Gedwongen onderhoud voor particuliere woningmarkt

Hamers en sikkelsMogelijk komt meer onderhoudswerk beschikbaar in de particuliere huizenmarkt. Mits het ministerie van VROM en gemeenten Verenigingen van Eigenaren kunnen bewegen onderhoudsprogramma’s op te stellen.

Nu nog reserveert 15 procent van de Verenigingen van Eigenaren geen geld voor onderhoud. Van de VvE’s die dat wel doen reserveert ruim 60 procent te weinig. Slechts de helft beschikt over een meerjarenonderhoudsprogramma. Sinds 2005 probeert het ministerie van VROM met voorlichting de onderhoudsachterstanden weg te werken. Voor de betere appartementencomplexen lijkt dat goed te werken. In achterstandswijken blijft het probleem echter bestaan. Daarvoor komt nu mogelijk een oplossing.

Als de Eerste Kamer met het voorstel akkoord gaat, kunnen gemeenten VvE’s verplichten een meerjarenonderhoudsprogramma op te stellen als een pand dreigt te verloederen. Met name Den Haag en Rotterdam kijken ernaar uit; zij kampen met wijken waar verloedering een probleem is. De wens van Den Haag en Rotterdam om ook de omvang van het onderhoudsfonds wettelijk af te dwingen ging het Rijk echter te ver.

bron:   Cobouw.nl

Share Button
314 comments on “Gedwongen onderhoud voor particuliere woningmarkt
 1. bigD says:

  “Unintended consequence”: huizenprijzen omlaag. Denk aan die Schotse en Franse kastelen die je voor 1 pond respectievelijk 1 euro kunt kopen. Met een onderhoudsplicht van een tonnetje per jaar. Die kastelen raak je aan de straatstenen nog niet kwijt.

 2. ll says:

  Heet U al dakgoot-controle gehad ?

 3. adamus says:

  het wordt klussen op zaterdag. Er zitten meestal wel bewoners tussen die leuke kortingen kunnen regelen voor de materialen.

 4. KB says:

  Zal niet lang meer wachten om mijn eerste “iglo” te bestellen.
  of een peperkoekenhuisje.

 5. Ain says:

  Hoe zat het ook alweer met die kale kip?

  P.s. de Admin wordt steeds grappiger..

 6. KariZ says:

  ‘ Er komt een diepgravend onderzoek naar mogelijke misstanden met hoge rentes die banken berekenen op hypotheken. Er zou sprake zijn van verboden kartelafspraken.’

  Zo diep dat we er daarna nooit meer wat van horen…verdwijnt gewoon diep in Metro-Halte Rokin…of Vijzelstraat wellicht. Gewoon toedekken met hoopje zand.

 7. Ain says:

  @7 ja dat dacht ik ook gelijk toen ik het las. Over een half jaar is het volk het wel weer vergeten….

 8. lorenzo says:

  Ik meen te lezen dat de Topic een andere was en is. Is dat nu zo moeilijk ?

 9. adamus says:

  Er zou sprake zijn van verboden kartelafspraken.

  zei de monopolist.

 10. bigD says:

  Als iedereen OT gaat, dan ik ook maar: goud op €966! 😉

 11. adamus says:

  Lorenzo wat was het onderwerp dan? Iets met dakgoten toch? Misschien dat je het even handig kun manipuleren naar de topic. Een bijdehante opmerking van jouw kant 🙂

 12. adamus says:

  Als iedereen OT gaat, dan ik ook maar: goud op €966!

  all time high naar $1250 vandaag? ABN gaat niet meer fysiek uitleveren op goudrekening (alg.voorwaarden!?), gaan gewicht aanpassen en bedrag blijft hetzelfde. Volgende stap is omzetten goudspaarrek. naar gewonen spaarrek. van 1% 😛

 13. adamus says:

  Misschien dat de overheid nu voor VVE kan spelen?
  Groot maatschappelijk belang kan gediend worden.
  SP misschien een kamervraagje? Wordt zowiezo door rechts gesteund.

 14. lorenzo says:

  Als de lichanelijke sociale wereld enigszins te kort schiet mag een virtuele m.i. niet de oplossing zijn. Een zekere aanvulling , niet de oplossing zoals gezegd. Immers, aan de lichamelijke dient dan enige verbetering te worden toegepast in de vorm van clubs, echte cafes ed , werk (.).
  Een blog die bestaat bij de gratie van constateren brengt de wereld niet zoveel.
  In zijn algemeenheid en voor Ain ( die aangaf te willen leren) in het bijzonder : winaars denken niet enkel in constateringen maar vooral in oplossingen….

 15. lorenzo says:

  14. nu , een reserve fonds is al verplicht gesteld voor VVE . De wet zegt echter niet dat hoeveel dat bedrag moet zijn.

 16. ll says:

  Ik denk niet, dat dit onderwerp over een half jaar vergeten is, want elke maand heb je als huizenbezitter het idee dat je teveel betaalt.

  1% is er teveel betaald over een totaal bedrag van ongeveer 824 miljard, is best wel veel, en dat gaat dan ook nog ten koste van de staat wegens 8.24 miljard aan extra HRA aftrek, toch.

 17. adamus says:

  Lorenzo, na je 25ste ga je toch niet meer in de kroeg hangen? Dan wordt je minstens versleten voor weekend alcoholist.

 18. adamus says:

  Hier wordt denkwerk verricht. Zie jij jezelf al die linkjes en tips die je in de kroeg opdoet verwerken op zo’n achterlijk bierviltje?

 19. adamus says:

  14. nu , een reserve fonds is al verplicht gesteld voor VVE . De wet zegt echter niet dat hoeveel dat bedrag moet zijn.

  ik weet van appartementencompleksje in A’dam dat het 2% van de aankoopwaarde moet zijn. Ook indexering.
  Wordt er niet gestort: proces.

 20. adamus says:

  Waarom zou het wettelijk geregeld moeten zijn.
  VVE wordt toch opgezet door eigenaren en die kunnen contractueel iets afspreken denk ik?

  Of zijn er ook VVE’s waar de gemeente of corporaties in zitten en dat die zich niet aan die contracten gebonden zien?

 21. adamus says:

  Why I Don’t Trust Gold

  Why I don’t trust you?

 22. adamus says:

  WSJ haha, Brett Arends 🙂 je moet geen linkjes plaatsen als je …………..

 23. KariZ says:

  ‘adamus Zegt:
  20 August 2010 om 10:49 am
  Er zou sprake zijn van verboden kartelafspraken.

  zei de monopolist.’

  HAHAHAHA :)) Kees ik moet altijd lachen om jouw reacties!! Droogkloot humor.

 24. John says:

  @adamus

  Wat is er mis met het artikel:

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704032704575268462477689760.html

  Ik ben niet zo van het samenzweringsdenken maar het pluggen van goud lijkt haast wel op georganiseerde wijze te gebeuren.

 25. lorenzo says:

  22.1. als dat de werkelijkheid was en is zou het niet geregeld hoeven te worden. Geen servicekosten betalen is een utopie in nederland. Slapende VVE zijn een ranp .
  2. Als iedereen het over goud heeft , gaat mijn anti-cyclische modem in werking..
  3. is dat niet de peperking van nederland , een kroeg , daar waar in vele andere landen iedereen , jong en oud en alle lagen zich in ”kroegen’ begeeft ?

 26. lorenzo says:

  4. enkel denkwerk ( d.h. constateringen ) zijn geen onderdeel van de oplossing , zoals al gemeld.

 27. lorenzo says:

  5. ik ben nu alweer 6.24 min. kwijt geraakt die ik niet in productiviteit hebben kunnen inzetten. Dat is dan wel een constatering.

 28. KariZ says:

  @26 matige argumenten…to say the least.

  Gold is volatile.

  Ja dus?

  It’s hard to value.

  Nu is hij dichter bij de essentie dan hij zelf ooit zal begrijpen.

  It generates no income.

  Huh…waar was hij afgelopen 10 jaar.

  As for being a “store of value,” anyone who bought gold in the late 1970s and held on lost nearly all their purchasing power over the next 20 years.

  Gemeten in $ ja. De vraag is waar zit de bubble dan? In goud of in fiat geld?

  I get worried when I see people plunging heavily into gold at $1,200 an ounce. What if the price goes back to where it was just a few years ago, at $500 or $600 an ounce? Will you buy more? Sell?

  Koop dan vooral niet! Ga lekker komende 10 jaar op veilig in VS staatsobli met rendement van 3/4%

  Over that period the world has produced—or, more accurately, recovered—far more gold than anyone actually wanted to use. Since 2002, for example, total demand for gold from goldsmiths and jewelers, and dentists, and general industry, has come to about 22,500 tonnes

  Gelukkig laat hij de monetaire functie van goud ff buiten beschouwing.

  Lots of people have been buying gold in the hope it would rise. But the only way it can rise is if still more people buy it, hoping it will rise still further. And so on.

  Verkeerde insteek, men koopt het als beescherming van welvaart. Winstnemens hadden hun winst allang kunnen pakken…doen ze niet anders was de prijs wel significant lager geweest.

  Most of the new supply has come from mine production. Some, though a dwindling amount, has come from central banks

  ‘dwindling amount’ hahahahaha. Arabieren kopen, CB’s van rusland, india en china kopen bij…pfff

  Echt een niemendalletje dat artikel.

 29. lorenzo says:

  Een gewone 911 Turbo (997 MK2) moet het doen met 500 pk achter de achteras. De ‘S’ variant krijgt daar nu nog eens 30 paarden bij waardoor de zescilinder met dubbele turbo nu een topsnelheid haalt van 315 km/h. Het max koppel is 700 Nm. Doorknallen naar de 200 km/h vanaf nul gaat in slechts 10.8 seconden. Het verbruik is redelijk binnen de perken gebleven. Gemiddeld verbrandt de Porsche 11.4 liter peut per 100 kilometer, niet meer dan de ‘gewone’ Turbo.
  De 911 Turbo S krijgt achter een mechanisch sperdifferentieel aangemeten en uiteraard is Launch Control ook aanwezig. Schakelen kan alleen met de PDK-bak (dubbele koppeling). De kale prijs voor de 911 Turbo S is €145.400. Uiteraard komt daar in Nederland nog een flink bedrag aan BPM en BTW overheen. De Coupé kost hier €226.400. Liever een cabrio? Dan ben je €240.500 kwijt. Maar daarvoor krijg je wel een supercar die het nog beter gaat doen dan zijn broertje op de Nürburgring. Vanaf mei 2010 staat de Turbo S bij de dealer maar binnenkort zal hij al te bewonderen zijn op de autoshow der autoshows, namelijk in Genève.

 30. nhz says:

  @8:
  en zelfs als ze het niet vergeten, het is niet het eerste incident; denk aan Legiolease, Woekerpolissen, DSB, enz. Het publiek blijft gewoon verzekeren en bankieren zelfs als duidelijk is dat het één grote boevenbende is; en mede omdat de politiek het volk massaal in de armen van deze maffia stuurt via allerlei verplichte afdrachten of fiscaal aantrekkelijke constructies.

  @13:
  is dat een trendextrapolatie? Ik heb een goudrekening en niks vernomen van de bank. Maar ik ben daar zo weg hoor als klant, als ze de voorwaarden aanpassen.

  @18,26:
  “What do we call an investment scheme where current members’ returns depend entirely on new money brought in by new members?

  A Ponzi scheme.

  Yes, as I wrote earlier, gold may well be the next big bubble. And that may mean there is big money to be made in speculation.”

  daar heeft hij in theorie wel een goed punt. Maar het grote verschil met de huizenmarkt is dat er nog enorm veel ruimte is voor nieuwe deelnemers, veel minder dan 1% van de bevolking doet mee i.t.t. de huizenmarkt waar 50-75% al meedoet. En overigens geldt hetzelfde verhaal voor heel veel aandelen momenteel, waarvan de waarde veel hogere is dan ze realistisch gesproken waard zijn; 90% fantasie in de prijs.

 31. lorenzo says:

  Ik weet nu wel dat de 911 gt2 RS ( ruim 600 pk) een leuke auto is , het summum mischien maar ondanks dit vermogen en prijs , ruim € 300.000 ( een hoop BPM meneer de Jager..)niet de voorkeur heeft . ik zou voor de Gt 3 RS gaan , niet alleen een betere prijs maar vooral meer hardcore.

 32. lorenzo says:

  wel denk ik dat de 911 zijn langste tijd heeft gehad, de motorconfiguratie , dus achter geplaats kon wel eens uitontwikkeld zijn.
  Er komt een hele nieuwe , ik meen in 2011 al.

 33. bigD says:

  @John(26)
  Stijgt goud in waarde of daalt de dollar in waarde? De één is schaars en de ander niet. Vraag en aanbod moet al een hoop verduidelijken, niet?

  Wie van de twee… wil het echte geld nu opstaan!

 34. nhz says:

  @31:
  oftewel, even goed gas geven in de polder en je mag hem gelijk weer inleveren. Da’s pas echt rendement voor de overheid. Je kunt ook vol gas geven in de file in de Randstad, maar dat pakt misschien nog duurder uit. Op de Nürburgring kom ik nooit 😉

  Voorlopig lijkt een Aptera me meer de shape of things to come (als het nieuwe management de pret niet bederft). Net als in de woningmarkt is een grote omschakeling noodzakelijk.

 35. adamus says:

  Lorenzo werkt nog per uur?

 36. adamus says:

  iets is niet schaars als de prijs juist is ……..

 37. adamus says:

  2. Als iedereen het over goud heeft , gaat mijn anti-cyclische modem in werking..

  wie is iedereen? Die anderhalve man en een paardekop op de forums? De rest leeft gewoon voor de kat zijn viooltje door hoor. Is nog niet eens mentaal terug van vakantie.

  Brett Arends 🙂

 38. adamus says:

  Wat bouw je op met “legolease”? Dat men daar in geloofd heeft. Groeibriljantjes hebben ook gehad.

 39. bigD says:

  @adamus(38)
  Ofschoon je een erudiet persoon bent, moet je nog even de economische definitie van “schaars” er op na slaan! 🙂

 40. adamus says:

  is dat een trendextrapolatie? Ik heb een goudrekening en niks vernomen van de bank. Maar ik ben daar zo weg hoor als klant, als ze de voorwaarden aanpassen.

  heb je de voorwaarden echt uitgespit?
  Waarschijnlijk wel, maar ik vermoed dat ze kunnen piepelen. Ik sluit bij banken niets uit.

 41. adamus says:

  economische definitie van “schaars” er op na slaan!

  keynes heeft afgedaan hoor en zijn adepten ook.

 42. adamus says:

  nhz, ik vertrouw Zalm van geen kanten. Die blijft grijnzen op jouw kosten. Hij is bovendien politiek ook goed ingevoerd, weet precies wat hij kan flikken. Mijn redenatie zou de zijne kunnen zijn vrees ik.

 43. adamus says:

  i.t.t. de huizenmarkt waar 50-75% al meedoet.

  maar eigenlijk doen de huurders ook mee. Hoge huren, toeslagen etc. Hebben we hier al eerder over gehad. Een grote hoop eigenlijk.

 44. adamus says:

  @adamus(38)
  Ofschoon je een erudiet persoon bent,

  dank je, ik ben net zo erudiet als Willem Middelkoop econoom is……. ik moet nog een boel inhalen, tijd is mijn vriendje 🙂

  goudforum en fofoa daar kom je erudieten tegen. Ook oude knakkers.

 45. adamus says:

  wel denk ik dat de 911 zijn langste tijd heeft gehad,

  911 is toch een grote scam.

 46. nhz says:

  @40:
  er deden bijna 800.000 mensen mee; o.a. in onderwijskringen (je zou zeggen dat die kunnen lezen en denken?) populair. Ik denk dat je gewoon moet vaststellen dat de branche zeer creatief is in het opstellen van rip-off produkten die de klanten niet begrijpen. En de politiek vind het prima, levert altijd vette (bij)baantjes op.

  @42:
  ik zal eens bellen met mijn accountmanager, maar dan na mijn verhuizing; op dit moment moet ik even geen fysiek hebben.

  @47:
  tja, wie had gedacht dat lorenzo zo enthousiast zou zijn over samenzweringstheorieen?

 47. KariZ says:

  Off topic: kent u dat mopje van dat stadhuis in de VS?

  http://www.bnr.nl/radio/columns/kort/

  donderdag 19-08.

 48. Ain says:

  @28 Lorenzo:
  Oplossingen zonder denkwerk zijn vaak ook geen oplossingen…
  oh, een winnaar gaat altijd ten koste van een verliezer..onderdeel van het probleem, iedereen wil winnaar zijn…

 49. adamus says:

  er deden bijna 800.000 mensen mee; o.a. in onderwijskringen (je zou zeggen dat die kunnen lezen en denken?) populair.

  nee hoor, die hadden in de jaren 90 ook al hun cursus bedrijfsmatig werken en denken achter de rug. Weekendje op de hei volgde. Hun vakblaadjes zullen ook wel “artikeltjes” over het onderwijsbedrijf hebben gehad. Ik ken een onderwijsdir. die er met KNP (overwaarde huis) en WOL met boter en suiker inging.

 50. adamus says:

  op dit moment moet ik even geen fysiek hebben.

  noodlot tarten 🙂

 51. lorenzo says:

  Ja Niek , kom ze vaak tegen , een Porsche en nooit op de Ring geweest . Rondje om de kerk , sportvereniging .
  De buitenwereld moet toch de nodige info hebben…..

 52. KariZ says:

  op dit moment moet ik even geen fysiek hebben.

