Maand-op-maand huizenprijzen dalen alweer

Gaat het echt wel zo goed op de huizenmarkt? De prijsindex daalt in december ten opzichte van november met 0,4%, ook de gemiddelde verkoopprijs laat een dalende trend zien. Het CBS ziet natuurlijk alleen lichtpuntjes.

CBS directeur-generaal Tjark Tjin-A-Tsoi heeft met Henk Kamp afgesproken dat er meer duiding bij de cijfers gegeven gaat worden. Het CBS: ‘Bestaande koopwoningen waren in december 3,2 procent duurder dan in december 2014. Deze toename is kleiner dan in november, toen de grootste prijsstijging in 7 jaar werd genoteerd. Sinds juni 2013 is sprake van een licht stijgende trend van de woningprijzen.’ Natuurlijk geen woord over de maand-op-maand cijfers..

Het CBS gebruikt de maand-maand huizenprijzen wel als deze in hun ogen een positief beeld laten zien:

Conjunctuurbericht, dinsdag 21 februari 2012 9:30 Prijsdaling koopwoning minder groot

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in januari 2012 gemiddeld 3,3 procent lager dan in januari 2011. Ten opzichte van december 2011 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen 0,6 procent hoger. Dit was de eerste toename na vijf maanden waarin de prijzen daalden in vergelijking met de maand ervoor.

Ik noem dit politiek…

 

CULmpFUUsAA7vU5.png large

 

Wat betekent de uitspraak van de directeur-generaal van het Centraal Bureauvoor de Statistiek (CBS) dat het CBS een dataleverancier was en een informatieleverancier wordt?

Share Button
Tagged with: , , , ,
186 comments on “Maand-op-maand huizenprijzen dalen alweer
 1. Arjan says:

  Tja, zoals ik eerder al zei, maand-op-maandcijfers worden er alleen bij gehaald als ze negatieve cijfers kunnen oppoetsen. We lijken wel in een bananenrepubliek te wonen zo langzamerhand.

 2. Jaap says:

  Weet iemand waarom er bij dit soort niet gewerkt wordt met een ‘voortschrijdend gemiddelde’, waarbij seizoensinvloeden worden uit gemiddeld?
  Wat voor (extra) inzicht geeft een maand-op-maandcijfer?

 3. JPA Realiteitscoach says:

  Gelukkig maar dat er weer een daling gaande is. Een verkeerd medicijn (kunstmatige bodemlage hypotheekrente) houdt de huizenprijzen op peil. Uitstel van executie. De wal keert het schip; het is alleen de vraag – wanneer?!

 4. Arjan says:

  Jaap:
  Wat voor (extra) inzicht geeft een maand-op-maandcijfer?

  Niet zo heel veel, alleen dat het wel de grootste daling in een jaar of twee is en in augustus was er ook al een dalinkje. Verder zijn de afgelopen maanden (op één na waarschijnlijk vanwege run in juni) de prijsstijgingen bijna 0 geweest. Dit zou wel iets kunnen zeggen over de lange termijn, maar misschien ook wel niet. 🙂

 5. Arjan says:

  ps: Dat is toch geen nieuws!
  geennieuws.com/201…aal-bij-de-eu-video/

  Ha ha, wat een slap geouwehoer

 6. Nico de Geit says:

  Gemiddelde verkoopprijzen laten zich gemakkelijk manipuleren door bijvoorbeeld een heel duur pand te verkopen, veel goedkope huizen erdoor te drukken of die juist tegen te houden.

 7. Nico de Geit says:

  Ik zou zelf liever een vergelijking maken in een bepaalde straat. Een woning die nu weg gaat voor 600k en in 2008 nog 1,5 miljoen deed brengt ook de gemiddelde verkoopprijs omhoog.

 8. Voerman says:

  Nico de Geit: Ik zou zelf liever een vergelijking maken in een bepaalde straat. Een woning die nu weg gaat voor 600k en in 2008 nog 1,5 miljoen deed brengt ook de gemiddelde verkoopprijs omhoog.

  Iets op het oog in die prijsklasse? 🙂 🙂
  LOL

 9. Nico de Geit says:

  Krakers weer terug na confrontatie met eigenaar

  De politie moest donderdag tussenbeide komen bij de confrontatie tussen de eigenaar van een pand aan de Stationsweg in Leeuwarden en de groep krakers die het vervallen huis al jaren bezet houdt.

  De eigenaar had de krakers eigenhandig uit het pand gezet. Agenten hebben vervolgens bemiddeld tussen de eigenaar en de krakers. Het resultaat van deze onderhandelingen was, dat de krakers weer terug het pand in mochten.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/25052077/__Confrontatie_krakers_en_eigenaar__.html

 10. Latida says:

  Voerman: Iets op het oog in die prijsklasse?
  LOL

  Best veelzeggend commentaar; er staan op dit moment ruim 14,000 objecten te koop boven de 600K, en god-weet-hoeveel er straks nog bijkomen, daar moeten wel op den duur allemaal nieuwe kopers voor gevonden worden. Zal dat gaan lukken?

  http://www.funda.nl/koop/heel-nederland/600000+/

  Het grappige is natuurlijk dat er veel panden zijn waarvan de bewoners zelf ook niet in staat zouden zijn om het eigen huis te kopen tegen de prijs die ze er zelf voor vragen.

  Vaak zijn dat panden die in een ‘goede tijd’ zijn gekocht, en enorm in waarde gestegen zijn.

  Maar dan moet er wel een koper voor te vinden zijn anders is de WOZ een wassen neus.

  Het probleem is dat veel woningen in de hogere prijsklasses vaak weinig courant zijn. De groep potentiele kopers is veel kleiner dan bij woningen van rond de twee ton.

 11. Voerman says:

  Latida: Het grappige is natuurlijk dat er veel panden zijn waarvan de bewoners zelf ook niet in staat zouden zijn om het eigen huis te kopen tegen de prijs die ze er zelf voor vragen.

  Dat is meer logisch dan grappig.
  De bewoner heeft zijn afbetaalde huis immers zelf bijeen gespaard. Nog een keer, dat lukt meestal niet. 🙂

 12. zuiderling says:

  De media is selectief in de berichtgeving over de woningmarkt.
  Daarom ontstaan er artikels om de onjectiviteit van de media aan te kaarten.
  Na de jubelstemming van de NVM deze week verscheen in het Linburgs Dagblad pagina’s over de stijging van de gemiddelde woningprijs in het 4de kwartaal in Heerlen van 5%, terwijl er in het 3de kwartaal een daling was van 4%.
  VEH reageert deze week in dezelfde krant dat prijs in Heerlen niet gestegen is.
  Ik heb de redactie van het LD gevraagd een artikel te besteden over het verschil tussen de gemiddelde prijzen van de NVM en de Prijsindex Bestaande Koopwoningen van het CBS en Kadaster.

 13. László says:

  Latida: daar moeten wel op den duur allemaal nieuwe kopers voor gevonden worden.

  Waarom? Als het niet verkocht wordt hebben de erfgenamen een probleem. Voornamelijk op de duurdere woningen van ouderen rust haast geen hypotheek meer

  Latida: Het grappige is natuurlijk dat er veel panden zijn waarvan de bewoners zelf ook niet in staat zouden zijn om het eigen huis te kopen tegen de prijs die ze er zelf voor vragen.

  Dat is toch niet gek? Dat geldt waarschijnlijk voor iedereen die gepensioneerd is.

 14. László says:

  zuiderling: De media is selectief in de berichtgeving over de woningmarkt.

  Alleen vwb de woningmarkt? Huilebalkerij, objectieve pers bestaat niet. Is er nooit geweest en komt ook niet.

  Maar waarom denk je dat het zo’n groot effect heeft? Wie denk je dat er niet op de hoogte is van de beperkingen van de pers?

  Ben je er zelf ingetuind net als de admin? Die had niet door dat die bij de bank met een verkoper te doen had.

  Vraag aan de kledingverkoper of het te kopen kledingstuk je dik maakt. Wat voor antwoord denk je dat je krijgt?

 15. László says:

  Latida: Het probleem is dat veel woningen in de hogere prijsklasses vaak weinig courant zijn. De groep potentiele kopers is veel kleiner dan bij woningen van rond de twee ton.

  Hoeveel eeuwen zal dat al zo zijn?

 16. László says:

  @artikel

  Als huiseigenaar ben ik ook nog potentieel koper, van mij hoeven de prijzen niet te stijgen, dat maakt mijn toekomstige opstap alleen maar duurder.

  Ik heb al vaker (lang geleden) gezegd, af en toe een minnetje houdt de mensen scherp. Er zijn altijd mensen die verkopers geloven als ze zeggen dat de bomen tot in de hemel groeien.

 17. Luisindepels says:

  Arjan: Tja, zoals ik eerder al zei, maand-op-maandcijfers worden er alleen bij gehaald als ze negatieve cijfers kunnen oppoetsen.

  Gelul. Het CBS heeft in 2015 geen 1 keer de m.o.m. cijfers behandeld in hun persbericht. Ook de gemiddelde koopsom behandelen ze nooit. Niet als het ‘goed’ gaat en ook niet als het ‘slecht’ gaat.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2015/default.htm

  Het zegt meer over zeepbellers (admin en co) dat ze proberen te framen dat CBS onbetrouwbaar is omdat ze het bij positieve cijfers wel doen en deze maand niet, zegt meer over dit volk dan over het CBS.

 18. Luisindepels says:

  László: Waarom? Als het niet verkocht wordt hebben de erfgenamen een probleem.

  Inherit to let.

  Nieuwe trend. Vasthouden van (moeilijk te verkopen) woningen in de familie voor de verhuur. Hoger rendement dan sparen, zekerder rendement dan beleggen.

 19. Nico de Geit says:

  Latida: De groep potentiele kopers is veel kleiner

  Misschien wil een apotheker uit Aleppo het kopen. Maar dan moet hij hier eerst wel een goede baan vinden. Lichtpuntje: de pensioenfondsen willen zo iemand vast graag veel geld uitlenen.

 20. Adamus says:

  Nico de Geit:
  nieuwe draad

  Laszlo nu rodeshirtdrager 🙂

 21. Adamus says:

  maff: Is dat wel zo ?Als de hypotheeklening gederivatiseerd is kunnen de eigendomspapieren wel in Timboektoe liggen …… ( het huis BLIJFT dan als onderpand )ik vraag het me af ……..

  Ps transitionnetwork.…ddc-480×296.jpg

  ‘totdat alles is opgelost’ . Wat gebeurt er als de erven het ‘afgeloste’ huis hebben verdeeld?

 22. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Stijgende huizenprijzen, dalende werkloosheid en steeds meer Russen hebben HIV. Volgens de Telegraaf dan.

  En 7% bijtelling blijkt 24% te zijn: Citroën, Audio etc…..tijdens het spel de regels veranderd. Helemaal niet erg denkt de skodabuurman; laat ze maar rauzen bij de buren, als ik maar buiten schot blijf 😉 Solidariteit: ik heb vorige eeuw nog een heffing betaald vwb de ziektekosten verzekering. Gedwongen goede buur 😉

 23. Adamus says:

  Luisindepels: Gelul. Het CBS heeft in 2015 geen 1 keer de m.o.m. cijfers behandeld in hun persbericht. Ook de gemiddelde koopsom behandelen ze nooit. Niet als het ‘goed’ gaat en ook niet als het ‘slecht’ gaat.

  cbs.nl/nl-NL/menu/…ief/2015/default.htm

  Het zegt meer over zeepbellers (admin en co) dat ze proberen te framen dat CBS onbetrouwbaar is omdat ze het bij positieve cijfers wel doen en deze maand niet, zegt meer over dit volk dan over het CBS.

