‘Vinex-wijk dreigt getto te worden’

Als gemeenten niet snel investeren in Vinex-wijken, trekken hoogopgeleiden weg en verpauperen de buurten. Daarvoor waarschuwen deskundigen maandag in het AD. De Vinex-wijken dreigen volgens hen achterstandsbuurten te worden.

De nieuwbouwwijken aan de rand van grote steden zijn populair bij hoogopgeleide tweeverdieners met jonge kinderen.

De wat oudere jeugd zou zich in de wijken echter stierlijk vervelen, waardoor ze voor problemen zorgen. In veel wijken klagen bewoners over inbraken, bedreigingen, vandalisme en overlast.

In de wijken IJburg (Amsterdam), Nesselande (Rotterdam), Ypenburg (Den Haag) en Leidsche Rijn (Utrecht) moet de politie regelmatig ingrijpen. Op sommige plekken geldt een samenscholings- of alcoholverbod.

Bij het opzetten van de wijken is geen rekening gehouden met de samenhang tussen wonen, werken en spelen, zegt socioloog Frits Spangenberg in de krant. Gemeenten moeten Vinex-wijken niet aan hun lot overlaten zodra de bouw gereed is, zegt directeur Olaf van de Wal van het kenniscentrum voor stedelijke vernieuwing KEI.

Negatieve tegenreactie

In de buurten worden arm en rijk gemengd. Zwakke gezinnen kunnen zich optrekken aan de anderen, maar de kloof moet niet te groot zijn, zegt stadsscocioloog Tineke Lupi. “Er is een buurt waar de sociale huurwoningen tegenover luxe villa’s staan. Dat werkt niet, want dan worden de sociale verschillen te groot en krijg je een negatieve tegenreactie.”

Juist in die buurten regent het volgens haar klachten over vervuiling, criminaliteit en overlast van jongeren. Deskundigen zouden het zien als de ’emancipatie’ van de Vinex-wijken, die steeds meer op stadswijken met alle stedelijke problemen gaan lijken.

De wijken hoeven niet te voldoen aan het Amerikaanse droombeeld van suburban leven, maar gemeenten moeten de wijken volgens Lupi wel aantrekkelijk houden. “Als je dat niet doet worden het achterstandswijken. Mensen die de keuze hebben, trekken weg. Anderen met minder keuzevrijheid blijven achter.”

Wel denkt ze dat de wijken altijd een middenklasse blijven aantrekken.

bron: Novum

Share Button
Tagged with: ,
43 comments on “‘Vinex-wijk dreigt getto te worden’
 1. Buddy says:

  Is Tineke Lupi wel ‘ns zelf buiten ‘s lands grenzen gaan kijken?

  Het droombeeld van US-suburbs -in zover dat ueberhaupt ooit een droombeeld had kunnen zijn – is behoorlijk aan het wankelen.

  Advies voor Tineke: Bezoek het blog, Clusterfuck Nation van Jim Kunstler.

  Suburbs net als Venix locaties zijn allemaal gebaseerd op lage brandstofkosten en ieder z’n eigen “HAPPY” verbrandingsmotor. Liefst zelfs > 1. Een nachtmerrie die niet anders kan dan te mislukken.

  Daarenboven zijn nieuwe Suburbs en Venix locaties de afgelopen 15 jaar als paddestoelen in een vochtig bos van ongelimiteerd kritiek voor niet-en/of nauwelijks-kridietwaardige bewoners ontsproten.

  Volop werk voor de stadssocioloog die de afgelopen 15 jaar blijkbaar vanachter haar monitor heeft liggen dutten.

 2. RealisT says:

  Oei, oei! Straks trekt iedereen die het zich kan veroorloven weg naar Limburg o.i.d. Nog maar even wachten met het slopen van woningen daar.

  Als de bank een hogere rente voor je vinex-woning vraagt dan een opknappertje in een ‘krimpgebied’, dan weet je dat je geen goede koop doet.

  Maar ff serieus, dat zag de oplettende kijker natuurlijk al jaren geleden aankomen. Familie tevergeefs op het hart gedrukt NIET in dergelijke wijken te kopen, maar toch doen he? Nu zitten ze klem tussen hun hoge hypotheek, onverkoopbaar huis en sociale huurtokkies. Maar gelukkig wel een Ikea om de hoek.

 3. AVE says:

  En wat nog veel erger is, er zijn ook Tokkies die in woning bezitten.
  Kun je je als huurder nog beroepen op een ongestoord woongenot, als koper ben je aan de goden overgeleverd.
  Kijk eens hoe gezellig zo’n programma als de Rijdende Rechter is.

