Donner: geen geld voor Starterslening

Minister Donner (Binnenlandse Zaken) ziet geen ruimte om geld vrij te maken voor leningen aan starters op de woningmarkt. Donner zei dit vandaag in antwoord op vragen van D66. Onder meer de NVM had hierop aangedrongen, omdat starters als aanjagers fungeren voor de woningmarkt.

“Ik ben zeer gevoelig voor het belang en de positie van starters op de woningmarkt. Tegelijk worden de drempels voor toetreding in deze periode vooral verlaagd door de lagere huizenprijzen en de groei van het aanbod. Ik zie geen ruimte om budget voor startersleningen vrij te maken. Mijn voorkeur gaat overigens niet uit naar een gefragmenteerde aanpak door het stapelen van specifieke maatregelen voor specifieke groepen, maar naar generiek beleid”, stelt Donner.

Volgens de minister zullen algemene maatregelen ook beter werken dan maatregelen voor specifieke groepen om de doorstroming in de woningmarkt als geheel weer op gang te helpen. Hij meent dat juist starters bij uitstek profiteren van de generieke maatregelen, zoals de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, de tijdelijke verruiming van de NHG en de verschillende koopmogelijkheden van corporatiewoningen.

De NVM en vijf andere organisaties schreven vorige week in een brief aan de Kamer dat de keten van de woningmarkt begint bij de starter. Als duizenden starters toetreden tot de woningmarkt brengt dat een veelvoud aan verhuisbewegingen op gang. Het sneeuwbaleffect van de Starterslening vormt een enorme stimulans voor de economie. Het is een uitgelezen instrument om met name de lokale woningmarkt weer op gang te brengen.

bron: NVM

Share Button
Tagged with: ,
32 comments on “Donner: geen geld voor Starterslening
 1. Startert says:

  Er komt inderdaad een enorme verhuisbeweging op gang onder hoogopgeleide starterts…naar het buitenland.

 2. BalancedView says:

  Starters die dom genoeg zijn om nu een huis te kopen krijgen de financiering niet rond. De weinige starters die de financiering wel rond zouden kijken hebben een IQ van boven de 70, dus die kopen never nooit nie een huis nu.

  Slaap lekker Donner.

 3. Maarten Post says:

  De huizenmarkt in NL, een zuiver piramidespel, is ten dode opgeschreven. Er is alle reden tot zorg of paniek. Mijn schatting is dat een afboeking van zeker 25% van de totale huizenprijzen nu al reeël is, bij banken, pensioenfondsen en in de beleving van de huizen”bezitters”. Die zijn dus veel minder rijk dan ze nu nog denken. De prijzen zijn wel wat gedaald, maar er is een groeiend stuwmeer aan te koop staande woningen. Wil je die binnen redelijke termijn kwijt, dan moet er gewoon veel meer van af. Huizen tot en met 250k moeten zeker 80 a 100k dalen, boven de 250k moet er zeker 100.000 vanaf, wil je kans op verkoop maken. Pijnlijk maar waar. Die fikse afboekingen gelden dus ook voor de niet te koop staande huizen, die onverkoopbaar zijn tegen de huidige prijzen. Er stijgen ook wel prijzen, naar verluidt vooral in de steden, omdat mensen daar nu willen wonen, dichter bij hun werk. Verstandig. Een Vinexhuis in de provincie, met grote tuin, duur onderhoud en veel reistijd, is nu een blok aan het been. Verspilling uit de tijd dat dat nog als welvaart werd gezien. Welkom in de nieuwe-maar-aloude realiteit.

  Trouwens, onderhand heeft heel Nederland minstens één hypotheek. De markt is verzadigd. Hoe wil men de prijzen nu nog laten stijgen? Onmogelijk. Al die beleggers die dachten een pensioenspaarpot te kopen met gegarendeerde winst, zitten daarom mis; ze zijn met dikke schulden een piramidespel ingestapt, dat van meet af aan gedoemd was ten onder te gaan.