  L.I.P. & LUL

 24. Adamus says:

  Maar we gaan zien nu blijkt dat Deutsche Bank voor het oog van de wereld failliet blijkt te zijn. Onze grote handelspartner.

 25. Luisindepels says:

  Peter H van Mulligen geeft samenhang, toelichting en achtergronden bij berichten van @statistiekcbs #JosephGoebbelslookalike

  Het is weer louter inhoud en kwaliteit wat de Admin de wereld inslingert.

  Misschien moet hij zich beperken tot topics overschrijven van de professionele zeepbellers, want als hij zelf wat verzint (zie OT), is het wel een hoop onzinnige treurnis (zie ook comment 18).

 26. Sappie says:

  Sneu stukje van de weblog die ik vroeger zo waardeerde. Het lijkt erop dat de schrijver zich in alle bochten wringt om het bestaansrecht van deze weblog nog even te claimen. Er lijken mij genoeg zinvolle dingen te schrijven over onze economie, maar om nu bij de aanhoudende prijsstijging op de woningmarkt met betekenisloze maand op maandcijfers te komen om een punt te maken, dat vind ik kansloos.

 27. Tijl says:

  László: Alleen vwb de woningmarkt? Huilebalkerij, objectieve pers bestaat niet. Is er nooit geweest en komt ook niet.

  Maar waarom denk je dat het zo’n groot effect heeft? Wie denk je dat er niet op de hoogte is van de beperkingen van de pers?

  Ben je er zelf ingetuind net als de admin? Die had niet door dat die bij de bank met een verkoper te doen had.

  Vraag aan de kledingverkoper of het te kopen kledingstuk je dik maakt. Wat voor antwoord denk je dat je krijgt?

  Wat een hoop onsamenhangende bullshit weer, of zijn er zoveel part-time journalisten die als tweede baan een makelaardij hebben?

 28. Adamus says:

  Dow futures down -268
  S&P futures down -30.25
  Oil futures (March) down -0.83 at $28.75
  Ruble at record lows
  Mexican peso at record lows and biggest loser in Latin America
  South African Rand near record lows
  FTSE index (UK) -3.03%
  DAX (Germany) -2.49%
  CAC 40 (France) -3.14%
  Nikkei (Japan) -3.71%
  Hang Sen (Hong Kong) -3.82%
  SSE Comp (China) -1.03% (and that’s with heavy lifting by government)

  Geniet nog maar ff in je ‘wintergarten’.

 29. xenobinol says:

  Wow… de financiele sector staat weer op het randje van instorten. Dit wordt weer smullen beste zeepbellers 🙂

 30. zuiderling says:

  De definitie van forum:Discussiegroep voor mensen met een gemeenschappelijke interesse, zoals de Usenet-forums op het Internet.
  Volgens mij is de discussie niet meer mogelijk op internet, omdat wij in een tijdperk leven van Wij en Zij:
  Vluchtelingen, Europa, huren en kopen, sparen en beleggen,werken en uitkering, jong en oud, vul maar aan.
  Het gaat een gedrag vertonen van hooligans.

 31. Peter says:

  @Luisindepels kan zich beter luisinhetoog gaan noemen…

  Admin geeft een prima voorbeeld. Wel noemen in opgaande lijn niet noemen in de neergaande.

 32. maff says:

  Het nieuwe Nederland

  20% !! van de Ollanders hebben betaalproblemen

  Manifest bedrijven pakken samen probleemschulden aan

  http://www.duurzaamnieuws.nl/manifest-bedrijven-pakken-samen-probleemschulden-aan/

  Ps 🙂 http://static.homesandproperty.co.uk/legacyimages/bankruptcy-350x250_6658.jpg

 33. maff says:

  Netherlands, The Retail Sales (YoY) dipped from previous 2.3% to -2.2% in December

  Fri, Jan 15 2016, 05:31 GMT | FXStreet

  Het buitenland weet meer dan het binnenland is nergens te vinden …… typisch

 34. ps says:

  maff, 🙂

  Gezellig toch, zo’n helper van een fout systeem?
  http://i.ytimg.com/vi/3tFh4gZ5Yl4/0.jpg

 35. Latida says:

  zuiderling:
  De definitie van forum:Discussiegroep voor mensen met een gemeenschappelijke interesse, zoals de Usenet-forums op het Internet.
  Volgens mij is de discussie niet meer mogelijk op internet, omdat wij in een tijdperk leven van Wij en Zij:
  Vluchtelingen, Europa, huren en kopen, sparen en beleggen,werken en uitkering, jong en oud, vul maar aan.
  Het gaat een gedrag vertonen van hooligans.

  Het kan wel, zie bijvoorbeeld op ftm.nl

 36. Latida says:

  Nico de Geit: Misschien wil een apotheker uit Aleppo het kopen. Maar dan moet hij hier eerst wel een goede baan vinden. Lichtpuntje: de pensioenfondsen willen zo iemand vast graag veel geld uitlenen.

  Wat mij ook mateloos irriteert op funda is de obfuscatie van hoelang een huis al te koop staat en wat de originele vraagprijs is vs. de huidige vraagprijs.

  Zit je naar een huis van bijna 6 ton te kijken die er net een week op staat, maar dan blijkt dat er voor hetzelfde huis ook een facebook pagina is aangemaakt waaruit blijkt dat het huis al bijna een jaar geleden voor het eerst is aangeboden.

  Geen zicht op de historie dus van hoelang precies iets al te koop staat, en hoe de vraagprijs zich gedurende die tijd heeft ontwikkeld. Mag de eventuele geinteresseerde blijkbaar niet weten.

  Het wordt gewoon voor korte tijd uit de verkoop gehaald en er later weer op gezet.

  Op die manier wordt er een hoop relevante informatie voor een potentiele koper bij voorbaat onder het tapijt geveegd.

  Uiteraard wil niemand verlies nemen en een zo hoog mogelijke opbrengst realiseren voor het eigen stulpje, maar uiteindelijk val je daar als verkoper gewoon mee door de mand.

  Met dank aan de bemiddelende makelaar uiteraard.

  Ook funda zelf maakt zich hier schuldig aan door de aanwijzing

  “Aangeboden sinds: 6+ maanden”

  Zet er dan gewoon een datum neer, lijkt me wel zo relevant en transparant. Of een huis 7 maanden of 3,5 jaar te koop staat maakt wat funda betreft geen enkel verschil, als de schone schijn maar wordt opgehouden.

 37. Tinus says:

  Huizenzoeker.nl

  Houdt het verloop van de vraagprijs bij.

  Belangrijke info dit.

 38. maff says:

  We kunnen de waterleiding bedrijven toevoegen aan het oneindige derivaten lijstje …….

  WMD ( waterleiding Drenthe ) draait met verlies, en de directeur stapt op

  http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/104733/WMD-draait-met-verlies-directeur-vertrekt

 39. zuiderling says:

  Latida: Het kan wel, zie bijvoorbeeld op ftm.nl

  Waarschijnlijk is aanmelden met persoonlijke gegevens een uitkomst.

 40. Arjan says:

  Luisindepels: Arjan: Tja, zoals ik eerder al zei, maand-op-maandcijfers worden er alleen bij gehaald als ze negatieve cijfers kunnen oppoetsen.

  Gelul. Het CBS heeft in 2015 geen 1 keer de m.o.m. cijfers behandeld in hun persbericht. Ook de gemiddelde koopsom behandelen ze nooit. Niet als het ‘goed’ gaat en ook niet als het ‘slecht’ gaat.

  cbs.nl/nl-NL/menu/…ief/2015/default.htm

  Het zegt meer over zeepbellers (admin en co) dat ze proberen te framen dat CBS onbetrouwbaar is omdat ze het bij positieve cijfers wel doen en deze maand niet, zegt meer over dit volk dan over het CBS.

  Lekker constructieve manier van discussiëren, om dat ‘gelul’ te noemen. Lees eerst eens het bericht voordat je verder gaat met ongefundeerd commentaar leveren. Bijvoorbeeld het bericht van het aantal woningverkopen van het CBS wat in december jaar op jaar fors is teruggelopen. Er wordt dan meteen bij gezegd dat de stijging t.o.v. een maand eerder 48% o.i.d. is. Dat is verkeerde informatie geven, omdat maand-op-maandcijfers er niet bij gehaald worden wanneer ze negatief zijn. Bovendien zeggen die cijfers niet zoveel, omdat zoals ik al eerder zei in december ALTIJD een forse stijging is in woningverkopen t.o.v. maand ervoor (terugkerend patroon).

 41. Arjan says:

  Latida: Wat mij ook mateloos irriteert op funda is de obfuscatie van hoelang een huis al te koop staat en wat de originele vraagprijs is vs. de huidige vraagprijs.

  Zit je naar een huis van bijna 6 ton te kijken die er net een week op staat, maar dan blijkt dat er voor hetzelfde huis ook een facebook pagina is aangemaakt waaruit blijkt dat het huis al bijna een jaar geleden voor het eerst is aangeboden.

  Geen zicht op de historie dus van hoelang precies iets al te koop staat, en hoe de vraagprijs zich gedurende die tijd heeft ontwikkeld. Mag de eventuele geinteresseerde blijkbaar niet weten.

  Het wordt gewoon voor korte tijd uit de verkoop gehaald en er later weer op gezet.

  Op die manier wordt er een hoop relevante informatie voor een potentiele koper bij voorbaat onder het tapijt geveegd.

  Uiteraard wil niemand verlies nemen en een zo hoog mogelijke opbrengst realiseren voor het eigen stulpje, maar uiteindelijk val je daar als verkoper gewoon mee door de mand.

  Met dank aan de bemiddelende makelaar uiteraard.

  Ook funda zelf maakt zich hier schuldig aan door de aanwijzing

  “Aangeboden sinds: 6+ maanden”

  Zet er dan gewoon een datum neer, lijkt me wel zo relevant en transparant. Of een huis 7 maanden of 3,5 jaar te koop staat maakt wat funda betreft geen enkel verschil, als de schone schijn maar wordt opgehouden.

  Heb ik ook al vaak bij Funda aangegeven. Op miljoenhuizen kun je vaak de prijshistorie van een huis opvragen. Ook hoe vaak ie verkocht is geweest, etc.

 42. Kapotjeplov says:

  De maand-op-maand prijzen zijn een slechte indicator, net als de gemiddelde huizenprijs.

  Wat de cijfers wel laten zien is dat de rek er nu toch wel uit is. Het medicijn van de lage rente is vrijwel uitgewerkt. Ik verwacht dus dat de prijzen niet veel verder zullen stijgen, of zelfs weer wat zullen dalen, met uitzondering natuurlijk van de heel gewilde gebieden.

  Waar ik me meer zorgen over maak is de staat van de globale economie. De centrale banken moeten maar geld blijven pompen, anders stort het in. We hebben het gisteren weer gezien met de ECB, waar Draghi de beurs omhoog gepraat heeft. Dit is blijkbaar belangrijker dan de op langere termijn zeer negatieve effecten. Gepensioneerden en spaarders worden opgeofferd voor de schuldenaren en de banken. Ik heb nu hetzelfde gevoel als in 2007: iedereen roeptoetert dat het goed gaat, maar ondertussen verrot onderhuids alles steeds meer. De Baltic Dry Index staat op een absoluut dieptepunt, dus de wereldhandel ligt op zijn gat. Het IMF stelt prognoses naar beneden bij. Ondertussen zegt de regering dat de economie goed draait, net zoals het kabinet Balkenende in 2007 aangaf dat er helemaal niks aan de hand was.

