Hoger Nationale Hypotheekgarantie nog tot medio 2014

Het Rijk blijft ook na dit jaar de woningmarkt extra stimuleren met een hogere Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De in 2009 opgehoogde kostengrens naar 350.000 euro wordt niet per 1 januari 2012 maar stapsgewijs in de periode tot medio 2014 teruggebracht naar de reguliere hoogte van 265.000 euro.

zie ook: Karel Schiffer: 2 miljard staatssteun voor NHG

NHG-grensbedrag

Tot 1 juli 2012 geldt de huidige grens van 350.000 euro. Daarna bedraagt de maximale hypotheek onder NHG-voorwaarden 320.000 euro. Vanaf juli 2013 is dat een jaar lang nog 290.000 euro. Dat schrijft minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens minister De Jager van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer.

Crisis

De verhoging naar 350.000 euro geldt na een verlenging vorig jaar sinds juli 2009 als onderdeel van een pakket aan maatregelen om de  effecten van de economische crisis te bestrijden. De verhoogde grens sluit aan bij de categorie duurdere woningen waar de vraaguitval op de woningmarkt het grootst is.

Hans Stegeman Rabobank

Hans Stegeman had nog zo gewaarschuwd.

Hans Stegeman Rabobank

Waarborgfonds

Via het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW)  staat de overheid bij NHG-hypotheken garant voor een eventuele restschuld. Op voorwaarde dat niet meer de helft van de hypotheek aflossingsvrij is, kunnen huizenkopers van hun bank een lager rentetarief krijgen.

Onwenselijk

Beide ministers constateren dat van de verhoogde NHG veel gebruik wordt gemaakt. Ruim de helft van alle hypotheken tussen de 265.000 euro en 350.000 euro is met NHG.  Tegelijkertijd benadrukt het kabinet dat een blijvend hogere NHG-grens onwenselijk is. De overheid hoort normaal gesproken geen rol te spelen in het duurdere segment. Met een geleidelijke afbouw benadrukt het kabinet dat de ophogingen tijdelijk zijn.

Premie garantstelling omhoog

De eenmalige premie die huizenkopers met een NHG-hypotheek voor de garantstelling betalen stijgt in 2012 van 0,55 procent naar 0,70 procent van de hypotheeksom. Hierdoor worden de buffers voor de NHG groter en nemen de risico’s voor de overheid als achtervang af.

Download:

Kamerbrief over de voortzetting van het tijdelijk verhoogde grensbedrag van de Nationale Hypotheek Garantie (PDF)

bron: ElsevierFiscaal.nl

Share Button
Tagged with: ,
19 comments on “Hoger Nationale Hypotheekgarantie nog tot medio 2014
 1. Marieke says:

  Een huis koop je (nu nog niet, haha) maar normaal gesproken met een verre horizon. Tijdelijke, onduidelijke of voorlopig geen maatregelen helpen niet.

  Zoals nu de tijdelijke ophoging NHG verlengd wordt met een jaartje en dan variabel afgebouwd wordt tot een nader te bepalen limiet….

  Nou ik wacht wel even totdat ik die limiet weet.

  Donner ik had je altijd vrij hoog maar je bent natuurlijk totaal niet objectief met je torenhoge hypotheek. Je doet niks constructiefs voor de miljoen mensen die de komende 25 jaar wellicht nog een huis zouden willen kopen (maar nu nog geen 18 zijn en dus geen stemrecht…)
  En F.Weekers….achja kinderen zeggen nou eenmaal domme dingen.

 2. Startert says:

  Ik bekijk voorlopig lekker van buiten de Eurozone welke Goldman Sachs affiliate straks Mark Rutte zal opvolgen omdat de Nederlandse huizenmarkt een onaanvaardbaar risico vormt voor het EFSF.

  (Waarschijnlijk wordt eerst Belgie geannexeerd door Sachs.)

 3. Het ziet er voor de komende tijd niet echt rooskleurig uit voor de huizenmarkt. Denk zelf de de NHG niet echt zal helpen hierbij.

 4. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Goed plan van de regering om de NHG verhoging (van 10 maal Jan Modaal bruto !!) af te bouwen. Kennelijk durft men hier de werkelijkheid onder ogen te zien, kennelijk kan dat.