 4. koik says:

  @3 Heel ware woorden. Zeer sneu voor de startende gezinnen die hun waardevolle bezit met 40-50% zien verdampen. Dus Als je nu al je huis aan het verkopen bent… dumpen die handel. Weg is weg. Over een jaar is je pandje met een vraagprijs van 225 netto nog maar 175 waard. Dus elk aannemelijk bod nu (zeg 185 zou ik meteen accepteren als verkoper). Maar of de geesten daar rijp voor zijn?

 5. Dawg says:

  Maarten Post,

  Inderdaad. Ieder Ponzi schema kan alleen maar in gang gehouden worden door de nieuwe toetreders. Zodra die weg blijven is het spelletje over.

 6. Ton says:

  Donner heeft helemaal gelijk, dalende prijzen en straks in de juiste vehouding staande woonlasten zullen er voor zorgen dat de starter op een ‘gezonde’ manier de woning markt in kan stappen.

 7. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Mijn voorkeur gaat overigens niet uit naar een gefragmenteerde aanpak door het stapelen van specifieke maatregelen voor specifieke groepen, maar naar generiek beleid”, stelt Donner.

  Kijk, dat wil Juan aanmerken als zowel

  een Slimme Z
  als óók
  een Slimme R

  De minister volgt hiermee de gedachten van Prof. Dr. Ir. Hugo Priemus, die genoeg had van alle kunstgrepen, dan weer een douceurtje links dan weer een douceurtje rechts(of andersom) want

  … iedereen in de polder heeft toch recht op woonsubsidie ?

  Belachelijk: een welvarend land dat voor het zichzelf huisvesten grotendeels afhankelijk is van de belastingbetaler met politici die iedere keer bepalen hoe hoog de (netto) eigen bijdrage van eenieder is.

  Hoe duur kan men Wonen maken ?

 8. Juan Belmonte says:

  De brandbrief van Hogehuizenprijsminnend NL was ook geen brandbrief in het voordeel van de Starter.
  Die brandbrief is er voor hun eigenbelang, tegen het belang van de Starter.

  Als Starters IETS nodig hebben is dat NIETS:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2011/brandbrief-voor-startersleningen/#comment-91287
  en
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91488

 9. Juan Belmonte says:

  @artikel

  NVM tekst:
  Het sneeuwbaleffect van de Starterslening vormt een enorme stimulans voor de economie.

  Tsja dus jaaarenlang hebben we het kunstmatig laten sneeuwen:
  – startersleningen
  – bankierende gemeenten
  – generatie hypotheken
  – NHG op 360.000 (10 maal JanMo !)

  Gevolg tot nu toe van al die kunstmatig goedkope leningen aan Kamikazekopers:
  – 250.000 woningen op Funda
  – NL heeft de hoogste hypotheekschuld op aarde

  Bravó en olé Hogehuizenprijsminnend NL

  Applaus voor het beleid tot nu toe !!!

  😛

  En nu de gemeentes het niet langer het niet langer kunnen doen vanwege begrotingsproblemen zou de Staat het succesvolle “sneeuwbaleffect” moeten voortzetten ????

  STAGNATIE is er op de woningmarkt ONDANKS jáárenlange sneeuwbal-stimulerende maatregelen.

  Maak nou eens de balans op van beleid voordat je een brandbrief voor de belangen van een anderstuurt.

  Wie een brief stuurt namens een ander
  mag de bal terugverwachten 🙂

  Hiermee hebben een aantal organisaties (VHG, NVM, VNG, etc) zich nog verder volledig belachelijk gemaakt: Gratis cabaret 🙂

  Maar het uitstellen van een prijscorrectie zal de klap des te groter zijn.

  WIe nu nog rekent met 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar is een Kamikazekoper

  Wie kocht toen de NVM het een Slimme Z noemde betaalde een koper aantoonbaar al 8% meer dan nu. …
  En dan moet de HRA kogel nog door de kerk en de kunstmatig lage rente is voor Griekenland al een keer naar 15% gegaan.

  En Attendant Godot .

