Huizenprijzen 2014

Nu februari alweer ten einde loopt wil ik toch nog even terugkomen op de voorspellingen voor de huizenprijzen in 2014. Eind vorig jaar kwam Hans André de la Porte als eerste met een voorspelling. Hij zei in een uitzending van RTL Nieuws dat de prijzen met 6% gaan dalen. Daarna bleef het vrij lang stil. De banken hadden immers met Stef Blok afgesproken geen voorspellingen over de huizenprijzen meer te doen.

Lees ook : 7 redenen om nu een huis te kopen (NVM 2009) en Huizenprijzen voorspellen is zo langzamerhand een gezelschapspel

‘Als je zegt dat ze dalen, gaan mensen daar rekening mee houden, dan wordt het een selffulfilling prophecy. Dat doen we dus niet meer.’ zei de voormalig bestuursvoorzitter van de Rabobank. Via via was mij al gemeld dat dit een beslissing van hogerhand was geweest, de onderzoekers hadden er zelf niets over te zeggen.

Blijkbaar is er iets veranderd bij de Rabobank. Plotseling was daar weer een voorspelling van de Rabo-economen, de huizenprijzen gaan in 2014 met 0,3 procent dalen. Het team van woningmarktonderzoekers bij de Rabo wordt erg vaak aangepast. Dus misschien hebben deze nieuwe experts er wel erg veel verstand van.

Waarom verwacht de Rabobank een kleine daling?
De toename van het aantal transacties lijkt voor de Rabobank de belangrijkste reden voor prijsstabilisatie te zijn. Ook wordt de onderhandelingspositie voor kopers iets minder sterk.

De toename van het aantal transacties wordt veroorzaakt door:

 1. Ten eerste zijn de (nominale) prijzen sinds 2008 met ruim 20% gedaald. De betaalbaarheid en de financierbaarheid zijn hierdoor verbeterd.
 2. Ten tweede is het vertrouwen in de woningmarkt -gemeten door de Eigen Huis Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis- sinds januari 2013 twaalf maanden aaneengesloten gestegen.
 3. Ten derde lijkt er een einde gekomen aan de voortdurende discussies over beleidshervormingen op de woningmarkt.

leencapaciteit
De lagere huizenprijzen gebruikte de NVM in 2009 al om starters te overtuigen en dat verhaal over beleidsrust heb ik ook al veel vaker gehoord. De positiviteit van de Rabo heeft dus vooral veel met het hoge vertrouwen van de consument te maken.  Verder zeggen ze dat er niet veel veranderd aan de financieringscondities:

Het maximale bedrag dat mag worden geleend op basis van het inkomen (NIBUD) en de waarde van de woning (LTV) is per 1 januari 2014 licht gedaald. Ook zal in de loop van 2014 het NHG-plafond worden verlaagd. De financierbaarheid van woningen is daarentegen toch iets verbeterd. Wij verwachten dat de kapitaalmarktrentes beperkt stijgen en dus is een sterke stijging van de hypotheekrente niet waarschijnlijk. De beperkte aanpassingen in de normen voor hypotheekverstrekking daarbij in ogenschouw genomen, verwachten wij niet dat de financieringscondities in 2014 een belemmering vormen voor een voorzichtig herstel van de verkoopaantallen en een stabilisatie van de woningprijs.

lees ook: Maximale hypotheek 2014

Dit vind ik het meest opvallend. De Financiële Makelaar stelt bijvoorbeeld dat de leencapaciteit fors is afgenomen. ‘De serviceprovider ging aan de slag met de financieringslasttabellen van de NHG en constateerde dat sommige consumenten dit jaar 18% minder kunnen lenen voor een eigen woning.’ Ook Harrie-Jan van Nunen ziet de leencapaciteit flink dalen. Op de site van Follow the Money lees ik dat een indicatieve berekening van Homefinance laat zien dat de leencapaciteit in sommige gevallen met wel 10 procent kan afnemen.

Ik krijg alweer een naar gevoel bij de voorspellingen van Rabobank…………

Tim Legierse Rabobank huizenprijzen

Vereniging Eigen Huis huizenprijzen 2014

Share Button
497 comments on “Huizenprijzen 2014
 1. maarten says:

  Burgertje wil niet 40 Uur per week werken tot 67? Foei!

 2. Frans says:

  Even weer terug naar de roots: Baghdad Bob!
  http://www.youtube.com/watch?v=yfAeMtcURg0

 3. Nico de Geit says:

  De Geit verwacht een daling van ongeveer 5% in 2014.

  Het is wel erg onrustig in de wereld. Er zal toch geen oorlog komen? Oorlog is niet goed voor de prijzen. En als de Russen dan ook nog eens de gaslevering stopzetten zijn de rapen gaar. De EU treft al sancties tegen Oekraïne. Tegoeden bevroren en meer. Voorlopig heeft Nederland nog voor 10 jaar gas.

 4. Dirk says:

  2014 gaat de klapper prijsdaling worden van de huizencrisis.

  12% stijging hypotheek betalingsachterstanden.
  Werkloosheid zet stevig door.
  NHG plafond twee keer verlaagd voor 2014.
  Geen loonsontwikkeling.
  Grond hier en daar al voor 20% afgewaardeerd.
  BKR noteringen stijgt per half jaar met 20.000 mensen.

  Wie maakt het lijstje verder af? 😉

 5. Bubbelonia says:

  Dirk,

  Jup!

  En inperken leencapaciteit lijkt nog me de belangrijkste 😉

 6. Nico de Geit says:

  Af en toe begrijp ik het gewoon echt niet meer. Waarom steunt de EU gewelddadige neo-nazi’s in Oekraïne? Zodat de interne problemen van de EU minder opvallen? Of hebben ze een bepaalde agenda?

  Russische en Amerikaanse schepen houden elkaar onder schot in de Zwarte Zee en voor de kust van Syrië. De wereld wankelt maar Nederlanders hebben niets in de gaten. Ze gaan gewoon een huis kopen omdat ‘de bodem is bereikt’.

  Ik snap dat ook wel. Als je blut bent en je kunt een huis kopen op 100% krediet, waarom niet? Maar hoe moet het met de mensen die WEL iets te verliezen hebben? Eigenlijk is het helemaal niet leuk als je veel te verliezen hebt.

 7. Nico de Geit says:

  Dirk: 2014 gaat de klapper prijsdaling worden van de huizencrisis.

  Noem eens een percentage?

  Bubbelonia:
  Dirk,

  Jup!

  En inperken leencapaciteit lijkt nog me de belangrijkste

  Heel veel mensen zijn nog niet werkloos en blijven gewoon lekker zitten. Zelfs de werklozen kunnen jaren blijven zitten in ‘hun’ woning. Huurders worden na drie maanden huurachterstand al uit hun huis gezet.

  Ik hou het op -5%

 8. Voerman says:

  Nico de Geit: Het is wel erg onrustig in de wereld.

  Wanneer is/was het rustig in de wereld?

  Lijkt alleen maar onrustiger omdat wij heden dwars over bestaande – en niet bestaande grenzen heel veel en snel communiceren, alles vernemen en er een mening over willen vormen en kiezen tot welke partij/groepering wij behoren.
  Zal voorlopig niet anders worden totdat mensen andere dan de hedendaagse criteria aan gaan leggen voor het begrip “geluk”.

  Een heel klein stapje terug sprak Balkenende nog vol overtuiging vanuit christelijke gronden over “normen en waarden”.
  Wie vandaag; slechts een paar jaar later over “normen en waarden” spreekt wordt volslagen idioot en pre-historisch bevonden.

  Zal zelfs voor jonge mensen wennen worden in de wereld die in ontwikkeling is.

 9. Dirk says:

  Nico de Geit: Noem eens een percentage?

  Ik denk tegen de 10% aan als het niet meer gaat worden, alleen al gezien de grond afwaardering van 20% en zoals Bubbelonia al aangegeven heeft, de leencapaciteit dit jaar met meer dan 10% verslechterd is/wordt.

 10. Frans says:

  Nico de Geit: Af en toe begrijp ik het gewoon echt niet meer. Waarom steunt de EU gewelddadige neo-nazi’s in Oekraïne? Zodat de interne problemen van de EU minder opvallen? Of hebben ze een bepaalde agenda?

  http://www.zerohedge.com/news/2014-02-20/ukraine-situation-explained-one-map

 11. huizenhyper says:

  Huizenhyper:

  Huizenprijzen 2014 -4%
  Werkloosheid loopt op tot 9%
  aantal verkopen met restschuld neemt licht toe.

  Huizenhyper legt een potje aan zodat hij na ontslag zeker nog 3 jaar in zijn huis kan blijven wonen.

 12. Voerman says:

  Nico de Geit: Eigenlijk is het helemaal niet leuk als je veel te verliezen hebt.

  Wel eens ooit niks te verliezen gehad?
  Leuk als je jong bent en geen verantwoordelijkheden en beminden om je heen hebt. Voerman denkt met weemoed terug aan de vroege sixties toen hij alleen een t-shirt en een oude spijkerbroek bezat en voor de rest vrijheid. Heden zou dat niets voor Voerman zijn! 🙂
  Voor niemand hier ter plaatse!

 13. Latida says:

  Waarom zou de stuurloze Rabobank een dergelijje voorspelling doen?

  Ik denk dat het komt omdat ze zelf volgens eigen eerdere uitspraken in selffulfilling prophecies geloven. Ze hopen dus dat de daling tot 0,3% beperkt blijft, en ze hopen daarmee vertrouwen en vooral tijd te winnen om de eigen balans te versterken.

  Het lijkt mij, dat ze daarom nu las echt in de problemen zitten, want met nog eens 5-10% daling is het einde verhaal, valt de NHG om, heeft de rabo staatssteun nodig en zijn ze bang dat het hele zootje als dominosteentjes omvalt.

  Politiek en financieel en media omarmen elkaar in de waan dat zij het zover niet zullen laten komen.

  En dus, zonder dat het schuldprobleem is opgelost, stug doorgaan met kant en klaar cheques, de verkoop van het tafelzilver bij woningcorpraties, startersleningen, hypotheken voor Zzp-ers en kleine zelfstandigen die ze zelfs tijdens de boom niet konden krijgen, en zo stellen ze het moment van de waarheid steeds verder uit.

  Maar de waarheid wordt steeds grimmiger. Steeds meer mensen in de problemen. Geloofwaardigheid van politiek, banken en media staat op het spel. En dus krijgt het publiek zondebokken toegeworpen. Mensen die de schuld krijgen toegeschoven en verwijderd worden, om de schijn van positieve vooruitgang te wekken.

  Maar de cijfers liegen niet.

  Vragen aan de Rabo:

  Hoeveel huizen staan er bij u onderwater? Hoeveel is dat bedrag gemiddeld? Hoeveel komen daarbij als de prijzen nog eens 5% dalen? En wat is dan het gemiddelde restschuldbedrag?

  Voor hoeveel staat bedrijfsonroerend goed in de boeken? Wat is de huidige marktwaarde daarvan?

  Hoeveel gronden op de balans? Huidige waarde daarvan?

  Catch my drift? De Rabo knijpt hem, en hoopt daarmee de daling af te remmen. Hun goed recht natuurlijk, maar of het werkelijk zal helpen? Of de realiteit op de grond blijvend en langdurig onder het tapijt geschoven kan worden?

  het is alsof je een geweldig funderingsprobleem hebt waardoor je huis scheef staat en als oplossing voor de scheve tafel besluit de tafelpoten een stukje af te zagen. Probleem opgelost. Of toch niet?

 14. Nico de Geit says:

  Dirk: alleen al gezien de grond afwaardering van 20%

  Dat heeft alleen effect op nieuwbouw, en er wordt niet veel meer gebouwd. Het effect is dus vrijwel nihil.

 15. Dirk says:

  Nico de Geit: Dat heeft alleen effect op nieuwbouw, en er wordt niet veel meer gebouwd. Het effect is dus vrijwel nihil.

  Als alleen nieuwbouwwoningen hierdoor verkocht gaan worden en je wilt toch je bestaande woning verkopen, zul je wel moeten zakken met de prijs.

 16. Bubbelonia says:

  Nico de Geit: Heel veel mensen zijn nog niet werkloos en blijven gewoon lekker zitten. Zelfs de werklozen kunnen jaren blijven zitten in ‘hun’ woning

  Maar zittenlbijvers bepalen de prijzen niet 😉

  Overigens denk ik ook max zo’n 5%. Misschien wel minder aangezien het eerste kwartaal nog één en al lichtpuntjes zal blijven.

  Mits er geen grote (beurs)crash oid plaatsvindt. Dan kan het ineens in een stroomversnelling raken

 17. Dirk says:

  Nico de Geit: Dat heeft alleen effect op nieuwbouw, en er wordt niet veel meer gebouwd.

  Als ik naar Zandvoort kijk, wordt er zoveel nieuwbouw neergezet, dat bestaande huizen straks geen enkele kans van verkoop meer heeft.
  In Haarlem zijn ze ook flink op dreef met nieuwbouw.

 18. Dirk says:

  Nou als jullie denken dat het maar max -5% gaat worden, dan denk ik dat we dit jaar toch een huis gaan kopen 😉

 19. Nico de Geit says:

  Bubbelonia: Misschien wel minder aangezien het eerste kwartaal nog één en al lichtpuntjes zal blijven.

  Maak je geen illusies, die lichtpuntjes/sterretjes blijven.

 20. Stoelgang says:

  Ik zie in de door mij gevolgde 380 huizen tussen de 2 en de 4 ton in het zuiden van het land de laatste tijd zeer regelmatig huizen uit en weer in de verkoop gegooid worden voor een lagere vraagprijs. Even opfrissen zeg maar. De prijsdalingen beginnen nu op gang te komen. De paniekfase is dan ook in volle gang. Overigens ook bij de banken, maar dat is een ander verhaal.

  De omschrijvingen worden ook steeds wolliger. Zo zie ik niet zelden twee-onder-een-kappers die als half vrijstaand worden aangeduid 😀 Belanchelijk. Gratis cabaret, dat dan weer wel 🙂

  p.s. Het huis hier tegenover (een wannabe 4-tonner) is vandaag voor de VIJFDE keer in 4 jaar te koop gezet voor dezelfde idiote prijs. Kansloos.

 21. Stoelgang says:

  Dirk:
  2014 gaat de klapper prijsdaling worden van de huizencrisis.

  12% stijging hypotheek betalingsachterstanden.
  Werkloosheid zet stevig door.
  NHG plafond twee keer verlaagd voor 2014.
  Geen loonsontwikkeling.
  Grond hier en daar al voor 20% afgewaardeerd.
  BKR noteringen stijgt per half jaar met 20.000 mensen.

  Wie maakt het lijstje verder af?

  Inperken leencapaciteit. En een sluimerende rentestijging die eraan zit te komen.

  De depressie is nog maar net begonnen. Externe onrust en andere onrustige factoren versnellen dit proces. Als je nu vast zit aan een stapel stenen sta je er slecht op.

 22. Nico de Geit says:

  Oekraïne – Waar ik me vooral zorgen over maak is het gemak waarmee de EU tegoeden bevriest, geen proces, niks. Bevroren tegoeden komen nooit meer vrij.

 23. Nico de Geit says:

  Stoelgang: De depressie is nog maar net begonnen. Externe onrust en andere onrustige factoren versnellen dit proces. Als je nu vast zit aan een stapel stenen sta je er slecht op.

  Mensen die de derde wereldoorlog verwachten kopen waarschijnlijk geen huis, en bepalen dus ook niet de huizenprijs.

  Het zijn de kopers die de prijs bepalen.

  Er zijn te weinig naïeve schapen om al die woningen te kopen. Als de babyboomers doodgaan, dan gaat het hard. Ik verwacht vanaf 2020.

 24. PP says:

  Dirk:
  2014 gaat de klapper prijsdaling worden van de huizencrisis.

  12% stijging hypotheek betalingsachterstanden.
  Werkloosheid zet stevig door.
  NHG plafond twee keer verlaagd voor 2014.
  Geen loonsontwikkeling.
  Grond hier en daar al voor 20% afgewaardeerd.
  BKR noteringen stijgt per half jaar met 20.000 mensen.

  Wie maakt het lijstje verder af?

  De neergaande prijsdruk door de bovenkant van de de babyboomer en- oma-twee-onder-een-kappers in Bussum, Zutphen, Prinsenbeek, Nijmegen, Haarlem etc.?

  De eind-dertigers die van het appartement af proberen te komen vanwege aanstaande kinderen, gekocht voor rond de € 180.000,- en nu onder druk van woningcorporatie-uitverkoop in de buurt tóch maar voor € 160.000,- eruit?

  Gemiddelde prijs € 207.000,- kan zeker naar € 195.000,- einde dit jaar.

  Moet er niks gek gebeuren verder (mondiaal)…

  Zie ook Oude Nijhuis:

  http://www.z24.nl/columnisten/hendrik-oude-nijhuis-dip-huizenmarkt-voorbij-had-je-gedacht-415826

 25. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Laten we de bouwlobby ook niet vergeten.

  Als Drs Maxime Verhagen gelijk krijgt en grondprijzen nu nog 40% tot 50% gaan dalen, zullen huizenprijzen dan reageren met slecht een honderdste van bovenstaande percentages ?

  Bijzonder slecht verhaal.

  Als dr ir Maartje Martens nog meer gelijk krijgt en midden en topsegment krijgen nog een forse correctie van orde grootte nog eens 20% extra daling…..

  Dan liggen de huidige voorspellingen van Rabo in lijn met die van de heer dr Boonstra in het begin van de huizencrisis, niets nieuws onder de zon dus

 26. Stoelgang says:

  Nico de Geit: Mensen die de derde wereldoorlog verwachten kopen waarschijnlijk geen huis, en bepalen dus ook niet de huizenprijs.

  Het zijn de kopers die de prijs bepalen.

  Er zijn te weinig naïeve schapen om al die woningen te kopen. Als de babyboomers doodgaan, dan gaat het hard. Ik verwacht vanaf 2020.

  De markt is allang overleden. Nu moeten vraag en aanbod alleen nog even op elkaar afgestemd worden. En dat zal niet meevallen. Een substantieel deel van de markt wordt bevolkt door halsstarrige BB-ers die hun verworven recht van eeuwig stijgende huizenprijzen te gelde willen maken. Een ander groot gedeelte zit tot zijn oogbollen in de schuld, kan niet in prijs zakken en verwacht eruit te halen wat ze er zelf voor ‘betaald’ hebben. Het is een loopgravenoorlog tijdens een economische depressie. De prijzen dalen vanzelf wel. Nu even wachten tot de rente normaliseert. Dan wordt het spannend.

 27. Adamus says:

  maarten:
  Burgertje wil niet 40 Uur per week werken tot 67? Foei!

  USA: 3 jobs & on foodstamps.
  Gaat hier niet gebeuren……….gaat Samsom persoonlijk voor zorgen. Wel lid zijn van de juiste club hé. Createur de jobs daar in den Haag 😉

 28. PP says:

  Trouwens Snork,

  Je zit met je € 210.000,- in 2013 voor een huis van € 250.000,- aardig scherp 😉

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

  Loopt ‘t nog volgens plan in je notitieboekje?

 29. PP says:

  Stoelgang: De prijzen dalen vanzelf wel. Nu even wachten tot de rente normaliseert. Dan wordt het spannend.

  Het schijnt dat dát heel snel kan gaan 😉

 30. Adamus says:

  Nico de Geit:
  De Geit verwacht een daling van ongeveer 5% in 2014.

  Het is wel erg onrustig in de wereld. Er zal toch geen oorlog komen? Oorlog is niet goed voor de prijzen. En als de Russen dan ook nog eens de gaslevering stopzetten zijn de rapen gaar. De EU treft al sancties tegen Oekraïne. Tegoeden bevroren en meer. Voorlopig heeft Nederland nog voor 10 jaar gas.

  Olie boven $100 …..

 31. Stoelgang says:

  PP:
  Trouwens Snork,

  Je zit met je € 210.000,- in 2013 voor een huis van € 250.000,- aardig scherp

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

  Loopt ‘t nog volgens plan in je notitieboekje?

  Ik wil niet voor Snorkel spreken, maar volgens mij verloopt de crash en het leeglopen van de bubbel nagenoeg volgens het reguliere patroon. De versnelling gaat nu beginnen en de paniekfase is aangetreden.

 32. Adamus says:

  Frans:
  Even weer terug naar de roots: Baghdad Bob!
  http://www.youtube.com/watch?v=yfAeMtcURg0

  Thailand.

 33. Stoelgang says:

  PP: Het schijnt dat dát heel snel kan gaan

  De rente bedoel je? Dat kan inderdaad heel snel gaan. Een kwestie van aan de libor knop draaien. De financiële markten reageren bliksemsnel, alleen de schuldslaven kunnen geen kant op en zullen moeten afwachten wat voor aanbod ze krijgen. Zit je variabel of op Euribor? Dan heb je het niet breed over een poosje. Er roepen in mijn optiek teveel lui dat de rente blijvend laag zal blijven. Dat is natuurlijk onzin en de ervaring leert dat wanneer de massa dit begint te geloven (de afgelopen tijd dus) de kentering nabij is.

 34. Adamus says:

  Voerman: Wel eens ooit niks te verliezen gehad?
  Leuk als je jong bent en geen verantwoordelijkheden en beminden om je heen hebt. Voerman denkt met weemoed terug aan de vroege sixties toen hij alleen een t-shirt en een oude spijkerbroek bezat en voor de rest vrijheid. Heden zou dat niets voor Voerman zijn!
  Voor niemand hier ter plaatse!

  Nu istie trots op een husqvarna.

 35. Adamus says:

  Zal zelfs voor jonge mensen wennen worden inde wereld die in ontwikkeling is.

  Onze achterkleinkinderen gaan het allemaal anders doen -drie generaties! We moeten nog ontdekken wat de echte autoriteiten zijn, degenen die het echt weten. Niet de vermeende of degenen die het lijken te weten.

 36. Steven says:

  PP: Het schijnt dat dát heel snel kan gaan

  hier een historische rente grafiek:

  http://marketupdate.nl/wp-content/uploads/2013/10/grafiek-rente-vs-historisch.jpg

  laatste dip was WOII…

 37. PP says:

  Stoelgang: De rente bedoel je? Dat kan inderdaad heel snel gaan. “……..” Dat is natuurlijk onzin en de ervaring leert dat wanneer de massa dit begint te geloven (de afgelopen tijd dus) de kentering nabij is.

  Is ook zo, ik volg je helemaal.

  En we wachten even op Snork z’n noteblok.

  @Adamus, wat een heerlijk filosofische uitspraak!

 38. PP says:

  Steven: hier een historische rente grafiek:

  marketupdate.nl/wp…te-vs-historisch.jpg

  laatste dip was WOII…

  George Santayana:

  “Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen” (1905)

  (denkend aan generatiegenoten die aan knopjes draaien invloed hebben op de levens van miljoenen, en soms uitstappen 😉 )

  http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/02/weer-een-jp-morgan-bankier-die-zelfmoord-pleegt/

 39. Adamus says:

  Latida,

  De Coöperatieve staat van huis uit zelf aan het roer, sturend. In die waan verkeren ze nog steeds, maar ze zijn vergeten dat ze hun eigen klanten gekanibaliseerd hebben. En kunnen alleen nog verder op het internationale virtuele toneel. Misschien Moeten ze eens een reclamespotje maken met Hans Libor op piano.

 40. Adamus says:

  Bubbelonia: Maar zittenlbijvers bepalen de prijzen niet

  Overigens denk ik ook max zo’n 5%. Misschien wel minder aangezien het eerste kwartaal nog één en al lichtpuntjes zal blijven.

  Mits er geen grote (beurs)crash oid plaatsvindt. Dan kan het ineens in een stroomversnelling raken

  Het fikt wel aardig op diverse plaatsen in deze wereld.
  Btw, zit Rabo via cebeco in Ukrain?

 41. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  @ artikel

  Laten we de bouwlobby ook niet vergeten.

  Als Drs Maxime Verhagen gelijk krijgt en grondprijzen nu nog 40% tot 50% gaan dalen, zullen huizenprijzen dan reageren met slecht een honderdste van bovenstaande percentages ?

  Bijzonder slecht verhaal.

  Als dr ir Maartje Martens nog meer gelijk krijgt en midden en topsegment krijgen nog een forse correctie van orde grootte nog eens 20% extra daling…..

  Dan liggen de huidige voorspellingen van Rabo in lijn met die van de heer dr Boonstra in het begin van de huizencrisis, niets nieuws onder de zon dus

  Werd de kapper goedkoper toen die naar laag btw tarief ging? Overdrachtsbelasting omlaag 🙂

 42. Destopia says:

  Stoelgang,

  Dat vraag ik mij af. Ik ben ‘n stuk pessimistischer.
  Het is een stuk minder effectief vanaf de zijlijn met gefundeered kritiek te komen terwijl, zolang het speelveld bepaald wordt door het pingpong tussen de politiek en de MSM, met de lobby van de vastgoedwereld als trainers, heb ik er een hard hoofd in dat mensen op korte termijn het licht zien.

  Volgens mij is er, ook hier, helemaal geen reden voor lichtpuntjes. Het gaat er nu om dat mensen niet inzien dat ze hun eigen ruiten ingooien wanneer ze, net zoals het establishment bij de pers, zich in de schulden steken op een moment waarop het nooit duidelijker was dat het voorschot op de toekomst niet het gewenste resultaat zal sorteren wanneer niet iedereen meedoet. Een veilige toekomst na te streven door schulden aan te gaan vanuit zelf aangegaane schuldposities. Afleiding, infotainment, sport…

  Het vereist een andere kijk op de werkelijkheid. Aangezien het bewustzijn van de doorsnee potentiële schuldslaaf er een is van het kijken naar de buurman die ook tv kijkt en kranten leest – en dat ook gewoon een makkelijk aanvaardbaar venster, onbewust, op de wereld is – die de vervelende bijwerkingen reduceert tot onoverkomelijke effecten van het moderne leven, verliezen ze daarbij de grotere verbanden uit het oog. Iets dat in de wereldgeschiedenis vaker het geval is geweest.

  Dingen ontsluieren en verborgen mechanisme’s blootleggen is 1 ding, maar onze overschatting of de onderschatting van de machten die het spel dagelijks vormgeven maakt het niet lichter verteerbaar wat mij betreft. En uit ervaring kan ik zeggen dat het meer dan eens tot teleurstellingen leidt. Het vermogen tot het bijstellen van verwachtingen lijkt dan ook belangrijk. Feit blijft dat wie steeds de regie aan zichzelf gehouden heeft geen spijt hoeft te hebben.

  Afstemmen heeft zin? Zolang niet stemmen gelegitimeerd nog steeds ‘n stem is die ergens optelt?
  De norm als het eigen gelijk, de rest is bias? Een ‘democratisch’ decreet! Mooie boel! De fundamentals zijn inherent corrupt.

 43. Starter says:

  Steven,

  De FED verwacht de rente langere tijd laag te houden, ik verwacht dat het in Europa ook gaat gebeuren.

  Als de rente zal stijgen zijn de schuldposities van diverse landen en particulieren onhoudbaar, dat zal men niet laten gebeuren.

  Desnoods drukt men goedkoop geld bij, dacht je dat het opkopen van obligaties van het zuiden door de ECB met gedekt geld is?

  De macht van de grote massa met schulden is groter dan het individu.

 44. Destopia says:

  Beetje cryptisch in wat ik zeggen wilde…
  Ik stem niet meer. Als anderen er dan mee aan de haal kunnen gaan dan is dat op z’n minst merkwaardig, maar vooral toont het een manco in ‘n democratisch proces aan. Iets wat ik dus probeer aan te tonen door juist niet te stemmen!

  Ik ben er wel klaar mee.

 45. Destopia says:

  Starter,

  En dus? Verklaar je nader.

 46. Steven says:

  Starter,

  Destopia,

  Ik denk dus ook dat het bijdrukken de enige manier is…

 47. Dystopia says:

  Starter:
  Steven,

  De FED verwacht de rente langere tijd laag te houden, ik verwacht dat het in Europa ook gaat gebeuren.

  Als de rente zal stijgen zijn de schuldposities van diverse landen en particulieren onhoudbaar, dat zal men niet laten gebeuren.

  Desnoods drukt men goedkoop geld bij, dacht je dat het opkopen van obligaties van het zuidendoor de ECB met gedekt geld is?

  De macht van de grote massa met schulden is groter dan het individu.

  Het levert voordelen op voor de starter?
  Het trickle down effect uitgesteld als voordeel?
  Zoiets?

  Ik kan er geen ander touw aan vastknopen anders dan dat er een bepaaalde groep is die alle tijd heeft om een gordiaanse knoop te leggen. Of zie ik iets over het hoofd?

 48. Starter says:

  Destopia,

  Mijn reactie heeft betrekking op de post van Steven dat de rente op termijn zal stijgen, ik verwacht dat de rente de komende jaren niet sterk gaat stijgen.

  Zaken gaan lopen ook al worden ze door Europa ontkent, er zou geen derde steunpakket komen voor Griekenland. Dat steunpakket zal er wel komen en de rente zullen ze voor Griekenland verlagen.

  Het “sterke” Duitsland zit als een rat in de val, de Grieken spelen het heel slim.

  Duitsland wil geen euro’s bijdrukken, ik denk dat het in de toekomst op uitgebreide schaal gaat gebeuren.

  Dit proces is alleen te stoppen als Duitsland uit de euro stapt met een paar andere landen.

  Dit proces kan nog lang worden gerekt, we wachten het af.

 49. Dystopia says:

  Steven:
  Starter,

  Destopia,

  Ik denk dus ook dat het bijdrukken de enige manier is…

  Ooit doe je er je voordeel mee…
  http://www.ebay.com/itm/ONE-HUNDRED-100-TRILLION-ZIMBABWE-DOLLARS-x-5-NOTES-/230620516271

 50. Dystopia says:

  Starter,

  Thanks! De burger heeft geen idee…

 51. Steven says:

  Starter,

  Je moet het ook vanuit politici zien. Zij vinden het vreselijk als de munt en/of banken vallen. Dat maakt voor een burger ergens niet zo veel uit. Waar je mee betaalt maakt niet uit en of banken vallen maakt al helemaal niet uit. (daar zijn er veel te veel van: zeker door internet zijn al die mega-gebouwen vol met veelverdieners voor ons niet zo nodig uiteraard)

  maar goed: Ik voorkom voor mezelf gewoon risico’s door zo weinig mogelijk schulden te hebben en de mogelijkheid open te houden te verkassen en voldoende handgeld te hebben in de vorm van edelmetaal. Dat kan overigens ook op veel andere manieren: een stuk land hebben ergens kan natuurlijk ook, een klein bedrijfje elders, kunst of weet ik veel. Kan ook best dat ze het gewoon allemaal wel oplossen: ook OK.

 52. Steven says:

  300.000 lenen van een bank voor een huis is natuurlijk geen oplossing voor een burger.

  1. de huizenprijzen dalen
  2. de bank wil aan je verdienen (anders kochten ze het zelf wel)
  3. je kan niet verkassen
  4. Je staat dat geld in de min dus je bent overgeleverd aan “lichtpuntjes”

 53. Starter says:

  Steven,

  De burger zal gaan merken dat voor een groter percentage als voorheen het niet meer weggelegd is om een huis te bezitten. Dat lijkt me vrij normaal aangezien we gezondere voorwaarden voor financiering wordt geëist.

  Degenen die nog wel een huis kunnen veroorloven zullen het minder riant kunnen doen.

  De berichten dat iemand met 20000 euro 18 % minder kan lenen kan ik niet serieus nemen, die inkomens hebben niks in de koop markt te zoeken.

 54. Dirk says:

  Bubbelonia: Overigens denk ik ook max zo’n 5%. Misschien wel minder aangezien het eerste kwartaal nog één en al lichtpuntjes zal blijven.