  Uberhaupt bizar dat de Staat huizen moet garanderen tot een waarde van 10 maal een bruto jaarsalaris van Jan Modaal. TIEN MAAL JANMO, denk daar eens over na…..

  Gek hè dat overal prijzen dalen behalve in het land met de grootste oorzaak achter dalingen: een te grote hypotheekschuld, hoewel huizen ten opzichte van de top in 2008 toch 13% goedkoper in aanschaf zijn geworden.

  Maar de grootste onzekerheid, naast de renteontwikkeling, die ook alleen maar kan stijgen, is natuurlijk de HRA.

  Hoewel heel NL (incluis leden van CDA en zelfs ook VVD) stellen dat de HRA eraan gaat, durft men dat nog niet aan.

  Van de drie grote Zwaarden van Damocles:
  1) rente,
  2) HRA,
  3) economische ontwikkelingen

  is er met deze NHG maatregel voor de huizenmarkt een pufje uit een grote zeepbel gelaten.

  Omdat nu ook bekend is dat NHG gaat dalen tot 2014, is de richting van prijsontwikkeling van huizen in NL tot 2014 ook vastgesteld: omlaag.

  Een huis kopen in 2011 (NVM) was dus géén slimme Z.
  Wachten is SLIMME R 🙂

 5. Juan Belmonte says:

  Let op NHG wordt duurder

  De eenmalige premie die huizenkopers met een NHG-hypotheek voor de garantstelling betalen stijgt in 2012 van 0,55 procent naar 0,70 procent van de hypotheeksom.

  NHG premie 27% omhoog.

  Ook bij de NHG is de Poelgeest uit de fles 😛

 6. tinus says:

  Ze leren het ook niet heh, in den Haag.

  Medio 2011

  Verlaging overdrachtsbelasting. Prijzen dalen overminderd. Vermoedelijk effect is dat de potentiele huizenkoper nog afwachtender wordt, omdat bij verhoging van de overdrachtsbelasting de markt weer een tik krijgt.

  Les zou moeten zijn: stimuleringsmaatregelen zijn contra-productief in een dalende markt.

  Nog geen vier maanden later: NHG blijft nog even bestaan!

  Het effect zal voorspelbaar zijn.
  De daling van de huizenmarkt zet verder door en starters stappen, waar mogelijk, pas in na 2014, omdat ze dan een huis kunnen kopen tegen de (lagere) post NHG prijs.

 7. Steven says:

  kennis van mij was even weg van Funda met zijn huis en staat er nu in als zijnde 3 dagen te koop en “tophuis”. Wel 10.000 er af. Overigens staat ie al 1,5 jaar te koop. Als ie nou gewoon 50.000 van de prijs afhaalt dan verkoopt ie hem misschien zo. Ik wist het wel als ik hem was. 100 procent winst er op na 10 jaar: weg er mee! raadsel waarom mensen niet durven te zakken met die prijzen: echt geen enkel besef. Huizenprijzen in Duitsland zjn al 10 jaar vlak bijv. Dus waarom niet verkopen met nog hele dikke winst?

 8. hugo says:

  Nieuwe ontwikkelingen uit Brussel, capital controls komen spoedig! De EU gaat voor totale Europese economische vernietiging. Wat kan je anders verwachten van die technocraten.

  ” BRUSSELS—The European Commission is helping Greece negotiate an agreement with Switzerland to repatriate as much as $81 billion believed to be hidden in Swiss bank accounts, a high level European Union executive body official said Nov. 17.

  ‘….This is big bucks and that means the Greek shippers. It is a fact that the Greek government doesn’t tax the foreign earnings of the shippers. Call that a mistake, but that is the law. As a result, the shippers have held huge bucks in Switzerland. It’s not dirty money.”

  ”The European Commission is working with Switzerland and Greece stop what it believes is an ongoing exodus of money from Greek bank accounts into Swiss and other offshore banking centers, the EU official said.”

  http://www.zerohedge.com/contributed/capital-flight-and-forced-repatriation

 9. Rexpat says:

  Gewoon pragmatisch zijn en een huisje met NHG erbij doen voor de verhuur. De overheid zorgt er wel voor dat we als huiseigenaars geen verlies hoeven te nemen;

  De VVD wil dat de verhuur van de onverkochte woning eenvoudiger wordt..

  http://tinyurl.com/cyxcvrd

  Nóg een reden om NU een huis te kopen..