 10. ll says:

  Zoeken, zoeken, zoeken in alle hoeken, er is vast nog wel ergens een potje te vinden om de bubbel kunstmatig nog even verder op te blazen. 🙂

  B.v. laat de pensioenen van de starters storten in een SPV

  koop daarmee credit default swabs bij de pensioenfondsen die gaan uitkeren als de huizenmarkt in China instort…… of….

  koop daarmee credit default swabs bij de pensioenfondsen die gaan uitkeren als de dijken in Olland het begeven, en alle huizen onder water staan……

  Het Goldman Sachs principe, zoiets ? 🙂

 11. Juan Belmonte says:

  Maar de NHG blijft wel gehandhaafd op 350.000 euro, dat heeft een veel groter effect, kortom Hogehuizenprijsminnend NL heeft toch nog (wellicht voor een laatste keer) zijn zin gekregen.

  Maar ja wie anno 2011 een huis koopt, die kan in ieder geval een beetje beginnen te snappen waar-i aan begint en welke kunstgrepen er nog steeds nodig zijn om de huidige KUNSTMATIGE HOGE prijsniveaus in stand te houden …

  In Industriestaat en buurland Duitsland is een woning gemiddeld een ton 100.000 euro goedkoper maar die hebben ook geen kunstgrepen en financieren gewoon conservatief tot 80%. 😛

 12. Juan Belmonte says:

  Kortom: iedereen die vóór het afgelopen van de termijn van NHG op 350.000 in Olland een woning koopt is knettergek.

 13. Juan Belmonte says:

  buenos dias
  Juan 🙂

 14. tufkaj says:

  De starter is cruciaal ja. Maar de NVM wil alleen vanuit het perspectief van de verkoper bedenken wat de starter zou helpen. En dan kom je op gratis geld maatregelen, en het tot in de eeuwigheid verlengen van maatregelen die de huizenprijzen hoog houden.

  Wat ik al helemaal niet snap is dat ze lobby-en vóór dubbele HRA bij een onverkocht huis. Is zwaar in hun nadeel (en ook in nadeel van de starter die langer op een onvermijdelijke prijscorrectie moet wachten.)

 15. Peter2 says:

  In het artikel spreken de lobbygroepen van “goed voor de economie” vanwege een veelvoud aan verhuizingen.

  Wel dat laatste is zeer zeker de vraag. Ik zie eerder dat de keten waar men over spreekt ondertussen wel heel kort is geworden, het spel huizen flippen op weg naar de droom villa is echt wel over.

  Zo zal de verkoper van het instap huis zou wel eens kunnen gaan huren en zo een tijdje de kat uit de boom gaan kijken. Er liggen immers nog forse (ten opzichte van zijn salaris) prijsverlagingen in het verschiet op de korte termijn en de leefkwaliteit zal niet zo veel verschillen tussen huur en een instappershuis.

  En wie kan de herkoop bedrag niet mooi gebruiken, gezien de economisch en politiek gure situatie?

  Kortom, ze bedelen niet voor onze economie, maar zuiver om de reeds ingestapte mensen een riante exit te geven ten koste van onze economie…want de schulden lopen dan weer op er wordt weer (nog jaren lang) uit het HRA potje getapt!

  Iedere politicus die hier voor stemt, kan niet zeggen dat hij het niet wist en gewoon een slecht bestuurder is. Het zal een duidelijk signaal naar de bevolking zijn dat het een landverrader is!

  Teer met pek en een vuurtje mensen, daar zit ik aan te denken! Oh, en een camera….dan kunnen we de democratie aan het werk zien!

 16. lorenzo says:

  Juan Belmonte: In Industriestaat en buurland Duitsland is een woning gemiddeld een ton 100.000 euro goedkoper maar die hebben ook geen kunstgrepen en financieren gewoon conservatief tot 80%.

  Vergelijk dan maar eens met deze voor € 140.000 op deze Site : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2486597

 17. Marieke says:

  Een huis koop je (nu nog niet, haha) maar normaal gesproken met een verre horizon. Tijdelijke, onduidelijke of voorlopig geen maatregelen helpen niet.

  Zoals nu de tijdelijke ophoging NHG verlengd wordt met een jaartje en dan variabel afgebouwd wordt tot een nader te bepalen limiet….

  Nou ik wacht wel even totdat ik die limiet weet.