 4. AVE says:

  Tokkies die een woning bezitten

 5. RealisT says:

  @3

  Idd. En dat zijn dan nog beschaafde tokkies die hun gelijk via een (fop)rechter proberen te halen…

 6. huisje says:

  Let wel even op, dit soort berichten helpen bij aan het doen van koopjes. Binnen vinexwijken heb je duidelijke goede en slechte blokken/wijken.

  Kijk eens naar steigereilaqnd versus haveneiland in ijburg, een immens verschil.

  Voor de slimme koper biedt dit dus kansen..namelijk de goede blokken/wijkdelen dalen ook in waarde maar blijven hun werkelijke waarde behouden, zoek maar even een paniekerende ontwikkelaar op steigereiland op en doe er je voordeel mee..

 7. DB says:

  Waar halen ze toch deze informatie vandaan vraag ik dan af? De wijk Nesselanden is heerlijk om te wonen: er is natuur,strand,winkelcentrum,scholen,sport recreatie ed. 2 jaar geleden was het wat druk(alcohol) in de zomer aan het strand maar daar heeft de politie wat aangedaan en nu is er niks meer aan de hand. Jeugd is nu eenmaal jeugd die hebben altijd wel wat… Stuur ze anders naar de Mariniers in Rotterdam dan heb je er geen last meer van en worden ze nog een aanwinst ook in deze maatschappij. De wijk Nesselanden is een genot om te wonen.

 8. AVE says:

  Het is alleen jammer dat je door Zevenkamp (1980) heen moet om in Nesselanden te komen.

 9. FT says:

  Een kennis was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en oplevering van een van de Vinex wijken hier rond de stad.
  Zijn motto in die tijd (een kleine 10 jaar geleden) tegen iedere bekende: Koop daar NOOIT een huis. Het zijn de Bijlmers van de toekomst.

  Een van zijn stokpaardjes was: Wat is jou Huis van 1 miljoen waard met een autosloperij in de achtertuin?

 10. Bruno says:

  Ik woon op IJburg Haveneiland maar herken het bericht niet. Eerder heb ik last van de gemeente die mijn woonwijk terroriseert met onnodige parkeerboetes. Gaan ambtenaren ook soms rottigheid uithalen als ze zich vervelen?

  Wellicht is het het duo Spangenberg / Van de Wal om nieuwe opdrachten te doen?

 11. nhz says:

  Net een heel zeurverhaal van de SP in ‘Uitgesproken’ moeten aanhoren, over de dreiging van huurverhogingen in de sociale sector als gevolg van nieuwe koppeling puntensysteem aan energielabel. De meneer van de SP wil dat mensen met een laag inkomen ook in de Vinexwijken kunnen wonen (vanwege de zo begeerde ‘gemengde samenstelling’) en doet alsof dat met het nieuwe puntensysteem totaal onmogelijk wordt. Ja de huur gaat omhoog, maar dat de energierekening wellicht 100 euro daalt daar praten we niet over. Verder suggereert meneer dat je voor 550 euro per maand alleen nog een woning kunt krijgen in Nederland die rijp voor de afbraak is, en dat straks alleen nog in de vrije sector fatsoenlijjke woningen te vinden zijn. Voorstel SP (zoals te verwachten): voortaan ook huursubsidie mogelijk voor woningen die boven de huursubsidiegrens vallen. Echt schandalige demagogie. Bij mij in de stad zijn zeer riante huurwoningen uit de jaren 60/70 met 3-4 slaapkamers, redelijk up to date badkamer/keuken etc. en ruime tuin. Kosten hooguit 400 euro per maand, en daar gaat dan nog huursubsidie vanaf.

  Dit soort kletspraatjes van de SP zijn een belangrijke factor bij het verder opdrijven van de huizenprijzen voor mensen die NIET de luxe van huursubsidie of HRA hebben.

 12. j says:

  @10 zijn dat parkeerboetes of naheffingen? Maar je noemt daar wel een punt. Afgezien van Ijburg is volgens mij vrijwel heel vinex-NL gratis parkeren. Als straks de laatste kavels zijn verkocht zal de gemeente wel een reden vinden betaald parkeren in te voeren. Gaat gelijk het laatste voordeeltje verloren.

 13. nhz says:

  @12:
  pas maar op dat de gemeente niet gaat kijken in Londen. Daar was vorige week een straat in het nieuws omdat ze daar maar liefst 1.6 miljoen pond aan parkeerboetes per jaar incasseren. En de straat is niet eens groot, dus kun je nagaan wat er met wat slimme manipulatie op IJburg te vangen valt. Lijkt me een inkoppertje voor PvdA Amsterdam, ze hebben toch wel contacten met hun Labour vrindjes uit de City die dat daar allemaal bedacht hebben? Waarom zou je je druk maken over dalende vastgoed verkopen als het geld op straat ligt?

