VVD: beleggers zijn belangrijker dan starters

Gisteren werd in het debat “Tekort aan woningen” weer pijnlijk duidelijk dat de VVD er alles aan doet om de de winsten van de leden van Kamminga’s Vastgoedbelang zo hoog mogelijk te houden. Jan Kamminga is een prominent VVD’er en voorzitter van dé Nederlandse vereniging van particuliere verhuurders.

mevrouw Dik-Faber van de ChristenUnie stelde hier een aantal vragen over. Koerhuis wil er liever niet over praten. Koerhuis heeft altijd heel veel stoere taal. We kennen ook allemaal zijn mantra: bouwen, bouwen, bouwen. Met dit mantra probeert hij alle andere vragen te ontwijken. Maar dit keer kwam hij niet zo makkelijk weg.

mevrouw Dik-Faber :”Ik krijg wekelijks, bijna dagelijks, e-mails van mensen die zeggen: ik wil graag starten op
de woningmarkt, maar bouwen is niet het probleem, ook al worden er inderdaad weinig huizen gebouwd, maar beleggers zijn het probleem, want daar moet ik tegen opbieden.
Hij schrijft: “Ik wil ook een huis kopen.”

“Ik wil mijn vermogen willen opbouwen.” Dat zijn toch woorden die een liberaal, zoals de heer Koerhuis, warm in de oren moeten klinken? “Ik wil vermogen opbouwen, maar ik kan het niet. Ik ben overgeleverd aan de middenhuur, maar ook die woningen zijn er niet. Ik wil een huis kopen. Zorg nou dat die zelfbewoningsplicht er komt.” Is de heer Koerhuis bereid om nu ruimhartig mee te werken aan een zelfbewoningsplicht en daar samen de schouders onder te zetten, zodat we dit nu gewoon gaan regelen, voor Robert en voor al die anderen?”

Koerhuis:”Het klinkt sympathiek: de belegger. Maar in de praktijk weten we dat 80% van de particuliere huurwoningen in handen is van iemand die één woning heeft. Nog eens 10% is in handen van iemand die twee woningen heeft. Dat is niet die enge grote belegger van mevrouw Dik-Faber. Dat zijn ondernemers die geen rente op de bank krijgen, die niet mogen sparen in een pensioenfonds en die hun pensioenvoorziening in dat eerste of tweede huis hebben dat ze in de verhuur doen.”

Mevrouw Dik-Faber, tot slot. Het is duidelijk waar de VVD voor staat.
Zij staat niet aan de kant van de starter op de woningmarkt die smeekt om een zelfbewoningsplicht. De hele Kamer heeft hier een uitspraak over gedaan, behalve de VVD.
Ik vind dat buitengewoon teleurstellend.

Share Button
Tagged with: , , ,
59 comments on “VVD: beleggers zijn belangrijker dan starters
 1. Nico de Geit says:

  Ook weer geen woord over buitenlandse beleggers die geen belasting betalen.

  Ik snap het verhaal van die mevrouw in de rode jurk niet. Huizen zijn gewoon schaars en duur. Als je zo nodig een huis wilt kopen dan moet je niet klagen over de prijs. Je kunt ook gewoon huren, bijvoorbeeld van die belegger. Maar het is allemaal duur, zowel huur als koop, en dat komt door de lage rente en omdat het systeem op zijn eind loopt – het einde van het piramidespel.

  Beleggers onttrekken in principe geen woningen aan het bestand, dus wat is het probleem? Of denkt die mevrouw dat het slim is om een woning te kopen met goedkoop geleend geld?

  Het grote probleem/risico op de huizenmarkt: de woningen worden doorgaans gefinancierd met een veel te hoog percentage geleend geld. De lage rente en de bijgevolg hogere leencapaciteit jaagt de prijzen op.