  Donner ik had je altijd vrij hoog maar je bent natuurlijk totaal niet objectief met je torenhoge hypotheek. Je doet niks constructiefs voor de miljoen mensen die de komende 25 jaar wellicht nog een huis zouden willen kopen (maar nu nog geen 18 zijn en dus geen stemrecht…)
  En F.Weekers….achja kinderen zeggen nou eenmaal domme dingen.

 18. dalen says:

  @ 8

  “In Industriestaat en buurland Duitsland is een woning gemiddeld een ton 100.000 euro goedkoper maar die hebben ook geen kunstgrepen en financieren gewoon conservatief tot 80%.”

  Ben gisteren bij oud-collega’s in Elten, duitsland, geweest (net over de grens en een uurtje rijden van Utrecht).

  De huizen zijn daar inderdaad een stuk goedkoper, zeker gezien de perceeloppervlakte.

  Toch blijkt dat daar ook de prijzen hard zakken en de woningen veel te duur worden gevonden. Ik sprak met iemand die zijn, voor Nederlandse begrippen, zeer ruime villa, wilde verkopen. Velden jaar was de taxatie 385k. De makelaar adviseerde nu om 330k te vragen en bij een bod van rond de 300k direkt te aanvaarden.

  By the way. Omgerekend naar perceelgrootte, woongenot, kwaliteit huizen (waaronder de ouderdom van de woning) kan je in Belgie ook gemakkelijk voor een ton minder kopen.

  De oude rotzooi die ik in Nederland overal zie staan, kan wat mij betreft zo de bulldozer overheen.

  PS als je werkt in Groningen is de suggestie van Lorenzo prima. Meppen is een leuke plaats. Verder veel stugge mensen die daar wonen.

 19. Steve says:

  lorenzo: Vergelijk dan maar eens met deze voor € 140.000op deze Site : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2486597

  Voor Duitsers is onze Nederlandse obsessie met kopen waarschijnlijk sowieso een beetje vreemd. In Duitsland:
  60% huurt
  slechts 5% van de huursector is ‘sociaal’
  er zijn geen wachtlijsten voor huren

  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/2011/07/vertrouwen-in-de-woningmarkt.html
  (van VEH nota bene)

  Onze obsessie met kopen is een product van het HRA systeem en het opzettelijk in stand houden van woning & bouwgrond schaarste.

  Het volk wordt hier het recht op een betaalbare woonruimte ontzegd. Het systeem is de vijand geworden van de bevolking. Het is ronduit walgelijk hoe men starters met stokken en wortels toch in hypotheken probeert te drijven alsof de kudde ongehoorzaam is en onder dwang in de fuik moet en zal worden gedreven.

  Die dwangneurose tot kopen hebben ze de afgelopen decennia er hier goed ingeramd. Rob Mulder de VEH pop die de column heeft geschreven over de situatie in Duitsland (voorgaand linkje) kan ook weinig met zijn eigen constatering dat de Duitsers helemaal happy zijn met hun geoliede huursector. Hij begint daarna weer over het ‘herstel van het vertrouwen’ te zeveren waarmee hij natuurlijk herstel van de bubble bedoelt.

  NL is gebrainwashed en heeft last Stockholm syndroom jegens de huizen-maffia.

  Kopen is passé, huren is hip. Daar zouden ze een postbus 51 campagne voor moeten beginnen!

 20. snorkel says:

  @15, Peter2, je hebt helemaal gelijk! Dat economie-argument is natuurlijk de grootste kwatsch! Als je de economie echt wilt stimuleren, dan moet je alle minima een €1000 cadeau geven. Gaat gegarandeerd uitgegeven worden aan consumtpiegoederen, dus linea recta de economie weer in!

 21. snorkel says:

  @2 BalancedView, jouw scenario wordt inderdaad heeeeel langzaam maar zeker de realiteit voor velen. Een collega van me was al op zoek naar ene huis, met zijn hoofd vol van succespraatjes van vrienden en kennissen. “Stenen zijn de beste investering die je kunt doen” “Huizenprijzen dalen nooit” “Ja de prijzen dalen in de rest van Nederland, maar Amsterdam is toch echt uniek”. Totdat ik hem eens even voorrekende dat met een hypotheek van 250k hij in de huidige situatie elk jaar meer dan 5000 euro gewoon overboord zou gooien, simpelweg door de waardedaling. En dan hebben we het nog niet eens over alle bijkomende kosten. Langzaam maar zeker komt het besef!

