelspel aardig begrijpelijk.
  Het gaat in golven: het is een tijdje redelijk stil rondom de problemen van economie, huizenmarkt en banken, en dan komt er weer een golf, waarin alle parameters slechter zijn, de problemen groter.
  Ik hoop dat men uiteindelijk het volgende inziet: ER IS GEEN OPLOSSING, en we are all doomed.
  De schoonheid bestaat erin dat alles wat niet waar is aan het omvallen is en aan het licht komt.
  De beste overleving is naar mijn idee rustige observatie, liever verbaasd zijn dan kwaad.

 78. Frans says:

  snorkel:
  En verdomd, we lopen precies op schema! Kadaster cijfers van 2009 tot 2013 toegevoegd in TUDelft-grafiek. Zie groene lijntje op http://oi46.tinypic.com/358wf4j.jpg

  Snorkel: fantastisch werk!
  De prijs in EURI kun je wel weghalen, het gaat hier om de inflatie gecorrigeerde relatieve prijs.
  Verder: niets dan lof!!!!

 79. Frans says:

  Frans: Snorkel: fantastisch werk!
  De prijs in EURI kun je wel weghalen, het gaat hier om de inflatie gecorrigeerde relatieve prijs.
  Verder: niets dan lof!!!!

  Oeps! Foutje, niet goed gekeken!
  Dus een gedeelte van de grafiek is niet inflatie gecorrigeerd, en de rest wel….

 80. Frans says:

  OT:
  Chips! Zilver en goud stijgen weer…
  Ik was aan het wachten op een verdere daling van zilver tot 26.5 USD / ounce, om dan nog 500 ounce te kopen.

 81. Mastah says:

  Frans,

  Tijd voor huizenmarkt-zeepbel-advieskantoor? Voor degelijke inschattingen van de toekomst, op basis van cijfers, voor de kudde uit en zonder roze brilletjes voor het eigenbelang?

 82. Refke says:

  Ik snap erik T best:
  zolang je een baan hebt en je de maandlasten (erik heeft 3,8/15 jaar vast ofzo?) met een salaris kunt betalen prima toch.

  Het wordt een totaal ander plaatje als je het met je partner als basis gekocht hebt…
  Scheiding? (met stip!!)
  pleeggeval/overleden? => erfenis (met stip!!!!!)
  Werkeloos/ziek… (met stip!!)
  enz…

  Het leek wel een natuurwet: ‘koopwoonend rijk’ ofzo! ^^
  Flashback:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/ontwikkeling-huizenprijzen-1975-1996-big.png
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-02-2009/wegwijs-in-1995-pas-op-voor-het-jaar-2010/
  Wij hebben nog begin 80 de downside meegemaakt:
  1000000 werkeloos
  hyporente 12%
  Een huis koste toen 115000 fl
  verkocht 2008 voor 365000 €
  kreet: ‘pak’m-beet’ 6x over de kop…
  Premie A koopwoningen met die velen de ‘1ste ton’ verdienden…
  spaarbiljet aan toonder van de postbank (lekker anoniem…) kon je 5 jaar 10% ‘vangen’
  enz…

  waanzin was het: altijd feest voor de babyboomer, die3 natuurlijk op tijd (2008) ‘gecashed’ moest hebben en naar het zonnige Spanje of Portugal vertrok, liefst kinderloos (anti-babypil ahoi)
  it’s over and out 😉
  what goes up, must come down.
  demand and supply.
  anders gaat het niet.

  Roger Waters vat de babyboomer-hyokriesie genial samen:
  This species has amused itself to death
  Amused itself to death
  Amused itself to death
  We watched the tragedy unfold
  We did as we were told
  We bought and sold
  It was the greatest show on earth
  But then it was over
  We oohed and aahed
  We drove our racing cars
  We ate our last few jars of caviar
  And somewhere out there in the stars
  A keen-eyed look-out
  Spied a flickering light
  Our last hurrah
  Luister maar:
  http://www.youtube.com/watch?v=1aFfHOQz1tI

  wacht maar af, erik T, dat wordt nog interessant als de verpleegtehuizen dicht zijn, verzekeringen onbetaalbaar zijn en supermarkten of apotheken dicht blijven…
  Griekenland? Spanje? Bulgarije?
  Doomdenken? dacht het niet!

 83. snorkel says:

  Frans,

  Ik heb de “prijsindex bestaanden koopwoningen” van het kadaster overgenomen om het lijntje van 2009 tot 2013 te trekken. Niet de absolute waarden van het kadaster, maar de index. Geen idee of die inflatiegecorrigeerd is. Iemand een idee? Zo niet, dan valt dat wel te doen… wanneer ik er zin in heb 😉

 84. Claude says:

  Frans: Oeps! Foutje, niet goed gekeken!
  Dus een gedeelte van de grafiek is niet inflatie gecorrigeerd, en de rest wel….

  Volgens mij is alles volledig naar inflatie gecorrigeerd (hulde snorkel). Dit betekent dat de prijzen uiteindelijk niet halveren in euri. Maar wel in waarde. Dus als we nog 7 jaar moeten met 3% inflatie (zeg 25% combined inflatie dan). Dan gaat er zeg nog een kwart van de prijzen af (de andere 25%, tezamen 50%). Zo lees ik de grafiek tenminste. Als het nog 10 jaar duurt, dan is de komende daling in euri natuurlijk nog minder (zeg 15%).

  Ik denk dat we pas weer goed zitten als we drie maanden achtereen zonder eenmalige stimuli de pre-crisis aantal verkopen hebben. Tot die tijd blijft het uiteindelijk dalen, hoeveel dead cat-bounces er ook zijn.

 85. John says:

  De huizenmarktellende is volledig te herleiden tot de waanzin van het huidige geldsysteem:

  http://filodivers.blogspot.nl/2013/02/economie-geld.html

 86. Expatter says:

  Omdat de lonen niet stijgen maakt de inflatie de prijsdaling van huizen reëel alleen maar erger. De daadwerkelijke daling in euro’s zal dus groterben groter worden. Tenzij de koopkracht stijgt moet er gewoon 50% af van de europrijs in 2008. Daalt de koopkracht, hetgeen zeer aannemelijk is de komende jaren, dan wordt dit percentage nog groter.

 87. Frans says:

  Mastah: Tijd voor huizenmarkt-zeepbel-advieskantoor? Voor degelijke inschattingen van de toekomst, op basis van cijfers, voor de kudde uit en zonder roze brilletjes voor het eigenbelang?

  Het zou wat zijn…
  De meeste mensen willen niet de waarheid horen, en luisteren niet, zie het verhaal hier over een ex makelaar…

 88. Dawg says:

  John,

  In de 10-15 jaar voorafgaande aan het uitbreken van de schuldencrisis hadden we te maken met een ongebreidelde groei van uit het niets geschapen geld. En nu kom jij met een artikel waarin de auteur met een stabel gezicht beweert dat het probleem met ons fiananciele systeem is dat het geld kunstmatig schaars houdt.

  Ik denk dat ik die auteur maar eens ga mailen: wil z’n huis, auto, boot en de rest van z’n bezit wel met hem ruilen voor een berg zand, een hele grote berg zand zelfs als ie daar prijs op stelt.

 89. erik(trol), erikdepeerik says:

  Michel: Ik heb onder de martkprijs gekocht omdat de woning vlak voor executie verkoop op de markt is gezet, zodat er nog wat meer gevangen kon worden dan daar. Omdat deze woning precies viel in de buurt waar ik wilde wonen en de prijs in combinatie met de rente korting, die ik via de gemeente heb gekregen + de verhuisvergoeding van 5k, mij hebben overtuigd om deze woning te kopen. Overigens heb ik ingecalculeerd dat de aangekochte woning , in het allerslechtste scenario max 15 tot 20% minder waard wordt dan mij hypotheek. Dit zou ik trouwens direct cash kunnen opvangen, er liggen ook nog een erfenis in het verschiet. Overigens maak ik me niet druk om een eventuele onnodige waardedaling omdat wat naar beneden gaat vanzelf weer naar boven gaat ook. Aangezien ik hier prima woon, genoeg ruimte voor 2 opgroeiende kids en zeer centrale ligging. Uiteraard heb ik op 1 inkomen gekocht en niet meer dan 4x mijn bruto jaarsalaris. Mij maken ze niet gek hier, ik zeg alleen dat als je een huis wilt kopen, het nu een echt gunstige tijd kan zijn, zeker als je van onderhandelen houd en wat cash geld achter de hand hebt.

 90. ll says:

  Is de HRA misschien een van de grootste huizen deleveredger ?

  Een grotere teruggave over véél minder assets. ( -190 miljard tot nu toe ) .

  Een bekend deflatieverschijnsel, de schulden groeien……dus ook de teruggave over schulden de HRA……

 91. nhz says:

  svg: ik verwacht dat de bodem voor de allergoedkoopste huisjes die nu rond de 50k doen zullen dalen tot 25k , en waarschijnlijk gaat dat voor de hele prijzenrange gelden, dus vanaf nu nog een halvering, gemiddelde huizenprijs van 206k naar 100k a 103k.

  Eind jaren ’80 kon je in mijn woonplaats een kleine arbeiderswoning met achterstallig onderhoud (maar gewoon bewoonbaar, geen ernstige problemen) en klein achtertuintje kopen voor 15-20k gulden; oftewel zo’n 8000 euro. Voor die woningen wordt nu, in gemiddeld iets betere staat, rond de 200K gevraagd, na een top van 225-275K een paar jaar geleden. Nog een héél lange weg te gaan omlaag, en een bodem van 25K voor de absolute POS woningen lijkt mij gezien de historie dus erg optimistisch.

  En 100K voor een gewone woning? Voor dat bedrag kocht je hier in 1990 een groot monumentenpand met riante tuin, het soort woningen dat nu 600K tot ruim 1 miljoen doet. Nee hoor, 100K gemiddeld is rijkelijk optimistisch.

  snorkel: Niemand kan in de toekomst kijken, maar na de grootste boom ooit is de grootste bust ooit niet uit te sluiten. Van dit plaatje zou ik niet blij worden als ik geld in de huizenmarkt had zitten…

  ook niet als je géén geld in de huizenmarkt hebt zitten, want het is duidelijk dat zo’n crash gepaard gaat met veel onheil. Denk aan WO3 of iets van die omvang, bijv. een totale instorting van de EU (en de andere Westerse pokerspelers) met alle chaos die daar op volgt.

  snorkel: En ik zie meteen alweer een fout in de figuur: het laatste, meest rechtse, jaartal moet 2030 zijn…… Crash gaat nog veel langer duren dan ik had gehoopt.

  inderdaad, die crashes vanaf zo’n extreme waarde duren doorgaans 20-50 jaar… we zijn nog maar net begonnen.

  erik(trol): EXPORT NAAR RECORDNIVO.

  Het gaat veel beter met Nederland dan een hoop mensen denken.

  ja, de prijzen van olie en commodities waren weer skyhigh zodat de ‘export’ (zeg maar gewoon doorvoer) weer lekker swingt; nog meer goed nieuws?

  gast: Bij ons in de buurt zie ik de prijzen vooral hard omhoog gaan! Vooral bij woningen die in dezelfde tijd als ik de mijne heb gekocht zijn verkocht (2011).

  heeft eerder te maken met selectieve waarneming … Overigens is er in mijn woonplaats ook zo’n dure nieuwbouwwijk waar nog steeds bijna alles wordt aangeboden voor 1.5-2x de aankoopprijs van een paar jaar geleden; tja, die extra Porsche Cayenne moet ook door de koper betaald worden. Maar er wordt zelden wat verkocht en steeds meer van die bijna-miljonairswoningen staan ook te huur (voor ruim 1000 euro per maand), lijkt me geen goed teken.

  Mastah: Deze man maakt het volk blij met een dooie mus:

  is er nog iemand die CDA-spinmeister Bovenberg nog serieus neemt? Behalve dan die sukkels in de politiek natuurlijjk …

  Mastah: Volgens mij heeft deze ‘expert’ het FISH-bericht gemist…

  De mening van deze expert IS een FISH-bericht: het type informatie waar de volgende dag de vis op de markt in verpakt wordt; en dat is nog teveel eer voor deze oenconoom. Onvoorstelbaar hoeveel oerstomme plannetjes iemand in een paar jaar tijd kan bedenken…

 92. nhz says:

  Frans: Chips! Zilver en goud stijgen weer…
  Ik was aan het wachten op een verdere daling van zilver tot 26.5 USD / ounce, om dan nog 500 ounce te kopen.

  wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein aankomen 😎

  Mastah: Tijd voor huizenmarkt-zeepbel-advieskantoor?

  tja, met zulke (prima) voorspellingen weet je zeker dat niemand je inhuurt, zeker de politiek niet 🙂

  John: De huizenmarktellende is volledig te herleiden tot de waanzin van het huidige geldsysteem:

  niet helemaal, want er waren al huizenbubbles voordat er centrale banken (met het huidige fiat geldsysteem) waren; ze waren alleen meer lokaal en minder erg dan de polderbubble van de afgelopen 20 jaar.

  ll: Is de HRA misschien een van de grootste huizen deleveredger ?

  in ieder geval is HRA een stuk minder leuk als je werkeloos raakt en de hypotheek voortaan netto moet gaan betalen 🙂 Natuurlijk alleen voor niet-NHG hypotheken, want anders is de buurman de klos.

 93. snorkel says:

  nhz: ook niet als je géén geld in de huizenmarkt hebt zitten

  Inderdaad… Zucht! Probleem is dat in Nederland IEDEREEN geld in de huizenmarkt heeft zitten: zo’n 68% van de mensen heeft geld/schuld in hun “eigen” huis zitten, maar daarbovenop zitten we er allemaal aan vast dmv bank-bailouts, stijgende gemeentelijke belastingen, HRA en andere subsidies, huurverhogingen, failliete werkgevers, failliete klanten, etc etc. Als het nou alleen die 68% was, dan zou het nog wel goed komen. Ik kan op zolder wel een paar executieverkopers kwijt 😉

 94. ll says:

  Jan Hein Strop

  ftm, vertrouwen op dieptepunt.

  http://www.ftm.nl/original/cbs-vertrouwen-op-dieptepunt.aspx

 95. Ma Ling says:

  Erik, zoek svp eens de definitie van marktprijs/marktwaarde op. Je kraamt onzin uit!

 96. erik(trol), erikdepeerik says:

  Alleen al laatste 3 dagen binnen straal van 1 km van mijn huis. 16 huizen verkocht waaro nder niet de goedkoopste……

  Zelfs de appartementen bij mij om de hoek gaan nu weg voor circa 2 ton. 3 vekocht de afglopen paar weken.

  MA LING: FUNDA TELLER 1 KANT OP NAAR BENEDEN!

  Cornelis Voorhoevelaan 2 Bewaren
  2272 WZ Voorburg Verkocht
  200 m² / 203 m² · 7 kamers
  Makelaardij WVK
  € 689.000 k.k.
  21-2-2013

  Oosteinde 66 Bewaren
  2271 EJ Voorburg Verkocht
  145 m² / 170 m² · 5 kamers
  Agterdenbosch NVM makelaars
  € 359.500 k.k.
  21-2-2013

  Parkweg 279 Bewaren
  2271 BC Voorburg Verkocht
  205 m² / 362 m² · 9 kamers
  C & D Makelaardij B.V.
  € 745.000 k.k.
  20-2-2013

 97. Shake'mOut says:

  erik(trol):
  EXPORT NAAR RECORDNIVO.

  Het gaat veel beter met Nederland dan een hoop mensen denken.

  De reden dat de binnenlandse bestedingen terug lopen, zijn voor een heel groot gedeelte te danken aan de stompzinnen regeringen die wij de laaste jaren voor onze kiezen hebben gekregen.

  De grootste bezuinigen doorvoeren in een tijd van de grootste financiele crises aller tijden, is gewoon ongelooflijk dom. Straks over circa 1,5 jaar als de bestedingen ook weer op gang komen, kloppen ze zich zelf op de borst met iets dat al veel eerder gerealiseerd had kunnen worden, maar dan met tig duizenden minder ontslagen.

  Overigens worden en zijn er de afgelopen tijd bij mij in de buurt tientallen huizen verkocht.

  Geachte Erik, beste Trol, informeer je eens wat minder eenzijdig. Zoek eerst eens op wat fractioneel reserve bankieren is, kijk eens waar onze productiefactoren zijn (hint: China), kijk eens hoe de demografische situatie in Nederland zich verhoudt tot de economische groei, probeer eens te analyseren waar jouw zogenaamde schijnwelvaart van de afgelopen 20 jaar eigenlijk op gebaseerd is, zoek eens op wat het Target2 systeem voor de Nederlandse begroting betekent, leg de prijs van woningen eens langs de goudprijs en die van een vat ruwe olie de afgelopen 100 jaar, probeer eens te bedenken waarom de ons opgedrongen euro eigenlijk iets ‘waard’ is en tot slot (lijkt me dat je hier een avondje mee vooruit kan) noem eens 1 op krediet gebaseerde bubble die in de geschiedenis van de mensheid niet grandioos is gebarsten (hint: je kan beginnen bij alle fiat-geldsystemen voor wat algemene educatie). Dit is een willekeurige opsomming. Succes en voornamelijk sterkte gewenst.