  Wacht maar tot het tij omslaat en de neerwaartse economische spiraal inzet – de grootse economische neergang aller tijden schijnt het te worden. Tegen die tijd ben je blij dat je nergens aan vastzit en alle opties open liggen.

 2. Arjan says:

  De heer Koerhuis heeft vanuit een liberaal standpunt gewoon 100% gelijk, beleggers zijn het probleem niet. Men wil graag een grotere vrije huursector en minder sociale huurwoningen. Wat is er mis mee om als je wat geld hebt, een tweede huis te kopen als belegging?

  Het lijkt erop dat Koerhuis door de admin naar beneden gehaald wordt, enkel omdat hij een hekel aan hem heeft.

  Mijn vraag aan de admin: wilt u meer of minder huurwoningen?

 3. Steven says:

  Denk dat ook de Admin meer goedkopere woningen wil, en het is super gemakkelijk te realiseren, Bouw in 1 procent meer grondgebied in Nederland huisjes en het is opgelost,
  Om nu met geleend geld op de top van de markt te blijven zitten in onroerend goed is houden van enorme risico’s nemen,

 4. Nico de Geit says:

  Steven: meer goedkopere woningen, het is super gemakkelijk te realiseren

  Nee, kan niet, want dan stort het Grote Piramidespel in. De schulden moeten groeien, krimp kan het systeem niet aan.

  Nederland, Canada, Australië, allemaal hetzelfde: schaarste is noodzakelijk om de huizenprijzen, en bijgevolg de schulden, hoog te houden. De zeepbel moet op druk blijven.

 5. Hans- says:

  Een huis is een basis recht, wanneer worden waterleiding en riool verkocht aan beleggers, is een absolute winst belegging.

 6. Steven says:

  En waarom hebben alleen ik en Geit zo’n avatar. (een geit en een huisje), bij Arjen heb ik steeds het idee dat het ook “was huurder” en meelezer is, snap ook nog steeds niet wat je op deze site doet?

  Huizenprijzen zijn veel te hoog en dan ga je daar tegen in?
  Wat moeten we daar mee?

 7. Steven says:

  Hans-: Een huis is een basis recht, wanneer worden waterleiding en riool verkocht aan beleggers, is een absolute winst belegging.

  Ik heb net alle toiletten in Nederland opgekocht. Nu kost elke keer doortrekken slechts een euro.Steven

 8. Hans- says:

  Steven, dan trek ik niet meer door!

 9. Hans- says:

  Steven, ik woon in een jaren `30 huis, de overheid vind dat het een upgrade nodig is.Ja, de huur! Niet het enkel glas, geen dak isolatie, geen spau muren in dit huis,nog loden leidingen,enz.Geen C.V. Wel twee groepen elektra! Wel oude leidingen, met katoen draad, alleen in de woonkamer een stopcontact.geen warm water in de keuken,ook geen stopcontact.Geen tegels in Toilet, ook niet in de bad kamer, waar ook geen warm water is!!Het is alles nog jaren `30.alleen de huur niet, die is aangepast, met dank aan Vestia, Eric Staal,Stef blok, (verzin een list), de VVD. Maar ik moet blij zijn, want ik woon niet onder een brug!.

 10. Steven says:

  Het is een fantastische win win situatie. Men gebruikt het toilet zo’ n 5 keer per dag minstens en dat keer 17 miljoen is 85 miljoen per dag. Dat is per jaar 31 miljard,

  Daar kan weer belasting over gevangen worden dus het is geweldig..

  Maar het produceert niets. Wonen produceert ook niets. Dus hoe duurder je het maakt deste vervelender het is voor de bevolking.(behalve dan voor wat kortzichtige speculanten)

 11. washuurdertot2016 says:

  Steven:
  En waarom hebben alleen ik en Geit zo’n avatar. (een geit en een huisje), bij Arjen heb ik steeds het idee dat het ook “was huurder” en meelezer is, snap ook nog steeds niet wat je op deze site doet?