  Krijgen we weer zo een probleem als in 2008, dan is er geen houden meer aan. De centrale bankiers hebben hun kruit al verschoten en kunnen dan alleen nig maar geld bijdrukken tot ze erbij neervallen. Dan krijgen we het scenario zals in Zimbabwe of in de Weimar republiek.

 43. Luisindepels says:

  Arjan: Bijvoorbeeld het bericht van het aantal woningverkopen van het CBS wat in december jaar op jaar fors is teruggelopen.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2016/2016-01-21-m11.htm

  Sorry, het is je eigen verzinsel… Er wordt in het CBS bericht met geen woord gerept over m.o.m., ook niet bij de transactieaantallen. Je mag het van mij blijven roepen, maar de eenvoud waarmee het te controleren valt (het bericht op cbs.nl) werkt niet in je voordeel.

  Arjan: Lees eerst eens het bericht voordat je verder gaat met ongefundeerd commentaar leveren

  Grappig. Jij suggereert iets wat simpelweg niet waar is, ik toon dat keurig aan met de juiste bron (cbs.nl) en dan ben ik degene die ongefundeerd commentaar levert? Ik vergeet steeds dat op dit forum andere regels gelden dan in de echte mensen wereld…

 44. Adamus says:

  Heb ik hier ooit gezegd dat ‘ABN’ drie keer zoveel heeft gekost als gecommiciceerd werd via MSM? Hier nog een leuke: ‘Clearly the banks were in full control even back then, despite them telling us that we were mere hours away from a total global collapse — since when does anyone here believe anything the banks say?’ False Flag om onze welvaart af te pakken….Jelui wist precies wat er ging gebeuren.

 45. Adamus says:

  Kapotjeplov,

  Boel gebruikte trucks bij de handelaren. Maar zegt natuurlijk niks. Vergeleken met 10 jaar geleden een boel prutsende vrachtwagenchauffeurs langs de weg. Is mijn indicatie en niet wetenschappelijk. Ik heb wel een idee over de eco.

 46. Luisindepels says:

  Latida,

  Zucht. Hier hebben we het vorig jaar al over gehad. Funda is de site van de verkopers, die hebben andere belangen dan volledige transparantie. Gelukkig is er internet en zijn er alternatieve bronnen:

  http://www.miljoenhuizen.nl/?searchtype=archive

  Maarja, van mij ga je niks aannemen natuurlijk. Misschien neem je het wel aan van de anderen in dit draadje?

 47. Luisindepels says:

  Boefje die admin. Heeft ie een voorbeeld uit 2012 weten te vinden. Knap. Pakken we even het bericht van een maand eerder erbij:

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-01-20-m11.htm

  Voortdurende prijsdaling koopwoningen

  Ten opzichte van november 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,9 procent. December was de vijfde maand op rij waarin de prijzen daalden in vergelijking met de maand ervoor.

  Dusssssss. Ook bij een min (in 2012). Maar blijkbaar zijn ze gestopt bij m.o.m.

  Maar blijf maar volhouden dat het CBS gemeen is voor zeepbellers. Tijdens de daling van de huizenprijzen hebben ze er nooit wat over gezegd en nu wel.

  Kwaliteitsloze droeftoeter is de admin. Niets meer, niets minder. Enige nuttige aan deze site is het verzamelen van andermans werk, dat kan ik wel waarderen. Maar de admin moet niet zelf gaan schrijven, dat is nog beroerder dan werk van VEH of NVM…

 48. Luisindepels says:

  zuiderling: Waarschijnlijk is aanmelden met persoonlijke gegevens een uitkomst.

  Daar worden vergelijkingen met Goebbels niet toegestaan inderdaad.

 49. Nico de Geit says:

  Latida: Geen zicht op de historie dus van hoelang precies iets al te koop staat, en hoe de vraagprijs zich gedurende die tijd heeft ontwikkeld.

  Waarom niet ook de voorgaande transactieprijzen vermelden, de woz-waarde?

 50. zuiderling says:

  Als oud CBSer verbaast mij dit artikel https://decorrespondent.nl/3913/Ook-onze-statistiek-wordt-nu-bepaald-door-de-waan-van-de-dag/150435285-ecf26f15
  In de tijd dat ik op het CBS werkte, was objectiviteit en neutraliteit de hoofdregel.
  Vanaf 2000 zijn meerdere pogingen gedaan het CBS te veranderen, maar kreeg waarschijnlijk van de politiek geen ruimte.
  Het CBS kan ook niet meer gezien worden als een onafhankelijk instituut.

 51. Nico de Geit says:

  Kapotjeplov: Krijgen we weer zo een probleem als in 2008, dan is er geen houden meer aan. De centrale bankiers hebben hun kruit al verschoten en kunnen dan alleen nig maar geld bijdrukken tot ze erbij neervallen. Dan krijgen we het scenario zals in Zimbabwe of in de Weimar republiek.

  In 2008 werd vooral geld teruggehaald door de banken. Zwakke eigenaren zagen zich gedwongen hun bezit te verkopen om hun lening terug te betalen. Daardoor kwamen er koopjes in de markt. Maar als je in zo’n situatie toe wilt slaan heb je geld nodig.

  Ik zie deflatie, geen inflatie. Ik ga er vanuit dat we in een Japan-scenario zitten: deflatie en extreem lage rente.

 52. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Waarom niet ook de voorgaande transactieprijzen vermelden, de woz-waarde?

  Meestal komen die pas na verkoop naar boven.

 53. Nico de Geit says:

  En hoeveel stegen de prijzen in 2015? Ik wacht het CBS-bericht gespannen af.

 54. Luisindepels says:

  Nico de Geit: En hoeveel stegen de prijzen in 2015? Ik wacht het CBS-bericht gespannen af.

  Ik zou zeggen, goed zoeken in de reacties in dit draadje. Het persbericht staat er tussen.

 55. Luisindepels says:

  https://decorrespondent.nl/3913/Ook-onze-statistiek-wordt-nu-bepaald-door-de-waan-van-de-dag/150435285-ecf26f15

  Interessant en goed artikel. Grappig dat de Admin denkt mee te kunnen liften door deze topic op twitter te verkopen als een extra voorbeeld. Ik denk dat Bregman niet zit te wachten op niet kloppende voorbeelden.

 56. László says:

  Latida: Wat mij ook mateloos irriteert op funda is de obfuscatie van hoelang een huis al te koop staat en wat de originele vraagprijs is vs. de huidige vraagprijs.

  Laat me raden. Het moet zeker weer gratis.

  Denk toch eens na voordat je hier huilebalkt. Funda is een lokportaal voor de NVM makelaar, snap jij wel iets van geldverdienen? Als ambtenaar geboren of zo?

 57. László says:

  zuiderling: Als oud CBSer

  Zat ik toch bijna goed met “zuiderling = Heerlen = CBS”.

  Jij zat er met je daling van 35% mbt de december verkopen wel erg ver naast, het was ‘slechts’ 15%.

 58. László says:

  Arjan: Heb ik ook al vaak bij Funda aangegeven.

  Wat was dan het antwoord? Ga naar een NVM makelaar en plaats een zoekopdracht? De rekeing komt later.

 59. László says:

  Kapotjeplov: De maand-op-maand prijzen zijn een slechte indicator, net als de gemiddelde huizenprijs.

  Hier moet ik het toch opnemen voor de admin, want die heeft gelijk.

  De Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) kan wél maand op maand vergeleken worden, daar is het een index voor.

  Dat geldt niet voor gemiddelde prijzen of transactieaantallen.

  Of je er vervolgens conclusies aan moet verbinden dat is wat anders. December blijft een bijzondere maand. Net als januari overigens.

 60. Nico de Geit says:

  Draghi: migratiestroom zorgt voor extra economische groei

  De aanhoudende stroom migranten naar Europa brengt op macro-niveau een economische groei met zich mee. Doordat overheden meer uit moeten geven, wordt de economie van de Europese landen gestimuleerd.

  Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, vrijdag tijdens een ontmoeting met de pers in Davos.

  http://www.elsevier.nl/Economie/achtergrond/2016/1/Draghi-migratiestroom-zorgt-voor-extra-economische-groei-2749919W/?masterpageid=158493

 61. zuiderling says:

  László: Zat ik toch bijna goed met “zuiderling = Heerlen = CBS”.

  Jij zat er met je daling van 35% mbt de december verkopen wel erg ver naast, het was ‘slechts’ 15%.

  Het frusteert je wel, maar je heb niet begrepen het doel van de voorspelling.
  Zeg maar wat of het wel of niet uitkomt.
  Dat is de huidige maatschappij.
  Hopenlijk kan je vanavond rustig slapen.

 62. László says:

  zuiderling: Het frusteert je wel

  Huh?

  Ga is in op de inhoud.

  zuiderling: maar je heb niet begrepen het doel van de voorspelling.

  Dat die uitkomt?

 63. Maria says:

  Hmmmm, aantal reacties erbij.
  Hmmmm, even lezen.
  Hmmmm, Laszlo, niet lezen.
  Hmmmm, weinig reacties.

 64. Deutsche Mark says:

  Hmmmm, 🙂

 65. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  Dat Draghi kompleet geschift is, wisten we natuurlijk allang, maar voor de vergeetachtigen onder ons levert ie hier weer eens het bewijs.
  Ik zou Merkel voor de groei aanraden er bij ons meteen nog een miljoen of 20 binnen te halen, … voor de zekerheid. “Mehr hilft mehr”…

 66. Bug says:

  Leuk artikel over J.R. Zeeman in het (digitale) blad dat niet genoemd mag worden

 67. László says:

  Maria: Hmmmm, aantal reacties erbij.
  Hmmmm, even lezen.

  Inhoudsloze zeepbellers, met argumenten hebben ze niks.

  Zou dat anderen ook opvallen? De tijd van schouderklopjes uitdelen voor het vinden van oude artikelen is wel een beetje voorbij.

 68. b says:

  Maria:
  Hmmmm, aantal reacties erbij.
  Hmmmm, even lezen.
  Hmmmm, Laszlo, niet lezen.
  Hmmmm, weinig reacties.

  Ad Hominem, argumenteren op de man af omwille van het belachelijk maken, dat noemt L inhoudelijk mensen helpen. Het is een niet terzake dienende, persoonlijke redenering, ofwel intellectueel faillissement.
  Inderdaad Maria: gewoon overslaan.

 69. maff says:

  Eiland te koop ( met huis ) , zonder slangen en spinnen, op eigen grond, koopje $380.000 Isla Paloma Panama

  http://www.privateislandsonline.com/islands/isla-paloma

 70. maff says:

  HRA – eigenwoningforfait

  https://cormol.files.wordpress.com/2012/02/hra-minus-ewforfait1.jpg?w=497&h=302

  Nog 200 miljard togo ( contante waarde Prof. Dolf van den Brink ) )

  Wie gaat dit betalen ? 😉

  Ps 🙂 het woord dat niet genoemd mag worden http://www.hypotheek-rentetarieven.nl/sites/default/files/images/nieuws/fokke-sukke-hypotheekrenteaftrek.gif

 71. maff says:

  Snuf, post weer weg …….

 72. maff says:

  Slecht nieuwsshow in de winkelstraten nog niet ten einde

  http://www.limburger.nl/cnt/dmf20160122_00007066/de-slechtnieuwshow-in-de-winkelstraten-nog-niet-ten-einde

  The aftermath of the Minsky Moment 😉

  The party’s over
  It’s time to call it a day
  They’ve burst your pretty balloon
  And taken the moon away
  etc.