 14. Nou says:

  zijn het nou de vinexxen of zijn het de jongeren?

  O nee! daar komen de jongeren snel verberg je koophuis voor het minder waard wordt.

 15. peetar says:

  Die Amerikaanse suburbs zijn veel mooier en ruimer opgezet als onze vinex wijken. Zet mensen lekker dicht tegen elkaar aan in van die woonerfen, dan gaat het vanzelf mis.

  Er moet veel meer grond beschikbaar komen voor de bouw van individuele woningen zodat wijken veel ruimer opgezet kunnen worden.

 16. marianne says:

  @Bruno
  Moet er wel plek zijn in die parkeergarage.
  Mijn dochter woont er in één (vorige bewoner had een parkeerplek) maar de buren die er al veel langer wonen staan al jaren op een wachtlijst.

 17. peetar says:

  Oeps ik zei dat wijken opgezet moesten worden, ik bedoel, bouw kavel beschikbaar moeten komen. Juist het ontwerpen van die wijken gaat geloof ik niet zo heel efficient. Laat mensen lekker bouwen wat ze mooi vinden, wederom zo lelijk vind ik die suburbs niet. Ik zeg 500m2 is echt minimale lebensraum.

 18. huisje says:

  @15

  2 auto’s nodig in ijburg?? met lijn 26 die iedere 7 minuten voor je deur stopt, en je in 10/15 minuten naar centraal station rijdt?

 19. Nou says:

  Is die tram net als in Ypenburg 6 jaar later aangelegd?

 20. AVE says:

  @Peetar

  Dit krijg je in een gewilde en attractieve woonomgeving 30 kilometer buiten Boston:

  http://www.realtor.com/realestateandhomes-detail/5-Bentwood-St_Foxboro_MA_02035_M48566-55110

  Voor ca € 235.000,= weet je alles.
  De huizencrises heeft hier geen grote impact gehad

  Hier heeft de huizencrises wel impact gehad:

  http://www.realtor.com/realestateandhomes-detail/6121-Native-Woods-Dr_Tampa_FL_33625_M61991-21401

  Voor € 192.500,= woon je uiterst riant (voor Nederlandse begrippen althans).

 21. Goudbelegger says:

  Als je die woningen in Amerika met Nederland vergelijkt…. en dan verdienen ze daar ook nog meer dan wij. Een villa zo groot dat ie bij ons nog niet eens gebouwd mag worden van $250.000 zou bij ons in verhouding tot ons inkomen minder dan Euro 200.000 kosten.

  Maar de Nederlandse huizenprijzen gaan niet dalen hoor, de 150.000 asielzoekers en hardwerkende Polen die we elk jaar binnenlaten gaan gewoon de huizen duurder van ons overnemen…….

 22. Ralph says:

  LOL@ $250k voor een houten blokhut in de VS. Die mensen kunnen echt geen fatsoenlijke huizen bouwen.

 23. peetar says:

  @21 ik ken de prijzen en ja die lopen heel erg uiteen. En ze bouwen inderdaad niet zo heel solide. Aan de andere kant bouwen bedrijven in Nederland gewoon te duur. Vergelijk maar eens met Duitse bouwbedrijven. Die bouwen innovatiever, sneller en goedkoper.

  Het ging me meer om het verschil van opzet en de ruimte per woning. Of je nu project ontwikkelaars betonnen dozen op 100m2 voor te veel laat verkopen of dat je een stuk land in grote rechthoekige kavels opdeelt en mensen laat bouwen wat ze mooi vinden. Dat is natuurlijk precies het verschil tussen fijne suburbs en lelijke vinex wijken.

  Ik zeg weg met de project ontwikkelaars, weg met de provincie, weg met de vinex prut. Verdeel het land ruim en zorg dat alle bebouwing zoveel mogelijk beschut is door bomen en struiken. Laat mensen individueel bouwen.

  @22 De huizenprijzen zijn aan het dalen. Na de financiele instorting zullen beleggers in fysieke middelen de veel goedkopere huizen kopen. Die Polen van jou kunnen veel goedkoper in hun eigen land kopen en asielzoekers brengen ook niet veel geld op.