  ‘Niek heeft z’n capuchon op en zijn broek vet laag, euro’s in zijn zak en daarom loopt ie traag…’

  Niek is een Baas!!

  http://www.youtube.com/watch?v=lzfmJiAFxBc

  😉

 53. Dawg says:

  Wie goud koopt is deelnemer aan een Ponzi-scheme, MAAR:

  * Iedereen die een beetje thuis is in de betreffende materie, kan je voorrekenen dat bij een jaarlijks financieringstekort van de overheid van 3% en een economische groei van het nationaal inkomen met 5% (2% inflatie en 3% reele groei) de staatschuld zich stabiliseert op 60% (0,03 : 0,05 = 0,6) van het nationaal inkomen. (Vandaar die EMU-criteria).

  * Verwacht wordt dat de vergrijzing van de Europese bevolking in de komende decennia bij ongewijzigd beleid tot een stijging van het financieringstekort van de overheid zal leiden met gemiddeld 5%-punten. (oudedagsvoorziening, zorg)Gemiddeld, want voor sterk vergrijzende landen (bijv. Spanje,Portugal, Hongarije) kan dit percentage dubbel zo groot zijn.

  1)Google nu de financieringstekorten van de EMU landen bij elkaar, laat daar het rekenregeltje op los en voorspel de te verwachten stijging van de staatsschuld op middellange termijn.

  2)Vraag jezelf ook eens af of een jaarlijkse nominale groei van het NI met 5% realistisch is onder de huidige omstandigheden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de inflatie en de reele groei zakken naar elk 1% en je financieringstekort
  nu al 6 (Spanje) of 13% (Ierland) is.

  3) Vraag je af wat je onder (1) en (2) berekende uitkomsten beteken voor de jaarlijkse rentelasten van de staat.

  4) Onderzoek of Trichet weet hoe je een helicopter bestuurt of iemand kent die weet hoe dat moet.

 54. lorenzo says:

  Het ontstaan van de postzegel

  postzegel in 1923 ontworpen door Jan TooropToen de postzegel nog niet was bedacht, moest meestal de ontvanger van post voor de zending betalen. Dit gaf problemen als de geadresseerde de brief niet wilde hebben, of als hij verhuisd was. Dan bleef de postbode met de post zitten, zonder dat de kosten voor bezorging konden worden geïnd.

  De Engelsman Rowland Hill bedacht in 1837 het systeem om niet de ontvanger maar de afzender van een brief de kosten voor het vervoer te laten betalen. Om te bewijzen dat hij had betaald, moest de afzender op het postkantoor een bewijs van betaling kopen. Dit bewijs van betaling is wat we nu kennen als een postzegel. Als die postzegel op een brief was geplakt, was de afzender “vrij van belasting”. De Schot James Chalmers (1782-1853) was de uitvinder die de zelfplakkende postzegel introduceerde en hiermee het systeem van uniforme posttarieven.

  In 1835, twee jaar voor het idee van Rowland, stelde de Joegoslaaf Lovrenc Košir aan de minister in Wenen voor opplakbare postrechtstempels te laten vervaardigen. Deze zouden dan aan de adreskant of de achterkant van een brief kunnen worden aangebracht, in plaats van een lakstempel. Slovenië heeft een zegel aan Košir gewijd.

 55. ll says:

  Tjonge, wat een reacties op dit artikel in dft over te hoge rentepercentage’s in ons fijne Olland.

  Eerst wacht het volk op lagere huizenprijzen en nu wacht men ook nog op lagere rentepercentage’s, dan duurt het wachten wel erg lang, voor de potentiele huizenkopers.

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/rubriek/hypotheken/7437245/__Bankrentes_onder_de_loep__.html?p=9,1

 56. KariZ says:

  Bij een Ponzi-scheme wordt ‘rendement’ aan bezitters van een produkt opgebracht door nieuwe instroom. Stopt die instroom dan gaat ALLE ‘waarde’ in rook op.

  GOud houdt altijd een intrinsieke waarde.

  Wat er hypothetisch kan gebeuren is dat er geen nieuwe kopers van goud meer zijn (zelfs bij toenemende produktie). Maar dat maakt het bestaande goud niet direct waardeloos. De waarde zal afnemen dat wel….maar naar 0? No way.

  Essentieel verschil met Ponzi…

  Nogmaals, absoluut flut artikel.

 57. adamus says:

  Onderzoek of Trichet weet hoe je een helicopter bestuurt of iemand kent die weet hoe dat moet.

  twijfel niet aan Trichet en hij heeft ook nog co-piloten.

  De zorgkosten gaan niet toenemen, wel de aanspraak erop. Het is maar de vraag of het allemaal ingewilligd kan worden. Ik ga voor niet.
  De dertigers gaan gewoon 3 tot 4 dagen werken, ze gaan het ooit doorkrijgen.

 58. Dawg says:

  @ 58 KariZ

  Voor iemand die goud als “store of wealth” (is oppotmiddel de goede vertaling?) gebruikt gaat het niet om de intrisieke maar om de ruilwaarde (de prijs)op het moment van koop en verkoop.

  Die intrinsieke waarde is een soort bodem in de prijs, maar als je nu koopt betaal je een bubblepremie door het afnemende vertrouwen in fiatgeld.

  Neemt allemaal niet weg dat het onder de huidige omstandigheden verstandig kan zijn en deel van je vermogen vast te leggen in goud, want de grote vraag is natuurlijk hoe waardevast je euro’s zullen zijn.

 59. adamus says:

  Ponzigoud,

  wie stappen er dan massaal in? Marginaal. En dat willen we graag zo houden. Laat iedereen maar met zijn spaargeld naar de Pensioenfondsen of Robeco gaan 😉

 60. FT says:

  Dan deze ook maar even off-topic:

  http://www.propertynl.com/producten-old/nieuwsbrief/default.asp?id=29808

  Even specifiek de volgende quote:
  ” Wethouder Marnix Norder noemt Eurocommerce ‘een onbetrouwbare partij’ en zegt dat hij ook geen zaken meer wilt doen met de ontwikkelaar elders in de stad.”

  Weet ook dat er op straat gesproken wordt van:
  – De M van Megalomaan
  – De M van Marnix
  🙂

 61. Dawg says:

  @ 59 adamus

  “De dertigers gaan gewoon 3 tot 4 dagen werken, ze gaan het ooit doorkrijgen.”

  Jammer alleen dat alle “financiele prikkels” die de overheid op ze los laat er op gericht zijn om dat nu net onmogelijk te maken.

 62. Dawg says:

  @ 61 adamus

  De massa stapt er altijd in als het te laat is, maar de goudprijs stijgt natuurlijk niet voor niets.

 63. adamus says:

  ponzi een goed voorbeeld gaan de pensioenfondsen worden. Begeleid door de staat dat ook nog.

  Aow eigenlijk ook omdat veel deelnemers in de veronderstelling verkeren er recht op te hebben.

 64. adamus says:

  maar de overheid van nu sterft natuurlijk ook uit dat is een kwestie van 20 of 15 jaar.

 65. adamus says:

  Wethouder Marnix Norder noemt Eurocommerce ‘een onbetrouwbare partij’

  waard en gasten?

 66. adamus says:

  De massa stapt er altijd in als het te laat is, maar de goudprijs stijgt natuurlijk niet voor niets.

  de massa gaat niet instappen, het is geen dexiapolis. De massa is gehecht aan een oncontroleerbaar pasje met chip. Dat pasje koppelt men aan papier, papier staat eigenlijk borg voor het pasje……

 67. adamus says:

  “financiele prikkels”

  ik zie het om me heen al gebeuren. Een of twee kinderen, centjes van pa en ma ter ondersteuning.
  Hij gaat eerst 4×9, zij 3×8. De baas denkt te kunnen bezuinigen en 4×9 wordt 4×8 of 4×7.
  Die jongelui hebben er vaak helemaal geen zin meer in om hun centen af te staan. Blijven wel nog ontzettend braaf t.o.v. de jaren 70 jongeren. Ze komen niet in opstand, gaan niet in politiek meer, maar proberen rechtstreeks de voordeeltjes op te pakken.

 68. Dawg says:

  @ 68 adamus

  We zullen wel zien wat er gebeurt als het de monetaire autoriteiten lukt om en de inflatie op te poken en de rente laag te houden.

 69. Dawg says:

  @ 69 adamus

  Geen zin hebben is alleen geen optie als je met handen en voeten vast zit aan je onder water staande hypotheek en andere vaste lasten.

 70. Ain says:

  Tichet reeds in het land?

  Onbekende man strooit met geld AMSTERDAM – Een onbekende man zorgde donderdagochtend voor de nodige ophef op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. De man liep met een plastic tas gevuld met bankbiljetten, toen de tas plotseling openscheurde en de biljetten op straat belandden.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/7442205/__Onbekende_man_strooit_met_geld__.html?sn=binnenland,buitenland

 71. Laurens says:

  Wij zijn momenteel bezig om een televisie serie te produceren met als titel waarschijnlijk:

  De Andere Kijk!

  Bedoeling is om de andere kijk op de huizenmarkt te laten zien.
  Dus precies het tegenovergestelde als al die promo series die je nu ziet.

  Bijvoorbeeld: eerst een shoot van een koper van een tweedehands hijskraan met het verhaal wat die gekost heeft, en waar de huidige koper het nu voor heeft gekocht.

  vervolgens een shoot van een huis wat in de verkoop staat met daarbij het verhaal van de makelaar en de vragen die gesteld worden door een potentiele koper.

  Er is grote interesse voor ons idee en we zijn nu hard op zoek naar mensen en verhalen die daarbijhoren om te filmen.

  Dit wordt het KIJKcijferkanon van 2011.

  Meld je aan op het volgende emailadres:

  info@itnetherlands.nl

  mvg

  Laurens Treur

 72. nhz says:

  @58:
  helemaal geen onzin, op dit punt zijn huizen en goud vergelijkbaar. Overigens: in huizen kun je wonen, in goud niet; en eten kun je het ook niet. Dus die restwaarde van goud zonder ‘ponzi’ kon wel eens heel laag zijn.

  @60:
  mee eens, naar mijn schatting is de intrinsieke waarde van goud momenteel rond de $ 800; de rest is bubblepremie. Boven die $ 800 houden o.a. de Indiers (traditionaal een stevige bodem onder de prijs) grotendeels op met kopen; en die hebben van nature vermoedelijk een goed idee van de intrinsieke waarde.

  @72:
  je weet maar nooit … ik herinner me nog de hilarische verhalen van een man in net pak die in toiletten in Japan bundeltjes van veel Yen neerlegde. Zijn ze na een tijdje mee opgehouden, de Japanners bleken veel te netjes om het zelf direct te spenderen. Gerucht was dat de centrale bank er achter zat.

 73. nhz says:

  @73:
  serieus?
  ik zou eens beginnen met wat Kadastergegevens van de afgelopen 25 jaar, bijv. van wat ‘onverkoopbare’ huizen. En dan laten zien hoe de prijs in 20 jaar vertienvoudigd is (ofzo; in mijn stad is x10 vrij normaal). De grote stoelendans in beeld brengen zo gezegd; in de polder wordt liever niet over geld gepraat maar in dit geval is het heel verhelderend.

 74. KariZ says:

  ‘…rond de $ 800; de rest is bubblepremie.’

  Bubble premie?…oh je bedoelt de bubble in FIAT geld… Geef het beestje een naam.

  ‘en die hebben van nature vermoedelijk een goed idee van de intrinsieke waarde.’

  Sure Niek, wat jij wilt…zolang je er zelf maar in gelooft.

 75. KariZ says:

  @60 ‘Die intrinsieke waarde is een soort bodem in de prijs, maar als je nu koopt betaal je een bubblepremie door het afnemende vertrouwen in fiatgeld.’

  We hadden het toch of Ponzi….goud gaat niet naar zero. That’s my point.

  Madoff liet een zwart gat achter van iets van 40 miljard. Fondsen gingen in rook op.

  Of goud nu duur is of goedkoop, of er een fiatbubble premie inzit…moet je voor jezelf uitmaken…

  Ik koop toch bij. 🙂

 76. KariZ says:

  @73 huizenmarkt…zó 2009/2010!

  Doe iets over de pensioenen!

  Lekker actueel.

 77. adamus says:

  Geen zin hebben is alleen geen optie als je met handen en voeten vast zit aan je onder water staande hypotheek en andere vaste lasten

  ik zie in mijn omgeving dat (boomer) ouders bijspitten en dat beperkt zich niet tot de belastingvrije 5000. Hoe dat gaat nu pensioenuitkeringen minder kunnen worden?

 78. KariZ says:

  @79 klopt. Was in de huizenmarkt natuurlijk al veel langer zo.

  Ik ken in mijn omgeving meerdere 30-ers die in een koophuis zitten, geheel of gedeeltelijk betaald door pa en moe.

  De treurige trend nu is dat zij ook eens in de zoveel tijd wat toegeschoven krijgen om het huishoudboekje rond te krijgen.

  En dan heb je het over meer dan alleen de pampers voor het kleinkind…

 79. adamus says:

  en die hebben van nature vermoedelijk een goed idee van de intrinsieke waarde.’

  sinds wanneer hebben Indiërs $$$?
  $$$ enig idee wat de intrinsieke waarde van de USD is?
  Papier is waardeloos! Weber de ECB man van Duitsland wil banken nog een extra zetje in de rug geven……..

 80. KariZ says:

  Beetje Treurig Laurens:

  ‘Het meest trots zijn wij natuurlijk op het feit dat IT Netherlands het afgelopen jaar (2005) bijna is uitgeroepen tot de beste onderneming van Midden Nederland door de Kamer van Koophandel.’

 81. KariZ says:

  Laat zitten Kees…sommige vrágen erom gepakt te worden als de grote jongens van hun plek komen.

  Bijkopen en wegleggen. ik betaal die FIATbubblepremie gráág.

  Hoe meer premie hoe beter.

 82. KariZ says:

  http://jsmineset.com/

  Nog maar eens voor de doven en slechthorende (of zoals mijn oma zei: ‘doven en blindenjournaal)

  🙂

  Gold is your only insurance and that message is very near to the delivery point via the long bond market. You run the near and intermediate bond rates of return to negative interest rates, and you put the pin in the Bond Bubble. That is the final Pillar of Gold at $1650 and beyond.

  Doe met die laatste 2 woordjes wat je wilt….

 83. nhz says:

  @81:
  Indiers kopen zoals je vermoedelijk weet al enkele decennia goud voor het wedding season. Zij betalen natuurlijk een prijs in roepies, maar dat maakt verder niet uit – als de prijs te ver omhoog gaat (steeds langer werken voor dezelfde hoeveeleid goud) dan zakt de vraag daar stevig in. Dat papier waardeloos is weten ze daar al langer, vandaar de grote voorliefde voor goud. Maar niet tot elke prijs dus.

  @84:
  KariZ, ik bespeur bij jou precies hetzelfde sentiment als bij de huizenkopers van de afgelopen 20 jaar: de prijs kan alleen maar omhoog. Moet je zelf weten natuurlijk …
  misschien komt mijn reserve doordat ik al wat langer in goud doe, ik heb al diverse korrekties van 30-40% omlaag meegemaakt.

 84. KariZ says:

  Nu nog eentje voor Niek dan met zijn ‘Indian Connection’. 😉

  One of the great money troubles facing the western currency system today is that many third world people are starting to put a “mind value” on real money, gold. These people don’t know the true value of gold money but they know its worth a whole lot more than the world paper currency price now placed on it.

  And that brings us to the next problem; how can paper currency that represents “the thoughts of a nation blowing in the wind” be used to value real money of ancient world class proportions, gold?

  It cannot! Any price you can think of will do, as in no price will work!

 85. KariZ says:

  @85 De prijs van goud interesseert me niet Niek.

  Het is Fiat waar ik me zorgen om maak.

 86. Dawg says:

  @77 KariZ

  Goud heeft een prijs omdat er vraag naar is. Vanwege een gebruikswaarde (juwelen, industrieel) en vanwege haar monetaire functie (ruilmiddel, oppotmiddel). Omdat het aanbod maar heel beperkt kan toenemen leidt een toenemende vraag heel rap tot veel hogere prijzen.

  Inflatie en inflatieverwachtingen kunnen op die manier voor heel hoge goudprijzen gaan zorgen, maar zodra die kou uit de lucht is zakken die prijzen weer. In de tussentijd zullen beleggers die tijdig gekocht en weer verkocht
  wellicht flink binnenlopen. Je hoeft ‘t niet per se de winst uit een Ponzi scheme te noemen, speculatiewinst is ook goed. Ondertussen zullen er ook legio verliezers zijn. Dat zijn dan de suckers die laat hebben gekocht en verkocht.

  Je kunt niet beleggen zonder risico te lopen. Dat geldt ook voor het beleggen in goud.

  Waarmee ik (nogmaals) niet beweer dat het niet heel verstandig zou kunnen zijn om onder de huidige omstandigheden een deel van je vermogen in goud aan te houden. Vandaar ook post 55. Hoe groot schat je de kans in dat overhden de toekomstige schuldengroei kunnen gaan behappen zonder monetaire financiering

 87. PeterKaas says:

  Ik lees deze site geregeld en naast de huizenmarkt ook veel over de goudprijs en alternatieve beleggingen gesproken. Zelf heb ik de verwachting dat zowel de euro op de korte termijn een deflatie en daarna (wanneer weet ik niet en niemand weet dat) een sterke inflatie. Ik heb zitten denken en ik vind naast goud Noorse Kronen ook zeer interessant. Noorse overheid zeer solide en de toekomstige groei door olievoorraden zit wel goed. Wat vinden jullie?

 88. Dawg says:

  @89 PeterKaas,

  Ik deel je verwachtingen over de- en inflatie, waarbij ik overigens steeds meer de indruk krijg dat de korte termijn wel eens veel korter zou kunnen zijn dan velen voor mogelijk heb gehouden.

  Van beleggen heb ik weinig verstand. Zelf zou ik niet snel een valuta als beleggingsobject kiezen. Eerder iets wat een inkomensstroom genereert die met de prijsstijgingen meegroeit. Als je toch je verwachtingen stelt in olie, waarom dan geen aandelen in die richting?