 73. Adamus says:

  FNV dit jaar ook onderwater: 2015 50 miljoen afgeboekt. Loonmatiging in de polder…..goed onderhandeld manne.

 74. László says:

  b: argumenteren op de man af

  Oh? Tegen mij bedoel je?

  b: belachelijk maken

  Als mesnen dezelfde domheid blijven herhalen is dat vaak de enige optie.

  Maar als ik ergens een rekenfout maak of iets niet goed gelezen heb moet je het zeggen hoor. En doe dat dan ook bij anderen.

  Probeer jij het nu niet op de persooen te spelen door dat mij aan te wrijven?

 75. Adamus says:

  Deutsche Mark:
  Nico de Geit,

  Dat Draghi kompleet geschift is, wisten we natuurlijk allang, maar voor de vergeetachtigen onder ons levert ie hier weer eens het bewijs.
  Ik zou Merkel voor de groei aanraden er bij ons meteen nog een miljoen of 20 binnen te halen, … voor de zekerheid. “Mehr hilft mehr”…

  Ze nemen ook hun eigen specialisten mee; stappen dan in Warmenhuizen uit de Krauersaut koelwagen. Dachten natuurlijk in Siberië uit te stappen en niet in een rooms dorp met een bolletjescafé.

 76. Adamus says:

  Bug:
  Leuk artikel over J.R. Zeeman in het (digitale) blad dat niet genoemd mag worden

  Die kennen we wel 😉 heeft heel corporatief Noordholland incl Meydam (vvd/grondbank/hooymayers)op zijn boot gehad.

 77. Adamus says:

  Deutsche Mark:
  Nico de Geit,

  Dat Draghi kompleet geschift is, wisten we natuurlijk allang, maar voor de vergeetachtigen onder ons levert ie hier weer eens het bewijs.
  Ik zou Merkel voor de groei aanraden er bij ons meteen nog een miljoen of 20 binnen te halen, … voor de zekerheid. “Mehr hilft mehr”…

  Als onderdeel van de troika wel Duitse banken uit griekenland getild. Nu gaat DB uiteindelijk toch wel failliet als de tijd daar is. En Draghi doet het niet alleen hè, hij is een representant van het bestuur.

 78. Juan Belmonte says:

  Maria:
  Hmmmm, aantal reacties erbij.
  Hmmmm, even lezen.
  Hmmmm, Laszlo, niet lezen.
  Hmmmm, weinig reacties.

  +1
  Dat is een hippe manier om te zeggen dat Juan zich wel herkent in uw denklijn

  En dat u nog eens mocht meemaken dat Juan zich hip opstelt
  🙂

 79. Adamus says:

  Adamus: Die kennen we wel heeft heel corporatief Noordholland incl Meydam (vvd/grondbank/hooymayers)op zijn boot gehad.

  Z heeft wel gelijk, maar om ff te zeiken: deze exVolendammer (geen westfries) is op het paard gekomen door de sociale woningbouw incl. premieA reproduktie in NH, kende iedere bestuurder, deed artikel 19 procedures himself bij de provincie (kende ambtelijke top bij naam en toenaam). Zoals in artikel blijkt durft hij bestuurders voor gek te verklaren, daar is hij best goed in :-), ik heb meegemaakt dat bestuurders ronduit werden geschoffeerd om vervolgens als een hondje aan zijn voeten te liggen; ze voelden zijn info voorsprong aan en hij zou hun droompjes wel eens waar kunnen gaan maken. Iemand die het optimale heeft geput uit het werkveld dat Marcel van Dam et al. hadden gecreëerd na de oliecrisis…..in NieuweSteenInvestments doen ook de nieuwe rijken uit NH mee: Deen supermarkten enzo.
  600.000 minder rente? dwz ze betalen geen rente meer…..stel dat de helft uit geleend bestaat. Grote jongens betalen de laatste 15 jaar niet meer dan 2%.

 80. Adamus says:

  ps:
  maff,

  Keep calm en carry vooral on!
  thetradingdesk.fil…om/2008/11/dinos.jpg

  die zie je niet aankomen.

 81. Adamus says:

  zal ‘mises’ nog blij zijn met zijn Almeerse stulp en 5,5% rente? Ik zie de prijzen daar niet stijgen. Hele prov. Flevo niet.

 82. László says:

  Juan Admin: denklijn

  Denklijn? Waar?

  Eerder niet goed tegen je verlies kunnen.

  Welke huizenmarktzeepbel?

  Al 3 (DRIE) jaar kopen de NLers met een huis met een hypotheek die tijdens de looptijd afgelost moet worden en de start LTV wordt steeds lager. 90% in 2028? Ik denk het wel.

  Let wel, al drie jaar. De zeepbellers kunnen alleen nog maar achteruitkijken.

 83. Eek-a-mouse says:

  Alle te koop staande huizen tegen de WOZ-waarde op laten kopen door de overheid en gratis weg geven aan de asielzoekers + gezinsherenigers, dan gaan de huizenprijzen stijgen en komt er weer dynamiek en doorstroming in de huizenmarkt.

 84. Nico de Geit says:

  Eek-a-mouse:
  Alle te koop staande huizen tegen de WOZ-waarde op laten kopen door de overheid en gratis weg geven aan de asielzoekers + gezinsherenigers, dan gaan de huizenprijzen stijgen en komt er weer dynamiek en doorstroming in de huizenmarkt.

  Waarom niet gratis ter beschikking stellen, de huizen staan toch leeg.

 85. László says:

  Nico de Geit: de huizen staan toch leeg.

  De volhoudende zeepbellers wonen in krimpregio’s (of buiten NL). Geen wonder dat ze nieuwsberichten en het CBS niet begrijpen of uitmaken voor leugenaar.

  Wel lekker rustig wonen natuurlijk.

 86. Latida says:

  László: Al 3 (DRIE) jaar kopen de NLers met een huis met een hypotheek die tijdens de looptijd afgelost moet worden en de start LTV wordt steeds lager.

  Daling zit er nog steeds in.

  “De NHG stelt het percentage bijkomende kosten voor bestaande woningen en nieuwbouwwoningen standaard op 6%. Dit houdt in dat per 1 juli 2016 de koopsom plus eventuele verbouwingskosten van een bestaande woning niet meer mag bedragen dan € 212.264,-. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning betekent dit dat de marktwaarde van de woning eveneens maximaal € 212.264,- mag bedragen. ”

  Maar:

  Vanwege de lage rente en het huurbeleid is er tevens sprake van een risico van het wederom verder opblazen van de zeepbel omdat veel van de huidige LTV’s nog steeds groter zijn dan 100%.

  Daarbij staan er nog steeds vele honderduizenden huishoudens nog steeds onderwater, zit er nog veel lucht in met name het hogere segment, kan de HRA versneld gaan worden afgebouwd in volgende kabinetten alsmede het verlagen van de maximale LTV tot 80%-90%, wellicht versneld.

  ER is vooralsnog geen enkele reden om in de huidige volatiele Nederlandse huizenmarkt een daling van 10% of meer uit te sluiten, net zoals je een stijging van 10% niet uit kunt sluiten.

  Hangt van de context af.

 87. Latida says:

  Wat er nu gebeurt is dan men de zeepbel langzaam leeg wil laten lopen. De lage rente en de hogere huren geven tijdelijk een ander beeld te zien, maar de lange termijn richting van de prijzen is wat mij betreft nog steeds ongewijzigd; die gaan over het algemeen omlaag, triple A locaties uitgezonderd.

 88. Nico de Geit says:

  Latida: triple A locaties uitgezonderd

  Zoals het centrum van Keulen? Er schijnen ook al plannen te zijn om met duizenden de Bijenkorf te bestormen.

 89. László says:

  Latida: Dit houdt in dat per 1 juli 2016 de koopsom plus eventuele verbouwingskosten van een bestaande woning niet meer mag bedragen dan € 212.264,-.

  Nee toch? Stel je voor de NHG grens gaat naar beneden!

  Dat is toch al het vijfde jaar op rij? In juli 2012 ging die van 350K naar 320K en nu dus in 2016 naar 225K. Die verlagingen zijn hier jaar op jaar bejubeld als de doodsteek voor de huizenmarkt. Zou die verlaging dit jaar dan het verschil gaan maken? Ik denk het niet.

  Trouwens de verlaging staat ter discussie. http://www.nu.nl/geldzaken/4198417/verdere-verlaging-nhg-grens-mogelijk-discussie.html

  Latida: Vanwege de lage rente en het huurbeleid is er tevens sprake van een risico van het wederom verder opblazen van de zeepbel omdat veel van de huidige LTV’s nog steeds groter zijn dan 100%.

  Volgens mij is de zeepbelblazende kracht van de huidige lage rente kleiner dan de aflossingsvrijhypotheek die tot drie jaar geleden mogelijk was en minder risicovol.

 90. László says:

  Latida: Wat er nu gebeurt is dan men de zeepbel langzaam leeg wil laten lopen.

  Dan is het toch geen zeepbel? Als die niet klapt was het ook geen zeepbel.

  Latida: die gaan over het algemeen omlaag,

  Uit welk krimpgebied kom jij?

 91. huizenhyper says:

  Ja, het wordt gezellig in Europa.
  Heb je goed gezien geit!
  Al die AZC’s die uit de grond worden gestampt zullen ook wel een hele positieve factor hebben op de huizenprijzen.

  Mij bekruipt al 2 jaar het gevoel dat er een klok tikt.

 92. b says:

  László: Oh? Tegen mij bedoel je?

  Als mesnen dezelfde domheid blijven herhalen is dat vaak de enige optie.

  Maar als ik ergens een rekenfout maak of iets niet goed gelezen heb moet je het zeggen hoor. En doe dat dan ook bij anderen.

  Probeer jij het nu niet op de persooen te spelen door dat mij aan te wrijven?

  László: Oh? Tegen mij bedoel je?

  Als mesnen dezelfde domheid blijven herhalen is dat vaak de enige optie.

  Maar als ik ergens een rekenfout maak of iets niet goed gelezen heb moet je het zeggen hoor. En doe dat dan ook bij anderen.

  Probeer jij het nu niet op de persooen te spelen door dat mij aan te wrijven?

  Het gaat niet over ‘rekenen’.
  Gaat het wel goed met je?

 93. b says:

  Maria, hoe ervaar jij dat in de praktijk: zijn er mensen die als groep bij een gemeente grond kopen, de boel opsplitsen en ieder start met nieuwbouw? Denk je dat zo’n huizenbezitter daar veel financieel voordeel mee kan hebben? Gemeentes willen van hun grond af, bouwgrond in kleine stukken is prijzig.Je zou een bouwtekening kunnen delen.
  Welke nadelen zou deze constructie kunnen hebben? Zou je aan platforms kunnen denken waarbij vraag en aanbod bijelkaar komen.Hebben we de ontwikkelaars en architecten niet meer zo nodig.
  Hoef je niet de nieuwprijs voor een oude woning neer te tellen.
  Hoe denk jij dat de huizenmarkt zal ontwikkelen, wordt het zoals Blok beweert een ‘huurmarkt’?
  In welk segment verkoop jij het meest, als ik vragen mag?

