Banken: geef rentevoordeel door aan consumenten

De Consumentenbond vindt dat banken hun hypotheektarieven moeten verlagen. De Europese Centrale Bank heeft sinds begin oktober haar rente met een vol procent verlaagd. De bond roept de banken op het voordeel van die verlaging door te geven aan de consument en de hypotheektarieven evenredig te verlagen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond onder bijna 40 hypotheekverstrekkers blijkt daarentegen dat zij begin augustus gemiddeld bijna 1% opslag rekenden bij variabele hypotheekrente, in vergelijking tot de 3-maands geldmarktrente (Euribor).

hypotheekrente vs euribor

Kenners vinden dit helemaal niet vreemd. In Japan gebeurde begin jaren 90 precies hetzelfde. Ook in de VS is het momenteel niet anders. De bekende econoom Paul Krugman schreef hierover het artikel ‘pushing on a string‘. (duwen aan een touw).

pushing-on-a-string

Ook Eric Mecking schreef in zijn boek Deflatie in aantocht over dit verschijnsel.

bron: de Telegraaf

Share Button
Tagged with:
6 comments on “Banken: geef rentevoordeel door aan consumenten
 1. House says:

  Het is de taak van de toezichthouder De Nederlandse Bank en het Ministerie van Financiën om het gedrag, regels en bepalingen van banken te contoleren.
  Klaarblijkelijk hebben ze dat in het verleden niet gedaan en nu wederom slecht management.
  Ook in Nederland hoogste tijd voor “change” !!!

 2. xandr says:

  De kredietcrisis is primair een gebrek aan kredietwaardige tegenpartijen. Met een depressie in het vooruitzicht, wordt de risico-opslag die uitlenende partijen berekenen alleen maar hoger.

 3. banken : ….

  Het is nu net alsof de banken deze woorden uiten.

 4. Lex says:

  @House: Dat klopt. Alleen valt daar welke prijzen je voor producten mag rekenen niet onder. En dat is eigenlijk maar goed ook, want anders komen we in de communistische zone terecht.

  Wel een goed idee is het om goed in de gaten te houden of er geen kartelafspraken worden gemaakt.

  En zoals xandr al aanstipt: de variabele rente wordt misschien dan bij sommige partijen nog wel lager, alleen de risico-opslag gaat met minstens zulke grote stappen de andere kant op.

  Net zoals banken in de VS de bail-out gebruiken als een prachtig middel om andere banken op te kopen (niet bepaald de bedoeling), gebruiken de banken hier de rente en risico-opslag om hun subprime-verliezen aan te vullen. Ook niet geheel de bedoeling van de rente-verlagingen.

 5. ZK says:

  Prima initiatief consumentenbond, kunnen jullie geen banklicentie aanvragen en beginnen, ik denk dat jullie veel spaarders en hypotheekaanvragers kunnen krijgen.

 6. Me says:

  Zijn ze nou allemaal blind. Banken zijn in de problemen gekomen door te lage en loktarieven. Nu geven de banken meteen de kosten door, en nu schreeuwd iedereen weer dat ze te duur zijn. Zelfs Bos gaat er weer wat van zeggen. En je zou zeggen een ezel….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*