 10. BalancedView says:

  @9

  Dat lijkt me juist een reden om geen huis te kopen: meer huuraanbod = minder vraag naar koopwoningen = dalende prijs.

  Even een vraagje over NHG: dat is toch slechts een garantie voor de bank en niet voor de koper?

  Oftewel, als de huizenkoper niet meer kan betalen en gedwongen verkoopt dan past de staat het verschil bij voor de bank. De schuld van de huizenkoper (dan huizenverkoper) blijft toch gewoon staan alleen dan aan de staat?

 11. nhz says:

  Juan Belmonte: Goed plan van de regering om de NHG verhoging (van 10 maal Jan Modaal bruto !!) af te bouwen. Kennelijk durft men hier de werkelijkheid onder ogen te zien, kennelijk kan dat.

  ik mis hier de 😉
  natuurlijk zien ze de werkelijkheid niet onder ogen, deze lui leven in een parallel universum waar álles kan, en er geen grenzen zijn aan wat de politiek kan doen of hoeveel geld er beschikbaar is.

  Ik durf te voorspellen dat deze criminelen tegen de tijd dat deze maatregel gaat aflopen weer met een nieuwe trukendoos komen om de vastgoed maffia en de scheefleners te steunen. Met visie heeft het helemaal niks te maken, of het moet zijn ‘Bubbles Forever’.

  hugo: Nieuwe ontwikkelingen uit Brussel, capital controls komen spoedig!

  behalve dan voor de echte elite, zoals de eigenaars van Proton Bank (was dat nou de CIA, of gewoon de gebruikelijke Griekse boefjes?).

  hugo: It’s not dirty money

  ach, inkomen waar geen belasting over betaald is in een land waar de gewone bevolking voor een deel krom moet liggen om de zaak draaiende te houden, dat is aardig vergelijkbaar met zwart geld. Ongetwijfeld zullen de grote jongens getipt worden om hun geld te verhuizen naar bijv. Aruba of de Cayman Islands voordat de maatregel echt ingaat.
  Waar zouden de leden van de Europese Commissie of mensen als Neelie zelf hun zwarte en grijze miljoenen bewaren?

  Rexpat: De VVD wil dat de verhuur van de onverkochte woning eenvoudiger wordt..

  http://tinyurl.com/cyxcvrd

  op zich heb ik geen moeite met eenvoudiger, als er maar simpele basisregels zijn. Er staat overigens nergens bij dat je de HRA mag houden dus die NHG hypotheek is helemaal niet rendabel; ik denk dat als het geld gaat opraken ze vroeg of laat toch wel willen weten of de woning verhuurd is (en anders de gemeente misschien wel).

  BalancedView: Even een vraagje over NHG: dat is toch slechts een garantie voor de bank en niet voor de koper?

  NEE, de NHG is wel degelijk een garantie voor de koper. Bij verkoop met verlies ‘buiten eigen schuld’, en dat is o.a. door echtscheiding of baanverlies, kost het de voormalige koper geen cent. Een echtscheiding of baanverlies is snel georganiseerd. Bij meer dan de helft van de gedwongen verkopen van door NHG gedekte woningen wordt gebruik gemaakt van deze clausule; alleen eerlijke mensen draaien zelf voor de strop op, en die zijn er steeds minder in de polder.

 12. Juan Belmonte says:

  tinus: De daling van de huizenmarkt zet verder door en starters stappen, waar mogelijk, pas in na 2014, omdat ze dan een huis kunnen kopen tegen de (lagere) post NHG prijs.

  Geheel in traditie zou Juan nu hardop denken

  Geduld
  Komt u in 2014 maar terug 🙂

  Maar Juan- de optimimist- denkt ook: de andere zwaarden van Damocles zouden wel eens voor een bespoediging van het ontstaan van reële huizenprijzen kunnen zorgen…

 13. Steven says:

  vakanties zijn duur, benzine is duur, uit eten is duur, maar de huizenprijzen zakken wel gelukkig. (dat scheelt al iets straks) 🙂

  jammer dat mensen DAT niet zien.