 94. b says:

  ‘Het kabinet wil het gasverbruik voor de verwarming van huizen fors verminderen. Energiebesparing staat daarbij centraal. Dat wil de minister bereiken via onder meer de afspraak uit het Energieakkoord dat in 2030 alle gebouwen in Nederland gemiddeld energielabel A hebben.’
  http://www.aedes.nl/content/artikelen/bouwen-en-energie/energie-en-duurzaamheid/energierapport-forse-vermindering-gasverbruik-woni.xml

  ‘Een belangrijk punt voor woningcorporaties is dat zij in hun vastgoedplanning rekening moeten gaan houden met het verdwijnen van gasaansluitingen.’

 95. b says:

  Minister herstelt fout in puntentelling zorgwoningen
  http://www.aedes.nl/content/artikelen/klant-en-wonen/huurbeleid/wws/minister-herstelt-fout-in-puntentelling-zorgwoning.xml
  ‘Corporaties kunnen op dit moment minder huur vragen voor een zorgwoning dan de bedoeling is. Dit komt doordat er een fout zit in de regels van het Woningwaarderingsstelsel (WWS), het puntensysteem van zelfstandige huurwoningen. De minister gaf op 14 januari aan dit te zullen herstellen.’

  ‘In het Besluit Huurprijzen Woonruimte staat dat die puntentoeslag vastgesteld moet worden op basis van acht in plaats van negen onderdelen. Het negende onderdeel, de punten voor de WOZ-waarde, telt daardoor onterecht niet mee voor de huurprijs. Dit betekent dat corporaties en andere aanbieders van zorgwoningen minder huur kunnen vragen dan de bedoeling is.’

 96. b says:

  Wetsvoorstel doorstroming huurmarkt 2015 naar Tweede Kamer
  Nieuwsbericht | 22-12-2015 |
  https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-binnenlandse-zaken-en-koninkrijksrelaties/nieuws/2015/12/22/wetsvoorstel-doorstroming-huurmarkt-2015-naar-tweede-kamer
  ‘Het kabinet wil de limitering van de huursom per 1 juli 2016 in laten gaan. De nieuwe driejaarlijkse inkomenstoets geldt vanaf 2017. Dat betekent dat volgend jaar nog wel het traditionele systeem van diverse inkomensafhankelijke huurverhogingen blijft gelden, namelijk inflatie +1,5 procent voor de laagste inkomensgroep en naargelang de inkomenscategorie respectievelijk inflatie +2 procent en inflatie +4 procent. ‘

  ‘Anders dan nu het geval is, wordt het inkomen om de 3 jaar getoetst en gelden inkomensafhankelijke huurverhogingen niet langer voor gepensioneerden met hoge inkomens. ‘
  De Raad van State wil dat Blok dit herziet zodat de gepensioneerden met een hoog inkomen niet ontzien worden.

  wettekst met bijlage d.d 19 januari 2016:
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2016D01613

 97. Latida says:

  László
  Uit welk krimpgebied kom jij?

  Je hebt kennelijk een slecht geheugen. Hopelijk is het geen beginnende alzheimer of ander probleem. Veel koffie en chocola schijnt te helpen.

 98. b says:

  Laat huurders niet opdraaien voor verkrotte koopwoningen 21-1-2016
  https://www.aedescommunities.nl/netwerken/corporatie-forum/f/496/t/7229.aspx

  ‘Corporaties moeten van de gemeente een half miljard euro investeren in de tienduizend verouderde particuliere woningen op Rotterdam-Zuid. Dat is een verliesgevende investering, omdat de woningen eerst door de corporaties moeten worden aangekocht, waarna ze meteen weer gesloopt en vervangen moeten worden door nieuwbouw van duurdere huizen.

  Investeren in particulier bezit met geld van huurders met een laag inkomen is niet te verantwoorden.’

 99. Nico de Geit says:

  Vijf euromunt, wettig betaalmiddel maar voorlopig verzamelobject:

  http://muenzenmagazin.de/assets/images/Ausgabe-2015/plsnet533.jpg

 100. Latida says:

  László: Dan is het toch geen zeepbel? Als die niet klapt was het ook geen zeepbel.

  Wat men wil en wat er daadwerkelijk gebeurt zijn vaak twee verschillende dingen.

  Wat het ene moment een controleerbare en beheersbare situatie lijkt kan een volgend moment ineens een drama blijken. Ook dat is een kenmerk van een zeepbel.

  Dat men een zeepbel niet als zodanig kan of wil (h)erkennen kan komen doordat deze uiterst doorzichtig is voor wie weet waar te kijken. De meest mensen weten dat niet, of zitten in een collectieve ontkenningsfase.

  “Bubbles are typically associated with dramatic asset price increases followed by a collapse. Bubbles arise if the price exceeds the asset’s fundamental value. This can occur if investors hold the asset because they believe that they can sell it at a higher price to some other investor even though the asset’s price exceeds its fundamental value.”

  *POP*

  http://blogs.ft.com/gavyndavies/2014/01/17/how-to-detect-a-market-bubble/

 101. Nico de Geit says:

  b: dat in 2030 alle gebouwen in Nederland gemiddeld energielabel A hebben

  Dan moet dit huis zeker voor een ton verbouwd worden.

 102. Latida says:

  Goedkope arbeidskrachten, neerwaartse loondruk (en afbraak sociale voorzieningen).

  Dit gaat over de VS maar is goed vergelijkbaar met de situatie in de EU:

  “With the supply of cheap labor restricted, the foundation for a large middle class was laid. Unions were able to gain traction and wages began the long rise. Of course corporations immediately began to undermine these accomplishments. By 1970 their efforts began to bear fruit: unions were weakening, immigrants began to grow as a fraction of the population, and wages stagnated. By 1990 unions were crushed, immigrants flooded in with few limitations, and real wages for the unskilled plummeted. ”

  http://fabiusmaximus.com/2015/04/27/us-immigration-effect-on-wages-society-public-opinion-83614/

 103. b says:

  ‘De omvang van de (sociale) huursector heeft ook een positieve invloed op de mobiliteit op de arbeidsmarkt. De recente crisis in de koopsector heeft tot grote problemen geleid voor mensen die een ander baan zochten of gevonden hadden. Verkoop was lastig, dubbel huizenbezit ook. De huurders hadden daar geen last van.’

  RAAR IDEOLOGISCH DEBAT 9-12-2015
  Ideologische splijtzwam is de vraag wat wenselijk is: huren of kopen?
  https://www.aedescommunities.nl/netwerken/corporatie-forum/f/496/t/7172.aspx
  ‘Kopen schept maatschappelijke orde: de hypotheek moet worden opgebracht, dus zuinig zijn op je baan. Kopen schept ook vermogen voor de eigenaar, al is na de crisis dat minder vanzelfsprekend.
  Huren in de sociale sector emancipeert de lage inkomens en geeft de samenleving veel kansen: de woningmarkt is er behoorlijk bestuurbaar door, de arbeidsmarkt is er mobieler door, de buurten zijn in te richten op menging of gelijkheid. Dat hangt samen met een zekere controle op huurprijs.’

  ‘De ideologische strijd hierover is contraproductief: de VVD vindt dat de doelgroep kleiner is dan de beschikbare voorraad sociale huurwoningen, dus de sociale huursector zou 800.000 tot 1.000.000 woningen kleiner moeten. Het gevolg van een gedwongen volksverhuizing deert de liberalen niet. ‘

  ‘Het huurbeleid is niet huurdersvriendelijk, het fiscale beleid in de koopsector voorzichtig. Zo ontstaat een ongelijkheid in behandeling.

  De koper die 25 jaar in zijn koopwoning woont, krijgt nog geruime tijd aftrek van zijn hypotheekrente, de mogelijke vermogenswinst is belastingvrij voor hem, bij een hoger inkomen en hogere schuld neemt de winst toe.

  De huurder die 25 jaar huurt, in een vergelijkbare kwaliteit woning, krijgt niets: de vermogenswinst wordt corporatief bezit. Van de fiscus krijgt hij, wanneer zijn inkomen niet te hoog is, huurtoeslag. Er was een verschil tussen markthuur en feitelijke huur door zelffinanciering en het garantiestelsel van corporaties, maar dat verschil is door het regeringsbeleid (o.a. verhuurdersheffing) snel aan het verdwijnen.

  Door de wetgeving zijn wel een paar stappen gezet in de richting van meer zeggenschap van huurders, maar in de praktijk is het verschil tussen huur en koop nog zeer groot.’

 104. Latida says:

  b: Laat huurders niet opdraaien voor verkrotte koopwoningen 21-1-2016
  aedescommunities.n…um/f/496/t/7229.aspx

  Dank voor het delen. Uit dat stuk:

  “Zo’n half miljoen koopwoningen in Nederland zijn in slechte staat, omdat eigenaren geen geld willen of kunnen uitgeven aan onderhoud.”

 105. Latida says:

  b: RAAR IDEOLOGISCH DEBAT

  Goed stuk, dank

 106. maff says:

  Adamus,

  Gespot op Schmull’s blog, vraag het hem 🙂

 107. maff says:

  De BCG methode ( confiscatie van 30% van uw vermogen ) komt steeds dichterbij …..

  ‘If you don’t know what a bank “BAIL IN” is then your money is already gone.’

  Financial armageddon approaches http://investmentwatchblog.com/financial-armageddon-approaches-world-faces-wave-of-epic-debt-defaults-fears-central-bank-veteran-u-s-banks-have-247-trillion-of-exposure-to-derivatives-if-you-dont-know-what-a-bank-bail/

 108. Hans- says:

  Het 8 uur staatSSjournaal zal wel weer veel sussende kreten uitslaan, zoals, de 3 generatie dan komt alles goed, ze hebben wat tijd nodig….
  p.s. voor de huurders, met de Stef Blok verhoging, met dank aan Eric Staal, vandaag in het nieuws.toppunt van klasse justitie!!

 109. maff says:

  Ps post weg ………

  ‘strakjes in BUITENHOF 12.00h : Klaas Knot ‘

 110. Hans- says:

  verloren post? replay
  Voor Europa is het te laat, het wordt samen delen met de vluchtelingen, of je wil of niet. Europa is te soft. De gevolgen zien we bij Calais, daar wordt toch ook niet ingegrepen!! ga hier eens over de A4 lopen, wordt je binnen 10 minuten opgepakt, in Calais doen ze niets.
  Keulen, wordt ook als Calais, dit gaat in heel Europa plaats vinden, zelfs al schiet je er een 10tal neer, het gaat door. We zullen moeten delen.in alles, ook je spaar rekening en pensioen!!Het is een kwestie van tijd. Als je tegen werkt gaat je auto in de hens, politie….Heeft geen grip meer op de situatie, zij zijn als de dood dat ze iemand verwonden, want dan staat de overheid pas echt op zijn kop…
  Negatief, ik dacht het niet….over enkele jaren is het hier net als in Brazilië.
  Zweden Denemarken sluiten de grenzen, Nederland NIET, dat heet Rutte niet, dus Wilder is de volgende!! en ga nauw niet roepen dat dat onderbuik gevoelens zijn, dan moet je je rosé bril afzetten! Kijk om je heen kijk in de binnenstad, of moet IK naar Pearl??

 111. maff says:

  Adamus: zal ‘mises’ nog blij zijn met zijn Almeerse stulp en 5,5% rente? Ik zie de prijzen daar niet stijgen. Hele prov. Flevo niet.