 89. Hugo says:

  Wat mij betreft is de vraag hoe groot schat je de kans in dat de US of A de begroting weer op orde kan krijgen? Of dacht men dat de wereld die 5 biljoen (op GAAP accounting regels) blijvend gaat ophoesten? Die dollar gaat eraan. In mijn optiek ook de Euro. Huidige ‘waarde’ van papier is onhoudbaar. Gunstige demografie heeft papier gered. Laten we dat nou binnenkort niet meer hebben.

  Kan je niet eten. Wat een onzin argument. Geniet van je hapje bits, bites en papier. Schijnt niet erg voedzaam te zijn. Het is simpel voor mij, wat vertrouw je meer, een stuk metaal in de hand of wat beloften van zwendelende en valsmuntende politici, bankiers etc? We weten dat ze zwaar geleveraged zijn met een dekking van max 3%. Als het zo doorgaat worden ze uit het water geblazen door de fysieke vraag (en terecht). Opzouten met die lui en dit is de bewezen manier. Wat wel moet gebeuren is het bewezen politieke en bancaire tuig hun metaal afpakken en evenredig onder de bevolking verdelen. Zoals ik al eerder aangaf, speciaal voor hen de schandpaal herintroduceren kan geen kwaad.

 90. adamus says:

  enne er is altijd nog een koppeling van goud en olie. 2gr per barrel of zoiets. De grondstofproducenten blijven het afwegen op een schaaltje.

 91. PeterKaas says:

  een inkomensstroom is uiteraard beschikbaar aangezien de noorse kroon een rente geeft van ongeveer 3,5%. Komt enigzins in de buurt van Australie en NZL. Beiden hebben de korte rente reeds verhoogd.

 92. PeterKaas says:

  wat mij totaal niet duidelijk is: hoe doe je dat? ik krijg het niet eenvoudig voor elkaar. Ja je kan bij de Rabo een valutarekening openen maar met een schandalige rente van 1% bullshit dus. Obligaties wil ik niet in verband met het renterisico.

 93. adamus says:

  Wat nu als blijkt dat de bankiers met hun gestolen fiatgeld voor zichzelf “fysiek” hebben gekocht?

  De bevolking gaat het opgepompte fiatsysteem afbetalen, de rest van hun leven.

  Iedere dag gaan we nu horen welk pensioenfonds niet meer zelfdekkend is. Doorsijpelen heet dat.

 94. FT says:

  @Laurens,

  Goed idee.
  En als (!) het op TV komt doe ik mee de kijkcijfers te spekken 🙂

  Alleen waarom heb ik er zo’n moeite mee om het te geloven. Denk je echt dat er een zender is die met jou in zee gaat? En dan de (reclame)inkomsten van “De vrinden van Elco” gaat mislopen?

 95. PeterKaas says:

  in both wayz is na goud prima om cash aan te houden in een periode van deflatie en inflatie. Aangezien je de flexibiliteit behoud om tzt in staatobligaties te stappen met een hoog effectief rendement.

 96. Patrick says:

  @18 John,

  De meneer die het artikel over Goud schreef zegt dat ie niet snapt hoe het in vredesnaam bullish voor goud kan zijn dat t zo duurzaam is…

  Als je die (debiele) redenering doortrekt dan zou het ultiem bullish zijn voor goud als het gemiddeld in vijf jaar weg zou roesten, het wordt dan namelijk schaarser en dan gaat de prijs omhoog.

  Spare me zeg, wat een nonsens artikel.

 97. Laurens says:

  Jullie hebben geen fantasie en geen humor hahahaha

 98. Patrick says:

  Laurens, geen humor?

  Als goud in vijf jaar wegroest moet iedereen die goud heeft elke vijf jaar nieuw goud kopen, dus de waarde schiet dan omhoog!

  Geen humor?

 99. nhz says:

  @94:
  Rabo werkt daar inderdaad niet aan mee, dat valt onder ‘speculatie’ en mag je dus alleen doen als bedrijf (om valuta risico af te dekken).

  Maar bij o.a. ABNAMRO kun je gewoon een rekening in buitenlandse valuta openen, met redelijke rente. Ik heb zelf al een tijd een NZ$ rekening (helaas een lege, ik wilde iets te scherp inkopen). Daar kreeg je een jaar of twee terug nog 7% rente op.

  Ik geloof zelf meer in NZ dan Noorwegen, omdat ze in NZ sterk meeliften op ZO Azie/china, en omdat het land een heel open economie heeft. De EU landen hebben in essentie allemaal hetzelfde probleem: allerlei onhoudbare beloftes aan de eigen bevolking. Afhankelijk van bijv. eigen olie/gas kan men nog wat langer mooi weer spelen, maar het houdt een keer op.

 100. PeterKaas says:

  interessant nhz; maar deel je op zich mijn visie dat je de gevolgen van het gerommel van de centrale banken in europa en vs ontloopt door een andere valuta te kiezen?

 101. dalen says:

  @ 85

  ” heb al diverse korrekties van 30-40% omlaag meegemaakt.”

  Die ervaring heb ik ook. Het idee over goud is vergelijkbaar met het adagium “huizenprizen kunnen alleen maar omhoog”.

  Ook goud is speculatief en de gedachte dat je slechts een klein deel van je vermogen in goud moet stoppen ondersteun ik.
  Instappen op een hoog niveau is nog nooit goed geweest.

  Ik heb denk 10% van mijn vermogen omgezet in gouden munten die snel verhandelbaar zijn.

  Dat er inflatie komt dat staat vast en dat de rente op termijn gaat stijgen staat m.i. ook vast.

  De goudkoorts die er nu heerst bevrees mij. De ervaring is dat wanneer veel particulieren en daaronder reken ik de scribenten op deze blog, instappen het hoogste punt van de prijs nabij is.

 102. Patrick says:

  Dalen, het aantal “scribenten” op deze blog bedraagt met een hoop goede wil ongeveer 50.

  Hoeveel particulieren in je omgeving hoor je over goud praten?

  In mijn omgeving helemaal niemand. op t werk niet, familie niet, op televisie niet en in de krant niet.

  Is dit het moment dat de particulieren massaal in goud stappen? een goudkoorts?

 103. Laurens says:

  nu effe serieus,
  ben serieus van plan zo’n tegenlicht serie van al die huizenprogramma’s te maken.

  Heb al diverse sponsor’s met name goud en zilververkopers.

  Wie wil mee participeren met de investeringen?

 104. Patrick says:

  Laurens, ik vind het een goed plan.

  Je hebt al mijn mentale support.

 105. Dawg says:

  Nog even een “opbeurend” artikel van de Spaanse Willem Middelkoop. Deze week verschijnt een Nedelandse vertaling van “De crash van 2010” uit 2006

  http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/6409/Ergste_crisis_komt_najaar_2010

 106. adamus says:

  Aangezien je de flexibiliteit behoud om tzt in staatobligaties te stappen met een hoog effectief rendement.

  obligaties, de nieuwe bubbel. Wie gaan die papiertjes in de toekomst aflossen?

 107. adamus says:

  @108 oa. de inflatie natuurlijk.

 108. Okkie says:

  @Patrick:
  Zelfs op Animal Planet probeert men de kijker gouden munten aan te praten. De tijd dat particulieren massaal instappen is dus al aan de gang.

 109. Patrick says:

  @107 Dank, interessant.

  Weinig tegen in te brengen ook. Komt aardig overeen met wat Jim Sinclair al tijden propageert.

 110. Patrick says:

  @111 Adamus, dat “troika” verhaal is in essentie volgens mij exact het verhaal van Another en FOA/FOFOA.

  Goud moet in $ goedkoop blijven om een constante olie aanvoer te garanderen.

  Als de dollar te zwak wordt gaat het evenwicht kapot en moet het systeem her-ijken.

  Ik vind t behoorlijk ingewikkeld allemaal. heb Another al drie keer helemaal gelezen en snap t nog steeds niet 100%.

 111. adamus says:

  juust 🙂 komt trouwens van http://forum.goud.com/ maar daar moet je eerst aangemeld zijn om te kunnen lezen.

 112. Patrick says:

  Thanks, ik ga daar ns op onderzoek uit 🙂

 113. ll says:

  – omdat de rente te laag staat krijg je lagere pensioenen….

  – omdat de rente te hoog staat betaal je teveel hypotheek….

  – omdat de banken gered moesten worden met belastinggeld….

  3x gepakt

 114. Dawg says:

  @ 113 Patrick

  Zou dit niet het verhaal kunnen zijn waar adamus op doelt?

  Normaal gesproken zal naarmate je meer olie importeert en/of de prijs van ruwe olie stijgt de wisselkoers van je munt in toenemende mate onder druk komen te staan. Maar niet als ieder ander z’n olie ook in jouw munt moet afrekenen. Dan stuwt de daaruit voortkomende vraag naar jouw munt de koers zelfs omhoog. En raakt je munt overgewaardeerd. Ten opzichte van olie, ten opzichte van de euro en, waarom niet, ten opzichte van goud.

  Je industrie verdwijnt want die kan met je dure munt niet meer concurreren met het buitenland en alleen je financiele sector wordt een waterhoofd. Dat is de prijs die je als land betaalt voor het (roekeloos) beheren van een reservevaluta. De wereld geeft je een tijdlang renteloos krediet (iedere dollar in het buitenland is een vordering op de USA) totdat die wereld je kredietwaardigheid in twijfel gaat trekken. Die tijd zou nu aangebroken kunnen zijn.

 115. adamus says:

  Die tijd zou nu aangebroken kunnen zijn.

  nu ik zo het e.e.a. teruglees is die tijd al heel lang gaande. Alleen hadden wij stervelingen dat nog niet door.

 116. Patrick says:

  @117 En dat zou dan betekenen: hyperinflatie.

  en dan, zegt Another, wordt goud “revalued” en gebruikt als “wealth preserver” naast currency.

  Ik ben wel bang dat de IMF er op dat moment tussen springt en ons nog 30 jaar aan de SDR helpt.

  Heb t al eerder gezegd: ik heb goud en zilver, maar iets in me zegt dat we gefopt gaan worden en dat moment van “revaluation” weer 30 jaar vooruit wordt geschoven…

 117. Patrick says:

  Vergeet niet dat de posts van Another inmiddels 13 jaar oud zijn, terwijl verschillende mede-posters toen al ervan overtuigd waren dat HET moment nu toch echt wel binnen een paar maanden aan zou dienen…

 118. Patrick says:

  -zich-

 119. Dawg says:

  @ 118

  “In 1973, the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) quadrupled the price of oil but continued to accept only U.S. dollars in payment, so that demand for dollars soared. From then on, the dollar was effectively backed by oil instead of gold — and the U.S. government didn’t even have to own the oil!”

  in:

  http://www.trinicenter.com/oops/iraqeuro.html

  WTF, was 1973 ook niet het jaar waarin Nixon de inwisselbaarheid van de dollar in goud opschortte?

 120. Patrick says:

  Omdat de backing van de dollar door goud niet meer nodig was vanaf dat moment…

 121. Dawg says:

  @ 119 Patrick

  Ik probeer me een voorstelling te maken van wat het zou betekenen als de dollar z’n reservestatus verliest. ‘k Weet niet of hyperinflatie in zo’n voorstelling past.

  ‘t Buitenland zal zeker minder dollars willen aanhouden en de koers van de dollar zal dalen. Maar dan?

  Een daling van de dollar betekent dat de invoer voor de Amerikanen duurder wordt (inflatie) en de uitvoer minder oplevert: een ruilvoetverlies dat direct tot welvaartsverlies bij de Yanks leidt.

  Anderzijds wordt Amerika ook goedkoper t.o.v. het buitenland
  waardoor het volume van de uitvoer stijgt en het volume van de invoer daalt. En dat betekent dan weer meer productie, inkomen en werk voor de Yanks. (bestedingsinflatie) Totdat een nieuw evenwicht is bereikt zal er dus wel inflatie zijn, maar of dat hyperinflatie is vraag ik me af.

 122. Dawg says:

  @119 Patrick

  SDR’s of niet, ik denk dat je niet verkeerd zit met een deel van je vermogen in roestvrij metaal, al was het maar vanwege de Europese context. Niet te vergelijken met de USA (want bevoorbeeld als geheel geen schuld t.o.v buitenland)maar toch tricky.

  Neem een land als Spanje:

  bbp: 1.100 miljard euro
  staatsschuld: 50% van bbp
  financieringstekort: 6% bbp

  Ziet er op eerste gezicht niet schokkend uit, maar men voelt pas nattigheid als men droog komt te staan.

  In 55 heb ik geprobeerd uit te leggen dat de staatschuld naar een een bepaalde evenwicht convergeert volgens het volgende rekenkundig verband:

  staatsschuld als percentage bbp=

  financieringstekort als perc bbp:groei bbp in procenten.

  Dus als je financieringstekort 3% van het bbp is en je bbp groei met 5% tendeert je staatschuld op den duur naar

  0,03 : 0,05 = 0,6 (x bbp)

  Wat betetekent dit verband voor Spanje op dit moment. Laten we ze matsen en ze 1% economisch groei gunnen. Bij het huidige financieringstekort betekent dit dat de staatschuld gaat tenderen naar 0,06 : 0,01 = 6 (x bbp) Die staatschuld wordt dus op den duur zes x zo groot als het bbp. In plaats van 550 nu 3300 miljard euro dan.

  Laten we eens veronderstellen dat de Spaanse overheid nu 30% van het bbp uitgeeft, dus 330 mld euro. Dan zijn, uitgaande van 3% rente de lasten van de staatschuld 0,03 x 550 mld nog wel te behappen. Bij een staatschuld van 3300 mld worden die lasten echter 0,3 x 3300 = 99 mld. Zo’n derde van de begroting gaat naar de rentelasten. Onnodig te zeggen dat deze situatie nooit bereikt gaat worden, want allang voor die tijd heeft de rentevoet een Grieks niveau hebben bereikt.

  Spanje zou dus als de fuck terug moeten naar een financieringstekort van 0, maar eigenlijk naar een overschot omdat ook de particuliere sector tot aan z’n nek in de schuld zit.

  Maar Spanje gaat een van de sterkst vergrijzende landen worden. Ongewijzigd beleid zou het financieringstekort tot 2040 nog eens met 9% van het bbp kunnen laten stijgen.

  En dan is er nog de bankensector. Daar lijkt een rondje staatssteun onvermijdelijk. Kortom, ik zie het financieringstekort dus eerder toe- dan afnemen.

  Je zou als Spaanse overheid natuurlijk toch keihard kunnen gaan bezuinigen, maar dan veroorzaak je een deflatoire krimp die de schuldenlast alleen maar zwaarder maakt. (bij minder inkomen toch diezelfde verdomde rente betalen).

  Kortom Spanje zit tussen a rock and a hard place. En met Spanje een stuk of 6 andere EU landen waaronder Frankrijk en de UK. En dat kunnen er meer worden bij doubledippen.

  Het Europees grondwettelijk verdrag verbiedt bail outs en QE
  maar werd voor een economische dwerg als Griekenland opzij gezet. Hoe hard zal de euro blijven?

 123. Dawg says:

  Zo kan ie wel weer. Jezus wat een debiel lange comment. Excuses.

 124. lorenzo says:

  127 reacties op dezetopic : we vervelen ons echt helemaal te pletter…

 125. lorenzo says:

  BTW , ik zoek deze nog , graag niet de jaren 30 , is al helemaal compleet :

  oudste krant van Suriname goed overig eerste dag envelop / fdc gestempeld Suriname 1974 0.35 De Stempeltempel
  Bespuiting gewassen/Kunstmestfabriek goed overig eerste dag envelop / fdc gestempeld Suriname 1974 0.35 De Stempeltempel
  verpleegster/doorsnede van weefsel goed overig eerste dag envelop / fdc gestempeld Suriname 1974 0.35 De Stempeltempel
  Bitterhout/Markoesa/Apenkam/Slabriki/Koningsbloem

 126. nhz says:

  @102:
  ik weet niet of het helpt, ik denk ook niet dat als het echt fout afloopt andere landen in Europa de dans gaan ontspringen – ze zijn teveel van elkaar afhankelijk. Dus ik zou dan een munt kiezen die zo ver mogelijk af staat van ECB, FED en BOJ.

  @103:
  precies. je moet wel onderscheid maken tussen sentiment bij het grote publiek en bij de ‘insiders’ maar toch. De tijd zal het leren, komende weken wordt het decision time voor goud. Gaan we direct naar $ 1350-1650, of eerst het gebruikelijke ritje omlaag (naar $800-1000)?

  @108:
  tja, na 30 jaar feest in obligaties zouden ze wel eens een generatie lang garantie voor geld verliezen kunnen worden. Ik denk dat die bubble ermee eindigt dat iedereen gillend onder tafel kruipt als hij het woord ‘bond’ of ‘obligatie’ hoort. Maar kan nog even duren voor de grote afrekening van 30 jaar neerwaartse rentemanipulatie komt.

  @113:
  overigens is die olie-goud correlatie helemaal niet zo degelijk, olie lijkt momenteel weer te verzwakken t.o.v. goud.
  http://stockcharts.com/h-sc/ui?c=$wtic:$gold,uu%5Bh,a%5Dwallyyay%5Bp%5D%5Bvc60%5D%5Bi%5D&pref=G

  @120:
  precies; gelijk hebben en gelijk krijgen is iets heel anders.

  @127:
  en nu maar wachten tot we horen dat de grootbanken Nederland gaan verlaten op zoek naar nieuwe onderdanen om uit te zuigen; dan is er blijkbaar niets meer te plukken en moet het dieptepunt nabij zijn.

 127. adamus says:

  Admin kan die Lorenzo nog gebanned worden?

 128. lorenzo says:

  Waarom ?

 129. Patrick says:

  @125 Dawg, lange posts geen probleem, altijd interessant onderwerp.

  Wat betreft je uiteenzetting over US, grotendeels eens, maar je laat olie uit de picture.