  Dat zie ik als een mega lichtpunt dan Bubbelonia, van 6,4% voor 2013 naar minder dan 5% voor 2014.
  Prima kant gaat het dan op.

  Als we dan nog dit erbij optellen:
  Citaat:

  ” dat sommige consumenten dit jaar 18% minder kunnen lenen voor een eigen woning.”

  Dan zou ik niet meer te lang wachten met het kopen van een huis als iemand dat nog van plan was.
  Leencapaciteit met 18% achteruit en woningprijzen nog maar met 5% achteruit, dan kan ik nog maar één conclusie trekken en dat is rennen naar de makelaars 🙂

 55. Dirk says:

  Juan Belmonte: Laten we de bouwlobby ook niet vergeten.

  Als Drs Maxime Verhagen gelijk krijgt en grondprijzen nu nog 40% tot 50% gaan dalen, zullen huizenprijzen dan reageren met slecht een honderdste van bovenstaande percentages ?

  Bijzonder slecht verhaal.

  Ik bespeur helaas op het forum toch vaak teveel het naleven van schoolboek brainwash praktijken.
  Het valt niet mee voor sommige om dat los te laten en andere zaken die er daadwerkelijk toe doen met elkaar in verband te brengen 😉

 56. Starter says:

  Dirk,

  De categorie die 18% minder kan lenen is geen serieuze partij voor de koopmarkt.

  Berichten worden sommigen hier wel erg selectief gebracht, net als de maand op maand of jaar op jaar cijfers naar gelang welke het negatiefste uitpakt.

  De NVM of NOS maken zich bij het positief uitleggen hier ook schuldig aan. Beide kampen zouden het wel wat genuanceerder kunnen brengen.

  Modaal tot een ton kunnen 7-10% minder lenen per januari.

 57. Dirk says:

  Hiermee is tevens ook meteen bewezen, dat het nogal rammelt met de kenniseconomie van Nederland 😉

  Nico de Geit: Er zijn te weinig naïeve schapen om al die woningen te kopen. Als de babyboomers doodgaan, dan gaat het hard. Ik verwacht vanaf 2020.

  De Bulgaren en Roemenen zitten niet de hele dag achter het toetsenboard, die gaan die Nederlanders is een poepie laten ruiken 😉

 58. Dirk says:

  Adamus: USA: 3 jobs & on foodstamps.
  Gaat hier niet gebeuren

  Om nog even terug te komen op de Bulgaren en Roemenen 😉

 59. Dirk says:

  Starter: Zaken gaan lopen ook al worden ze door Europa ontkent, er zou geen derde steunpakket komen voor Griekenland. Dat steunpakket zal er wel komen en de rente zullen ze voor Griekenland verlagen.

  Goldman heeft de rente op die 2,8 miljard die opeens verdwenen wat uit de boeken verhoogd, dus dat steunpakket gaat rechtstreeks naar Goldman toe 😉

 60. Dirk says:

  Starter: De categorie die 18% minder kan lenen is geen serieuze partij voor de koopmarkt.

  Al zou die groep maar een 10% boost kunnen brengen, is toch weer meegenomen, die boost kun je verliezen door 18% minder leencapaciteit te geven 😉

 61. peter z says:

  Nico de Geit:
  De Geit verwacht een daling van ongeveer 5% in 2014.

  Het is wel erg onrustig in de wereld. Er zal toch geen oorlog komen? Oorlog is niet goed voor de prijzen. En als de Russen dan ook nog eens de gaslevering stopzetten zijn de rapen gaar. De EU treft al sancties tegen Oekraïne. Tegoeden bevroren en meer. Voorlopig heeft Nederland nog voor 10 jaar gas.

  Nico, een vraagje, waroom denk je dat Oekraine is neo-nasi land? Waar komt HET vandaan?

 62. maarten says:

  Starter,

  20000 voor een huis, rara hoe kan het?

 63. Ger Rukker says:

  Interessant gegeven over de Rabobank .

  Een aantal jaar geleden (nog niet zo heel lang) vertelde de Rabobank met trots in reclames dat ze de GROOTSTE HYPOTHEEKVERSTREKKER van Nederland zijn . Uiteraard ook heel vaak reklame met hun fantastische rating ( waarschijnlijk niet rekening gehouden met alle afwaarderingen ?)

  Uiteraard nu geen reklames daarover !

  Het zou ze sieren als ze nu melden dat ze balen om de grootste hypotheekverstrekker van NL te zijn . Ik denk dat ze hem al behoorlijk knijpen .

 64. Adamus says:

  Dirk: Dat zie ik als een mega lichtpunt dan Bubbelonia, van 6,4% voor 2013 naar minder dan 5% voor 2014.
  Prima kant gaat het dan op.

  Als we dan nog dit erbij optellen:
  Citaat:

  ” dat sommige consumenten dit jaar 18% minder kunnen lenen voor een eigen woning.”

  Dan zou ik niet meer te lang wachten met het kopen van een huis als iemand dat nog van plan was.
  Leencapaciteit met 18% achteruit en woningprijzen nog maar met 5% achteruit, dan kan ik nog maar één conclusie trekken en dat is rennen naar de makelaars

  En vertrouwen hebben in de flexibele arbeidsmarkt als je baas nergens meer zeker van is.
  Ahhhh gisteren weer 36 miljoen extra naar de werklozen/reïntegratie industrie werkgevers blij met akkoord. Mooie toevoeging aan de 1,5 miljard die er nu al wordt rondgepompt.

 65. Nico de Geit says:

  peter z: Nico, een vraagje, waroom denk je dat Oekraine is neo-nasi land? Waar komt HET vandaan?

  Niet Oekraïne is een neo-nazi-land maar de door het Westen gesteunde gewelddadige betogers:

  ‘Een dominante stroming binnen de protestbeweging is extreemrechts en gewapend.’

  Bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/22317155/__Situatie_Kiev_steeds_grimmiger__.html

 66. Adamus says:

  Dirk:
  Hiermee is tevens ook meteen bewezen, dat het nogal rammelt met de kenniseconomie van Nederland

  De Bulgaren en Roemenen zitten niet de hele dag achter het toetsenboard, die gaan die Nederlanders is een poepie laten ruiken

  Die zijn al de nieuwe sociale doelgroep voor woco’s in de categorie bejaardenwoning. Ging de woning 10 jaar geleden nog naar alleenstaande 65+, vervolgens 55+, 45+ en nu ook naar alles met een buitenlands probleemrandje Syrische jonge gezinnen, Polen -multiculti in de kop van Noordholland :-). Vrijkomende huurhuizen van ” bouwjaar 1961″worden verkocht voor >140K. Over 10 jaar zullen we zien welk een rotzooi we er van gemaakt hebben, vertegenwoordigd door 150 eikels in den Haag. Zou de “senatoren” bijna vergeten.

 67. Adamus says:

  Nico de Geit: Niet Oekraïne is een neo-nazi-land maar de door het Westen gesteunde gewelddadige betogers:

  ‘Een dominante stroming binnen de protestbeweging is extreemrechts en gewapend.’

  Bron: telegraaf.nl/buite…eds_grimmiger__.html

  We weten het niet en al helemaal niet vanuit de Telegraaf. Misschien wel een herhaling van de Russische lente. Wat in libië kon kan ook elders 😉

 68. Adamus says:

  Ger Rukker:
  Interessant gegeven over de Rabobank .

  Een aantal jaar geleden (nog niet zo heel lang) vertelde de Rabobank met trots in reclames dat ze de GROOTSTE HYPOTHEEKVERSTREKKER van Nederland zijn. Uiteraard ook heel vaak reklame met hun fantastische rating ( waarschijnlijk niet rekening gehouden met alle afwaarderingen ?)

  Uiteraard nu geen reklames daarover !

  Het zou ze sieren als ze nu melden dat ze balen om de grootste hypotheekverstrekker van NL te zijn . Ik denk dat ze hem al behoorlijk knijpen .

  De belastingbetaler moet hem knijpen. Hoewel een groot deel ook een eeuwigdurende lening aldaar heeft.

 69. Adamus says:

  Dirk: Goldman heeft de rente op die 2,8 miljard die opeens verdwenen wat uit de boeken verhoogd, dus dat steunpakket gaat rechtstreeks naar Goldman toe

  Goldman=FED

 70. Adamus says:

  Steven:
  Starter,

  Je moet het ook vanuit politici zien. Zij vinden het vreselijk als de munt en/of banken vallen. Dat maakt voor een burger ergens niet zo veel uit. Waar je mee betaalt maakt niet uit en of banken vallen maakt al helemaal niet uit. (daar zijn er veel te veel van: zeker door internet zijn al die mega-gebouwen vol met veelverdieners voor ons niet zo nodig uiteraard)

  maar goed: Ik voorkom voor mezelf gewoon risico’s door zo weinig mogelijk schulden te hebben en de mogelijkheid open te houden te verkassen en voldoende handgeld te hebben in de vorm van edelmetaal. Dat kan overigens ook op veel andere manieren: een stuk land hebben ergens kan natuurlijk ook, een klein bedrijfje elders, kunst of weet ik veel. Kan ook best dat ze het gewoon allemaal wel oplossen: ook OK.

  Via spaartegoeden en pensioenfondsen is een boel tegeen elkaar weg te strepen. De politiek en haar aanhangers zien ons als leden van de “onderlinge, gezamelijk aansprakelijk”.

 71. Adamus says:

  Starter:
  Destopia,

  Mijn reactie heeft betrekking op de post van Steven dat de rente op termijn zal stijgen, ik verwacht dat de rente de komende jaren niet sterk gaat stijgen.

  Zaken gaan lopen ook al worden ze door Europa ontkent, er zou geen derde steunpakket komen voor Griekenland. Dat steunpakket zal er wel komen en de rente zullen ze voor Griekenland verlagen.

  Het “sterke” Duitsland zit als een rat in de val, de Grieken spelen het heel slim.

  Duitsland wil geen euro’s bijdrukken, ik denk dat het in de toekomst op uitgebreide schaal gaat gebeuren.

  Dit proces is alleen te stoppen als Duitsland uit de euro stapt met een paar andere landen.

  Dit proces kan nog lang worden gerekt, we wachten het af.

  Duitsland kan overnacht uit de euro stappen. Ze maken niet voor niets stampij over terughalen goud. Niet dat het er toe doet waar het ligt……maar met een jaar of tien hebben ze zomaar een vrijzwevende munt, samen met misschien wel Polen en Noorwegen of zelfs een linkje met Rusland. Inderdaad NL zal niet meedoen.

 72. Adamus says:

  Starter:
  Steven,

  De FED verwacht de rente langere tijd laag te houden, ik verwacht dat het in Europa ook gaat gebeuren.

  Als de rente zal stijgen zijn de schuldposities van diverse landen en particulieren onhoudbaar, dat zal men niet laten gebeuren.

  Desnoods drukt men goedkoop geld bij, dacht je dat het opkopen van obligaties van het zuidendoor de ECB met gedekt geld is?

  De macht van de grote massa met schulden is groter dan het individu.

  Wat bedoel je met geld? Er is maar 1200 miljard “geld” via ECB in het systeem gezet.

 73. Nico de Geit says:

  De EU stelt sancties in tegen Oekraïne. Maar Oekraïne wordt door Rusland gedwongen om hard op te treden tegen de betogers en de orde te herstellen. En ‘niet over zich heen te laten lopen’. Door de EU en/of de VS?

  Europa heeft grondstoffen nodig, Rusland barst van de grondstoffen. Duitsland moet haar auto’s kwijt en ook Nederland exporteert ieder jaar voor 84 miljard euro naar Rusland.

  Ik vraag me echt af of die lui van de EU wel bekwaam zijn. Misschien hebben ze een lijntje met Obama.

  De EU roept maar wat, maar laat wel beslag leggen op tegoeden. Dat lijkt me niet slim. Ze spelen een schaakspel met Russen. We zien wel hoe het verder gaat.

  Misschien hebben ze bij de EU niet in de gaten hoe groot de belangen zijn die op het spel staan. Wat gaat Duitsland doen, wat gaan andere individuele landen doen? Wat gaan grote bedrijven doen?

  Toen het erop aan kwam ging Willem met Mark en Maxima naar Sotchi. Dat staat natuurlijk haaks op sancties. Unilever bouwt een nieuwe fabriek bij Sint Petersburg, Nederlandse baggeraars leggen een nieuwe haven aan in Sint Petersburg.

  Wat mankeert het Westen met hun gezeik over homorechten? Homo’s worden in Rusland door de wet beschermd, in tegenstelling tot islamitische landen. Het westen steunt gewelddadige demonstranten die met scherp op de politie schieten. Dat wordt in Nederland toch ook niet geaccepteerd?!

  De wereld is gek aan het worden, red jezelf.

  Terug naar de Nederlandse huizenmarkt met haar hoge huizenprijzen. Nederland is nog steeds een rijk land, maar hoe lang nog? Hoe rijk is een land eigenlijk als ‘huiseigenaren’ nauwelijks boodschappen kunnen doen omdat al hun geld op gaat aan wonen? En daar komt straks bij: hoge energieprijzen.

 74. Nico de Geit says:

  Adamus: We weten het niet en al helemaal niet vanuit de Telegraaf

  Ik wist het al veel langer maar mensen willen altijd een bron van iets hebben. Maar dat het om extreemrechtse gewapende en gewelddadige demonstranten gaat die door het Westen gesteund worden staat dus ook gewoon in de Telegraaf.

  Adamus: Wat in libië kon kan ook elders

  Blijkbaar wordt dat in Syrië niet geaccepteerd. En of de ‘westerse overwinning’ in Libië nou zo’n succes is….

  Maar Nederlanders zijn er gevoelig voor: je zet de huidige leider neer als een dictator, en Nederlanders roepen al snel in koor dat ie weg moet, als schapen zonder verstand. De MSM zorgt voor de propaganda.

 75. Adamus says:

  Dystopia: Het levert voordelen op voor de starter?
  Het trickle down effect uitgesteld als voordeel?
  Zoiets?

  Ik kan er geen ander touw aan vastknopen anders dan dat er een bepaaalde groep is die alle tijd heeft om een gordiaanse knoop te leggen. Of zie ik iets over het hoofd?

  Stel je naam is Diederik 🙂 en hebt een zwaard ter besschikking……finest hour in een klap.

 76. lorenzo says:

  Stoelgang: Zo zie ik niet zelden twee-onder-een-kappers die als half vrijstaand worden aangeduid Belanchelijk.

  Nou , ik merk nieuwe voor je , ik heet je welkom .

  ps. hoe zullen we het dan gaan noemen ?

 77. lorenzo says:

  topictitel : de obsessie zou niet zo groot zijn geweest als de prijzen niet waren gestegen en nu aan het dalen .
  Ik stel voor de huisjes een tijdje met rust te laten , voorspellingen aan jomanda over te laten ( of is zij al dood ? ) , lekker te gaan leven , dat laatste duurt immers maar even .
  Boeven zullen er altijd blijven zolang de geitjes ( niet enkel Nico..) zich blijven manifesteren in al hun emoties.
  Immers, de woorden van de goegemeente in 2005/2007 waren ook in een te grote mate bezijden de waarheid.
  Nu predikt de massa in herhaling de waarheid als janoekowich in zijn paleis aan de sigaar tegen de mensen op het plein.

 78. Philippulus says:

  Bestaande koopwoningen iets goedkoper dan jaar eerder

  Bestaande koopwoningen waren in januari 0,5 procent goedkoper dan in januari 2013. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is een stuk kleiner dan in de voorgaande maand, toen de daling 3,8 procent bedroeg. Hoewel de bestaande koopwoningen nog iets goedkoper waren dan een jaar eerder, is het prijsniveau in de afgelopen 7 maanden nagenoeg stabiel gebleven. De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-02-21-m11.htm

 79. Philippulus says:

  Vergunningverlening woningbouw in 2013 historisch laag

  •30 procent minder bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen
  •Sterkste daling bij corporaties
  •Waarde vergunningen voor verbouw wel toegenomen

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-013-pb.htm

 80. Peter Z says:

  Nico de Geit: Niet Oekraïne is een neo-nazi-land maar de door het Westen gesteunde gewelddadige betogers:

  ‘Een dominante stroming binnen de protestbeweging is extreemrechts en gewapend.’

  Bron: telegraaf.nl/buite…eds_grimmiger__.html

  Ik was daar geboren (west), maar ik heb niks van nazi cultuur gemerkt. Mensen houden and zijn trots op hun eigen land. Niks meer (zoals hier in NL)… of bedoelt u dat “ik hou van Holland” is ook een beetje nazi programma – helemaal niet.. dus..

  Ik zou graag uw reactie zien, als Rutte uw familie of vrienden had geslagen / gedood.. het is makkelijk achter scherm zitten en beoordeling geven.

  Maar ja, crisis daar helpt Europa helemaal niet. Default is echt dichtbij. Dus keep calm as they say.. Dominoe effect wordt het..

 81. Bubbelonia says:

  PP: Trouwens Snork,

  Je zit met je € 210.000,- in 2013 voor een huis van € 250.000,- aardig scherp

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

  Loopt ‘t nog volgens plan in je notitieboekje?

  Yup! https://twitter.com/Bubbelonia/status/425673743810039808/photo/1

 82. lorenzo says:

  2030 € 135.000 :
  de kinderen de deur uit , eerste hartaanval gehad , schoonmoeder vedwenen , persoonlijk failliet , buurvrouw toch wel leuk gebleken en de auto zal nooit meer door de keuring komen .
  En de huurwoning … jaar op jaar gestegen prijs en woningstichting wil geen onderhoud meer doen .
  2028 : gezien de leeftijd lijkt me een grotwoning in granada , spanje me wel iets , al vanaf 15.000 en geen onderhoud ( en files).

 83. Nico de Geit says:

  Adamus: Via spaartegoeden en pensioenfondsen is een boel tegeen elkaar weg te strepen.

  Dat heet solidariteit.

 84. Ger Rukker says:

  HAHA ze blijven volhouden .
  Vooral de laatste 3 regels lezen van dit verhaal.

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-hypotheek/22320860/__Dieptepunt_huizenprijzen_nabij__.html

 85. zjweel says:

  oorlog oekraine ? duur gas ?

  koop een kolenkachel..steenkool is goedkoop en royal voorradig… of doe een dike trui aan als je voorop wilt lopen met de co2 maffia

  de wereld zal echt niet vergaan.

  wat een oeverloze discussies hier…

 86. StommeZ says:

  Gewoon een gedachte. De prijsindex bestaande koopwoningen van kadaster is al een aantal maanden stabiel.

  http://www.kadaster.nl/web/pagina/Vastgoed-Dashboard.htm

  Ik denk dat in een gezonde markt de prijzen lager zouden moeten liggen. Maar onze overheid haalt allemaal capriolen uit om de prijzen maar niet te veel te laten zakken. (waaronder huurders uit hun huurhuis pesten)

  Volgens mij zakt de waarde van de huizen nog wel, omdat er ook inflatie is.

  Zou de markt dan niet op den duur gezond kunnen worden als de prijzen nu gewoon lange tijd (zeg bijv. 30 jaar)constant blijven?

 87. Adamus says:

  lorenzo:
  2030 € 135.000 :
  de kinderen de deur uit , eerste hartaanval gehad , schoonmoeder vedwenen , persoonlijk failliet , buurvrouw toch wel leuk gebleken en de auto zal nooit meer door de keuring komen .
  En de huurwoning … jaar op jaar gestegen prijs en woningstichting wil geen onderhoud meer doen .
  2028 : gezien de leeftijd lijkt me een grotwoning in granada , spanje me wel iets , al vanaf 15.000 en geen onderhoud ( en files).

  En klimtuig door het Spaanse equivalent van WMO aangelegd? of toch maar in de grot 3 hoog achter in kikkerland?

 88. Starter says:

  maarten,

  Het betreft de categorie met een jaarinkomen van 20000 euro.

 89. Starter says:

  Adamus,

  Die 1200 miljard zijn leningen aan de banken. Wat de ECB anoniem opkoopt aan obligaties weet niemand.

 90. Adamus says:

  zjweel:
  oorlog oekraine ? duur gas ?

  koop een kolenkachel..steenkool is goedkoop en royal voorradig… of doe een dike trui aan als je voorop wilt lopen met de co2 maffia

  de wereld zal echt niet vergaan.

  wat een oeverloze discussies hier…

  Het houdt ons van de straat en we worden ook niet gefotografeerd door een overheidsrobot -wel gevolgd op het web. Dat weer wel. Btw, hoe zat het met de track&trace van de bejaarde dame uit Bilthoven? Een camera te weinig.

 91. Bubbelonia says:

  StommeZ: Zou de markt dan niet op den duur gezond kunnen worden als de prijzen nu gewoon lange tijd (zeg bijv. 30 jaar)constant blijven?

  Dat is natuurlijk wel wat de beleidsmakers hopen. Maar ik vraag het me af. Zo’n crisis moet je ook een beetje zien als een katalysator in een economische en maatschappelijk veranderingsproces. Een veranderingsproces dat hard nodig is, daar is iedereen* het eigenlijk wel over eens. Maar dat proces gaat niet gebeuren als er geen noodzaak is.

  *Behalve degenen die er buitensporig van (hopen te) profiteren. Des te meer reden dat het dus toch echt nodig is

  Het probleem met jouw redenatie is dat je de huizenprijzen als grootste probleem/uitdaging/indicator ziet. Terwijl huizenprijzen slechts een resultante zijn van een maatschappelijk, economisch, en vooral financieel systeem. Een systeem dat nodig aan groot onderhoud toe is.

 92. Starter says:

  Adamus,

  Vanuit de achtergrond van de 2de Wereldoorlog is er binnen de Duitse politiek een groot commitment om de euro overeind te houden. Ik verwacht dat vanuit dat historisch gegeven men niet zomaar de euro gaat laten vallen. Merkel heeft dat al laten blijken. Ik hoop dat men beseft waar men aan begint. Als de belasting betaler in Duitsland de verliezen echt gaat voelen dan zijn de rapen gaar als er daar verkiezingen komen. Het moment van afrekenen zal men zo lang mogelijk willen maskeren / uitstellen.

 93. Patrick says:

  De Euro is niet hetzelfde als de EU of als Europa.

  Er kunnen bijvoorbeeld best Eurolanden defaulten op hun schulden zonder dat de Euro als munt daar schade van hoeft te ondervinden.

  De euro is niet zomaar weg. De Euro is geconstrueerd met een marktgewaardeerde goudreserve, iets dat juist gedaan is om voorbereid te zijn op het falen van een groot deel van het huidige monetaire systeem.

 94. Voerman says:

  Adamus: de grot 3 hoog achter in kikkerland?

  3-diep is ook een optie.
  Sinkholes zijn voorhanden!

 95. lorenzo says:

  Voerman: Adamus: de grot 3 hoog achter in kikkerland?

  3-diep is ook een optie.
  Sinkholes zijn voorhanden!

  De naar ik aanneem geboren en getogen stedeling , adamus, snapt net iets te weinig van grotten dat een inhoudelijk commentaar mijnerzijds achterwege blijft.

 96. a says:

  Nico de Geit: De Geit verwacht een daling van ongeveer 5% in 2014.

  Daar sluit a zich bij aan.

  Dirk: NHG plafond twee keer verlaagd voor 2014.

  Bron? Alleen per 1 juli en daarna pas weer op 1 juli 2015 toch?

  Bubbelonia: En inperken leencapaciteit lijkt nog me de belangrijkste

  Zeker, maar vergeet ook niet de renteontwikkeling. De stabilisatie van de afgelopen 6-8 maanden komt naar mijn mening met name doordat de hypotheekrente met een procentpunt is gedaald (en wat eenmalige impulsen zoals schenkingen, startersleningen e.d.).

  Nico de Geit: Eigenlijk is het helemaal niet leuk als je veel te verliezen hebt.

  Reden nummer 1 om een huis te kopen als je cash hebt?

 97. 2Cent says:

  De prijzen worden al lang niet meer door de leencapaciteit bepaald. Ik denk dat er nog maar weinig mensen zijn die het maximum lenen. De meeste mensen die een huis kunnen kopen zullen dit doen met mogelijke mindere tijden in het achterhoofd.

  Ik zie de markt om me heen herstellen. De mensen die al 5 jaar wachten zijn het op een gegeven moment zat en willen verder met hun leven. Volgens mij gaat de wereld het scenario Japan in, waar de schulden berg nog jaren lang vooruit wordt geschoven.

  Mensen die 20 jaar willen wachten met kopen kunnen dan wellicht een goede prijs krijgen, maar dan zit je wel je halve leven in een huur huis. Als je geluk hebt daalt de markt eerder(en kun je op de bodem genoeg opbrengen om in te stappen). Als je pech hebt bedenkt de overheid iets waardoor de huizenbezitters worden ontzien, en heb je voor niets zitten wachten.

 98. a says:

  Latida: Het lijkt mij, dat ze daarom nu las echt in de problemen zitten, want met nog eens 5-10% daling is het einde verhaal, valt de NHG om, heeft de rabo staatssteun nodig en zijn ze bang dat het hele zootje als dominosteentjes omvalt.

  De grootste pijnpunten bij banken qua OG zitten in het zakelijk onroerend goed. Probeer eens een 5 jaar oud kantoorgebouw op B/C locatie, een megagroot ziekenhuispand of het zesde winkelcentrum in de Vinex in Almere te verkopen… ik zal je verklappen dat je dan niet met -20% wegkomt als je het überhaupt verkocht krijgt. Sterker nog: je tegenpartij, het bedrijf, de projectontwikkelaar of het ziekenhuis gaan lekker failliet en de bank kan 100% fluiten naar zn centjes.

  De huizenmarkt is in die zin nog redelijk safe voor banken: garanties via NHG, lage betalingsachterstanden door ruimhartig sociaal vangnet, restschulden blijven op naam van de particulier staan (behalve bij Wsnp), relatief courant onderpand en (bewust) krapgehouden markt waardoor je het onderpand snel voor een redelijke prijs kan liquideren. Pas bij een vertienvoudiging van de betalingsachterstanden en een extra daling van 20%-30% wordt dit echt problematisch voor de banken. Niet onmogelijk, maar op dit moment niet het meest waarschijnlijke scenario.

 99. Berlina says:

  Een aantal maatschappelijke dreigingen ligt dichterbij dan je denkt: UK krijgt binnenkort een referendum over de EU – wat als ze eruit stappen? Volgen er dan meer? Wat voor effecten heeft dat op de financiele markten?

 100. a says:

  Dirk: Nou als jullie denken dat het maar max -5% gaat worden, dan denk ik dat we dit jaar toch een huis gaan kopen

  Al zou het maar -2% zijn dan is het financieel gezien nog steeds niet aantrekkelijk.

  Stoelgang: En een sluimerende rentestijging die eraan zit te komen.

  Rentestijging in Europa op korte termijn is bullshit wat mij betreft. Heb je een overtuigend argument waarom de rente zou gaan stijgen?

  Juan Belmonte: Als Drs Maxime Verhagen gelijk krijgt en grondprijzen nu nog 40% tot 50% gaan dalen, zullen huizenprijzen dan reageren met slecht een honderdste van bovenstaande percentages ?

  Lijkt mij niet. Hoewel nieuwbouw nu eigenlijk nog steeds te duur is, zou ik persoonlijk ook nu al liever meer betalen voor nieuwbouw dan voor ouwe meuk. Nieuwbouw is 10 jaar geen onderhoud en gezeik aan je huis en lekker zelf je keuken, badkamer etc. kunnen uitzoeken. Je hoeft ook geen genoegen te nemen met die vloer die eigenlijk net niet je smaak is, maar die nog te nieuw is om er uit te slopen en je energierekening is 100-200 euro per maand lager. Kortom, als, ik zeg ALS, de grondprijzen met 40% tot 50% zouden dalen dan gaat bestaande bouw zeker meedalen. De bouwpoldermaffia in NL kennende gaan de grondprijzen echter niet met 40% tot 50% dalen, dus we gaan nog lekker 10 jaar dooretteren.

  Starter: Het “sterke” Duitsland zit als een rat in de val, de Grieken spelen het heel slim.

  In dat geval zit ik liever als een rat in de val dan dat ik heel slim ben 😉

  Als je serieus denkt dat de Grieken alleen maar profiteren ten koste van de Duitsers dan heb je in mijn optiek een wel erg simplistische en eenzijdige kijk op economische mechanismen en interacties tussen landeneconomieën.

 101. a says:

  Starter: De burger zal gaan merken dat voor een groter percentage als voorheen het niet meer weggelegd is om een huis te bezitten. Dat lijkt me vrij normaal aangezien we gezondere voorwaarden voor financiering wordt geëist.
  Degenen die nog wel een huis kunnen veroorloven zullen het minder riant kunnen doen.
  De berichten dat iemand met 20000 euro 18 % minder kan lenen kan ik niet serieus nemen, die inkomens hebben niks in de koop markt te zoeken.

  Helemaal, volledig en 100% mee eens.

  “De algemene opvatting is dat huren geld weggooien is, terwijl in realiteit huren voor de meeste mensen één van de verstandigste keuzes is die ze kunnen maken” (vrij vertaald)

  http://www.regalemag.com/buying-vs-renting-who-is-really-throwing-money-away/

  Starter: Berichten worden sommigen hier wel erg selectief gebracht, net als de maand op maand of jaar op jaar cijfers naar gelang welke het negatiefste uitpakt.
  De NVM of NOS maken zich bij het positief uitleggen hier ook schuldig aan. Beide kampen zouden het wel wat genuanceerder kunnen brengen.

  Alweer eens. Dat neemt niet weg dat dit blog en haar bezoekers al jarenlang gelijk hebben en dat ook de komende jaren nog zullen hebben. De huizenprijsdaling is, over de volle breedte, op zeker nog niet voorbij.

  De cijfers van het laatste jaar laten echter wel
  stabilisatie zien. Daar kan je denk ik niet omheen. De prijs is al bijna een jaar stabiel en de volumes nemen iets toe. Dit zou een voorbode kunnen zijn van herstel. Persoonlijk vind ik het meer waarschijnlijk dat de prijsstabilisatie vooral het gevolg is van dalende hypotheekrente en verruimd schenkingsrecht.

  Op middellange termijn zullen de prijzen verder dalen, omdat de onderliggende trends die hier al zo vaak genoemd zijn niet veranderd zijn (koopkrachtdaling, uitholling middenklasse, toenemende onzekerheid in pensioenen / arbeidsmarkt e.d., groeiend aanbod door vergrijzing, afnemende financieringsruimte, druk op de lonen, enz. enz.).

  Ik voel mij gesteund in mijn visie doordat ik constateer dat vooral de onderkant van de markt (wonen als primaire levensbehoefte) stabiliseert, terwijl de prijzen aan de bovenkant van de markt (wonen als luxe) onverminderd verder dalen.

 102. a says:

  Adamus: Via spaartegoeden en pensioenfondsen is een boel tegeen elkaar weg te strepen. De politiek en haar aanhangers zien ons als leden van de “onderlinge, gezamelijk aansprakelijk”.

  True. Nederland is de ultieme safe haven met een spaarpot t.w.v. 1,2 biljoen euro in de pensioenpotten en nog eens bijna 400 mrd. op spaarrekeningen. Als de boel écht uit de hand zou lopen (want in NL niet gaat gebeuren) dan worden deze tegoeden, al dan niet onder Europese dwang, onteigend en ingezet om gaten te dekken. Dit in combinatie met een gigantisch (top 5 in de wereld) handelsbalansoverschot maakt Nederland samen met Noorwegen en Zwitserland één van de veiligste plekken ter wereld om je geld te stallen. Één nadeel: je krijgt er geen rendement voor terug.

  Adamus: Duitsland kan overnacht uit de euro stappen.