 22. Goudprijs says:

  @21 Grappig dat ik bij vrienden en bekenden precies hetzelfde zie, het ergste is nog dat als ik vraag wat hun huis gekost heeft ze na lang rekenen niet verder komen dan de netto maandlast van de -aflossingsvrije- hypotheek incl villasubsidie etc.
  Belastingen, onderhoud, kosten VVE etc vergeten ze dan maar voor het gemak…

 23. Nu is het gewoon een kwestie van afwachten tot de huizenmarkt weer gezond is voor de starters.

 24. Patrick says:

  @16 Lorenzo, hou eens op met al die stomme huizen van je, wat bewijs je met een huis van 140000 euro in niemandsland?

  In Groningen koop ik ook een leuk huis voor 140000 euro.

  Pff.

 25. Juan Belmonte says:

  Steve: Kopen is passé, huren is hip. Daar zouden ze een postbus 51 campagne voor moeten beginnen!

  Een aantal jaar geleden was er ook reclame voor huren, een stel mensen in de lift.

  Maar het idee alleen al dat de overheid mensen gaat voorlichten hoe ze kunnen wonen, is ook al merkwaardig, waarom moet er reclame voor wonen gemaakt worden, Juan snapt het weer eens niet.

 26. nhz says:

  Startert: Er komt inderdaad een enorme verhuisbeweging op gang onder hoogopgeleide starterts…naar het buitenland.

  ik moet het nog zien, in grote delen van de EU heb je als jongere met goede opleiding ook weinig perspectieven. En buiten de EU is een stuk lastiger om te regelen, dat zie ik de jeugd (die doorgaans behoorlijk verwend is) nog niet zomaar doen, tenminste niet in grote aantallen.

  Maarten Post: Hoe wil men de prijzen nu nog laten stijgen? Onmogelijk.

  helemaal niet onmogelijk; NHG garantie naar 1 miljoen, moet je eens kijken hoeveel calculerende Henk en Ingrids dan de hypotheek ophogen via verbouwing of verhuizing naar een nog duurder huis. Het is gewoon gratis geld, zeker als je al je inkomen uitgeeft aan hypotheek enzo want dan valt er per definitie niks meer te halen.

  ll: B.v. laat de pensioenen van de starters storten in een SPV

  of laat gewoon alle pensioenen storten in het WeW, er is tenslotte geen veiliger belegging dan een subprime huis in de polder 😎 En met die pakweg 250x leverage van WeW moet het rendement onverslaanbaar zijn.

  Peter2: Iedere politicus die hier voor stemt, kan niet zeggen dat hij het niet wist en gewoon een slecht bestuurder is. Het zal een duidelijk signaal naar de bevolking zijn dat het een landverrader is!

  ik vrees dat het voor Henk en Ingrid Scheeflener eerder een bewijs is dat dít de goede politici zijn; ze gaan dus allemaal, KAMERBREED, voor deze nieuwe maatregelen stemmen.

  Marieke: Donner ik had je altijd vrij hoog maar je bent natuurlijk totaal niet objectief met je torenhoge hypotheek.

  een ‘nette meneer’, dat zijn meestal de allergrootste schurken in de politiek. Kijk, bij Verhagen of van Balen weet je met wie je te maken hebt, bij Donner hebben veel mensen dat blijkbaar niet door.

  dalen: De huizen zijn daar inderdaad een stuk goedkoper, zeker gezien de perceeloppervlakte.

  dat zal dan wel zijn omdat het net over de grens is, en de prijzen door de Nederlanders zwaar opgedreven zijn de laatste jaren (net als Belgie over de grens).