  Huizenprijzen zijn veel te hoog en dan ga je daar tegen in?
  Wat moeten we daar mee?

  washuurdertot2016 heeft niets met Arjan te maken.
  Zulke suggesties maakt je ongeloofwaardig.

 12. Hans- says:

  Nederland, economisch het beste land in de EU.Maar niet voor de burger hier geboren. Ja mag wel wat verdienen, maar dat moet je weer inleveren. Ik ben trots op mijn land, mijn ouders hebben een karig bestaan gehad, voor de weder opbouw, zodat hun kinderen een beter bestaan zouden hebben. Maar naar mijn mening is het voor een ander gedaan.Dit is niet het land waar ik voor gewerkt heb, en dan druk ik mij nog zachtjes uit!

 13. Steven says:

  Hans-: Maar ik moet blij zijn, want ik woon niet onder een brug!.

  Blijven toch de mooiere woningen, die van de jaren vijftig en zo worden nu al tegen de vlakte gegooid. Ik ben off. Tot morgen.

 14. Steven says:

  washuurdertot2016: Zulke suggesties maakt je ongeloofwaardig

  Ongeloofwaardig is dan een verkeerd woord. Ik zag het misschien verkeerd, sorry

 15. Hans- says:

  De overheid wil dat je alles elektrisch doet, van het gas af ,en een warmte pomp, inductie plaat, E auto.Denk dat de beste investering een aggregaat gaat worden.Of je wordt afhankelijk van de stroom levering via slimme meter. Met pensioen,geen prioriteit bij levering stroom! Ook een benzine auto wordt heel aantrekkelijk, voor zover het aanbod er nog is, want de prijzen zij harder gestegen dan de huizen prijzen!!(je bent nog vrij, met een E auto bepaald de (r)overheid de levering)

 16. Arjan says:

  Steven: snap ook nog steeds niet wat je op deze site doet?

  Goeie vraag. En die kan ik aan jou ook stellen.

 17. Nico de Geit says:

  Hypotheek moet betaald dus kind naar de crèche

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/560228676/hypotheek-moet-betaald-dus-kind-naar-de-creche

  Achter betaalmuur.

 18. Nico de Geit says:

  ’Negatieve rente heeft langste tijd gehad’

  https://www.telegraaf.nl/financieel/191810759/negatieve-rente-heeft-langste-tijd-gehad

  Achter betaalmuur.

  De rente kan niet omhoog, want dat trekt het systeem niet.

 19. Arjan says:

  Steven: Ongeloofwaardig is dan een verkeerd woord. Ik zag het misschien verkeerd, sorry

  Ik heb eerder het idee dat Maff en ps dezelfde persoon zijn.

 20. b says:

  VERGRIJZING DRUKT DE WONINGPRIJZEN 17 feb 2020:
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/kadaster/vergrijzing-drukt-de-woningprijzen.12350568.lynkx
  ‘De sterke toename van het aantal 75-plussers heeft steeds meer effect op de ontwikkeling van de woningprijzen. Gemiddeld verkopen zij hun woning met verlies (in reële euro’s).’

  Comment:
  ‘Door Rob op 18 februari 2020 13:20
  Geïndexeerd zijn de woningprijzen gemiddeld dus geen steek opgeschoten de aflopen 20 jaar. De conclusie is dat de ophef over te hoge woninngprijzen op geen enkele manier wordt gestaafd met cijfers. Wat er wel aan de hand is , is een forse daling van de besteedbare inkomens en de reële koopkracht. Hierdoor is de betaalbaarheid van woningen onder druk komen te staan.’

 21. b says:

  VERGRIJZING DRUKT DE WONINGPRIJZEN 17 feb 2020:
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/kadaster/vergrijzing-drukt-de-woningprijzen.12350568.lynkx
  ‘De sterke toename van het aantal 75-plussers heeft steeds meer effect op de ontwikkeling van de woningprijzen. Gemiddeld verkopen zij hun woning met verlies (in reële euro’s).’