 98. Shake'mOut says:

  erik(trol),

  Naar aanleiding van je posting: ligt er maar net aan hoe ruimtelijk jij het begrip buurt interpreteert. Hier in de buurt (Nederland) lijkt het namelijk wel monopoly: je kan hele straten kopen… 🙂

 99. Shake'mOut says:

  snorkel,

  Knap werk Snorkel, dank!

 100. ll says:

  Shake'mOut: : je kan hele straten kopen…

  Ah, die komt me bekend voor……., al jaren geleden gepost door iemand hier ergens op dit blog 🙂 , was jij dat niet ?

 101. erik(trol), erikdepeerik says:

  Shakem Out, in de wijk dan binnen 500 meter……

  1km

  Zoekopdracht instellen
  Uitgebreid zoeken
  Te koop (141)

  Verkocht (88)

  Lijst

  Galerij

  Kaart
  Datum
  Prijsklasse van/tot

  Soort object
  Woonhuis (75)
  Appartement (13)
  Soort bouw
  Bestaande bouw (85)
  Nieuwbouw (3)
  Aantal kamers
  2+ kamers (88)
  3+ kamers (88)
  4+ kamers (79)
  5+ kamers (70)
  Anders…
  Woonoppervlakte
  50+ m² (88)
  75+ m² (88)
  100+ m² (83)
  150+ m² (27)
  250+ m² (1)
  Anders…
  Perceeloppervlakte
  250+ m² (14)
  500+ m² (1)
  1.000+ m² (1)
  Anders…
  Aanwezigheid van
  C.V.-ketel (86)
  Tuin (76)
  Schuur/berging (69)
  Lig-/zitbad (51)
  Garage (20)
  Meer…
  Bouwperiode
  1906-1930 (1)
  1931-1944 (1)
  1971-1980 (3)
  1991-2000 (20)
  2001-2010 (62)
  Meer…
  Ligging
  In woonwijk (76)
  Aan rustige weg (58)
  Vrij uitzicht (39)
  Aan water (15)
  Beschutte ligging (5)
  Meer…
  Of zoek op
  Toegankelijkheid
  Wissen
  Instellen

  Golfbaan 14 Bewaren
  2492 WE ‘s-Gravenhage Verkocht
  150 m² / 156 m² · 5 kamers
  Van Lieshout Lammers Kruize nvm makelaars
  € 347.500 k.k.
  20-2-2013

  Simon Carmiggelthof 123 Bewaren
  2492 JR ‘s-Gravenhage Verkocht
  109 m² · 4 kamers
  De Bruyn en Tak
  € 209.000 k.k.
  19-2-2013

  Libelsingel 18 Bewaren
  2492 RB ‘s-Gravenhage Verkocht
  105 m² / 130 m² · 5 kamers
  Van Lieshout Lammers Kruize nvm makelaars
  € 232.000 k.k.
  15-2-2013

  Brilduikerstraat 22 Bewaren 236.000
  2492 NX ‘s-Gravenhage Verkocht
  126 m² / 131 m² · 5 kamers

 102. Shake'mOut says:

  Frans,

  Frans, helemaal en op alle vlakken met je eens, goede analyse. Als jij dit Erik uitgelegd krijgt voordat zijn woondoos 40% in prijs is gedaald, verdien je een sigaar 😀

 103. erik(trol), erikdepeerik says:

  excuus

 104. ll says:

  Grapje op ministerie van Volkshuisvesting ? 😉

  Bouwen om te bouwen voor Brinkman, nut en noodzaak niet noodzakelijk.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/08/bos-brinkman-heeft-te-veel-petten-op.xml

 105. Shake'mOut says:

  ll,

  Il, nee dat was ik niet, ik ben hier pas sinds 2012. De uitspraak kwam in me op nadat ik afgelopen jaar in een straat van gemiddelde lengte meer dan 25 fluoriserende borden telde 😀 Deze website heeft mij en daardoor ook een hoop anderen overigens behoed voor hele pijnlijke fouten met levenslang gevolg! Dank, Danke, Merci, Gracias!

 106. Shake'mOut says:

  ll:
  Sweder van Wijnbergen

  Kabinet doet alles verkeerd.

  rtl.nl/components/…t-alles-verkeerd.xml

  Als je de ware problematiek wil begrijpen moet je weten dat politici nooit problemen oplossen, maar slechts de status quo zullen handhaven.

  Wil je de problematiek goed begrijpen, moet je je realiseren dat onze zogenaamde welvaart is gebaseerd op schuldengroei. Maak dan een grafiekje waarin je de schuldengroei afzet tegen de werkgelegenheid en de bevolkingsgroei de afgelopen 30 jaar en als het goed is wordt je dan bang van de exponentieel gestegen lijntjes en de uitzichtloosheid van de situatie. Zo niet: koop een huis.

 107. nhz says:

  erik(trol), erikdepeerik: Zelfs de appartementen bij mij om de hoek gaan nu weg voor circa 2 ton. 3 vekocht de afglopen paar weken.

  jij woont blijkbaar echt in een parallel universum waar de huizenbubble niet gebarsten is; interessante fabeltjes … Bij mij in de directe omgeving staan talloze luxe appartementen te koop, waarvan de meeste al jaren. In sommige blokken staat 30-40% te koop en er wordt zelden wat verkocht. Er worden wel vaak panden uit de verkoop gehaald, die dan even later weer verhuurd worden (meestal ook niet lang, alleen Polen betalen die droomhuur die ze vragen en dat is niet goed voor je dure appartement). De meeste would-be verkopers hebben blijkbaar besloten gewoon te wachten tot de markt weer aantrekt: ‘ik ga echt niet voor minder verkopen!’.

  En voor de goede orde, ik woon op één van de weinige locaties in Zeeland waar het nog steeds relatief goed gaat met de woningmarkt (omdat er talloze hogere ambtenaren en semi-ambtenaren in de buurt werken, da’s de enige sector waar het nog steeds uitstekend gaat …).

  Shake'mOut: Als je de ware problematiek wil begrijpen moet je weten dat politici nooit problemen oplossen, maar slechts de status quo zullen handhaven.

  ik zeg altijd maar: om ergens echt een puinhoop van te maken moet je er politici bij betrekken 😎

 108. nhz says:

  P.S.: ik kwam net in een lokaal krantje een verhaal tegen over hoe mijn eigen gemeente miljoenen aan garanties heeft gegeven voor een omstreden vastgoed project met tweede woningen bij het Veerse Meer. Omstreden o.a. omdat het feitelijk om natuurgebied gaat, en het zijn woningen in de ‘hogere prijsklasse’. Zonder de gemeente garanties was het project failliet gegaan en was er niet gebouwd. De verantwoordelijke VVD wethouder is nu heel boos dat de zaak in de media komt, hebben wij helemaal niks mee te maken waar de gemeente het belastinggeld aan spendeert. Zolang het maar voor de VVD achterban is …

  En natuurlijk zijn die enorme leningen risicoloos, de projectontwikkelaar had ‘even geld tekort’ en betaalt 8 % rente dus ze gaan er dik aan verdienen. Waar hebben we dat eerder gehoord … blijkbaar niks geleerd van het bouwput debacle (kosten al 30 miljoen en blijft oplopen …). De betreffende woningen zijn overigens in een kunstmatige dijk gebouwd, misschien wel symbolisch …

 109. Pipo says:

  Erik: als een huis op Funda staat bij verkocht, is de alleen de originele vraagprijs weergegeven, niet de uiteindelijke prijs. Dit weet je he?

  Het huis uit je voorbeeld aan de parkwerk 279 kan prima weg zijn voor 5 ton, ipv 7,5 ton.

 110. ll says:

  Shake'mOut: Als je de ware problematiek wil begrijpen moet je weten dat politici nooit problemen oplossen, maar slechts de status quo zullen handhaven.

  Hervormingen: een proces van eindeloos en zinloos ingrijpen 🙂

 111. Maria says:

  Het staat er werkelijk:

  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/284860-1302/sweder-van-wijnbergen-kabinet-doet-alles-fout?s_cid=HUD

  “Koelewijn heeft nog een tip voor Jeroen Dijsselbloem en voor ons. “Als ik minister van Financiën was zou ik zeggen: ‘we moeten door schuldenberg heen. We moeten pijn nemen en de waardedaling van de huizen accepteren’.”

  Goh, na 4 jaar.

 112. ll says:

  ‘We moeten pijn nemen en de waardedaling van de huizen accepteren’.”

  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/284860-1302/sweder-van-wijnbergen-kabinet-doet-alles-fout

 113. ll says:

  Yes Maria het staat er, echt wel snel 🙂

 114. Voerman says:

  Voerman is wel klaar met alle sprookjes, verzinselen en verwachtingen die vanuit de maatschappij en op dit log over de woningmarkt geventileerd worden. Onderhoudend om te volgen als gezelschapsspel maar verder met alle respect veelal baarlijke nonsens.

  Voerman denkt, dat het verloop van gebeurtenissen de komende jaren niet overwegend door klassieke economische faktoren beinvloed gaat worden, maar eerder door het corruptieve en criminele spel wat gespeeld wordt door lieden die invloedrijke posities in ons landschap – en ver daarbuiten bezitten.

  Het gebeuren met betrekking tot de woningmarkt is met zekerheid qua impact op menselijk geluk en de kwaliteit van het leven heel onbeduidend in vergelijking met andere zaken die in ontwikkeling zijn.

 115. ll says:

  Voerman: die in ontwikkeling zijn.

  Vertel………

 116. nhz says:

  Voerman: Voerman denkt, dat het verloop van gebeurtenissen de komende jaren niet overwegend door klassieke economische faktoren beinvloed gaat worden, maar eerder door het corruptieve en criminele spel wat gespeeld wordt door lieden die invloedrijke posities in ons landschap – en ver daarbuiten bezitten.

  ach, dat is toch bijna altijd zo geweest? klassieke economie zijn sprookjes …

  Voerman: Het gebeuren met betrekking tot de woningmarkt is met zekerheid qua impact op menselijk geluk en de kwaliteit van het leven heel onbeduidend in vergelijking met andere zaken die in ontwikkeling zijn.

  maar de wereldwijde huizenbubble was wel een zeer grote (vermoedelijk de grootste) factor in de ellende die nu komen gaat. Voor de ‘afwikkeling’ van het grootste pyramidespel aller tijden gaan niet alleen talloze onschuldige burgers financieel voor de bus geworpen worden, de kans is ook heel groot dat er een wereldoorlog komt om het probleem op te lossen – want zo doen politici dat nu eenmaal (in opdracht van de bankiers, meestal). Dus die woningmarkt is misschien relatief onbeduidend kwa persoonljk geluk, maar wel een zeer grote factor in de ellende die nog gaat komen.

 117. erik(trol), erikdepeerik says:

  Vrijwel alle eensgezinswoningen die vraagprijzen hebben die onder de 240k liggen, en binnen een afstand van 2km van mijn woning zijn vrijwel allemaal binnen 1 maand verkocht.

  Ik weet toevallig dat onderstaande woning voor 225.000 euro verkocht is(deze woning is 2 laags…)

  2492 RB ‘s-Gravenhage
  € 232.000 k.k. | Afmelddatum: 15-2-2013
  Bewaren

  Dat komt omdat het aanbod tussen 200.000 en 250.000 vrijwel niet bestaat, en dat tussen de 275k en 300 er tig woningen worden aangeboden. Afgelopen 2 jaar dat ik de woningen volg heb ik nog precies nul woningen uit die prijscatogorie zien dalen tot onder de 250k

 118. ll says:

  nhz: want zo doen politici dat nu eenmaal (in opdracht van de bankiers

  Het klassieke patroon ? De mannetjes die oorlog moeten voeren in het landsbelang en de vrouwtjes die weer wapens en bommen fabriceren ?

  Geen zin an………. 🙂

 119. Claude says:

  erik(trol), erikdepeerik, Den Haag categorie boven de 4 ton http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/400000+/ 1039 te koop, 405 verkocht. Woning voorraad van ruim 2,5 jaar dus.

  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/200000-250000/ Den Haag tussen 2 en 2,5 ton. 836 te koop, 381 verkocht. Woningvoorraad van bijna 2,5 jaar.

  Ik zie hem nog niet.

 120. ll says:

  Eric, waarom probeert u zichzelf steeds weer bewijzen ?

  Nog even, en we hebben prijzen uit de vorige eeuw……..go with the flow……

 121. Voerman says:

  ll: Vertel………

  Jij hebt zeker een cynische bui!

  ll: Geen zin an……….

  Dus toch die cynische bui.

 122. nhz says:

  ll: Het klassieke patroon ? De mannetjes die oorlog moeten voeren in het landsbelang en de vrouwtjes die weer wapens en bommen fabriceren ?

  het smerige werk wordt tegenwoordig steeds vaker uitbesteed aan drones, software programma’s en huurlingen; maar de schade is er niet minder om …

  ***

  Gelukkig voor Henk & Ingrid vond de Fabeltjeskrant die 10% prijsdaling niet nieuwswaardig, dus gaat u vooral door met slapende rijk worden in uw eigen luchtkasteel. Oogjes dicht en snaveltjes toe!

 123. svg says:

  nhz: Eind jaren ’80 kon je in mijn woonplaats een kleine arbeiderswoning met achterstallig onderhoud (maar gewoon bewoonbaar, geen ernstige problemen) en klein achtertuintje kopen voor 15-20k gulden; oftewel zo’n 8000 euro. Voor die woningen wordt nu, in gemiddeld iets betere staat, rond de 200K gevraagd, na een top van 225-275K een paar jaar geleden. Nog een héél lange weg te gaan omlaag, en een bodem van 25K voor de absolute POS woningen lijkt mij gezien de historie dus erg optimistisch.

  En 100K voor een gewone woning? Voor dat bedrag kocht je hier in 1990 een groot monumentenpand met riante tuin, het soort woningen dat nu 600K tot ruim 1 miljoen doet. Nee hoor, 100K gemiddeld is rijkelijk optimistisch.

  Laten we zeggen dat ik aan de voorzichtige wat conservatieve kant ben gebleven.

 124. asd says:

  Ad CBS-bericht:

  Het geneuzel van het CBS met zijn cijfertjes – of die nou wel of niet betrouwbaar zijn: how to lie with statistics,weet je wel – is gewoon tijdsverspilling om kennis van te nemen.

  Zo ook de gefragmenteerde maatregeltjes van de overheid hier en daar wat cosmetische ingrepen in de huizenmarktproblematiek te doen.

  Macro-economisch zijn de vooruitzichten in NL zo bar slecht, dat zelfs een kind kan beseffen, dat “10% waardeverlies” in de maand januari 2013 t.o.v. januari 2012 volstrekte non-informatie is: so what 10%? Dat gaat veel harder.
  Dit gezeur gaat niettemin nog jaren duren: stap voor stap telkens 10% eraf.

  Helaas is er te weinig besef in NL om de juiste maatregelen te nemen, zoals in Zweden in de jaren negentig. Gouverner c’est prévoir, toch? Dat kennen ze daar wel, maar hier niet.

  Hangt samen met de huidige volksaard. Die van de babyboomers dus, en de door hen in de wereld gezette monstertjes.

  Moet je maar eens professor Heertje lezen, of zelfs de berichten van het VNO: die maken zich grote zorgen over de capaciteit en de mentaliteit van de huidige generatie (vooral “managers”), die bijvoorbeeld de bejaarden een poot willen uitdraaien, “omdat ze afbetaalde huizen hebben” en als solide generatie ook nog hun pensioen hebben opgebouwd. Geldt m.m. ook voor andere maatschappelijke terreinen.

  Terwijl menige babyboomer en vooral diens kinderen hun “overwaarde” hebben versjacherd en zich hypotheken tot 120% van “de waarde” hebben laten aansmeren om vervolgens flink te consumeren en meteen met een flinke restschuld te zitten, de sukkeltjes. Daar heeft de NL-economie tot voor kort op gedraaid.

  Ik heb alleen te doen met hun jonge nazaten, die hun kamertje kwijt zijn door gedwongen verkoop van het vertrouwde huis.

  Onbegrijpelijk voor het buitenland en voor de uitstervende vooroorlogse NL’ers.

  Desalniettemin zou ik zeggen: zoek het maar uit.

  Voor de niet onverantwoordelijken – en die zijn er! – breken best met een beetje geduld (zie de ommezwaai van onze vriend Boelhouwer)betere tijden aan: de huizenprijzen zullen de komende jaren gestaag blijven dalen. Ik heb wel eens percentages horen noemen van 50% – 70% “rabat”. Ik denk, dat dat op middellange termijn bewaarheid zal worden.