  De hamvraag is: waarom zouden ze dat doen? Duitsland betaalt nu een onwaarschijnlijk lage rente op hun staatsschuld en hebben een valuta die veel te zwak is in relatie met de kracht van hun economie. Gevolg is dat Duitsland een superaantrekkelijk en goedkoop productieland is met lage werkloosheid, stijgende lonen en een fors handelsbalansoverschot. Het is maar zeer de vraag of de nadelen van de Euro (kosten van steunoperaties en garanties) groter zijn dan de voordelen voor Duitsland.

 103. a says:

  StommeZ: Zou de markt dan niet op den duur gezond kunnen worden als de prijzen nu gewoon lange tijd (zeg bijv. 30 jaar)constant blijven?

  Als lonen en koopkracht zouden stijgen (met name voor jongeren) dan wel, maar die kans is de komende 20 jaar niet zo heel groot.

 104. Richard de koning says:

  Om mijn heen zie ik toch steeds meer dat mensen gaan kopen.

  Vaak starters, gescheiden mensen en personen, die al meer dan 10 jaar wachten op een sociale woning (woningnet). En de hoop hebben opgegeven. wachttijd Amsterdam is nu 11/12 jaar hoorde ik (erg triest).

  Vlede week heb ik 7 kopers uitgehoord, wat ze uitgave etc. De conclusie huizen tot 90-110k kochten ze.

  Hun eigen geld was meestal rond de 15.000 euro. Allemaal vast contract, inboedel hadden ze al. Per jaar verdiende ze rond de 26000-33000 bruto per jaar.

  Of het slim is das een tweede. Meeste zaten in de vrijesector 700 euro en gingen nu naar maandlasten van 500 euro

 105. Dawg says:

  Starter: Het “sterke” Duitsland zit als een rat in de val, de Grieken spelen het heel slim.

  En wie zijn dan ‘de Grieken’en wie zijn ‘de Duitsers’?
  Tachtig procent van de ‘steun’ aan Griekenland gaat terug naar de Duitse en Franse houders van Grieks schuldpapier. Alles op alles om maar tevoorkomen dat dominosteentjes wereldwijd gaan omvallen.

 106. Dirk says:

  a: Al zou het maar -2% zijn dan is het financieel gezien nog steeds niet aantrekkelijk.

  Als ik een lineairie hypotheek neem, los ik 3,33% af per jaar op mijn woning, daarbij komt dat ik over mijn spaargeld een smak geld moet betalen aan de belastingdienst, als het dit jaar tegen de 10% prijsdaling van een woning zou worden, is het me waard om te wachten, 4 a 5% per jaar is voor mij nu al de grens om zeker te gaan kopen, 300 euro per maand erbij met veel lagere energie kosten nog niet meegenomen in dit plaatje, is dat niet aantrekkelijk om te gaan pakken?
  Dit is natuurlijk mijn situatie, iemand die geen spaargeld heeft, kan ik niet over oordelen wat beter is om te doen.

 107. Olijfhout says:

  Met al die verhalen en meningen…

  Lees ik eigenlijk dat mensen willen wonen.
  Tegen de laagst mogelijke lasten van datzelfde wonen.
  Toekomstige huurders…U mag dit huren.
  Toekomstige kopers…..U mag dit kopen.

  Voor de gewone woners in een pand. Let’s woon. 🙂
  ik groet u.

 108. Dystopia says:

  a: De grootste pijnpunten bij banken qua OG zitten in het zakelijk onroerend goed.

  Nog bijna 16% kantoorruimte leeg te huur aldus Zadelhof: http://www.duic.nl/nieuws/61914/leegstand-kantoren-utrecht-vorig-jaar-toegenomen/?utm_source=website&utm_medium=category&utm_term=nieuws&utm_campaign=duic

  De hoogste kantoren leegstand in Europa dus. In Amsterdam stond zelfs 18% van de kantoorruimte leeg, een percentage dat in Europese grote steden alleen wordt overtroffen door Athene. Misschien kunnen ze er de congresgangers van de NSS in huisvesten in Maart?

  Beleggers, ontwikkelaars en gemeenten waren jaren druk en een beetje te positief in hun voorspellingen…

 109. Dystopia says:

  Werkloze werkruimte…

 110. Adamus says:

  Dawg: En wie zijn dan ‘de Grieken’en wie zijn ‘de Duitsers’?
  Tachtig procent van de ‘steun’ aan Griekenland gaat terug naar de Duitse en Franse houders van Grieks schuldpapier. Alles op alles om maar tevoorkomen dat dominosteentjes wereldwijd gaan omvallen.

  Yep.

 111. a says:

  Dirk: Als ik een lineairie hypotheek neem, los ik 3,33% af per jaar op mijn woning, daarbij komt dat ik over mijn spaargeld een smak geld moet betalen aan de belastingdienst, als het dit jaar tegen de 10% prijsdaling van een woning zou worden, is het me waard om te wachten, 4 a 5% per jaar is voor mij nu al de grens om zeker te gaan kopen, 300 euro per maand erbij met veel lagere energie kosten nog niet meegenomen in dit plaatje, is dat niet aantrekkelijk om te gaan pakken?
  Dit is natuurlijk mijn situatie, iemand die geen spaargeld heeft, kan ik niet over oordelen wat beter is om te doen.

  1 ton in stenen levert in dit voorbeeld -2% rendement op, 1 ton in spaargeld (of liever gespreid belegd) levert conservatief geschat 2% – 1,2% = 0,8% rendement op: verschil is nog steeds 2,8%. Neemt niet weg dat ik je redenering wel volg.

  Ik denk persoonlijk dat als je nu met flink eigen geld in het courante, lagere segment (nette tussenwoning, goede locatie, 200k-250k) koopt, dat je niet heel hard nat gaat. Persoonlijk overweeg ik dat ook, omdat het alternatief van particuliere huur ook weinig aantrekkelijk is (duur, maar belangrijker: geen aantrekkelijke locaties voor mij). Meer keuze en onafhankelijkheid vind ik ook voordelen van kopen, plus dat ik mijn vermogen dan risicovrij kan wegstoppen in mijn huis (wordt wel minder waard, maar een huis blijft een huis). Daar komt bij dat als ik nu in dit segment zou kopen, dan kan ik binnen 5 jaar, voor mijn 35e, hypotheekvrij zijn. Best een lekker gevoel en wat boeit mij daarna de waarde van dat huis nog. Echter, als je puur en alleen financieel zou kijken dan is huren, volgens mijn rekensommen, zelfs bij een beperkte daling aantrekkelijker.

 112. mafketell says:

  Lol, deze 2 weer bij elkaar ….. Boekhoorn en Roel Pieper ( CEO ) zetten wifi wereld op zijn kop 🙂

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Superantenne-Marcel-Boekhoorn-zet-wifi-wereld-op-z-n-kop-Roel-Pieper-wordt-zijn-ceo-105233

 113. Stoelgang says:

  lorenzo: Nou , ik merk nieuwe voor je , ik heet je welkom .

  ps. hoe zullen we het dan gaan noemen ?

  Die aanname is niet geheel juist, het is niet nieuw voor me. Net als jij volg ik het afbraakproces dat bekend staat als woningmarkt en dit blog al langer! Met de kanttekening dat ik niet zo regelmatig tijd maak om te bloggen als jij, maar dat terzijde. Ik merk enkel op dat ik het de laatste tijd steeds vaker zie gebeuren dat huizen zeer royale en wollige onzinomschrijvingen krijgen nadat ze wederom in de verkoop worden geslingerd. Tweekappers worden bijna-vrijstaand. Datzelfde geldt voor hoekwoningen. Hahaha belachelijk 😀

 114. Stoelgang says:

  Ger Rukker:
  HAHA ze blijven volhouden .
  Vooral de laatste 3 regels lezen van dit verhaal.

  telegraaf.nl/overg…prijzen_nabij__.html

  Ooit zullen ook zij gelijk krijgen. Een klok die stilstaat heeft zelfs twee maal per dag gelijk, moet je nagaan. Het is pure paniek dat de klok slaat, dus zelfs nieuws over de reeds jaren voortzettende prijsdaling die nu tijdelijk kennelijk meevalt (dead cat bounce) wordt als lichtpuntje volledig uitgemolken. Gratisch cabareth 😀

 115. Stoelgang says:

  Rentestijging in Europa op korte termijn is bullshit wat mij betreft. Heb je een overtuigend argument waarom de rente zou gaan stijgen?

  Ik gaf al eens eerder aan dat ik dat enkel op inuïtie baseer. Wat ervaring met financieel gedreven markten leert dat wanneer Piet Publiek dingen roept als ‘de rente is blijvend laag’, de kentering zeer nabij is. Vergelijk het maar met dat gelul over beleggen waar werkelijk iedereen mee bezig was toen de AEX richting de 700 punten ging. Er zijn mensen die de markt maken, die de rente rechtstreeks beïnvloeden (libor) en last but not least die rente kunnen en zullen gebruiken als ‘onteigeningsinstument’ om daar vooral zelf beter van te worden. Vergelijk het maar met de margin-call actie uit 1929 die de crisis destijds heeft aangezwengeld. Daar zijn een aantal welvarenden nog welvarender van geworden. En de massa die zij dat ‘ze dat nooit zouden doen’ stond erbij en keek ernaar.

  De wereld is zwanger van de schuld en slaafs afhankelijk van lage rente. Geen mooiere hefboomwerking dan deze. Er hoeft alleen aan de renteknop gedraaid te worden, maar dan wel de andere kant op.

 116. Stoelgang says:

  Renteverhaal gericht aan a 🙂

 117. Bubbelonia says:

  Goed plaatje (als je snapt hoe je ‘m moet lezen): https://twitter.com/yordidam/status/436906328259166208

 118. Adamus says:

  a,

  Tegoeden staan al bij DNB. De route is dus kort.

 119. Adamus says:

  mafketell:
  Lol, deze 2 weer bij elkaar ….. Boekhoorn en Roel Pieper ( CEO ) zetten wifi wereld op zijn kop

  quotenet.nl/Nieuws…ordt-zijn-ceo-105233

  Toepasselijk http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Sloot
  Ook: technonarcissism.
  Competenties Pieper: fikkie steken -geld verbranden.

 120. Adamus says:

  a,

  @Nette woning 200/250K

  Misschien in het dorp waar je iedereen kent, weet wat voor buurt het is en je van plan bent de rest van je leven te wonen. Btw, buurtbemiddelaars hebben ook klusjes in de categorie koopwoningen die jij noemt. Woningen van 25 jaar oud, 165.000 gulden, nagenoeg afgelost, maar met bewoners die ook wel eens een “randje” kunnen hebben.

 121. Adamus says:

  De hamvraag is: waarom zouden ze dat doen?

  Gaan ze denk ik ook niet doen. Deutsche Bank laten ze niet vallen en om Frans zijn woorden aan te halen: corporate fascism! -is de Duitsers ook niet vreemd.
  Ze baggeren daar de Ems uit, jaar in jaar uit, om een scheepswerf bij Papenburg bereijkbaar te houden. Het bedrijf heeft een permanente vertegenwoordiging in Berlijn 🙂

 122. Adamus says:

  Ondertussen wordt gevreesd voor ondergang Helders ziekenhuis. Gemeente gaat redden, tenslotte staat werkgelegenheid onder druk. Marine is ook geen succes meer daar aan het Marsdiep.

 123. Adamus says:

  Adamus: Toepasselijk http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Sloot
  Ook: technonarcissism.
  Competenties Pieper: fikkie steken -geld verbranden.

  Hè hè……http://m.quotenet.nl/Nieuws/Marcel-Boekhoorn-Revolutionaire-superantenne-is-geen-nieuwe-Broncode-106423

 124. Steven says:

  Bubbelonia: Goed plaatje (als je snapt hoe je ‘m moet lezen): twitter.com/yordid…s/436906328259166208

  Geinige manier van grafiek maken!, maar hoe is het mogelijk he dat ze lichtpuntjes blijven zien terwijl zowel de aantallen als de prijs blijven zakken.

 125. dr.t says:

  Stoelgang: Ik gaf al eens eerder aan dat ik dat enkel op inuïtie baseer. Wat ervaring met financieel gedreven markten leert dat wanneer Piet Publiek dingen roept als ‘de rente is blijvend laag’, de kentering zeer nabij is. Vergelijk het maar met dat gelul over beleggen waar werkelijk iedereen mee bezig was toen de AEX richting de 700 punten ging. Er zijn mensen die de markt maken, die de rente rechtstreeks beïnvloeden (libor) en last but not least die rente kunnen en zullen gebruiken als ‘onteigeningsinstument’ om daar vooral zelf beter van te worden. Vergelijk het maar met de margin-call actie uit 1929 die de crisis destijds heeft aangezwengeld. Daar zijn een aantal welvarenden nog welvarender van geworden. En de massa die zij dat ‘ze dat nooit zouden doen’ stond erbij en keek ernaar.

  De wereld is zwanger van de schuld en slaafs afhankelijk van lage rente. Geen mooiere hefboomwerking dan deze. Er hoeft alleen aan de renteknop gedraaid te worden, maar dan wel de andere kant op.

  Interessante gedachtegang, maar wie denk je draait er aan de knoppen? Banken zelf zullen voor wat betreft de hypotheekrente een aardige inbreng hebben. Wat is hun belang om de hypotheekrente te verhogen? De huizenmarkt komt er niet door op gang en er staat een hoop krediet uit dat geborgd dient te worden. Een draai aan de knop en het wordt interessant om te kopen.

  De overheden dan? Eigenlijk hetzelfde verhaal. De ECB, die wil maar wat graag optreden als lender of last resort. Het Europa project staat en valt ermee.
  Iedere relevante partij heeft er fors belang bij dat de rente laag is en blijft.

  Er moet veel gebeuren wil dat ooit veranderen en met veel bedoel ik forse economische groei.

  Mijn vraag aan jou wie neemt er bij een rente verhoging het voortouw en welk belang speelt daarbij|?

 126. PP says:

  Bubbelonia: Yup! twitter.com/Bubbel…743810039808/photo/1

  Oja, dank je wel nog, dan gaat ie gewoon goed 🙂

 127. PP says:

  Stoelgang: Ik gaf al eens eerder aan dat ik dat enkel op inuïtie baseer. Wat ervaring met financieel gedreven markten leert dat wanneer Piet Publiek dingen roept als ‘de rente is blijvend laag’, de kentering zeer nabij is. Vergelijk het maar met dat gelul over beleggen waar werkelijk iedereen mee bezig was toen de AEX richting de 700 punten ging. Er zijn mensen die de markt maken, die de rente rechtstreeks beïnvloeden (libor) en last but not least die rente kunnen en zullen gebruiken als ‘onteigeningsinstument’ om daar vooral zelf beter van te worden. Vergelijk het maar met de margin-call actie uit 1929 die de crisis destijds heeft aangezwengeld. Daar zijn een aantal welvarenden nog welvarender van geworden. En de massa die zij dat ‘ze dat nooit zouden doen’ stond erbij en keek ernaar.

  De wereld is zwanger van de schuld en slaafs afhankelijk van lage rente. Geen mooiere hefboomwerking dan deze. Er hoeft alleen aan de renteknop gedraaid te worden, maar dan wel de andere kant op.

  Inderdaad dát, wat iedere dag een mogelijkheid is, die renteknop beheren.

  Of wat ook zou kunnen:

  Men gaat echt over tot een ‘overnight’ reset waarbij de mensen gewoon lekker kunnen blijven pinnen. En BZV blijven kijken en de Zomerse OS etc. etc.

  http://planet.infowars.com/economics/update-pastor-lindsey-williams-global-currency-reset

  Heb je daar nog een gedachte bij Stoelgang?

  Dat er qua wisselkoersen een plan voltrekt waarbij de dollar -30% doet en er een en ander rechtgetrokken wordt?

  Ik bedoel: het huizenmarktding hier is voor ons navelstaren, maar ietsje groter macro gedacht?

 128. Stoelgang says:

  dr.t: Interessante gedachtegang, maar wie denk je draait er aan de knoppen? Banken zelf zullen voor wat betreft de hypotheekrente een aardige inbreng hebben. Wat is hun belang om de hypotheekrente te verhogen? De huizenmarkt komt er niet door op gang en er staat een hoop krediet uit dat geborgd dient te worden. Een draai aan de knop en het wordt interessant om te kopen.

  De overheden dan? Eigenlijk hetzelfde verhaal. De ECB, die wil maar wat graag optreden als lender of last resort. Het Europa project staat en valt ermee.
  Iedere relevante partij heeft er fors belang bij dat de rente laag is en blijft.

  Er moet veel gebeuren wil dat ooit veranderen en met veel bedoel ik forse economische groei.

  Mijn vraag aan jou wie neemt er bij een rente verhoging het voortouw en welk belang speelt daarbij|?

  Degenen die staten en banken fiatgeld lenen en zelf geen deelnemer in het piramidespel zijn. De eigenaren van de centrale banken dus.

 129. Stoelgang says:

  PP: Inderdaad dát, wat iedere dag een mogelijkheid is, die renteknop beheren.

  Of wat ook zou kunnen:

  Men gaat echt over tot een ‘overnight’ reset waarbij de mensen gewoon lekker kunnen blijven pinnen. En BZV blijven kijken en de Zomerse OS etc. etc.

  planet.infowars.co…lobal-currency-reset

  Heb je daar nog een gedachte bij Stoelgang?

  Dat er qua wisselkoersen een plan voltrekt waarbij de dollar -30% doet en er een en ander rechtgetrokken wordt?

  Ik bedoel: het huizenmarktding hier is voor ons navelstaren, maar ietsje groter macro gedacht?

  Moeilijk om daar een gedachte bij te hebben. Maar wat blijft is dat schulden massaal in diverse markten gezet zijn door lieden die automatisch vorderingen inclusief rente hebben uitstaan bij diverse partijen zoals banken en overheden. In abstracte zin betekent dat dus dat wanneer die rechten op grote schaal worden uitgeoefend, het piramidespel instort. Dan vindt een enorme transitie van bezit en welvaart plaats en allemaal omdat 99,99% van de planeet compleet afhankelijk gemaakt is van rente en schuld. Er zijn dus belangen mee gediend ten koste van de rest.

 130. Expat says:

  Kom op admin, die 6% voorspelling van Hans ging toch echt om de woz in 2014.
  Als je dat aan huizenprijsdaling in 2014 koppelt, is het pure stemmingmakerij.

 131. Tijl says:

  http://www.eigenhuis.nl/downloads/eigen-huis-marktindicator/februari2014.pdf

  Ongelovelijk wat een hoop bullshit staat er in dat rapport zeg, ze draaien alles om zodat het positief lijkt.

 132. zjweel says:

  Velen van jullie hebben gelijk

  Zorg echter wel dat je het ook krijgt…. 🙂

  Vergeet niet dat het meer is dan alleen maar een rekensommetje

 133. Apekool says:

  Bubbelonia:
  Goed plaatje (als je snapt hoe je ‘m moet lezen): twitter.com/yordid…s/436906328259166208

  Fraaie plaat – one hundred and eighty zou een darter zeggen – maar de verkoopprijs in 2013 historisch laag?
  Nou ja, ‘t is ook een plaatje van een ander.

 134. Steven says:

  Stoelgang: Dan vindt een enorme transitie van bezit en welvaart plaats en allemaal omdat 99,99% van de planeet compleet afhankelijk gemaakt is van rente en schuld. Er zijn dus belangen mee gediend ten koste van de rest.

  Yep zo is het. We hebben met zijn allen aan een paar banken zoals Goldman-Sucks en anderen het alleenrecht gegeven geld uit het niets te maken. Hoe dat afloopt…: geen idee. Maar probeer uit die “matrix” te blijven (lijkt me). Het is allemaal niet zo simpel, maar ben blij dat anderen het hier ook zien.

 135. Starter says:

  Stoelgang,

  Als je naar de FED kijkt is de balans ruim 4000 miljard dollar. Die balans bestaat voor een groot deel uit opgekochte hypotheek papier ( aangekocht tijdens het stimulerings programma ). Die gaan echt niet de rente verhogen want dan verminderd het onderpand met honderden miljarden dollars in waarde.

 136. mafketell says:

  Een herstelverhaaltje 😉 We gaan 60 jaar terug met de bouwvergunningen ……

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-hypotheek/22321008/__Laagste_aantal_bouwvergunningen_in_60_jaar__.html

 137. mafketell says:

  ‘In Nederland dreigt een tsunami van huis- uitzettingen … Vic van Heeswijk is notaris in Rotterdam en is betrokken bij 30% van alle executie- veilingen. … Het aantal te koop staande woningen is in september 2011 sterk geste- gen, zo … wat het effect van dit stuwmeer is voor de gemiddelde vraagprijs van.’

  Waar blijft die tsunami ? Dit was in 2011, prijzen zijn sinds die tijd alleen maar gedaald ……

  Heeft securitisatie roet soms in het eten gegooid ? Net zoals in de US ? Pandrechten verspreidt over veel landen en buitenlandse banken ?

 138. mafketell says:

  http://humortv.vara.nl/ca.1549.lenen-lenen-lenen.html

  Hij is er weer 🙂 van een tijdje weggeweest …..

 139. architectos says:

  Stel, er komt in niet afzienbare tijd een mega inflatie. Dan hebben de kopers van nu (laat zeggen huis 3 ton) ineens een huis van over het miljoen. Dan hebben ze misschien nog wel verlies vergeleken met omgerekende euro’s naar nu, maar uiteindelijk dikke winst. Is dit een denkbaar scenario?

 140. mafketell says:

  http://www.macrobusiness.com.au/wp-content/uploads/2013/10/url-1.jpeg

  Monopolyspelletje is vervangen door Plutocracyspelletje …..

 141. lorenzo says:

  Stoelgang: lorenzo: Nou , ik merk nieuwe voor je , ik heet je welkom .

  ps. hoe zullen we het dan gaan noemen ?

  Die aanname is niet geheel juist, het is niet nieuw voor me. Net als jij volg ik het afbraakproces dat bekend staat als woningmarkt en dit blog al langer! Met de kanttekening dat ik niet zo regelmatig tijd maak om te bloggen als jij, maar dat terzijde. Ik merk enkel op dat ik het de laatste tijd steeds vaker zie gebeuren dat huizen zeer royale en wollige onzinomschrijvingen krijgen nadat ze wederom in de verkoop worden geslingerd. Tweekappers worden bijna-vrijstaand. Datzelfde geldt voor hoekwoningen. Hahaha belachelijk

  Nou dank , heb 2 minuten per dag alhier en nu een heel verhaal op mijn simpele constatering ( geen aanname dus) dat vanaf de eerste wereldoorlog een tweekapper ook wel half vrijstaand wordt genoemd.
  Geeft niets , betreft dan ook een hobby en dat moet leuk blijven .

  ps . een omschrijving in de advertentietekst heeft of kan hebben juridische consequenties voor de verkoper , de informatieplicht . Authentiek ed dekt veelal de lading voor een uitgewoond huis . Twee onder 1 kap is half vrijstaand , kijk maar eens op een plaatje op Funda. Een eindwoning niet …..
  Met de omschrijving dient dus zeer zorgvuldig omgegaan te worden , juist daarom.

 142. lorenzo says:

  Tijl: eigenhuis.nl/downl…tor/februari2014.pdf

  Ongelovelijk wat een hoop bullshit staat er in dat rapport zeg, ze draaien alles om zodat het positief lijkt.

  VEH is tevens commercieel actief in het vastgoed , op allerlij gebieden .

 143. lorenzo says:

  ad143 : de mededelingsplicht ( correctie ).

 144. johan says:

  architectos,

  als er een megainflatie komt , zal de rente net zo hard stijgen en de vraag is of ook de inkomens stijgen.
  Stijgen de inkomens nauwelijks zal de prijs van een woning fors dalen, zoals in de 80er jaren , toen de hypotheekrente op 13% stond.

 145. Adamus says:

  mafketell:
  macrobusiness.com.…s/2013/10/url-1.jpeg

  Monopolyspelletje is vervangen door Plutocracyspelletje …..

  1/3 energierekening is belasting. Dan nog transportkosten en de rest is opgestookt.

 146. Adamus says:

  architectos:
  Stel, er komt in niet afzienbare tijd een mega inflatie. Dan hebben de kopers van nu (laat zeggen huis 3 ton) ineens een huis van over het miljoen. Dan hebben ze misschien nog wel verlies vergeleken met omgerekende euro’s naar nu, maar uiteindelijk dikke winst. Is dit een denkbaar scenario?

  Gaat niet gebeuren. Schulden reset. Al zullen er handige jongens zijn met voorkennis.

 147. architectos says:

  johan,

  Dat zeg je wel, maar in zimbabwe kocht je aan het begin van het jaar een auto waar je aan het einde van het jaar nog maar een fiets kon kopen. Als het echt fout gaat, is je hypotheek zo goed als opgelost.

 148. Adamus says:

  mafketell:
  Een herstelverhaaltjeWe gaan 60 jaar terug met de bouwvergunningen ……

  telegraaf.nl/overg…en_in_60_jaar__.html

  Verbouwen nu ook in bubbel?

 149. Nico de Geit says:

  architectos: Is dit een denkbaar scenario?

  Wel denkbaar maar niet waarschijnlijk.

 150. Adamus says:

  Stoelgang: Degenen die staten en banken fiatgeld lenen en zelf geen deelnemer in het piramidespel zijn. De eigenaren van de centrale banken dus.

  Er zijn nog mensen die denken dat DNB van ons is 🙂

 151. Juan belmonte says:

  architectos:
  Stel, er komt in niet afzienbare tijd een mega inflatie. Dan hebben de kopers van nu (laat zeggen huis 3 ton) ineens een huis van over het miljoen. Dan hebben ze misschien nog wel verlies vergeleken met omgerekende euro’s naar nu, maar uiteindelijk dikke winst. Is dit een denkbaar scenario?

  U veronderstelt dat huizenprijzen fors stijgen omdat er fors veel geld in omloop is.

  De kans is groot dat dat ooit een keer gebeurt en daarmee felicitaties van Juan, u heeft een extreem lange termijnblik, een lange termijn was de laatste 10 jaar al een zeldzaamheid.
  Maar dan moeten wel eerst inkomens stijgen en mensen willen verhuizen.
  Met 800.000 huizen onder water zal die behoefte er op korte en middellange termijn niet zijn, dat geeft ook de RABO aan.
  Inkomensstijgingen zitten er op korte termijn niet in.
  De werkloosheid is met 134.000 FTE gestegen in 2013.

  Wat er nu gebeurt is eerder het omgekeerde.
  De economie krimpt, schulden zijn tov inkomens de pan uitgerezen.
  Financieringsvormen zijn realistischer geworden en daarmee dalen hypotheken tov inkomens.
  Het kredietvolume krimpt (-20% vorig jaar tov 2012)
  We zien ook devaluatie van munten in de tweede wereld dat is voor de export geen fantastische ontwikkeling.
  De bouw geeft aan dat grondprijzen nog moeten halveren en de accountants geven aan dat gemeentes nog moeten afschrijven op grondposities.

  Kortom er is een hele grote kans dat de voorspelling van Redevco uit 2009, een correctie met 40% tov top! uit gaat komen.
  Redevco is een professionele vastgoedpartij.
  Gegeven de inkomen-schuldverhoudingen tov laatste crisis op de woningmarkt is nu veel extremer. Daarmee is zeepbel nu groter dan de zeepbel in 1980.
  Bij het scenario dat u schetst hoort ook een hogere rente en die zal nog een forse klap omlaag op de huizenprijzen gaan geven. Voordat huizen fors kunnen stijgen omdat er meer geld in de economie in omloop is, zitten er dus nog een aantal dalingen in petto.

  Maar als u de makelleugenaars van de NVM wilt geloven is de bodem voor het vijfde jaar op rij bereikt WANT
  – verkoopaantallen januari 2014 tov januari 2013 + 40%
  – verkoopaantallen januari 2014 tov december 2013 -40%

  Dat eerste roeptoeteren ze hard de mainstream media in. (De stijging)
  Dat laatste staat op page 23 en wordt in alle stilte toegegeven.
  In de beeldvorming geeft Hogehuizenprijsminnend NL meestal een verkeerd beeld want Juan ziet hier een lange termijn trend die gewoon doorzet.

 152. Adamus says:

  architectos:
  johan,

  Dat zeg je wel, maar in zimbabwe kocht je aan het begin van het jaar een auto waar je aan het einde van het jaar nog maar een fiets kon kopen. Als het echt fout gaat, is je hypotheek zo goed als opgelost.

  Hypotheek opgelost? Dream on. Domste opmerking ooit hier geplaatst 🙂

 153. Juan belmonte says:

  mafketell:
  ‘In Nederland dreigt een tsunami van huis- uitzettingen … Vic van Heeswijk is notaris in Rotterdam en is betrokken bij 30% van alle executie- veilingen. … Het aantal te koop staande woningen is in september 2011 sterk geste- gen, zo … wat het effect van dit stuwmeer is voor de gemiddelde vraagprijs van.’

  Waar blijft die tsunami ? Dit was in 2011, prijzen zijn sinds die tijd alleen maar gedaald ……

  Heeft securitisatie roet soms in het eten gegooid ? Net zoals in de US ? Pandrechten verspreidt over veel landen en buitenlandse banken ?

  Grootste gedeelte blijft buiten beeld omdat makelaars heel actief op zoek gaan naar kopers om veiling te voorkomen. En dus ook kwa prijs water bij de wijn doen.

 154. Juan belmonte says:

  Tijl:
  eigenhuis.nl/downl…tor/februari2014.pdf

  Ongelovelijk wat een hoop bullshit staat er in dat rapport zeg, ze draaien alles om zodat het positief lijkt.

  Hahaha

  Prachtige analyse van Bob Maas..
  Wellicht ontbreekt in het rapport met voornamelijk lichtpunten:
  Werkloosheid +134.000
  Hypotheekvolume -20%

  Kortom: de slager heeft zijn eigen vlees weer eens goedgekeurd.
  Tot ieders verrassing 🙂

 155. Bubbelonia says:

  architectos: Stel, er komt in niet afzienbare tijd een mega inflatie. Dan hebben de kopers van nu (laat zeggen huis 3 ton) ineens een huis van over het miljoen. Dan hebben ze misschien nog wel verlies vergeleken met omgerekende euro’s naar nu, maar uiteindelijk dikke winst. Is dit een denkbaar scenario?

  Maar wie gaat dat huis dan kopen van ze? En met welk kapitaal dan? En zouden die kopers, in geval van hyperinflatie, niet veel liever hun geld uitgeven aan… zeg… eten? ps, ik laat goud en wapens er even buiten om de discussie niet te laten ontsporen 😉

  Overigens; Jouw redenatie is komt vaker langs. Het klinkt ook zo lekker: Als het allemaal misgaat dan zit ik tenminste goed met mijn (reeds genomen) beslissing. Dat is echter een misvatting. Ik heb deze discussie al vaker gevoerd met mensen (vreemd genoeg altijd huiseigenaren – ik heb nog nooit een nog-niet-huiseigenaar horen zeggen dat hij een huis wilde gaan kopen voor het geval er hyperinflatie op gaat treden).

  Het komt wat mij betreft uiteindelijk altijd neer op een hartstochtelijkehoop/wens dat er tóch een goede beslissing is genomen. “Ja, nu verlies ik duizenden euro’s per jaar. Maar wacht maar totdat… [insert unlikely scenario]. Dan ben ik spekkoper!”

  Wat mij betreft een rationalization after the fact, gebruikmakend van
  a) Een vrij bedenkelijke aanname (hyperinflatie komt bepaald niet vaak voor)
  b) Die, zelfs al wordt dit scenario werkelijkheid, ook nog eens niet tot het gedroomde resultaat (te weten: gratis rijkdom) gaat leiden. Want, zoals ik hierboven zei: Zie maar eens iemand te vinden die dan jouw huis wil overnemen. En als dat gebeurt, wat ga jij dan doen? Zo lang je je huis niet verkoopt heb je niks aan die “waarde”, dan moet je alleen maar tonnen belasting betalen over je “waarde”.