  In het geval dat de $ zijn reserve status verliest, wat gebeurt er dan met de prijs van olie voor de US?

  Another gaf aan dat de oliestaten langzaam goud wilden accumuleren via de achterdeur. Als de $ nonreserve wordt schiet de goudprijs waarschijnlijk omhoog en is volgens Another “the deal off”.

  Het zit er dik in dat de voorraad goud van US beperkt is (denk aan “audit the gold”) en dat zou betekenen dat de US afhankelijk zou worden van eigen energy supply.

  Zou de US met de bezetting van Irak, Afgh, koeweit etc. een voorschot nemen op die situatie om desnoods onder dwang de oliestroom te kunnen blijven garanderen? who knows.

 130. adamus says:

  Zou de US met de bezetting van Irak, Afgh, koeweit etc. een voorschot nemen op die situatie om desnoods onder dwang de oliestroom te kunnen blijven garanderen? who knows.

  klopt, die zijn op rooftocht en gaan er ook niet meer weg. 50.000 Trainers in Irak de rest is de grens de grens van Koeweit overgetrokken; en blijft daar hangen 🙂
  Nog wat extra mensen naar Afghanistan volgens Obama. Ze hebben NL er liever niet bij, dan moet
  de opbrengst gedeeld worden.

 131. lorenzo says:

  Admin kan die Adamus nog gebanned worden?

 132. adamus says:

  En China koopt voor de USD bodemschatten in Afrika. Ze moeten toch van die waardeloze 1000 miljard af.

 133. Dawg says:

  @135 Patrick

  Als de dollar z’n exclusieve reservestatus verliest zal de vraag er minder groot worden en daalt de ruilwaarde ervan in termen van andere valuta, olie of goud.

  Een Martin gitaar uit de States

  http://elderly.com/new_instruments/items/D45.htm

  kost dan nog steeds $ 7.500 (zucht) maar levert de Amerikanen bij export nu minder op in termen van buitenlandse goederen. Bijvoorbeeld eerst 750 kg Goudse kaas uit Nederland en bij halvering van de dollarkoers nog maar 375 kg van die kaas. Amerikanen zullen dus twee keer zoveel gitaren moeten maken en leveren aan Nederlanders om dezelfde hoeveelheid kaas te kopen. Op diet manier moeten ze het krediet gaan afbetalen dat de wereld ze een tijdlang renteloos heeft verstrekt. Voor olie en gou geldt hetzelfde verhaal.

  De Amerikanen nemen 25% van het mondiale olieverbruik voor hun rekening en daarvan wordt, dacht ik, driekwart geimporteerd. Wat kan een eigen supply betekenen in het licht van dit soort verhoudingen? Minder, waarschijnlijk dan die olie dan maar zelf te gaan halen in het Midden Oosten.

 134. adamus says:

  http://www.maurysmusic.com/inc/searchresults?s=muldaur&ss=muldaur&n=644359

  2 jaar geleden voor 2200 euris bij me thuis. 🙂

 135. dalen says:

  110.Okkie Zegt:

  Inderdaad okkie en dat is hetgeen mij ook verontrust.

  Het is net als in de aandelen: 1% wordt er rijk van en de rest verliest.

  10 % van je vermogen vind ik speculatief genoeg.

 136. adamus says:

  dawg, je ziet over het hoofd dat eiwitveevoeders nagenoeg geheel worden geïmporteerd. Denk aan soja.

 137. dalen says:

  @ 119

  “Heb t al eerder gezegd: ik heb goud en zilver, maar iets in me zegt dat we gefopt gaan worden en dat moment van “revaluation” weer 30 jaar vooruit wordt geschoven…”

  Ik zit ook aardig in goud en zilver. Fysiek al meer dan 30 jaar in de kluis liggen. Nog van de vorige bubble. Destijds gekocht nadat het ruim 50% was gedaald. Dat het nog eens 20% ging dalen had ik niet voorzien. Nu meer dan 30 jaar later is er met de nieuwe bubble pas winst.

  Ben het met iedereen eens dat het nu een andere tijd is maar ik pas er voor om (weer) achter de massa aan te lopen.

  Op ieder forum lees je dat je goud moet kopen. Kennelijk wordt er goed aan verdiend.

  Wie mijn goud en zilver voor 10% onder de huidige koers wil kopen is welkom.

 138. Dawg says:

  2 135 Patrick

  Als de dollar z’n reservestatus verliest gaan de konsekwenties daarvan trouwens nog wel wat verder dan alleen het directe goederen- en dienstenverkeer tussen de States en de rest van de wereld. Eigenlijk is het zo dat alles waarvan de waarde in dollars is uitgedrukt in de vuurlinie komt. Heb je bijvoorbeeld net als niet- Amerikaan een stapel T-bills, een stuk land in Texas of wat dan ook voor in dollars geprijsde activa gekocht dan zul je die misschien wel als een speer willen verkopen en zo snel mogelijk van de dollars proberen te raken. Omdie reden zou een koersdaling van de dollar misschien dus wel eens heel ver naar beneden kunnen doorschieten.

 139. Dawg says:

  @ 141 Adamus

  Nice

  @ 143

  “dawg, je ziet over het hoofd dat eiwitveevoeders nagenoeg geheel worden geïmporteerd. Denk aan soja.”

  Wat bedoel je daarmee?

 140. KariZ says:

  @125 de wijze waarop het Spaanse huishoudboekje herschreven gaat worden is een serieuze herwaardering van goud. En dan heb je het niet over 10/20% erbij…

  Freegold is de enige oplossing voor deze kredietcrisis. Door die floating goudprijs staat de euro vooraan in het rijtje beschikbare Fiat-currency van de toekomst. $ = dood.

  @Patrick…het IMF is niet degene die het spoorboekje van de toekomst gaan uitzetten. Dat zijn de arabieren en de aziaten.

  IMF verdwijnt van het toneel samen met de $ en haar vazallen.

  Ps. dat andere forum is ok. Of zat je daar al?

  ‘Zou de US met de bezetting van Irak, Afgh, koeweit etc. een voorschot nemen op die situatie om desnoods onder dwang de oliestroom te kunnen blijven garanderen? who knows.’

  VS gaan imploderen, zullen de troepen thuis nodig hebben.

  Bovendien, als het gezin thuis de hyperinflatie gekatapulteerd wordt, denk je dan dat manlief zin heeft om grotten uit te gaan zitten roken in het Tora Bora gebergte???…

  Ze gaan desnoods lopend naar huis.

 141. KariZ says:

  @144 ‘Ik zit ook aardig in goud en zilver. Fysiek al meer dan 30 jaar in de kluis liggen. Nog van de vorige bubble. Destijds gekocht nadat het ruim 50% was gedaald. Dat het nog eens 20% ging dalen had ik niet voorzien. Nu meer dan 30 jaar later is er met de nieuwe bubble pas winst. ‘

  Les A/FOA om te begrijpen waarom de prijs van fysiek omlaag is gemanipuleerd door middel van papier goud.

  Er is tijd gewonnen voor jou, je kinderen en je kleinkinderen die de mazzel hebben in het eurogebied te wonen en goud bij te kunnen kopen voor 1000,- per ounce.

  Waar gaat de goudprijs heen als de nederlandse pensioenfondsen uit hun winterslaap komen en 10% van hun vermogen in fysiek goud stoppen?

 142. KariZ says:

  @147… ‘Ze gaan desnoods lopend naar huis.

  En misschien moeten ze ook wel omdat ze de kerosine voor de hercules niet meer kunnen betalen.

  🙂

 143. Dawg says:

  “@125 de wijze waarop het Spaanse huishoudboekje herschreven gaat worden is een serieuze herwaardering van goud. En dan heb je het niet over 10/20% erbij…”

  Hoe gaat een opwaardering van goud dan al die huishoudingen (gezinnen, bedrijven, overheden)redden die zich zover in de schulden hebben gestoken dat ze niet meer dan 1% rente over die schuld kunnen dragen?

 144. adamus says:

  “dawg, je ziet over het hoofd dat eiwitveevoeders nagenoeg geheel worden geïmporteerd. Denk aan soja.”

  die soja wordt in usd betaald en ook geleverd door us bedrijven.

 145. nhz says:

  @136:
  inderdaad, daar zijn volop documenten over hoor. Deze strategie is al zeker 20 jaar in ontwikkeling, en wellicht wat opgevoerd omdat men Peak Oil ziet naderen. Het US Empire drijft op goedkope olie, net zoals het British Empire vroeger op goedkope kolen dreef. Overigens heeft NL zijn afgesproken deel al binnen hoor, vraag maar eens aan Shell. Heeft samen met twee anderen de olie/gasbronnen van Iraq mogen verdelen, precies zoals ze begin 2001 al hadden afgesproken.

  @143:
  als Nederland alles met eigen grond moest doen dan zou om te beginnen iedereen verplicht vegetarier moeten worden, en op een streng dieet. En zelfs dan zal er nog wel onvoldoende land zijn voor 17 miljoen consumenten. Oftewel, import van voedsel, direct of indirect, is onontkoombaar voor Nederland. Dit kan een groot probleem blijken als de gevestigde economische orde instort.

  @147:
  “@Patrick…het IMF is niet degene die het spoorboekje van de toekomst gaan uitzetten. Dat zijn de arabieren en de aziaten.”

  simplistisch, deze groepen hebben een totaal verschillende cultuur, en heel verschillende belangen.

  @148:
  als de pensioenfondsen massaal in goud gaan dan ga ik alles verkopen.

  @149:
  yep, Amerikaanse leger is de grootste energieconsument ter wereld.

 146. ll says:

  @ Juan, hier kan je vinden dat van 2005 tot 2008 er bijna niets verandert bij de banken aan hypotheken, maar wel naar off-balance verschuift, maar…. bij de verzekeraars, het hypotheek bedrag verdubbelde, en NIETS off-balance staat geregistreerd.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70043&D1=0-31&D2=1-2&D3=(l-3)-l&VW=T

 147. Dawg says:

  @ 151 adamus,

  Ja,soja, Martins, Fenders… you name it. En we gaan er alleen maar meer van kopen als de dollar minder waard wordt t.o.v. de euro. Maar dat was toch ook de bedoeling? Dat de Yanks meer waar zouden gaan leveren voor hun dollar? Dat is op langere termijn misschien nog gunstig voor de doorsnee Amerikaan zelf ook. Wat heb je er aan als door je overgewaardeerde munt de industriele banen met een hoge toegevoegde waarde per werknemer onnodig verplaatst worden naar lage lonen landen en vervangen door baantjes bij de Wallmart waarvan je er twee moet hebben om rond te komen.
  Is alleen leuk voor een managerselite die op die manier de winsten van de globalisering naar zich toe trekt. Om het maar een beetje zwart-wit te stellen.

  Ik zou die Yanks sowieso niet zomaar afschrijven. ‘t Is in mijn ogen toch wel een heel zelfbewust en dynamisch volkje dat niet voor niets zo’n belangrijk stempel of de na-oorlogse geschiedenis heeft kunnen gedrukt.

 148. Peter2 says:

  @152: nhz,

  “als de pensioenfondsen massaal in goud gaan dan ga ik alles verkopen.”

  Ik zat precies hetzelfde te denken 🙂

 149. Peter2 says:

  @52: nhz,

  “als Nederland alles met eigen grond moest doen dan zou om te beginnen iedereen verplicht vegetariër moeten worden”

  Ok, maar voeg Nederland economisch samen met Duitsland, Denemarken, België en misschien Groot Brittannië, en wat het je dan?

  Volgens mij is er dan een redelijke dekking van resources en kennis om er een redelijk hoog welvaartsniveau op na te houden.

  Ik ben het met je eens dat Nederland op zich, weel e krap bemeten is, maar we zijn natuurlijk niet voor niets een handelsnatie geworden!

 150. KariZ says:

  ‘simplistisch, deze groepen hebben een totaal verschillende cultuur, en heel verschillende belangen.’

  Soms hoef je de dingen niet moeilijker te maken dan ze zijn. De euro en de $ voeren een strijd. Geen strijd om waarde maar 1 om gebruik.

  Of dacht je dat het toeval was dat de $ in waarde daalt sinds de euro is ingevoerd. De chinezen en Arab. hebben nu een alternatief.

  Euro heeft een relatie met goud omdat deze ‘free floating’ gewaardeerd wordt op de balans van de ECB.

  De arabieren en chinezen die hun kostbare grondstoffen en eindprodukten exporteren naar de VS en betaald krijgen in vers geprinte $ (VS heeft al sinds begin jaren ’80 een handelstekort meen ik), zijn daar wel gevoelig voor. 🙂 Dus nogmaals het IMF bepaald niet waar we heen gaan.

  ‘Hoe gaat een opwaardering van goud dan al die huishoudingen (gezinnen, bedrijven, overheden)redden die zich zover in de schulden hebben gestoken dat ze niet meer dan 1% rente over die schuld kunnen dragen?’

  Om het simpel te zeggen: er gaat afgeschreven worden op schulden, terwijl de bezittingen (goudreserve) opgewaardeerd zal worden.

  “als de pensioenfondsen massaal in goud gaan dan ga ik alles verkopen.”

  Jouw papiergoud is dan allang in rook op Niek. 😉

 151. KariZ says:

  Peter2 Zegt:

  ‘Ik zat precies hetzelfde te denken’

  Mag ik aanraden veilige VS staatsobligaties…al 30 jaar een gegarandeerd rendement.

  Of dichter bij huis, een ouderwetse spaarrekening bij de ING of ABN. De toppers daar zorgen er goed voor.

 152. KariZ says:

  Vers van de pers, doe ermee wat je wilt. Vind je goud duur/overgewaardeerd, of heb je iets anders wat beter bij je past…so be it. Ieder maakt zijn eigen keuzes.

  http://www.safehaven.com/article/17912/mapping-the-tipping-points

 153. adamus says:

  Ok, maar voeg Nederland economisch samen met Duitsland, Denemarken, België en misschien Groot Brittannië, en wat het je dan?

  laat Uk maar zitten, die waren in WO2 voor het laatst zelfvoorzienend. De huidige situatie draaien ze niet meer terug, dus liever niet op de schouders van het vaste land. Laat ze maar lekker huichelen met VS.

  Pensioenfondsen in goud? Ze worden genationaliseerd, dus misschien via die weg. Kan de overheid die afgeroomde 22 miljard er weer in terug laten vloeien, nu in €’s 😉

  IMf heeft Griekenland usd’s geleend, zodat ze hun euroschulden kunnen betalen. Tjsa.

 154. bigD says:

  @adamus(161)
  Pensioenfondsen in goud? Ze worden genationaliseerd, dus misschien via die weg.

  Precies! Opmerking van de week wat mij betreft.

 155. ll says:

  Wij lenen ons dagelijks geld aan de bank, [ voor de bank is dit eigen vermogen ] , wij zijn op dat moment ons geld kwijt, uitgeleend, en krijgen hiervoor rente, er is hiervoor geen onderpand van de bank [ wel een garantiestelling door het Rijk ]

  Wij lenen geld van de bank als zijnde hypotheek, met als onderpand huis, bedrijf etc. Nu is ons huis, bedrijf pas van onszelf als alles is betaald, tot die tijd is er een schuld, aan de bank.

  Waarom mogen de banken het geld dat ze LENEN [ schulden ] rekenen als eigen vermogen.

  Staatsleningen zijn bij de Bank gerekend als eigen vermogen, maar bij de Staat als schulden voor de bank.

  Het geld wordt als het ware als dubbel vermogen gerekend.

  Wij betalen vermogensbelasting voor geld, dat bij de bank staat geparkeerd, en dat bij de bank ook nog eens een keer vermogen is. [ 2 x vermogen dus ]

  Ik heb dit nooit kunnen ontwarren, iemand. ?

 156. Goudbelegger says:

  Lees hier ook weer eens wat. Inderdaad, Adamus weer met een goede tekst. Pensioenfondsen moeten wat mij betreft minimaal 50% tekort gaan komen vanaf nu, beginnende dit jaar met een paar pensioenfondsen en een paar procent tot praktisch alle en 50%. Gewoon omdat ze teveel beloven, werken met standaardrekenmodelletjes maar begrijpen de onderliggende zaken niet. Klein voorbeeldje, ‘de rente daalt’, dat kon niemand voorzien, ooit over nagedacht dat als alle pensioenfondsen zekerheid zoeken en in staatsleningen gaan de rente automatisch door henzelf daalt..

  Als de dekkingsgraad naar 50% gaat dan wordt het interessant. Dan zitten we ook in een echte crisis, brood Euro 20 door inflatie en schaarste van graan, pensioen nog maar 50% van wat belooft, dan mag je klagen. Dat mensen het nu over ‘de crisis’ hebben is een belediging voor degenen die het echt zwaar hebben en hadden ooit, geeft aan hoe naief we als Westen zijn.

 157. Okkie says:

  @Kariz nr.161:
  Met de tempobeurs en straks met het asociale leenstelsel wordt het steeds onaantrekkelijker om voor een bètastudie te kiezen terwijl het salaris relatief laag is.

 158. Goudbelegger says:

  En deze dan.. Alles een scam..

  Also, had this other millionaire friend who would follow unethical CEO’s as they went from one company to another. These bad guys would build up the stock price thru creative accounting, and then advise their friends to sell short. I know it was sick, but I watched it happen.

 159. Goudbelegger says:

  @160 goed artikel. Iedereen een fake studie, iedereen rijk. Alles een scam.

  ——

  In plaats van de moeilijke bètavakken prefereren studenten in toenemende mate een van de zogenaamde gammastudies: rechten, economie, bedrijfskunde, sociologie. Vooral de groei van bedrijfskunde is spectaculair.

 160. adamus says:

  GB ambitie van bètas is ook nog een punt.
  Je hoeft als B geen flikker uit te voeren op de middelbare school, vooral als wiskundeA nog omgeruild wordt voor B. 7 vakjes cultuur en minimumlijen is onze ervaring hier.
  Verder vinden ze dat Alpha’s teveel ouwehoeren, toevallig maken A’s wel overal de dienst uit.