  Kun je de overbodige franje-informatie van het CBS en van meneer Blok van de VVD en ander geneuzel voor de komende jaren laten zitten. Nou ja, tenzij je het leuk vindt daaraan aandacht te besteden.

  Ik zou zeggen: vertel dan liever een goeie mop of een anekdote.

 125. Voerman says:

  asd,

  Zo is het ook.

 126. Rexpat says:

  erik(trol), erikdepeerik:
  Vrijwel alle eensgezinswoningen die vraagprijzen hebben die onder de 240k liggen, en binnen een afstand van 2km van mijn woning zijn vrijwel allemaal binnen 1 maand verkocht.

  Ik weet toevallig dat onderstaande woning voor 225.000 euro verkocht is(deze woning is 2 laags…)

  2492 RB ‘s-Gravenhage
  € 232.000 k.k.| Afmelddatum: 15-2-2013
  Bewaren

  Dat komt omdat het aanbod tussen 200.000 en 250.000 vrijwel niet bestaat, en dat tussen de 275k en 300 er tig woningen worden aangeboden. Afgelopen 2 jaar dat ik de woningen volg heb ik nog precies nul woningen uit die prijscatogorie zien dalen tot onder de 250k

  Ik denk dat je gelijk hebt.

  Dat is net het niveau dat de meeste huishoudens net kunnen betalen. Dus rond dat bedrag zit een soort van weerstand (gevoed door psychologie, DE NHG en “betaalbaarheid”).

  Daarboven is het afgelopen en wordt er niets (nagenoeg) verkocht. Dat “luxere” segment zal toch (op een bepaald moment) ook bereikbaar moeten worden voor kopers. Aangezien we niet opeens meer gaan verdienen met zijn allen (een hard vermoeden) betekent dat dat de prijzen omlaag zullen moeten. De verkopers zijn nog niet zo ver maar rekenkundig lijkt het niet anders te kunnen.

  Een huis wat nu bereikbaar was voor 250K is straks minder waard omdat de huizen van 350K ook richting verkoopbaarheid zullen tenderen. Dus ook richting 200-250K of zelf daaronder omdat degenen die nu hebben gekocht voor dit soort bedragen zich niet realiseren (Erik wel natuurlijk en een hoop anderen ook. Die hebben een gecalculeerd risco genomen) dat er een indikking plaatsvindt van Hoog naar Laag.

  Die huizen van het segment 350K-400K gaan richting 250K (tenderen naar de gemiddeld betaalbaarheid) .

  Dan is natuurlijk de vraag wat de “Marktwaarde” van die huizen zal zijn die nu zijn gekocht voor 210K (jouw huis).

 127. Gekke gerritje says:

  erik(trol), erikdepeerik,

  U lijkt wat onzeker over uw aankoop.
  Als u lang genoeg argumenten opschrijft gaat u ze wellicht nog geloven.
  Bij ons zijn de prijzen ook nog erg hoog omdat mensen niet kunnen zakken……
  Maar laatst alweer een nieuwbouwhuis verkocht 60 k onder de vraagprijs en dat is toch opmerkelijk.
  En trouwens heeft u de verkoopprijzen opgevraagd van de verkochte woningen?
  Die zouden wel wat duidelijkheid kunnen geven en wat drijft de mensen die voor een hoge prijs kopen?

 128. asd says:

  @131 (Voerman),

  Ik zit gewoon te wachten, todat iemand een goeie mop vertelt. Nou ja, de NL-huizenmarkt is gewoon één grote Witz. Dat dan wel.

 129. Voerman says:

  asd:
  @131 (Voerman),

  Ik zit gewoon te wachten, todat iemand een goeie mop vertelt. Nou ja, de NL-huizenmarkt is gewoon één grote Witz. Dat dan wel.

  Zal het er morgen over hebben op het koffiebankje bij AH. Voorlopig allen welterusten! 🙂

 130. Rexpat says:

  Voerman:
  Voerman is wel klaar met alle sprookjes, verzinselen en verwachtingen die vanuit de maatschappij en op dit log over de woningmarkt geventileerd worden. Onderhoudend om te volgen als gezelschapsspel maar verder met alle respect veelal baarlijke nonsens.

  Voerman denkt, dat het verloop van gebeurtenissen de komende jaren niet overwegend door klassieke economische faktoren beinvloed gaat worden, maar eerder door het corruptieve en criminele spel wat gespeeld wordt door lieden die invloedrijke posities in ons landschap – en ver daarbuiten bezitten.

  Het gebeuren met betrekking tot de woningmarkt is met zekerheid qua impact op menselijk geluk en de kwaliteit van het leven heel onbeduidend in vergelijking met andere zaken die in ontwikkeling zijn.

  Helemaal mee eens.
  Huizen, wonen, Nederland..iets te veel gejeremieer op de vierkante millimeter.

  Wel een heel belangrijke indicator van wat zich wereldwijd aan het afspelen is.
  “De huizenprijs” is wat mij betreft slechts de eenduidige weergave (een duidelijk aanwezig symptoom) van een complex geheel.

  Zoals een thermometer kan aangeven dat je koorts hebt. Ook de koorts is slechts een symptoom. Het zegt niets over wat je onder de leden hebt. Wat we (naar mijn bescheiden mening) wel weten weten is dat het waarschijnlijk geen griepje is dat vanzelf zal overgaan.

 131. erik(trol), erikdepeerik says:

  Rexpat, en dat gaat nou precies niet gebeuren. Waarom? Omdat mensen vaak wel hun hypotheek nog kunnen betalen en dus de woning intrekken, ga jij 50k verlies of meer nemen, NEE alleen als het niet anders kan.

 132. nhz says:

  Rexpat: Dan is natuurlijk de vraag wat de “Marktwaarde” van die huizen zal zijn die nu zijn gekocht voor 210K (jouw huis).

  los van het verdringingseffect wat je beschrijft gaat die 210K natuurlijk ver dalen vanwege afschaffing HRA, stijgende rente, vereiste aanbetaling van 10-20% (wordt gelijk 95% van de huidige kopers mee uit de markt gehaald) en andere aanscherpingen van de kredietnormen, afschaffing starterssubsidies en NHG, en bovenal de psychologie van weten dat je iets koopt dat nog jarenlang in waarde kan blijven dalen. Dat laatste dankzij het beleid van de zachte heelmeesters in Den Haag.

  Gekke gerritje: En trouwens heeft u de verkoopprijzen opgevraagd van de verkochte woningen?

  Ik kwam bijna in de verleiding om even die postcode op te vragen bij het Kadaster voor een paar euro. Maar ik wed dat erik vrolijk doorkletst ook als blijkt dat zijn praatjes nergens op slaan, dus zonde van de moeite …

 133. nhz says:

  erik(trol), erikdepeerik: Omdat mensen vaak wel hun hypotheek nog kunnen betalen en dus de woning intrekken, ga jij 50k verlies of meer nemen, NEE alleen als het niet anders kan.

  als de woning hard in waarde daalt en je kunt de hypotheek nog (net) betalen dan zegt dat weinig, zeker als je begonnen bent met 100-120% hypotheek. De meeste hypotheken hebben kleine lettertjes daarover, die heb je zeker nog nooit gelezen?

 134. Rexpat says:

  erik(trol), erikdepeerik:
  Rexpat, en dat gaat nou precies niet gebeuren. Waarom? Omdat mensen vaak wel hun hypotheek nog kunnen betalen en dus de woning intrekken, ga jij 50k verlies of meer nemen, NEE alleen als het niet anders kan.

  De markt wordt niet gemaakt door de mensen die hun woning niet verkopen maar door degenen die wel verkopen (om wat voor reden dan ook).
  Ook de mensen die hun huis niet hebben verkocht in de afgelopen 15 jaar hebben deel uitgemaakt van een markt waarin hun huizen alleen maar meer waard werden.

  Nu gebeurt het omgekeerde. Dat je je huis niet verkoopt betekent niet dat de waarde dus niet daalt.

 135. asd says:

  @135(Voerman),

  ‘t Is maar wie je daar op het koffiebankje van AH treft. Maar alle beetjes helpen om mensen aan het denken te zetten.

  Trouwens wel lekkere koffie, hoewel ik altijd DE koop.

 136. asd says:

  @135(Voerman),

  ‘t Is maar wie je daar op het koffiebankje van AH treft.
  Trouwens wel lekkere koffie, hoewel ik altijd DE koop.

 137. cartoonist says:

  asd: Ik zit gewoon te wachten, todat iemand een goeie mop vertelt.

  Hier dan een misschien flauwe mop, maar Erik de trol is 2 dagen terug zelf begonnen over z’n tomaten.

  Erik de trol staat als een marktkoopman zijn waar aan te prijzen.

  Mense .. koop deze rotteeeeeh kuch kuch prachtige tomaateh , kopeh, kopeh, kopeh 3 kissies voor de prijs van twee want ik moet lossss.

  Mense kijk toch eens wat een prachtige tomate.
  Tomaaaaateeeeeeh, moooooooieeeeee tomaaaateeeeeh

 138. Mastah says:

  erik(trol), erikdepeerik:
  Rexpat, en dat gaat nou precies niet gebeuren. Waarom? Omdat mensen vaak wel hun hypotheek nog kunnen betalen en dus de woning intrekken, ga jij 50k verlies of meer nemen, NEE alleen als het niet anders kan.

  *kuch* het grootste nieuws van vandaag is al weer binnen: veel meer wanbetalers op de hypotheken: http://nos.nl/artikel/476942-kwart-meer-wanbetalers-hypotheek.html

 139. azijnseikerT says:

  @143

  En het nieuws van gister over de werkloosheid werkt ook al niet mee.

 140. remko says:

  erik(trol), erikdepeerik: Vrijwel alle eensgezinswoningen die vraagprijzen hebben die onder de 240k liggen, en binnen een afstand van 2km van mijn woning zijn vrijwel allemaal binnen 1 maand verkocht.

  Als je zelf zo’n huis hebt snel verkopen. Er zijn meer wijken die het na het begin van de daling eerst nog goed deden, om later een inhaalslag te maken.

  Als je nu nog de kans hebt zonder schade uit te stappen zou ik god op mijn blote knieen danken als ik u was.

 141. Rexpat says:

  Mastah: *kuch* het grootste nieuws van vandaag is al weer binnen: veel meer wanbetalers op de hypotheken: nos.nl/artikel/476…alers-hypotheek.html

  Citaat:

  “Volgens het BKR is het een probleem dat het bureau maar een beperkt zicht heeft op betalingsachterstanden in het algemeen. Achterstanden bij de belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars worden niet meegerekend. Daardoor weten banken bij het afsluiten van een hypotheek niet of mensen al andere schulden hebben.”

  Dus het probleem is dat de banken niet weten of de mensen al andere schulden hebben? Dus als banken wel weten welke andere schulden de mensen hebben is het probleem opgelost?

  Nu moet ik even teruglezen….wat was het probleem ook al weer?

 142. remko says:

  erik(trol), erikdepeerik: Rexpat, en dat gaat nou precies niet gebeuren. Waarom? Omdat mensen vaak wel hun hypotheek nog kunnen betalen en dus de woning intrekken, ga jij 50k verlies of meer nemen, NEE alleen als het niet anders kan.

  Als niemand zijn huis met verlies zou verkopen zouden de prijzen niet zakken. Vergeet niet dat sommige moeten verkopen.

 143. Steven says:

  remko: Als niemand zijn huis met verlies zou verkopen zouden de prijzen niet zakken. Vergeet niet dat sommige moeten verkopen.

  Of gewoon nog dikke winst virtueel hebben en gewoon wat zakken in prijs.

 144. ll says:

  Is de nieuwe startershypotheek misschien een nieuwe woekertje ? 😉

  Blok hypotheek helemaal niet voordelig……

  http://www.bnr.nl/nieuws/246488-1302/blok-hypotheek-helemaal-niet-voordelig

 145. snorkel says:

  remko: Als niemand zijn huis met verlies zou verkopen zouden de prijzen niet zakken. Vergeet niet dat sommige moeten verkopen.

  Ach ja, Erik Trollemans… Het enige schaap dat 100 witte schapen om zich heen kan kan zien, maar als hij zelf zwart is moet iedereen wel zwart zijn.

  Erik begrijpt het volgende ook al niet; Hij heeft zelf een bijna-executiewoning gekocht en een dikke rentekorting geregeld. Er zijn dus volgens hem goede deals te maken op de markt. En eigenlijk is er niemand die zijn huis gaat verkopen met verlies, dus vastgoed is ook nog eens waardevast. Maar het ontgaat hem volledig dat, willen er massaal zulke gode deals op de markt komen als hij zelf gemaakt heeft, er dus massaal huizen in de (bijna-)excutieverkoop moeten komen en mensen dus massaal wel degelijk flinke verliezen moeten nemen. Erik bijt dus continue zichzelf in de staart met zijn redenaties. Of alle potentiele verkopers zitten goed en blijven lekker zitten, of er zijn massaal goede deals te maken omdat mensen wél verkopen; die twee kunnen simpelweg niet tegelijk voorkomen. Dat ene geval Erik Trollemans gaat in zijn eentje echt de vastgoedmarkt niet ‘redden’, hoe graag hij dat van achter zijn toetsenbord ook zou willen.

 146. cartoonist says:

  ll,

  Die nieuwe blok aan je been hypotheek is een typisch geval van ‘penny wise, pound foolish’

  De eerste paar jaar heb je een voordeel van misschien 110 euro/maand.
  Over 30 jaar betaal je 60.000 euro meer rente en heb je ook een restschuld van 50%.

  Maar ja, over een paar jaar verdienen we vast en zeker 2 keer zoveel als vandaag, ja toch ?

 147. snorkel says:

  ll,

  LL, klopt, je moet wel echt helemaal van lotje getikt zijn om voor zo’n variant te kiezen. Jammergenoeg zullen er wel weer hypotheekadvseirs zijn die dit gaan aanraden omdat de maandlasten zo lekker laag zijn.

  “Dus mevrouwtje, u kunt nu minder aflossen om duurder uit te zijn om iets te kopen wat zo overpriced is dat u het eigenlijk niet kunt betalen. Wie wil dat nou niet? U bent toch geen dief van eigen portemonnee?”

  Terwijl het natuurlik eigenlijk dit is: http://oi50.tinypic.com/28lt169.jpg – De klant kan het niet opbrengen om 100% in 30 jaar af te lossen, maar wel om 50% in 5 jaar af te lossen. Waanzin!

  Het zou eigenlijk de ideale test zijn: Hypotheekadviseur legt deze variant voor en als de klant ermee instemt krijgt hij, wegens getoonde financiele incapabiliteit, voor de komende 20 jaar een ban op het kopen van aan huis of enig ingewikkeld financieel product.

 148. Steven says:

  ze worden voor het Blok gezet (what’s in a name..)

  1. een te duur huis kopen
  2. een nog duurder huis kopen met starters hulp.
  3. Gewoon effe niet kopen en sparen zodat je straks een lage lening hebt en zelfs wat hebt afbetaald.

 149. cartoonist says:

  snorkel: Het zou eigenlijk de ideale test zijn: Hypotheekadviseur legt deze variant voor en als de klant ermee instemt krijgt hij, wegens getoonde financiele incapabiliteit, voor de komende 20 jaar een ban op het kopen van aan huis of enig ingewikkeld financieel product.

  Of deze financiele domoor krijgt wel een hypotheek en de zekerheid dat hij de komende 35 jaar met een ezelskap en oogkleppen op in een tredmolen mag rondlopen.

 150. Voerman says:

  ll: Is de nieuwe startershypotheek misschien een nieuwe woekertje ?
  Blok hypotheek helemaal niet voordelig……

  Interesseert Blok geen moer!
  Ging er maar om dat hij en zijn vrienden nog effe mochten blijven.

 151. Rexpat says:

  snorkel,

  Hey CITO!,
  Gat in de markt

  Snorkeltest©

  Tagline: “Onder water willen..Doe de snorkeltest!”

 152. lorenzo says:

  cartoonist: asd: Ik zit gewoon te wachten, todat iemand een goeie mop vertelt.

  wordt steeds moeilijker , op verjaadagsfeestjes lukt het me al niet meer . Allemaal makelaars in de kring lijkt het wel en kantines zitten nu vol met economen ( is die opleiding zo kort dan ? ).

 153. nhz says:

  Mastah: *kuch* het grootste nieuws van vandaag is al weer binnen: veel meer wanbetalers op de hypotheken: nos.nl/artikel/476…alers-hypotheek.html

  gelukkig zijn er niet meer wanbetalers bij NHG hypotheken ;-), want anders zou de premie opnieuw omhoog moeten en is het game-over voor het WeW, want dan komt er geen cent meer binnen.