  Lees tot slot dit stukje maar eens: http://gonzalolira.blogspot.nl/2011/02/inflation-hyperinflation-and-real.html

 156. architectos says:

  Adamus,

  Jij denkt echt niet na voordat je iets zegt. Niks was voor 2008 denkbaar en kijk nu eens. Dit extreme scenario is een gedachtegang, leuk om over na te denken. Ik ben hypotheekloos, dus heb geen baat bij mega verhoging van alle prijzen.

 157. Juan belmonte says:

  En op Twitter stelt Bob Maas dat nog maar 12% van de Nederlanders zou denken dat huizenprijzen verder dalen


  Das een ouwe Truuk

  In 2010 deed Maurice de Hond onderzoek
  -betaald door VGH= VEH-
  Waarin geroeptoeterd werd dat 64% van NL-ers dachten dat huizenprijzen niet zouden dalen in 2010.

  In 2014 zien we een daling van rond de 20%
  Kortom dat onderzoek destijds was lariekoek.

 158. architectos says:

  Bubbelonia,

  Heldere toelichting. Thanks.
  Al betaal ik het liefst zoveel mogelijk belasting…;)

 159. svg says:

  architectos:
  johan,

  Dat zeg je wel, maar in zimbabwe kocht je aan het begin van het jaar een auto waar je aan het einde van het jaar nog maar een fiets kon kopen. Als het echt fout gaat, is je hypotheek zo goed als opgelost.

  Zimbabwe,…toch niet jouw droomland mag ik hopen?, maar toch als je er naar wilt emigreren, ik zal je niet tegen houden.

 160. Bubbelonia says:

  Juan belmonte,

  Ik begin een afname in het enthousiasme en de creativiteit van hogehuizenprijzenminnend NL gewaar te worden. Het lijkt wel alsof – zo’n Bob Maas, Frits Markus, etc heb ik dan over – “are just going through the motions”. We gooien er maar weer eens een persbericht/tweet uit, de zoveelste in een lijn van zoveel. Maar echte overtuiging lijkt er niet meer achter te zitten.

  ps, Kan ook aan mij liggen natuurlijk. Misschien observeer ik het alleen maar zo en zitten de heren nog vol passie en vuur, en is hun geloof in de opperhuizenprijs sterk 😉

 161. Bubbelonia says:

  architectos,

  U R welcome. Misschien heb je het al gedaan, maar ik zou ook echt aanraden dat artikel dat ik postte even te lezen!

  Deze dus: http://gonzalolira.blogspot.nl/2011/02/inflation-hyperinflation-and-real.html

 162. Juan belmonte says:

  dr.t,

  Zoals met iedere crisis Iris dat een herschikking van kapitaalverhoudingen.

  Wij importeren nog steeds veel goedkope arbeid.
  Een modale werknemer in China kan van zijn lang-zal-ze-leven geen (al wordt-i 100) geen modale woning in de EU (b.v. Utrecht of Parijs) financieren.

  Het antwoord op een verandering van de USA en EU rente ligt dus bij de opkomende landen.

  Dat betoogde de VPRO ook jaren gelee in de documentaire “de dag dat de dollar valt”.
  Is nog niet gebeurd,

  Corrigeert u en vult u graag aan waar Juan er weer eens naast zit. 🙂

 163. Juan belmonte says:

  Bubbelonia,

  Dat zal nooit ophouden snork.
  En dat is maar goed ook, anders zouden ze hun belang uit het oog verliezen.

  Wat minimaal moet gebeuren is dat mainstream media een evenwichtiger beeld geven en de vergeten voorspelling van die mensen die de zaak WEL overzien en inmiddels aantoonbaar gelijk hebben gekregen, in beeld brengen.

  De lobbyisten zullen vorken blijven prikken 🙂

 164. Bubbelonia says:

  Juan belmonte,

  Oh, dat zal zeker nooit ophouden! En ooit gaan ze zelfs gelijk krijgen (zo rond 2020) 😉

  Ik meen toch de laatste tijd een zekere “complacency” te zien. De creativiteit is er uit. Het lijkt wel alsof ze (eindelijk) doorhebben dat iedereen ze doorheeft 😉 Maar ook niet weten wat ze anders moeten

  Kan ook zijn dat ik het me inbeeld natuurlijk.

 165. Juan belmonte says:

  Bubbelonia,

  Vorige maand geloofden de mensen die reageerden op dat berichtgeving type Hosanna er ook duidelijk niets van.

  Zou lichtpunten maken
  Ook werken
  Als iedereen snapt dat de snork anders in de steel zit ?

 166. Steven says:

  svg: Zimbabwe,…toch niet jouw droomland mag ik hopen?, maar toch als je er naar wilt emigreren, ik zal je niet tegen houden.

  Je vat het goed samen! Je hypotheek is afgelost (hoewel? misschien is de rente dan wel 100 procent?)

  Je kan het ook vergelijken met andere goederen: Ik ga nu een nieuwe Ferrari lenen van de bank en straks na hyperinflatie heb ik hem gratis.. (of zoiets)

 167. Juan belmonte says:

  Off-topic

  De NVM Iris ook weer een cursus filosofie aan het geven….


  Hoewel aan de neergang op de huizenmarkt vorig jaar een einde lijkt te zijn gekomen, is het herstel in de woningbouw nog ver te zoeken. Het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning werd afgegeven, daalde met 30 procent to 26.000, het laagste aantal sinds 1953.

  http://www.nvm.nl/actual/februari_2014/laagste_aantal_bouwvergunningen_in_60_jaar.aspx

  Het bouwvolume is meer dan gehalveerd tov topjaren.

  En nu de filosofie:
  De verwachtingen op huizenprijsstijgingen
  Zij zo groot
  Bij de huidige extreem lage rentes
  Dat iedereen meteen investeert en nieuw bouwt
  En van kostprijsreducties (m.n. Grondprijzen)
  Is absoluut geen sprake

  ….. 🙂

 168. Steven says:

  Juan belmonte: Een modale werknemer in China kan van zijn lang-zal-ze-leven geen (al wordt-i 100) geen modale woning in de EU (b.v. Utrecht of Parijs) financieren.

  dat filmpje was dus ter aanleiding van Juan. Huizenprijzen in Nederland slaan gewoon nergens op. Denk dat een doorsnee Vinex in China voor 25.000 euro kan worden gebouwd. (met quooker, zwevend toilet en andere luxe onzin)

 169. Luisindepels says:

  Leuk blogje dit. Geeft een leuk inkijkje hoe mensen denken…

  Beetje boter bij de vis: wie durft er hardop wat uitspraken te doen over de woningmarkt in 2014 en 2015. Ik zie hier en daar enkele prognoses, maar de meesten komen niet verder dan dat het allemaal nog veel erger moet worden. Graag wat simpele prognoses, is leuk om over een jaartje te kijken wat er uit komt rollen.

  Luisindepels:
  2014:
  Prijzen 0 tot +2%
  Aantal transacties: 150.000

  2015:
  Prijzen 0 tot +1,5% (inflatie)
  Aantal transacties: 250.000

  Na 2015:
  Nieuw evenwicht in aantal transacties circa 150.000/jr?
  Prijzen gematigde stijging (onder/tot inflatie)?

  Verdere onderbouwing volgt later vandaag. Belangrijkste voorwaarde: politieke rust (dus huidig pakket maatregelen woningmarkt blijft intact tot 2018).

  Belangrijkste aanname: hoe groot is het aantal uitgestelde en definitief verloren transacties 2008-2013? Simpel gezegd zijn er tov precrisis circa 80.000 transacties minder per jaar. Hoeveel van die 400k is verloren voor de koopmarkt en hoeveel is uitgesteld (wachten tot prijsdaling voorbij is, wet van deflatie)?

 170. Steven says:

  Luisindepels: Beetje boter bij de vis: wie durft er hardop wat uitspraken te doen over de woningmarkt in 2014 en 2015

  Omdat huizenprijzen duidelijk te duur zijn in Nederland en in een dalende spiraal zitten schat ik dat er makkelijk nog 20 procent af gaat zoals ook in Ierland en Spanje gebeurde. De werkeloosheid stijgt ook nog eens dus ga maar uit van een nog hogere daling na 2015. Jij bent huislener? Want alleen die zien stabilisering. 😉

 171. PP says:

  Steven: Yep zo is het. We hebben met zijn allen aan een paar banken zoals Goldman-Sucks en anderen het alleenrecht gegeven geld uit het niets te maken. Hoe dat afloopt…: geen idee. Maar probeer uit die “matrix” te blijven (lijkt me). Het is allemaal niet zo simpel, maar ben blij dat anderen het hier ook zien.

  Dank Steven, dank Stoelgang.

 172. Juan belmonte says:

  Steven,

  Mooie video Steven.
  Dat kan met prefab en fertigbau in Europa ook.

  Waar de computer industrie (o.a. Wet van Moore) ieder jaar zijn kosten per eenheid product omlaag brengt (geheugen wordt steeds goedkoper) daar is de bouw innovatie (los van materiaalinnovatie als b.v. Isolatie) behoorlijk traditioneel.
  Juan doelt hier op de wijze van bouwen.

  Maar dat is aan het veranderen.

 173. luisindepels says:

  20% in twee jaar? Zandzakken voor de deur dan maar…

  Die 20% in de afgelopen 5 jaar hebben de economie al niet echt goed gedaan, een verdere 20% daling belooft niet veel goeds voor de binnenlandse economie.

  Even voor mijn beeldvorming: over 2 jaar koop je dus een riante eengezinswoning tegen maandlasten waar je amper een sociale huurflat hebt? Zal wel druk worden bij de makelaars dan.

  Even iets anders: waar is het bericht over prijzen januari? Normaal elke maand keurig het bericht overnemen en van zuur commentaar voorzien. Waarom deze maand niet? Cijfer te positief?

 174. Dystopia says:

  Luisindepels,

  Leuk naampje. Leuk om te zien wat er over een jaartje uit komt rollen. http://postimg.org/image/xgzv8p1l1/

  mafketell:
  macrobusiness.com.…s/2013/10/url-1.jpeg

  Monopolyspelletje is vervangen door Plutocracyspelletje …..

  So true! http://postimg.org/image/8f0fv1w8v/
  Sparen, het betonen van mededogen…

 175. Bubbelonia says:

  Luisindepels,

  Lekker aan het ageren joh?! 😉

  Dus over een jaar van nu (cijfers jan 2015) staat de PBK tussen de 85,3 en de 87,0? En nog een jaar later (cijfers jan 2016) tussen de 85,3 en de 88,3

  Ik ben benieuwd… We gaan het (mits we niet onder een tram lopen) meemaken.

 176. Dystopia says:

  Off topic.

  Intermezzo voor Stoelgang en anderen met poep aan hun schoen…

  Toch best een leuk gesprek met een bioloog die in poep en poepen geïnteresseerd is: http://www.janmarijnissen.nl/2010/01/28/in-gesprek-met-midas-dekkers/ De man heeft schijt aan van alles en blijft zich verwonderen.

 177. Juan belmonte says:

  luisindepels,

  Beter luizen, ueh beter lezen.

  Er staat hierboven en in de vorige topic toch keurig:

  Maar als u de makelleugenaars van de NVM wilt geloven is de bodem voor het vijfde jaar op rij bereikt WANT
  – verkoopaantallen januari 2014 tov januari 2013 + 40%
  – verkoopaantallen januari 2014 tov december 2013 -40%

  Wat heeft Juan weer geglimlacht ….

  Zuur hè ? 🙂

 178. Juan belmonte says:

  Dystopia,

  Een snorkel doet wonderen …. 🙂

 179. Dystopia says:

  Dystopia: Sparen, het betonen van mededogen…

  Note to self… opgelucht…
  http://www.youtube.com/watch?v=FLs5Hqpcvw0

 180. Juan belmonte says:

  luisindepels,

  De muziek speelt nog steeds……

  http://www.funda.nl/koop/zeist/huis-48636739-lyceumlaan-5/kenmerken/

  Daar zal dus volgens RABO nog 0,4% van af gaan en dan verkocht raken ?

 181. Luisindepels says:

  Juan belmonte: Maar als u de makelleugenaars van de NVM wilt geloven is de bodem voor het vijfde jaar op rij bereikt WANT
  – verkoopaantallen januari 2014 tov januari 2013 + 40%
  – verkoopaantallen januari 2014 tov december 2013 -40%

  Wat heeft Juan weer geglimlacht ….

  ?? Over goed lezen gesproken…

  Leg eens uit: wanneer was er voor het laatst een januari met meer verkopen dan de december? Er is overigens ook een reden voor, die u, als woningmarktvorser, zeker moet kennen…

  En een bubbelonia kan u vast wel uitleggen wanneer je welk cijfer het beste kan gebruiken (j.o.j., k.o.k., m.o.m., index, aantallen of cumulatieve aantallen).

 182. lorenzo says:

  Steven: makkelijk nog 20 procent af gaat zoals ook in Ierland en Spanje gebeurde.

  Die vergelijking gaat mank (meervoudige herhaling ).

 183. lorenzo says:

  Juan belmonte: dr.t,

  Zoals met iedere crisis Iris dat een herschikking van kapitaalverhoudingen.

  Wij importeren nog steeds veel goedkope arbeid.
  Een modale werknemer in China kan van zijn lang-zal-ze-leven geen (al wordt-i 100) geen modale woning in de EU (b.v. Utrecht of Parijs) financieren.

  Het antwoord op een verandering van de USA en EU rente ligt dus bij de opkomende landen.

  Dat betoogde de VPRO ook jaren gelee in de documentaire “de dag dat de dollar valt”.
  Is nog niet gebeurd,

  Corrigeert u en vult u graag aan waar Juan er weer eens naast zit.

  Zoals met de automarkt wordt de huizenmarkt steeds minder een Europeesche aangelegenheid , ‘wij’ zitten slechts met schulden en moeten nog beginnen met afbetalen.

  Spanish real estate now star attraction with international investors http://www.terrameridiana.com/blog/627-international-investors-eye-distressed-real-estate-opportunities-in-spain.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 184. Dystopia says:

  Luisindepels: Over goed lezen gesproken…

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-02-2014/calcasa-herstel-zet-niet-overtuigend-door/
  En dat is nog maar een week geleden. Nuff said!

 185. Steven says:

  Juan belmonte: Juan doelt hier op de wijze van bouwen.

  Ja bedankt. En wat denk je straks van elke woning met zonnepanelen? Niet dat er op het dak een zonnepaneel geplakt wordt, maar dat het dak gewoon zonnepaneel is.. (scheelt weer materiaal). Ach er is zo veel mogelijk.. . De wet van Moore zal wel niet van toepassing zijn, maar bouwen wordt wel goedkoper. Ik ben overigens niet zo maar een betweter, want in een ver verleden hielp ik mee met het bouwen van “rundhallen” in Duitsland : binnen vijf dagen rammen stonden ze er. (uiteraard allemaal prefab). http://www.hmv-industriemontagen.de/typo3temp/pics/ecd8a75400.jpg

 186. Juan belmonte says:

  Luisindepels,

  Haha, Juan is alhier gedoopt door menigeen als pessimist. Een geuzennaam in de wereld van lichtpunten en makelleugenaars die de toon zetten in mainstream media.

  Het gaat hem niet om cijfers van nanoseconde tot nanoseconde. Ook niet van maand tot maand. Het gaat om de grote lijn.

  Leest u eens de artikelen van Dr ir. Maartje Martens. Zie de links op deze site.
  Dat kan wat “zuur” op u overkomen, maar heeft een hoog realiteitsgehalte.

 187. maarten says:

  Luisindepels,

  Is het niet zo dat de cijfers uit januari, de verkopen in december zijn? Ik ben maar een simpel mens die soms uitleg nodig heeft.
  Is het daarnaast niet gewoon een momentopname? Om dan over een trend te hebben is het een trend naar benee

 188. Dystopia says:

  Steven: bouwen wordt wel goedkoper

  Ik doe ff een Adamusje: Binnenkort kun je je eigen Antenne 3D printen via whatsapp…

 189. Dystopia says:

  maarten,

  Met oogkleppen op kun je alleen vooruitkijken. Leuk blogje…

 190. Dystopia says:

  maarten,

  Nou het Parool kent z’n Hooftstraat zeg maar…
  “De vakbonden zijn uitgenodigd om te overleggen over een sociaal plan voor de werknemers. Doerahman: ‘De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Wie weet is er nog een grote investeerder die ons wil overnemen.'”
  De mijnen in Limburg staan ook al een tijdje leeg, het gas raakt op… Waar is Thatcher? Nieuwe kerncentrale’s?

 191. Steven says:

  lorenzo: Die vergelijking gaat mank (meervoudige herhaling ).

  Waarom gaat de vergelijking mank? Te dure huizen zakken in prijs: heel normaal.

 192. Dystopia says:

  Steven,

  Lorenzo loopt op 2 benen of zo? Z’n eigen benen, van red jezelf?

 193. Steven says:

  Dystopia,

  geen idee. Hij brabbelt steeds maar wat zonder feiten of grafieken.

 194. Dystopia says:

  Steven,

  Dat niet alleen, maar hij is ook nog de ‘king of cryptic messages’. Voor de verstaanbaarheid alhier meegenomen… Hij studeerde zich dan ook een ongeluk om boodschappen te doen… En werkt zich een slag in de rondte… Zingeving?

 195. Steven says:

  Dystopia,

  echt geen idee. probeer al jaren te snappen wat ie bedoelt. (maar zijn kronkel begrijp ik niet)

 196. Apekool says:

  Bubbelonia:
  Juan belmonte,
  Ik begin een afname in het enthousiasme en de creativiteit van hogehuizenprijzenminnend NL gewaar te worden. […] echte overtuiging lijkt er niet meer achter te zitten.

  Overtuiging is niet nodig, herhaling wel.

  VEH is heel helder over haar belang: “Vereniging Eigen Huis komt op voor de belangen van iedereen die een eigen woning bezit.”

  Een aspirant huizenbezitter hoort daar dus niet bij, die mag aanschuiven nadat het vel over zijn oren gehaald is.

 197. Dystopia says:

  Startersleningen: verkiezingspropaganda, met vernieuwde energie ertegenaan http://www.youtube.com/watch?v=dAagFKdsSNs#t=10
  Zo moe van slimme zetten 🙁
  Het doorlopend niet trekken van conclusies weerhoudt Rutte er niet van een verkiezingsopkomst van onder de 50% te accepteren… En dus? Meer propaganda als tijger in de tank? De economie kan wel wat VVD gebruiken…
  Oud verhaal zorgt niet voor inflatie van de boodschap…
  Jaar op jaar op jaar… http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2011/2/Rutte-bezorgd-over-opkomst-Statenverkiezingen-ELSEVIER289194W/?rss=true

 198. Dystopia says:

  En de andere partijen? Voor een voldongen feit gesteld door de eerste kamer… Zo komen we er wel 🙁
  Goed voor het moreel, om de moed erin te houden of zo…
  De parlementaire democratie heeft U nodig!
  Benieuwd naar de slogans? Niets geleerd?
  Ik ga nog liever een potje dammen dan stemmen bij de voice of holland. De hypotheek in je navel is een pluisje. Dat is pluis!

 199. Dystopia says:

  Was het beest maar even groot…

 200. Karel says:

  Ik denk dat de -0,3% van de Rabobank voor de verandering eens heel reëel is voor 2014.
  Veel huizenkopers laten zich toch beïnvloeden door het stijgend optimistisch sentiment, waardoor verkopers minder hoeven zakken met t.o.v. hun vraagprijs. Als de economie blijft groeien dit jaar zullen CAO’s weer stijgen en de werkloosheid aftoppen.
  De aarde vergaat (nog) niet.

 201. Dystopia says:

  Karel: De aarde vergaat (nog) niet. (..) Als de economie blijft groeien dit jaar zullen CAO’s weer stijgen en de werkloosheid aftoppen.

  My first wake up call… http://farm4.static.flickr.com/3577/3762402691_a57d835c11.jpg

  http://www.youtube.com/watch?v=8OgTNCeW3sU

 202. Bubbelonia says:

  Dystopia,

  Nice! Dat beest gaat de Tweet op 😉

 203. Bubbelonia says:

  Karel,

  Bij een inperking van de leencapaciteit met 5% tot 18%. En een verlaging van de NHG met ook ongeveer 8% (zeg ik even uit mijn hoofd, correct me if I’m wrong)

  ALS het dan inderdaad bij een prijsdaling van 0,3% blijft dan is er nog meer mis op de NLse huizenmarkt dan ik al dacht.

 204. Bubbelonia says:

  Bubbelonia: Bij een inperking van de leencapaciteit met 5% tot 18%. En een verlaging van de NHG met ook ongeveer 8% (zeg ik even uit mijn hoofd, correct me if I’m wrong)

  More to the point: http://s12.postimg.org/w6uz55mnf/stef_blok_herstel_niet_wilt_zien.jpg

 205. Dawg says:

  Karel: Ik denk dat de -0,3% van de Rabobank voor de verandering eens heel reëel is voor 2014.Veel huizenkopers laten zich toch beïnvloeden door het stijgend optimistisch sentiment, waardoor verkopers minder hoeven zakken met t.o.v. hun vraagprijs. Als de economie blijft groeien dit jaar zullen CAO’s weer stijgen en de werkloosheid aftoppen.De aarde vergaat (nog) niet.

  Het CPB verwacht dat er dit jaar nog 70.000 werklozen bij komen. ‘t Is maar net wat je aftoppen noemt. En wat betekent een stijging van de CAO lonen als de koopkracht volgend jaar gemiddeld gewoon blijft dalen.

 206. johan says:

  Luisindepels,

  In uw verwachting van stabilisatie komt het plan van de commissie Dijkhuizen uit de ijskast, nml. het vermogen in de woning wordt belast in Box 3.

 207. Bubbelonia says:

  johan,

  En gaat de HRA verder ingeperkt worden. Die belofte is al aan de EC gemaakt. Maar deze dingen mag je niet zeggen, dan wordt menig hogehuizenprijzenminnaar BoOoOoOzZz!

 208. Steven says:

  Jammer dat de mediamensen allemaal zulke hogehuizenprijsminnaars zijn. Door in de schijnwerpers te staan willen ze voor hun “status” een zo groot mogelijk huis lenen.

  Over 5 jaar is het denk ik terug naar de natuur, Yoga en sjoelbakken. 😉

 209. Nico de Geit says:

  Juan belmonte: Dat kan met prefab en fertigbau in Europa ook.

  Prijzen in roebel, delen door 45 = euro

  http://www.cna-1.ru/

  Voor 7k euro heb je een houten huis.

 210. Bubbelonia says:

  lorenzo: VEH is tevens commercieel actief in het vastgoed , op allerlij gebieden .

  Lorenzo vertel! Sappigheid dient niet te worden uitgesloten. Achter de schermen kijken met de leeuwtjes, ten behoeve van

 211. Steven says:

  http://www.telegraaf.nl/prive/22283055/__Henny__pimpt__onverkoopbaar_huis__.html

  (laatste nieuws)

  Dat heel dure segment is best interessant want er gaan gewoon miljoenen af…

 212. Steven says:

  De prijzen zijn enorm hoog en ze dalen scherp, maar toch weer als laatste opmerking: “Henny zal ondanks de restyling en de fikse prijsverlaging vermoedelijk alsnog winst maken op de verkoop. Op de villa rust een hypotheek van bijna 1,4 miljoen euro”

  nooit eens een verklaring of historisch besef.. : gewoon rare aannames.

 213. Dystopia says:

  Luisindepels: Geeft een leuk inkijkje hoe mensen denken…

  Bedankt voor de voorzet!
  http://www.omroepbrabant.nl/?news/191470732/Kijken+kijken,+niet+kopen+zelfs+met+gratis+Ferrari+wordt+huis+in+Wernhout+niet+verkocht.aspx
  Wie wil er nu een hele dure auto 😛
  Goh, nog steeds?
  http://www.stoofzuyderleven.nl/makelaardij/woningaanbod/wernhout/wernhoutseweg-85-a/

  Dan voorlopig maar op vakantie in plaats van een pensioenswoning aan de Costa Brava 😆

 214. dr.t says:

  Bubbelonia:
  johan,

  En gaat de HRA verder ingeperkt worden. Die belofte is al aan de EC gemaakt. Maar deze dingen mag je niet zeggen, dan wordt menig hogehuizenprijzenminnaar BoOoOoOzZz!

  Als je het alleen van inperkende maatregelen door institutionele partijen moet hebben, dan kan het nog wel even duren voordat de (verkoop-)prijzen, die al een maand of zeven op een stabiel niveau zitten, verder zakken. Het is ook een beetje een zwaktebod om daar (externe invloeden) je hoop en betoog op te bouwen.
  Over het algemeen kiest men het maximum om te lenen, want mooi wonen is fijn.

  Er is en dat is mijn punt geen ‘natuurlijke’ -los van maatregelen- tendens naar beneden. De huizencrisis is louter het resultaat van regels die de financieringsstroom naar de markt indammen.

  Als ik moet kiezen tussen wonen in 70 m2 of 200 m2 oppervlakte dan betaal ik graag veel meer. Om een groot deel van je leven in een hok te wonen is geen pretje.

 215. Bubbelonia says:

  dr.t: Als je het alleen van

  Bubbelonia: More to the point: s12.postimg.org/w6…l_niet_wilt_zien.jpg

 216. Steven says:

  dr.t: De huizencrisis is louter het resultaat van regels die de financieringsstroom naar de markt indammen.

  De huizencrisis is louter het resultaat van regels die de financiering hadden gestimuleerd. Na 300 procent stijging niet zeuren als er 50 procent af gaat (zoals in Ierland en Spanje)

 217. Dystopia says:

  Steven,

  Dat ‘indammen’ is dan wel weer aardig gevonden, het aantal onderwaterstaanden in aanmerking genomen. 😉

 218. Steven says:

  Dystopia,

  ze staan nu nog slechts met natte voeten in de uiterwaarden. Ongelooflijk blijf ik het vinden: stel dat huizenprijzen nog eens 100 procent zouden stijgen? Welke gek gaat dan nog kopen en hoe zouden buitenlanders naar die idiote prijzen kijken? Het zakt eindelijk en dan nog die opmerkingen van drT. Ik vind het best, maar het komt gewoon dom over.

 219. Dystopia says:

  Steven,

  Waren het maar ‘slechts’ de uiterwaarden, ik vermoed dat het vooral ook grote steden zijn die flink onder water staan, boeren zijn veel meer gedwongen hun gezonde verstand te gebruiken tenslotte.

  De afwatering in de polder op het binnenhof lijkt onherstelbare schade op te lopen in Maart. Benieuwd wat ze gaan verzinnen om de gaten in de dijk te dichtten, hoewel… gezamenlijk heb je meer dan tien vingers… En sommigen hebben zelfs nog meer vingers https://pbs.twimg.com/media/Bgw57ABCEAAAcsX.jpg om mee te wijzen…

  Telegraaf: 20:12 Bevriezen tegoeden vergt tijd
  *
  Comments:
  naam: Tegenstemwijzer * 10:57. Benen geampu-teerd met zakmes * 10:56.

 220. Voerman says:

  Steven: drT. Ik vind het best, maar het komt gewoon dom over.

  Ach, Steven, je weet best, dat dr T. af en toe wel een beetje (en soms wel meer dan een beetje) gelijk heeft. Door hem structureel af te serveren met kwatsargumenten, zoals bijv. hoe het in Japan en Ierland gaat zet je jezelf meer dan dr. T voor domoor.
  Verder ben je wel grappig.
  Zo, nu mag jij weer iets leuks over Voerman zeggen, maar niet, dat Voerman bang is voor zakkende prijzen, want dat interesseert hem geen ene moer.

 221. Steven says:

  Voerman,

  prijzen zijn eindeloos lang gestegen met HRA.. En als ze dan 20 procent dalen zeggen dat het het resultaat is van regels die de financieringsstroom naar de markt indammen,,,,, komt toch dom over?

  maar goed: zo zie ik het uiteraard.

 222. Voerman says:

  dr.t: De huizencrisis is louter het resultaat van regels die de financieringsstroom naar de markt indammen.

  En daar kan ook geen zinnig mens het mee eens zijn dr T. !
  Als de financieringsstroom naar de huizenmarkt nog een paar jaar gelijke tred had gehouden met de prijsontwikkeling van die onderkomens, waren de stenen inmiddels van goud geweest en elke Koopjunk multimiljardair.
  Wat worden er van alle kanten, simpel – of hoogbegaafd alhier ter plaatse toch onzinnige argumenten aangevoerd om maar aan het woord te blijven. Lijkt wel op een krant die elke dag hot news moet brengen terwijl er geen zak gebeurt.
  Laat ik het dan maar het “Theo Koomen syndroom” noemen. 🙂
  Maar wie kent die man nog!

 223. Steven says:

  en waarom mag ik de prijzen niet vergelijken met Japan, Ierland en Spanje? Wonen daar debieltjes?

 224. Voerman says:

  Steven: maar goed: zo zie ik het uiteraard.

  Ik ook, zoals je inmiddels gezien hebt, maar dr T. zegt soms wel eens wat meer en het is soms ook waar.

 225. Voerman says:

  Steven: en waarom mag ik de prijzen niet vergelijken met Japan, Ierland en Spanje? Wonen daar debieltjes?

  Waarschijnlijk niet minder als hier.

 226. Steven says:

  Voerman,

  nou ja.. ok. 😉

 227. Dystopia says:

  tufkaj:
  Een GR2014 gedachte bij grondexploitatie: woningmarktcijfers…ten-kiezen-of-delen/

  Hou je er wel rekening mee dat onze grond wegens de samenstelling uiterst geschikt is voor het verbouwen van tulpenbollen? Een belangrijk exportartikel waardoor het belangrijk is hier een kantoren voorraad aan te houden. http://www.miraed.net/parallelhistory/Burst%20of%20Tulip%20Mania.jpg

 228. Dystopia says:

  “Als speculatie op vastgoedwinsten geen rol meer speelt bij het bepalen van het bestemmingsplan kan de lokale politiek zich veel beter richten op de vraag of- en hoeveel woningen, winkels en bedrijventerreinen er eigenlijk nodig zijn. Dan worden gemeenten in de grensregio boos omdat alle bedrijvigheid een paar kilometer over de grens neerstrijkt in plaats dat zij energie steken in het verzinnen van kunstgrepen om de prijs hier hoog te houden. Dan kan het debat weer gaan over het mogelijk maken van wonen en werken aan deze kant van de grens, in plaats van te verzanden in holle containerbegrippen als ‘de boel vlottrekken’, waarbij iedereen denkt dat het over zijn belang gaat maar niemand precies weet wat er bedoeld wordt.”

  Water maken? https://www.google.nl/search?q=containership+sinking&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=MAUJU5SgBpPY7AbKjICYDA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=470

 229. Dystopia says:

  Als er over de grens teveel getankt wordt kunnen we hier toch gewoon coffeeshops aan de grens openen en wiet legaliseren? Een economische factor…

  Dat zorgt voor rust, ook bij het energiebedrijf. Waar is het vooruitstrevende elan gebleven en wat is er gebeurd met ons progressieve imago waardoor hele volksstammen het hier zo leuk vinden?

  Zijn we in het ‘stepping stone effect’ van drugsverslaving gaan geloven? Of ligt het aan mijn geheugen dat daar nooit bewijzen van zijn gevonden? Op andere terreinen cq gronden wél? Mogelijk…

  Maar sigaren zijn oké?

 230. StommeZ says:

  Bubbelonia: Het probleem met jouw redenatie is dat je de huizenprijzen als grootste probleem/uitdaging/indicator ziet. Terwijl huizenprijzen slechts een resultante zijn van een maatschappelijk, economisch, en vooral financieel systeem. Een systeem dat nodig aan groot onderhoud toe is.

  a: Als lonen en koopkracht zouden stijgen (met name voor jongeren) dan wel, maar die kans is de komende 20 jaar niet zo heel groot.

