Huizenprijzen stijgen volgens Kadaster nog minimaal

Huizen die in januari van eigenaar zijn verwisseld, waren in doorsnee twee tiende van een procent duurder dan de huizen die in december een nieuwe eigenaar kregen. Vergeleken met januari 2007 waren de prijzen 0,6% hoger.

Te koop

Het CBS-bericht over de huizenmarkt in januari
Alle tabellen en indices van de afgelopen 15 jaar
Michiel Vergeer van het CBS (Rijp voor de Pinokkio award?)

bron: FD.nl

Share Button
29 comments on “Huizenprijzen stijgen volgens Kadaster nog minimaal
 1. janhuur says:

  Mensen gewoon een huis kopen voor de vraagprijs, volgens de cijfers van het CBS en het Kadaster is er niets aan de hand!
  Of toch niet.

 2. De Buitenlander says:

  nee hoor….niks aan de hand, gewoon kopen die sooi … mischien zelfs 20% meer bieden, om ook zeker te zijn dat je het uberhaupt MAG koipen en niet iemand anders met die drukte op de huizenmarkt!

 3. Renee says:

  Ik heb het idee dat ook veel verkopers van huizen nog hopen dat ze hun huis nog kunnen verkopen voor min of meer de vraagprijs. Wellicht proberen makelaars de lagere prijzen tegen te houden. Als de huizen over 6 maanden nog niet verkocht is, dan zullen de verkopers met nog minder genoegen moeten nemen. Ik ben echter bang, zoals ik eerder hier heb aangegeven, dat de huizenprijzen echt in gaan storten. Dan heb ik het niet over 20%, maar meer richting 30 tot 40%.

 4. IIS says:

  Het lijkt er verdacht veel op dat de hondsbrutale makelaars proberen te redden wat er te redden valt en taxeren huizenprijzen hoger i.p.v. lager…..

 5. Arjan says:

  Wat een onzin afvlakking huizenprijzen, afname van 28% (1/3) t.o.v. jaar eerder. Maand op maand 48% daling (1/2) en dan een neutraal cijfer? Manipulatie nu ook in Nederland? Waarom? Uitstellen maakt de pijn alleen maar groter voor iedereen! (makelaars, starters, banken, overheid en zeker de huizen bezitters)

 6. Arjan says:

  groter = erger

 7. Arjan says:

  Werken bij het kadaster ook makelaars?
  http://www.omroepgelderland.nl/index.php?id=66752

 8. Martin says:

  Wat makelaars al dan niet doen om huizenprijzen op peil te houden doet helemaal niet ter zake: de wereld is blut en het geld is op.

  Het is het einde van een tijdperk: voodoo-bankieren is verleden tijd en de economie op steroïden loopt leeg.

  Huizenprijzen zullen dalen maar ‘t is niet het einde van de wereld.

  Zoals ik al eerder schreef: dalende prijzen zijn niet de kwaal maar de genezing.

 9. bear says:

  Even goed tot je door laten dringen:

  “Huizen die in januari van eigenaar zijn verwisseld, waren in doorsnee twee tiende van een procent duurder dan de huizen die in december een nieuwe eigenaar kregen. Vergeleken met januari 2007 waren de prijzen 0,6% hoger.”

  Dat kan dus vanalles betekenen. Wat is de doorsnee? De prijzen? De huizen?

  En aangezien het niet precies dezelfde huizen waren die nu, in December of in Januari vorig jaar zijn verkocht, hoe vergelijk je dan?

  Deze cijfers zeggen helaas niks, helemaal als het volume er niet ook bij wordt betrokken.