  Is een ‘macro economic’ mannetje nu ( assistent professor ) komt vast wel goed 🙂 ff gecheckt voor je, pleasure 🙂

 112. maff says:

  Kees de Korte en de toestand in de wereld

  William White heeft al vijftien jaar gelijk in alles

  Van de twittertjes …..

  http://www.bnr.nl/opinie/kees-de-kort/632761-1601/column-kees-de-kort-al-vijftien-jaar-gelijk-in-alles

 113. maff says:

  Gaan de Centrale Banken nu olie veilen ? 😉 10% stijging !

  ps 🙂 http://extras.mnginteractive.com/live/media/site571/2016/0122/20160122_104011_stocktoon12.jpg

 114. ps says:

  Nico de Geit,

  Zullen we het maar niet hebben over de 500 Euro biljetten in Zuid-Europa en daarbuiten!
  http://media.cagle.com/10/2012/06/13/113442_600.jpg

 115. Nico de Geit says:

  ‘Nu vindt er opnieuw op grote schaal een vlucht uit de grote steden plaats. Dit is een andere groep. Iets meer gefortuneerd. Middenklasse. Het gaat vaak om jonge stellen met kinderen. Ze hebben een koophuis. Nu de huizenmarkt aantrekt, kiezen ze er massaal voor om de grote steden te ontvluchten. Zo viel vandaag te lezen in een stuk in Het Parool.

  Waarom niet naar IJburg, Nieuw-West of Zuidoost? Dat vermeldt het verhaal in Het Parool niet. Dat kan je overigens zelf bedenken. In Nieuw-West en Zuidoost is de meerderheid allochtoon. IJburg was ooit opgezet als een wijk voor de middenklasse en hoger. Maar door het beleid van een links gemeentebestuur kwamen er ook ineens buurten met sociale woningbouw. Men is daar nu bang voor een nieuwe Bijlmer. Incidenten als deze lijken die kant op te wijzen. Incidenten waarover je in een krant als Het Parool overigens zelden iets zult lezen.’

  Gehele artikel: http://joostniemoller.nl/2016/01/vecht-of-vlucht-bijna-geen-keuze-meer/

 116. Adamus says:

  ooit hadden we nog Surinamers de Bijlmer……http://www.gata.org/node/16119 die hebben nu een nieuwe voogd: IMF.

 117. Adamus says:

  Maria:
  Food for thought:

  https://www.youtube.com/watch?v=90ALYE6CdrA

  goeie gitarist.

 118. Adamus says:

  Nico de Geit,

  ijburg woont de categorie ‘overwaarde opnemen’. Zouden in 2000 duurdere huizen komen, maar werden niet verkocht; vervolgens werd het 300/500duizend. Tja, en toen kwamen de hoofddoekjes de wijk binnenwandelen…..kom dan maar weg met je €60.000 salaris.

 119. Adamus says:

  maff:
  Gaan de Centrale Banken nu olie veilen ? 10% stijging !

  ps extras.mnginteract…4011_stocktoon12.jpg

  en ook in Grun: armlengte afstand houden met die Duitse toeristen.

 120. Adamus says:

  maff: Is een ‘macro economic’ mannetje nu ( assistent professor ) komt vast wel goed ff gecheckt voor je, pleasure

  ook groningse voorouders zeker 😉

 121. Adamus says:

  Nico de Geit: Zoals het centrum van Keulen? Er schijnen ook al plannen te zijn om met duizenden de Bijenkorf te bestormen.

  kopen als het bloed door de straten loopt.

 122. maria says:

  Adamus: goeie gitarist.

  Muziek en de eerste tien minuten overslaan!

 123. Nico de Geit says:

  Adamus: kopen als het bloed door de straten loopt.

  Dat geldt alleen als het daarna weer goed komt. Zoals het er nu uitziet wordt Nederland een islamitisch land dus is het tijd dat moslims kopen.

  Heeft iemand een idee waar de autochtone Nederlanders straks heen gaan vluchten?

 124. Adamus says:

  be prepared en maak geen schulden. Vijf jaar geleden: http://youtu.be/uzef43gdupk mike maloney

 125. Adamus says:

  maria: Muziek en de eerste tien minuten overslaan!

  bij mziek blijf ik hangen. spoel nu door. thanks.

 126. Adamus says:

  b:
  Laat huurders niet opdraaien voor verkrotte koopwoningen 21-1-2016
  aedescommunities.n…um/f/496/t/7229.aspx

  ‘Corporaties moeten van de gemeente een half miljard euro investeren in de tienduizend verouderde particuliere woningen op Rotterdam-Zuid. Dat is een verliesgevende investering, omdat de woningen eerst door de corporaties moeten worden aangekocht, waarna ze meteen weer gesloopt en vervangen moeten worden door nieuwbouw van duurdere huizen.

  Investeren in particulier bezit met geld van huurders met een laag inkomen is niet te verantwoorden.’

  maar de vrienden van Staal kunnen het weer doorverkopen aan Duitse beleggers (waar onze pf in beleggen?) nadat ze de katvanger hebben gespeeld.

 127. Latida says:

  “In Nederland heeft één op de vijf huishoudens problematische schulden”

  http://www.npo.nl/de-monitor/24-01-2016/KN_1676823

 128. maff says:

  In de NL zijn SUB-PRIME hypotheken verkocht met NHG garantie

  106% LTV, en de energie regeltjes

  Na het afsluiten hebben de nieuwe bewoners geen geld meer over om de energiebesparing uit te voeren …..

  Te hoge hypotheken verstrekt http://nos.nl/artikel/2082667-te-hoge-hypotheken-verstrekt-door-verwarring-over-regels.html

 129. maff says:

  Tekort maar water wordt niet duurder ‘Derivaten liggen net als in 2005 deels ten grondslag aan het verlies. ‘

  http://www.dvhn.nl/drenthe/Tekort-maar-water-wordt-niet-duurder-21121114.html

  WMD en de WMD’s http://beforeitsnews.com/mediadrop/uploads/2013/38/d34fc65254d98618c286e1b2146c5fedacd630c1.gif

 130. maff says:

  Nu de tiny houses, en de volgende stap plaggenhutten ?

  Land van kleine huisjes

  http://www.cobouw.nl/artikel/1614931-land-van-kleine-huisjes

  Adamus je kan aan het werk 🙂 http://www.strowijknijmegen.nl/wp-content/uploads/p119_Halle-3.jpg

 131. maff says:

  Shares sell-off by sovereign wealth funds hurting markets

  http://www.bbc.com/news/business-35361661

  Het gaat nu niet meer om de rente, maar om de cente 😉

 132. Latida says:

  maff:
  In de NL zijn SUB-PRIME hypotheken verkocht met NHG garantie

  106% LTV, en de energie regeltjes

  Na het afsluiten hebben de nieuwe bewoners geen geld meer over om de energiebesparing uit te voeren …..

  Te hoge hypotheken verstrekt nos.nl/artikel/208…ing-over-regels.html

  Uit het artikel, saillant detail:

  “Zo kon iemand door de plaatsing van dubbel glas in een klein wc-raam duizenden euro’s extra lenen. Met de investering van ongeveer 100 euro, kon de lener ineens tot 106 procent van de waarde van de woning krijgen.”

 133. Nico de Geit says:

  maff:
  Ps en Maria PONZIcomps.canstockphot…photo_csp7350209.jpg

  Op de bovenste trap staat Voerman.

 134. Latida says:

  maff: Nu de tiny houses, en de volgende stap plaggenhutten ?

  Land van kleine huisjes

  cobouw.nl/artikel/…d-van-kleine-huisjes

  Uit het artikel:

  “Woonconsumenten willen steeds minder vierkante meters. Een kentering, legde Wessels eind vorig jaar uit in het Cobouw50 Magazine.

  De grotere vraag naar minder woonoppervlak is niet alleen vanwege de betaalbaarheid.”

  Interessant, zeker als je ziet dat de gemiddelde vierkante meter prijs nog steeds dalende is.

 135. ps says:

  maff, 🙂
  “Topoekoenomen, voorspellen is zinloze exercitie”

  Onze Harry Potter met z’n VOC-mentaliteit denkt er anders over!
  http://www.retecool.com/wp-content/uploads/2015/01/balkenende1-640×280.jpg

 136. Nico de Geit says:

  Latida: Woonconsumenten willen steeds minder vierkante meters

  Ik denk dat ze vooral betaalbaar willen wonen, en niet bloot willen staan aan grote risico’s.

  Het schijnt ook nog dat veel mensen ‘blank’ willen wonen, een onderwerp waar velen liever niet over berichten.

 137. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Heeft iemand een idee waar de autochtone Nederlanders straks heen gaan vluchten?

  Blijkbaar speelt dat niet bij de deelnemers hier.

 138. Luisindepels says:

  maff: In de NL zijn SUB-PRIME hypotheken verkocht met NHG garantie

  Vraag uit de oude doos: weet je wel wat subprime is?

  maff: Na het afsluiten hebben de nieuwe bewoners geen geld meer over om de energiebesparing uit te voeren …..

  Hee, da’s maf. In mijn versie van het nos-artikel staat dit niet. Eigen fantasie weer op hol aan het slaan?

 139. Bryan says:

  “Vraag uit de oude doos: weet je wel wat subprime is?”

  Subprime is een ruime begrip, denk niet dat het in een woordenboek op te zoeken is.

  Wel is het zo dat in Nederland een LTV van >100% doodgewoon is, wat in andere landen zeker als onzinnig gezien zou worden.

  Maar de wetten in NL maken het land wel een soort schuldengevangenis. Je mag niet de sleutels inleveren bij de bank en weglopen en de banken zijn enorm beschermd. Dus een eigen inbreng in de hypotheek is ook niet nodig om te zorgen dat de huiskoper “skin in the game” heeft.

 140. Luisindepels says:

  “Hierdoor konden mensen net een wat duurder huis kopen,” zegt directeur Twan Cats van de Hypotheker.

  Oei. Geen goede reclame voor de Hypotheker dit. Weinig kennis van zaken. De hoogte van de LTV (103 of 106) zegt niets over de koopsom zelf, maar alleen iets over het bedrag dat je boven de koopsom kan lenen (voor kosten, voor verbouwing etc). Een hogere LTV maakt de koopsom niet hoger.

  Of je een duurder huis kan kopen, hangt af van de LTI, niet de LTV.

 141. Luisindepels says:

  b,

  Leuk, maar reageer jij dan eens on topic: heeft de webmaster met dit artikel een valide punt of niet? Kortom, besodemieterd het CBS de kluit, of niet. Om het je makkelijk te maken, zie in post 18 en 50 alvast wat linkjes naar de CBS persberichten.

  Ik wacht je objectieve oordeel af!

 142. Adamus says:

  maff:
  De weg is weg …..

  Topoekoenomen,voorspellen is zinloze exercitie

  volkskrant.nl/econ…-exercitie~a4231427/

  ps cdn.collider.com/w…ley-attraction-4.jpg

  opportunistische modellen.

 143. Adamus says:

  maff:
  Nu de tiny houses, en de volgende stap plaggenhutten ?

  Land van kleine huisjes

  cobouw.nl/artikel/…d-van-kleine-huisjes

  http://youtu.be/nCKkHqlx9dE vette klei en blote handen.

 144. László says:

  maff: In de NL zijn SUB-PRIME hypotheken verkocht met NHG garantie

  Grappenmaker of domheid.

  NHG is niet sub-prime.

  Strenge inkomenstoets en zelfs in de hoogtijdagen 50% aflossen tijdens de looptijd.

  Vandaar dat het aantal verliesdeclaraties in het derde en vierde kwaartaal alweer aan het afnemen is.

  Anderen bang maken omdat je het zelf bent, doe dat nu niet.

  De starterslening is sub-prime, dat wel.

 145. László says:

  Bryan: Wel is het zo dat in Nederland een LTV van >100% doodgewoon is, wat in andere landen zeker als onzinnig gezien zou worden.