  Bedankt voor jullie inhoudelijke reacties. Ik denk inderdaad dat als we de scheefgroei in de prijzen ineens zouden laten rechttrekken, dat dan onze economie eraan kapot zou gaan. Ik kan dat natuurlijk mis hebben. Maar volgens mij is de huizenmarkt de belangrijkste reden dat nederland het (economisch gezien) nu ook al niet zo best doet. Daarom zullen ze denk ik er alles aan doen om de de verdere daling geleidelijk te laten gaan.

  Mede dankzij dit blog kwam ik erachter dat onze huizenmarkt een beerput is.

  Toch heb ik, na veel uitstel, een huis gekocht. Huren word je bijna onmogelijk gemaakt. Door veel te sparen en niet maximaal te lenen hoop ik het risico wat te beperken. Maar je moet wat..

  Laten we met zijn allen ervoor zorgen dat het in de toekomst nooit meer zo uit de hand loopt.

  Mocht iemand over zeg 25 jaar tegen mij zeggen op een verjaardag “nee joh, huizen worden altijd meer waard” dan krijgt hij van mij de wind van voren..

 231. Adamus says:

  StommeZ:
  Bedankt voor jullie inhoudelijke reacties. Ik denk inderdaad dat als we de scheefgroei in de prijzen ineens zouden laten rechttrekken, dat dan onze economie eraan kapot zou gaan. Ik kan dat natuurlijk mis hebben. Maar volgens mij is de huizenmarkt de belangrijkste reden dat nederland het (economisch gezien) nu ook al niet zo best doet. Daarom zullen ze denk ik er alles aan doen om de de verdere daling geleidelijk te laten gaan.

  Mede dankzij dit blog kwam ik erachter dat onze huizenmarkt een beerput is.

  Toch heb ik, na veel uitstel, een huis gekocht. Huren word je bijna onmogelijk gemaakt. Door veel te sparen en niet maximaal te lenen hoop ik het risico wat te beperken. Maar je moet wat..

  Laten we met zijn allen ervoor zorgen dat het in de toekomst nooit meer zo uit de hand loopt.

  Mocht iemand over zeg 25 jaar tegen mij zeggen op een verjaardag “nee joh, huizen worden altijd meer waard” dan krijgt hij van mij de wind van voren..

  Schuldgedreven politieke economie!

 232. Adamus says:

  Dystopia:
  Als er over de grens teveel getankt wordt kunnen we hier toch gewoon coffeeshops aan de grens openen en wiet legaliseren? Een economische factor…

  Dat zorgt voor rust, ook bij het energiebedrijf. Waar is het vooruitstrevende elan gebleven en wat is er gebeurd met ons progressieve imago waardoor hele volksstammen het hier zo leuk vinden?

  Zijn we in het ‘stepping stone effect’ van drugsverslaving gaan geloven? Of ligt het aan mijn geheugen dat daar nooit bewijzen van zijn gevonden? Op andere terreinen cq gronden wél? Mogelijk…

  Maar sigaren zijn oké?

  Tja wat moeten we dan met de fanaten, de “oostduitsers”, die de grensovergang controleren bij Nieuweschans en Bellingwolde.

 233. Dystopia says:

  Adamus,

  Gedreven? Van drijven?

 234. Dystopia says:

  Adamus,

  Lijkt mij geen bezwaar voor ‘n pretsigaret waar accijns over geheven kan worden.

 235. Dystopia says:

  StommeZ: de wind van voren

  Niet alleen het dwingen maar ook het steuntje in de rug stemt tot nadenken… Not!
  Wanneer je echt niet anders kon… dan, maar ik zie het niet 🙁 Tragisch.

 236. Dystopia says:

  Schaatsers die elkaar duwen om niet door het ijs te zakken… 🙁

 237. Dystopia says:

  Ik vond je zo leuk vaak 🙁

 238. Dystopia says:

  Dystopia: Maar sigaren zijn oké?

  Laat ik er wit poeder van maken en dan flink snuiven…
  Niet voor iedereen weggelegd. Maar in bepaalde kringen huizenhoog favoriet!

 239. Dystopia says:

  Ok ik geef me gewonnen, ik koop ook.
  Weet iemand nog een leuke huurwoning te koop waar studenten in zitten met rijke ouders? Ze mogen alles doen…

 240. Dystopia says:

  Homefinance?

 241. Dystopia says:

  We zijn weer thuis… not, iedereen de hort op.
  Ach, ieder huisje heb z’n kruisje en soms ben je niet thuis, heb ik ook weleens. Maar ik kom altijd terug!

 242. Dystopia says:

  Nog eentje dan maar daarna ga ik slapen 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=yibkrUMz3AQ&feature=youtu.be

  Hou je in Steven!

 243. Bubbelonia says:

  StommeZ: Bedankt voor jullie inhoudelijke reacties. Ik denk inderdaad dat als we de scheefgroei in de prijzen ineens zouden laten rechttrekken, dat dan onze economie eraan kapot zou gaan. Ik kan dat natuurlijk mis hebben. Maar volgens mij is de huizenmarkt de belangrijkste reden dat nederland het (economisch gezien) nu ook al niet zo best doet.

  Ben ik het niet mee eens. De reden dat onze economie het niet goed doet is de situatie huizenmarkt tussen 1985 en 2005. Niet de huizenmarkt van nu. De huizenmarkt van nu is, hoe pijnlijk het ook lijkt, het proces van normalisering.

  Stel dat jij nu enorm aan de zuip gaat en (dus) morgenochtend een enorme kater hebt…. wat is dan het échte probleem? Dat je je beroerd voelt omdat dat je lichaam een fikse klap gehad heeft (die je tijdens het toedienen niet voelde, omdat je bezopen was) en nu aan het ontgiften is? Dat je wakker bent geworden (toen je sliep merkte je er immer niks van)? Dat je lichaam op die natuurlijk wijze reageert? Of is het probleem dat je gewoon te veel gezopen hebt?

  En als je nu tegen jezelf zegt: Dit nooit meer. Wat houdt dat dan in? Dat je nooit meer een natuurlijke reactie van je lichaam wilt? Dat je nooit meer wákker wilt worden na een avond zuipen? Nee, dat houdt in dat je moet ophouden met (te veel) zuipen… want dat is toch echt de enige manier om in de toekomst katers te voorkomen 😉

  Dat betekent allemaal niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. De standaard “frame” van hogehuizenminnend Nederland is “als de huizenprijzen verder dalen vergaat de wereld… blablabla… huren is heel duur.. blablabla… de prijzen zijn al zo erg gedaald… blablabla”. Maar zoals elke ex-alcoholist weer: Houd moet met excuses zoeken. Stoppen met zuipen is enige manier om er uiteindelijk bovenop te komen. Sommige ex-alcohlisten kunnen het mentaal aan om toch met mate alcohol te nuttigen. Maar al te vaak loopt dat weer al te snel uit de hand

  Zo ver is he nu nog lang niet. Nu zitten we in het kater-proces. Er zijn serieus mensen die nu wanhopig naar een fles whiskey op zoek zijn. Toen ze immers aan de zuip waren ging alles prima! Toch? Dus de oplossing is: Meer zuipen! Toch?

  Als je dat écht gelooft vrees ik dat ook jij al lang en breed verslaafd bent.

 244. maarten says:

  “Kim kardashian deelt billenfoto” so muchfor msm, rukkers

 245. Cartoonist says:

  architectos: Al betaal ik het liefst zoveel mogelijk belasting…;)

  Je wordt op je wenken bediend.
  Belastingdruk neemt toe en besteedbaar inkomen neemt af.

  En als je ervan uitgaat dat de lonen binnenkort flink gaan stijgen …… jazeker maar alleen voor de corrupte kleptocraten die de teugels stevig in handen hebben.

 246. Bubbelonia says:

  StommeZ,

  Het 2e deel van je betoog ben ik het wél helemaal mee eens 😉 Absoluut schandalig dat je in NL gewoon wordt gedwongen te kopen zelfs al past dat misschien helemaal niet bij je situatie of wensen. En dat terwijl nber.org/papers/w19079

 247. Steven says:

  Dystopia,

  Ik zal me inhouden (>?). vond dat filmpje over de Australische huizenmarkt juist best grappig.. Want waar is meer ruimte dan daar? En toch wisten ze zelfs daar een bubbel te maken.

 248. Dystopia says:

  Steven,

  Kangaroe’s springen hoog, maar waar de lat te leggen is aan mensen zelf voorbehouden. Inspirerend, zeker. Het gaat niet om de hoeveelheid ruimte. Die hebben wij ook genoeg maar wordt ingenomen door onproductief kapitaal als ballast, voor wat? Evengoed ‘n goeie video die laat zien dat dezelfde mechanismes overal ter wereld hetzelfde beeld vertonen van bubbles zoals ze zich voordoen in verschillende ontwikkelingsfases! So, thanks! Helpt ook mij er over heen te komen dat het iets specifieks persoonlijk is waardoor ik niet verder kom, dat het pech is of zo. Alsof ik het niet goed zou zien… Niets is minder waar!

 249. Cartoonist says:

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2014/02/godfrey-bloom-serie-video-9-de-eu-is-een-kartel/

  EU-belastingharmonisatie is dus afschaffen HRA op korte termijn.

  Tevens meer belastingen voor de burgers en minder belasting voor de multinationals en de bestuurlijke elite.

 250. Adamus says:

  Cartoonist: Je wordt op je wenken bediend.
  Belastingdruk neemt toe en besteedbaar inkomen neemt af.

  En als je ervan uitgaat dat de lonen binnenkort flink gaan stijgen …… jazeker maar alleen voor de corrupte kleptocraten die de teugels stevig in handen hebben.

  Jawel maar hyperinflatie relativeert dat toch ook 🙂

 251. Olijfhout says:

  Nico de Geit: Prijzen in roebel, delen door 45 = euro

  http://www.cna-1.ru/

  Voor 7k euro heb je een houten huis.

  Nico. Doe dat dan!

 252. Olijfhout says:

  Nico de Geit: Prijzen in roebel, delen door 45 = euro

  http://www.cna-1.ru/

  Voor 7k euro heb je een houten huis.

  Nico. Doe dat dan

 253. Steven says:

  Olijfhout,

  flauw,, (is gewoon een voorbeeld van Geit)

 254. Steven says:

  hier nog één (3500 dollar)
  http://www.youtube.com/watch?v=GBGowTU6Wa0

 255. Steven says:

  en zelfs de Grieken begrijpen het:
  http://www.youtube.com/watch?v=XR19pRevOtM

 256. Steven says:

  (lelijk huis overigens hoor, maar dat kan je straks op de computer zelf bepalen)

 257. mafketell says:

  Lol, de crisis oplossingen gaan terug naar de Leeuwtjes ….. en Het Grote Dierenbos http://www.raaskalderij.be/wp-content/uploads/2012/08/VerkrachtingDoorMelvinIsGeenFabeltje.jpg

  Prutsers die niet eens wisten dat de huishoudschulden off-model staan. Oekoenomen ( zij die de crisis niet zagen aankomen ) gaan het nu weer beter weten ? , de weg is weg ….. het debat is vastgelopen ……. hoe lossen we crisis op ……. ( weten ze nu eigenlijk wel wat nu het ‘echte’ probleem is ? 🙂 )

  Dit lijkt wel de paniekfase …….. de man het de hamer is in aantocht ( copyright Lorenzo ) …..

  http://www.ewoutklei.nl/de-triple-a-econoom

 258. mafketell says:
 259. mafketell says:

  Ondertussen in Detroit ….. 1/3 pensioen foetsie ? …. de Bankruptcy plans, bail-in live 😉 een kijkje in de toekomst ? …..

  ‘ Pensioners are outraged that they may only get two thirds of the money owed them, but bondholders could take the bigger hit.’

  http://finance.fortune.cnn.com/2014/02/21/detroit-bankruptcy-plan-pensions/?iid=SF_F_River

 260. mafketell says:

  Lente vandaag, en maak er maar weer een mooie dag van 🙂 http://jwc.nl/wp-content/uploads/2013/03/Lente-schaap.jpg

 261. Nico de Geit says:

  Olijfhout: Nico. Doe dat dan!

  Hier verderop in het bos is nog wel plek. Leuk, iedereen een houtje huisje in het bos. Helaas, de moderne mens kan al die eenvoud en bescheidenheid niet aan.

 262. Juan Belmonte says:

  Steven:
  telegraaf.nl/prive…koopbaar_huis__.html

  (laatste nieuws)

  Dat heel dure segment is best interessant want er gaan gewoon miljoenen af…

  De presentator heeft interieurontwerper Piet Boon in de hand genomen. Het stulpje met ‘een en al glamour en luxe uitstraling’ is vrijwel onherkenbaar, schrijft Bekendeburen.nl.

  De woning met een totale woonoppervlakte van 650 vierkante meter en acht kamers staat al ruim twee jaar te koop. Henny vroeg in eerste instantie bijna 3,5 miljoen euro voor de villa, maar verlaagde meerdere keren de vraagprijs. De prijs sinds november: een kleine 2,3 miljoen euro.

  Henny zal ondanks de restyling en de fikse prijsverlaging vermoedelijk alsnog winst maken op de verkoop. Op de villa rust een hypotheek van bijna 1,4 miljoen euro.

  Stylisten moeten er aan te pas komen om
  – huizen in het topsegment
  – van bekende NL-ers
  – die in 2 jaar al meer dan een miljoen in vraagprijs gezakt zijn
  te verkopen….

  Juan zegt: allemaal niet nodig die restylers.
  Kost bakken geld.

  Volg gewoon het advies van RABO:
  – verlaag de vraagprijs met o,4% en u verkoopt uw huis terstond, direct, grote rijen.

  Vraagprijs verlagen in 2014 met 0,4% ? Slimme Z

  Kamikazekopers opstellen in rijen van 250.000 🙂
  De huizenprijzen gaan echt meer dalen niet dan 0,4%…

 263. Latida says:

  Zo ben weer helemaal bij na alle reacties gelezen te hebben.

  Het beeld dat bij mij opkomt van de ontwikkelingen op de huizenmarkt is een groep van zeg 30 kinderen op school van een jaar of 8. De juf moet ‘force majeure’ plotseling een uurtje weg en wijst twee kinderen aan om de taak van de juf over te nemen, met alle privileges die daarbij horen. Zoals de status van achter het bureau zitten, vrijuit op het bord schrijven, en anderen als een scheidsrechter terecht wijzen. Besloten wordt tot een spelletje stoelendansen, waarbij steeds de twee winnaars op de stoel van de juf mogen plaatsnemen, de muziek mogen uitkiezen waarop ‘gedanst’ wordt, en uiteraard op de stopknop mogen drukken.

  Een uur verstrijkt, en de juf komt niet terug. Een tweede uur verstrijkt. Nog steeds geen juf.

  Maak nu een voorstelling van de situatie in de klas na anderhalf uur, en je hebt volgens mij een aardige sfeerimpressie van de huidige situatie in de woningmarkt.

  Fijne zondag allemaal.

 264. Juan Belmonte says:

  mafketell:
  Lente vandaag, en maak er maar weer een mooie dag van jwc.nl/wp-content/…/03/Lente-schaap.jpg

  Haha,

  Voor iemand die tot pessimist uitgeroepen is dat een flinke opgave 🙂

 265. Juan Belmonte says:

  Met:

  – een gemiddelde vraagprijs van 3 ton
  en
  een gemiddelde transactieprijs van 2 ton

  moet

  0,4% prijsdaling de SLIMME Z zijn

  om alle treintjes weer te laten lopen.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-10-2013/banken-zullen-de-pensioenfondsen-leegzuigen/#comment-162850

 266. Juan Belmonte says:

  Laat ze daar nu eens CHOCOLADELETTERS van maken.

  In het kader van
  – al dan niet overdreven –
  positief denken

  RABO voorspelt dat met 0,4% prijsdaling
  de woningmarkt weer op gang komt.

  Gemiddelde vraagprijs 3 ton
  Gemiddelde transactieprijs 2 ton
  Iedereen die meer zalt ion vraagprijs.

  is een KamikazeVERkoper 🙂

 267. Voerman says:

  a: Als lonen en koopkracht zouden stijgen (met name voor jongeren) dan wel

  Dat lijkt mij niet zo goed!
  Voor iedere cent die je een jongere erbij geeft gaat hij een kwartje lenen.
  Van hetgeen hij denkt, dat er dan nog over is gaat hij i-speeltjes kopen.
  Beter aan de ouderen geven, die bewaren het voor de jongeren, tot die jongeren verstand genoeg hebben om er goed mee om te gaan.

  Gaat natuurlijk niet voor alle jongeren op, maar denkelijk is dit het algemene beeld.

 268. Voerman says:

  Juan Belmonte: Gemiddelde vraagprijs 3 ton
  Gemiddelde transactieprijs 2 ton
  Iedereen die meer zalt ion vraagprijs.

  Heb je het dan wel over dezelfde huizen?
  Er staan inderdaad veel huizen te koop, waar 3 ton voor gevraagd wordt. Die worden inderdaad niet verkocht.
  Die huizen die voor twee ton verkocht worden, daarvoor was de vraagprijs geen 3 ton, maar veel minder. Ben bang, dat je als een omgekeerde makelaar praat, Juan!

 269. Juan Belmonte says:

  buen fin de semana
  Juan

 270. Starter says:

  Voerman,

  Deregulering van de financiële sector en een lage rente is een veel sterkere kracht geweest in het stijgen van de huizenprijzen.

  Zonder aflossingsvrije hypotheken en meer als 4 keer het jaarinkomen mogen lenen was de bubble nooit zo groot geworden.

 271. Starter says:

  De hypotheekrenteaftrek heeft een beperkte rol gespeelt in vergelijking met de factoren in mijn vorige post.

 272. Voerman says:

  Starter: Zonder aflossingsvrije hypotheken en meer als 4 keer het jaarinkomen mogen lenen was de bubble nooit zo groot geworden.

  Starter: De hypotheekrenteaftrek heeft een beperkte rol gespeelt in vergelijking met de factoren in mijn vorige post.

  Logisch en allemaal mee eens.

  Zo zal ook een stijging van lonen en vermindering van lastendruk, sociale premies, meer vakantiegeld, verhoging van toeslagen en al wat maar meer geld binnenbrengt voor de burger een opstuwend effect hebben voor alle prijzen en dus ook voor de huizenprijzen. Welvaart heet dat!!!

  Het inkonsekwente van het algemene logdenken alhier is, dat uitgegaan wordt van behoud van welvaart met lagere huizenprijzen.

  Kanniet!!! De huizenprijzen dalen alleen bij de gratie van een afnemende welvaart. Evenzo is het tegengestelde jarenlang het geval geweest. Meer is er niet van te zeggen.
  Hooguit, dat welvaart en armoede en de verdeling daarvan gemanipuleerd worden door krachten die er belang bij hebben en uiteraard de macht daarvoor.

 273. StommeZ says:

  Bubbelonia: Absoluut schandalig dat je in NL gewoon wordt gedwongen te kopen zelfs al past dat misschien helemaal niet bij je situatie of wensen. En dat terwijl nber.org/papers/w19079

  We zijn het wel eens hoor, dat de bubbel en te makkelijk lenen in het verleden het probleem zijn. Het enige waar ik niet zeker van ben is of “cold turkey” van deze schuldverslaving afkomen wel zonder teveel schade voor de economie zou kunnen.

  Ik heb nog het geluk dat ik woon in een goedkopere regio en verwacht dat ik gewoon mijn vaste baan op dezelfde plek houd komende jaren.

  Heb je die twee voordelen niet, dan wordt het inderdaad nog veel lastiger. In die situatie had ik ervoor gekozen om toch (veel te duur) te huren. De overheid zou dat juist moeten stimuleren, maar dan gaat dat weer ten koste van de prijzen op de huizenmarkt.. Je hebt wel gelijk dat het juist weer goed is voor de economie als mensen flexibel(!) kunnen werken en wonen waar ze willen.

  Ik ben vooral erg boos op de overheid die het groeien van de prijsbubbel niet heeft voorkomen en zelfs heeft gestimuleerd.

 274. Latida says:

  Nico de Geit: Hier verderop in het bos is nog wel plek. Leuk, iedereen een houtje huisje in het bos. Helaas, de moderne mens kan al die eenvoud en bescheidenheid niet aan.

  Ik heb mij laten vertellen dat als je kwalitatief echt hoogstaand wil bouwen met hoogwaardige materialen, op een stuk grond waar je met niets begint, je voor bouwkosten ongeveer op 1500 euro per vierkante meter moet rekenen, op de klassieke manier van bouwen geleest. Alles wat je aan de grond kwijt bent komt daar in lrincipe bovenop. De grootste kostenfactor is niet het materiaal, maar het arbeidsloon. Mijn vader is overigens architect en bouwt (houten) huizen en zegt dat het allemaal best goedkoper kan, ligt bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het hout, de dikte ervan, etc, maar dan nog liggen de grootste kostenbesparingen in de factor arbeid. Jij en drie vrienden samen kunnen zo in een paar maandjes tijd onder deskundige begeleiding op die manier vele tienduizenden euros besparen voor een eenvoudig vrijstaand huis van zeg 100 vierkante meter. Maar ja die grondprijzen, de aansluiting op de riolering en het waterbedrijf en de elektra, het vergunningen stelsel en de grondpolitiek in Nederland staan het niet toe. Zo heb je bijvoorbeeld tegenwoordig een behoorlijke innovatie in biologische toiletten die geen rioleringsafvoer behoeven, maar poep en pies met een soort zaagsel verklonteren, een soort menselijke kattenbak zeg maar, maar dan hygeinisch en zonder luchtjes, dat je zonder vieze handen te krijgen eens in de maand moet verversen. De markt hiervoor zijn uiteraard afgelegen gebieden. Ook het slaan van een waterput, indien mogelijk, kan je afhankelijk van hoe diep je moet gaan, tienduizenden euros kosten, maar als je mazzel hebt heb je dan wel gratis water van bijzonder goede kwaliteit. Altijd eerst laten testen in een laboratorium in ieder geval. En verder kwa electriciteit, kun je met een combinatie van verschillende methoden van wind, zon en water aangevuld met een dieselaggregaat een heel eind komen. Een grote giertank voor je zwarte en grijze afvalwater van zeg 2000 liter maakt het geheel af zodat je vrijwel autonoom zou kunnen wonen. Hergebruik van regenwater kan overigens ook in het ontwerp worden meegenomen.

  Indien je in een een bosrijke omgeving woont is een houtkachel uiteraard ook aan te bevelen. Met ongeveer een hectare aan bosgrond groeit het sneller bij dan dat je het opstoken kan. De grond heb ik inmiddels, de elektriciteit en de waterput en het stuk bos ook, maar ik reken erop dat ik minstens een ton nodig heb voor het ideale buitenverblijf waar eventueel het hele jaar door gewoond kan worden. De tekeningen liggen in ieder geval inmiddels klaar, en de vergunning is ook al binnen. De grondprijs? Nog geen twee euro per vierkante meter. Alles wat je daar niet aan hoeft uit te geven kun je aan hoogwaardige bouwmaterialen uitgeven, en ja, dan krijg je meer huis voor je centen, iets wat je jarenlang naar je eigen wensen hebt kunnen bijstellen, en een minimale onderhoudsbehoefte heeft door gebruik te maken van de nieuwste methodes en materien, voor de prijs van een overgesubsidieerde inloopkast. Geeft toch te denken.

  Onze buren verkochten onlangs hun appartement van 80 vierkante meter voor 525,000 euro, een triple A locatie in het centrum van de stad waarin wij wonen. Doordat het gemiddelde LTV in het land onder de 70% zit, en er geen hypotheekrenteaftrek wordt uitgedeeld, is er vooralsnog echter geen vuiltje aan de lucht en stijgen de prijzen de afgelopen 6 jaar met gemiddeld 1 a 2% per jaar.

  Vergelijk dat nu eens met de Nederlandse situatie. Gemiddelde LTV is ruim boven de 100%, zwaar gesubsidieerde hypotheekrenteaftrek, aflossingsvrije hypotheken, dalende inkomens, oplopende werkeloosheid, en torenhoge gemiddelde grondprijzen over de hele breedte van de markt.

  Zodra je hier een halfuurtje de stad uitrijdt dalen de grondprijzen met honderden procenten, dat zie je in Nederland nog lang niet in dezelfde mate, alsof ieder dorp en stad een A-lokatie zou zijn.

  In een normaal functionerende markt moeten er verschillen zijn. Niet iedereen kan een ‘winnaar’ zijn. En niet ieder huis, hoe mooi dan ook, staat op een A-lokatie.

  Het mantra ‘locatie, locatie, locatie’ heeft dan ook vooral met de courantheid van een huis te maken: Hoeveel potentiele kopers zijn er die het voor de vraagprijs kunnen en willen kopen?

  Gezien het verschil in vraagrpijzen en gemiddelde transactieprijs, heeft Nederland wat dat betreft nog een aardige correctie te gaan.

  Bijna 1 op de drie huizen die op dit moment te koop staan in Nederland, heeft een vraagprijs van boven de drie ton, dit zijn er omgeveer 80,000.

  Ruim 25,000 huizen staan te koop met een vraagprijs van boven een half miljoen euro, oftewel 1,2 miljoen gulden.

  Dit zijn tevens de segmenten waar de grootste dalingen in de transactieaantallen hebben plaatsgevonden.

  Zie: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/11/22/markt-verschuift-nog-altijd-naar-goedkoper-segment

  Dan zie je dat de ‘courantheid’ van huizen boven de drie ton, de verkoopbaarheid dus, sinds 2007 met meer dan de helft is afgenomen.

  Dat zou betekenen dat er vergeleken met 2007 nog maar minder dan de helft zoveel mensen zijn die daadwerkelijk in de markt zijn voor een huis van boven de drie ton.

  En daarbij is de vraag: Zullen er tussen nu en de komende vijf jaar meer of minder:

  1. Mensen bijkomen die een huis van boven de drie ton willen en kunnen kopen?
  2. Huizen op de markt komen waarvan de vraagprijs groter is dan drie ton?

  Als het antwoord zoals ik denk, ‘nee’ en ‘meer’ is, kun je volgens mij niet anders dan tot de conclusie komen dan dat de huizenprijzen nog wel even doorgaan met dalen in Nedeand.

  Was dit een ander, niet ter zake doend, fictief land geweest waar de gemiddelde LTV <80% is, dan hadden kopers behalve overwaarde ook meer eigen geld in hun huizen gestoken en was er dus meer kapitaal beschikbaar geweest bij huishoudens om groter en / of mooier te gaan wonen. Dat geld is in Nederland op dit moment vanwege de combinatie van aflossingsvrij met hyotheekrenteaftrek gewoon niet aanwezig in de zakken van de mensen die het zouden moeten opbrengen.

  Reeds uitgegeven aan allerhande zaken, behve het aflossen van de uitstaande schuld.

  Sorry voor de lange post, ik moet gaan nu, er wordt aangebeld.

  Ik denk dat het Boontje is die graag betaald wil worden..

 275. Voerman says:

  Nico de Geit: Voor 7k euro heb je een houten huis.

  Hier in dit landschap heb je daarvoor een simpele open overkapping voor bij je tuincentrum!

 276. maarten says:

  Voerman,

  Haal je oorzaak en gevolg nu niet door elkaar?
  Hoge huizenprijzen heb je niets aan als niemand het kan lije. Of is het iets ideologisch huizenprijs in marmer gehouwen, rust. Of de jan saliegeest?

 277. Voerman says:

  Voerman: Hier in dit landschap heb je daarvoor een simpele open overkapping voor bij je tuincentrum!

  En die overkapping mag je meestal zelfs niet bij je eigengehuurde volkstuintje opstellen!
  En dat is maar goed ook; anders zou dit Landschap binnen de kortste keren een geitenwei worden, bewoond door geiten vanuit de hele wereld! Allemaal meeëten!!
  Wil jij toch ook niet! Moet je alweer je stek ontvluchten! 🙂

 278. Voerman says:

  maarten: Hoge huizenprijzen heb je niets aan als niemand het kan lije.

  Elke huizenprijs is goed voor de mensen die het kunnen “lije”, Maarten.
  Probleem is, dat de laatste tijd veel huizen gekocht zijn door mensen die het niet kunnen “lije”.
  Voerman kan (en wil) het ook niet helpen, dat niet iedereen even rijk is in dit Landschap. 🙂

 279. Voerman says:

  maarten: Haal je oorzaak en gevolg nu niet door elkaar?

  Complexe wereld, waar oorzaken en gevolgen van allerlei zaken niet duidelijk en voor iedereen even toegankelijk zijn.
  Heeft met persoonlijke belangen en posities te maken.

 280. Starter says:

  Voerman,

  Maar een burger onverantwoord laten lenen heeft niets met een welvaartstijging te maken. De politiek moet het langere termijn scenario van de economie in de gaten houden.

  Dat men dat in Den Haag niet doet zie je in alles terug. In Duitsland heeft men dit wel door. Een enquete onder Duitse ondernemers over Nederland wees uit dat men Nederlanders korte termijn denkers vindt die voor de snelle winst gaan.

 281. architectos says:

  Voerman,

  Laat me raden. Geboren tussen 48 en 1960? Mijn generatie opgevoed en inmiddels bang pensioen te verliezen. Ik, 1980, ga me blauw betalen aan jullie pret de afgelopen 30 jaar en kan daardoor geen huis kopen dat fatsoenlijk geprijst is. Blijven zitten in een klein huurappartement is geen optie. Huren van 150 m2 egw te duur. Kopen is qua hypotheekkosten goedkoper, maar erg onzeker. Dus hou alsjeblieft op met het stigmatiseren van jongeren! Ik ben niet de jongste, maar zou wel willen starten op een reële woningmarkt.

 282. Voerman says:

  Starter: De politiek moet het langere termijn scenario van de economie in de gaten houden.

  Dat men dat in Den Haag niet doet zie je in alles terug.

  Zoals ik al zei!
  Zie hieronder.

  Voerman: Hooguit, dat welvaart en armoede en de verdeling daarvan gemanipuleerd worden door krachten die er belang bij hebben en uiteraard de macht daarvoor.

  Dat de domme “leenburger” zij zaakjes zelf niet in de gaten kan houden dat is nog iets anders en heeft wel alles met de persoonlijke armoede of welvaart van die burger te maken.

 283. Voerman says:

  architectos: Laat me raden. Geboren tussen 48 en 1960? Mijn generatie opgevoed en inmiddels bang pensioen te verliezen. Ik, 1980, ga me blauw betalen aan jullie pret de afgelopen 30 jaar

  Helemaal mis; Voerman is nog ouder en heeft kinderen van rod de 45. Die kinderen zijn door Voerman en Voervrouw zelf opgevoed en in goeden doen en rijker dan Voerman zelf. Jammer, dat zij onvoldoende tijd hadden om hun kinderen geheel zelf op te voeden en dat hebben opa en oma ook nog gedeeltelijk gedaan, wat achteraf bezien misschien niet had gemoeten. Heeft opa en oma levenslang veel energie en geld gekost. Wie is er nu eigenlijk verwend en wie heeft voor wie gezorgd! Overigens, Voerman heeft zijn huis afbetaald, heeft zijn pensioen helemaal niet nodig en heeft verder ook nog wat. Kwestie van hard werken, geen geld uitgeven wat er niet is en niet teveel nadenken over aangedaan onrecht. Allemaal voor jouw generatie! Vraag jezelf liever af, wat jijzelf gedaan hebt voor je eigen welvaart!
  Maar och, dit verhaal heeft Voerman al vele malen verteld en wordt voor Voerman saai en voor velen nooit begrijpelijk.

 284. Starter says:

  Voerman,

  Je kan de domme leenburger niet overal de schuld van geven. Toen de aflossingsvrije hypotheek werd geïntroduceerd werd er een speelveld gecreëerd waarin door de hogere leencapaciteit mensen naar meer lenen werden geduwd.
  De huurmarkt is maar beperkt ontwikkeld en bied onvoldoende volume aan woningen.