 24. Bruno says:

  @19 Klopt, maar CS is niet altijd de beste aansluiting.
  Voorbeeld: reistijd IJburg-Schiphol werkplek (deur-deur) met Openbaar Vervoer: ongeveer 75 minuten en 2x overstappen. Met auto (incl. file) ongeveer 45 minuten.
  Dat scheelt dus 1 uur reistijd per dag.

 25. nhz says:

  @21:
  in Detroit krijg je zulke huizen gratis, met geld toe. Maar of het nou Boston of Detroit is, je koopt wel in een land dat op instorten staat en met een bijkans fascistisch regime. Ik zou er zelfs met gratis huizen nog niet willen wonen.

  @24:
  inderdaad, NL huizenbouw is schandalig duur en ook nog vreselijk ouderwets, ernstig gebrek aan innovatie. Maar waarom zou je ook als het geld dankzij de overheid vanzelf binnenstroomt. De ervaring leert dat als mensen hun huis zelf mogen ontwerpen (zonder welstand commissie etc.) het meestal mooiere wijken oplevert dan wanneer je het aan een projectontwikkelaar overlevert.

 26. Adamus says:

  Idd. En dat zijn dan nog beschaafde tokkies die hun gelijk via een (fop)rechter proberen te halen…

  Lekker drummen in de tuin op de zomeravonden 🙂

 27. nhz says:

  @27:
  da’s dan weer een voordeel als er alleen appartementen zijn, dan kun je op de bovenste etage gaan wonen en is de geluidsoverlast nog te overzien 😉

 28. nhz says:

  maar weer eens wat goed nieuw melden vandaag, Nederland doet het beter dan ClubMed ;(

  Schuld overheid + financials NL hoger dan Italië

  We maken ons zorgen over de schuldsituatie in landen als Griekenland , Portugal en Italië, maar Nederland staat er in zekere zin slechter voor.

  Dat blijkt uit een overzicht van Deutsche Bank. De schuld van de overheid en financials ligt in Nederland op 213%. Dat is iets meer dan de 210% van Italië en de 202% van Spanje, maar een stuk meer dan de 183% van Griekenland.

 29. nhz says:

  @29:
  P.S. gelukkig spreekt niemand over de privé (hypotheek) schulden die hier nog bovenop komen, anders zouden de schaapjes misschien slecht slapen.

 30. RealisT says:

  @27

  Liever 1 buurman die drumt, dan 10 die elke avond hun amateurcrematorium (lees: barbecue) opstarten.
  Je krijgt bijkans een dodelijke ziekte van de giftige rook 🙂

 31. RealisT says:

  @29

  Ik meen te herinneren dat je een tijdje geleden al zei dat NL net als Ierland een banksector als een waterhoofd heeft. En NL is ondertussen kampioen schulden aangaan. Dat belooft nog wat voor de toekomst.

  Of niet, want over pakweg 20 jaar verdient iemand met modaal minstens 100k en kost een tussenwoning 1.2mlj. In Euro’s natuurlijk, want die hebben we tegen die tijd nog.

  Zzzzzz 😉

 32. Adamus says:

  DB de kampioen in de derivatenhandel. Ze onderzoeken maar lekker. Komt Duitsland erg goed uit de bus?

 33. ll says:

  HUIS-OPETEN-PENSIOEN, uiteraard gepikt van dit draadje…….

  Om pensioen te mogen ontvangen, dient U eerst de OVRWAARDE van Uw huis op te eten………

  http://www.mejudice.nl/artikel/573/je-eigen-huis-als-pensioen-is-zo-gek-nog-niet

 34. ll says:

  Pensioen met vermogenstoets 😉

 35. nhz says:

  @32:
  alles komt goed, want Ome Nout wordt hoofd van de ECB.

  @34:
  dus voortaan iedereen een aflossingsvrije tophypotheek, die jaarlijks wordt opgehoogd indien mogelijk?

  @35:
  behalve dan dat vermogen in de vorm van eigen huis natuurlijk niet meetelt, we tellen alleen de ‘overwaarde’ van mensen die zo dom zijn om géén maximale hypotheek te nemen.

  Ppff, wat een dag. Gelukkig kan er weer goed verdiend worden aan dure olie, en is het booming business voor de wapenindustrie; David Cameron slooft zich een week lang uit om nog even wat nieuwe ordertjes binnen te halen van al die regimes die misschien volgende maand al weg zijn. Zou de belastingbetaler in de UK er voor opdraaien als het regime niet betaalt voor de geleverde wapens? Wat Nederland in deze doet horen we niet echt, maar je mag aannemen dat Uri Rosenthal zijn uiterste best doet om Shell, Thales en dat kleine landje in het Midden-Oosten dat hier de dienst uitmaakt te helpen met het afsluiten van vette deals in deze tijden.