 22. b says:

  b,

  Een van de comments bij het artikel:
  Door Rob op 18 februari 2020 13:20
  Geïndexeerd zijn de woningprijzen gemiddeld dus geen steek opgeschoten de aflopen 20 jaar. De conclusie is dat de ophef over te hoge woninngprijzen op geen enkele manier wordt gestaafd met cijfers. Wat er wel aan de hand is , is een forse daling van de besteedbare inkomens en de reële koopkracht. Hierdoor is de betaalbaarheid van woningen onder druk komen te staan.

 23. b says:

  b:
  VERGRIJZING DRUKT DE WONINGPRIJZEN 17 feb 2020:
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/kadaster/vergrijzing-drukt-de-woningprijzen.12350568.lynkx
  ‘De sterke toename van het aantal 75-plussers heeft steeds meer effect op de ontwikkeling van de woningprijzen. Gemiddeld verkopen zij hun woning met verlies (in reële euro’s).’

  Een van de comments hierbij:
  Door Rob op 18 februari 2020 13:20
  Geïndexeerd zijn de woningprijzen gemiddeld dus geen steek opgeschoten de aflopen 20 jaar. De conclusie is dat de ophef over te hoge woninngprijzen op geen enkele manier wordt gestaafd met cijfers. Wat er wel aan de hand is , is een forse daling van de besteedbare inkomens en de reële koopkracht. Hierdoor is de betaalbaarheid van woningen onder druk komen te staan.

 24. Nico de Geit says:

  “Energienota hoger door Tesla en Warmtepomp”

  https://www.geenstijl.nl/5152025/energienota-hoger-door-tesla-en-warmtepomp/

 25. b says:

  Jammer dat ‘awaiting moderation’ zorgt dat je probeert je post op een andere manier(en) er door te laten komen, daarna wordt alle pogingen getoond.
  Dat kan toch beter Admin? Laat dubbele berichten dan weg.

 26. Steven says:

  Zou misschien handig zijn als we weten waar op gefilterd wordt. We kunnen dan ons daar simpel op aanpassen.

 27. Martino says:

  Zelfbewoningplicht nu! Nooit meer op VVD stemmen !

 28. Martino says:

  b,

  Bullshit !!!

 29. Martino says:

  Democratie is onmogelijk als een partij altijd de eigen woning bezit bevoordeeld en 60% een eigen woning heeft. VVD is een soort Trump op doe manier!?

 30. Steven says:

  Ook logisch gezien zijn huizen van 75 plussers volledig verouderd. Voor hen was het een modern huis, maar de generatie er na sloopt de “oude zooi” er met voldoening weer uit.

  Er zijn maar weinig mensen die de pracht van een bepaald tijdsbeeld zien. Er uit rammen is meestal de “oplossing”.

  Wat je dan elke keer krijgt is een huis met volledig andere binnenbouw uit een andere tijd. Zo sloopten ze in Amsterdam vaak de prachtige schuifdeuren en glas in lood en zo.

 31. maff says:

  329k is de laatst gemeten gemiddelde huizenprijs. Totale gekte (kadaster site werkt niet )
  Broerlieff is verhuisd en zijn oude huurhuis staat nu te koop, zegt de makelaar tegen hem, we kunnen vragen wat we willen, de mensen zijn radeloos, ze kunnen nergens meer wonen ………

  Ps 🙂 living the dream http://2.bp.blogspot.com/-chf3GMzxwIk/Ty1hyRgt_-I/AAAAAAAAADo/TKNSpdf5fo4/s1600/105728_600.jpg

 32. Nico de Geit says:

  Martino: Zelfbewoningplicht nu!

  Hoe had je dat gedacht? Moeten al die pandjes, kamertjes verkocht worden? Aan de huidige bewoner? Inclusief studenten, etc?