 161. Dawg says:

  @ 163 ll

  “Waarom mogen de banken het geld dat ze LENEN [ schulden ] rekenen als eigen vermogen?””

  Antwoord: dat mogen ze niet.

  Een bank heeft bezittingen (kas, vorderingen of vaste activa) en die zie je op de debetkant van de balans. Die bezittingen zijn op een bepaalde manier gefinancierd. Met schulden (ofwel vreemd vermogen) zoals jouw spaargeld of het geld op je betaalrekening, deposito’s, obligaties etc. of met eigen vermogen (aandeelhouderskapitaal, reserves, winsten etc).

  Het eigen vermogen van een bedrijf is eigenlijk een restpost, het saldo van de bezittingen – de schulden.
  Gaat er bijvoorbeeld een debiteur van de bank failliet, dan moet de bank aan de debetkant van de balans een deel van de vorderingen afschrijven. Het saldo bezittingen – schulden wordt dan kleiner waardoor het eigen vermogen van de bank daalt. Aan de creditkant van de bank wordt dan gelijktijdig van de winst afgeboekt. En als het verlies erg groot is van de reserves.

 162. Dawg says:

  @ 164 Goudbelegger

  Met de pensioenfondsen kan van alles mis zijn of nog gaan, maar wat Donner nu doet maakt alles alleen maar erger.

  Een pensioenfonds moet rekenen met de lange termijn. De (reken)rente is heel laag en dat leidt bij het contant maken van de toekomstige verplichtingen tot hoge bedragen en dus een lage dekkingsgraad.

  Hoe lang denk jij dat die rente nog zo laag zal blijven met al die schulden? Moeten we als volgend jaar de rente naar 8% gaat en het theoretische dekkingspercentage naar 200% acuut gaan juichen en de pensioenpremies halveren. Of is het dan misschien toch verstandiger wat conservatiever te zijn en uit te gaan van rentes die in de buurt van een lange termijn gemiddelde liggen.

 163. Goudbelegger says:

  @168 misschien is er ook niks aan de hand en zitten we in een maatschappij waar de techniek ervoor gezorgd heeft dat we ons voor 90% bezig kunnen houden met dienstverlening en entertainment?? Ik weet het niet.

  @170 Dat is te gedetailleerd redeneren imho. Volgens mij kunnen de pensioenen in het Westen gewoon niet, ‘werken’ tot 57 in de jaren ’90, zal nu 60 zijn, dan 20 jaar leven als een prins. De rente, koersen van aandelen etc. passen zich daar op aan. Is dus precies omgekeerd redeneren, volgens mij de enige goede manier voor deze materie. Zo kan de overheid mooi alles aanvullen wat een deel van de bevolking wil, kun je ook heel mooi gaan rekenen maar resultaat zal inflatie zijn of extreem hogere belastingen, de werkenden worden dan nog harder gepakt. De situatie van het Westen samengevat; ‘No way out’.

 164. Okkie says:

  @adamus:
  Dat wiskunde B gemakkelijker zou zijn dan wiskunde A, is geouwehoer. Het verschil tussen alpha, beta en gamma is je kennelijk niet duidelijk.

 165. Okkie says:

  @dawg:
  Het lijkt me niet de bedoeling dat men afhankelijk van de economische situatie de rekenrente gaat aanpassen. Veel pensioenen hebben een hoge rente van 7-8% nodig om aan een dekkingsgraad van 100% te komen domweg omdat er te weinig premies zijn ingelegd. De kans dat de dekkingsgraad naar 200% lijkt me heel klein, zeker als er nog eens geïndexeerd moet worden.

 166. Dawg says:

  @171 Goudbelegger

  Nederland heeft op dit moment ruim 2 miljoen 65-plussers. Op het toppunt van de vergrijzing, zo rond 2040, zullen dat er naar verwachting 4,4 mln zijn.

  Hoe we de oudedagsvoorziening van huidige en toekomstige 65-plussers dan ook financieren er is GEEN ontkomen aan het feit dat in de toekomst een (iets) kleinere beroepsbevolking in economisch opzicht en anderszins moet gaan zorgen voor een ruim dubbel zo grote groep 65-plussers als nu het geval is. Die toekomstige bejaarden leggen een claim op het inkomen van de toekomstige beroepsbevolking, onafhankelijk van het feit of ze nu veel, weinig of helemaal niets sparen.

  Zouden de toekomstige bejaarden nu helemaal niets sparen en hun oudedagsvoorziening uitsluitend uit een omslagsysteem als de AOW ontvangen, dan zullen de premies voor de werkenden in de toekomst flink op kunnen lopen.
  “Asociaal”, hoor ik de jongere generaties al roepen. “Wij moeten straks dubbel gaan betalen voor die grijze prop die het verdomde te sparen”.

  Maar stel nu dat die toekomstige bejaarden wel een kostendekkende oudedagsvoorziening bij elkaar sparen via de pensioenfondsen. en in de toekomst helemaal geen AOW nodig hebben. Ontspringen de jongere generaties dan de dans? Vergeet het maar. In plaats van dat de 65-plussers hun inkomensclaims nu via de AOW realiseren loopt die claim via het kapitaalinkomen van de pensioenfondsen. In beide gevallen blijft er, bij gelijke pensioenen, minder looninkomen voor de werkenden over.

 167. Dawg says:

  @ 173 Okkie,

  “Het lijkt me niet de bedoeling dat men afhankelijk van de economische situatie de rekenrente gaat aanpassen.”

  Wat precies de bedoeling is weet ik niet, maar bij de berekening van de dekkingsgraad wordt in ieder geval geen rekenrente gehanteerd die in de buurt komt van een voor een pensioenfonds relevant lange termijn gemiddelde, maar veel meer een soort dagkoers.

  Premies zijn al weer een tijd op kostendekkend niveau, maar tegen een mondiale collapse van de vermogensmarkten is zelfs het beste pensioenfonds niet opgewassen.

 168. Dawg says:

  @ 171 Goudbelegger

  Denk hier maar eens over na:

  Een individu kan sparen voor de toekomst. Een heel land kan dat niet.

  en:

  Je kan geen brood eten wat nog niet gebakken is.

 169. Okkie says:

  @Dawg:
  Wat is kostendekkend als er geen enkele buffer wordt ingebouwd voor slechtere tijden? Bijvoorbeeld het SPOA (pensioenfonds apothekers) heeft altijd de gewoonte gehad om als er tussen de verplichtingen en de bezittingen een marge zat van 10 – 20% de pensioenen te verhogen.
  http://www.spoa.nl/spoa/assets/File/100701Notulen_Ledenvergadering.pdf
  Al in 2003 dus ruim voor de inzakkende rente, was er sprake van een herstelplan.
  http://www.volkskrant.nl/economie/article1411217.ece/Apothekers_gaan_onbezoldigd_het_schip_in

 170. RealisT says:

  @Dawg

  Ik ben benieuwd wat jij en natuurlijk ook alle anderen hier vinden van het onderstaande artikel:

  http://www.meervrijheid.nl/?pagina=2286

  Met name de vrijheid om zelf een pensioenbank te kiezen zonder de gebruikelijke pensioenbreuk als je van baan verandert lijken mij een uitstekende zaak. Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat wij hier ook naar een dergelijke oplossing toe zullen gaan.

  Over het behaalde gem. rendement van 9% ben ik overigens erg sceptisch.

 171. Okkie says:

  @Dawg
  Toevoeging over de rekenrente: natuurlijk zou het beter zijn als er gerekend werd met een rente over de langere termijn. Het probleem zit erin dat men bij een hoge rente ook uitging van de korte termijn, waardoor er in feite sprake was van een schijndekking. Ik vind een daling van de rente geen argument om ineens op een andere methodiek over te stappen. Frank Kalshoven stipte zaterdag in zijn column aan dat het niet ondenkbaar is dat de rente zo laag blijft. Je kunt het niet maken naar toekomstige generaties om dat risico te nemen.

 172. Dawg says:

  @ 177 Okkie,

  Ik denk dat insiders je nog heel wat schandalen en schandaaltjes over het reilen en zeilen van pensioenfondsen zouden kunnen vertellen. Lees bevoorbeeld de onderstaande links maar eens. Daar probeert Aegon letterlijk de pensioenen van havenwerkers te stelen:
  http://www.havenpensioen.nl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=53&Itemid=66

  Mismanagement, te lage premies in de jaren ’90 vanwege veronderstelde overreserves, ik geloof je bij voorbaat. Desalniettemin kan je toch zggen dat Nederland grosso modo heel lang een solide
  pensioenstelsel heeft gehad. maar sindshet opgang komen van de kredietcrisis hebben de bedrijfspensioenfondsen meer dan 200 miljard euro van hun vermogen verloren. Ik geloof dat dat een kwart van het totaal is. Als de economie en de rendementen weer opveren kan zo’n verlies kan weer net zo snel verdwijnen als het gekomen is. Maar hoe waarschijnlijk is dat? Ik zie ons veel eerder double dippen en dan gaat er misschien een nog groter deel van het vermogen aan gort. Hoe hoog moeten je buffers zijn als je je vermogen wil beschermen tegen een economisch tij als waar we nu in zitten?

 173. Dawg says:

  @ 178 Realist,

  Dat idee wordt hoe langer hoe aantrekkelijker. Het stelsel wat we nu hebben had decennia lang het voordeel dat de deelnemer een welvaartsvast pensioen kreeg gegerandeerd in de vorm van bruto 70% van het laatstverdiende loon.

  Inmiddels blijken die garanties niet zo solide: persioen /AOW
  wordt al een tijd niet of niet volledig geindexeerd aan de inflatie, de pensioenleeftijd wordt opgeschoven en inmiddels worden nu ook de uitkeringen verlaagd. Ondertussen praat en beslist iedereen over jouw pensioen alsof het hun eigen geld was en niet jouw (opgespaarde) loon.

  ‘t Voordeel van het Chillense syteem lijkt me dat je meer zeggenschap houdt over je pensioen en tegelijkertijd toch de voordelen van collectief beleggen plukt. Plus natuurlijk die flexibiliteit bij het vernaderen van baan. Geen gerarandeerde uitkering, maar ja wat zijn pensioengaranties waard? Een individueel pensioenfonds kan je nog herverzekeren maar bij een syteemcrisis die alle fondsen leegschudt is er geen herverzekeraar die zo’n verlies kan wegkoppen. Er is geen schadeverkeraar, hoe solide ook, die overeind blijft als alle huizen gelijktijdig in de fik vliegen.

 174. ll says:

  Uitkeren, nu, stante pede, iedereen krijgt waar hij recht op heeft, en zoekt het dan zelf verder maar uit.

  En opheffen.

  Goed voor de economie.

  600 miljard, echt geld…….

 175. Dawg says:

  @182 ll

  Dat vermogen ligt niet in het grote geldpakhuis van Dagober Duck. Het is belegd. Die beleggingen moet je eert liquideren. Is niet zo goed voor de koersen (en dus de opbrengst van die liquidatie) als pensioenfondsen stante pede
  hun obligaties, aandelen en onroerend goed in de verkoop gooien.

 176. ll says:

  Kijk Dawg, dat is nu precies het probleem, de pensioenfondsen hebben het geld niet, en krijgen het waarschijnlijk op middellange en lange periode niet meer terug.

  Stel je eens voor, een lange rente onder de 2%, en een beurs die nog eens halveert.

  Daar moet je nu rekening mee houden.

  Nu is de tijd daar.

 177. FT says:

  Ach een beetje geduld, de problemen zijn bijna opgelost 😉

  http://www.bnr.nl/artikel/20087636/thinktank-verwacht-sterke-rentestijging

 178. ll says:

  Gaan we lekker W.Middelkoop spekken.

 179. Dawg says:

  @171 Goudbelegger

  Als ik me tot het autochtone deel van de bevolking beperk heeft Nederlands 5.280.000 werknemers die een aanvullend pensioenregeling hebben er

  * 2.340.000 (=44%) een aanvullend pensioen van gemiddeld 375 euro bruto

  * 2.385300 (=45%) een aanvullend pensioen van

 180. Dawg says:

  @187 continue

  * 2.385300 (=45%) een aanvullend pensioen van 1541 euro bruto per maand

  * 401.000 (7,5%) een aanvullend pensioen van 2.180 bruto per maand

  *

 181. Dawg says:

  @ 184 ll

  Wat ook het probleem is van de fondsen, het liquideren ervan op dit moment zal die problemen
  alleen maar groter maken. Of denk je dat de kopers in de rij zullen staan om de hoofdprijs te betalen voor de activa van een fonds met beleggingen die te weinig opbrengen.

 182. Dawg says:

  @ 185 FT

  Elk voordeel hep zijn nadeel.

  De rendement op de pensioenfondsen loopt op, maar de op de staatsschuld te betalen rente ook.

  Inflatie dan maar?

  Op die manier wordt de last van de staatsschuld minder, maar wordt het vermogen van de pensioenfonds weer kleiner. Alles in reele termen.

  Als de staatschuld nu zo’n 400 miljard groot is en het pensioenvermogen 600 miljard, dan moet de staat gewoon even 200 miljard bijlenen bij de pensioenfondsen. Zijn we immuum voor zowel inflatie als een rentestijging of daling. Hehe.

 183. ll says:

  Juist Dawg, natuurlijk heb je gelijk, maar iets is beter dan niets.

  En wachten tot de rente weer gaat oplopen….. nou zal ja toch wel een paar jaar moeten wachten, als het al lukt, en dat is nou net de vraag, dus gokken op hogere rente’s en een hogere beurswaardering, ok, maar niet met mijn geld.

  Waarom hebben de pensioenfondsen, behalve Rabo zich niet ingedekt tegen lagere rente’s. Dat is heel dom geweest, speculeren met andermans geld.

 184. Dawg says:

  @ 191 ll

  En wie gaat die fondsen dan kopen? In Nederland wordt onder normale omstandigheden zo’n 30 of 40 miljard per jaar gespaard.

 185. ll says:

  Kortom, zoals E. Mecking al schreef in 2004, we gaan van het Switserleven-gevoel naar een Switserleven-syndroom.

 186. Dawg says:

  @ 193 ll

  Is die comment bedoeld als antwoord op mijn vraag van @192?

  Zou je je comment dan kunnen toelichten?

 187. adamus says:

  GB Pensioenfondsen zijn een probleem, ze horen m.i. tot het “systeem”, net zoals banken. Zijn eigenlijk een soort van ZBO’s waar wij/de staat garant voor staan. Banken hebben het geld zoek geholpen en wat er bij de pensioenfondsen nog staat kan min of meer bij de bij de overheid gevoegd worden. Volgens de Hond zijn enquete wil een deel van de pensioengekorten dat de staat het tekort (afstempelen) bijpast. Maar ondertussen moet er van alles en nog wat ondersteund worden en zijn we allemaal eigen risicodrager, een grote onderlinge verzekering met het verschil dat de leden niets te vertellen hebben.

 188. adamus says:

  Leuk op het NOS journaal over de opvolging van Wellink. Allemaal ouderwetse macro-economen werden als kanshebber genoemd.
  Balkenende werd ook genoemd; tenslotte was hij ook een goede econoom 🙂

 189. adamus says:

  Waarom hebben de pensioenfondsen, behalve Rabo zich niet ingedekt tegen lagere rente’s

  omdat het geen pensioenverzekeraars zijn? Zijn hebben een ander schema van inleg en uitbetalen.

 190. sven says:

  @ FT

  En gij geleuft da ?

 191. Dawg says:

  @196 adamus

  De kredietcrisis zal ongetwijfeld de zwakke plekken van ons bancaire en verzekeringsstelsel gaan blootleggen. Toch geloof ik dat de grote oorzaak van die crisis uiteindelijk de veel te sterke kredietgroei in de afgelopen jaren is geweest.Die groei is een aantal malen groter geweest dan de inkomensgroei en dat moet dus vroeg of laat een keertje spaak lopen, want het zijn uiteindelijk die inkomens waaruit de rentelasten op dat krediet betaald moeten worden.

  Het maakt daarbij niet uit of er tegenover die kredietgroei voldoende besparingen staan, want het probleem is dat simpelweg dat teveel debiteuren insolvabel zijn geworden. Dat betekent dat de schuldeisers (de spaarders dus) de klos zijn. Hun besparingen gaan geheel of gedeeltelijk in rook op.

 192. FT says:

  Sven, tuurlijk. De knipoog zegt toch genoeg 🙂

 193. nhz says:

  @160,165:
  betastudies schijnen de laatste tijd vooral nog populair te zijn bij allochtone meisjes; blijkbaar de enige groep die niet alleen naar centen kijken, en toevallig precies ook de groep die meneer W het land uit wil hebben. Mooi, dan heeft de polder straks alleen nog financiele dienstverlening (en politie) als activiteit.

  Bij mij in de stad zit een nep-universiteit waar iedereen twee jaar studeert met meer dan twintig vakken (inclusief muziek en heel veel gamme flauwekul); kan je nagaan hoe degelijk dat is, maar het wordt wel vet gesubsidieerd, en levert de studentjes met minimale moeite supervette baantjes op. Zo’n nep-titel levert een veel hoger inkomen op dan jarenlang studeren in een beta richting.

  @167:
  “toevallig maken A’s wel overal de dienst uit.”

  tja, door gebrek aan capaciteiten komt men vanzelf bovendrijven. En als je echt nergens geschikt voor bent kun je altijd nog de politiek in.

  @170, Dawg:
  en hoe denk jij dat het met de dekkingsgraad gaat als de rente strakt naar 5 of 10% gaat? de fondsen hebben zich volgevreten met obli’s, precies op de top van de 30-jarige obli bubble. Vastgoed zal ook niet echt renderen onder die omstandigheden. Ik ben echt niet verbaasd als ze binnen 5 jaar onder 50% dekking zitten.

  @172:
  heeft weinig met studeren en ambitie te maken; mijn ervaring is dat het gros van de alfa’s wiskunde 2 nooit en te nimmer zal snappen, ook niet als ze er hun best voor doen. Je moet er gewoon aanleg voor hebben en dat heeft een groot deel van het volk gewoon niet (ook al doen ze bij PvdA etc. alsof iedereen alles kan met de juiste leraar).

  @174:
  het is denk ik zinniger om te kijken hoeveel werk er gedaan moet worden om al die bejaarden op het door hun geambieerde welvaartsnivo te verzorgen. En dat zal gewoon onhaalbaar blijken met een sterk krimpende beroepsbevolking. Een economie moet tenslotte meer doen dan revalidatie, luiers verschonen etc. Het in geld uitdrukken maakt het alleen maar extra gecompliceerd.

  @180:
  het systeem is helemaal niet solide; het is in grote lijnen een pyramidespel net als de huizenmarkt. Allerlei discussies over rekenrente etc. veranderen daar niks aan. Het KAN gewoon niet, met +/- 30 jaar werken sparen voor 30 jaar riant pensioen.

  @182:
  “iedereen krijgt waar hij recht op heeft”
  maar dat geld is er dus helemaal niet, behalve als we heel veel geld gaan bijdrukken en dan is iedereen boos.

  @196:
  “Volgens de Hond zijn enquete wil een deel van de pensioengekorten dat de staat het tekort (afstempelen) bijpast.”

  ik zou zeggen, laat de staat dan maar beginnen met de centjes incasseren bij de pensioengekorten die het bijgepaste geld krijgen, want daar valt dan wat te halen 🙂
  stelletje asociale egoisten…

  @200:
  yep, maar hiervoor moet nog wel een belangrijke politieke afweging gemaakt worden. Ik zou zeggen: laat de veroorzakers, de mensen die teveel krediet opgenomen hebben (o.a. de scheefleners) eerst maar eens minstens 20 jaar lang maximaal bloeden, voordat we de spaarders (de minst verantwoordelijke partij) er voor op laten draaien. Maar aangezien de hele regering tegenwoordig uit socialisten bestaat denk ik toch dat ze alles op het bordje van de spaarder gaan schuiven 🙁

 194. Goudbelegger says:

  @183 je zegt dat de pensioenen nu niet verkocht moeten worden. Maar dat moeten ze uiteindelijk toch altijd???????????? Al die ‘goede’ beleggingen moeten een keer verkocht worden voor dat pensioen, VOOR EEN VEEL HOGERE PRIJS…. En als tevelen dat tegelijk willen kan dat niet meer. Pensioenen zoals we die in het Westen willen kunnen dus niet. De enige manier is zoals ll al zegt, iedereen doet het zelf of kiest zelf het pensioenfonds en een aantal zal het goed doen en de meesten niet, er is geen andere mogelijkheid. Maar dat wil nu niemand horen dus worden alle pensioenen tegelijk enorm verminderd, denk zelf minimaal 50%, door inflatie.

  —-

  Dat vermogen ligt niet in het grote geldpakhuis van Dagober Duck. Het is belegd. Die beleggingen moet je eert liquideren. Is niet zo goed voor de koersen (en dus de opbrengst van die liquidatie) als pensioenfondsen stante pede
  hun obligaties, aandelen en onroerend goed in de verkoop gooien.

 195. adamus says:

  betastudies schijnen de laatste tijd vooral nog populair te zijn bij allochtone meisjes; blijkbaar de enige groep die niet alleen naar centen kijken,

  en dat is wel logisch. Het was ook ooit populair bij jongetjes van het platteland waarvan de eerste taal eigenlijk het dialect was. Je omzeilt met die keuze veel geOH.

 196. Goudbelegger says:

  @202/ 160 soms verbaas je me nhz, meisjes die een beta studie doen, geloof je het zelf? En al zouden een aantal de studie afronden, wat bijna niet kan, denk je dan dat ze dingen kunnen uitvinden die onze welvaart vergroten?

  Ik ben bij zo’n 20 ingenieursbureau’s geweest die allerlei ingewikkelde zaken ontwerpen, heb er af en toe een vrouw gezien, bij de receptie. Dat mensen echt geloven dat mannen en vrouwen gelijk zijn is wel een van de meest absurde resultaten van onze geleveragede scam cultuur.

 197. Ain says:

  @ 205 🙂

  “meisjes die een beta studie doen, geloof je het zelf? En al zouden een aantal de studie afronden, wat bijna niet kan, denk je dan dat ze dingen kunnen uitvinden die onze welvaart vergroten?”

  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 198. Dawg says:

  @ 202 nzh

  * 170 Als de rente te snel oploopt zakken de obligatiekoersen als een baksteen en worden de fondsen nog een keer gescalpeerd.

  * 174 ‘k Zeg in feite hetzelfde: de wijze van finaciering (omslag of kapitaaldekking) van de oudedag doet minder ter zake als vaak wordt gesuggereerd. Je blijft zitten met het feit dat door de vergrijzing een kleiner aantal actieven moet zorgen voor een grotere groep in-actieven.

  * 180 Dertig jaar werken voor dertig jaar riant pensioen” dat moet een dichterlijke oeverdrijving zijn. Met het verdwijnen van de VUT werkt iedereen straks weer 40 of meer jaar voor een pensioen dat bij de huidige levensverwachting 15 jaar uitgekeerd gaat worden.

  En wat heet riant? De groep werknemers met een bruto jaarinkomen tot 25.000 euro bouwt een pensioen op van gemiddeld 375 bruto per maand.
  Je praat dan over 44% van het totaal aan werknemers, In de groep met een inkomen tussen de 25000 en 50.000 zijn deze cijfers 1541 euro en 45%.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71765ned&D1=a&D2=0&D3=0&D4=0&D5=1-3&D6=0&D7=1-4&D8=1-3&HD=080627-0732&HDR=G7,G2,G3,G5,T&STB=G1,G4,G6

  Vorig jaar was de totale pensioeninleg 25 miljard en werd 20 miljard uitgekeerd. Piramidespel? Kan je dat aantonen?

 199. Dawg says:

  @ 202 nzh

  * 200 Wie gaat er opdraaien voor de insolventies? Da’s natuurlijk de hamvraag.

  Zolang de rente zo laag blijft worden de schulden alleen maar groter. Maar een hogere rente kan het syteem niet meer hebben. Straffe bezuinigingen veroorzaken een krimp die de reele schuldenlast alleen maar zwaarder maakt. Ik vrees dat alleen inflatie over blijft. Op die manier verplaats je vermogen van de schuldeisers naar de “schuldigen”.

 200. Dawg says:

  @ 203 Goudbelegger

  Als de rentes op een verantwoord niveau waren gehouden hadden we die hele kredietcrisis niet gehad en hadden de pensioenfondsen een adequaat rendement kunnen boeken.

  Alleen al vanwege die rendementen hoeven de beleggingen van pensioenfondsen niet voor een veel hogere prijs verkocht te worden en zeker niet en mass tegen een veel hogere prijs.

 201. Dawg says:

  @ 209

  correctie:… en zeker niet en masse en in een slechte markt.

 202. Dawg says:

  @ 205 Goudbelegger

  Ooit werd aan Jack Nicholson gevraagd hoe hij als regisseur zijn actrices toch zulke overtuigende typetjes kon laten neerzetten. “Makkelijk zat”, zei Jack.

  “I think of a man, and I take away all logic”

  Uiteraard is dit een grapje. De stomste fout die een man kan maken is om de intelligentie van een vrouw te onderschatten.

 203. Ain says:

  @211 Dawg begrijpt het! 😉

  “De stomste fout die een man kan maken is om de intelligentie van een vrouw te onderschatten.”

  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 204. ll says:

  Als blijkt dat de ratings verkeerd waren op de hiphoptheken, zoals blijkt bij Well’s Fargo, die zegt dat de lading nog geen 50% waarde is van de dekking, zitten hier de banken ook nog eens in de problemen, en zal er nog het een en ander moeten worden afgeboekt. Immers de rating-agency’s zijn dezelfden als in the US.

  http://www.nytimes.com/2010/08/20/business/20norris.html?_r=2&pagewanted=1&ref=economy

 205. Goudbelegger says:

  @211 nee, de stomste fout die een man kan maken is de intelligentie van vrouwen overschatten. Als je echt denkt dat vrouwen intelligent zijn heb je niet geleefd.

  Betekent niet dat ze slecht zijn, vrouwen zijn natuurlijk fantastisch maar dan vooral hun uiterlijk en zorgzaamheid, intelligentie hebben ze niet maar dat hoeft toch ook helemaal niet.

 206. Goudbelegger says:

  @202/ 170 dat begrijp ik inderdaad niet. Rente daalt, obligaties stijgen, pensioenfondsen hebben veel obligaties, dalende rente is dan toch goed?

  @209 rente op een verantwoord niveau moet wel opgebracht worden door de private sector voor een deel. Als die niet zo veel geld kunnen verdienen dat ze bijvoorbeeld 9% rente aan de bank kunnen betalen dan gaat die rente naar 5% of 2%, je kan de rente niet zomaar ergens op zetten. Wel de korte van de centrale bank maar de lange wordt toch echt min of meer in de vrije markt bepaald.

 207. Nothus says:

  @201, FT:

  De thinktank geeft de kromme redenering die nodig is om van recessie/recovery naar inflatie en printen te komen. Raad aan: goed lezen, wellicht de echte Von Mises er op naslaan (Theory of Money and Credit).

  Hoe houdbaar denk je zelf dat de austerity is?

  Nog een tipje van de sluier: partial sterilization…

  Wie em snapt, kan nog goed binnenlopen de komende tijd.

 208. dalen says:

  @ 214 goudbelegger

  “Betekent niet dat ze slecht zijn ….. intelligentie hebben ze niet maar dat hoeft toch ook helemaal niet.”

  Met deze uitspraak bewijs je precies het tegenovergestelde en zegt het iets over je eigen intelligentie.

  Even wat anders

  HR had een aardige uitspraak. Volgens de Hoge Raad is de waarde van het aandeel van een appartementseigenaar in een VvE belast in box 3 van de Wet inkomstenbelasting 2001 (inkomen uit sparen en beleggen) en niet in box 1 (inkomen uit werk en woning. Dit betekent dus dat de rente NIET aftrekbaar is.

  http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BL7268&u_ljn=BL7268

 209. Goudbelegger says:

  @217 onvoorstelbaar altijd weer hoe de leugen zo overtuigend verkondigd kan worden.

  @216 wat bedoel je precies? Zie zelf geen enkele reden meer waarom iemand reguliere aandelen zou kopen, betekent bijna altijd dat de markt op een dieptepunt is en enorm gaat stijgen… : I

 210. nhz says:

  @204:
  het is vooral een vorm van emancipatie heb ik begrepen, in de techniek kun je bij uitstek je eigen kapaciteiten tot hun recht laten komen (als je er aanleg voor hebt) en zo zorgen dat je financieel zelfstandig wordt. Maar taal en afkomst speelt daarbij natuurlijk een rol.

  @217:
  bizarre uitspraak. Je kunt je aandeel in de VVE toch niet op de markt verhandelen, los van je eigen appartement? Of gaat dit alleen over institutionele eigenaren?
  @205:
  ik denk dat hij bij de foute buro’s komt, de cijfers liegen niet. Natuurlijk zie je die dames niet in het management of de pr functies waarmee jij wellicht kontakt hebt, maar op de werkvloer (of aan de telefoon voor bijv. tech support) vindt je ze overal.

  Ik denk geen moment dat mannen en vrouwen hetzelfde zijn, maar ik geloof wel dat ze even slim zijn – misschien op iets verschillende gebieden, maar ik zie geen enkele reden waarom vrouwen in wetenschap en techniek niet goed zouden zijn (afgezien van foute opvoeding, verplicht poppen in plaats van ijzermeccano ofzo).

  Er zijn wat uitzonderingen zoals bij zaken met ruimtelijke voorstelling (‘wiskunde 2’) maar ook daar is de situatie niet zwartwit.

  @207:
  we zijn het grotendeels eens denk ik. Met riant bedoel ik de mensen die met flut ambtenaren baantjes met op het eind nog een paar stevige promoties duizenden euro’s pensioen in de wacht sleepten (leve de eindloon regeling). En dan pensioen vanaf 60 ofzo, ik ken helaas diverse voorbeelden (afdelingshoofd gemeente, ambtenaar bij provincie, kader in het onderwijs etc.). Het systeem is al flink aan het korrigeren, dus mijn voorbeelden zullen nu niet meer voorkomen.

  het is een pyramidespel in die zin dat een bepaalde groep vroege instappers buitensporig geprofiteerd heeft (véél meer pensioen dan ze ooit betaald hebben) en de latere instappers (vermoedelijk zolang de bevolking krimpt/vergrijsd) veel minder terugkrijgen dan ze ingelegd hebben. Met meer en minder bedoel ik dan gecorrigeerd voor inflatie.

  ik lees trouwens net dat een UK denktank denkt dat de rente in de UK rond 2012 op 8-10% staat. Gelukkig kan in de polder de rente alleen omlaag 😉

  @214:
  blijkbaar weet je heel weinig af van de geschiedenis van wetenschap en techniek; er zaten genoeg briljante vrouwen tussen hoor. ga bijv. eens lezen waar veel ideen van Einstein vandaan kwamen.

  @215:
  degene die geld leent zou de rentestand bepalen? kom nou, dat is flauwekul van de laatste jaren, zo werkt een markteconomie echt niet. Als de rente omhoog gaat dan kunnen mensen die geld nodig denken te hebben gewoon minder lenen. Heel gezond, want dan worden alleen de echt goede ideeen gefinancierd, ipv de situatie die we nu hebben waarin ieder flauwekul idee scheppen geld krijgt wat zorgt voor allerlei zeer onproduktieve investeringen.

 211. dalen says:

  @ 220

  “ik lees trouwens net dat een UK denktank denkt dat de rente in de UK rond 2012 op 8-10% staat. ”

  Zal wel ondersteuning zijn van de pond t.o.v. de euro

 212. nhz says:

  @221:
  lijkt me eerder gevolg van de domme acties van het moment dan een bewuste poging tot steun aan het pond …

 213. nhz says:

  @223:
  zal wel net zo gaan als met insider trading; als de insiders verkopen dan is de markt (de kunstmarkt, in dit geval) aan het toppen. Zou er ook nog veel off-balance kunst zijn bij de banken, in kantoren op de Cayman Islands ofzo?

 214. adamus says:

  HR had een aardige uitspraak. Volgens de Hoge Raad is de waarde van het aandeel van een appartementseigenaar in een VvE belast in box 3 van de Wet inkomstenbelasting 2001 (inkomen uit sparen en beleggen) en niet in box 1 (inkomen uit werk en woning. Dit betekent dus dat de rente NIET aftrekbaar is.

  onderhoud is toch ook niet aftrekbaar, dus waarom zou het in box 1 moeten vallen?
  Zonder vve wordt geld opzij gezet op spaarrek. en die valt ook in box 3.
  De winterschildersubsidie heeft vve wel recht op m.i.

 215. adamus says:

  eens lezen waar veel ideen van Einstein vandaan kwamen.

  eigenlijk een bizar verhaar; dat alleen bij hem het kwartje viel.

 216. adamus says:

  verhaal

 217. adamus says:

  Mises, de jaarlijkse huurverhoging is weer ontvangen

  nu Henry H. ?

 218. adamus says:

  nhz Zegt:
  23 August 2010 om 10:22 am
  @204:
  het is vooral een vorm van emancipatie heb ik begrepen,

  ja.

  ik ken zelfs “opklauterconstructie” als VGLO, Middelbare Tuinbouwschool, HBS, Scheikunde.

  Tegenwoordig kun je opstijgen door mbo, havo,
  1jr.hbo, WO. Maar niet meer in de exacte hoek 😉

 219. adamus says:

  verplicht poppen in plaats van ijzermeccano ofzo).

  oeps, even op google gezocht; is nu voorgekauwd bouwen geworden.
  Geloof dat het nu meer bij FischerTechniek gezocht moet worden. Had onze dochter 20 jaar geleden.
  BTW het is natuurlijk niet leuk om een zaagje aan een kleuter te geven en die gaat zondagochtend om 6.00 knutselen in de huiskamer en je merkt het resultaat pas als de stoel niet meer op 4 poten staat.

 220. nhz says:

  @230:
  ja dat was vroeger. Ik herinner me dat in mijn tijd de weinige dames die techniek gingen studeren meestal technische hobbies hadden zoals sleutelen aan brommers, modelbouw of fotografie inclusief doka etc.

  tegenwoordig kun je denken aan robotica speelgoed van Lego, en niet te vergeten bepaalde computerspelletjes. Ik denk dat (game)computers, mobieltjes etc. gaan zorgen dat de verschillen tussen de sekses op dit punt steeds kleiner worden. GB gaat het nog moeilijk krijgen 😉

 221. nhz says:

  P.S.: wat betreft de poten onder je stoel vandaan zagen: vroeger had je ook de scheikundedoos om een beetje bij te sturen in beta richting; zou je tegenwoordig gelijk door de AIVD geregistreerd worden als je dat aan de kids geeft?

  de tijd dat je zelf leuke spullen kon halen bij de drogist is helaas al lang voorbij.

 222. Dawg says:

  @ 220 nhz

  * 270

  Wat dat betreft is het goed dat de pensioenen op eindloonbasis aan het verdwijnen zijn. De backservice van degenen die op latere leeftijd nog een paar flinke salarissprongen maakten werd mooi op het bordje van de minder betaalden gelegd.Het pensioensysteem werd sowieso nogal denivellerend: vanwege de AOW franchise bouwt een werknemer met een bruto inkomen van bijv 4000 per maand misschien wel een 3 maal zo hoge pensioenaanspraak op als iemand met 2000 per maand.

 223. lorenzo says:

  225, wat een jalours makende tijd hebben jullie toch , lijkt me heerlijk. Ik doe iets fout in het leven.
  Adamus : complimenten voor je on-topic zijn , alleen zal het inciddenteel zijn ben ik bang…
  Als gezegd :1. de omvang in € van het onderhoudsfonds is niet verplicht gesteld , ook met reden.
  2. Dat aandeel is geen onroerende zaak en alleen dat is aftrekbaar voor de lid VVE.
  Het gegeven is alweer van tafel , trouwens. In de praktijk werd het al helemaal niets.

 224. lorenzo says:

  ook een manier om overdrachtbelasting te besparen , die betaal je ook alleen maar over o.z.

  ik moet weer aan het werk , veel mensen onderhouden ben ik bang.

 225. Ludwig von Mises says:

  Die lorrie. Heeft het maar druk met belangrijk zijn.

  Die 8% rente. En dat met deflatie.

  Nou, dan zullen de huizenprijzen wel met 70% omlaag gaan.

 226. adamus says:

  Nou, dan zullen de huizenprijzen wel met 70% omlaag gaan.

  in Frankrijk.

 227. lorenzo says:

  Zo is het Ludwig , die mensen zijn er nog .
  ps. de laatste boodschap zal ook op u van toepassing zijn , het verleden heeft onomstotelijk bewezen dat er van gene zijde bepaalt andere geluiden kwamen ?

 228. adamus says:

  de tijd dat je zelf leuke spullen kon halen bij de drogist is helaas al lang voorbij.

  in 1965 kon je als kind nog de fiets pakken en 12km verderop in de stad bij de apotheek je bouwpakketje samenstellen om achter op het land het experiment uit te voeren 🙂 Moet er niet meer aan denken. Als je nu een injectiespuit zonder naald bij de apotheek wilt kopen om verdunde lijm onder losgelaten fineer te friemelen krijg je die niet mee; “wij kunnen dat risico niet nemen, u zou wel een een verslaafde kunnen zijn”. De angel wordt echt overal uitgehaald. Dat mensen zelf nog hypotheken af mogen sluiten…….

 229. Dawg says:

  @ 220 nzh

  Een rentevoet van 10% kan het systeem allang niet meer hebben. Bij een dergelijk voet nemen de rentelasten op de staatschuld toe met 20 miljard euro. ‘t Zou ook net zo goed 30 miljard kunnen zijn. (denk alleen maar aan wat de hra dan extra gaat kosten).

  Een rente van 10% smoort iedere economische groei, maar laten we optimistisch zijn en veronderstellen dat onze economie nog met 1% groeit. We verdienen dan met z’n allen 6 miljard meer dan ‘t jaar daarvoor.

  Wil onze overheid het financieringstekort en de staatsschuld niet laten oplopen dan moet alle economisch groei worden wegbelast en dan nog moet er voor 14 miljard euro bezuinig worden op de begroting

  Maar 14 miljard bezuinigen is een recept voor economische krimp elders in de economie en dus een jaar later een nog groter tekort en nieuwe bezuinigingen.

  Wat voor onze overheid geldt, gaat natuurlijk net zo goed op voor andere huishoudingen als bedrijven en gezinnen. Overal waar de rentelasten sneller toenemen dan het inkomen ontstaan problemen die tot bezuinigingen op ander uitgaven, en dus krimp, leiden.

  De rente kan niet meer omhoog. Dat is nu een gepasseerd station.

 230. adamus says:

  in Frankrijk.

  of was het spanje?

 231. adamus says:

  De rente kan niet meer omhoog

  “de prijs van geld”

 232. adamus says:

  De backservice

  er is ook nog een tijd geweest dat bij ambtenaren geen aow werd ingehouden van het loon. Weet niet of het niet uitgezocht hoe dat nu verrekend is. Ambtenaren hadden dientengevolge geloof ik ook minder HRA. Ergens rond 1980 veranderd?

 233. adamus says:

  Maar 14 miljard bezuinigen is een recept voor economische krimp elders in de economie en dus een jaar later een nog groter tekort en nieuwe bezuinigingen.

  schieten in eigen voet.

  http://economiemeijer1973.blogspot.com/2010/08/minder-voor-meer.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+economiemeijer1973+%28Economie%29

 234. adamus says:

  OffT.

  Britse leger is fors nieuwe krachten aan het ronselen om de strijd tegen het terrorisme voort te zetten.
  Desperate gastjes van 25 die in de citi niet meer aan de bank komen melden zich nu ook.

  Ze willen nog wat levens van sukkels offeren voordat het feestje rond de USD en GBP zijn eindbeslag krijgt?

 235. Dawg says:

  @ 244 adamus

  Ik ben in mijn rekenvoorbeeldje bij @ dawg 240 nog uitgegaan van de optmistische veronedrstelling dat de overheid als de rentevoet gaat stijgen haar financieringstekort als weer heeft teruggebracht van de huidige 6% naar 0. Mocht dat niet zo zijn dan moet 14 + 6% van 600 mld = 50 miljard op de collectieve lasten bespaard worden om de staatsschuld niet verder te laten toenemen.

  Mijn conclusie: we’re doomed. Graag zag ik dat iemand mij van het tegendeel overtuigde.

 236. Dawg says:

  @ 244 adamus

  En wat voor Nederland geldt gaat ook op voor landen als de PIIGS, Frankrijk, de UK en wie niet eigenlijk. En in al die landen heb je macro-economen die verduiveld goed weten dat
  de bij een relatief hoge staatsschuld de verhouding staatsschuld:nationaal inkomen heel snel exlodeert als de rentevoet op die schuld groter is dan de groei van het nationaal inkomen en /of het fiancieringstekort sneller stijgt dan het nationaal inkomen.

  Ik krijg hier echt een slecht gevoel over. Alsof in we de stilte voor de storm zitten. Eeen periode van, inderdaad, extend and pretend.

 237. RealisT says:

  @239/Adamus

  Haha, ik herken dat! Ik ga tegenwoordig eerst bij mijn huisarts langs voor een receptje als ik weer eens wat te klussen heb. 🙂

  @246
  Ik ben bang dat de schuldencrisis nog heel veel jaren jeuk gaat opleveren. Als men dit gaat proberen op te lossen door heel veel bij te drukken ten koste van de spaarders en alle anderen die niet aan het crediet-vreetfestijn deelnamen, gaat echt niemand in de toekomst nog ergens voor sparen. Alles op de pof! Wat maakt het nog uit als iedereen het doet.
  Voor de volgende crisis kan dan nu al vast een datum worden geprikt. Kunnen de deskundigen in ieder geval niet meer zeggen dat ze het niet zagen aankomen.

 238. nhz says:

  @233:
  ja, ik heb dus vooral bezwaar tegen het oude systeem en de feitelijke bevoordeling van veelverdieners (vooral hogere ambtenaren etc.). Bij dat laatste verwacht ik wel dat het t.z.t. iets ingeperkt zal worden door extra belastingheffing op hoge pensioenen maar er is – ook hier, net als in bijv. de huizenmarkt – een heel scheve verdeling van lusten en lasten.

  @234:
  misschien moet je wat minder Porsche rijden en gewoon de fiets pakken, hou je vast ook veel vrije tijd over 🙂

  @239:
  dat kon anno 1975 ook nog wel, in de provincie. Ik denk dat het rond 1979 (anti-kernenergie rellen, kraken etc.) van hogerhand afgeschaft is. Al kon je met de juiste connecties toen nog een hoop krijgen, een kennis van mij heeft eens een grote zink-zwavel raketmotor nagebouwd en uitgetest (dat leek hem wel leuk, na mijn verhalen daar over) ergens in Amsterdam-Noord. En dan maar hopen dat de politie niet langs komt … maar die spannende tijden zijn nu wel echt over ;(

  @240,246:
  en daarom kun je er op wachten dat we strakt 6-10% rente hebben bij een economische krimp van een paar % per jaar. Alle gekkigheid moet definitief afgeleerd (afgestraft) worden, dan kunnen we weer vooruit.

  @245:
  dus die desperate gastjes van 25 uit de City gaan dan van de voorhoede van het (financieel) terrorisme over naar anti-terrorisme? dat is briljant, kwaad met een nog groter kwaad bestrijden 😉
  gaan ze alle moslims financieel uitkleden ofzo?

  @247:
  het Roadrunner scenario noem ik dat. Als hij van de klif rent blijft hij nog even in de lucht hangen, totdat hij zich realiseert dat er geen grond meer onder de voeten is. We zijn al van de klif af, maar het politiek en economisch geboefte denkt voorlopig nog dat we lekker opschieten.

  @248:
  inderdaad, moral hazard. En het gaat niet alleen om de kleine spaarders, ook om de grote jongens zoals obligatie houders en de eigenaars van grote hypotheekportefeuilles. Als die allemaal belazerd worden (waar HeliBen en Tricky Trichet volop mee bezig zijn) dan zou het wel eens kunnen dat een generatie lang niemand meer wil sparen of geld uitlenen, dan heb je pas een écht economisch probleem.

 239. adamus says:

  dus die desperate gastjes van 25 uit de City gaan dan van de voorhoede van het (financieel) terrorisme over naar anti-terrorisme? dat is briljant, kwaad met een nog groter kwaad bestrijden
  gaan ze alle moslims financieel uitkleden ofzo?

  overtreffende trap is aan jou ook wel besteed hè.

 240. adamus says:

  Tricky Trichet volop mee bezig zijn) dan zou het wel eens kunnen dat een generatie lang niemand meer wil sparen of geld uitlenen, dan heb je pas een écht economisch probleem.

  ik zou denken dat Trichet daarvan wakker zou kunnen liggen. En zijn Duitse opvolger helemaal.
  In Duitsland gaat echt de pleuris uitbreken, voorzover ik dat ik kan schatten. Daar zijn heel veel gewone lieden furieus. En Merkel weet dat.

 241. Dawg says:

  @ 249 nzh

  * 240/246
  Maar de colleteral damage, de sociale chos, zal wellicht gruwelijk zijn.

 242. Dawg says:

  chos = chaos

 243. Goudbelegger says:

  @231 je hebt hele goede inhoudelijke opmerkingen over abstracte zaken maar waar je je praktische levenservaring opdoet.. of je hebt allemaal hele aparte vrouwen gehad..

  @251 dacht dat er nog nergens iemand echt kwaad was, zeker uit de middenklasse en hogere klasse niet. Zie nog steeds overal rijkdom en gezapigheid, sorry.. ; )

 244. Hugo says:

  @251

  ‘ik zou denken dat Trichet daarvan wakker zou kunnen liggen.”

  Welnee dit is gewoon een opstapje voor een goeie baan bij Goldman voor Tricky. Is hem vast beloofd door zijn landgenoot Dominique ‘IMF’ Strauss Kahn of Nicolaas ‘International Visitor Leadership Program’ Sarkozy. Blair zal jaloers worden. Ik gok 50 miljoen binnen 2 jaar.

 245. Hugo says:

  @252

  ”Maar de colleteral damage, de sociale chos, zal wellicht gruwelijk zijn”

  Is de bedoeling. In die tijden kan een insider maximaal profiteren. Vraag maar aan de Argentijnen, Russen, Aziaten etc.

 246. Hugo says:

  Computer ‘glitch’ bij Barclays. Rekeningen geblokkeerd;
  http://www.zerohedge.com/article/computer-glitch-makes-barclays-accounts-inaccessible-saturday-thousands-unable-withdraw-fund

  Neem je salaris toch gewoon meteen cash op. Kunnen de banken er geen geen schade mee aanrichten en heb jij je geld altijd bij de hand. Dwing je ze meteen fatsoenlijke rente te betalen. Voor die fooi neem ik geen risico.

 247. nhz says:

  @251:
  Trichet zal wel net als Ome Nout recht op asiel in Zwitserland hebben. Maar ja, dan blijft Duitsland nog steeds dichtbij.

  @252:
  ja, ik denk dus ook dat de voorhoede van de politiek vooral bezig is om de zaak in de hand te houden als straks de pleuris uitbreekt. In de VS (homeland security, massale interneringskampen, steeds meer speciale politie eenheden, speciale wapens voor crowd control enz.) en UK zijn ze daar al heel ver mee.

  @254:
  het was vast geen aselecte steekproef, maar dat geldt zeker ook voor jouw ervaring 😉

 248. Dawg says:

  @ 255/256/257Hugo

  Ben niet zo’n complotdenker.

  Blijft wel opvallend dat Balkendinges al in 1985(!) dat ILVP heeft bezocht.

 249. ll says:

  Eigenlijk zitten we nu in een pat-stelling, bezuinigen kan niet en niet bezuinigen kan ook niet.

  Het volgende spel, Stratego

 250. adamus says:

  Maar de colleteral damage, de sociale chaos, zal wellicht gruwelijk zijn.

  wat is er jou gevaren?

 251. adamus says:

  Dwing je ze meteen fatsoenlijke rente te betalen. Voor die fooi neem ik geen risico.

  maar je moet wel een rekening aanhouden. Ik zag dat INGpostbank nu per kwartaal de kosten in rekening brengt.

 252. Hugo says:

  @259

  Ik over het algemeen ook niet maar als Balkendingens en Sarko jaargenoten blijken te zijn in het ILVP, Dominique voorman van het IMF (dollarfront) is en de concurrent van Weber een (Italiaanse) Goldmanner is gaan er wel wat belletjes rinkelen.

 253. Hugo says:

  @262

  ”maar je moet wel een rekening aanhouden.”.

  Heel jammer, als ik mocht kiezen zou ik alles cash doen. Bankrekening wordt je allemaal arm van / berooft waar je bijstaat. Dinar en Dirham hier invoeren zou ik groot voorstander van zijn.

  ”Ik zag dat INGpostbank nu per kwartaal de kosten in rekening brengt.”

  Is goed voor de liquiditeit. Net zoals fiat na overschrijving lang op een eigen tussenrekening zetten.

 254. Hugo says:

  @263

  Het is jammer dat die gasten niet gemakkelijk na te trekken zijn want anders was er vast nog wel dirt inzichtelijk geworden. Euro(pa) 1 corrupte bende op uw kosten.

 255. adamus says:

  Blair zal jaloers worden. Ik gok 50 miljoen binnen 2 jaar.

  blair 20miljoen GBP in 2 jr via olieindustrie. Verder weinig ophef over geweest in UK.

  Trichet is tegen de 70, dus laatste kunstje. Zal in Zwitserland wel van een bergpasje afglijden als hij een edelweisje wil plukken……hoewel de afloop bij elkaar laten jokken door Thomas Ross misschien?

 256. Okkie says:

  @Goudbelegger:
  Ik ben benieuwd welke studie jij zelf hebt afgerond, want alleen van rondkijken bij een ingenieursbureau ben ik niet onder de indruk. Zelf heb ik er lang genoeg gewerkt om te ontdekken dat veel van de werkzaamheden daar routinematig zijn. Het bestaat grotendeels uit dimensioneren volgens het boekje of invullen van software. Je hoeft niet overdreven slim te zijn om er te werken en met een PhD titel heb je er volgens mij niet zoveel te zoeken. Ik geloof best dat er daar een bijdrage geleverd wordt aan onze welvaart, maar niet in de vorm van uitvindingen.

  Je hebt al eerder duidelijk gemaakt dat vrouwen volgens jou achter het aanrecht thuishoren. Het lijkt me beter dat je je frustraties uit tegen je eigen vrouw in plaats van de vele vrouwen die wel succesvol een bèta-opleiding hebben afgerond anoniem te beledigen.

 257. adamus says:

  ilvp
  I Love Vintage Parties. Balkenende op een oude Martin?

  maar waar staat die afkorting voor?

 258. Dawg says:

  @ 261 adamus

  Paar dagen vrij, hier en daar wat gelezen en wat tentatieve berekeningetjes. Middelkoop en andere gloom en doom denkers zouden wel eens gelijk kunnen gaan krijgen. En in de tussentijd gaan er dan hier en daar wat maatschappelijke structuren die een zeker beschavingspeil mogelijk maken tegen de vlakte.

 259. adamus says:

  GB,

  je meisje doet toch medicijnen?

 260. adamus says:

  dawg,
  gingen er maar nu direct of eerder maar wat structuren tegen de vlakte dan zou de afweging niet meer gemaakt hoeven worden wie er het meest gekort zou moeten worden. Straks hoort alles bij het systeem, dus spaarders ook de lul en schuldenaren minder.

  Of zal de club van Jet Creemers de toekomst hebben? Van schuldhulp tot Incasso.
  http://minnelijk.modusvivendi.nl/Interview-met-Jet-Creemers.html

 261. Hugo says:

  Trichet wordt een Greenspan. Zal pas stoppen in zijn kist. Tot die tijd poenscheppen en eigen rijkje opzetten tbv de familie. Handig als het neo feodale stelsel wordt ingevoerd. Die man wordt net zoals B.liar onaantastbaar.

 262. Dawg says:

  @ 272 adamus

  Ik bedoel massa’s werklozen met steeds minder geld, overheden die niet meer in staat zijn de openbare orde te handhaven, wanhoop, politieke charlatans.

 263. Dawg says:

  @ 269

  En ILVP staat voor International Visitor Leadership Program

  http://en.wikipedia.org/wiki/International_Visitor_Leadership_Program

  Blijft merkwaardig dat een volslagen onbekende Balkenende al in 1985 als toekomstig premier van Nederland werd herkend (Mij lukt dat niet tot op de dag van vandaag). En dat wij ‘m als het ware alleen nog maar hoefden te kiezen.

 264. adamus says:

  NHZ, UK is dan verder dan NL . Hier kan nog vrolijk een Arnhems feestje afgeschoten worden.
  Maar we blijven opletten om de “nationaal coördinator terrorismebestrijding” behulpzaam te zijn 🙂

  Overigens Hugo, Mevr. Creemers en Experian ……..

 265. adamus says:

  dawg, de werkelijkheid verzin je niet.

  http://www.volkskrant.nl/kunst/article1303830.ece/Boek_Middendorp_over_beschamende_Balkenende

  “Een onopvallende figuur, die er echter steevast met de buit vandoor gaat als de anderen zijn moe gevochten.”

 266. Okkie says:

  @adamus nr 277:
  Ome Jaap kreeg ook een erebaantje bij de Navo nadat hij ons had voorgelogen over massavernietigingswapens. Ik zie het dus wel gebeuren dat die economische flapdrol het nieuwe hoofd van de DNB wordt.

 267. Hugo says:

  Adamus, niet alleen Experian, van die hele mevrouw Creemers moest ik (binnensmonds)overgeven. Wou je dat besparen maar nu je er naar vraagt… 😉

 268. Dawg says:

  @ 287 adamus

  Moe gevochten. Of doodgeschoten.

  Geen idee wie de mensch is achter de politicus Balkenende. Ik zal hem in ieder geval herinneren als een politicus die een leidende rol heeft gespeeld bij het Nederland door de strot duwen van het grondwettelijk verdrag van de EU. En daarbij niet op een leugentje meer of minder keek.
  Ik ben nog steeds van mening dat hier sprake was van een fluwelen staatsgreep.

 269. Dawg says:

  @ 287 adamus

  Ik bedoel dit: Je kan heel lang discuzeuren over wat nu precies een democratie is, maar ik denk dat je het toch wel heel snel eens zal zijn over de opvatting dat in een democratie de wetten worden gemaakt door een gekozen volksvertegenwoordiging.

  Hieraan afgemeten kan je alleen maar constateren dat het project van de Europese samenwerking is verworden tot een bureaucratische dictatuur.

 270. adamus says:

  Zal mij benieuwen welk groot land er als eerste uit gaat stappen. Zie Duitsland en Frankrijk niet samen doorgaan. Wel vreemd, ze hebben natuurlijk DASA samen bijv.

 271. adamus says:

  wie de wetten maakten leerden we “vroeger” bij het vak staatsinrichting. Was blijkbaar belangrijk om te weten. Hoe dat nu in de boekjes staat???

 272. Hugo says:

  @280/281

  Hoogverraad;

  Titel I. Misdrijven tegen de veiligheid van de staat
  Artikel 93

  De aanslag ondernomen met het oogmerk om het Rijk geheel of gedeeltelijk onder vreemde heerschappij te brengen of om een deel daarvan af te scheiden, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie.
  http://wetboek.net/wet/Sr/93.html

  ”Europese samenwerking is verworden tot een bureaucratische dictatuur.”

  Ik zou er corporatistische dictatuur van maken.

 273. Hugo says:

  ”Zie Duitsland en Frankrijk niet samen doorgaan.”

  Idem, denk dat de lijn is overschreden met dit incident;

  ”The markets were initially unsettled by news that the French president had threatened to pull France out of the eurozone. The startling threat was made at a Brussels summit of EU leaders last Friday, at which the deal to bail out Greece was agreed, according to a report in El País newspaper quoting Spanish Prime Minister José Luis Rodríguez Zapatero.”

  http://www.guardian.co.uk/business/2010/may/14/nicolas-sarkozy-threatened-euro-withdrawal

 274. Ain says:

  Het politieke systeem is natuurlijk doordrongen van macht en corruptie. Een goed voorbeeld is het volgende:

  Het is ook niet voor niets dat de grote man achter Wikileaks opeens verdacht wordt van een verkrachting, nadat hij gevoelig materiaal van US army op internet had gegooid…

  Assange ontkende de aantijgingen zaterdag direct in een e-mail aan de Zweedse media. ”Waarom deze beschuldigingen nu opduiken, is een interessante vraag”, aldus Assange die een reizend en geheimzinnig bestaan leidt.

  http://www.eenvandaag.nl/buitenland/36241/de_man_achter_wikileaks

  http://www.nu.nl/internet/2316918/geen-arrestatiebevel-topman-wikileaks.html

 275. Ain says:

  Er staat op wikileaks trouwens ook:

  Final UK-NL offer to the government of Iceland, 19 Feb 2010

  http://wikileaks.org/wiki/Final_UK-NL_offer_to_the_government_of_Iceland,_19_Feb_2010

 276. Goudbelegger says:

  @271 ja, klopt. Maar beoordeel de troep niet op 1 exemplaar, of 2 of 3..

  Ter lering ende vermaak, is hard nodig hier zeg, als een van hen voor het eerst zwaar genaaid wordt door een vrouw zullen ze nog eens terugdenken aan dit forum : ) Een ander? De helft? Huis verkopen? Staat in de wet??? Brief van de advocaat? What the..

  http://www.youtube.com/watch?v=lPesKyIhGZg&feature=related

 277. Goudbelegger says:

  @284 Weet niet of je deze al kent, af en toe nog interessant.

  Ze hebben het vaak over geheime genootschappen. Dacht eerst dat het onzin was, weet nu niet wat ik er van moet denken, Bilderberg bv bestaat gewoon.

  http://www.geraldcelentechannel.blogspot.com

 278. nhz says:

  @275:
  kortom, je kunt gerust thuisblijven bij de verkiezingen.

  @278:
  was niet alleen een erebaantje, hij heeft daar een hoop smerige zaakjes geregeld waar lang niet iedereen zich voor zou lenen.

  @286:
  ja tragisch maar voorspelbaar. Ik ben benieuwd welke nieuwsmedia nu de gelegenheid grijpen om gelijk met modder te gaan gooien – kun je gelijk zien wie er aan de leiband van de Amerikanen zit.

  ik ben wel benieuwd naar de correspondentie tussen ambassades en thuisland rondom de Irak inval enzo. Misschien dat we ooit nog eens op papier krijgen hoe het zat met de zilverlingen van Jaap de Keffer en Balkje. Niet dat ze zich er voor zouden schamen als het uitkomt overigens, deze lui achten zichzelf onaantastbaar (net als die oorlogsmisdadiger nr.1 uit buurland UK, die doet alsof hij aangetrouwde familie van God is).

  @288:
  overigens valt medicijnen bij mij niet onder techniek en zeker niet onder wetenschap. Is 90% stampwerk, echt geen beta vak (vandaar dat er daar al langer relatief veel dames rondlopen …) Ik heb nog maar zelden een medicus op technisch of wetenschappelijk inzicht kunnen betrappen.

 279. nhz says:

  @289:
  daar kom je laat achter dan … ik heb in +/- 1975 al een scriptie over de Bilderberg groep en de Schavuit van Oranje geschreven. Stond wel de hele gristelijke school een beetje van op de kop, want dat soort zaken mocht je toen niet in het openbaar bespreken. Maar in kranten als VN, en enkele buitenlandse kranten, was er volop over te lezen.

 280. Ain says:

  Ik wil jullie toch eens aanraden om op wikileaks onder het kopje NL te kijken, staan genoeg documenten op omtrent Irak/afganistan en de Bilderberggroep.

  http://wikileaks.org/wiki/Category:Netherlands

 281. Dawg says:

  @ 288 Goudbelegger

  “It’s not true that men prefer foolish women. Rather they prefer women who can simulate foolishness whenever necessary, which is the very core of intelligence.”

  En voor het overige geldt dat de vrouw de beloning is voor de liefde. En de straf.

 282. nhz says:

  @293:
  er kan er maar één de slimste zijn …

  ‘een vrouw wil een man die intelligent genoeg is om op de kinderen te passen, maar niet slim genoeg om te ontdekken dat ze vreemd gaat’.

 283. Okkie says:

  @290 Nhz
  Ik vond de manier waarop De Hoop Scheffer aan zijn baan is gekomen al smerig genoeg. Wat heeft hij nog meer op zijn geweten?

  @288 Goudbelegger
  Aangezien je zelf hartgrondig tegen de financiële zelfstandigheid van vrouwen bent, moet je niet klagen over het eindresultaat. Daar heeft men trouwens huwelijkse voorwaarden voor uitgevonden.

 284. Hugo says:

  ”….want dat soort zaken mocht je toen niet in het openbaar bespreken.”

  Nu ook niet. Ik zou het leuk vinden om met de vaste bezoekers van hier een site op te zetten waar een ieder zijn/haar degelijke schrijven kwijt kan. Zeker met een ‘redactie’ erbij denk ik dat we een positieve bijdrage kunnen leveren aan het restje debat welke er nog is. Ik stop daar graag een aantal uurtjes per week in. Wat mij betreft is de kennis van hier het waard om breder te worden uitgedragen.

 285. Hugo says:

  Post 296 is polsen of er animo voor is.

 286. adamus says:

  Ik heb nog maar zelden een medicus op technisch of wetenschappelijk inzicht kunnen betrappen.

  studie medicijnen is ook stampenstampenstampen.
  Lullig: tegenwoordig 2/3 vrouwen.

 287. Dawg says:

  @ 294 nzh

  Dat moet een variant zijn op deze:

  “Only two things are necessary to keep one’s wife happy.
  One is to let her think she is having her own way, and the other is to let her have it.”

 288. Okkie says:

  @nhz nr.294
  Had je ook gelezen dat vrouwen slimmer vreemdgaan?
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/7393498/__Vrouwen_gaan_slimmer_vreemd__.html?cid=short
  Maar uiteindelijk hebben de vrouwen vooral profijt van één belangrijke eigenschap. “Ze kunnen veel beter liegen,” aldus een door de Daily Mail geraadpleegde psycholoog. Misschien verklaart dit de problemen van Goudbelegger met vrouwen.

 289. Okkie says:

  @Dawg nr.275
  Zoiets noemen we geen president, maar een marionet. Zakkenvuller Kok hoort kennelijk ook in het rijtje thuis. Weet die ondertussen al hoe een muis werkt?

 290. Patrick says:

  @300 ik moet nu zo langzamerhand wel een beetje onze lorenzo bij gaan vallen…

  “vrouwen gaan slimmer vreemd”
  versus
  “Gedwongen onderhoud voor particuliere woningmarkt” 🙂 🙂

 291. Dawg says:

  @300 Okkie

  Ja, op het punt vrouwen en vreemdgaan sneuvelen de laatste jaren heel wat mythen en illusies. Werd tijd ook want ik vroeg me al heel lang af met wie al die vreemdgaande mannen het dan deden.

  Dat vrouwen beter zijn in het uitwissen van de sporen, bijvoorbeeld door glashard liegen, hoeft niet te verbazen.Ze op dit punt gewoon een evolutionaire voorsprong opgebouwd. In onze voorheen patriarchale samenleving hadden vrouwen alles te verliezen bij ontdekking van overspel. Nu we in een tijd leven met betrouwbare voorbehoedsmiddelen , een lossere sexuele moraal en (vooral)steeds meer vrouwen die economisch zelfstandig zijn (is het niet via een baan, dan wel via een uitkering) liggen de zaken heel anders.

 292. Dawg says:

  @ 320 Patrick

  Zie je die link dan echt niet?
  Met die hoge huizenprijzen is scheiden geen optie meer. Dus dan moet je slimmer vreemd gaan.

 293. adamus says:

  wie had het hier over scheefneuken?

 294. adamus says:

  Ain Zegt:
  23 August 2010 om 9:37 pm
  Ik wil jullie toch eens aanraden om op wikileaks onder het kopje NL te kijken, staan genoeg documenten op omtrent Irak/afganistan en de Bilderberggroep.

  schattig hè, die prinsesjes op de groene draak.

 295. Okkie says:

  @Patrick nr.302/Adamus nr.305
  Zoals jullie waarschijnlijk weten, hebben de meeste huiseigenaren de maximale hypotheek genomen op 2 inkomens. Als de VVE ook nog eens extra geld komt innen vanwege het verplichte onderhoud, dan is betrapt worden bij het scheefn**ken niet zo goed voor je financiële positie.

 296. nhz says:

  @295:
  het Keffertje heeft allerlei schandalige NAVO besluiten doorgedrukt, o.a. rondom Georgie en Oekraine maar er waren vele andere zaken. Nou is de gemiddelde NAVO voorman sowieso een schurk van de bovenste plank, maar dit onderkruipsel is nog wel een paar graadjes erger dan gemiddeld.

  @296:
  het verschil met vroeger is denk ik dat het de gemiddelde burger nu totaal niet meer interesseert. Toen wel, al geloofden de meesten het niet (‘vuilspuiterij van VN’ etc.). Niemand kijkt er meer van op dat de Oranjes in allerlei smerige zaakjes verwikkeld zijn, toch? misschien kunnen ze straks Jorge als pater familias benoemen, als waardige opvolger van die anders schavuit.

  @298:
  Wat dat betreft is het verhelderend als de hele beta-faculteit bij elkaar in het gebouw zit en soms dezelfde colleges volgt. Toen ik studeerde (begin ’80) zag het er ongeveer zo uit: wiskunde 1 meisje op +/- 100 jongens, natuurkunde: 2 meisjes op +/- 50 jongens, scheikunde +/- 4 op 50. De meeste van die meisjes waren dan ook nog binnen 1 jaar vertrokken. Naarmate het beta gehalte wat minder werd liep het percentage vrouwen snel op, bij biologie waren ze al in de meerderheid. Medicijnen had toen ook al relatief veel vrouwen (minstens een kwart, misschien wel de helft).

  @300:
  inderdaad, het slimste geslacht. In ieder geval wat betreft sociaal slim dan 😉

  @303:
  inderdaad, evolutionair allemaal goed verklaarbaar.

  @307.
  over Vereniging van Eigenaren gesproken, toepasselijke naam…

 297. Goudbelegger says:

  @298 klopt, het is meer dan 50%. Er is nu positieve discriminatie van jongens bij het verdelen van de banen!! Het wordt gekker en gekker, de dolgedraaide maatschappij..

 298. Patrick says:

  @304 Dawg, je moet gewoon zorgen dat je alleen scheefneukt met vrouwen die geld hebben.

 299. adamus says:

  Patrick Zegt:
  24 August 2010 om 12:12 pm
  @304 Dawg, je moet gewoon zorgen dat je alleen scheeft met vrouwen die geld hebben.

  een huisartse……

 300. adamus says:

  of een geriatrice.

 301. boefke says:

  nhz Zegt:
  20 August 2010 om 6:29 pm

  @60:
  mee eens, naar mijn schatting is de intrinsieke waarde van goud momenteel rond de $ 800; de rest is bubblepremie. Boven die $ 800 houden o.a. de Indiers (traditionaal een stevige bodem onder de prijs) grotendeels op met kopen; en die hebben van nature vermoedelijk een goed idee van de intrinsieke waarde.

  Niek, je spreekt werkelijk waar een zondvloed aan onzin die zijn weerga en zelf-overschatting niet kent.

  http://www.keralanext.com/news/?id=789670

  i rest my case…..

 302. nhz says:

  @313:
  1e helft 2008 stortte de vraag in India in met -65%, en over heel 2008 is het gehalveerd: Gold imports in India for 2008 dipped by almost 47 percent to 402 tonnes. Met +94% stijging zijn we nu dan nog niet eens terug bij af, en is de ingestorte vraag van 2008/2009 nog lang niet ingehaald.

  Ik ben benieuwd of deze stijging doorzet, of dat het een eenmalige anomalie blijkt. Als je met dit soort informatie komt moet je ook altijd een beetje context meenemen. Overigens vind ik het WGC niet echt een betrouwbare bron voor dit soort informatie.

 303. Okkie says:

  @Dawg nr.175
  Het gaat bij de rekenrente trouwens wel over een dagkoers, maar niet voor een korte maar voor een 15-jarige rente. Een zekere mate van schommeling is hier dus al in meegenomen.

 304. Rob Heusdens says:

  Dit soort voorbeelden tonen ook weer het failliet aan van het beleid om iedereen maar een koopwoning in de maag te splitsen. Zeker als de woningprijzen gaan dalen en de kopers die een veel te hoge hypotheek hebben in problemen komen, zal er het eerst bezuinigd worden op het onderhoud.

  Allemaal een op de korte termijn gerichte visie.

  Ik woon zelf in een “achterstandswijk” (Korrewegwijk/Groningen), waarbij je dus met name in de particuliere sector achterstand in onderhoud ziet. Met name ook doordat er veel huisjesmelkers zijn.
  Maar daar wordt niks aan gedaan.
  Wat ze wel doen is de wijk afbreken door goedkope woningen, waar verder niks mis mee is, gewoon renoveren en upgraden naar een beter label, en ze kunnen nog jaren mee.
  Ondertussen worden de wachttijden langer, zijn er voor starters geen woningen of zijn die woningen veel te duur.

  Sociale huurwoningen worden prima onderhouden.

  Dus in plaats van steeds meer in te zetten op de koopwoningen markt (alsof het hebben van een bezit zo belangrijk is, en gezien de hoge woningprijzen juist veel, zeker de helft, van de hypotheken aflossingsvrij zijn, dus bouw je niks op qua bezit) en het in tact laten van het instrument van de hypotheek-rente aftrek dat alleen maar hogere huizenprijzen stimuleert, zou je dat geld beter kunnen stoppen in voldoende betaalbare sociale huisvesting, goedkope starters woningen, etc.

  Dus uitbreiden van de sociale huisvesting, in plaats van sloop en uitverkoop.

  Tevens zou er veel meer gedaan kunnen worden aan innovatie. Neem bijv. het woningbouwconcept van Veerhuis (www.veerhuis.biz) waarbij op de stalen constructie na de woningen volledig uit piepschuim bestaan (met een afwerk laag), daarmee kun je niet alleen sneller en goedkoper bouwen, maar bespaart zo’n woning ook 40-60% aan energie.
  Bij wijzen van spreken kun je op de fundering en stalen skelet na zelf je woning inelkaar zetten.

  Goedkope woningen zijn dus gewoon mogelijk!
  Jammer alleen dat zo weinig huisvesters en bouwers dit concept toepassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*