  Wordt aan gewerkt, in 2018 is het 100%. Onder druk uit EU of ECB zal dat echt wel naar 90% gaan (in 5, 10 of 20 jaar).

  Mij is niet bekend dat er ooit met de inkomenstoets gerommeld is. Toen de langer dan 5 jaar rentevastnorm ‘ontweken’ werd met een 7 jaars rente is de norm op 10 jaar gezet. Kopers/leners gaan gedurende die 10 jaar dus relatief steeds minder betalen voor de financiering van hun huis. Inflatie/echte inkomensgroei/meer HRA.

  Rente kort vast zetten is er bij NHG niet bij. Behoudend gefinancierd dus. Wel jammer van de hoge LTV en de starterslening.

 146. Voerman says:

  Nico de Geit: Blijkbaar speelt dat niet bij de deelnemers hier.

  Je bent hier in het verkeerde gezelschap, geit.
  Ze zijn hier overwegend “netjes links”.
  Als je alhier bijval wilt genieten moet je de oudjes in de zeik zetten. 🙂

 147. Eek-a-mouse says:

  @Latida en anderen,

  Mijn buren hun koophuis die in 2008 was aangekocht is onlangs verkocht, gezamenlijke restschuld bedraagt 70.000 Euri, maar volgens Blok gaat het goed op huizenmarkt.

 148. László says:

  Eek-a-mouse:
  @Latida en anderen,

  Mijn buren hun koophuis die in 2008 was aangekocht is onlangs verkocht, gezamenlijke restschuld bedraagt 70.000 Euri, maar volgens Blok gaat het goed op huizenmarkt.

  Tilburg was het toch? Zet dat er dan wel even bij, dat is wel relevant, net als bij de buitensporige prijsstijgingen in Amsterdam.

  Leuk is het niet maar de huizenmarkt is meer dan jouw straat alleen.

 149. maff says:

  Adamus,

  Het grote genieten ……. en ademloos gekeken, thankxxxx 🙂

  Typisch, de zwarte olie en de zwarte zwaan ( het lijkt wel een sprookje 🙂 )

  De olie derivatenmarkt is 2 x groter dan de sub-primehuizenmarkt ( crisis 2008 )

  ‘Onderwaterstaande’ olie derivaten kunnen nu het hele systeem omver gooien ……. Beware

  Ps 🙂 https://images.hedgeye.com/media_assets/0061/1544/Oil_cartoon_12.09.2014_large.png

 150. maff says:

  Adamus: en ook in Grun:

  Credit default swabs, clearinghouses, over-the-counter

  Helder, wel schrikken, dat dan weer wel

 151. Nico de Geit says:

  Meer mensen afhankelijk van uitkering

  Tijdens de economische crisis zijn meer mensen sterk afhankelijk geworden van een uitkering. Bij het begin van de malaise in 2008 ging het om ruim 660.000 huishoudens, oftewel 9,1 procent. In 2014 was dat gestegen naar 875.000, oftewel 11,6 procent.

  Cijfers over 2015 zijn er nog niet, maar het stijgt waarschijnlijk niet verder, omdat de economie uit het dal kruipt en de werkloosheid daalt, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/25079622/__Meer_mensen_met_uitkering__.html

 152. Latida says:

  Nico de Geit:
  Meer mensen afhankelijk van uitkering

  Tijdens de economische crisis zijn meer mensen sterk afhankelijk geworden van een uitkering. Bij het begin van de malaise in 2008 ging het om ruim 660.000 huishoudens, oftewel 9,1 procent. In 2014 was dat gestegen naar 875.000, oftewel 11,6 procent.

  Cijfers over 2015 zijn er nog niet, maar het stijgt waarschijnlijk niet verder, omdat de economie uit het dal kruipt en de werkloosheid daalt, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

  telegraaf.nl/binne…met_uitkering__.html

  Uit het artikel:

  “In totaal krijgen bijna 2 miljoen huishoudens een uitkering. ”

  en

  “Gepensioneerden zijn niet meegenomen”

  Dat zijn er ongeveer 3 miljoen.

  Verder is zo’n 24% van de bevolking onder de 20 (zo’n 4 miljoen), verwacht men 240,000 immigranten dit jaar (inclusief vluchtelingen) en emigreren er ongeveer 150,000.

  “In het vierde kwartaal van 2014 behoorde twee derde van de bevolking van 15 tot 65 jaar tot de werkzame beroepsbevolking. Dit komt overeen met ruim 7,2 miljoen personen.”

  Er zijn inmiddels dus hoogstwaarschijnlijk minder mensen die wel werken dan die niet werken, en een groot gedeelte dat wel werkt, wordt ook nog eens uit belastinggeld betaald.

 153. Latida says:

  Over pensioenen voor ambtenaren:

  “Als leraar heb je geen keus. Je pensioen gaat naar het ABP. Dat ABP was tot 20 jaar terug een van de meest behoudende pensioenfondsen. Dat wil zeggen dat ze erg weinig risico namen. Maar toen kwam de beleggingshype en heeft ABP een veel groter deel van hun vermogen in grillige aandelen etc gestopt. Ze moesten meedoen, want ze waren oubollig. Zei men.
  De grootste misvatting van ongeveer 12 jaar terug, was dat pensioen, zoals opgebouwd bij het ABP, gegarandeerd is. In mijn verzekeringstijd heb ik felle discussie gehad met mijn manager. Ik vond dat die garantie tot de voordeur was en hij vond dat ik het als zekerheid aan moest nemen. Ik ben nu eenmaal niet commercieel getalenteerd.

  Dat idee van zekerheid komt door de vorm: er wordt onafgebroken gerekend naar een bepaald percentage uitkering van je gemiddelde salaris over je hele diensttijd bij een ABP werkgever. ( iets eerder was het tot een percentage van je laatstverdiende loon, maar dat werd te duur)

  Men rekent jaar in jaar uit, 1) wat je gemiddelde loon is geweest en zal gaan worden,2) kijkt hoeveel pensioen je dan hebben wilt en 3) rekent terug hoeveel inleg ze nodig hebben om dat te halen. ( dat is heel leuke wiskunde, maar die voorkeur deelt niet iedereen :-))

  Men rekent dus jaren vooruit en daar zit een risico. Was het oubollige ABP zo samengesteld, dat de opbrengsten bedaagd, maar niet erg variabel waren. Het moderne ABP schommelt mee op de golven van de aandelenkoersen. Dat en het feit dat de rente op kapitaal werkelijk historisch laag is, maakt dat de zeg, 15 jaar geleden bedachte opbrengsten, nu onhaalbaar zijn. Tel daarbij de hebberige handen van de Nederlandse staat, die meende dat er wel afgeroomd kon worden, nog nooit gehoord van golfbeweging, en het drama voltrekt zich.

  Ga maar na; op je 25e in vertrouwen geld afdragen waar je 45 jaar later van moet eten, dient bewaakt. Politici denken en rekenen niet graag decennia vooruit. Helaas is dat wat je bij dergelijke fondsen nu net wel moet doen.
  De huidige pijn zit, zoals gezegd in de vorm. Het is een vereiste, dat ons pensioen een bepaald percentage van ons salaris haalt. Dus als alles tegen zit, door welke reden dan ook, gaan er rode lampjes branden: tekort.
  Het begint met het uitblijven van indexatie. Dat stukje groei met de actuele geldwaarde is niet dwingend voorgeschreven en vliegt er het eerste uit. Zonder indexatie wordt je pensioen berekend op je salaris op het moment van inleg. E wordt geen inflatie meegerekend. In de loop van jaren gaat dat enorm schelen, zoals alles wat met deze dingen te maken heeft. Leuk, 70% van je salaris 25 jaar geleden, maar dat is, bijvoorbeeld, maar 50% van je salaris nu.”

  http://www.iemanddoetiets.nl/35315/Blog

 154. Nico de Geit says:

  Latida: niet werken

  En dan is er ook nog een categorie die geen uitkering aanvraagt omdat het te veel gedoe is. Tegenprestatie en zo.

  Het wordt tijd om de belastingdienst een tegenprestatie te gaan vragen als je ze geld overmaakt.

 155. tinus says:

  Typisch, de zwarte olie en de zwarte zwaan ( het lijkt wel een sprookje 🙂 )

  De olie derivatenmarkt is 2 x groter dan de sub-primehuizenmarkt ( crisis 2008 )

  ‘Onderwaterstaande’ olie derivaten kunnen nu het hele systeem omver gooien
  http://wolfstreet.com/2016/01/25/banks-in-much-deeper-hole-on-oil-gas-collateral-than-they-pretend/

 156. Cynicus economicus says:

  Voerman: Je bent hier in het verkeerde gezelschap, geit.
  Ze zijn hier overwegend “netjes links”.

  Voerman, rechts en links zijn al lang niet meer wat ze vroeger waren toen old mac Donald nog a farm had, appels nog naar appels smaakten en granny Smith nog opoe Smit heette.
  Tegenwoordig vind je politieke voorkeuren in de vroeger meest onwaarschijnlijke combinaties en soms ‘les extremes se touchent’; er zijn zelfs, hoe onmogelijk het ook lijkt, left Rothbardians, Ancaps en Naussies.

  Overigens de admin. citeert over een groot deel van het politieke spectrum, van gematigd links tot extreem rechts, maar toch overwegend midden.
  De meest linkse van de geciteerden zijn Minsky en Michael Hudson. Maar Hayek en Spits zijn jongens van rechts en met Mises.org., een met Koch-geld opgerichte onderneming, bedacht door ene Rockwell (de man,die als diens tekstschrijver Ron Paul bij z’n verkiezingscampagne in verlegenheid bracht als mogelijk auteur van racistische teksten) om de frustraties van rechtse wingnuts te exploiteren, zit je zelfs al in de krochten van het rechts-extreme denken.

  Grappig detail: het gestelde in het Hayek citaat in het kadertje onderaan, waarin – letterlijk genomen- eigenlijk staat dat tijdelijke effecten tijdelijk zijn, werd door Hayek zelf later alleen relevant geacht bij een goud standaard.

 157. László says:

  Latida: Men rekent jaar in jaar uit, 1) wat je gemiddelde loon is geweest en zal gaan worden,2) kijkt hoeveel pensioen je dan hebben wilt en 3) rekent terug hoeveel inleg ze nodig hebben om dat te halen. ( dat is heel leuke wiskunde, maar die voorkeur deelt niet iedereen :-))

  Bewonderingswaardig waarop je elke keer weer een verhaal neerzet waaruit verwondering blijkt.

  Het is mooi om te zien hoe je wereld steeds groter wordt, maar vraag je wel af of anderen dat niet al gewoon al weten, je hoeft niet zoveel moeite te doen om dom over te komen hoor.

  Algemene kennis voor een heleboel mensen, zelfs buiten NL. En toch hebben we een van de beste pensioensystemen ter wereld, kun je na gaan hoe het geregeld waar jij je nu bevindt.

 158. Nico de Geit says:

  tinus:
  graag comments
  wolfstreet.com/201…l-than-they-pretend/

  Veel oliebedrijven renderen pas bij een prijs boven een bepaald niveau, 60, 70 dollar of meer. Er is daar dus een probleem bij 30 dollar per vat, een probleem voor de eigenaren en de bank.

  Russen zitten ook met een dure dollar. Een Russische luchtvaartmaatschappij had Boeings geleast. Het lease bedrag moet betaald worden in dollars. Daar gaat nu niet meer vanwege de dure dollar. Luchtvaartmaatschappij failliet, Boeings terug naar de VS.