  Enkelen hadden de kennis of het gevoel dat er wat aan de hand was. Pas in een laat. stadium begon een deel van het publiek door te krijgen dat het fout zat.

 285. Latida says:

  Nico de Geit: Hier verderop in het bos is nog wel plek. Leuk, iedereen een houtje huisje in het bos. Helaas, de moderne mens kan al die eenvoud en bescheidenheid niet aan.

  Omdat mijn reactie blijkbaar is weggehaald(?) bij deze nog maar een keer. Mijn post was wellicht te lang, dus bij deze knip ik deze in 6 stukjes:

  Ik heb mij laten vertellen dat als je kwalitatief hoogstaand wil bouwen met hoogwaardige materialen, op een stuk grond waar je met niets begint, je voor bouwkosten ongeveer op 1500 euro per vierkante meter moet rekenen, op de klassieke manier van bouwen geleest.

  Alles wat je aan de grond kwijt bent komt daar in principe bovenop. De grootste kostenfactor is niet het materiaal, maar het arbeidsloon. Mijn vader is overigens architect en bouwt (houten) huizen en zegt dat het best wel goedkoper kan, ligt bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het hout, de dikte ervan, etc, maar dan nog liggen de grootste kostenbesparingen in de factor arbeid.

  Jij en drie vrienden samen kunnen zo in een paar maandjes tijd onder deskundige begeleiding op die manier vele tienduizenden euros besparen voor een eenvoudig vrijstaand huis van zeg 100 vierkante meter.

  Maar ja die grondprijzen, de aansluting op de riolering enn het waterbedrijf en de elektra, het vergunningenstelsel en de grondpolitiek in Nederland staan het niet toe. Zo heb je bijvoorbeeld tegenwoordig een behoorlijke innovatie in biologische toiletten diee geen rioleringsafvoer behoeven, maar poep en pies met een soort zaagsel verklonteren, een soort menselijke kattenbak zeg maar, maar dan hygienisch en zonder luchtjes, dat je zonder vieze handen te krijgen eens in de maand moet verversen. De markt hiervoor zijn uiteraard afgelegen gebieden. Ook het slaan van een waterput, indien mogelijk, kan afhankelijk van hoe diep je moet gaan om tot het grondwater te komen tienduizenden euros kosten, maar als je mazzael hebt heb je dan dan wel gratis water van bijzonder goede kwaliteit. Altjd eerst laten testen in een laboratoriuk in ieder geval. En verder kwa electriciteit, kun je met een combinatie van verschillende methoden van wind, zon en water aangevuld met een dieselaggregaat een heel eind komen. Een grote giertank voor je zwarte en grijze afvalwater van 2000 liter maakt het geheel af zodat je vrijwel autonoom zou kunnen wonen. Hergebruik van regenwater kan overigens ook in het ontwerp al worden meegenomen,

  Indien je in een bosrijke omgeving woont is een houtkachel uiteraard ook aan te bevelen. MEt ongeveer een hectare aan bosgrond groeit het sneller dan dat je het kan opstoken.

  Alles wat je niet aan de grondprijs hoeft uit te geven kun je steken in hoogwaarige bouwmaterialen, en ja dan krijg je meer huis voor je centen, waarbij de nieuwste methodes en materialen gebruikt kunnen worden, voor de prijs van een overgesubsidieerde inloopkast. Geeft toch te denken.

 286. Latida says:

  Onze buren verkochten onlangs hun appartement van 80 vierkante meter voor 525,000 euro, op een triple A lokatie in het centrum van de stad. Doordat de gemiddelde LTV in dit land onder de 70% ligt, en er geen hypotheekrenteaftrek wordt uitgedeeld, is er vooralsnog echter geen vuiltje aan de lucht en stgen de prijzen de afgelopen 6 jaar met gemiddeld 1 a 2% per jaar.

  Vergelijk dat nu eens met de Nederlandse situatie.

 287. Latida says:

  Gemiddelde LTV is ruim boven de 100%, zwaar gesubsidieerde hypotheekrenteaftrek, aflossingsvrije hypotheken, dalende inkomen, oplopende werkeloosheid en torenhoge gemiddelde grondprijzen over de hele breedte van de markt.

  Zodra je hier een halfuurtje de stad uitrijdt, dalen de grondprijzen met honderden procenten, dat zie je in Nederland nog lang niet in dezelfde mate, alsof ieder dorp en stad een A-lokatie zou zijn.

  In een normaal functionerende markt moeten er verschillen zijn. Niet iedereen kan een ‘winnaar’ zijn. En niet ieder huis, hoe mooi ook, staat op een A-Lokatie.

  Het mantra ‘lokatie, lokatie, lokatie’ heeft dan ook vooral met de courantheid van een huis te maken: hoeveel potentiele kopers zijn er die het voor de vraagprijs kunnen en willen kopen?

 288. Adamus says:

  architectos:
  Voerman,

  Laat me raden. Geboren tussen 48 en 1960? Mijn generatie opgevoed en inmiddels bang pensioen te verliezen. Ik, 1980, ga me blauw betalen aan jullie pret de afgelopen 30 jaar en kan daardoor geen huis kopen dat fatsoenlijk geprijst is. Blijven zitten in een klein huurappartement is geen optie. Huren van 150 m2 egw te duur. Kopen is qua hypotheekkosten goedkoper, maar erg onzeker. Dus hou alsjeblieft op met het stigmatiseren van jongeren! Ik ben niet de jongste, maar zou wel willen starten op een reële woningmarkt.

  Ahum, de generatie die nergens iets van snapt. De dertigplusser die regelmatig op bezoek gaat bij de dementerende overgrootmoeder, zijn kinderen gedeeltelijk laat opvangen door opa en oma, zijn huisje laat kuisen…..hapje mee-eten……en ondertussen toch nog een vakantie boekt in Italië…..

 289. Latida says:

  Gezien het verschil in vraagprijzen en gemiddelde transactieprijs, heeft Nederland wat dat betreft nog een aardige correctie te gaan.

  Bijna 1 op e 3 huizen die op dit moment in Nederland te koop staan hebben een vraagprijs van boven de drie ton, dit zijn er ongeveer 80,000.

  Ruim 25,000 huizen staan te koop met een vraagprijs van boven een half miljoen euro, oftewel 1,2 miljoen gulden.

  Dit zijn teven de segmenten waar de grootste dalingen in de transactieaantallen hebben plaatsgevonden.

 290. Latida says:

  Nu zie je dus dat de de courantheid van huizen boven de drie ton, de verkoopbaarheid dus, sinds 2007 met meer ddan de helft is afgenomen.

  Dat zou betekenen dat er vergeleken met 2007 nog maar minder dan de helft zoveel mensen zijn die daadwerkelijk in de markt zijn voor een huis van boven de drie ton.

  En daarbij is de vraag: Zullen er in de komende vijf jaar meer of minder:

  1. Mensen bijkomen die een huis van boven de drie ton willen en kunnen kopen?
  2. Huizen op de markt komen waarvan de vraagprijs hoger is dan drie ton?

  Als de antwoorden daarop, zoals ik denk, ‘nee’ en ‘meer’ zijn, kun je volgens niet anders dan tot de conculsie komen dan dat de huizenprijzen nog wel even doorgaan met dalen.

 291. Latida says:

  Was dit een ander, niet ter zake doend, fictief land geweest waar de gemiddeldle LTV <80% is, dan hadden kopers behalve ovewaarde ook meer eigen geld in hun huizen gestoken en was er dus meer kapitaal beschikbaar geweest bij huishouden om groter en/ of mooier te gaan wonen. Dat geld is in Nederland op dit moment vanwege de combinatie van aflossingsvrij met hypotheekrenteaftrek gewoon niet aanwezig in de zakken van de mensen die het zouden moeten opbrengen.

  Reeds uitgegeven aan allerhande zaken, behalve aan het aflossen van de uitstaande schuld.

  Ik moet gaan nu er wordt aangebeld

  Ik denk dat het Boontje is die graag betaald wil worden.

 292. Adamus says:

  Starter:
  Voerman,

  Maar een burger onverantwoord laten lenen heeft niets met een welvaartstijging te maken. De politiek moet het langere termijn scenario van de economie in de gaten houden.

  Dat men dat in Den Haag niet doet zie je in alles terug. In Duitsland heeft men dit wel door. Een enquete onder Duitse ondernemers over Nederland wees uit dat men Nederlanders korte termijn denkers vindt die voor de snelle winst gaan.

  Zoals ik daar iedere keer hoor: “Handel” (=snel)

 293. Adamus says:

  Ik ben vooral erg boos op de overheid die het groeien van de prijsbubbel niet heeft voorkomen en zelfs heeft gestimuleerd.

  We zijn als bloedhonden op de prooi gedoken. Instinct -en instinker voor de mens die nog moet transformeren naar het hogere bewustzijn 🙂

 294. Adamus says:

  Latida:
  Was dit een ander, niet ter zake doend, fictief land geweest waar de gemiddeldle LTV <80% is, dan hadden kopers behalve ovewaarde ook meer eigen geld in hun huizen gestoken en was er dus meer kapitaal beschikbaar geweest bij huishouden om groter en/ of mooier te gaan wonen. Dat geld is in Nederland op dit moment vanwege de combinatie van aflossingsvrij met hypotheekrenteaftrek gewoon niet aanwezig in de zakken van de mensen die het zouden moeten opbrengen.

  Reeds uitgegeven aan allerhande zaken, behalve aan het aflossen van de uitstaande schuld.

  Ik moet gaan nu er wordt aangebeld

  Ik denk dat het Boontje is die graag betaald wil worden.

  Iemand die verdwaald is zeker.

 295. Voerman says:

  Adamus: Ahum, de generatie die nergens iets van snapt. De dertigplusser die regelmatig op bezoek gaat bij de dementerende overgrootmoeder, zijn kinderen gedeeltelijk laat opvangen door opa en oma, zijn huisje laat kuisen…..hapje mee-eten……en ondertussen toch nog een vakantie boekt in Italië…..

  Je haalt Voerman een paar woorden uit de mond.
  Laat staan, als Voerman echt de bek losgebroken wordt!

  Stigmatiseren? Daar is sprake van als het koffiehoekje bij AH afgebroken wordt. Of als ouderen niet meer op hun scootmobiel mogen keuvelen op de Bossche markt.

  Als je er met echte ouderen over praat, dan denken ze, dat het net zoiets als biechten is, of tegen de kerkmuur piesen.

 296. Cartoonist says:

  Holle vaten bommen het hardst:

  Voerman: Het inkonsekwente van het algemene logdenken alhier is, dat uitgegaan wordt van behoud van welvaart met lagere huizenprijzen.

  Een klein kind kind kan natuurlijk bedenken dat bij (absoluut alsook naar verhouding) lagere woonlasten er een grotere welvaart is, er is dan immers veel meer om uit te geven aan auto, vakantie, drank , kleding , gadgets enz enz.

  Maar de voermannen en voervrouwen in dit landschap zweren bij hoge huizenprijzen met de daaraan gekoppelde schijnwelvaart.

 297. Voerman says:

  Adamus: Iemand die verdwaald is zeker.

  Komt de weg vragen!

 298. Voerman says:

  Cartoonist: Een klein kind kind kan natuurlijk bedenken dat bij (absoluut alsook naar verhouding) lagere woonlasten er een grotere welvaart is, er is dan immers veel meer om uit te geven aan auto, vakantie, drank , kleding , gadgets enz enz.

  Beste Cartoonist; het omgekeerde is nu juist het geval.
  Door velen is teveel geld uitgegeven aan andere zaken en het wonen is de sluitpost geworden. Dat heb ik mijn kinderen op jonge leeftijd geleerd en zij hebben dat begrepen.
  Heb helaas sterk de indruk, dat zij op hun beurt de les niet doorgeven aan hun kinderen. De wereld zal dus nog wel een tijdje blijven zoals hij nu is. Nou ja, aan opa en oma ligt het niet. Wel aan de generatie NU; ook wel door hunzelf (terecht) NIKS genoemd. Enfin, een goede jeugd kan je niet afgenomen worden. Een goede toekomst kennelijk wel.

 299. Latida says:

  Voerman: Je haalt Voerman een paar woorden uit de mond.
  Laat staan, als Voerman echt de bek losgebroken wordt!

  Stigmatiseren? Daar is sprake van als het koffiehoekje bij AH afgebroken wordt. Of als ouderen niet meer op hun scootmobiel mogen keuvelen op de Bossche markt.

  Als je er met echte ouderen over praat, dan denken ze, dat het net zoiets als biechten is, of tegen de kerkmuur piesen.

  Laten we eerlijk zijn Voerman, de jongeren hebben het klagen niet van een vreemde aangeleerd. Het zeiken ook niet. Jong geleerd is oud gedaan. De ouderen van nu zijn er al die tijd zelf bijgeweest, en hebben vooralsnog nog niets te klagen.

  Bij jongeren zijn er wel degelijk hoge verwachtingen gewekt. Zijn opgegroeid in een samenleving war alles altijd meer en beter moest en zou. Voorbeelden te over.

  Het gaat erom dat het toekomstperspectief enigzins in de richting van de verwachtingen voldoet.

  Het ‘vanaf nu wordt alles minder’ en ‘vroeger was alles beter’ draagt daar niet aan bij. Ook nu hebben jongeren toekomstperspectief nodig.

  http://stevehollier.files.wordpress.com/2011/07/national-debt-cartoon.jpg

  http://www.cartoonstock.com/lowres/business-commerce-one_day_son_this_will_all_be_yours-son-business-family_business-falling_sales-abr0386l.jpg

 300. Olijfhout says:

  Voerman: Hier in dit landschap heb je daarvoor een simpele open overkapping voor bij je tuincentrum!

  Nico woont graag eenvoudig en niet modern. 🙂

 301. Adamus says:

  Nico de Geit: Hier verderop in het bos is nog wel plek. Leuk, iedereen een houtje huisje in het bos. Helaas, de moderne mens kan al die eenvoud en bescheidenheid niet aan.

  walden. http://www2.hn.psu.edu/faculty/jmanis/thoreau/thoreau-walden6x9.pdf

 302. Voerman says:

  Latida: De ouderen van nu zijn er al die tijd zelf bijgeweest, en hebben vooralsnog nog niets te klagen.

  Laten wij nog eerlijer zijn:
  Heb je Voerman ooit horen klagen over zijn eigen situatie?
  Spreek wel regelmatig mijn zorgen uit voor de toekomst van mensen na mij.
  Elke generatie moet zijn toekomstperspectief zelf bouwen!
  Ik ben in WO2 geboren. Elk perspectief was verwoest.
  Niet vanzelf goed gekomen en wat bereikt is wordt niet bepaald in dank afgenomen door mensen die het notabene cadeau kunnen krijgen.
  Niet “zal mijn tijd wel duren”, niet “na mij de zondvloed”, wel “jammer”.

 303. Olijfhout says:

  architectos:
  Voerman,

  Laat me raden. Geboren tussen 48 en 1960? Mijn generatie opgevoed en inmiddels bang pensioen te verliezen. Ik, 1980, ga me blauw betalen aan jullie pret de afgelopen 30 jaar en kan daardoor geen huis kopen dat fatsoenlijk geprijst is. Blijven zitten in een klein huurappartement is geen optie. Huren van 150 m2 egw te duur. Kopen is qua hypotheekkosten goedkoper, maar erg onzeker. Dus hou alsjeblieft op met het stigmatiseren van jongeren! Ik ben niet de jongste, maar zou wel willen starten op een reële woningmarkt.

  U kan kopen, u kan huren. Het is een vrij landschap hoor hier. Eveneens mag u sparen en dit inbrengen.

 304. Latida says:

  Ik durf wel een voorspelling te maken voor de ontwikkeling van de huizenprijzen in NL in 2014: Ook dit jaar weer minstens 5% omlaag, gemiddeld gesproken.

  Verder: Transactieaantallen zouden nog kunnen stijgen, maar is niet ter zake doende en een rechtstreeks gevolg van een verdubbeling van het aantal woningen onder de anderhalve ton op de markt.

  Het volume van het totaal aan uitgeschreven hypotheken zal verder dalen. Als het vorig jaar 20% gedaald was ten opzichte van 2012, daalt het dit jaar weer met eenzelfde percentage, de neerwaartse trend volgend.

  Startersleningen en hete lucht en ‘vertrouwen’ daar kun je geen brood mee bakken, en er zijn steeds minder echt kredietwaardige burgers, getuige de sterke daling in zowel de transactieaantallen als de prijzen in het segment boven de drie ton.

  Veel mensen die eigenlijk zouden moeten huren worden nu aan een hypotheek geholpen, het zal de prijzen echter niet doen stijgen.

  Nog een voorspelling: Het aantal te koop staande huizen van boven de 3 ton op Funda zal met minstens 10% toenemen (+8,000) vanwege uittredende ouderen.

 305. Voerman says:

  Nico de Geit: Hier verderop in het bos is nog wel plek. Leuk, iedereen een houtje huisje in het bos. Helaas, de moderne mens kan al die eenvoud en bescheidenheid niet aan.

  Jawel!!! Iedereen!!! Doen wij bij voorkeur zelfs in de vakantie!!!

  Alleen, als het zou mogen komt Voerman en de rest van de wereld ook in jouw bos wonen!
  Moet je niet aan denken. Voerman in je achtertuin, Humphrey naast je en Mehmet aan de andere kant!!! 🙂

 306. Voerman says:

  Voerman: Moet je niet aan denken. Voerman in je achtertuin, Humphrey naast je en Mehmet aan de andere kant!!!

  Eigenlijk klaag je even uitzichtloos als Maarten! Je zou naast hem op een flatje in de Bijlmer kunnen gaan wonen. Dan heb je alle genoemde luxe, behalve dat bos. Vindt Maarten vast wel wat op! 🙂

 307. Olijfhout says:

  Cartoonist:
  Holle vaten bommen het hardst:

  Een klein kind kind kan natuurlijk bedenken dat bij (absoluut alsook naar verhouding) lagere woonlasten er een grotere welvaart is, er is dan immers veel meer om uit te geven aan auto, vakantie, drank , kleding , gadgets enz enz.

  Maar de voermannen en voervrouwen in dit landschap zweren bij hoge huizenprijzen met de daaraan gekoppelde schijnwelvaart.

  Met bouwjaar 1975 kan ik medelen dat de prijs niet uitmaakt. Wat is hoog, wat is laag?
  Wonen willen wij allemaal.
  Wat is voor u welvaart? Veel i-speeltjes? Dikke kar?
  Dikke keuken?
  Betaal uw speeltjes en woon met plezier.
  Zoals u zelf al zegt wilt u meer uitgeven aan auto, vakantie, drank , kleding , gadgets.
  Hou dan buiten dit alles nog iets over om te verwonen. 😉

 308. Voerman says:

  Olijfhout: U kan kopen, u kan huren. Het is een vrij landschap hoor hier. Eveneens mag u sparen en dit inbrengen.

  Ik doe dat nooit, maar:
  ++++++++++++++++++++++++++++++

 309. Voerman says:

  Voerman gaat naar het bos.
  Lekker rustig wandelen’daar woont niemand.

 310. Adamus says:

  Voerman: Laten wij nog eerlijer zijn:
  Heb je Voerman ooit horen klagen over zijn eigen situatie?
  Spreek wel regelmatig mijn zorgen uit voor de toekomst van mensen na mij.
  Elke generatie moet zijn toekomstperspectief zelf bouwen!
  Ik ben in WO2 geboren. Elk perspectief was verwoest.
  Niet vanzelf goed gekomen en wat bereikt is wordt niet bepaald in dank afgenomen door mensen die het notabene cadeau kunnen krijgen.
  Niet “zal mijn tijd wel duren”, niet “na mij de zondvloed”, wel “jammer”.

  Gelukkig was alles bestuurlijk en verzuild bij het oude gebleven. Perspectief dus ook.

 311. Adamus says:

  Voerman: Komt de weg vragen!

  Of sint nikolaas.

 312. Olijfhout says:

  Voerman:
  Voerman gaat naar het bos.
  Lekker rustig wandelen’daar woont niemand.

  Kijkt u wel uit voor omvallende bomen?
  Wellicht zijn daar Nico de geits bezig met een woon erf aan het opzetten. Dat voor slechts 7k.
  Onze wandelingen worden duur. 😉

 313. Voerman says:

  Adamus: Gelukkig was alles bestuurlijk en verzuild bij het oude gebleven. Perspectief dus ook.

  Oké, iedereen back to the sixties dan!
  Voerman is daar na veel oriëntatie in andere tijdvakken altijd gebleven.

  En nu echt op naar het grote bos!

 314. Voerman says:

  Olijfhout: Wellicht zijn daar Nico de geits bezig met een woon erf aan het opzetten. Dat voor slechts 7k.

  Geiten zitten in ons dorp in een omheind gebiedje, samen met wat kippen en ganzen en een kalkoen. Ze zijn alleen bezig met vechten wie op het hoogste plankje mag staan.

 315. Latida says:

  Voerman: Laten wij nog eerlijer zijn:
  Heb je Voerman ooit horen klagen over zijn eigen situatie?
  Spreek wel regelmatig mijn zorgen uit voor de toekomst van mensen na mij.
  Elke generatie moet zijn toekomstperspectief zelf bouwen!
  Ik ben in WO2 geboren. Elk perspectief was verwoest.
  Niet vanzelf goed gekomen en wat bereikt is wordt niet bepaald in dank afgenomen door mensen die het notabene cadeau kunnen krijgen.
  Niet “zal mijn tijd wel duren”, niet “na mij de zondvloed”, wel “jammer”.

  We spreken over generalisaties van de generaties, niet over u persoonlijk. Maar het punt is dat je vanaf de tweede wereldoorlog (mijn ouders zijn ook van omstreeks die tijd) wel vanaf een dieptepunt alleen nog maar vooruit kunt gaan. Vanaf een hoogconjuctuur een stapje of zelfs een stap terugdoen is een stuk lastiger. Men wist vroeger niet beter, en dus hielp men elkaar. Werden er kopjes suiker aan elkaar uitgeleend en pannetjes soep naar elkaar toegebracht en Oma mocht bij het gezin inwonen.

  Tegenwoordig is de samenleving geindividualiseerd want iedereen moet ‘meedoen’ en mogen zelfs oudjes met een uitkering niet teveel samen het avondeten delen op straffe van een korting op diezeflde uitkering.

  Wordt het huisvuil en de tandenborstels zelfs voor nagekeken om te controleren of niemand buiten de lijntjes loopt.

  Nood breekt wetten, wordt er weleens gezegd. Welke weten er zullen worden gebroken als de nood aan de man is in een samenleving zonder saamhorigheidsgevoel en sociale cohesie, daar valt alleen maar naar te raden.

  Maar het is en blijft een feit dat het toekomstperspectief voor jongeren er een is waarbij men continue en van alle kanten wordt gewezen op dat het ‘minder’ moet en dat men ‘blij moet zijn’ en ‘niet moet zeuren’, want ‘zo deden we dat vroeger ook’.

  Maar het is niet meer vroeger. We leven nu en de jongeren kijken naar de toekomst en vragen zich af hoe de wereld in de komende 10, 20-50 jaar eruit gaat zien, en of dat voor hun persoonlijk beter of slechter zal zijn dan dat het nu het geval is.

  Daar was aan het eind van de 2e wereldoorlog geen sprake van, het zou beter worden, en dat deed het ook. Slechter kon gewoon niet.

  Maar om nu als 25-jarige, zoals vanaf de jaren 90 gebruikelijk was, een 30-jarige schuldverbintenis aan te gaan waarbij slechts de rente betaald wordt waarvan de helft aftrekbaar is, dat is nu over.

  Men wil het niet, kan het niet, en men ziet alweer een jaar of 7 hoe de vlag erbij staat, en hoort om zich heen de verhalen van onderwaterstaande huizen, van schulden, van het banken debacle, de geldverspilling bij overheden, etc.

  Dat zal uiteindelijk wel doorwerken in hoe de samenleving er straks uit gaat zien. DAt is wat ik bedoel met perspectief.

 316. Voerman says:

  Ben nu echt weg!
  Was gezellig vandaag tot zover.

 317. ps says:

  Voerman:
  Ben nu echt weg!
  Was gezellig vandaag tot zover.

  Vind je het nog wel leuk daar bij jou in Limburg:
  “Hélène (82): ‘Ik moet eerst een afspraak per computer maken, daarna naar de bus lopen om 13 km te reizen naar Venlo en dan krijg ik een ambtenaar te spreken die boos wordt wanneer ik niet goed uit mijn woorden kan komen.'”
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22325538/__50-plussers_de_pineut__.html

 318. architectos says:

  Adamus,

  Inderdaad. Die generatie die minstens twee inkomens moet hebben om een huis te kopen. Die een hele dure kinderopvang moet betalen om door te kunnen blijven werken. De generatie die voor een aow betaald, maar deze bij voldoende pensioen waarschijnlijk nooit gaat krijgen. Dat wordt armenzorg. De oude generatie heeft uberhaupt nooit premie voor aow betaald, kunnen het ook niet weigeren, maar geven het niet aan de kleinkinderen.
  WAarschijnlijk is dit filmpje jullie wel bekend. http://www.youtube.com/watch?v=3U_lU-CbxlQ
  Dit geeft aan waar ik voor betaal. Voor de gepensioneerden. Dat geld gaat naar een pensioenfonds dat zelfs bij een dekkingsgraad van 104% de pensioenen niet kort. Nee, eerder de premie omhoog of de rekenrente anders leggen. Zolang het leed maar opgeschoven kan worden. Zijn wij ook niet de generatie die het zo gek vonden dat ouderen alles maar vergoed kregen. 65+? Neem toch een rollator, wordt toch betaald. Scootmobiel, waarom niet. http://www.mijngeld.nl/media/419680/1nov12-plaatje_vermogen_498x355.jpg

  Voerman,

  Voerman. Dat jij er nou heel veel plezier van hebt gehad hard te werken , geen geld uitgegeven hebt en nu een huis afbetaald hebt, is jouw keuze geweest en nu zuur bent op de detiger. Be my guest. Jammer alleen dat je mij ergens de schuld geeft van iets waar ik geen schuld aan heb. De hoge huizenprijzen veroorzaak door, jawel! 40-50 jarigen!
  Om je een beter beeld te geven van mijn situatie. Twee vaste inkomens, geen kinderen, huurhuis, met verlies huis verkocht, geen schuld, geen studieschuld. Gewoon hard werken en niks hebben. Desalniettemin kies ik ervoor plezier naast hard werken te hebben.
  Dus ga nou niet met je kin omhoog arrogant doen over je situatie. Ik heb deze niet gecreëerd en jij hebt m niet tegen gehouden.

  Zoals jullie kunnen lezen. Ik ben dat gezeur van de 50+ generatie meer dan zat.

 319. Bubbelonia says:

  Als de huizenmarkt sinds 1995 in de pas had gelopen met het algemene prijspeil en met de bevolkingsgrootte
  – Groot plaatje http://s27.postimg.org/tjptcq07l/scatterseries.jpg
  – Klein plaatje op Twitter pic.twitter.com/0fBatnQdgE

 320. ps says:

  Bubbelonia:
  Als de huizenmarkt sinds 1995 in de pas had gelopen met het algemene prijspeil en met de bevolkingsgrootte
  – Groot plaatje http://s27.postimg.org/tjptcq07l/scatterseries.jpg
  – Klein plaatje op Twitter pic.twitter.com/0fBatnQdgE

  Tegenwoordig heeft bouwend NL daar het volgende op gevonden:
  http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/2c/e2/eb/2ce2ebf384ff98db177c75cc41e12f11.jpg
  🙂

 321. Dawg says:

  Adamus: We zijn als bloedhonden op de prooi gedoken. Instinct -en instinker voor de mens die nog moet transformeren naar het hogere bewustzijn

  Misschien zelfs dat niet eens. Gewoon domweg uitgegleden over ons nationale glijmiddel: overwaarde.

 322. Dawg says:

  architectos: WAarschijnlijk is dit filmpje jullie wel bekend. http://www.youtube.com/watch?v=3U_lU-CbxlQ

  Zeer bekend (en tendentieus)filmpje . Wordt hier zo ongeveer elke twee weken gepost. Meestal in het weekend. En dan volgt weer het bekende generatie gezeur.

  architectos: De oude generatie heeft uberhaupt nooit premie voor aow betaald,

  Van dit niveau dus……

 323. Latida says:

  Dawg,

  Het zal bij sommigen steken omdat ze ook zo graag een goed pensioen en een paar ton overwaarde hadden om naar vooruit te kijken op de oude dag.

  Het is diegenen die het op die manier voor elkaar hebben gekregen van harte gegund wat mij betreft.

  Maar er zit denk ik wel een kern van waarheid in om te veronderstellen dat dat in de toekomst niet voor iedereen zal zijn weggelegd.

  Niet voor diegenen die nu nog steeds aflossingsvrij zitten, en niet voor diegenen die geen 40 jaar meer bij dezelfde baas kunnen blijven werken en niet op hun 57 1/2 ste met de Vut kunnen, maar bijna 10 jaar langer met het broodtrommeltje achterop de bagagedrager naar het zoveelste uitzendbaantje toe moeten gaan, als ze al het geluk hebben werk te vinden.

  Voor een hele grote groep zal het betekenen dat ze een vooruitzicht hebben om jarenlang in de bijstand terecht te komen, het eigen huis en spaargeld op te eten als dat er al is, en dat is wel degelijk een flink contrast afhankelijk van in welke situatie je zelf zit.

  De ironie wil nu juist dat een eigen huis en de hypotheekrenteaftrek bedoeld waren om vermogensopbouw te stimuleren, hetgeen gelukt is voor velen, totdat de muziek stopt en blijkt dat er iedere ronde weer een stoeltje wordt weggehaald.

  De oplopende betalingsproblemen zijn slechts een indicator van het leed dat meetbaar is, maar voor iedereeen die zijn hypotheek nu al niet meer kan betalen zijn er meerdere huishoudens die nu al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

  De onderkant van de samenleving wordt dus steeds groter, en daarmee groeit ook de onvrede, onder jong en oud trouwens.. Daar gaan we vast nog wel het een en ander van merken.

 324. Nico de Geit says:

  Olijfhout: Dat voor slechts 7k.

  Dat is inclusief fundering. Doe je dat zelf, dan krijg je 175 euro korting.

  Het hoeft natuurlijk niet zo goedkoop natuurlijk maar het gaat om het idee. Voor 7k krijg je een casco. Isoleren, een keuken, badkamer en verwarming moet je allemaal zelf regelen.

  Mijn voorkeur gaat overigens uit naar de klassieke blokhut van gestapelde boomstammen. Heel degelijk, heel duurzaam. En als hij echt te oud wordt zaag je hem in stukken en stook je hem op.

  Waarom kost een huis gebouwd met stenen van rivierklei in Nederland eigenlijk 2 á 3 ton? Zit er goud in of zo? Het lijkt me dat er in Nederland genoeg rivierklei is.

 325. Nico de Geit says:

  Voerman: Ze zijn alleen bezig met vechten wie op het hoogste plankje mag staan.

  De meeste mensen doen dat ook. En ik denk niet dat je dat gedrag eruit krijgt.

 326. architectos says:

  De arrogantie alleen al. Maar als jullie alleen gelijkgestemden willen horen, wens ik jullie veel succes in de golden ages. Kom met tegenargumenten ipv het argument; daar heb je er weer zo een. Jullie anti geluid tegen de huizenmarkt mag wel aangezien het jullie waarschijnlijk niet direct financieel raakt, maar kom niet aan jullie “verworven” rechten…

  Bah. Zo typisch voor de oudere generatie. Stem lekker hypocriet niet pensioenpremie afdragend Henk Krol van de 50 plus partij. Stereotype ten top. Of stem groen links. Links lullen rechts vullen.

 327. Keesje says:

  Latida,

  +1

 328. Bubbelonia says:

  ps,

  hahahahahha! Fan-tas-tisch!