  Die “huizenprijzen” die worden gepubliceerd door CBS, Kadaster, NVM, etc zijn altijd statistieken waarvan de betekenis en waarde van de onderligende cijfertjes nooit duidelijk is. Oftewel, zoals een wijs man ooit zei: “There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics”, zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Lies,_damned_lies,_and_statistics

 10. Woger says:

  Iedereen zegt wel dat de NVM en de makelaars in het algemeen de prijzen willen hooghouden, maar ik betwijfel dat ten zeerste. Er gaan op dit moment meer makelaars failliet dan ooit te voren en ik denk dat een makelaar toch liever 2 keer een huis wil verkopen van 250000€ dan een keer een huis van €300000 (en failliet gaan).
  Het lijkt mij dat ze uiteraard de prijs zo lang mogelijk hoog willen houden, want de courtage over 300000€ is natuurlijk wel iets hoger dan over 250000€, maar ze zullen ook wel inzien dat dat nu niet meer werkt.
  Echter bij een volledige kopers-staking heeft het geen zin om de prijzen te verlagen, want mensen kopen toch niet. Ik denk dat dat een beetje het dilemma is op dit moment.

 11. johnny says:

  Het is een makelaar / opdrachtgever verhouding , waarbij de eerste m.i. te vaak de kwade genius moet zijn. Het als makelaar enkel voor de hoogste prijs verkopen is dan ook geen realiteit. Eigenaren hebben een uniek pand , unieke afwerking op een unieke ligging …..enige realisme hierin is vaak niet eenvoudig uit te leggen.

 12. janhuur says:

  @woger
  @johnny

  Ik heb het anders meegemaakt. Je vraagt aan verschillende makelaars waarvoor het huis in de markt gezet kan worden. Dan neem je diegene die de hoogste prijs noemt.
  Makelaars weten dat, dus om de klandiezie te krijgen schroeven ze de prijs op.
  Als de molen eenmaal draait en de verkoop stagneert, adviseren ze heel gauw de vraagprijs te verlagen. Voor hen is snelheid blijkbaar belangrijker dan prijs.

 13. janhuur says:

  Mijn vorige verhaaltje geeft ook aan dat als een huis nog maar net te koop staat de vraagprijs veel te hoog is.
  Een “zeepbel” vraagprijs alleen om de verkoper gunstig te stemmen, maar een prijs die je “never” moet betalen.
  De ware prijs komt pas naar voren als een huis een ha;f jaar te koop staat.
  Dus huizenkopers: geduld loont.

 14. Bert says:

  Makelaars zijn op dit moment inderdaad de prijzen aan het hoog houden.
  Maar dat doen ze al jaren, onderling zelfs.

  Heb eens een makelaar ontmoet op een verjaardagsfeestje die eens een paar blikken met verhalen opentrok.
  Hoe het gaat met onderhandelingen en met de vraagprijzen van huizen.
  Maar ook het onderling gaat tussen makelaars (prijs afspraken).

  Hij vondt het behoorlijk stoer om het te vertellen en deed er lacherig over.
  Ik wil niet elke makelaar over 1 kam scheren, maar sinds die tijd kijk ik wel 3x uit.

 15. Bert says:

  In de verhalen wat hij vertelde kwam het er telkens op neer dat de klant eigenlijk genaaid was.
  Oftewel die groep makelaars waren in principe een boel oplichters maar zo ingedekt dat de klant het niet eens doorhad.

  Ik walg er nu al weer van 🙁

 16. johnny says:

  Natuurlijk gebeurt dat , ben er zelf een . Maar janhuur en Bert, wees eens eerlijk : als we onze woning willen verkopen willen we de maximale prijs vanwege de unieke staat. Spelen makelaars uit mekaar uit en nemen de hoogste , toch ?
  Woningen 1.5 jaar in de verkoop , dat hoeft nl. helemaal niet. In 2 maand kan deze verkocht zijn.

 17. janhuur says:

  @johnny

  Oke Johnny, je hebt gelijk, huizenbezitters zijn (net als) bankiers, ze rekenen zich rijk.

 18. ZK says:

  We proberen al een half jaar een huis te kopen die we op het oog hebben. Alleen de verkopende partij blijft dromen en hopen op een droomprijs.
  Het is jammer, maar het zit nog steeds vast bij de verkopende partij. Ons bod ligt 20% onder deze prijs, maar daar willen ze nog niet op ingaan.