  Steve: Onze obsessie met kopen is een product van het HRA systeem en het opzettelijk in stand houden van woning & bouwgrond schaarste.

  onzin, in veel EU landen is het overgrote deel van de burgers eigenaar en geen huurder; met HRA heeft dat niks te maken.

  ikzoekeenkoophuis: Nu is het gewoon een kwestie van afwachten tot de huizenmarkt weer gezond is voor de starters.

  over 20 jaar ofzo, als de starters zich inmiddels met heel andere zaken bezighouden dan de dwangneurose van een eigen huis kopen.

  Patrick: In Groningen koop ik ook een leuk huis voor 140000 euro.

  precies, daarom kun je op de site van Lorenzo ook niet zoeken op locatie. Op een goede locatie ben je misschien net zo duur uit hier, zeker als de eigenaar of makelaar een Nederlander is (wat vaak het geval is). In delen van Zeeuws Vlaanderen kun je voor pakweg 100K een instapwoning met tuin kopen, en voor pakweg 250K een riante villa. Moet je alleen niet denken dat je daar zomaar even een ambtenaren flutbaantje van 5000 euro per maand kunt ritselen (voorzover die er waren zijn ze al vergeven aan geflipte politici, vnl. van PvdA signatuur).

 27. nhz says:

  Juan Belmonte: waarom moet er reclame voor wonen gemaakt worden, Juan snapt het weer eens niet.

  omdat de politiek werkt voor de vastgoed/banken maffia en voor zichzelf, en NIET voor de burgers.

 28. nhz says:

  nhz:

  dalen: De huizen zijn daar inderdaad een stuk goedkoper, zeker gezien de perceeloppervlakte.

  dat zal dan wel zijn omdat het net over de grens is, en de prijzen door de Nederlanders zwaar opgedreven zijn de laatste jaren (net als Belgie over de grens

  sorry, daar ging wat mis met quoten. Ik had willen zeggen dat de dalende prijzen in Duitsland vermoedelijk komen omdat de prijzen daar eerder door de Nederlanders omhoog gejaagd zijn. Ik heb wel eens een reportage gezien (jaren geleden al) over enorme prijsstijgingen in Duitsland net over de grens, vanwege ‘equity locusts’ uit de polder.

 29. dalen says:

  @ 27 nhz

  Denk ik ook.

  Vraagje. Verleden week ging ik kijken naar een woning op Schouwen Duiveland. Mede omdat het perceel veel grond heeft en ik iets zoek waar ik een loods op kan zetten. Het huis is uit 1935 maar zag er aardig uit. Toen ik vroeg of ik in de kelder kon kijken werd er vreemd gekeken en gaf men aan dat het lastig was omdat er kratten voor het trapgat stonden. Later zei mijn partner dat al die woningen daar in 1953 tot aan het dak onder water (zout water)hadden gestaan en dat het kennelijk niet goed zat.

  Omdat jij redelijk dicht bij dat ex watersnoodgebied woont, vroeg ik me af of dat zoute water jaren later nog invloed kan hebben.

  Achteraf was het huis toch niets omdat er een paardenstal was gebouwd met asbest als dakbedekking, hetgeen de makelaar ook (zogenaamd) niet wist.

 30. Bernard says:

  Wat een negatieve reacties hier allemaal; het lijkt wel of er op deze site alleen maar negatieve opmerkingen mogen worden geplaatst! Ik ben zelf makelaar en vind dat er zoveel mogelijk gemeenschapsgeld in de huizenmarkt gepompt moet worden; in ieder geval nog zeker tot na het moment waarop ik mijn bedrijf en mijn riante villa voor een megaprijs kan verkopen en daarna verlaat ik dit walgelijke linkse, bekrompen landje en trek mij heerlijk rustig terug in mijn villa in het Zwitserse Wallis. Daarna mag voor mij de subsidiestekker er wel uit hoor….

 31. abu says:

  @30
  hahah volgens mij ben je net iets te laat. Of wat KdK zegt. het is nu tijd om te verkopen.
  nAAR Zwitserland. Zou eerder zeggen naar de car. gebied. Lekker klimaatje en genoeg te doen voor weinig poen

 32. Bryan says:

  Startert,

  De groeten uit Zweden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*