 36. AVE says:

  @NHZ, 21

  Jouw analyse dat de VS een bijkans fascistisch regime heeft, deel ik niet. Laten we wel wezen, een zwarte kan daar president worden.

  Het doen van dit soort uitspraken doen ook ernstige twijfels ontstaan aan je overige uitlatingen op ander vlak, je diskwalificeert je zelf.

  Daarnaast hoef je niet in de VS te wonen, je mag ook hier blijven.

  Ik wilde alleen maar duidelijk maken dat de VS, het voorbeeld van de onroerend goed crisis,
  niet, verhoudingsgewijs lagere prijzen voor woningen kende en desondanks getroffen is.

  Weleens in de VS geweest? Hele vriendelijke en behulpzame mensen!

 37. Adamus says:

  Weleens in de VS geweest? Hele vriendelijke en behulpzame mensen

  Is ook mijn ervaring. Maar spreek ze niet tegen, want ze zeggen recht in je gezicht: “we are at war” en ik wordt ook geacht het daarmee eens te zijn. Ze zijn zo naar binnen gericht dat ze denken de kastanjes wereldwijd uit het vuur te halen.

 38. bug says:

  @34
  Proberen ze de aflossingsvrije hypotheek te promoten ?

 39. Nico de Geit says:

  @ Ave – 37

  “Jouw analyse dat de VS een bijkans fascistisch regime heeft, deel ik niet. Laten we wel wezen, een zwarte kan daar president worden.”

  Okè, dus een neger kan nooit een fascist zijn. Hoe gehersenspoeld moet je zijn om zoiets te beweren?

  Ten eerste is de term ‘fascist’ ongelukkig gekozen, ‘dictator’ is een beter woord. Fascisme is een politieke stroming. En Mussolini was geen racist, in het fascisme stond de staat centraal en niet het volk zoals bij de nazi’s.

 40. AVE says:

  @40
  Ik zal nog even verder gaan met mijn betoog, iedereen heeft in de VS gelijke kansen, ook minderheden
  En inderdaad een zwarte kan ook fascistisch zijn, maar om nu te stellen dat Obama dictatoriale regeringsmacht heeft is ook weer een absurde stelling.

  Waar ik eigenlijk bezwaar tegen maak is dat sommigen allerlei absurde argumenten uit de kast trekken om hu betoog over de situatie op de woningmarkt te ondersteunen.

  Daardoor stel je je zwakker en ongeloofwaardig op, net als NHZ.

 41. nhz says:

  @37:
  “een zwarte kan daar president worden.”
  lekker simpel, en wat bewijst dat? ik ken genoeg zwarte fascisten hoor, Afrika zit er bijvoorbeeld vol mee (aan de top dan, niet de gewone burgers). Jouw uitspraak lijkt me bijna een bewijs van eigen enge opvattingen.

  Ben nooit in de VS geweest (ook niet van plan onder het huidige type regime), maar in mijn werk vele Amerikanen meegemaakt. Heel vriendelijk, maar ondertussen – achterbaks, wereldvreemd en vaak kompleet paranoide. Laat ik het er op houden dat ze hopelijk allemaal niet representatief waren voor dat volkje.

 42. buttlight says:

  er werd iets vergeten in text hier onder namelijk 620 miljar hytoteek schuld van particulier.
  kom er ook nog bij.
  en vergeet andere schulen niet studie, auto enz.

  Schuld overheid + financials NL hoger dan Italië

  We maken ons zorgen over de schuldsituatie in landen als Griekenland , Portugal en Italië, maar Nederland staat er in zekere zin slechter voor.

  Dat blijkt uit een overzicht van Deutsche Bank. De schuld van de overheid en financials ligt in Nederland op 213%. Dat is iets meer dan de 210% van Italië en de 202% van Spanje, maar een stuk meer dan de 183% van Griekenland.

 43. Nico de Geit says:

  “Ik zal nog even verder gaan met mijn betoog, iedereen heeft in de VS gelijke kansen, ook minderheden”

  Ga toch weg man, ga zulke onzin vertellen aan negers die in Detroit in een caravan of auto slapen.

  “Waar ik eigenlijk bezwaar tegen maak is dat sommigen allerlei absurde argumenten uit de kast trekken om hu betoog over de situatie op de woningmarkt te ondersteunen.”

  Een stelling waar jij het niet mee eens bent is absurd, oké.

  “Daardoor stel je je zwakker en ongeloofwaardig op, net als NHZ.”

  Speel de bal, niet op de persoon. Echt een socialistisch trekje: schelden als ze het niet meer weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*