 19. janhuur says:

  @ZK
  Ik heb zelf meegemaakt (als verkoper), dat als je merkt (of de makelaar zegt het zelfs) dat je de enige bieder bent, je het slim kunt spelen.
  De verkopend makelaar heeft er geen zin meer in als hij merkt dat de verkoper te star is of als het te lang gaat duren.
  Een beetje zeuren door als koper duidelijk te maken dat je niet meer kunt betalen en dat dit het maximum is dat je kunt bieden, daarmee kan je de verkopend makelaar wel eens aan jou kant krijgen.

 20. johnny says:

  Je zegt nu e.e.a door mekaar .De kern is dat makelaars ook niet gebaad zijn met al 1.5 jaar in de verkoop (en hij doet niets !) . De opdrachtgever begint te zeuren , is slechte reclame ed. Dat wil jet niet . Daarbij doet de potentiele koper zaken met de verkoper en niet de makelaar .

 21. Vivere says:

  Wanneer komen de cijfers van het NVM ?
  KAdastrale gegevens lopen +/- 3 maanden achter (cijfers NVM zijn actueler, echter meer ‘gemanipuleerd’)
  Kijken wat de verschillen nu gaan worden, stijging vs …?

 22. Bram says:

  @bear:
  De Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) die het Kadaster en CBS (overigens gezamenlijk) publiceren, zijn m.b.v. de WOZ waarde gecorrigeerd voor verschillen in de kwaliteit van verkochte woningen in een specifieke maand. De cijfers van de NVM zijn niet op een dergelijke manier gecorrigeerd.

  Natuurlijk lopen de cijfers van het Kadaster/CBS wel een paar maanden achter op de markt (omdat er wordt gemeten op de opleveringsdatum). Er wordt ook geen onderscheid gemaakt naar prijssegment; echter wel naar provincie en naar woningtype.

  Het CBS geeft (technische) achtergrondinformatie over de PBK op http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/methoden/dataverzameling/korte-onderzoeksbeschrijvingen/2008-bestaande-woningen.htm.

  Niet alle statistieken zijn per definitie ‘lies’. Dat neemt niet weg dat onderzoekers soms (vaak?) onnauwkeurig omspringen met statistische methoden, dat journalisten statistieken regelmatig verkeerd interpreteren en dat mensen die het lezen/horen er soms weer iets anders van maken!

 23. bear says:

  @Bram: De WOZ-waarde is nou ook niet het toonbeeld van afspiegeling van de realiteit. Daarvoor hoef ik alleen naar mijn eigen WOZ waarde en die van mijn buren te kijken. E.e.a. pakt positief voor mij uit, maar het klopt niet. Dat corrigeren ze dan ook weer aldus jouw linkje, maar het eindresultaat lijkt dan toch op het betere nattevingerwerk. Een ‘educated guess’ zo je wilt.

  Vertaald naar de actuele situatie: Ik zelf hecht er iig geen enkele waarde aan als PBK of NVM nu stellen dat de waarde van de koopwoningen in Januari toch weer zijn gestegen. Daarvoor zijn de signalen uit de markt en de economie te sterk in mineur.

 24. sander says:

  Dus ik wacht nog mimimaal 1 jaar voor het kopen van een huis ?
  En ik spaar nu gewoon hard door ?

 25. Bart says:

  Kan er misschien 5% bij de poll ?

 26. charles says:

  kan er misschien 70% bij de poll ?

 27. De Buitenlander says:

  Heeel even nieuws van een collega…die heeft een huis gezien voor 450.000 Euro en wilde 3950.000 Euro bieden. De Makelaar heefd hem uitgescholden en WEIGERDE het bod aan de huizenbezitters door te geven. Gebuurt hier in Den Haag.

 28. xandr says:

  @De Buitenlander: simpel. Briefje in de bus met bod, plus suggestie van makelaar te veranderen. Bod 1 week geldig, volgende bod 5% lager.

 29. roy says:

  Het bieden van 20% onder de vraagprijs is momenteel niet vreemd, zeker niet wanneer het huis 6+ maanden te koop staat. Een collega deed onlangs een bod van 15% onder de vraagprijs van een penthouse in Overijssel en had binnen 24 uur een deal. Collega + verkoper (wil groter bouwen) blij ivm lage rente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*