 329. Dawg says:

  architectos:
  De arrogantie alleen al. Maar als jullie alleen gelijkgestemden willen horen, wens ik jullie veel succes in de golden ages. Kom met tegenargumenten ipv het argument; daar heb je er weer zo een. Jullie anti geluid tegen de huizenmarkt mag wel aangezien het jullie waarschijnlijk niet direct financieel raakt, maar kom niet aan jullie “verworven” rechten…

  Bah. Zo typisch voor de oudere generatie. Stem lekker hypocriet niet pensioenpremie afdragend Henk Krol van de 50 plus partij. Stereotype ten top. Of stem groen links. Links lullen rechts vullen.

  Ronk, ronk…… Eh, wie is ‘jullie’? en waar kon ik die ‘argumenten’ lezen?

 330. Apekool says:

  Bubbelonia:
  Als de huizenmarkt sinds 1995 in de pas had gelopen met het algemene prijspeil en met de bevolkingsgrootte
  – Groot plaatje http://s27.postimg.org/tjptcq07l/scatterseries.jpg

  Mooie plaat, gebaseerd op consumentenprijs inflatie naar ik aanneem?

  Interessant zou het zijn om een (complexere) vergelijking te maken met de looninflatie en belastingschijven. In 2001 zijn de schijven opnieuw ingedeeld, dat heeft zeker flinke gevolgen gehad voor de directe “betaalbaarheid” van hypotheken.

 331. Dawg says:

  Latida: Maar er zit denk ik wel een kern van waarheid in om te veronderstellen dat dat in de toekomst niet voor iedereen zal zijn weggelegd.

  Eens, maar dat proces is wereldwijd al meer dan drie decennia gaande. Meneer architectos zou zich eens wat meer moeten verdiepen in de drijvende krachten achter dat proces.

 332. Bubbelonia says:

  Apekool,

  Dat mag je dan lekker zelf doen Apekool. Jij bent toch zo slim? Laat maar zien dat je het beter kunt dan 😉 Ik ben benieuwd

 333. Bubbelonia says:

  Apekool,

  ps, aangezien de woonquote al jaren en jaren gestaag aan het stijgen is, weet ik wel ongeveer wat er uit komt als je die “complexe analyse” van jou uitvoert 😉

 334. architectos says:

  Dawg,

  Meneer (ben ik dat?) architectos hoeft dat niet. Feit is dat de onzekerheid van de toekomst niet door mijn generatie is gecreëerd. Ik zou dolgraag mijn eigen succes van mijn pensioen willen bepalen. Van hoger hand is echter bedacht dat er geen keuzevrijheid voor een pensioenopbouw is. We zijn allemaal lemmings en staan allemaal voorover gebukt. Voor de ouderen onder ons. Lemmings is een computerspelletje van ooit… haha

 335. Apekool says:

  Bubbelonia:
  Apekool,

  Dat mag je dan lekker zelf doen Apekool. Jij bent toch zo slim? Laat maar zien dat je het beter kunt dan Ik ben benieuwd

  Kom kom, niet zo boos – je krijgt een compliment immers!

  Ik ben in elk geval slim genoeg om niet een hele middag CBS cijfers uit te pluizen 😉

 336. Bubbelonia says:

  Apekool,

  Boos? Je kreeg nog twee knipoogjes zelfs. Neem het leven niet te serieus heh Apekool. 😉

 337. Bubbelonia says:

  Apekool,

  Maar ik zou het wel leuk vinden als jij ook iets produceerde. That’s all 😉

 338. Adamus says:

  ps: Vind je het nog wel leuk daar bij jou in Limburg:
  “Hélène (82): ‘Ik moet eerst een afspraak per computer maken, daarna naar de bus lopen om 13 km te reizen naar Venlo en dan krijg ik een ambtenaar te spreken die boos wordt wanneer ik niet goed uit mijn woorden kan komen.’”
  telegraaf.nl/binne…ers_de_pineut__.html

  Tja, wie heeft er nu die vaste baan? Niet de mevrouw. Straks mag de ambtenaar zijn ABP pensioen inleveren om de huizenschuld maar eerder staatsschuld af te vlakken. Rijk rekenen is er niet bij.

 339. Dirk says:

  Nico de Geit: Waarom kost een huis gebouwd met stenen van rivierklei in Nederland eigenlijk 2 á 3 ton? Zit er goud in of zo?

  Het antwoord geef jezelf al, waren de stenen maar van goud gemaakt, dan was een huis een stuk goedkoper geweest 😉
  Maar helaas, goud hebben ze nodig voor de steeds goedkopere electronica troep te kunnen blijven maken, een oude televisie beland na z’n dienst te hebben bewezen bij het vuilnis, met goud en al 😉

  We hebben er alweer één!

  HRA = Uitkeringstrekkers
  Goud = Vuilnis

  🙂

  architectos: De oude generatie heeft uberhaupt nooit premie voor aow betaald

  Dawg: Van dit niveau dus……

  architectos heeft toch wel gelijk.

  Kijk! Het niveau van de ouderen was, van schuld leven en de AOW en pensioenen van schuld te betalen, hoe kan het anders dat er een staatsschuld achtergelaten wordt, dat kan niet als er winsten gemaakt zouden zijn, zo simpel is het Dawg 😉

  Dawg: Eens, maar dat proces is wereldwijd al meer dan drie decennia gaande. Meneer architectos zou zich eens wat meer moeten verdiepen in de drijvende krachten achter dat proces.

  Neen, als we niet meer willen dat we een huizenzeepbel krijgen in de toekomst, moeten we iets teruggaan daar waar de oorzaak te vinden is, het is dus hiervoor niet nodig om terug te gaan naar Adam en Eva.

 340. Bubbelonia says:

  Even een kleine anekdote: Vandaag sprak ik ‘n vriend. Hij vertelde dat hij 1,5 maand bonus had gekregen eind 2013. Na mijn initiële enthousiaste reactie volde: “Ja, maar ik heb het alweer uitgegeven. M’n dak moet gerepareerd worden.” Op een huis dat ze 4 jaar geleden gekocht hebben 🙁 En de kozijnen moeten ook nog vervangen, maar daar hebben ze nu even geen geld voor…

  Kosten voor dakreparatie: ±4x a 5x zo veel als ik aan huurverhoging krijg dit jaar

  Volgende week worden mijn plafonds geschilderd, krijg ik een nieuw raam in de woonkamer (dubbelglas) en vorige week zijn m’n leidingen schoongemaakt. Allemaal al inbegrepen bij de maandprijs.

  Dus huizenbezitter: Houd rekening met “tegenvallertjes” van anderhalf maandsalaris. 🙁

 341. Dirk says:

  België wil af van ‘arme’ Nederlanders, ook Bulgaren en Roemenen die niets toevoegen aan de samenleving, moeten eruit.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3600202/2014/02/20/Belgie-wil-af-van-arme-Nederlanders.dhtml

 342. Latida says:

  Bubbelonia,

  Wat dacht je van riolerings- en waterleidingen in woningen? Deze zouden minimaal eens in de 50 jaar vervangen moeten worden. Hoevaal is dit in de binnensteden ook daadwerkelijk gebeurd?

  Als je het niet doet, heb je kans op scheurtjes in de leidingen waar je niet zomaar bij kan, bacterien in het drinkwater, enzovoort. Een grapje van vele honderden euros per vierkante meter woningen.

  Wordt vaak uitgesteld of zelfs afgesteld, omdat het niet zichbaar is, en inderdaad als je er niet naar kijkt dan zie je het niet.

  Funderingen op drassig nederland, ook zo’n typisch verborgen gebrek. Of oud voegwerk, natgeworden isolatiemateriaal al dan niet tussen spouwmuren, kieren tussen kozijnen, muren, vervallen schuurtjes in de achtertuin, badkamers en keukens uit de jaren 70 van de vorige eeuw, verouderde en zelfs gevaarlijke electrische bedrading, lekkende daken, inbraakgevoeligheid, nare buurt en of buren, laag overvliegende vliegtuigen, bemoeierige lokale overheden, hangende dakgoten, plasvorming en slechte afvoer van regenwater, verouderde cv ketels, een ga zo nog maar een tijdje door 🙂

  Als iedereen op de top van zijn kunnen leent en alles wat overblijft vervolgens in een nieuwe italiaanse keuken steekt, dam blijft er weinig over van bouwkundige inspecties en de daarop volgende noodzakelijke maatregelen, laat staan bij de taxaties van woningen.

  En er zijn een heleboel oude woningen in nat & tochtig Nederland.

 343. Dawg says:

  Dirk: architectos heeft toch wel gelijk.
  Kijk! Het niveau van de ouderen was, van schuld leven en de AOW en pensioenen van schuld te betalen, hoe kan het anders dat er een staatsschuld achtergelaten wordt, dat kan niet als er winsten gemaakt zouden zijn, zo simpel is het Dawg

  “De oude generatie heeft uberhaupt nooit premie voor aow betaald”

  De AOW werd in 1957 ingevoerd. Een 65-jarige man had in die tijd een levensverwachting van 10 jaar, een vrouw ging op die leeftijd destijds gemiddeld nog zo’n 15 jaar mee. Er is dus inderdaad een generatie geweest die nooit AOW premie heeft betaald, maar die generatie is al een paar decennia uitgestorven. Waarom dan zo’n opmerking van architectos? Onwetendheid? Niet zo goed in rekenen? Stemmingmakerij?

  Dirk: hoe kan het anders dat er een staatsschuld achtergelaten wordt, dat kan niet als er winsten gemaakt zouden zijn, zo simpel is het Dawg

  Simpel is het zeker. En klinkklare onzin.

  De generatie die door jou nu neergezet wordt als er maar op los levend was juist zeer spaarzaam. Staatsschuld en pensioenvermogen zijn(doordat belastinginkomsten naar de toekomst worden opgeschoven) communicerende vaten. Is hier al talloze malen aan de orde geweest, maar heb je vast over het hoofd gezien.

 344. Dirk says:

  Dawg: Waarom dan zo’n opmerking van architectos? Onwetendheid? Niet zo goed in rekenen? Stemmingmakerij?

  Die vraag zou je aan architectos moeten vragen.

  Maar het kan toch niet onduidelijk zijn, dat er op veelste grote voet geleefd is, er werden geen winsten gemaakt, een enorme staatsschuld is daar het bewijs van.
  Van mijn generatie zitten de meeste huizenbezitters alweer op het puntje van hun stoel om te gaan juichen als de huizenprijzen weer omhoog zullen gaan, kennelijk wordt het hoofdstuk “generatiekloof” dan naast hun neergelegd, ik zou het niet kunnen verkroppen als ik zoiets met mijn kinderen uit zou halen, misschien is het iets van een principe verschil waar ik tegenaan loop.
  Zelf zie ik zelfs een ontkenningsfase in deze als het niet over die generatiekloof zou mogen gaan, want daar zit toch juist de oorsprong van de scheefgroei, welke mijn generatie en de volgende mee door zullen blijven gaan, net zolang we er is bij stil gaan staan.

  Dawg: De generatie die door jou nu neergezet wordt als er maar op los levend was juist zeer spaarzaam.

  Wij kunnen best wel eens uit, maar zoals mijn ouders deden, vanaf donderdag begon het feest en eindigde zondag laat in de nacht, dat moet toch heel wat geld gekost hebben denk je ook niet?
  Dan nog maar te zwijgen dat wij nog kleine kinderen waren en zij er maar op los aan het feesten waren.

  Dawg: (doordat belastinginkomsten naar de toekomst worden opgeschoven)

  De schulden ook en die waren hoger dan de inkomsten 😉

 345. Nico de Geit says:

  Dirk:
  België wil af van ‘arme’ Nederlanders, ook Bulgaren en Roemenen die niets toevoegen aan de samenleving, moeten eruit.

  volkskrant.nl/vk/n…e-Nederlanders.dhtml

  Binnenkort Soylent Green?

  http://frederation.files.wordpress.com/2014/02/soylent_green_poster1.jpg

 346. Dirk says:

  Dirk: Dan nog maar te zwijgen dat wij nog kleine kinderen waren en zij er maar op los aan het feesten waren.

  Daar wil ik mee zeggen, dat verantwoordelijkheidsgevoel niet veel sprake van was, maar dat mag duidelijk zijn als we kijken naar hoe Nederland er nu bijstaat.

 347. architectos says:

  Dawg,

  Geen stemmingmakerij, maar feiten over een generatie die ons opzadeld met onzekerheid en schulden. Alleen mag dat niet gezegd worden. Je hebt gelijk over de AOW. Dat geef ik toe. Maar reageer ook even op mijn andere stellingen. Die laat je voor het gemak even links liggen. Vooral Voerman, de persoon die altijd in de derde persoon enkelvoud spreekt (beetje narcistisch?), is ineens stil over dit onderwerp. Architectos snapt dit niet zo goed…

 348. Dirk says:

  architectos: Alleen mag dat niet gezegd worden

  Er mag niets van gezegd worden, maar dat die oudere generatie het uitgevoerd hebben, dat is kennelijk prima geweest.

 349. ps says:

  Adamus,

  Zou de gemeenteambtenaar die mevrouw van 82 jaar op het Limburgse platteland niet even kunnen opzoeken met de dienstauto van de gemeente? Desnoods met een dienstfiets.

 350. Dawg says:

  architectos:
  Dawg,

  Geen stemmingmakerij, maar feiten over een generatie die ons opzadeld met onzekerheid en schulden. Alleen mag dat niet gezegd worden. Je hebt gelijk over de AOW. Dat geef ik toe. Maar reageer ook even op mijn andere stellingen. Die laat je voor het gemak even links liggen. Vooral Voerman, de persoon die altijd in de derde persoon enkelvoud spreekt (beetje narcistisch?), is ineens stil over dit onderwerp. Architectos snapt dit niet zo goed…

  ALLE deelnemers aan pensioenregelingen, nog werkend of al gepensioneerd, zijn op dit moment sitting ducks van een parasitair financieel systeem. Uitkeringen van reeds gepensioneerden worden al een tijd niet meer geindexeeerd of zelfs gekort, werkenden moeten steeds langer werken voor lagere pensioenaanspraken. Kijk eens op fig.2.9 blz.32 van

  http://www.cpb.nl/publicatie/macro-economische-verkenning-2013

  en zeg me eens hoe jij deze grafiek interpreteert.

 351. Voerman says:

  architectos: Vooral Voerman, de persoon die altijd in de derde persoon enkelvoud spreekt (beetje narcistisch?), is ineens stil over dit onderwerp. Architectos snapt dit niet zo goed…

  Voerman was in het bos gaan wandelen, weet je nog?
  Aansluitend naar zijn jarige kleinzoon.
  Dawg heeft je intussen uitstekende antwoorden gegeven.
  Je bent te slecht geïnformeerd, met name over de AOW, maar ook op andere punten om een serieuze discussie voort te zetten.
  Bekijk het verder maar.

 352. architectos says:

  Voerman,

  Haha. Oh ja. Want als je in jezelf in de derde persoon aanspreekt ga je er vanuit dat de rest van de wereld weet dat jij in het bos loopt.
  http://www.dejongepsychiater.nl/images/jerommeke.JPG

  Eenzijdige interpretaties van de werkelijkheid is ook een kunst. Propaganda. Is daar niet ooit een oorlogje mee begonnen?

 353. architectos says:

  Sorry. Ben een beetje cynisch na opmerkingen van lord voerman. Ik geef toe dat ik niet alles juist formuleerde, maar kom daar wel voor uit. Daar kan ik menig persoon die hier dingen uitlegt op een nvm manier niet van bespeuren. Als je feiten beredeneerd, beredeneerde ze dan altijd en allemaal op dezelfde manier.

 354. Renato says:

  Voerman gebruikt ook leestekens stelselmatig verkeerd, zodat ik zijn proza meestal 3 keer terug moet lezen voordat ik snap welk punt hij maakt.

  Aan de andere kant zouden we zijn bijdragen toch ook niet willen missen;-)

  Architectos, ik ben hier inmiddels voor racist en onbenul uitgemaakt, door respectievelijk ‘moslimknuffelaar’ Frans en ‘jongere oudere’ Voerman.

  Blijft vermakelijk allemaal;-)

 355. Voerman says:

  Dirk: Wij kunnen best wel eens uit, maar zoals mijn ouders deden, vanaf donderdag begon het feest en eindigde zondag laat in de nacht, dat moet toch heel wat geld gekost hebben denk je ook niet?
  Dan nog maar te zwijgen dat wij nog kleine kinderen waren en zij er maar op los aan het feesten waren.

  Weinig ouderen zullen zich in het door jou geschetste beeld herkennen.
  Je hebt inderdaad geen ouders (gehad) om trots op te zijn.

 356. Dawg says:

  Dirk: Maar het kan toch niet onduidelijk zijn, dat er op veelste grote voet geleefd is, er werden geen winsten gemaakt, een enorme staatsschuld is daar het bewijs van.

  Welnee, zonder ons pensioenstelsel(met die van het belastbare inkomen aftrekbare pensioenpremies)hadden we niet eens een staatsschuld gehad.

 357. architectos says:

  Wie ben jij om daar over te oordelen. Niemand zegt toch ook iets over jouw kinderen. Dat zou onbeholpen zijn!

  Voerman,

 358. Voerman says:

  Nico de Geit: De meeste mensen doen dat ook. En ik denk niet dat je dat gedrag eruit krijgt.

  Daar ben ik het dan wel weer mee eens! 🙂

 359. Voerman says:

  architectos: Wie ben jij om daar over te oordelen. Niemand zegt toch ook iets over jouw kinderen. Dat zou onbeholpen zijn!

  Dirk gaf zelf het oordeel over zijn ouders.
  Ik sprak alleen mijn hulpeloze verwondering uit!

 360. Voerman says:

  Renato: Voerman gebruikt ook leestekens stelselmatig verkeerd

  Neerlandicus?

 361. Dirk says:

  Voerman: Weinig ouderen zullen zich in het door jou geschetste beeld herkennen.
  Je hebt inderdaad geen ouders (gehad) om trots op te zijn.

  Het was de dansclub om het maar zo even te noemen, daar waren dus nogal wat andere ouders ook bij betrokken en uiteraard kon het niet zo zijn, dat ze twee keer in dezelfde kleding aan konden komen zetten.

  Toch zie ik veel overeenkomsten bij ouderen als het gaat om egoisme, een huis zo vaak over de kop laten gaan dat de nakomelingen zowel man als vrouw moeten werken voor een dak boven hun hoofd te hebben waardoor de kinderen dan naar opa en oma moeten.
  Dan worden kinderen toch wel op deze manier afgenomen van de ouders, ik krijg er in iedergeval een onaangename smaak van in mijn mond.

 362. Renato says:

  Beste Voerman,

  Nee, na 4 jaar Havo hield ik het voor gezien. De aangezwengelde discussie tussen jong en oud is niet echt relevant. Nederland verstrekt teveel gratis geld en dat trekt een bepaald publiek, dat is een stuk schadelijker dan AOW-ers.

 363. Dirk says:

  Voerman: Dirk gaf zelf het oordeel over zijn ouders.

  Dat ze zo waren, wil toch niet zeggen dat het slechte ouders waren?!

  Ze waren prima bezig in de zin van, dat we het zelf moesten doen, opleiding e.d. kregen we wel, maar het was maar niet even van hier heb je een BMW, want zo ging het dus even niet, daar moesten we zelf voor werken.
  De zoons van die grote aannemer, een vriend van mijn vader, was het net zo, terwijl ik iemand ken waarbij dit dus anders gegaan is, die kreeg dus alles van z’n ouders, auto, huis, meubilair en noem het maar op, maar het is toch een in en in zielig figuur geworden die de hele dag op een stoel zit te klagen en aan het wachten is totdat z’n ouders weer is wat geven, twee dagen blij is en daarna alweer ontevreden is.

 364. Voerman says:

  Renato: Nee, na 4 jaar Havo hield ik het voor gezien. De aangezwengelde discussie tussen jong en oud is niet echt relevant. Nederland verstrekt teveel gratis geld en dat trekt een bepaald publiek, dat is een stuk schadelijker dan AOW-ers.

  Ik kan redenen verzinnen om het met je eens te zijn, evenveel redenen om het niet eens met je te zijn. Je leestekens zullen wel goed staan, maar verder is mij niet duidelijk wat je bedoelt.
  Met 4 jaar HAVO heb je overigens meer algemene vorming dan Voerman met zijn opgepimpte MBO opleiding. Complimenten!

 365. Voerman says:

  Dirk: Dat ze zo waren, wil toch niet zeggen dat het slechte ouders waren?!

  Dat zei ik niet!
  Wel gaf je mij het gevoel, dat je dat zelf vond.
  Gelukkig maar! 🙂
  Druk je in het vervolg wat gelukkiger uit, wanneer je over je ouders spreekt svp.

 366. Dirk says:

  Voerman: Wel gaf je mij het gevoel, dat je dat zelf vond.

  Het ging erom dat ze dus niet zo spaarzaam waren en ook best wel grof geld uitgaven, welliswaar niet met leningen, maar toch.

  Dawg: De generatie die door jou nu neergezet wordt als er maar op los levend was juist zeer spaarzaam.

  Om nog terug te komen op die andere ouders van dat dansclubje, sommige konden dat helemaal niet bijhouden en velen daarvan staken zichzelf in de schulden om er toch maar bij te kunnen horen, die groep heeft op veelste grote voet geleefd.

 367. Dirk says:

  Dawg: Welnee, zonder ons pensioenstelsel(met die van het belastbare inkomen aftrekbare pensioenpremies)hadden we niet eens een staatsschuld gehad.

  Dus het pensioen is geleend geld geweest.

  Dank u!

 368. Renato says:

  Gewoon even een vraagje tussendoor: Waarom rekenen bijvoorbeeld alle advocaten pakweg € 200 per uur?

  Antwoord:

  Omdat ze dat met elkaar zo hebben afgesproken.

 369. Renato says:

  Het probleem met dat hele pensioen is het verplichte karakter ervan. Het is verstandiger de AOW naar zo € 1500 netto te brengen en aanvullend pensioen vrijwillig te maken.

 370. Voerman says:

  Dirk: Dus het pensioen is geleend geld geweest.

  Dank u!

  Mag ik je er even op wijzen, dat ik nu over elke cent pensioen die ik krijg belasting betaal? Wederom slecht geïnformeerd dus en stemmingmakerij.

 371. Voerman says:

  Renato: Het probleem met dat hele pensioen is het verplichte karakter ervan. Het is verstandiger de AOW naar zo € 1500 netto te brengen en aanvullend pensioen vrijwillig te maken.

  Vandaag invoeren! 🙂

 372. Dawg says:

  Dirk: Dus het pensioen is geleend geld geweest.

  Dank u!

  Djezus, moet ik het soms spellen…….? Tegenover die staatsschuld staat een toekomstige belastingclaim op de uit te betalen pensioenen. Als de banken de kar niet in de poep hadden gereden was die claim groter geweest dan de hele staatsschuld.

 373. Dirk says:

  Voerman: Mag ik je er even op wijzen, dat ik nu over elke cent pensioen die ik krijg belasting betaal?

  Je krijgt pensioen die opgebouwd is van leningen en nu moet je iets belasting terug betalen, ik heb met u te doen, maar het meeste van dat pensioen blijft toch wel over toch?! Tuurlijk, ik schrok al bijna even 😉

 374. Voerman says:

  Renato: Het probleem met dat hele pensioen is het verplichte karakter ervan. Het is verstandiger de AOW naar zo € 1500 netto te brengen en aanvullend pensioen vrijwillig te maken.

  Na vier jaar HAVO weet je niks, maar na het 5e jaar ben je ineens compleet zo lijkt het!

 375. Renato says:

  Wat heeft dit kabinet tot nu toe gedaan? De BTW, accijnzen en huren verhoogd. Wat er moet gebeuren zijn hervormingen, maar dat ligt nogal – vooral bij de VVD – gevoelig, omdat dan gevestigde belangen moeten worden aangepakt.

  Op de 1 of andere manier maakt het geen moer uit op welke partij je stemt, er gebeurt toch niets. Tenzij er een grote groep niets meer te verliezen heeft. Zoals in de Ukraïne.

  Voorlopig hoeven we in NL weinig hervormingen te verwachten.

 376. Dirk says:

  Dawg: Djezus, moet ik het soms spellen…….? Tegenover die staatsschuld staat een toekomstige belastingclaim op de uit te betalen pensioenen. Als de banken de kar niet in de poep hadden gereden was die claim groter geweest dan de hele staatsschuld.

  Er werd geen winst gemaakt, dan kun je hoog of laag springen, maar als er geen winst wordt gemaakt, moet het dus op een andere manier gefinanceerd zijn geweest.

  Banken hebben daar zeker aan bijgedragen, maar het alleen op banken af te schuiven is te simpel, wij als bevolking hebben net zo hard meegedaan.

 377. Dirk says:

  Renato: Voorlopig hoeven we in NL weinig hervormingen te verwachten.

  Het is zelfs zo’n tien jaar te laat om daar nog een beetje mee te gaan beginnen 😉

 378. Dawg says:

  Dirk: Om nog terug te komen op die andere ouders van dat dansclubje, sommige konden dat helemaal niet bijhouden en velen daarvan staken zichzelf in de schulden om er toch maar bij te kunnen horen, die groep heeft op veelste grote voet geleefd.

  En wat wil je nu precies beweren met dit soort anecdotes? Er zullen altijd mensen zijn die meer uitgeven dan goed voor ze is , net als dat er mensen zijn die sparen. Per saldo zijn de schulden van Nederlandse gezinnen echter pas na 1990 opgelopen. Van 40% van het bbp naar ongeveer 125%. En dat had geen bal te maken met dansende boomers, maar was een gevolg van een hypothecaire kredietverlening waar alle remmen los gingen.

 379. Dawg says:

  Dirk: Er werd geen winst gemaakt, dan kun je hoog of laag springen, maar als er geen winst wordt gemaakt, moet het dus op een andere manier gefinanceerd zijn geweest.

  In 2008, voor het uitbreken van de schuldencrisis, was de staatsschuld nog 240 miljard euro. De belastingclaim op de toekomstige pensioenuitkeringen was hoger dan dat bedrag. Moelijk he?

 380. Dirk says:

  Dawg: staatsschuld

  Wanneer ontstaat een staatsschuld?

  Dawg: een toekomstige belastingclaim

  Tuurlijk moet dat d.m.v. een belastingclaim terug gehaald worden.

  Dawg: de uit te betalen pensioenen

  Anders waren er dus geen pensioenen… juist!

  Dat tussenliggende verhaal, is pure kolder, het geld was afkomstig van leningen en die leningen moeten terug betaald worden met rente, niets anders.

  Dawg: Moelijk he?

 381. Voerman says:

  Dirk: Je krijgt pensioen die opgebouwd is van leningen en nu moet je iets belasting terug betalen, ik heb met u te doen, maar het meeste van dat pensioen blijft toch wel over toch?! Tuurlijk, ik schrok al bijna even

  Het pensioen is niet geleend maar opgebouwd uit premies van werknemers en werkgevers en beleggingen. Wees blij, dat ik nu pas de uitgestelde belasting hoef te betalen, want daardoor kunnen de huidige jongeren daarvan profiteren. Anders was het allang uitgegeven. Dat heeft Dawg zojuist ook al uitgelegd op een meer wetenschappelijke manier.
  Ben bang, dat je beide manieren niet begrijpt. 🙂

 382. architectos says:

  Voerman,

  En niets opzij leggen voor later stimuleren? Geen goed idee.

 383. Dawg says:

  Dawg: het geld was afkomstig van leningen en die leningen moeten terug betaald worden met rente, niets anders.

  Nee Dirk, pensioenpremies zijn geen leningen van de staat. Ze worden betaald uit onbelaste werkgeversbijdragen en ingehouden loon. Belasting wordt pas betaald op het moment dat pensioen wordt uitgekeerd. Zelfs de staat verdient aan deze constructie omdat de pensioenfondsen een rendement maken dat gemiddeld hoger ligt dan de rente die staat op haar schulden betaald.

 384. Maria says:

  Even iets anders:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/02/bassiehof_closereaden_met_verhofstadt.html#more

  Ik heb dit gemist in de reguliere kranten, foutje van mij of correctie van de EUSSR?

 385. Cartoonist says:

  Dawg: Welnee, zonder ons pensioenstelsel(met die van het belastbare inkomen aftrekbare pensioenpremies)hadden we niet eens een staatsschuld gehad.

  Deze stelling lijkt me onhoudbaar.
  Landen die een pensioenregeling van staatswege kennen en minder pensioeninleg door werknemers die hebben een staatsschuld die in de meeste gevallen de NL staatsschuld overtreft. (zeg maar de knoflooklanden)

  Dus als je had gesteld dat zonder ons pensioenstelsel wij in NL een veel kleinere private schuldpositie (hypotheekschuld) hadden gekend dan lijkt me dat in overeenstemming met andere landen.

  Dawg: Djezus, moet ik het soms spellen…….? Tegenover die staatsschuld staat een toekomstige belastingclaim op de uit te betalen pensioenen. Als de banken de kar niet in de poep hadden gereden was die claim groter geweest dan de hele staatsschuld.

  Dat is speculatief. ALs er een stevige beurscrash, vergelijkbaar met de 1929 crash komt dan zal dat pensioenvermogen samen met de toekomstige belastingclaim daarop grotendeels verdampen. De staatsschuld daarentegen zal in dat geval niet verdampen maar volledig op de schouders van de de bevolking terechtkomen.

  Dawg: In 2008, voor het uitbreken van de schuldencrisis, was de staatsschuld nog 240 miljard euro. De belastingclaim op de toekomstige pensioenuitkeringen was hoger dan dat bedrag. Moelijk he?

  Exact en nu in 2014 is de staatsschuld nagenoeg verdubbeld en is het pensieonvermogen ongeveer gelijk gebleven.
  Met een simpel crash(je) zullen ING en RABO een bailout verlangen waardoor de staatsschuld nog eens kan verdubbelen en het pensioenvermogen halveren.

  Waar blijft je dan met de toekomstige belastingclaim ?

 386. Cartoonist says:

  Maria,

  Wat een demagoog is die Verhofstad.

 387. Dawg says:

  Maria:
  Even iets anders:

  geenstijl.nl/mt/ar…erhofstadt.html#more

  Ik heb dit gemist in de reguliere kranten, foutje van mij of correctie van de EUSSR?

  Twee ranzige mannetjes in regenjas. Vertegenwoordigers van het Vierde Rijk.

 388. Wie says:

  Dawg: Djezus, moet ik het somsspellen…….?Tegenover die staatsschuld staat een toekomstige belastingclaim op de uit te betalen pensioenen. Als de banken de kar niet in de poep hadden gereden was die claim groter geweest dan de hele staatsschuld.

  U heeft een goed punt maar ook een gevaarlijk punt. Rekenen met virtuele toekomstige belastinginkomsten is net zo gevaarlijk als het rekenen met virtuele overwaarde in 2008. We hebben in Nederland op te grote voet geleefd. Een greep uit de toekomst genomen omdat we precies zo dachten als u beste Dawg.

 389. Wie says:

  Alle systemen die op het solidariteitsprincipe gebaseerd zijn werken niet als generaties kleiner worden of ouder worden.

 390. Wie says:

  Babyboomers komen vaak uit een groot gezin maar hebben zelf minder kinderen gemaak en hebben een hogere levensverwachting dan hun ouders. Solidariteitssystemen zoals VUT, AOW, pensioen en zorg kunnen dan alleen maar werken als er reserves zijn opgebouwd in het verleden. Die zijn inmiddes op en de rekening wordt nu bij de jongeren gelegd omdat ouderen bovenstaande systemen zien als een recht.