  Ondertussen zijn 240 Sukhoi passagiersvliegtuigen besteld, en die maken ze zelf in Rusland.

  Elsevier schrijft dat Rusland kapot gaat aan de sancties. De Telegraaf dat steeds meer Russen HIV hebben.

  Rusland draaide 70 jaar gewoon door zonder het westen. En het westen is niet meer wat het ooit was.

  Hoe het verder moet met de dollar als iedereen die munt gaat dumpen weet ik ook niet. Dan is het over en uit en stort het Amerikaanse imperium ineen. Dan zullen ze wel een grote oorlog beginnen of zo. Misschien met atoombommen, misschien met IS-strijders in ieder Nederlands dorp.

 159. Adamus says:

  maff:
  In de NL zijn SUB-PRIME hypotheken verkocht met NHG garantie

  106% LTV, en de energie regeltjes

  Na het afsluiten hebben de nieuwe bewoners geen geld meer over om de energiebesparing uit te voeren …..

  Te hoge hypotheken verstrekt nos.nl/artikel/208…ing-over-regels.html

  One year ago, analysts at Bank of America Merrill Lynch drew a parallel between the subprime mortgage crash and the disorderly fall in the price of oil.

  het is overal, maar geen idee wat het is 😉

 160. Juan Belmonte says:

  Voerman: Je bent hier in het verkeerde gezelschap, geit.
  Ze zijn hier overwegend “netjes links”.
  Als je alhier bijval wilt genieten moet je de oudjes in de zeik zetten.

  Protest.

  Juan is best keurig maar slaat liever driemaal rechts
  Dan eenmaal links
  (Levensgevaarlijk ook die linkerafritten op de snelweg)

 161. Adamus says:

  ondertussen in Geldermalsen. Angst voor rellen.

 162. Adamus says:

  Nico de Geit: En dan is er ook nog een categorie die geen uitkering aanvraagt omdat het te veel gedoe is. Tegenprestatie en zo.

  Het wordt tijd om de belastingdienst een tegenprestatie te gaan vragen als je ze geld overmaakt.

  60plus partner moet tegenwoordig ook solliciteren igv iaow. Ook als die nog nooit gewerkt heeft buiten de deur.

 163. Voerman says:

  Cynicus economicus: Voerman, rechts en links zijn al lang niet meer wat ze vroeger waren toen old mac Donald nog a farm had, appels nog naar appels smaakten en granny Smith nog opoe Smit heette.

  Voerman is opgegroeid dat rechts en links nog als zodanig herkenbaar waren en vanuit die duidelijke identiteit met elkaar in de clinch gingen.
  Tegenwoordig hebben zowel links als rechts de huid van een kameleon aangeschaft en nemen ze de kleur aan die op dat moment het meeste geld, pluche – of macht oplevert.

  Het voordeel van de leeftijd van ouwe Voerman is, dat hij daar niet intrapt en nog steeds weet wat links – en wat rechts is.

  Juan Belmonte: Protest.

  Juan is best keurig maar slaat liever driemaal rechts
  Dan eenmaal links

  Juan weet als geen ander het verschil tussen een koe en een stier, maar het verschil tussen bijv. Groningen en Friesland en het verschil tussen links en rechts is voor een matador geheel andere koek. Dat vereist het niet altijd aantoonbare vermogen om kleur te bekennen! 🙂

 164. Nico de Geit says:

  Adamus:
  ondertussenin Geldermalsen. Angst voor rellen.

  Politie doet inval vanwege bericht op Twitter – must see:

  https://www.youtube.com/watch?v=iAJrI1ORBcc

 165. Latida says:

  ps,

  László: kun je na gaan hoe het geregeld waar jij je nu bevindt.

  Vooralsnog mag ik hier op mijn 63e met pensioen, scheelt in ieder geval een aantal jaren, maar moet uiteraard maar zien hoe het zit tegen die tijd.

  Verder is het ongeveer hetzelfde, met verplichte afdrachten (iets van 8%) en een belofte van een zekere maandelijkse uitbetaling.

  Het verhaal dat ik postte komt, als je de link hebt bekeken, rechtstreeks van een iemand die als lerares werkzaam is geweest en hierover een procedure is begonnen. Een praktijkverhaal dus.

  Persoonlijk geloof ik niet zo heel erg in het pensioen en wil ik het daar niet op laten aankomen om daarvan afhankelijk te zijn. Net als met andere toeslagen en uitkeringen overigens. Overigens ben ik benieuwd of ik ooit nog ook maar een cent terug zal zien van de pensioengelden die ik in Nederland heb ingebracht. In ieder geval weet ik wel, dat andere landen wel pensioengelden uitbetalen waar je je ook ter wereld bevindt. Ik zou inmiddels daardoor tegen die tijd uit 3 verschillende landen iets van pensioengelden moeten ontvangen, maar eerlijk gezegd ben ik zeer sceptisch of dat ooit tot uitbetaling komt.

  Een afbetaald huis en voldoende eigen kapitaal zijn het doel. Dit jaar daarom wederom van plan om 20K af te lossen en daarmee het LTV niveau richting de 30% te brengen op een huis dat inmiddels tegen de 4 ton aantikt. Over de hypotheek betaal ik 0,6% rente.

  Daarnaast nog bezig met een fijn eigen bouwprojectie op een stukje eigen land met eigen watervoorziening op iets meer dan een hectare grond met een klein eigen bos, de bedoeling is om daar te experimenteren met alternatieve win- zon- en waterenergie.

  Laat mij dus maar schuiven; het is hier in veel opzichten naar mijn mening beter geregeld dan in Nederland. Het ontbreken van snelheidscamera’s, files, zorgverzekering en een overdaad aan immigranten zijn daarvan slechts enkele aspecten, net als gratis onderwijs, voldoende leefruimte en minder bureaucratie.

  Ik kan wel dit zeggen, en dat is dat Nederland voor mij zelf steeds minder aantrekkelijk wordt om te kopen, en dat komt niet eens door de huizenprijzen, maar meer door de regelgeving en het belastingregiem in het algemeen. Waarom zou ik nog in Nederland moeten willen investeren, weet jij het?

  Wel heb ik mensen in mijn omgeving die dicht bij mij staan en in Nederland wonen, en voor hen hoop ik dat ze niet het vel over de oren wordt getrokken tegen de tijd dat ze gaan kopen. Hen raad ik aan de koop uit te stellen en zoveel mogelijk te sparen; het zijn scheefhuurders en dat is in feite de meest ideale situatie om geld over te houden.

  En ja, er zijn landen in Europa waar het prettiger vertoeven is dan in Nederland. Welk land dat mogelijk zou kunnen zijn moet eenieder voor zichzelf bedenken. 150,000 emigranten dit jaar zullen daar ieder zo hun eigen mening over hebben.

  Met 240,000 immigranten en 150,000 emigranten is het verloop onder de Nederlandse bevolking voor 2016 geprojecteerd op niet minder dan 390,000 personen. Dat zijn er bijna 4 miljoen over de komende 10 jaar. Nederland is de afgelopen decennia al flink veranderd, en niet altijd ten goede.

  De komende 10 jaar zal wederom een heel ander gezicht gaan krijgen. Er is dus voldoende werk aan de winkel zou ik zeggen, dus jou overtuiging dat alles in Nederland zo goed geregeld is, die deel ik niet. En daar ben ik niet alleen in, getuige de overige deelnemers op dit en ook andere fora.

  Ik constateer eerder dat er een hoge mate van ontevredenheid en frustratie onder de bevolking leeft op allerlei gebied. Het lijkt mij dat dat moeilijk te ontkennen valt.

  Verder ben ik van mening dat je zelf weinig bijdraagt op dit blog. Je lijkt mij geen gelukkig persoon, maar iemand die met grote ergernissen kampt. Oh ironie, zij die denken alles te weten, weten doorgaans bitter weinig over de kunst van het leven zelf.

  Wat dat betreft ben ik meer een fan van een Voerman of een Frans, mensen die hun eigen plan trekken en niet de behoeft voelen om anderen de les te lezen, maar gewoon ervaringen en indrukken delen in de hoop er zelf ook iets wijzer van te worden.

  Ook dat mis ik bij jou. Zonder verwondering in je leven ben je maar armzalig, ongeacht je LTV op waar je huis woont.

 166. Latida says:

  Cynicus economicus: ene Rockwell (de man,die als diens tekstschrijver Ron Paul bij z’n verkiezingscampagne in verlegenheid bracht als mogelijk auteur van racistische teksten) om de frustraties van rechtse wingnuts te exploiteren

  Bedoel je daarmee Lew Rockwell of iemand anders?

  https://www.lewrockwell.com/lrc-blog/death-government-time-decree-rather-usual-outright-murder/

  “As New York City continues recovering from last Saturday’s blizzard, “at least” five men have suffered what “appear to be heart attacks” and died while shoveling snow, “according to an FDNY official. Three were in Queens, one was on Staten Island and another in Brooklyn.”

  Now, of course, such tragedies can occur anywhere—but in the People’s Democratic Socialist Republic of New York, Our Rulers exacerbate these fatalities because they fine any owner of property who hasn’t cleared his sidewalk.”

 167. László says:

  Latida: Het verhaal dat ik postte komt, als je de link hebt bekeken, rechtstreeks van een iemand die als lerares werkzaam is geweest en hierover een procedure is begonnen. Een praktijkverhaal dus.

  Natuurlijk heb ik dat gelezen, maar over kopieren/plakken heb ik al genoeg geklaagd. Waarom niet gewoon het linke posten en kort zeggen wat je er van vindt?
  Fijn dat je zelf wat schrijft.

  Een pensioen heeft drie pijlers, ook jouw verhaal maakt daar iets bijzonders van.
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pensioen/inhoud/opbouw-pensioenstelsel
  En dat zou het niet moeten zijn, snap je dat ik me daar niet over verwonder?

  Latida: Persoonlijk geloof ik niet zo heel erg in het pensioen en wil ik het daar niet op laten aankomen om daarvan afhankelijk te zijn.

  Dat bedoel ik dus: “het pesioen”, welke pijler(s) bedoel je?

  Latida: Wat dat betreft ben ik meer een fan van een Voerman of een Frans

  Daar was ik ook niet naar op zoek, ookal gebruik ik wel mijn echte naam. Frans denkt trouwens dat hij slachtoffer van het systeem is, Voerman en Steven zou ik dan zeggen.

  Latida: anderen de les te lezen, maar gewoon ervaringen en indrukken

  Hork en rat, je mag het best zeggen hoor, ik kan het hebben.

  Latida: ervaringen

  Aflossen! Aflossen! Aflossen!

  Latida: dus jou overtuiging dat alles in Nederland zo goed geregeld is, die deel ik niet

  Waar zeg ik dat? Aflossen moet je zelf doen.

  Wat ik bij jou mis is een kritische noot bij de artikelen die de aanhaalt, praktijk voorbeelden zijn vaak subjectief en de eigen ‘misstappen’ die mede oorzaak zijn worden graag vergeten of niet door gebrek aan kennis niet gezien. De admin die een verkoper bij de bank een bankmedewerker noemt bijvoorbeeld.

  En ja, vaak ga ik er dan keihard in, niet omdat ik boos of emotioneel ben, maar omdat ik hoop dat mensen zelf na gaan denken. Van de mensen die hier wat posten verwacht ik dat ze iets meer begrijpen van wat er gaande is of een vraag stellen.

 168. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  10 punten voor de vorm.
  Punt van protest echter blijft staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*