 14. BalancedView says:

  @nhz

  Dank voor je antwoord op mijn vraag. Voor een tonnetje ga ik niet alleen scheiden… ik zou er zelfs voor trouwen om daarna te kunnen scheiden 😉

 15. abu says:

  @11
  De NHG garantie, daar zijn voor de banken heel wat regels aan verbonden. Houdt een bank zich niet aan de regels dan zijn zij de klos en dan keert NHG niet uit, maar de koper is wel verzekerd dat zijn schuld is kwijtgescholden. Ook dit is in het verleden heel vaak gebeurd, want ja ook de banken dachten…..de prijzen kunnen niet dalen. Dossier opbouwem e.d. is niet zo belangrijk binnen de NHG. Dus veel van de NHG risico van voor 2008 zit echt bij de bank en niet in de NHG. Hierdoor is de NHG de lachende derde.

 16. Laurens says:

  hugo:
  Nieuwe ontwikkelingen uit Brussel, capital controls komen spoedig! De EU gaat voor totale Europese economische vernietiging. Wat kan je anders verwachten van die technocraten.

  ” BRUSSELS—The European Commission is helping Greece negotiate an agreement with Switzerland to repatriate as much as $81 billion believed to be hidden in Swiss bank accounts, a high level European Union executive body official said Nov. 17.

  ‘….This is big bucks and that means the Greek shippers. It is a fact that the Greek government doesn’t tax the foreign earnings of the shippers. Call that a mistake, but that is the law. As a result, the shippers have held huge bucks in Switzerland. It’s not dirty money.”

  ”The European Commission is working with Switzerland and Greece stop what it believes is an ongoing exodus of money from Greek bank accounts into Swiss and other offshore banking centers, the EU official said.”

  zerohedge.com/cont…-forced-repatriation

  Ik weet nu al wat er gebeurt als al die euro’s op de Griekse banken worden gezet onder dwang. Hallo old school BANKENRUN! Die pinautomaten krijgen het nog zwaar! En als de pinautomaten niet meer werken, worden er massaal accounts geopend bij bank of China, Amerikaanse banken etc. Om maar het geld veilig te stellen.

  Denken die eurocraten nou echt dat dit gaat helpen!

 17. Voorzichtig says:

  Is er bij een beroep op NHG wegens scheiding of werkeloosheid wel een verplichting om opgebouwd kapitaal in bijv. een spaar/ beleggingshypotheek of banksparen aan te spreken omzo de restschuld te verminderen of wordt dit ook vrijgelaten waardoor er totaal geen pijn is voor de verkopers met restschuld bij verkoop ?

 18. wordt geen kamikazekoper says:

  Wat ik me afvraag in dit kader:
  betaal je de NHG premie eenmalig bij de aanschaf van een huis of betaal je die nog een keer op het moment dat je een ander huis aanschaft?
  Of betaal je dan enkel over de eventuele verhoging van het hypotheek bedrag?

 19. nhz says:

  abu: Hierdoor is de NHG de lachende derde.

  nu nog wel misschien, maar NHG/WeW maakt dezelfde fout als de banken, het extrapoleren van 20 jaar excessen op de huizenmarkt tot in het oneindige. Karel Schiffer verklaart overal dat Nederland anders is dan de rest van de wereld, dat onze scheefleners altijd tot op de laatste cent willen terugbetalen en dat huizenprijzen in Nederland nooit serieus kunnen dalen (zelfs -30% is voor hem al ondenkbaar, terwijl dat voor mij nog een veel te kleine correctie zou zijn om de excessen van 20 jaar te korrigeren). Het wordt straks natuurlijk zwartepieten tussen WeW, banken en politiek – met als voorspelbaar gevolg dat de belastingbetaler voor alle verliezen opdraait, linksom of rechtsom.

  wordt geen kamikazekoper: betaal je de NHG premie eenmalig bij de aanschaf van een huis

  eenmalig bij afsluiten van een hypotheek (premie was ooit 0.45% van hypotheekbedrag, gaat straks omhoog naar 0.70%). Bij een nieuw huis moet je meestal (altijd?) een nieuwe hypotheek afsluiten en dus ook opnieuw premie betalen. Maar ja, die 0.7% die doe je gewoon bovenop de vraagprijs 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*