  Rexpat: Dus het probleem is dat de banken niet weten of de mensen al andere schulden hebben? Dus als banken wel weten welke andere schulden de mensen hebben is het probleem opgelost?

  en voor de goede orde: voor NHG is een betalingsachterstand pas een betalingsachterstand als je 1 jaar lang geen hypotheek betaald hebt…

  snorkel: Maar het ontgaat hem volledig dat, willen er massaal zulke gode deals op de markt komen als hij zelf gemaakt heeft, er dus massaal huizen in de (bijna-)excutieverkoop moeten komen en mensen dus massaal wel degelijk flinke verliezen moeten nemen.

  inderdaad, allemaal geneuzel van erik op basis van een volstrekt bijziende blik op de markt.

  Off topic, maar ik kwam net op Zerohedge een artikel tegen dat ik graag ook in Nederland zou lezen van mensen met invloed. Helaas zijn we hier nog niet zo ver (en de vraag blijft natuurlijk of het iets uitmaakt, maar het is goed het probleem te benoemen). Ondanks de verschillen tussen NL en de VS is het probleem verregaand hetzelfde: verworven rechten die onhoudbaar zijn, een generatie (de boomers) die buitensporig profiteert ten koste van de rest via moddervette pensioenen, onbeperkte gezondheidszorg en allerlei andere riante regelingen (ja, ik weet dat het niet voor alle boomers geldt, het gaat even om de grote lijn). Maar niemand wil dat toegeven laat staan zelf wat inleveren. Het gevolg zal zijn toenemende conflicten tussen haves (vooral de Boomers die ook bijna overal de macht hebben) en have-nots (vooral de jongste generatie). Een beetje zoals begin jaren ’80, maar deze keer zal de uitkomst vele malen erger zijn voor de gemiddelde burger; de huizenbubble is maar één onderdeel van het grote pyramidespel dat de boomers georganiseerd hebben.

  http://www.zerohedge.com/news/2013-02-21/stanley-druckenmiller-we-have-entitlement-problem-and-one-day-feds-hamster-wheel-wil

 154. nhz says:

  snorkel: Het zou eigenlijk de ideale test zijn: Hypotheekadviseur legt deze variant voor en als de klant ermee instemt krijgt hij, wegens getoonde financiele incapabiliteit, voor de komende 20 jaar een ban op het kopen van aan huis of enig ingewikkeld financieel product.

  plus een Berufsverbot voor hypothekers die zoiets serieus voorstellen 😉

  lorenzo: Allemaal makelaars in de kring lijkt het wel en kantines zitten nu vol met economen ( is die opleiding zo kort dan ? ).

  lorenzo wacht op de mooie tijden dat al die economen tweedehands autoverkopers zijn?

 155. Voerman says:

  asd: Ik zit gewoon te wachten, todat iemand een goeie mop vertelt.

  Oké dan:

  Een wat oudere man Is met een pittig jong ding getrouwd. Maar hoe ze ook hun best doen, ze kan niet to een orgasme komen. Ten einde raad kloppen ze aan bij een alternatieve sexuoloog. Na hun verhaal aangehoord te hebben adviseert de sexuoloog hen om de fantasie van het vrouwtje te prikkelen, door een leuke jonge adonis te zoeken die hun tijdens de liefdesdaad met een handoek koelte toe moet wapperen. Het echtpaar doet wat hun geadviseerd wordt en huurt een jonge knappe student in. Maar wat er ook gebeurd ze kan niet tot een orgasme komen. Bereid om echt alles te proberen besluit de man om van positie te wisselen met de student. En verdomd al na een paar fikse stoten komt het vrouwtje beestachtig klaar. De echtgenoot lacht en zegt,
  “Kijk jongeman zo wapper je de handdoek”.

 156. Adamus says:

  ll:
  Is de nieuwe startershypotheek misschien een nieuwe woekertje ?

  Blok hypotheek helemaal niet voordelig……

  bnr.nl/nieuws/2464…emaal-niet-voordelig

  Er zullen zich mensen aandienen voor zo’n Blokje om, immers “de tijd heelt alle wonden”. Over dertig jaar starten de kinderen van de starter en wordt het stokje overgenomen.

 157. lorenzo says:

  nhz: lorenzo wacht op de mooie tijden dat al die economen tweedehands autoverkopers zijn?

  lorenzo wacht nergens op , hangt niet aan materieel , denkt en handelt anticyclisch en is vrij . Om die reden.

 158. ll says:

  Machteloos zijn we. ING doet het weer……..

  Allemaal met AAA rating en gegarandeerd door de NL belastingbetaler ……..

  http://www.bloomberg.com/news/2013-02-21/ing-australia-may-sell-record-2-1-billion-mortgage-backed-bonds.html

 159. OBL-Rien says:

  En de NVM heeft nog steeds geen verkoopcijfers over Januarie gepubliceerd.

 160. Bor de Wolf says:

  ll,

  Gvd. Dat is dus precies dezelfde blunder als destijds in de VS, die ons 20 miljard heeft gekost. Een online bankje in een enorme economie, stunten met rentetarieven, en afdekken met hypotheken in een totaal overgewaardeerde huizenmarkt: nu Australie, toen VS.

  En wij zijn achtervang. En ING keert weer bonussen uit.

  Of zie ik het verkeerd?

 161. azijnseikerT says:

  @152,

  Of je legt de hypotheekadviseur een beroepsverbod op voor diezelfde periode als hij zoiets uberhaupt voorstelt. Want hij is toch zeker de expert. Er zijn zat mensen die niet goed met cijfers zijn en moeten kunnen vertrouwen op dit soort lui.

 162. snorkel says:

  ll:
  Is de nieuwe startershypotheek misschien een nieuwe woekertje ?

  Blok hypotheek helemaal niet voordelig……

  bnr.nl/nieuws/2464…emaal-niet-voordelig

  Eerlijk gezegd zit ik al sinds minuut één van de bekendmaking van de Blok-aan-je-been-hypotheek te hopen dat dit het geval is: https://twitter.com/maartenkoster/status/304878932463845376 – Kan toch bijna niet anders, waarom zou je anders zo’n volslagen idioot ondoorgrondelijk gedrocht van een constructie de markt op duwen terwijl iedereen staat te schreeuwen om simpelere financiele producten?

 163. Voerman says:

  Ook een mop:

  http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Showbizz/article/detail/3398220/2013/02/22/Catherine-Keyl-blijft-fit-dankzij-seks.dhtml

  Zij heeft waarschijnlijk een krachtstroomaansluiting naast het bed!

 164. cartoonist says:

  snorkel,

  Ik denk ook dat de grote massa op deze manier, van het kastje naar de muur gestuurd wordend, langzaam murw gemaakt wordt om de ultieme maatregel dan maar lijdelijk te ondergaan en te accepteren.
  namelijk:

  Volledige afschaffing van de Hypotheek Rente Aftrek

 165. Adamus says:

  remko: Als je zelf zo’n huis hebt snel verkopen. Er zijn meer wijken die het na het begin van de daling eerst nog goed deden, om later een inhaalslag te maken.

  Als je nu nog de kans hebt zonder schade uit te stappen zou ik god op mijn blote knieen danken als ik u was.

  Dan moet voor huur worden gekozen? Is ook niet altijd simpel.

 166. Voerman says:

  cartoonist: Volledige afschaffing van de Hypotheek Rente Aftrek

  Oke’, maar dan:

  70% IB tarief.
  33.000 euro belastinvrije voet.
  Afschaffing alle aftrekposten.

  Als dat niet volstaat, dan het 70% tarief naar behoefte aanpassen.

 167. snorkel says:

  cartoonist,

  Jep. Ik ben er ook nog steeds van overtuigd dat dat hele “inkomensafhankelijke zorgpremie’-verhaal ook niets anders dan een bliksemafleider was.

 168. cartoonist says:

  Voerman: Zij heeft waarschijnlijk een krachtstroomaansluiting naast het bed!

  gelukkig is ze hiervan verlost
  http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Showbizz/article/detail/2433352/2011/05/18/Catherine-Keyl-verlost-van-darmpoliep.dhtml

  nu nog een lobotomie.

 169. Adamus says:

  Voerman:
  Ook een mop:

  ad.nl/ad/nl/1002/S…t-dankzij-seks.dhtml

  Zij heeft waarschijnlijk een krachtstroomaansluiting naast het bed!

  ‘Ik ben toch niet dood?’

 170. Voerman says:

  Adamus: Dan moet voor huur worden gekozen? Is ook niet altijd simpel.

  Remco woont nog thuis!

 171. snorkel says:

  Blok-aan-je-been-hypotheek, volgens de Consumentenbond: http://www.consumentenbond.nl/test/geld-verzekering/wonen/hypotheken/extra/duo-hypotheek/?view=Standard

  Geen “beste koop” 😉

 172. azijnseikerT says:

  70% IB tarief

  ROFLOL die is nog beter dan die over Keyl.

 173. cartoonist says:

  Voerman: Oke’, maar dan:

  70% IB tarief.
  33.000 euro belastinvrije voet.
  Afschaffing alle aftrekposten.

  Zo kan ik ook wel een paar zeer effektieve maatregelen bedenken.

  Erfbelasting en schenkingsrecht:
  De eerste 20 miljoen volledig vrij van erfbelasting, daarboven 70%.
  Reden: Iedereen word gelijk geboren en moet zelf bewijzen dat ie meer waard is.

  afschaffen van pensioen b.v. , foundations, funds etc etc. Dat zijn verzonnen constructies om belasting te ontwijken en ze bestaan eigenlijk alleen maar voor de veelverdiener of de veelerver.

  afschaffen belasting vrijstelling/voordelen voor koningshuizen, multinationals en andere onnatuurlijke rechtspersonen.

  Als dat overal ingevoerd word kan de IB naar 0%.

  Maar dit gaat natuurlijk ietsje te ver.
  Dit is gewoon revolutionair en gebeurt dus niet.

 174. Voerman says:

  cartoonist: Zo kan ik ook wel een paar zeer effektieve maatregelen bedenken.

  Erfbelasting en schenkingsrecht:
  De eerste 20 miljoen volledig vrij van erfbelasting, daarboven 70%.
  Reden: Iedereen word gelijk geboren en moet zelf bewijzen dat ie meer waard is.

  Als dat overal ingevoerd word kan de IB naar 0%.

  Jij weet nog beter dan Voerman wat er gebeurt met afschaffen van de HRA.
  Dan komt er een aanpassing van de IB om de slachtoffers van die afschaffing te compenseren.
  Met zekerheid wordt de ongeveer modale verdiener degene die de rekening betaalt voor de diepgetroffen veel(meer)verdieners. Probeer Voerman nu niet in verwarring te brengen, want hij heeft al genoeg moeite met het snappen van normale en geheel logische zaken.

  Laat dan maar liever de HRA intact. Dan hebben wij op dit log tenmiste nog één onderwerp over om de discussie in stand te houden.
  Het enige beoogde doel is tenslotte alhier om de huizenprijzen omlaag te brengen.
  Voerman heeft nu langzamerhand vele malen aangetoont, dat de HRA daar primair geen moer mee te maken heeft.

  Elke andere reduktie van inkomensposities en sociale zekerheid hebben hetzelfde effect of nog meer als afschaffing van de HRA.
  Het bewijs wordt heden geleverd, maar daar wordt hier dagelijks op gewezen.

 175. nhz says:

  ll: Machteloos zijn we. ING doet het weer……..

  Allemaal met AAA rating en gegarandeerd door de NL belastingbetaler ……..

  bloomberg.com/news…ge-backed-bonds.html

  gegarandeerd door de Australische belastingbetalers denk ik …het gaat allemaal over Down Under.

  Voerman: Oke’, maar dan:

  70% IB tarief.
  33.000 euro belastinvrije voet.
  Afschaffing alle aftrekposten.

  Als dat niet volstaat, dan het 70% tarief naar behoefte aanpassen.

  waarom 70% IB als de aftrekposten en HRA afgeschaft worden? De IB kan dan meer dan gehalveerd worden met dezelfde opbrengst. En wat mij betreft mag die opbrengst (de afmeting van de overheid) dramatisch omlaag, dus een IB onder de 25% lijkt me ook nog zeer haalbaar.

  cartoonist: Erfbelasting en schenkingsrecht:
  De eerste 20 miljoen volledig vrij van erfbelasting, daarboven 70%.
  Reden: Iedereen word gelijk geboren en moet zelf bewijzen dat ie meer waard is.

  waarom 20 miljoen vrij van erfbelasting? Als iedereen zichzelf moet bewijzen lukt dat alleen als je 100% belasting heeft op erfenissen, zonder een belastingvrije voet … (waarmee ik nog niet wil zeggen dat ik daar voorstander van ben, maar het huidige systeem lijkt me evident fout, omdat er zo fout geld accumuleert bij een kleine groep).

 176. Tsjaa.. says:

  Grappig, op 1 januari vorig jaar waren er 62.453 wanbetalers. Afgelopen januari was dat aantal opgelopen tot 77.145. Het aantal executieverkopen was in 2012 2488, dat is maar 4% van het aantal mensen met betalingsachterstanden op 1 januari 2012, opvallend toch? Dit kan nog leuk worden in de huidige markt waar niemand meer koopt, krijgen we dan toch nog een verdere versnelling? Overigens ook grappig is dat het de gemeente Amsterdam is die hypotheken wil verstrekken, kwam namelijk al naar voren uit hun stresstest dat zij juist enorme verliezen zouden hebben met dalende huizenprijzen. En dan heb ik het geen eens over de burgers die met flinke vastgoedverliezen te kampen hebben. Het terugdraaien van overheidsdiensten (onvermijdelijk) zal de leefbaarheid niet doen toenemen en dus ook weer zijn werslag hebben op de huizenprijzen.

 177. Voerman says:

  Tsjaa..: Grappig, op 1 januari vorig jaar waren er 62.453 wanbetalers

  Tsjaa..: opvallend toch?

  Tsjaa..: Dit kan nog leuk worden

  Tsjaa..: Overigens ook grappig

  Echt genieten allemaal! 🙂

 178. asd says:

  @142 (cartoonist), @156 (lorenzo),

  Nou het begin met die rotte tomaten is er.

  Maar als je niet lekker in je vel zit, is het met moppen tappen en anekdotes vertellen ook gauw gedaan: velen worden immers sjagrijnig wanneer ze niet meer voor de hoofdprijs kunnen gaan: “want ze hebben nog geen Adidas gehad”, zoals indertijd Paul van Vliet een verwende generatie NL’ers karakteriseerde.

  Kijk, dan kun je nooit enige geest verwachten, maar voor de rest ligt de humor gewoon op straat.

  Dus wie weet, komt er nog wel eens iemand met een leuke anekdote op de proppen in plaats van met “analyses”, die al weer na een week zijn achterhaald.

  Juist de mesjokke ideeën van politici banksters,makelmannetjes – die een geestelijk niveau aan de dag leggen, waar je beroerd van wordt – lenen zich voor anekdotes en moppen.

  Ik wil lachen, want al lachend kom je op de beste ideeën en daar schort het tegenwoordig aan.

  “Vroeger, met veel minder welvaart, viel er veel meer te lachen”!

 179. Voerman says:

  Oeioei!

  http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2013/2/Brussel-Nederlands-begrotingstekort-boven-3-procent-1182096W/?pagenr=2#comments

  We mogen wel vast noodsteun gaan vragen om straks onze boete te kunnen betalen!

 180. Stef says:

  Camiel Eurlings: “ik heb de oplossing: we gaan in driehoekjes vliegen” wat een complete braadlul die kerel….1 miljard verlies. Kunnen ze hem geen voorzitter van de NVM maken;-)

 181. RealisT says:

  snorkel: “Dus mevrouwtje, u kunt nu minder aflossen om duurder uit te zijn om iets te kopen wat zo overpriced is dat u het eigenlijk niet kunt betalen. Wie wil dat nou niet? U bent toch geen dief van eigen portemonnee?”

  LOL. Helemaal omdat het de realiteit is. Ik heb het afgelopen weekend met zo’n blond geitje van een jaar of 20 een leuke discussie over de duo-hypotheek gehad. Helemaal blij omdat ze dankzij deze hypotheekvorm toch nog net dat leuke huisje samen met haar vriendje zou kunnen kopen. Ik heb nog een poging gedaan om uit te leggen dat het een katerhypotheek is die aan het begin een beetje minder kost, maar op termijn veel meer. Gaandeweg het gesprek werd ze steed bozer. Hoe ik het durfde om haar feestje te verpesten!

  Het zou mij dus niets verbazen als er dankzij de duo-hypotheek weer een hele nieuwe groep nog grotere leenkneuzen gaat ontstaan. En dan te bedenken dat ome Dirk en z’n DSB moesten verdwijnen vanwege woekerhypotheken.

 182. ll says:

  Voerman,

  Maar dat is toch grappig ? Boeten voor schulden is dat niet vreemd ? Griekenland werd nog beloond voor het hebben van schulden, een gedeelte van de schulden werden vrij gescholden…….