 391. Wie says:

  Wie:
  Babyboomers komen vaak uit een groot gezin maar hebben zelf minder kinderen gemaakt en hebben een hogere levensverwachting dan hun ouders. Solidariteitssystemen zoals VUT, AOW, pensioen en zorg kunnen dan alleen maar werken als er reserves zijn opgebouwd in het verleden. Die zijn inmiddes op en de rekening wordt nu bij de jongeren gelegd omdat ouderen bovenstaande systemen zien als een recht.

  Het is helemaal zuur als je bedenkt dat deze reserves werden opgebouw door het winnen van gas en een groeiende schijneconomie die voornamelijk ontstond door stijgende huizenprijzen.

 392. mafketell says:

  Wie: Die zijn inmiddes op en de rekening wordt nu bij de jongeren gelegd omdat ouderen bovenstaande systemen zien als een recht.

  En dan nu een praktijkgevalletje 🙂 ….. Gister een ouder echtpaar geholpen met de belastingaangifte 2013 Hij 24k, zij 29k bruto, samen 53k. Hij zit nu in de ziektewet wegens hartaanval, ( en is sinds die tijd constant op wereldreis, maar het spaargeld in nu op ) eind dit jaar wordt ie 65 jaar. Mij gevraagd of ik ook ff wou kijken wat ie volgend jaar als ie 65 is aan inkomsten zou hebben …… ontluisterend, hij komt volgens ‘mijn pensioenoverzicht’ op 891 netto per maand. ( pensioen verdwijnt gedeeltelijk naar exen ) Zijn reactie, ‘kan ik niet van leven en moet dus weer aan het werk’ ……. Huisjesgebeuren, woonbootje WOZ 51k met aflossingvrije hypotheek 17k Hij heeft niet veel pensioen opgebouwd, meestal eigen baasje geweest ……, zij ook niet trouwens …. Zijn inkomsten halveren volgend jaar ….. en het spaargeld is op ……… en dan ook nog een paar maanden zonder inkomsten wegens oprekken AOW leeftijd …….

 393. B88 says:

  Mensen wat moet je doen met 60.000 euro restschuld? Vorig jaar flink afgelost maar woning is ook weer flink in waarde gedaald… Grapje mag, serieuze reacties heb ik liever 🙂

 394. Latida says:

  B88,

  Aflossen. Je hebt nu eenmaal ooit besloten om voor dat bedrag dat object te kopen.

  Geld terugvragen zal niet gaan.

  Je kun je werk kwijtraken of scheiden en een beroep doen op NHG, maar daarbij is success niet gegarandeerd.

  De schuldsanering ingaan.

  Een kamer verhuren.

  Welke andere opties zijn er?

  Veel sterkte, ik zou het ook niet weten.

 395. mafketell says:

  B88,

  En …… vooral NIKX tegen de bank zeggen, anders valt u direct onder ‘ byzonder beheer ‘ http://plazilla.com/pas-op-bijzonder-beheer-bij-een-bank-is-niet-leuk ( is voorlopig maar een papieren verlies toch ? ) …….. Misschien dat over 10 tot 20 jaar de prijzen weer gaan stijgen ….. tot die tijd blijf zitten waar je zit en verroer je niet ……

 396. Afbetaalde huiseigenaar says:

  Mafketel..hoi..tsja nogal mixed feelings als ik dit lees.

  Niet leuk, echter..sorry hoor als ik nu hard overkoom..maar als hij wel inelligent genoeg was om zelfstandig een wereldreis te maken dan kan ik niet geloven dat hij niet wist wat hij deed.
  Kende zijn inkomen
  Wist dat hij gescheiden was 2x?
  Wist dat hij deel van zijn aow moest afdragen
  Wist hoe oud hij was
  Wist dat hij ziek was
  Oud genoeg om hypotheek te hebben kunnen afbetaald
  En al die tijd stond in iedere krant dat hij pas met 67 geld krijgt

  Sorry hoor maar
  Wist dat

  mafketell: En dan nu een praktijkgevalletje ….. Gister een ouder echtpaar geholpen met de belastingaangifte 2013Hij 24k, zij 29k bruto, samen 53k. Hij zit nu in de ziektewet wegens hartaanval, ( en is sinds die tijd constant op wereldreis, maar het spaargeld in nu op )eind dit jaar wordt ie 65 jaar. Mij gevraagd of ik ook ff wou kijken wat ie volgend jaar als ie 65 is aan inkomsten zou hebben …… ontluisterend,hij komt volgens ‘mijn pensioenoverzicht’ op 891 netto per maand. ( pensioen verdwijnt gedeeltelijk naar exen )Zijn reactie, ‘kan ik niet van leven en moet dus weer aan het werk’ ……. Huisjesgebeuren,woonbootje WOZ 51k met aflossingvrije hypotheek 17kHij heeft niet veel pensioen opgebouwd, meestal eigen baasje geweest ……, zij ook niet trouwens …. Zijn inkomsten halveren volgend jaar….. en het spaargeld is op ……… en dan ook nog een paar maanden zonder inkomsten wegens oprekken AOW leeftijd …….

 397. Nico de Geit says:

  Maria: Ik heb dit gemist in de reguliere kranten

  Het staat overal, waar ik kom dan tenminste. 20 miljard euro wil de EU in Oekraïne pompen.

  Oekraïne heeft heel veel geld nodig, nu liggen ze aan het infuus van Rusland. Wel veel landbouwgebied in Oekraïne. Maar investeringen moeten natuurlijk wel renderen.

  Binnenkort Oekraïense bouwvakkers? In Oekraïne weten ze hoe je een huis timmert.

 398. architectos says:

  Gewoon verkopen joh. Gun de jonge generatie ook eens een normale prijs…

  Kan je niet blijven zitten? Lijkt me de enige optie als ik het zo hoor

 399. lorenzo says:

  Renato: Wat heeft dit kabinet tot nu toe gedaan? De BTW, accijnzen en huren verhoogd. Wat er moet gebeuren zijn hervormingen, maar dat ligt nogal – vooral bij de VVD – gevoelig, omdat dan gevestigde belangen moeten worden aangepakt.

  Op de 1 of andere manier maakt het geen moer uit op welke partij je stemt, er gebeurt toch niets. Tenzij er een grote groep niets meer te verliezen heeft. Zoals in de Ukraïne.

  Voorlopig hoeven we in NL weinig hervormingen te verwachten.

  Dat is dan ook een uitvloeisel van het feit dat we een te grote rijkdom genieten , het hoeft ( nog ) niet en politici zijn al met hun volgende carriere stap bezig , daar past gene hervormingen in.
  Ondertussen is de massa al op die blonde man aan het stemmen , die geeft namelijk de meeste cadootjes weg , nu al.

  ps . 2 nieuwe namen in deze hyena kuil : ingeschat nog 2 dage genieten van die namen en dan zijn ze weg . De ervaring van Lorenzo (zeg maar ).

 400. Happy Huurder says:

  Met deze bijdrage wil ik een nieuw element toevoegen aan onze discussie: internationaal geld.

  De discussie op dit forum gaat voornamelijk over fundamentele invloeden op de huizenprijzen: regelgeving hypotheken, werkloosheid, pensioenbeleid, salaris-evolutie, huurprijzen, … Dit werkt prima voor het grootste deel van het land. Echter, in grote steden, en voornamelijk Amsterdam, lijkt een andere dynamiek even belangrijk te zijn: internationale speculatie van investeringsfondsen en rijke individuen. Deze groep wordt niet beinvloed door beschikbaarheid van hypotheken en dergelijke, maar ziet huizen in grote steden als een manier om gespreid te beleggen. Daarbij is de vergelijking niet Nederland, maar steden als Londen, Parijs, Singapore, Beijing, Hong Kong, New York. Voor de groep die in deze plekken koopt, is Amsterdam zeer betaalbaar. En ook Duitsland overigens; dit lijkt een van de redenen te zijn dat de markt daar nu ook oververhit begint te raken. Zelf heb ik in Singapore en Beijing gewoond, en de markt daar heeft niets meer te maken met fundamentals. De gemiddelde prijs is makkelijk 12-15 keer het gemiddelde inkomen.

  Directe aanleiding is dat ik al een tijd huizen volg doorheen Nederland. In de meeste plekken zie ik de verwachte evolutie; helemaal in de polder. In centraal Amsterdam echter, zie ik dat veel te dure huizen toch verkocht lijken te worden, en vaak ook vrij snel (die zonder erfpacht dan; investeerders zijn ook niet gek).

  Heeft iemand inzichten over wat van invloed is op deze internationale geldstroom in de huizenmarkt? Wat doet hun besluiten om meer/minder in internationaal vastgoed te stoppen (rente, aandelen- obligatiemarkt, politieke situatie, …)? Zou deze groep kunnen instorten of juist groter worden? Zeer complexe materie, ik weet het.

 401. racekever says:

  TWO COWS ~{Matthias Varga}

  SOCIALISM
  You have 2 cows.
  You give one to your neighbour…

  COMMUNISM
  You have 2 cows.
  The State takes both and gives you some milk

  FASCISM
  You have 2 cows.
  The State takes both and sells you some milk

  NAZISM
  You have 2 cows.
  The State takes both and shoots you

  BUREAUCRATISM
  You have 2 cows.
  The State takes both, shoots one, milks the other, and then
  throws the milk away

  TRADITIONAL CAPITALISM
  You have two cows.
  You sell one and buy a bull.
  Your herd multiplies, and the economy
  grows.
  You sell them and retire on the income

  ROYAL BANK OF SCOTLAND (VENTURE) CAPITALISM
  You have two cows.
  You sell three of them to your publicly listed company, using letters of credit opened by
  your brother-in-law at the bank, then execute a debt/equity swap with an associated general offer so that you get all four cows back, with a tax exemption
  for five cows.
  The milk rights of the six cows are transferred via an intermediary to a Cayman Island Company secretly owned by the majority shareholder who sells the rights to all seven cows back to your listed company.
  The annual report says the company owns eight cows, with an option on one more. You sell one cow to buy a new president of the United States , leaving you with nine cows. No balance sheet provided with the release.
  The public then buys your bull.

  SURREALISM
  You have two giraffes.
  The government requires you to take harmonica lessons.

  AN AMERICAN CORPORATION
  You have two cows.
  You sell one, and force the other to
  produce the milk of four cows.
  Later, you hire a consultant to analyse why
  the cow has dropped dead.

  A GREEK CORPORATION
  You have two cows. You borrow lots of euros to build barns, milking sheds, hay stores, feed sheds,
  dairies, cold stores, abattoir, cheese unit and packing sheds.
  You still only have two cows.

  A FRENCH CORPORATION
  You have two cows.
  You go on strike, organise a riot, and block the roads, because you want three
  cows.

  A JAPANESE CORPORATION
  You have two cows.
  You redesign them so they are one-tenth the size of an ordinary cow and produce
  twenty times the milk.
  You then create a clever cow cartoon image called a Cowkimona and
  market it worldwide.

  AN ITALIAN CORPORATION
  You have two cows,
  but you don’t know where they are.
  You decide to have lunch.

  A SWISS CORPORATION
  You have 5000 cows. None of them belong to you.
  You charge the owners for storing them.

  A CHINESE CORPORATION
  You have two cows.
  You have 300 people milking them.
  You claim that you have full employment, and high bovine productivity.
  You arrest the newsman who reported the real situation.

  AN INDIAN CORPORATION
  You have two cows.
  You worship them.

  A BRITISH CORPORATION
  You have two cows.
  Both are mad.

  AN IRAQI CORPORATION
  Everyone thinks you have lots of cows.
  You tell them that you have none.
  No-one believes you, so they bomb the ** out of you and invade your country.
  You still have no cows, but at least you are now a Democracy.

  AN AUSTRALIAN CORPORATION
  You have two cows.
  Business seems pretty good.
  You close the office and go for a few beers to celebrate.

  A NEW ZEALAND CORPORATION
  You have two cows.
  The one on the left looks very attractive…

 402. lorenzo says:

  (toch ) happy huurder : vastgoed is zich al een tijdje internationaal het het ‘orienteren’ , heb hier wel eens linkjes geplaatst die dit ook aangeven en wij merken het al langer. Europa is verzadigt en heeft nog een klein probleempje op te lossen , de schuld ( u kunt ook voor huizen , autos invullen , same problem) .
  Buitenlandse invloeden zien wel de mogelijkheden hier (europa) ,want groei en kapitaal voorhanden . In Europa zien we landen die duidelijk en vlot zich hebben aangepast aan de nieuwe tijd (..) , hun gebrek aan rijkdom is uiteindelijk hun , zekere, oplossing van het probleem geworden . Derhalve weer op tijd groei door (licht) stijgende (lage) woningprijzen , door een veranderende vraagmarkt , mondiaal dus.
  De wereld verandert en wij ollanders willen slechts de boel vlot trekken (status quo) hoor ik vaak : je zal maar nederlands belastingplichtige zijn … we zijn nu al het slechtste jongetje van de klas .

 403. Apekool says:

  Wie:
  Babyboomers komen vaak uit een groot gezin maar hebben zelf minder kinderen gemaak en hebben een hogere levensverwachting dan hun ouders. Solidariteitssystemen zoals VUT, AOW, pensioen en zorg kunnen dan alleen maar werken als er reserves zijn opgebouwd in het verleden. Die zijn inmiddels op en de rekening wordt nu bij de jongeren gelegd omdat ouderen bovenstaande systemen zien als een recht.

  De babyboomers zijn relatief maar een heel kleine groep en die zijn inmiddels grotendeels al met pensioen.

  Kijk even naar de verschuiving in bevolkingsopbouw (CBS cijfers) van 2006 naar 2014
  http://s10.postimg.org/6wls1l295/Bevolkingsopbouw_2006_2014.png

  Daar zie je dat de grote grijze golf nu pas gaat komen, de eerste groep (nu 60-70) zijn dus net aan hun (pre)pensioen begonnen.

  Reken dan even mee: 2014-60 = 1954
  Alles daarna is dus zeker geen BB generatie, maar de echte knik in de grafiek zit in de 40- generaties die aanmerkelijk kleiner zijn. Ik zie hierin ook dat het dus de post-BB generatie is die te weinig kinderen heeft gemaakt!

  De grote problemen komen volgens mij dus ook pas over 10 tot 15 jaar als van die enorme bult van nu 40-65 jarigen nog maar een klein deel werkt.

 404. Latida says:

  lorenzo,

  Dit blog ziet inderdaad een hoop trollen voorbijkomen, was me al eerder opgevallen. Kan ook dezelfde zijn met 25 aliassen natuurlijk.

 405. Adamus says:

  Happy Huurder:
  Met deze bijdrage wil ik een nieuw element toevoegen aan onze discussie: internationaal geld.

  De discussie op dit forum gaat voornamelijk over fundamentele invloeden op de huizenprijzen: regelgeving hypotheken, werkloosheid, pensioenbeleid, salaris-evolutie, huurprijzen, … Dit werkt prima voor het grootste deel van het land. Echter, in grote steden, en voornamelijk Amsterdam, lijkt een andere dynamiek even belangrijk te zijn: internationale speculatie van investeringsfondsen en rijke individuen. Deze groep wordt niet beinvloed door beschikbaarheid van hypotheken en dergelijke, maar ziet huizen in grote steden als een manier om gespreid te beleggen. Daarbij is de vergelijking niet Nederland, maar steden als Londen, Parijs, Singapore, Beijing, Hong Kong, New York. Voor de groep die in deze plekken koopt, is Amsterdam zeer betaalbaar. En ook Duitsland overigens; dit lijkt een van de redenen te zijn dat de markt daar nu ook oververhit begint te raken. Zelf heb ik in Singapore en Beijing gewoond, en de markt daar heeft niets meer te maken met fundamentals. De gemiddelde prijs is makkelijk 12-15 keer het gemiddelde inkomen.

  Directe aanleiding is dat ik al een tijd huizen volg doorheen Nederland. In de meeste plekken zie ik de verwachte evolutie; helemaal in de polder. In centraal Amsterdam echter, zie ik dat veel te dure huizen toch verkocht lijken te worden, en vaak ook vrij snel (die zonder erfpacht dan; investeerders zijn ook niet gek).

  Heeft iemand inzichten over wat van invloed is op deze internationale geldstroom in de huizenmarkt? Wat doet hun besluiten om meer/minder in internationaal vastgoed te stoppen (rente, aandelen- obligatiemarkt, politieke situatie, …)? Zou deze groep kunnen instorten of juist groter worden? Zeer complexe materie, ik weet het.

  Wealth? http://fofoa.blogspot.nl/2013_12_01_archive.html

 406. Adamus says:

  mafketell:
  B88,

  En …… vooral NIKXtegen de bank zeggen, anders valt u direct onder ‘ byzonder beheer‘plazilla.com/pas-o…en-bank-is-niet-leuk ( is voorlopig maar een papieren verlies toch ? )…….. Misschien dat over 10 tot 20 jaar de prijzen weer gaan stijgen ….. tot die tijd blijf zitten waar je zit en verroer je niet ……

  ff spieken bij bijzonder beheer en we weten meteen hoeveel er direkt afgeboekt kan worden?

 407. Adamus says:

  mafketell:
  Winkel met alleen maar gratis spullen is een groot succes …….

  ad.nl/ad/nl/1012/N…s-groot-succes.dhtml

  Bankiersvrouwen?

 408. Dirk says:

  Dawg: Ze worden betaald uit onbelaste werkgeversbijdragen en ingehouden loon

  En daar ligt nu het probleem als bedrijven zwaar aan het infuus liggen, waar komt dat geld dan vandaan? En wat blijft er dan over van winsten?

  Ook de subsidie toestanden kun je als balletje balletje zien, het balletje is de lening, de persoon die drie dopjes op tafel heeft staan laat zien waar het balletje (de lening) onder welk dopje of bekertje gaat, daana is het schuiven en mag je zeggen waar het balletje gebleven is… dat balletje is dus weg.

 409. Dirk says:

  Dawg: Zelfs de staat verdient aan deze constructie omdat de pensioenfondsen een rendement maken dat gemiddeld hoger ligt dan de rente die staat op haar schulden betaald.

  Hier ben ik het wel met je eens.

 410. Dirk says:

  Wie: een groeiende schijneconomie

  Mooi verwoord 🙂

 411. Dirk says:

  Dawg: rendement

  Maar dat moet er dan wel gemaakt worden.

  Wie: groeiende schijneconomie

  of welvaart.

 412. Heinz says:

  En intussen doet iedereen in den lande alsof we de crises overwonnen hebben en dat de woningmarkt weer goed gaat. Het is toevallig weer verkiezingstijd, nietwaar? Prutsers zijn het in Den Haag, er veranderd niets aan het eigenlijke probleem: Huizen zijn te duur en privaat is er veel te veel schuld! Er is steeds meer verschil tussen arm en rijk, banken zijn nog net zo georganiseerd als vroeger en zijn alleen op het ogenblik wat rustiger omdat ze aan het infuus hangen. Zodra de naald er weer af kan gaan we weer vol verder met ons leven! En we jakkeren er nog een hoeveelheid starters bij met een starterssubsidie.

 413. Dystopia says:

  Ze weten waar ze het zoeken moeten… Waar zit de versnellingspook? Ze verzinnen echt van alles, zeker nu!… Aanleg nieuwe wegen lijdt tot hogere huizenprijzen. Proest! 😆

  http://www.metronieuws.nl/nieuws/aanleg-van-nieuwe-wegen-kan-lijden-tot-hogere-huisprijs/SrZnbx!OydQvo64nEIBU/

 414. edje-bel says:

  Nico de Geit: Dat is inclusief fundering. Doe je dat zelf, dan krijg je 175 euro korting.

  Het hoeft natuurlijk niet zo goedkoop natuurlijk maar het gaat om het idee. Voor 7k krijg je een casco. Isoleren, een keuken, badkamer en verwarming moet je allemaal zelf regelen.

  Mijn voorkeur gaat overigens uit naar de klassieke blokhut van gestapelde boomstammen. Heel degelijk, heel duurzaam. En als hij echt te oud wordt zaag je hem in stukken en stook je hem op.

  Waarom kost een huis gebouwd met stenen van rivierklei in Nederland eigenlijk 2 á 3 ton? Zit er goud in of zo? Het lijkt me dat er in Nederland genoeg rivierklei is.

  Nico de kosten van nagenoeg alle bouwmaterialen bestaan voornamelijk uit belastingen/vergunningen door alle lagen van de keten heen, maar dat wist je al wel denk ik.

 415. Dawg says:

  Dirk: En daar ligt nu het probleem als bedrijven zwaar aan het infuus liggen, waar komt dat geld dan vandaan? En wat blijft er dan over van winsten?

  Ook de subsidie toestanden kun je als balletje balletje zien, het balletje is de lening, de persoon die drie dopjes op tafel heeft staan laat zien waar het balletje (de lening) onder welk dopje of bekertje gaat, daana is het schuiven en mag je zeggen waar het balletje gebleven is… dat balletje is dus weg.

  Geef ‘t op Dirk en ga wat leuks doen me je dag.

 416. Dystopia says:

  mafketell: Zóóó leuk, thankx

  Hier heb je er nog eentje 😉
  http://www.peanizles.com/comics/2011-04-15-Monster_House.gif

 417. Adamus says:

  Adamus: Tja, wie heeft er nu die vaste baan? Niet de mevrouw. Straks mag de ambtenaar zijn ABP pensioen inleveren om de huizenschuld maar eerder staatsschuld af te vlakken. Rijk rekenen is er niet bij.

  Het rijk rekent ook.

 418. Dystopia says:

  Historisch dieptepunt gepeild. Omdat een bank huis bezitten moet lonen… The new normal?

  “Scandal of Europe’s 11m empty homes
  Housing campaigners denounce ‘shocking waste’ of homes lying empty while millions cry out for shelter”

  http://www.theguardian.com/society/2014/feb/23/europe-11m-empty-properties-enough-house-homeless-continent-twice

  (Grafiek doet mij ergens aan denken ;..)
  Maar wij zijn dan weer kampioen kantorenleegstand.

 419. Dystopia says:

  Buitenlandse investeerder… Blackstone introduces weapons of mass destruction.

  “In the same week that Facebook (FB) plunked down $12 billion in stock to buy WhatsApp, the latest report from the Federal Reserve Bank of New York revealed that U.S. consumers don’t mind spending money they don’t have in the bank, either.

  In the last quarter, household debt increased by $241 billion, the biggest rise in more than six years. Is this a legitimate cause for concern or merely symptomatic of a legitimate economic recovery?”

  http://seekingalpha.com/article/2042553-blackstone-introduces-weapon-of-mass-destruction

 420. NewKidInTown says:

  NewKidInTown:
  Woningnood: “In de EU staan twee keer zoveel huizen leeg als dat er daklozen zijn”

  volkskrant.nl/vk/n…-daklozen-zijn.dhtml

  In Den Haag gonst het gerucht dat minister Blok werkt aan een plan om het aantal daklozen drastisch te verhogen 🙂

 421. Keesje says:

  Dystopia:
  Historisch dieptepunt gepeild. Omdat een bank huis bezitten moet lonen… The new normal?

  “Scandal of Europe’s 11m empty homes
  Housing campaigners denounce ‘shocking waste’ of homes lying empty while millions cry out for shelter”

  theguardian.com/so…less-continent-twice

  (Grafiek doet mij ergens aan denken ;..)
  Maar wij zijn dan weer kampioen kantorenleegstand.

  Tip: maak een belvilla vakantiehuisje van je leegstaande 2e woning. Of een hotelkamer….

 422. Keesje says:

  NewKidInTown: In Den Haag gonst het gerucht dat minister Blok werkt aan een plan om het aantal daklozen drastisch te verhogen

  Zou me niets verbazen…….en vervolgens een straatverbod voor mensen die te lang buiten hangen aka daklozen…..je MOET ergens gaan huren 😉

 423. Latida says:

  Op 1 Januari 2012 stonden er in nederland 300,000 woningen leeg (cbs)

  Er is geen schaarste, alleen minimale mobiliteit.

  Het is in NL blijkbaar lastig om van de ene naar de andere gemeente te verhuizen, deels door wetgeving, deels door voorkeur. Voor de sociale sector is het sowieso niet weggelegd om naar een andere gemeente te verhuizen.

 424. Voerman says:

  Latida: Voor de sociale sector is het sowieso niet weggelegd om naar een andere gemeente te verhuizen.

  Daarentegen kan de koper razendsnel en nagenoeg zonder drempels daar gaan wonen waar hij maar wil.
  Maar dan moet je wel willen! 🙂
  Latida:
  businessinsider.co…city-pictures-2014-2

 425. Latida says:

  Voerman,

  Dan moet je echter wel ofwel nog geen huis hebben, danwel een huis hebben waar je een koper voor kunt vinden!

  De huurders in de vrije sector, (en uiteraard degene voor wie geld geen rol speelt), zijn daarom nog altijd het meest mobiel!

 426. Voerman says:

  Latida: Dan moet je echter wel ofwel nog geen huis hebben, danwel een huis hebben waar je een koper voor kunt vinden!

  Daarom zei ik immers: “Maar dan moet je het wel willen”. 🙂

 427. Dystopia says:

  Peter Schiff: http://fabiusmaximus.com/2014/02/23/tech-bubble-64690/#more-64690 Ziet het somber in. Meer bubble…

  “Conn’s makes its money by selling TVs and couches on credit to Americans who have difficulty scraping up funds for cash purchases. For a while, this approach can juice sales. Not surprisingly, Conn’s stock soared more than 1500% between the beginning of 2011 and the end of 2013. These financing options are part of the reason why Conn’s was able to keep up the appearance of health even while rivals like Best Buy faltered in 2013.

  But if people stop paying, the losses mount. This is what is happening to Conn’s. The low and middle-income American consumers that form the company’s customer base just don’t have the ability to pay off their debt. The disappointing repayment data in the earnings report sent the stock down 43% in one day.

  In essence, Conn’s customers are just stand-ins for the country at large. In just about every way imaginable, America has borrowed beyond its ability to repay. Meanwhile our foreign creditors continue to provide vendor financing so that we can buy what we can’t really afford.”

  (http://www.nasdaq.com/press-release/conns-shareholders-notice-shareholder-rights-law-firm-johnson–weaver-llp-announces-investigation-20140220-00222)

  How to define Debt Stress?
  https://www.youtube.com/watch?v=fRa9swCvcl0
  Yep, maar waar voorkómen is beter dan genezen!

  How to define Value?
  http://www.theautomaticearth.com/debt-rattle-dec-23-2013-how-do-we-define-value/

  “If I’m right, what we’re seeing is not the incredible resiliency of the markets, and no real increase in asset value, but an increase in the threat to the social cohesion of our communities, cities and nations. But I could be wrong. Perhaps I’m the one who misinterprets the value of the term “value”.”

 428. Latida says:

  Voerman,

  Daarom is het woordje ‘courant’ best belangrijk. Wat is de mate van verkoopbaarheid van je huidige woning?

  Oftewel, hoeveel mensen zijn er die jou huis eventueel zouden kunnen en willen kopen als je het zou WILLEN verkopen?

  Vandaar de term ‘locatie, locatie, locatie’.

  De mate van courantheid zou je kunnen proberen te meten door bijvoorbeeld een aantal parameters in te vullen, welke dat zouden moeten zijn weet ik niet, maar het gemiddeld aantal dagen waarin een huis in de buurt verkocht wordt lijkt me al een goede graadmeter.

  De courantheid kun je dan verhogen door de prijs te verlagen. Verder is het af te zien aan de gemiddelde vierkante meterprijs in de buurt, het gemiddelde inkomen, dat soort dingetjes.

 429. Dirk says:

  Dawg: Geef ‘t op Dirk en ga wat leuks doen me je dag.

  Roest niet te vast in je denken 😉

 430. Latida says:

  Dystopia,

  Dank voor het delen.. Zo kwam ik hier terecht, “hoe bepalen we de definitie van waarde?:

  “Compared to the recessionary low of $29.1 trillion in February 2009, the total world stock market capitalization more than doubled (118% increase) to the current level of $63.4 trillion in November, more than recapturing all of the global equity value that was lost due to the severe global recession and the various financial, mortgage and housing crises in 2008 and 2009.

  The global stock market rally over the last five years has added back more than $34 trillion to world equity values since 2009, and demonstrates the incredible resiliency of economies and financial markets to recover and prosper, even following the worst financial crisis and global economic slowdown in at least a generation.

  My immediate question is: really? That’s what that demonstrates? Incredible resiliency? It had nothing to do with QE and other stimulus measures? What about all the reports about increased poverty, food stamps, pension cuts, budget cuts, 50+% unemployment among young people in several countries, and many more stories from the bottom rung, how do they fit in with that incredible resiliency? How can stock markets set record new highs while economies still suffer? And why does the Fed taper QE by just 10$ billion out of a total $85 billion a month when the S&P 500 hits those new records?

  Given that QE is ultimately the financial responsibility of everyone in the economy, why is it that not everyone seems to benefit from it? What about fundamentals? Wouldn’t it make sense to first produce and consume more before stocks set new records? Isn’t that what the S&P is supposed to reflect? Not that I think we need to consume more, mind you, if only because we would have to borrow more and get deeper into debt in order to raise consumption (there are other reasons), and we’re already record deep in debt (no shortage of records). I mean, isn’t it perhaps equally valid to say we see an incredible bubble building up as it is to talk of incredible resiliency? Exactly what part of “Incredible resiliency” is not merely wishful thinking? And how do you know?”

  http://www.theautomaticearth.com/debt-rattle-dec-23-2013-how-do-we-define-value/

 431. Latida says:

  http://www.vbomakelaar.nl/stream/vastgoed-adviseur-februari-2014-vbo.pdf/20140213101608

  Pagina 12 (.PDF), Maartje Martens in gesprek met Peter Boelhouwer

 432. Dystopia says:

  Vertrouwen is: (kiezen)

  Een starter die aanneemt dat starters die hem voorgingen hun schuld zullen afbetalen.

  Wie eerlijk is vertrouwt zelden iemand, maar wie dat niet is vertrouwd iedereen.

  Vertrouwen is misplaatst op het moment dat het een beroep op je loyaliteit doet een andere z’n positie in te nemen.

 433. Apekool says:

  Service bericht van Aegon:
  Wat betekent de aantrekkende woningmarkt voor u?

  Even samengevat hun 5 punten:
  * Optimistische signalen
  * Betere betaalbaarheid
  * Hulp van familie
  * Startersleningen van de overheid
  * Stijgende huurprijzen

  Laat ik nou denken dat de eerste lucht is, de 2e een beetje waar en dat de laatste 3 minnen zijn…

 434. Dystopia says:

  Latida,

  Je bedoelt… http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2014/martens-vs-boelhouwer-wel-of-geen-huizenzeepbel/ Affijn kan geen kwaad er nog eens op te wijzen dat de OESO geen HRA aantrof voor al die, volgens Peter, vergelijkbare landen zonder zeepbellen bijvoorbeeld.

 435. Dystopia says:

  ps:
  twitter.com/PJBoel…s/435305486133755904
  tuuurlijk joh!
  http://www.shopforme.com.au/images/31012.jpg

  HAhahahaha…. NU MET LICHTBLOK! 😆

 436. dr.t says:

  Adamus: Wealth? http://fofoa.blogspot.nl/2013_12_01_archive.html

  Interessante invalshoek, het viel mij ook op, dat er veel dure panden in Amsterdam verkocht worden. En dan gaat het echt over een prijs van een miljoen of hoger.
  De prijs per m2 zou over diverse populaire steden vergeleken kunnen worden, om na te gaan hoe de internationale verhoudingen ervoor staan.
  Het zou mij niet verbazen, dat Amsterdam er dan nog gunstig uitspringt.

 437. Dystopia says:

  Blok Lichtpunt! En òf het werkt. Jong geleerd is oud gedaan is, gedacht moet hebben…
  http://www.youtube.com/embed/JAfYrnLR-Aw?rel=0&start=157&end=160&autoplay=1 😆

 438. ps says:

  Wel of geen huurwoning, check effe je rookalarm:
  https://twitter.com/jorisluyendijk/status/438000241036369920

 439. Dystopia says: