Prijsstijging koopwoningen iets groter

Verkochte bestaande woningen waren in juli 2008 gemiddeld 3,0 procent duurder dan een jaar eerder. In juni was de prijsstijging 2,8 procent. De toename van 0,2 procentpunt volgt op vier maanden waarin de prijsstijging telkens lager uitviel dan die in de voorgaande maand. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen (PBK).

Alle woningtypen waren duurder dan een jaar eerder. De prijs van twee-onder-een-kapwoningen steeg met 3,6 procent het meest, die van hoekwoningen met 2,6 procent het minst. De huizenprijzen lagen in alle provincies hoger, met uitzondering van Groningen. Daar waren de huizen bijna 1 procent goedkoper dan in juli 2007. In Noord-Holland stegen de prijzen met bijna 6 procent het hardst. Deze provincie heeft al meer dan een jaar vrijwel onafgebroken de hoogste prijsstijgingen.

Vergeleken met juni 2008 stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met 0,8 procent. De grootste stijging deed zich voor in Zeeland. Alleen in Gelderland en Limburg daalden de prijzen van juni op juli.

Bij alle woningtypen vonden minder transacties plaats. In juli wisselden 17,6 duizend bestaande woningen van eigenaar, ruim 3 procent minder dan in juli 2007. De afname was veel minder groot dan in mei en juni. Toen was het aantal transacties respectievelijk 20 en 10 procent kleiner dan een jaar eerder.

Prijzen van bestaande koopwoningen

bron:cbs.nl

Share Button
Tagged with: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*