  De wereld is toch aan het veranderen …….. 🙂

  Leve de schuldvrijen, hoera…….., met dank aan de Hormannetjes 🙂

 183. bhaal says:

  erik(trol),

  bij jou wel, maar bij ons is niets verkocht

 184. magnum says:

  Erik mag het dan op onderdelen anders zien dan een aantal anderen. Maar wat ik niet begrijp is die jehova achtige gelijkhebberigheid van een hoop reacties hier. Ook hij drijft wel eens door. O.k.

  Wat je niet moet hebben dat hier alleen maar told you so en ‘zie je wel’ meningkjes voorbij komen en iedereen met een afwijkende mening de gordijnen injagen.

  Op een dag gaat de trend weer keren en met alleen perma down lullers om je heen pik je dat wisselende sentiment net niet snel gegoeg op. Er is bij iedere piek of dal altijd maar 1 transactie dus de rest moet er net voor of net erna kopen.

  Individueel kan het bovendien niet onverstandig zijn om nu toch te kopen. En ja dan zal het over 4-6 jaar maar een paar knaken kosten. Maar je zal maar in het spitsuur van je leven zitten met opgroeiende kids en dan wil je ondertussen wel lekker wonen.

  En dan kan je lang of kort kletsen maar in het het gemiddelde huurwoning aanbod is het toch meer dan net even minder riant zitten.

 185. Voerman says:

  ll: Maar dat is toch grappig ?

  Eveneens om je te bescheuren!

  Dit log begint te lijken op een voetbalveld waar de supporters luid luichen om elk doelpunt in eigen goal!

  Nou ja, als de beweging naar beneden maar doorzet.

  Voerman gaat maar weer eens wat meer tijd steken in het verdienen van wat dollars. Is nuttiger dan hier rondklooien.

 186. cartoonist says:

  OTB doet het onderzoek naar de ‘Eigen Huis marktindicator’ in opdracht van de Vereniging Eigen Huis en produceert daar ieder kwartaal een rapport over.

  http://www.otb.tudelft.nl/nl/onderzoek/publicaties/veh-marktindicator

  al deze rapporten zijn in pdf beschikbaar en ze zijn een stuk interessanter dan enkel die marktindicator op de site van de vereniging.

  In het 3e kwartaal onderzoek van wordt gesproken over:
  “In juni 2012 zakt de score naar een nog niet eerder vertoond niveau van 50 punten.”
  Op de site van de vereniging zelf zie ik voor juni 2012 een getal van 54 staan. Ook valt op dat de grafiek voor de woningmarktindicator op de VEH site minder gedetailleerd is.
  In mijn beleving is dit een vorm van statistiek-manipulatie om de resultaten wat minder desastreus over te laten komen. Het zal wel een soort van voortschrijdend gemiddelde zijn maar waarom niet de cijfers en grafiek overgenomen uit het OTB onderzoek ?

  Over het 4e kwartaal 2012 onderzoek.
  In de conclusies staat:

  De meningen van de respondenten over de economische omstandigheden in de afgelopen 12 maanden zijn meer ‘negatief’ als in de vorige peiling. Circa 82% denkt dat deze omstandigheden (iets) slechter zijn geworden, terwijl dit in de vorige peiling nog 74% bedroeg. Ter vergelijking: dit percentage bedroeg een kleine twee jaar terug nog 44%. De groep respondenten die denkt dat de economie in het afgelopen jaar is gegroeid, blijft minimaal met 3%.
  Het aandeel ondervraagde respondenten dat van mening is dat de economie in het komende jaar zal verslechteren, bereikte in het vierde kwartaal van 2011 een hoogtepunt 73%. De daling die in de drie vorige kwartalen was te zien, wordt dit kwartaal abrupt omgekeerd in een stijging van 52% naar 66%. Daarbij neemt
  de groep respondenten, die een verbetering in het komende jaar verwachten, weer af ten opzichte van het
  vorig kwartaal (van 15% naar 10%)

  Het realisme daalt langzaam in bij de gewone burger.
  Want 2013 word zo goed als zeker stukken slechter als 2012.

 187. cartoonist says:

  Voerman: We mogen wel vast noodsteun gaan vragen om straks onze boete te kunnen betalen!

  Misschien vind dit daadkrachtige kabinet wel de oplossing in het vermageren van de AOW .

  DNB of de ECB zal Rutte wel iets hebben ingefluisterd met wat voor truc NL onder de 3% kan blijven. En de Rutte-bende gaat dat dan gewoon uitvoeren.

 188. erik says:

  Zo rekeningen weer netjes betaald. Koffers staan klaar, is even lekker alle Nederlandse, doemdenkers,tomatengooiers en anti-kraak bewoners achter me laten op dit blog. Maar geen nood, I’ll be back ! Jullie moeten jullie frustatie’s toch op iemand kunnen botvieren! Ps: De geruchten gaan dat dit blog is opgezet door de jongeren partij van de SP, afijn is maar een gerucht natuurlijk(of die Emile daar blij mee is met ze 8 hypotheken) is vraag 2 natuurlijk………take care boy,girls en rekenmachine Claude..!

 189. Adamus says:

  Want 2013 word zo goed als zeker stukken slechter als 2012.

  Maar de beurzen stijgen.

  Woningmarkt is nu geaccordeerd. Straks de arbeidsmarkt……gaat nog wat gebeuren voor de zomer.

 190. cartoonist says:

  Uit hetzelfde 4e kwartaal 2012 OTB-onderzoek ‘Eigen Huis marktindicator’

  Gemiddeld genomen vindt de woonconsument dat de situatie om een woning te kopen in het afgelopen jaar (licht) verslechterd is. Het aandeel huishoudens dat deze mening is toegedaan (65%), is wel weer hoger dan bij de vorige peiling (57%). Deze groep behoudt daarmee een zeer grote meerderheid op de groep huishoudens (15%) dat een (lichte) verbetering ziet in de omstandigheden in het afgelopen jaar. Dit laatste aandeel is licht teruggelopen ten opzichte van de laatste peiling. Het te koop staande woningaanbod blijft groot, het aantal transacties daalt en de prijzen blijven dalen. Daarnaast blijkt het aandeel van de woonconsumenten dat verslechterde omstandigheden om een woning te kopen verwacht in het komende jaar (55%) ook fors toe genomen in vergelijking met het derde kwartaal van 2012 (38%). Dus ruim vijf op de tien huishoudens verwachten nog een (geringe) verslechtering van deze situatie, terwijl 24% van de ondervraagden rekent op een gelijkblijvende situatie.
  Per saldo hebben bovenstaande verschuivingen in de beoordeling van de algemene koopsituatie een flink negatief effect op de Marktindicator ten opzichte van de vorige peiling.

  veel plezier Erik.

 191. Voerman says:

  cartoonist: Misschien vind dit daadkrachtige kabinet wel de oplossing in het vermageren van de AOW .

  En dat maken de oudjes dan weer budgetneutraal door minder aan hun kinderen te schenken.
  Dat bespraken de oudjes vanmorgen in Jip en Janneke taal op het AH gratiskoffiebankje.

 192. Claude says:

  erik: . Koffers staan klaar

  Fijne vakantie Erik! En ga maar lekker snorkelen, kom je nog eens een keer op een leuke manier onder water ;).

 193. Claude says:

  Adamus: Maar de beurzen stijgen.
  Woningmarkt is nu geaccordeerd. Straks de arbeidsmarkt……gaat nog wat gebeuren voor de zomer.

  Hopelijk gaat het buiten Nederland beter. Nederland is dit jaar even sparen en aflossen.

 194. cartoonist says:

  erik: Ps: De geruchten gaan dat dit blog is opgezet door de jongeren partij van de SP, afijn is maar een gerucht natuurlijk

  Ik en velen op dit blog hebben helemaal geen feeling met enige partij en al helemaal geen vertrouwen meer in de *ssh*l*s uit de politiek.

  Verzin tijdens je vakantie eens een leuke conspiracy theory over dit blog. Dat we b.v. betaald worden door de Al Quaida of Noord-Korea, je kunt er vast wel een leuke theorie over maken. Dat we terrorristen zijn die er op uit zijn om de economie te laten imploderen d.m.v. manipulatieve negatieve propaganda ?

 195. Michel says:

  erik(trol), erikdepeerik:
  Michel: Ik heb onder de martkprijs gekocht omdat de woning vlak voor executie verkoop op de markt is gezet, zodat er nog wat meer gevangen kon worden dan daar. Omdat deze woning precies viel in de buurt waar ik wilde wonen en de prijs in combinatie met de rente korting, die ik via de gemeente heb gekregen + de verhuisvergoeding van 5k, mij hebben overtuigd om deze woning te kopen. Overigens heb ik ingecalculeerd dat de aangekochte woning , in het allerslechtste scenario max 15 tot 20% minder waard wordt dan mij hypotheek. Dit zou ik trouwens direct cash kunnen opvangen, er liggen ook nog een erfenis in het verschiet. Overigens maak ik me niet druk om een eventuele onnodige waardedaling omdat wat naar beneden gaat vanzelf weer naar boven gaat ook. Aangezien ik hier prima woon, genoeg ruimte voor 2 opgroeiende kids en zeer centrale ligging. Uiteraard heb ik op 1 inkomen gekocht en niet meer dan 4x mijn bruto jaarsalaris. Mij maken ze niet gek hier, ik zeg alleen dat als je een huis wilt kopen, het nu een echt gunstige tijd kan zijn, zeker als je van onderhandelen houd en wat cash geld achter de hand hebt.

  Dan is het voor jou geen probleem met 4 maal je bruto inkomen, indien je daar voorlopig de eerste 10/15 jaar blijft zitten, en je inkomen houdt plus het onderhoud regelmatig uitvoert, heb je geen centje pijn.

  De huizenmarkt verschilt ook per provincie, stad, buurt, straat.
  Dit Blog gaat uit van gemiddelden al dan niet gemanipuleerd, waar ook de slechtste en de beste verkopen samen een beeld vormen.

  Persoonlijk veeg ik altijd mijn reet af met statistieken, om de doodeenvoudige reden dat deze ten goede en ten kwade gemanipuleerd kunnen worden.

  Voorbeeldje:

  Inflatie wordt als het even uit de hand loopt, “gevoels-inflatie”.
  De meeste gebruikte mandjes bij het CPB en CBS zijn al compleet versleten.
  Dan zal het knippen en plakken bij de NVM er niet beter op worden.
  En de cijfers van het Kadaster zouden dan betrouwbaar moeten zijn, ja dat klopt de rauwe cijfers wel, maar wie doet de output?

  Creatief met SPPS…. Je zou bijna denken dat een apart universitair vak is.

 196. erik(trol) says:

  Claude,

  Thanx, LOL, Een rekenmachine met de (juiste) humor, kan zelfs ik waarderen, mischien moet dat afspraakje er toch echt maar van komen! xx

  Fijne vakantie Erik! En ga maar lekker snorkelen, kom je nog eens een keer op een leuke manier onder water .

 197. Michel says:

  Michel:
  Creatief met SPPS…. Je zou bijna denken dat een apart universitair vak is.

  Ik bedoel: “Creatief met SPSS” 🙂

 198. Adamus says:

  Michel,

  SPSS 🙂

 199. Claude says:

  Via admin-tweet: ABN-Amro: “Hier komt bij dat de aanpassing alleen geldt voor securitisaties met een maximum Loan to Value (LTV) van 80%. Aangezien Nederland veel tophypotheken heeft, kan dit percentage alleen worden bereikt door oude hypotheken met een lage LTV in de securitisatiepakketten op te nemen. Een andere mogelijkheid is te wachten met securitiseren totdat er voldoende is afgelost op nieuw uitgegeven hypotheken. Dat laatste alternatief vereist veel geduld, ook al geldt er vanaf 1 januari een aflossingsverplichting op nieuwe hypotheken.”

  Dat denk ik ook. Ik reken even mee.

  Een huis kost 285k. 15k is kosten koper (5%) en mag worden meegenomen in de hypotheek. De schuld bedraagt 300.000. 80% van 285k is 228k. Bij een gelijkblijvende vrije marktprijs (hihi), moet je dus 72k aflossen wil je op 80% LTV komen. Dit doe je pas na 144 maanden, of wel 12 jaar. Pas na 12 jaar kan een groep met zuiver nieuwe hypotheken gesecuritiseerd worden! Iemand zei hier eens al gekscherend: ze gaan mijn ouders nog vragen om een hypotheek van 0,1% te nemen om het gemiddelde op te poetsen, en ik geloof dat ook nog.

  Bij 50% annuitair aflossen wordt de grens overigens, bij gelijkblijvende prijzen, pas bij 218 maanden gehaald (ofwel ruim 18 jaar).

 200. Voerman says:

  magnum: Maar je zal maar in het spitsuur van je leven zitten met opgroeiende kids en dan wil je ondertussen wel lekker wonen.

  Waardevolle reactie. Zet sommige mensen alhier op hun plaats. Prima.

 201. Claude says:

  Claude: Maak me bij Rabo meer zorgen over de FGH-bank. En ik verwacht dat we de FGH-bank nog veel zullen tegenkomen in het nieuws de komende maanden.
  fgh.nl/NL/aboutfgh…k/Pages/default.aspx

  Vandaag dus al een artikeltje op GeenStijl. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/02/de_vlieger_vs_dijsselbloem.html

 202. Adamus says:

  magnum,

  Er wordt hier niets naar beneden geluld. Dat doet de zich markt noemende schuldgedreven politieke economie zelf wel.

 203. Michel says:

  Adamus:
  Michel,

  SPSS

  Yep typefoutje, reeds gecorrigeerd in #204

 204. Scheefwoner says:

  snorkel: Eerlijk gezegd zit ik al sinds minuut één van de bekendmaking van de Blok-aan-je-been-hypotheek te hopen dat dit het geval is: twitter.com/maarte…s/304878932463845376 – Kan toch bijna niet anders, waarom zou je anders zo’n volslagen idioot ondoorgrondelijk gedrocht van een constructie de markt op duwen terwijl iedereen staat te schreeuwen om simpelere financiele producten?

  uit de Volkskrant:
  quote

  Kopers die voor zo’n hypotheek kiezen besparen weliswaar 100 euro op hun maandlasten, maar zijn op termijn al gauw 60.000 euro duurder uit dan kopers die hun annuïteitenhypotheek volledig aflossen, meldt de Volskrant.
  Volgens een berekening die adviesketen De Hypotheker heeft uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant, loopt bij hogere hypotheken het renteverschil tussen de twee hypotheekvormen zelfs in de tonnen.

  unquote

  Dus gewoon een wassen neus. In ieder geval heeft Blok wat betreft aflossingsvrije hypotheken inclusief HRA zijn rug recht gehouden. Die zijn verleden tijd. Ook hoorde ik hem zeggen dat we weer gewoon naar 3 x brutojaarsalaris moeten gaan, dus zo onaangenaam zijn z’n plannen niet. Het is even wachten dat de markt ze absorbeert en dan hebben we vanzelf lagere prijzen. Dat ik 6,5% huurverhoging krijg is niet leuk maar peanuts bij de komende dalingen op de koopmarkt. Als Blok nou eens zorgt dat er nog een procent of 30 afgaat stap ik wel in hoor. Nu is het nog te vroeg.

 205. Voerman says:

  Voerman: Waardevolle reactie. Zet sommige mensen alhier op hun plaats. Prima.

  Aan de eigenzinngheid van de posts te zien denk ik wel eens, dat wij vaak te maken hebben met co-ouders of ouders die hun kinderen gestald hebben bij hun ex.
  Van een verantwoordelijkheid voor een beschermde wijze van opgroeien van kinderen zie ik soms goede beelden, maar heel vaak ontbreekt het daar volledig aan. Veel berekening maar weinig liefde helaas.
  Wat dat betreft kunnen sommigen nog leren van de manier waarop Erik over zijn gezin spreekt.

 206. Adamus says:

  Claude: Vandaag dus al een artikeltje op GeenStijl. geenstijl.nl/mt/ar…vs_dijsselbloem.html

  Wat te denken van de grondposities diie ze naar zichzelf via de agrariërs naar zich hebben toegetrokken. Boekhoudkundige manipulatie.

 207. Adamus says:

  Adamus: Wat te denken van de grondposities die ze via de agrariërs naar zichzelf hebben toegetrokken. Boekhoudkundige manipulatie.

 208. Adamus says:

  Michel: Yep typefoutje, reeds gecorrigeerd in #204

  Gekruisd.

 209. Nederbelg says:

  Ik lees al een aantal jaren dit blog met veel interesse maar ik heb nog nooit een reaktie geplaatst.
  Een kennis van mij heeft in 2007 zijn appartement verkocht met bijna 90.000 euro winst in 7 jaar, een goede 1000 euro winst per maand! Ik dacht bij mezelf hier klopt iets helemaal niet, mss moeten wij ons huis ook maar verkopen en iets gaan huren om te kijken wat we daarna kunnen gaan doen. We hebben inderdaad ons huis vekocht waarbij de koper al onze maandelijkse kosten van de 2001 tm 2007 ook heeft overgenomen..
  We hebben toen een appartement gehuurd met als doel een huis te kopen waar een heleboel aan moet gebeuren.
  We komen uit het zuiden van het land en we hebben toen besloten een huis te kopen rond Antwerpen met een hypotheek waar we 100% van de overwaarde van ons Nederlands huis hebben ingestoken. We hadden maar 3000 euro voor de verbouwing en de afgelopen jaren hebben we beetje bij beetje ons huis opgeknapt.
  We wonen met veel plezier in belgie met een fictieve overwaarde aangezien de huizen in belgie sinds 2007 nog licht zijn gestegen. We hebben ons huis nooit als een investering gezien maar echt een plek die we zelf zo kunnen aanpassen dat wij daar ons prettig bij voelen. We maken ons geen illusie want ik geloof dat in Belgie ook de prijs van een huis gaat dalen (ze zijn alleen nooit zo hard gestegen zoals in Nederland)

  Diegene die op dit blog reakties achterlaten zowel huurders en kopers hebben een ding gemeen denk ik dat ze de woningmarkt een interessant onderwerp vinden waarover flinke discussies ontstaan, waar ik het jammer vindt dat het soms een strijd is tussen huurders en kopers.

  In Belgie is ook veel mis, maar hier zijn de grondprijzen 150 euro pm en ik ben in 20 minuten in hartje Antwerpen. De overdrachtsbelasting is hier 10% en de notaris bijna 5%, dit heeft er onderandere toe geleid dat men minder verhuisd en de huizen niet zo sterk stegen dan in Nederland.

  Ik weet eigenlijk niet waar ik naartoe wil met mijn verhaal, maar mss is het een begin van vele discussies.

  En ik maak sinds dag 1 al kwaad over de lening voor een lening van de heer Blok, daar zit echt geen visie achter. Ik weet bijna zeker dat dit wordt teruggedraaid.

  Eigenlijk is de grootste reden om te kopen om zodoende de mogelijkheid te hebben om ons huis zo aantepassen naar onze smaak wat bij huren niet mogelijk is.

 210. Adamus says:

  O gekruisT

 211. Voerman says:

  Adamus: Gekruisd.

  Kniesoor die daar op let! 🙂

 212. a says:

  snorkel: Frans,
  Ik heb de “prijsindex bestaanden koopwoningen” van het kadaster overgenomen om het lijntje van 2009 tot 2013 te trekken. Niet de absolute waarden van het kadaster, maar de index. Geen idee of die inflatiegecorrigeerd is. Iemand een idee? Zo niet, dan valt dat wel te doen… wanneer ik er zin in heb

  Ik weet niet of iemand al geantwoord heeft, maar de index (PBK) is NIET inflatiegecorrigeerd.

  Ik doe zelf al geruime tijd analyses in Excel. Bij één van deze analyses heb ik de index van 1995 o.b.v. de werkelijke jaarlijkse inflatie door laten groeien naar het heden. Als je dat doet dan kom je vandaag de dag op een index van ongeveer 58 uit. Werkelijke index nu is 86,1. Het verschil tussen beiden geeft een indicatie van de lucht die er nog in zit (ruim 30%). Ik ben van 1995 uitgegaan, omdat de prijzen in dat jaar nog redelijk op het historisch gemiddelde liggen (dat kun je onder andere zien in de wat langere termijn grafieken die hier geregeld voorbij komen).

  Interessante analyse zou zijn om deze methode toe te passen, maar om dan in plaats van de inflatie de looninflatie te nemen. Hiertoe heb ik wel pogingen gedaan, maar het officiële inkomen volgens CBS vind ik niet representatief aangezien het besteedbaar inkomen de werkelijke driver is. Deze cijfers krijg ik onvoldoende vergelijkbaar boven water, dus vandaar dat het me nog niet gelukt is. Ik ben erg nieuwsgierig naar iemand die er in slaagt om een dergelijke analyse wel te maken!

 213. Adamus says:

  Claude: Vandaag dus al een artikeltje op GeenStijl. geenstijl.nl/mt/ar…vs_dijsselbloem.html

  En dan nog een tbtf zoals Credit Agricole die hier ook nog een poot in wat kleinbier -bv.finata/vhABN- heeft. Staan we gewoon borg voor.

 214. Adamus says:

  latida:
  Erik de Vlieger is boos:

  quotenet.nl/Nieuws…s-op-te-lossen-53450

  Slaat de Vlieger mept, maar ziet niet dat de Chinees het westen kopiëert. Waar halen wij de olie? Waar voeren we vieze oorlog? We zitten nu ook in Mali!

 215. a says:

  Voerman: En dat maken de oudjes dan weer budgetneutraal door minder aan hun kinderen te schenken.
  Dat bespraken de oudjes vanmorgen in Jip en Janneke taal op het AH gratiskoffiebankje.

  Denkt Voerman hier de jongeren mee op de kast jagen? Met teksten in de trant van “wat je nu van mij afpakt, erf je straks niet, lekker puh!”.

  Ik als jongere hoef helemaal geen erfenis te krijgen, ik wil als jongere alleen het recht en de kans krijgen om voor mezelf te zorgen, niet om te leven bij de gratie van giften, garanties, erfenissen, etc. van de vorige generatie! Onafhankelijkheid!

 216. Adamus says:

  Voerman: Kniesoor die daar op let!

  Meer zien als signaal naar admin. 😉

 217. Claude says:

  Hmmm…-momentje van de dag: Grieks tekort in 2014 kleiner dan het Nederlandse http://www.nieuws.nl/741875

 218. Mastah says:

  cartoonist: Verzin tijdens je vakantie eens een leuke conspiracy theory over dit blog. Dat we b.v. betaald worden door de Al Quaida of Noord-Korea, je kunt er vast wel een leuke theorie over maken. Dat we terrorristen zijn die er op uit zijn om de economie te laten imploderen d.m.v. manipulatieve negatieve propaganda ?

  Hey, heb jij die -10% huizenprijzen-bonus van Kim Jong-Un al ontvangen? Hij is volgens mij vergeten het geld over te maken. Moet ik Kim nu persoonlijk e-mailen, of moet ik een verzoek bij de HR-afdeling van het Partijbureau indienen?

  Michel: Creatief met SPSS…. Je zou bijna denken dat een apart universitair vak is.

  Helaas is het ook nog zo. Moest een keertje een vakje doen op de gedragswetenschappen-faculteit doen. Moesten we allemaal ‘outliers’ uit de data weghalen, want ‘die moesten wel fout zijn’ zonder dat er aanwijsbare redenen gevonden konden worden waarom die meetpunten onbetrouwbaar zouden zijn. Puur om uit te komen op de gewenste uitkomst in lijn met de heersende theorie. Toen ik deze praktijken maar eens ging voorleggen aan de wiskundigen op (mijn eigen) Beta-faculteit is er een flinke rel ontstaan, waarin de wiskunde-hoogleraren door de gedragswetenschapper werden beschuldigd van het ‘niet snappen van statistiek’.

 219. erik(trol) says:

  Gloeiende Gloeiende,

  Blijk ook in al lang onder water te staan…….

  Nederlandse bodem is natst van Europa MADRID – Nergens in Europa is de grond zo nat als in Nederland. Ons land is een grote blauwe vlek op een kaart die de Europese watersatelliet SMOS in de afgelopen jaren heeft gemaakt.

  Hoef ik me daar in elk geval ook niet meer druk om te maken……..

 220. Voerman says:

  a: Ik als jongere hoef helemaal geen erfenis te krijgen, ik wil als jongere alleen het recht en de kans krijgen om voor mezelf te zorgen, niet om te leven bij de gratie van giften, garanties, erfenissen, etc. van de vorige generatie! Onafhankelijkheid!

  Goed lezen en compleet lezen!
  Cartoonist was de aanjager van het onderwerp. Voerman reageerde slechts!
  Maar inderdaad, ga eerst werken en voor jezelf leren te zorgen.
  Als dat op je 30e nog niet gelukt is dan mag je gaan klagen.

 221. Voerman says:

  Ze wil het betalen voor prostitutie strafbaar stellen! 🙂

  Goede zaak, mannen wouwen altijd al liefst voor nix.
  Eindelijk een vrouw die de mannelijke psyche doorgrond heeft.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3398388/2013/02/22/Kamerlid-Hilkens-ernstig-bedreigd.dhtml

 222. a says:

  Voerman: Als dat op je 30e nog niet gelukt is dan mag je gaan klagen.

  Als dat op je 30e nog niet gelukt is, mag je best klagen, maar moet je in ieder geval ook eens even flink de tijd nemen om op jezelf reflecteren. De tijden zijn niet goed voor jongeren, maar aan de andere kant zie ik ook genoeg jongeren om me heen die wel de juiste instelling en de juiste papieren hebben en die komen er wél.

  Dus: enerzijds, ja de verantwoordelijkheid ligt primair bij jezelf (of je nu jong of oud bent), maar anderzijds, het systeem is op zijn zachtst gezegd niet echt generationeel neutraal ingericht, waardoor de jongeren als generatie zeker wel benadeeld worden.

 223. Voerman says:

  a: waardoor de jongeren als generatie zeker wel benadeeld worden.

  Toen Voerman nog jong was, was het niet veel anders. Voerman snapt je dus heel goed. Voerman zal niet mauwen, hoe hij ooit zelfstandig en onafhankelijk is geworden, maar jij zou dat voor geen prijs willen.

  Nu Voerman al jaren onafhankelijk is komt zo’n druiloor als cartoonist met een grapje over korten van de AOW. Op Voerman zijn leeftjd blijf je graag de onafhankelijkheid waar je je levenlang voor gesjouwd hebt behouden, vandaar dat hij ook even reageerde op cartoonist. Dat hoef jij jezelf natuurlijk niet aan te trekken,maar er zat wat voerman betreft wel een stukje echtheid in.
  Het was altijd al zo, overigens, dat ouderen verder zijn in het vergaren van allerlei wereldse zaken dan jongeren. Logisch, want zij hadden daar meer tijd voor. Wat voerman wel kwijt moet over de jongeren van nu is, dat zij weinig geduld hebben en een beetje verwend zijn. Zij willen alles en zij willen het nu!
  Da’s vervelend, maar dat gaat niet gebeuren. Later! 🙂

 224. cartoonist says:

  nhz: waarom 20 miljoen vrij van erfbelasting? Als iedereen zichzelf moet bewijzen lukt dat alleen als je 100% belasting heeft op erfenissen, zonder een belastingvrije voet

  Omdat iemand misschien wel eens een jonge vrouw met een invalide kind kan achterlaten ?
  Een paar miljoen is voldoende om voor dat soort zielige gevallen levenslang een modaal inkomen te garanderen.
  Lijkt me niet OK om bij overlijden/verongelukken v/d bemiddelde kostwinner via confisqueren de achterblijvers aan de bedelstaf te brengen. En verzekeringen afsluiten is nogal dom. Dat soort maatschappijen wordt gedomineerd door dezelfde typen als Erik Staal, Sjoerd v Keulen en erger.

  Maar de wereld is helemaal nog niet toe aan het soort revolutionaire ideeen, zoals eerder beschreven, dat de elite laat meebetalen aan het welzijn voor iedereen.
  Deze elite laat de massa liever geloven in de mythe van de rijke filantroop die zijn vermogen gebruikt voor het welzijn van de wereld.

 225. snorkel says:

  a: Ik weet niet of iemand al geantwoord heeft, maar de index (PBK) is NIET inflatiegecorrigeerd.

  Nee, had nog niemand op geantwoord 😉 Dus dank! Ik zou dus alles even terug moeten rekenen naar euro’s van 2009, zoals ook in de rest van grafiek gedaan is. Is op zich niet zo moeilijk, betekent dat het groene lijntje iets harder naar beneden gaat, maar heel veel zal het zoveel schelen dat het hele idee onderuit gaat. Welke inflatieprecentages gebruik jij voor 2009, 2010, 2011 en 2012?

 226. Steven says:

  a,

  1. geen studiebeurs meer
  2. ook al heb je een gedegen studie toch lastig om een goede vaste baan te krijgen. (terwijl je een dikke schuld hebt)
  3. veel duurdere huizen (oplossing is gewoon de markt zijn werk laten doen overigens)
  4. soepeler ontslagregels
  5. langer moeten doorwerken (geen vutters meer o.a en doorwerken tot minstens 67)
  6. hogere pensioenkosten omdat de oudjes betaald moeten worden en de pensioenfondsen niet goed kunnen/ mogen beleggen.

  en zo zijn er nog wel meer dingen te noemen inderdaad. Vaak hoor je dan: ja maar ze kopen allemaal een mobieltje. Vroeger kocht men een dure stereo toren en rijen platen (bijv) dus vind dat een raar argument. Ben het wel met je eens… Denk dat veel ouderen er te licht over denken. Het gaat allemaal nog wel, maar het kan zoals in Spanje echt helemaal spaak lopen.

 227. Steven says:

  oh ja. ook nog veel hogere ziektekosten en zo natuurlijk. Ook hoger BTW en tax op benzine en weet ik wat allemaal nog meer. Denk dat ze weer langer thuis blijven wonen en jawel.. dan komen we weer op dit blog uit: hoe meer mensen in een woning blijven wonen deste minder er nodig zijn..

 228. a says:

  snorkel: Nee, had nog niemand op geantwoord Dus dank! Ik zou dus alles even terug moeten rekenen naar euro’s van 2009, zoals ook in de rest van grafiek gedaan is. Is op zich niet zo moeilijk, betekent dat het groene lijntje iets harder naar beneden gaat, maar heel veel zal het zoveel schelen dat het hele idee onderuit gaat. Welke inflatieprecentages gebruik jij voor 2009, 2010, 2011 en 2012?

  Ik gebruik gewoon de prijsinflatie van CBS:
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=70936NED&D1=0&D2=(l-34)-l&HD=081020-1258&HDR=T&STB=G1

  Ik pak gewoon de jaarinflatie, dus in dit geval 1,2%; 1,3%; 2,3%; 2,5% (resp. 2009 tm 2012). Op zich maakt het niet uit wat je gebruikt, als je maar consequent bent (je kan bijv. ook voor ieder jaar de inflatie van Q1 nemen of van december, zolang je maar voor ieder jaar hetzelfde doet).

 229. a says:

  Steven: a, 1. geen studiebeurs meer2. ook al heb je een gedegen studie toch lastig om een goede vaste baan te krijgen. (terwijl je een dikke schuld hebt)3. veel duurdere huizen (oplossing is gewoon de markt zijn werk laten doen overigens)4. soepeler ontslagregels5. langer moeten doorwerken (geen vutters meer o.a en doorwerken tot minstens 67)6. hogere pensioenkosten omdat de oudjes betaald moeten worden en de pensioenfondsen niet goed kunnen/ mogen beleggen.en zo zijn er nog wel meer dingen te noemen inderdaad. Vaak hoor je dan: ja maar ze kopen allemaal een mobieltje. Vroeger kocht men een dure stereo toren en rijen platen (bijv) dus vind dat een raar argument. Ben het wel met je eens… Denk dat veel ouderen er te licht over denken. Het gaat allemaal nog wel, maar het kan zoals in Spanje echt helemaal spaak lopen.

  Bedankt voor je aanvulling. De grootste klappen zitten op de huizenmarkt (relatief veel duurder huis t.o.v. inkomen dan vroeger), pensioenen (meer premie betalen t.o.v. 10-15 jaar geleden en minder rechten terugkrijgen; bovendien AOW als omslagstelsel komt relatief veel zwaarder op de huidige jongeren dan vroeger) en de rechtspositie op de arbeidsmarkt. Deze laatste uit zich bijv. in veel minder vrije dagen, jongeren worden onderbetaald om de relatief te dure ouderen te kunnen betalen (afgezet naar productiviteit) en natuurlijk de enorme ontslagbescherming die ouderen genieten, waardoor de facto jongeren er als eerste uitvliegen. Je ziet dan ook dat je jeugdwerkloosheid meer dan drie keer zo hoog is dan de werkloosheid onder 50+ers. Vreemde is dat er in de media veel meer aandacht is voor die 50+ers dan voor de jeugdwerkloosheid. Zeer triest en op lange termijn is dit voor de innovatiekracht en economische kracht van je land dodelijk.

  Eentje die je ook nog vergeet, maar ook zeer belangrijk is: de zorg. Als de financiering van zorg op de huidige collectieve wijze in stand blijft, dan loopt de jongere generatie daar financieel helemaal op leeg. De kosten van zorg zijn al enorm hoog en zullen bij ongewijzigd beleid alle andere overheidsinvesteringen onmogelijk maken. Voor Nederland wellicht het belangrijkste dossier voor de komende 20-30 jaar.

 230. Tsjaa.. says:

  Voerman: om je te bescheuren!

  Dit log begint te lijken op een voetbalveld waar de supporters luid luichen om elk doelpunt in eigen goal!

  Nou ja, als de beweging naar beneden maar doorzet.

  Voerman gaat maar weer eens wat meer tijd steken in het verdienen van wat dollars. Is nuttiger dan hier

  Luister Voerman, wij hebben bewust verkocht met een klein verlies en zijn gaan huren. Dan is het toch leuk als jouw keuze de juiste lijkt te gaan zijn? Als ik weer ga kopen dan koop ik meer huis voor hetzelfde geld. Dat ik dan (hopelijk) verstandig ben geweest is dan toch niet juichen bij een eigen goal? Jij hebt gewoon een afbetaald en voor jou ligt de situatie anders, maar voor mij mag er nog een flink bedrag af.

 231. Voerman says:

  Steven: Denk dat veel ouderen er te licht over denken.

  Realiseer jij jezelf wel, dat je zelf een oudere bent?
  Een verwende oudere nog wel! Een oudere van dezelfde verwende generatie als voerman zijn kinderen nog wel!
  Voerman had het over de tijd dat hijzelf nog jong was! 🙂

 232. Steven says:

  a: De kosten van zorg zijn al enorm hoog en zullen bij ongewijzigd beleid alle andere overheidsinvesteringen onmogelijk maken.

  Ja heb het er later bij gezet. Als je alles zo op een rij zet dan krijg je toch zoiets van oei, oei, waar gaat dit heen.

 233. Dawg says:

  Claude: Vandaag dus al een artikeltje op GeenStijl. geenstijl.nl/mt/ar…vs_dijsselbloem.html

  Erik de Vlieger trapt met veel geraas een open deur in. Als ik een ton leen bij de ING en daarvan een openstaande rekening aan jou (Claude) van, zeg, 25.000 euro betaal en jij stort dat bedrag vervolgens op je spaarrekening bij de ING, gebeurt in wezen precies hetzelfde: de ING schept z’n eigen spaardeposito’s.

  Lezersvraag: mag dit zomaar?

 234. Dawg says:

  a,

  Als iedere ‘hardwerkende Nederlander’ stukje bij beetje een beetje verder wordt uitgeknepen is het natuurlijk het snuggerst om eens links en rechts om je heen te kijken of er niet iemand is die misschien net iets minder wordt uitgeknepen dan jij?

  http://www.1meikomitee.net/

 235. Ma Ling says:

  Adamus: Michel,
  SPSS

  of PKSS.. (Post Koop Stress Syndroom) 😉

  @ Erik: Fijne vakantie, kom gezond terug!

 236. Bor de Wolf says:

  a,

  Je vergeet er nog een: de onderinvestering in onderwijs en onderzoek. Daar ging in het verleden een veel groter deel van het BNP naartoe. Nederland is een van de zeer weinige landen waar dat getal al jaren daalt. (Italië is er nog zo een. Duitsland en de VS niet.)

 237. ll says:

  a. Weet je nog wel de oorsprong van de crisis in de financiele wereld en die daarna ook nog eens een keer als restschuld de economie omzeep helpt ?

  Een paar WizzKidz in de kelders van G.S., en daar zaten zeer zeker geen opa’s en oma’s bij 🙂

 238. a says:

  Bor de Wolf: Je vergeet er nog een: de onderinvestering in onderwijs en onderzoek. Daar ging in het verleden een veel groter deel van het BNP naartoe. Nederland is een van de zeer weinige landen waar dat getal al jaren daalt. (Italië is er nog zo een. Duitsland en de VS niet.)

  Haha, goeie aanvulling. Nog eentje dan om het af te leren: onderinvestering in duurzaamheid. Elke euro die je vandaag investeert in duurzaamheid komt latere generaties ten goede. Ook op dat gebied doet NL het bijzonder slecht internationaal gezien (en historisch gezien ook, er wordt dus relatief weinig welvaart overgeheveld naar toekomstige generaties).

 239. a says:

  ll: a. Weet je nog wel de oorsprong van de crisis in de financiele wereld en die daarna ook nog eens een keer als restschuld de economie omzeep helpt ?
  Een paar WizzKidz in de kelders van G.S., en daar zaten zeer zeker geen opa’s en oma’s bij

  Door wie werden die whizzkids betaald? Volgens mij was de topman van GS niet van de 40- generatie of wel?

  Onzinnige discussie dit trouwens, die volledig los staat van het onderwerp intergenerationele welvaartsverdeling.

 240. Voerman says:

  Tsjaa..: Jij hebt gewoon een afbetaald en voor jou ligt de situatie anders, maar voor mij mag er nog een flink

  Ik gun iedereen dat graag, maar wat ik bedoel,is dat de huizenprijzen niet een opzich zelf staand iets zijn en zich al tijden opwaarts en benedenwaarts bewegen gelijk en parallel met de welvaart.
  Als je dus juicht om dalende huizenprijzen juich je tegelijkertijd om een welvaart die om zeep gaat. Dat bedoel ik met juichen om een goal in eigen doel.
  Als de huidige welvaartkrimp op deze manier doorgaat zal er zometeen niemand meer van een eigen huis genieten. Er zitten een aantal hardnekkige eikels op dit log, die dat niet doorhebben en nooit door zullen krijgen.

 241. Steven says:

  Voerman,

  Ik was helemaal niet verwend. Wil dat toch even rechtzetten. Toen ik geboren was waren mijn ouders beiden student en woonden driehoog achter. De eerste 10 jaren van mijn leven waren armoe troef. Pas later ging het beter. Maar heb altijd voor mijn eigen extraatjes gewerkt. krantenwijk, zaterdag in een slagerij werken enz. Het gaat er ook niet om over wat wij vinden, maar ik vind wel dat je naar de feiten van bijv. “a” moet kijken.

 242. Steven says:

  Voerman,

  Ik was helemaal niet verwend. Wil dat toch even rechtzetten. Toen ik geboren was waren mijn ouders beiden student en woonden driehoog achter. De eerste 10 jaren van mijn leven waren armoe troef. Pas later ging het beter. Maar heb altijd voor mijn eigen extraatjes gewerkt. krantenwijk, zaterdag in een slagerij werken enz. Het gaat er ook niet om over wat wij vinden, maar ik vind wel dat je naar de feiten van bijv. “a” moet kijken..

 243. Steven says:

  oh dubbel. sorry

 244. Voerman says:

  a: Onzinnige discussie dit trouwens, die volledig los staat van het onderwerp intergenerationele welvaartsverdeling.

  Geduld, mijn jongen.
  Je bent nu nog een a maar eens zal jij een A zijn.

 245. a says:

  Voerman: Geduld, mijn jongen.
  Je bent nu nog een a maar eens zal jij een A zijn.

  Haha, ik ga niet happen 😉

 246. asd says:

  @206(Claude),

  Las zojuist iets over het door jou aangehaalde ABN-AMRO bericht t.a.v. secutarisaties met een maximum Loan to Value van 80%, welk percentage alleen kan worden bereikt door oude hypotheken in de secutarisatie-pakketten op te nemen. (Zo treurig is de situatie)

  Ja,ja, solide hypotheken van de oudere generatie om die pakketten op de internationale markt beter verhandelbaar te maken. De banksters, die dit wanprodukt hebben bedacht, hebben uit dezelfde overwegingen al eerder hun oog laten vallen op hypotheken met NHG-garantie.

  Nietsvermoedende “huiseigenaren” krijgen op die manier andere (vnl. Amerikaanse) financiers, die wel eens heel vervelend kunnen worden daar aan de andere kant van de Oceaan.

  Ik zou zeggen afschaffen die hele (secutarisatiepakketten)handel: is namelijk uitdrukking van een in de loop der decennia verloederd financieël systeem.

  Mijn vrees is, dat de huidige generatie dat alles maar heel gewoon vindt, terwijl het de weg terug naar gezond bankieren en financieren zou moeten vinden.

 247. Voerman says:

  Steven: Ik was helemaal niet verwend. Wil dat toch even rechtzetten.

  Steven, je verveelt me; ga tegen iemand anders zeiken.

 248. cartoonist says:

  Voerman: Ik gun iedereen dat graag, maar wat ik bedoel,is dat de huizenprijzen niet een opzich zelf staand iets zijn en zich al tijden opwaarts en benedenwaarts bewegen gelijk en parallel met de welvaart.

  Dat is nu juist de schijnwelvaart waar al die hogehuizenprijzenminners zich aan vastklampen.

  Dit is de welvaart van elkaar steeds dezelfde huizen verkopen voor duurdere prijzen.

  Als je van mening bent dat de welvaart gelijk opgaat met de huizenprijzen, dan geloof je in de maakbaarheid van de welvaart, dan geloof je ook dat welvaart geschapen word door een drukpers.

 249. Bor de Wolf says:

  a,

  Deze zou ik toch niet zo maar over mijn kant laten gaan hoor. Zie

  http://www.youtube.com/watch?v=jwonxZQwtnA

 250. Steven says:

  aan Voerman

  Jij begon er over.

  Voerman: Een verwende oudere nog wel! Een oudere van dezelfde verwende generatie als voerman zijn kinderen nog wel!

  Als je wilt vechten dan dan kom ik je wel even inelkaar rammen… 😉

  Ik was gewoon niet verwend en ik heb het nu gewoon over de toekomst van de jeugd van nu. (lees “a” o.a)

 251. asd says:

  @216(Nederbelg),

  Veel is terug te herleiden (pleonasme) op de cultuur, zo niet alles.

  De Belg is geboren met een steen in zijn buik (cliché), terwijl de NL’ers in eerste aanleg een volk zijn van huurders en fietsers.

  Dat gedrag zie je dus terug op de weg en in de woningmarkt met l*llig beleid van thans Blok en bijvoorbeeld vroeger Jan Pronk met zijn VINEX-wijken.

  Moet je eens rijden over de A 325 van Arnhem naar Nijmegen, dan weet je niet wat je vlak voor de Waal ziet aan recente mensonterende bouw, bedacht door volstrekt incompetente bestuurders, die intussen eruit zijn geknepen met riante bonussen.

  Je zal daar maar met je 120% hypotheek wonen, dan kom je daar nooit meer weg.

  Hoe anders in België. Ik heb er vele jaren gewoond.
  Blijf zitten!

 252. asd says:

  (219)a,

  Goed zo mijn Zoon. Ga door met je analyses. Maar niet teveel extrapoleren, hè?

 253. Voerman says:

  Steven: Als je wilt vechten dan dan kom ik je wel even inelkaar rammen…

  Daar zijn wij allebei te oud voor en daar schieten wij nix mee op, Steven.

  Weet je nog?
  Gat in je broek, schoen kwijt, bloedneus, fiets kapot,
  thuis ook nog op je sodemieter.
  Allebei verloren!

  Punt is, dat jij die ouwe voerman struktureel wilt irriteren en voerman is daar resistent voor, maar het verveelt nu en dan een beetje; net als een mug op je slaapkamer.

  Das alles.

 254. nhz says:

  magnum: Wat je niet moet hebben dat hier alleen maar told you so en ‘zie je wel’ meningkjes voorbij komen en iedereen met een afwijkende mening de gordijnen injagen.

  het gaat bij erik helemaal niet om een mening, hij is een evangelie aan het uitdragen en dat wordt na verloop van tijd mateloos irritant.

  cartoonist: Dat we terrorristen zijn die er op uit zijn om de economie te laten imploderen d.m.v. manipulatieve negatieve propaganda ?

  ach, dat zijn we al doordat we sparen … reken maar dat de AIVD spaarders extra in de gaten houdt 😉
  Ik kreeg net alweer bericht dat de spaarrente ook deze maand weer 0.1-0.2% omlaag gaat, terwijl de inflatie vrolijk blijft oplopen. Gaan ze net zolang mee door totdat de laatste spaarder het land uit is, of zijn geld van de bank gehaald heeft (misschien dat de huidige goud dip een goed moment is om de hele handel buiten de EU te parkeren; en weer tientallen hypotheken minder te verstrekken als bonus …).

  Adamus: Waar voeren we vieze oorlog? We zitten nu ook in Mali!

  inmiddels zitten we met een half been in Nigeria, zoals te verwachten was. Zelfs de Grote Nobelprijswinnaar himself heeft laten weten dat hij bezig is met de opbouw van een troepenmacht en Drone basis in Nigeria. Ook de Nigeriaanse olie gaan bevrijd worden, goed geregeld allemaal EU en Thijs Berman, dit gaat weer talloze mooie baantjes bij internationale bankster organisaties opleveren 😎

  Mastah: Toen ik deze praktijken maar eens ging voorleggen aan de wiskundigen op (mijn eigen) Beta-faculteit is er een flinke rel ontstaan, waarin de wiskunde-hoogleraren door de gedragswetenschapper werden beschuldigd van het ‘niet snappen van statistiek’.

  ach, dat soort praktijken waren 30 jaar geleden op sommige beta-faculteiten al populair; sindsdien is het er niet beter op geworden …

  cartoonist: Omdat iemand misschien wel eens een jonge vrouw met een invalide kind kan achterlaten ?

  voor een gemiddeld invalide kind wordt riant gezorgd door de maatschappij; hele gezinnen die luxe leven van een gehandicapte ‘client’ in hun midden (ik ken diverse mensen die in de sector werken). En iemand die een partner heeft kan toch zorgen dat zijn geld gemeenschappelijk is? 20 miljoen om ‘voor iemand te zorgen’ vind ik sowieso een belachelijk bedrag als je ziet wat een mens echt nodig heeft.

  Nee hoor, een ton of wat belastingvrij is meer dan zat; alles daarboven mag van mij heel zwaar belast worden.

  a: De kosten van zorg zijn al enorm hoog en zullen bij ongewijzigd beleid alle andere overheidsinvesteringen onmogelijk maken. Voor Nederland wellicht het belangrijkste dossier voor de komende 20-30 jaar.

  eens, dit is m.i. ook een belangrijker probleem aan het worden dan de huizenmarkt, vooral omdat bijna iedereen in dit land vindt dat hij/zij onbeperkt recht heeft op de allerbeste medische zorg, ongeacht de kosten. Een recept voor een ramp.

  Bor de Wolf: Je vergeet er nog een: de onderinvestering in onderwijs en onderzoek

  overigens is er ook veel overinvestering in salarissen in die sector; meer geld is m.i. niet nodig, wél beter verdelen. En bijna alle subsidies voor speurwerk gaan naar handige jongens die nep-innovatie doen geholpen door PWC en dat soort firma’s. De echte innovators hebben helemaal geen tijd om die hele papierhandel in te vullen, of om te overleggen met de malafide burootjes die dat voor je doen in ruil voor bijv. 25% van de subsidiestroom.

  ll: Een paar WizzKidz in de kelders van G.S., en daar zaten zeer zeker geen opa’s en oma’s bij 🙂

  die wizzkids waren het voetvolk, de grote schurken achter de schermen zijn grotendeels van de oude generatie (vooral de boomers, alweer).

  a: Elke euro die je vandaag investeert in duurzaamheid komt latere generaties ten goede. Ook op dat gebied doet NL het bijzonder slecht internationaal gezien

  wij investeren anders volop in het duurzaam leegvissen van de wereldzeeën, en talrijke vergelijkbare activiteiten 😉

  Voerman: Als je dus juicht om dalende huizenprijzen juich je tegelijkertijd om een welvaart die om zeep gaat.

  oneens, het is andersom: de huizenbubble heeft de welvaart om zeep geholpen. Door deze gekte af te schaffen kunnen we op termijn weer een gezonde economoie krijgen (ik zeg niet dat het gebeurt, maar investeringen in luchtkastelen zijn per definitie onproduktief).

 255. cartoonist says:

  voor Voerman:

  Een boer met een oude ford ontmoet een andere boer met een oude chevrolet. Ze komen overeen om elkaars auto te kopen voor 100 euro. Na een paar dagen ontmoeten ze elkaar weer en besluiten wederom elkaars auto te kopen maar nu zijn de auto’s 200 euro waard geworden. Na een paar dagen herhaalt dit zich en de auto’s worden voor steeds meer geld aan elkaar verkocht. Na een half jaar verkopen ze hun auto weer aan elkaar en ze betalen ieder een som van 500.000 euro voor de oude auto. Ze kijken vol trots naar hun kostbare bezit en zegt de een tegen de ander: Wat zijn we rijk he ? , zegt die andere boer ‘Ja gaat lekker zo’

 256. Voerman says:

  cartoonist: Als je van mening bent dat de welvaart gelijk opgaat met de huizenprijzen, dan geloof je in de maakbaarheid van de welvaart, dan geloof je ook dat welvaart geschapen word door een drukpers.

  Als dat door goedbedoelende mensen op een bekwame manier geregeld zou kunnen worden dan geloof ik zelfs dat nog.

  De realiteit is anders.

 257. Voerman says:

  cartoonist: Een boer met een oude ford ontmoet een andere boer met een oude chevrolet.

  Moet ja aan Steven vertellen; die is gevoelig voor voorbeelden met automobielen.

 258. cartoonist says:

  Voerman,

  Als het zou kunnen waar zijn dan zou Zimbabwe een van de meest welvarende landen ter wereld zijn.
  Immers Mugabe was een goedbedoelende goed opgeleide bekwame minister president.

 259. cartoonist says:

  Voerman,

  Ik dacht dat Lorenzo de man van de auto’s was, maar steven misschien ook wel. Ikzelf geef niet zo om auto’s, als ‘t maar rijdt en je droog zit.

 260. Voerman says:

  Als jullie het niet erg vinden dan gaat Voerman er een tijdje vandoor. Heb mezelf voor een klusje in de etalage gezet. iets met gas wat je uit een steen kan persen. Voerman kan zichzelf beter verkopen als een makelaar een huis.

 261. tinus says:

  Voerman,

  Ben het niet met je eens dat de stijging en daling van de huizenprijzen gelijk staat aan stijging en daling van de welvaart.

  Als ik 2 ton euro leen voor een Ferrari, stijgt daarmee niet de overall welvaart.

  Wel mijn schuld.

  Als huizenprijzen teveel stijgen gaat dat ultimo ten koste van de welvaart.

  Een te groot deel van de economie gaat zich namelijk richten naar een op termijn altijd onhoudbare situatie.

  Bijv. talloze meubelboulevards, keukenboeren (want om het jaar een nieuwe keuken, geen probleem bij stijgende prijzen)…

  En dan hebben we het nog niet eens gehad over partijen die direct profiteren van de stijging van de markt.
  De makelaars.
  De hypotheekadviseurs.
  De banken.

  Allemaal ballast voor een gezonde economie. Allemaal “welvaart” die gebouwd is op drijfzand.

  Zijnde het idee dat prijzen alleen maar omhoog kunnen gaan.

  Daling van de huizenprijzen is pijnlijk voor die groep die op de top van de markt heeft gekocht.

  Maar de daling geneest de economie en zorgt voor een meer duurzame welvaart.

  Een welvaart waar we niet meer een makelaarskantoor zien op elke hoek van de straat.

 262. Voerman says:

  cartoonist: Als het zou kunnen waar zijn dan zou Zimbabwe een van de meest welvarende landen ter wereld zijn.

  Was ook een tijdje zo; je moest wel de juiste kleur hebben. Is nog steeds zo, je moet wel de juiste vrienden hebben.
  Nu ben ik er vandoor. Koffers pakken en aju allemaal.

 263. Frans says:

  Voerman:
  Als jullie het niet erg vinden dan gaat Voerman er een tijdje vandoor. Heb mezelf voor een klusje in de etalage gezet. iets met gas wat je uit een steen kan persen. Voerman kan zichzelf beter verkopen als een makelaar een huis.

  Are you freaking out of your mind to go fracking????

 264. Steven says:

  Voerman: Punt is, dat jij die ouwe voerman struktureel wilt irriteren en voerman is daar resistent voor

  Ik had het helemaal niet TEGEN jou, maar OVER “a” : Vind je een intelligente mooie aanvulling op de hele chat. Ook heeft de jeugd het een stuk makkelijker dan zeg 60 jaar geleden, maar de buffers zijn minimaal bij de meeste mensen en als het zo door gaat, gaat het mis.(ik zie dat gewoon om me heen). Echt. ik had het zeker niet tegen jou. Waarom zou je je als actieve zestiger steeds aangesproken voelen als het over generatie kloven gaat? Ik zit er als 47er ook overal tussen/ naast

 265. Voerman says:

  tinus: Ben het niet met je eens dat de stijging en daling van de huizenprijzen gelijk staat aan stijging en daling van de welvaart.

  Snel effe dan nog:
  De welvaart wordt niet gemaakt door de hoogte van de huizenprijzen.
  Andersom maakt de welvaart wel, dat de huizenprijzen stijgen. Dat is al reeksen van jaren zo.
  Zeg niet dat het goed is.
  Wel de realiteit.

  Nu stop ik er voorlopig mee.

 266. nhz says:

  tinus: Een welvaart waar we niet meer een makelaarskantoor zien op elke hoek van de straat.

  tja, rond 2000 een makelaarskantoor op iedere straathoek, nog wat later vooral luxe hypotheekshops in iedere straat. En nu vooral advocatenkantoren in iedere straat (hoe kan ik mijn strop zo goed mogelijk een ander in de schoenen schuiven). Leve de bubble …

  Frans: Are you freaking out of your mind to go fracking????

  Voerman gaat even het milieu duurzaam om zeep helpen …

  Steven: Ik zit er als 47er ook overal tussen/ naast

  dan ben je typisch Generation-X, oftewel Generation Niks (net als ik; is in NL ongeveer de groep tussen 35 en 52 jaar).

 267. cartoonist says:

  Voerman: Was ook een tijdje zo; je moest wel de juiste kleur hebben

  Ik had het natuurlijk over de geldpers en niet over Rhodesia.

  Maar in ieder geval een prettige tijd toegewenst op je frack stek

 268. Adamus says:

  cartoonist: Ik had het natuurlijk over de geldpers en niet over Rhodesia.

  Maar in ieder geval een prettige tijd toegewenst op je frack stek

  Je kunt altijd nog naar de achterhoek verhuizen 😉

 269. Steven says:

  tinus: Een welvaart waar we niet meer een makelaarskantoor zien op elke hoek van de straat.

  ha ha. ja belachelijk. Ik liep eens vanaf station Ede naar het centrum.. Waren zeker 10 makelaars (en ook 10 huizen te koop overigens). Alleen al die rare dingen…. en het grappige is dat uiteindelijk het wel weer via de logica klopt: minder makelaars en minder huizen te koop, maar je vraagt je natuurlijk af waarom ze de boel zo lopen te rekken en te verergeren..

 270. asd says:

  @263 (cartoonist),
  Hè, hè, eindelijk een goeie mop.

  @268 (Voerman),
  Schaliegas? Betekent wel zware ecologische schade, waarmee de rechten van de aarde (niet van waardeloze mensen)worden aangetast. Is niet zo best! Valt me van je tegen,Voerman.

 271. Adamus says:

  http://www.peakprosperity.com/blog/80506/really-really-big-picture

  USA wordt volgens Timmermans wel een bedreiging voor EU door energie-exporteur te worden met hun shalegazzzz. “Het licht gaat hier uit” 😉

 272. Maria says:

  Steven: en zo zijn er nog wel meer dingen te noemen inderdaad. Vaak hoor je dan: ja maar ze kopen allemaal een mobieltje. Vroeger kocht men een dure stereo toren en rijen platen (bijv) dus vind dat een raar argument. Ben het wel met je eens… Denk dat veel ouderen er te licht over denken. Het gaat allemaal nog wel, maar het kan zoals in Spanje echt helemaal spaak lopen.

  Met een beetje geluk wordik dit jaar 50 en mijn zoon 20 jaar. Zoonlief denkt dat het geld nog steeds onder een dikke steen vandaan komt en daar zijn zijn ouders helaas enstig schuld aan.

  Terugdenkend aan mijn jeugd weet ik dat ik 1 zomer aardbeien geplukt heb voor een rits-rats klik foto-apparaat, 1 zomer asperges gestoken, gepoetst, behangen, aardbeien, kruisbessen,morellen en rode bessen heb geplukt voor een stereo-installatie, 1 zomer gewerkt hebt voor een nieuwe fiets en leuke kleren enz. enzv.

  Ik realiseer me nu pas dat ik zoonlief bovenstaande zaken kado heb gedaan. Zijn zomers kunnen nooit zolang zijn geweest als de mijne……

  Wat is er nog te wensen voor zoonlief, het abonnement voor zijn telefoon wordt ook nog voldaan………..

 273. Maria says:

  a: De kosten van zorg zijn al enorm hoog en zullen bij ongewijzigd beleid alle andere overheidsinvesteringen onmogelijk maken. Voor Nederland wellicht het belangrijkste dossier voor de komende 20-30 jaar.

  De kosten van de zorg zijn ook enorm hoog gemaakt.
  Zorg wordt nu bekeken vanuit o.a. een hotel functie waar het in eerdere jaren een minimaal verhaal was.

  Basics.

 274. Maria says:

  Dawg: Erik de Vlieger trapt met veel geraas een open deur in. Als ik een ton leen bij de ING en daarvan een openstaande rekening aan jou (Claude) van, zeg, 25.000 euro betaal en jij stort dat bedrag vervolgens op je spaarrekening bij de ING, gebeurt in wezen precies hetzelfde: de ING schept z’n eigen spaardeposito’s.

  Lezersvraag: mag dit zomaar?

  Creatief boekhouden??? Per slot van rekening is Griekenland ook zo in de EU gekomen.

  Als wij er nu dan zo uitkomen!

 275. Maria says:

  Voerman: Er zitten een aantal hardnekkige eikels op dit log, die dat niet doorhebben en nooit door zullen krijgen.

  Vertel!

 276. Mastah says:

  nhz: ach, dat soort praktijken waren 30 jaar geleden op sommige beta-faculteiten al populair; sindsdien is het er niet beter op geworden …

  Mijn punt is dus dat op de Beta-faculteit het nog wel correct wordt gedaan. Maar op de gedragswetenschappen,,, :-S

  nhz: voor een gemiddeld invalide kind wordt riant gezorgd door de maatschappij; hele gezinnen die luxe leven van een gehandicapte ‘client’ in hun midden (ik ken diverse mensen die in de sector werken). En iemand die een partner heeft kan toch zorgen dat zijn geld gemeenschappelijk is? 20 miljoen om ‘voor iemand te zorgen’ vind ik sowieso een belachelijk bedrag als je ziet wat een mens echt nodig heeft.

  Bekend verhaal. Ken ook zo’n gezin, waarvan de moeder op een fluisterstille toon bekend, dat haar gehandicapte dochter eigenlijk de rijkste is van al haar kinderen… Weten bij god niet wat ze met het geld aan moeten, alles wordt al betaald en ze willen het ook niet uitgeven aan onzinnige dingen (gelukkig maar) dus het eindigt allemaal op een spaarrekening.

  En nu ga ik (net als vele anderen) mijn koffers inpakken. Morgenochtend vroeg weg voor een weekendje Parijs met mijn meisje 🙂

 277. Steven says:

  Maria,

  tja dat is hoe jij opvoedt..
  Ik werd juist opgevoed met blokken en zo, maar werd daar juist enorm materealistisch van. Wilde alles hebben wat mijn vriendjes hadden. Van mijn 16e tot mijn 25e heb ik alles wat ik wilde hebben bijelkaar gewerkt, geritseld, gegokt en noem maar op. Dus van mij moet je geen opvoed lessen krijgen.. 🙂 Als je gewoon een leuke moeder bent is dat goed genoeg.

 278. Maria says:

  Steven,

  Thnx!!

 279. Adamus says:

  Eentje die je ook nog vergeet, maar ook zeer belangrijk is: de zorg. Als de financiering van zorg op de huidige collectieve wijze in stand blijft, dan loopt de jongere generatie daar financieel helemaal op leeg. De kosten van zorg zijn al enorm hoog en zullen bij ongewijzigd beleid alle andere overheidsinvesteringen onmogelijk maken. Voor Nederland wellicht het belangrijkste dossier voor de komende 20-30 jaar.

  Jongeren met kinderen die naar de opvang gaan betalen daar al flink zelf aan mee.

 280. Keesje says:

  Adamus: Jongeren met kinderen die naar de opvang gaan betalen daar al flink zelf aan mee.

  Waarheid als een koe:
  kind onder 4, 3 dagen in de week: 900 euro netto.
  Kind 4-12 3 dagen in de week met kinderopvangkorting: 400 euro netto.

  1300 euro netto per maand.

  Jonge stellen zouden VERBODEN moeten worden hun max te lenen, hooguit 60-70% van max, want kinderen kosten nu eenmaal ook nog kleding, eten, speelgoed, meubilair enz enz

 281. lorenzo says:

  we hebben nu een generatie die geen enkele incasseringsvermogen heeft opgebouwd en een generatie die het is verleerd… we gaan nog veel zien , de pijn (.) is er alleen nog niet .

 282. lorenzo says:

  Steven: maar je vraagt je natuurlijk af waarom ze de boel zo lopen te rekken en te verergeren

  accepteer het leven eens hoe het is ( ken je de farma industrie , als voorbeeld , welke we wel gewoon accepteren . ? )

 283. lorenzo says:

  ..en ondertussen blijven we de koe maar in de kont kijken , cyclische wezens als we zijn .

 284. karel says:

  nhz,

  nhz:

  voor een gemiddeld invalide kind wordt riant gezorgd door de maatschappij; hele gezinnen die luxe leven van een gehandicapte ‘client’ in hun midden (

  Prijs je gelukkig,omdat jij weet NIET waarover je praat man.:-(

 285. karel says:

  Sorry moet zijn :NIET weet,inplaats van weet NIET.

 286. lorenzo says:

  nou , een luxe SUV , een ander en natuurlijk groter huis . Dank PGB ( verdrievoudigd budget ..)

 287. karel says:

  lorenzo:
  nou , een luxe SUV , een ander en natuurlijk groter huis . Dank PGB ( verdrievoudigd budget ..)

  Daar vallen er meer buiten ,dan erin vallen.
  Praat over iets dat jezelf meemaakt en anders zwijg erover,als je enkel dat ziet welk je hier neerpent en denkt dat het zo en dat maar voor waarheid aanziet.
  Prijs jezelf gelukkig,dat je geen SUV nodig hebt waar een rolstoel inpast en dat uw grootste zorg is …..dat de baksteentjes in waarde dalen.

 288. Michel says:

  Mastah:
  Helaas is het ook nog zo. Moest een keertje een vakje doen op de gedragswetenschappen-faculteit doen. Moesten we allemaal ‘outliers’ uit de data weghalen, want ‘die moesten wel fout zijn’ zonder dat er aanwijsbare redenen gevonden konden worden waarom die meetpunten onbetrouwbaar zouden zijn. Puur om uit te komen op de gewenste uitkomst in lijn met de heersende theorie. Toen ik deze praktijken maar eens ging voorleggen aan de wiskundigen op (mijn eigen) Beta-faculteit is er een flinke rel ontstaan, waarin de wiskunde-hoogleraren door de gedragswetenschapper werden beschuldigd van het ‘niet snappen van statistiek’.
  /blockquote>

  Ach doorgaans hoef je ze nog niet eens wat voor te leggen. Zet gewoon twee hoogleraren bij elkaar.

  Recept:
  Mega ego’s, lange tenen, kort lontje. Output: Rel! 🙂

  Succes gegarandeerd.

 289. karel says:

  Excuseer,had dat zo niet mogen zeggen.:-(

 290. DoubleD says:

  @Adison, gefeliciteerd met je huis. Hopelijk woon je er nog lang fijn in. Je schrijft dat je al een tijdje dit blog volgt maar volgens mij heb je de strekking/mening van de mensen die hier posten nog niet helemaal door.

  Volgens velen hier wordt gedacht dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen. Zeg dat het gemiddelde hier denkt dat de komende 3 jaar deze in totaal nog 20% dalen. Dat zou in jouw geval betekenen: 33k waardedaling (= 916 per maand). Iedereen die dit denkt zal nooit een huis kopen want dan is huren veeeel goedkoper, voor wat betreft de aankomende 3 jaar in dit voorbeeld.
  verder zijn er nog wel wat redenen te bedenken maar dit is denk ik de belangrijkste waarom huren zo verheerlijkt wordt.

 291. Kapo says:

  erik(trol), erikdepeerik: Oosteinde 66 Bewaren
  2271 EJ Voorburg Verkocht
  145 m² / 170 m² · 5 kamers
  Agterdenbosch NVM makelaars
  € 359.500 k.k.
  21-2-2013

  Sold for 345K to a young couple

 292. cartoonist says:

  Kapo,

  hier word ik lichtelijk cynisch van 😉

  wow, keiharde onderhandelaars dat jonge stel dat dit gekocht heeft.
  4 % onder de vraagprijs betaald.

  shocking
  het zou verboden moeten worden om huizen beneden de woz-waarde te verkopen.

  Maar ik vermoed dat de politiek i.s.m. de banken en het kadaster al op een plannetje broeden.

 293. Kapo says:

  cartoonist: hier word ik lichtelijk cynisch van
  wow, keiharde onderhandelaars dat jonge stel dat dit gekocht heeft.
  4 % onder de vraagprijs betaald.

  I believe the information given was correct. It was my late uncle’s house.

 294. cartoonist says:

  Kapo,

  Ik ben ook niet cynisch over de opbrengst of de verkoper.

1 Pings/Trackbacks for "Bestaande koopwoningen bijna 10 procent goedkoper dan jaar eerder"
 1. […] moeilijkheden maar heb geen medelijden met ze want hadden ze maar wijzer moeten wezen toch? http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2013/bestaande-koopwoningen-bijna-10-procent-goedkoper-dan-j… . Dan gaat die VVD – gluiperd BLOK je ook nog es een keer een z.g goedkope lening aan smeren […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*