 33. Nico de Geit says:

  Belastingdruk kan oplopen tot boven 50%
  VERTREK-PENSIONADO ZWAAR BELAST

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1664302530/vertrek-pensionado-zwaar-belast

  Achter betaalmuur.

 34. maff says:

  Hoera, de kadastersite werkt weer, maar schrik niet dudes 😉

  https://zakelijk.kadaster.nl/gemiddelde-koopsom

 35. Steven says:

  maff,

  Schrikken niet.. maar het gemiddelde inkomen is zo’n 2100 netto per maand dus als je zo’n modaal huisje wil lenen sta je direct meer dan 150 maandsalarissen in de min en moet je daar ook nog rente over betalen. Huren voelt veel frisser. 🙂

 36. Arjan says:

  Martino: Zelfbewoningplicht nu! Nooit meer op VVD stemmen !

  Maw minder huurwoningen wat jou betreft.

 37. Arjan says:

  Steven: huisje wil lenen

  Alleen huurders lenen een huis.

 38. Steven says:

  Huurders huren en leners lenen van de bank.

 39. Steven says:

  Als de huizenprijzen net zoals in andere welvarende landen als Japan en de Verenigde Staten met 50 procent zakken in prijs; dan is het verschil tussen huren en lenen direct duidelijk.

  misschien dan voor Arjan nog niet, maar daar moet ie dan maar wat meer tijd aan besteden.

 40. Nico de Geit says:

  Martin North over de hondenwassalon die veel minder werk heeft, de enorme risico’s van ‘lenen met lage maandlasten’, enz. De zeepbelgrafiek komt ook even voorbij.

  https://www.youtube.com/watch?v=tw-gswPYvTA

 41. Nico de Geit says:
 42. huizenhyper says:

  Ik hoor steeds meer berichten van jongeren die nog thuis wonen, en het nemen van kinderen uitstellen. Begint toch op te vallen vind ik.

  Zelf loopt mijn arbeidscontract (waarschijnlijk) af in 2020.
  Ik ben al aan het kijken voor een andere baan. Mijn werk is vrij gespecialiseerd, dus mogelijk moet ik meer gaan reizen of thuiswerken. Ik bedenk me wel 10 keer als ik de vraag krijg om voor mijn werk te verhuizen. Waarheen? Om mijn huur die nu al hoog is NOG hoger te laten worden bij een volgend huis?
  En eenmaal verhuisd komt je werkgever je vertellen dat na 3 maanden je toch niet helemaal aan hun eisen/wensen voldoet en je weer opzoek moet naar weer een nieuwe baan (en woning?).
  Dacht het niet.
  Ik wil best verhuizen, maar dan moet daar een zeer goed arbeidscontract tegen overstaan met een minimum looptijd. Anders krijg je mij mijn hut niet uit. Juridisch waterdicht is mijn keuze.
  Ik ben gekke Henkie niet.
  Dit soort zaken zal ook meer en meer gaan spelen bij werkend Nederland. Kan me moeilijk voorstellen dat ik de enige ben die hier zo tegenaan kijkt.

 43. Hans- says:

  Kinderen krijgen, dat is iets van vroeger. Toen was moeder thuis, en verzorgde de kinderen (die goede oude tijd).Nu moeten hij/zij werken voor de hypotheek. En kinderen, daar wordt aan gewerkt, door onze nieuwe Nederlander, die krijgen een ingerichte woning, en hebben tijd voor kinderen.En zij krijgen bij elk kind een extraatje, en begeleiding. Zo is het nu geregeld in NL!!Zij hebben geen stress, staan niet in de file, geen werk druk.Kan zo maar zijn, dat zij langer leven zonder al dat gestrest gedoe!

 44. Martino says:

  Nico de Geit,

  Studentenkamers zouden moeten geregeld worden van de universiteit binnen de universiteit zoals ze het doen in de US

 45. Martino says:

  Town ik studeerde in de 90ies had ik de keuze van mijn universiteit: 30m2 studio met badkamer gedeelte keuken voor DM130.- of 15m2 kamer alles gedeeld voor DM 80,-. Mijn studenten inkomen was toen DM 600-800,- en dat was een top universiteit in in een midsize city. Vandaag gaat alles naar geld naar de verhuurder en dat is uiteraard een soort van studenten slavernij

 46. Martino says:

  Vandaag is het gewoon normaal dat mensen met een beetje geld het normaal vinden de situatie van anderen te gebruiken om buitengewoon te profiteren! Super kapitalisme is het nieuwe normaal?!?! Is er nog enige manier van normaliteit?!? Iedereen is op zoek naar de super profijt in iedere situatie en dat is het main probleem dat we hebben op dit moment. Greed! Walgelijk….

 47. Martino says:

  EasyRoom.com biedt een 20m2 studio aan in Amsterdam centrum voor €1000.- per maand …

 48. Nico de Geit says:

  Volgens Sven Hulleman ziet de Rabobank liever hypotheekjes op het land dan boeren: https://www.youtube.com/watch?v=6tkr762jagc

 49. Hans- says:

  Nieuw verdien model, stapel bedden in fietsenbox? Met eventueel dag/nacht circulatie. Hoog rendement gegarandeerd.

 50. Nico de Geit says:

  Geen Geit maar Moeflon (wild schaap): https://pbs.twimg.com/media/EFew5NfXkAEOtsk.png

 51. Nico de Geit says:

  Hans-: stapel bedden in fietsenbox – Hoog rendement gegarandeerd.

  Er moet wel een woonbestemming op die fietsenbox zitten, anders mag het niet. En zolang het duurt.

 52. b says:

  huizenhyper,

  De Participatiewet valt tegen:
  Evaluatie participatiewet. Snelweg of karrespoor? FNV feb 2020:
  https://www.sociaalweb.nl/cms/files/2020-02/brochure-evaluatie-participatiewet-februari-2020.pdf

 53. b says:

  Martino,

  Waarom? Ben benieuwd naar je visie.

 54. meelezer says:

  Steven:
  En waarom hebben alleen ik en Geit zo’n avatar. (een geit en een huisje), bij Arjen heb ik steeds het idee dat het ook “was huurder” en meelezer is, snap ook nog steeds niet wat je op deze site doet?

  Huizenprijzen zijn veel te hoog en dan ga je daar tegen in?
  Wat moeten we daar mee?

  Jullie zijn de enige twee met een avatar..

  maar ik kan je gerust stellen, ik heb ook niks te maken met Arjan of washuurdertot2016..

  Deze site volg ik al heel lang, langer dan velen denk ik.. sinds 2010 of zo.. Het was een nieuwe kijk voor mij op veel zaken en ik dacht ook dat er een giga recessie etc zou komen . Het klonk allemaal logisch wat er hier geschrven was.. Alleen dan blijkt dat er nooit één duidelijk pad is waarlangs de economie ontwikkelt.. En niemand het precies weet..

  Mensen die hier doem en verderf preekten moeten gewoon erkennen dat ze er naast zaten wat de huizenmarkt betreft.. En mogelijk hebben ze dit keer gelijk dat een kentering er aan zit te komen..
  Als je maar vaak hetzelfde roept, zal het misschien een keer gebeuren.. wel jammer als je dan 20 jaar lang geen huis hebt gekocht (als je dat wel van plan was).

  En daarom schrijf ik hier af en toe wat omdat een aantal mensen zo erg (willen) geloven dat het financiele einde nader is.. en een beetje tegengas geen kwaad kan.

 55. Nico de Geit says:

  meelezer: dat het financiele einde nader is

  https://pbs.twimg.com/media/CxtKkC3VIAQ3krM.jpg

 56. Nico de Geit says:

  We hebben al lang een nieuwe draad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*